AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON"

Transcriptie

1 PROJECT VOORSTEL: AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON

2 SITUATIE ANALYSE In Libanon, een land met 4,4 miljoen inwoners, heeft het aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen door de UNHCR, een aantal bereikt van bijna mensen (UNHCR, 31 januari 2016). Daarnaast is er een groot aantal Syriërs die niet als vluchteling (BBC, 2015) worden geregistreerd. Terwijl de Syrische crisis zich nu in zijn zesde jaar bevindt, zijn humanitaire operaties in Libanon een verschuiving aan het ondergaan van 'noodtoestand' naar 'langdurige crisis' volgens het Vulnerability Assessment Report van Syrische vluchtelingen in Libanon. Dit betekent onder andere dat men meer diepgaand onderzoek moet gaan doen naar de behoeften om het aantal te verminderen van de hulpbehoevenden en het gebruik van verbeterde systemen om de meest kwetsbare huishoudens te identificeren (Vulnerability Assessment Report van de Syrische vluchtelingen in Libanon, VARSyR, VN, 2015). Volgens UNICEF (2015) zijn meer dan 50% van de Syrische vluchtelingen kinderen. Meer dan 75% van de Syrische kind vluchtelingen in Libanon groeien zonder enige vorm van onderwijs op en worden blootgesteld aan fysieke en/of psychologisch geweld, kinderarbeid en uitbuiting, kind huwelijken en rekrutering door gewapende groepen (ECHO, 2015). De grote instroom van Syriërs in Libanon heeft geleid tot sociale, economische, politieke en veiligheidsproblemen in Libanon. Libanon heeft ten opzichte van zijn eigen bevolking, het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld. Sinds januari 2015 heeft de Libanese regering, voor de eerste keer, een nieuwe reeks van geïntroduceerde verordeningen geïntroduceerd om zijn grens te beperken van de toegang tot Syriërs. Bovendien kunnen Syrische vluchtelingen niet meer worden geregistreerd als vluchteling door de UNHCR sinds mei Ook Syrische vluchtelingen die al in Libanon zijn, moeten zich houden aan strengere financiële en administratieve voorschriften om hun verblijfsvergunning te houden. Veel Syriërs zien hun situatie in Libanon erger worden als gevolg van deze beperkingen en als gevolg van verminderde steun van de humanitaire partners. Tegelijkertijd, kunnen ze nog niet terug naar Syrië en in de praktijk is er slechts een beperkt aantal terugkeerders genoteerd (UNHCR, 2015). De reactie van de wereld heeft tot weinig geleid tot nu toe: er is een financieringstekort en voor 2015 is slechts 63% van het bijna 1,8 miljard dollar verzoek afgedekt. Bovendien, het aantal Syrische vluchtelingen die zijn aanvaard in de westerse landen is nog steeds ver onder wat de VN en hulporganisaties wilde (UNHCR, 2015; BBC, 2014). SOS heeft met het noodprogramma, sinds juli 2016, onderdak geboden aan 123 kinderen en voorziet dagelijks activiteiten voor 59 kinderen in de gemeenschap. Kinderen onder de SOS zorg hebben toegang gekregen tot formeel en informeel onderwijs en psychosociale-ondersteuning. SOS Kinderdorpen in Libanon is op zoek naar manieren om haar activiteiten te integreren met het reguliere programma om zo ook op lange termijn oplossingen te bieden.

3 HUMANITAIRE SITUATIE De VARSyR, een VN-Vulnerability Assessment voor Syrische vluchtelingen, heeft in Akkar en Bekaa onderzoek uitgevoerd om de meest kwetsbare huishoudens, individuen of gebieden te identificeren. Door middel van diepgaand onderzoek naar de behoeften en en het herinrichten van programma's om de kostenbatenverhouding goed te houden. VASyR toont aanhoudende verslechtering aan van zowel de veiligheidssituatie als voedselvoorziening onder de vluchtelingen in het hele land in vergelijking met 2013 en Het vermeldt ook dat de Syrische vluchtelingen in 2015 kwetsbaarder zijn geworden in vergelijking met Ze leven in een stressvolle context zonder uitweg op korte termijn. Kinderen, op basis van gegevens en evaluaties uitgevoerd door UNICEF, UNHCR en kinderbescherming werkgroepen, zijn de meest kwetsbare groep die beïnvloed zijn door de Syrische crisis. Zoals hierboven vermeld, is er nog steeds een grote kloof in het vervullen van de behoeften van Syrische vluchtelingen in Libanon, in het bijzonder de meest kwetsbare van hen. De behoeften die onvervuld zijn betreffen alle humanitaire sectoren; maar het lijkt erop dat opvang en onderwijs zijn de meest urgente zijn. Voor de Libanese regering, in tegenstelling tot de Jordaanse en de Turkse regering, is niet toegestaan om door de VN of andere instanties officiële vluchtelingenkampen op te zetten. Bijna mensen leven in gebroken loodsen, tent nederzettingen of onafgewerkte gebouwen (UNHCR, 2015). De Libanese regering heeft geprobeerd om het onderwijs te verbeteren voor Syrische vluchtelingen door het opzetten van een systeem met 2 shifts in de Libanese basisscholen sinds september De Syrische vluchtelingen wordt onderwijs geboden in deze 2 shifts naar aanleiding van het Syrische curriculum (ReliefWeb, 2015). Deze langdurige crisis waaronder de toegenomen beperkingen en de beperkte toegang tot middelen krachten vluchtelingen in de activiteiten die verdere schade, met inbegrip van kinderarbeid en vroege huwelijken veroorzaken (UNHCR,2015). Zelfs de verleiding van radicalisering is genoemd als een extra risico door Save the Children (ReliefWeb, 2015). In het algemeen is de situatie zorgt voor stress, financiële en sociale problemen van die Syrische kinderen zijn slachtoffer - kwesties bescherming van kinderen te vergroten in deze omstandigheden. Secundaire scheiding is een probleem dat waar Libanon ten tijde van noodhulp aanzienlijk mee te maken heeft, speciaal bij kinderen die in de IACC (Interim Alternative Care Centre) zijn opgenomen. Volgens de Alternative Care in Emergencies Toolkit (2013), vindt secundaire scheiding plaats na de crisis, bij kinderen die tijdens de eerste noodhulp niet worden gescheiden. Secundaire scheiding is meestal een gevolg van de impact van de noodsituatie op de beschermende structuren door verslechterde economische omstandigheden van een familie of gemeenschap.

4 PROJECT BESCHRIJVING Project plaats: Libanon Bekaa Vallei Project type: Crisis hulp in Libanon Project periode: 12 maanden Start datum: 1/7/2016 tot 30/6/2017 Budget: IMPACT/HOOFDDOEL: Het doel van het project is om te zorgen voor het welzijn, de verdere ontwikkeling en re-integratie in samenleving van de meest kwetsbare Syrische en Libanese kinderen in Libanon tijdens de langdurige crisis. Het daarmee de Libanese gastgemeenschap verlichten. ONZE BELANGRIJKSTE ACTIVITEITEN: SOS Kinderendorpen Libanon werkt vanaf verschillende locaties aan de volgende activiteiten: Syrische kinderen en hun families ontvangen continue zorg en hulp in Interim Alternative Care Centre (IACC) Syrische- en Libanese families die dreigen uit elkaar te vallen ontvangen psychosociale hulp, life skill training, formele- en niet formele educatie en food en non-food pakketten Stabiele en blijvende alternatieve zorg voor kinderen uit IACC in een van de SOS kinderdorpen in Libanon SOS Kinderdorpen Libanon zal tijdelijke bescherming en zorg bieden aan Syrische kind vluchtelingen in nood. Ondertussen proberen we een oplossing te vinden voor de lange termijn voor deze kinderen. Bovendien, om familie breuk te voorkomen, worden Syrische- en Libanese families ondersteund in hun dagelijks leven om het gezin te versterken programma. Daarnaast zal psychosociale ondersteuning en awareness sessies over ouderschap worden gehouden. In Bekaa, zullen we niet alleen richten op de bovengenoemde activiteiten, maar we zullen ook de psychosociale ondersteuning aan kinderen en gericht op de ontwikkeling van de jeugd door hen life skills of informele trainingen. Ons doel is ervoor te zorgen dat de begunstigden zijn uitgerust met de sociale vaardigheden, niet alleen om de crisis te overleven, maar ook om vooruit te kijken naar een duurzame toekomst. WIE HELPEN WE: SOS Kinderdorpen Libanon biedt aan de volgende groepen: o o o o Kinderen van 2-14 jaar, met speciale focus op onbegeleide kinderen Kinderen die bij een hulpverlener wonen, maar in afwachting zijn van alternatieve plaatsing Kinderen gescheiden door middel van "secundaire scheiding"; Kwetsbare Syrische- en Libanese families die kans lopen uiteen te vallen of lijden onder de druk die door de vluchtelingen crisis is ontstaan.

5 TOELICHTING ZORGPROGRAMMA S In Bekaa wordt een zorg programma opgezet, dat bestaat uit de volgende activiteiten: 1. Psychosociale hulp (PSS): Met behulp van War Child Nederland curriculum over psychosociale hulp aan kinderen en jongeren, helpen we te bouwen aan hun weerbaarheid en kracht. Zodat kinderen beter kunnen omgaan met de tegenslagen die zij hebben ervaren. 2. Life Skills: Zelfbewustzijn en creativiteit. Kinderen helpen te onderscheiden van hun kwaliteiten zijn, nadenken over het verleden, uitkijken naar de toekomst en het begrijpen dar je het verleden niet kunt veranderen. Leren we aan onze toekomst kunnen werken met behulp van kernkwaliteiten. Maar ook effectieve communicatie (Begrijpen hoe je beter kunt communiceren, lichaamstaal/non-verbale communicatie), omgaan met stress en emoties. Probleem vaardigheden trainen (het vinden van oplossingen voor bepaalde problemen), het belang van teamwork en constructieve strategieën voor het overwinnen van obstakels en uitdagingen. 3. Niet officieel onderwijs: (Arabisch en Engels), Wiskunde, Zoölogie, Aardrijkskunde Through. Het aanbieden van educatieve sessies en activiteiten voor kinderen die niet, om wat voor reden dan ook, naar school kunnen. Het centrum biedt een service voor alle leeftijden en niveaus in niet-formele educatieve activiteiten die in dit nieuwe programma worden virtueel leren. 4. Awareness-building sessies: deze sessies zijn primair bedoeld voor zorgverleners en alleenstaande kinderen en zal zich richten op onderwerpen zoals ouderschap in oorlogstijd, positieve gedragstrainingen voor lage inkomens en kwetsbare huishoudens. Deze sessies worden gehouden in alle projectlocaties. 5. NFI's en FI pakketten: distributie van food en non-food (met inbegrip van winterklaar) artikelen is een belangrijk onderdeel van onze hulpverlening om zo de meest kwetsbare gezinnen op korte termijn een fatsoenlijke levensstandaard te bieden, terwijl we ondersteuning geven om zelfvoorzienend te zijn op de lange termijn. In het Bekaa-gebied, hebben Libanese families en dorpen hun vrijgevigheid en empathie getoond aan de vluchtelingen en de bereidheid om te helpen. Maar dit is uitgegroeid tot een last en heeft een punt bereikt voorbij het vermogen van de helpende dorpen en gezinnen. Dit heeft geleid tot belangrijke ontwikkeling, zoals werkloosheid, die is verslechterd. Hierdoor voelden sommige families zich gedwongen om hun kinderen van school te halen, omdat de vervoerskosten niet meer konden betalen. Hiermee is ook het risico op kinderarbeid verhoogd. En komt er meer druk op hulpbronnen zoals water en elektriciteit.

6 Kinderen lopen het risico op ernstige gezondheidsrisico s (waaronder ondervoeding) omdat men geen mogelijkheid ziet om een bezoek te brengen aan medische voorzieningen. Deze dorpen lopen nu een hoger risico op spanningen en conflicten vanwege onvoldoende diensten en de concurrentie om banen leidt tot problemen bescherming van het kind. Daarom hebben we besloten om het programma als volgt te verdelen: 40 procent van de fondsen zal worden gericht op de Libanese gemeenschap die wordt beïnvloed door de komst van de Syrische vluchtelingen. 60 procent van de fondsen zal worden gericht op de Syrische vluchtelingen. Bekaa Vallei

7 VERWACHTE RESULTATEN RESULTAAT 1. Emergency Familiy Support (EFS) 330 Syrische- en Libanese families ontvangen in Bekaa EFS voor maximaal 1 jaar en worden bij elkaar gehouden. Daarnaast ontvangen al deze families hulp en begeleiding, afhankelijk van wat er nodig is, zoals medische hulp, onderwijs, juridische bijstand, psychosociale hulp of hulp bij terugkeer in de leefomgeving. RESULTAAT 2. Onderwijs bij IACC 25% van de kinderen die verblijven in IACC ontvangen goed onderwijs en ronden dit succesvol af. Daarnaast ontvangt 75% van de kinderen kwalitatief niet-formeel onderwijs in het IACC. Of terwijl ze verblijven in het IACC of op dagelijkse basis omdat ze in nabij gelegen dorpen wonen. RESULTAAT 3. Psychosociale hulp voor kinderen in Bekaa Van de 330 families in Bekaa ontvangen 495 tot 990 Syrische kinderen en 330 tot 660 Libanese kinderen psychosociale hulp vanuit een mobiele hulp bus in samenwerking met andere NGO s/ VN/ hulpinstanties RESULTAAT 4. Plaatsing van kinderen uit IACC in een SOS kinderdorp Kinderen die aan hun maximale verblijfsduur zijn gekomen binnen het IACC worden volgens een zorgvuldige procedure geplaatst in een van de SOS kinderdorpen in Libanon. Risico s Het is niet makkelijk om de meest kwetsbare families te selecteren. Dit kan ook frictie geven tussen families onderling. SOS Kinderdorpen is zich bewust van dit risico en zal altijd op basis van goede argumenten en weloverwogen beslissing nemen. Daarnaast zal SOS Kinderdorpen er alles aan doen om kinderen te helpen integreren in hun nieuwe omgeving en school. Samenwerken met de regering en andere organisaties Om kans te krijgen om de meest kwetsbare kinderen te kunnen helpen moet de regering van Libanon toestemming geven. Om onze gestelde doelen te halen is het dan ook van belang dat wij samenwerken met zowel lokale instanties als anders hulporganisaties zoals UNHCR, Warchild en UNICEF. Veiligheid Zolang de veiligheid stabiel blijft zal SOS Kinderdorpen al haar taken kunnen uitvoeren.

8 CONTACT Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan Meurer. Daan Meurer daan@soskinderdorpen.nl Telefoonnummer:

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten 33625 Hulp, handel en investeringen 32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Nr. 178 Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING

GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING Dit is Fatima. Ze is Syrisch. Ze woont nu in een vluchtelingenkamp in Libanon omdat haar familie is gevlucht voor de oorlog. Vriendjes

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon Situatie vluchtelingen Syrië steeds nijpender Er zijn zulke grote tekorten in de hulpfondsen dat Syrische vluchtelingen binnenkort niet langer de meest basale voedselhulp kan worden gegeven. Die conclusie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 26 april 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië PROJECTVOORSTEL STERRENGALA Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië SAMENVATTING Locatie SOS doelstelling Sahnaya Damascus, Syrië Sahnaya is een wijk in Damascus, Syrië. De levensomstandigheden van kinderen

Nadere informatie

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 NederlandNederland www.rijksoverheid.nl BZ-2014.19096 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING Syrische vluchtelingen en ontheemden Februari 2013 Inleiding Bijna twee jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn inmiddels ruim 3 miljoen mensen op de vlucht.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 februari 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan?

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? Q&A Migratie Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? In de hoofdstad van Malta, Valletta, hebben de Europese Unie en een groot aantal Afrikaanse landen in november 2015

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

Visie Better Care Network Netherlands. Een gezin voor ieder kind. Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL

Visie Better Care Network Netherlands. Een gezin voor ieder kind. Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL Visie Better Care Network Netherlands Een gezin voor ieder kind Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL Urgentie & Doel BCNI Urgentie: Er zijn miljoenen kinderen wereldwijd die onvoldoende

Nadere informatie

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by Call to Action voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa Powered by Het VN verdrag voor de rechten van het kind is door 196 landen geratificeerd en stelt vast dat het kind, wegens zijn lichamelijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 23 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen

Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen 2014-2017 UNICEF/UNI180495/Yurtsever Caption: Ronak & Hazer / Both 10 years old from Kobane / Living in Sanliurfa at host community We both want to be teacher when

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 23 Vragen van het lid Van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag. Den Haag, 26 juni 2008

Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag. Den Haag, 26 juni 2008 Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag Den Haag, 26 juni 2008 Dank voor het verslag van uw bezoek begin april aan Noord-Irak dat u mij 10 juni jl. aanbood. Uw reis

Nadere informatie

Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp: herziening Nederlandse humanitaire hulp en de inzet van het Relief fund.

Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp: herziening Nederlandse humanitaire hulp en de inzet van het Relief fund. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 18 juli 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Because we struggle to survive. Weil wir überleben wollen. Child Labour among Refugees of the Syrian Conflict

Because we struggle to survive. Weil wir überleben wollen. Child Labour among Refugees of the Syrian Conflict Because we struggle to survive Child Labour among Refugees of the Syrian Conflict Weil wir überleben wollen Kinderarbeit unter Flüchtlingen des Syrienkonfliktes May 2016 INTRODUCTIE De oorlog in Syrië

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen.

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Positief opvoeden en opgroeien Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Soms zijn er gebeurtenissen die ervoor zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen (tijdelijk)

Nadere informatie

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding.

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding. UNICEF Nederland Over ons UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de VN en draagt wereldwijd bij aan het borgen van de rechten van kinderen, zowel in reguliere context als noodhulpsituaties. Basale voorzieningen

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind Zorgprogramma Complexe Scheidingen Hulp op maat voor ouders en kind Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 31 augustus 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

Datum 14 november 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de opvang van vluchtelingen in Turkije op basis van de Turkijedeal

Datum 14 november 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de opvang van vluchtelingen in Turkije op basis van de Turkijedeal 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl

Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl Resultaat Ontdekken en herkennen wat talenten zijn, daar draait het om bij StapOp. Stap voor stap ontdekt de jongere hoe zijn talent

Nadere informatie

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Structuur De Internationale Rode Kruisbeweging bestaat uit drie onderdelen: Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (onder meer het Belgische

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Geen (potentiële) belangenverstrengeling DISCLOSURE BELANGEN SPREKER Geen (potentiële) belangenverstrengeling Kennis en participatiefestival 24-5-2018 Bevorderen van IPS implementatie door financiering en samenwerking tussen GGZ en UWV mentation

Nadere informatie

Help slachtoffers Syrië. SHO tussenrapportage Syrië Juli 2013. SHO-actie

Help slachtoffers Syrië. SHO tussenrapportage Syrië Juli 2013. SHO-actie SHO tussenrapportage Syrië Juli 2013 Foto: Chris de Bode/Save the Children SHO-actie Help slachtoffers Syrië DEELNEMENDE ORGANISATIES SYRIË- ACTIE: Cordaid Mensen in Nood ICCO & Kerk in Actie Nederlandse

Nadere informatie

EUROPEAN DISABILITY FORUM...

EUROPEAN DISABILITY FORUM... Deïnstitutionalisering en de rechten van personen met een handicap perspectief van Europese Unie... An-Sofie Leenknecht, EDF Human Rights Officer, Brussel, 26 november 2014 EUROPEAN DISABILITY FORUM Vertegenwoordigen

Nadere informatie

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest Ad Kaasenbrood, psychiater/psychotherapeut Congres Een te gekke wijk, Bunnik, 8 November 2017 Psychiatrische ziekten Komen vaak voor Zijn ernstig Zijn duur Zijn complex Verhouden zich tot geestelijke gezondheid,

Nadere informatie

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1249 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Vaardig en veilig verder helpen Een diversiteit aan mensen In Veldzicht bieden we een beschermde omgeving voor het intensief behandelen van mensen met

Nadere informatie

Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken. Directie Afrika. Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus T.a.v.

Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken. Directie Afrika. Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus T.a.v. Postbus 20061 Infolijn 088 0430 T.a.v. 2500 BG Den Haag Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus 16275 2511 DP Den Haag Directie Afrika Turfmarkt 147

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In 2015, bereikten meer dan 1

Nadere informatie

Wie komt in aanmerking voor de award

Wie komt in aanmerking voor de award Wie komt in aanmerking voor de award 1. Alle Rotterdamse burgers of organisaties (zoals stichtingen, instellingen, scholen, of bedrijven) kunnen meedingen naar de Award. 2. Rotterdams betekent: a. Een

Nadere informatie

Congolese vluchtelingen uit Burundi en Syrische vluchtelingen uit Libanon

Congolese vluchtelingen uit Burundi en Syrische vluchtelingen uit Libanon Resettlement naar België in 2015: Congolese vluchtelingen uit Burundi en Syrische vluchtelingen uit Libanon Stakeholders Meeting hervestiging 23 juni 2015 BTC, Brussel 1 WAT IS HERVESTIGING-3 DUURZAME

Nadere informatie

De aanpak van armoede

De aanpak van armoede De aanpak van armoede Wat we kunnen leren van empowerment en de psychologie van de schaarste Wat werkt bij de aanpak van armoede WAT IS HET PROBLEEM? Groepen met een verhoogd armoederisico: WAT ZIJN DE

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen

Hulp aan Syrische vluchtelingen Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen

De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen Persbericht Handicap International en de IKEA Foundation bouwen inclusieve speelpleinen in vluchtelingenkampen. De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen Handicap International lanceert

Nadere informatie

Psychosociale opvang geüniformeerden bij CBRN incidenten. Magda Rooze MA/MBA Senior adviseur

Psychosociale opvang geüniformeerden bij CBRN incidenten. Magda Rooze MA/MBA Senior adviseur Psychosociale opvang geüniformeerden bij CBRN incidenten Magda Rooze MA/MBA Senior adviseur Richtlijn psychosociale opvang geüniformeerden Geüniformeerden worden regelmatig blootgesteld aan potentieel

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK MET KINDEREN IN KWETSBARE SITUATIES

VRIJWILLIGERSWERK MET KINDEREN IN KWETSBARE SITUATIES VRIJWILLIGERSWERK MET KINDEREN IN KWETSBARE SITUATIES 29 SEPTEMBER 2018 NAOMI VANDAMME Inhoud Trauma bij kinderen in kinderhuizen - Hechting bij kinderen in kinderhuizen Het belang van veerkracht - Waarom

Nadere informatie

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting ATLEC Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting WP nummer WP titel Status WP2 State of the Art en Onderzoeksanalyse F Project startdatum

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 32 317 JBZ-Raad CF VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 1 november 2012 De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad 1 heeft

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN Inleiding Iedere aangemelde cliënt wordt binnen de verwijsindex ingebracht. Dit is een wettelijk opgelegde verplichting,

Nadere informatie

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE Inleiding Onderzoek in Europa geeft aan dat personen met een beperking van alle leeftijden al zelf in contact zijn gekomen met technologie.

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren

Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren Stellingen Voor de ontwikkeling van een land is het best dat er zo weinig mogelijk emigratie is. Ontwikkelingssamenwerking zal migratie stoppen.

Nadere informatie

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 Voorstel Gevraagde bijdrage Eenmalige sponsoring voor Stichting Zanzibits Het gesponsorde bedrag zal worden verdubbeld door Stichting de Wilde Ganzen Stichting Zanzibits

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

: Opvang Vluchtelingen

: Opvang Vluchtelingen 24-03-2016: Opvang Vluchtelingen Raadsvergadering 10-03-2016: Agendapunt 5: Vluchtelingen Aanpak communicatie kleinschalige opvang. Voorzitter, Gemeentebelangen is niet blij met de komst van maximaal 4

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ALGEMENE BEGROTING 2009 AFDELING III COMMISSIE TITELS 01, 21 BRUSSEL, 16/10/2009 KREDIETOVERSCHRIJVING NR. DEC 42/2009 NIET-VERPLICHTE UITGAVEN EUR VAN HOOFDSTUK

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen Humanitaire hulp Als gevolg van (langlopende) conflicten en natuurrampen hadden 87,6 miljoen mensen over de hele wereld behoefte aan humanitaire hulp. Miljoenen mensen ontvluchtten hun huis op zoek naar

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

brussel eu en unrwa: een dynamisch samenwerkingsverband unrwa Wie is een Palestina vluchteling?

brussel eu en unrwa: een dynamisch samenwerkingsverband unrwa Wie is een Palestina vluchteling? unrwa brussel eu en unrwa: een dynamisch samenwerkingsverband Het samenwerkingsverband tussen de EU en UNRWA heeft miljoenen Palestina vluchtelingen in staat gesteld om zich beter op te leiden, gezonder

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 22 mei 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

7775/17 van/ons/ev 1 DG C 2B

7775/17 van/ons/ev 1 DG C 2B Raad van de Europese Unie Luxemburg, 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 3 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN

Nadere informatie

Maatschappelijk werk St. Anna Ziekenhuis

Maatschappelijk werk St. Anna Ziekenhuis Maatschappelijk werk St. Anna Ziekenhuis Wat doet medisch maatschappelijk werk Ziekte, een opname of een behandeling in een ziekenhuis kan erg ingrijpend zijn voor u en/ of uw familie. Verschillende emoties

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 25 januari 2017 Betreft Besteding

Nadere informatie

Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid

Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid Georg Frerks Hoogleraar Rampenstudies, Wageningen Universiteit Bredere Context Globalisering

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 4.7.2007 B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2

Nadere informatie

Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten

Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten Engelse Verpleegster Gebruikt HeartMath met Multiple Sclerose patiënten Een verpleegkundige in Engeland die is gespecialiseerd in patiënten met multiple sclerose / MS voerde een informele studie uit waarbij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 156 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2018-2022 WAAR STAAT GROENLINKS ALMERE VOOR? Onze politiek is waarden-gedreven: we kiezen voor een samenleving die mensen verbindt, we willen eerlijke kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Studiedag psychosociaal welzijn bij medische/psychosociale hulpverleners. Siwha, ambulancedienst - Haven Van Antwerpen

Studiedag psychosociaal welzijn bij medische/psychosociale hulpverleners. Siwha, ambulancedienst - Haven Van Antwerpen Studiedag psychosociaal welzijn bij medische/psychosociale hulpverleners Siwha, ambulancedienst - Haven Van Antwerpen Kennismaking Siwha vzw Siwha vzw Hulpposten Haven van Antwerpen Acute medische hulpverlening

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars Persdossier 7 juni 2017 : 255 miljoen euro voor de Brusselaars Didier Gosuin Brussels Minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding 1 Het Brussels Gewest vereenvoudigt de tewerkstellingssteun

Nadere informatie

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES «WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES Brussel wordt gekenmerkt door een grote concentratie van armoede in de dichtbevolkte buurten van de arme sikkel in het centrum van de stad, met name

Nadere informatie

Datum 9 februari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het terugsturen van kinderen naar Afghanistan

Datum 9 februari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het terugsturen van kinderen naar Afghanistan 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Zittingsdocument B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 20.5.2013 B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie / hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC Infocyclus April 2016 Annelies Maertens (KIYO) PLATFORM KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2007 nalv wetswijziging

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Samen voor een beschermd thuis

Samen voor een beschermd thuis Samen voor een beschermd thuis Herstel en maatschappelijk participatie van kwetsbare burgers Judith Wolf 24 januari 2019 Gedreven door kennis, bewogen door mensen Ja, je komt op een punt dat je nergens

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE

OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPLOSSINGSGERICHT WERKEN MET JONGEREN MISSION POSSIBLE OPEN INSCHRIJVING IN UTRECHT WAT IS MISSION POSSIBLE? Bent u geïnteresseerd te ontdekken waar de motivatie van jongeren ligt om hun problemen zelf

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie