Facilitaire dienstverlening en Horeca

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Facilitaire dienstverlening en Horeca"

Transcriptie

1 #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale Bel voor informatie:

2 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure gaat over de opleidingen Facilitaire dienstverlening en Horeca. Je leest wat je kunt met deze opleidingen, wat je er doet en wat de vooropleidingseisen zijn. Meer informatie staat op >> Wat kun je met deze opleidingen? >> De opleidingen Niveau Duur Facilitair medewerker /bbl* Facilitair leidinggevende 4 3 of 4 jaar** Niveau Duur Horeca-assistent 1 1 jaar /bbl* Kok /bbl /bbl Zelfstandig werkend kok 3 bbl bbl Gastheer/-vrouw /bbl /bbl Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw 3 bbl Manager/Ondernemer horeca 4 4 jaar Opleiding Hardenberg Horeca Opleiding * = beroepsopleidende leerweg (leren en stage) * = beroepsopleidende leerweg (leren en stage) bbl == beroepsopleidende beroepsbegeleidende leerweg (leren werken) * leerweg (leren en en stage) **bbl deze opleiding duurt in 3 jaar en Hardenberg 4 jaar. = beroepsbegeleidende leerweg (leren en in werken) Hardenberg Aan het werk Jij houdt van organiseren en regelen? Wil je met anderen en voor anderen werken in een organisatie? Dan is de facilitaire dienstverlening iets voor jou. Je kunt werken in de catering, bij gebouwenbeheer, de receptie en de post- of reproductie-afdeling. Als facilitair medewerker is jouw zorg het gebouw en alles wat daar bij komt kijken, zoals het onderhoud, de bevoorrading, de catering en de beveiliging. Als je werkzaam bent bij de logistieke afdeling, ben je bezig met het ontvangen en verwerken van inkomende post en goederen. Sta je in de catering dan zorg je er voor dat bewoners of gebruikers tussen de middag kunnen lunchen en verricht je na afloop schoonmaakwerkzaamheden. Je bent een spin in het web en kunt in verschillende functies aan de slag bij een bedrijf of een instelling. Ben je facilitair leidinggevende, dan werk je meestal bij een groot bedrijf of een grote instelling. Je bent er het aanspreekpunt voor de mensen die er werken of wonen. Je coacht mede werkers en je zorgt ervoor dat alles goed blijft draaien. Als er problemen zijn, dan los je die op. /bbl << Gastvrijh eid houdt nie t op bij de deur. > > Marleen

3 Horeca Naar het hbo Met je diploma Facilitair leidinggevende kun je doorstuderen aan verschillende Hogere Hotelscholen in Nederland of in het buitenland. Ook kun je Facility Management aan het hbo volgen of doorstromen naar hbo Voeding en Diëtetiek of Food & Business. Afhankelijk van je resultaten kun je in het eerste jaar mogelijk vrijstellingen krijgen. Door naar hoger niveau mbo Na je opleiding op niveau kun je verder gaan met een opleiding op niveau 3 en 4. Aan het werk Jij maakt het mensen naar de zin. Daar draait het om. Als kok zorg je voor lekker eten. Afhankelijk van het niveau van je opleiding help je in de keuken of stel je gerechten en menu s samen. Je werkt in teamverband, je bereidt de gerechten en maakt de borden op voordat ze opgediend worden. Je kunt je creativiteit loslaten op de gerechten. Je kunt gaan werken in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector. Als gastheer of -vrouw ben je het visite kaartje van de zaak. Meestal werk je in een restaurant. De baan is heel afwisselend. Je verwelkomt de gasten en begeleidt ze naar hun tafel. Je vertelt wat voor lekkers er op het menu staat, je neemt de bestelling op, serveert uit en maakt de rekening op. Ben je zelfstandig werkend gastheer of -vrouw, dan bereid je ook gerechten aan tafel en kun je technieken toepassen, zoals fileren, trancheren en flamberen. Je kunt de gasten ook adviseren over de wijnkeuze. Als manager horeca coach je medewerkers en zorg je dat alles in een restaurant of hotel geregeld en georganiseerd is en kun je verantwoordelijk zijn voor de finan ciële gang van zaken van een afdeling. Naar het hbo Met je diploma Manager/Onder nemer horeca kun je doorstuderen aan verschillende Hogere Hotelscholen in Nederland of in het buitenland. Ook kun je Facility Management aan het hbo volgen. Door naar hoger niveau mbo Met een diploma op niveau 1 kun je doorstromen naar een opleiding op niveau. Na je opleiding op niveau kun je verder gaan met een opleiding op niveau 3 en 4. >> Vooropleidingsen toelatingseisen Om een van deze mbo-opleidingen te kunnen volgen, heb je op het voortgezet onderwijs in ieder geval deze vakken nodig: Rekenen Nederlands Engels * Laat je talent groeien!

4 Facilitair leidinggevende Verder gelden deze vooropleidings eisen: niveau 4 3 of 4 jaar, Hardenberg mboniveau vooropleiding 1 geen vooropleiding nodig vmbo-bb 3 vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl, overgangsbewijs havo of vwo leerjaar 3 naar 4, mbo niveau 4 vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl, overgangsbewijs havo of vwo leerjaar 3 naar 4, mbo niveau of 3 Je kunt bij de opleiding Zelfstandig werkend kok alleen instromen met een diploma Kok op niveau. Je kunt bij de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw alleen instromen met een diploma Gastheer/-vrouw op niveau. Eigenschappen Je houdt van aanpakken, afwisselend werk en je kunt goed met mensen omgaan. Je vindt het ook leuk om het mensen naar de zin te maken. Verantwoordelijkheid nemen past bij je, net als initiatief nemen. Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken. Daarnaast beschik je over een goede lichamelijke gezondheid. Herken je jezelf hierin, dan is één van deze opleidingen iets voor jou! >> Wat doe je op deze opleidingen? Economie, rekenen, talen en Leren, Loopbaan en Burgerschap komen bij alle opleidingen aan de orde. Facilitair medewerker niveau /bbl (/bbl), (), Hardenberg () Je leert te werken in de keuken, de postkamer, bij de receptie en de vergaderservice en krijgt te maken met schoonmaakwerkzaamheden. Je werkt mee aan diverse projecten, zowel binnen als buiten de school. Je loopt verschillende periodes stage bij bijvoorbeeld een hotel, ziekenhuis, verzorgingshuis of bedrijf met een grote facilitaire dienst. Je leert werkzaamheden uit te voeren op het gebied van schoonmaak, catering, voorraad en inkoop, gebouwen beheer en de postverwerking. Bovendien leer je evenementen te organiseren en uit te voeren en hierbij mensen aan te sturen. Er wordt veel aandacht besteed aan managementtaken en financieel management. Je organiseert en werkt mee met diverse projecten, zowel binnen als buiten de school. Je loopt ieder jaar stage bij bijvoorbeeld een hotel, ziekenhuis, verzorgingshuis of bedrijf met een grote facilitaire dienst. Deze opleiding duurt in 3 jaar en in Hardenberg 4 jaar.

5 Horeca Gastheer/-vrouw Horeca-assistent niveau 1 /bbl niveau /bbl 1 jaar Je leert voorbereidende werkzaam heden voor de keuken en de bediening/uitgifte te verrichten. Je kunt ervaring opdoen in de catering, de keuken en bij restaurants. Je loopt twee keer stage bij een horecabedrijf. Wist je dat... je bij voldoende aanmeldingen extra cursussen kunt volgen, zoals Sociale hygiëne en EHBO? je ook je rijbewijs met korting kunt halen via het Alfa-college?, Kok niveau /bbl,, Hardenberg Zelfstandig werkend kok niveau 3 bbl, Als aankomend kok leer je te plannen in de keuken, de gerechten te bereiden en ze af te werken. Je leert zorg te dragen voor de voorraad, inkoop en controle bij ontvangst van de ingre diënten. Snijtechnieken en waren kennis komen ook aan de orde. Je loopt meerde keren stage in de keuken van een horecabedrijf of -instelling. De opleiding Zelfstandig werkend kok is een vervolg op de opleiding Kok. Hierbij leer je ook te plannen en zaken zelfstandig uit te voeren. Bovendien help je mee bij het opstellen en maken van de menukaarten en de kostenbeheersing. Je hebt een arbeidsovereenkomst van minimaal 4 uur en je gaat een dag per week naar school. Je leert goed om te gaan met gasten, ontvangt hen, neemt bestellingen op en serveert eten. Daarnaast leer je ook de kassa te bedienen, de tafel en bar af te ruimen en afscheid van de gasten te nemen. Het is belangrijk om een goede sfeer te creëren. Je loopt stage in het restaurant van een horecabedrijf. * Laat je talent groeien!

6 >> Meer weten of aanmelden Zelfstandig werkend gastheer/ -vrouw niveau 3 bbl De opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw is een vervolg op de opleiding Gastheer/-vrouw. Je leert de gasten te informeren en adviseren over de menukeuze en hen te helpen een drankkeuze te maken bij de gerechten. Je leert speciale bereidingen en serveerhandelingen aan tafel te doen. Je leert redelijk zelfstandig te werken. Je hebt een arbeidsovereenkomst van minimaal 4 uur en je gaat 1 dag per week naar school. Je kunt bij deze opleiding alleen instromen met een diploma Gastheer/-vrouw op niveau. Manager/Ondernemer horeca niveau 4 4 jaar, Hardenberg Als Manager/Ondernemer horeca werk je in alle disciplines van een hotel en/of een restaurant. Je ontvangt gasten, verleent service en zorgt ervoor dat de dagelijkse gang van zaken goed verloopt. Voor je collega s ben je niet alleen collega, maar ook leiding gevende of werkgever. Tijdens de opleiding leer je alle werkzaamheden voor het leiden van een horecabedrijf. Van een ondernemingsplan maken tot inkoop en van gasten ontvangen tot financieel management. Je organiseert en werkt mee met diverse projecten, zowel binnen als buiten de school. Je gaat ieder jaar op stage in een horecabedrijf. Met dit diploma kun je een eigen bedrijf beginnen. Aanmelden voor een van deze opleidingen doe je snel en gemakkelijk via Op de website staat nog veel meer informatie over deze en andere opleidingen bij het Alfa-college. Bellen of mailen kan ook: , Kom naar onze voorlichtings avonden en open dagen. Data en openingstijden staan op Wil je een ochtend of middag meelopen op het Alfa-college? Dat kan! Stuur een naar De kosten van de opleiding vind je ook op onze site. Bel voor informatie:

7 Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Artikelno. B ontwerp Studio Dorèl fotografie Stijntje de Olde drukwerk Grafische industrie De Marne. Locaties van deze opleidingen Kluiverboom 3 Postbus AP Voltastraat 33 Postbus BA Hardenberg Parkweg 1-1 Postbus AB Hardenberg 053-8

Secretariële, financiële en juridische opleidingen

Secretariële, financiële en juridische opleidingen # 11 Secretariële, financiële en juridische opleidingen, Hoogeveen, Hardenberg Jij? In de za ke dienstverle lijke ning! * Laat je tale nt groeien! www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825

Nadere informatie

Recreatie en Toerisme

Recreatie en Toerisme # 15 Recreatie en Toerisme Groningen, Hoogeveen, Hardenberg www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk

Nadere informatie

Verzorgende-IG en MBO-Verpleegkundige. Groningen, Hoogeveen, Hardenberg, Emmen

Verzorgende-IG en MBO-Verpleegkundige. Groningen, Hoogeveen, Hardenberg, Emmen #3 en MBO-Verpleegkundige Groningen, Hoogeveen, Hardenberg, Emmen Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 13 2012-2013 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Commerciële opleidingen

Commerciële opleidingen Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 10 2012-2013 Commerciële opleidingen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen # 19 Engineering (BOL 4) Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde Groningen, Hoogeveen chniek! Jij? In de te nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368

Nadere informatie

Recreatie en Toerisme

Recreatie en Toerisme Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 13 2014-2015 Recreatie en Toerisme www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor

Nadere informatie

Secretariële, financiële en juridische opleidingen

Secretariële, financiële en juridische opleidingen Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 09 2014-2015 Secretariële, financiële en juridische opleidingen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 12 2014-2015. Uniformberoepen. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 12 2014-2015. Uniformberoepen. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 12 2014-2015 Uniformberoepen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Sociaal-agogisch werk, Sociaal-cultureel werk, Onderwijsassistent

Sociaal-agogisch werk, Sociaal-cultureel werk, Onderwijsassistent , Hoogeveen, Hardenberg Welzijn 0 2012-2013 Sociaal-agogisch werk,, www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor

Nadere informatie

Creatieve opleidingen Mode, Interieurdesign, Cibap, MultiMedia Design en Game architecture & design

Creatieve opleidingen Mode, Interieurdesign, Cibap, MultiMedia Design en Game architecture & design # 12 Creatieve opleidingen Mode, Interieurdesign, Cibap, MultiMedia Design en Game architecture & design, Hoogeveen Jij? In de! vormgeving t groeien! n * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie:

Nadere informatie

Groningen, Assen 05 2014-2015. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl

Groningen, Assen 05 2014-2015. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl Groningen, Assen 05 2014-2015 Sport en Bewegen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Transport en Logistiek Motorvoertuigentechniek

Transport en Logistiek Motorvoertuigentechniek Hoogeveen, Hardenberg 21 2014-2015 Transport en Logistiek Motorvoertuigentechniek www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Mode, Interieurdesign, Precibap, MultiMedia Design, Game architecture & design

Mode, Interieurdesign, Precibap, MultiMedia Design, Game architecture & design 09, Hoogeveen 2012-2013 Creatieve opleidingen Mode, Interieurdesign, Precibap, MultiMedia Design, Game architecture & design www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college

Nadere informatie

Mode, Interieurdesign, MultiMedia Design, Game architecture & design

Mode, Interieurdesign, MultiMedia Design, Game architecture & design Groningen, Hoogeveen 10 Creatieve opleidingen Mode, Interieurdesign, MultiMedia Design, Game architecture & design 2014-2015 www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14 FACILITAIRE DIENSTVERLENING Opleidingen ED 10-14 Facilitaire dienstverlening Graafschap College 2015-2016 Als je van organiseren en aanpakken houdt Houd je ervan om dingen te regelen en te organiseren?

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Werken in de Handel. Je haalt je papieren met een beroepsopleiding bij het Albeda College!

Werken in de Handel. Je haalt je papieren met een beroepsopleiding bij het Albeda College! BRIAN KIEST Handel & Commercie Ben je dienstverlenend ingesteld en ben je commercieel? Heb je een flexibele instelling en weet je van aanpakken? DAN IS EEN TOEKOMST IN DE HANDEL & COMMERCIE ECHT IETS VOOR

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING

VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING Leisure & hospitality host en executive Informatiemedewerker en manager Verkoper reizen en manager Receptionist toerisme Frontofficemanager Luchtvaartdienstverlener

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015 Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam WELKOM IN JOUW DROOM! LIFE College is een school die anders is dan alle andere scholen die je kent. Wij zijn geen grote mbo-onderwijsfabriek:

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

Managementassistent/ Directiesecretaresse

Managementassistent/ Directiesecretaresse Secretariële Beroepen niveau 4 Managementassistent/ Directiesecretaresse LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk en Zwolle** * In Harderwijk alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde 33 / Zwolle: Dokterspad

Nadere informatie

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE ECONOMIE & DIENSTVERLENING Bedrijfs- of financieel administratief medewerker Assistent-accountant Salaris- of bedrijfsadministrateur Juridisch medewerker sociale zekerheid

Nadere informatie

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant Financiële Beroepen niveau 4 Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle** * In Harderwijk en Raalte alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. horeca. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. horeca. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan horeca >Check: www.roctop.nl 3 10 14 15 16 inhoudsopgave Horeca Facilitair dienstverlener Facilitair medewerker - niveau 2 / BOL Facility manager hotels - niveau 4

Nadere informatie