Informatie voor huurders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor huurders"

Transcriptie

1 Informatie voor huurders

2 Inhoud 1. Stadswonen Rotterdam 2. Introductie 3. Stichting Huurdersbelang Stadswonen 4. Intern verhuizen 5. Internet & telecom 6. Onderhuur 7. Verzekeren 8. Stadswonen Rotterdam op alfabet

3 1. Stadswonen Rotterdam Stadswonen Rotterdam Met circa wooneenheden is Stadswonen Rotterdam de grootste studenten en jongere huisvester in Rotterdam. Met 45 enthousiaste medewerkers verzorgt Stadswonen Rotterdam huisvesting voor studenten en jonge starters in Rotterdam. Daarbij houden wij het wonen simpel, betaalbaar, leuk en veilig. Woonstad Rotterdam Stadswonen Rotterdam is onderdeel van Woonstad Rotterdam. Woonstad Rotterdam beheert ongeveer woningen en bedrijfsruimten in Rotterdam. Woonstad Rotterdam is een stadscorporatie die werkt aan aantrekkelijke wijken. Wij zorgen voor goede en betaalbare huisvesting van Rotterdammers met een smalle beurs. 2. Introductie Je hebt zojuist met Stadswonen Rotterdam een overeenkomst gesloten voor een woning in één van onze woongebouwen. Misschien ga je voor het eerst bij Stadswonen Rotterdam wonen, wellicht maak je wooncarrière en verhuis je binnen ons woningbestand. In het laatste geval zijn wij voor jou geen onbekende meer. De huurovereenkomst die je zojuist hebt ondertekend is niet zomaar een afsprakenlijst voor de woning die je gaat huren. Een huurovereenkomst is een document met een belangrijke juridische waarde. Stadswonen Rotterdam en jij als huurder zijn over en weer een aantal duidelijke rechten en verplichtingen overeengekomen. Deze staan lang niet allemaal expliciet vermeld in de overeenkomst die je hebt ondertekend. Met het zetten van je handtekening heb je verklaard akkoord te zijn gegaan met niet alleen de vermelde huurprijs of de staat van het gehuurde, maar ook met de huurvoorwaarden. Deze voorwaarden kun je terugvinden in de Algemene Huurvoorwaarden en (indien van toepassing) het Beheerreglement (te downloaden via

4 Wanneer je wilt weten hoe bepaalde wijze zaken bij Stadswonen Rotterdam zijn geregeld, bijvoorbeeld vóór welke datum je de huur dient te voldoen; je kunt het allemaal terugvinden in de voorwaarden en eventuele reglementen. Daarin is dus vastgelegd hoe jij als huurder en Stadswonen Rotterdam als verhuurder met elkaar omgaan, ook als er meningsverschillen ontstaan of je een klacht hebt. 3. Stichting Huurdersbelang Stadswonen Gefeliciteerd met je nieuwe woning en (wellicht weer) welkom binnen het Stadswonen-bezit! Je bent nu vast druk met verven en/of inrichten maar straks als alles klaar is, is het fijn als je gebruik kunt maken van een snelle internetverbinding, niet te veel betaalt voor eventuele stoffering, woont in een goed onderhouden pand en gebruik kunt maken van een tv-signaal dat past bij deze tijd. En precies met dat soort vragen houdt Stichting Huurdersbelang Stadswonen (SHS) zich bezig. Wij behartigen de belangen van de ruim huurders van Stadswonen Rotterdam. Niet op lokaal niveau (dus niet per pand) maar pandoverstijgend. Als huurderskoepel van Stadswonen Rotterdam zitten wij regelmatig aan tafel met de directie van Stadswonen Rotterdam om te bespreken wat goed gaat maar ook wat er beter kan. Meer weten? Bekijk dan onze website: 4. Intern verhuizen Woningbestand van Stadswonen Rotterdam Wij hebben ongeveer kamers in ons bezit. De kamers zijn veelal voorzien van vloerbedekking en gordijnen. Keuken en sanitair worden in deze zogenaamde onzelfstandige woningen gedeeld met één tot maximaal zeven medebewoners. Daarnaast heeft Stadswonen Rotterdam ongeveer zelfstandige woningen. Deze studio s en appartementen beschikken over privévoorzieningen.

5 Voor huurders die willen gaan samenwonen hebben wij twee- en driekamerappartementen in ons bezit. Een volledig overzicht van het bezit van Stadswonen Rotterdam is te vinden op de website. De volgende beschrijvingen van klantgroepen en wooneenheden worden gehanteerd. Student Voltijd student aan een Rotterdamse hogeschool of universiteit. Jongere Studerende of werkende jongere. Doorstarter Oudere student of werkende jongere in een latere fase van de studie, of vroege fase van het werk waardoor er meer behoefte ontstaat aan privacy. Blijver Afgestudeerde of werkende jongere die bewust kiest voor het blijven wonen in de binnenstad. Ondernemer De (jonge, startende) ondernemer. Tweepersoons onzelfstandig Een (studenten)kamer waar de keuken en het sanitair gedeeld worden met één persoon. Meerpersoons onzelfstandig Een (studenten)kamer waar de keuken en het sanitair gedeeld worden met meerdere personen. Meerpersoons eigen sanitair Een (studenten)kamer met eigen douche en/of toilet en een gezamenlijke keuken die wordt gedeeld met meerdere personen. Eénpersoons zelfstandig Een studio. Beschikt over een eigen keuken en eigen sanitair. Tweepersoons zelfstandig Twee- of driekamerappartement. Deze woonvorm is geschikt voor huurders die samenwonen met hun partner. Woon-werk Gecombineerde woon/werkeenheden; een optimale balans tussen wonen en werken. Ideaal voor startende ondernemers of thuiswerkers.

6 Verhuizen binnen het woningbestand van Stadswonen Rotterdam Je kunt binnen het woningbestand van Stadswonen Rotterdam doorverhuizen. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken, schrijf je dan opnieuw in via de website als woningzoekende. De eenmalige kosten van een interne inschrijving bedragen 15,-. Huurders die al woonachtig zijn bij Stadswonen Rotterdam (en dus een woning achterlaten) bouwen sneller (woon)punten op. De gedachte hierachter is dat wij de doorstroom naar een (beter) passende woonruimte willen stimuleren. Wij noemen dat ook wel wooncarrière. De spelregels van het intern doorverhuizen: Tenzij Stadswonen Rotterdam je de woning direct heeft toegewezen moet uit een voordracht van de beheerder van het woongebouw blijken dat de woning aan jou is toegewezen. Je dient genoeg (woon)punten te hebben opgebouwd. Dus genoeg ten opzichte van zowel alle externe als interne woningzoekenden. Je dient altijd je huidige, lopende huurovereenkomst te beëindigen. Dit kun je doen via de website. Houd dus rekening met de geldende opzegtermijn. Laat je altijd goed informeren door Stadswonen Rotterdam over opzegtermijnen, overlappende huurperiodes, huurprijzen en bijkomende kosten. Voordat de huurovereenkomst van de nieuwe woning getekend kan/ mag worden, moet je alle openstaande posten van de huidige woning hebben voldaan. Woningwissel In het geval van een woningwissel gaan wij soepeler om met de regel van voldoende wachttijd. Onder woningwissel verstaat Stadswonen Rotterdam het intern verhuizen binnen hetzelfde gebouw naar een zelfde woonvorm als de huidige woning. Ook hier geldt: laat je altijd goed informeren door Stadswonen Rotterdam over opzegtermijnen, overlappende huurperiodes, huurprijzen en bijkomende kosten. Voorwaarden interne inschrijving Niet iedereen kan zich intern inschrijven bij Stadswonen Rotterdam:

7 Onderhuurders zijn geen huurders van Stadswonen Rotterdam en kunnen zich daarom niet intern inschrijven. Let op: een inschrijving bij Woonnet Rijnmond is geen inschrijving bij Stadswonen Rotterdam. 5. Internet & telecom Internet De meeste woongebouwen van Stadswonen Rotterdam zijn in 2006 voorzien van een zeer snelle infrastructuur. Deze infrastructuur wordt KennisGlas genoemd. Kijk voor meer informatie op Internet via de TV-kabel? De bekabeling (CAI) in de woongebouwen van Stadswonen Rotterdam is niet geschikt voor internet via de TV-kabel. Telecom Bij Stadswonen Rotterdam maken telefoondiensten geen deel uit van de huurovereenkomst. Je bent dus vrij om (indien gewenst) telefonie via KennisGlas of via een telefoonlijn (bijv. KPN) aan te vragen. Telefonie via kennisglas In alle woningen waar KennisGlas is aangesloten is het mogelijk om te bellen via KennisGlas. Kijk voor meer informatie op Vaste telefoonlijn Ten behoeve van bijvoorbeeld telefonie en/of ADSL diensten kun je een vaste telefoonlijn (bijv. KPN) aanvragen. In de meeste gevallen kan een externe partij zonder de tussenkomst van Stadswonen Rotterdam de telefoonaansluiting (een zgn. ISRA-punt; het punt waar de telefoonlijn de woning binnenkomt) activeren. Deze telefoonaansluiting is meestal te vinden in de woon- en/of slaapkamer. In geval van een onzelfstandige woning (kamer waar voorzieningen als douche, toilet en /of keuken worden gedeeld met medehuurders) is deze aansluiting vaak terug te vinden in de gemeenschappelijke gang of keuken.

8 Rol Stadswonen Rotterdam Telefoonlijnen kunnen niet overal geactiveerd worden zonder de tussenkomst van Stadswonen Rotterdam. In sommige woongebouwen maakt een eventuele telefoonlijn gebruik van de gebouwbekabeling. Dit heeft tot gevolg dat iemand van Stadswonen Rotterdam ter plekke de telefoonlijn moet aansluiten op deze infrastructuur. Dit is het geval in de volgende woongebouwen: Essenburgsingel GEB-Toren t Hoekje Hofdijk Schiedamse Vest De Snor Struisenburg Om een telefoonlijn in één van deze woongebouwen te laten activeren dien je Stadswonen Rotterdam eerst om toestemming te vragen. De toestemming wordt schriftelijk bevestigd en tevens voorzien van instructies voor de huurder en de aansluitende partij. Woon je in één van de bovengenoemde woongebouwen en wil je een telefoonlijn laten activeren in je woning? Stuur dan je aanvraag naar info@stadswonenrotterdam.nl met als onderwerp aanvraag telefoonlijn. Let op: Voor het aansluiten van de lijn op de infrastuctuur van de woning worden voorrijkosten in rekening gebracht. Aanvragen telefoonlijn niet mogelijk In de onderstaande woongebouwen is het niet mogelijk een telefoonlijn aan te vragen: Bredestraat Parkhaven De Schans Statenweg Weenapad Reden hiervoor is het ontbreken van exclusieve infrastructuur voor dergelijke diensten tussen de centrale ruimte in het woongebouw en de woning. Telefonie via KennisGlas is hier wel mogelijk.

9 6. Onderhuur Wil je, je woning onderverhuren? Toestemming voor onderhuur moet tenminste anderhalve maand voor de ingangsdatum van de onderhuurperiode schriftelijk worden aangevraagd bij Stadswonen Rotterdam. Kijk voor de procedure op de website. 7. Verzekeren Meer in huis dan je denkt Veel bewoners bij Stadswonen Rotterdam richten in het begin hun kamer of woning in met betaalbaar meubilair, eventueel aangevuld met bijvoorbeeld een televisie van thuis. Het nut van een brand/inboedelverzekering lijkt aanvankelijk dan ook niet zo groot. Maar in de loop der tijd wordt vaak nieuwe geluidsapparatuur aangeschaft. Ook laptops, smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit de woningen van Stadswonen Rotterdam. Wat dan vaak vergeten wordt is het afsluiten van een goede brand- en inboedelverzekering. Loop geen risico voor een paar euro per maand Er kan altijd een leiding springen of een dakgoot overlopen, de CV kan plotseling gaan lekken of een ruit kan het begeven tijdens een storm. Denk ook aan de risico s van brand en inbraak. Ook al is dit niet de schuld van de bewoner, je draait meestal wel op voor de schade. Slechts bij achterstallig groot onderhoud waarbij tevens sprake is van grove nalatigheid, kan de verhuurder onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk worden gesteld. In het geval van Stadswonen Rotterdam is de kans hierop niet zo groot, omdat wij de woongebouwen goed en regelmatig onderhouden. Maar het blijft verstandig om zelf een goede verzekering af te sluiten. Naast een brand- en inboedelverzekering adviseren wij om een aansprakelijkheidsverzekering en een glasverzekering af te sluiten.

10 8. Stadswonen Rotterdam op alfabet Aanvaarding woning Je wordt geacht het gehuurde (de woning) in goede staat te hebben aanvaard. Zie verder de Algemene Huurvoorwaarden. Eventuele gebreken aan de woning dien je binnen zeven kalenderdagen na ingangsdatum van de huurovereenkomst aan Stadswonen Rotterdam te melden via de website. Acceptgiro De betaling van de maandelijkse huur geschiedt middels automatisch incasso. Indien je de huur middels acceptgiro voldoet, brengen wij hiervoor maandelijks 2,50 administratiekosten in rekening. Administratiekosten Als een huurbetaling na de eerste van de betreffende maand (dus te laat) is ontvangen, brengen wij 10,- administratiekosten in rekening. Om deze onnodige kosten te voorkomen, adviseren we je om te kiezen voor een automatisch incasso. Beheerder In de woongebouwen met een beheerstructuur regelt de beheerder, samen met de wooncommissie, tal van zaken. In overleg met Stadswonen Rotterdam zorgt hij of zij voor het technisch beheer. Tot het takenpakket behoort ook coördinatie huurdersonderhoud, (de begeleiding in) de verhuur van vrijkomende kamers inclusief de inname en uitgifte van sleutels (met uitzondering van sleutelkaarten). Hij of zij ziet toe op de naleving van de woonregels ten behoeve van het leefklimaat en kan daarom bij overtreding van deze regels namens de wooncommissie boetes uitdelen. Zie ook het Beheerreglement, welke (indien van toepassing) onderdeel uitmaakt van de huurovereenkomst. De beheerder is het aanspreekpunt voor de bewoners van zijn of haar woongebouw en is werkzaam voor de wooncommissie van het gebouw. Richt je dan ook tot uw wooncommissie voor meer informatie en/of opmerkingen. Zie ook Wooncommissie.

11 Beheerstructuur Het geheel van afspraken tussen Stadswonen Rotterdam, huurders en huurdervertegenwoordigingen voor de instandhouding van een optimaal leefklimaat. Zie ook het Beheerreglement op de website. Betaling huur De maandelijkse huur wordt in de regel voldaan per automatisch incasso. Wanneer de huur niet van je rekening afgeschreven dient te worden (maar bijvoorbeeld van de rekening van je ouders) kun je dit aangeven op het fomulier Automatisch incasso welke te downloaden is vanaf de website. Let op: betaling van de huur aan de balie van ons kantoor is niet mogelijk. Betalingsregeling Als je door omstandigheden tijdelijk niet kunt voldoen aan je financiële verplichtingen, kun je een betalingsregeling met ons treffen. Vraag een betalingsregeling schriftelijk en tijdig (voordat incassoproblemen ontstaan) aan bij Stadswonen Rotterdam via Contractkosten Kosten ( 25,-) die wij in rekening brengen voor de administratieve werkzaamheden omtrent het afsluiten van de huurovereenkomst. Deurwaarder Indien je een (huur)nota niet (tijdig) voldoet (ook niet na afdoende aanmaning) dragen wij deze over aan de deurwaarder. Alle hieruit voortvloeiende kosten zijn volledig voor jouw rekening. Voorkom deze onnodige kosten! Spreek bijvoorbeeld op tijd met ons een betalingsregeling af. Zie ook Betalingsregeling. Feesten Houd bij feesten altijd rekening met je buren. Meld daarom het feest vooraf aan je buren, de beheerder en/of de wooncommissie.

12 Glazenwassen Bij de meeste gebouwen (m.u.v. de kleine panden) worden de ramen aan de buitenzijde tweemaal per jaar gezeemd. Met sommige woongebouwen is een hogere frequentie afgesproken. De kosten voor het zemen zijn opgenomen in de servicekosten. Zie ook Servicekosten. Herstellingen Zie Reparatieverzoeken. Huisdieren Het is verboden dieren te houden die omwonenden hinder of overlast bezorgen. Indien er sprake is van een onzelfstandige woonruimte is het verboden om zonder schriftelijke toestemming van Stadswonen Rotterdam in het gehuurde dieren te houden. Indien het gehuurde onderdeel uitmaakt van een woongebouw waar een wooncommissie aanwezig is, is de beoordeling van een verzoek daartoe in handen gegeven van de wooncommissie. Huurovereenkomst Het document waaruit blijkt dat Stadswonen Rotterdam en jij overeenstemming hebben over welke woning je huurt en onder welke condities dat gebeurt. Huuropzegging Stadswonen Rotterdam geeft er de voorkeur aan dat je de overeenkomst beëindigd via je persoonlijke account op de website. Ook is het mogelijk dat je de huuropzegging per aangetekende post verstuurt aan Stadswonen Rotterdam of dat je persoonlijk aan de balie een opzeggingsformulier invult en inlevert. Voorzie de opzegging altijd van een nieuw correspondentieadres en telefoonnummer. Het niet achterlaten van een nieuw adres kan er voor zorgen dat je een eventuele teruggave van (service)kosten misloopt. Houd altijd rekening met de geldende opzegtermijn; één maand, ongeacht de dag van de maand. Wanneer de laatste dag in het weekend of op een feestdag valt, zal de eerstvolgende werkdag de laatste huurdag zijn. Met huurders van woningen via een onderwijsinstelling of bedrijfsruimten kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt met betrekking tot de geldende opzegtermijn.

13 Huurverhoging Jaarlijks wordt de kale huurprijs van jouw woning verhoogd met een door het bestuur vastgesteld percentage, binnen de door de overheid gestelde kaders. Huurtoeslag Afhankelijk van de hoogte van de huur, je leeftijd en je financiële situatie kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Ook de onzelfstandige woonruimten (kamers) zijn grotendeels door VROM aangewezen voor huurtoeslag. Wanneer je dit moet kunnen aantonen bij de Belastingdienst, kun je bij ons een kopie van deze toewijzing opvragen. Stadswonen Rotterdam past geen huurmatiging toe n.a.v. huurtoeslag. Huurtoeslag (inclusief aanvraag en verrekening) is een zaak tussen jou en de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op Inboedelverzekering Verzekering om je inboedel te verzekeren tegen brand, storm, diefstal, water, etc. Loop geen onnodig risico en zorg dat je verzekerd bent. Heeft je woning het certificaat Veilige Woning in het kader van Politie Keurmerk Veilig Wonen? Wellicht krijg je hiermee korting op de inboedelverzekering. Inhuizen Bij het begin van een nieuwe huurovereenkomst vind je in de woning een kopie van het inspectierapport of krijg je deze van de beheerder bij het afhalen van de sleutels. Op deze wijze kun je zien of eventuele aangetroffen gebreken reeds bekend zijn bij Stadswonen Rotterdam. Je wordt geacht het gehuurde (de woning) in goede staat te hebben aanvaard. Meld eventuele gebreken aan de woning binnen zeven kalenderdagen na ingangsdatum van de huurovereenkomst aan Stadswonen Rotterdam via de website. Zie ook Aanvaarding woning. Inventaris In de meeste woningen verstrekt Stadswonen Rotterdam een standaardpakket inventaris. Deze bestaat in de meeste gevallen uit: vloerbedekking, gordijnen, koelkast en kookplaat. De kosten daarvan zijn opgenomen in de servicekosten. Inspecties Aan het einde van een huurperiode inspecteren wij tweemaal in de opzeggingsmaand. Circa twee weken voor de opzegging vindt de

14 voorinspectie plaats. Voor eventuele gebreken word je dan aansprakelijk gesteld. Tot het einde van de huurperiode heb je de gelegenheid eventuele schade zelf te herstellen. Bij de eindinspectie stellen wij vast of de woning correct is opgeleverd en nemen wij de sleutels in. Eventuele niet herstelde gebreken of schade kan aan je worden doorbelast. Kabel tv De woningen zijn voorzien van een kabelaansluiting voor tv en radio. De kosten hiervoor zijn opgenomen in de servicekosten. De infrastructuur in onze woongebouwen is niet geschikt voor internet. Kale huurprijs Dit is de prijs voor het enkele gebruik van de woning, exclusief de bijkomende servicekosten. Over de kale huurprijs wordt de jaarlijkse huurverhoging berekend. Ook heeft deze huurprijs een belangrijke invloed op de hoogte van de eventuele huurtoeslag. Zie ook Servicekosten. Klein pand Stadswonen Rotterdam kent twee soorten gebouwen: de gebouwen met dertig woningen of meer (zie Woongebouw) en kleine panden (minder dan dertig woningen). Binnen de kleine panden bestaat vaak een zeer huiselijke sfeer, gekenmerkt door de sterke band tussen de bewoners. Zo zijn zij veelal lid van dezelfde vereniging of hetzelfde dispuut. Nestor In de kleine panden is in de meeste gevallen een nestor/nestrix aanwezig. In principe is dat een soort huisoudste die op vrijwillige basis het een en ander voor de medebewoners regelt en de contacten met Stadswonen Rotterdam onderhoudt. Nieuwsmail Een aantal keer per jaar verschijnt de nieuwsmail van Stadswonen Rotterdam, waarin belangrijke informatie voor de huurders staat. Onderhoud (brochure) Een deel van het onderhoud aan de woningen komt voor rekening van Stadswonen Rotterdam, een ander deel komt voor rekening van de huurder. In

15 de brochure Onderhoudswijzer is terug te vinden wie verantwoordelijk is voor bepaald onderhoud, wie het eventuele herstel uitvoert en wie de rekening hiervan voldoet. De brochure Onderhoudswijzer is te vinden op de website. Parkeren Ons parkeerbeleid is afgestemd op dat van Parkeer Beheer Rotterdam (PBR). Bij een aantal woongebouwen van Stadswonen Rotterdam kun je vrij parkeren en bij een aantal moet je betalen. Afhankelijk van de eigenaar van de grond kun je of bij het PBR of bij Stadswonen Rotterdam een parkeerplaats huren. Reparatieverzoeken Reparatieverzoeken kun je melden via de website. Zoek in geval van technische noodklachten buiten kantooruren direct telefonisch contact via ons noodnummer op (010) Bij reparatieverzoeken wordt onderscheid gemaakt tussen huurders- en verhuurdersonderhoud. Dit onderscheid is vastgelegd in het Besluit kleine herstellingen (behorend bij artikel 7:240 BW; zie ook Het merendeel van het huurdersonderhoud is door de huurders (van woongebouwen en panden waar de beheerstructuur van toepassing is) afgekocht door het Kleine Herstellingenfonds. Het Kleine Herstellingenfonds wordt in de woongebouwen (dertig woningen of meer) beheerd door de wooncommissie. Namens de huurders kan de wooncommissie de werkzaamheden (laten) uitvoeren. Een aantal (eenvoudige) reparaties worden door bijvoorbeeld een technische commissie van het woongebouw uitgevoerd. Hierdoor besparen de huurders flink op uurloon en voorrijkosten. Reparatieverzoeken die de website binnenkomen en vallen onder het Kleine Herstellingenfonds worden doorgestuurd naar de wooncommissie. Voor het Kleine Herstellingenfonds van de kleine panden (minder dan dertig woningen) ligt het beheer en de uitvoering bij Stadswonen Rotterdam. Zie ook: Beheerder; Wooncommissie;

16 het Beheerreglement, maakt indien van toepassing onderdeel uit van de huurovereenkomst; de brochure Onderhoudswijzer. Schoonmaak In de woongebouwen (niet de kleine panden) worden de gemeenschappelijke ruimten (entree, trappenhuis, lift, galerij, etc.) periodiek door een schoonmaakbedrijf schoongemaakt. Jouw eigen woning (inclusief eventuele gemeenschappelijke ruimten als douche, toilet en/of keuken) dien je zelf schoon te houden. Hieronder valt ook het zemen van de ramen aan de binnenzijde. Servicekosten Naast de kale huurprijs ben je als huurder servicekosten verschuldigd. Het servicekostenpakket omvat bijvoorbeeld verwarming, water, elektra, inventaris, schoonmaak gemeenschappelijke ruimten, glazenwassen, kleine herstellingenfonds, kabeltelevisie, vuilafvoer, bijdrage beheer bewoners, wettelijke lasten, administratiekosten, etc. De jaarlijkse afrekening servicekosten is volgens het volgende principe opgesteld: je betaalt in je huur voorschotten voor de servicekosten. Na afloop van het (boek)jaar worden de werkelijke kosten (op basis van facturen) van dat jaar vergeleken met de voorschotten. Het verschil wordt met je afgerekend. Sleutels Stadswonen Rotterdam kent drie soorten sleutelsystemen. - Eén-sleutelsysteem: met één sleutel kun jein het woongebouw overal komen waar de huurovereenkomst je recht toe geeft: de voordeur(en), een tussendeur naar een deel van het gebouw, deur van je woning of wooneenheid en/of jouw eigen kamerdeur, de postbus, de fietsenstalling voor bijvoorbeeld één bepaalde etage, etc. - Magnetische kaartsleutel: de magneetstrip op de kaart bevat informatie die het mogelijk maakt alle deuren te openen waar je toegang tot dient te hebben. De aparte postbussleutel is achtergelaten in jouw nieuwe woning. - Chipkaartsleutel: idem als de kaartsleutel. Echter, nu is de nodige informatie opgeslagen in een chip. Ook hier is een aparte postbussleutel in jouw nieuwe woning te vinden.

17 Bij ingang van de huurovereenkomst ontvang je twee identieke sleutels. Wanneer je samen met je partner een woning (tweepersoons zelfstandig) betrekt, ontvang je drie identieke sleutels. Bij Stadswonen Rotterdam kun je tegen betaling van 19,50 per stuk in geval van verlies of beschadiging eventuele extra sleutels bestellen. Neem hiervoor contact met ons op. Ook kaartsleutels kunnen in geval van verlies of beschadiging voor 19,50 per stuk op ons kantoor gekocht worden. Neem ook hiervoor contact met ons op. Neem in alle gevallen een geldig identificatiebewijs mee. Mocht je niet in staat zijn om zelf langs te komen dan vragen onze medewerkers altijd aanvullend een schriftelijke machtiging van de huurder compleet met datum, naam gemachtigde en handtekening huurder. Een kopie van jouw identificatiebewijs dient ook ingesloten te zijn. Vanzelfsprekend moet de gemachtigde zich aan onze balie kunnen identificeren met een geldig identificatiebewijs. Verhuurdersverklaring In het kader van de Basis Registratie Personen (BRP) ben je verplicht binnen vijf dagen na ingangsdatum van je huurovereenkomst je in te schrijven bij de gemeente via één van de stadswinkels of gemeentekantoren. Van ons ontvang je hiervoor een verhuurdersverklaring. Voor meer informatie: of Verzekering Stadswonen Rotterdam heeft haar gebouwen (casco) verzekerd. Je dient zelf te zorgen voor bijvoorbeeld een glas-, inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering, waarop schade aan het gehuurde of persoonlijke eigendommen na bijvoorbeeld een lekkage, inbraak of een brand kan worden verhaald. Waarborgsom Bij Stadswonen Rotterdam betaal je geen waarborgsom als je een huurovereenkomst voor een woning ondertekent, ook niet bij interne verhuizingen. De eerste maand huur die je bij het tekenen van de huurovereenkomst betaalt, is dus geen waarborgsom of sleutelgeld. Bij de huurovereenkomst van bijvoorbeeld een bedrijfsruimte of een parkeerplaats brengt Stadswonen Rotterdam wel een waarborgsom in rekening.

18 Website De website van Stadswonen Rotterdam is Hier vind je informatie met betrekking tot alle aspecten van Stadswonen Rotterdam inclusief ons (woon)aanbod, onze voorwaarden, veelgestelde vragen enz. Via onze site informeren wij je tevens over het laatste nieuws en de ontwikkelingen.

19

20 versie juni 2015 Stadswonen Rotterdam is onderdeel van Woonstad Rotterdam. Stadswonen Rotterdam Rochussenstraat EA Rotterdam Postbus AB Rotterdam

Informatie voor huurders

Informatie voor huurders Informatie voor huurders Inhoud 1. Stadswonen Rotterdam 3 2. Introductie 3 3. Stichting Huurdersbelang Stadswonen 4 4. Woningbestand en Klantgroepen 5 5. Intern verhuizen 6 6. Internet & TV 8 7. Onderhuur

Nadere informatie

Auteursrechten Stadswonen behoudt zich alle rechten, waaronder auteursrechten, voor.

Auteursrechten Stadswonen behoudt zich alle rechten, waaronder auteursrechten, voor. Stadswonen Aangename Kennismaking Uitgave: januari 2009 Disclaimer Stadswonen heeft uiterste zorgvuldigheid betracht bij de samenstelling en redactie van de inhoud van dit document (de "Informatie"). Desondanks

Nadere informatie

Auteursrechten Stadswonen behoudt zich alle rechten, waaronder auteursrechten, voor.

Auteursrechten Stadswonen behoudt zich alle rechten, waaronder auteursrechten, voor. Stadswonen Aangename Kennismaking Uitgave: mei 2008 Disclaimer Stadswonen heeft uiterste zorgvuldigheid betracht bij de samenstelling en redactie van de inhoud van dit document (de "Informatie"). Desondanks

Nadere informatie

AANGENAME KENNISMAKING

AANGENAME KENNISMAKING AANGENAME KENNISMAKING Je hebt zojuist met Stadswonen een huurovereenkomst afgesloten voor een woonruimte in één van onze woongebouwen. Misschien ga je voor het eerst bij Stadswonen wonen, wellicht verhuis

Nadere informatie

Huur opzeggen. het begin van verhuizen

Huur opzeggen. het begin van verhuizen Huur opzeggen het begin van verhuizen Huur opzeggen het begin van verhuizen Als u gaat verhuizen, moet u eerst de huur opzeggen. Om de huuropzegging soepel te laten verlopen, hebben u en Wonen West Brabant

Nadere informatie

Toelichting op de Huurovereenkomst

Toelichting op de Huurovereenkomst Toelichting op de Huurovereenkomst In het eerste deel van de overeenkomst staat omschreven met welke huurder(s) Tiwos een huurovereenkomst heeft getekend. De genoemde personen zijn ieder voor de volle

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Het regelen van de overname 3 De huurovereenkomst 3 Tenaamstelling en medehuuderschap 4 De huurprijs 4 De fysieke oplevering 5 De eerste huurbetaling 5 Wonen naar wens 6 Aansluitingen

Nadere informatie

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Huren bij Servatius. Genieten van het leven doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Huren bij Servatius Genieten van het leven doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht

Nadere informatie

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Waterweg Wonen verhuurt ruim woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens Huurbetaling beleid: juli 2006, versie: augustus 2017 Waterweg Wonen verhuurt ruim 11.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Welkom in uw nieuwe woning van Patrimonium Barendrecht. We zijn blij dat u voor

Welkom in uw nieuwe woning van Patrimonium Barendrecht. We zijn blij dat u voor WELKOM WELKOM Welkom in uw nieuwe woning van Patrimonium Barendrecht. We zijn blij dat u voor een van onze woningen hebt gekozen. Maar wat betekent wonen in een woning van bent u verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte Huren bij Actium Algemene informatie over het huren van woonruimte U gaat een woning huren bij Actium. Wij wensen u veel woonplezier in uw nieuwe woning! In deze brochure hebben wij de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning Ondergetekenden Naam verhuurder:... Naam huurder:... Adres:... Telefoon:... komen het volgende overeen: A. DE WOONRUIMTE Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen Als huurder van Bo-Ex betaalt u elke maand huur en servicekosten. In deze brochure leest u waaruit de huur is opgebouwd en op welke manieren u dit

Nadere informatie

Huur. alle informatie op een rij

Huur. alle informatie op een rij Huur alle informatie op een rij Huur alle informatie op een rij Hoe is de huurprijs samengesteld? Wanneer kunt u een huurverhoging verwachten? Hoe betaalt u de huur? En wanneer komt u in aanmerking voor

Nadere informatie

Welkom Onderhoud, wie betaalt de rekening?

Welkom Onderhoud, wie betaalt de rekening? Welkom Welkom in uw nieuwe woning van Patrimonium Barendrecht. We zijn blij dat u voor een van onze woningen hebt gekozen. Maar wat betekent wonen in een woning van Patrimonium? In deze folder vindt u

Nadere informatie

Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Huur opzeggen bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Wie gaat verhuizen heeft een drukke tijd voor de boeg. U moet van alles regelen voor het eenmaal zover is. Het is daarom belangrijk tijdig de huur

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

> Procedure bij verhuizen. Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken!

> Procedure bij verhuizen. Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken! > Procedure bij verhuizen Huur opzeggen? Dit komt erbij kijken! > Inhoudsopgave > Huur opzeggen 1 Huur opzeggen 1 Opzegtermijn 2 Huurbetaling 2 Voor- en eindcontrole 3 Overname 4 Nieuwe huurder niet bekend

Nadere informatie

Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van?? maand1 2007 de kamer in de woning aan: Hoorneslaan 999 te: 2221??

Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van?? maand1 2007 de kamer in de woning aan: Hoorneslaan 999 te: 2221?? Huurcontract Ondergetekenden Naam verhuurder: John... Adres: Hoorneslaan 999, 2221?? Katwijk zh Telefoon: 06-........ Naam huurder: VVV Naam, Adres 999, 9999 XX Woonplaats, geboren.. -.. 19.. komen het

Nadere informatie

Een nieuwe. woning. U gaat een. woning. huren, wat nu?

Een nieuwe. woning. U gaat een. woning. huren, wat nu? Een nieuwe U gaat een huren, wat nu? Een nieuwe Welkom in uw nieuwe. Er komen veel zaken op u af en u moet de komende tijd heel wat regelen. In deze brochure leest u informatie over huren bij De Woonschakel,

Nadere informatie

CALCULUS. verhuur. Hospita overeenkomst. Naam. Adres. Postcode. Woonplaats. Telefoonummer. Hierna te noemen verhuurder en. Naam. Adres.

CALCULUS. verhuur. Hospita overeenkomst. Naam. Adres. Postcode. Woonplaats. Telefoonummer. Hierna te noemen verhuurder en. Naam. Adres. Naam Adres Postcode Woonplaats Telefoonummer Hierna te noemen der en Naam Adres Postcode Woonplaats E-mailadres Studie richting Tel. Mobiel Tel. Nood BSN Geboortedatum Geboorteplaats Hierna te noemen huurder.

Nadere informatie

FORMULIER HUISBEWARING

FORMULIER HUISBEWARING FORMULIER HUISBEWARING Adres waarvoor de huisbewaring wordt aangevraagd Naam:... Geboortedatum: Huidig adres: Huisnr: Postcode:.. Plaats: Telefoonnr.:.. E-mail: Aantal personen die met u mee verhuizen:

Nadere informatie

Hoe betaal ik mijn huur?

Hoe betaal ik mijn huur? Hoe betaal ik mijn huur? Automatische incasso, geen omkijken naar U huurt een woning van Woonstichting Leystromen. Dat betekent dat u maandelijks een vast bedrag aan huur betaalt. Daarnaast betaalt u soms

Nadere informatie

Informatiewijzer. Folder Informatiewijzer Dudok Wonen versie september

Informatiewijzer. Folder Informatiewijzer Dudok Wonen versie september Informatiewijzer Dudok Wonen is een eigentijdse woningcorporatie met zo n 8.000 eenheden in Gooi en Vechtstreek. Wij verhuren eengezinswoningen, portieketage woningen, (middel)hoogbouwflats, senioren-

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden over de afrekening servicekosten Algemene vragen

Meest gestelde vragen en antwoorden over de afrekening servicekosten Algemene vragen Meest gestelde vragen en antwoorden over de afrekening servicekosten Algemene vragen Mijn ibanrekeningnummer op de afrekening klopt niet of is niet ingevuld Wilt u het goede ibanrekeningnummer schriftelijk

Nadere informatie

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden In deze folder leest u een uitleg van het huurcontract en de algemene huurvoorwaarden. In deze uitleg staan alle rechten en plichten voor u als huurder en

Nadere informatie

Huuropzegging en oplevering

Huuropzegging en oplevering uitgave april 2014 Huuropzegging en oplevering Ik wil de huur opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie gaat verhuizen, heeft een drukke tijd voor de boeg. Er moet vaak van alles geregeld worden

Nadere informatie

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? U huurt een woning* bij Woonpalet en wil deze opzeggen. In deze brochure leest u wat daar bij komt kijken. Wij vertellen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING Adres waarvoor de huisbewaring wordt aangevraagd Naam:.. Straatnaam:. Huisnummer:... Postcode: Plaats: Email:. Telefoonnummer(s). Pag 1 van 8 pag. aanvraagformulier huisbewaring

Nadere informatie

WEGWIJZER Nieuwe huurder. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

WEGWIJZER Nieuwe huurder. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. WEGWIJZER Nieuwe huurder Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl WEGWIJZER Nieuwe huurder Welke rechten en plichten heb ik als huurder

Nadere informatie

Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert

Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert Opzeggen van de huur Wat u moet regelen voordat u de sleutels inlevert Wat u moet regelen voordat u d Huur opzeggen U kunt de huur van uw woning op elke dag van de maand opzeggen. Er geldt een opzegtermijn

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Daarvoor geldt het volgende:

HUUR OPZEGGEN. Daarvoor geldt het volgende: HUUR OPZEGGEN U gaat verhuizen naar een andere woning en wilt de huur van uw huidige woning bij WSG opzeggen. Voordat u definitief de deur achter u dicht kunt trekken, moet u nog een aantal belangrijke

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Verhuizen

Natuurlijk wonen. Verhuizen Natuurlijk wonen Verhuizen 1 Verhuizen Wanneer u besluit te verhuizen, zegt u uiteraard uw huurovereenkomst op. Voordat Dunavie uw woning opnieuw kan verhuren, moet er vaak nog het een en ander gebeuren.

Nadere informatie

Ondergetekenden. Verhuurder: Telefoon: E-mail: Huurder: komen het navolgende overeen:

Ondergetekenden. Verhuurder: Telefoon: E-mail: Huurder: komen het navolgende overeen: Ondergetekenden Verhuurder: Adres: Telefoon: E-mail: en Huurder: Telefoon: E-mail: komen het navolgende overeen: Woonruimte 1.1. De verhuurder verhuurt met ingang van 20 de kamer(s) in de woning aan de.

Nadere informatie

Kamerhuurcontract. Ondergetekenden; naam verhuurder: adres: postcode/plaats: naam huurder(s): adres: postcode/plaats: Komen het volgende overeen:

Kamerhuurcontract. Ondergetekenden; naam verhuurder: adres: postcode/plaats: naam huurder(s): adres: postcode/plaats: Komen het volgende overeen: Kamerhuurcontract Datum: Ondergetekenden; naam verhuurder: adres: postcode/plaats: en naam huurder(s): adres: postcode/plaats: Komen het volgende overeen: De woonruimte: Artikel 1 1. Verhuurder verhuurt

Nadere informatie

De huur opzeggen als u gaat verhuizen

De huur opzeggen als u gaat verhuizen De huur opzeggen als u gaat verhuizen Wat zijn de stappen? Waar moet u aan denken? Wanneer u een nieuw huis heeft gevonden, zegt u de huur van uw huidige woning op. Daarvoor moeten een aantal dingen gebeuren;

Nadere informatie

WOUDHUIS VASTGOED Vliegerlaan 42, 7313 GX Apeldoorn

WOUDHUIS VASTGOED Vliegerlaan 42, 7313 GX Apeldoorn Vliegerlaan 42, 7313 GX Apeldoorn Aan.. Apeldoorn, 5 januari 2011 Beste, Bijgaand ontvang je zoals afgesproken in tweevoud de huurovereenkomst voor de kamer aan.. te. Indien je naar aanleiding hiervan

Nadere informatie

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen Huurbeëindiging Waar moet de huurder aan denken bij het opzeggen van de huur. En hoe moet de woning opgeleverd worden? In deze brochure vindt u alle informatie hierover en doorlopen we de stappen die we

Nadere informatie

Ik huur bij ZVH. Tevreden of ontevreden over ZVH?

Ik huur bij ZVH. Tevreden of ontevreden over ZVH? Welkom bij ZVH. U huurt al bij ons of u gaat een woning van ZVH huren. Dan is het handig om deze brochure in huis te hebben. Er zijn soms momenten dat uw huis om aandacht vraagt en dan moet u weten wat

Nadere informatie

Huur opzeggen. Hoe gaat dat?

Huur opzeggen. Hoe gaat dat? Huur opzeggen. Hoe gaat dat? Huur opzeggen. Hoe gaat dat? Deze folder geeft informatie over hoe u uw huur kunt opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wanneer kunt u de huur opzeggen en hoe zit het

Nadere informatie

WANNEER U GAAT VERHUIZEN

WANNEER U GAAT VERHUIZEN WANNEER U GAAT VERHUIZEN Woon zoals u wilt WANNEER U GAAT VERHUIZEN DE HUUR OPZEGGEN Bent u van plan te verhuizen, vergeet dan niet de huur van uw woning op te zeggen. Hoe eerder u opzegt, hoe beter. Zo

Nadere informatie

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname Verhuizen Als u gaat verhuizen, hebt u van alles te doen. U gaat een drukke tijd tegemoet. Met leuke activiteiten, maar u zult ook een aantal zaken formeel moeten regelen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

WANNEER U GAAT VERHUIZEN

WANNEER U GAAT VERHUIZEN WANNEER U GAAT VERHUIZEN Het opzeggen van de huurovereenkomst Woon zoals u wilt WANNEER U GAAT VERHUIZEN DE HUUR OPZEGGEN Bent u van plan te verhuizen, vergeet dan niet de huur van uw woning op te zeggen.

Nadere informatie

Huur betalen. betalen

Huur betalen. betalen Huur betalen betalen Inhoud Brochure Huur betalen Versie mei 2013 04.13.004 03 Hoe betaal ik? 04 Huurachterstand, wat nu? 05 Professionele hulp bij financiële problemen 06 Huurtoeslag Huurverhoging 07

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Stichting serviceflat Huize de Wijert

Algemene voorwaarden. Stichting serviceflat Huize de Wijert Algemene voorwaarden Stichting serviceflat Huize de Wijert Inhoud 1 : Inschrijven 2: Huurprijzen 3: Verrekenbare kosten 4: Maaltijdprijzen 5: Onderverhuur 6: Gasten 7: Telefoon en geluidsinstallaties 8:

Nadere informatie

Huurovereenkomst zelfstandige woonruimte

Huurovereenkomst zelfstandige woonruimte Huurovereenkomst zelfstandige woonruimte Verhuurder, huurder en het gehuurde Verhuurder Naam; -- Adres; -- Postcode & woonplaats; -- Telefoonnummer; -- Bankrekeningnummer; -- Mail; -- Huurder Naam; --

Nadere informatie

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt HUUR Alles wat u moet weten Thuis in de buurt Uw huur... Een van de belangrijkste verplichtingen van het huren van een woning is dat u aan Tiwos elke maand huur betaalt. Over dit onderwerp geven wij u

Nadere informatie

Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van de artikelen 15 en 16 van de Leegstandwet

Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van de artikelen 15 en 16 van de Leegstandwet Model huurcontract inzake tijdelijke verhuur op grond van de artikelen 15 en 16 van de Leegstandwet --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ondergetekenden:

Nadere informatie

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Woon zoals u wilt Wanneer u gaat verhuizen Bij een verhuizing komt heel wat kijken: uw huurovereenkomst opzeggen, uw nieuwe en misschien ook

Nadere informatie

Huuropzegging. gewoon goed wonen

Huuropzegging. gewoon goed wonen Huuropzegging gewoon goed wonen Als u de huur opzegt U hebt uw huurwoning opgezegd of gaat dat binnenkort doen. Wij hopen dat u met plezier bij ons heeft gewoond. Om ook uw vertrek zo goed mogelijk te

Nadere informatie

> Huurbetaling & huurincasso

> Huurbetaling & huurincasso > Huurbetaling & huurincasso Huurbetaling Door ondertekening van het huurovereenkomst bent u de verplichting aangegaan om de huurprijs van uw woning te betalen. De huurprijs bestaat meestal uit twee delen:

Nadere informatie

Huur en huurbetaling

Huur en huurbetaling Huur en huurbetaling U heeft met Intermaris een huurovereenkomst afgesloten. Hierin zijn de rechten en plichten vastgelegd. Zo heeft u als huurder het recht gebruik te maken van de woonruimte en de plicht

Nadere informatie

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt

HUUR. Alles wat u moet. weten over uw huur. Thuis in de buurt HUUR Alles wat u moet weten over uw huur Thuis in de buurt Alles... wat u moet weten Uw huur... Een van de belangrijkste verplichtingen van het huren van een woning is dat u aan Tiwos elke maand huur betaalt.

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Welkom bij Rochdale

Huurdersinformatie. Welkom bij Rochdale 1 Huurdersinformatie Welkom bij Rochdale Welkom Gefeliciteerd met uw nieuwe woning! U heeft uw huurovereenkomst ondertekend en bent nu huurder bij Rochdale. Inhoud Huren bij Rochdale 2 Uw onderhoudsrechten

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties

Onderhoud & reparaties Onderhoud & reparaties Samen verantwoordelijk voor prettig wonen Leystromen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Dat betekent dat wij uw woning goed onderhouden. Zaken die kapot gaan, repareren wij

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING

AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING AANVRAAGFORMULIER HUISBEWARING Adres waarvoor de huisbewaring wordt aangevraagd Naam:.. Straatnaam:. Huisnummer:... Postcode: Plaats: Email:. Telefoonnummer(s). Pag 1 van 9 pag. aanvraagformulier huisbewaring

Nadere informatie

Is het mogelijk om mondeling een bemiddelingsovereenkomst te sluiten?

Is het mogelijk om mondeling een bemiddelingsovereenkomst te sluiten? ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR WONINGZOEKENDEN Wanneer zijn deze Algemene Voorwaarden van toepassing? Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere inschrijving, op elke bemiddelingsovereenkomst die wij met

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Verhuizen

wonen begint bij mensen Verhuizen wonen begint bij mensen Verhuizen U gaat binnenkort verhuizen of bent nog op zoek naar een andere woning. Verhuizen is een hele klus; er moet veel worden geregeld. In deze brochure vindt u informatie over

Nadere informatie

Huren. De leukste plekjes in de buurt

Huren. De leukste plekjes in de buurt Huren De leukste plekjes in de buurt De groeiplek Helemaal je eigen plek Elke woning en buurt heeft z n eigen charme. Het is maar net waar je van houdt en wat op dat moment het best past in je leven. En

Nadere informatie

LEXISWONEN VERHUURMAKELAAR. Verhuurbrochure

LEXISWONEN VERHUURMAKELAAR. Verhuurbrochure Verhuurbrochure Werkwijze Lexiswonen hanteert de volgende werkwijze aan de hand van een aantal stappen, van het eerste contact met u als verhuurder tot een huurovereenkomst met de huurder. Intakegesprek

Nadere informatie

De huur betalen. Goed wonen in de Krimpenerwaard!

De huur betalen. Goed wonen in de Krimpenerwaard! De huur betalen Goed wonen in de Krimpenerwaard! De huurprijs De huurprijs bestaat uit de netto huur, ook wel kale huur genoemd, plus de servicekosten. Deze kosten vormen bij elkaar opgeteld de bruto huur.

Nadere informatie

De huur van uw woning opzeggen

De huur van uw woning opzeggen De huur van uw woning opzeggen Verhuizen Samenwerken aan een snelle en soepele oplevering Versie Schouwen-Duiveland Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Als u heeft besloten om te gaan verhuizen, heeft

Nadere informatie

Huuropzegging. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.

Huuropzegging. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus. Huuropzegging Bij een verhuizing komt veel kijken. Dit geldt voor u als huurder, maar ook voor Woningstichting Domus. Wanneer u de huur van uw woning opzegt, gaan wij op zoek naar een nieuwe huurder. In

Nadere informatie

ONDERHUURCONTRACT. 2.1 In dit huurcontract moeten de begrippen verhuurder, hoofdhuurder en huurder als volgt worden geïnterpreteerd:

ONDERHUURCONTRACT. 2.1 In dit huurcontract moeten de begrippen verhuurder, hoofdhuurder en huurder als volgt worden geïnterpreteerd: ONDERHUURCONTRACT 1. Ondergetekenden: Hoofdhuurder Naam Geboortedatum Geboorteplaats Onderhuurder Naam Geboortedatum Geboorteplaats komen het volgende overeen: 2. BEPALING 2.1 In dit huurcontract moeten

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Huur betalen

Natuurlijk wonen. Huur betalen Natuurlijk wonen Huur betalen 1 Huur betalen Waar moet u rekening mee houden als u een woning huurt? Wanneer en hoe betaalt u de huur? Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dit zijn allemaal belangrijke

Nadere informatie

Huuropzegging en oplevering. Ik wil de huur opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Huuropzegging en oplevering. Ik wil de huur opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Huuropzegging en oplevering Ik wil de huur opzeggen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wie gaat verhuizen, heeft een drukke tijd voor de boeg. Er moet vaak van alles geregeld worden voor uw nieuwe woning.

Nadere informatie

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen

Zeg tijdig de huur op. Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen Zeg tijdig de huur op Alles over verhuizen ALLES OVER verhuizen 4 U heeft de huur opgezegd van uw woning of u bent van plan binnenkort te verhuizen. Hier komt

Nadere informatie

Nieuwe huurder. in uw nieuwe huis.

Nieuwe huurder. in uw nieuwe huis. Nieuwe huurder Welkom in uw nieuwe huis. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het betrekken van een huurwoning of tijdens het bewonen ervan. In deze folder vindt u informatie die van

Nadere informatie

Huurbetaling & huurincasso

Huurbetaling & huurincasso Huurbetaling & huurincasso Alles over betaling van uw huur 1 Door ondertekening van het huurovereenkomst bent u de verplichting aangegaan om de huurprijs van uw woning te betalen. De huurprijs bestaat

Nadere informatie

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Adres:... Telefoon:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Adres:... Telefoon:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning Ondergetekenden Naam verhuurder:... Naam huurder:... Adres:... Telefoon:... komen het volgende overeen: A. DE WOONRUIMTE Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de

Nadere informatie

De huur van uw woning opzeggen

De huur van uw woning opzeggen De huur van uw woning opzeggen Verhuizen Samenwerken aan een snelle en soepele oplevering Versie Walcheren Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Als u heeft besloten om te gaan verhuizen, heeft u een

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning.

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning. HUUR OPZEGGEN Opzeggen van uw huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw huurwoning. Als u gaat verhuizen moeten veel zaken geregeld worden. Niet alleen voor

Nadere informatie

Welkom in uw nieuwe woning

Welkom in uw nieuwe woning Welkom in uw nieuwe woning thuis in Deventer Inhoud Mijn Rentree p. 4 Huur betalen p. 5 Onderhoud aan de woning p. 6 Samen prettig wonen p. 7 Meepraten p. 8 Zelf regelen bij verhuizing p. 9 thuis... in

Nadere informatie

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Verhuizen Een verhuizing regel je eenvoudig thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op

Nadere informatie

Algemene gegevens Postbus 1502 3260 BA Oud-Beijerland Tel: (0186) 899 899 www.hwwonen.nl post@hwwonen.nl

Algemene gegevens Postbus 1502 3260 BA Oud-Beijerland Tel: (0186) 899 899 www.hwwonen.nl post@hwwonen.nl Formulier Huur opzeggen Algemene gegevens Postbus 1502 3260 BA Oud-Beijerland Tel: (0186) 899 899 www.hwwonen.nl post@hwwonen.nl Bezoekadres Lamborghinilaan 4 3261 ND Oud-Beijerland informatie Huur opzeggen

Nadere informatie

Ik ga verhuizen. Daar komt van alles bij kijken

Ik ga verhuizen. Daar komt van alles bij kijken Ik ga verhuizen Daar komt van alles bij kijken Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Naast allerlei praktische zaken moet u ook nog van alles regelen. De huur opzeggen bijvoorbeeld. Afspraken maken

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning.

HUUR OPZEGGEN. Opzeggen van uw. huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw. huurwoning. HUUR OPZEGGEN Opzeggen van uw huurwoning. In deze folder vindt u informatie die van belang is voor het verlaten van uw huurwoning. Als u gaat verhuizen moeten er veel zaken geregeld worden. Niet alleen

Nadere informatie

Huur betalen & Huurtoeslag

Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen: hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van een woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten

Nadere informatie

beleid: februari 2010, versie: 2014

beleid: februari 2010, versie: 2014 Verhuizen beleid: februari 2010, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens die goed

Nadere informatie

Standaard Algemene Huurvoorwaarden huurovereenkomst zelfstandige woonruimte Woningstichting Wuta

Standaard Algemene Huurvoorwaarden huurovereenkomst zelfstandige woonruimte Woningstichting Wuta Standaard Algemene Huurvoorwaarden huurovereenkomst zelfstandige woonruimte Woningstichting Wuta Het toepassingsbereik van deze voorwaarden Artikel 1 Deze Algemene Huurvoorwaarden maken deel uit van de

Nadere informatie

- 1 - HUURREGLEMENT. Artikel 1. 1. Dit reglement maakt deel uit van de huurovereenkomst waarin het van toepassing is verklaard.

- 1 - HUURREGLEMENT. Artikel 1. 1. Dit reglement maakt deel uit van de huurovereenkomst waarin het van toepassing is verklaard. - 1 - HUURREGLEMENT Huurovereenkomst. Artikel 1 1. Dit reglement maakt deel uit van de huurovereenkomst waarin het van toepassing is verklaard. 2. Wijzigingen van de overeenkomst of dit reglement kunnen

Nadere informatie

Gaat u verhuizen? Huur opzeggen en wat komt er allemaal bij kijken

Gaat u verhuizen? Huur opzeggen en wat komt er allemaal bij kijken Gaat u verhuizen? Huur opzeggen en wat komt er allemaal bij kijken Huur opzeggen Wie gaat verhuizen, heeft een drukke periode voor de boeg. U moet van alles regelen. In deze brochure staat aanvullende

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Huur betalen

Natuurlijk wonen. Huur betalen Natuurlijk wonen Huur betalen Huur betalen Waar moet u rekening mee houden als u een woning huurt? Wanneer en hoe betaalt u de huur? Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dit zijn allemaal belangrijke

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Huur betalen

Natuurlijk wonen. Huur betalen Natuurlijk wonen Huur betalen 1 Huur betalen Waar moet u rekening mee houden als u een woning huurt? Wanneer en hoe betaalt u de huur? Komt u in aanmerking voor huurtoeslag? Dit zijn allemaal belangrijke

Nadere informatie

Uitsluitend bestemd voor vakantieverblijf zonder pension, te betrekken door ten hoogste 4 volwassenen en 2 kinderen.

Uitsluitend bestemd voor vakantieverblijf zonder pension, te betrekken door ten hoogste 4 volwassenen en 2 kinderen. Huur-Overeenkomst Le Petit Morvan Ondergetekenden verklaren de volgende huurovereenkomst te zijn aangegaan met betrekking tot de vakantiewoning in Villapourçon (Frankrijk) 58370 - Avaux. Uitsluitend bestemd

Nadere informatie

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen 1 2 Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen 3 Alles over huur betalen Als u een woning huurt dient u maandelijks de huur te betalen. In deze brochure

Nadere informatie

De huur van uw woning opzeggen Verhuizen

De huur van uw woning opzeggen Verhuizen De huur van uw woning opzeggen Verhuizen Samenwerken aan een snelle en soepele oplevering Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Als u heeft besloten om te gaan verhuizen, heeft u een drukke tijd voor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij huurovereenkomst Studio Cielito!

Algemene voorwaarden bij huurovereenkomst Studio Cielito! Algemene voorwaarden bij huurovereenkomst Studio Cielito Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Deze algemene voorwaarden maken deel uit van de huurovereenkomst, waarin zij van toepassing zijn verklaard. Indien

Nadere informatie

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Vraagt u zich af of het voorschot op de servicekosten redelijk is, of zijn huurder en verhuurder het niet eens over de eindafrekening? Met dit formulier

Nadere informatie

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen

Betalen zonder omkijken. Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen Betalen zonder omkijken Alles over huur betalen ALLES OVER HUUR BETALEN Als u een woning huurt dient u maandelijks de huur te betalen. In deze brochure leest

Nadere informatie

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Ondergetekende hierna te noemen verhuurder EN hierna te noemen huurder zijn het volgende overeengekomen: 1 Het gehuurde, bestemming 1.1 Verhuurder verhuurt aan

Nadere informatie

Adres, Postcode, Plaats

Adres, Postcode, Plaats HUUROVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD ONDERGETEKENDEN: Naam : Adres : Postcode / plaats : Telefoon : Mobiele nummer : E-mail adres : IBAN rekeningnummer : Hierna te noemen verhuurder en beheerder. Naam :

Nadere informatie

Artikel 1: Levering en aanvaarding

Artikel 1: Levering en aanvaarding HUUROVEREENKOMST Zelfstandige, gestoffeerde woonruimte voor tijdelijke verhuur. Ondergetekende: Geboortedatum en plaats: Woonplaats: Rekeningnummer: Telefoon nr.: Email.: hierna te noemen "verhuurder",

Nadere informatie

Een reservering is geldig vanaf het moment, dat Grezelou Maisons de Vacances de vereiste aanbetaling heeft ontvangen.

Een reservering is geldig vanaf het moment, dat Grezelou Maisons de Vacances de vereiste aanbetaling heeft ontvangen. Algemene voorwaarden van Grezelou Maisons de Vacances Artikel 1 Grezelou Maisons de Vacances kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige verstoring, wijziging of verhindering van het verblijf

Nadere informatie

Huurbetaling. Inleiding. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen.

Huurbetaling. Inleiding. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen. Via Mijn OFW op onze website kunt u uw huur betalen, betalingsgegevens inzien en wijzigen en een betalingsregeling treffen. INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Huurprijsopbouw 3 Wat moet u doen bij Huurbetaling

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging

uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging uren INFORMATIE OVER huurbeëindiging inhoud huurbeëindiging 3 Opzeggen van de huur 3 Bevestiging huuropzegging 4 Vertrekkersenquête 5 Wijzigingen van de woning 5 Regels voor schoon en leeg opleveren 5

Nadere informatie

verhuizen informatie & tips

verhuizen informatie & tips verhuizen informatie & tips VERHUIZEN - informatie en tips U gaat een andere woning betrekken. Veel te doen en veel te regelen, ook tussen u en Woningbouwvereniging Reeuwijk. Om dit goed te laten verlopen

Nadere informatie

Huuropzegging. Wat er komt kijken bij beëindiging van de huur

Huuropzegging. Wat er komt kijken bij beëindiging van de huur Huuropzegging Wat er komt kijken bij beëindiging van de huur 1 In deze folder leest u wat er allemaal komt kijken bij de beëindiging van de huur: wát moet u zelf doen en wát doet Woonstichting St. Joseph.

Nadere informatie