Gezongen: Psalm 138: 1 en 4, Lied 303, Lied 1008, Lied 995, Lied 803: 1, 2 en 3, Lied 803: 4, 5 en 6 en Lied 981

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezongen: Psalm 138: 1 en 4, Lied 303, Lied 1008, Lied 995, Lied 803: 1, 2 en 3, Lied 803: 4, 5 en 6 en Lied 981"

Transcriptie

1 Zondag 24 juli 2016, Martinikerk. Ds. Jan Willem Nieboer Gelezen: Genesis 18: en Lucas: 11:1-13 Gezongen: Psalm 138: 1 en 4, Lied 303, Lied 1008, Lied 995, Lied 803: 1, 2 en 3, Lied 803: 4, 5 en 6 en Lied 981 ONDERHANDELEN MET GOD Ik heb vanmorgen uit de Nieuwe Bijbelvertaling gelezen over Abraham. Die luistert zo lekker, omdat het gewone taal is. Maar als het zo lekker luistert, moet je altijd op je tellen passen. Soms worden ingewikkelde zinnen te mooi gladgestreken. Direct in het begin van ons verhaal gaat het daarmee mis. God zit daar een beetje te piekeren of hij wel of niet aan Abraham moet gaan vertellen wat hij voor verschrikkelijks van plan is met de stad Sodom. God denkt: Ik vertel het hem wel, want : - nou moet je even goed luisteren dit schrijft de NBV (vers 18): Uit Abraham zal immers een groot en machtig volk voortkomen, en alle volken op aarde zullen wensen zo gezegend te worden als hij. Ik zie het voor me. Alle volken op aarde kijken naar dat grote en machtige volk van Abraham en miepen onder elkaar, tjonge jonge waren wij maar zo groot en zo machtig. Maar dat staat er niet. En laat dat nou net de crux zijn van het hele verhaal. Er staat letterlijk: Abraham zal, in wat hij zal worden, worden tot een volk: groot met ruggengraat; in hem zullen gezegend zijn alle volken van de aarde. Er zijn twee belangrijke verschillen. Ten eerste: Er staat niet zozeer dat Abraham een groot volk zal zijn en daarom heel machtig. We zijn gewend aan de macht van het grote getal. We willen graag weer een volle kerk, want dan betekenen we tenminste iets. Maar er staat dat Abraham een groot en invloedrijk volk zal worden, en dat die invloed te maken heeft met een kern. Letterlijk met botten. Het gaat hier dus niet om de macht van het getal, maar om de macht van ruggengraat. Abraham zal een groot en gewichtig volk worden, omdat dit volk ruggengraat heeft. Die ruggengraat is dat het volk dat uit Abraham stamt, recht doet. Vrij vertaald betekent dat voor ons: een kerk betekent helemaal niks als ze vol zit, ze betekent pas iets als ze ruggengraat heeft: als ze recht doet. Daarin kan het kleinste kerkje heel groot zijn. Dan het tweede verschil: er staat niet dat alle andere volken wensen dat ze zo gezegend mochten zijn als het volk van Abraham. Dat zou betekenen dat ze een beetje jaloers zitten te kijken naar een ander clubje waar alles veel beter gaat.

2 Maar dat staat er niet. Er staat dat alle volken gezegend worden in Abraham. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen: al die andere volken blijven overeind door die ruggengraat van die nazaten van Abraham. Het verhaal vertelt dat God anders kijkt dan wij gewend zijn. Hoe groot en machtig het kwaad vaak ook lijkt te zijn, Een paar mensen die goed doen, maken het verschil. Hun invloed is oneindig veel groter dan het gekwaak en de spierballetjes van Erdogan-achtige typetjes. Het is trouwens niet alleen iets van deze tijd hoor, dat weerbarstige stukjes uit de bijbel worden gladgestreken. Dat zat er al heel vroeg in. Zelfs de eerbiedwaardige overleveraars van de Hebreeuwse tekst raakten eeuwen geleden al in de knoop met dit verhaal. Om precies te zijn met vers 22. God heeft dan net verteld dat hij hoogstpersoonlijk een bezoekje zal brengen aan Sodom. Hij wil weten of de ijselijke kreten die hem daar in zijn hoge hemel uit Sodom bereiken, inderdaad van kleine mensen zijn die vermorzeld worden door het spierballenvertoon in die stad. Zo ja, dan zal God laten zien dat hij op zijn beurt ook kan vermorzelen. Twee gezanten gaan vervolgens voor de ogen van Abraham naar Sodom. Die voelt op zijn klompen aan dat dit geen happy end wordt. En dan komt die zin die ze eeuwen geleden al zo ongewoon vonden dat ze hem maar begrijpelijk hebben gemaakt. Er stond namelijk dat God nadat hij dit gezegd had in een beetje een dienstbare houding bleef staan voor Abraham. Dat kon niet volgens de uiterst zorgvuldige, oude rabbijnen 1. Dit is een van de zeldzame plekken in de bijbel waarin ze hebben zitten knippen en plakken. Ze hebben de woorden God en Abraham omgedraaid. Dat is immers veel begrijpelijker en eerbiediger: Abraham blijft in een dienstbare houding staan voor God. Maar dat onbegrijpelijke is nou juist zo aantrekkelijk. Wat als we dat weer omdraaien, zoals het ooit geweest is. God heeft ferm staan te vertellen dat hij absoluut niet met zich laat sollen. Als hij uitgeoreerd is, blijft hij een beetje dralen en wachten voor Abraham. Alsof.., alsof God nu iets van Abraham verwacht. Alsof God denkt: Nou kom op Abraham, iemand die een beetje in mij gelooft kan dit toch niet zomaar laten gebeuren! En dan, heel voorzichtig durft Abraham weerwoord te geven: U bent toch rechtvaardig!? Stel dat er 50 onschuldigen in die stad wonen, dan kunt u toch niet de onschuldigen met de schuldigen over een kam scheren! Als een soort collateral damage van een niet precies genoeg bombardement! Goed luisteren hè, wat Abraham hier zegt. 1 De rabbijnen hebben er al die eeuwen lang keurig bij vermeld dat ze deze wijziging hebben aangebracht.

3 Het klinkt vroom, maar dat is het niet. Het klinkt wel een beetje alsof hij het goede met de stad voorheeft, maar eigenlijk... Eigenlijk zegt Abraham: die schuldigen die zullen me een rotzorg zijn, plet ze maar, maar die onschuldigen daar spring ik voor in de bres. En waarom is Abraham zo begaan met die onschuldigen? Zijn neefje Lot woont in de stad. Het hemd is nader dan de rok. 2 Vervolgens is God weer aan het woord. Dan gebeurt er iets heel wonderlijks. Let op wat God antwoordt: God corrigeert Abraham. Hij geeft Abraham als het ware veel betere argumenten om sterker tegenover God te staan. God had hier namelijk kunnen zeggen: Goed ik zal doen wat je vraagt. Ik zal de onschuldigen redden, inclusief jouw neefje en daarna zal ik al de schuldigen platbombarderen. Dan had Abraham akkoord moeten gaan. Maar God zegt: Goed Abraham, als die 50 onschuldigen er zijn, zal ik omwille van hen de hele stad vergeving schenken. Omwille van hen zal ik ook de schuldigen sparen. Dit is zo onmenselijk en zo ongewoon, dat kan alleen God bedenken. Dan is Abraham weer aan de beurt. En nu pas doet Abraham wat God van een gelovige verwacht. Abraham komt niet alleen op voor zijn eigen familie, niet alleen voor de onschuldigen, maar hij pleit nu ook voor de schuldigen. Hij komt op voor zijn vijand. Nu kan er afgedongen worden. Niet uit benepenheid, maar uit ruimhartigheid. Want met iedere stap die nu afgedongen wordt, blijkt niet alleen hoe groot het hart van God is. Ook het hart van Abraham wordt met iedere stap ruimer en ruimer. Hier wordt zichtbaar wat nou die ruggengraat is van Abraham. Abraham is niet rechtvaardig, om er zelf beter van te worden. Ook niet voor het belang van zijn vrienden en familie. Abraham steekt zijn nek uit voor ieder mens: onschuldig én schuldig. De vraag is niet meer: hoe voorkom ik dat de onschuldigen ten ondergaan met de schuldigen? De vraag is: hoe veel onschuldigen zijn er nodig om de schuldigen te redden? Voel je het? Dat is een fundamenteel andere manier van kijken. Hier in dit verhaal komen ze uit bij tien. 2 Voor de zorgvuldige lezer: Abraham spreekt hier (in vers 25) ook al over vergeving. De strekking van zijn betoog is alleen heel anders dan de manier waarop God over vergeving spreekt. Abraham vraag om vergeving met als doel dat de rechtvaardigen van de stad niet mee uitgeroeid worden. God spreekt straks (in vers 26) anders en veel ruimhartiger over vergeving.

4 Tien rechtvaardigen in een hele stad. Dat moet toch lukken. Maar het lukt niet. Er zijn nog geen tien rechtvaardigen te vinden en dat is de ondergang van Sodom. Zo verdorven was Sodom. Dat komt van al die vrije sex, hebben we eeuwen lang gedacht. Die Sodomieten deden het met alles en iedereen Wat is het toch moeilijk om goed te lezen. Sodom ging niet ten onder aan een losse sexuele moraal. Waaraan dan wel? Sodom ging ten onder omdat de stad het vreemdelingenrecht schond. Abraham geeft voorafgaand aan dit verhaal bed, bad, brood en vlees, respect en ruimte aan zijn gasten. Daardoor wordt hem een toekomst in de schoot geworpen. Letterlijk: Hij en Sara krijgen een kind. 3 Maar na ons verhaal lezen we hoe de Sodomieten zichzelf opdringen en hun gasten annexeren. 4 Dat is wat zij onder inburgeren verstaan: Zo snel mogelijk alles wat vreemd is verwijderen en één worden met ons. Zo verkrachten ze God in de letterlijke zin. Daar zit de wortel van het onrecht. Ons, dat is voor de Sodomieten één: allemaal dezelfde identiteit. Lekker duidelijk; ook heel simpel. Want als je allemaal mensen die hetzelfde zijn als jij op een rijtje zet en dat samen ons noemt, dan is ons niet ons. Dan is ons gewoon ik. Je sleept anderen die hetzelfde denken als jij erbij, om je eigen gelijk te onderstrepen. Jouw ons, is dan niks anders dan een heel dik ik. Dat is het tegenovergestelde van die ruggengraat van Abraham. Zijn ruime hart, dat niet alleen pleit voor familie en gelijkgestemden. Maar dat door de rechtvaardigheid van enkelen, iedereen gered mag worden. Dat is pas ons Eeuwen later was daar die zoon van Abraham. 3 Lees Genesis 18: 1-15: Daarin wordt verteld dat de bejaarde Abraham en Sara op het heetst van de dag drie vreemdelingen op bezoek krijgen. Een slechter moment hadden ze niet kunnen uitzoeken, maar Abraham ontvangt ze gastvrij. Als de drie gerust, gegeten en gedronken hebben vertellen ze Abraham en Sara dat zij een zoon zullen krijgen. Van deze zelfde drie vreemdelingen gaan er twee in ons verhaal naar Sodom. Een van hen blijkt God zelf te zijn en met Hem gaat Abraham het gesprek aan over de ondergang van de stad. 4 Lees Genesis 19: 1-11: De inwoners van Sodom gaan op een totaal andere manier met de vreemdelingen om dan Abraham. Ze dringen zich met dreiging van geweld aan hen op en willen ze nemen. Ook Lot blijkt in hun ogen een vreemdeling te zijn. De reactie van Lot is overigens ook bizar. Dat hij nota bene zijn dochters aanbiedt in plaats van de gasten. Misschien dat de bijbelse verteller zo duidelijk wilde maken dat Lot, als hij dan moet kiezen, liever zijn eigen familie ten schande maakt dan zijn gasten.wie weet dat mensen in die tijd dat een nobele gedachte vonden. Ik wordt er vooral onpasselijk van.

5 Jesjoeah, die de wereld heeft leren bidden: Onze Vader. Nergens in dat gebed staat ik. Er staat alleen U en ons en wij. Het ruime óns van Abraham. Dat de hele wereld tot zegen is.

Wij zingen voor de dienst: Lied 314 : 1 en 3 Nieuwe LiedBoek

Wij zingen voor de dienst: Lied 314 : 1 en 3 Nieuwe LiedBoek Wij zingen voor de dienst: Lied 314 : 1 en 3 Nieuwe LiedBoek NLB Lied 314 : 1a b 3a b NLB Lied 314 : 1a b 3a b NLB Lied 314 : 1a b 3a b NLB Lied 314 : 1a b 3a b Binnenkomst kerkenraad en voorganger Wij

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Zondag 28 juli Liederen en lezingen tijdens deze dienst:

Zondag 28 juli Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Zondag 28 juli 2019 Voorganger: ds. Bart Breunesse Ouderling van dienst: Ria Kamps Organist: Jouke Hordijk Afkondigingen: Sandra Lanting Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Psalm 34: 2, 3 en 7 Lied

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Zondag 19 november in de Oosterkerk. Aan deze dienst werkte de cantorij Instemming mee olv Grietje Dam Riemersma Ds. Jan Willem Nieboer

Zondag 19 november in de Oosterkerk. Aan deze dienst werkte de cantorij Instemming mee olv Grietje Dam Riemersma Ds. Jan Willem Nieboer Zondag 19 november in de Oosterkerk. Aan deze dienst werkte de cantorij Instemming mee olv Grietje Dam Riemersma Ds. Jan Willem Nieboer Gelezen: Genesis 18: 22-33 en Mattheus 25: 31-46 Gezongen: Psalm

Nadere informatie

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017 825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b-30 21 mei 2017 Daar zit hij dan, Johannes. Op het verre eiland Patmos, afgesloten van de rest van de wereld. Zo lijkt het tenminste. Of beter gezegd: dat hebben

Nadere informatie

De verwoesting van Sodom en Gomorra

De verwoesting van Sodom en Gomorra De verwoesting van Sodom en Gomorra Welk Bijbelboek gaat over Sodom en Gomorra? Genesis 19 Wie zat in de poort toen 2 engelen tegen de avond in Sodom aankwamen? Genesis 19:1 1 De twee engelen kwamen 's

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 ds. Dick Schinkelshoek, Zoelen 16 september 2012, startzondag doopdienst Bidden? Ik vind dat zo moeilijk! Niet dat ik het niet belangrijk vind, hoor! Ik wil

Nadere informatie

Gemeente van de levende,

Gemeente van de levende, 10 maart 2019 1 e van de Veertigdagen Lucas 4, 1 13 Als jij Gods zoon bent kan je eens te meer mens zijn Gemeente van de levende, We kennen ze vast uit de krant Twee tekeningetjes die op het eerste gezicht

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Liturgie. Zondag 28 juli Ouderling van dienst: Ietje Staal Anneloes de Weijer

Liturgie. Zondag 28 juli Ouderling van dienst: Ietje Staal Anneloes de Weijer Liturgie Zondag 28 juli 2019 Voorganger: Ds. Henk Fonteyn Ouderling van dienst: Ietje Staal Lector: Anneloes de Weijer Organist: Marijn Slappendel Grote of Barbarakerk Aanvang: 10.00 uur VOORBEREIDING

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist:

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Gemeente van Christus, Zoals dat hoort gaan Jezus en zijn 4 nieuwe vrienden op sabbat naar de

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet?

Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Zondag 26 augustus 2018 Het teken van het brood Het verhaal van de tweede spijziging Bij Marcus 8 : 1-21 Toen zei Jezus: Begrijpen jullie het dan nog niet? Wanneer ik het hele verhaal lees heb ik de neiging

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415.

Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415. Zondag Trinitatis in de Oosterkerk, 27 mei 2018 Ds. Jan Willem Nieboer Gelezen: Genesis 18: 1-15 en Mattheüs 28: 16-20 Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415.

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Hoe kon Abram de cultuurschok aanvaarden? Lees Hebreeën 11:8. Ken jij ook mensen die hun cultuur moesten verlaten? Hoe reageerden zij hierop?

Hoe kon Abram de cultuurschok aanvaarden? Lees Hebreeën 11:8. Ken jij ook mensen die hun cultuur moesten verlaten? Hoe reageerden zij hierop? Cultuur Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Heb je weleens van een cultuurschok gehoord? Heb je weleens over ruzie na een cultuurverandering gehoord? Of over cultuurverschillen in de tijd

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken

Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken Genesis 18,16-33 Rechtvaardige bidders: tot een zegen voor de volken Abraham II (1) Liturgie Voorzang: Ps 75,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 121,1.3.4.8 Gebed Schriftlezing: Genesis 18,16-33

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35

Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35 Vijfde zondag van Pasen, 24 april 2016 in de Martinikerk Aan deze dienst werkte Allart Dijkstra mee die in onze gemeente stage loopt. Ds Jan Willem Nieboer Gelezen: Deuteronomium 6: 1-9 en Johannes 13:31-35

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

zondag 24 april 2016 in het Kruispunt

zondag 24 april 2016 in het Kruispunt zondag 24 april 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Deuteronomium 6, 1-9 lied Liedboek 791, 1. 2. 3. Liefde, eenmaal uitgesproken... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 13, 31-35

Nadere informatie

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Pagina 1 Preek ds. Bert Ridder, gehouden in de morgendienst van 30 maart 2014 (vierde zondag 40- dagentijd) in de Gereformeerde Kerk Almkerk. Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22:41-46.

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie)

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie) Tekst: Lucas 18: 1-8 Biddag 5 10 15 20 25 30 Liturgie: Welkom Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U Lezen: Lucas 18: 1-8 Psalm 43: 1,3,5 Waar gaan we straks voor bidden?

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10. Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.00 Om te beginnen Als de kerkenraad binnenkomt worden we stil Welkom

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Alles is mogelijk! M i r A n d A T o l l e n A A r

Alles is mogelijk! M i r A n d A T o l l e n A A r Alles is mogelijk! Miranda Tollenaar Alles is mogelijk! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-659-6 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk De bijbelteksten in deze uitgave zijn, tenzij anders vermeld, ontleend

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

Lezingen: 1 Johannes 4 : 7 14 Johannes 3 : 1 8

Lezingen: 1 Johannes 4 : 7 14 Johannes 3 : 1 8 Zondag Trinitatis Drie-eenheid Lezingen: 1 Johannes 4 : 7 14 Johannes 3 : 1 8 Vanuit het bovenraam dat uitkeek op de markt, zag een rabbi eens één van zijn leerlingen voorbij komen. Het was duidelijk dat

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Welkom bij Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Breng ons samen Sela U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Eerst maar even over hoe we niet moeten bidden.

Eerst maar even over hoe we niet moeten bidden. Bidden dat kan jij ook Mattheüs 6: 5-15 HSV Jongens en meisjes, [dia 1] Vandaag gaan we het hebben over bidden. Waarom? Nou, omdat heel veel mensen bidden iets moeilijks vinden. Er zijn gelovige mensen

Nadere informatie

Liturgie voor zondag Trinitatis, 31 mei 2015 in de Martinikerk Dit is de derde dienst in een reeks van vier diensten over Genesis.

Liturgie voor zondag Trinitatis, 31 mei 2015 in de Martinikerk Dit is de derde dienst in een reeks van vier diensten over Genesis. Liturgie voor zondag Trinitatis, 31 mei 2015 in de Martinikerk Dit is de derde dienst in een reeks van vier diensten over Genesis. Ds Jan Willem Nieboer Gelezen: Genesis 4: 1-16 Gezongen: Psalm 133, Lied

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ontmoetingsdienst op de eerste zondag van de Veertigdagentijd Oude Kerk Borne, zondag 18 februari 2018, uur

Ontmoetingsdienst op de eerste zondag van de Veertigdagentijd Oude Kerk Borne, zondag 18 februari 2018, uur Ontmoetingsdienst op de eerste zondag van de Veertigdagentijd Oude Kerk Borne, zondag 18 februari 2018, 10.00 uur ds. Johan Meijer pianist Albert van Eldik koster Marianne Schipper kindernevendienst Mieke

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15

4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15 4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15 De vierde zondag in de 40 dagen tijd wordt zondag Laetare genoemd - verheugt u. Het is een feestelijk

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie