BIJLAGE VI VAN HET ARBEIDSREGLEMENT/ALGEMENE HYGIËNE- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN PERSONEEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE VI VAN HET ARBEIDSREGLEMENT/ALGEMENE HYGIËNE- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN PERSONEEL"

Transcriptie

1 BIJLAGE VI VAN HET ARBEIDSREGLEMENT/ALGEMENE HYGIËNE- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN PERSONEEL Inleiding Een goede persoonlijke hygiëne draagt bij tot de hygiëne en infectiepreventie in het ziekenhuis en beschermt de medewerker zelf tegen infecties. 1. Handen Aan handhygiëne moet gezien het belangrijk aandeel bij overdracht van besmettingen bijzondere aandacht besteed worden. De basisvereisten hygiëne en infectiepreventie gelden voor alle medewerkers van het ziekenhuis. Het dragen van kunstnagels is verboden. De nagels zijn proper en kortgeknipt en vrij van nagellak. Er wordt een adequate handhygiëne toegepast: - vooraleer de handschoenen aan te trekken, dienen de handen gewassen of ontsmet te worden. - handschoenen worden steeds gedragen wanneer de handen in contact of mogelijk in contact komen met lichaamsvochten (bvb. Bloedafname) en worden vervangen na elke patiëntencontact. - de handen worden gewassen bij het begin en op het einde van een taak en op het einde van de dagtaak, na gebruik van het toilet, na het snuiten van de neus en wanneer de handen zichtbaar bevuild zijn. - de handen worden gewassen OF ontsmet (handfrictie met Alcogel) na elk patiëntencontact, na contact met bevuilde materialen of bevuild linnen, voor manipulatie van zuivere materialen, voor uitvoeren van aseptische technieken, na het uittrekken van de handschoenen - het gebruik van voedende crèmes wordt aanbevolen om de huid haar eigenschappen van vochtigheid en elasticiteit te helpen bewaren Er worden geen juwelen (armbanden, ringen, trouwringen, polshorloge, ) gedragen aan handen en polsen. De medewerkers op administratieve diensten of cellen die geen patiënten- of zorg klinisch contact hebben worden vrijgesteld van de voorschriften rond het dragen van juwelen, kunstnagels en nagellak. Indien deze groep administratieve medewerkers om een bepaalde reden wel zorg-klinisch contact dienen te hebben met patiënten, zijn ze verplicht aan de voorwaarden van handhygiëne te voldoen. Bijkomend dienen zij desgevallend korte mouwen te dragen of de mouwen op te stropen. Overzichtstabel: zie 8. Overzichtstabel handhygiëne-werkkledij Keukenpersoneel Voor het keukenpersoneel zijn de HACCP-richtlijnen bindend. De HACCP-richtlijnen liggen ter inzage in de pauzeruimte. Bij indiensttreding ontvangt het personeelslid een verkorte nota en dient dit document gehandtekend te worden. 2. Haar, baarden en snorren Het haar is verzorgd, baarden en snorren zijn goed verzorgd en kort geknipt. Verpleegkundigen, verzorgenden, logistiek assistenten, paramedici Lang haar wordt opgestoken of bijeengebonden gedragen.

2 Operatiekwartier Voor de personeelsleden van het operatiekwartier is het OK-reglement bindend. Dit OKreglement is beschikbaar op het ZOL-intranet en is opgenomen in het procedureboek OK. Keukenpersoneel Voor het keukenpersoneel zijn de HACCP-richtlijnen bindend. 3. Piercings Het dragen van zichtbare piercings (uitgezonderd kleine oorbellen) is verboden. 4. Gebruik van zakdoeken Verpleegkundigen, verzorgenden, logistiek assistenten, paramedici Tijdens de werkzaamheden worden papieren zakdoekjes gebruikt. Na gebruik worden de zakdoekjes direct weggegooid en de handen gewassen of ontsmet. Gebruikte zakdoeken die in de werkkleding worden meegedragen, kunnen als besmettingsbron fungeren en iedere keer dat ze worden aangeraakt, de handen besmetten. Keukenpersoneel Voor het keukenpersoneel zijn de HACCP-richtlijnen bindend 5. Eten, drinken Werknemers nemen hun maaltijden in de daartoe aangeduide refter. In ruimten waar wordt gewerkt met patiënten en patiëntenmateriaal (behandelkamer, spoelkeuken, laboratorium) wordt niet gegeten of gedronken. Enkel afgedekte maaltijden mogen getransporteerd worden. 6. Roken Er geldt een algemeen rookverbod in het ziekenhuis (Wet ). Enkel op plaatsen waar dat expliciet (blauwe pictogram) is aangeduid en enkel tijdens de koffiepauze en buiten de diensturen van de medewerker, kan er gerookt worden. Bij niet-naleving kunnen sancties opgelegd worden (zie Artikel 34 sancties). 7. Werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen Indien werkkleding ter beschikking wordt gesteld, moet tijdens de werkzaamheden enkel de ter beschikking gestelde werkkleding gedragen worden. Zichtbaar verontreinigde kleding wordt onmiddellijk vervangen door vers gewassen kleding. Alle werkkleding wordt door het ziekenhuis gewassen (uitzondering : dienst inschrijvingen en intern transport). Beschadiging moet gemeld worden aan verantwoordelijke was en linnen. Bij zorg-klinische activiteiten bij of in de nabijheid van de patiënt : steeds kledij met korte mouwen (maximale lengte tot juist boven de ellenboog). Overzichtstabel: zie 8. Overzichtstabel handhygiëne-werkkledij Werkkleding bedekt steeds de eigen kleding (geen overschort met korte mouwen over de eigen kleding met lange mouwen). Topje of T-shirt met korte mouwen onder het vestje kan wel. Over de werkkleding wordt geen persoonlijke kleding gedragen. Ook is het verboden om over de werkkleding lange kettingen of andere sieraden te dragen.

3 Werkkleding wordt in het ziekenhuis aan- en uitgetrokken, in de daarvoor voorziene kleedkamers. Het is niet toegelaten het ZOL te verlaten in werkkleding (uitzonderingen: diensten inschrijvingen-onthaal-telefonie, bewaking en transport). Met ruimtegebonden werkkleding mag men niet buiten de werkruimte komen (vb. beschermende kleding isolatiekamers). Wat betreft basiskleding operatiekwartier wordt verwezen naar OK-reglement. Onder geen voorwendsel mogen de personeelsleden de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkleding mee naar huis nemen. De persoonlijke beschermingsmiddelen moeten in het ziekenhuis, dienst of werf blijven (uitzonderingen : diensten inschrijvingen-onthaal-telefonie, bewaking en transport). Vervangingsfrequentie van veiligheidsschoenen voor reguliere personeelsleden: De medewerkers van de respectievelijke doelgroepen kunnen beschikken over 2 paar veiligheidsschoenen die om de 2 jaar mogen vervangen worden. De 2 paar laten toe om elke werkdag te wisselen van veiligheidsschoen. Om hygiënische redenen en draagcomfort wordt dit aangeraden. Jobstudenten Cf. de welzijnswet worden jobstudenten gelijkgesteld met reguliere medewerkers wat betreft het dragen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM s). Aan jobstudenten worden veiligheidsschoenen slechts éénmalig door het ZOL voorzien. Jobstudenten dienen veiligheidsschoenen te hergebruiken voor alle periodes (zelfs over meerdere jaren) dat ze arbeid verrichten voor het ZOL. Indien de jobstudent niet meer beschikt over de veiligheidsschoenen die werden afgeleverd door het ZOL, zal de jobstudent op eigen kosten de voorziene veiligheidsschoenen dienen aan te kopen. Indien een jobstudent een andere functie ten opzichte van voorgaande jaren bekleedt waarbij er een ander type veiligheidsschoenen vereist zijn, worden er wél nieuwe veiligheidsschoenen voorzien door het ZOL. Indien de studentenovereenkomst binnen één week beëindigd wordt, dient de jobstudent de veiligheidsschoenen opnieuw ter beschikking te stellen van het ZOL. Verpleegkundigen, verzorgenden, logistiek assistenten, paramedici Elke dag wordt vers gewassen werkkleding aangetrokken. Schoenen en klompen moeten van glad, goed te reinigen materiaal en geruisloos zijn. Bij zichtbare verontreiniging moet het schoeisel worden schoongemaakt. Om veiligheidsredenen van de werknemers wordt schoeisel, gesloten aan de tenen, geadviseerd. Spoedgevallendienst (pré-hospitaal interventie) 2. Bij elke pré-hospitaal interventie wordt high visibility kledij (EN 471) gedragen, bestaande uit: a. fluorescerende medische interventiebroek met reflecterende strips (EN 471 klasse 2). b. fluorescerende interventieregenjas met fleece-binnenjas, beide met reflecterende strips (EN 471 klasse 2). c. of interventiegilet met reflecterende strips (EN 471 klasse 2) dat gedragen mag worden bij warm weer.

4 3. Er worden fluorescerende interventiebroeken op maat voorzien voor verpleegkundigen, ambulanciers en studenten verpleegkunde. De interventiejas of -gilet dienen vóór vertrek op pré-hospitaal interventie in de ambulancehal aangetrokken worden. De fluorescerende interventiebroek en veiligheidsschoenen worden reeds gedragen op de werkvloer wanneer men ingeroosterd is voor pré-hospitale interventies. 4. het dragen van een beide kledingstukken levert de hoogste graad (EN 471 klasse 3) van zichtbaarheid op. 5. bij warm weer wordt de interventiejas vervangen door een interventiegilet (EN 471). En de interventiebroek mag vervangen worden door het zomermodel (EN 471). 6. de personeelsleden beschikken over thermisch ondergoed. 1. regenbroek; 2. rampen kazuifel; 3. veiligheidsbril; 4. een aantal veiligheidshelmen in de interventievoertuigen; 5. veiligheidsschoenen t.b.v. niet-reguliere medewerkers gedeelte pré-hospitaal; In het hyperbaar centrum: 1. Vluchtmaskers; 2. Gehoorkappen. Dienst Technische zaken 1. versterkte neus, antislip en antizweetvoering. Voor de schrijnwerkers hebben deze schoenen een versterkte zool; 2. Veiligheidsbril (al of niet met aangepaste glazen); 3. lasbril of aangezichtsscherm; 4. overeengekomen arbeidskleding. 1. t.b.v. buitenwerk: een aantal koudebestendige jassen; 2. gehoorbescherming; 3. beschermingshandschoenen; 4. veiligheidshelmen. Zones met ioniserende stralen Op de dienst is aanwezig (en verplicht te dragen): 1. loden schort, bij voorkeur enveloppenmodel, met een loodbescherming aan de voorzijde van 0,50 mm of equivalent; 2. handschoenen met een loodbescherming van tenminste 0,33 mm of equivalent; 3. kragen voor bescherming van de schildklier met een loodbescherming van tenminste 0,25 mm of equivalent; 4. beschermingsbril (waar nodig); 5. klompen zoals gespecifieerd door de dienst preventie en milieu (enkel dienst nucleaire geneeskunde); 6. ring- en/of dosimeter

5 Zones met optische stralen (o.a. laserstralen) [KB 22/05/2010] 1. oogbeschermingsbrillen tegen infrarode en fel lichtende stralen (veiligheidsbril). Groene zone Conform de verplichtingen op het vlak van hygiëne bekomen de personeelsleden, werkzaam in het operatiekwartier, de intensieve zorgen, het catlab en centrale sterilisatie, 1. klompen zoals gespecifieerd door de dienst preventie en milieu; 2. overeengekomen arbeidskleding, waarnaar verwezen wordt in het OK-reglement. Keuken 1. veiligheidsschoenen of een klomp met hielriempje met versterkte neus, antislip, antizweetvoering en waterbestendig 1. veiligheidshandschoenen voor het reinigen van de snijmachines indien van toepassing; 2. hittebestendige handschoenen; 3. veiligheidsbril; 4. nitril handschoenen; 5. overeengekomen arbeidskleding; 6. bodywarmers. Vervoer 2. overeengekomen arbeidskleding; 3. koudebestendige jas. Bewaking 1. veiligheidsschoenen versterkte neus, antislip en antizweetvoering 2. 2-jaarlijks, uniform; 3. koudebestendige jas (aantal op dienst). Centraal magazijn en magazijn apotheek 1. beschermingshandschoenen; 2. veiligheidsbril. Gebouwenreiniging

6 Afvalverwijdering 2. overeengekomen arbeidskleding; 3. snijbestendige handschoenen; 4. winterjas; 6. dosimeter; 7. veiligheidsbril (ter beschikking op de dienst). Linnenbedeling Intern patiëntentransport Dienst preventie en milieu Conform de Codex Welzijn op het Werk bekomen de medewerkers: 1. een aantal koudebestendige jassen; 2. gehoorbescherming; 3. beschermingshandschoenen; 4. veiligheidshelmen; 5. veiligheidshesje. Ruimteplanner Conform de Codex Welzijn op het Werk bekomen de medewerkers: 2. veiligheidsbril; 3. regenjas. Dienst patiëntenadministratie Conform de Codex Welzijn op het Werk bekomen de medewerkers: 1. overeengekomen arbeidskleding. Opmerking: Een tussentijdse vervanging van schoenen is mogelijk mits contactname met de linnenkamer St. Jan en het voorleggen van het versleten paar veiligheidsschoenen. Werfzones of zones met een draagplicht van veiligheidsschoenen Voor sporadisch gebruik van veiligheidsschoenen kan men terecht bij de linnenkamer na afspraak (vb. iemand moet een werfzone bezoeken waar er een draagplicht is voor veiligheidsschoenen).

7 8. Overzichtstabel handhygiëne-werkkledij Werkkleding Verpleegkundige, Beroepskleding met Zorgverlener Verzorging, Logopedie, korte mouwen Kiné-Ergo-Logo Logistiek Assistent Beroepskleding met korte mouwen Diëtiek Witte schorten - korte evt. oprolbare mouwen bij patiëntencontact. Psychologen, Geen beroepskleding Patiëntenbegeleiding korte mouwen bij en Pastorale Dienst patiëntencontact Niet- Schoonmaak, Beroepskleding met zorgverlener (beroepskleding omwille van normen en / of veiligheidsmaatregel technische diensten, keuken, apotheekassistent, korte mouwen Uitz. Labo : lange mouwen omwille veiligheid en) Uitz. Portioneerkeuken + technische diensten buitenwerken : aangepaste kledij aan de koude temperatuur Front Office (Onthaal, Geen korte mouwen Administratie medisch secretaresse, inschrijvingen) en beleid Back office klinische dienst (Spoedgevallen, raadplegingen, medische beeldvorming) Back office niet- met Geen korte mouwen klinische dienst vrijstelling van verbod beleid Facturatie, : nagellak en juwelen personeelsdienst

Persoonlijke hygiëne medewerkers

Persoonlijke hygiëne medewerkers Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke hygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen Afdeling Hygiëne en infectiepreventie Persoonlijke hygiëne medewerkers Nagels: Haar: - houd nagels kort en schoon - borstel vuil voorzichtig met een nylon borstel onder de

Nadere informatie

Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen).

Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen). Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen). 1 Inhoudsopgave 1. Algemene afspraken 3 1.1 Uitgangspunten 3 1.2 Verantwoordelijkheden 4 2. Persoonlijke hygiëne 4 2.1 Dienstkleding

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Werkwijzer Kleding. Voorwoord. Inhoudsopgave. 1. Uitgangspunten kleding in het GHZ 1. 2. Algemeen 3. 3. Kledingregels 3

Werkwijzer Kleding. Voorwoord. Inhoudsopgave. 1. Uitgangspunten kleding in het GHZ 1. 2. Algemeen 3. 3. Kledingregels 3 Werkwijzer Kleding Voorwoord Voor je ligt de werkwijzer Kleding. Deze werkwijzer is bedoeld voor alle mensen die werken in ons ziekenhuis, zowel voor degenen die bedrijfskleding dragen als voor degenen

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen 1 Inleiding Deze richtlijn bestaat uit vier hoofdstukken, namelijk: 1. Persoonlijke hygiëne medewerker; 2. Handhygiëne medewerker; 3. Persoonlijke beschermingsmiddelen; 4.

Nadere informatie

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN Richtlijnen voor: Economen Koks Hulppersoneel keuken Hulppersoneel onderhoud door Luk Wullaert Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - voor Roeland

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

Beleidsdocument. Handhygiëne

Beleidsdocument. Handhygiëne 1 Doelstelling Het vastleggen van de werkwijze voor een correcte handhygiëne in het ziekenhuis. Basisvoorwaarden voor het toepassen van een correcte handhygiëne; Toepassen van een correcte handhygiëne.

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Dit hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de vleessector en vleeswarensector. De huidige hygiëneprotocollen

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon)

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon) Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) Versie: 2 Status:

Nadere informatie

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker

voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie, pastoraal medewerker Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop

Nadere informatie

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo Infectiepreventiebeleid Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor alle nieuwe medewerkers. Het bevat informatie over de afdeling infectiepreventie, afspraken, regels en maatregelen rondom

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject opgericht.

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne Vlaams Indicatoren Project VIP²: Handhygiëne Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject opgericht.

Nadere informatie

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen Infobrochure Antibiotica resistente kiemen Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een antibiotica resistente kiem (vb. ESBL, CPE,...) wordt genoemd. De informatie in

Nadere informatie

Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis

Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis Basishygiëne Brochure medewerkers Westfriesgasthuis 1. Basishygiëne Waarom is basishygiëne belangrijk? Ziekenhuisinfecties zijn helaas een veel voorkomend en wereldwijd probleem. In de Nederlandse ziekenhuizen

Nadere informatie

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 U bent werkzaam op het operatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ten behoeve van een veilige, professionele en prettige werkomgeving

Nadere informatie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie

Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Basisveiligheid voor psychologie, sociale verpleegkunde, maatschappelijk werk, orthopedagogie Campus Leopoldstraat Campus Rooienberg Campus Zwartzustersvest Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN...

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs 2017 Inhoud Algemene voorzorgsmaatregelen Specifieke voorzorgsmaatregelen MDRO beleid Infectieknop I. Algemene voorzorgsmaatregelen:

Nadere informatie

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN PROCEDURE Contactpersoon Eva Rutten Geldig vanaf 2022016 Referentie AZSJ-0187 Versie 2.0 AZ Sint-Jozef Malle 1 Doel 2 Toepassingsgebied 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Het infectiepreventiebeleid

Het infectiepreventiebeleid Medewerkerinformatie Het infectiepreventiebeleid van Tergooi Informatie voor medewerkers 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Afdeling Infectiepreventie 4 Wat verwachten we van u? 5 Infectiepreventie

Nadere informatie

Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis

Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt

Nadere informatie

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Infobrochure MRSA Infobrochure Ziekenhuishygiëne Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [pastorale dienst, psycholoog, diëtiek] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers en Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers en Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N -- W E R K P O S T F I C H E Logistiek assistent in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Apotheker 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Voorwoord. 1. Het Mariaziekenhuis in beeld. Beste student, Van harte welkom in het Mariaziekenhuis.

Voorwoord. 1. Het Mariaziekenhuis in beeld. Beste student, Van harte welkom in het Mariaziekenhuis. Voorwoord Beste student, Van harte welkom in het Mariaziekenhuis. Elk jaar bieden we tal van studenten de kans om door een stage heel wat ervaring op te doen. Hiervoor heeft het Mariaziekenhuis met verschillende

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Tandarstassistent - dienst MKA] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS

RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS RICHTLIJNEN PATIENTVEILIGE ZORG VOOR STAGIAIRS Handhygiëne Je kent de 5 momenten voor handhygiëne die van toepassing zijn: handen ontsmetten Voor én na het aanraken van de patiënt Nadat je blootgesteld

Nadere informatie

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen en technoloog medische beeldvorming nucleaire geneeskunde en radiologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S 2014 Algemene voorzorgsmaatregelen Handhygiëne Asepsie Reiniging, ontsmetting en sterilisatie van materiaal Bescherming van de ziekenhuiswerker

Nadere informatie

Werkgever: AZ Jan Portaels

Werkgever: AZ Jan Portaels DEPARTEMENT PREVENTIE BIJLAGE 1: RISICO-EVALUATIE MOEDERSCHAPSBESCHERMING Werkgever: AZ Jan Portaels Adres: Gendarmeriestraat 65 1800 VILVOORDE tel: 02/254.64.00 Verantwoordelijke geneesheer - IDEWE: Verantwoordelijke

Nadere informatie

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer 2 Voorwoord Beste student Welkom binnen het team intern patiëntenvervoer. We willen jou graag als student opnemen in ons team zodat je stageperiode

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Voorwoord. 1. Het Mariaziekenhuis in beeld Onze visie (ambitie) & missie (opdracht) 1.2. Kernwaarden. Beste student,

Voorwoord. 1. Het Mariaziekenhuis in beeld Onze visie (ambitie) & missie (opdracht) 1.2. Kernwaarden. Beste student, Voorwoord Beste student, Van harte welkom in het Mariaziekenhuis. Elk jaar bieden we tal van studenten de kans om door een stage heel wat ervaring op te doen. Hiervoor heeft het Mariaziekenhuis met verschillende

Nadere informatie

DRAGERSCHAP OF INFECTIE? Contactpersoon Telefoon Dr. Wouter Dhaeze

DRAGERSCHAP OF INFECTIE? Contactpersoon  Telefoon Dr. Wouter Dhaeze Contactpersoon E-mail Telefoon Dr. Wouter Dhaeze infectieziekten@zorg-en-gezondheid.be Ons kenmerk Uw kenmerk Datum MDRO WZC 19.02.2016 Informatie en adviezen omtrent multidrugresistente organismen Geachte

Nadere informatie

Jij als stagebegeleider mag van ons een goede werkbegeleiding, een veilig leerklimaat, coaching met duidelijke en onmiddellijke feedback verwachten.

Jij als stagebegeleider mag van ons een goede werkbegeleiding, een veilig leerklimaat, coaching met duidelijke en onmiddellijke feedback verwachten. Voorwoord Beste stagebegeleider, Van harte welkom in het Mariaziekenhuis. Elk jaar bieden we tal van studenten de kans om door een stage heel wat ervaring op te doen. Hiervoor heeft het Mariaziekenhuis

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers - Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N -- W E R K P O S T F I C H E Verpleegkundigen spoed en MUG in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van

Nadere informatie

Basishygiëne. Gids voor medewerkers. Voorlichtingsbrochure. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Basishygiëne. Gids voor medewerkers. Voorlichtingsbrochure. Locatie Hoorn/Enkhuizen Basishygiëne Gids voor medewerkers Voorlichtingsbrochure Locatie Hoorn/Enkhuizen Inhoudsopgave 1. Basishygiëne 3 2. Handhygiëne 4 3. Persoonlijke hygiëne 9 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen 11 5. Prik-

Nadere informatie

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers Werken in een ziekenhuis is als werken in een kleine samenleving op zich. Een samenleving

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [administratie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (Patiëntenbegeleiding) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centraal magazijnier] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Schoonmaak 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Allemaal beestjes MRSA, VRE, CPE, C. difficile, M. tuberculosis, S. epidermidis, P. acnes, E.

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Verpleegkundigen operatiekwartier 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0638 Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Logistiek intern transport] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Praktische info stage AZ Jan Portaels.

Praktische info stage AZ Jan Portaels. Praktische info stage AZ Jan Portaels. Voor aanvang van de stage: De studenten nemen de week voor de stage contact op met de afdeling. Dit kan telefonisch, studenten mogen zich ook op de afdeling komen

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Versie: 140809 Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Vroedvrouwen in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen IN DE RICHTLIJN LIGT DE FOCUS OP HET FORMULEREN VAN: 1. indicaties voor het gebruik van niet-steriele handschoenen in

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Schoonmaak jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

KADEROVEREENKOMST STAGE

KADEROVEREENKOMST STAGE KADEROVEREENKOMST STAGE Tussen: 1. VERZORGINGSINSTELLING Dr. G. Buyens, handelend in hoedanigheid van algemeen directeur voor het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels, verder de verzorgingsinstelling genoemd,

Nadere informatie

+ + Moederschapsbescherming AZ St Maarten versie AZ St Maarten Moederschapsbescherming ZWANGERSCHAP & werkplek

+ + Moederschapsbescherming AZ St Maarten versie AZ St Maarten Moederschapsbescherming ZWANGERSCHAP & werkplek Moederschapsbescherming AZ St Maarten versie 13.5.2019 ZWANGERSCHAP & werkplek BORSTVOEDING & werkplek Administratieve functiesdiensten zonder patiëntenbalie Administratieve functiesdiensten met patiëntenbalie

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schoolar 2013-2014 Verpleegkundigen/vroedvrouwen/ergotherapeuten van de afdelingen: cardiologie, heelkunde, intensieve zorgen, geriatrie, materniteit, mobiele

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen chirurgisch daghospitaal 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie Infobrochure voor artsen Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie Situering De dienst ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het OLV van Lourdes ziekenhuis Waregem heeft als taak nosocomiale infecties

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: februari 2004 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [drukkerij] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (GB20) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

1 KADEROVEREENKOMST STAGE

1 KADEROVEREENKOMST STAGE 1 KADEROVEREENKOMST STAGE Tussen: 1.VERZORGINGSINSTELLING Dr. G. Buyens, handelend in hoedanigheid van algemeen directeur voor het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels, verder de verzorgingsinstelling genoemd,

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (Gspoed) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs

Z.O.L. Ziekenhuis Oost-Limburg Studenten - Stagiairs R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E (GD25) in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht

Nadere informatie

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers Werken in een ziekenhuis is als werken in een kleine samenleving op zich. Een samenleving

Nadere informatie

STAGEAFSPRAKEN IN HET DEPT. PATIËNTENZORG

STAGEAFSPRAKEN IN HET DEPT. PATIËNTENZORG 1 STAGEAFSPRAKEN IN HET DEPT. PATIËNTENZORG Als student heb je een belangrijke beslissing genomen en jouw studiekeuze bepaald. Je hebt gekozen voor de zorg voor de patiënt. Deze studiekeuze is echter niet

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Consultaties pneumologie, gastro-enterologie, geriatrie, gynaecologie, pediatrie, cardiologie, diabetes consulent(e), dispatcher, logopedist,

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE 2012 1 Ziekenhuishygiëne Algemene voorzorgsmaatregelen (handhygiëne, reiniging en ontsmetting, beschermingsmiddelen igv contact lichaamsvochten,

Nadere informatie

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers & Studenten

Ziekenhuis Maas en Kempen vzw Medewerkers & Studenten R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E Logistieke assistenten in uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [labo klinische biologie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [labo klinische biologie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [labo klinische biologie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling bestuurder trekker]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling bestuurder trekker] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling bestuurder trekker] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [Centrale linnenbedeling] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu?

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? Wat is MRSA? De bacterie Staphylococcus Aureus Gemiddeld 30% van de bevolking draagt de bacterie Staphylococcus aureus altijd met zich mee in de neus en is

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technoloog medische beeldvorming]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technoloog medische beeldvorming] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technoloog medische beeldvorming] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk 1 Wereldwijd bestaat een belangrijke behoefte om verspreiding van microorganismen die slecht behandelbare infecties veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Dit betreft dus ook infectiepreventie in de

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centrale sterilisatie]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centrale sterilisatie] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [centrale sterilisatie] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor preventiemaatregelen

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Informatie voor patiënt en bezoeker

Isolatiemaatregelen. Informatie voor patiënt en bezoeker Isolatiemaatregelen Informatie voor patiënt en bezoeker INLEIDING U hebt vernomen dat u drager bent van een overdraagbare kiem (bacterie of virus), een kiem waarmee u dus andere patiënten en/of personeel

Nadere informatie

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien]

R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] R I S I C O F A C T O R E N W E R K P O S T F I C H E [technische dienst - elektricien] Het ZOL neemt maatregelen zodat risico s tot een minimum worden herleid. Toch blijven er restrisico s bestaan waarvoor

Nadere informatie