CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN"

Transcriptie

1 1 CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN SCHOOLJAAR WELKOM IN ONS PROVINCIAAL CENTRUM VOOR VOLWASSENENONDERWIJS (PCVO) BEGRIPSBEPALINGEN CENTRUMREGLEMENT 1. Ons PCVO en opleidingsaanbod 2. Wie is wie 3. Taalregeling 4. Inschrijvingen 5. Studieomvang, opleidingsprogramma en studietraject 6. Praktische afspraken en regels 7. Schoolongevallen. Schoolverzekering. 8. Orde- en tuchtregeling 9. Evaluatieregeling BIJLAGEN 1. Agogisch project 2. Contactgegevens van het bestuurspersoneel, het secretariaat, de algemeen directeur en de coördinerend directeur van de Scholengemeenschap van het Provinciaal en Stedelijk Onderwijs Limburg Voor een goede leesbaarheid wordt in het centrumreglement de hij-vorm en zij-vorm gebruikt. Deze slaan zowel op mannelijke als vrouwelijke personen.

2 2 WELKOM IN ONS PROVINCIAAL CENTRUM VOOR VOLWASSENENONDERWIJS (PCVO) Beste cursist In mijn eigen naam, in naam van de adjuncten, en van de leerkrachten, wil ik je van harte welkom heten aan het PCVO Moderne Talen en je heel veel succes en studievreugde toewensen. In dit centrumreglement vind je praktische informatie die je zal helpen om je studieloopbaan vlot door te komen. Natuurlijk zal je toch nog met vragen blijven zitten, of zal je met kleine, niet te voorziene probleempjes geconfronteerd worden. Aarzel dan niet om ter plekke iemand aan te spreken: een leerkracht, een BPT er (Bijzondere Pedagogische taken), iemand van het ondersteunend personeel, een directielid. Het PCVO Moderne Talen is een instelling met een eigen karakter. Het is heel belangrijk dat je ontvankelijk bent voor het bijzondere van het PVCO waar je komt studeren. In concreto zijn wij een provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs waar moderne vreemde talen en Nederlands als Tweede Taal onderwezen worden volgens bepaalde agogische principes. Graag verwijs ik ook naar het algemene en specifieke agogisch project van het PVCO Moderne Talen dat je als bijlage 1 en 1bis kunt raadplegen. Ten slotte nog een goede raad: geniet van de klank en de cultuur van de taal van je keuze, het boeiende lesgeven van de leerkrachten, de inzet en motivatie van je medecursisten, van de internationale sfeer op de campus en maak er een mooi studiejaar van. Irène Paulissen Dit centrumreglement bevat de rechtspositieregeling van de cursist. Het is een bundeling van de rechten en plichten van de cursist en regelt de verhouding tussen het PCVO en de cursisten. PCVO Moderne Talen ziet de cursíst als actief lerende te midden van een krachtige, competentiegerichte leeromgeving. Het centrum wil een performante organisatie zijn die staat voor toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

3 3 BEGRIPSBEPALINGEN Agogisch project Dit omschrijft de visie en de algemene doelstellingen van het centrumbestuur en het PCVO (zie bijlage 1). (Basis)competenties Doelen, afgeleid uit een referentiekader, met betrekking tot de kennis, vaardigheden en attitudes waarover een cursist beschikt om zich persoonlijk te ontwikkelen of maatschappelijk te functioneren of vervolgonderwijs aan te vatten. Bestuur (centrumbestuur) Het orgaan van het PCVO dat ten aanzien van het centrum de bestuurshandelingen verricht, overeenkomstig de door de wet, het decreet, het bijzonder decreet of de statuten toegewezen bevoegdheden. Concreet: de provincieraad en de deputatie. (zie verder punt 2.1) Centrumreglement Het centrumreglement van het PCVO. Het door het centrumbestuur goedgekeurd document dat de betrekkingen regelt tussen het centrumbestuur en de cursisten SVWO. Raadplegen via de website van het PCVO. Je kan ook een papieren versie vragen bij het secretariaat. Certificaat Een van rechtswege erkend studiebewijs, door het centrumbestuur uitgereikt aan een cursist die met goed gevolg een opleiding heeft beëindigd. Cursist Een deelnemer aan het SVWO die voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en ingeschreven is. CVO Centrum voor Volwassenen Onderwijs. Concreet: het PCVO Moderne Talen Decreet volwassenenonderwijs Het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs. Raadplegen via: Deelcertificaat Een van rechtswege erkend studiebewijs, door het centrumbestuur uitgereikt aan een cursist die een module met goed gevolg heeft beëindigd. Eindtermen Minimumdoelen op het gebied van kennis, vaardigheden, inzicht en attitudes die de Vlaamse Gemeenschap noodzakelijk en bereikbaar acht voor een bepaalde cursistenpopulatie Specifieke eindtermen Doelen met betrekking tot de vaardigheden, de specifieke kennis, inzichten en attitudes waarover een cursist beschikt om vervolgonderwijs aan te vatten.

4 4 Evaluatie Elke evaluatie van de mate waarin een cursist op grond van zijn studie de competenties, verbonden aan een opleidingsonderdeel, heeft verworven. Een evaluatie kan samengesteld zijn uit verschillende deelevaluaties. De verschillende deelevaluaties kunnen gebruik maken van verschillende evaluatievormen (schriftelijke evaluatie, mondelinge evaluatie, opdrachten, permanente evaluatie, taken, scripties, presentaties, enz.). Gecombineerd onderwijs Contactonderwijs gecombineerd met afstandsonderwijs. Inschrijvingsperiode De periode waarbinnen een cursist zich kan inschrijven voor een bepaalde opleiding. Leertrajectbegeleiding De begeleiding van een cursist tijdens het leerproces, waarbij het leertraject kan worden aangepast aan de behoeften van de cursist en waarbij de doorstroming naar vervolgopleidingen wordt ondersteund. Lestijd Een periode van 50 minuten als eenheid voor de duur van een onderwijsactiviteit. Module De opleidingen worden aangeboden volgens een modulaire organisatie. Een module is het kleinste te certificeren deel van een opleiding, dat overeenstemt met een bepaalde inhoud, omvang en een bepaald niveau. Een module omvat één of meerdere domein specifieke leerresultaten en wordt bekrachtigd met een deelcertificaat. Ombuds(persoon) De door de directeur aangestelde persoon die optreedt als bemiddelaar bij geschillen tussen een cursist en één of meer personeelsleden. Deze geschillen houden verband met de toepassing van het centrumreglement of met als onbillijk ervaren handelingen en toestanden. Opleiding Een geheel van onderwijs- en studieactiviteiten, dat vastgesteld is door de Vlaamse Gemeenschap. Opleidingsprofiel Een in modules geordende opsomming van de competenties en eindtermen binnen een opleiding. De opleidingsprofielen zijn te raadplegen via: Overmacht Een situatie buiten de wil van de betrokken persoon die onvoorzienbaar en onvermijdbaar is en die tot gevolg heeft dat die persoon niet in staat is zijn verplichtingen na te komen. PCVO Provinciaal Centrum voor Volwassenen Onderwijs. Concreet: het PCVO Moderne Talen Naast het PCVO Moderne Talen telt het provinciaal onderwijs Limburg nog twee andere PCVO 's: PCVO Limburg en PCVO Talen-Informatica Voeren. Richtgraad Een niveau-indeling voor opleidingen van de studiegebieden talen richtgraad 1 en 2, talen richtgraad 3 en 4 en Nederlands tweede taal. Schooljaar Het loopt over de periode van 1 september tot 31 augustus van het daaropvolgende kalenderjaar. Studiebewijs Een (deel)certificaat door een CVO uitgereikt. Moduleomvang Het aantal lestijden toegekend aan een module of aan een opleiding.

5 5 SVWO Secundair VolWassenenOnderwijs Volgtijdelijkheid Modules kunnen zich sequentieel (opeenvolgende modules) of onafhankelijk (losse modules) tot elkaar verhouden. Als de modules in een sequentieel verband staan, moeten zij in een bepaalde volgorde worden gevolgd (volgtijdelijkheid). De cursist moet dan voldoen aan de in het opleidingsprofiel bepaalde regels over het gevolgd hebben van of het geslaagd zijn voor een module, vooraleer hij een examen kan doen of zich kan inschrijven voor een andere module. Vrijstelling De opheffing van de verplichting om aan de evaluatie van een module deel te nemen. Een cursist die een vrijstelling geniet, krijgt geen evaluatieresultaat voor deze module. Vrijstellingen kunnen worden verleend op basis van één of meer elders verworven kwalificaties of op basis van elders verworven competenties of op basis van een vrijstellingsproef. Wettig verblijf De situatie van de vreemdeling die toegelaten of gemachtigd is om in het Rijk te verblijven of die gemachtigd is er zich te vestigen, of die volgens een geldig document in het Rijk mag verblijven, overeenkomstig de bepalingen van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. - In het centrumreglement wordt er van uitgegaan dat de cursist meerderjarig is (vanaf 18 jaar). Een meerderjarige cursist neemt zelf alle beslissingen: hij ondertekent zelf het centrumreglement voor akkoord, gaat zelf eventueel in beroep tegen de beslissing van de evaluatiecommissie bij de interne beroepscommissie evaluatie, Is de cursist niet meerderjarig, dan worden de beslissingen genomen door de ouders. Hiermee worden bedoeld: de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of in rechte of in feite de minderjarige cursist onder hun bewaring hebben (dus ook de pleegvoogden, de pleeg- of stiefouders ). Zij ondertekenen het centrumreglement voor akkoord, zij kunnen eventueel in beroep gaan tegen de beslissing van de evaluatiecommissie bij de interne beroepscommissie evaluatie, - De communicatie over de schoolprestaties en administratieve opvolging gebeuren ten aanzien van de (meerderjarige) cursist zelf, tenzij hij expliciet toestemming geeft om die informatie door geven aan de ouders.

6 6 CENTRUMREGLEMENT 1. Ons PCVO en opleidingsaanbod Het PCVO Moderne Talen organiseert modulair onderwijs: Moderne Vreemde Talen en Nederlands Tweede Taal. 1.1 Moderne Vreemde Talen Beginner Midden Gevorderd Heel gevorderd Conversatie Niveaus: Arabisch Marokkaans Arabisch Chinees Duits Engels Frans Grieks Italiaans Japans Serv. / Kroat. Pools Portugees Russisch Spaans Turks Zweeds Een taalopleiding bestaat uit modules. Elke module omvat 120 of 70 lestijden. Deze 120 of 70 lestijden worden over 1 schooljaar gespreid in 1 blok van een aantal uur per week, over 1 semester of over enkele maanden in 2 blokken van een aantal uur per week. Het bovenstaande overzicht geeft enkel de talen en de mogelijke niveaus aan. Het werkelijke aanbod is afhankelijk van de door- en instroom van cursisten.

7 7 1.2 Nederlands Tweede Taal Beginner Midden Gevorderd Heel gevorderd Niveaus De opleiding Nederlands Tweede Taal bestaat uit modules die volgens de nieuwe opleidingsprofielen met een ruime keuze aan rollen, gegeven worden. Elke module omvat 120, 80, 180, 90, 60 of 40 lestijden. Deze modules worden zowel heel intensief als minder intensief aangeboden. Dit wil zeggen over een periode van 2, 4 tot 8 weken, of 1 semester. Het bovenstaande overzicht geeft enkel de niveaus aan. Het werkelijke aanbod is zowel wat betreft de niveaus als de rollen afhankelijk van de door- en instroom van cursisten. Voor specifieke informatie kan je terecht op de website van het PCVO. 2. Wie is wie 2.1. Het centrumbestuur Het centrumbestuur is de organisator van het onderwijs in ons PCVO. Het is verantwoordelijk voor het beleid en de beleidsvorming en schept de noodzakelijke voorwaarden voor een goed verloop van het onderwijs. Het centrumbestuur is het provinciebestuur van Limburg met: - de provincieraad van Limburg De provincieraad beslist over de organisatie en de structuur van het provinciaal onderwijs, over de financiële middelen die aan de provinciale scholen en centra worden toegekend, - de deputatie De deputatie voert de beslissingen van de provincieraad uit en beslist over de zaken die tot het dagelijks bestuur van de provincie behoren. Zo heeft de deputatie onder andere de volgende opdrachten met betrekking tot de PCVO 's: het dagelijks beheer, de werving van het personeel, de concrete vaststelling van het centrumreglement,... De gedeputeerde voor onderwijs is de heer Jean-Paul Peuskens Adres waarop het centrumbestuur kan aangeschreven worden: Provinciebestuur van Limburg Universiteitslaan Hasselt 2.2. De algemeen directeur van de provinciale onderwijsinstellingen De algemeen directeur is Koen Coenen, directeur van het PCVO Limburg. Hij werd door het centrumbestuur belast is met taken voor de totaliteit van de provinciale scholen en PCVO 's. Hij maakt onder andere deel uit van de beroepscommissie van het volwassenenonderwijs (zie punt 2.5). Contactgegevens: bijlage 2.

8 Het bestuurspersoneel (de directie) De directeur staat in voor de dagelijkse leiding van de school. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole, het personeels- en HR-beleid, directeur: Irène Paulissen De adjunct-directeur helpt hem bij de uitvoering ervan. adjunct-directeurs: Ingrid Snyders Sonja Billen Leni Logist Contactgegevens: bijlage Het overige personeel bestaat uit: de leerkrachten - het ondersteunend personeel (de administratieve medewerkers van het secretariaat) - het onderhoudspersoneel Voor je opleiding zijn in de eerste plaats de leraren verantwoordelijk. Naast hun lesopdracht vervullen sommigen onder hen nog andere taken: bijvoorbeeld bijzonder pedagogische taken / coördinatietaken Daarnaast zijn er de administratieve medewerkers van het secretariaat. Op het secretariaat wordt de cursistenadministratie van het PCVO beheerd. Daar word je geholpen met de formulieren voor betaald educatief verlof, met informatie over het lessenrooster, over de lokalen en over de bereikbaarheid van de lesgevers,. We rekenen erop dat je de gevraagde documenten, zoals verantwoordingsstukken, studiebewijzen en attesten zo snel mogelijk aan het secretariaat bezorgt, zodat administratieve moeilijkheden kunnen worden vermeden. De medewerkers zijn steeds bereikbaar tijdens de openingsuren van het PCVO. Openingsuren: ma, di, wo, do: 08.30u tot 22.00u vri: 08.30u tot 17.00u za: 08.30u tot 12.30u Andere personeelsleden zijn ook bereikbaar tijdens de openingsuren van het PCVO Moderne Talen. Het secretariaat verstrekt aan cursisten geen telefoonnummer, privé adres, woonplaats, van het personeel. Contactgegevens secretariaat: bijlage De interne beroepscommissie van het volwassenenonderwijs - De interne beroepscommissie tucht is bevoegd voor de behandeling van het door jou ingestelde beroep tegen een definitieve uitsluiting uit het PCVO (zie punt 8.2). - De interne beroepscommissie evaluatie is bevoegd voor de behandeling van een door jou betwiste beslissing van de evaluatiecommissie (zie punt 9.7.2) 2.6. De ombudsdienst, de ombuds(persoon) - Heb je een probleem over het lesgeven of een evaluatie, spreek dan eerst je leraar hierover aan. Geraken jullie er samen niet uit, dan kan je een beroep doen op de ombudsdienst van het PCVO. - De directeur duidt ieder schooljaar onder de personeelsleden van het PCVO één of meer personen aan voor de ombudsfunctie. Is ombuds: Karien Roppe Waar en wanneer ze bereikbaar zijn, wordt via de website van het PCVO bekendgemaakt. De ombuds voert zijn opdracht uit voor de cursisten waarvoor hij aangewezen is. De ombuds treedt

9 9 op als bemiddelaar tussen de cursist en de directeur en/of de evaluatiecommissie. Hij onderzoekt alle klachten over het lesgebeuren tijdens het schooljaar en de evaluatie (de evaluatieregeling, het verloop van de evaluaties en de deliberatie). Om zijn taak zo goed mogelijk te vervullen heeft de ombuds het recht zowel vóór als tijdens de deliberatie, aan de leden van de evaluatiecommissie inlichtingen te vragen over de evaluaties. De ombuds is niet-stemgerechtigd lid van de evaluatiecommissie. Hij is tot geheimhouding verplicht. De ombuds bezorgt op het einde van het schooljaar een verslag over zijn activiteiten aan de directeur. 3. Taalregeling De onderwijs -en bestuurstaal is het Nederlands. De volgende modules kunnen in een andere taal worden onderwezen: - de modules die een vreemde taal tot onderwerp hebben, in deze taal; - de modules die onderwezen worden door anderstalige lesgevers; - de modules waarvoor het PCVO gemotiveerd beslist dat het gebruik van een andere taal dan het Nederlands een meerwaarde voor jou als cursist betekent en functioneel is voor de opleiding. 4. Inschrijvingen 4.1. Algemeen Je wordt ingeschreven in de volgorde dat je je bij het PCVO in orde stelt met de inschrijvingsvoorwaarden. Indien nodig, kunnen wachtlijsten worden aangelegd. Je bent geldig ingeschreven wanneer je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden. De inschrijvingsvoorwaarden zijn: 1. Tijdig inschrijven. 2. Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden (zie punt 4.1.1). 3. Het inschrijvingsgeld / cursusgeld betaald hebben of hiervan rechtmatig (gedeeltelijk) vrijgesteld zijn (zie punt 4.1.2). 4. Je akkoord verklaard hebben met het centrumreglement. De bepalingen van het agogisch project (bijlage 1) werden geïntegreerd in het centrumreglement. Akkoord gaan met het centrumreglement, betekent derhalve ook akkoord gaan met het agogisch project. Het centrumreglement kan je raadplegen op de website van het PCVO. Je kan ook een papieren versie vragen bij het secretariaat. 5. Tijdig de eventuele andere verantwoordingstukken bezorgd hebben Toelatingsvoorwaarden Toelatingsvoorwaarden: algemeen Je bent pas geldig ingeschreven als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Dit wil zeggen: - ten minste 16 jaar oud zijn of ten minste 15 jaar oud zijn als je minstens 2 jaar secundair onderwijs volgde. Als je tussen 12 en 16 jaar oud bent, kan je onder specifieke voorwaarden toegelaten worden tot de opleidingen van het studiegebied Nederlands tweede taal. Voor de opleidingen in het studiegebied algemene vorming moet je ten minste 18 jaar oud zijn. Voor een opleiding die in september of later start, mag je ook inschrijven als je ten laatste op 31 december 18 jaar wordt.

10 10 - als je 18 jaar of ouder bent, moet je ook bij je inschrijving het bewijs leveren dat je de Belgische nationaliteit bezit of voldoet aan de bepalingen van het wettig verblijf. Je kan dit laatste aantonen op basis van o.a. een identiteitsbewijs van een EU-land, een geldig nationaal paspoort met een geldig visum of van een nationaliteit vrijgesteld van visumplicht, een elektronische vreemdelingenkaart, Doorverwijzing door het Huis van het Nederlands voor cursisten Nederlands tweede taal Ben je cursist Nederlands tweede taal en beschik je niet over een studiebewijs Nederlands tweede taal conform de bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de Huizen van het Nederlands (hyperlink), dan zorgt het huis van het Nederlands voor een gepaste doorverwijzing. Dit gebeurt op basis van intake en testing Voorkennis Voor de losstaande modules kan je zonder voorkennis de cursus volgen. In de vervolgmodules is voor bepaalde cursussen enige voorkennis vereist. Je kan instappen als: - de directeur oordeelt dat je op basis van: - een deelcertificaat van de verplichte voorafgaande module (ook van een ander CVO), - een welbepaalde titel van beroepsbekwaamheid, - een ander diploma, certificaat of getuigschrift, - een niveaubepalingstoets, over de competenties beschikt om in de module te starten. - je slaagt voor een specifieke vrijstellingsproef waaruit blijkt dat je de nodige competenties hebt verworven om de module te volgen Bijdrageregeling Het bij inschrijving te betalen bedrag bestaat uit het inschrijvingsgeld en cursusgeld. Voor meer specifieke informatie kan je terecht op de website van het PCVO Inschrijvingsgeld Om je geldig in te schrijven, moet je voldoen aan de voorwaarden in verband met het inschrijvingsgeld. Dat betekent: - of het inschrijvingsgeld betaald hebben (een inschrijving is pas definitief na betaling). Voor een CVO wordt het inschrijvingsgeld vastgesteld zoals bepaald in artikel 109, 1 en 2 van het decreet volwassenenonderwijs. Momenteel wordt het berekend door het aantal lestijden van de module te vermenigvuldigen met 1,50. Het inschrijvingsgeld voor een opleiding van bijvoorbeeld 60 lestijden bedraagt dus: 60 lestijden x 1,50 = 90. Het inschrijvingsgeld voor het gecombineerd onderwijs wordt berekend, alsof het volledig in contactonderwijs is verstrekt. Het inschrijvingsgeld bedraagt maximum 600 per schooljaar en 300 per semester. De plafonnering per schooljaar is niet overdraagbaar naar een ander CVO. Voor de opleidingen Nederlands tweede taal geldt een verminderd inschrijvingsgeld van 60 eurocent per lestijd. Je betaalt geen inschrijvingsgeld voor de opleidingen in het studiegebied algemene vorming. - of rechtmatig vrijgesteld zijn van inschrijvingsgeld (volledig of gedeeltelijk). Voor een CVO wordt de regeling vastgesteld in artikel 109, 3 en 5 van het decreet volwassenenonderwijs.

11 11 Het inschrijvingsgeld bedraagt momenteel 0,30 per lestijd met een vrijstellingsattest (een inschrijvingsbewijs volstaat niet!) van o.a. : - de VDAB voor uitkeringsgerechtigde werklozen of niet-werkende werkzoekenden; - het OCMW voor trekkers van het bestaansminimum; - het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap (VFSIPH). Cursisten ten laste van één van deze categorieën, cursisten die basiseducatie gevolgd hebben en politiek vluchtelingen betalen eveneens 0,30 per lestijd. Niet-werkende verplicht ingeschreven werkzoekenden die nog geen recht hebben op een wachtuitkering, betalen geen inschrijvingsgeld. Raadpleeg de link voor verdere specifieke afwijkingen (asiel, leefloon, ): 7 Het inschrijvingsgeld kan enkel op aanvraag (gedeeltelijk) terugbetaald worden vóór de eerste lesdag van de module. Het inschrijvingsgeld wordt tevens terugbetaald indien je alsnog een vrijstelling voor een vak verkrijgt of indien de module afgeschaft wordt door onvoldoende inschrijvingen. Het inschrijvingsgeld dat betaald werd met opleidingscheques (zie punt ) kan niet worden terugbetaald. Je vraagt de (gedeeltelijke) terugbetaling van het inschrijvingsgeld en je brengt het originele inschrijvingsbewijs/betalingsbewijs mee. Voor meer specifieke informatie kan je terecht op de website van het PCVO Cursusgeld Voor een geldige inschrijving moet je ook alle onkosten voor cursusmateriaal voldaan hebben die op dat ogenblik moeten betaald worden. Het cursusmateriaal omvat alle benodigdheden die door het PCVO als noodzakelijk voor het volgen van de module worden opgegeven en die door het PCVO worden aangerekend (handboeken, kopieën,...). De richtprijzen van cursusmateriaal vind je op de website of op het secretariaat. Het cursusmateriaal kan enkel op aanvraag (gedeeltelijk) terugbetaald worden vóór de eerste lesdag van de module. Het wordt tevens terugbetaald indien je alsnog een vrijstelling voor een vak verkrijgt of indien de module afgeschaft wordt. Het cursusmateriaal dat betaald werd met opleidingscheques (zie punt ) kan niet worden terugbetaald. Je vraagt de (gedeeltelijke) terugbetaling van het cursusmateriaal op het secretariaat en je brengt het originele inschrijvingsbewijs/betalingsbewijs mee Tegemoetkoming aan werknemers, tussenkomst voor werkgevers Opleidingscheques Ben je werknemer in Vlaanderen of het Brussels gewest, dan betaal je via dit systeem slechts de helft van de kosten van de opleiding. Zowel het inschrijvingsgeld als het cursusmateriaal (enkel bij aankoop en betaling van boeken via het CVO) kan geheel of gedeeltelijk terugbetaald worden met opleidingscheques. Meer informatie: Betaald educatief verlof Het betaald educatief verlof is het aan de werknemers uit de privésector toegekende recht om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon. De volledige regelgeving over het educatief verlof vind je op de website werk.be Als je educatief verlof vraagt, maakt het secretariaat de nodige documenten op. Bij het begin van de betrokken module(s) ontvang je een aanvangsdocument en een persoonlijk formulier met de lesdagen. Elke drie maanden of bij het einde van de module(s) vraag je een document dat je aanwezigheden staaft.

12 12 De lesgevers duiden je aanwezigheid in het aanwezigheidsregister aan. Op basis van dit document worden de documenten voor de werkgever ingevuld. Eenmaal de documenten educatief verlof opgemaakt zijn, kunnen ze niet meer gewijzigd worden. Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor het indienen van attesten die je afwezigheid rechtvaardigen. Opgelet: voor modules van het gecombineerd onderwijs (contactonderwijs gecombineerd met afstandsonderwijs) komen enkel de contacturen in aanmerking voor educatief verlof Tussenkomst voor werkgevers: terugbetaling via de KMO-portefeuille Bijna alle kleine, middelgrote en grote ondernemingen (KMO 's) en de vrije beroepen die in Vlaanderen gevestigd zijn, kunnen gebruikmaken van deze tussenkomst. Zowel het inschrijvingsgeld als het cursusmateriaal (enkel bij aankoop en betaling van boeken via het CVO) kan geheel of gedeeltelijk terugbetaald worden met opleidingscheques. Meer informatie: en Inschrijvingsmodaliteiten en uitschrijven Inschrijvingsmomenten Het PCVO is open voor inschrijvingen vanaf de tweede helft van augustus. In het cursusjaar kan je je tijdens de openingsuren van het PCVO inschrijven. Je kan je voor een lopende module tot het moment dat 1/3 van de geplande lestijden van de module voorbij zijn, inschrijven. Voor meer specifieke informatie kan je terecht op de website van het PCVO Inschrijvingsmodaliteiten - Je dient je persoonlijk aan te bieden met je identiteitskaart of paspoort en het inschrijvingsformulier te ondertekenen en het inschrijvingsgeld te betalen. - Je dient te voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden (voldoen aan de gestelde toelatingsvoorwaarden; het inschrijvingsgeld betaald hebben, of bij vrijstelling het attest ter staving ervan indienen; de kosten voor cursusmateriaal, zoals ze je vóór de inschrijving zijn meegedeeld, betaald hebben). - Je dient je akkoord te hebben verklaard met dit centrumreglement en het eigen agogisch project van het PCVO. - Je dient tijdig de eventuele andere verantwoordingstukken te hebben bezorgd Betaling Je inschrijving is slechts definitief na betaling van het inschrijvingsgeld (zie punt ) en alle aan de opleiding verbonden kosten die op dat ogenblik betaald moeten zijn (zie punt ). De betaling kan gebeuren: - via betaalkaart; - via de tegemoetkoming aan werknemers / tussenkomst van werkgevers (zie punt ); - contant Een inschrijving is persoonlijk Een inschrijving kan dus niet worden doorgegeven aan derden Inschrijving onder voorbehoud Inschrijvingen die gebeuren vóór de startdatum zijn steeds onder voorbehoud, De directie kan bij gebrek aan interesse voor een bepaalde module beslissen deze module niet in te richten. In dat geval zullen alle reeds overgemaakte gelden zo snel mogelijk teruggestort worden Administratief dossier van de cursist Het PCVO is wettelijk verplicht om van elke cursist een administratief dossier bij te houden. Je cursistendossier bevat naast het inschrijvingsformulier en de individuele steekkaart, eventueel nog

13 13 attesten voor vrijstelling van inschrijvingsgeld en andere verantwoordingsstukken, zoals eerder behaalde studiebewijzen, Bij de inschrijving moet een nieuwe cursist een kopie van een officieel document, zoals bijvoorbeeld de identiteitskaart, een uittreksel uit bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister, waarop de correcte persoonsgegevens zijn vermeld, voorleggen. Deze documenten zijn niet alleen belangrijk om na te gaan in welke opleiding of module je als cursist kan inschrijven. Voor het departement onderwijs van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming vormen ze ook de basis om je regelmatigheid als cursist vast te stellen, zodat je een officieel studiebewijs kunt behalen. Om te weten of je aan de (wettelijke) toelatingsvoorwaarden voldoet, is het belangrijk dat het PCVO zo vlug mogelijk over de juiste gegevens beschikt. Het tijdig inleveren op het secretariaat van de nodige bewijsstukken is dus van het grootste belang. Het PCVO gebruikt je persoonsgegevens voor het beheer van de cursistenadministratie en cursistenbegeleiding; daarom worden ze in een bestand bijgehouden. Het spreekt vanzelf dat deze gegevens strikt vertrouwelijk zijn. Het PCVO verzamelt ze met inachtneming van de privacywet. Je hebt dan ook te allen tijde het recht op inzage van de gegevens en je kan de correctie ervan vragen. Met vragen hierover kan je terecht bij de directeur. De verwerking van deze gegevens is ingeschreven in het openbaar register. Je kan dit register raadplegen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Hoogstraat 139 te 1000 Brussel - tel (02) fax (02) e- mail: commission@privacy.fgov.be - website: 5. Cursusinformatie 5.1. Leertrajectbegeleiding Volg je een opleiding van het studiegebied Nederlands Tweede Taal / algemene vorming dan wordt voor jou een individuele leertrajectbegeleiding georganiseerd. Vóór of bij de aanvang van de opleiding legt het PCVO in samenspraak met jou het leertraject vast en houdt daarbij rekening met je startcompetenties en je eindperspectief. Indien van toepassing, houdt het PCVO ook rekening met de vragen van de doorverwijzende instantie Moduleinformatie De informatie per module wordt via de website van het PCVO ter beschikking gesteld. Je vindt er o.a. terug: - een korte inhoud van de module; - het opleidingsprogramma en de modules die ertoe behoren, met inbegrip van de volgtijdelijkheid; - de studieomvang uitgedrukt in lestijden; - de relevante informatie m.b.t. contactpersonen, organisatorische aspecten van de opleiding; - de organisatie van informatiemomenten (opendeurdagen, infoavonden, studieinformatiedagen, ); - de organisatie van het schooljaar en de vakantieregeling Vrijstellingen Een vrijstelling is de opheffing van de verplichting om over een opleidingsonderdeel examen af te leggen en die je wordt verleend op grond van: - een bewijs van bekwaamheid, verkregen na erkenning van een of meerdere eerder verworven kwalificaties (EVK); - een bewijs van bekwaamheid, verkregen na erkenning van eerder verworven competenties (EVC); - een vrijstellingsproef.

14 EVK 's en EVC 's Rechtstreekse vrijstelling via EVK 's Een EVK is een eerder verworven kwalificatie, zijnde elk binnenlands of buitenlands studiebewijs dat aangeeft dat een formeel leertraject, al dan niet binnen onderwijs, met goed gevolg werd doorlopen, voor zover het niet gaat om een creditbewijs dat werd behaald binnen de instelling en opleiding waarbinnen men de kwalificatie wenst te laten gelden Vrijstelling voor EVC 's Een EVC is een eerder verworven competentie, zijnde het geheel van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes verworven door middel van leerprocessen / werkervaring die niet met een studiebewijs werden bekrachtigd. Ook op grond van kennis verworven bij een andere opleidingsverstrekker of beroepservaring kan je dus eventueel vrijstelling krijgen Aanvraagprocedure EVK 's en EVC 's Als je denkt in aanmerking te komen voor één of meerdere vrijstellingen, dan dien je een aanvraag tot vrijstelling in bij de directeur vóór de aanvang van de betrokken module(s). Je motiveert je vrijstellingsverzoek op basis van een EVK of een EVC en door voorlegging van de volgende stavingdocumenten : - Studiebewijzen. O.a.: - kopie van het diploma, getuigschrift of certificaat uit het onderwijs dat als basis van de vrijstelling geldt; - een overzicht van de afgelegde examens met de betrokken examenresultaten of cijferlijsten; - een beknopte inhoud van de opleidingsonderdelen die als basis voor de vrijstelling gelden; - een wekelijkse lessentabel van de gevolgde opleiding op grond waarvan de vrijstelling wordt aangevraagd. - Kennis. Met name: - een attest van de gevolgde opleiding op grond waarvan de vrijstelling wordt aangevraagd; - een opgave van de opleidingsinhoud en de opleidingsduur. - Beroepservaring. Met name: - een attest van de werkgever (model te verkrijgen op het secretariaat). Voor documenten opgesteld in een andere taal dan de Belgische landstalen moet een vertaling door een beëdigd vertaler worden toegevoegd. Het EVC-dossier bevat daarnaast een beoordeling van de opgestelde competenties door middel van een assessment (test, observatie of realisatie), een criteriumgericht interview of een uitgebreide portfolio. De portfolio moet onderbouwd zijn met de nodige gegevens, bv. bewijsstukken die relevante beroepservaring aantonen, bewijsstukken voor de EVC 's en EVK 's. De directeur van het PCVO deelt na ontvangst van de stavingsdocumenten en uiterlijk vijftien dagen na de inschrijving zijn beslissing mee. De beslissing van de directeur wordt gemotiveerd en opgenomen in het cursistendossier (zie punt 4.2) Beroepsprocedure EVK 's en EVC 's Ga je niet akkoord met de beslissing van de directeur dan kan je, via , beroep aantekenen bij de ombuds. Deze stelt een commissie ad hoc samen, bestaande uit de opleidingscoördinator van de opleiding en de lector van de module. De commissie beoordeelt de door jou ingediende stavingsdocumenten. Ze rapporteert haar bevindingen binnen de week na ontvangst van de documenten door de directeur. Je wordt zo spoedìg mogelijk op de hoogte gebracht van de beslissing Vrijstellingsproef De directeur kan een vrijstellingsproef organiseren. Hij oordeelt op basis ervan of je de nodige ervaring hebt verworven die je toelaat de module te volgen. De directeur kan bepaalde modules uitsluiten van de mogelijkheid tot vrijstelling. Vrijstelling voor projecten, praktische proeven en stages wordt niet toegestaan. De vrijstellingsproef wordt uiterlijk de vijfde dag vóór het einde van de inschrijvingsperiode georganiseerd.

15 15 Je krijgt de uitslag van de vrijstellingsproef meegedeeld in de week volgend op de afname ervan. De beslissing van de directeur wordt gemotiveerd en opgenomen in je cursistendossier. De beslissing van de directeur is definitief. Tegen deze beslissing kan geen bezwaar aangetekend worden. 6. Praktische afspraken en regels Waar veel mensen samen zijn, moeten er afspraken en regels zijn, dus ook in ons PCVO. Het spreekt vanzelf dat de directie en het personeel erop toezien dat deze afspraken worden nageleefd en dat bij niet-naleving ervan een sanctie kan genomen worden conform het orde- en tuchtreglement (zie punt 8) Aanwezigheden Algemeen Er wordt van jou verwacht dat je maximaal participeert aan de opleiding. Aanwezigheid in de les is een voorwaarde tot leren. Alle aanwezigheden worden nauwkeurig geregistreerd en opgevolgd. Wees op tijd in de les en respecteer het begin- en einduur. Indien je toch afwezig bent, breng je via en/of telefonisch de lesgever of het secretariaat daarvan op de hoogte en wettig je de afwezigheid. Besteed hier zeker bijzondere aandacht aan als je gebruik maakt van educatief verlof. Je moet je afwezigheden wettigen aan de hand van wettigingsattesten. Het PCVO kan maatregelen nemen indien je door je afwezigheid (gewettigd of ongewettigd) niet in staat wordt geacht de beoogde competenties te kunnen behalen. De vorderingen van afwezige cursisten kunnen immers niet in voldoende mate worden beoordeeld Gewettigde afwezigheden Er kunnen omstandigheden zijn die je verhinderen aanwezig te zijn. Ze kunnen zowel van professionele, sociale, juridische, administratieve als persoonlijke aard zijn. Deze afwezigheden moeten worden gewettigd. Een afwezigheid omwille van medische redenen (ziekte of ongeval van jou of een aanverwant lid dat op hetzelfde adres woont), wordt beschouwd als een gewettigde afwezigheid. Deze afwezigheid moet met een doktersattest gestaafd worden. Het medisch attest is pas rechtsgeldig als het: - uitgereikt wordt door een geneesheer, geneesheer-specialist, een psychiater, een orthodontist, een tandarts of door de administratieve diensten van een ziekenhuis of van een erkend labo; - duidelijk ingevuld, ondertekend en gedateerd is. Een attest waarin enkel je verklaring wordt gemeld (een zogenaamd "dixitattest") of een attest dat na de ziekte werd uitgeschreven (post-factumattest) wordt niet als bewijsstuk aanvaard. - de relevante identificatiegegevens vermeldt zoals de naam, het adres, telefoonnummer en RIZIVnummer van de verstrekker; - aangeeft wat de gevolgen zijn van de ziekte voor bepaalde lessen; - de begin- en einddatum aangeven van de ziekteperiode, met in desbetreffend geval de vermelding van voor- of namiddag. We beschouwen je afwezigheid op basis van de volgende redenen eveneens als gewettigd: - als het PCVO door overmacht onbereikbaar of ontoegankelijk is, tenzij deze uitzonderlijke situatie vooraf is aangekondigd; - staking van het openbaar vervoer; - ziekte of staking van de lesgever; - om een familieraad bij te wonen; - om een begrafenis of huwelijksplechtigheid bij te wonen van een bloed- of aanverwant of van een persoon die met jou onder hetzelfde dak woont; - om voor de rechtbank te verschijnen na een oproeping of een dagvaarding;

16 16 - als gevolg van maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg en de jeugdbescherming; - om feestdagen te beleven die inherent zijn aan je levensbeschouwelijke overtuiging; - uitzonderlijke weersomstandigheden in de winter (overvloedige sneeuwval, algemene ijzelvorming); - afwezigheden om beroepsredenen ((over)werk, verblijf buitenland,...). Deze kunnen enkel gewettigd worden op basis van een verklaring van de werkgever. Opgelet: afwezigheid omwille van vakantie, ook al is die goedgekeurd door de werkgever, is een onwettige afwezigheid. - voor de cursisten van de lesplaats Zwarte-Brugstraat (campus PXL Hasselt): o.a. afwezigheden die het gevolg zijn van een transfer, een bezoek aan de rechtbank, een bezoek van de advocaat, tuchtmaatregelen,... Opgelet: geniet je van educatief verlof (zie punt ) dan mag je, indien je het recht op educatief verlof niet wil verliezen, slechts 10 % van het werkelijk aantal ingerichte uren onwettig afwezig zijn. Gewettigd mag je onbeperkt afwezig zijn, maar je moet elke afwezigheid staven met een officieel document. In het gecombineerd onderwijs moet je aantoonbaar participeren aan de opleiding, dat wil zeggen dat je regelmatig aanwezig moet zijn in het gedeelte contactonderwijs en dat je deelname aan het gedeelte afstandsonderwijs systematisch wordt opgevolgd. Voor de regeling inzake afwezigheden tijdens evaluaties wordt verwezen naar punt 9. Wanneer je hierover vragen hebt, neem je op dat ogenblik contact op met het secretariaat Op tijd komen. Vroeger vertrekken Respecteer de begin- en einduren van de lessen. Enkel in geval van overmacht kan je laattijdig aankomen; als cursist heb je je immers geëngageerd om de lessen regelmatig te volgen. Als je het PCVO vroeger wil verlaten, meld je dit - omwille van de verzekering en de mogelijke evacuatie in het kader van een brandalarm - aan het secretariaat Pauzes en lesonderbrekingen Vóór de lessen of tijdens de pauze kan je de drankautomaten gebruiken, die op verschillende plaatsen in de gangen terug te vinden zijn. In alle andere lokalen is eten en drinken verboden 6.2. Parkeren Auto's en (brom)fietsen worden geparkeerd/gestald op de daartoe voorziene plaatsen. De wagens moeten reglementair worden geparkeerd, Het PCVO kan op geen enkel ogenblik aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen of diefstallen. De ruimten voor de ingangen van de gebouwen en evacuatiewegen moeten steeds vrij blijven voor de brandweer en de andere hulpdiensten, De richtlijnen van de parkeerwachter moeten nageleefd worden Veiligheid en gezondheid Het PCVO staat in voor de veiligheid en de gezondheid van de cursisten en het personeel: - Je draagt zorg voor de infrastructuur (klaslokalen; uitrusting en toestellen, zoals meubilair, personal computers of laptops,...). Het PCVO zorgt voor nette lokalen. Het verwacht dan ook dat je dat respecteert en dat je bovendien de specifieke hygiënische en onderhoudsregels voor de opleidingen naleeft. Apparatuur, machines en materieel moeten in het vaklokaal blijven. Je mag ze enkel gebruiken als je de werking ervan kent én na een oordeelkundige keuze ervan. Behandel ze met de nodige zorg. Eventuele beschadigingen moet je onmiddellijk melden. Je bent verantwoordelijk voor de netheid ervan. Je mag de bijbehorende handleiding(en) en databoeken niet ontlenen. - In het kader van de veiligheid treft het PCVO maatregelen inzake brandpreventie, evacuatie, brandbestrijding en EHBO-voorzieningen. Het spreekt voor zich dat je deze maatregelen eerbiedigt en dat je je mee inzet om de veiligheid in het PCVO te bevorderen. Het is dan ook eenieders taak om defecten, beschadigingen en storingen te signaleren. - Bij brand of een andere noodsituatie moeten de lokalen zo snel mogelijk kunnen worden ontruimd. Bij evacuatie(oefeningen) moet je de verstrekte richtlijnen strikt naleven. De evacuatieprocedure bij brand vind je op de website. Jaarlijks wordt er minstens één evacuatieoefening gehouden. - Buiten de lesuren kan je enkel toegang tot bepaalde lokalen worden verleend als je cursist bent van de betrokken opleiding.

17 17 - Wie beschadigt of ontvreemdt zal hiervoor volledig verantwoordelijk worden gesteld. - Het PCVO kan gebruik maken van bewakinqscamera's om vandalisme en diefstal te voorkomen. De plaatsen die onder camerabewaking staan, worden duidelijk aangeduid met een pictogram. Iedere gefilmde mag een gemotiveerde aanvraag indienen om toegang te krijgen tot de beelden Drugsverbod In het PCVO zijn het gebruik en het verhandelen van drugs strikt verboden; Het gebruik en/of dealen van drugs kan aanleiding geven tot een definitieve uitsluiting (zie punt 8); 6.5. Alcoholverbod In het PCVO is het onder invloed zijn en/of het verhandelen (voor private doeleinden) van alcoholhoudende dranken strikt verboden. Dit geldt ook voor het gebruik van alcohol, tenzij bij speciale gelegenheden (kerstfeest; taalavonden; traktatie n.a.v. verjaardag, geboorte kind, Een overtreding van deze regels kan aanleiding geven tot een sanctie conform het orde- en tuchtreglement (zie punt 8) Rookverbod Het is verboden te roken op de gesloten plaatsen van het PCVO (klaslokalen, lerarenruimte, traphallen, gangen, recreatieruimten, sanitaire ruimten, kelders,...) Op open plaatsen (speelplaats, sportterrein, schooltuin,...) is het verboden te roken van u tot u. Bij overtreding van het rookverbod kan een sanctie worden genomen conform het orde- en tuchtreglement (zie punt 8) Grensoverschrijdend gedrag (pesten, geweld, ongewenst (seksueel) gedrag,...) Elke cursist en elk personeelslid heeft het recht met waardigheid behandeld te worden en moet zich goed kunnen voelen in ons PCVO. Daarom voert het PCVO een actief preventie- en interventiebeleid op het vlak van pesten, geweld en ongewenst (seksueel) gedrag. Daarom tolereert het PCVO geen enkele daad van geweld, pesterijen of van ongewenst seksueel gedrag (zoals bijvoorbeeld systematisch vijandig gedrag tegenover steeds dezelfde cursist, die geïsoleerd wordt en geen weerstand kan bieden). In voorkomend geval zal tot sancties worden overgegaan, conform het orde- en tuchtreglement (zie punt 8), wanneer je je hieraan schuldig maakt. Daarom ook verwacht het PCVO van jou dat je elk geval van geweld, pesterijen of van ongewenst (seksueel) gedrag waarvan je getuige bent onmiddellijk signaleert aan de directie, een lesgever, de ombuds,... Ben je zelf het slachtoffer van geweld, pesterijen of van ongewenst seksueel gedrag aarzel dan niet om de directie, een lesgever, de ombuds... aan te spreken, Deze zal samen met jou naar een oplossing zoeken Recht op afbeelding Elke persoon beschikt over een recht op afbeelding. Op grond daarvan heb je de toestemming nodig van de betrokkene voor het vastleggen van zijn afbeelding (foto, film,...), het tentoonstellen, reproduceren, verspreiden ervan... (via gsm, internet, ). - Je mag zeker geen beeldopnamen, geluidsopnamen van personeelsleden en cursisten maken, verspreiden, (via gsm, internet,...; door publicatie; door het tonen aan cursisten, derden,...) die de betrokkenen in hun waardigheid aantasten, die een kwetsend karakter hebben,... Ter zake is punt 6.7 van toepassing. - Het PCVO publiceert geregeld beeldopnamen van cursisten op haar website, in de schoolkrant, in schoolfolders en dergelijke. De bedoeling van deze beelden is geïnteresseerden op het PCVO en daarbuiten op een leuke wijze te informeren over de schoolse activiteiten. Lesgevers en andere personeelsleden van het centrum zullen beeldopnamen met respect voor de afgebeelde personen maken. Ze worden steeds genomen in een normale schoolcontext. Het PCVO waakt erover dat de beeldopnamen niet aanstootgevend kunnen zijn. Bij twijfel zal het PCVO zich steeds tot de betrokkenen wenden en hun toestemming vragen. We gaan ervan uit dat je geen bezwaar hebt tegen de publicatie van beeldopnamen die in een schoolse context worden genomen. Mocht je daar toch bezwaar tegen hebben, dan kan je dat ten

18 18 allen tijde (bij de ondertekening van het centrumreglement of op elk later tijdstip) melden aan de directie. We zullen je bezwaar respecteren en geen beelden van jou publiceren Leer- en ErvaringsbewijzenDatabank (LED) In de LED worden diploma's, certificaten, ervaringsbewijzen, getuigschriften,... geregistreerd die burgers behaald hebben. De LED wordt gevoed vanuit afzonderlijke Vlaamse databanken. Het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming is o.a. bevoegd voor het beheer van de databank. Als onderwijscentrum gaan we ervan uit dat je er geen bezwaar tegen hebt dat we de LED-databank raadplegen voor jouw persoonlijke onderwijshistoriek aangaande behaalde leer- en ervaringsbewijzen. Mocht je daar toch bezwaar tegen hebben, dan kan je dat ten allen tijde (bij de ondertekening van het centrumreglement of op elk later tijdstip) melden aan de directie. We zullen je bezwaar respecteren Auteursrecht De regelgeving m.b.t. auteursrechten moet strikt worden nageleefd. - Het kopiëren of wijzigen van software of cursusmateriaal is verboden. - Het fotokopiëren van beschermde werken voor eigen rekening is verboden. - Werken van cursisten kunnen worden gebruikt en eventueel aangepast voor publiciteit voor het PCVO I.C.T.-protocol Het PCVO beschikt over een computerpark dat door een grote verscheidenheid aan gebruikers intensief gebruikt wordt. Dagelijks zijn de informaticacoördinatoren, maar ook heel wat leerkrachten in de weer om het netwerk in prima conditie te houden. Dankzij de inzet van deze mensen kan de cursist elke les beschikken over een goed werkend toestel. Om dit te kunnen blijven garanderen, verwachten wij van onze cursisten dat ze de computerinfrastructuur met respect en volgens de richtlijnen gebruiken. Concreet moet je je houden aan het volgende: - Het computerlokaal en de pc s mogen enkel gebruikt worden onder toezicht van een leerkracht. - Je bent verantwoordelijk voor de goede staat van het materiaal en het meubilair van het lokaal. - Gebreken en problemen met een computer, het netwerk,... meld je steeds onmiddellijk aan de leerkracht. Probeer het probleem niet zelf op te lossen. Controleer ook vóór en na de les of het lokaal ordelijk is en of alles in orde is: toetsenborden, schermen, muizen,... - Je mag geen nieuwe software op de computers plaatsen, je mag de instellingen niet wijzigen. - Je mag de hardware (computers, printers, toetsenborden, muizen,...) niet afkoppelen of verplaatsen. - Als je opzettelijk schade berokkent, moet je deze vergoeden. Onder opzettelijke beschadiging wordt o.a. verstaan: - het wijzigen van en/of schade toebrengen (graffiti inbegrepen) aan de hardware; - het besmetten van het systeem met virussen; - het wissen of wijzigen van instellingen en van de software die ter beschikking staat van de cursisten Gebruik van internet, elektronisch leerplatform Het gebruik van internet is gratis maar kan enkel indien het bedoeld is voor het vervullen van schoolopdrachten. Het bekijken van pornografische, racistische of andere discriminerende websites is verboden. Elke toepassing die je in verband met het PCVO realiseert voor jezelf of voor derden gebeurt conform de wet op de privacy en de wet op het auteursrecht; ze bevat geen informatie die kan beledigen, kwetsen of schade berokkenen. Op het internet leef je de "nettiquette" na. Op welke wijze je ook met andere mensen in contact komt (vb. /chat), je blijft ten allen tijde beleefd. Het downloaden van grote bestanden (> 500 KB) is enkel toegelaten na toestemming van de directie Dringende mededelingen Het PCVO doet alle inspanningen om de cursisten tijdig te informeren. Dringende mededelingen, zoals bijvoorbeeld de afwezigheid van lesgever, worden afhankelijk van het tijdstip gecommuniceerd via , sms, telefoon.

19 19 Bezorg daarom je (juiste) gsm-nummer aan het secretariaat Omgang Je hebt respect voor de anderen en voor hun persoonlijke goederen. Je bent ordelijk en gedraagt je keurig en beleefd. Als je je storend gedraagt tijdens de les, kan je tijdelijk uitgesloten worden uit de les. Je zet je draagbare telefoon af in de leslokalen Jaarkalender De start van het nieuwe schooljaar, de informatiemomenten, de evaluatieperiodes, de proclamatie, de vakanties en vrije dagen, vind je op de website van het PCVO Faciliteiten Een faciliteit is een afwijking van de organisatie van het studietraject, de onderwijs- en/of evaluatieactiviteiten omwille van individuele omstandigheden. Cursisten met een functiebeperking hebben recht op redelijke faciliteiten. Faciliteiten vraag je aan bij de coördinatoren of directie. Je bezorgt hiervoor een officieel document van de bevoegde instantie als bewijsstuk. Dit bewijsstuk beschrijft best de consequenties van de omstandigheden op het normale studieverloop. De coördinator, bespreekt samen met jou welke faciliteiten mogelijk zijn. De toekenning van de faciliteiten wordt in je dossier opgenomen. 7. Schoolongevallen. Schoolverzekering De schoolverzekering 1. De schoolverzekering waarborgt de burgerlijke aansprakelijkheid die ten laste kan gelegd worden van de directie, het personeel en de cursisten ingevolge lichamelijke en/of materiële schade veroorzaakt aan derden. Deze waarborg is uitsluitend van toepassing tijdens de centrumactiviteiten. 2. Bij lichamelijk ongeval overkomen aan een cursist tijdens de centrumactiviteit of op weg van en naar het centrum waarborgt de schoolverzekering: - de terugbetaling van de geneeskundige verstrekkingen nà tussenkomst van het ziekenfonds. Er is tevens, ten belope van de verzekerde bedragen, voorzien in de terugbetaling van tandprothesen, brillen, begrafenis en vervoer van een gewonde. De bij ongeval opgelopen schade aan brillen is alleen gedekt op voorwaarde dat zij gedragen worden op het ogenblik van het ongeval. Op weg van en naar het centrum is de waarborg daarenboven slechts toegestaan voor zover het slachtoffer lichamelijk letstel heeft opgelopen. - een uitkering bij overlijden en bij bestendige invaliditeit. De weg van en naar het centrum: het normale traject dat de cursist moet afleggen om zich van zijn verblijfplaats te begeven naar de plaats waar de centrumactiviteit plaatsvindt en omgekeerd. De ongevallen overkomen aan de cursisten tijdens schoolstages worden gewaarborgd in een afzonderlijke arbeidsongevallenpolis. Opgelet: De ongevallen op weg van en naar de stages blijven verzekerd in de schoolpolis. 3. Krijg je een ongeval in het PCVO of op weg van / naar het PCVO, meldt dit dan onmiddellijk aan het secretariaat. Daar word je geholpen met de aangifte van het ongeval en andere administratieve verplichtingen Persoonlijke voorwerpen Je bent zelf verantwoordelijk voor je persoonlijke voorwerpen (GSM, fiets, juwelen, tablet pc s, laptops, digitale camera's, geld,...). Zelf opgelopen schade aan en verlies of diefstal van persoonlijke voorwerpen is niet verzekerd en kunnen ook niet ten laste gelegd worden van het PCVO of het centrumbestuur.

September 2017 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN

September 2017 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN September 2017 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN SCHOOLJAAR 2017-2018 2 INHOUD Inhoud 1 WELKOM... 5 2 VERKLARENDE WOORDENLIJST... 6 3 WIE IS WIE... 9 3.1 Het centrumbestuur... 9 3.2 De Algemeen Directeur

Nadere informatie

September 2018 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN

September 2018 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN September 2018 CENTRUMREGLEMENT VAN PCVO VOEREN SCHOOLJAAR 2018-2019 2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 1 WELKOM...5 2 VERKLARENDE WOORDENLIJST...6 3 WIE IS WIE...9 3.1 Het centrumbestuur...9 3.2 De Algemeen

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT - SVWO

CENTRUMREGLEMENT - SVWO CENTRUMREGLEMENT - SVWO SCHOOLJAAR 2018-2019 1 1 Inhoud 1 WELKOM... 4 2 VERKLARENDE WOORDENLIJST... 5 3 WIE IS WIE... 8 3.1 HET CENTRUMBESTUUR... 8 3.2 DE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN DE PROVINCIALE ONDERWIJSINSTELLINGEN

Nadere informatie

Evaluatiereglement. STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer

Evaluatiereglement. STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De evaluatiemodaliteiten 3. De evaluatievorm 4. De evaluatieorganisatie 4.1. Evaluatietijdstip 4.2. Evaluatiedeelname 4.3. Afwezigheid

Nadere informatie

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Schooljaar 2013-2014 Bekrachtigd door Raad van Bestuur op 6 mei 2013 Inhoud Inhoud 2 Welkom in ons centrum!... 4 1 Algemene informatie... 5 2 Decretaal verplichte

Nadere informatie

Infobrochure cursisten Balen

Infobrochure cursisten Balen Infobrochure cursisten Balen Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/32 68 17 014/57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

september 2017 Prov. Raad dec 2017 CENTRUMREGLEMENT - SVWO

september 2017 Prov. Raad dec 2017 CENTRUMREGLEMENT - SVWO september 2017 Prov. Raad dec 2017 CENTRUMREGLEMENT - SVWO SCHOOLJAAR 2017-2018 1 1 Inhoud 1 WELKOM... 4 2 VERKLARENDE WOORDENLIJST... 5 3 WIE IS WIE... 8 3.1 HET CENTRUMBESTUUR... 8 3.2 DE ALGEMEEN DIRECTEUR

Nadere informatie

september 2018 Deputatie oktober 2018 CENTRUMREGLEMENT - SVWO

september 2018 Deputatie oktober 2018 CENTRUMREGLEMENT - SVWO september 2018 Deputatie oktober 2018 CENTRUMREGLEMENT - SVWO SCHOOLJAAR 2018-2019 1 1 Inhoud 1 WELKOM... 4 2 VERKLARENDE WOORDENLIJST... 5 3 WIE IS WIE... 8 3.1 HET CENTRUMBESTUUR... 8 3.2 DE ALGEMEEN

Nadere informatie

Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden?

Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden? Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden? 1. Wat moet ik doen als ik de les niet kan bijwonen? Regelmatig in de les aanwezig zijn verhoogt je slaagkansen. De aanwezigheden worden elke les door

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Secretariaatsmedewerker Boekhoudkundig bediende Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Intercultureel Werk Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan 94 3600 Genk admgenk@cttlimburg.be

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding 14-15

Wegwijs in je opleiding 14-15 Wegwijs in je opleiding 14-15 Nederlands voor Anderstaligen Welkom in ons centrum! Beste cursist Het doet ons plezier dat je les komt volgen in ons centrum. Ons hele team zet zich elke dag in om je zo

Nadere informatie

Addendum bij centrumreglement SVWO voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding

Addendum bij centrumreglement SVWO voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding Addendum bij centrumreglement SVWO 2017-2018 voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding Elke cursist tweedekansonderwijs (TKO) ondertekent bij inschrijving dat hij/zij kennis heeft genomen

Nadere informatie

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Gegevens vrijstellingsaanvraag Datum aanvraag Opleiding waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen Module(s) waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

Centrumreglement Volwassenenonderwijs LBC-NVK : Evaluatiereglement

Centrumreglement Volwassenenonderwijs LBC-NVK : Evaluatiereglement Centrumreglement Volwassenenonderwijs LBC-NVK 2017-2018: Evaluatiereglement 1 Wanneer wordt er een evaluatie georganiseerd?... 2 2 Hoe wordt de evaluatie georganiseerd?... 2 3 Kan iedere cursist deelnemen

Nadere informatie

EVALUATIEREGLEMENT HBO5 VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016

EVALUATIEREGLEMENT HBO5 VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016 EVALUATIEREGLEMENT HBO5 VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016 Deze tekst is het tweede deel van het centrumreglement. Het evaluatiereglement van ons CVO bevat niet alleen de regels, afspraken en verplichtingen

Nadere informatie

EVALUATIEREGLEMENT VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016

EVALUATIEREGLEMENT VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016 EVALUATIEREGLEMENT VOLWASSENENONDERWIJS LBC-NVK 2015-2016 Deze tekst is het tweede deel van het centrumreglement. Het evaluatiereglement van ons CVO bevat niet alleen de regels, afspraken en verplichtingen

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT 2010-2011

CENTRUMREGLEMENT 2010-2011 BERGSTRAAT 36, RONSEWEG 1 OUDENAARDE / L. VANGROOTENBRUELSTRAAT 63 RONSE / WESTERLAAN 69, MOLENSTRAAT 43 WAREGEM / OLSENSESTEENWEG 2 KRUISHOUTEM Hét centrum voor Volwassenenonderwijs De Vlaamse Ardennen

Nadere informatie

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5)

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement

Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement vastgesteld door de gemeenteraad op 28 juni 2016, geldend vanaf 1 september 2016 bekendgemaakt op de website www.brugge.be op 1 juli

Nadere informatie

september 2017 CENTRUMREGLEMENT - HBO

september 2017 CENTRUMREGLEMENT - HBO september 2017 CENTRUMREGLEMENT - HBO SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1 WELKOM 5 2 Verklarende woordenlijst 6 3 Wie is wie 10 3.1 HET CENTRUMBESTUUR...10 3.2 DE ALGEMEEN DIRECTEUR VAN DE PROVINCIALE ONDERWIJSINSTELLINGEN

Nadere informatie

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef 1 1. Inleiding vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef In ons CVO is elke opleiding samengesteld uit verschillende onderdelen, modules genaamd. Om een volledige opleiding

Nadere informatie

INTERN CENTRUMREGLEMENT

INTERN CENTRUMREGLEMENT INTERN CENTRUMREGLEMENT Het intern centrumreglement is een aanvulling, specifiek voor het HBO 5 Antwerpen, bij het Algemeen centrumreglement Volwassenenonderwijs, Stedelijk Onderwijs Antwerpen. 1. Inschrijvingen

Nadere informatie

Secretariaat : Directeur :

Secretariaat : Directeur : SOORTEN AFWEZIGHEDEN AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN a) Verklaring door de ouders Als de ziekte een periode van drie opeenvolgende kalenderdagen niet overschrijdt, volstaat een verklaring ondertekend en

Nadere informatie

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstellingsprocedure SLO De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstelling van een module resulteert

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2017-2018 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 10/05/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding

Wegwijs in je opleiding Wegwijs in je opleiding Diploma Secundair Onderwijs Versie 2015/10/30 Het algemeen centrumreglement van CVO Encora en de Wegwijs in je opleiding vind je op www.encora.be. Je kunt een geprint exemplaar

Nadere informatie

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden.

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen gewettigde en problematische afwezigheden. Afwezigheden 1. In het kleuteronderwijs In het kleuteronderwijs is het gewenst dat de ouders de leerkracht (tijdig) informeren over de afwezigheid van hun kind. Voor kinderen die het eerste jaar van de

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2018-2019 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de leerlingen in

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT SCHOOLJAAR 2014-2015

CENTRUMREGLEMENT SCHOOLJAAR 2014-2015 november 2014 CENTRUMREGLEMENT SCHOOLJAAR 2014-2015 1 Voor een goede leesbaarheid wordt in het centrumreglement de hij-vorm en zijn-vorm gebruikt. Deze slaan zowel op mannelijke als vrouwelijke personen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Inleiding Wanneer wordt er een evaluatie georganiseerd? Hoe wordt een evaluatie georganiseerd?...

Inhoudsopgave...2. Inleiding Wanneer wordt er een evaluatie georganiseerd? Hoe wordt een evaluatie georganiseerd?... Evaluatiereglement Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 1 Wanneer wordt er een evaluatie georganiseerd?...4 2 Hoe wordt een evaluatie georganiseerd?...4 3 Kan iedere cursist deelnemen aan

Nadere informatie

Infobrochure cursisten Geel

Infobrochure cursisten Geel Infobrochure cursisten Geel Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/49 07 07 014/57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Inhoud 1 ALGEMEEN: BASIS OM VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN... 3 2 PROCEDURE VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVK... 3 2.1 Procedure aanvraag vrijstelling o.b.v. EVK...

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: terugbetaling inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: terugbetaling inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/VO/2010/271 BETREFT: terugbetaling inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 6 april 2010 1.2 Verzoeker [X], verbondelijk verantwoordelijke

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2019-2020 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2019 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT Volwassenenonderwijs LBC-NVK

CENTRUMREGLEMENT Volwassenenonderwijs LBC-NVK CENTRUMREGLEMENT 2018-2019 INHOUD 1. Welkom... 6 2. Verklarende woordenlijst... 7 3. Wie is wie en waar staan wij voor?... 13 3.1. Het centrumbestuur... 13 3.2. Directie... 13 3.3. Overige personeel...

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2016-2017 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/32 68 17 014/490707 Geldig vanaf 01/01/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding...

Nadere informatie

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure EVC procedure 1. Inleiding... 2 1.1. Wat zijn EVC = Elders Verworven Competenties?... 2 1.2. Wat is EVK = Elders Verworven Kennis?... 2 2. Welke stappen?... 2 3. Informeren... 2 4. De aanmelding... 3 4.1.

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2015-2016

CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2015-2016 CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2015-2016 A. WELKOM IN HET PROVINCIAAL CENTRUM VOOR VOLWASSENENONDERWIJS MODERNE TALEN (PCVO MODERNE TALEN) B. CENTRUMREGLEMENT 1. Studieaanbod

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT. september 2015

CENTRUMREGLEMENT. september 2015 www.limburg.be/pcvohandel pcvohandel@limburg.be Fax +32 11 23 88 97 Tel. +32 11 23 88 90 Elfde-Liniestraat 26 3500 Hasselt september 2015 CENTRUMREGLEMENT SCHOOLJAAR 2015-2016 1 1 A WELKOM B CENTRUMREGLEMENT

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS: wettelijke richtlijnen Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen

Nadere informatie

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten

Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten Afwezigheden van leerplichtige leerlingen in het basisonderwijs schema voor leerkrachten eden van afwezigheid uur Leerling of ouder bezorgt Code Opmerking/uitleg Ziekte Tot en met 3 opeenvolgende kalenderdagen

Nadere informatie

Infobrochure cursisten MOL

Infobrochure cursisten MOL Infobrochure cursisten MOL Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/49 07 07 014/ 57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL September 2014 Welkom bij Centrum voor Basiseducatie Open School Beste cursist, Met deze brochure willen we je op de hoogte brengen van een aantal belangrijke

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS

AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS AFWEZIGHEDEN VAN LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - OUDERS Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2000/9 (Controle van de leerlingen in het

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding

Wegwijs in je opleiding Wegwijs in je opleiding Talen Versie 2015/09/09 Het algemeen centrumreglement van CVO Encora en de Wegwijs in je opleiding vind je op www.encora.be. Je kunt een geprint exemplaar vragen bij je inschrijving.

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING Vrijstellingen: EVK- EVC Een vrijstelling is de opheffing van de verplichting om aan de evaluatie van een opleidingsonderdeel deel te nemen. Een student

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT

AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT AFWEZIGHEDEN VAN LEERPLICHTIGE LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Schema - LEERKRACHT Referenties: omzendbrieven BaO/2002/11 (Afwezigheden van leerlingen in het Basisonderwijs) BaO/2006/4 (Controle van de

Nadere informatie

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL

CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL CENTRUM- EN EVALUATIEREGLEMENT CBE OPEN SCHOOL September 2013 Welkom bij Centrum voor Basiseducatie Open School Beste cursist, Met deze brochure willen we je op de hoogte brengen van een aantal belangrijke

Nadere informatie

Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding

Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding Elke cursist tweedekansonderwijs (TKO) ondertekent bij inschrijving dat hij/zij kennis heeft genomen van het centrumreglement en het addendum

Nadere informatie

Daarnaast bevat deze bundel ook alle mogelijke gegevens die U nodig kan hebben om uw weg in deze school vrij eenvoudig en snel te kunnen vinden.

Daarnaast bevat deze bundel ook alle mogelijke gegevens die U nodig kan hebben om uw weg in deze school vrij eenvoudig en snel te kunnen vinden. CURSISTENREGLEMENT 1 Welkom Beste cursist Via deze weg wensen wij U van harte welkom te heten in onze school. Wij danken U voor het gestelde vertrouwen, en zullen er alles aan doen om dit niet te beschamen.

Nadere informatie

Onderwijs- en Evaluatiereglement Onderwijs-en Evaluatiereglement PXL-Level 5 (2015 2016)

Onderwijs- en Evaluatiereglement Onderwijs-en Evaluatiereglement PXL-Level 5 (2015 2016) Onderwijs- en Evaluatiereglement Pagina 0 Inhoud 1. Begripsbepalingen... 3 2. Inleidende bepalingen... 7 2.1. Toepassing van de onderwijs- en evaluatieregeling... 7 2.1. Inwerkingtreding... 7 2.2. Beschikbaarheid...

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2019

Examenreglement Kandidaat 2019 1 Examenreglement Kandidaat 2019 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 6

Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 6 Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 6 Evaluatiereglement Het evaluatiereglement van ons CVO bevat niet alleen de regels, afspraken en

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2014-2015

CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2014-2015 CENTRUMREGLEMENT VAN HET PCVO MODERNE TALEN HASSELT SCHOOLJAAR 2014-2015 A. WELKOM IN HET PROVINCIAAL CENTRUM VOOR VOLWASSENENONDERWIJS MODERNE TALEN (PCVO MODERNE TALEN) B. CENTRUMREGLEMENT 1. Studieaanbod

Nadere informatie

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden.

ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. ZEER BELANGRIJK! Afspraken en regelgeving betreffende de leerplicht en afwezigheden. BS De Eik Zonneveldweg 9, 3830 Wellen Tel: 012/67.24.40 Fax: 012/67.24.41 Beste ouders, Gelieve, in uw eigenbelang,

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT. cvo viio

CENTRUMREGLEMENT. cvo viio CENTRUMREGLEMENT cvo viio Dit centrumreglement is een door het centrumbestuur goedgekeurd document dat de betrekkingen regelt tussen het centrumbestuur en de cursisten. Centrumreglement cvo viio - p. 1

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2018

Examenreglement Kandidaat 2018 1 Examenreglement Kandidaat 2018 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

VRIJSTELLINGSAANVRAAG HBA

VRIJSTELLINGSAANVRAAG HBA CURSIST Naam &voornaam:.. Adres:. Telefoonnummer:.. Geboortedatum: Bij het secretariaat ingediend op:.... HBO Bedrijfsautomatisatie HBO Industriële wetenschappen en technologie Schooljaar Aanvraag tot

Nadere informatie

Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden?

Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden? Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 5 Aan welke afspraken moet ik mij als cursist houden? 1. Wat moet ik doen als ik de les niet kan bijwonen?

Nadere informatie

medisch administratief bediende

medisch administratief bediende medisch administratief bediende Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Provinciaal Onderwijs Oost-Vlaanderen HUISHOUDELIJK REGLEMENT CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS 1 Woord vooraf Het provinciaal onderwijs vormt samen met het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, het zogenaamde

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2017

Examenreglement Kandidaat 2017 1 Examenreglement Kandidaat 2017 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Beroepsgerichte opleidingen Sportfunctionaris Zwembadcoördinator Hoger Redder EVK Gids Pedagogische Cel Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Enkele begrippen... 4 2.

Nadere informatie

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Hoofdstuk 1 Organisatie van de lessen Artikel 1 Artikel 2 Het schooljaar start op 1 september en de laatste lesdag valt ten laatste op 30

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE PERSOONLIJKE GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam : Voornaam : Nationaliteit : Geboortedatum

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT,

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT, Ministerieel besluit tot uitvoering van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader

Nadere informatie

EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW

EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW THEMA EVC/EVK PROCEDURE CVO HITEK VZW DATUM 2011-2012 EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW 1. Inleiding De kennis en de vaardigheden die tegenwoordig nodig zijn om te kunnen functioneren in de maatschappij

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: Voorstelling van het Centrum voor Basiseducatie Limburg Midden-Noord en agogisch concept

HOOFDSTUK 1: Voorstelling van het Centrum voor Basiseducatie Limburg Midden-Noord en agogisch concept CENTRUMREGLEMENT - EVALUATIEREGLEMENT Schooljaar 2015-2016 Voor het Centrum voor Basiseducatie Limburg Midden-Noord vzw Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 30 juni 2015. HOOFDSTUK 1: Voorstelling van

Nadere informatie

campus 10-11 Dit centrumreglement regelt de betrekkingen tussen het centrumbestuur en de cursisten. Centrumreglement

campus 10-11 Dit centrumreglement regelt de betrekkingen tussen het centrumbestuur en de cursisten. Centrumreglement campus 10-11 Dit regelt de betrekkingen tussen het centrumbestuur en de cursisten. Centrumreglement 2 Inhoud Welkom 5 Deel I: Cursistenreglement 6 1. Cursusreglement 7 1.1. Wat beoogt ons CVO? 7 1.2. Wie

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding Versie 2015/09/09

Wegwijs in je opleiding Versie 2015/09/09 Wegwijs in je opleiding Versie 2015/09/09 Jeugd- en gehandicaptenzorg, logistiek assistent, verzorgende, zorgkundige, begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Het algemeen centrumreglement van CVO

Nadere informatie

HBO5 - Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2014-2015

HBO5 - Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2014-2015 _ HBO5 - Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2014-2015 Erasmushogeschool Brussel CVO COOVI CVO Leuven Landen KTA Paramedisch Instituut Mechelen HBO5 - Erasmus onderwijs- en examenregeling

Nadere informatie

EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling

EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling Voornaam en naam van de cursist: Geboortedatum en plaats: Telefoon/ Gsm-nummer: E-mailadres: Naam van het CVO: Opleiding waarvoor de cursist is ingeschreven of

Nadere informatie

Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen

Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen Aanvulling bij de gezamenlijke onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement opleidingen HBO5 2016-2017, semester 2. Inhoudstafel 1. Uitschrijving voor een module

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE. CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE. CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1 HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1 INLEIDING In het CVO COOVI is elke opleiding samengesteld uit onderdelen

Nadere informatie

HBO5 Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2015-2016

HBO5 Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2015-2016 _ HBO5 Erasmus Onderwijs- examenregeling en evaluatiereglement 2015-2016 HBO5 Erasmus onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement 2015-2016 1/18 _ 1 Inleidende bepalingen Art. 1.1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

NT2, Talen, Informatica en Fotografie

NT2, Talen, Informatica en Fotografie NT2, Talen, Informatica en Fotografie CVO Vilvoorde Lange Molensstraat 4 1800 Vilvoorde tel.: 02 253 84 24 www.cvovilvoorde.be secretariaat@cvovilvoorde.be 1 Van harte welkom! Beste cursist, Wij heten

Nadere informatie

Schoolreglement Academie Hamme

Schoolreglement Academie Hamme Schoolreglement Academie Hamme Inschrijving Een inschrijving is pas definitief na ondertekening voor akkoord van het schoolreglement, het artistiek pedagogisch project en na betaling van het wettelijke

Nadere informatie

Centrumreglement vanaf 1/09/2012

Centrumreglement vanaf 1/09/2012 Centrumreglement vanaf 1/09/2012 Beste cursist, De directie en het personeel van Vrij CVO Noord-Limburg heten je hartelijk welkom in hun centrum. Ze danken je voor het gestelde vertrouwen, en zullen er

Nadere informatie

Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen

Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen Intern Centrumreglement HBO5 Antwerpen Aanvulling bij de gezamenlijke onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement opleidingen HBO5 2017-2018. Inhoudstafel 1. Uitschrijving voor een module of een

Nadere informatie

Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 4

Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 4 Vrije Technische Instituten van Brugge vzw CVO Vrij Technisch Instituut BRUGGE CENTRUMREGLEMENT MODULE 4 Hoe schrijf ik in? 1. Inschrijven in het volwassenenonderwijs Je bent pas geldig ingeschreven als

Nadere informatie

Academy-reglement Inhoud

Academy-reglement Inhoud Academy-reglement Inhoud Academy-reglement... 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Hoofdstuk 2 Organisatie van de cursussen... 2 Hoofdstuk 3 Toelatingsvoorwaarden... 2 Hoofdstuk 4 Procedure voor inschrijving...

Nadere informatie

Onderwijs- en Evaluatiereglement Onderwijs-en Evaluatiereglement PXL-Level 5 ( ) versie 18 april 2016

Onderwijs- en Evaluatiereglement Onderwijs-en Evaluatiereglement PXL-Level 5 ( ) versie 18 april 2016 Onderwijs- en Evaluatiereglement Pagina 0 Inhoud 1. Begripsbepalingen... 3 2. Inleidende bepalingen... 7 2.1. Toepassing van de onderwijs- en evaluatieregeling... 7 2.1. Inwerkingtreding... 7 2.2. Beschikbaarheid...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg HUISHOUDELIJK REGLEMENT Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg 1. ORGANISATIE 1.1 De BasisVorming Theologie (verder in de tekst afgekort als BVT) is een samenwerkingsovereenkomst tussen de vzw Bisdom

Nadere informatie

2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R

2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R 2018-2019... versie 122-11-2018 2... S T U D I E W I J Z E R U I T V A A R T M E D E W E R K E R Beste cursist Ben je iemand met een warm hart? Ga je graag zorgvuldig te werk? Hou je van werken in team

Nadere informatie