HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HUISHOUDELIJK REGLEMENT"

Transcriptie

1 Provinciaal Onderwijs Oost-Vlaanderen HUISHOUDELIJK REGLEMENT CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS

2 1 Woord vooraf Het provinciaal onderwijs vormt samen met het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, het zogenaamde derde net of het officieel gesubsidieerd onderwijs. Het Provinciaal Onderwijs Oost-Vlaanderen kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan onderwijsvormen: het buitengewoon onderwijs, het technisch en beroepsonderwijs en het volwassenenonderwijs. Tot welke doelgroep de provinciale centra voor het volwassenenonderwijs Oost- Vlaanderen zich ook richten, al deze centra staan op hun eigen manier in voor een kwaliteitsvolle opvoeding en vorming. Dit komt ten volle tot uiting in de eigen missie/visie van de centra. In onze centra vormen alle cursisten, leden van het onderwijzend en het bestuurspersoneel, het ondersteunend personeel, het technisch en dienstpersoneel en de inrichtende macht één grote levende gemeenschap. Ieder lid van deze gemeenschap is medeverantwoordelijk voor de goede werking ervan. De cursisten ervaren dat iedereen met hen begaan is. Met zijn allen bouwen we aan een centrum waar iedereen zich thuis voelt, een plaats waar in goede verstandhouding samen-gewerkt en samen-geleefd wordt. Ivan Verleyen Gedeputeerde

3 2 1. Voorstelling van het CVO invulling door het centrum naam van het centrum - adres - openingsuren - Schoolkalender ) informatie via website - opleidingen ) - website Inrichtende macht De Provincie Oost-Vlaanderen is de Inrichtende macht van het centrum. De Inrichtende macht is de eigenlijke organisator van het centrum. Ze richt niet alleen het onderwijs in, ze is ook verantwoordelijk voor het beleid en de beleidsvorming. De Bestendige Deputatie treedt op als uitvoerend orgaan van de Provincieraad. nuttige adressen: - Inrichtende macht: de Provincie Oost-Vlaanderen adres: de heer Gouverneur-Voorzitter en de leden van de Bestendige Deputatie Gouvernementstraat 1, 9000 Gent tel Provinciale Inspectie en Begeleiding Onderwijs Provinciaal Administratief Centrum "Het Zuid" Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent tel e Directie Administratie Onderwijs Provinciaal Administratief Centrum "Het Zuid" Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent tel Dienst 71 - Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Aanwerving en opvolging provinciaal onderwijspersoneel Dienst 72 - Materiële uitrusting Materiële ondersteuning provinciaal onderwijs Personeel Bestuurspersoneel directieteam: informatie in bijlage. De directeur De directeur staat in voor de dagelijkse leiding van het centrum. De directeur heeft bijzondere bevoegdheden op het gebied van toelating, tucht, evaluaties, deliberaties,. De adjunct-directeur De directeur wordt in de dagelijkse leiding bijgestaan door de adjunct-directeur.

4 3 Onderwijzend personeel Ondersteunend personeel en administratief personeel De administratief medewerkers behoren tot het ondersteunend personeel. De medewerkers behoren tot het administratief personeel. Zij staan de directeur bij in het administratief beheer van het centrum. Technisch en dienstpersoneel invulling door het centrum 2. Missie / Visie zie bijlage 3. Inschrijving Toelatingsvoorwaarden Om als regelmatig cursist toegelaten te worden dient men houder te zijn van een van de hierna volgende studiebewijzen: - diploma van secundair onderwijs; - brevet van het aanvullend secundair beroepsonderwijs; - diploma van het voltijds hoger onderwijs; - getuigschrift of diploma van een hogere secundaire technische leergang; - diploma of getuigschrift dat krachtens een wet, decreet, Europese richtlijn of een internationale overeenkomst als gelijkwaardig wordt erkend. De cursist dient een kopie van het studiebewijs in te dienen. Om de echtheid van de kopie te bewijzen wordt het origineel studiebewijs voorgelegd. 1. Modulair systeem Een regelmatig cursist die beschikt over het deelcertificaat van een opeenvolgend voorgaande module in een leertraject wordt toegelaten tot de opeenvolgend volgende module. 2. Lineair systeem Een regelmatig cursist wordt toegelaten tot een leerjaar als hij in het voorgaande leerjaar geslaagd is. Een regelmatig cursist kan tot twee leerjaren toegelaten worden als hij ten gevolge van vrijstellingen slechts een deel van de vakken van beide leerjaren moet volgen. Deze beslissing wordt genomen door de directeur. Een regelmatig cursist die beschikt over een diploma, certificaat of getuigschrift uit het onderwijs of een attest uit een andere opleidings- of vormingsinstelling waaruit blijkt dat hij voldoende kennis bezit om de module of het leerjaar aan te vangen kan eveneens worden toegelaten. Deze beslissing wordt genomen door de directeur. De directeur kan ook toelating geven op basis van de beroepservaring van een regelmatig cursist. Deze beslissing moet gemotiveerd worden en opgenomen worden in het dossier.

5 4 desgevallend Een kandidaat-cursist die van de hoger vermelde mogelijkheden geen gebruik kan maken kan toch toegelaten worden als hij: - ten minste 21 jaar wordt in het kalenderjaar waarin hij zich voor het eerst inschrijft; - slaagt voor een toelatingsexamen. Dit toelatingsexamen wordt ingericht uiterlijk de vijfde dag na het einde van de inschrijvingstermijn. Dit examen gaat na of de vereiste kennis en vaardigheden voor het starten in een module of een leerjaar bereikt zijn. De directeur oordeelt op basis van dit examen of de cursist aan de voorwaarden voldoet. Van deze beoordeling wordt een verslag gemaakt dat aan het dossier van de cursist wordt toegevoegd. In het pedagogisch hoger onderwijs kan de directeur de toelatingsproef vervangen door een aanvullend programma. Waar kan men zich inschrijven? De inschrijvingen gebeuren op de daartoe aangeduide locaties in het centrum Wanneer kan men zich inschrijven? De aanvang van inschrijvingsperiode wordt tijdig kenbaar gemaakt. Men dient ingeschreven te zijn alvorens 1/3 van de lestijden van de module of van het leerjaar verstreken zijn. Hoe en wanneer wordt het inschrijvingsgeld betaald? Het inschrijvingsgeld wordt betaald bij inschrijving. Men kan contant, elektronisch of met opleidingscheques betalen. Indien de cursist vrijgesteld is van inschrijvingsgeld dient het vereiste attest voorgelegd te worden bij de inschrijving. Indien de cursist het vrijstellingsattest niet kan voorleggen bij de inschrijving dient hij het inschrijvingsgeld te betalen. Na voorlegging van het vereiste attest wordt het inschrijvingsgeld voor de vakken, de modules of de eenheden waarvan de cursist is vrijgesteld terugbetaald. Modaliteiten: zie bijlage vrijstellingen Het inschrijvingsbewijs kan te allen tijde door het bestuurs-, onderwijzend of ondersteunend personeel gevraagd worden. Is de cursist niet ingeschreven dan wordt hem verdere toegang tot de lessen ontzegd en wijzen de Inrichtende Macht en de directie alle verantwoordelijkheid af ingeval van ongeval. Een cursist die niet rechtmatig is ingeschreven, kan niet deelnemen aan examens en bijgevolg geen studieattest bekomen. Zijn er naast het inschrijvingsgeld nog bijkomende kosten? Voor bepaalde opleidingen zijn er naast het inschrijvingsgeld nog bijkomende kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de gevolgde opleiding, en het maximum bedrag wordt bij de inschrijving meegedeeld. Kan men een inschrijving annuleren? Men kan een inschrijving enkel annuleren binnen de 14 dagen na de inschrijving (of start van de cursus). Het betaalde inschrijvingsgeld wordt dan volledig terugbetaald.

6 5 Men dient zich met het inschrijvingsbewijs tot het secretariaat van de school te wenden om een inschrijving te annuleren. Late annuleringen worden niet aanvaard. Kan men vrijstellingen bekomen? De directeur van het centrum kan vrijstelling van opleidingsonderdelen verlenen. Deze vrijstellingen slaan zowel op de lessen als op de bijhorende examens en kunnen leiden tot studieduurverkorting. De directeur kan bepaalde opleidingsonderdelen uitsluiten van de mogelijkheid tot vrijstelling. Modaliteiten: zie examenreglement. Kan een inschrijving geweigerd worden? De directeur van het centrum kan een inschrijving weigeren - indien de klasgroep volzet is; - indien de cursist niet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden voldoet; - indien de cursist in het verleden reeds wegens tuchtproblemen definitief uitgesloten werd na een beslissing van de Bestendige Deputatie. Bij onvoldoende inschrijvingen voor een cursus kan de directeur beslissen om die cursus niet te laten doorgaan. De Bestendige Deputatie kan, op voorstel van de directie, beslissen om een cursist niet in te schrijven in het centrum. Het voorstel van de directie wordt schriftelijk meegedeeld aan de cursist. De cursist wordt op zijn verzoek gehoord. De cursist moet dit schriftelijk vragen binnen de drie werkdagen na de mededeling door de directie. Kan men een inschrijving wijzigen? In sommige gevallen is het mogelijk om van cursus te veranderen en de inschrijving te laten wijzigen. Opleidingscheques Er zijn twee soorten opleidingscheques, nl. deze voor werknemers en deze voor werkgevers. De doelgroep van de opleidingscheques voor werknemers zijn alle werknemers, zowel uit de private als de publieke sector, die in Vlaanderen of in het Brussels Gewest wonen. De cheques kunnen gekocht worden bij de VDAB. De werknemer betaalt slechts de helft van de waarde van de cheques; de overige helft wordt betaald door de Vlaamse overheid. De opleidingscheques kunnen gebruikt worden om zowel het inschrijvingsgeld als andere directe opleidingskosten, zoals handboeken, kopieën en dergelijke, te betalen. De inschrijvingskosten worden bij voorkeur rechtstreeks met opleidingscheques betaald.

7 6 Voor reeds gedane cash of elektronische betalingen gebeurt de terugbetaling aan de cursist nadat de cheques door de uitgever aan het centrum zijn betaald. De waarde van de aangeboden cheques mag niet hoger zijn dan de te betalen kost. Dit impliceert dat niet teruggegeven kan worden op de cheques. De elektronische opleidingscheques voor werkgevers zijn bestemd voor ondernemingen met een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest. Ook een aantal vrije beroepen komt in aanmerking. Bijkomende voorwaarde is wel dat een onderneming in een aanvaardbare sector is tewerkgesteld. Deze opleidingscheques kunnen dus enkel worden gebruikt indien het initiatief voor de opleiding van een werknemer uitgaat van de werkgever. De opleiding wordt m.a.w. gevolgd in opdracht van de werkgever. Betaald educatief verlof Het betaald educatief verlof vervangt het vroegere stelsel van de kredieturen. Het kan omschreven worden als zijnde het recht, toegekend aan een werknemer die voltijds tewerkgesteld is in de privé-sector en die bepaalde algemene of beroepsopleidingen volgt, om op het werk afwezig te zijn, gedurende een aantal uren dat gelijk is aan het aantal aanwezigheidsuren in de les, met behoud van het normale loon dat op het gewone tijdstip wordt uitbetaald. De werkgever die verzocht wordt om betaald educatief verlof toe te kennen, heeft de verplichting hieraan gevolg te geven, indien de belanghebbende werknemer en de gevolgde opleiding beantwoorden aan de voorwaarden gesteld in de wet. Hij kan echter de afwezigheden plannen, rekening houdend met de vereisten inzake arbeidsorganisatie en de noden van de individuele cursist-werknemer, vandaar dat deze planning in overleg dient te gebeuren. meer informatie in bijlage "Betaald educatief verlof" Vormingsverlof Aan de personeelsleden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap kan vormingsverlof verleend worden in het kader van een beroepsopleiding die ze volgen op eigen initiatief en die 's avonds of in het weekend en in het kader van de regelgeving van het departement Onderwijs plaatsvindt. Onder beroepsopleiding worden enkel die opleidingen verstaan die in verband staan met het uitgeoefende ambt. De maximumduur van het vormingsverlof bedraagt 120 uur per schooljaar. CEVORA Bedienden van een onderneming uit het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor bedienden (ANPCB) kunnen, als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, een terugbetaling van hun inschrijvingsgeld vragen op het einde van het schooljaar. Het secretariaat kan hierover inlichtingen verstrekken. De toekenning van deze vergoeding kan niet gecombineerd worden met het recht op betaald educatief verlof.

8 7 4. Aanwezigheid / Afwezigheid Cursisten engageren zich om de lessen regelmatig te volgen. De aanwezigheden worden bijgehouden in een aanwezigheidsregister dat per les door de leraar wordt ingevuld. Afwezigheden De cursisten worden verzocht stipt bij de aanvang van de lessen aanwezig te zijn. Bij afwezigheid dient steeds het centrum verwittigd te worden. Elke afwezigheid moet verantwoord worden met een attest van bvb de dokter, werkgever, vervoersmaatschappij, e.d. Tevredenheidsenquête In de loop van het schooljaar zullen de leerkrachten een tevredenheidsenquête afnemen van de cursisten. Deze enquête is een instrument van zelfevaluatie van het centrum en kadert in de kwaliteitscontrole. De enquête is slechts zinvol indien ze naar waarheid wordt ingevuld, daarom wordt de anonimiteit hierbij gewaarborgd. Pauze in te vullen door het centrum Anti-rookbeleid Het centrum voor volwassenenonderwijs is een openbare instelling en derhalve geldt er in de schoolgebouwen een totaal rookverbod. aan te vullen door het centrum lokaal rookbeleid "andere ruimtes" (terrein rond de school, parking, ) Alcohol- en/of drugsgebruik In het centrum is het bezit, het gebruik, het onder invloed zijn en het verhandelen van alcohol en drugs strikt verboden. Parking De richtlijnen in verband met het gebruik van de parking moeten strikt worden nageleefd. verder in te vullen door het centrum Toegang tot de lokalen Cursisten worden enkel in de klassen toegelaten onder begeleiding van een leerkracht. Tijdens de pauze verlaat iedereen het leslokaal. Gebruik van didactisch en ICT-materiaal Bij de start van het werken met een computer vult de cursist eerst het logboek van de pc in.

9 8 Het is niet toegelaten nieuwe software op de pc's te plaatsen of de instellingen te wijzigen. Met het oog op het vermijden van virussen en pests mogen geen eigen diskettes, geheugenkaarten, CD's of DVD's worden gebruikt, enkel die van de school. Het is niet toegelaten hardware af te koppelen of te verplaatsen en evenmin nieuwe hardware aan te koppelen. Onder hardware wordt verstaan ICT-hardware (bvb. pc of printer), en didactische hardware (bvb. televisietoestel of videorecorder). Indien er problemen zijn met een toestel, dan is het de taak van de cursist om de leerkracht hiervan op de hoogte te brengen. Probeer het probleem niet zelf op te lossen. Indien een cursist opzettelijk schade berokkent aan didactisch of ICT-materiaal, zal hij/zij deze moeten vergoeden. Onder opzettelijke schade wordt o.a. hier verstaan: het wijzigen van de hardware; het beschadigen (graffiti inbegrepen) van de hardware; het besmetten van een systeem met virussen of pests; het wissen of wijzigen van de instellingen; het wissen of wijzigen van de software. Afdrukken maken kan enkel in opdracht of tegen betaling. Bestanden kunnen meegenomen worden op een schooldiskette. Het bekijken, opstellen of verspreiden van pornografisch, racistisch, ander discriminerend, gewelddadig of mensonterend materiaal (websites, video's en DVD's inbegrepen) is verboden. Elke toepassing die de cursist realiseert in het kader van de lesopdrachten of met kennis die via het centrum kan verworven zijn, is vrij van pornografische, racistische, anders discriminerende, gewelddadige of mensonterende inhoud; ze beantwoordt eveneens aan alle elementen van de regels op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; ze berokkent geen nadeel aan de houder van een auteursrecht op de werken of prestaties die in de toepassing vervat zijn. Internet Het gebruik van het internet is gratis maar kan enkel indien het bedoeld is voor het vervullen van schoolopdrachten. Hetzelfde geldt voor chatten, nieuwsgroepen en . Op het internet respecteert de cursist de netiquette. Het downloaden van grote bestanden (> 1 MB) is enkel toegelaten na toestemming van een leerkracht. Gebruik van GSM De richtlijnen in verband met het gebruik van GSM's moeten strikt worden nageleefd. verder in te vullen door het centrum Preventie - Veiligheid De inrichtende macht heeft een eigen interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Deze is bevoegd voor alle veiligheidsaspecten van het centrum.

10 9 Bepaalde veiligheidspunten kunnen onmiddellijk op het centrum ingevuld worden door de directeur of de preventiemedewerker op het centrum. Het centrum treft in het bijzonder maatregelen in verband met brandpreventie, brandbestrijding en evacuatie. De specifieke richtlijnen terzake moeten stipt nageleefd worden. Alle inspanningen in verband met de veiligheid moeten worden geëerbiedigd en het is de opdracht van iedereen om tekortkomingen, onregelmatigheden, defecten of storingen te signaleren. Er wordt aandacht gevraagd bij de handelingen in ruimten met verhoogd veiligheidsrisico. De richtlijnen moeten strikt nageleefd worden. In het kader van het veiligheidsplan zullen er evacuatieoefeningen gehouden worden. Gebruik van foto's voor centrumtijdschrift, pers of internet Het is normaal dat het centrum bij activiteiten foto's neemt of laat nemen, zodat deze later gebruikt kunnen worden voor publicatie in het centrumtijdschrift ( desgevallend) of voor verwerking naar de pers of het internet. Deze foto's kunnen gemaakt worden van personen verbonden aan het centrum of van voorwerpen gemaakt of ontworpen op het centrum. Indien de cursisten niet wensen dat deze foto's gebruikt worden voor publicatie in het centrumtijdschrift ( desgevallend), de pers of het internet, moeten zij het centrum hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. 5. Verzekering De cursisten zijn verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid die hen ten laste wordt gelegd, d.w.z. voor de materiële en lichamelijke schade die zij aan derden berokkenen tijdens de schoolactiviteit. De cursist is niet verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid tijdens individuele activiteiten, die enkel uit persoonlijk initiatief zijn genomen. Het is ook zo dat de schade aan derden voortkomend uit de burgerlijke aansprakelijkheid enkel wordt vergoed na uitwerking van de familiale verzekering of bij ontstentenis van een familiale verzekering. Ook op de schoolweg zijn de cursisten verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid, behalve indien de schade aan derden wordt veroorzaakt door het gebruik van de wagen. In dit laatste geval worden de kosten ten laste gelegd van de verplichte autoverzekering. Onder schoolweg wordt verstaan het normale traject dat de cursist moet afleggen om zich van zijn verblijfplaats te begeven naar de plaats waar de schoolactiviteit plaatsvindt en omgekeerd. Dit zal over het algemeen de kortste weg zijn. Er wordt benadrukt dat diefstal, die de cursisten overkomt, niet is verzekerd. Ook de risico's lichamelijke ongevallen en stoffelijke schade zijn niet verzekerd, tenzij het de cursist overkomt wegens een bewezen fout of nalatigheid van het personeel. Ieder ongeval moet binnen 48 uren aan het secretariaat worden gemeld. Eventuele beschadiging aan het gebouw en de inboedel van het centrum door de cursist moet worden vergoed

11 10 6. Examenregeling zie examenreglement 7. Orde en tucht De cursist dient zich in alle omstandigheden op een waardige manier te gedragen tegenover personeel en mede-cursisten. Indien de cursist zich schuldig maakt aan opzettelijke beschadigingen of diefstal, of indien zijn gedrag aanstootgevend is of de faam van het centrum schaadt kan de directeur overgaan tot onmiddellijke schorsing, in afwachting van een definitieve beslissing door de Bestendige Deputatie. De Bestendige Deputatie kan beslissen ofwel de schorsing stop te zetten ofwel de cursist definitief uit te sluiten. De cursist heeft het recht om voorafgaand aan de definitieve beslissing gehoord te worden. De directeur deelt zijn gemotiveerde beslissing tot schorsing binnen de drie werkdagen schriftelijk mee aan de cursist. In het geval van een schorsing doet de Bestendige Deputatie binnen de 14 kalenderdagen een definitieve uitspraak.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Provinciaal Onderwijs Oost-Vlaanderen HUISHOUDELIJK REGLEMENT CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS ONDERWIJS 1 Woord vooraf Het provinciaal onderwijs vormt samen met het stedelijk en gemeentelijk onderwijs,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS - CVO Huishoudelijk reglement voor de centra voor volwassenenonderwijs - Secundair

Nadere informatie

Infobrochure cursisten Balen

Infobrochure cursisten Balen Infobrochure cursisten Balen Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/32 68 17 014/57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

CENTRUMREGLEMENT 2010-2011

CENTRUMREGLEMENT 2010-2011 BERGSTRAAT 36, RONSEWEG 1 OUDENAARDE / L. VANGROOTENBRUELSTRAAT 63 RONSE / WESTERLAAN 69, MOLENSTRAAT 43 WAREGEM / OLSENSESTEENWEG 2 KRUISHOUTEM Hét centrum voor Volwassenenonderwijs De Vlaamse Ardennen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Schooljaar 2013-2014 Bekrachtigd door Raad van Bestuur op 6 mei 2013 Inhoud Inhoud 2 Welkom in ons centrum!... 4 1 Algemene informatie... 5 2 Decretaal verplichte

Nadere informatie

Infobrochure cursisten MOL

Infobrochure cursisten MOL Infobrochure cursisten MOL Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/49 07 07 014/ 57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie Oost-Vlaamse Bestuursacademie aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Marc De Buck, Alexander Vercamer, Ivan Verleyen, Frans Van Gaeveren Jean-Pierre Van Der Meiren, Carina Van Cauter, leden Albert

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit intern verzelfstandigd agentschap (iva) Onderwijs --- dossiernummer: 1205943 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Bijkomende wijzigingen aan het centrumreglement provinciale

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever SPORTPROMOTIE - SPORT - EN SPELKAMPEN Reglement sport - en spelkampen mevrouw Carina Van Cauter De Provincieraad, Gelet op artikel

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS - CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Centrumreglement hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit IVA Provinciaal Onderwijs Provincieraadsbesluit betreft verslaggever POVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Wijziging aan het centrumreglement PCVO hoger beroepsonderwijs (schooljaar 2010-2011) de

Nadere informatie

Infobrochure cursisten Geel

Infobrochure cursisten Geel Infobrochure cursisten Geel Hoofdzetel Mol Vestiging Geel Leenhofstraat 33 Technische Schoolstraat 15 2400 Mol 2440 Geel 014/49 07 07 014/57 41 41 mol@cvo-kempen.be geel@cvo-kempen.be Vestiging Westerlo

Nadere informatie

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen SPECIFIEK REGLEMENT NT2 Voorwaarden Minimumvoorwaarde (categorie2): Elke nieuwe kandidaat moet een diploma hoger secundair onderwijs (minstens 12 jaar scholing) hebben. Dit document moet voorgelegd worden

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Pedagogische instellingen --- dossiernummer: 1402998 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaaal Onderwijs Wijzigingen aan het gemeenschappelijk centrumreglement provinciale centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Afdeling 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Toepassingsgebied Dit examenreglement is van toepassing op het centraal examen voor energiedeskundigen

Nadere informatie

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE BERICHT AAN DE WERKNEMERS PROJECT «VORMING 600» OPENBARE SECTOR DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE OF GEGRADUEERDE VERPLEEGKUNDIGE MET LOONBEHOUD NIEUWE SELECTIES VOOR HET

Nadere informatie

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Bewijs van studies - De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Om recht te hebben op uitkeringen, moet u: - jonger dan 25 jaar oud zijn op het moment dat u inschakelingsuitkeringen aanvraagt;

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Hoofdstuk 1 Organisatie van de lessen Artikel 1 Artikel 2 Het schooljaar start op 1 september en de laatste lesdag valt ten laatste op 30

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit intern verzelfstandigd agentschap (iva) Onderwijs --- dossiernummer: 1203482 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het centrumreglement provinciale centra voor

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A / examenreglement EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A AFDELING 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Toepassingsgebied Dit examenreglement is van toepassing op het centraal examen voor energiedeskundigen

Nadere informatie

Schoolreglement Academie Hamme

Schoolreglement Academie Hamme Schoolreglement Academie Hamme Inschrijving Een inschrijving is pas definitief na ondertekening voor akkoord van het schoolreglement, het artistiek pedagogisch project en na betaling van het wettelijke

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Onderwijs --- dossiernummer: 1104222 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het centrumreglement provinciale centra voor

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2016-2017 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/32 68 17 014/490707 Geldig vanaf 01/01/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding...

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Pedagogische instellingen --- dossiernummer: 1402997 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het gemeenschappelijk centrumreglement provinciale centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE INFORMATIEBROCHURE SOCIAAL FONDS OUDERENZORG ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE WERK JE IN EEN WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VOLGEN TOT ZORGKUNDIGE? Het Sociaal Fonds betaalt de

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Intercultureel Werk Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan 94 3600 Genk admgenk@cttlimburg.be

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit intern verzelfstandigd agentschap (iva) Onderwijs --- dossiernummer: 1303330 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het gemeenschappelijk centrumreglement provinciale

Nadere informatie

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5)

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-437- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 13

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-ZIEKENHUIS? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? SCHOOLJAAR 2018 2019 Voor de werknemers van de privé-ziekenhuizen die

Nadere informatie

B. In aanmerking komende maritieme gewenningsreizen. C. Formaliteiten en voorwaarden voor inschrijving in de Pool

B. In aanmerking komende maritieme gewenningsreizen. C. Formaliteiten en voorwaarden voor inschrijving in de Pool ZEEGEWENNING VAN MARITIEME STUDENTEN AFDELING DEK EN MACHINE TIJDENS DE GROTE VAKANTIE 2016 (KB 19.12.12) Onder volgende modaliteiten kunnen maritieme studenten worden aangeworven aan boord van zeeschepen

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding 14-15

Wegwijs in je opleiding 14-15 Wegwijs in je opleiding 14-15 Nederlands voor Anderstaligen Welkom in ons centrum! Beste cursist Het doet ons plezier dat je les komt volgen in ons centrum. Ons hele team zet zich elke dag in om je zo

Nadere informatie

Addendum bij centrumreglement SVWO voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding

Addendum bij centrumreglement SVWO voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding Addendum bij centrumreglement SVWO 2017-2018 voor TKO: specifieke afspraken AAV en beroepsopleiding Elke cursist tweedekansonderwijs (TKO) ondertekent bij inschrijving dat hij/zij kennis heeft genomen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit intern verzelfstandigd agentschap (iva) Onderwijs --- dossiernummer: 1205943 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Bijkomende wijzigingen aan het centrumreglement provinciale

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2017-2018 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 10/05/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit IVA Provinciaal Onderwijs Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Wijziging aan het centrumreglement PCVO secundair onderwijs (schooljaar 2010-2011) de heer

Nadere informatie

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs Het hoger beroepsonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel www.zeevanmogelijkheden.be (2009-2010) Deze brochure

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Pedagogische instellingen --- dossiernummer: 1602670 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het centrumreglement voor de specifieke lerarenopleiding - Het Perspectief

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Pedagogische instellingen --- dossiernummer:. 1502518 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan de schoolreglementen en het centrumreglement PCDO Eeklo schooljaar

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2018-2019 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS Diverse wijzigingen aan het statuut van het administratief en technisch, meesters-,

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding

Wegwijs in je opleiding Wegwijs in je opleiding Diploma Secundair Onderwijs Versie 2015/10/30 Het algemeen centrumreglement van CVO Encora en de Wegwijs in je opleiding vind je op www.encora.be. Je kunt een geprint exemplaar

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs

Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs 1 Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Deel I. - Leidraad voor de cursist... Hoofdstuk 1. Wie zijn wij?... Hoofdstuk 2. Missie/visie

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Inhoud 1 ALGEMEEN: BASIS OM VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN... 3 2 PROCEDURE VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVK... 3 2.1 Procedure aanvraag vrijstelling o.b.v. EVK...

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 02/388 24 oktober 2002 Besluit houdende toekenning van de weddebijslag van 15% voor bepaalde personeelsleden van het buitengewoon onderwijs met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 55037 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 2962 [C 2010/35615]

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4;

DE VLAAMSE REGERING, bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, artikel 56ter 1 en 56quater 1 en 4; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van het buitengewoon

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS - ALLE SCHOLEN Statuut niet-gesubsidieerd administratief en technisch, meesters-, vak- en

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Pedagogische instellingen --- dossiernummer: 1502512 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan het gemeenschappelijk centrumreglement provinciale centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Art. 1. Toepassingsgebied

Art. 1. Toepassingsgebied Reglement tot het bekomen van een financiële tussenkomst van het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca en Aanverwante bedrijven voor interne bedrijfsopleidingen voor bedrijven van meer dan 50 werknemers. Art.

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT,

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT, Ministerieel besluit tot uitvoering van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader

Nadere informatie

55826 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

55826 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 55826 BELGISCH STAATSBLAD 31.08.2010 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID N. 2010 3033 [C 2010/35620] 16 JULI 2010. Besluit van de Vlaamse Regering De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van 6 juli 1970 op het

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit Griffie Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL ARCHIEF Bruikleenreglement betreffende archiefdocumenten bewaard in het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen de heer Jean-Pierre Van Der Meiren

Nadere informatie

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef 1 1. Inleiding vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef In ons CVO is elke opleiding samengesteld uit verschillende onderdelen, modules genaamd. Om een volledige opleiding

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. directie Ruimte dienst Mobiliteit Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. Artikel 1 Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstellingsprocedure SLO De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstelling van een module resulteert

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2016-2017 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Sint-Andries

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Sport & Recreatiedomeinen dienst Sport dossiernummer: 1704203 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Reglement ' Oost-Vlaamse Sportringen' wijziging om op 18.12.2017 voor laatste maal de Oost-

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2019-2020 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2019 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs Vlaamse Regering > Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het ondersteuningsaanbod voor gelijke onderwijskansen in het buitengewoon basisonderwijs DEVLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Gegevens vrijstellingsaanvraag Datum aanvraag Opleiding waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen Module(s) waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen

Nadere informatie

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Toepassingsgebied en terminologie 1. Dit reglement is van toepassing op de werknemers

Nadere informatie

Reglement NT2. Inhoud

Reglement NT2. Inhoud Inhoud Reglement NT2 1. Onze school a. Wie is wie? b. Waar kan je bij ons studeren? c. Wat kan je hier studeren? d. Wanneer is er les? e. Wanneer is er geen les? 2. Inschrijvingen a. Wanneer kan je inschrijven?

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 01/394 27 oktober 2001 Besluit houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Erasmushogeschool Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie over de ontwikkeling en de

Nadere informatie

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 OFFICE MANAGEMENT Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1. WAAROM STUDEREN

Nadere informatie

Wanneer begint de leerplicht? Is leerplicht hetzelfde als schoolplicht?

Wanneer begint de leerplicht? Is leerplicht hetzelfde als schoolplicht? leer plicht Vanaf welke leeftijd moet je naar school en wanneer mag je er van af? Mag je een dag thuis blijven als je ouders dat goed vinden? Moet je altijd een briefje van de dokter hebben als je ziek

Nadere informatie

Omzendbrief AZNOII98l3. Aan de leidend ambtenaren van de Vlaamse openbare instellingen. 8 juni 1998

Omzendbrief AZNOII98l3. Aan de leidend ambtenaren van de Vlaamse openbare instellingen. 8 juni 1998 departement Algemene Zaken en Financiën administratie Ambtenamnzaken afdeling Statutaire Aangelegenheden Omzendbrief AZNOII98l3 Aan de leidend ambtenaren van de Vlaamse openbare instellingen 8 juni 1998

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van de regelgeving betreffende de concordantie, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de directeurs van het buitengewoon

Nadere informatie

Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs

Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs 1 Centrumreglement Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs Secundair onderwijs 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Deel I. - Leidraad voor de cursist... Hoofdstuk 1. Wie zijn wij?... Hoofdstuk 2. Missie/visie

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS 63764 BELGISCH STAATSBLAD 19.10.2012 Ed. 3 MONITEUR BELGE WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE

Nadere informatie

Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding

Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding Addendum TKO specifieke afspraken TKO-AAV en beroepsopleiding Elke cursist tweedekansonderwijs (TKO) ondertekent bij inschrijving dat hij/zij kennis heeft genomen van het centrumreglement en het addendum

Nadere informatie

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017 Deel 4 PERSONEEL 4 Toestand januari 2017 TOELICHTING ONDERWIJSPERSONEEL In de personeelsstatistieken wordt enkel het personeel geregistreerd dat ofwel rechtstreeks door het Beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN?

VERPLEEGKUNDE, OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? Het Sociaal Fonds Ouderenzorg betaalt de inschrijvingskosten terug

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1 Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1. Orde en tuchtmaatregelen http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=14691 1.1 Ordemaatregel Wanneer een leerling de goede werking

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A OPLEIDING ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Contactpersoon (inhoudsdeskundige): via campus Dirk Martens te Aalst: tel.: 053 72 71 70 of per e-mail: dany.verhertbrugge@odisee.be Vanaf het academiejaar 2012-2013

Nadere informatie

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Doelstellingen van de maatregelen uit cao XI De praktijkschok verminderen door een betere en meer kwaliteitsvolle aanvangsbegeleiding

Nadere informatie

Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement

Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement Stedelijke nijverheids- en taalleergangen (CVO) - evaluatiereglement vastgesteld door de gemeenteraad op 28 juni 2016, geldend vanaf 1 september 2016 bekendgemaakt op de website www.brugge.be op 1 juli

Nadere informatie