Intergenerational proximity, residential relocations and the well-being of older people van der Pers, Marieke

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Intergenerational proximity, residential relocations and the well-being of older people van der Pers, Marieke"

Transcriptie

1 Intergenerational proximity, residential relocations and the well-being of older people van der Pers, Marieke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document Version Publisher's PDF, also known as Version of record Publication date: 2016 Link to publication in University of Groningen/UMCG research database Citation for published version (APA): van der Pers, M. (2016). Intergenerational proximity, residential relocations and the well-being of older people [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen Copyright Other than for strictly personal use, it is not permitted to download or to forward/distribute the text or part of it without the consent of the author(s) and/or copyright holder(s), unless the work is under an open content license (like Creative Commons). Take-down policy If you believe that this document breaches copyright please contact us providing details, and we will remove access to the work immediately and investigate your claim. Downloaded from the University of Groningen/UMCG research database (Pure): For technical reasons the number of authors shown on this cover page is limited to 10 maximum. Download date:

2 Samenvatting

3 Achtergrond en onderzoeksvragen Deze studie gaat over geografische afstand tussen oudere ouders en hun volwassen kinderen in Nederland. Gezien de vergrijzing van de Nederlandse bevolking zullen er in de nabije toekomst meer ouderen zijn die (dagelijks) zorg en steun nodig hebben. Deze zorg brengt hoge kosten met zich mee. In Nederland wordt een groot deel van deze zorg gefinancierd en georganiseerd door de overheid. Door de stijgende kosten wordt tegenwoordig steeds meer verantwoordelijkheid gelegd op het sociale netwerk van ouderen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het voornamelijk kinderen zijn die zorg verlenen op het moment dat ouders dit nodig hebben (Komter en Vollebergh, Spitze en Logan ). Echter, het verlenen van deze (dagelijkse) zorg is sterk gerelateerd aan de geografische afstand tussen de verlener en de ontvanger. Een vergelijkende studie onder Europese landen laat zien dat de kans dat ouderen zorg ontvangen van hun volwassen kinderen groter is op het moment dat ze binnen kilometer van elkaar wonen (Suanet et al. ). Ook Nederlands onderzoek laat zien dat kleine verschillen in afstand een groot verschil maken in de mate van zorgverlening: volwassen kinderen die binnen vijf kilometer afstand van hun ouders wonen zorgen het meest voor hun ouders. Hoe groter deze afstand, hoe minder zorg er verleend wordt (Knijn en Liefbroer ). Deze inzichten suggereren dat kennis over de geografische eigenschappen van (potentiële) informele zorgnetwerken van groot belang is wanneer een overheid in toenemende mate verwacht dat volwassen kinderen een verantwoordelijkheid hebben in het verlenen van zorg jegens hun hulpbehoevende ouders. Het onderzoek in dit proefschrift heeft als doel inzicht te krijgen in ) de feitelijke geografische afstanden tussen oudere ouders en volwassen kinderen, ) de bijdrage van intergenerationele nabijheid aan het welzijn van ouderen, en ) de rol van intergenerationele nabijheid en gezondheid in het verhuisgedrag van ouderen. De centrale vraag in dit proefschrift is wat is de rol van geografische afstand van volwassen kinderen in het welzijn en het verhuisgedrag van ouderen?. Om deze vraag te beantwoorden komen in vier hoofstukken de volgende zes deelvragen aan de orde Hoe zien de geografische afstanden tussen volwassen kinderen en oudere ouders er in Nederland uit? (hoofdstuk ) In welke mate verklaren regionale kenmerken verschillen in intergenerationele afstand in Nederland? (hoofdstuk ) In hoeverre draagt een volwassen kind dat in de buurt woont bij aan het welzijn van ouderen in Nederland? (hoofdstuk ) In welke mate voorspelt intergenerationele afstand het verhuisgedrag van oudere ouders naar een zorginstelling of elders? (hoofdstuk ) In welke mate voorspelt gezondheid verhuisgedrag van ouderen naar een zorginstelling of elders? (hoofdstuk )

4 Samenvatting. Welke van de meest gebruikte gezondheidsmaten voorspelt een verhuizing van ouderen naar een zorginstelling of elders het best? (hoofdstuk ) Om deze onderzoekvragen te beantwoorden zijn verscheidene analyses uitgevoerd waarbij van meerdere secundaire databestanden gebruik is gemaakt. Bijzonder aan deze studie is dat in alle analyses gebruik wordt gemaakt van registerdata, namelijk het bevolkingsregister. Registerdata zijn zeer geschikt voor het in kaart brengen van intergenerationele afstanden en verhuizingen omdat deze het mogelijk maken om individuele familienetwerken en verhuisgedrag nauwkeurig te reconstrueren. Omdat alle geregistreerde inwoners van Nederland zijn opgenomen in het bevolkingsregister bevat het voldoende verhuizingen van ouderen om betrouwbare analyses op uit te voeren. Een ander groot voordeel van registerdata is dat deze informatie bevatten over geïnstitutionaliseerde personen, een bevolkingsgroep die vaak afwezig is in surveydata. Daarnaast bevatten registerdata geografische informatie op buurtniveau waardoor de berekende afstanden tussen de generaties de werkelijke afstanden tussen oudere ouders en hun volwassen kinderen goed benaderen. Gezien het feit dat de gemeentelijke basisadministratie geen specifieke individuele informatie bevat over achtergrondkenmerken zoals gezondheid, opleidingsniveau, en woningbezit, is voor enkele analyses gebruik gemaakt van een koppeling van surveydata aan de registerdata. Op deze manier konden de deelvragen,, en beantwoord worden. Geografische afstanden tussen oudere ouders en hun volwassen kinderen in Nederland In hoofdstuk wordt in kaart gebracht wat de gemiddelde afstand tussen oudere ouders ( +) en hun volwassen kinderen in Nederland is, welke factoren bijdragen aan de kans om binnen vijf of twintig kilometer afstand van een kind te wonen, en in welke mate regionale kenmerken bijdragen aan het verklaren van verschillen in deze intergenerationele afstand. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de totstandkoming van geografische afstand tussen oudere ouders en hun volwassen kinderen. Onderzoek heeft laten zien dat vooral individuele eigenschappen (zoals opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en partnerschap) hieraan bijdragen (Rogerson et al., Mulder en Kalmijn, Malmberg en Pettersson, Michielin en Mulder ) en dat eerdere mobiliteit van zowel ouders als kinderen intergenerationele afstand bepaalt (Mulder en Kalmijn, Mulder en Cooke ). Intergenerationele afstand kan benaderd worden als de uitkomst van de behoefte aan een geschikte woonlocatie die nodig is voor het verkrijgen van kennis en inkomen, en voor de totstandkoming van een relatie en het vormen van een gezin (Börsch Supan, Fischer en Malmberg, Feijten et al., Mulder en Cooke ). Dit betekent dat gebeurtenissen in het leven van de jongere generatie een grotere invloed hebben op de intergenerationele afstand dan gebeurtenissen in het

5 leven van de ouders. Een andere behoefte gerelateerd aan geografische nabijheid is de behoefte aan nabijheid en contact met familieleden. Mensen profiteren op verschillende manieren van geografische nabijheid omdat nabijheid fysiek contact, emotionele intimiteit, uitwisseling van zorg en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten vergemakkelijkt (Lawton et al. ). De resultaten in hoofdstuk laten zien dat van de bijna vijf miljoen ouder kind dyaden (koppels) de helft binnen vijf kilometer en driekwart binnen twintig kilometer afstand van elkaar woont. Het niet hebben van een partner vergroot de kans om bij elkaar in de buurt te wonen, waarbij dit effect voor vrouwen sterker is dan voor mannen. Ouderen met één kind hebben een grotere kans om in de buurt van dit kind te wonen dan ouderen met meerdere kinderen. De gemiddelde intergenerationele afstand is groter bij een hogere leeftijd van de ouder, en er wordt regionale variatie gevonden. Naast de bijdrage van deze individuele kenmerken aan de totstandkoming van intergenerationele afstand is er weinig bekend over de bijdrage van regionale factoren op afstand tussen generaties. Aangezien er regionale variëteit betstaat in de mogelijkheden voor opleiding, werk, en het vinden van een partner, maar ook in culturele normen en waarden die van invloed zijn op de manier waarop familieleden met elkaar omgaan, kan worden verwacht dat regionale kenmerken van invloed zijn op het verklaren van intergenerationele afstand. Om een voorbeeld te noemen: personen in gebieden waar meer conservatieve en/of collectivistische waarden domineren zouden een sterkere verantwoordelijkheid jegens contact en verlening van zorg aan familieleden kunnen hebben, en zouden daarom meer geneigd kunnen zijn om bij elkaar in de buurt te (blijven) wonen. De bevindingen laten zien dat oudere ouders in regio s gekenmerkt door meer conservatieve en collectivistische waarden inderdaad een grotere kans hebben om in de buurt van een volwassen kind te wonen dan oudere ouders in regio s gekenmerkt door meer individualistische waarden. Intergenerationele nabijheid en welzijn op oudere leeftijd Gezien het gegeven dat geografische nabijheid contact en de uitwisseling van zorg vergemakkelijkt kan worden verwacht dat ouderen die in de buurt van een kind wonen tevredener zijn dan ouderen die op grotere afstand van een kind wonen. In hoofdstuk wordt deze verwachting toegelicht met behulp van de theorie van de Social Production Functions (SPF theory; Lindenberg, ). Deze theorie stelt dat het welzijn van individuen een uitkomst is van de vervulling van fysieke en sociale behoeften. Sociale relaties, zoals het hebben van een partner en kinderen, zijn belangrijke bronnen voor het vervullen van deze behoeften. In de ogen van oudere ouders wordt het hebben van kinderen vaak geassocieerd met persoonlijk succes en sociale erkenning. Daarnaast zijn kinderen een belangrijke bron voor het verkrijgen van affectie en zijn zij de meest belangrijke personen waar ouders op terug kunnen vallen voor emotionele en instrumentele zorg (Bengtson, Komter en Vollebergh, Spitze en Logan ).

6 Samenvatting Als ouderen belemmerd worden in het zelfstandig vervullen van fysieke en sociale behoeften, bijvoorbeeld door ziekte of het wegvallen van de partner, wordt de rol van kinderen belangrijker (Van Tilburg ). Eerder onderzoek heeft echter tegenstrijdige resultaten gevonden met betrekking tot de bijdrage van het hebben van kinderen op het welzijn van ouderen (Hansen et al., Margolis en Myrskylä, Koropeckyj Cox, McLanahan en Adams, Zhang en Hayward, ). Dit suggereert dat er variatie is in de mate waarop kinderen bijdragen aan welzijn op oudere leeftijd. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen liggen in het belang van geografische nabijheid van kinderen. Tot op heden heeft geen enkele studie de bijdrage van deze factor als verklaring voor welzijn op oudere leeftijd onderzocht. In hoofdstuk wordt gesteld dat kinderen die in de buurt wonen meer waardevolle bronnen voor welzijn zijn dan kinderen die op grotere afstand wonen. We verwachten dan ook dat ouderen die in de buurt van een kind wonen tevredener zijn dan ouderen van wie de kinderen op grotere afstand wonen. De uitkomst van deze studie laat zien dat het hebben van kinderen bijdraagt aan het welzijn van oudere mannen die samenwonen met een partner, maar in mindere mate voor de andere relatie en woonvormen. Daarnaast suggereren de bevindingen dat de nabijheid van een kind een positieve invloed heeft op het welzijn van ouderen zonder partner; verweduwde en gescheiden vrouwen en gescheiden mannen die een kind in de buurt hebben wonen zijn tevredener dan personen in dezelfde situatie van wie een kind op grotere afstand woont. Dit is in overeenstemming met bestaande inzichten dat ouderen zonder partner een grotere behoefte hebben aan nabijheid van familie dan ouderen met een partner (Dykstra en De Jong Gierveld ). Helaas was het met de gebruikte data niet mogelijk om dieper in te gaan op de gezamenlijke invloed van de gezondheid van ouderen en de nabijheid van kinderen op tevredenheid op oudere leeftijd. Verhuisgedrag van ouderen in relatie tot afstand tot hun volwassen kinderen en hun gezondheid Een verhuizing kan voor ouderen een strategie zijn om de woonomgeving aan te passen aan de fysieke en/of sociale belemmeringen die ze ervaren. Verhuisgedrag op oudere leeftijd is dan ook uitgebreid onderzocht (Bloem, van Tilburg en Thomése, De Jong et al., Glaser en Grundy, Litwak en Longino, Longino et al., Rogers et al., Wilmoth ), waarbij overduidelijk is gebleken dat het voor ouderen met name gezondheidsproblemen zijn die om een aanpassing van de woonomgeving vragen (Golant, Longino et al., Wilmoth ). Daarnaast wordt in de literatuur gesuggereerd dat ouderen verhuizen om dichter in de buurt van familieleden te wonen (Clark en Wolf, De Jong et al., Rogerson, Burr en Lin, Silverstein en Angelelli ). Gezien het feit dat de aanwezigheid van kinderen op verschillende manieren een betekenis heeft in het leven van ouderen wordt in hoofdstuk onderzocht in welke mate

7 afstand tot kinderen bijdraagt aan het verhuisgedrag van ouderen naar een zorginstelling of elders. In de lijn der verwachting wordt gevonden dat ouderen meer geneigd zijn te verhuizen als kinderen op grotere afstand wonen, en minder als ze een kind in de buurt hebben wonen. Betreft het verhuizen naar een zorginstelling zijn met name ouderen zonder partner die samenwonen met een kind méér geneigd zijn naar een zorginstelling te verhuizen. Dit bevestigt bestaand inzicht dat intensief contact met een kind het formele zorggebruik kan bevorderen omdat zij beter geïnformeerd zijn en/of eerder overbelast raken (Brown et al., Pearlman en Crown, Larsson en Thorslund ). Maar het kan ook zijn dat deze kinderen juist samenwoonden met de ouder om intensieve zorg te verlenen. Omdat de registerdata geen gedetailleerde informatie over gezondheid bevatten is gezondheid in hoofdstuk vier benaderd met overlijden binnen een bepaalde tijd. Zoals verwacht heeft deze variabele een sterk positief effect op beide typen verhuizingen. Echter, aangezien gezondheidsproblemen het dagelijks leven in verschillende gradaties kunnen belemmeren zou het gebruik van een specifiekere maat meer betrouwbare resultaten geven. Gezondheid wordt op verschillende manieren gedefinieerd en gemeten waardoor de bijdrage van gezondheid in onderzoek naar verhuisgedrag van ouderen gezondheid op verschillende manieren geoperationaliseerd wordt. Tal van studies hebben laten zien dat hoe groter de beperking is in het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), des te groter de kans is op een verhuizing (Luppa et al., Miller en Weissert, Rogerson et al., Thomése en Broese van Groenou, Wilmoth ). Dit geldt ook voor slecht ervaren gezondheid (Wilmoth, Granbom, Freedman, Luppa et al., McCann et al., Miller en Weissert ) en het hebben van chronische ziekten (Aguero Torres et al., Geerlings et al., Puts et al. ). Omdat er beperkt inzicht is of deze maten verschillen in de mate waarin ze verschillende soorten verhuizingen verklaren (uitzonderingen zijn Bloem et al. en Van der Pers et al. ) worden in hoofdstuk de effecten van drie veel gebruikte gezondheidsmaten op verhuisgedrag van ouderen naar een zorginstelling of elders vergeleken. Omdat de registerdata geen informatie bevatten over de specifieke gezondheidsklachten van ouderen wordt hiervoor gebruik gemaakt van een koppeling van registerdata aan surveydata. De resultaten komen overeen met bestaand inzicht dat de kans op een verhuizing groter is naarmate er meer (ervaren) gezondheidsproblemen zijn. In lijn der verwachting wordt ook gevonden dat slechtere gezondheid een sterker effect heeft op het verhuizen naar een zorginstelling dan elders. Van de drie onderzochte maten heeft de maat beperkingen in ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) de sterkste voorspellende waarde en is de enige maat waarvan de effecten tussen verhuizen naar een instelling en verhuizen naar elders statistisch significant van elkaar verschillen. Aanbevolen wordt dan ook dat in toekomstig onderzoek naar verhuisgedrag van ouderen deze maat wordt gebruikt.

8 Samenvatting Overkoepelende bevindingen: het belang van een partner en kinderen op oudere leeftijd Een deel van de resultaten in de vier hoofdstukken vullen elkaar op een dusdanige manier aan dat ze in een breder perspectief kunnen worden gezet. Allereerst bevestigen de bevindingen bestaande kennis over het belang van een partner in het leven van ouderen. Het welzijn is het grootst onder ouderen met een partner en het kleinst onder verweduwde ouderen (hoofdstuk ). In de aanwezigheid van een partner zijn ouderen minder geneigd te verhuizen (hoofdstuk en ). Daarnaast draagt het hebben van kinderen bij aan het welzijn van ouderen met een partner, maar voor het welzijn van ouderen zonder partner is dat niet aangetoond. Dat geen verschillen in tevredenheid zijn gevonden tussen verweduwde en gescheiden ouderen met kinderen en kinderloze ouderen suggereert verder dat de gevolgen van het verlies van een partner niet gecompenseerd worden door het hebben van kinderen (zie ook: Hansen et al. ). Ondanks de bevinding dat het hebben van kinderen de afwezigheid van een partner niet lijkt te compenseren, suggereren de resultaten in dit proefschrift wel dat, in specifieke gevallen, kinderen die in de buurt wonen een betekenisvolle rol in het leven van verweduwde en gescheiden ouderen kunnen spelen (hoofdstuk ). Dit is in overeenstemming met bestaande inzichten dat kinderen een belangrijkere bron voor emotionele en instrumentele steun zijn voor verweduwde en gescheiden ouderen dan voor ouderen met een partner (Dykstra, Kaufman en Uhlenberg, Eggebeen, Rossi en Rossi ). Dit lijkt in sterkere mate voor verweduwde vrouwen te gelden; verweduwde vrouwen zijn tevredener als een kind op kleine afstand woont (hoofdstuk ), hebben meer kans hebben om te verhuizen wanneer ze op grotere afstand van hun kinderen wonen (hoofdstuk ), en hebben een grotere kans om dicht bij een kind te wonen dan oudere vrouwen die met een partner leven (hoofdstuk ). De bevindingen in dit proefschrift wijzen er verder op dat het welzijn van gescheiden oudere vaders gebaat is bij het hebben van meerdere kinderen in de nabijheid. Deze groep is erg kwetsbaar en deze bevinding bevestigt de verwachting dat gescheiden mannen de sterkste behoefte hebben aan de nabijheid van hun kinderen (Dykstra en De Jong Gierveld, Rossi en Rossi, Spitze en Logan, Van Gaalen en Dykstra ). Tegelijk laat eerder onderzoek naar ouder kind relaties zien dat de kwaliteit van de ouder kind relatie het zwakst is voor gescheiden vaders (Dykstra, Kalmijn, Silverstein en Bengtson ). Gescheiden vaders hebben dan ook de kleinste kans om dicht bij een kind te wonen (hoofdstuk ). Reflectie De resultaten leveren een aantal nieuwe inzichten op. De gevonden samenhang tussen nabijheid van kinderen en tevredenheid op oudere leeftijd draagt bij aan de kennis over de invloed van kinderen op het verhuisgedrag en welzijn van ouders.

9 Door het opnemen en van elkaar onderscheiden van verhuizingen naar een zorginstelling en naar elders in één analyse, én de toegepaste procedure om surveydata te verrijken met registerdata, draagt dit proefschrift bij aan bestaande inzichten wat betreft intergenerationele nabijheid en gezondheid als voorspellers van verhuizingen op oudere leeftijd. Het was met de gebruikte data echter niet mogelijk om interacties tussen intergenerationele afstand en gezondheid te onderzoeken. Ook kon geen onderscheid worden gemaakt tussen verhuizingen naar aangepaste woningen en privézorginstellingen. Toekomstig onderzoek zou hier nader op in kunnen gaan. De resultaten leiden ook tot de vraag of het enkel ouderen met gezondheidsklachten die op grotere afstand van hun kind(eren) wonen zijn die in de richting van een kind verhuizen. Smits ( ) heeft hier reeds inzicht in gegeven, echter had ook deze studie geen gedetailleerde informatie over gezondheid ter beschikking. De geïntroduceerde regionaal culturele kenmerken geven nieuw inzicht in de ruimtelijke verschillen in intergenerationele afstanden. Een deel van de ruimtelijke variatie in intergenerationele afstanden blijft onverklaard. Meer inzicht in verdere regionale aspecten zoals de specifieke situatie van de lokale woningmarkt en de aanwezigheid van zorgfaciliteiten zouden hieraan bij kunnen dragen. Ook is het van belang of ouderen die in gebieden wonen waar meer conservatieve en collectieve normen en waarden overheersen ook daadwerkelijk meer steun en zorg ontvangen van de kinderen die in de buurt wonen. Slotopmerking voor beleidsmakers In discussies over de toenemende verantwoordelijkheid van familie en vrienden in het verlenen van zorg voor ouderen is het van belang dat de geografische nabijheid van informele zorgverleners aandacht krijgt. Lang niet elke oudere ouder heeft een kind in de buurt wonen, en als dit wel het geval is is niet elk kind in staat om met (dagelijkse) regelmaat zorg en steun te verlenen. Er moet dan ook nadrukkelijk worden gemeld dat de bevindingen betreffende de betekenis van intergenerationele afstand in dit proefschrift met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd aangezien de feitelijke uitwisseling van contact, steun, en zorg, maar ook de kwaliteit van de ouder kind relatie niet zijn meegenomen in de analyses. Dit onderzoek laat zien dat er naast individuele verschillen ook regionale verschillen zijn in de kans van ouderen om in de buurt van een kind te wonen. Dit impliceert dat beleidsmakers bijvoorbeeld ermee rekening moeten houden dat ouderen, naast het feit dat zij in krimpgebieden te maken hebben met een verschraling van infrastructuur en (zorg) voorzieningen, zij in sommige krimpgebieden ook minder vaak een kind in de buurt hebben wonen die ze kan ondersteunen. De gevonden resultaten tonen aan dat het voornamelijk oudere stellen zijn die vaker verhuizen op het moment dat ze op grotere afstand van hun kinderen wonen. Omdat intergenerationele nabijheid van betekenis is wanneer de partner wegvalt zouden beleidsmakers een rol kunnen spelen in de totstandkoming van leefomgevingen waar

10 Samenvatting generaties al eerder dichter bij elkaar in de buurt wonen. Op die manier kunnen oudere ouders na hun pensionering een rol spelen in de ondersteuning van de kinderen (en kleinkinderen), waarna deze kinderen op een later moment van betekenis kunnen zijn voor hun oudere ouders. De bevinding dat gescheiden oudere mannen lijken te profiteren van intergenerationele nabijheid, maar tegelijkertijd het minst vaak een kind in de buurt hebben wonen, zou extra aandacht kunnen krijgen van beleidsmakers. Dit omdat verwacht kan worden dat de omvang van deze specifieke kwetsbare groep in de nabije toekomst zal groeien. Verder laat deze studie zien dat nabijheid van kinderen een verhuizing naar een zorginstelling soms kan voorkomen. Echter hebben ouderen die met een kind samenwonen een grotere kans om naar een zorginstelling te verhuizen. Dit geldt vooral voor verweduwde vrouwen. Deze situatie legt een grote druk en hoge verantwoordelijkheid op kinderen die als mantelzorger moeten fungeren. Ten slotte, het welzijn en verhuisgedrag van ouderen zijn maar beperkt te beïnvloeden omdat deze voornamelijk worden bepaald door factoren als leeftijd, gezondheid en het al dan niet hebben van een partner, waar beleid nauwelijks een directe invloed op heeft. Referenties Aguero Torres, H., von Strauss, E., Viitanen, M., Winblad, B. en Fratiglioni, L.. Institutionalization in the elderly: the role of chronic disease and dementia. Cross sectional and longitudinal data from a populationbased study. Journal of Clinical Epidemiology,,. Bengtson, V.L.. The Burgess award lecture: Beyond the nuclear family: The increasing importance of multigenerational bonds. Journal of Marriage and Family,,. Bloem, B.A., Van Tilburg, T.G. en Thomése, G.C.F.. Residential mobility in older Dutch adults: Influence of later life events. International Journal of Ageing and Later Life,,. Börsch Supan, A. en Jürges, H.. The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe Methodology. Mannheim Research Institute for the Economics of Aging (MEA), University of Mannheim. Brown, L.J., Potter, J.F. en Foster B.G.. Caregiver burden should be evaluated during geriatric assessment. Journal of American Geriatric Society,, Clark, R. en Wolf, D.. Proximity of children and elderly migration. In Rogers, A. (ed), Elderly migration and population redistribution: a comparative perspective. Belhaven Press, London,. De Jong, G.F., Wilmoth, J.M., Angel, J.L. en Cornwell, G.T.. Motives and the geographic mobility of very old Americans. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, B,, S S. Dykstra, P.A.. The effects of divorce on intergenerational exchanges in

11 families. Journal of Social Sciences,,. Dykstra, P.A. en De Jong Gierveld, J.. Gender and marital history differences in emotional and social loneliness among Dutch older adults. Canadian Journal on Aging,,. Eggebeen, D.J.. Family structure and intergenerational exchanges. Research on Aging,,,. Feijten, P., Hooimeijer, P. en Mulder, C.H.. Residential experience and residential environment choice over the life course. Urban Studies,,,. Fischer, P.A. en G. Malmberg.. Settled people don't move: on life course and (im )mobility in Sweden. International Journal of Population Geography,,,. Freedman, V.A.. Family structure and the risk of nursing home admission. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, B,, S S. Geerlings, S.W., Pot M.A., Twisk, J.W.R. en Deeg, D.J.H.. Predicting transitions in the use of informal and professional care by older adults. Ageing and Society,,. Glaser, K. en Grundy, E.. Migration and household change in the population aged and over,. International Journal of Population Geography,,,. Granbom, M., Löfqvist, C., Horstmann, V. Haak, M. en Iwarsson S.. Relocation to ordinary or special housing in very old age, aspects of housing and health. European Journal of Ageing,,. Hansen, T., Slagsvold, B. en Moum, T.. Childlessness and psychological well being in midlife and old age: An examination of parental status effects across a range of outcomes. Social Indicators Research,,. Kalmijn, M.. Relationships between fathers and adult children: The cumulative effects of divorce and repartnering. Journal of Family Issues,,,. Kaufman, G. en Uhlenberg, P.. Effects of life course transitions on the quality of relationships between adult children and their parents. Journal of Marriage and Family,,. Knijn, T. en Liefbroer A.. Chapter. More kin than kind: instrumental support in families. In Family solidarity in the Netherlands, edited by P.A. Dykstra, M. Kalmijn, T. Knijn, A. Komter, A. Liefbroer en C.H. Mulder. Amsterdam: Dutch University Press. Komter, A.E. en Vollebergh, W.A.M.. Solidarity in Dutch families. Journal of Family Issues,,,. Koropeckyj Cox, T.. Loneliness and depression in middle and old age: Are the childless more vulnerable? The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, B, S S. Larsson, K. en Thorslund, M.. Does gender matter? Differences in patterns of informal support and formal services in a Swedish urban elderly population. Research on Aging,, Lawton, L., Silverstein, M. en Bengtson, V.. Affection, social contact, and geographic distance between adult children and their parents. Journal of Marriage and Family,,,.

12 Samenvatting Lindenberg, S.. Continuities in the theory of social production functions. In Ganzeboom, H. en Lindenberg, S. (Eds.), Verklarende sociologie: Opstellen voor Reinhard Wippler ( ). Amsterdam, The Netherlands: Thesis. Lindenberg, S.. Social rationality, self regulation, and well being: The regulatory significance of needs, goals, and the self. In Wittek, R., Snijders, T.A.B. en Nee, V. (Eds.), Handbook of rational choice social research ( ). Stanford, CA: Stanford University Press. Litwak, E. en Longino, C.F.. Migration patterns among the elderly: a developmental perspective. The Gerontologist,,,. Longino, C.F.J., Jackson, D.J., Zimmerman, R.S. en Bradsher, J.E.. The second move: health and geographic mobility. Journal of Gerontology,,, s. Luppa M., Luck T., Weyerer S., König H.H., Brähler E. en Riedel Heller S.G.. Prediction of institutionalization in the elderly. A systematic review. Age and Ageing,,,. Malmberg, G. en Pettersson, M.. Distance to old parents: analyses of Swedish register data. Demographic Research,,,. Margolis, R. en Myrskylä, M.. A global perspective on happiness and fertility. Population and Development Review,,. McCann, M., Donnelly, M. en O Reilly, D.. Living arrangements, relationship to people in the household and admission to care homes for older people. Age and Ageing,,. McLanahan, S. en Adams, J.. Parenthood and psychological wellbeing. Annual Review of Sociology,,. Michielin, F. en Mulder, C.H.. Geographical distances between adult children and their parents in the Netherlands. Demographic Research,,,. Miller, E.A. en Weissert, W.G.. Predicting elderly people's risk for nursing home placement, hospitalization, functional impairment, and mortality: a synthesis. Medical Care Research and Review,,,. Mulder, C.H. en Cooke, T.J.. Family ties and residential locations. Population, Space and Place,,,. Mulder, C.H. en Kalmijn, M.. Geographical distances between family members. In Family Solidarity in the Netherlands, edited by Dykstra, P.A., Kalmijn, M., Knijn, T., Komter, A., Liefbroer, A. en Mulder, C.H. Amsterdam: Dutch University Press. Pearlman, D.N. en Crown, W.H.. Alternative sources of social support and their impacts on institutional risk. Gerontologist,,. Puts, M.T.E., Lips, P., Ribbe, M.W. en Deeg, D.J.. The effect of frailty on residential/nursing home admission in the Netherlands independent of chronic diseases and functional limitations. European Journal of Ageing,,. Rogers, A., Frey, W.H., Speare, A., Rees, P. en Warnes, A.M.. Elderly migration and population redistribution. Belhaven Press, London. Rogerson, P.A., Burr, J.A. en Lin, G.. Changes in geographic proximity

13 between parents and their adult children. International Journal of Population Geography,,,. Rossi, A.S. en Rossi, P.H.. Of human bonding: Parent child relations across the life course. New York, NY: Aldine de Gruyter. Silverstein, M. en Angelelli, J.J.. Older parents' expectations of moving closer to their children. The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, B,, S S. Silverstein, M. en Bengtson, V.L.. Intergenerational solidarity and the structure of adult child parent relationships in American families. American Journal of Sociology,,. Spitze, G. en Logan, J.. Sons, daughters, and intergenerational social support. Journal of Marriage and Family,,. Suanet, B.I.A.N., Broese van Groenou, M. and Van Tilburg, T.G.. Informal and formal home care use among older adults in Europe: can cross national differences be explained by societal context and composition? Ageing and Society,,,. Thomése, F. en Broese van Groenou, M.B.. Adaptive strategies after health decline in later life: increasing the personenvironment fit by adjusting the social and physical environment. European Journal of Ageing,,. Van Gaalen, R.I. en Dykstra, P.A.. Solidarity and conflict between adult children and parents: A latent class analysis. Journal of Marriage and the Family,,. Van Tilburg, T.G.. Losing and gaining in old age: Changes in personal network size and social support in a fouryear longitudinal study. Journal of Gerontology,,, S S Wilmoth, J.M.. Health trajectories among older movers. Journal of Aging and Health,,,. Zhang, Z. en Hayward, M.D.. Childlessness and the psychological wellbeing of older persons. Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, B, S.

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma.

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. University of Groningen Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. Verbakel, N. J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen

University of Groningen. Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen University of Groningen Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Jongeren in de jeugdzorg en risicofactoren van zwerfgedrag. Een onderzoek naar de bijdrage van risicofactoren van zwerfgedrag op de duur van zorggebruik bij jongeren in de jeugdzorg.

Nadere informatie

Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana

Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana University of Groningen Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M.

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

University of Groningen. Who cares? Kamstra, Aafke

University of Groningen. Who cares? Kamstra, Aafke University of Groningen Who cares? Kamstra, Aafke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Mooren, Francisca Catharina Theodora

Nadere informatie

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije

Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije University of Groningen Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen

Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen University of Groningen Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Mazzola, P. (2016). Phenylketonuria: From body to brain [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen

Citation for published version (APA): Mazzola, P. (2016). Phenylketonuria: From body to brain [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen University of Groningen Phenylketonuria Mazzola, Priscila IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph

Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

University of Groningen. Up2U Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika

University of Groningen. Up2U Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika University of Groningen Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda University of Groningen Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea

University of Groningen. Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea University of Groningen Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen De ontwikkeling van prikkelverwerking bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis en de invloed van hulp en begeleiding gedurende het leven. Fortuin, Marret; Landsman-Dijkstra,

Nadere informatie

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G.

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n. University of Groningen Work outcome in young adults with disabilities Holwerda, Anja IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain

Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain University of Groningen Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

University of Groningen. Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie

University of Groningen. Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie University of Groningen Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der

De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der University of Groningen De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

University of Groningen. Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje

University of Groningen. Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje University of Groningen Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja

Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja University of Groningen Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina University of Groningen Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen STERK in het werk. Een kwalitatief onderzoek naar de adoptie van een programma gericht op het Stimuleren van Eigen Regie en Kwaliteit van leven (STERK) van nierpatiënten door zorgverleners

Nadere informatie

University of Groningen. Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes

University of Groningen. Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes University of Groningen Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der

University of Groningen. De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der University of Groningen De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it.

Nadere informatie

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor University of Groningen Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

University of Groningen. Patient characteristics related to health care consumption Olthof, Marijke

University of Groningen. Patient characteristics related to health care consumption Olthof, Marijke University of Groningen Patient characteristics related to health care consumption Olthof, Marijke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk

Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee

Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit

University of Groningen. Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit University of Groningen Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo

University of Groningen. Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo University of Groningen Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Faber, A. (2006). Stimulant treatment in children: A Dutch perspective s.n.

Citation for published version (APA): Faber, A. (2006). Stimulant treatment in children: A Dutch perspective s.n. University of Groningen Stimulant treatment in children Faber, Adrianne IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester

Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n. University of Groningen Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Scheepstra, Adriana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

University of Groningen. De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob

University of Groningen. De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob University of Groningen De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Mental health from a life-course perspective Veldman, Karin

University of Groningen. Mental health from a life-course perspective Veldman, Karin University of Groningen Mental health from a life-course perspective Veldman, Karin IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M.

University of Groningen. Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M. University of Groningen Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. On physical functioning after pediatric burns Disseldorp, Laurien Maria

University of Groningen. On physical functioning after pediatric burns Disseldorp, Laurien Maria University of Groningen On physical functioning after pediatric burns Disseldorp, Laurien Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Interactie als gereedschap Koole, Tom

Interactie als gereedschap Koole, Tom Interactie als gereedschap Koole, Tom IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde

Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde University of Groningen Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter University of Groningen Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

University of Groningen. Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef

University of Groningen. Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef University of Groningen Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M.

Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M. Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera University of Groningen Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria

Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

University of Groningen. Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien

University of Groningen. Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien University of Groningen Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne

The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien

The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Hartman, H. T. (2017). The burden of myocardial infarction [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen

Citation for published version (APA): Hartman, H. T. (2017). The burden of myocardial infarction [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen University of Groningen The burden of myocardial infarction Hartman, Hermina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia

University of Groningen. Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia University of Groningen Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Crane, L. M. A. (2011). Intraoperative fluorescence imaging in cancer Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Crane, L. M. A. (2011). Intraoperative fluorescence imaging in cancer Groningen: s.n. University of Groningen Intraoperative fluorescence imaging in cancer Crane, Lucia Marie Albertine IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

The diversity puzzle Mäs, Michael

The diversity puzzle Mäs, Michael The diversity puzzle Mäs, Michael IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document Version

Nadere informatie

University of Groningen. BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem

University of Groningen. BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem University of Groningen BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Moving towards independence? Evaluation of the 'Mobility Opportunities Via Education' curriculum with children with profound intellectual and multiple disabilities van der Putten,

Nadere informatie

Unemployment and the health of Slovak adolescents Sleskova, Maria

Unemployment and the health of Slovak adolescents Sleskova, Maria Unemployment and the health of Slovak adolescents Sleskova, Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J.

Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J. University of Groningen Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Determinants of disability and functional capacity in patients with chronic low back pain Schiphorst Preuper, Henrica

Determinants of disability and functional capacity in patients with chronic low back pain Schiphorst Preuper, Henrica University of Groningen Determinants of disability and functional capacity in patients with chronic low back pain Schiphorst Preuper, Henrica IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Veeze, P. (1968). Rationale and methods of early detection in lung cancer. [S.n.].

Citation for published version (APA): Veeze, P. (1968). Rationale and methods of early detection in lung cancer. [S.n.]. University of Groningen Rationale and methods of early detection in lung cancer. Veeze, Piet IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Zwanikken, C. P. (1997). Multiple sclerose: epidemiologie en kwaliteit van leven s.n.

Citation for published version (APA): Zwanikken, C. P. (1997). Multiple sclerose: epidemiologie en kwaliteit van leven s.n. University of Groningen Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

University of Groningen. Injury prevention in team sport athletes Dallinga, Joan

University of Groningen. Injury prevention in team sport athletes Dallinga, Joan University of Groningen Injury prevention in team sport athletes Dallinga, Joan IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus

University of Groningen. The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus University of Groningen The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

Coronary heart disease from a psychosocial perspective Skodova, Zuzana

Coronary heart disease from a psychosocial perspective Skodova, Zuzana Coronary heart disease from a psychosocial perspective Skodova, Zuzana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Egberink, I. J-A. L. (2010). Applications of item response theory to non-cognitive data Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Egberink, I. J-A. L. (2010). Applications of item response theory to non-cognitive data Groningen: s.n. University of Groningen Applications of item response theory to non-cognitive data Egberink, Iris IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Dilemmas in child protection Bartelink, Cora

University of Groningen. Dilemmas in child protection Bartelink, Cora University of Groningen Dilemmas in child protection Bartelink, Cora IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

University of Groningen. Pieces of the Puzzle Vissia, Eline Margreta

University of Groningen. Pieces of the Puzzle Vissia, Eline Margreta University of Groningen Pieces of the Puzzle Vissia, Eline Margreta IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs University of Groningen Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Improving quality of care for patients with ovarian and endometrial cancer Eggink, Florine

Improving quality of care for patients with ovarian and endometrial cancer Eggink, Florine University of Groningen Improving quality of care for patients with ovarian and endometrial cancer Eggink, Florine IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if

Nadere informatie

University of Groningen. Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad

University of Groningen. Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad University of Groningen Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Hoekstra, H. J. (1982). Fractures of the proximal femur in children and adolescents [S.n.]

Citation for published version (APA): Hoekstra, H. J. (1982). Fractures of the proximal femur in children and adolescents [S.n.] University of Groningen Fractures of the proximal femur in children and adolescents Hoekstra, Harald IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi

Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Weide, M. G. (1995). Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Weide, M. G. (1995). Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Groningen: s.n. University of Groningen Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Weide, Marga Geerte IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M.

Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M. Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

University of Groningen. Family matters Luijkx, Jorien

University of Groningen. Family matters Luijkx, Jorien University of Groningen Family matters Luijkx, Jorien IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Roodenburg, J. L. N. (1985). CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies. [S.l.]: [S.n.].

Citation for published version (APA): Roodenburg, J. L. N. (1985). CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies. [S.l.]: [S.n.]. University of Groningen CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies Roodenburg, Johannes Leendert Nicolaas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Hoeksema, A. (2016). Oral health in frail elderly [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen

Citation for published version (APA): Hoeksema, A. (2016). Oral health in frail elderly [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen University of Groningen Oral health in frail elderly Hoeksema, Albert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

University of Groningen. Towards tailored elderly care Peters, Lilian. DOI: /j.jpsychores

University of Groningen. Towards tailored elderly care Peters, Lilian. DOI: /j.jpsychores University of Groningen Towards tailored elderly care Peters, Lilian DOI: 10.1016/j.jpsychores.2013.02.003 IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

University of Groningen. Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van

University of Groningen. Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van University of Groningen Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Status differentiation Grow, André

Status differentiation Grow, André Status differentiation Grow, André IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document Version

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 1 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 1 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 1 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

University of Groningen. Similar but different Joustra, Monica Laura

University of Groningen. Similar but different Joustra, Monica Laura University of Groningen Similar but different Joustra, Monica Laura IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen

Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Mooren, Francisca Catharina Theodora van der IMPORTANT NOTE:

Nadere informatie

University of Groningen. Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella

University of Groningen. Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella University of Groningen Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Recovery from mild traumatic brain injury Scheenen, Myrthe

University of Groningen. Recovery from mild traumatic brain injury Scheenen, Myrthe University of Groningen Recovery from mild traumatic brain injury Scheenen, Myrthe IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n. University of Groningen Work outcome in young adults with disabilities Holwerda, Anja IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria

Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria University of Groningen Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

Citation for published version (APA): de Boer, H. (2009). Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs. Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): de Boer, H. (2009). Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs. Groningen: s.n. University of Groningen Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Tijdschrift voor Genderstudies (2018). Jaarrekening Stichting Tijdschrift voor Vrouwenstudies.

Citation for published version (APA): Tijdschrift voor Genderstudies (2018). Jaarrekening Stichting Tijdschrift voor Vrouwenstudies. University of Groningen Jaarrekening 2017 Tijdschrift voor Genderstudies IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

University of Groningen. Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma

University of Groningen. Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma University of Groningen Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

University of Groningen. Ondernemerschap in Zuidoost Drenthe Hans, Lianne; Edzes, Arend; Koster, Sierdjan

University of Groningen. Ondernemerschap in Zuidoost Drenthe Hans, Lianne; Edzes, Arend; Koster, Sierdjan University of Groningen Ondernemerschap in Zuidoost Drenthe Hans, Lianne; Edzes, Arend; Koster, Sierdjan IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der

Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie