Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010"

Transcriptie

1 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 21 SEPTEMBER 2010 Voorstelling van de informatiecampagne over de nieuwe speekseltesten 20/09 17/10/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit Voorzitter van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid

2 2 INLEIDING De laatste jaren lijkt het gebruik van bepaalde drugs bijna alledaags geworden, waardoor ook het fenomeen van het rijden onder invloed van drugs uitbreiding neemt. Om deze negatieve tendens tegen te gaan, baseerde de politie zich op de wet van maart 1999 die de mogelijkheid voorzag om controles uit te voeren en om vervolging in te stellen ingeval van rijden onder invloed van bepaalde drugs. Het belangrijkste nadeel van deze wet was de langdurige en omslachtige procedure bij controles, die onmiskenbaar een hinderpaal vormde in de aanpak van deze problematiek. Ondertussen is de technologie geëvolueerd, wat leidde tot de ontwikkeling van een vereenvoudigde controleprocedure. Deze nieuwe procedure, gebaseerd op het gebruik van speekseltesten, treedt op 1 oktober 2010 in werking. De nieuwe procedure is gemakkelijker uitvoerbaar en zou de politie in staat moeten stellen om het aantal controles op te voeren en om het fenomeen van drugs in het verkeer efficiënter te bestrijden. OMVANG VAN HET FENOMEEN Uit de resultaten van een uitgebreid literatuuronderzoek, uitgevoerd in het kader van het ROPS-project 1, blijkt duidelijk dat rijden onder invloed van drugs een probleem is. Psychotrope stoffen hebben duidelijk een negatief effect op de belangrijkste vaardigheden die men nodig heeft voor het besturen van een voertuig. Tijdens dit onderzoek werd de aanwezigheid in het verkeer van bestuurders onder invloed van drugs opgespoord. Het percentage bestuurders onder invloed van cannabis (4 %) is nauwelijks kleiner dan het percentage bestuurders onder invloed van alcohol (5,3 %)! 1 % heeft cocaïne en opiaten gebruikt en 0,8 % amfetamines. Onder de bestuurders die overleden tengevolge van een verkeersongeval, had 37 % alcohol, 10,1 % cannabis, 4,3 % benzodiazepines en cocaïne, 2,8 % opiaten en 2,4 % amfetamines gebruikt. Deze cijfers bevestigen de resultaten van ander recent onderzoek waaruit bleek dat ongeveer 3,6 % van de bevolking verklaart te rijden onder invloed van drugs. Het percentage bedraagt 15 % bij jongeren en 85 % bij drugsverslaafden. 1 Scheers, M., Verstraete, A., Adriaensen, M., Raes, E., Tant, M., Driving under the influence of psychoactive substances. (ROPS), 2006.

3 3 Cannabis is ongetwijfeld de meest verspreide drug, in het bijzonder bij jongeren. Volgens een onderzoek van VAD 2 in Vlaanderen, heeft bijna de helft van de jongeren die regelmatig uitgaan, in het afgelopen jaar cannabis gebruikt. 16 % van hen gebruikt één keer per maand of minder, maar 10 % is dagelijkse gebruiker! Het gaat daarbij hoofdzakelijk om actieve jonge mannen tussen 17 et 24 jaar 3. Cannabis wordt zowel tijdens als na het uitgaan gebruikt. WAT ZIJN DE RISICO S? Heel wat mensen weten welke risico s ze lopen als ze dronken achter het stuur gaan zitten. Maar ook drugs kunnen nefaste gevolgen op het gedrag van de bestuurder hebben en het risico op een ongeval doen toenemen! Ongeacht hun effecten (kalmerend, euforisch, bewustzijnsverruimend, enz.), hebben drugs nefaste gevolgen voor de rijvaardigheid. Zo toont de ROPS-studie aan dat bestuurders onder invloed van cannabis, benzodiazepines en opiaten respectievelijk 2, 2,5 et 3 keer meer risico lopen om bij een ongeval betrokken te raken. De combinatie alcohol en drugs is de gevaarlijkste: de risico s worden met 100 vermenigvuldigd indien het alcoholgehalte hoger dan 0,8 4 is. INVLOED OP HET VERKEERSGEDRAG Het gebruik van drugs doet de rijvaardigheid afnemen en kan cognitieve en/of psychomotorische schade veroorzaken. Geen enkele drug is ongevaarlijk. Alle drugs veroorzaken effecten die onverenigbaar zijn met het besturen van een voertuig. Cannabis Wanneer een bestuurder cannabis heeft gebruikt, verlaagt zijn concentratie- en perceptievermogen. Hij kan nog slechts aan één aspect aandacht schenken. Logisch denken en informatie onthouden gaat moeizamer. Een bestuurder die een hoge dosis cannabis gebruikte, kan zelfs paniekaanvallen of hallucinaties krijgen, wat natuurlijk levensgevaarlijk is in het verkeer. Kortom, cannabis tast de rijvaardigheid van de bestuurder ernstig aan. Men denkt soms dat men door regelmatig cannabis te roken de effecten kan doen verminderen, maar indien de effecten verminderen zal de gebruiker steeds de dosis cannabis verhogen om dezelfde gewaarwordingen te kunnen ervaren. Dit is eigen aan het product cannabis 2 Van Havere, T. (2008), Kwantitatief en kwalitatief uitgaansonderzoek 2006 & 2007, VAD, F. Matthys, Brussel. 3 Kinable, H. (2008), Dossier cannabis. VAD, F. Matthys, Brussel.

4 4 Heroïne Heroïne verhoogt de reactietijd sterk. Net zoals dat bij cannabis het geval is, vermindert heroïne het concentratievermogen. De pupillen vernauwen, wat het nachtzicht enorm beperkt. Cocaïne Aanvankelijk werkt cocaïne stimulerend. Men voelt meer energie en krijgt meer zelfvertrouwen. Deze drug camoufleert echter vermoeidheid: hoewel men het gevoel heeft dat men de wereld aankan, is men eigenlijk tot minder in staat. In het verkeer vertaalt zich dat in het nemen van onverantwoorde risico s, terwijl het concentratievermogen en de opmerkzaamheid afnemen. Na de cocaïneroes volgt er trouwens een depressie die de bestuurder onverschillig maakt voor gevaren op de baan. Bovendien worden de ogen na het gebruik van cocaïne gevoeliger aan licht zodat andere voertuigen de bestuurder sneller verblinden. Amfetamines Amfetamines (zoals speed en ecstasy) vertragen het optreden van vermoeidheid en, net zoals bij cocaïne, veroorzaken een emotionele ontremming waardoor de bestuurder zichzelf overschat. Hij krijgt meer zelfvertrouwen en geraakt in een euforische stemming. Hij neemt meer risico s in het verkeer en handelt impulsief en irrationeel. Amfetaminegebruikers vormen dus een groot gevaar op de weg. VANAF 1/10: NIEUWE PROCEDURE De nieuwe procedure (uitgevoerd door een politieambtenaar) bestaat uit drie fasen: 1) Check-list (uiterlijke kenmerken): de politieambtenaar gaat zorgvuldig na of de bestuurder geen uiterlijke kenmerken van recent drugsgebruik vertoont en controleert of het voertuig niets bevat dat drugsgebruik laat vermoeden. De gestandaardiseerde testbatterij voor het screenen van personen onder invloed van drugs was eerder tijdrovend en omslachtig. Deze uitgebreide testbatterij bestond uit een gedeelte gebaseerd op uiterlijke tekenen en een gedeelte gebaseerd op praktische psychomotorische proeven. Vooral deze laatste bleken weinig praktisch. 4 Voir étude immortal (" impaired motorists, methods of roadside testing and assessment for licensing ):

5 5 Daarom werd die testbatterij herleid tot een checklist op basis van uiterlijke tekenen met als doel tekenen van recent druggebruik te detecteren. 2) De speekseltest: de politieambtenaar overhandigt de bestuurder een apparaatje waarmee hij enkele malen over de tong moet wrijven. Deze sneltest toont meteen aan óf de bestuurder drugs heeft gebruikt en zo ja, welke drugs dit dan zijn. De wetenschap is sinds 1999 verder geëvolueerd, wat leidde tot nieuwe inzichten. Verschillende fabrikanten van speekseltesten zijn blijven werken aan de verbetering van hun producten en uit de evaluaties uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, in samenwerking met de plaatselijke en federale politie, blijkt dat deze testen voldoende betrouwbaar zijn. Het grote voordeel van de speekseltest is dat deze veel sneller is en toelaat een reeks praktische problemen bij controles te verhelpen, zoals de noodzakelijke aanwezigheid van een sanitaire voorziening. Een ander voordeel is dat bij gebruik van de speekseltest het aantal vals positieve resultaten daalt. Het is immers zo dat metabolieten (afbraakproducten) vaak uren tot dagen aantoonbaar zijn in urine, terwijl dit niet het geval is in speeksel en bloed. Australië heeft reeds geruime tijd ervaring met speekseltesten. De Australische autoriteiten stelden vast dat de invoering van die testen een positieve invloed op het gedrag van de bestuurders had. 33 % van de drugsgebruikers verklaarde dat de drugtesten hen hadden beïnvloed (vooral door het vermijden van het gebruik van drugs voor het besturen van een voertuig) en het aandeel van druggebruikers dat verklaarde te rijden onder invloed van drugs daalde van 45% tot 35% 3) Speekselanalyse: indien de speekseltest aangeeft dat de bestuurder drugs gebruikte, geeft de politie hem een ander apparaat waarmee hij speeksel moet collecteren in zijn mond. Een laboratorium analyseert daarna welke drugs genomen werden. Bij de vorige procedure werd er steeds een bloedstaal afgenomen indien de urinetest positief was (of indien de urinetest niet mogelijk was). Het bloed mocht enkel afgenomen worden door een arts, wat de procedure erg omslachtig maakte.

6 6 In haar herziene versie voorziet de wet dat er een speekselstaal (en geen bloedstaal) wordt afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium. Binnenkort wordt het KB omtrent deze speekselanalyse van kracht. De bloedproef zal slechts worden uitgevoerd indien er onvoldoende speeksel kan worden afgenomen of indien de persoon in kwestie weigert om zich aan een speekseltest te onderwerpen. De procedure in het kort: Check-list met uiterlijke kenmerken Negatief Positief Negatief Speekseltest Geweigerd zonder wettige reden of speekseltest niet mogelijk Positief Proces-verbaal + 12 uur rijverbod + bloedproef door arts Proces-verbaal + 12 uur rijverbod + Speekselanalyse of bloedproef Positief Geweigerd zonder wettige reden of speekseltest niet mogelijk Politierechtba nk Bij een positief resultaat van de speekseltest, weigering zonder wettige reden of als het onmogelijk is om de speekseltest/-analyse af te nemen, wordt het parket ingelicht met het oog op een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs

7 7 SANCTIES Voor het rijden onder invloed van drugs geldt een nultolerantie! Mogelijke straffen die de politierechter kan opleggen Bij een eerste o een geldboete van minimum tot maximum overtreding o mogelijk verval van het recht tot sturen van minimum 8 dagen tot maximum 5 jaar. o als je minder dan twee jaar voordien je rijbewijs B hebt behaald, dan krijg je sowieso een verval van het recht tot sturen opgelegd.. Bij herhaling binnen drie jaar Bij herhaling binnen de drie jaar na de tweede overtreding o mogelijke gevangenisstraf van minimum 1 maand tot maximum 2 jaar o geldboete van minimum tot maximum o beiden of één van de twee bovenstaande straffen worden opgelegd o een verval van het recht tot sturen voor ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar, of voorgoed. o verdubbeling van de gevangenisstraffen en de geldboetes vermeld bij de eerste herhaling. CONCLUSIE De absolute noodzaak om het probleem van het rijden onder invloed van drugs aan te pakken, de vorige procedure die te omslachtig was, de nieuwe mogelijkheden die sinds 1999 door de wetenschap ontwikkeld zijn en waarvan de betrouwbaarheid bewezen is, waren gegronde redenen om de wetgeving te veranderen en aan de nieuwe evoluties aan te passen. Op middellange termijn zal de nieuwe procedure het risico op controles verhogen, wat de verkeersveiligheid alleen maar ten goede kan komen.

WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER?

WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER? WAT ZEGT DE WET OVER ALCOHOL EN DRUGS IN HET VERKEER? 2016 Rijden onder invloed van illegale drugs is verboden. Ook het gebruik van alcohol in het verkeer is gereglementeerd. Wat gebeurt er als men toch

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs De Druglijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren Advies

Nadere informatie

Lijst van de bijlagen

Lijst van de bijlagen Lijst van de bijlagen BIJLAGE 1 Uittreksel uit: Council Directive of 29 July 1991 on driving licences (91/439/EEC) BIJLAGE 2 Uittreksel uit: Richtlijn van de Raad van 29 juli 1991 betreffende het rijbewijs

Nadere informatie

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling van de verkeersovertredingen 14.1 De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren.

Nadere informatie

Circulaire gericht aan de parketten. Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer. Wet van 16 maart 1999 1

Circulaire gericht aan de parketten. Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer. Wet van 16 maart 1999 1 1 Circulaire gericht aan de parketten Rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol - politie over het wegverkeer Wet van 16 maart 1999 1 1 Wet van 16 maart 1999 tot wijziging van de wet betreffende

Nadere informatie

4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN

4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN 4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN 46 4.1 Bevoegde personen Bevoegde personen kunnen het verkeer regelen en bevelen geven waaraan je onmiddellijk gevolg moet geven. Dit zijn de belangrijkste: Een arm of beide

Nadere informatie

Definitieve resultaten eindejaarscontroles

Definitieve resultaten eindejaarscontroles Definitieve resultaten eindejaarscontroles Persbericht 14 januari 211 2 Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg maken Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en het Belgisch

Nadere informatie

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Samenvatting. Prof. Dr. Alain Verstraete. Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Samenvatting. Prof. Dr. Alain Verstraete. Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant ROPS Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen Samenvatting Coördinator: Promotor: Onderzoekers: Mevr. Miran Scheers Prof. Dr. Alain Verstraete Mevr. Myriam Adriaensen Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant

Nadere informatie

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i Basisvorming drugs & druggebruik 1. Drugpunt en PZ Deinze -Zulte 2. Productinformatie: soorten drugs 3. Wetgeving 4. Welke drugs worden door onze leerlingen gebruikt? Inhoud 5. Hoe moeten we dat druggebruik

Nadere informatie

Vlot in het verkeer! Vlot door de mazen van het net?

Vlot in het verkeer! Vlot door de mazen van het net? Vlot in het verkeer! Vlot door de mazen van het net? Prof. Alain Verstraete Ghent, Belgium Hoe drugs rijden beïnvloeden Video http://www.youtube.com/watch?v=ixipexkggpy Overzicht Effecten van drugs op

Nadere informatie

STATEN-GENERAAL VAN DE VERKEERSVEILIGHEID

STATEN-GENERAAL VAN DE VERKEERSVEILIGHEID pagina 1 van 16 1. PROBLEEMSTELLING Sinds 1999 staat er een wettelijk instrumentarium ter beschikking van de politiediensten voor de opsporing van rijden onder invloed van illegale drugs. Deze wet was

Nadere informatie

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles PERSBERICHT 25 januari 2012 Definitieve resultaten eindejaarscontroles Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg, maakt het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV de eindbalans

Nadere informatie

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Uitgebreide samenvatting. Miran Scheers Alain Verstraete Myriam Adriaensen Elke Raes Mark Tant

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Uitgebreide samenvatting. Miran Scheers Alain Verstraete Myriam Adriaensen Elke Raes Mark Tant ROPS Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen Uitgebreide samenvatting Miran Scheers Alain Verstraete Myriam Adriaensen Elke Raes Mark Tant In opdracht van Federaal Wetenschapsbeleid 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles

Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles PERSBERICHT 07 februari 2013 Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg, maakt het Kenniscentrum voor de Verkeersveiligheid van het BIVV de

Nadere informatie

Rijden onder invloed van illegale drugs

Rijden onder invloed van illegale drugs Rijden onder invloed van illegale drugs Rijden onder invloed van illegale drugs 1. Wettelijk kader Het artikel 37 bis 1 WPW bepaalt dat het besturen op de openbare weg van een voertuig of een rijdier of

Nadere informatie

Gene Zever. Dr. Apr. Sarah Wille NICC

Gene Zever. Dr. Apr. Sarah Wille NICC Gene Zever Dr. Apr. Sarah Wille NICC Overzicht presentatie Waarom drugs opsporen in speeksel? Welk nut heeft een bijkomende analyse in het laboratorium? Zijn de huidige speekseltesten zever of gene zever?

Nadere informatie

Brussel, 30 november 2015

Brussel, 30 november 2015 Brussel, 30 november 2015 Aan de dames en heren Provinciegouverneurs Aan de heer Hoge Ambtenaar belast met de uitoefening van bevoegdheden van de Brusselse Agglomeratie Aan de heer Voorzitter van het College

Nadere informatie

Drugs in het verkeer

Drugs in het verkeer 1 27/10/2010 Pascal Van den holen Opleidingsonderdeel Opleiding (luik) Inspecteur van politie Drugs in het verkeer Vakgroep Verkeer Vakgroepcoördinator Miguël Christiaens Docent(en) Miguël Christiaens;

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD.... ix INLEIDING.... xi INVLOED VAN ALCOHOL.... 1 WETTELIJKE BASIS.... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE.... 5 DE VERSCHILLENDE STAPPEN IN HET OPSPORINGSONDERZOEK.... 7 De voorafgaande fase: alcoholsampling....

Nadere informatie

Gene Zever. Dr. Apr. Sarah Wille NICC

Gene Zever. Dr. Apr. Sarah Wille NICC Gene Zever Dr. Apr. Sarah Wille NICC Overzicht presentatie Waarom drugs opsporen in speeksel? Welk nut heeft een bijkomende analyse in het laboratorium? Zijn de huidige speekseltesten zever of gene zever?

Nadere informatie

Deel 6 Resultaten. Verkeersveiligheid

Deel 6 Resultaten. Verkeersveiligheid Verkeersveiligheid (Legende : NV = vorig jaar niet vermeld) Overdreven en onaangepast snelheid 2015 Onbemande camera s Overtredingen rood licht 204 153 Overtredingen snelheid 3213 121 Bemande camera s

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD............................................................... ix INLEIDING.................................................................. xi INVLOED VAN ALCOHOL........................................................

Nadere informatie

Dossier: rijden onder invloed van alcohol

Dossier: rijden onder invloed van alcohol Dossier: rijden onder invloed van alcohol 1 1. Rijden onder invloed van alcohol bij de jongeren Bij nachtelijke weekendongevallen wordt alcoholgebruik vaak met de vinger gewezen. Er doen heel wat clichés

Nadere informatie

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5

Inhoud. VOORWOORD... ix. INLEIDING... xi INVLOED VAN ALCOHOL... 1 WETTELIJKE BASIS... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE... 5 Inhoud VOORWOORD.... ix INLEIDING.... xi INVLOED VAN ALCOHOL.... 1 WETTELIJKE BASIS.... 3 PROCEDURE OP EEN DRAFJE.... 5 DE VERSCHILLENDE STAPPEN IN HET OPSPORINGSONDERZOEK.... 7 De voorafgaande fase: alcoholsampling....

Nadere informatie

Pak me dan als je kan

Pak me dan als je kan Pak me dan als je kan Vluchtmisdrijf: wie, wat, waarom? Politierechter K. Stinckens Enkele cijfers veroordelingen 2013 2014 Vlucht met doden Vlucht met gewonden Nationaal Leuven Nationaal Leuven 11 1 6

Nadere informatie

Politiecongres 2013. Mee met de laatste technologische trends? Nieuwe initiatieven voor wegcontroles

Politiecongres 2013. Mee met de laatste technologische trends? Nieuwe initiatieven voor wegcontroles Politiecongres 2013 Mee met de laatste technologische trends? Nieuwe initiatieven voor wegcontroles Politiecongres 2013 Nieuwe technologieën bij wegcontroles: alcoholmeters, snuffeltoestellen Jean-Pierre

Nadere informatie

INHOUDSOVERZICHT TEN GELEIDE 11

INHOUDSOVERZICHT TEN GELEIDE 11 SOVERZICHT TEN GELEIDE 11 DEEL 1 BESPREKING VAN DE NIEUWE EN BESTAANDE WETGEVING 15 1. De drugwetgeving 15 1.1. Overzicht van de drugwetgeving 15 1.1.1. Wet 24 februari 1921 15 1.1.2. De uitvoeringsbesluiten

Nadere informatie

Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015

Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015 Presentatie Drugs op het werk Spreker Saskia Schluter Datum 04-2015 Controle Onlangs is door een grote opdrachtgever van STAR OGP een drugscontrole gehouden onder alle aanwezigen (dus medewerkers van diverse

Nadere informatie

Dossier : drugs in het verkeer

Dossier : drugs in het verkeer Dssier : drugs in het verkeer 1 Enkele gangbare pvattingen ver illegale drugs Ik merk het direct wanneer iemand drugs heeft genmen. Ik lp dus geen risic m mee te rijden met iemand die nder invled rijdt.

Nadere informatie

Deel 6 Resultaten. Verkeersveiligheid

Deel 6 Resultaten. Verkeersveiligheid Verkeersveiligheid Overdreven en onaangepast snelheid 2018 2017 Onbemande camera s Rood licht 469 317 Snelheid 17739 6805 Bemande camera s Aantal opgestelde pv s 5632 5632 Er werden door de dienst verkeer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 02/2013 van 30 januari 2013 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, wat betreft de speekselanalyse

Nadere informatie

De verkeersveiligheid in 2008

De verkeersveiligheid in 2008 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 25 FEBRUARI 2009 De verkeersveiligheid in 2008 Resultaten van de Verkeersveiligheidsbarometer Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit Voorzitter

Nadere informatie

De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012

De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012 De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012 Beschikbare bronnen om het verkeersveiligheidsbeleid te oriënteren - verkeersongevallenstatistieken

Nadere informatie

Detectie van drugsgebruik in het verkeer op basis van uiterlijke kenmerken en kenmerken van gedrag R-2014-28A

Detectie van drugsgebruik in het verkeer op basis van uiterlijke kenmerken en kenmerken van gedrag R-2014-28A Detectie van drugsgebruik in het verkeer op basis van uiterlijke kenmerken en kenmerken van gedrag R-2014-28A Detectie van drugsgebruik in het verkeer op basis van uiterlijke kenmerken en kenmerken van

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING: SOORTEN DRUGS EN HUN EFFECTEN 1 I. DRUGWET: 24 FEBRUARI II. DRUGS IN HET VERKEER 86. C. Verzwarende omstandigheden 43

Inhoudsopgave INLEIDING: SOORTEN DRUGS EN HUN EFFECTEN 1 I. DRUGWET: 24 FEBRUARI II. DRUGS IN HET VERKEER 86. C. Verzwarende omstandigheden 43 Inhoudsopgave INLEIDING: SOORTEN DRUGS EN HUN EFFECTEN 1 A. Drugs: vriend of vijand van alle tijden? 1 1. Inleiding 1 2. De psychoactieve stoffen van alle tijden: de klassieke drugs 4 3. De nieuwe psychoactieve

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Turfmarkt 147

Nadere informatie

Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders

Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - april 2015 (herziene herdruk) - D/2015/6030/12

Nadere informatie

Alcohol / WMG / 8 WVW

Alcohol / WMG / 8 WVW Alcohol / WMG / 8 WVW De app helpt je de incidenten 'Geweld onder invloed van alcohol en drugs (3 stoffen + alcohol)' en 'Drugs en alcohol in het verkeer' af te werken. De meest voorkomende situaties zijn

Nadere informatie

Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet

Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet Patrick ARNOU Martine DE BUSSCHER KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELGIÉ ' VERKORT GECITEERDE WETGEVING VERKORT GECITEERDE LITERATUUR XVII XXI DEEL I. DEFINITIE VAN

Nadere informatie

Infosheet Drugs in het verkeer

Infosheet Drugs in het verkeer Infosheet Drugs in het verkeer In dit infosheet schetsen de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), het Trimbos-instituut en stichting TeamAlert (verkeersveiligheidsorganisatie

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T Rolnummer 5297 Arrest nr. 62/2012 van 3 mei 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 38, 5, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit

Nadere informatie

Statistieken over vluchtmisdrijven. Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen

Statistieken over vluchtmisdrijven. Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen Statistieken over vluchtmisdrijven Op basis van de jaarlijkse statistieken van de Hoven en de Rechtbanken over veroordelingen In artikel 33 van de verkeerswet van 18 maart 1968 1 wordt het begrip vluchtmisdrijf

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 9 FEBRUARI 2010 Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/2010 07/03/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit

Nadere informatie

Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers

Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers Wat is het doel van de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers? Met de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers wil het kabinet het geweld onder invloed van

Nadere informatie

Alcohol / WMG / 8 WVW

Alcohol / WMG / 8 WVW Alcohol / WMG / 8 WVW De app helpt je de incidenten 'Geweld onder invloed van alcohol en drugs (3 stoffen + alcohol)' en 'Drugs en alcohol in het verkeer' af te werken. De meest voorkomende situaties zijn

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DRUGSCONTROLES PZ ANTWERPEN DE SPEEKSELTEST: EEN ALTERNATIEF?

ONDERZOEK NAAR DRUGSCONTROLES PZ ANTWERPEN DE SPEEKSELTEST: EEN ALTERNATIEF? Onderzoek naar drugcontroles De speekseltest: een alternatief? 2 ONDERZOEK NAAR DRUGSCONTROLES PZ ANTWERPEN DE SPEEKSELTEST: EEN ALTERNATIEF? Lokale politie Antwerpen afdeling verkeerspolitie tel.: 03

Nadere informatie

Handhavingsstatistieken 2010

Handhavingsstatistieken 2010 Handhavingsstatistieken 2010 1 D/2012/0779/5 Auteur: François Vlaminck Verantwoordelijk uitgever: Karin Genoe BIVV, Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Brussel 2012 2 Inhoud Inleiding Vaststellingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23694 23 december 2011 Richtlijn rijden onder invloed, artt. 8 leden 2 t/m 4, 162 en 163 WVW 1994 (polarisnummer 5.22)

Nadere informatie

XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC? Bij XTC spreek op zijn Engels uit ecstasy in enge zin gaat het eigenlijk over het synthetische MDMA, de stimulerende en bewustzijnsveranderende werkzame stof die in de

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse regering over het wetsvoorstel tot wijziging

Nadere informatie

Ervaring vanuit arbeidsgeneeskunde:

Ervaring vanuit arbeidsgeneeskunde: Ervaring vanuit arbeidsgeneeskunde: de praktijk van het gezondheidstoezicht Dr. Edelhart Y. Kempeneers Medisch directeur Vlaanderen & Brussel SPMT-AristA Studievoormiddag 8 oktober 2015 Situering Groep

Nadere informatie

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2 Inhoudsopgave Wat is een onmiddellijke inning?... 2 Wat is een minnelijke schikking?... 2 Wat is een voorstel tot Verval van de Strafvordering door Betaling van een Geldsom of VSBG?... 2 In welke zaken

Nadere informatie

Deze brochure werd gedrukt in augustus 2015 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens.

Deze brochure werd gedrukt in augustus 2015 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Deze brochure werd gedrukt in augustus 2015 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Verantwoordelijke uitgever : K. Genoe, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel D/2015/0779/27

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op het stilstaan en parkeren en op de overtredingen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Vaststellingen door politiediensten: 4. Vervolging door de parketten 8. Bestraffing door politierechtbanken 13

Inhoud. Inleiding. Vaststellingen door politiediensten: 4. Vervolging door de parketten 8. Bestraffing door politierechtbanken 13 Handhavingsstatistieken 2009 1 D/2012/0779/3 Auteur: François Vlaminck Verantwoordelijk uitgever: Karin Genoe BIVV, Observatorium voor de Verkeersveiligheid, Brussel 2012 2 Inhoud Inleiding Vaststellingen

Nadere informatie

Rolnummer 5264. Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T

Rolnummer 5264. Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T Rolnummer 5264 Arrest nr. 24/2012 van 16 februari 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 38, 5, van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN INHOUD Waarom planmatig handhaven Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en 2011 niet dwingend referentiekader ZVP

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten. Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten. Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

RaadvanKorpschefs L 1 T 1 E. Geachte mevrouw Deudekom,

RaadvanKorpschefs L 1 T 1 E. Geachte mevrouw Deudekom, v RaadvanKorpschefs L 1 T 1 E Adres litrechtseweg2 ~ 3732 HB De Bilt ~ p~,zt~&e~ Postbus 14 3730 PA De Bill T~4S1OOØ 030 634 Ministerie van Veiligheid en Justitie Fax 030 634 DG Wetgeving, Internationale

Nadere informatie

Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens.

Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Verantwoordelijke uitgever : K. Genoe, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel D/2011/0779/89

Nadere informatie

Lokale verkeersbarometer januari februari maart (eerste trimester 2016)

Lokale verkeersbarometer januari februari maart (eerste trimester 2016) Lokale verkeersbarometer januari februari maart (eerste trimester 2016) De lokale verkeersbarometer is een periodiek opgestelde statistiek op basis van de door de lokale politie geregistreerde verkeersfeiten:

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 MEI 2014 P.13.1776.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.1776.N B M J P, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Chris Vandebroeck, advocaat bij de balie te Leuven. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

RIJDEN ONDER INVLOED. Docent Mr H. Oldenhof Datum 24 augustus 2007 Plaats Haagrecht Advocaten Punten 2 PO Juridisch

RIJDEN ONDER INVLOED. Docent Mr H. Oldenhof Datum 24 augustus 2007 Plaats Haagrecht Advocaten Punten 2 PO Juridisch RIJDEN ONDER INVLOED Docent Mr H. Oldenhof Datum 24 augustus 2007 Plaats Haagrecht Advocaten Punten 2 PO Juridisch Rijden onder invloed. Systematiek wet. Rekenen met glazen in plaats van promilages. Argumenten

Nadere informatie

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rhini-San 2 mg/20 mg tabletten Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN. Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN. Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven Inhoud Waarom planmatig handhaven Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en

Nadere informatie

: 5 2000, 16 1999 16 1968 (B.S.

: 5 2000, 16 1999 16 1968 (B.S. 20.10.2000 Betreft : Richtlijn van de Minister van Justitie dd. 5 december 2000, gericht aan de politiediensten, inzake de wet van 16 maart 1999 tot wijziging van de wet betreffende de politie over het

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL Brussel, le 27 février 2004. Omzendbrief nr. COL 4/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer de

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Brussel, 14 december 1998. College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 16/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer/Mevrouw

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving.

Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving. 12 Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer www.mobilit.fgov.be V.U.: C. Van Den Meersschaut, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel D/2004/0779/09 Sta even stil bij de nieuwe verkeerswetgeving. Verkeersovertredingen:

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr. 03 / 2005 van 14 maart 2005.

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr. 03 / 2005 van 14 maart 2005. KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel. : +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/213.85.65 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING

Nadere informatie

Zomer Bob Campagne Provincie: Limburg

Zomer Bob Campagne Provincie: Limburg Campagne 2017 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 17.978 testen uitgevoerd, waarvan 2,71 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 6.587 1.367

Nadere informatie

Zomer Bob Campagne Provincie: West-Vlaanderen

Zomer Bob Campagne Provincie: West-Vlaanderen Campagne 2017 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 31.896 testen uitgevoerd, waarvan 4,18 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 18.890

Nadere informatie

Zomer Bob Campagne Provincie: Oost-Vlaanderen

Zomer Bob Campagne Provincie: Oost-Vlaanderen Campagne 2017 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 44.572 testen uitgevoerd, waarvan 3,61 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 17.987

Nadere informatie

Bob Campagne Provincie: West-Vlaanderen

Bob Campagne Provincie: West-Vlaanderen 2017-2018 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 43.172 testen uitgevoerd, waarvan 2,89 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 20.553 1.917

Nadere informatie

Zomer Bob Campagne Provincie: Luxembourg

Zomer Bob Campagne Provincie: Luxembourg Campagne 2017 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 10.389 testen uitgevoerd, waarvan 2,75 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 6.009 759

Nadere informatie

Zomer Bob Campagne Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Zomer Bob Campagne Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1. Huidige campagne Uw provincie heeft 26.455 testen uitgevoerd, waarvan 3,24 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 12.880 951 13.831 3.356

Nadere informatie

Drugs en de wet. De meest gestelde vragen. de druglijn

Drugs en de wet. De meest gestelde vragen. de druglijn Drugs en de wet. De meest gestelde vragen de druglijn V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - oktober 2012 (herziene herdruk)

Nadere informatie

ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK. Achternaam. Cliëntnummer. Naam interviewer

ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK. Achternaam. Cliëntnummer. Naam interviewer ASSESSMENT MIDDELENGEBRUIK Achternaam bij vrouwelijke cliënten meisjesnaam Geboortedatum Cliëntnummer Datum interview d d m m d d m m 1. Naam interviewer 2. 3. Interview is niet volledig afgenomen want:

Nadere informatie

Bob Campagne NATIONAAL

Bob Campagne NATIONAAL 1. Huidige campagne Er werden 450.774 testen uitgevoerd, waarvan 1,87 % een positief resultaat hadden Dag Nacht sub-totaal Dag Nacht sub-totaal # totaal uitgevoerde testen 223.312 17.940 241.252 135.419

Nadere informatie

1.3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid

1.3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid .3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid Als je barst van de hoofdpijn, koorts hebt, down bent of je hondsmoe voelt, ben je een minder goede verkeersdeelnemer dan wanneer je fit bent. En ook bepaalde

Nadere informatie

Doodsoorzaak: VERKEER

Doodsoorzaak: VERKEER Doodsoorzaak: VERKEER V erkeersongevallen zijn wereldwijd de belangrijkste niet aan ziekte gebonden doodsoorzaak. De VN legden zich daarom met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een stevige ambitie

Nadere informatie

Inhoudstafel. Lijst figuren 13. Lijst tabellen 17. Rechtbank onder invloed 25

Inhoudstafel. Lijst figuren 13. Lijst tabellen 17. Rechtbank onder invloed 25 ASP Migranten in de balans.book Page 7 Friday, January 15, 2010 10:47 AM Inhoudstafel Inhoudstafel 7 Lijst figuren 13 Lijst tabellen 17 Rechtbank onder invloed 25 Deel I: Etnische minderheidsgroepen :

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Waarvoor kan je naar de politie?

Waarvoor kan je naar de politie? olitie Iedereen kan te maken krijgen met de politie. Iedereen kan ooit de politie nodig hebben. Zowel politie als burgers hebben zich daarbij aan bepaalde regels te houden. politie Waarvoor kan je naar

Nadere informatie

Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers

Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers Q & A Wet middelenonderzoek bij geweldplegers Wat is het doel van de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers? Met de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers wil het kabinet het geweld onder invloed van

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

Drugspreventie-beleid

Drugspreventie-beleid Lommel United stelt zich tot doel om voetballers professioneel op te leiden. In kwaliteitsvolle omstandigheden en in een gezonde competitieve én aangenaam constructieve geest wil Lommel United zoveel mogelijk

Nadere informatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Nieuwe (&oude) verslavingstrends. R. Rijlaarsdam, J.H. van Gestel, A.H. Oortgiesen, J.A. Wind

Nieuwe (&oude) verslavingstrends. R. Rijlaarsdam, J.H. van Gestel, A.H. Oortgiesen, J.A. Wind Nieuwe (&oude) verslavingstrends R. Rijlaarsdam, J.H. van Gestel, A.H. Oortgiesen, J.A. Wind Programma: J.A. Wind, de cijfers Programma: J.A. Wind, de cijfers J. A. van Gestel, nieuwe trends GHB Cannabis

Nadere informatie

Zin en onzin van drugsanalyses SNELTESTEN

Zin en onzin van drugsanalyses SNELTESTEN Zin en onzin van drugsanalyses SNELTESTEN symposium MDI, 11 december 2015 Ed Pennings The Maastricht Forensic Institute Maastricht University Kenmerken Stel er staat een koe in de wei, dan staan er 4 poten.

Nadere informatie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk

Nadere informatie

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 PERSBERICHT AANTAL ONGEVALLEN MET LICHAMELIJK LETSEL DAALT OP N33 NA JAAR VAN INTENSE CONTROLES Sint-Andries, 20 oktober 2004 Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 Contactpersoon: Kurt Maene Telefoon 050 40.74.07

Nadere informatie

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol

Kennisquiz cannabis. 7. Wat is CBD? A. hetzelfde als THC B. Cannabis Bepalings Dosis C. Cannabidiol Kennisquiz Cannabis Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van cannabisgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

ZA4813. Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA4813. Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish) ZA4813 Flash Eurobarometer 233 (Young People and Drugs) Country Specific Questionnaire Belgium (Flemish) FL233 - Youth, attitudes and drugs D1. Geslacht [VRAAG NIET - DUID AAN WAT PAST] - [1]...Man - [2]...Vrouw

Nadere informatie

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling

Studie type Populatie Patiënten kenmerken Interventie Controle Dataverzameling Evidence tabel bij ADHD in kinderen en adolescenten (studies naar adolescenten met ADHD en ) Auteurs, Gray et al., 2011 Thurstone et al., 2010 Mate van bewijs A2 A2 Studie type Populatie Patiënten kenmerken

Nadere informatie