Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?"

Transcriptie

1 Drugs en de wet Mag het nu wel of niet?

2 Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel Federale politie Advocaten voor jongeren Jongeren Advies Centrum Awel, luistert naar kinderen en jongeren tel. 102 of Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

3 Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? De Belgische wet heeft allerlei regels over drugs. Het is belangrijk dat je weet wat mag en wat niet, zodat je zelf keuzes kan maken. En dus ook instaat voor de gevolgen. Dat je het niet wist is een flauw excuus.

4 Waar vind je nuttige informatie over drugs? De DrugLijn heeft een uitstekende website met alles wat je moet weten over alcohol, drugs en druggebruik (zie pagina 2 van deze folder). Met De DrugLijn kan je anoniem bellen, chatten, mailen of skypen. Ook als je vragen hebt over het druggebruik van je vrienden, je ouders of je broers of zussen kan je bij de mensen van De DrugLijn terecht. Met enkele tests op de website check je zelf wat je echt weet over drugs.

5 Wanneer spreek je over drugs? Het begrip drugs is niet onbekend, maar het is niet altijd duidelijk wat als drug beschouwd wordt. Drugs beïnvloeden het bewustzijn, het gevoel en de zintuigen. Tabak, alcohol en medicijnen zijn ook drugs, hoewel ze maatschappelijk aanvaard en legaal zijn. Je mag ze gebruiken, maar er bestaan ook wetten over, zoals rijden onder invloed van medicijnen of alcohol.

6 Let op met verhalen die je hoort over cannabis. Aan cannabisbezit of cannabisgebruik kan altijd een straf vasthangen Wat zegt de wet over drugs? Drugs zijn illegaal en altijd en overal verboden, zowel in privéruimtes als in openbare plaatsen. Verboden betekent dat je geen drugs mag bezitten, verkopen, aankopen of invoeren. In de wet staat niets over het gebruik van illegale drugs, maar als je ze niet mag bezitten, kan je ze ook niet gebruiken. Dat verbod heeft niets te maken met soft of hard drugs en ook al niet met leeftijd. Ook meerderjarigen mogen geen cannabis, speed, xtc, heroïne of cocaïne bezitten, vervoeren, verkopen of produceren.

7

8 Mag je nu wel of niet cannabis gebruiken? Let goed op met verhalen die je hoort over cannabis. Aan cannabisbezit of cannabisgebruik kan altijd een straf vasthangen. Minderjarigen mogen nooit cannabis of andere drugs bezitten, verkopen, gebruiken of kweken. Ook voor meerderjarigen is cannabisgebruik verboden. Er bestaat geen legalisering maar wel een decriminalisering van cannabis. Aan bezit voor persoonlijk gebruik - dat is maximaal 3 gram cannabis of één geteelde plant - kan de laagste vervolgingsprioriteit gegeven worden. Concreet wordt bezit voor persoonlijk gebruik niet altijd vervolgd, tenzij er sprake is van verstoring van de openbare orde of verzwarende omstandigheden.

9 Kan je voor cannabisgebruik gestraft worden? Je kan vervolgd worden voor cannabisgebruik. Zeker als minderjarige, maar ook als meerderjarige: als er sprake is van verzwarende omstandigheden of verstoring van de openbare orde. Verzwarende omstandigheden zijn: aanwezigheid bij of verkoop aan minderjarigen lid zijn van georganiseerde handel zware verminking, ziekte of dood veroorzaken een misdrijf plegen. Je verstoort de openbare orde als je cannabis bezit in een instelling voor jeugdbescherming, een school of in de onmiddellijke omgeving van scholen. Ook uitdagend gebruik op een openbare plaats is verstoring van de openbare orde.

10 Wat als je met drugs betrapt wordt onder de 18 jaar? Je bent nog geen 18 jaar en wordt betrapt met cannabis of andere drugs? Dan zal de politie je ouders verwittigen. De politie maakt dan een proces-verbaal op en geeft dat door aan het parket. Het parket kan: de zaak seponeren herstelbemiddeling opleggen je een waarschuwing geven of je doorverwijzen naar de jeugdrechter. Moet je naar de jeugdrechter? Dan kan je je best laten bijstaan door een advocaat of een jeugdadvocaat. De jeugdrechter kan op zijn beurt verschillende maatregelen nemen.

11 Wat als je als meerderjarige betrapt wordt met cannabis? Ben je als meerderjarige betrapt op het bezit van meer dan 3 gram cannabis, of met verzwarende omstandigheden of verstoring van de openbare orde? Dan stelt de politie een proces-verbaal op en geeft dat door aan het parket. Het parket heeft verschillende mogelijkheden: seponeren minnelijke schikking praetoriaanse probatie (de rechtbank geeft je een tweede kans en hoopt dat je niet opnieuw dezelfde fout maakt) doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. De rechtbank beslist tot een geldboete en/of een gevangenisstraf.

12 Mag je dronken over straat lopen? Dronken rijden, mag niet. Je overtreedt de wet als je met meer dan 0,5 promille in je bloed met de auto of de fiets rijdt. Daar blijft het niet bij. De wet bepaalt dat je niet dronken langs de openbare weg mag stappen, de boel op stelten mag zetten of nachtlawaai mag veroorzaken door dronkenschap. Het is verboden om deel te nemen aan of aan te zetten tot dronkenmakende spelletjes, zowel in een café als thuis. Aan wie mag je geen alcohol schenken of verkopen? aan iemand die merkbaar dronken is. aan jongeren onder de 16 jaar. Je mag geen sterke alcoholische dranken (zoals cocktails en breezers) verkopen, schenken of aanbieden aan jongeren onder de 18 jaar.

13 Hoe verloopt een alcoholtest door de politie? De politie houdt het hele jaar door alcoholcontroles. In weekends en tijdens de eindejaarsperiode zijn er extra controles. Als de politie vermoedt dat je teveel gedronken hebt, moet je een ademtest doen. Is de ademtest positief? Dan volgt er een ademanalyse of een bloedtest om vast te stellen hoeveel promille je exact in je bloed hebt. Wie zijn rijbewijs nog geen twee jaar heeft, wordt extra zwaar bestraft.

14 Kan je een alcoholtest weigeren? Je mag bij een alcoholcontrole een wachttijd van 15 minuten vragen. Als je net daarvoor één glas gedronken hebt, kan de aanwezige alcoholdamp in je mond meer promille aangeven en dus mag je een kwartier wachten. Als je een alcoholtest weigert in het kader van een verkeerssituatie, is dat strafbaar. Kan je een speekseltest of bloedanalyse weigeren? Heb je een wettige reden om de test of analyse te weigeren? Dan roept de politie een arts op die over die reden oordeelt. Vindt hij de weigering niet gegrond, dan betaal jij de kosten van de arts. Als je weigert in het kader van een verkeerssituatie, is dat strafbaar.

15 Wat als de politie denkt dat je autorijdt onder invloed van drugs? Als de politie bij een controle vermoedt dat je drugs hebt gebruikt en toch autorijdt, zullen ze een standaard check doen om na te gaan of er uiterlijke tekenen zijn van recent druggebruik. Is dat zo, dan moet je een speekseltest afleggen. Is die test positief dan krijg je onmiddellijk 12 uur rijverbod. Bovendien kan de procureur des Konings je rijbewijs voor 15 dagen intrekken. Bevestigt de bloedanalyse het positieve resultaat, dan volgt een bestraffing: rijverbod rijexamen opnieuw afleggen of (bij herhaling van rijden onder invloed) gevangenisstraf.

16 met steun van: Dit is een folder van Jongerengids. Jongerengids is de snelste weg naar betrouwbare informatie. Voor een antwoord op al jouw vragen, surf naar Deze folder kwam tot stand met de medewerking van De DrugLijn. Voor alle vragen over drank, drugs, pillen of gokken! Najaar 2015: V.U. Eva Vereecke, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel Folders bestellen? Surf naar

RECHT OP ANTWOORD. kinderen, drugs en de wet. informatie voor ouders. recht op antwoord 1

RECHT OP ANTWOORD. kinderen, drugs en de wet. informatie voor ouders. recht op antwoord 1 RECHT OP informatie voor ouders kinderen, drugs en de wet ANTWOORD recht op antwoord 1 Auteur Filip Van Hende, advocaat Redactie Mia De Bock, stafmedewerker VAD Werkgroep Consult: Anja Michiels (VAGGA/Altox),

Nadere informatie

RECHT OP ANTWOORD. kinderen, drugs en de wet. informatie voor ouders. recht op antwoord 1

RECHT OP ANTWOORD. kinderen, drugs en de wet. informatie voor ouders. recht op antwoord 1 RECHT OP informatie voor ouders kinderen, drugs en de wet ANTWOORD recht op antwoord 1 Auteur Filip Van Hende, advocaat Redactie Mia De Bock, stafmedewerker VAD Werkgroep Consult: Anja Michiels (VAGGA/Altox),

Nadere informatie

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks?

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks? Seks & de wet Wat weet jij eigenlijk over seks? Alles over seks Seks Jeugd en Seksualiteit www.jeugdenseksualiteit.be In Petto www.inpetto-jeugddienst.be Sensoa, alles over seks tel. 03 238 68 68 www.allesoverseks.be

Nadere informatie

Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars.

Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars. Minderjarig - Meerderjarig : een groot verschil?? Thematische informatiebrochure. 6e nummer in een reeks brochures voor de Bredenaars. Inhoud: Gemeentelijke jeugddienst, tel. 059/56.19.64 Layout: Gemeentelijke

Nadere informatie

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Als je ouder Wat kan ik doen? drugs gebruikt Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Tips Inhoud Wie ben ik? Waarom gebruikt mijn vader of moeder drugs? Wat is het? Wat doet het? Wanneer zijn drugs een probleem?

Nadere informatie

uitgave december 2007

uitgave december 2007 ... als je mishandeld wordt uitgave december 2007 ... als je mishandeld wordt Wat is kindermishandeling? Kindermishandeling is elke vorm van geweld 1 op een minderjarige (= een persoon jonger dan 18 jaar),

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat?

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat? Leerplicht Naar school gaan, moet dat of mag dat? Alles over leerplicht Vlaamse Infolijn Onderwijs tel. 1700 www.ond.vlaanderen.be/ infolijn Informatiepunt ouders en leerlingen tel. 02 553 87 33 Scholen

Nadere informatie

Werknemers zonder papieren: een rechtengids

Werknemers zonder papieren: een rechtengids Werknemers zonder papieren: een rechtengids 3 WAARSCHUWING: De regels in deze gids zijn algemene regels. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een gespecialiseerde organisatie kan jouw specifieke situatie

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet.

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Hoe oud moet ik zijn om met een brommer te mogen rijden? Zijn mijn ouders over alles de baas? Waarover mag ik zelf beslissen? In dit boekje lees je er

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

HVC. Informatiebrochure SWEET SIXTEEN. Tel. 015/ 31 73 78 Fax 015/ 32 12 36 Website www.hvcassur.be cdv 66906

HVC. Informatiebrochure SWEET SIXTEEN. Tel. 015/ 31 73 78 Fax 015/ 32 12 36 Website www.hvcassur.be cdv 66906 HVC Informatiebrochure SWEET SIXTEEN Verzekeringskantoor hvc assur bvba Oude Baan 2 2550 WAARLOOS-KONTICH Tel. 015/ 31 73 78 Fax 015/ 32 12 36 Website www.hvcassur.be cdv 66906 Minderjarig Meerderjarig:

Nadere informatie

Dossier: rijden onder invloed van alcohol

Dossier: rijden onder invloed van alcohol Dossier: rijden onder invloed van alcohol 1 1. Rijden onder invloed van alcohol bij de jongeren Bij nachtelijke weekendongevallen wordt alcoholgebruik vaak met de vinger gewezen. Er doen heel wat clichés

Nadere informatie

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC is de jongste jaren een van de veelbesproken nieuwe drugs. Wat zijn de eigenschappen? Hoe wordt het gebruikt? Welk jargon doet de ronde? Wat zijn de effecten en de risico

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Je bent op het politiebureau omdat: 1. je wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit en je moest mee naar het

Nadere informatie

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - april 2012 (herziene herdruk) - D/2012/6030/7

Nadere informatie

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt?

Laat je. horen. Waar kan jij je mening kwijt? Laat je horen Waar kan jij je mening kwijt? Alles over inspraak, jongerenpartipatie en verkiezingen Alles over rechten van minderjarigen www.kinderrechtswinkel.be Kinderrechtencommissariaat (voor klachten

Nadere informatie

Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval

Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval Als het verkeer je raakt Praktische gids na een verkeersongeval Colofon Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval is een uitgave van Rondpunt en mjpublishing nv. Redactie: Peter

Nadere informatie

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Samenvatting. Prof. Dr. Alain Verstraete. Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant

ROPS. Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen. Samenvatting. Prof. Dr. Alain Verstraete. Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant ROPS Rijden onder invloed van psychoactieve stoffen Samenvatting Coördinator: Promotor: Onderzoekers: Mevr. Miran Scheers Prof. Dr. Alain Verstraete Mevr. Myriam Adriaensen Mevr. Elke Raes Dr. Mark Tant

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval

Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval Als het verkeer je raakt Praktische gids na een verkeersongeval Colofon Als het verkeer je raakt. Praktische gids na een verkeersongeval is een uitgave van Rondpunt gerealiseerd in nauwe samenwerking met

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie