HANDBOEK BK3OV3. Print dit handboek uit en neem hem mee naar de workshops.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDBOEK BK3OV3. Print dit handboek uit en neem hem mee naar de workshops."

Transcriptie

1 HANDBOEK BK3OV3 Print dit handboek uit en neem hem mee naar de workshops.

2 Introductie: BK3OV3 is een introductie in het ontwerpen in de computer. Dit vak is opgedeeld in 5 delen waarbij vijf belangrijke thema s van digitale ontwerpmogelijkheden voor ontwerpers aan bod komen. Aan het einde van het traject levert het een ontwerp op voor een verdiepte beeldentuin voor het Escher museum in Den Haag. In de eerste twee weken beargumenteer je het ontwerp op basis van visuele en ruimtelijke argumenten, waarbij het navigeren tussen 2D- 3D van belang is. In de derde week introduceren we prestatie gericht ontwerpen, waarbij je het 3D-model analyseert doormiddel van simulaties. In de vierde week identificeren we variabelen die invloed hebben op de geanalyseerde prestaties en maak je een parametrisch ontwerp ter bevordering van die prestaties. Tijdens de vijfde week werk je de details van het ontwerp verder uit en lichten we digitale fabricage technieken zoals 3d printen toe. Matthew Boret. Exploring a Hypnagogic City Gedurende de komende 5 weken, staat de vergelijking tussen analoog en digitaal ontwerpen centraal. Alle ontwerp vragen worden benaderd in het kader van het digitaal ontwerpen. Ontwerpen in de computer biedt het gemak en de efficiëntie om het onderzoek tussen 2D-3D vormgeving uitgebreid en grondig uit te voeren. Het genereren van verschillende alternatieven en optimalisatie van prestaties met behulp van parametrisch ontwerpen beïnvloed ontwerp keuzes vaak op een positieve manier. Ook het evenaren van de ruimtelijke beleving van het 3D ontwerp wordt sterk benut tijdens dit vak. Ontwerpen in de computer is voornamelijk een systematisch proces, gebaseerd op een logische opeenvolging van transformaties van geometrie en het creëren van relaties tussen die geometrieën. Om te leren ontwerpen in de computer, is het belangrijk dat je een systematische denkwijze aanleert. Dit vak biedt één van vele manieren om dit systematische denkproces te implementeren. Het verzinken van de beeldentuin is een bewuste keuze. Niet alleen vanwege het intact houden van het plein, maar ook om te focussen op het maken van ruimte en niet van vorm. Het doel van de opdracht is het definiëren van de relatie tussen 3D architectonische objecten (wanden, vloeren, plateaus, pilaren, daken etc.) en het

3 kunstmatige landschap waarin deze zich bevinden, via een 2D-3D exploratie toegepast in het ontwerp van de beeldentuin. Hiermee probeer je grensverleggende programmatische mogelijkheden te introduceren een boeiende omgeving en composities te creëren om de ruimtelijke beleving van het ontwerp te bevorderen. De complexiteit van deze ontwerpen zit hem niet in de vorm op zich, maar in de methode die de samenhang tussen vormen genereert en eveneens leidt tot een kwalitatief hoogwaardige architectonische ruimte. Als basis hiervoor gebruiken wij de transformatie van een 2D grid (of patroon) naar een 3D ruimte. Op deze manier proberen we je duidelijk te maken om vanaf het begin van het ontwerp proces ruimtelijk te denken over proporties en relaties tussen de abstracte elementen van je ontwerp. Deze methode betreft het maken van een ruimtelijk ontwerp vanuit een 2D tekening. Iedere keuze gedurende dit proces wordt hierbij genomen op grond van functionele (programma van eisen, circulatie, bezonning & schaduw analyse), ruimtelijke, stedenbouwkundige en bouwfysische argumenten. Zie opdracht omschrijvingen voor een gedetailleerde uitleg. In eerste instantie zal het opleggen van het grid/patroon door velen geïnterpreteerd worden als een beperking. Uit ervaring zal echter blijken dat in het ontwerpproces beperkingen juist creativiteit bevorderen. Ook in de praktijk zijn het vaak de fricties tussen de vele beperkingen die tot onverwachte, ingenieuze oplossingen leiden en de meest waanzinnige architectuur genereert. Gebruik het grid/patroon daarom ter inspiratie, niet als bindende eis. Analoog vs. Digitaal Ontwerpproces: Het proces van ontwerpen in de computer komt op sommige punten sterk overeen met ontwerpen op papier. Ook in de computer werk je over het algemeen van grof naar fijn. Gedurende het ontwerpproces worden er steeds nauwkeurigere en nettere tekeningen gemaakt. De eerste schets wordt hooguit als onderlegger gebruikt voor de volgende verder uitgewerkte tekening. Tijdens het ontwerpproces in de computer worden ook de digitale modellen regelmatig opnieuw gemodelleerd, vergelijkbaar met het gebruik van kartonnen schetsmaquettes, of zoals schetsrol: de tekening opnieuw maken is doorgaans minder werk en beter dan de oude tekening aanpassen. Het opnieuw modelleren vergroot daarnaast het inzicht in het ontwerp en kan leiden tot nieuwe ideeën.

4 Parametrisch Ontwerpen: Ontwerpen is een iteratief proces. Je maakt een ontwerpbeslissing, je analyseert deze in zijn context en maakt verbeteringen op basis van die analyse. Er is dus een relatie tussen het analyseren van de ontwerpbeslissingen en het aanpassen van het ontwerp. Om dit proces effectief te ondersteunen heeft sommige ontwerpsoftware een zogenaamde parametrische structuur. Dit betekent niet meer dan dat het ontwerp niet alleen is aan te passen door vorm direct aan te passen, maar door het aanpassen van waarden en formules die gebruikt worden om de vorm te genereren. In een parametrische ontwerpomgeving leg je relaties tussen de verschillende onderdelen vast, verglijkbaar met wiskundige formules. Dat kunnen eenvoudige numerieke relaties zijn, zoals een afstand tussen twee delen, maar ook complexere formules of voorwaardelijke afhankelijkheden. Je maakt een soort recept, waarbij nog ruimte is om te variëren met precieze hoeveelheden. In het voorbeeld hierboven zijn de driehoek en de twee cirkels inherent aan elkaar verbonden. Een verandering in de diameter van één van de cirkels heeft direct een effect op de afmetingen van de andere twee elementen, gebaseerd op de volgorde en afhankelijkheid van de elementen. Door het opbouwen van deze relaties zijn veranderingen makkelijker en sneller door te voeren dan in een niet parametrische omgeving. Het principe blijft grotendeels gelijk, alleen de gebruikte waardes (parameters) verschillen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een parametrische structuur als standaard geldt voor de meeste ontwerpsoftware voor de architectuur en andere industrieën. Al vanaf de aanvang van het vak krijg je de mogelijkheid om te experimenteren met parametrische modellen. Dit gebeurt in aanvulling op de basis principes van het modelleren van 3D geometrieën in de computer. Door deze vroege introductie leer je de manier waarop de geometrie is gedefinieerd tijdens een eerder stadium beter te begrijpen.

5 Organisatie: Week 1. Week 2. Week 3. Week 4. Week 5. Schets: 2D Grid & Patroon Ontwerp: van 2D naar 3D Geometrie Prestatiegericht Ontwerpen Detaillering en Parametrisch ontwerp Digitale Fabricage en Visualisatie Vaardigheid & Kennis: Modelleren in de computer is inherent verbonden aan geometrie en vorm. Hoe je kan tekenen (modelleren) in de computer is een vaardigheid: net als handtekenen, maquettes maken. Met online lesmateriaal raak je bekend met de modelleertechnieken en ben je aan het eind in staat om je ontwerp te modelleren in Rhino, analyses uit te voeren in Revit, en parametrische modellen te maken in Grasshopper, en kan je een 3d print-model maken van je eigen ontwerp. Je kan je 3D model inzetten om je ontwerp te visualiseren, maar hoe kan software je ook helpen om keuzes te informeren en beargumenteren? Voor verschillende workshops wordt je gevraagd om alternatieven te maken. Hier wordt je ook gevraagd de alternatieven naast elkaar te zetten en je keuze te beargumenteren (welk van de alternatieven is beter, en waarom?). Elke week lever je een poster in met de samenvatting van de alternatieven, en beargumenteer je de keuzes. Voor deze opdracht is een globaal programma van eisen opgesteld. Binnen dit heb je zelf veel vrijheid om zelf te experimenteren met de technieken en methoden die we je aanbieden, en nodigen we je uit om die uitdaging aan te gaan. In de eerste twee workshops beargumenteer je op basis van visuele of ruimtelijke argumenten. In de derde workshop is je 3d-model niet alleen een vorm, maar gebruik je simulaties om verschillen tussen drie ontwerpen aan te geven. In de vierde workshop gaan we aan de slag met grasshopper, en gebruiken we parametrisch ontwerpen om minstens drie alternatieven te genereren. De vijfde workshop gebruiken we om kort 3d printen toe te lichten en om het model af te maken. Context De bouwinformatica is een snel ontwikkelend vakgebied, software ontwikkelt snel, en vereist het bijhouden van kennis en vaardigheden. In de afgelopen 5 jaar zijn er sterke verschuivingen geweest van verschillende software, en de mogelijkheden ervan. Dit zal niet snel veranderen, en ook gedurende je carrière zal je deze vaardigheden moeten blijven bijhouden en verbeteren.

6 Blended Learning Het vak is opgezet in een Blended Learning formaat. Dit betekend dat een deel van de uitleg van de leerstof online wordt verzorgd. Deze manier van lesgeven zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. In dit vak gaat het om de leerstof die betrekking heeft op het leren van de software. Dat geeft de mogelijk om tijdens de workshops ons te focussen op het toepassen van de computer in het ontwerpproces. Lezingen Naast de praktische vaardigheden op gebied van computer modelleren is het vooral belangrijk dat je kritisch leert nadenken over het gebruik van de computer en wat de verschillen zijn met de traditionele manier van ontwerpen. Daarom zijn er elke week conceptuele lezingen die een theoretische achtergrond bieden. Enerzijds vanuit een wiskundige benadering omdat geometrie uiteraard daartoe behoord, maar ook gerelateerd aan andere disciplines zoals kunst, theater, film en geschiedenis ter inspiratie voor het ontwerp. Daarnaast zijn er ook verschillende lezingen om een diepere context van het vak aan te geven, hoe worden de technieken en methoden die we behandelen in de praktijk behandeld? Er zijn een aantal architectenbureaus bereid gevonden om uiteen te zetten hoe zij deze technieken toepassen zoals UN Studio en APTO. Onderwijsdoelen (zie ook: studiegids) - Vaardigheid in het gebruik van tools, methoden en technieken - Inzicht krijgen in het toepassen van performance criteria, simulaties en analyses in een digitale ontwerpomgeving. - Beargumenteerd optimaliseren van het ontwerp. - Vaardigheid in ontwerpinformatie gestructureerd digitaal vast te leggen en te communiceren in een BIM omgeving. Zelfstudie: Voor deze cursus hebben we online lesmateriaal gemaakt die je uitlegt hoe je de computer gebruiken om ontwerp geometrie te maken. Het is van belang dat je deze lesstof voor het begin van de workshop tot je genomen hebt. Naast de directe vormen van leren (begeleiding) blijkt het zelf kunnen zoeken naar oplossingen voor problemen die je tegenkomt de belangrijkste vaardigheid bij elk software pakket. Het online lesmateriaal is verdeelt in verplicht en optioneel. De meerderheid van het verplichte lesmateriaal bevat het modelleren in Rhino. Tegelijkertijd bieden we dezelfde thema s van die week ook aan in parametrische modellen in Grasshopper. Deze lesstof is gedurende de eerste 3 weken optioneel, maar toch moedigen we je aan om dit al vanaf de eerste week door te nemen. Dit bevorderd namelijk je begrip van het parametrisch ontwerpen, al voordat je het model daadwerkelijk parametrisch gaat maken.

7 Studielast: Let op: Voor de workshops geldt een aanwezigheidsplicht. Principe rooster: Kijk voor je persoonlijke rooster op: huidigeroosters.tudelft.nl/default.aspx Workshop Workshops (aanwezigheid verplicht) College Online les materiaal en instructie video s Zelfstudie Totaal Week 1 2 maal 2 uur 4 uur 4 uur 16 uur 28 uur 2D modelleren Week 2 2 maal 2 uur 4 uur 4 uur 16 uur 28 uur 3D modelleren Week 3 2 maal 2 uur 4 uur 4 uur 16 uur 28 uur Performance based design Week 4 2 maal 2 uur 4 uur 4 uur 16 uur 28 uur Parametrisch ontwerpen Week 5 2 maal 2 uur 4 uur 20 uur 28 uur 3d Printen / uitwerken model Digital Conduct Dit zijn digitale tekenconventies en regels die als goed gebruik worden gezien wanneer men werkt in een digitale omgeving. Als deze worden genegeerd heeft dat negatieve invloed op je cijfer. Model: gebruik lagen en groepen met logische naamgeving tijdens het ontwerpen. Zorg dat alle geometrie netjes op elkaar aansluit en controleer of eventuele rechte lijnen en vlakken ook daadwerkelijk recht en vlak zijn. Voordat je het model inlevert, wis alle overbodige informatie en geometrie. Templates: er zijn A3 templates beschikbaar voor het inleveren van de posters. De lay-out van de template dient niet te worden veranderd. Het aantal, de organisatie en grootte van de plaatjes mag gewijzigd worden, tenzij anders vermeldt in de wekelijkse opdracht. Beantwoord de vragen op de templates zonder het maximale aantal woorden te overschrijden. Naamgeving bestanden: vergelijkbaar met de praktijk leren we je om een systematische naamgeving voor je bestanden te hanteren. Alle in te leveren.3dm bestanden worden gelabeld met het vak, de inlever-week en het studentennummer (OV3_wk1_ ). Alle in te leveren.pdf bestanden worden op dezelfde manier gelabeld inclusief het label A3 na de inlever-week

8 (OV3_wk1_A3_ ). In het geval dat er meerdere A3 pagina s zijn om in te leveren voeg je ze samen tot 1 bestand. Back-ups: zorg dat elke week gestart wordt met een nieuwe versie van je bestand zodat je het afsluitende bestand van de vorige week onaangetast behoud. Dit is belangrijk in verband met het terughalen van eerdere versies van het ontwerp. Bovendien garandeert het extra back-ups voor het geval het file corrupt wordt. Zorg dat er te allen tijde een extra kopie bestaat van alle bestanden gedurende het vak, ter voorkoming van het verliezen van al je werk in het geval van een computer crash. Zelf problemen oplossen Help files Rhino heeft een zeer goede helpfunctie. Weet je niet precies wat een commando doet? Druk op F1 in rhino, en deze geeft veel informatie voor hulp bij Rhino. Gericht zoeken op problemen Kom je een probleem tegen? Zoek op de (letterlijke) foutmelding die je hebt gekregen, in veel gevallen zul je antwoorden op je probleem Student ICT Support Afhankelijk van het moment kunnen er experts op het gebied van je probleem bij adhok aanwezig zijn. Je op BG.Midden.130 (Begane grond,, straat van bouwkunde, tussen Stylos en FSR) Forums Forums zijn vaak de manier waar vragen specifiek over software gesteld worden, de volgende fora zijn beschikbaar voor de software gebruikt binnen dit vak. Zorg dat je als je gebruikt maakt van forums je je vraag zo helder mogelijk stelt. Rhino forums Autodesk revit Grasshopper

9 Voorbereiding (voor ) Zorg dat je voor aanvang van het onderwijs voorbereid bent op de workshop. Zorg dat je de volgende zaken voor de eerste workshop op orde hebt: Voor Mac gebruikers: Windows is geinstalleerd op je laptop via Bootcamp (Geen parralels of VirtualBox) WinMac.pdf Rhino 5 Grasshopper Revit Architecture Neon (64 bit) Adobe Illustrator, (Adobe Create Cloud is niet gratis beschikbaar) Inkscape of Indesign* (Open source, gratis vector bewerkingsprogramma) Computermuis (werken met een track-pad is onmogelijk)

10 Week 1: Schetsontwerp: 2D Grid & Patroon Introductie: In architectuur is het gebruik van het grid zo oud als het vak zelf. Het is een nuttig hulpmiddel om de locatie en de relaties tussen elementen vast te stellen. De ontwerper bepaalt doormiddel van het grid de organisatie en ruimtelijke indeling van het ontwerp op een systematische manier. Het grid stamt dus af van analoog ontwerpen. Ook in het ontwerpen met de computer, is het grid van belang, omdat veel geometrie bepaalt wordt op basis een aantal coördinaten en de relaties daartussen. De digitale ontwerpomgeving maakt voornamelijk het gebruik van ongelijkmatige en gebogen gridlijnen eenvoudiger. Dit houdt in dat het grid dus niet rechtlijnig hoeft te zijn. In architectuur kan een patroon fungeren als een diagram, ofwel een grafische, abstracte representatie van een ontwerp. Vanwege deze abstractie, kan een ontwerppatroon dus op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Het wordt daarom ook gezien als een herbruikbare vorm van een oplossing voor een ontwerp probleem. Ook in de informatica is een patroon een veelal gebruikte term. In informatica is een patroon een soort sjabloon voor een softwarestructuur, waarmee het een bepaald veelvoorkomend software ontwerpprobleem kan worden aangepakt. Net als in architectuur hoeft het patroon dus geen concrete oplossing te geven, maar biedt het een methodiek voor het generen van veelvoudige ontwerpoplossingen. In de eerste workshop maak je een schetsontwerp van een verdiepte beeldentuin aan het Lange Voorhout in Den Haag. Als basis voor dit schetsontwerp bedenk je een 2D grid en/of patroon met betrekking tot de organisatie van het programma van eisen en het gebruik van de ruimte; o.a. de circulatie van bezoekers. Dit patroon is in eerste instantie twee dimensionaal, maar zal uiteindelijk een 3D karakter krijgen. De computer wordt hierbij gebruikt als 2D schetstafel zodat het schakelen tussen 2D-3D later vergemakkelijkt word. Denk daarom nu al na over de invulling (wanden, vloeren, plateaus, pilaren, daken etc.) van de 2D lijnen en vlakken van je patroon, maar ook over de betekenis van de geometrie van het patroon en de tussenruimte; ofwel de definitie van de positieve en de negatieve ruimte. Bepaal de hoe bezoekers door de ruimte bewegen en in welke delen van het patroon circulatie elementen zoals trappen en hellingen geplaatst kunnen worden. Geef met behulp van verschillende schematische 2D tekeningen (diagrammen) deze ideeën aan.

11 Stan Allen. Field Conditions. Published March 7, 2014 in Architectural Myths #12: Field Space.

12 Programma van Eisen (zie Appendix): - Distributie Beeldentuin - Locatie terras met optimale bezonning - Overwegend overdekte verbinding aansluiting plein tot de ingang museum Leerdoelen: - Curve en NURBS gebaseerde geometrie begrijpen - Ruimtelijke relaties opbouwen tussen mensen en objecten Opgave: Maak voor deze week 3 2D-schetsontwerpen voor de verdiepte beeldentuin. Kies een voorbeeld patroon van de referentie Field Conditions (of creëer zelf een nieuw patroon) Pas het patroon toe op de locatie en maak 3 verschillende versies van hetzelfde patroon. Hierbij kun je afwisselen in de schaal van het patroon en de locatie van de vlakken ten opzichte van de tussenruimtes (samenhang van positieve en negatieve ruimtes). Bepaal de locatie van de beelden in relatie tot het patroon en geef ook hiervoor diverse opties. Bedenk verschillende scenario s wat betreft de ingang via het plein en de ingang tot het museum. Plan verschillende bezoekers-routes met behulp van hetzelfde patroon. Ontwerpvragen: Beantwoord de volgende vragen in de template. - Wat is de relatie tussen het patroon en de beelden? Waar staan belangrijke beelden ten opzichte van minder belangrijke? Hoe is de ruimte daaromheen gedefinieerd? - Wat is de hoofdrichting waarop men door de ruimte beweegt? Wat is de relatie tussen het patroon en de circulatie-route? Volgt de circulatie route de logica van het patroon of is het juist een contrast element? Hoe zorg je dat mensen deze route volgen? Zijn er zijtakken? Zijn er shortcuts? Waar bevinden de ingang en uitgang zich? Hoe creëer je grote en kleine ruimtes? - Wat is de locatie voor het terras? Wat is de relatie tussen het terras en de route? Wat is de relatie tussen het terras en de beelden? Zijn er andere plekken langs de route om te zitten? Waar brengen de bezoekers de meeste tijd door? Wat is de snelheid waarmee ze door het ontwerp bewegen? -Hoe benut je de computer om verschillende alternatieven te creëren? Hoe geometrisch uitdagend is jouw patroon? Welke geometrieën van het patroon zijn lastig te tekenen zonder computer? Hoe benut je de nauwkeurigheid van de computer?

13 Lezingen: Milou Teeling: Milou Teeling: Paul de Ruiter: Milou Teeling: Inleiding BK3OV3 -practical Grids, Patterns & Diagrams -conceptual Geometry -conceptual Opgave & Inleveren Week 1 -practical Digital Conduct (organization, layers, file names etc.) Verplicht Online Lesmateriaal: Rhino: Introduction + Make 2D + Hatches Rhino: Curve Based Modeling Rhino: Sketching in a 2D Environment Illustrator: Adding Images and Text to an Illustrator File Optioneel Online Lesmateriaal: Getting Started with Grasshopper Grasshopper: Points Grasshopper: Points from Curve Grasshopper: Curve Frames-Arrays Grasshopper: Curve Regions Grasshopper: 2D Grid Grasshopper: Transformations Online Inleveren: A3 Poster (online: zie template_wk1) inclusief: - diagram van de patroon variaties in schaal en indeling, in kleur of met hatches de verschillende architecturale elementen, de indeling van de beeldentuin en de circulatie (online: zie voorbeeld diagram_wk1). - tekst: antwoorden ontwerpvragen 2D Rhino model (+ parametric definitions, optioneel) Optioneel Online Referentie Materiaal: Stan Allen - Object + Lines Christopher Alexander - Pattern Language

14 Beoordelingswijzer Week 1 Modelleervaardigheden (Netheid) Je model is netjes opgezet. Je geometrie is duidelijk. Je werkt in layers die een duidelijke naam hebben. Modelleervaardigheden (Beheersing van technieken): De mate van beheersing van de 2D modelleertechnieken, en goed gebruik van geometrie in de context van je ontwerp. Argumentatie (Poster): Je geeft een duidelijke beschrijving in beeld en woord van de drie alternatieven, en een heldere conclusie. Programma van eisen: Mate waarin je het ontwerp aan het programma van eisen voldoet. Checklist week 1 Inleveren Huiswerkopdracht 1 (woensdag) Inleveren poster en model (vrijdag, voor 24:00- uiterlijk zondag 24.00) Bespreken met je docent Welke thema heb je gekozen? Welke alternatieven ga je maken / heb je gemaakt? Hoe verdeel je de alternatieven? Kies je een thema, of meerdere thema s? Checklist poster Beantwoord de vragen op de poster Houd rekening met de Digital Conduct Benoem per variant de voor en nadelen van de variant, gebruik dit voor je conclusie Met welke variant heeft je voorkeur? Geef een beargumenteerde conclusie.

15 Week 2: Ontwerp: van 2D naar 3D Geometrie Introductie: Je kiest eé n van de varianten van week 1 en plaatst deze in het virtuele model van de planlocatie. Je werkt de inpassing van de verlaagde beeldentuin in de locatie verder uit. Je mag uiteraard binnen het gekozen patroon nog elementen verplaatsen als je dat nodig is. Hierbij is het belangrijk dat de 2D schets vertaalt wordt in 3D geometrie zoals wanden, vloeren, plateaus, pilaren, daken etc. Daarnaast ligt de nadruk op de overgang van het plein naar de beeldentuin en indien noodzakelijk kan de begrenzing van de locatie minimaal worden overschreden, zolang het totale gebruiksoppervlak gelijk blijft. Het is de bedoeling dat een complex 3D landschap van verschillende hoogte niveaus ontstaat, in tegenstelling tot een simpele 2.5D extrusie van de 2D schets. Idealiter worden de trappen en hellingen volledig geïntegreerd in de geometrie van het ontwerp, zodat het plaatsen van losstaande verticale circulatie elementen onnodig is. Hierdoor worden de relaties tussen de ruimte, de beeldhouwwerken en bezoekers zowel horizontaal als verticaal onderzocht. Deze ontwerpmethode genereert complexiteit zowel in plan als in doorsnede en beïnvloed de ruimtelijke beleving van het ontwerp. De circulatie route zal een dominant element zijn binnen het ontwerp. Zeker als er wordt voldaan aan de rolstoeltoegankelijkheidseis zullen voornamelijk de hellingen zullen een sterke visuele rol spelen. Neem een duidelijk standpunt over de relatie tussen de helling en het patroon. Zijn deze aan elkaar verbonden, of wijkt de helling juist af van het patroon? Behandel in beide gevallen de hellingen als onderdeel van het ontwerp, niet als losstaande elementen. Dit stimuleert de driedimensionale beleving van het ontwerp. Het streven is dat de beelden vanuit 360 graden bewonderd kunnen worden, niet alleen vanuit een horizontaal vlak (zoals vaak het geval is in musea en beeldentuinen). Hierbij benutten we de computer door het nabootsen van verschillende oogpunten zodat we kunnen controleren of je ontwerp ook daadwerkelijk aan dit streven voldoet. Denk ook na over de zichtlijnen vanuit belangrijke overzichtspunten binnen je ontwerp. Als bezoeker wil je op bepaalde momenten juist ononderbroken zicht, terwijl je op andere momenten afzondering zoekt waarbij het zicht in alle richtingen geblokkeerd is. Door de articulatie van de 3D geometrie kun je deze momenten genereren. Zorg dat de ingang duidelijk herkenbaar is vanaf het plein. Ook hier geldt dat de geometrie van de ingang voortkomt uit het patroon, niet als een apart element.

16 Milou Teeling. 3D Field Conditions. Expansion on Stan Allen s Field Conditions as Published March 7, 2014 in Architectural Myths #12: Field Space.

17 Programma van Eisen: - Aansluiting op het plein en duidelijk zichtbare ingang - Transformatie 2D-3D - Articulatie Dak - Rolstoeltoegankelijkheid Leerdoelen: - 3D geometrie begrijpen en ruimte creëren - Ontwerpen in een realistische stedenbouwkundige omgeving Opgave: Maak voor deze week een 3D-schetsontwerp voor de verdiepte kelder op basis van de 2D-schetsontwerpen van vorige week. Laat zien hoe deze ontwerpen verticale en horizontale relaties creëren tussen de ruimte, de beeldhouwwerken en bezoekers. De ingang naar de beeldentuin moet gedeeltelijk overdekt en duidelijk zichtbaar zijn. Ontwerpvragen: Beantwoord de volgende vragen in de template. -Hoe sluit de beeldentuin aan op het plein? Hoe zichtbaar is de ingang van de beeldentuin vanaf het plein? Hoe wordt de beeldentuin waargenomen vanaf vlakbij, kijkend over de rand naar beneden? Zijn de beeldhouwwerken dan zichtbaar of niet? Hoe wordt de beeldentuin beleefd door de bezoeker? Hoe varieer je doormiddel van de articulatie van de 3D geometrie tussen de publieke belevenissen en de intieme, beschutte momenten? - Hoe wordt het 2D patroon vertaalt naar 3D geometrie? Hoe is de dak geometrie gedefinieerd vanuit de 2D schets en ten opzichte van de beeldentuin? Signeert de dak geometrie belangrijke elementen zoals ingangen of belangrijke beelden? Is deels van de dak geometrie toegankelijk? - Hoe differentieert de 3D geometrie tussen de route voor de bezoekers en de ruimtes voor de beeldhouwwerken? Kun je de beelden van verschillende perspectieven bekijken? Hoe genereer je deze hoogte verschillen? Hoe vloeiend integreer je de verticale circulatie elementen zoals de hellingen en de trappen? Hoe rolstoeltoegankelijk is het ontwerp? - Hoe gebruik je de computer tijdens het ontwerp proces? Welke beslissingen tijdens het ontwerp proces zijn beïnvloedt door het gebruik van de computer? Wat had je niet gerealiseerd als je geen driedimensionaal computer model had? Hoe beleef je het ontwerp met behulp van de computer?

18 Lezingen: Milou Teeling Milou Teeling: Paul de Ruiter: Milou Teeling: Inleiding -practical Circulation and Topography -conceptual Geometry: Digital Modeling 3D Geometry -practical Opgave & Inleveren Week 2 -practical Verplicht Online Lesmateriaal: Rhino: Surface Editing Optioneel Online Lesmateriaal: Grasshopper: Lofts, Extrusions, Contours & Projections Grasshopper: 3D Grid from Surface Grasshopper: Surfaces from Points Grasshopper: Stairs Online Inleveren: A3 Poster (online: zie template_wk2) inclusief: - 3 beelden vanuit ooghoogte (vanaf plein, vanuit de beeldentuin, en één naar eigen keuze) - 1 diagram van de transformatie van 2D naar 3D waarbij duidelijk te zien is hoe je de 3D geometrie hebt gecreëerd (online: zie voorbeeld diagram_wk2). - tekst: antwoorden ontwerpvragen 3D Rhino model (+ parametric definitions, optioneel) Referentie Materiaal: Walter Benjamin Arcades Project

19 Checklist week 2 Inleveren Huiswerkopdracht 2 3D Modelleren gekozen variant week 1 Aanpassen ontwerp aan inpassing in de stedenbouwkundige omgeving Inleveren Poster Bespreken met je docent Bespreek de producten van week 1 Bespreek de vervolgstappen: hoe ga je het het opnieuw modelleren van je plan aanpakken Checklist Model Je hebt zinvol gebruik gemaakt van lagen en groepen Je hebt een coherent ontwerp gemaakt in de context van je concept. Je hebt rekening gehouden met de Digital Conduct Checklist Poster 3D variant maken van het ontwerp van week 1 Ontwerp van de ingang Aansluiting op het plein Beoordelingswijzer Modelleervaardigheden (Netheid) Je model is netjes opgezet. Je geometrie is duidelijk. Je werkt in layers die een duidelijke naam hebben. Modelleervaardigheden (Beheersing van technieken) De mate van beheersing van de curve-based modelleertechnieken, en goed gebruik van geometrie in de context van je ontwerp. Argumentatie (Poster) Je geeft een duidelijke beschrijving in beeld en woord van de aanpassingen gedaan aan je ontwerp, en een heldere conclusie. Programma van eisen Mate waarin je het commentaar van week 1 verwerkt, en je ontwerp aan het programma van eisen voldoet.

20 Week 3: Prestatiegericht Ontwerpen Introductie: Deze week staat in het teken van de kwaliteit en prestaties van het ontwerp met betrekking tot zonbelichting en schaduw. Het ontwerp wordt deze week geanalyseerd met behulp van een computer simulatie. Door het steeds toegankelijker worden van dit soort simulaties voor ontwerpers kan deze vorm van analyse steeds vroeger in het ontwerpproces worden ingezet. Dat stelt je in staat beter inzicht te krijgen in de gevolgen van je ontwerpbeslissingen. Voor deze opdracht voeren we de volgende analyses uit: 1) schaduw-analyse en 2) lichtanalyse. Voor deze analyses richten we ons met name op het terras. Formuleer een scenario en markeer de gebieden voor optimale bezonning en schaduw. Denk daarbij aan mogelijkheden als openings- en sluitingstijd, koffie- en borreltijd en zomeravonden. Identificeer de elementen binnen je ontwerp die het meest invloed hebben op de belichting van het terras. De hoogte, plaatsing en oriëntatie van verticale elementen zoals wanden, plateaus en pilaren blokkeren de zon. Uiteraard biedt het dak bescherming tegen de zon, maar door het creëren van openingen in het dak en de wanden en door te spelen met verschillende transparanties, kan ook de felheid en reflectie van de belichting gecontroleerd worden. De zon verplaatst zich continu gedurende de dag en daarom is het cruciaal dat verschillende tijdstippen geanalyseerd worden. Een gewenst scenario op een bepaald moment van de dag kan een heel ongunstig scenario veroorzaken op een eerder of later moment van de dag. Dit geldt ook voor de aanpassingen. Een aanpassing met een positief effect voor het terras, kan negatieve gevolgen hebben voor de belichting van de beeldentuin, of andersom. Ontwerpen en simuleren in de computer maakt het mogelijk om deze beslissingen niet in isolatie te overwegen, maar nauwkeurig op elkaar af te stemmen. Naast de functionele en programmatische benadering van de belichting analyse, is het visuele spel tussen schaduw en licht is ook een architectonische kwaliteit. Sterke geometrische contrasten en vloeiende vormen geven onverwachte schaduw projecties op de grond en kunnen een bijzondere ruimtelijke beleving creëren. Onderzoek dus ook de esthetische effecten van de aanpassingen op de geselecteerde momenten van de dag.

21 Programma van Eisen: - Optimale bezonning terras - Controle over licht inval beeldentuin Leerdoelen: - Een heldere te analyseren scenario stellen - Duidelijke richting van ontwerpvarianten aangeven Opgave: Onderzoek de schaduwwerking en licht sterkte ( overdekte delen) op tijden die relevant zijn voor je scenario op de 3 standaard dagen (winter, lente/herfst en zomer). Kies daarnaast nog een aantal specifieke tijdstippen, aansluitend op het scenario. Denk daarbij aan mogelijkheden als openings- en sluitingstijd, koffie- en borreltijd en zomeravonden. Uit de verkregen resultaten trek je een conclusie en identificeer je wat je zou kunnen verbeteren. Controleer teven de lichtsterkte in de binnenruimten/ overdekte delen. Te groot contrast tussen binnen en buitenruimten kunnen verblinding veroorzaken. Maak op basis hiervan een aanpassing in het ontwerp en controleer op de meest significante momenten of de gekozen oplossingsrichting werkt. Volgende week ga je verder met het optimaliseren van de aanpassing(en). Ontwerpvragen: Beantwoord de volgende vragen in de template. - Welk effect heeft de locatie van het terras ten opzichte van de rest van de objecten (wanden, plateaus, pilaren, daken) in de beeldentuin qua schaduw-analyse en lichtanalyse? Welk scenario heb je gekozen? Wanneer moet er volop zon zijn op het terras? Welke regio s in de beeldentuin vragen programmatisch gezien om meer/minder belichting? Welke aanpassingen moeten plaats vinden in de geometrie om dit te kunnen optimaliseren? Met welke variabelen kun je deze aanpassingen controleren? - Hoe helpt het ontwerpen met de computer om een goed resultaat vanuit diverse opzichten (optimale bezonning, lokale schaduw, contrasten van natuurlijke belichting, geen felle licht weerkaatsing, en desalniettemin een mooie esthetische vormgeving) te creëren? Op welke momenten beslis jij over het ontwerp op basis van intuïtie, en wanneer laat je het afhangen van de resultaten van een analyse? (Let op!! uiteindelijk blijft een ontwerper altijd zelf verantwoordelijk voor de beslissingen in het ontwerp; een computer doet nooit iets uit zichzelf!)

22 Lezingen: Milou Teeling Milou Teeling: Michela Turrin: Milou Teeling: Inleiding -practical Perception and Shadow - conceptual Performance Based Design - conceptual Opgave & Inleveren Week 3 -practical Verplicht Online Lesmateriaal: Rhino File Exchange Revit Daylight Analysis Online Inleveren: A3 Poster (online: zie template_wk3) inclusief: - 1 diagram met de bezonnings-, schaduw- en belichtings-analyses op specifieke tijdstippen aansluitend op het scenario. - tekst: antwoorden ontwerpvragen 3D Rhino model (+ parametric definitions, optioneel) Checklist week 3 Inleveren Huiswerkopdracht 3 Aanpassen model van week 2 aan de hand van de feedback, en je onderzoek. Inleveren Poster Bespreken met je docent Poster en model week 2 Scenario (Welk scenario, waarom), welke situaties ga je met elkaar vergelijken? Checklist Model Je hebt de feedback over week 2 verwerkt in je model. Je hebt je model aangepast aan de uitkomsten van je onderzoek. Checklist Poster Scenario: Welk onderwerp ga je bekijken Scenario: Ik bekijk onderdeel x voor zon op tijdstippen a, b en c vanwege reden y. Onderzoek: Verslaglegging van de uitkomsten op verschillende tijdstippen / verschillende modellen Conclusie: Wat is het maatgevende scenario, welke aanpassingen heb je gedaan?

23 Beoordelingswijzer Scenario Je hebt een helder scenario gekozen om je ontwerp mee te onderzoeken. Analysevaardigheden De mate waarin de analyse is compleet is, en goed uitgevoerd. Modelleervaardigheden Er is een geschikt onderdeel van het ontwerp aangepast op grond van de uitkomsten van de analyse voor verbetering van het ontwerp. Argumentatie (Poster) Je geeft een duidelijke beschrijving van je scenario, analyseresultaten, conclusie en aanpassingen aan het ontwerp in beeld en woord.

24 Week 4 Detaillering en Parametrisch Ontwerp Introductie: Gedurende het modelleer proces en het online lesmateriaal heb je al kennis gemaakt met het parametrisch ontwerpen (zie ook pagina van dit handboek). Tot nu toe hebben we aangetoond dat digitaal ontwerpen ten opzichte van analoog ontwerpen vele vernieuwende mogelijkheden biedt. De recente vorderingen binnen het parametrisch ontwerpen verbreden die mogelijkheden nog veel meer. Deze week gaan we daar dieper op in. Voor de opdracht kies je een deel uit van je ontwerp dat geschikt is om parametrisch te ontwerpen op basis van de in week 3 uitgevoerde analyse. Vorige week heb je onderzocht welke elementen een effect hebben op de schaduw- en belichtings-analyses. Doormiddel van het vaststellen van variabelen die deze elementen kunnen transformeren, kunnen we nu de eerste stap voor een optimalisatie opzetten. In computational design is optimaliseren het proces waardoor met behulp van algoritmes gezocht word naar een optimale combinatie van numerieke waarden (input variabelen) om een gesteld doel (een bepaalde waarde die gemaximaliseerd of geminimaliseerd kan worden) te behalen. Het uitvoeren van alle combinaties van de variabelen vergt vaak een complex en langdurig proces. Voor dit vak doe je een versimpelde optimalisatie. Met behulp van de uitgevoerde analyse en je parametrische ontwerp van deze week demonstreer je 3 iteraties die duidelijke verbeteringen brengen ten opzichte van het vorige ontwerp. Hiervoor stel je een plan van aanpak op met behulp van een flowchart. Een flowchart is een conventioneel type diagram dat veelvoudig wordt gebruikt voor het communiceren in de tak van computational design. Het representeert het digitale proces stap voor stap in de vorm van verschillende soorten boxen en illustreert de volgorde waarop zij aan elkaar gerelateerd zijn doormiddel van pijlen. Gebruik de flowchart template met de standaard symbolen en pas die aan, kloppende met jouw parametrisch ontwerp. Dit is een veel gebruikte methode in parametrisch ontwerpen die je dwingt om systematisch over je ontwerp na te denken en jouw plan van aanpak begrijpelijk maakt voor je docent. Daarnaast gebruiken we het als een onderlegger voor de opzet van het parametrische grasshopper model.

25 Programma van Eisen: - parametrisch ontwerp - flowchart Leerdoelen: - Inzicht en vaardigheid in het structureren en parametrisch modelleren van een ontwerpvraag - Vaardigheden in parametrisch modelleren in grasshopper Opgave: Produceer minstens 3 varianten van het ontwerp met behulp van een parametrisch model die een verbetering opleveren ten opzichte van het vorige ontwerp qua belichting en beschaduwing. Vermeld de relevante input waarden, het proces en de resultaten geïllustreerd in een flowchart. Gebruik de 3 varianten om de parametrische capaciteit van je model te demonstreren. Leg uit waarom je deze 3 varianten hebt gekozen en waarom je de variabelen hebt geselecteerd. Maak een flowchart. Mochten er problemen voorkomen in het parametrisch model, geef dan duidelijk in de flowchart aan waar je vastloopt, zodat je het kunt bespreken met je docent. Ontwerpvragen: Beantwoord de volgende vragen in de template. - Welke elementen beïnvloeden de geometrie zodanig dat de belichting en schaduwwerking gunstiger is? Hoe zijn deze elementen geometrisch gedefinieerd, wat zijn de variabelen? Wat zijn de beperkingen van deze variabelen? - Waarom kies je voor deze 3 varianten? Wat zijn de verschillen tussen de varianten? Hoe parametrisch is het model? Hoe veel verschillende mogelijkheden laat je model toe? - Door het gemak van parametrisch ontwerpen in de computer kun je vele varianten genereren, hoe beargumenteer je de gekozen 3 alternatieven? Welk voordeel levert het parametrisch ontwerpen (in vergelijking met analoog ontwerpen) specifiek voor jouw ontwerp?

26 Lezingen: Milou Teeling UN Studio: Maarten Filius: Mark van Erk: Milou Teeling: Inleiding -practical moet nog worden bevestigd APTO: Van ontwerp naar realisatie - conceptual 3D Printing - practical Opgave & Inleveren Week 4 -practical Verplicht Online Lesmateriaal: Getting started with Grasshopper Introduction Grasshopper Geometry Grasshopper: Transformations Parametrize Geometry in Grasshopper Optioneel Online Lesmateriaal: Grasshopper: Generic Solutions Grasshopper: Surface Manipulation Grasshopper: Attractors Online Inleveren: A3 Poster (online: zie template_wk4) inclusief: - 3 beelden van de 3 varianten - 3 bijbehorende diagrammen die de verbeteringen demonstreren met betrekking tot schaduw- en belichtings-analyses - tekst: antwoorden ontwerpvragen A3 Poster (online: zie flowchart_wk4) inclusief: - flowchart 3D Rhino model (+ parametric definitions, optioneel) Checklist week 4 Inleveren Huiswerkopdracht 4 Aanpassen model van week 3 aan de hand van de feedback, en je onderzoek. Maken plan van aanpak Je hebt de feedback over week 3 verwerkt in je model. Je hebt je model aangepast aan de uitkomsten van je onderzoek. Inleveren Poster

27 Bespreken met je docent Poster en model week 3 Plan van aanpak (neem mee naar de begeleiding) Checklist Poster Plan van aanpak Je hebt het onderdeel dat je gaat uitwerken duidelijk vastgelegd. Model Uitleg van het model (grasshopper). Maak een plaatje van het model en leg het uit, of voeg commentaar toe aan het grasshopper model. (Wat is je input, wat is je output, en hoe werkt je parametrisch model). Varianten Minstens 3 varianten. Vermeld de relevante input waarden. (Waarom deze drie varianten? Wat veranderd er, hoe parametrisch is het? Hoe veel verschillende mogelijkheden laat je model toe?) Maak een screenshot, render, make2d of save snapshot. Conclusie Wat heb je gekozen van de uitkomsten van je model? Beoordelingswijzer Plan van aanpak Je hebt een helder scenario gekozen om je ontwerp mee te onderzoeken. De aanpassingen aan het ontwerp met behulp van het parametrisch model zijn relevant voor het uiteindelijke ontwerp. Modelleervaardigheden Technische opbouw van het Grasshopper model - Modelleervaardigheden Een deel van het ontwerp is op een bruikbare en efficiënte manier parametrisch gemaakt voor optimalisatie/onderzoek van het ontwerp Argumentatie (Poster) Je geeft een duidelijke beschrijving van je plan van aanpak, het parametrisch model, de uitkomsten, conclusie en aanpassingen aan het ontwerp in beeld en woord.

28 Week 5 Digitale Fabricage en Visualisatie Introductie: De opdracht voor week 5 bestaat uit 2 delen. Ten eerste werk je het gehele ontwerp verder uit tot het detail niveau 1:50. Details zoals traptreden, handrails, balustrades en simpele kozijnen moeten dus zijn uitgewerkt. Zorg dat het eindresultaat aan de gestelde eisen voldoet. Het definitief ontwerp is het resultaat van het functionele, ruimtelijke, stedenbouwkundige en bouwfysische onderzoek binnen de context van het concept. Andere elementen die van invloed kunnen zijn maar niet behandeld tijdens dit vak omvatten bijvoorbeeld de materialisering en de sociale context van het ontwerp. Deze hoeven in de uitleg niet meegenomen te worden. Gebruik diagrammen om de belangrijkste stappen tijdens het ontwerpproces te illustreren, laat zien hoe het definitief ontwerp tot stand is gekomen. Het visualiseren van het ontwerp binnen zijn omgeving is een effectieve manier om de ontwerpuitgangspunten van het ontwerp te communiceren. Het camerastandpunt hierbij is belangrijk. Illustreer met behulp van één camerastandpunt de relatie van het ontwerp met de omgeving. Kies twee andere standpunten die de beleving van de tuin en het terras weergeven. Geef de betekenis aan van de gekozen camerastandpunten. Denk voornamelijk aan camerastandpunten vanuit de ooghoogte van een bezoeker omdat het ontwerp altijd vanuit deze hoogte beleeft wordt, niet vanuit vogelvlucht. Voor bonus punten kun je ook een 360-graden render maken met behulp van een optionele online tutorial. Dit is een soort virtuele omgeving waar toeschouwers rondom kunnen navigeren om het ontwerp virtueel te bekijken via Google Cardboard. Kies hiervoor een locatie binnen je ontwerp waarbij je vanuit alle zichtlijnen een goede indruk van het ontwerp krijgt. 3D Print: Voor het tweede deel van deze opdracht krijg je de mogelijkheid om een 3D-print te maken. 3D printen is een relatief nieuwe digitale fabricage techniek die het mogelijk maakt ingewikkelde geometrieën uit één materiaal te produceren, iets wat anders niet mogelijk zou zijn. Hiervoor maken we een terugkoppeling naar de eerste 2 weken, waarbij het gekozen 2D patroon omgezet werd tot 3D geometrie. De 3D versie van het 2D patroon diende als een onderlegger van je ontwerp. Voor de 3D print gebruik je (een deel van) deze abstracte 3D geometrie. De print mag maximaal 3cm x 3cm x 3cm worden. Denk daarbij aan een passende schaal en zorg dat alle elementen (wanden, vloeren, plateaus, pilaren, daken etc.) tenminste eenmaal voorkomen in de print. De elementen moeten duidelijk zichtbaar en te onderscheiden zijn. Om een 3D-print te kunnen maken van je ontwerp is het van belang dat je bestand aan een aantal eisen voldoet. Deze eisen kun je vinden in het TOI-Pedia artikel 3D-printing with Rhino.

29 Programma van Eisen: - detaillering definitief ontwerp - visualisatie - 3d print Leerdoelen: - inzicht en vaardigheid in het maken van een computermodel met een specifiek doel (3D-print) - vaardigheden in het uitwerken van een computermodel tot een bepaald detailniveau Opgave: 1) Werk het ontwerp verder uit in de detaillering en kies een aantal camerastandpunten die de ontwerpuitgangspunten duidelijk communiceren. Op de poster plaats je 1 groot plaatje die het ontwerp overtuigend illustreert. Dit hoef niet noodzakelijk een overzicht te zijn, maar mag ook een belangrijk close-up perspectief zijn. Daarnaast voeg je nog 2 of 3 kleinere plaatjes toe. Wees selectief in het kiezen van de plaatjes. 2) Bereid een 3D print voor vanuit het bestand van de eerste twee weken. Je mag een nieuwe 3D versie van het 2D patroon van de eerste week maken, of je mag het ontwerp van de tweede week rechtstreeks gebruiken voor de 3D print. In beide gevallen moet de abstracte geometrie van de 3D print het concept van het uiteindelijke ontwerp van de beeldentuin goed uitbeelden. Let hierbij op de schaal van alle elementen en zorg dat deze goed zichtbaar zijn. De print mag maximaal 3cm x 3cm x 3cm worden. Ontwerpvragen: Beantwoord de volgende vragen in de template. - Hoe illustreer je de belangrijkste stappen van het ontwerp proces? Wat zijn de ontwerpuitgangspunten die duidelijk geïllustreerd en gevisualiseerd moeten worden? Hoe benadruk je deze doormiddel van verschillende camerastandpunten? Hoe demonstreer je de beleving van het ontwerp vanuit het oogpunt van de bezoeker? - Hoe kies je de juiste schaal voor de abstracte 3D geometrie voor de 3D print? Hoe zorg je dat alle belangrijke elementen (wanden, vloeren, plateaus, pilaren, daken etc.) die het ontwerp definiëren minimaal een keer voorkomen in de print? Hoe zorg je dat de geometrie printbaar is? Tentoonstelling BK3OV3: Van alle ingeleverde 3D-print bestanden proberen we een 3D-print te maken. Deze worden aan het eind van het semester tentoongesteld, samen met het beeldmateriaal.

30 GEEN Lezingen Verplicht Online Lesmateriaal: Rhino 3D Print Preparation NURBS to Solid Optioneel Online Lesmateriaal: Panorama Rendering for Google Cardboard VR in Revit Online Inleveren: A3 Poster (online: zie template_wk5) inclusief: - 3 beelden vanuit ooghoogte (vanaf plein, vanuit de beeldentuin, en één naar eigen keuze) - tekst: antwoorden ontwerpvragen 3D Rhino model (+ parametric definitions, optioneel) Checklist week 5 Inleveren Huiswerkopdracht 5 Aanpassen model van week 4 aan de hand van de feedback, en je onderzoek. Bepalen welk deel van je ontwerp uit week 2 je wilt 3D printen Je hebt de feedback over week 4 verwerkt in je model. Inleveren Poster Bespreken met je docent Poster en model week 4 Keuze van onderdeel voor 3D printen Checklist Poster Laat in een aantal plaatjes de belangrijkste stappen zien waarin het definitief ontwerp tot stand is gekomen. Licht deze kort toe. Voldoet het eindresultaat aan de eisen en de gestelde eisen? Toon dit aan. Het eindontwerp is het resultaat van de functionele, ruimtelijke, stedenbouwkundige en bouwfysische onderzoek binnen de context van het concept van het ontwerp. Andere elementen die van invloed kunnen zijn maar niet behandeld zijn omvatten b.v. de materialisering en de sociale context van het ontwerp. Deze hoeven in de uitleg niet meegenomen te worden. Beschrijf de relatie met de omgeving en illustreer dit met enkele plaatjes. Geef de betekenis aan van de gekozen camerastandpunten.

31 Het visualiseren van het ontwerp binnen zijn omgeving is een effectieve manier om de ontwerpuitgangspunten van het ontwerp naar de docent of in de praktijk te communiceren. Het camerastandpunt hierbij is belangrijk. Dit bepaald hoe het ontwerp wordt waargenomen en kan de gekozen uitgangspunten voor het ontwerp zo duidelijk mogelijk kunnen worden gecommuniceerd. De 3d print Wat is het totale volume van de 3D print? Valt dit binnen het totaal beschikbare volume? Beoordelingswijzer 3D print Je hebt een representatief 3D print model gemaakt van je ontwerp die voldoet aan de gestelde print eisen. Modelleervaardigheden Het 3D model heeft voldoende detail (1:50) - Modelleervaardigheden Het ontwerp is op een nette manier gemaakt en voldoet aan het programma van eisen Argumentatie (Poster) Je hebt een heldere beschrijving gegeven van het ontwerp proces vanaf week 1, het gebruik van het parametrisch model en de invloed op het uiteindelijke ontwerp en je hebt een sterke argumentatie gegeven van je ontwerpbeslissingen.

32 Appendix A Programma van Eisen (uitgebreid) Dit is een fictieve opdracht. Het Escher museum wil uitbreiden met een beeldentuin. Uitbreiding aan de achterkant is niet mogelijk i.v.m. beschikbare ruimte. Een uitbreiding aan de voorzijde is een probleem omdat het gebouw grenst aan het historische Lange Voorhout. Daarom is er gekozen om de beelden tuin verdiept aan te leggen aan de Lange Voorhout zijde en deze te combineren met een nieuwe ingang en een restaurant. De locatie:

33 Afmetingen: De beeldentuin wordt 4500 mm verdiept aangelegd. De afmetingen van de verdiepte tuin zijn aangegeven in het 3D Rhino model. De afmetingen staan in de laag Maten. Klik op het lampje om de laag zichtbaar te maken. Beelden: De beeldentuin moet plaats bieden voor beelden van variërende afmetingen. Er moet een relatie zijn tussen distributie van de beelden, de circulatie-route en de gecreëerde ruimtes binnen het ontwerp.

HANDBOEK BK3OV3. Print dit handboek uit en neem het mee naar de workshops.

HANDBOEK BK3OV3. Print dit handboek uit en neem het mee naar de workshops. HANDBOEK BK3OV3 Print dit handboek uit en neem het mee naar de workshops. Inhoudsopgave Introductie Analoog vs. Digitaal Ontwerpproces p.04 Parametrisch Ontwerpen p.05 Organisatie Vaardigheid & Kennis

Nadere informatie

Parametrisch ontwerpen BK3oV3

Parametrisch ontwerpen BK3oV3 Parametrisch ontwerpen BK3OV3-1- Colofon Copyright 2012 door Technische Universiteit Delft Geprint door de TU Delft Versie 2: 27 juli 2013 Tekst door moduleteam OV3 o.l.v. Paul de Ruiter Opgemaakt door

Nadere informatie

BK Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica

BK Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - S - BK2070 2/29 2D Tekeningen S - BK2070 3/29 3D Model S - BK2070 4/29 Analyse en Berekeningen S - BK2070 5/29 Parametrisch ontwerpen S - BK2070 6/29 Visualisatie S - BK2070 MIR.no 7/29 Rapid

Nadere informatie

BK3OV3 Handboek 2015-2016 1

BK3OV3 Handboek 2015-2016 1 BK3OV3 Handboek 2015-2016 1 BK3OV3: Organisatie Introductie BK3OV3 is een introductie in informatica. Dit vak is opgedeeld in 5 delen, elke week doorloopt in een snel tempo door vijf belangrijke thema

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Parametrisch Ontwerpen Design Informatics BSc BK3OV3. Challenge the future

Parametrisch Ontwerpen Design Informatics BSc BK3OV3. Challenge the future Design Informatics BSc BK3OV3 1 Design Informatics Chair Rhino History Ontwerp 2 Design Informatics Chair Rhino History 3 Design Informatics Chair Autodesk Revit Flow Design Wind en Zon analyse 4 BK3OV3

Nadere informatie

Bsc4 bk4100 - TOI. ICT in de bouwkunde. Informatie en communicatie technologie. Technisch Ontwerp & Informatica

Bsc4 bk4100 - TOI. ICT in de bouwkunde. Informatie en communicatie technologie. Technisch Ontwerp & Informatica ICT in de bouwkunde Informatie en communicatie technologie 1 Technisch Ontwerp & Informatica Informatica 4. Het integraal ontwerpproject BK4100 2 Technisch Ontwerp & Informatica Informatica 4. Het integraal

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

BK4070 Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica. Image by Selen Ercan

BK4070 Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica. Image by Selen Ercan BK4070 Introductie Technisch Ontwerp en Informatica Image by Selen Ercan BK4070 Collaborative design Samenwerken in een multidisciplinaire team om een conceptueel ontwerp van een gebouw te maken en dit

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen.

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Leerlijn programmeren In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Deze leerlijn is opgebouwd aan de

Nadere informatie

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica

BK2070 - Families en Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - Families en Technisch Tekenen Families Wat is een Family? Een family heeft eigenschappen, parameters genaamd bv: hoogte van een raam, materiaal van een kozijn, etc etc De waardes van deze parameters

Nadere informatie

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen

3D-printen. van idee tot tastbaar model. 3D-printen van idee tot tastbaar model 3D prints zijn gemakkelijk te transporteren en nemen weinig ruimte in beslag, terwijl het detailniveau verrassend hoog is. Voor een chique presentatie worden de modellen vaak

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Week 1 Cursus Photoshop

Week 1 Cursus Photoshop Week 1 Cursus Photoshop Introductie Maak kennis met het programma Photoshop. 1 Week 1 Cursus Photoshop Inleiding De essentie van Photoshop Kennis maken met Photoshop Basis tools Een collage maken over

Nadere informatie

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Fragment 001.mp3 002.mp3 Tekst Welkom bij deze e-module. Test je geluid en stel het juiste volume in! De e-module bestaat uit twee delen: Deel 1: de theoretische

Nadere informatie

BK2070 - Building Information Modeling Technisch Ontwerp en Informatica

BK2070 - Building Information Modeling Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - Building Information Modeling Definitie Building Information Modeling (BIM) is a digital representation of physical and functional characteristics of a facility. A BIM is a shared knowledge resource

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

OV2 ModelStudie 2&3D. Informatica OV2 Week 3.5

OV2 ModelStudie 2&3D. Informatica OV2 Week 3.5 OV2 ModelStudie 2&3D Informatica OV2 Week 3.5 Technisch Ontwerp & Informatica Faculteit Bouwkunde BK2OV2/MS - 9 maart 2015 T. Welman toi-bk@tudelft.nl 1 Families Dé Bouwblokken van Revit 2 Hiërarchie van

Nadere informatie

Wiskunde: vakspecifieke toelichting en tips

Wiskunde: vakspecifieke toelichting en tips Wiskunde: vakspecifieke toelichting en tips Met deze voorbeelden van taken voor de wiskundelessen willen wij verschillende ideeën illustreren. Ten eerste geven zij een idee wat bedoeld wordt met hele-taakeerst

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Hoorcollege 1 datavisualisatie 21-11-12

Hoorcollege 1 datavisualisatie 21-11-12 Hoorcollege 1 21-11-12 docenten! http://vimeo.com/31244010#at=10 hoorcollege 1 introductie HVA CMD V2 21 november 2012!! justus sturkenboom! j.p.sturkenboom@hva.nl! yuri westplat! y.westplat@hva.nl! vandaag

Nadere informatie

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek. ICT&O

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek.   ICT&O Onderwijsontwerp Onderwijsontwerp methodiek methodiek ICT&O www.saxion.nl/icto Voorwoord Ga jij een module/onderwijseenheid (her)ontwerpen? Dan komt SHUFFLE wellicht goed van pas. Deze onderwijsontwerp

Nadere informatie

Automated Engineering White Paper Bouw & Infra

Automated Engineering White Paper Bouw & Infra Automated Engineering White Paper Bouw & Infra Inhoudsopgave 1. Introductie 2 2. Wat is automated engineering? 3 3. Wanneer is Automated Engineering zinvol? 3 4. Wat zijn de stappen om een ontwerpproces

Nadere informatie

math inside Model orde reductie

math inside Model orde reductie math inside Model orde reductie Model orde reductie Met het voortschrijden van de rekenkracht van computers en numerieke algoritmen is het mogelijk om steeds complexere problemen op te lossen. Was het

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken Hoofdstuk 18: Een presentatie maken 18.0 Inleiding De focus van een PowerPoint presentatie valt meestal op één dia. Dit betekend dat een PowerPoint presentatie een goed middel is om concepten via punten

Nadere informatie

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden

Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden Solidworks Simulation: Opdracht versie 2014 Uit te voeren in groepen van 2 personen. Indien een groep van 2 personen niet mogelijk is, dient de opdracht alleen uitgevoerd te worden De opdracht Een fietsen

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Taxonomie van Bloom (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Ontwerpen, maken, plannen, produceren, uitvinden, bouwen 5. Evalueren Motiveren

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19772 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19772 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19772 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Bertens, Laura M.F. Title: Computerised modelling for developmental biology :

Nadere informatie

OnderbouwWiskundeDag 2012

OnderbouwWiskundeDag 2012 OnderbouwWiskundeDag 2012 Je werkt de hele dag in een groepje van 3 of 4 leerlingen aan een groot open probleem. De bedoeling is dat er aan het eind van de dag een prachtig werkstuk ligt met het resultaat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training

Inhoudsopgave. Revit Architecture 2013 Basis Training Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Na deze cursus kunt u... 5 De cursus is bestemd voor de personen die nog niet met Revit Architecture gewerkt hebben... 5 Hoofdstuk 1: Revit Architecture

Nadere informatie

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk Bloom Taxonomie van in de praktijk De taxonomie van Bloom kan worden toegepast als praktisch hulpmiddel bij het differentiëren in denken en doen. Het helpt je om in je vraagstelling een plaats te geven

Nadere informatie

Research & development

Research & development Research & development Publishing on demand Workflow ondersteuning Typesetting Documentproductie Gespecialiseerd document ontwerp Web ontwerp en onderhoud Conversie Database publishing Advies Organisatie

Nadere informatie

Sociale en culturele factoren in evacuatie simulaties. Dr. Natalie van der Wal

Sociale en culturele factoren in evacuatie simulaties. Dr. Natalie van der Wal Sociale en culturele factoren in evacuatie simulaties Dr. Natalie van der Wal Uit de praktijk blijkt dat weinig mensen direct overgaan tot actie als het brandalarm afgaat. Het zal wel een oefening zijn,

Nadere informatie

BK4070 Introductie Kwartaal 2

BK4070 Introductie Kwartaal 2 BK4070 Introductie Kwartaal 2 Image by Bilge Göktoğan Programma Introductie Lezing Week 2.1 Kwartaal 1 Week 3.1 Lezing Parametrisch Ontwerpen door Thijs Welman Week 3.3 Werkcollege Parametrisch Ontwerpen

Nadere informatie

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst Voorstellen Anton Slockers Directeur Admea / Smits van Burgst Admea is onderdeel van de Smits van Burgst

Nadere informatie

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst?

Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen. Een hype of de toekomst? Artikel / Parametrisch ontwerpen en rekenen Een hype of de toekomst? De manier waarop gebouwen ontworpen worden is in de basis al heel lang hetzelfde. Veranderingen in de werkwijze van constructeurs gaan

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm begrippenboom inclusief de begrippenlijst beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Voor de opdracht is Revit Architecture in principe voldoende, maar het is handig om alvast de volledige Revit suite te installeren.

Voor de opdracht is Revit Architecture in principe voldoende, maar het is handig om alvast de volledige Revit suite te installeren. Modelstudie: Introductie Inleiding Dit handboek beschrijft de opzet en inhoud van Modelstudie van OV2. We raden je ten zeerste aan dit handboek te printen. Modelstudie 2D/3D introduceert de informatica

Nadere informatie

VOICE OF THE CUSTOMER

VOICE OF THE CUSTOMER 4/20/ E-BOOK VOICE OF THE CUSTOMER Gratis e-book leansixsigmatools.nl Introductie Bij Six Sigma staat het denken vanuit de behoeften van de klant centraal. Juist de vertaling van de stem(men) van de klant(en)

Nadere informatie

BK2070 - Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica

BK2070 - Technisch Tekenen Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - Technisch Tekenen Technisch Tekenen S - BK2070 Views in Revit Schaal vs detail Arceringen Laagopbouw en materiaal Lijndiktes Bematen Annotaties Noord oriëntatie Opmaak van aanzichten Bladindeling

Nadere informatie

Canva. Tool waarmee je een poster of infographic kunt ontwerpen. Voorbereiding, conceptualiseren verwerking

Canva. Tool waarmee je een poster of infographic kunt ontwerpen. Voorbereiding, conceptualiseren verwerking Canva Doel Informatie overbrengen Korte beschrijving Tool waarmee je een poster of infographic kunt ontwerpen. Leerfase Didactiek Soort werkvorm Website Voorbereiding, conceptualiseren verwerking Als voorbereiding

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes Naam: Saskia Arends Datum: 16-09-2016 Realisatiekracht Beginner Kan nog geen ideeën snel omzetten tot prototypes Zet ideeën om tot werkende prototypes Zet in een kort cyclisch proces ideeën om tot werkende

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld

PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE. Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld PRINTING ARCHITECTURE INHOUDSOPGAVE Onderzoek naar het gebruik van 3D-printen binnen de architectuurwereld 1. 3D-PRINTEN ALS TOEKOMSTIGE SLEUTEL ELEMENT 2.... 3.... Najib Amali 7X660 Product Presentation

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5. Arnold Aukema

Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5. Arnold Aukema Beschrijving Deelproject Communicatie Perron 5 Arnold Aukema Introductie Dit document beschrijft in het kort het deelproject communicatie binnen het service design project Perron 5, waar ik tijdens mijn

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen Referentieniveaus uitgelegd De beschrijvingen zijn gebaseerd op het Referentiekader taal en rekenen'. In 'Referentieniveaus uitgelegd' zijn de niveaus voor de verschillende sectoren goed zichtbaar. Door

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

week REP 1 - digital representation 1

week REP 1 - digital representation 1 week 7 7 180 REP 1 - digital representation 1 PLANNING Les 1 (wk 31/10) Intro, verbeelding, lay-out Les 2 (wk 7/11) Stijl, z/w, schema Les 3 (wk 14/11) Grafiek, plankaart Les 4 (wk 21/11) Schaal, schaalsprong

Nadere informatie

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken Tips & Trucs ArchiCAD 12 045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken In deze tip & truc wordt het meshgereedschap uitgelegd. Met het meshgereedschap kan men onder andere een omgeving maken,

Nadere informatie

3D Modelling for everyone

3D Modelling for everyone Sketchup 3D Modelling for everyone 1. Inleiding Computers worden door veel mensen gebruikt voor CAD toepassingen. Dat staat voor Computer Aided Design, ofwel ontwerpen met computerhulp. Denk hierbij aan

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE

GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE GEOMAGIC THE MAGIC OF MAKING IT SIMPLE Geomagic STUDIO Reverse engineering software Geomagic Studio transformeert 3D scan data en polygoon meshes in nauwkeurige 3D digitale modellen t.b.v. reverse engineering,

Nadere informatie

Handboek Modelstudie

Handboek Modelstudie OV 2 MS Handboek Modelstudie 1 OV2 Structuur en Detail Modelstudie: Introductie OV 2 MS Inleiding Dit handboek beschrijft de opzet en inhoud van Modelstudie van OV2. We raden je ten zeerste aan dit handboek

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

Introductie tot de cursus

Introductie tot de cursus Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Het cursusmateriaal 7 3 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 4 Voorkennis 9 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Het tentamen 11 Introductie tot de

Nadere informatie

Interieur met potlood of met de computer tekenen?

Interieur met potlood of met de computer tekenen? Interieur met potlood of met de computer tekenen? Het blijft een telkens terugkerende vraag, die slechts beantwoord kan worden door te doen. Het presentatiemiddel dient zo gekozen te worden dat het het

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren.

UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren. Vragen inleinding UML 1. Wat is UML? UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren. 2. Waar bestaat UML uit? Notaties(zijn symbolen, commentaar en waarden etc.) en diagrammen(grafische

Nadere informatie

Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011. Media en onderzoek

Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011. Media en onderzoek Modulewijzer Media en Onderzoek CDM jaar 4 CDMMEO Herfst / winter 2010 / 2011 Media en onderzoek Module beschrijving Moduelecode MEDMEO01-2 CP 2 Belasting 56 klokuren Looptijd 20 weken, twee kwartalen

Nadere informatie

Denken kun je Leren!

Denken kun je Leren! Denken kun je Leren! Bekijk de twee vragen hieronder. Op welke manier verschillen deze twee vragen van elkaar? (Bedenk het antwoord voor jezelf draai je naar degene waar je het dichtste bij zit bespreek

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL Voor 3D printen Bij problemen: raadpleeg je docent! Aanmaken van.stl bestanden vanuit verschillende soorten 3D tekensoftware Autodesk Inventor 1. Klik op de Inventor

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken 6.0 Introductie Verwar SmartArt niet met de gelijknamige WordArt. Waar WordArt je tekst laat afbeelden, met behulp van een grote verscheidenheid van verschillende

Nadere informatie

DATAMODELLERING SIPOC

DATAMODELLERING SIPOC DATAMODELLERING SIPOC Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Sipoc beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld krijgen van

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Leren en studeren is een belangrijk onderdeel in je opleiding tot verpleegkundige. Om beter te leren studeren is het belangrijk niet

Nadere informatie

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Junior College Utrecht Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Versie 2 September 2012 Een project (ruimte-)meetkunde voor vwo-leerlingen Geschreven voor het Koningin Wilhelmina College Culemborg

Nadere informatie

Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery

Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery Image courtesy of Parker Hannifin Corporation, USA Image courtesy of Engineering Center LTD, Russia Autodesk Digital Prototyping Solution for Industrial Machinery Peter De Strijker Technical Sales Executive

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping

Onderwijsbehoeften: - Korte instructie - Afhankelijk van de resultaten Test jezelf toevoegen Toepassing en Verdieping Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL 1 Wiskunde Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 5 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Bijlage. Handreiking voor docenten

Bijlage. Handreiking voor docenten Bijlage Handreiking voor docenten 1. Samen normen bepalen Bij het maken van de gepersonaliseerde leerreis voor de kinderen is het allereerst belangrijk dat bij jullie op het kindcentrum duidelijk is of

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi zit niet stil en is constant bezig om de tool te verbeteren. Omdat het boek op sommige punten niet

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

Het ideale font voor programmeurs

Het ideale font voor programmeurs Het ideale font voor programmeurs Hogeschool Utrecht Communicatie & Media Design Auteur: Benjamin van Bienen (1576750) Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual design seminar 2014-B Menig programmeur leest

Nadere informatie

DPI Animation House ontwikkelt open configurator Open configurator combineert 3D- en nieuwe media disciplines

DPI Animation House ontwikkelt open configurator Open configurator combineert 3D- en nieuwe media disciplines FACT SHEET DPI Animation House ontwikkelt open configurator Open configurator combineert 3D- en nieuwe media disciplines Onderwerp Betreft Datum DPI Animation House Ontwikkeling open configurator 19 januari

Nadere informatie

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief. LES 4 driepuntsperspectief foto. Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief. LES 4 driepuntsperspectief foto. Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief LES 4 driepuntsperspectief foto Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs LES 3 driepuntsperspectief foto Vertrek van een zelfgenomen* foto van een rechthoekig

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Ontwerpatelier

HANDLEIDING. Ontwerpatelier HANDLEIDING Ontwerpatelier HANDLEIDING ONTWERPATELIER Een ontwerpatelier is een werkvorm waarin een team van mensen samen aan de slag gaat om een stedenbouwkundige- of omgevingsvisie of een stedenbouwkundig

Nadere informatie