INLEIDING. 2 Wearables & mobiele apps in de zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INLEIDING. 2 Wearables & mobiele apps in de zorg"

Transcriptie

1

2 2 Wearables & mobiele apps in de zorg INLEIDING Een op de vier Nederlanders heeft een apparaatje om of bij zich dat bewegingen registreert of lichaamswaardes meet. Dat varieert van een simpele stappenteller tot een slim horloge. Er komen steeds meer apparaatjes op de markt die iemand om zijn pols, op z n kleren of op een andere manier bij zich draagt, die de drager informeren en tegelijk informatie van de drager registreren. Deze zogeheten wearables worden vooral recreatief gebruikt: voor sport, fitness of dieet. Langzamerhand komen er wel steeds meer professionele toepassingen. Met name in de zorg zijn er veel en veelbelovende ontwikkelingen. De slimme en interactieve bandjes, horloges, brillen en zelfs pleisters, lenzen en zalfjes kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg. In deze whitepaper verkennen we de ontwikkelingen, drempels en mogelijkheden bij de inzet van wearables en mobiele apps in de zorgsector. De markt voor wearables groeit flink. Die groei is vooral aanbodgedreven: er komen steeds meer soorten en aantallen draagbare apparaatjes op de markt. Anderzijds zijn er met de verfijning van de technologie steeds meer toepassingsmogelijkheden: recreatief maar ook in professionele en wetenschappelijke setting.

3 3 Wearables & mobiele apps in de zorg 75 MILJOEN WEARABLE DEVICES IN 2015 Het Amerikaanse International Data Corporation (IDC) brengt elk kwartaal een Wearable Device Tracker uit. In de uitgave van het tweede kwartaal 2015 staat dat er dit jaar rond de 75 miljoen wearable devices op de markt zullen zijn. In 2019 zal dat aantal ruim verdubbeld zijn. Onderzoeksbureau Gartner voorziet dat consumenten vooral voor een slim horloge zullen kiezen. Volgens Gartner zal de helft van de mensen met een slim polsbandje dit jaar overstappen op een slim horloge. Die voorspelling zal mede bepaald zijn door de introductie van de Apple Watch. Als het gaat om wearables voor met name fitnesstoepassingen staat de Apple Watch halverwege 2015 met stip op twee. IDC meldt dat in het tweede kwartaal van ,6 miljoen van die horloges op de markt zijn gekomen, tegen 4,4 miljoen van marktleider Fitbit. Microsoft presenteerde eind 2014 zijn Microsoft Band en komt (naar verwachting) op 6 oktober 2015 met een nieuwe versie. De watch is vooral een verlengde van de mobiele telefoon. Wearables als de Fitbit en Microsoft Band zijn echte fitness- en health-apparaatjes, die dicht op de huid van de gebruiker bewegingen en lichaamswaardes registreren. VAN BANDJES EN HORLOGES TOT CONTACT- LENZEN, ZALFJES EN DIGITALE PILLEN Het begrip wearables omvat een heel divers landschap aan apparaatjes en toepassingen. Meest gebruikelijk en voorkomend zijn de apparaatjes om de pols: de bands en watches. Dat zijn ook de wearables die vooral in de consumentenmarkt voorkomen. Google staat al een tijdje in de starthouding met de introductie van slimme contactlenzen nadat de bril minder succesvol was dan gedacht. Ook in zorgtoepassingen wordt gebruik gemaakt van bandjes, horloges en mogelijk lenzen, maar op dit terrein gaan de ontwikkelingen verder. Zo zijn er al slimme pleisters, slimme BH s, een tweede huid ( skinlike device ) en zelfs digitale pillen: een patiënt slikt met een pil zowel een werkzaam medicijn als een sensor in. Een greep uit het hedendaagse aanbod aan wearables en hun toepassingen op het gebied van fitness en gezondheid.

4 4 Wearables & mobiele apps in de zorg BANDS & HORLOGES Microsoft Band: (afb 1) Registreert hartslag, telt stappen, meet verbrande calorieën en houdt slaapkwaliteit bij Garmin Vivosmart: Geeft stappen, calorieën, afstand en de tijd weer en meldt inactiviteit Fitbit Charge: Hartslag, stappenteller, calorieteller, afstand- en hoogtemeter Nike Fuelband: Registreert beweging, hoogte, tijd, calorieën Samsung Gear: Registreert hartslag, beperkte fitnessfuncties Apple Watch: (afb 2) Registreert afstand, snelheid, calorieën, hartslag Sony Smartband: Registreert stappen en bewegingen bij slaap, wandelen en rennen ANDERE WEARABLES & SLIMME APPARATEN Scanadu: (afb 3) Meet temperatuur, hartslag en bloeddruk door een apparaat in de vorm van een puck tegen je voorhoofd te plaatsen Google Smart Contact Lenses: Met name gericht op diabeteszorg, registreert glucoseniveau in traanvocht HealthPatch: Pleister die lichaamswaardes meet Digitale BH: De itbra is een slimme BH met sensoren die de borstgezondheid monitoren Digitale pillen: Werkzaam medicijn en sensor in een pil Digitale tweede huid : Een opsmeerbare substantie die hartactiviteit en huidconditie meet 3.

5 5 Wearables & mobiele apps in de zorg REVOLUTIE IN DE ZORGPRAKTIJK De typische fitness- en health-apparaatjes vinden hun weg logischerwijs ook naar zorgtoepassingen. Nog mondjesmaat, maar wel steeds meer en vaker. Je hebt geen enorme fantasie nodig om je voor te stellen dat dit soort apparaten de zorgpraktijk flink kunnen opschudden. Als patiënten en zorgcliënten continu bloeddruk, temperatuur, hartslag meten dan levert dat veel waardevolle informatie op. Het levert de zorgverlener een doorlopend en terugbladerbaar beeld op van de gezondheid. Dat is in potentie een geweldige informatiebron om herstel, ziekteverloop, effect van medicijngebruik of het ontwikkelen van ziektebeelden continu en op afstand te monitoren. Met die gegevens kunnen medicijnen veel gerichter ingezet worden, kunnen nodeloze fysieke afspraken geschrapt worden en kan er aan de andere kant tijdig ingegrepen worden als waardes buiten ingegeven parameters komen. PHILIPS EN LUMC STARTEN BIJ OUDERENZORG Philips en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn eerder dit jaar een overeenkomst aangegaan om oudere patiënten uit te rusten met draagbare sensoren, zoals slimme pleisters, kleding met ingeweven sensoren en smart watches. Zo willen ze onderzoeken op welke manier wearables bij kunnen dragen aan gezond ouder worden. Door de informatie te verzamelen en te vergelijken met hun feitelijke gezondheidstoestand moeten belangrijke nieuwe inzichten ontstaan over het verband tussen leefstijl en gezondheid bij deze doelgroep. Met de verzamelde gegevens kunnen we naar nieuwe manieren gaan kijken om programma s voor leefstijlverandering te personaliseren en effectiever te maken, aldus een woordvoerder van het LUMC. Zo kunnen mensen uit risicogroepen gerichter worden gestimuleerd om via bewuste keuzes hun leven zodanig aan te passen dat ze gezond blijven, of om de therapietrouw te verbeteren bij mensen die al ziek zijn. Dat kan zorgen voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames vanwege chronische ziektes.

6 6 Wearables & mobiele apps in de zorg DATA TOEPASBAAR MAKEN De uitdaging zit niet zozeer in de hardware. De apparaatjes zijn er en de kosten voor aanschaf zijn te overzien en zullen bovendien snel dalen. De uitdaging zit vooral in de data die dat oplevert. Het monitoren, analyseren en toepasbaar maken van die continue datastroom van verschillende patiënten en cliënten die misschien ook nog verschillende apparaatjes dragen; dat is de crux. Een huisarts met een praktijk van tweeduizend patiënten kan niet al zijn patiënten continu monitoren. Ook voor een specialist is de datastroom te groot; die zou een dag in de week moeten vrijmaken om alle input door te lopen. Bij dergelijke grote hoeveelheden data denk je eerder aan wetenschappelijk onderzoek. Niet verwonderlijk dat producenten hun slimme wearables ook willen inzetten voor breed onderzoek op het gebied van gezondheid. Samsung startte met de Digital Health Challenge, Apple lanceerde in 2014 zijn Research Kit. STAND-ALONE TOEPASSINGEN INTEGREREN Het gaat erom dat je de verschillende datastromen integreert en behapbaar maakt. Al die slimme apparaten om de pols en in onze broekzak zijn nu nog stand-alone en registreren losse data die iets zeggen over een specifiek onderdeel van de conditie van de drager. Als je die data bij elkaar brengt, kan er een samenhangend en doorlopend beeld van de gezondheid ontstaan. Maak je die geaggregeerde data beschikbaar en toepasbaar voor verplegers, artsen en specialisten dan hebben die een compleet beeld van de patiënt en diens gezondheidsontwikkeling. DATASTROOM IN EEN DASHBOARD Winvision heeft inmiddels een geïntegreerd dashboard ontwikkeld om de datastroom die grote aantallen verschillende wearables produceren, te bundelen en inzichtelijk te maken. In samenwerking met zorginstellingen wordt dat dashboard op maat ingericht: vanuit welke wearables en andere toepassingen is de data afkomstig, welke parameters worden per specialisme, per patiëntgroep of zelfs per patiënt ingesteld, hoe maak je de monitoring, analyse en respons onderdeel van de reguliere zorgprocessen? Met een overzichtelijk dashboard op maat is het niet nodig om alle data continu te volgen. Het dashboard kan bijvoorbeeld zo ingericht worden dat alleen bij uitschieters of onverwachte waardes een signaal afgegeven wordt.

7 7 Wearables & mobiele apps in de zorg KOPPELING MET EPD Het is ook mogelijk om een koppeling te maken met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Als de gegevens over bloeddruk, temperatuur en hartslag bijvoorbeeld worden gecombineerd met het individuele medicijngebruik van een patiënt, dan kan dat waardevolle informatie opleveren: voor die patiënt in het bijzonder, maar mogelijk ook voor de patiëntgroep in het algemeen die dat medicijn gebruikt. Zo zijn er meer dwarsverbanden te leggen en functionele gegevenscombinaties te maken voor bijvoorbeeld onderzoeksdoeleinden of voor het verbeteren van automatische signalering. MOBIELE APPS OM ZACHTE GEGEVENS TE REGISTREREN Al die bandjes, horloges, sensoren en bijvoorbeeld digitale weegschalen registreren de harde cijfers. Hartslag, beweging, gewichtsontwikkeling, temperatuur en medische gegevens als zuurstofopname en bloedsuikerspiegel kunnen in de meeste gevallen ongemerkt en doorlopend gemeten worden. Maar de gezondheidsbeleving van een cliënt of patiënt is ook een belangrijk gegeven voor een medicus en die laat zich niet automatisch meten. Daarvoor ontwikkelt Winvision mobiele apps. Daarmee kunnen patiënten bijvoorbeeld hun pijnbeleving of benauwdheidsscores (bij COPD) op gezette tijden doorgeven. Een arts of specialist kan dan ook bijhouden wat het effect van bepaalde medicatie is, niet alleen op de fysieke waardes, maar ook op de beleving van de patiënt.

8 8 Wearables & mobiele apps in de zorg WINST VOOR PATIËNT EN ZORGINSTELLING Een huisarts of specialist kan zo dagelijks online zien hoe het met een specifieke patiënt gaat: slaan medicijnen aan, verbetert de zuurstofopname, daalt de bloeddruk, voelt hij of zij zich beter? Komen er alarmerende waardes binnen, dan is er snel een afspraak gemaakt of kan de specialist via beeldbellen bijvoorbeeld direct contact opnemen met die patiënt. Gaat het goed, dan hoeven patiënt en arts geen tijd in te ruimen voor een afspraak. Dat is efficiënt voor de zorginstelling, maar vooral erg prettig voor patiënten. Zeker voor patiënten met chronische aandoeningen als COPD kan een bezoek ingrijpend zijn. Groot voordeel is ook dat een patiënt doorgaans veel meer betrokken is bij zijn gezondheid en herstel. Die ziet ook de gemeten waardes en heeft goed zicht op het verband tussen leefpatroon of eetpatroon en gezondheid. De winst zit dus zeker aan de patiëntenkant. Je kunt ziektes en complicaties beter voorkomen en tijdig ingrijpen. Langdurige zorg kan zo minder belastend zijn, als reguliere controles gewoon thuis kunnen plaatsvinden. Er is ook organisatorische winst voor de zorginstelling, alleen al omdat het aantal fysieke afspraken verminderd kan worden, maar ook omdat veel gerichter kan worden behandeld; er is veel meer zicht op het directe effect van behandelingen of niet-behandelingen. Dat kan ook leiden tot maatschappelijke winst. Het is voor te stellen dat meer effectiviteit en meer efficiency tot lagere overall zorgkosten kunnen leiden. Bovendien zouden patiënten dankzij wearables en mobiele apps langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Als het gaat om het inzetten van wearables en mobiele apps in de zorg, is het belangrijk dat er verder gekeken wordt dan alleen naar het binnenhalen van data. Er is pas echt toegevoegde waarde als je alle losse gegevens die de slimme horloges, lenzen, sensoren en polsbandjes verzamelen, kunt samenvoegen in een totaalbeeld en beschikbaar en vooral behapbaar kunt maken voor de zorgverlener. Lukt dat, dan worden zorgverlener en patiënt daar beter van. Meer weten over wearables in de zorg? Winvision heeft een heldere visie op technologie in de zorg en werkt met zorginstellingen samen aan de inzet van wearables en mobiele apps. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op. Winvision Marconibaan MS Nieuwegein info@winvision.nl

ehealth en sensortechnologie

ehealth en sensortechnologie ehealth en sensortechnologie Serious stuff or just hot stuff? Waar ligt de toegevoegde waarde voor de installateur? Eric Hamers, 9 april 2015 INHOUD - Introductie Actiaal - Inleiding ehealth, mhealth,

Nadere informatie

Bewonerspanel Decemberpeiling 2017 Gezondheidstechnologie. Utrecht.nl/onderzoek

Bewonerspanel Decemberpeiling 2017 Gezondheidstechnologie. Utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Decemberpeiling 2017 Gezondheidstechnologie Utrecht.nl/onderzoek Inleiding Gezondheidstechnologieën Gezondheidstechnologie Gezondheidstechnologie maakt steeds meer deel uit van ons leven.

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 AGD

Nationale DenkTank 2014 AGD AGD Achtergrond en uitwerking Door versnippering van gegevens kan de potentie uit zelf gemeten gegevens niet benut worden Probleem Er wordt op dit moment heel veel gezondheidsinformatie gemeten maar door

Nadere informatie

WEBINAR OVER QUANTIFIED SELF DOOR CHANTAL VERWEIJ

WEBINAR OVER QUANTIFIED SELF DOOR CHANTAL VERWEIJ WEBINAR OVER QUANTIFIED SELF DOOR CHANTAL VERWEIJ quantified self Value Proof chantal verweij chantal@valueproof.nl 06-42997778 een beweging die technologie (apparaten en apps) inzet om aspecten van het

Nadere informatie

DIGITAL HEALTH. Waar consumententechnologie en traditionele gezondheidszorg elkaar raken. Frederieke Jacobs

DIGITAL HEALTH. Waar consumententechnologie en traditionele gezondheidszorg elkaar raken. Frederieke Jacobs Frederieke Jacobs Themabijeenkomst Big Data - FHI, federatie van technologiebranches 15 oktober 2015 DIGITAL HEALTH Waar consumententechnologie en traditionele gezondheidszorg elkaar raken WAAROM GROEIT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ehealth dimensies Voorbeelden. Digitalisering van de zorg Verschillende vormen. into.care

Inhoudsopgave. ehealth dimensies Voorbeelden. Digitalisering van de zorg Verschillende vormen. into.care Inhoudsopgave ehealth dimensies Voorbeelden Digitalisering van de zorg Verschillende vormen into.care ehealth helpt de zorg vooruit Om een efficientieslag in de zorg te bewerkstellingen, wordt veel verwacht

Nadere informatie

E-Health. Bart van Dijk november 2015 - Leiden

E-Health. Bart van Dijk november 2015 - Leiden E-Health Bart van Dijk november 2015 - Leiden Wat is E-Health? Het toepassen van informatie- en communicatie technologie ten dienste van de gezondheid en de gezondheidszorg E-Health 2 E-Health 3 HCC en

Nadere informatie

Apps in de preventieve zorg

Apps in de preventieve zorg 10-5-2017, Seminar ICT in de zorg Apps in de preventieve zorg Joan Dallinga, onderzoeker Lectoraat Kracht van Sport 1 Voorstellen 2 Introductie Call to action: Leefstijlverbetering! (Berra et al, 2015)

Nadere informatie

Laagdrempelige zorg op afstand

Laagdrempelige zorg op afstand Laagdrempelige zorg op afstand Gemoedsrust voor gebruiker als zorgverleners State of the art en 55+ proof Healthcare Technology Tour 2014 24 april 2014 Ambitie Gociety: Morgen: Geavanceerde sensoren en

Nadere informatie

PRESS BOOK // METEN VAN DE ACTIVITEIT //

PRESS BOOK // METEN VAN DE ACTIVITEIT // PRESS BOOK // METEN VAN DE ACTIVITEIT // 2014 Bij Geonaute zijn we ervan overtuigd dat elektronica de sport verrijkt door ze te vernieuwen en op te waarderen. We bedenken en creëren onze producten en

Nadere informatie

WEARABLES EN TRACKERS

WEARABLES EN TRACKERS WEARABLES EN TRACKERS WEARABLES EN TRACKERS Dit is een opdracht die je met 1 of meer personen kunt doen. Je leert wat wearables en trackers zijn en wat de functie er van is in de zorg. Wat zijn wearables

Nadere informatie

Survival of the fittest

Survival of the fittest Survival of the fittest door Gonny van der Zwaag leestijd: 6 min Apple wil jouw meest intieme informatie hebben: waar je bent geweest, hoe vaak je per minuut ademhaalt, of je goed hebt geslapen en wat

Nadere informatie

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken.

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken. Inhoudsopgave Nettie Goedgeregeld Nettie Regelhulp Nettie Goedendag Nettie Welzijnscoach PGO Zorghorloge GPS tracker Weegschaal en bloeddruk meter Glucose meter Sensoren in huis Vitaliteitsmeter Lea de

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

Overzicht van apps voor het PGD

Overzicht van apps voor het PGD van apps voor het PGD November 2014 1. Inleiding Om een PGD te gaan gebruiken, moet het genoeg waarde hebben voor de gebruiker. Een PGD krijgt toevoegde waarde als het de gebruiker meer oplevert dan het

Nadere informatie

SPORTMONITOR Jeroen Stragier, PhD Bart Vanhaelewyn

SPORTMONITOR Jeroen Stragier, PhD Bart Vanhaelewyn SPORTMONITOR 2016 Jeroen Stragier, PhD Bart Vanhaelewyn JEROEN STRAGIER Postdoctoraal onderzoeker UGent Vakgroep Sport- & bewegingswetenschappen Vakgroep Communicatiewetenschappen DIGIMETER Jaarlijkse

Nadere informatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie Digitale transformatie van zorgcommunicatie trendrapport 2016 Digitale transformatie en marktwerking ontwrichten zorgcommunicatie De zorg was decennialang een behouden markt, met professionals die kwaliteit

Nadere informatie

Whitepaper: Slimmer werken met Office 365 in de zorg

Whitepaper: Slimmer werken met Office 365 in de zorg Office 365: De flexibele werkplek voor zorgmedewerkers De huidige samenleving moderniseert in hoog tempo. Informatie staat snel tot je beschikking en mensen staan continu met elkaar in verbinding. Dit

Nadere informatie

Internet of Things in de revalidatiezorg

Internet of Things in de revalidatiezorg Internet of Things in de revalidatiezorg Anja van der Heide 23 juni 2016 Inhoud Intro UMCG Centrum voor Revalidatie ehealth en IoT in de revalidatiezorg Voorbeelden van innovaties Impact IoT op mens en

Nadere informatie

Terug in het heden: een nuchtere blik op de zin en onzin van meten in de zorg. Sandra Beurskens

Terug in het heden: een nuchtere blik op de zin en onzin van meten in de zorg. Sandra Beurskens Terug in het heden: een nuchtere blik op de zin en onzin van meten in de zorg Sandra Beurskens Patient/client centred SDM (RVZ, 2013) Evidence Based Practice Context Multi/inter-disciplinair Doelgerichte

Nadere informatie

E-health in verschillende snelheden

E-health in verschillende snelheden E-health in verschillende snelheden Myrah Wouters Programmaleider ehealth-monitor 8 februari 2019 Over het onderzoek Feiten & cijfers Zorgconsumenten Zorgverleners 580 artsen medisch specialisten en huisartsen

Nadere informatie

WHITEPAPER. #IoT #Zorgprocessen HOE INTERNET OF THINGS INVLOED HEEFT OP ZORGPROCESSEN

WHITEPAPER. #IoT #Zorgprocessen HOE INTERNET OF THINGS INVLOED HEEFT OP ZORGPROCESSEN WHITEPAPER #IoT #Zorgprocessen HOE INTERNET OF THINGS INVLOED HEEFT OP ZORGPROCESSEN Zorgkwaliteit verhogen en kosten verlagen. De (on)mogelijke spagaat? Internet is tegenwoordig één van de belangrijkste

Nadere informatie

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Inleiding De Vivago Care watch meet verschillende gegevens van een persoon. Ten eerste meet het horloge micro- en macroactiviteit. Dit gaat dus om de kleinste

Nadere informatie

HET POTENTIEEL VAN WEARABLES IN DE BEHANDELING VAN DEPRESSIE

HET POTENTIEEL VAN WEARABLES IN DE BEHANDELING VAN DEPRESSIE HET POTENTIEEL VAN WEARABLES IN DE BEHANDELING VAN DEPRESSIE dr. Nele De Witte Romy Sels 1 MHEALTH - WEARABLES Geheel van sensoren en apparaten die op het lichaam kunnen worden gedragen met als doel om

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Als je wilt weten waar je bent of hoe je ergens moet komen, dan vertelt je telefoon je dat. Dankzij GPS. Zo kun je ook

Nadere informatie

GPS Horloge Kobra. Handleiding. Basis parameters

GPS Horloge Kobra. Handleiding. Basis parameters GPS Horloge Kobra Handleiding Basis parameters Frequentie band: GSM 2G 850 /900/1900/2100 WCDMA 3G 2100/900 Systeem: Android 5.1 CPU: MT6580 Scherm: 1.54 IPS display scherm Resolutie 240 * 240 Touchscreen:

Nadere informatie

Waar of niet waar? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Welk antwoord is goed?

Waar of niet waar? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Welk antwoord is goed? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Niet waar Helaas zijn veel wearables nog niet wetenschappelijk getoetst. Wat is Augmented Reality? A. AR is beeld via een bril

Nadere informatie

Vraag het de klant. Bert Mulder

Vraag het de klant. Bert Mulder Vraag het de klant Bert Mulder Opzet 1 e ring - gebruikers, klanten, inwoners 2 e ring - professionals die luisteren 4 e-health toepassingen - korte video - gezamenlijk gesprek Bundelen de antwoorden in

Nadere informatie

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker Improve Condition Technology Guido Peters & Frank Kistemaker Agenda Introductie Innov8 4life Uitgangspunten ICT & zorg Patiënt Consument Gezondheidsbevordering en gedragswetenschappen Huidige oplossingen

Nadere informatie

Hoe verandert de maatschappij door wearable computers?

Hoe verandert de maatschappij door wearable computers? Hoe verandert de maatschappij door wearable computers? Resistance is futile Thomas Machielsen Herkansingsklas / Oud Goud 21-10-2014 Vincent Vijn 500620602 Sciencefiction wordt realiteit Sinds de eerste

Nadere informatie

Vitaal thuis met Connected Health. Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018

Vitaal thuis met Connected Health. Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018 Vitaal thuis met Connected Health Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018 1 Pitch Introductie Klantverhaal en oplossing Klantwaarde en positieve uitkomsten Partners Match? TunstallNederland @TunstallNederland

Nadere informatie

Even voorstellen/programma. Met e-health fit (in de chronische fase) ehealth volgens min. van VWS. EHealth in de chronische fase

Even voorstellen/programma. Met e-health fit (in de chronische fase) ehealth volgens min. van VWS. EHealth in de chronische fase Even voorstellen/programma Eelco Sengers Fysio/manueel therapeut Innovatie medewerker Onderzoeker FAST@HOME e.sengers@sophiarevalidatie.nl Met e-health fit (in de chronische fase) Eelco Sengers, MSc Kenniscentrum

Nadere informatie

Grote behoefte aan elektronische verslaglegging en gegevensuitwisseling, gebruik groeit

Grote behoefte aan elektronische verslaglegging en gegevensuitwisseling, gebruik groeit Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL en Nictiz. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (Ilse Swinkels, Judith de Jong, Myrah Wouters en Anke de Veer. Steeds meer zorgverleners in de

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Wij vinden het heel gewoon om een telefoon met GPS of een buitenlamp met bewegingssensor te hebben. Of om te beeldbellen

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

De rol van technologiereuzen bij de opschaling van het PGD

De rol van technologiereuzen bij de opschaling van het PGD De rol van technologiereuzen bij de opschaling van het PGD Samenvatting Een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) is een ( ) levenslang hulpmiddel om relevante gezondheidsinformatie te verzamelen, te beheren

Nadere informatie

Fen activity tracker - Met hartslagmeter - Slaaptracker Special edition 2.0

Fen activity tracker - Met hartslagmeter - Slaaptracker Special edition 2.0 Fen activity tracker - Met hartslagmeter - Slaaptracker Special edition 2.0 Systeembenodigdheden De Fen activity tracker werkt op zowel ios als Androidsystemen, daarnaast dient u over een bluetooth verbinden

Nadere informatie

6PDUW +HDOWK 0RQLWRU. Onderzoek naar gebruik van apps, wearables en meters

6PDUW +HDOWK 0RQLWRU. Onderzoek naar gebruik van apps, wearables en meters 6PDUW +HDOWK 0RQLWRU Onderzoek naar gebruik van apps, wearables en meters April 2016 Inhoud Inhoud Inleiding Management Summary 1. Smart Health in Nederland 2. Sport & bewegen 1.1 Adoptie van smart health

Nadere informatie

Wat ga ik u vertellen? Workshop Verpleegkunde. Wat ga ik u vertellen? Google Health. De verschijningsvormen van zelfmanagement

Wat ga ik u vertellen? Workshop Verpleegkunde. Wat ga ik u vertellen? Google Health. De verschijningsvormen van zelfmanagement Wat ga ik u vertellen? Workshop Verpleegkunde Rol van de nieuwe media bij zelfmanagement De verschijningsvormen van zelfmanagement in de nieuwe media Vanuit de patiënt: Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

Nadere informatie

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen P E R S B E R I C H T Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen Het aantal Europeanen dat regelmatig gebruikmaakt van een mobiel apparaat voor betalingen

Nadere informatie

CAREWEAR PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK VOOR ONDERNEMINGEN & SOCIAL PROFIT GEBRUIKERSGROEP 1. Carewear

CAREWEAR PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK VOOR ONDERNEMINGEN & SOCIAL PROFIT GEBRUIKERSGROEP 1. Carewear CAREWEAR PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK VOOR ONDERNEMINGEN & SOCIAL PROFIT GEBRUIKERSGROEP 1 1 Carewear AGENDA Korte voorstelling Indicatoren voor geestelijke gezondheid Indicatoren: technisch Wearables Gebruikerservaring

Nadere informatie

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker Wat is e-health? Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2002) Het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, in het bijzonder

Nadere informatie

Werken aan de zorg van morgen

Werken aan de zorg van morgen Werken aan de zorg van morgen Uitkomsten zorgdebat VNG Jaarcongres 2015 E-health, wonen en zorg Whitepaper Ruim baan voor initiatieven om langer gezond thuis te wonen Hoofdstuk 1: Uitdagingen Hoofdstuk

Nadere informatie

E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring

E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 1. Wat is het doel van het onderzoek? 3 2. Welk product wordt onderzocht? 3 3.

Nadere informatie

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt

Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt Zelfdiagnose & -management Hoe de smart phone u Raakt FutureFlock Consulting 5 juli 2012 Zelfdiagnose & -management Hoe de Iphone u raakt Colofon in opdracht van: Door: Drs. Bart Götte MBA Business Futurist

Nadere informatie

Gezonder leven? Doe het smart! ESKEURIG.NL. Welke tracker past bij jou? Dit kan een smartwatch. Gezond(er) leven met deze apps

Gezonder leven? Doe het smart! ESKEURIG.NL. Welke tracker past bij jou? Dit kan een smartwatch. Gezond(er) leven met deze apps Gezonder leven? Doe het smart! op pagina 2 op pagina 4 op pagina 6 op pagina 8 Smartwatch of fitnesstracker? Welke tracker past bij jou? Dit kan een smartwatch allemaal Gezond(er) leven met deze apps K

Nadere informatie

YourHealth HR. maandag 24 augustus 15

YourHealth HR. maandag 24 augustus 15 YourHealth HR 1 YourHealth Datametrics introduceert een uniek health platform dat bijdraagt aan een veelzijdig doel dat de medewerkers actiever maakt. Een oplossing waarmee actieve medewerkers bijdragen

Nadere informatie

IMEC.ICHANGE: TECHNOLOGIE VOOR EEN GEZONDER LEVEN PUBLIC

IMEC.ICHANGE: TECHNOLOGIE VOOR EEN GEZONDER LEVEN PUBLIC IMEC.ICHANGE: TECHNOLOGIE VOOR EEN GEZONDER LEVEN PUBLIC 10% 33% 50% AN APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY AN APP A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY HARTFALEN SLAAP APNEU CHRONISCHE LONG ZIEKTES HYPERTENSIE WEARABLE

Nadere informatie

DE SMARTWATCH DE MASTER

DE SMARTWATCH DE MASTER DE SMARTWATCH Een smartwatch is niet zo maar een horloge, het is een slim horloge, of eigenlijk een kleine computer welke je gebruikt als verlengstuk van je smartphone. Verbind je smartphone via Bluetooth

Nadere informatie

6. Health chocolate Ouderen willen fit blijven, de functionele eigenschappen. Pure chocolade zijn goed voor het hart, voor de vezels en bloedvaten.

6. Health chocolate Ouderen willen fit blijven, de functionele eigenschappen. Pure chocolade zijn goed voor het hart, voor de vezels en bloedvaten. uitleg micro trend Omdat de bevolking in Nederland graag gezond willen leven en hier bewust op let zijn er veel gezonde producten op de markt. De volgende producten behoren tot de micro trends. 1. Kurkuma

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Smart Band AT500. Smartband dragen

Smart Band AT500. Smartband dragen ! Smart Band AT500 Smartband dragen Draag de band bij voorkeur achter de styloideus ulnae en plaats de sensor dicht bij de huid, vermijd beweging. App installeren op je mobiele telefoon Scan de volgende

Nadere informatie

Forerunner 35 GPS Hardloophorloge

Forerunner 35 GPS Hardloophorloge PRODUCT AANKONDIGING Forerunner 35 GPS Hardloophorloge met ingebouwde Garmin Elevate TM hartslagmeting op de pols Blijf fit, blijf verbonden en deel je prestaties met de Forerunner 35. Dit stijlvolle,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing LET OP: Voor levering vanaf 1 Maart geldt de app H Band in plaats van Hey Band

Gebruiksaanwijzing LET OP: Voor levering vanaf 1 Maart geldt de app H Band in plaats van Hey Band Gebruiksaanwijzing LET OP: Voor levering vanaf 1 Maart geldt de app H Band in plaats van Hey Band 1. App Downloaden - Scan de QR-code om de app H Band te downloaden of zoek in de App Store of Google Play

Nadere informatie

De mens centraal in het nieuwe zorglandschap. Paul Berger Vaatchirurg en Medisch Adviseur Strategie en Innovatie Zilveren Kruis

De mens centraal in het nieuwe zorglandschap. Paul Berger Vaatchirurg en Medisch Adviseur Strategie en Innovatie Zilveren Kruis E-health oftewel De mens centraal in het nieuwe zorglandschap Paul Berger Vaatchirurg en Medisch Adviseur Strategie en Innovatie Zilveren Kruis Algemene Vergadering van de Achmea Gepensioneerden Vereniging

Nadere informatie

University of Groningen. The use of self-tracking technology for health Kooiman, Theresia Johanna Maria

University of Groningen. The use of self-tracking technology for health Kooiman, Theresia Johanna Maria University of Groningen The use of self-tracking technology for health Kooiman, Theresia Johanna Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

Ready healthcare. Ready? Actieplan gezondheidszorg. The future is exciting.

Ready healthcare. Ready? Actieplan gezondheidszorg. The future is exciting. Ready healthcare Actieplan gezondheidszorg The future is exciting. Ready? 2 Hoe kunnen onze zorgverleners efficiënter werken? Uw kansen Naarmate de vraag naar zorg groter wordt, neemt de druk op zorgverleners

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID DOOR INNOVATIE

ZELFREDZAAMHEID DOOR INNOVATIE ZELFREDZAAMHEID DOOR INNOVATIE Lars Nieuwenhoff 15 mei 2013 Onderwerpen 1. Waarom innoveren van zorg 2. ZORG 3.0:Nieuwe vorm van zorg 3. Virtuele verzorgingshuis 4. Voorbeelden van ZORG 3.0 Waarom innoveren

Nadere informatie

Nieuwe technologie biedt meer vrijheid, zelfredzaamheid en veiligheid

Nieuwe technologie biedt meer vrijheid, zelfredzaamheid en veiligheid Nieuwe technologie biedt meer vrijheid, zelfredzaamheid en veiligheid De connected patient als regisseur in de zorg Ga voor meer informatie naar vodafone.nl/zorg of bel met één van de Vodafone zorgspecialisten

Nadere informatie

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Dr. Dr. Karen Hosper 1 2 3 4 5 Even reclame maken: www.pharos.nl/patientenaanhetwoord

Nadere informatie

technische ondersteuning:

technische ondersteuning: THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN HEALTH MATE Installeren van de App Uw persoonlijke account instellen BPM bloeddrukmeter installeren Steel horloge installeren Toestemming geven via mijngegevens.hartlongcentrum.nl

Nadere informatie

mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten

mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten WAT IS NEXUZHEALTH, WAT IS MYNEXUZHEALTH? 3 UW MYNEXUZHEALTH-DOSSIER 4 Afspraken Beelden Berichten Documenten Medicatie Vragenlijsten

Nadere informatie

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN NOKIA HEALTH MATE Installeren van de App Uw persoonlijke account instellen Nokia BPM bloeddrukmeter installeren Nokia Body weegschaal installeren Nokia Steel horloge installeren

Nadere informatie

The art of move smart

The art of move smart 30 Slim bewegen met de juiste dosis The art of move smart Tekst: Geert Jan van der Sangen Illustraties: Anne van den Berg Het plaatje waarin we de evolutie van de mens zien, beginnend als neanderthaler

Nadere informatie

Zeven uitgangspunten voor ehealth diensten voor patiënten

Zeven uitgangspunten voor ehealth diensten voor patiënten Zeven uitgangspunten voor ehealth diensten voor patiënten meer informatie: mdejong@nictiz.nl Bekijk de infographic Uitgangspunt 1 ehealth toepassingen zijn primair bedoeld voor patiënten. Zorgverleners

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

Ready healthcare. Actieplan gezondheidszorg. Vodafone Power to you

Ready healthcare. Actieplan gezondheidszorg. Vodafone Power to you Ready healthcare Actieplan gezondheidszorg Vodafone Power to you 2 Hoe kunnen onze zorgverleners efficiënter werken? Uw kansen Naarmate de vraag naar zorg groter wordt, neemt de druk op zorgverleners toe.

Nadere informatie

Zorg op Maat, door Service at Home. Arie Prins Adviseur Independent Living

Zorg op Maat, door Service at Home. Arie Prins Adviseur Independent Living Zorg op Maat, door Service at Home Arie Prins Adviseur Independent Living Smart Homes 21 en 22 november 2012 1 Ascom AG Beursgenoteerd aan de Swiss Stock Exchange Focus op bedrijfskritieke communicatie

Nadere informatie

Javier Diabetespatiënt

Javier Diabetespatiënt Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving De persoonlijke gezondheidsomgeving van Javier (diabetespatiënt) over vijf jaar Deel 3 Javier Diabetespatiënt Meer regie over gezondheid Javier Diabetespatiënt

Nadere informatie

E-health in verschillende snelheden

E-health in verschillende snelheden E-health in verschillende snelheden Myrah Wouters 23 januari 2019 Over het onderzoek Feiten & cijfers Zorgconsumenten Zorgverleners 580 artsen medisch specialisten en huisartsen 660 verpleegkundigen ouderenzorg,

Nadere informatie

30 JAAR SLIMME HORLOGES IN 13 MEMORABELE EXEMPLAREN

30 JAAR SLIMME HORLOGES IN 13 MEMORABELE EXEMPLAREN 30 JAAR SLIMME HORLOGES IN 13 MEMORABELE EXEMPLAREN Jill Casters 9/09/14-10u09 Bron: ZDNet, IBT De befaamde Casio Databank uit de jaren 80. kos. Als Apple vanavond echt een iwatch lanceert, is dat niet

Nadere informatie

Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen

Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen Persoonlijke gezondheidsdossiers: samenwerken en informatie delen Om de gewenste doorbraak in de zorg te realiseren, is meer aandacht nodig voor preventie en zelfmanagement. Het is algemeen bekend dat

Nadere informatie

Astrid. Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving. Nier- en diabetespatiënt. Meer regie over gezondheid

Astrid. Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving. Nier- en diabetespatiënt. Meer regie over gezondheid Mijn zorg, mijn toekomstige online omgeving De persoonlijke gezonheidsomgeving van Astrid (nier- en diabetespatiënt) over vijf jaar Deel 2 Astrid Nier- en diabetespatiënt Meer regie over gezondheid Astrid

Nadere informatie

Yellow Cats 3 februari 2015 Reinhard Scholten CONNECTED LIFE EN PERSOONLIJKE HULPVERLENING

Yellow Cats 3 februari 2015 Reinhard Scholten CONNECTED LIFE EN PERSOONLIJKE HULPVERLENING 1 Yellow Cats 3 februari 2015 Reinhard Scholten CONNECTED LIFE EN PERSOONLIJKE HULPVERLENING 2 Agenda 1. Trends 2. Huidige ANWB activiteiten 3. ANWB visie 4. Alarmservice pilot 5. Vragen 3 Mogelijke oplossingen

Nadere informatie

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze.

Naam. Datum. Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. Inventarisatie (A) Naam Datum Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen?

Nadere informatie

Remote patient management

Remote patient management Remote patient management Programma voor patiënten met hartfalen én COPD Dr. Lidwien Graat, Longarts Flow Dr. Jos Kraal, Senior projectleider Flow Centrum voor preventie en (tele)revalidatie van chronische

Nadere informatie

Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken. Freek Baars, marktontwikkelaar

Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken. Freek Baars, marktontwikkelaar Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken Freek Baars, marktontwikkelaar Hoeveel mensen met hartfalen leven er in Nederland? a. Circa 68.000 b. Circa 148.000 c. Circa 227.000 Hoeveel

Nadere informatie

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel Nedap Tochtdetectie Nedap Tochtdetectie Visuele tochtdetectie op grote bedrijven is lastig Het is niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Met Nedap Tochtdetectie is het mogelijk om grote melkveestapels

Nadere informatie

De alles-in-1 Zorgapp

De alles-in-1 Zorgapp De alles-in-1 Zorgapp Tevreden cliënten en medewerkers Impact van zorgapps op de zorgverlening Meerwaarde van zorgapps in het zorgproces De rol van de zorgverlener verandert in rap tempo door nieuwe technologie

Nadere informatie

En zijn mogelijkheden. Joost Vos, Student nr:

En zijn mogelijkheden. Joost Vos, Student nr: En zijn mogelijkheden Joost Vos, Student nr: 1635179 Selftracking and the Quantified Self movement are a contemporary process into the mystery, part of our feeble attempt to figure out who we are Bron:

Nadere informatie

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen

De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen De toekomst van digitaal; hoe ga je om met mobiel, draagbare technologie en het internet van dingen Brechtje de Leij Dankzij de vele digitale platformen en connected apparaten die we tot onze beschikking

Nadere informatie

De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen. Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA

De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen. Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA De zorg centraal in De Zorgcentrale van morgen Elise Torfs Verantwoordelijke onthaal en zorgcentrale WGKA 1 De WGKA-zorgcentrale in een notendop 1. Een impressie 2. Krachtlijnen 3. Van alarm- naar zorgcentrale

Nadere informatie

Tabellenbijlage ehealth-monitor 2018

Tabellenbijlage ehealth-monitor 2018 Tabellenbijlage ehealth-monitor Tabellenbijlage ehealth-monitor Myrah Wouters, Ilse Swinkels, Britt van Lettow, Judith de Jong, Judith Sinnige, Anne Brabers, Roland Friele, Lies van Gennip Dit is een uitgave

Nadere informatie

ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013

ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013 ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013 Even voorstellen Mobiel bellen in 1999 Internet is als water uit de kraan 95% Nederlanders 75% van 65+ 30% van

Nadere informatie

E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring

E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring E-Vita hartfalen: Het effect van een informatieve website en telemonitoring Ziekenhuis Gelderse Vallei Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u als onderzoeksteam van de e-vita hartfalen studie, vriendelijk

Nadere informatie

ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners

ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners ecoaches Winst voor patiënten en hun zorgverleners Voorsorteren.. want ook in de zorg wordt het steeds drukker Visie op zorg met ehealth Sananet helpt mensen hun leven lang vitaal te leven. Zelf werken

Nadere informatie

Beweegprogramma voor mensen met COPD

Beweegprogramma voor mensen met COPD Beweegprogramma voor mensen met COPD In deze folder geven wij u meer informatie over ons beweegprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met COPD. Waarom bewegen? Als COPD patiënt heeft u problemen

Nadere informatie

Livv Mobile Health. Zorg dichtbij. Januari 2017

Livv Mobile Health. Zorg dichtbij. Januari 2017 Livv Mobile Health Zorg dichtbij Januari 2017 Wie zijn wij? Mirjam Boonstra 42jr Commercieel 15 jaar telecom, commercieel, inkoop en marketing Ben, T-Mobile, Debitel, Ortel, Voiceworks Thees Brons 41jr

Nadere informatie

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect Zorg kan ook anders Van Dorp zorg en welzijn biedt diverse zorggerelateerde oplossingen voor de intra- en extramurale markt. Onze producten zorgen voor efficiëntere zorg en tevreden medewerkers. Wij ontwikkelen

Nadere informatie

Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis. Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC

Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis. Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC Zelfmanagement: Thuis en in het ziekenhuis Paul van der Boog Internist-nefroloog LUMC Bespreekpunten Inleiding Rolverdeling binnen behandeling Zelfmanagement Verzamelen van meetgegevens Voorbeelden zelfmanagementsprojecten

Nadere informatie

Een zorgtransformatie door digitale innovatie. Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services

Een zorgtransformatie door digitale innovatie. Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services Een zorgtransformatie door digitale innovatie Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services Digitale technologieën Exponentiële groei in snelheid, aantal en gebruik 2 miljard mensen hebben

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Maart 2014. Q & A Elektronisch meten Inzichten, reclamebereik en ambitie NLO voor de toekomst

Pagina 1 van 5. Maart 2014. Q & A Elektronisch meten Inzichten, reclamebereik en ambitie NLO voor de toekomst Maart 2014 Q & A Elektronisch meten Inzichten, reclamebereik en ambitie NLO voor de toekomst Het NLO is continu bezig met het verbeteren en het verder professionaliseren van het Nationaal LuisterOnderzoek,

Nadere informatie

WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg

WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg 1 Nieuwbouw Nieuwbouw van het SZ biedt kansen en mogelijkheden om samen met andere partijen inrichting te geven aan een toekomstbestendige

Nadere informatie

ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN

ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN Exact Online CASE STUDY ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ZAKELIJKE DIENSTVERLENING GROEI REALISEREN DOOR TE INVESTEREN IN LEUKE

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Slimme zorg thuis met goed internet. Pim Ketelaar NTA 8055 Bijeenkomst 15 mei 2019

Slimme zorg thuis met goed internet. Pim Ketelaar NTA 8055 Bijeenkomst 15 mei 2019 Slimme zorg thuis met goed internet Pim Ketelaar NTA 8055 Bijeenkomst 15 mei 2019 VitaValley is een open en onafhankelijk platform gericht op het versnellen en opschalen van innovaties. Wij verbeteren

Nadere informatie

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Tekst: Annemaret Bouwman Fotografie: Ingrid Alberti NPCF beschrijft visie op persoonlijk gezondheidsdossier Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen DDMM Nieuwsbrief 4, augustus 2014 Mobiele metingen stabiel Bereiksopbouw van sites en apps Bancaire apps vergeleken Over het DDMM- onderzoek 3 4 5 6 Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen Consumenten

Nadere informatie

Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz)

Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz) Grafisch werk door Roel Schenk (Nictiz) dr. Britt van Lettow (Nictiz) lettow@nictiz.nl VRAAG Wat verstaat u onder ehealth? Het rapport Oktober 2015 Doelstellingenrapport Juni 2015 OVERZICHT VRAAG Wie heeft

Nadere informatie

CaseMaster CRM Customer Relationship Management

CaseMaster CRM Customer Relationship Management CaseMaster CRM Customer Relationship Management CaseMaster CRM Meer omzet uit uw bestaande of nieuwe relaties halen of een klantprofiel samenstellen doormiddel van een analyse op het aankoopgedrag en vervolg

Nadere informatie