Nieuwsbrief Herfst Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Herfst 2013 Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?

2 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker JG Westervoort Tel: Website: Op zoek naar informatie of advies? De Gehandicaptenraad Westervoort houdt geen spreekuur op een vast moment. U kunt ons bellen of mailen en zo nodig maken we een afspraak. Wij hopen u op deze manier beter van dienst te kunnen zijn. Digitale nieuwsbrief. Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze gratis nieuwsbrief digitaal mogen versturen. Krijgt u deze nieuwsbrief nu nog op papier maar beschikt u wel over een adres? Wilt u dit dan aan ons doorgeven via onder vermelding van uw naam en adres, dan mailen wij u voortaan deze nieuwsbrief en blijven voor ons de kosten beperkt. Ook nieuwe abonnees zijn van harte welkom!

3 Herfstkleuren De inleiding van onze vorige nieuwsbrief had als titel stilte voor de storm. In zekere zin is dit nog steeds zo omdat nieuwe regelgeving nog niet door de Eerste en Tweede Kamer is vastgesteld. Toch zien we overal de trend dat er veel meer naar de eigen mogelijkheden voor het oplossen van problemen wordt gekeken. Er wordt niet meer zomaar een voorziening verstrekt en als deze al wordt verstrekt vraagt men een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, waarbij het vermogen (spaargeld) mag worden meegewogen. Zelf kopen of aanvragen? Nu mag er nog geen eigen bijdrage worden gevraagd voor rolstoelen en is de eigen bijdrage voor woningaanpassingen beperkt tot een termijn van drie jaar. Vanaf 1 januari 2015 gaat dit naar alle waarschijnlijkheid veranderen. In feite ontvangt men straks alleen nog een voorziening op afbetaling want de eigen bijdrage moet betaald worden totdat de hele kostprijs is voldaan. De hoogte van de eigen bijdrage, en dus de tijd dat er betaald moet worden, is afhankelijk van het inkomen plus vermogen. De termijn van drie jaar bij woningaanpassingen komt te vervallen en de eigen bijdrage wordt ook voor rolstoelen ingevoerd. Het dan maar zelf kopen van voorzieningen is niet altijd slim. Zeker wanneer er meerdere voorzieningen zijn waarvoor een eigen bijdrage wordt gevraagd zoals huishoudelijke hulp + scootmobiel + AWBZ zorg, telt dit bij elkaar op. Wanneer u aan het maximum zit dat voor uw inkomen geldt, komt de rest voor rekening van de gemeente. Daarnaast kun je het beschouwen als een soort afbetaling zonder daarvoor rente te moeten betalen en kosten van service en onderhoud zijn voor de gemeente. De ontwikkeling van een scootmobiel en / of rolstoelpool is alleen van belang voor mensen die hun voorziening maar af en toe gebruiken, zodat deze efficiënter ingezet kunnen worden. Wanneer u uw voorziening (bijna) dagelijks gebruikt houdt u recht op uw eigen voorziening in bruikleen wanneer na indicatie blijkt dat dit voor u de beste oplossing is, zie ook de laatste pagina. De storm begint op te steken, wees voorbereid! (28 oktober, zware storm!)

4 Nieuwe naam CG-Raad Per 1 januari 2014 gaan de CG-Raad en Platform VG verder als één organisatie onder de naam Ieder-In. De nieuwe koepelorganisatie leder-in vertegenwoordigt tegen de 250 cliënten- en patiëntenverenigingen die landelijk en lokaal actief zijn voor hun achterban. De achterban van Ieder-In zijn mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en chronisch zieken. Gezamenlijk met de lidorganisaties behartigt de nieuwe organisatie de belangen van meer dan twee miljoen mensen in ons land. De GRW is een lidorganisaties van Ieder-In. Inclusieve samenleving Ieder-In maakt zich sterk voor de inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten. Het is een samenleving die bewust mogelijkheden schept zodat iedereen naar vermogen kan deelnemen aan het leven van alledag. Het leven van alledag beslaat veel terreinen, zoals wonen, werken, leren, reizen en recreëren. Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten hieraan mee kunnen doen, en wel op een manier die bij hen past, en zo nodig met op de persoon toegesneden zorg en ondersteuning. (Bron: CG-Raad) Reparatie rollators. Wie zijn rollator wil laten nakijken of repareren, kan iedere werkdag tussen 9.00 en uur contact opnemen met het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp (MVT) via of Een vrijwilliger komt dan bij mensen thuis. Materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Kleine reparaties kunnen ook iedere woensdagmiddag van tot uur verricht worden bij Ruil & Reparatiekring De Liemers. Deze is te vinden in het voormalige postkantoor aan de Elshofstraat in Duiven.

5 Kort nieuws Kort nieuws Kort nieuws Ervaringslessen op het VMBO. In de maanden september en oktober hebben mensen van de GRW meegewerkt aan themaochtenden over verkeersveiligheid. Op VMBO scholen in Elst en Huissen is aandacht besteed aan b.v. fietsonderhoud en de dode hoek van een vrachtwagen maar ook onze rolstoelbaan en blindenbaan waren onderdelen die aan bod zijn gekomen. Demonstraties met een hulphond waren een groot succes. Week v.d. toegankelijkheid. In de week van 7 tot 12 oktober is er landelijk aandacht besteed aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het thema van dit was klantvriendelijkheid. De GRW heeft hiervoor aandacht gevraagd door het toesturen van een brief met brochure met tips aan 100 ondernemers en dienstverleners in Westervoort. Op onze website, onder de knop Week van de toegankelijkheid vindt u de brief en brochure die is verstuurd. Traplift Sportcentrum de Pals. In onze vorige nieuwsbrief meldden wij trots dat Dhr. Hans Frieling de traplift in de Pals zou laten repareren maar inmiddels is hij hier op terug gekomen vanwege de hoge kosten. Wij betreuren dit zeer en blijven van mening dat een dergelijke sportaccommodatie volledig toegankelijk moet zijn voor iedereen. Er is onderzocht of reparatie afgedwongen kan worden door een beroep te doen op het bouwbesluit. Dit blijkt niet mogelijk omdat het sportcentrum is gebouwd voordat het huidige besluit van kracht werd.

6 Bushaltes. Sinds een tijdje zijn de bushaltes in Westervoort verhoogd en voorzien van een Breng en rolstoeltegel. De bedoeling van die tegels is dat wanneer een chauffeur met de voordeur stil staat bij de Brengtegel en de rolstoeler zich opstelt bij de rolstoeltegel er zo naar binnen gereden moet kunnen worden. Helaas heeft de GRW moeten constateren dat er nogal eens te weinig manoeuvreerruimte voor de rolstoel is om zich hier goed op te kunnen stellen. De oprijplaat van de bus schuift 60 cm naar buiten waardoor o.a. de prullenbak in de weg staat. Ook zou voor blinden een noppentegel direct aan moeten sluiten op de Brengtegel, dit is vaak niet het geval. Wij hebben onze voorbeelden, inclusief fotomateriaal doorgegeven aan Breng en de gemeente. Hierbij hebben wij het verzoek gedaan alle bushaltes opnieuw te schouwen en daarbij niet alleen de meters tussen de beide tegels te meten maar ook de praktische toegankelijkheid voor de gebruiker hierbij te betrekken. Bushalte Nieuwhof aan t Hoge Eind.

7 Informatiemiddag voor scootmobielers Scootmobielclub Duiven / Westervoort organiseert een inloopbijeenkomst voor scootmobiel gebruikers op woensdag 4 december van tot uur in Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort. Scootmobielers (maar ook rolstoelgebruikers of mensen met een rollator) kunnen informatie krijgen over gebruik, onderhoud, behendigheid en verkeersveiligheid. De Gehandicaptenraad Westervoort (GRW) is aanwezig voor informatie, advies en vragen over regelgeving en verkeersveiligheid. Ook voor informatie over de keuze tussen het aanvragen van een voorziening bij de gemeente of juist het zelf kopen hiervan kunt u bij de GRW terecht. De leverancier van hulpmiddelen, RSR, is aanwezig met een behendigheidsbaan en met een service bus waarmee zij kleine storingen kunnen verhelpen en afhankelijk van de drukte een periodieke onderhoudsinspectie kunnen uitvoeren voor de mensen die dat graag willen. Namens Ruilkring De Liemers zijn er twee mensen aanwezig om kleine reparaties aan rollator of rolstoel te verrichten. Fieke Wermers van Toegang Ergotherapie is aanwezig om informatie te geven over het omgaan met scootmobiel of hulpmiddelen. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden, het eerste kopje koffie of thee is zelfs gratis! Voor vragen over de bijeenkomst of over de scootmobielclub kan men terecht bij Hans van Gestel, coördinator: Aanmelden wordt op prijs gesteld: Iedere werkdag van uur bij Mikado: of per mail: De Scootmobielclub is een club voor actieve scootmobielers uit Duiven, Westervoort, Groessen en Loo, die in staat zijn zich goed in het verkeer te begeven met hun scootmobiel, die anderen willen ontmoeten en gezamenlijk dingen willen ondernemen. De Scootmobielclub organiseert bij goed weer, iedere 1e woensdagmiddag van de maand een rit met medewerking van vrijwillige verkeersregelaars.

8 Komt er een scootmobielpool? Half oktober stonden er een paar berichten in de Gelderlander over een mogelijk te vormen scootmobielpool in de Liemerse gemeenten. Een scootmobielpool leent scootmobielen tijdelijk uit op verzoek, waardoor er minder scootmobielen verstrekt hoeven te worden. U hoeft niet direct bang te zijn uw scootmobiel kwijt te raken want er ligt nog geen concreet plan. De stand van zaken is nu dat er waarschijnlijk een proefproject wordt gestart op plaatsen waar veel mensen met een dergelijke voorziening bij elkaar wonen zoals de Wilgenpas. De voorwaarden waar het project aan moet voldoen zijn nog helemaal niet bepaald en een ingangsdatum is ook nog niet bekend. Een scootmobielpool is alleen geschikt voor mensen die een scootmobiel maar af en toe gebruiken en die geen grotere aanpassingen nodig hebben. Er zijn natuurlijk nog verschillende zaken waar over nagedacht moet worden zoals wat te doen bij mooi weer wanneer iedereen tegelijk een scootmobiel wil lenen; hoe ga je toetsen of iemand wel veilig met een scootmobiel kan rijden? Hoe lang van te voren moet men zich aanmelden? Worden er voldoende kwaliteitseisen gesteld aan medewerkers die via de Regionale Sociale Dienst (RSD) een scootmobiel komen afleveren en ophalen? Kortom, het laatste woord is hier nog niet over gezegd en de GRW zal zeker bewaken of er goede afspraken komen die recht doen aan de mobiliteitswens van alle gebruikers.

Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze nieuwsbrief digitaal mogen versturen.

Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze nieuwsbrief digitaal mogen versturen. Nieuwsbrief voorjaar 2013 Inhoud: Jaarverslag 2012 Ontoegankelijke treinen Veel korte nieuwtjes Scheef wonen Column Jan Troost: Ik, oud? Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

WMO WIJZER. Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet.

WMO WIJZER. Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet. WMO WIJZER Nuenen, 11 februari 2007, samengesteld door: Gerrie Beks, De Doorn 50, 5673 LP Nuenen. Tel.: 040-2831927. E-mail: g.beks@onsnet.nu BLAD 2 Verantwoording: Deze Wmo-wijzer is samengesteld vanuit

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Wmo2015

Vragen en antwoorden over de Wmo2015 Vragen en antwoorden over de Wmo2015 Wat is de Wmo2015 en wat gaat er veranderen? De Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet is er voor mensen die hulp nodig hebben om aan de samenleving te

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Veranderingen voor mensen met een laag inkomen ->3. special. Nieuw beleid >2. Vragen? Bel de helpdesk >10. Het Jeugd Sport- en Cultuurfonds >12

Veranderingen voor mensen met een laag inkomen ->3. special. Nieuw beleid >2. Vragen? Bel de helpdesk >10. Het Jeugd Sport- en Cultuurfonds >12 special is een uitgave van Sociale Zekerheid Amersfoort > December 2011 jaargang 3 nr. 4 Nieuw beleid >2 Vragen? Bel de helpdesk >10 Het Jeugd Sport- en Cultuurfonds >12 Veranderingen voor mensen met een

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid Maart 2010, nummer 20 Nieuwsbrief uw partner in toegankelijkheid In deze nieuwsbrief Woordje van de Voorzitter, blz 2 Aftrapbijeenkomst, blz 4 Compensatie in de Wmo, blz 7 Uithoorn in 2010 geheel toegankelijk?

Nadere informatie

Dé krant over ontwikkelingen in de Wmo. Wethouder Henk Kok over de toekomst van de Wmo in Arnhem. Minder papier, betere oplossingen

Dé krant over ontwikkelingen in de Wmo. Wethouder Henk Kok over de toekomst van de Wmo in Arnhem. Minder papier, betere oplossingen Dé krant over ontwikkelingen in de Wmo index Help, ik wil een andere rolstoel! Compensatiebeginsel leidt tot verschraling van de zorg Waar is toch de patiëntenbeweging? Compensatiebeginsel stelt mensen

Nadere informatie

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart Iedereen doet mee en iedereen is nodig! Informatiekrant Zorg & Inkomen Alles wat u moet weten over de veranderingen op het gebied van de Wmo en de regelingen voor mensen met een laag inkomen. januari 2012

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning De Wet maatschappelijke ondersteuning () op Schouwen-Duiveland Iedereen doet mee! Woord vooraf De Wet maatschappelijke ondersteuning (). U heeft er ongetwijfeld al het nodige over gehoord en gelezen. Maar

Nadere informatie

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen

BWI Papendrecht ondersteunt en verbindt mensen 29 januari, 19:30 u, de Waalburcht Alzheimer Café, over het thema: Wat is Alzheimer? U bent mantelzorger als u voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, ander familielid,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

MiniMaGids 2012 W e g W i j z e r vo o r m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n

MiniMaGids 2012 W e g W i j z e r vo o r m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n MinimaGids 2012 W e g w i j z e r voor m e n s e n m e t e e n l a ag i n ko m e n Inhoudsopgave 4 6 7 8 9 11 13 15 17 19 21 Voorwoord wethouder Symbolen Gezinsinkomen Normen Gemeentelijke regelingen Bijzondere

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de gemeente Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de gemeente Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de gemeente Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Huidige situatie in de gemeente 4 Nieuwe gemeentetaken voor mensen met een beperking 4 Hoe

Nadere informatie

Ouderenwijzer. Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud. fors in netto inkomen op achteruit.

Ouderenwijzer. Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud. fors in netto inkomen op achteruit. FNV Bondgenoten Neem gratis mee! Ouderenwijzer Krant voor ouderen en gepensioneerden Jaargang 10, Nummer 3, 2013 Inhoud 2 Gelukkig mankeer ik niks > Column Willem Banning 2 Aftrekpost specifieke zorgkosten

Nadere informatie

MinimaGids. Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen

MinimaGids. Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen MinimaGids G e m e e n t e S m a l l i n g e r l a n d 2013 Wegwijzer voor mensen met een laag inkomen Inhoudsopgave Gemeentelijke en landelijke regelingen De regelingen met een groene zijkant zijn regelingen

Nadere informatie

GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN

GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN : VOORBEELDEN GEKANTELD VERSLAG LEGGEN, GEKANTELD BESLUITEN, GEKANTELD AFWEGEN EN GEKANTELD BESCHIKKEN VOORBEELD:

Nadere informatie

Er gaat wat veranderen...

Er gaat wat veranderen... Jeugdhulp, zorg en werk: Er gaat wat veranderen... Bewaarbijlage Vanaf volgend jaar bent u méér aan zet! We staan op een keerpunt. Het kabinet maakt gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor taken op

Nadere informatie

Sociale Zaken. Info. Werkervaring opdoen bij nieuwe Meedoen webshop. Borger-Odoorn Coevorden Emmen. Collectief verzekeren via uw gemeente

Sociale Zaken. Info. Werkervaring opdoen bij nieuwe Meedoen webshop. Borger-Odoorn Coevorden Emmen. Collectief verzekeren via uw gemeente Sociale Zaken Info Nr. 3, jaargang 2013 Werkervaring opdoen bij nieuwe Meedoen webshop Collectief verzekeren via uw gemeente Van de Cliëntenraad Wwb Actieplan Jeugdwerkloosheid Aanvragen beslagvrije voet

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep Het keukentafelgesprek Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep 20 Voorbereiden op het keukentafelgesprek Iedereen die een beroep gaat doen op de Wmo krijgt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Loesje. Pag. 6

Inhoudsopgave. Voorwoord Loesje. Pag. 6 1 Inhoudsopgave Voorwoord Loesje Pag. 3 Pag. 4 PGW zet zich in voor sport en bewegen voor mensen Pag. 5 met een beperking Life Style Vitae & Platform Gehandicapten Weert presenteren: Pag. 6 Inkomenssteun

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN (1) Wat is de rol van mijzelf

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Over SGO

Inhoudsopgave. Over SGO Inhoudsopgave Inhoudsopgave en over SGO 2 SGO Informatieavond 5 november 2014 3 Veranderingen in de zorg per 1 januari 4 Oproep: nieuwe voorzitter 5 Reizen op rekening 5 Zorgcentra lenen gratis scootmobiel

Nadere informatie

32 Kwaliteitsbevordering

32 Kwaliteitsbevordering DC 32 Kwaliteitsbevordering 1 Inleiding In dit thema gaan we in op de begrippen kwaliteit, kwaliteitszorg en kwaliteitsbeleid. Het zijn onderwerpen die niet meer weg te denken zijn uit het Nederland van

Nadere informatie

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 www.vgz-zorgkantoren.nl 1Inleiding 2015 1. Inleiding 1 2. Hoe krijgt u Wlz-zorg? 3 3. Hoe wilt u de Wlz-zorg geleverd hebben? 5 4. Wat is uw eigen bijdrage?

Nadere informatie

BELEIDSREGELS VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DUIVEN 2012

BELEIDSREGELS VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DUIVEN 2012 BELEIDSREGELS VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DUIVEN 2012 BELEIDSREGELS VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING...1 VOORWOORD...2...2 Eigen verantwoordelijkheid...3 Mantelzorgers

Nadere informatie

M a ntelzorggids 2 0 1 3

M a ntelzorggids 2 0 1 3 M a ntelzorggids 2 0 1 3 Inhoud Voorwoord wethouder Lidi Kievit-Braakman pagina 3 1 Wat is mantelzorg en wie is mantelzorger pagina 5 2 Informatie, advies en ondersteuning pagina 9 3 Praktische hulp en

Nadere informatie

Staatssecretaris wil betere ondersteuning mantelzorgers

Staatssecretaris wil betere ondersteuning mantelzorgers Voorwoord De nieuwsbrief mantelzorg gemeente Bergen op Zoom waarin we u als mantelzorger willen informeren over landelijke en plaatselijke organisaties, activiteiten en regelgeving die er zijn voor u als

Nadere informatie

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo 2 3 WMO De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt dat iedere inwoner van de gemeente Beverwijk mee kan blijven

Nadere informatie