ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ WERKEN UITGEVOERD IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN PIJPLEIDINGBEHEER : FINA ANTWERP OLEFINS N.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ WERKEN UITGEVOERD IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN PIJPLEIDINGBEHEER : FINA ANTWERP OLEFINS N.V."

Transcriptie

1 Onderstaande voorschriften zijn een voorbeeld van de wettelijk verplichte Algemene voorschriften voor werken nabij pijpleidingen (Kb 21 september 1988 en wijzigingen) en de bijzondere voorschriften die bij de pijpleidingenbeheerders binnen Fetrapi worden gehanteerd. Per werklokatie is men verplicht om nieuwe voorschriften op te vragen. Dit kan elektronisch via voor algemene nutsleidingen en voor pijpleidingen. ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ WERKEN UITGEVOERD IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN PIJPLEIDINGBEHEER : FINA ANTWERP OLEFINS N.V. Scheldelaan 10 (Haven 447) 2030 ANTWERPEN NOODNUMMER : INFORMATIE TELEFOON : TELEFAX :

2 1. De vervoerinstallaties van de NV FINA ANTWERP OLEFINS zijn bestemd voor het vervoer van licht ontvlambare gassen en vloeibare koolwaterstoffen onder hoge druk. Bijgevolg is de uiterste voorzichtigheid geboden bij de uitvoering van werken, om de veiligheid van zowel personen als goederen te waarborgen. 2. Artikel 11 van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen verbiedt elke daad die de vervoerinstallaties of de exploitatie ervan zou kunnen schaden. 3. Onderstaande voorschriften doen geen afbreuk aan de wettelijke voorschriften die de bouwheer, de ontwerper en de aannemer moeten naleven, zoals o.m. bepaald in : - het K.B. van 21 september 1988 betreffende de voorschriften en de verplichtingen van raadpleging en informatie bij het uitvoeren van werken in de nabijheid van installaties voor het vervoer van gasachtige en andere producten door middel van leidingen; - het K.B. van 11 maart 1966 betreffende de te nemen veiligheidsmaatregelen bij de oprichting en bij de exploitatie van installaties voor gasvervoer door middel van leidingen, zoals laatst gewijzigd door het K.B. van 24 januari 1991, met o.a. de invoering van het begrip voorbehouden zone, en de opsomming van de werkzaamheden die in die voorbehouden zone verboden zijn. ALGEMENE BEPALINGEN 4. Zowel de bouwheer, de ontwerper als de aannemer (hierna genoemd de aanvrager ) die werken plant of uitvoert binnen de 15 m aan weerszijden van de vervoerinstallaties (= de Beschermde Zone, zoals bepaald in het K.B. van 21 september 1988) is wettelijk verplicht ten minste 15 werkdagen vóór de aanvang ervan de NV FINA ANTWERP OLEFINS schriftelijk te informeren over de plaats en de aard en het programma van de werken, evenals over de uitvoeringsmiddelen en de uitvoeringsplannen. adres : FINA ANTWERP OLEFINS NV Haven 447, Scheldelaan 10 te 2030 Antwerpen FAO.Pijpleidingbeheer@total.com fax : Voormeld werkprogramma dient het eventueel uitvoeren van volgende werkzaamheden te beschrijven (niet limitatief): oprichten van gebouwen en/of andere constructies; boringen, persingen, gestuurde boringen; trillen, heien, boren of trekken van palen en damplanken; draineringswerken; wijzigingen van het maaiveldpeil (ophogingen, afgravingen, graven of ruimen van grachten, ); plaatsen van omheiningen, palen, masten e.d.; planten en rooien van bomen. 5. Zoals bepaald in het KB van 21 september 1988, dient de aanvrager met de N.V. FINA ANTWERP OLEFINS te overleggen en te voorzien welke maatregelen hij moet nemen teneinde de leidingen niet te schaden.

3 (Vervolg) 6. Zoals bepaald in het KB van 21 september 1988, kunnen de werken in de Beschermde Zone ten vroegste na 3 werkdagen starten, en dit pas nadat de planning, de aard der werken, de ingezette middelen en de uitvoeringsplannen van de werken in de Beschermde Zone schriftelijk medegedeeld zijn. 7. De aanvrager is verplicht het nodige te doen om vóór de aanvang van de werken de ligging van de vervoerinstallaties te laten aanduiden d.m.v. paaltjes en/of verfstippen door een afgevaardigde van de dienst Pijpleidingbeheer van de NV FINA ANTWERP OLEFINS. De aanvrager bepaalt daartoe zelf de limieten van de werkzone, en maakt minstens 2 werkdagen op voorhand een afspraak met onze dienst Pijpleidingbeheer via het secretariaat op het telefoonnr De plannen van de vervoerinstallaties worden steeds ter informatie overgemaakt, en zijn slechts een middel om de situering ervan te vergemakkelijken. De toegestuurde plannen zullen steeds op de werf (werfleider) aanwezig zijn. 8. De werken mogen slechts starten nadat de ligging van de vervoerinstallaties en hun toebehoren in het bijzijn van voormelde afgevaardigde bevestigd werd door middel van een voldoende aantal met de hand gegraven opzoekingsputten. Hierbij wordt erop gewezen dat een telemetingskabel het tracé van de leiding kan volgen, maar niet noodzakelijk strikt parallel met de leiding ligt of in dezelfde sleuf werd aangebracht; deze kabel ligt in principe minder diep dan de leiding. BIJKOMENDE BEPALINGEN 9. Bovenop de toepassing van voormelde algemene bepalingen dient de dienst Pijpleidingbeheer van N.V. FINA ANTWERP OLEFINS eveneens telkens te worden gecontacteerd : vóór de aanvang van alle werkzaamheden op minder dan 5 m van de vervoerinstallaties, nadat deze gelokaliseerd werden conform bovenstaande par. 6; voor elke activiteit die niet voorzien was in het werkprogramma; bij een uitbreiding van de werkzone. 10. Volgende werkzaamheden zijn verboden (niet limitatief): het oprichten van gebouwen en/of andere constructies op minder dan 5 m van de vervoerinstallaties (gelokaliseerd conform par. 6); het gebruik van mechanische graafmachines op minder dan 1 m van de vervoerinstallaties (gelokaliseerd conform par. 6); het gebruik van een pneumatische hamer boven de vervoerinstallaties; het mechanisch aandammen op minder dan 30 cm boven de vervoerinstallaties; het verkeer van zwaar rollend materieel boven de vervoerinstallaties, tenzij ter plaatse een aangepaste, door de NV FINA ANTWERP OLEFINS goedgekeurde mechanische bescherming werd aangebracht; elke activiteit die de stabiliteit van de ondergrond binnen de Beschermde Zone in gevaar kan brengen.

4 (Vervolg) 11. In het raam van artikel 39 van het Koninklijk Besluit van 11 maart 1966, moet volgende vrije afstand (in meter) worden gelaten tussen de dichtst nabijgelegen beschrijvende lijnen van de ondergrondse leidingen en kabels, respectievelijk deze van de NV FINA ANTWERP OLEFINS en van de aanvrager : Diameter FAO-leiding Aanbevolen afstand A A N L E G L E I D I N G E N O F K A B E L S EVENWIJDIGE LIGGING Hogedrukleiding Lagedrukleiding (HD) (LD) Minimale afstand Minimale Afstand HD Minimale Afstand KRUISEND LD Minimale Afstand 100 mm 5.00 m 0.50 m 0.50 m 0.25 m 0.25 m 150 mm 5.00 m 0.50 m 0.50 m 0.30 m 0.25 m 175 mm 5.00 m 0.50 m 0.50 m 0.30 m 0.25 m 200 mm 5.00 m 1.00 m 0.50 m 0.30 m 0.25 m 250 mm 5.00 m 1.00 m 0.60 m 0.35 m 0.30 m 300 mm 5.00 m 1.00 m 0.60 m 0.35 m 0.30 m 350 mm 5.00 m 1.50 m 0.60 m 0.40 m 0.30 m 400 mm 5.00 m 1.50 m 0.65 m 0.40 m 0.30 m 500 mm 5.00 m 2.00 m 0.70 m 0.45 m 0.35 m 600 mm 5.00 m 2.00 m 0.70 m 0.50 m 0.35 m 700 mm 5.00 m 2.50 m 0.80 m 0.55 m 0.40 m 800 mm 6.00 m 2.50 m 0.60 m 900 mm 6.00 m 3.00 m 0.65 m 1000 mm 7.00 m 3.50 m 0.70 m 1200 mm 8.00 m 4.00 m 0.80 m Indien leidingen voor het vervoer van gevaarlijke producten of elektrische HS-kabels evenwijdig met de vervoerinstallaties worden aangelegd gelden algemeen de aanbevolen tussenafstanden. Elke afwijking hiervan dient door de NV FINA ANTWERP OLEFINS schriftelijk te zijn aanvaard vooraleer de werken worden aangevat. Voor alle andere ondergrondse leidingen en kabels gelden de minimumafstanden. Indien deze afstanden niet kunnen worden geëerbiedigd dient vooraf overleg te worden gepleegd met de NV FINA ANTWERP OLEFINS, ten einde de te nemen bijkomende maatregelen te bepalen. Afstandsregels voor constructies en installaties, andere dan kabels en leidingen, kunnen op eenvoudige vraag bij de NV FINA ANTWERP OLEFINS worden bekomen (zie ook par. 8). 12. De vervoerinstallaties zijn kathodisch beschermd. Enerzijds dienen dus de nodige maatregelen te worden getroffen om deze beschermingsinstallaties niet te beschadigen. Anderzijds, wanneer metalen structuren in hun nabijheid moeten worden aangebracht, dient contact te worden opgenomen met de dienst Pijpleidingbeheer, tel met als referentie Kathodische Bescherming", om in gemeenschappelijk overleg de te nemen beschermingsmaatregelen te bepalen.

5 (Vervolg) 13. Bij het aanvullen van sleuven en werkputten dient rond de vervoerinstallaties een laag van 30 cm te worden aangebracht, bestaande uit zand of losse aarde, vrij van harde voorwerpen. Gedurende de werken vastgestelde beschadigingen van de vervoerinstallaties dienen onmiddellijk aan de dienst Pijpleidingbeheer van N.V. FINA ANTWERP OLEFINS te worden gemeld (zie verder). De dienst Pijpleidingbeheer van de NV FINA ANTWERP OLEFINS behoudt zich het recht vóór om na de werken en alvorens het terug aanvullen van sleuven of werkputten, de staat van haar vervoerinstallaties te controleren. Op dat ogenblik aangetoonde beschadigingen dienen door de aanvrager op zijn kosten te worden hersteld. 14. Ter hoogte van de door de aanvrager aangebrachte nieuwe ondergrondse installaties, moeten de vervoerinstallaties opnieuw door middel van een waarschuwingslint worden aangeduid. Dit lint, dat bij FINA ANTWERP OLEFINS dient te worden aangevraagd, moet op ongeveer 30 cm boven de vervoerinstallaties worden aangebracht, en dit over de hele vrijgemaakte lengte. 15. De kruisingspunten en de evenwijdige tracés van de nieuwe installaties op minder dan 3,00 m van deze van de NV FINA ANTWERP OLEFINS moeten zo nauwkeurig mogelijk op een liggingsplan worden aangeduid. Dit plan moet ten laatste 3 maanden na de aanleg aan de NV FINA ANTWERP OLEFINS worden bezorgd voor het bijwerken van haar liggingsplannen. WAT TE DOEN BIJ INCIDENTEN? 16. In geval van beschadigingen (o.a. bekleding, leiding, kabel, ) : a. Alle werkzaamheden stopzetten; b. Onmiddellijk via het noodnummer de NV FINA ANTWERP OLEFINS verwittigen (tel ); c. De werkput openlaten, er een veiligheidsafsluiting rond plaatsen, en wachten op een afgevaardigde van de dienst Pijpleidingbeheer van FINA ANTWERP OLEFINS; d. Alle passende maatregelen treffen, teneinde de veiligheid van zowel personen als goederen te waarborgen. 17. In geval van een lek aan de vervoerinstallaties: a. Alle werkzaamheden stopzetten, en de werkzone evacueren; b. Onmiddellijk via het noodnummer de NV FINA ANTWERP OLEFINS verwittigen, evenals de lokale politie en/of brandweer; c. Zo precies mogelijk de plaats en de grootte van het lek beschrijven; d. Onmiddellijk de toegangswegen naar de betreffende zone afzetten, het verkeer omleiden en het publiek op afstand houden; e. Iedere warmtebron uit de zone verwijderen (streng rookverbod); f. Alle passende maatregelen treffen, om de veiligheid van zowel personen als goederen te waarborgen.

6 FINA ANTWERP OLEFINS N.V. (F.A.O.) neemt het toezicht waar van volgende pijpleidingen : Eigenaar Product Gelegen tussen Diameter Lengte Inch ND m N.M.P. Ethyleen Antwerpen en Feluy N.M.P. Propyleen Antwerpen en Feluy N.M.P. Reserve leiding Merchtem-Feluy Total Belgium N.V. Raffinaderijproducten Antwerpen en Feluy Total Belgium N.V. Raffinaderijproducten Merchtem-Brussel (Marly) Total Belgium N.V. Raffinaderijproducten Kruibeke-Hoboken 2x12 2x Fina Antwerp Olefins Ethyleenleidingnet Antwerpen Haven - RO Fina Antwerp Olefins Ethyleenleidingnet Antwerpen Haven - LO (Zwijndrecht) Fina Antwerp Olefins Ethyleenhernameleiding Antwerpen Haven - LO (Zwijndrecht) Total Petrochemicals Butadieenleiding AGT/ Antwerpen Haven - RO 4 /6" 100/ Elastomers Total Petrochemicals Raffinaat-1 / Isobutaanleid Antwerpen Haven - RO Elastomers Total Petrochemicals Gedemineraliseerd water Antwerpen Haven - RO Elastomers ATOFINA POLYMERS Isobutaan Antwerpen Haven - RO Antwerpen ATOFINA POLYMERS Antwerpen Reserve leiding Antwerpen Haven - RO Lanxess N.V. Ethyleenleiding Zwijndrecht Fina Antwerp Olefins/N.M.P. Butaanleiding Beveren - Zwijndrecht - Antwerpen 8 /6 200/ Fina Antwerp Olefins/N.M.P. Propaanleiding Beveren - Zwijndrecht - Antwerpen PetroFina Ruwe C4 Oiltanking / Antwerpen Haven - RO 6" Total Raffinaderij Antwerpen Crude oil leiding Total Raffinaderij Antwerpen/Kallo 30/34 750/ IS TE BEREIKEN OP VOLGEND ADRES : Dossiernummer NOORD OF ZUID :..... FINA ANTWERP OLEFINS N.V. Dienst Pijpleidingbeheer Haven Scheldelaan ANTWERPEN 3 Tijdens kantooruren : 03/ R. Schooffs, Pijpleidingbeheerder 03/ L. Van Langenhove, Algemeen Coördinator 03/ G. Heytens, Verantwoordelijke Sector Zuid (*) 03/ M. Van Puymbrouck, Verantwoordelijke Sector Noord(**) 03/ R. Bertrand, Algemeen Coördinator Metrologie 03/ Mevr.I. Merckx, Administratief Coördinator Telefaxnummer : 03/ Buiten de kantooruren : Telefoonnummer : 03/ Ploegsuperintendent Telefoonnummer : 03/ Telefaxnummer : 03/ Noodnummer : 03/ (enkel te gebruik in noodsituaties) (*) Ten zuiden van Expressweg Antwerpen-Knokke (**) Ten noorden van Expressweg Antwerpen-Knokke +haven Antwerpen

Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT!

Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT! FINA ANTWERP OLEFINS N.V. p L s PipeLine Services Richtlijnen voor werken nabij pijpleidingen die gevaarlijke producten onder hoge druk vervoeren INFORMEER u, VOOR u GRAAFT! Graaf veilig! richtlijnen voor

Nadere informatie

Regels van goede praktijk

Regels van goede praktijk Regels van goede praktijk voor kraanbestuurders en grondwerkers die in de nabijheid van Air Liquide pijpleidingen werken www.airliquide-benelux.com Air Liquide pijpleidingen Air Liquide pijpleidingen in

Nadere informatie

Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline (FETRAPI)

Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline (FETRAPI) Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline (FETRAPI) Algemene Fetrapi voorwaarden voor het voorbereiden en verrichten 1 Algemene Fetrapi voorwaarden voor het voorbereiden en verrichten Inleiding

Nadere informatie

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS VOORDAT U BEGINT VOORDAT U MET GRONDWERKEN BEGINT, MOET U ZEKER WETEN OF ER FLUXYS-LEIDINGEN IN DE BUURT LIGGEN.

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Veiligheidscoördinatoren Coordinateurs de Sécurité. Gewijzigd door : KB van 18 januari 2006 BS van 31 januari 2006

Veiligheidscoördinatoren Coordinateurs de Sécurité. Gewijzigd door : KB van 18 januari 2006 BS van 31 januari 2006 21 SEPTEMBER 1988. - Koninklijk besluit betreffende de voorschriften en de verplichtingen van raadpleging en informatie bij het uitvoeren van werken in de nabijheid van installaties van vervoer van gasachtige

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS Voordat u begint Voordat u met grondwerken begint, moet u zeker weten of er Fluxys-leidingen in de buurt liggen.

Nadere informatie

januari 2012 Werken in de nabijheid van pijpleidingen voor het vervoer van gasachtige en andere producten

januari 2012 Werken in de nabijheid van pijpleidingen voor het vervoer van gasachtige en andere producten januari 2012 Werken in de nabijheid van pijpleidingen voor het vervoer van gasachtige en andere producten Deze brochure is het resultaat van de samenwerking tussen FETRAPI en de FOD Economie. 2 FETRAPI:

Nadere informatie

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS

WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS WERKEN IN DE NABIJHEID VAN FLUXYS- LEIDINGEN RICHTLIJNEN VOOR GRAAFMACHINISTEN EN GRONDWERKERS VOORDAT U BEGINT VOORDAT U MET GRONDWERKEN BEGINT, MOET U ZEKER WETEN OF ER FLUXYS-LEIDINGEN IN DE BUURT LIGGEN.

Nadere informatie

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven ADVIESVERSLAG BRANDWEER BIJ VOORONDERZOEK/BOUWAANVRAAG VOOR AARDGASVERVOERLEIDING uw kenmerk ons kenmerk datum dienst ambtenaar telefoon I. Inleiding: 1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2.

Nadere informatie

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN Meldingsprocedure voorbereiding werken door: aannemers, architecten, bouwheren, studiebureaus. Lees deze brochure door voordat u start

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen. Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen. Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus VERMIJD GRAAFSCHADE : MELD UW WERKEN AAN FLUXYS BELGIUM Ongevallen

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 44591 FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2019/12038] 22 APRIL 2019. Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 september 1988 betreffende de voorschriften

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen. Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus

Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen. Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus Werken in de nabijheid van Fluxysleidingen Meldingsprocedure voor al wie werken plant : aannemers, bouwheren, architecten en studiebureaus VERMIJD GRAAFSCHADE : MELD UW WERKEN AAN FLUXYS BELGIUM Ongevallen

Nadere informatie

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN

GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN GRAAFWERKZAAMHEDEN VEILIG WERKEN IN DE NABIJHEID VAN PIJPLEIDINGEN Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders. Lees deze brochure door voordat u start met uw graafwerkzaamheden INLEIDING De ondergrond

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL)

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL) Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Belgacom biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

*703974* aangetekend ARCADIS Belgium nv Vermeiren Barbara Posthofbrug ANTWERPEN

*703974* aangetekend ARCADIS Belgium nv Vermeiren Barbara Posthofbrug ANTWERPEN Vaartkaai 2 2170 Merksem - België aangetekend ARCADIS Belgium nv Vermeiren Barbara Posthofbrug 12 2600 ANTWERPEN T +32 3 640 08 08 F +32 640 07 59 www.elia.be Behandeld door: Charis Verlinden mailbox:

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen

Aansluiting van eengezinswoningen Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Proximus biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

Veilig werken in de nabijheid van vervoersleidingen

Veilig werken in de nabijheid van vervoersleidingen Veilig werken in de nabijheid van vervoersleidingen R. Schooffs, G. De Schrijver, H. Aouad 23/5/2008 1 Wie is Fetrapi? Pijpleidingen: veilig en duurzaam vervoer Toch incidenten Overleg is de beste preventie

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE WERKEN IN NABIJHEID VAN SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN

WERKINSTRUCTIE WERKEN IN NABIJHEID VAN SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN 1. SPECIALE ONDERGRONDSE NUTSLEIDINGEN Onder speciale nutsleidingen verstaan wij o.a.: - koolwaterstofleidingen - aardgasleidingen - militaire leidingen - zuurstofleidingen - hoogspanningsleidingen - moerwaterleidingen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 1 april 2016 Besluit B-punt GOEDGEKEURD stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie 22 maart 2010) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels liggen veilig in de Nederlandse bodem en dat willen we graag zo houden.

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2017/10293] 1 DECEMBER 2016. Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 11 maart 1966 tot verklaring van openbaar

Nadere informatie

2. Art. 2, 3 en 6 van de wet van , gewijzigd door de wet van

2. Art. 2, 3 en 6 van de wet van , gewijzigd door de wet van Directie Asset Management 20-01 I-AM.A2, Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen ALGEMENE VOORWAARDEN i.v.m. BOUWAANVRAAG. 1. Belangrijke voorafgaande opmerking. Ingeval u binnen de wettelijk voorziene

Nadere informatie

Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent

Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 september 2006 en 21 december 2010 Bekendgemaakt op 28 september 2006 en

Nadere informatie

GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK

GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 september 2006, 21 december 2010, 14 december 2015 Bekendgemaakt op 28 september 2006, 23

Nadere informatie

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN)

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN) 1 van 5 Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) Alle contacten met betrekking tot het beheer van distributieleidingen (DN) worden verzorgd

Nadere informatie

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond.

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 augustus 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122, 9400 AC te

Nadere informatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Boudewijnlaan 30 1000 Brussel tel. secretariaat:

Nadere informatie

Bouwplannen in een residentiële verkaveling?

Bouwplannen in een residentiële verkaveling? Bouwplannen in een residentiële verkaveling? Vergeet uw Belgacom-aansluiting niet! Beste Bouwer, Alvast gefeliciteerd met het bouwen van uw woning. Deze brochure is een wegwijzer om op een eenvoudige manier

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij graafschade rol van de verzekering. Yves GHIJSELS FEDERALE Verzekering

Aansprakelijkheid bij graafschade rol van de verzekering. Yves GHIJSELS FEDERALE Verzekering Aansprakelijkheid bij graafschade rol van de verzekering Yves GHIJSELS FEDERALE Verzekering Karakteristiek van het risico Hoogfrequent risico met kans op grote schade Manifestatie van de schade: - herstellingskosten

Nadere informatie

Bestemmingsplan Archeologie

Bestemmingsplan Archeologie Bestemmingsplan Archeologie 2 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 2 Waarde - Archeologie 1 6 Artikel 3 Waarde - Archeologie

Nadere informatie

Reglement begraafplaats

Reglement begraafplaats Reglement begraafplaats Algemeen reglement Artikel 1: De begraafplaats Hofheide is een Intergemeentelijke Begraafplaats onder het beheer van de Intergemeentelijke samenwerking voor crematoriumbeheer in

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project:

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project: Vlaamse Overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing tot het opstellen van een

Nadere informatie

FVV 4.5 Date : 01/01/2010 Revisie : 6 GROND- EN WEGENWERKEN Page : 1 of 13

FVV 4.5 Date : 01/01/2010 Revisie : 6 GROND- EN WEGENWERKEN Page : 1 of 13 FVV 4.5 Date : 01/01/2010 Revisie : 6 1 of 13 1. ONDERWERP Grond- en wegenwerken van alle aard. Grondwerken vragen de nodige aandacht op gebied van gezondheid, veiligheid en milieu: Brand/explosie bv bij

Nadere informatie

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT RUIMTEN VAN ELEKTRISCHE INSTALLATIES Artikel A.R.E.I

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT RUIMTEN VAN ELEKTRISCHE INSTALLATIES Artikel A.R.E.I 47.01 Codificatie 47.01.a Bekwaamheid van personen: Om de bekwaamheid van personen te bepalen wordt een code gebruikt die samengesteld is uit de letters BA gevolgd door een cijfer van 1 tot 5, zoals in

Nadere informatie

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Pagina 1 van 8 Gemaakt op 17-9-2012 10:03:00 Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Doel 2. Omvang 3. Referenties 4. Definities

Nadere informatie

Laden elektrische voertuigen op het Numansgors

Laden elektrische voertuigen op het Numansgors Laden elektrische voertuigen op het Numansgors Dit document is opgesteld om ervoor te zorgen dat er duidelijke afspraken zijn over het verzorgen van de stroomvoorziening op parkeerplaatsen voor elektrische

Nadere informatie

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN

dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 1 HOOFDSTUK 02 - GRONDWERKEN EN BIJZONDERE FUNDERINGEN dossier VETO Hfst. 2 grondwerken T 2 02.01 VOORAFGAANDE GRONDWERKEN 02.01.10 Verwijderen van teelaarde De teelaarde

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

GEBRUIKSREGLEMENT FIETSENPARKING CENTRUM-ZAND IN BRUGGE. Artikel 1. Definities :

GEBRUIKSREGLEMENT FIETSENPARKING CENTRUM-ZAND IN BRUGGE. Artikel 1. Definities : GEBRUIKSREGLEMENT FIETSENPARKING CENTRUM-ZAND IN BRUGGE Artikel 1 Definities : Fietsenparking: de afgescheiden ruimte op niveau -1 van de parking Centrum-Zand onder t Zand in Brugge samen met de ganse

Nadere informatie

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Grondwerkzaamheden. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Grondwerkzaamheden VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Grondwerkzaamheden Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet

Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Voorwaarden werkzaamheden nabij warmtenet Klik hier als u tekst wilt invoeren. Universiteit Utrecht Directie Vastgoed & Campus, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht (Postbus 80125, 3508 TC Utrecht) Datum

Nadere informatie

Welkom! Infomoment Nutswerken Daknamsebossen 4 juli 2017 Werken aan de nutsleidingen Wie is wie? Francky Hofman Toezichter Eandis Laurens Tanghe Coördinator De Watergroep Luc Hofman Toezichter De Watergroep

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING. De Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur,

VLAAMSE REGERING. De Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, VLAAMSE REGERING BESLUIT VAN DE VLAAMSE MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR, HOUDENDE UITSPRAAK OVER EEN AANVRAAG INGEDIEND DOOR DE NV TIMCAL BELGIUM, APPELDONKSTRAAT 173, 2830

Nadere informatie

G5/31 Versie UITVOERING VAN WERKEN IN DE NABIJHEID VAN INSTALLATIES VOOR GASDISTRIBUTIE. G5_31_NL_UitvoeringWerken_v /10

G5/31 Versie UITVOERING VAN WERKEN IN DE NABIJHEID VAN INSTALLATIES VOOR GASDISTRIBUTIE. G5_31_NL_UitvoeringWerken_v /10 G5/31 Versie 2014-05 UITVOERING VAN WERKEN IN DE NABIJHEID VAN INSTALLATIES VOOR GASDISTRIBUTIE G5_31_NL_UitvoeringWerken_v201406 1/10 UITVOERING VAN WERKEN IN DE NABIJHEID VAN INSTALLATIES VOOR GASDISTRIBUTIE

Nadere informatie

Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019

Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019 Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019 1. Inleiding 1. Inleiding 2. Gescheiden riolering 3. Afkoppelingen 4. Impact en info 5. De werken 6. Verkeer 7. Werken N450 8. Vragenronde 1. Inleiding Bouwheer Studiebureau

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project: Aanleg transportleiding industriële gassen INEOS C2T NV C2T Project

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project: Aanleg transportleiding industriële gassen INEOS C2T NV C2T Project Vlaamse Overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing tot het opstellen van een

Nadere informatie

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122 te ASSEN,

Nadere informatie

Plaatsbeschrijving openbare ruimte na ingebruikname

Plaatsbeschrijving openbare ruimte na ingebruikname Plaatsbeschrijving openbare ruimte na ingebruikname Doel van de opdracht Dit document beschrijft de toestand van de openbare ruimte na het einde van de werken of het evenement. De stad vergelijkt deze

Nadere informatie

1. Aanvrager. 2. Projectgegevens. 3. Gegevens aannemer 1/5

1. Aanvrager. 2. Projectgegevens. 3. Gegevens aannemer 1/5 Dit formulier graag volledig ingevuld sturen naar e- mailadres. U kunt het formulier ook per post sturen naar Gemeente Hoeksche Waard, Postbus 2003, 3290 EA Oud- Beijerland. Voor meer informatie kunt u

Nadere informatie

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden.

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden. VEILIGHEIDSREGLEMENT BRUSSELS EXPO GAS 5.1 ALGEMENE BEPALINGEN 5.1.1 Controle De gasinstallaties worden, vóór indienststelling, gekeurd door een EDTC. De standhouder of zijn afgevaardigde zal in zijn eigen

Nadere informatie

(AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN

(AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN (AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN Artikel 1. Met ingang van het dienstjaar 2008 dient een retributie betaald

Nadere informatie

Verordening Kabels en Leidingen Gemeente Eindhoven 2014

Verordening Kabels en Leidingen Gemeente Eindhoven 2014 CVDR Officiële uitgave van Eindhoven. Nr. CVDR325650_1 3 april 2018 Verordening Kabels en Leidingen Gemeente Eindhoven 2014 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend,

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS "WESTLEDE" - ALGEMEEN REGLEMENT Artikel 1 : Artikel 2 : Artikel 3 : Artikel 4 : Artikel 5 : Artikel 6 : Artikel 7 : Artikel 8 : Artikel 9 : Begraafplaats

Nadere informatie

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting In deze bijlage zijn voorbeeld planregels met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie opgenomen voor nieuwe bestemmingsplannen in de gemeente

Nadere informatie

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET ONTLENEN VAN FEESTMATERIAAL

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET ONTLENEN VAN FEESTMATERIAAL TUD - technische dienst R E G L E M E N T Gemeenteraad van 28-11-2013 RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET ONTLENEN VAN FEESTMATERIAAL Artikel 1: categorie Het stadsbestuur stelt materiaal ter beschikking aan

Nadere informatie

Plaatsbeschrijving openbare ruimte voor ingebruikname

Plaatsbeschrijving openbare ruimte voor ingebruikname Plaatsbeschrijving openbare ruimte voor ingebruikname Dit document beschrijft de toestand van de openbare ruimte voor de start van de werken of het evenement. Na de werken of het evenement maakt u opnieuw

Nadere informatie

Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen

Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen Departement Leefmilieu Dienst Milieuvergunningen NV Total Petrochemicals Antwerpen Haven 343 - Scheldelaan 2-4 Antwerpen 2030 Antwerpen 3 datum kenmerk MLOV/07-91/ES - Poststuk 07-65056 contactpersoon

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen

Nota van beantwoording zienswijzen Nota van beantwoording zienswijzen naar aanleiding van de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan De Sluipers, Oud Reeuwijkseweg 3, Reeuwijk gemeente Bodegraven-Reeuwijk Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Nadere informatie

Noodzaak van het project

Noodzaak van het project Noodzaak van het project Petrol-Zurenborg Elia legt een dubbele ondergrondse kabelverbinding aan tussen de bestaande hoogspanningsstations Petrol en Zurenborg in Antwerpen. Dit gebeurt omwille van twee

Nadere informatie

Rapport Buurtfietsenstallingen. Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent

Rapport Buurtfietsenstallingen. Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent Rapport Buurtfietsenstallingen Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent GEBRUIKERSREGLEMENT FIETSTROMMELS VAN DE STAD GENT Artikel 1 Dit gebruikersreglement is van toepassing op alle abonneehouders van een stallingsplaats

Nadere informatie

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN DIT BRANDWEERREGLEMENT IS ZEER BELANGRIJK ONDERMEER VOOR DE UITBATERS VAN KRAMEN WAAR VERWARMINGSTOESTELLEN WORDEN GEBRUIKT. GELIEVE HIERMEE REKENING TE HOUDEN EN NA TE LEVEN VOORAL DE ALINEA S IN HET

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST TUINGROND

HUUROVEREENKOMST TUINGROND HUUROVEREENKOMST TUINGROND CASENUMMER: Ondergetekenden: 1. de gemeente Reimerswaal, Oude Plein 1, 4416 AK Kruiningen, te dezen vertegenwoordigd door de heer ir. J. Gideonse, handelend namens de burgemeester

Nadere informatie

Wij werken voor u BINNENKORT WERKEN WIJ IN UW BUURT

Wij werken voor u BINNENKORT WERKEN WIJ IN UW BUURT Wij werken voor u BINNENKORT WERKEN WIJ IN UW BUURT Binnenkort werken wij in uw buurt Dag in dag uit bieden gas en elektriciteit u comfort en warmte. Om deze energie in de beste omstandigheden tot bij

Nadere informatie

Voorkom graafschade! Planaanvraag verplicht via www.klip.be

Voorkom graafschade! Planaanvraag verplicht via www.klip.be Voorkom graafschade! Planaanvraag verplicht via www.klip.be Inleiding Graafschade aan ondergrondse kabels en leidingen is een oud zeer en wordt steeds actueler. Nog elke dag worden nieuwe kabels en leidingen

Nadere informatie

APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE

APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE 1 Goedgekeurd door Sectorcomité Noord Sibelgas op 28.02.2012 APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE ARTIKEL 1 ALGEMEENHEDEN Onderhavig reglement legt de modaliteiten vast met betrekking

Nadere informatie

Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE. Formulier I_427 / Eenheid 7 VA. Versie aannemer

Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE. Formulier I_427 / Eenheid 7 VA. Versie aannemer Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE Verantwoordelijke bediende voor de uitvoering van de werken Formulier I_427 / Eenheid 7 VA Versie aannemer Dit document vervangt de van kracht zijnde reglementering

Nadere informatie

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpen aan den IJssel. Nr. 49801 25 april 2016 Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Voorkom storing en schade

Voorkom storing en schade Voorkom storing en schade Meld vooraf uw graafwerkzaamheden via https://mijn.kadaster.nl Elektriciteitskabel of gasleiding beschadigd? Bel direct 0800-9009 Beheert het netwerk voor gas en stroom Instructies

Nadere informatie

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen:

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen: Project: Pupp Lining De NV Nederlandse Gasunie wilde graag een uitbreiding van de veldcoating systemen voor boringen en persingen. De beoogde kwaliteit van dit veldcoating systeem zou nauwelijks onder

Nadere informatie

PRIVE-VERKAVELING ELEKTRICITEIT

PRIVE-VERKAVELING ELEKTRICITEIT Goedgekeurd door Raden van Bestuur Gaselwest 30.11.2007, IMEA 27.11.2007, Imewo 30.11.2007, Intergem 22.11.2007, Iveka 26.11.2007, Iverlek 26.11.2007. PRIVE-VERKAVELING ELEKTRICITEIT ARTIKEL 1 ALGEMEENHEDEN

Nadere informatie

MLAV1/ /MV/lydr.

MLAV1/ /MV/lydr. /MV/lydr. OVER DE VERGUNNINGSAANVRAAG VAN DE N.V. BASF ANTWERPEN MET BETREKKING TOT EEN CHEMISCH BEDRIJF (SUPER ABSORBER POLYMEER - SAP), GELEGEN TE 2040 ANTWERPEN, SCHELDELAAN 600 - HAVEN 725. De bestendige

Nadere informatie

Onderwerp : Wegenverkeerswet 1994 Activiteit : het houden van een wedstrijd met motorvoertuigen

Onderwerp : Wegenverkeerswet 1994 Activiteit : het houden van een wedstrijd met motorvoertuigen ONTHEFFING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum (ontwerp)besluit : 9 juni 2015 Onderwerp : Wegenverkeerswet 1994 Activiteit : het houden van een wedstrijd met motorvoertuigen Aanvrager : Stichting

Nadere informatie

De hoogtebeperking is afhankelijk van verschillende factoren en wordt mee bepaald door het type en de bevestigingsmethode

De hoogtebeperking is afhankelijk van verschillende factoren en wordt mee bepaald door het type en de bevestigingsmethode Hoogspanning : zeer specifiek risico Beheerder van het Belgische transmissienet voor de elektriciteit Transmissienetbeheerder Elia staat in voor het beheer van het Belgische hoogspanningsnet, van 380.000

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE Referentie omgevingsloket Inrichtingsnummer 20190128-0069 Projectnaam Tijdelijke werf ten behoeve van werken aan een leiding Ligging nabij Toekomstlaan 33, Herentals Bovenvermelde

Nadere informatie

Fotoreportage aanleg van de stortplaats.

Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Hierna wordt stap per stap een overzicht gegeven van de aanleg van de stortplaats en wordt van deze aanleg een beeld geschetst door middel van fotomateriaal, waarbij

Nadere informatie

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Controle van hefwerktuigen Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Nathalie Nouvelle, Ir Attaché bij Toezicht Welzijn op het Werk Directie Bergen 6 september 2013 1 Controle van hefwerktuigen Definities

Nadere informatie

Reglement speelstraten Gemeente Herne

Reglement speelstraten Gemeente Herne Reglement speelstraten Gemeente Herne 2014 GOEDKEURING Goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 30 april 2014 IN WERKING TREDING Dit reglement wordt van kracht op 1 mei 2014. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I: WETTELIJKE

Nadere informatie

Politiereglement Evenementen

Politiereglement Evenementen Politiereglement Evenementen Gelet op de artikelen 19, 26 en 27 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 112, 117 t.e.m. 119ter en 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op het Milieuvergunningsdecreet

Nadere informatie

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen

Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Graafwerkzaamheden nabij Gasunie-leidingen Richtlijnen voor graafmachinisten en grondroerders November 2010-1 - N.V. Nederlandse Gasunie Inleiding Graafwerkzaamheden

Nadere informatie

ARCHEOLOGIENOTA PROGRAMMA VAN MAATREGELEN ANTWERPEN DELWAIDEDOK

ARCHEOLOGIENOTA PROGRAMMA VAN MAATREGELEN ANTWERPEN DELWAIDEDOK ARCHEOLOGIENOTA PROGRAMMA VAN MAATREGELEN ANTWERPEN DELWAIDEDOK A. DEVROE DECEMBER 2016 COLOFON Project Archeologienota Antwerpen, Delwaidedok Opdrachtgever SEA-TANK 700B Skaldenstraat 1 9042 Gent Opdrachtnemer

Nadere informatie

ANCO-TORENS TURNHOUT. VERKOOPSLASTENBOEK PARKEERGARAGE Fase

ANCO-TORENS TURNHOUT. VERKOOPSLASTENBOEK PARKEERGARAGE Fase Generaal Lemanstraat 27 B-2018 Antwerpen Telefoon 03 232 08 79 Telefax 03 232 21 38 www.wilma.be ANCO-TORENS TURNHOUT VERKOOPSLASTENBOEK PARKEERGARAGE Fase 4 Versie: 30 juli 2010 anco verkoopslastenboek

Nadere informatie

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten

Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten Eind 2013 is er een tweetal incidenten geweest in midden Limburg, waarbij door graafwerkzaamheden een ondergrondse leiding is geraakt. Hierdoor verontreinigde

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Catalogus winter Brandhout op stam Voeren Speelbos

Catalogus winter Brandhout op stam Voeren Speelbos Catalogus winter 2018 2019 Brandhout op stam Speelbos Het hout moet afgevoerd zijn op uiterlijk 31 maart! Bij onduidelijkheid of twijfel: contacteer de Bosgroep! Voor meer info kunt u steeds contact opnemen

Nadere informatie

District Antwerpen: Begijnenvest. Infovergadering 19 juni 2017

District Antwerpen: Begijnenvest. Infovergadering 19 juni 2017 District Antwerpen: Begijnenvest Infovergadering 19 juni 2017 Wie is wie District Antwerpen (mede financier) Paul Cordy, Districtschepen Eric Ankersmid, team Participatie Rio-Link (bouwheer) Lieven Lauwereys,

Nadere informatie

Wij werken voor u Binnenkort Werken Wij in uw Buurt

Wij werken voor u Binnenkort Werken Wij in uw Buurt Wij werken voor u Binnenkort werken wij in uw BUURT Binnenkort werken wij in uw buurt Dag in dag uit bieden gas en elektriciteit u comfort en warmte. Om deze energie in de beste omstandigheden tot bij

Nadere informatie

Aanvraag- en meldingsformulier kabel- en/of leidingwerkzaamheden

Aanvraag- en meldingsformulier kabel- en/of leidingwerkzaamheden Aanvraag- en meldingsformulier kabel- en/of leidingwerkzaamheden Dit formulier gebruikt u voor het aanvragen van een instemmingsbesluit of voor het melden van spoedeisende werkzaamheden of werkzaamheden

Nadere informatie

Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen

Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen Het aanleggen, wijzigen of verwijderen van een kruising van een op de legger als primair en secundair aangeduid oppervlaktewaterlichaam met kabels

Nadere informatie

Politiereglement Evenementen

Politiereglement Evenementen Politiereglement Evenementen Gelet op de artikelen 19, 26 en 27 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 112, 117 t.e.m. 119ter en 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op het Milieuvergunningsdecreet

Nadere informatie

Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten

Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN-voorw aarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN-voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie april 2017) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels

Nadere informatie

RIO-LEREN. Rioleringsaansluitingen. Johan Nysen

RIO-LEREN. Rioleringsaansluitingen. Johan Nysen RIO-LEREN Rioleringsaansluitingen Johan Nysen 17 november 2015 Huisaansluitingen In de beginfase was de controle op huisaansluitingen beperkt tot visueel toezicht van de rio-toezichter (materialen, hulpstukken,

Nadere informatie

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding Notitie Aan : DLG Van : Leslie Mooyaart Datum : 31 mei 2011 Kopie : Marcus van der Ven, Koen van Gerven Onze referentie : 9T9564.B0/N0001/LMOY/NTEK/Rott WATER Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen

Nadere informatie

AMV/ /1000. Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking

AMV/ /1000. Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking Vlaamse Regering AMV/000157671/1000 Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 5.17.2.1, 3, van titel II van het VLAREM ingediend door de bvba DTN Team, Bisschopslaan

Nadere informatie

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001 zones zone kleur en/of raster 1 2 3 4 5 Bpa 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001. Pagina 1 van 8 bestemmingen per zone Zone 1 bemerking(en)

Nadere informatie