Cursus Powerpoint 2003

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus Powerpoint 2003"

Transcriptie

1 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om een Powerpointpresentatie te starten. Optie 1: Lege presentatie. Als je daarop klikt, krijg je een aantal dia s te zien met verschillende tekstopties Optie 2: Vanuit Ontwerpsjabloon. Als je daarop klikt, opent zich een menu met een aantal voorbeelden van achtergronden op de dia s. De gekozen achtergrond vind je terug op alle volgende dia s Optie 3: Van Wizard AutoInhoud Deze Wizard helpt je in een aantal stappen om een presentatie te maken. Met de knop Volgende ga je door de stappen heen. Het gemakkelijkste is om niets aan de selecties te veranderen en steeds op Volgende te klikken, of direct op Voltooien. Je presentatie is dan wel heel snel klaar (klik op F5 om de presentatie te bekijken). Maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet de tekst die je in je presentatie wil hebben. Je kunt echter de tekst aanpassen naar je eigen ideeën en opvattingen. En klaar is je Powerpointpresentatie!!! Maar je wilt meer uit Powerpoint halen. We gaan dus nog even verder! Laten we er even van uit gaan dat je een presentatie gemaakt met hulp van de Wizard Autoinhoud. Je zult er natuurlijk een andere tekst in willen zetten: Tekst aanpassen: Het resultaat, als je met de Wizard AutoInhoud een presentatie maakt. Links zie je de dia s, die tot nu toe zijn aangemaakt. Je kunt er zelf natuurlijk dia s aan toevoegen! 1. Zorg er voor dat je presentatie niet wordt afgespeeld, zodat je er in kunt werken. Klik desnoods op de Esc knop om naar het bewerkingsscherm te gaan. 2. Selecteer het eerste scherm, Powerpoint noemt dat een dia. De dia s staan links in beeld 3. Selecteer de tekst die je wilt vervangen. 4. Typ je eigen tekst. 5. Selecteer daarna steeds de volgende dia en verander de tekst. 6. Probeer de presentatie uit door op toets F5 te klikken

2 1b. Zelf een presentatie maken Cursus Powerpoint 2003 Je kunt zelf ook een presentatie vanaf het allereerste begin maken. Dat doe je als volgt: Start Powerpoint Klik links boven op Bestand Klik op Nieuw Klik rechts in het menu dat verschijnt op Lege presentatie. Er verschijnt een keuzemenu, waarbij je een keuze kunt maken uit voorbeelden van: Tekstindeling, Indeling van inhoud, indelingen van tekst en inhoud, of andere indelingen. We nemen het allereerste voorbeeld van Tekstindelingen, waarin twee voorbeeldteksten zijn opgenomen. Tekst aanpassen: Je hebt nu een presentatie van één scherm, (voortaan noemen we dat een dia) met twee teksten. De beide teksten kan je veranderen in een eigen tekst. Ook de plaats van de teksten op de dia kan veranderd worden. Daarover later meer. Meer dia s in de presentatie zetten: Aan een presentatie met één dia heb je natuurlijk weinig. Je kunt er dia s aan toevoegen. Dat gaat als volgt: Klik bovenaan op Invoegen. Klik op nieuwe dia. Je ziet nu dat er links onder de eerste dia een nieuwe dia is bijgekomen met dezelfde indeling als de eerste dia (in ons geval een dia met twee voorbeeldteksten). Dit kan je herhalen tot je (voorlopig) voldoende dia s hebt.

3 2a Teksten maken Het typen van teksten in je presentatie gaat bijna net zoals in Word. Er is echter één verschil: Je moet in Powerpoint eerst een tekstvak op de dia maken. Tekstvak maken: Zorg ervoor dat de dia is geselecteerd, waarin je tekst wilt toevoegen: Klik boven in de menubalk op Invoegen. Klik op Tekstvak. Ga met je muis naar de plek op de dia waar je de tekst wilt hebben. Druk je linker muisknop in en houd die ingedrukt. Sleep nu met de muis over de dia. Laat je linker muisknop los en er komt een kader waarin de cursor knippert. Je kunt nu in het kader beginnen met het typen van de tekst. Tekstvak verplaatsen: Tekstvakken kun je ook verplaatsen. Dat doe je als volgt: Klik met je linker muisknop op de tekst. Er verschijnt een kader om de tekst. Zet daar de muisaanwijzer op. Je muisaanwijzer verandert in een vierkantje. Druk nu je linkermuisknop in en houd die ingedrukt. Sleep je tekstvak met de tekst naar de plek die jij wilt. Laat de linker muisknop los en de tekst blijft op de nieuwe plek staan!

4 3a Belangrijke knoppen. Cursus Powerpoint 2003 De knoppen linksonder in Powerpoint zijn handig om te gebruiken: De normale weergave: Dit is de standaardweergave van Powerpoint De diasorteerderweergave: Als je op deze knopt klikt, zie je alle dia s in het klein. Dubbelklik eens op een dia. Die dia zie je nu groot op het scherm. Als je nu weer klikt op de knop Diasorteerder (linksonder), zie alle dia s weer verkleind op je scherm. Je kunt nu weer dubbelklikken op één van de dia s Diavoorstelling van de huidige dia: Hiermee start je de presentatie van de dia die is geselecteerd. Als je de presentatie tussentijds wilt stoppen, klik je op de Esc toets.

5 4a Plaatjes (afbeeldingen) toevoegen aan je presentatie Zonder plaatjes is je presentatie wat saai. Dat verander je door figuren in te voegen. Plaatjes invoegen via Illustratie: Je wilt een plaatje invoegen in je presentatie. Dat gaat als volgt: Zet de dia, waar een plaatje in moet komen, groot op het scherm. Je gaat nu een plaatje op deze dia zetten: Klik op het menu Invoegen. Klik nu op Afbeelding Noot: Het kan zijn dat je Afbeelding niet direct ziet. Dubbelklik dan op het menu om het helemaal uit te vouwen. Kies Illustratie Er wordt rechts in Powerpoint een menu geopend (zie hiernaast). Typ in het venster bij Zoeken naar een trefwoord en klik op Starten. In het grote lege kader verschijnen plaatjes over het onderwerp. Open het kader Zoeken in en vink alle opties aan. Dan heb je bij de zoekopdrachten het meeste succes!! Open het kader Resultaten moeten zijn. Als het goed is, is illustraties aangevinkt. Vink eventueel meerdere mediabestandstypen aan. Dubbelklik op het plaatje van je voorkeur en het plaatje verschijnt op je dia. Plaatjes invoegen via bestand: Stel, je hebt een digitale foto en die heb je opgeslagen op je computer. Deze foto wil je invoegen in je presentatie. Dat kan als volgt: Zet de dia, waar een plaatje in moet komen, groot op het scherm. Klik op het menu Invoegen. Klik nu op Afbeelding. Het kan zijn dat je Afbeelding niet direct ziet. Klik dan onderaan het menuscherm Invoegen op het rondje met de pijltjes en alle opties worden zichtbaar. Kies Uit bestand Het tabblad Afbeelding invoegen komt in beeld. Zoek de map op waarin je foto staat en dubbelklik erop. De foto staat nu in de dia die geopend is.

6 4b Plaatjes (afbeeldingen) invoegen vanaf internet Je kan ook van Internet afbeeldingen halen en aan je presentatie toevoegen. Afbeeldingen invoegen via Internet. Ga als volgt te werk: Start Internet Explorer op en ga naar de website waar je een plaatje of foto van wil ophalen. Zet je muiscursor op het plaatje en klik met je rechter muisknop. Er opent zich een snelmenu. Klik in dit snelmenu op: Kopiëren. Sluit of minimaliseer de website. Start Powerpoint op en open je presentatie. Zet de dia, waar het plaatje in moet komen groot op het scherm. Klik met je rechter muisknop ergens op de dia. Er opent zich weer een snelmenu en klik nu op Plakken. Het plaatje komt op de dia te staan. Belangrijk! Beveiligde websites: Als de website beveiligd is lukt het niet om afbeeldingen te kopiëren. Soms is de hele pagina van een website één groot plaatje of foto. Je kunt daar dan niet één plaatje apart uithalen. Hier kom je achter door gewoon te proberen.

7 4c Je kunt van alles doen met je afbeeldingen!! Afbeelding verplaatsen O O O kan je als volgt op een dia verplaatsen. Klik met je linker muisknop op de afbeelding. Je moet de muisknop vasthouden. Sleep de afbeelding naar een andere plek. Laat de muisknop los. O O O De rondjes om de afbeelding noemt Powerpoint formaatgrepen Ze komen in beeld als je op de afbeelding klikt. O O Afbeelding groter of kleiner maken Soms is je plaatje veel te groot of te klein. Dat kan je als volgt oplossen: Selecteer je afbeelding. Klik op een rondje op één van de 4 hoeken van de afbeelding. Houd je linker muisknop ingedrukt. Trek het rondje nu mee naar beneden of naar boven. Laat je muisknop los en de hele afbeelding is kleiner of groter geworden. Tip: Wil je het figuur uitrekken versleep dan één van de middelste rondjes. Bijsnijden Een afbeelding bijsnijden Je kunt ook een deel van de afbeelding wegsnijden. Dat gaat als volgt: Klik met je rechter muisknop op je plaatje. Er opent zich een snelmenu. Kies hieruit Werkbalk Afbeelding weergeven. Klik op het figuurtje Bijsnijden dat je links ziet staan. Dan klik je met je linker muisknop op één van de formaatgrepen (rondjes) die je om het plaatje ziet staan.. Linker muisknop vasthouden en het blokje zo verslepen dat het plaatje kleiner wordt. Als je de linker muisknop loslaat is het deel van het plaatje verdwenen dat jij hebt versleept.

8 4d Films toevoegen aan je presentatie In je presentatie kan je ook filmpjes zetten. Film uit Mediagalerie: Je wilt een plaatje invoegen in je presentatie. Dat gaat als volgt: Zet de dia, waar een plaatje in moet komen, groot op het scherm. Klik op het menu Invoegen. Klik nu op Films en geluiden Noot: Het kan zijn dat je Films en geluiden niet direct ziet. Dubbelklik dan op het menu om het helemaal uit te vouwen. Kies Film uit mediagalerie. Er wordt rechts in Powerpoint een menu geopend (zie hiernaast). Typ in het venster bij Zoeken naar een trefwoord en klik op Starten. In het grote lege kader verschijnen plaatjes over het onderwerp. Open het kader Zoeken in en vink alle opties aan. Dan heb je bij de zoekopdrachten het meeste succes!! Open het kader Resultaten moeten zijn. Als het goed is, is Films aangevinkt. Vink eventueel meerdere mediabestandstypen aan. Dubbelklik op het plaatje van je voorkeur en het plaatje verschijnt op je dia. Films invoegen via bestand: Stel, je hebt een digitaal filmpje en die heb je opgeslagen op je computer. Deze film wil je invoegen in je presentatie. Dat kan als volgt: Start het programma Powerpoint en open je presentatie. Zet de dia, waar een filmpje in moet komen, groot op het scherm. Je gaat nu een film op deze dia zetten: Klik op het menu Invoegen. Klik nu op Films en geluiden. Het kan zijn dat je Films en geluiden niet direct ziet. Klik dan onderaan het menuscherm Invoegen op het rondje met de pijltjes en alle opties worden zichtbaar. Kies Uit bestand Het tabblad Film invoegen komt in beeld. Zoek de map op waarin je film staat en dubbelklik erop. De film staat nu in de dia die geopend is. Belangrijk: Er zijn veel soorten films. Alleen de filmbestanden die eindigen met de extensie.wav,.asf,.avi en.wmv werken in Powerpoint

9 4e Geluiden toevoegen aan je presentatie (uit Mediagalerie) Aan je presentatie kan je ook geluiden toevoegen. Geluid uit Mediagalerie: Je wilt geluid invoegen in je presentatie. Dat gaat als volgt: Zet de dia, waar het geluid in moet komen, groot op het scherm. Klik op het menu Invoegen. Klik nu op Films en geluiden Noot: Het kan zijn dat je Films en geluiden niet direct ziet. Dubbelklik dan op het menu om het helemaal uit te vouwen. Kies Geluid uit Mediagalerie. Er wordt rechts in Powerpoint een menu geopend (zie hiernaast). Typ in het venster bij Zoeken naar een trefwoord en klik op Starten. In het grote lege kader verschijnen voorbeelden met geluiden. Open het kader Zoeken in en vink alle opties aan. Dan heb je bij de zoekopdrachten het meeste succes!! Open het kader Resultaten moeten zijn. Als het goed is, is Geluiden aangevinkt. Vink eventueel meerdere mediabestandstypen aan. Dubbelklik op het geluid van je voorkeur. Er komt een keuzemenu over de manier waarop je het geluid wilt laten beginnen. Maak die keuze en op je dia verschijnt een luidsprekertje. Hoe kan je snel de geluidsbestanden beluisteren?: Klik met je rechtermuisknop op een voorbeeldgeluid. Klik in het nieuw geopende menu op Voorbeeld/eigenschappen. In het nu geopende menu kan je het geluidsbestand beluisteren.

10 4f Geluiden toevoegen aan je presentatie (uit Bestand) Je wilt een geluidsbestand, dat je op je computer hebt staan, invoegen in je presentatie. Dat kan als volgt: Zet de dia, waar het geluid in moet komen, groot op het scherm. Klik op de menubalk op Invoegen. Klik nu op Films en geluiden. Het kan zijn dat je Films en geluiden niet direct ziet. Dubbelklik dan op het menu om het helemaal uit te vouwen. Kies Geluid Uit bestand. Het tabblad Geluid invoegen komt in beeld. Zoek de map op waarin je geluidsbestand staat en dubbelklik erop. Het keuzemenu Hoe wilt u het geluid in de diavoorstelling laten beginnen. Maak hierbij een keuze. Het geluidsbestand komt als een luidsprekertje in de dia te staan. Belangrijk: Niet alle soorten geluid kunnen in een Powerpointpresentatie worden afgespeeld. Soorten geluid, die wel in Powerpoint kunnen worden afgespeeld, zijn geluidsbestanden met de volgende extensie:.aiff,.au,.midi,.mp3,.wav,.wma.

11 4fgInstellen van een geluidsbestand Via Bewerken: Klik op Bewerken Er verschijnt een menu. Verleng dit eventueel door onderaan op de pijltjes te klikken. Klik op Geluidsobject. Het menu Geluidsopties wordt geopend. Vink daarin je voorkeuren aan en stel het Geluidsvolume in. Je ziet in dit menu ook hoeveel seconden/minuten je geluidsfragment duurt. Via Aangepaste animatie: Selecteer het geluidsbestand (luidsprekertje) op de dia. Klik op Diavoorstelling Klik op Aangepaste animatie. Er verschijn rechts een menu, waarin o.a. staat: Activeringsmethode. Klik in dit kader met de rechtermuisknop op de aangegeven animatie van het geluidsbestand. Er opent zich een menu. Klik op Effectopties. Het menu Geluid afspelen opent zich nu. In dit menu heb je heel veel mogelijkheden om het geluidsbestand aan te passen. Zo bestaat het menu uit drie tabbladen: Effect, Tijdsinstelling en Geluidsinstellingen. Belangrijk: In het tabblad Effect heb je onder andere de mogelijkheid om je muziekfragment zo in te stellen dat het afspelen ook in de volgende dia s doorgaat. Vink daarvoor de optie aan: Na:.. Dia s, en geef in het kadertje het aantal dia s aan waarin de muziek moet blijven spelen.

12 5a Diaontwerp aanpassen Cursus Powerpoint 2003 Je bent bezig met je Powerpointpresentatie en je wilt een andere indeling, kleur of overgang van de dia s. Dat kan je als volgt veranderen: Klik boven in de menubalk op Diavoorstelling. Selecteer in het opengeklapte menu Animatieschema s. Er verschijnt rechts een nieuw menuscherm (zie hiernaast). Je kunt nu je dia s een andere indeling, kleur of overgang geven. Dat doe je via Onwerpsjablonen, Kleurenschema s en Animatieschema s. Ontwerpsjablonen Klik op Ontwerpsjablonen en er verschijnen veel voorbeelden. Klik op een sjabloom en de dia s worden aangepast. Kleurenschema s Klik op Kleurenschema s en er verschijnen diverse voorbeelden. Klik op een voorbeeld en de dia s worden aangepast. Animatieschema s Klik op Animatieschema s en je krijgt een heel overzicht van mogelijkheden om de overgangen in een dia aan te passen. Je kunt scrollen als je meer mogelijkheden wilt zien. Probeer één en ander maar eens uit! Toepassen op alle dia s Als je een keuze hebt gemaakt, kan je het ook nog laten uitvoeren op alle dia s. Klik dan wel op Toepassen op alle dia s. Diavoorstelling Om je presentatie tussendoor uit te proberen heb je onderaan de knop Diavoorstelling. Klik daar op en je presentatie begint. Je kunt tussentijds stoppen door de Esc knop in te drukken. AutoVoorbeeld Als je bij het uitproberen van de mogelijkheden in Animatieschema s direct het effect wilt zien, moet je Autovoorbeeld aanvinken.

13 5b Aangepaste Animatie Cursus Powerpoint 2003 Misschien wil je wel aan een gedeelte van een dia een apart effect toevoegen. Dat doe je via Aangepaste animatie. Je komt als volgt bij Aangepaste animatie: Selecteer in de menubalk Diavoorstelling. Klik in het geopende venster op Aangepaste animatie. Er opent zich aan de rechterkant een nieuw menu. Zie ook hiernaast. Belangrijk: Om Aangepaste animatie uit te kunnen voeren moet het gedeelte van de dia zijn geselecteerd waarop je de Aangepaste animatie wilt uitvoeren. Effect toevoegen Klik op Effect toevoegen. Er opent zich een nieuw menu met daarin: Ingang Nadruk Afsluiten Animatiepaden In deze rubrieken staan effecten, die te maken hebben met het op het scherm komen van het geselecteerde deel van je dia (Ingang), het laten opvallen (Nadruk), het verdwijnen (Afsluiten) en de richting waarin je selectie verdwijnt (Animatiepaden). Wijzigen Als je een effect gekozen hebt, worden ook de mogelijkheden actief om je gekozen effect aan te passen. Dat zie je bij Wijzigen: met daarachter de titel van je gekozen effect. Je kunt wijzigen: Begin Richting Snelheid Of je veel mogelijkheden hebt om het effect aan te passen hangt natuurlijk af van het gekozen effect. Volgorde wijzigen In het grote kader zie je onder elkaar de effecten die je hebt gekozen. De effecten worden in volgorde afgespeeld. De volgorde kun je wijzigen door een effect te selecteren en vervolgens op de pijltjes bij Volgorde wijzigen te klikken. Autovoorbeeld Vink AutoVoorbeeld aan om direct het resultaat te zien.

14 5c Diaovergang Voor een leuke overgang van de ene dia naar de andere dia ga je als volgt te werk: Klik op Diavoorstelling (bovenin op de menubalk) Er opent zich een nieuw menuscherm Klik hierin op Diaovergang Rechts wordt het menuscherm Diaovergang geopend (zie ook hiernaast) Toepassen op geselecteerde dia s: Je kunt onder deze optie de diaovergang op heel veel verschillende manieren instellen. Probeer er maar eens een paar uit. Overgang wijzigen: Snelheid: Je kunt de diaovergang ook instellen op Snelheid. Klik maar eens op het pijltje en je kunt in het nieuw geopende menu kiezen uit langzaam, gemiddeld en snel Geluid: Powerpoint geeft je de gelegenheid om bij een diaovergang een geluid te laten horen. Klik maar eens op het pijltje bij Geluid. Je ziet weer tientallen mogelijkheden in het nieuw geopende menu. Probeer er maar weer eens een paar uit! Applaus of een Bom!? Aan jouw de keuze! Naar volgende dia Je vinkt aan Bij muisklik als je de volgende dia bij muisklik wilt laten verschijnen. Dit werkt trouwens dan ook als je op de spatietoets drukt. Als je de volgende dia automatisch wilt laten verschijnen, vink je Automatisch na. aan. In het kadertje met de pijltjes omhoog en omlaag kan je instellen hoeveel seconden er moet zitten tussen de overgang. Toepassen op alle dia s: Dit spreekt voor zich. Klik hierop als je de overgang tussen alle dia s op dezelfde manier wilt laten verlopen. Afspelen: Klik hierop als je wilt zien wat je tot nu toe hebt ingesteld. Diavoorstelling: Klik hierop als je de hele diavoorstelling wilt bekijken. (kan ook met F5).

15 7a Diavoorstelling Als je presentatie klaar is, wordt het tijd om die te laten zien in een Diavoorstelling. Diavoorstelling starten Mogelijkheid 1: Sneltoets F5 Mogelijkheid 2: Klik op de menubalk op Diavoorstelling Klik op Voorstelling weergeven Diavoorstelling instellen Klik op de menubalk op Diavoorstelling Klik op Diavoorstelling instellen Het menuvenster Diavoorstelling instellen wordt geopend. Probeer de opties maar eens uit! Diavoorstelling (tussentijds) stoppen Druk op de Esc toets.

16

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

WORKSHOP POWERPOINT 2003

WORKSHOP POWERPOINT 2003 Reader 42 WORKSHOP POWERPOINT 2003 Nov 2009 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Algemene doelstelling.. 4 1.2 Specifieke doelen.. 4 1.3 Werkwijze. 4 1.4 Middelen 4 1.5 Evaluatie

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen:

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen: Versie 3.2 01/2013 Inleiding Prezi is net als het alom bekende PowerPoint een tool om presentaties mee te maken. Je start met een groot, leeg vel papier (= canvas) waarop je je informatie gaat ordenen.

Nadere informatie

3 Versie 3.6 Erik Drossaart

3 Versie 3.6 Erik Drossaart Prezi handleiding Versie 3.6 08/2014 Inhoud Inleiding... 5 Je Prezi-account aanmaken... 6 Licenties... 6 Ingelogd! En dan?... 8 Het canvas... 8 Aan de slag!... 10 Werken met tekst... 10 Tekst toevoegen

Nadere informatie

OpenOffice.org Impress 2.0

OpenOffice.org Impress 2.0 OpenOffice.org Impress 2.0 Bureau Interface Nolly Toenders Voorwoord Begin dit jaar, 2006, is OpenOffice.org 2.0 verschenen. Dit betekent dat de handleidingen allemaal herschreven worden. Nieuwe knoppen,

Nadere informatie

BALO/BAKO/OHO. Basiskennis PowerPoint 2007 Module 1: Gebruikersomgeving. academiejaar 2008-2009. Xavier Vandenberghe

BALO/BAKO/OHO. Basiskennis PowerPoint 2007 Module 1: Gebruikersomgeving. academiejaar 2008-2009. Xavier Vandenberghe Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen STUDIEGEBIED ONDERWIJS departement PHO Beernegemstraat 10 8700 Tielt tel.: (051)40 02 40 fax: (051)40 89 13 e-mail:pho@katho.be url. http//www.katho.be/pho BALO/BAKO/OHO

Nadere informatie

PRESENTEREN VIA POWERPOINT

PRESENTEREN VIA POWERPOINT PRESENTEREN VIA POWERPOINT INHOUD Presenteren... 3 Interface... 3 Weergaven... 4 Diavoorstelling (Basis)... 5 Bestanden... 6 Presentatie openen en sluiten... 6 Presentatie opslaan... 6 Presentatie afdrukken...

Nadere informatie

SOFTWIJS. Microsoft Windows en Office serie. Powerpoint 2003. (c) Softwijs, November 2011. Speciale Editie

SOFTWIJS. Microsoft Windows en Office serie. Powerpoint 2003. (c) Softwijs, November 2011. Speciale Editie SOFTWIJS Microsoft Windows en Office serie Powerpoint 2003 Speciale Editie MICROSOFT WINDOWS EN OFFICE SERIE PowerPoint 2003 Speciale Editie Softwijs Julianastraat 17 7161 CP Neede Tel. 0545-295813 Website:

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) Afbeeldingen en multimedia Afbeeldingen Afbeeldingen toevoegen uit illustratie Men kan een afbeelding uit het taakvenster illustraties opnemen als men een dia-indeling

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

PowerPoint 2010. KATHO, Campus Tielt

PowerPoint 2010. KATHO, Campus Tielt PowerPoint 2010 KATHO, Campus Tielt Microsoft Office 2010 - Powerpoint - Interface Het volledige word venster Laten we beginnen bij het bovenste gedeelte: Titelbalk Lint/ Ribbon Tabblad bestand Snel Starten

Nadere informatie

Maak een website met Weebly

Maak een website met Weebly Maak een website met Weebly Meer dan 10 miljoen mensen en bedrijven gebruiken Weebly Omdat het de eenvoudigste en krachtigste manier is om op een betaalbare manier een website te maken. Deze beginnershandleiding

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker iedereen een website deel 1: Structuur en Inhoud - 01-09-2012 mijndomein.nl Basiscursus WEBSITEMAKER Om deze cursus te kunnen volgen moet je: Beschikken over de

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Tutorial PowerPoint 2003

Tutorial PowerPoint 2003 1 Bureau voor Taal en Inform at ic a Werfkade 10 9601 LG Hoogezand 0598 390070 e-mail: bti@bbti.nl Tutorial PowerPoint 2003 www.bbti.nl EEWL+RRJH]DQG 2 3RZHU3RLQW7XWRULDO 5 Start PowerPoint 3UHVHQWDWLHWHNVW

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 7d: Elektronisch presenteren: PowerPoint 2003. AL7d. Jos Gils Erik Goossens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 7d: Elektronisch presenteren: PowerPoint 2003. AL7d. Jos Gils Erik Goossens Info-books AL7d Toegepaste Informatica Deel 7d: Elektronisch presenteren: PowerPoint 2003 Jos Gils Erik Goossens Hoofdstuk 4 Een presentatie uitvoeren 4.1 Probleemstelling Wanneer je de inhoud van een

Nadere informatie

Powerpoint 2003 voor leerkrachten wetenschappen. Powerpoint 2003 voor leraren wetenschappen

Powerpoint 2003 voor leerkrachten wetenschappen. Powerpoint 2003 voor leraren wetenschappen Powerpoint 2003 voor leraren wetenschappen Hans Le Roy REN- 2009 1 Inhoudstafel Uitgangspunten... 3 Powerpoint 2003... 3 Aankopen en installeren... 3 Wat is er nieuw?... 3 Hoe werkt Powerpoint 2003?...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie

Les nr. 1. Het PowerPoint-scherm waarin je gaat werken, bevat twee vensters: het applicatievenster dat het presentatievenster bevat.

Les nr. 1. Het PowerPoint-scherm waarin je gaat werken, bevat twee vensters: het applicatievenster dat het presentatievenster bevat. Les nr. 1 EERSTE PRESENTATIES 1. POWERPOINT OPENEN PowerPoint is een computer based presentation software waarmee je een onderwerp kunt presenteren met behulp van tekst, afbeeldingen, grafieken die je

Nadere informatie