Running and Scheduling QGIS Processing Jobs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Running and Scheduling QGIS Processing Jobs"

Transcriptie

1 Running and Scheduling QGIS Processing Jobs QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Taken voor QGIS uitvoeren en in schema zetten U kunt veel van de taken in QGIS automatiseren met behulp van Python scripten (PyQGIS) en het framework Processing. Meestentijds zult u deze scripts handmatig uitvoeren terwijl QGIS is geopend. Hoewel dat nuttig is, heeft u ook vaak een manier nodig om deze taken via de opdrachtregel uit te kunnen voeren en zonder QGIS te moeten openen. Gelukkig kunt u zelfstandige scripts voor Python schrijven die bibliotheken van QGIS gebruiken en via de opdrachtregel kunnen worden uitgevoerd. In deze handleiding zullen we leren hoe een taak te schrijven en in en schema te zetten en die het framework van QGIS Processing gebruikt. Overzicht van de taak Laten we zeggen dat we werken aan enkele analyses met behulp van shapefiles van een regio. De shapefiles worden bijgewerkt op dagelijkse basis en we hebben altijd het laatste bestand nodig. Maar voordat we deze bestanden kunnen gebruiken, moeten we de gegevens opschonen. We kunnen ene taak voor QGIS instellen die dit proces automatiseert en dagelijks wordt uitgevoerd zodat u de laatste opgeschoonde shapefiles voor uw werk heeft. We zullen een zelfstandig Python=script schrijven dat een shapefile downloadt en topologische bewerkingen voor opschonen uitvoert op een dagelijkse basis. Andere vaardigheden die u zult leren Bestanden downloaden en unzippen met behulp van Python. Een algoritme van Processing uitvoeren via PyQGIS. Topologische fouten in een vectorlaag repareren. De gegevens ophalen Geofabrik verschaft dagelijks bijgewerkte shapefiles van gegevenssets van OpenStreetMap. We zulleen de shapefiles voor Fiji gebruiken voor deze oefening. Download de fiji-latest.shp.zip en pak dat uit in een map op uw schijf. Gegevensbron [GEOFABRIK] Procedure 1. We zullen eerst door het proces van het handmatig opschonen gaan om de opdrachten te noteren die we zullen gebruiken in het script voor Python. Start QGIS en ga naar Kaartlagen Laag toevoegen Vector laag toevoegen.

3 2. Blader naar de map die de uitgepakte shapefiles bevat en selecteer het bestand roads.shp en klik op Open. 3. Eerst moeten we de laag roads opnieuw projecteren naar een Geprojecteerd CRS. Dat stelt ons in staat om meters als eenheden te gebruiken bij het uitvoeren van anlyses, in plaats van graden. Open Processing Toolbox.

4 4. Zoek naar het gereedschap Reproject layer. Dubbelklik er op om het dialoogvenster te starten.

5 5. Selecteer, in het dialoogvenster Reproject layer, de laag roads als Input layer. We zullen CRS EPSG:3460 Fiji 1986 / Fiji Map Grid gebruiken als het Target CRS. Klik op Run.

6 6. Als het proces eenmaal is voltooid, zult u de opnieuw geprojecteerde laag zien geladen in QGIS. Ga naar Processing Historie...

7 7. Vergroot, in het dialoogvenster Historie, de map ALGORITHM en selecteer het laatste item. U zult de volledige opdracht voor Processing in het onderste paneel zien staan. Noteer deze opdracht om in ons script te gebruiken.

8 8. Klik, terug in het hoofdvenster van QGIS, op de knop CRS in de rechter benedenhoek.

9 9. In het dialoogvenster Projecteigenschappen CRS, selecteer Gelijjktijdige CRS-transformatie gebruiken en selecteer EPSG:3460 Fiji 1986 / Fiji Map Grid als het CRS. Dit zal er voor zorgen dat onze originele en opnieuw geprojecteerde lagen juist uit zullen lijn.

10 10. Nu zullen we de bewerking voor het opschonen uitvoeren. GRASS heeft een zeer krachtige verzameling topologische gereedschappen voor opschonen. Deze zijn in QGIS beschikbaar via het algoritme v.clean. Zoek naar dit algoritme in de Processing Toolbox en dubbelklik er op om het dialoogvenster te starten.

11 11. U kunt meer te weten komen over de verschillende gereedschappen en opties op de tab Help. Voor deze handleiding zullen we het gereedschap snap gebruiken om duplicaat-punten te verwijderen die binnen 1 meter van elkaar liggen. Selecteer de`` laag Opnieuw geprojecteerd`` als de Layer to clean. Kies snap als de Cleaning tool. Voer 1.00 als de Threshold. Laat de andere velden leeg en klik op Run.

12 12. Als de verwerking eenmaal is voltooid zult u 2 nieuwe lagen zien toegevoegd aan QGIS. De laag Cleaned vector is de laag met gecorrigeerde topologische fouten. U zult ook een laag Errors hebben waarin de objecten zijn geaccentueerd die zijn gerepareerd. U kunt de laag met fouten als richtlijn nemen en inzoomen op de punten die werden verwijderd.

13 13. Ga naar het dialoogvenster Processing Geschiedenis en noteeer de volledige opdracht voor Processing voor later gebruik.

14 14. We zijn nu klaar om te beginnen met coderen. Bekijk het gedeelte Een tekstbewerker of een Python IDE in de handleiding Een plug-in in Python bouwen voor instructies om uw tekstbewerker of IDE in te stellen. Voor het uitvoeren van zelfstandige scripts in Python die QGIS gebruiken, moeten we verschillende opties voor configuratie instellen. Een goede manier om zelfstandige scripts uit te voeren is om ze te starten via een.bat-bestand. Dat bestand zal eerst de juiste opties voor configuratie instellen en dan het script van Python aanroepen. Maak een nieuw bestand genaamd launch.bat en voer de volgende tekst in. Wijzig de waarden overeenkomstig uw configuratie voor QGIS. Vergeet niet de gebruikersnaam te vervangen door uw eigen gebruikersnaam in het pad naar het script van Python. De paden in dit bestand zullen hetzelfde zijn op uw systeem indien u QGIS installeerde via de OSGeo4W Installer. Sla het bestand op op uw bureaublad. Note Linux- en Mac-gebruikers dienen een shell-script te maken om de variabelen voor paden en omgeving in te stellen. REM Change OSGEO4W_ROOT to point to the base install folder SET OSGEO4W_ROOT=C:\OSGeo4W64 SET QGISNAME=qgis SET QGIS=%OSGEO4W_ROOT%\apps\%QGISNAME% set QGIS_PREFIX_PATH=%QGIS%

15 REM Gdal Setup set GDAL_DATA=%OSGEO4W_ROOT%\share\gdal\ REM Python Setup set PATH=%OSGEO4W_ROOT%\bin;%QGIS%\bin;%PATH% SET PYTHONHOME=%OSGEO4W_ROOT%\apps\Python27 set PYTHONPATH=%QGIS%\python;%PYTHONPATH% REM Launch python job python c:\users\ujaval\desktop\download_and_clean.py pause 15. maak een nieuw Python-bestand en voer de volgende code in. Noem het bestand download_and_clean.py en sla het op op uw bureaublad. from qgis.core import * print 'Hello QGIS!'

16 16. Schakel over naar uw bureaublad en zoek naar het pictogram van het bestand launch.bat. Dubbelklik er op om een nieuw scherm voor de opdrachtregel te starten en voer het script uit. Als u in het scherm van de opdrachtregel ziet afgedrukt Hello QGIS!, zijn uw configuratie en instellingen juist ingesteld. Als u fouten ziet of de tekst niet ziet, controleer dan uw bestand launch.bat en zorg er voor dat alle paden overeenkomen met de locaties op uw systeem.

17 17. Terug in uw tekstbewerker, pas het script download_and_clean.py aan door de volgende code toe te voegen. Dit is de bootstrap-code om QGIS te initialiseren. Deze zijn overbodig als u het script binnen QGIS uitvoert. Maar omdat we het buiten QGIS uitvoeren, moeten we deze aan het begin toevoegen. Zorg er voor dat u de gebruikersnaam vervangt door uw eigen gebruikersnaam. Sla, na het maken van deze wijzigingen, het ebstand op en voer launch.bat opnieuw uit. Als u Hello QGIS! ziet afgedrukt, is alles ingesteld om de logica voor Processing toe te voegen aan het script. import sys from qgis.core import * # Initialize QGIS Application QgsApplication.setPrefixPath("C:\\OSGeo4W64\\apps\\qgis", True) app = QgsApplication([], True) QgsApplication.initQgis() # Add the path to Processing framework sys.path.append('c:\\users\\ujaval\\.qgis2\\python\\plugins') # Import and initialize Processing framework from processing.core.processing import Processing Processing.initialize() import processing

18 print 'Hello QGIS!' 18. herinnert u zich nog de eerste opdracht voor Processing die we hebben opgeslagen vanuit het log? Dat was de opdracht om de laag opnieuw te projecteren. Plak de opdracht in uw script en voeg de omringende code als volgt toe. Onthoud dat de opdrachten voor Processing het pad naar de uitvoerlaag teruggeven als een woordenboek. We zullen dat opslaan als de waarde ret en het pad naar de opnieuw geprojecteerde laag afdrukken.

19 roads_shp_path = "C:\\Users\\Ujaval\\Downloads\\fiji-latest.shp\\roads.shp" ret = processing.runalg('qgis:reprojectlayer', roads_shp_path, 'EPSG:3460', None) output = ret['output'] print output 19. Voer het script uit via launch.bat en u zult het pad zien naar de nieuw gemaakte laag Opnieuw geprojecteerd.

20 20. Voeg nu de code toe voor het opschonen van de topologie. Omdat dit onze uiteindelijke uitvoer is, zullen we de paden voor de uitvoerbestanden als de laatste 2 argumenten vermelden voor het algoritme grass.v.clean. Als u deze leeg laat zal de uitvoer worden gemaakt in een tijdelijke map. processing.runalg("grass:v.clean", output, 1, 1, None, -1, , 'C:\\Users\\Ujaval\\Desktop\\clean.shp', 'C:\Users\\Ujaval\\Desktop\\errors.shp')

21 21. Voer het script uit en u zult 2 nieuwe shapefiles zien gemaakt op uw Bureaublad. Dit voltooid het gedeelte ven Processing van het script. Laten we de code toevoegen voor het downloaden van de gegevens van de originele website en die automatisch laten unzippen. We zullen ook het pad naar het uitgepakte bestand opslaan als een variabele die we later kunnen doorgeven aan het algoritme van Processing. We zullen enkele aanvullende modules moeten importeren om dit te kunnen doen. (Bekijk het einde van de handleiding voor het volledige script met alle wijzigingen) import os import urllib import zipfile import tempfile temp_dir = tempfile.mkdtemp()

22 download_url = ' print 'Downloading file' zip, headers = urllib.urlretrieve(download_url) with zipfile.zipfile(zip) as zf: files = zf.namelist() for filename in files: if 'roads' in filename: file_path = os.path.join(temp_dir, filename) f = open(file_path, 'wb') f.write(zf.read(filename)) f.close() if filename == 'roads.shp': roads_shp_path = file_path 22. Voer het complete script uit. Elke keer als u het script uitvoert wordt een verse kopie van de gegevens gedownload en verwerkt.

23 23. We kunnen de Taakplanner in Windows gebruiken om het uitvoeren van dit script op een dagelijkse basis te automatiseren. Start de Taakplanner en klik op Basistaak maken. Note Linux- en Mac-gebruikers kunnen cron jobs gebruiken om taken te plannen.

24 24. Noem de taak Dagelijkse download en opschonen en klik op Volgende.

25 25. Selecteer Dagelijks als de Taaktrigger en klik op Volgende

26 26. Selecteer een tijdstip naar keuze en klik op Volgende.

27 27. Kies Een programma straten als de Actie en klik op Volgende.

28 28. Klik op Bladeren en zoek naar het script launch.bat. Klik op Volgende.

29 29. Klik op Voltooien in het laatste scherm om de taak te plannen. Nu zal het script automatisch starten op de gespecificeerde tijd om u elke dag een verse kopie van opgeschoonde gegevens te geven.

30 Hieronder staat het volledige script download_and_clean.py ter verwijzing. import sys from qgis.core import * import os import urllib import zipfile import tempfile # Initialize QGIS Application QgsApplication.setPrefixPath("C:\\OSGeo4W64\\apps\\qgis", True) app = QgsApplication([], True) QgsApplication.initQgis() # Add the path to Processing framework sys.path.append('c:\\users\\ujaval\\.qgis2\\python\\plugins') # Import and initialize Processing framework from processing.core.processing import Processing Processing.initialize() import processing # Download and unzip the latest shapefile temp_dir = tempfile.mkdtemp()

31 download_url = ' print 'Downloading file' zip, headers = urllib.urlretrieve(download_url) with zipfile.zipfile(zip) as zf: files = zf.namelist() for filename in files: if 'roads' in filename: file_path = os.path.join(temp_dir, filename) f = open(file_path, 'wb') f.write(zf.read(filename)) f.close() if filename == 'roads.shp': roads_shp_path = file_path print 'Downloaded file to %s' % roads_shp_path # Reproject the Roads layer print 'Reprojecting the roads layer' ret = processing.runalg('qgis:reprojectlayer', roads_shp_path, 'EPSG:3460', None) output = ret['output'] # Clean the Roads layer print 'Cleaning the roads layer' processing.runalg("grass:v.clean", output, 1, 1, None, -1, , 'C:\\Users\\Ujaval\\Desktop\\clean.shp', 'C:\Users\\Ujaval\\Desktop\\errors.shp') print 'Success'

Automating Complex Workflows using Processing Modeler

Automating Complex Workflows using Processing Modeler Automating Complex Workflows using Processing Modeler QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Leaflet Web Maps with qgis2leaf Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Getting Started with Python Programming

Getting Started with Python Programming Getting Started with Python Programming QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Sampling Raster Data using Points or Polygons

Sampling Raster Data using Points or Polygons Sampling Raster Data using Points or Polygons QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Creating Heatmaps QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Georeferencing Aerial Imagery

Georeferencing Aerial Imagery Georeferencing Aerial Imagery QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Working with Terrain Data

Working with Terrain Data Working with Terrain Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Using the QGIS Browser

Using the QGIS Browser Using the QGIS Browser QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Automating Map Creation with Print Composer Atlas

Automating Map Creation with Print Composer Atlas Automating Map Creation with Print Composer Atlas QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Making A Map QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1

Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1 Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1 Fiery Extended Applications Fiery Extended Applications (FEA) 4.1 is een pakket met de volgende toepassingen voor gebruik met

Nadere informatie

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Reinder Stolte Tramstraat 33 8771RR Nijland Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Installeren en configureren... 3 3 Taken instellen... 4 3.1 Taskname (Taaknaam) verplicht

Nadere informatie

Bescherm je tegen onveilige websites

Bescherm je tegen onveilige websites Bescherm je tegen onveilige websites Het is bekend dat niet alle websites even veilig zijn. Internet Explorer biedt de mogelijkheid om, de als onveilig bekend staande, websites toe te voegen aan de zone

Nadere informatie

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren LearnOSM Onderzoek met behulp van veldformulieren Bijgewerkt op 2015-08-22 In dit hoofdstuk zullen we zien hoe we de coördinaten van plaatsen kunnen opnemen zonder een GPS. We zullen gereedschap gebruiken,

Nadere informatie

Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren

Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren Home Inhoudsopgave Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14 activeren Automatisch activeren via internet Automatisch opnieuw activeren via internet Licenties beheren en licentiebestand downloaden

Nadere informatie

versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA

versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA Wat heb ik nodig. 1. Toegang tot dipla 2 2. Toegang tot de importmodule in dipla 2 3. Zip-file met daarin alle bestanden van een Shape 4. Srid/crs/epsg

Nadere informatie

De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties

De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 5.0 activeren... 2 Automatisch activeren via

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2

Importeren automatisch & handmatig. BankingTools Cashflow v4.2 automatisch & handmatig BankingTools Cashflow v4.2 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Handleiding mijnpc.rdgg.nl. Versie

Handleiding mijnpc.rdgg.nl. Versie Handleiding mijnpc.rdgg.nl Versie 1 Inhoudsopgave Thuiswerken aanvraag procedure 3 Installatie software Windows Computer 4 Inloggen via Windows Computer 8 Installatie software Mac 10 Inloggen via Mac 12

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Printomgeving - kaartopmaak

Printomgeving - kaartopmaak QGIS heeft een krachtig gereedschap, genaamd Printomgeving dat je instaat stelt de GIS-lagen te nemen en ze te verpakken als kaarten. Deze handleiding laat zien hoe een kaart kan worden gemaakt met standaard

Nadere informatie

Macrium Reflect V4.2 Handleiding

Macrium Reflect V4.2 Handleiding Macrium Reflect V4.2 Handleiding Met Macrium Reflect kunt u een Image (kopie) maken van de C: schijf, waarmee, u na computerproblemen binnen tien minuten weer een goed werkende PC kunt hebben. Ga naar:

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Correct instellen intranet

Correct instellen intranet Correct instellen intranet Om gebruik te maken van het intranet is het van belang dat uw Windows computer goed is ingesteld. Deze handleiding helpt u hierbij door middel van de intranet starter. Dit programma

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Hosted Desktop Versie: 15 juli 2011 Mogelijkheden en beperkingen van uw Multrix Hosted Desktop 1. Uw Hosted Desktop... 2 2. Uw Hosted Desktop Documenten opslaan... 3 3. Uw Hosted

Nadere informatie

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld

De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld custom maps gebruiken in mapsource De maker van deze pagina aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan, wel is deze met de grootste zorg samengesteld Bij deze handleiding ga ik er vanuit

Nadere informatie

Installatiegids Command WorkStation 5.6 met Fiery Extended Applications 4.2

Installatiegids Command WorkStation 5.6 met Fiery Extended Applications 4.2 Installatiegids Command WorkStation 5.6 met Fiery Extended Applications 4.2 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 bevat Fiery-toepassingen voor het uitvoeren van taken die zijn toegewezen aan

Nadere informatie

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL]

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Please scroll down for English. Met de Quick Print Client kunt u printers in Shipment Centre EU configureren. De Quick Print Client kan alleen op

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010)

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) Inleiding Dit Temperatuurstation en de bijbehorende software van de datarecorder vormen een kwalitatief hoogstaand dataverwerkingsysteem. Nadat u de

Nadere informatie

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS Wat is het verschil tussen een Layer en een Shapefile? De ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. De door ESRI gepubliceerde specificaties van juli 1998 vermelden

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today?

mymanualsolarapp - What s Your Solar Power Today? mymanualsolarapp - Inleiding De manual versie is speciaal gemaakt voor zonnesysteem eigenaren die hun pc niet de hele dag aan willen laten staan of geen computer gekoppelde inverter systemen hebben. Door

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Versie: 20 april 2009 (Wouter Marra) Vragen en opmerkingen: fadbalie@geo.uu.nl, tel: 2098 Door gebruik te maken van een VPN verbinding kunt

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig:

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig: NBC Benchmark Verkoop informatie naar NBC Benchmark Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 20 februari 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 29 juni 2012 Definitief Carol Esmeijer Taakplanner

Nadere informatie

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis?

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis? Een personalgeodatabase (pgdb) is een acces databank (mdb) die waarschijnlijk ooit in Arcgis aangemaakt werd. Qgis en mdb s zijn geen goeie vrienden. In Qgis kan je een pgdb enkel bevragen, niet bewerken.

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000.

RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000. Gebruiksaanwijzing RegClean Voor Windows 95, 98 en ME. Niet voor Windows XP of Windows 2000. Deze handleiding is gemaakt door www.digiklus.com RegClean is een product van Microsoft. Alle merknamen zijn

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Powerdraw is een Asta hulpprogramma dat bedoeld is voor het bewerken van kaderbestanden. Kaderbestanden zijn bestanden waarin bepaald wordt wat er op en rondom

Nadere informatie

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren Met behulp van de Migratietool Adresboek Crediteuren kunt u de gegevens van uw Crediteuren in Money Manager for Windows converteren naar Internet Bankieren Zakelijk. Hieronder staat uitgelegd welke stappen

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Handleiding opnieuw initialiseren e-sign. Voor bestaande gebruikers

Handleiding opnieuw initialiseren e-sign. Voor bestaande gebruikers Handleiding opnieuw initialiseren e-sign Voor bestaande gebruikers Voordat u begint met opnieuw initialiseren van e-sign, zult u altijd eerst contact op moeten nemen met de afdeling Betalingsverkeer van

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB

INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB INHOUD 1 INLEIDING... 3 2 INSTALLATIE... 4 2.1 Installatie vanaf de VIDA-DVD... 4 2.2 Installatie van de website Workshop Support Guide of Dealer Development Platform...

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Deze instructie is bedoeld voor studenten en docenten die hun rooster op willen nemen in HvA Webcalendar,Outlook 2007/2010, Windows

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Printerstuurprogramma installeren

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Printerstuurprogramma installeren MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN Printerstuurprogramma installeren Inleiding Zorg ervoor dat voordat met deze installatie wordt begonnen, u het IP adres van de betreffende e-studio heeft. Indien u het

Nadere informatie

Media Settings (Media-instellingen)

Media Settings (Media-instellingen) pagina 1 van 11 Media Settings (Media-instellingen) Selecteer Media Settings (Media-instellingen) in het menu, of klik op Media Settings (Media-instellingen) op het scherm Printerstatus. Voer normaal gesproken

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Volg de onderstaande stappen om Factuur2King 2.1 MU te installeren of een bestaande installatie bij te werken. Werkt u op dit moment nog met Factuur2King

Nadere informatie

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING Versie 1.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TW3/PN-70TW3/PN-80TC3/PN-L603W/PN-L703W/PN-L803C (De verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Installeren van de Arduino programmeer omgeving

Installeren van de Arduino programmeer omgeving Installeren van de Arduino programmeer omgeving Voor het programmeren van de Arduino maakt het niet uit welk besturingssysteem je gebruikt. Je kunt het downloaden voor Windows, OS X en Linux. Op deze link

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Installatiehandleiding Standard Parts Solid Edge 2019

Installatiehandleiding Standard Parts Solid Edge 2019 Solid Edge 2019 Deze handleiding kan ook gebruikt worden voor het installeren van de van eerdere Solid Edge versies. Gebruik dit document alleen voor de eerste schone installatie van de. Zijn de al een

Nadere informatie

Installatie VTP. versie

Installatie VTP. versie Pagina 1 van 15 Installatie VTP versie 2.1108 afdeling pagina Voor u begint. 1 Stap 1: Installeren VTP 2 t/m 5 Stap 2: Instellen VTP 6 t/m 11 Stap 3: Instellen automatische taak 12 t/m 17 Voor u begint:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Legal Insolve Update handleiding 1. Licentiebestand... vernieuwen 2008 KSU

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Legal Insolve Update handleiding 1. Licentiebestand... vernieuwen 2008 KSU Inhoudsopgave I Inhoudsopgave Legal Insolve Update handleiding 1 Voordat u begint... 1 Update downloaden... 1 Update installeren... 3 Update herstellen... 5 Licentiebestand... vernieuwen 7 Licentie activeren...

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008 DIT DOCUMENT IS ALLEEN VAN TOEPASSING VANAF LEGAL EAGLE VERSIE 2.13. INDIEN DIT NIET HET GEVAL IS DIENT ER EERST EEN UPDATE UITGEVOERD TE WORDEN!!! Voordat u begint...2 Update downloaden...2 Update installeren...5

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen Inleidende gids Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Installatie arrowup PINpad

Installatie arrowup PINpad Handleiding Installatie arrowup PINpad Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 1 INLEIDING... 2.1 1.1 Voorwoord...

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 1.1 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 9-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 De programma s die we nodig hebben downloaden:... 3 Installeren van het programma...

Nadere informatie

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Korte handleiding met stap voor stap screenshots om de locatie van de voorbehouden parkeerplaatsen in te laden op een Garmin gps-toestel. De locaties

Nadere informatie

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren Met behulp van de Migratietool Adresboek Crediteuren kunt u de gegevens van uw Crediteuren in Money Manager for Windows converteren naar Access Online. Hieronder staat uitgelegd welke stappen u daarvoor

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Cloud Backup Handleiding

Cloud Backup Handleiding Cloud Backup Handleiding 1 Cloud Backup handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Cloud Backup kunt installeren, backups kunt maken en terugzetten. Met het Backup programma

Nadere informatie

Windows 8.1 Update stap voor stap

Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 installeren en bijwerken BIOS, applicaties en stuurprogramma s bijwerken en Windows Update uitvoeren Selecteer het type installatie Windows 8.1 installeren

Nadere informatie

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) v4.4 bevat Fiery software voor het uitvoeren van taken met een Fiery Server. In dit document wordt beschreven

Nadere informatie

Instructie: Thuiswerken / remote werken

Instructie: Thuiswerken / remote werken Instructie: Thuiswerken / remote werken Om vanaf thuis te kunnen werken zijn er wat extra stappen noodzakelijk. Zo dien je bijvoorbeeld naar een bepaalde internet pagina te gaan en éénmalig op iedere pc

Nadere informatie

Handleiding Installeren Thuiswerkportaal

Handleiding Installeren Thuiswerkportaal Handleiding Installeren Thuiswerkportaal Auteur: Thái Nguyen Afdeling: D-ICT Datum: 01 mrt 2016 Versie: 2.3 1 Inleiding Om de Desktop EZIS via het Thuiswerkportaal te kunnen starten heeft u Externe toegang

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Volg de onderstaande stappen om een nieuwe versie van Factuur2King 2.1 te installeren of een bestaande installatie bij te werken. 1. Uitpakken zipbestanden Pak

Nadere informatie

Uursoortfinanciering importeren

Uursoortfinanciering importeren Vanaf 1 april 2018 is het mogelijk om voor de WLZ tijd te legitimeren onder Zorgprofielen (ook wel ZZP s). Omdat voorheen uursoorten niet door Zorgprofielen/ZZP s mochten worden gelegitimeerd, zal dit

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

TiPisch Rhino Download opruimen

TiPisch Rhino Download opruimen TiPisch Rhino Download opruimen - volgens planning met een taak Of je de computer alleen gebruikt of samen met anderen, ongemerkt groeit het aantal bestanden die je van het net ophaalt en nemen die bestanden

Nadere informatie

Handleiding mijnpc.rdgg.nl. Versie

Handleiding mijnpc.rdgg.nl. Versie Handleiding mijnpc.rdgg.nl Versie 1 Inhoudsopgave Thuiswerken aanvraag procedure 3 Installatie software Windows Computer 4 Inloggen via Windows Computer 9 Installatie software Mac 12 Inloggen via Mac 14

Nadere informatie