Running and Scheduling QGIS Processing Jobs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Running and Scheduling QGIS Processing Jobs"

Transcriptie

1 Running and Scheduling QGIS Processing Jobs QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Taken voor QGIS uitvoeren en in schema zetten U kunt veel van de taken in QGIS automatiseren met behulp van Python scripten (PyQGIS) en het framework Processing. Meestentijds zult u deze scripts handmatig uitvoeren terwijl QGIS is geopend. Hoewel dat nuttig is, heeft u ook vaak een manier nodig om deze taken via de opdrachtregel uit te kunnen voeren en zonder QGIS te moeten openen. Gelukkig kunt u zelfstandige scripts voor Python schrijven die bibliotheken van QGIS gebruiken en via de opdrachtregel kunnen worden uitgevoerd. In deze handleiding zullen we leren hoe een taak te schrijven en in en schema te zetten en die het framework van QGIS Processing gebruikt. Overzicht van de taak Laten we zeggen dat we werken aan enkele analyses met behulp van shapefiles van een regio. De shapefiles worden bijgewerkt op dagelijkse basis en we hebben altijd het laatste bestand nodig. Maar voordat we deze bestanden kunnen gebruiken, moeten we de gegevens opschonen. We kunnen ene taak voor QGIS instellen die dit proces automatiseert en dagelijks wordt uitgevoerd zodat u de laatste opgeschoonde shapefiles voor uw werk heeft. We zullen een zelfstandig Python=script schrijven dat een shapefile downloadt en topologische bewerkingen voor opschonen uitvoert op een dagelijkse basis. Andere vaardigheden die u zult leren Bestanden downloaden en unzippen met behulp van Python. Een algoritme van Processing uitvoeren via PyQGIS. Topologische fouten in een vectorlaag repareren. De gegevens ophalen Geofabrik verschaft dagelijks bijgewerkte shapefiles van gegevenssets van OpenStreetMap. We zulleen de shapefiles voor Fiji gebruiken voor deze oefening. Download de fiji-latest.shp.zip en pak dat uit in een map op uw schijf. Gegevensbron [GEOFABRIK] Procedure 1. We zullen eerst door het proces van het handmatig opschonen gaan om de opdrachten te noteren die we zullen gebruiken in het script voor Python. Start QGIS en ga naar Kaartlagen Laag toevoegen Vector laag toevoegen.

3 2. Blader naar de map die de uitgepakte shapefiles bevat en selecteer het bestand roads.shp en klik op Open. 3. Eerst moeten we de laag roads opnieuw projecteren naar een Geprojecteerd CRS. Dat stelt ons in staat om meters als eenheden te gebruiken bij het uitvoeren van anlyses, in plaats van graden. Open Processing Toolbox.

4 4. Zoek naar het gereedschap Reproject layer. Dubbelklik er op om het dialoogvenster te starten.

5 5. Selecteer, in het dialoogvenster Reproject layer, de laag roads als Input layer. We zullen CRS EPSG:3460 Fiji 1986 / Fiji Map Grid gebruiken als het Target CRS. Klik op Run.

6 6. Als het proces eenmaal is voltooid, zult u de opnieuw geprojecteerde laag zien geladen in QGIS. Ga naar Processing Historie...

7 7. Vergroot, in het dialoogvenster Historie, de map ALGORITHM en selecteer het laatste item. U zult de volledige opdracht voor Processing in het onderste paneel zien staan. Noteer deze opdracht om in ons script te gebruiken.

8 8. Klik, terug in het hoofdvenster van QGIS, op de knop CRS in de rechter benedenhoek.

9 9. In het dialoogvenster Projecteigenschappen CRS, selecteer Gelijjktijdige CRS-transformatie gebruiken en selecteer EPSG:3460 Fiji 1986 / Fiji Map Grid als het CRS. Dit zal er voor zorgen dat onze originele en opnieuw geprojecteerde lagen juist uit zullen lijn.

10 10. Nu zullen we de bewerking voor het opschonen uitvoeren. GRASS heeft een zeer krachtige verzameling topologische gereedschappen voor opschonen. Deze zijn in QGIS beschikbaar via het algoritme v.clean. Zoek naar dit algoritme in de Processing Toolbox en dubbelklik er op om het dialoogvenster te starten.

11 11. U kunt meer te weten komen over de verschillende gereedschappen en opties op de tab Help. Voor deze handleiding zullen we het gereedschap snap gebruiken om duplicaat-punten te verwijderen die binnen 1 meter van elkaar liggen. Selecteer de`` laag Opnieuw geprojecteerd`` als de Layer to clean. Kies snap als de Cleaning tool. Voer 1.00 als de Threshold. Laat de andere velden leeg en klik op Run.

12 12. Als de verwerking eenmaal is voltooid zult u 2 nieuwe lagen zien toegevoegd aan QGIS. De laag Cleaned vector is de laag met gecorrigeerde topologische fouten. U zult ook een laag Errors hebben waarin de objecten zijn geaccentueerd die zijn gerepareerd. U kunt de laag met fouten als richtlijn nemen en inzoomen op de punten die werden verwijderd.

13 13. Ga naar het dialoogvenster Processing Geschiedenis en noteeer de volledige opdracht voor Processing voor later gebruik.

14 14. We zijn nu klaar om te beginnen met coderen. Bekijk het gedeelte Een tekstbewerker of een Python IDE in de handleiding Een plug-in in Python bouwen voor instructies om uw tekstbewerker of IDE in te stellen. Voor het uitvoeren van zelfstandige scripts in Python die QGIS gebruiken, moeten we verschillende opties voor configuratie instellen. Een goede manier om zelfstandige scripts uit te voeren is om ze te starten via een.bat-bestand. Dat bestand zal eerst de juiste opties voor configuratie instellen en dan het script van Python aanroepen. Maak een nieuw bestand genaamd launch.bat en voer de volgende tekst in. Wijzig de waarden overeenkomstig uw configuratie voor QGIS. Vergeet niet de gebruikersnaam te vervangen door uw eigen gebruikersnaam in het pad naar het script van Python. De paden in dit bestand zullen hetzelfde zijn op uw systeem indien u QGIS installeerde via de OSGeo4W Installer. Sla het bestand op op uw bureaublad. Note Linux- en Mac-gebruikers dienen een shell-script te maken om de variabelen voor paden en omgeving in te stellen. REM Change OSGEO4W_ROOT to point to the base install folder SET OSGEO4W_ROOT=C:\OSGeo4W64 SET QGISNAME=qgis SET QGIS=%OSGEO4W_ROOT%\apps\%QGISNAME% set QGIS_PREFIX_PATH=%QGIS%

15 REM Gdal Setup set GDAL_DATA=%OSGEO4W_ROOT%\share\gdal\ REM Python Setup set PATH=%OSGEO4W_ROOT%\bin;%QGIS%\bin;%PATH% SET PYTHONHOME=%OSGEO4W_ROOT%\apps\Python27 set PYTHONPATH=%QGIS%\python;%PYTHONPATH% REM Launch python job python c:\users\ujaval\desktop\download_and_clean.py pause 15. maak een nieuw Python-bestand en voer de volgende code in. Noem het bestand download_and_clean.py en sla het op op uw bureaublad. from qgis.core import * print 'Hello QGIS!'

16 16. Schakel over naar uw bureaublad en zoek naar het pictogram van het bestand launch.bat. Dubbelklik er op om een nieuw scherm voor de opdrachtregel te starten en voer het script uit. Als u in het scherm van de opdrachtregel ziet afgedrukt Hello QGIS!, zijn uw configuratie en instellingen juist ingesteld. Als u fouten ziet of de tekst niet ziet, controleer dan uw bestand launch.bat en zorg er voor dat alle paden overeenkomen met de locaties op uw systeem.

17 17. Terug in uw tekstbewerker, pas het script download_and_clean.py aan door de volgende code toe te voegen. Dit is de bootstrap-code om QGIS te initialiseren. Deze zijn overbodig als u het script binnen QGIS uitvoert. Maar omdat we het buiten QGIS uitvoeren, moeten we deze aan het begin toevoegen. Zorg er voor dat u de gebruikersnaam vervangt door uw eigen gebruikersnaam. Sla, na het maken van deze wijzigingen, het ebstand op en voer launch.bat opnieuw uit. Als u Hello QGIS! ziet afgedrukt, is alles ingesteld om de logica voor Processing toe te voegen aan het script. import sys from qgis.core import * # Initialize QGIS Application QgsApplication.setPrefixPath("C:\\OSGeo4W64\\apps\\qgis", True) app = QgsApplication([], True) QgsApplication.initQgis() # Add the path to Processing framework sys.path.append('c:\\users\\ujaval\\.qgis2\\python\\plugins') # Import and initialize Processing framework from processing.core.processing import Processing Processing.initialize() import processing

18 print 'Hello QGIS!' 18. herinnert u zich nog de eerste opdracht voor Processing die we hebben opgeslagen vanuit het log? Dat was de opdracht om de laag opnieuw te projecteren. Plak de opdracht in uw script en voeg de omringende code als volgt toe. Onthoud dat de opdrachten voor Processing het pad naar de uitvoerlaag teruggeven als een woordenboek. We zullen dat opslaan als de waarde ret en het pad naar de opnieuw geprojecteerde laag afdrukken.

19 roads_shp_path = "C:\\Users\\Ujaval\\Downloads\\fiji-latest.shp\\roads.shp" ret = processing.runalg('qgis:reprojectlayer', roads_shp_path, 'EPSG:3460', None) output = ret['output'] print output 19. Voer het script uit via launch.bat en u zult het pad zien naar de nieuw gemaakte laag Opnieuw geprojecteerd.

20 20. Voeg nu de code toe voor het opschonen van de topologie. Omdat dit onze uiteindelijke uitvoer is, zullen we de paden voor de uitvoerbestanden als de laatste 2 argumenten vermelden voor het algoritme grass.v.clean. Als u deze leeg laat zal de uitvoer worden gemaakt in een tijdelijke map. processing.runalg("grass:v.clean", output, 1, 1, None, -1, , 'C:\\Users\\Ujaval\\Desktop\\clean.shp', 'C:\Users\\Ujaval\\Desktop\\errors.shp')

21 21. Voer het script uit en u zult 2 nieuwe shapefiles zien gemaakt op uw Bureaublad. Dit voltooid het gedeelte ven Processing van het script. Laten we de code toevoegen voor het downloaden van de gegevens van de originele website en die automatisch laten unzippen. We zullen ook het pad naar het uitgepakte bestand opslaan als een variabele die we later kunnen doorgeven aan het algoritme van Processing. We zullen enkele aanvullende modules moeten importeren om dit te kunnen doen. (Bekijk het einde van de handleiding voor het volledige script met alle wijzigingen) import os import urllib import zipfile import tempfile temp_dir = tempfile.mkdtemp()

22 download_url = 'http://download.geofabrik.de/australia-oceania/fiji-latest.shp.zip' print 'Downloading file' zip, headers = urllib.urlretrieve(download_url) with zipfile.zipfile(zip) as zf: files = zf.namelist() for filename in files: if 'roads' in filename: file_path = os.path.join(temp_dir, filename) f = open(file_path, 'wb') f.write(zf.read(filename)) f.close() if filename == 'roads.shp': roads_shp_path = file_path 22. Voer het complete script uit. Elke keer als u het script uitvoert wordt een verse kopie van de gegevens gedownload en verwerkt.

23 23. We kunnen de Taakplanner in Windows gebruiken om het uitvoeren van dit script op een dagelijkse basis te automatiseren. Start de Taakplanner en klik op Basistaak maken. Note Linux- en Mac-gebruikers kunnen cron jobs gebruiken om taken te plannen.

24 24. Noem de taak Dagelijkse download en opschonen en klik op Volgende.

25 25. Selecteer Dagelijks als de Taaktrigger en klik op Volgende

26 26. Selecteer een tijdstip naar keuze en klik op Volgende.

27 27. Kies Een programma straten als de Actie en klik op Volgende.

28 28. Klik op Bladeren en zoek naar het script launch.bat. Klik op Volgende.

29 29. Klik op Voltooien in het laatste scherm om de taak te plannen. Nu zal het script automatisch starten op de gespecificeerde tijd om u elke dag een verse kopie van opgeschoonde gegevens te geven.

30 Hieronder staat het volledige script download_and_clean.py ter verwijzing. import sys from qgis.core import * import os import urllib import zipfile import tempfile # Initialize QGIS Application QgsApplication.setPrefixPath("C:\\OSGeo4W64\\apps\\qgis", True) app = QgsApplication([], True) QgsApplication.initQgis() # Add the path to Processing framework sys.path.append('c:\\users\\ujaval\\.qgis2\\python\\plugins') # Import and initialize Processing framework from processing.core.processing import Processing Processing.initialize() import processing # Download and unzip the latest shapefile temp_dir = tempfile.mkdtemp()

31 download_url = 'http://download.geofabrik.de/australia-oceania/fiji-latest.shp.zip' print 'Downloading file' zip, headers = urllib.urlretrieve(download_url) with zipfile.zipfile(zip) as zf: files = zf.namelist() for filename in files: if 'roads' in filename: file_path = os.path.join(temp_dir, filename) f = open(file_path, 'wb') f.write(zf.read(filename)) f.close() if filename == 'roads.shp': roads_shp_path = file_path print 'Downloaded file to %s' % roads_shp_path # Reproject the Roads layer print 'Reprojecting the roads layer' ret = processing.runalg('qgis:reprojectlayer', roads_shp_path, 'EPSG:3460', None) output = ret['output'] # Clean the Roads layer print 'Cleaning the roads layer' processing.runalg("grass:v.clean", output, 1, 1, None, -1, , 'C:\\Users\\Ujaval\\Desktop\\clean.shp', 'C:\Users\\Ujaval\\Desktop\\errors.shp') print 'Success'

PyQGIS developer cookbook

PyQGIS developer cookbook " PyQGIS developer cookbook Release 2.8 QGIS Project 03. September 2015 Contents 1 Introductie 1 1.1 Python-code uitvoeren wanneer QGIS start............................. 1 1.2 Python-console............................................

Nadere informatie

OmegaT - Gebruikershandleiding. Vito Smolej

OmegaT - Gebruikershandleiding. Vito Smolej OmegaT - Gebruikershandleiding Vito Smolej OmegaT - Gebruikershandleiding Vito Smolej publicatie datum Samenvatting Dit document is de officiële gebruikershandleiding voor OmegaT, het gratis Computer Aided

Nadere informatie

OmegaT 3.1 - Gebruikershandleiding. Vito Smolej

OmegaT 3.1 - Gebruikershandleiding. Vito Smolej OmegaT 3.1 - Gebruikershandleiding Vito Smolej OmegaT 3.1 - Gebruikershandleiding Vito Smolej publicatie datum Samenvatting Dit document is de officiële gebruikershandleiding voor OmegaT, het gratis Computer

Nadere informatie

QGIS User Guide. Release 2.0. QGIS Project

QGIS User Guide. Release 2.0. QGIS Project QGIS User Guide Release 2.0 QGIS Project 16. May 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Conventies 3 2.1 Conventies GUI........................................... 3 2.2 Conventies Tekst of Toetsenbord...................................

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Backup Zeker V1.3 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.0 Backup Zeker - Installatie... 4 1.1 Systeemeisen... 4 1.2 Setup / Installatie... 4 1.3 Eerste start - Registratie

Nadere informatie

QGIS User Guide. Release 1.8. QGIS Project

QGIS User Guide. Release 1.8. QGIS Project QGIS User Guide Release 1.8 QGIS Project 10. November 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Conventies 3 3 Voorwoord 5 3.1 Introductie GIS............................................ 5 4 Functionaliteit

Nadere informatie

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Reinder Stolte Tramstraat 33 8771RR Nijland Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Installeren en configureren... 3 3 Taken instellen... 4 3.1 Taskname (Taaknaam) verplicht

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

1. Auteursrechten... 4 2. Introductie... 5

1. Auteursrechten... 4 2. Introductie... 5 Snelstartgids Inhoud 1. Auteursrechten... 4 2. Introductie... 5 2.1 Welkomstpagina... 5 2.2 Deze gids gebruiken... 5 2.3 Over de documentatie...6 3. Installeren van... 7 3.1 Systeemvereisten... 7 3.1.1

Nadere informatie

APNS Certificaat genereren en installeren

APNS Certificaat genereren en installeren APNS Certificaat genereren en installeren Handleiding om een Apple APNS certificaat te genereren en te installeren. Version: x.x MobiDM Handleiding voor APNS Certificate Pagina 1 Index 1. APPLE APNS CERTIFICAAT...

Nadere informatie

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Inhoud Hoofdstuk 1: Overzicht...5 Hoofdstuk 2: Vodafone PC Backup installeren...7 De {{product_name}}-client downloaden...7 De Vodafone PC Backup-client installeren...8

Nadere informatie

Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1

Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1 Installatiegids Command WorkStation 5.5 met Fiery Extended Applications 4.1 Fiery Extended Applications Fiery Extended Applications (FEA) 4.1 is een pakket met de volgende toepassingen voor gebruik met

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Music Creator Aan de slag

Music Creator Aan de slag Music Creator Aan de slag Informatie in dit document kan zonder voorafgaande mededeling veranderd worden, en vertegenwoordigt geen verbintenissen met Cakewalk, Inc. De in dit document beschreven software

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 4 Functionaliteit:... 4 Systeemeisen:... 5 1. Installatie Factuur2King

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Starten met Base

Hoofdstuk 10 Starten met Base Inleidende gids Hoofdstuk 10 Starten met Base Inleiding tot gegevensbronnen OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld

Nadere informatie

Installatie van een update Versie 8

Installatie van een update Versie 8 Installatie van een update Versie 8 Copyright 2011 Order-Direct Business Software BV, Bolderweg 1, 1332 AX Almere. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 2. NOTEER BELANGRIJKE GEGEVENS...

Nadere informatie

2. RESERVEKOPIE IN THE NANNY

2. RESERVEKOPIE IN THE NANNY The Nanny back-up INLEIDING Binnen iedere kinderopvangorganisatie zullen er specifieke vragen zijn over bepaalde processen binnen The Nanny. Met dit document willen wij u een handreiking geven, zodat u

Nadere informatie

QGIS User Guide. Release 2.2. QGIS Project

QGIS User Guide. Release 2.2. QGIS Project QGIS User Guide Release 2.2 QGIS Project 04. December 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Conventies 5 2.1 Conventies GUI........................................... 5 2.2 Conventies Tekst of Toetsenbord...................................

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS

WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS WORDPRESS? Of COURSE! CURSUS: 'Zelf je website maken ZONDER technische kennis en met GRATIS tools' Deel 2 : MIGRATIE VAN WORDPRESS MIGRATIE VAN EEN WP PLATFORM MET EEN BACKUP PLUGIN Er zijn een aantal

Nadere informatie

Installatie van een update Versie 7.0

Installatie van een update Versie 7.0 Versie 7.0 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2. NOTEER BELANGRIJKE GEGEVENS... 6 3. MAAK EEN BACKUP VAN ALLE BESTANDENSETS... 6 4. DOWNLOAD HET INSTALLATIEPROGRAMMA... 7 5. INSTALLEER DE NIEUWE UPDATE OP

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Farm Works Software oplossingen Farm Works Mobile Software GEBRUIKERSHANDLEIDING Farm Works Software oplossingen FarmWorks Mobile Software Versie 2011 en later Revisie D Oktober 2011

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Orbis Klantendag 2011 Presentatie Tips and Tricks

Orbis Klantendag 2011 Presentatie Tips and Tricks Orbis Klantendag 2011 Presentatie Tips and Tricks 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 3 2. Versie historie... 4 3. Tips and Tricks voor Taskcentre.... 5 3.1. The owner on a per-user SID does not exist....

Nadere informatie

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS?

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Wanneer we informatie van het internet afhalen, zijn we bezig met het downloaden. Willen we informatie

Nadere informatie