Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leaflet Web Maps with qgis2leaf"

Transcriptie

1 Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Kaarten op Leaflet Web met qgis2leaf Warning Plug-in qgis2leaf wordt niet langer actief ontwikkeld. De functionaliteit van deze plug-in is opgenomen in een nieuwe plug-in, genaamd qgis2web. Leaflet is een populaire open-source Javascript-bibliotheek voor het bouwen van toepassingen voor webkaarten. de plug-in qgis2leaf verschaft een eenvoudige manier om uw kaart van QGIS te exporteren naar een functionerende, op Leaflet gebaseerde, webkaart. Deze plug-in is een handige manier om te beginnen met webkaarten en een interactieve webkaart te maken vanuit uw statische GIS gegevenslagen. Overzicht van de taak We zullen een Leaflet webkaart van de vliegvelden in de wereld maken. Andere vaardigheden die u zult leren SQL-argument CASE gebruiken in Veldberekening om nieuwe veldwaarden te maken, gebaseerd op verschillende voorwaarden. Aangepaste SVG-pictogrammen zoeken en gebruiken in QGIS. De gegevens ophalen We zullen de gegevensset Airports van Natural Earth gebruiken. Download het shapefile Airports. Gegevensbron [NATURALEARTH] Procedure 1. Installeer de plug-in qgis2leaf door te gaan naar Plug-ins Plug-ins beheren en installeren. Onthoud dat de plug-in momenteel is gemarkeerd als experimental, dus u dient Ook de experimentele plug-ins tonen in Plug-ins Extra te selecteren. (Bekijk Plug-ins gebruiken voor meer details over het installeren van plug-ins in QGIS)

3 2. Pak het gedownloade bestand ne_10m_airports.zip uit. Open QGIS en ga naar Karatlagen Laag toevoegen Vectorlaag toevoegen. Blader naar de plaats waar de bestanden werden uitgepakt en selecteer ne_10m_airports.shp. Klik op OK.

4 3. Gebruik, als de laag ne_10m_airports eenmaal is geladen, het gereedschap Objecten identificeren om op een object te klikken en de attributen daarvan te bekijken. We zullen een kaart met vliegvelden maken, waarbij we de vliegvelden classificeren in 3 categorieën. Het attribuut type zal handig zijn bij het classificeren van de objecten.

5 4. Klik met rechts op de laag ne_10m_airports en selecteer Open attributentabel.

6 5. klik, in het dialoogvenster van de attributentabel, op de knop Bewerken aan/uitzetten. Klik, als de laag in de modus bewerken staat, op de knop Open veldberekening.

7 6. We willen een nieuw attribuut maken, genaamd type_code waar we de belangrijkste vliegvelden de waarde 3 geven, gemiddelde vliegvelden de waarde 2 en alle andere de waarde 1. We kunnen het argument CASE gebruiken en een expressie schrijven die zal zoeken naar de waarde van het attribuut type en een attribuut type_code zal maken dat is gebaseerd op de voorwaarde. Selecteer het vak Nieuw veld aanmaken en voer type_code in als de Naam voor veld. Selecteer Geheel getal (integer) als Type voor veld. Voer, in het venster Expressie, de volgende tekst in. CASE WHEN "type" LIKE '%major%' THEN 3 WHEN "type" LIKE '%mid%' THEN 2 ELSE 1 END

8 7. Terug in het venster Attributentabel zult u aan het einde een nieuwe kolom zien. Verifieer dat uw expressie juist heeft gewerkt en klik op de knop Bewerken aan/uitzetten om de wijzigingen op te slaan.

9 8. Nu zullen we de laag met vliegvelden opmaken met behulp van het nieuw gemaakte attribuut type_code. Klik met rechts op de laag ne_10m_airports en selecteer Eigenschappen.

10 9. Selecteer de tab Stijl in het dialoogvenster Laag-eigenschappen. Selecteer de stijl Categorieën uit het keuzemenu en kies type_code als de Kolom. Kies ene kleurenbalk van uw keuze en klik op Classificeren. Klik op OK om terug te gaan naar het hoofdvenster van QGIS.

11 10. Hier zult u een netjes opgemaakte kaart van de vliegvelden zien. Laten we deze exporteren om een interactieve webkaart te maken. Ga naar Web qgis2leaf Exports a QGIS Project to a working leaflet webmap.

12 11. Klik, in het dialoogvenster QGIS 2 Leaflet, op Get Layers om de vernieuwde lagen lijst te verkrijgen. Selecteer de optie Full screen`om een webkaart op volledig scherm te krijgen. Kies :guilabel:`layer extent als de Extent van de geëxporteerde kaart. Kies een Output project folder op uw systeem waar de plug-in de uitvoerbestanden zal wegschrijven. Klik op OK.

13 12. ga naar de map met de uitvoer op uw schijf als het exporteren is voltooid. Open het bestand index.html in een browser. U zult een interactieve webkaart zien die een replica is van de kaart van QGIS. U kunt op de kaart in- en uitzoomen en die verschuiven en ook op een object klikken om een pop-upvenster te verkrijgen met informatie over de attributen. U kunt de inhoud van deze map naar een webserver kopiëren om een webkaart te hebben met volledige mogelijkheden.

14 13. Nu zullen we enkele geavanceerde mogelijkheden van deze plug-in verkennen die u in staat zullen stellen de kaart verder aan te passen. Zoals u heeft gezien bevatte de pop-up alle attributen van de objecten. Sommige attributen zijn niet erg nuttig en over het algemeen ziet de pop-up er lelijk uit. We kunnen de standaard pop-up vervangen door ons eigen aangepaste HTML om het veel beter te maken. Dat wordt bereikt door de aangepaste HTML toe te voegen in een kolom, genaamd html_exp. klik met rechts op de laag ne_10m_airports en selecteer Open attributentabel.

15 14. klik, in het dialoogvenster van de attributentabel, op de knop Bewerken aan/uitzetten. Klik, als de laag in de modus bewerken staat, op de knop Open veldberekening.

16 15. Selecteer het vak Nieuw veld aanmaken en voer html_exp in als de naam voor veld. Kies Tekst (string) als het Type voor veld. Kies, omdat we een nogal lange tekenreeks met HTML zullen maken, 200 als de Veldbreedte. Voer de volgende expressie in het gebied Expressie in. De complex uitziende expressie definieert eenvoudigweg een HTML-tabel en vervangt celwaarden van de attributen iata_code, name en type. Selecteer Uitvoer voorvertoning om er voor te zorgen dat de expressie juist is. concat('<h3>', "iata_code", '</h3><table>', '<tr><td>airport Name: <b> ', "name", '</b></td></tr><tr><td>category: <b> ', "type", '</b></td></tr></table>') Note De indeling shapefile kan maximaal 254 tekens in een veld bevatten. Als u langere teksten in het veld wilt opslaan dient u een andere indeling te kiezen.

17 16. Terug in het venster Attributentabel zult u aan het einde een nieuwe kolom zien. Verifieer dat uw expressie juist heeft gewerkt en klik op de knop Bewerken aan/uitzetten om de wijzigingen op te slaan.

18 17. Exporteer de kaart nu opnieuw met behulp van Web qgis2leaf Exports a QGIS Project to a working leaflet webmap.

19 18. Kies de opties zoals eerder.

20 19. Ga naar de map voor de uitvoer zodra de export is voltooid. U zult een submap hebben met het huidige tijdstempel. Zoek naar het bestand index.html daarin en open dat in een browser. Klik op een object en bekijk de pop-up. U zult zien dat het er een stuk netter en informatiever uitziet.

21 20. Een andere nuttige mogelijkheid van de plug-in qgis2leaf is de mogelijkheid om een aangepast pictogram te specificeren om te gebruiken met de webkaart. Dit kan worden bereikt door het pad naar het aangepaste pictogram te specificeren in een veld, genaamd icon_exp. We zullen ene nieuwe laag maken die alleen de belangrijkste vliegvelden bevat en die opmaken met een aangepast SVG-pictogram. Zoek naar het gereedschap Selecteren van objecten gebruik makend van een expressie op de werkbalk.

22 21. Voer de hieronder staande expressie in en druk op Selecteren om alle belangrijke vliegvelden te selecteren. "type_code" = 3

23 22. Klik met rechts op de vliegvelden ne_10m_airports en selecteer Opslaan als...

24 23. Noem, in het dialoogvenster Vectorlaal opslaan als..., het uitvoerbestand major_airports.shp. Selecteer Voeg opgeslagen bestand toe aan kaart en klik op OK.

25 24. Als de laag major_airports eenmaal is geladen in QGIS, klik er met rechts op en selecteer Open attributentabel.

26 25. klik, in het dialoogvenster van de attributentabel, op de knop Bewerken aan/uitzetten. Klik, als de laag in de modus bewerken staat, op de knop Open veldberekening.

27 26. Voer, in het dialoogvenster Veldberekening, icon_exp in als Naam voor veld. Maak het een type Tekst (string). Voer, in het gebied Expressie, de volgende expressie in. 'airport.svg'

28 27. Sla uw bewerkingen op door te klikken op de knop Bewerken aan/uitzetten in de Attributentabel.

29 28. Open de plug-in qgis2leaf vanuit Web qgis2leaf Exports a QGIS Project to a working leaflet webmap. Klik op de knop Get Layers om beide lagen te verkrijgen uit QGIS. er zijn vele verschillende vooraf gedefinieerde tegellagen beschikbaar voor basiskaarten. Voor deze kaart zullen we iets anders proberen en Stamen Watercolor laden als de Basemap. Klik op OK.

30 29. Zoals u zich zult herinneren hebben we airport.svg gespecificeerd als het pictogram voor de vliegvelden. We mieten dat pictogram handmatig toevoegen aan de map voor de uitvoer. QGIS bevat een grote collectie pictogrammen. Op Windows staan deze pictogrammen in C: OSGEO4W64 apps qgis svg. Het pad kan variëren, afhankelijk van uw platform en type installatie. Zoek die map op en kies een pictogram dat u leuk vindt. Voor onze kaart proberen we het pictogram amenity=airport.svg in de categorie transport.

31 30. Kopieer en plak dit pictogram in de map voor uitvoer die u heeft gespecificeerd bij het exporteren van de kaart. Hernoem het naar airport.svg.

32 31. Open nu het bestand index.html dat zich in de map bevindt. U zult een prachtige basiskaart zien met onze aangepaste pictogrammen voor de belangrijkste vliegvelden. Merk ook het lagenpaneel op aan de rechter bovenkant dat het beheer van de weergave van de lagen bevat voor beide lagen.

33

Getting Started with Python Programming

Getting Started with Python Programming Getting Started with Python Programming QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Creating Heatmaps QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Sampling Raster Data using Points or Polygons

Sampling Raster Data using Points or Polygons Sampling Raster Data using Points or Polygons QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Working with Terrain Data

Working with Terrain Data Working with Terrain Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Automating Complex Workflows using Processing Modeler

Automating Complex Workflows using Processing Modeler Automating Complex Workflows using Processing Modeler QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Automating Map Creation with Print Composer Atlas

Automating Map Creation with Print Composer Atlas Automating Map Creation with Print Composer Atlas QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Georeferencing Aerial Imagery

Georeferencing Aerial Imagery Georeferencing Aerial Imagery QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Making A Map QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Nadere informatie

Using the QGIS Browser

Using the QGIS Browser Using the QGIS Browser QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs Running and Scheduling QGIS Processing Jobs QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

CBS geoservices gebruiken in QGIS

CBS geoservices gebruiken in QGIS Paper CBS geoservices gebruiken in QGIS Marijn Zuurmond Pieter Bresters Februari 2017 CBS 2014 Scientific Paper 1 Inhoud 1. Introductie 3 2. Installatie QGIS 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Acties 3 3. Zoeken in

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen Inleidende gids Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// QGIS HANDLEIDING Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon

Nadere informatie

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS)

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) /// Memo ///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) Inhoud 1 QGIS downloaden en installeren... 2 1.1 Homepagina QGIS... 2 1.2 Downloadpagina QGIS... 2 1.3 Installatiehandleiding QGIS... 2 2 GRB-basiskaart

Nadere informatie

Module QGIS Overstromingsrisico

Module QGIS Overstromingsrisico Module QGIS Overstromingsrisico Doel van de module In het Maasdal bij Venlo is de Maas onbedijkt. Dit houdt in dat er geen dijken zijn die het land beschermen tegen overstromingen door de Maas. Rijkswaterstaat

Nadere informatie

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren LearnOSM Onderzoek met behulp van veldformulieren Bijgewerkt op 2015-08-22 In dit hoofdstuk zullen we zien hoe we de coördinaten van plaatsen kunnen opnemen zonder een GPS. We zullen gereedschap gebruiken,

Nadere informatie

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS Wat is het verschil tussen een Layer en een Shapefile? De ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. De door ESRI gepubliceerde specificaties van juli 1998 vermelden

Nadere informatie

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl 1 / 7 Captain Reader De e-captain reader is een applicatie om een automatische koppeling tussen Microsoft Word en e-captain tot stand te brengen. Zo kunt u op een eenvoudige manier uw gegevens uit e-captain

Nadere informatie

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Gewijzigd: 10 april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 1.1 Nog niet ondersteunde verbeeldingen...2 1.2 B3P GIS Suite...2 1.3 Installatie van

Nadere informatie

WebHare Professional en Enterprise

WebHare Professional en Enterprise WebHare Professional en Enterprise Publicatie module Site inrichting handleiding Datum 19 november 2002 Aantal pagina s: 31 Versie: 2.01 Doelgroep Sysops Gebruikers met site aanmaak rechten Gebruikers

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands Doro Experience voor Doro PhoneEasy 740 Nederlands Manager Inleiding Gebruik Doro Experience Manager om toepassingen op een Doro Experience -apparaat te installeren en te beheren met behulp van elk type

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Voor deze opdracht ga je de Cinemec in Ede overtrekken en toevoegen als laag in een kaart.

Voor deze opdracht ga je de Cinemec in Ede overtrekken en toevoegen als laag in een kaart. WERKBLAD ACTUALITEIT MISSING MAPS: HELDEN GEZOCHT! Lees het artikel en gebruik het programma QGIS. Op 10 november 2017 gaan veel Nederlandse aardrijkskundedocenten naar de KNAG Onderwijsdag die gehouden

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Inleidende gids Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Documenten opslaan als HTML-bestanden OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document

Nadere informatie

Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt

Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt Opmaken digitaal plan Indien je gemeente nog niet beschikt over een digitaal plan, dient dit eerste te worden opgemaakt. Hiervoor kan je terecht

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

1. Mappen, documenten en bestanden

1. Mappen, documenten en bestanden 8 1. Mappen, documenten en bestanden In dit hoofdstuk leert u met mappen, documenten en bestanden omgaan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen. Dat kan een programma

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1 Stap 1 Nieuwe data Gebruik onderstaand voorbeeld als richtlijn hoe je relevante kolommen het beste kan invullen. Id Titel Adres Categorie Datum Status Website handig om een rij later qua namen e.d. aan

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1 Stap 1 Om CSV bestanden in te laden klik je op bovenstaand icoon of kies deze in het menu zoals hieronder te zien is: Als deze knop nog niet zichtbaar is, kan je deze aanzetten door onderstaande stappen

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

How-to: Maak je eigen basiskaart met de Vector Tile Style Editor

How-to: Maak je eigen basiskaart met de Vector Tile Style Editor How-to: Maak je eigen basiskaart met de Vector Tile Style Editor Sinds kort is er een nieuwe Vector Tile Style Editor beschikbaar voor alle ArcGIS Onlinegebruikers. Met deze editor kunt u de opmaak van

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

LearnOSM. GPS Essentials. Installeren van GPS Essentials. GPS Essentials configureren om offline te werken. Bijgewerkt op

LearnOSM. GPS Essentials. Installeren van GPS Essentials. GPS Essentials configureren om offline te werken. Bijgewerkt op LearnOSM GPS Essentials Bijgewerkt op 24-05-2015 Installeren van GPS Essentials 1. Tik op het app-pictogram Google Play Store op de thuispagina van uw Androidapparaat om de Android Market te openen. 2.

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding gebruik Vtlb-calculator

Handleiding gebruik Vtlb-calculator Handleiding gebruik Vtlb-calculator De Vtlb-calculator is een programma gemaakt voor Windows. Bent u een Apple gebruiker, zie uitleg onder aan de pagina. Let op! In Windows 10 wordt standaard de Edge browser

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

1. Installatie nieuwe plug-in

1. Installatie nieuwe plug-in stappenplan irekeningen iregistratie - iboekhouding: Spoon opstartproblemen oplossen g e b r u i k e r s aug. 2015 De modules irekeningen, iregistratie en iboekhouding maken gebruik van een plug-in om

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 20 oktober 2015 Verantwoording Titel : Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Subtitel : Projectnummer : Referentienummer

Nadere informatie

Werken met AUDACITY Leuk, boeiend, uitdagend En gratis!

Werken met AUDACITY Leuk, boeiend, uitdagend En gratis! Werken met AUDACITY Leuk, boeiend, uitdagend En gratis! ICT- Audacity auteur: Geert Kraeye pagina 1 1. De website waar we starten 2. Het BASIS-programma downloaden en installeren We gaan naar het tabblad

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

4.1 Het creëren van inhoudselementen

4.1 Het creëren van inhoudselementen 4.1 Het creëren van inhoudselementen De inhoud van de pagina wordt gemaakt door gebruik van inhoudselementen. Je kunt een pagina maken door verschillende elementen in combinatie met elkaar te gebruiken.

Nadere informatie

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org Inleidende gids Hoofdstuk 14 Werken met de Galerij OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is auteursrecht 2006 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren Met behulp van de Migratietool Adresboek Crediteuren kunt u de gegevens van uw Crediteuren in Money Manager for Windows converteren naar Internet Bankieren Zakelijk. Hieronder staat uitgelegd welke stappen

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net?

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.2 MOZILLA FIREFOX... 7 1.3 GOOGLE CHROME... 9 2 MACINTOSH PC... 12 2.1 SAFARI... 12 2.2 MOZILLA FIREFOX...

Nadere informatie

ACDSee 9 leerprogramma s > Foto s downloaden met Foto s Ophalen Wizard

ACDSee 9 leerprogramma s > Foto s downloaden met Foto s Ophalen Wizard Dit leerprogramma leidt u door het proces van foto s downloaden van uw camera met gebruik van ACDSee s Foto s Ophalen Wizard. Foto s ophalen is een stuk makkelijker gemaakt door de Apparaat Detector, welke

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Legal Insolve Update handleiding 1. Licentiebestand... vernieuwen 2008 KSU

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Legal Insolve Update handleiding 1. Licentiebestand... vernieuwen 2008 KSU Inhoudsopgave I Inhoudsopgave Legal Insolve Update handleiding 1 Voordat u begint... 1 Update downloaden... 1 Update installeren... 3 Update herstellen... 5 Licentiebestand... vernieuwen 7 Licentie activeren...

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum Module handleiding VivianCMS Fotoalbum Versie: 1.0 Startdatum: 06-05-2006 Datum laatste wijziging: 26-05-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemene

Nadere informatie

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis?

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis? Een personalgeodatabase (pgdb) is een acces databank (mdb) die waarschijnlijk ooit in Arcgis aangemaakt werd. Qgis en mdb s zijn geen goeie vrienden. In Qgis kan je een pgdb enkel bevragen, niet bewerken.

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding gebruik Vtlb-calculator

Handleiding gebruik Vtlb-calculator Handleiding gebruik Vtlb-calculator Inleiding De Vtlb-calculator is een programma gemaakt voor Windows. Bent u een Apple gebruiker, zie uitleg onder aan de pagina. Let op! In Windows 10 wordt standaard

Nadere informatie

1 Extra bestanden installeren t.b.v. een 64-bits besturingssysteem:

1 Extra bestanden installeren t.b.v. een 64-bits besturingssysteem: Installatiehandleiding Fiscaalbox Software Ritregistratiesystemen Voertuigvolgsystemen Blackboxen Om de fiscaalboxsoftware (opnieuw) te installeren kunt U de bijgeleverde CD-Rom gebruiken of de software

Nadere informatie

Handleiding. Basemaps maken in Google Sketchup

Handleiding. Basemaps maken in Google Sketchup Handleiding Basemaps maken in Google Sketchup (michel219) 8 juni 2012 Inleiding In deze tutorial laat ik zien hoe je op een makkelijke manier baseboards kan maken voor je route met behulp van Google Sketchup.

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

em Client Mailprogramma

em Client Mailprogramma em Client Mailprogramma Omdat Windows Live Mail (WLM) na 10 januari 2017 niet meer door Microsoft wordt ondersteund (er komen geen veiligheidsupdates meer uit) is het verstandig om over te stappen op een

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius?

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.1.1 Hoe nakijken welke versie van Internet Explorer u hebt?... 2 1.1.2 Hoe MyPlansByBelfius configureren

Nadere informatie

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Inhoud presentatie Overzicht Windows Live Windows Live Mail Live Mail Installeren Live Mail configureren

Nadere informatie

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x)

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Snel aan de slag Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) 2 Cisco Unity Connection Postvak IN Web 2 Opties in Postvak IN

Nadere informatie

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing Rabo CORPORATE CONNECT Certificaatvernieuwing Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 SYSTEEMVEREISTEN... 4 3 CERTIFICAAT VERNIEUWEN... 6 4 TROUBLESHOOTING... 8 5 ONDERSTEUNING EN SERVICE... 9 BIJLAGE 1 INSTALLATIE

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress):

Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress): Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress): Stap 1 Inloggen op website Stap 2 Maak een nieuw bericht. Dit kan op meerdere manieren. Via de menubalk bovenin: Of

Nadere informatie

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9 Inhoud: Inloggen blz 3 Artikel invoeren blz 4 Werkbalk Tekst blz 6 Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu Externe link invoeren blz 9 Afbeelding invoeren blz 10 - uit de map Mijn afbeeldingen

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE In uw PowerPoint-presentatie kunt u een video insluiten of een koppeling naar een video opnemen. Wanneer u uw video insluit,

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

De pagina "Thema's" zorgt ervoor dat u op een efficiënte wijze uw thema's kunt beheren.

De pagina Thema's zorgt ervoor dat u op een efficiënte wijze uw thema's kunt beheren. Thema's instellen Thema's instellen Thema's instellen Uw huidige thema Themaconfiguratie De geavanceerde instellingen van het thema Een thema selecteren voor de "[naam]" winkel Een thema toevoegen en exporteren

Nadere informatie

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren

Handleiding Migratietool Adresboek Crediteuren Met behulp van de Migratietool Adresboek Crediteuren kunt u de gegevens van uw Crediteuren in Money Manager for Windows converteren naar Access Online. Hieronder staat uitgelegd welke stappen u daarvoor

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Printomgeving - kaartopmaak

Printomgeving - kaartopmaak QGIS heeft een krachtig gereedschap, genaamd Printomgeving dat je instaat stelt de GIS-lagen te nemen en ze te verpakken als kaarten. Deze handleiding laat zien hoe een kaart kan worden gemaakt met standaard

Nadere informatie