Sampling Raster Data using Points or Polygons

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sampling Raster Data using Points or Polygons"

Transcriptie

1 Sampling Raster Data using Points or Polygons QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Monsters nemen van rastergegevens met behulp van punten of polygonen Vele wetenschappelijke en milieu-gegevenssets zijn gerasterde rasterafbeeldingen. Hoogtegegevens (DEM) worden ook gedistribueerd als rasterbestanden. In deze rasterbestanden wordt de parameter die wordt weergegeven gecodeerd als de pixelwaarden van het raster. Vaak moet men de pixelwaarden van bepaalde locaties verzamelen of ze samenvoegen over enkele gebieden. Deze functionaliteit is beschikbaar in QGIS via twee plug-ins - Point Sampling Tool en de plug-in Gebiedssstatistieken. Overzicht van de taak Gegeven een raster van maximum temperaturen in de VS, moeten we de temperatuur voor alle stedelijke gebieden uitnemen en ook de gemiddelde temperatuur berekenen voor elke county in de VS. Andere vaardigheden die u zult leren Een vectorlaag opnieuw projecteren. Meerdere lagen uit de inhoudsopgave van QGIS selecteren en verwijderen. De gegevens ophalen NOAA s Climate Prediction Center verschaft GIS-gegevens gerelateerd aan temperatuur en neerslag in de VS. Download het laatste rasterbestand voor de maximum temperaturen. Het bestand zal zijn genaamd us.tmax_nohads_ll_{yyyymmdd}_float.tif We zullen een CSV-bestand gebruiken vanaf 2013 US Gazetteer dat de stedelijke gebieden in de VS weergeeft. Download het bestand Urban Areas Gazetteer File. Omdat we temperaturen willen samenvoegen over counties, zullen we 2013 TIGER/Line Shapefiles gebruiken. Download het shapefile Counties (and equivalents). Voor het gemak kunt u direct een kopie van de gegevensset downloaden vanaf de links hieronder: us.tmax_nohads_ll_ _float.tif 2013_Gaz_ua_national.zip tl_2013_us_county.zip Gegevensbronnen: [NOAACPC], [USGAZETTEER] [TIGER] Procedure 1. Ga naar Kaartlagen Laag toevoegen Rasterlaag toevoegen en blader naar het gedownloade bestand us.tmax_nohads_ll_{yyyymmdd}_float.tif en klik op Openen.

3 2. Selecteer, als de laag eenmaal is geladen, het gereedschap Objecten identificeren en klik ergens op de laag. U zult de waarde van de temperatuur zien in Celsius als de waarde van Band 1 op die locatie.

4 3. Pak nu het gedownloade bestand 2013_Gaz_ua_national.zip uit en neem daaruit het bestand 2013_Gaz_ua_national.txt op uw schijf. Ga naar Kaartlagen Laag toevoegen Tekstgescheiden kaartlaag toevoegen.

5 4. klik, in het dialoogvenster maak een kaartlaag uit een tekstgescheiden bestand op Bladeren en open 2013_Gaz_ua_national.txt. Kies Tab onder Zelfgekozen tekstscheiders. De puntcoördinaten staan in Latitude en Longitude, dus selecteer INTPTLONG als X-veld en INTPTLAT als Y-veld. Selecteer het vak Ruimtelijke index gebruiken en klik op OK.

6 5. Nu zijn we klaar om de waarden voorde temperatuur uit te nemen vanuit de rasterlaag. Installeer de plug-in Point Sampling Tool. Bekijk Plug-ins gebruiken voor details over hoe plug-ins te installeren.

7 6. Open het dialoogvenster voor de plug-in via Plug-ins beheren en installeren Analyses Point sampling tool.

8 7. Selecteer, in het dialoogvenster van Point Sampling Tool, 2013_Gaz_ua_national als de Layer containing sampling points. We moeten expliciet de velden kiezen uit de invoerlaag die we in de uitvoerlaag willen hebben. Kies de velden GEOID en NAME uit de laag 2013_Gaz_ua_national layer. We kunnen in één keer monsterwaarden uit meerdere rasterbanden halen, maar omdat ons raster slechts 1 band heeft, kies de us.tmax_nohads_ll_{yyyymmdd}_float: Band 1. Noem de uitvoer-vectorlaag max_temparature_at_urban_locations.shp. Klik op OK om het proces van monsters nemen te beginnen. Klik op Close als het proces is voltooid.

9 8. U zult een nieuwe laag zien max_temparature_at_urban_locations, die is geladen in QGIS. gebruik het gereedschap Objecten identificeren om op een willekeurig punt te klikken om de attributen te zien. U zult het veld us.tmax_no zien - dat de pixelwaarde voor het raster op de locatie van het punt bevat.

10 9. Het eerste gedeelte van onze analyse is voltooid. Laten we de lagen die niet meer nodig zijn verwijderen. Houdt de Shift-toets ingedrukt en selecteer max_temparature_at_urban_locations en 2013_Gaz_ua_national layers. Klik met rechts en selecteer Verwijderen om ze uit de inhoudsopgave van QGIS te verwijderen.

11 10. Ga naar Kaartl;agen Laag toevoegen Vectorlaag toevoegen. Blader naar het gedownloade bestand tl_2013_us_county.zip en klik op Open. Selecteer tl_2013_us_county.shp als de laag en klik op OK.

12 11. Het bestand tl_2013_us_county zal worden toegevoegd aan QGIS. Deze laag staat in de projectie EPSG:4269 NAD83. Dat komt niet overeen met de projectie van de rasterlaag. We zullen deze laag opnieuw projecteren in de projectie EPSG:4326 WGS84.

13 12. Klik met rechts op de laag tl_2013_us_county en selecteer Opslaan als...

14 13. Klik, in het dialoogvenster Vectorlaag opslaan as.., op Bladeren en noem het uitvoerbestand counties.shp. Kies Geselecteerd CRS uit het keuzemenu CRS. Klik op Bladeren en selecteer WGS 84 als het CRS. Selecteer Voeg opgeslagen bestand toe aan kaart en klik op OK.

15 14. Een nieuw laag, genaamd counties, zal worden toegevoegd aan QGIS.

16 15. Schakel de plug-in Gebiedsstatistieken in. Dit is een bron plug-in dus die is al geïnstalleerd. Bekijk Plug-ins gebruiken om te weten te komen hoe bron plug-ins worden ingeschakeld.

17 16. Ga naar Raster Gebiedsstatistieken Gebiedsstatistieken.

18 17. Selecteer us.tmax_nohads_ll_{yyyymmdd}_float als de Rasterlaag en counties als de Polygoonlaag met zones. Voer ZS_ in als Voorvoegsel uitvoerkolom. Klik op OK. 18. De analyse kan enige tijd vergen, afhankelijk van de grootte van de gegevensset.

19 19. Selecteer de laag counties als het proces is voltooid. Gebruik het gereedschap Objecten identificeren en klik op een willekeurig polygoon van een county. U zult zien dat drie nieuwe attributen zijn toegevoegd aan de laag: ZS_count, ZS_mean en ZS_sum. Deze attributen bevatten respectievelijk het totaal aantal rasterpixels, de gemiddelde waarde van de rasterpixels, en de som van de waarden van de rasterpixels. Omdat we zijn geïnteresseerd in de gemiddelde temperatuur, is het veld ZS_mean het enige om te gebruiken. 20. Laten we deze laag opmaken een een kaart voor de temperatuur te maken. Klik met rechts op de laag counties en selecteer Eigenschappen.

20 21. Schakel naar de tab Stijl. Kies de stijl Gradueel en selecteer ZS_mean als de Kolom. Kies een Kleurverloop en Modus van uw keuze. Klik op Classificeren om de klassen te maken. Klik op OK. (Zie Basis opmaken van vectoren voor meer details over opmaken.)

21 22. U zult zien dat de polygonen van de counties zijn opgemaakt met behulp van de gemiddelde temperatuur die uit het raster is uitgenomen.

22

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Creating Heatmaps. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Creating Heatmaps QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Working with Terrain Data

Working with Terrain Data Working with Terrain Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Leaflet Web Maps with qgis2leaf Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Getting Started with Python Programming

Getting Started with Python Programming Getting Started with Python Programming QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Searching and Downloading OpenStreetMap Data

Searching and Downloading OpenStreetMap Data Searching and Downloading OpenStreetMap Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Automating Complex Workflows using Processing Modeler

Automating Complex Workflows using Processing Modeler Automating Complex Workflows using Processing Modeler QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Automating Map Creation with Print Composer Atlas

Automating Map Creation with Print Composer Atlas Automating Map Creation with Print Composer Atlas QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons

Nadere informatie

Using Google Maps Engine Connector for QGIS

Using Google Maps Engine Connector for QGIS Using Google Maps Engine Connector for QGIS QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Using the QGIS Browser

Using the QGIS Browser Using the QGIS Browser QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Georeferencing Aerial Imagery

Georeferencing Aerial Imagery Georeferencing Aerial Imagery QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Nadere informatie

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by. Dick Groskamp Making A Map QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs

Running and Scheduling QGIS Processing Jobs Running and Scheduling QGIS Processing Jobs QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution

Nadere informatie

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS Wat is het verschil tussen een Layer en een Shapefile? De ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. De door ESRI gepubliceerde specificaties van juli 1998 vermelden

Nadere informatie

Module QGIS Overstromingsrisico

Module QGIS Overstromingsrisico Module QGIS Overstromingsrisico Doel van de module In het Maasdal bij Venlo is de Maas onbedijkt. Dit houdt in dat er geen dijken zijn die het land beschermen tegen overstromingen door de Maas. Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0. CSV bestand inladen en bewerken. Stap 1 Stap 1 Om CSV bestanden in te laden klik je op bovenstaand icoon of kies deze in het menu zoals hieronder te zien is: Als deze knop nog niet zichtbaar is, kan je deze aanzetten door onderstaande stappen

Nadere informatie

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis?

Qgis 2.18: hoe haal je een personalgeodatabase (pgdb) binnen in Qgis? Een personalgeodatabase (pgdb) is een acces databank (mdb) die waarschijnlijk ooit in Arcgis aangemaakt werd. Qgis en mdb s zijn geen goeie vrienden. In Qgis kan je een pgdb enkel bevragen, niet bewerken.

Nadere informatie

Printomgeving - kaartopmaak

Printomgeving - kaartopmaak QGIS heeft een krachtig gereedschap, genaamd Printomgeving dat je instaat stelt de GIS-lagen te nemen en ze te verpakken als kaarten. Deze handleiding laat zien hoe een kaart kan worden gemaakt met standaard

Nadere informatie

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren LearnOSM Onderzoek met behulp van veldformulieren Bijgewerkt op 2015-08-22 In dit hoofdstuk zullen we zien hoe we de coördinaten van plaatsen kunnen opnemen zonder een GPS. We zullen gereedschap gebruiken,

Nadere informatie

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 20 oktober 2015 Verantwoording Titel : Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Subtitel : Projectnummer : Referentienummer

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS

Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Handleiding B3P GIS Suite verbeelding maken met Quantum GIS Gewijzigd: 10 april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 1.1 Nog niet ondersteunde verbeeldingen...2 1.2 B3P GIS Suite...2 1.3 Installatie van

Nadere informatie

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1

Auteur: Eelke Jager Datum: Versie: 1.0 Adressen geocoderen/plotten op kaart. Stap 1 Stap 1 Nieuwe data Gebruik onderstaand voorbeeld als richtlijn hoe je relevante kolommen het beste kan invullen. Id Titel Adres Categorie Datum Status Website handig om een rij later qua namen e.d. aan

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA

versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA versie december 2017 Shape-files importeren in DIPLA Wat heb ik nodig. 1. Toegang tot dipla 2 2. Toegang tot de importmodule in dipla 2 3. Zip-file met daarin alle bestanden van een Shape 4. Srid/crs/epsg

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Voor deze opdracht ga je de Cinemec in Ede overtrekken en toevoegen als laag in een kaart.

Voor deze opdracht ga je de Cinemec in Ede overtrekken en toevoegen als laag in een kaart. WERKBLAD ACTUALITEIT MISSING MAPS: HELDEN GEZOCHT! Lees het artikel en gebruik het programma QGIS. Op 10 november 2017 gaan veel Nederlandse aardrijkskundedocenten naar de KNAG Onderwijsdag die gehouden

Nadere informatie

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas

QGIS HANDLEIDING. Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon en het genereren van een atlas ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// QGIS HANDLEIDING Het aanmaken van een printvormgeving-sjabloon

Nadere informatie

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen:

In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op zullen de volgende stappen worden doorlopen: In de workshop tijdens de aardrijkskunde nascholing op 27-01-2017 zullen de volgende stappen worden doorlopen: - Starten van QGIS - Downloaden van een dataset - Toevoegen van een plugin - Visualiseren

Nadere informatie

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS)

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) /// Memo ///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) Inhoud 1 QGIS downloaden en installeren... 2 1.1 Homepagina QGIS... 2 1.2 Downloadpagina QGIS... 2 1.3 Installatiehandleiding QGIS... 2 2 GRB-basiskaart

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org

Inleidende gids. Hoofdstuk 14. Werken met de Galerij. OpenOffice.org Inleidende gids Hoofdstuk 14 Werken met de Galerij OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is auteursrecht 2006 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN

TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN TOPOLOGISCHE BEWERKINGEN http://docs.qgis.org/2.14/nl/docs/user_manual/plugins/plugins_topology_checker.html Wat is topologie? Topologie beschrijft de relaties tussen punten, lijnen en polygonen die de

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen

Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen Inleidende gids Hoofdstuk 12 Werken met sjablonen OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan vermeld in de hieronder weergegeven

Nadere informatie

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl 1 / 7 Captain Reader De e-captain reader is een applicatie om een automatische koppeling tussen Microsoft Word en e-captain tot stand te brengen. Zo kunt u op een eenvoudige manier uw gegevens uit e-captain

Nadere informatie

Een inspirerende kennismaking met QGIS en enkele nuttige tips voor bestaande QGIS gebruikers

Een inspirerende kennismaking met QGIS en enkele nuttige tips voor bestaande QGIS gebruikers Een inspirerende kennismaking met QGIS en enkele nuttige tips voor bestaande QGIS gebruikers Inleiding Deze QGIS workshop van 90 minuten geeft een inleiding in het gebruik van QGIS. Het programma QGIS

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Inhoud ArcGIS... 2 Gebruik WMS in ArcGIS... 2 GetFeatureInfo request... 6 Gebruik WFS in ArcGIS... 7 WFS service toevoegen... 7 Enkel

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt

Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt Stappenplan digitale kaart losse standplaatsen openbare markt Opmaken digitaal plan Indien je gemeente nog niet beschikt over een digitaal plan, dient dit eerste te worden opgemaakt. Hiervoor kan je terecht

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Subrapporten. 5.1 Inleiding

Subrapporten. 5.1 Inleiding 5 Subrapporten 5.1 Inleiding Een subrapport is een rapport in een rapport. Een subrapport maak je dan ook net zoals je een gewoon rapport maakt. Een subrapport heeft bijna alle eigenschappen die een normaal

Nadere informatie

Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Tekenconstructies en Inlezen/Uitzetten.

Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Tekenconstructies en Inlezen/Uitzetten. * # $ + K Lijnen Manipuleren Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Tekenconstructies en Inlezen/Uitzetten. Doelstelling Het doel van deze zelfstudie is om te laten zien hoe basis tekenconstructies

Nadere informatie

CBS geoservices gebruiken in QGIS

CBS geoservices gebruiken in QGIS Paper CBS geoservices gebruiken in QGIS Marijn Zuurmond Pieter Bresters Februari 2017 CBS 2014 Scientific Paper 1 Inhoud 1. Introductie 3 2. Installatie QGIS 3 2.1 Inleiding 3 2.2 Acties 3 3. Zoeken in

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013 Act! SnelStart Connect Handleiding Versie 1.0 12-12-2013 Inleiding Met SnelStart Connect kunt uw Act! database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect biedt u de mogelijkheid om de gegevens

Nadere informatie

Handleiding gebruik Vtlb-calculator

Handleiding gebruik Vtlb-calculator Handleiding gebruik Vtlb-calculator De Vtlb-calculator is een programma gemaakt voor Windows. Bent u een Apple gebruiker, zie uitleg onder aan de pagina. Let op! In Windows 10 wordt standaard de Edge browser

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193)

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) In vorige versies van Excel moest men om data te analyseren van verschillende bronnen deze data eerst ingeven of importeren in Excel, en om deze

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken

Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Inleidende gids Hoofdstuk 16 Webpagina's maken Documenten opslaan als HTML-bestanden OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

How-to: Firefly-kaart (Nederland) maken in ArcGIS Pro

How-to: Firefly-kaart (Nederland) maken in ArcGIS Pro How-to: Firefly-kaart (Nederland) maken in ArcGIS Pro Soms is het nodig om kaarten te maken die er echt uitspringen! De kaart met het Firefly-effect is daar een goed voorbeeld van. Het bevat een speciaal

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Zeg gewoon JA. Lees verder.

Zeg gewoon JA. Lees verder. Zeg gewoon JA PartSmart Internet Updating Service is Sneller dan Ooit We zijn verheugd bekend te kunnen maken, dat de PartSmart Internet Updating Service vanaf nu beschikbaar is. Het PartSmart-team heeft

Nadere informatie

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc Inleiding Memeo Instant Backup is een eenvoudige oplossing voor een complexe digitale wereld. De Memeo Instant Backup maakt automatisch en continu back-ups van uw waardevolle bestanden op de vaste schijf

Nadere informatie

LearnOSM. GPS Essentials. Installeren van GPS Essentials. GPS Essentials configureren om offline te werken. Bijgewerkt op

LearnOSM. GPS Essentials. Installeren van GPS Essentials. GPS Essentials configureren om offline te werken. Bijgewerkt op LearnOSM GPS Essentials Bijgewerkt op 24-05-2015 Installeren van GPS Essentials 1. Tik op het app-pictogram Google Play Store op de thuispagina van uw Androidapparaat om de Android Market te openen. 2.

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

GEVORDERDE PROGRAMMEER LES

GEVORDERDE PROGRAMMEER LES GEVORDERDE PROGRAMMEER LES Debug technieken Door: Droids Robotics DOELSTELLINGEN 1) Leren hoe belangrijk debuggen is. 2) Enkele technieken leren om je code te debuggen. 2 WAAROM DEBUGGEN? Debuggen is een

Nadere informatie

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner.

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner. Eenvoudige formules Een gedeelte van deze nieuwsbrief gaat over eenvoudige formules. Met behulp van Formules is het mogelijk om Tabelkolommen te bewerken. Een aantal bewerkingen lijken op acties die u

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-7-6 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite.

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. * # $ + K @ Polygoon Netwerk Vereffening Uitvoeren Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het

Nadere informatie

Handleiding Grade Center

Handleiding Grade Center Handleiding Grade Center Opgesteld 29 augustus 2008 door Studion Support Wat is de Grade Center? In de Grade Center vind je alle studenten die ingeschreven staan in de cursus. Je kunt per student cijfers

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

Handleiding gebruik Vtlb-calculator

Handleiding gebruik Vtlb-calculator Handleiding gebruik Vtlb-calculator Inleiding De Vtlb-calculator is een programma gemaakt voor Windows. Bent u een Apple gebruiker, zie uitleg onder aan de pagina. Let op! In Windows 10 wordt standaard

Nadere informatie

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin

Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Van Navigeerenparkeer naar gps Handleiding voor Garmin Korte handleiding met stap voor stap screenshots om de locatie van de voorbehouden parkeerplaatsen in te laden op een Garmin gps-toestel. De locaties

Nadere informatie

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands

Manager. Doro Experience. voor Doro PhoneEasy 740. Nederlands Doro Experience voor Doro PhoneEasy 740 Nederlands Manager Inleiding Gebruik Doro Experience Manager om toepassingen op een Doro Experience -apparaat te installeren en te beheren met behulp van elk type

Nadere informatie

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03 Inhoudstafel Handleiding Online Tool Dag van de Zorg 2016 Toegang deelnemers / Inloggen... 02 Paswoord vergeten. 02 Account deelnemer... 03 Communicatiemateriaal.. 03 Bijbestellen communicatiemateriaal..

Nadere informatie

Handleiding AHN downloaden van PDOK. 27-02-2015 Versie 1.0 Definitief

Handleiding AHN downloaden van PDOK. 27-02-2015 Versie 1.0 Definitief Handleiding AHN downloaden van PDOK Versie 1.0 1 van 10 Verspreiding www.ahn.nl Contact: info@ahn.nl 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bepalen welk type data nodig is... 3 3 Bepalen van welk gebied

Nadere informatie

LearnOSM. Veldonderzoek met een GPS. Wat is a GPS? Bijgewerkt op 06-07-2015

LearnOSM. Veldonderzoek met een GPS. Wat is a GPS? Bijgewerkt op 06-07-2015 Veldonderzoek met een GPS Bijgewerkt op 06-07-2015 LearnOSM Leren bewerken is een van de sleuteldelen van het in kaart brengen dat is hoe u informatie toevoegt aan de feitelijke kaart. Maar de andere taak

Nadere informatie

Heeft u na het lezen van deze handleiding vragen over WrnPro of WrnPro Mobiel? Wij staan voor u klaar, u kunt ons bereiken via

Heeft u na het lezen van deze handleiding vragen over WrnPro of WrnPro Mobiel? Wij staan voor u klaar, u kunt ons bereiken via Korte handleiding WrnPro Web. versie 20190115 Heeft u na het lezen van deze handleiding vragen over WrnPro of WrnPro Mobiel? Wij staan voor u klaar, u kunt ons bereiken via support@wrnpro.nl. Voor de eerste

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Etiketten maken (post)

Etiketten maken (post) Etiketten maken (post) Het is mogelijk om van de gegevens uit Sportlink Club etiketten aan te maken. Allereerst moet u hiervoor de gegevens vanuit Sportlink Club exporteren naar Excel. In Excel dient u

Nadere informatie

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE

EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE EEN VIDEO INSLUITEN OF EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEO OPNEMEN IN UW PRESENTATIE In uw PowerPoint-presentatie kunt u een video insluiten of een koppeling naar een video opnemen. Wanneer u uw video insluit,

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken

Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken Inleidende gids Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken Grafische tekstobjecten maken OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 6 2.2 HET INLEZEN VAN

Nadere informatie

ROMEDIC B.V. human systems. PikoNet Handleiding

ROMEDIC B.V. human systems. PikoNet Handleiding ROMEDIC B.V. human systems PikoNet Handleiding Installeren van de PikoNET software 1. Plaats de CD-rom in de CD-rom speler van uw computer. 2. Start de CD-rom op. Onderstaand scherm verschijnt. 3. Klik

Nadere informatie

Handleiding. Instellen Outlook Click-To-Dialplugin. PBXonline.be

Handleiding. Instellen Outlook Click-To-Dialplugin. PBXonline.be Handleiding Instellen Outlook Click-To-Dialplugin PBXonline.be Outlook plugin Overzicht: Click2Dial Plugin Outlook Plugin configuratie Installatie Outlook Plugin U dient de Click-to-Dial-plugin te downloaden

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

I N H O U D S O P G A V E

I N H O U D S O P G A V E Rev 02 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 EEN TIJDELIJKE AANDUIDING-OBJECT GENEREREN... 2 3 EEN MACRO EEN MET TIJDELIJKE AANDUIDING-OBJECT INVOEGEN... 7 4 EEN TIJDELIJKE AANDUIDING-OBJECT BEWERKEN...

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

Gemeente Haarlemmermeer. Leer zelf je nieuwsbrief maken in YMLP. Opgesteld door: drs. Mariska I.R. Franse Datum: 6 en 11 juni 2013

Gemeente Haarlemmermeer. Leer zelf je nieuwsbrief maken in YMLP. Opgesteld door: drs. Mariska I.R. Franse Datum: 6 en 11 juni 2013 Gemeente Haarlemmermeer Leer zelf je nieuwsbrief maken in YMLP Opgesteld door: drs. Mariska I.R. Franse Datum: 6 en 11 juni 2013 Nwsbrf.nl Office @ Igluu Jansdam 2a 3512HB Utrecht 06 447 08 349 info@nwsbrf.nl

Nadere informatie

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding.

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding. Hoe installeer ik de Life-Time Update? Zie ook de handleiding van Garmin: http://www.garmin.nl/page/?id=83 In algemene zin: Op basis van onze eigen ervaring is de indruk dat de lifetime voor het gros van

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 16 november 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Driver Configurator...5 Systeemvereisten...5

Nadere informatie

Routes herberekenen. In mapsource. 2010 - www.hansenwebsites.nl 1

Routes herberekenen. In mapsource. 2010 - www.hansenwebsites.nl 1 In mapsource 1 mapsource Open het programma mapsource om een route te bekijken en opnieuw te berekenen. Wanneer moet je herberekenen? Als het kaartmateriaal dat bij de vervaardiging van een route werd

Nadere informatie

Quick Reference Card. Activiteiten

Quick Reference Card. Activiteiten Quick Reference Card Activiteiten 1) Een bestaande pagina bewerken 2) Voeg een vertaling toe 3) Het toevoegen van een afbeelding 4) Het hergebruiken van content 5) Het maken van een nieuws- of agenda-item

Nadere informatie

B3Partners. Handleiding services, bronnen, lagen en stijlen Geoserver. Bijgewerkt: B3Partners BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht

B3Partners. Handleiding services, bronnen, lagen en stijlen Geoserver. Bijgewerkt: B3Partners BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht Handleiding services, bronnen, lagen en stijlen Geoserver Bijgewerkt: 28-7-2016 B3Partners B3Partners BV Zonnebaan 12c 3542 EC Utrecht Telefoon 030 214 2081 E-mail info@b3partners.nl Internet www.b3partners.nl

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2).

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Agenda Ga naar www.chiromeisjeszwaneven.be/admin en kies voor agenda. Log in met je gebruikersgegevens van het admingedeelte van de agenda. Pagina na het inloggen:

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

Objecten toevoegen grafische objecten

Objecten toevoegen grafische objecten Objecten toevoegen grafische objecten Powerpoint 2007 Je kunt op een dia verschillende soorten grafische objecten toevoegen. Afbeeldingen Een afbeelding invoegen 1 Klik op knop Afbeelding (tab Invoegen,

Nadere informatie