LESBRIEF. Wij wensen u en de leerlingen een prettige voorstelling!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF. Wij wensen u en de leerlingen een prettige voorstelling!"

Transcriptie

1 LESBRIEF ieorg idur Binnenkort gaan jullie naar de theatervoorstelling Ieorg Idur van de Zaanse theatermakers Zdenly Anton en Heleen van Wiechen van Stichting BOAZ. Deze voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver Roald Dahl, die natuurlijk ook bekend is van Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda en De Heksen. Veel boeken van Roald Dahl zijn in de afgelopen jaren verfilmd of als toneelstuk bewerkt, en voor veel theater- of filmmakers blijven de verhalen van Roald Dahl inspirerend om er mee te werken. Het boek Ieorg Idur gaat over Mevrouw Zilver en Meneer Hoppe, die al jaren buren zijn. Meneer Hoppe vindt Mevrouw Zilver ál die tijd al bijzonder leuk, maar Mevrouw Zilver heeft alleen oog voor haar schildpad Rudi. Als zij op een doodgewone maandagochtend vertelt aan Meneer Hoppe hoe jammer zij het vindt dat Rudi zo klein blijft, bedenkt Meneer Hoppe een plan om zo het hart van Mevrouw Zilver te winnen. Dit lespakket is bedoeld om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling. De leerlingen maken kennis met theater en het bezoeken van een voorstelling. Door middel van een voorbereidende kringgesprek worden de 'regels' van het theaterbezoek besproken. Door middel van de verwerkingslessen worden thema's of elementen uit de voorstelling nog eens aangehaald. Na afloop van de voorstelling kan er natuurlijk altijd gelegenheid gegeven worden tot het stellen van vragen aan de actrices. Ook is het mogelijk dat Zdenly Anton en Heleen van Wiechen na afloop van de voorstelling zélf de verwerkingsles(sen) geven. Wij wensen u en de leerlingen een prettige voorstelling! Voor meer informatie of vragen over de lesbrief stuurt u een mail naar: zdenly@boaz-theater.nl

2 Het doel: De leerlingen vertellen hun ervaringen tijdens eerdere voorstellingsbezoeken en maken kennis met de 'regels' van het kijken naar voorstellingen. 1 Voordat jullie de voorstelling bezoeken, is het goed om de leerlingen zich eerdere voorstellingen te laten herinneren. Er zijn leerlingen die met hun ouders regelmatig of vaak naar een dans- of theatervoorstelling gaan, er zijn ook leerlingen die weinig of nooit een voorstelling zien. Het enthousiasme van de 'geoefende' kijker kan positief werken op de 'nieuwe' kijker, bovendien kunnen ze op deze manier ook van elkaar leren. Aan de hand van onderstaande vragen kan er een kringgesprek gevoerd worden. Tijdens dit gesprek krijgt u een beeld van de ervaringen die leerlingen hebben opgedaan bij eerdere voorstellingen. Als de leerlingen van te voren ervaringen kunnen uitwisselen, en daardoor beter weten wat ze te wachten staat, kunnen ze hun aandacht tijdens de voorstelling richten op het verhaal en het spel. Wie is er wel eens naar een theatervoorstelling geweest? Weet je nog waar het over ging en wat vond je er van? Was het grappig, spannend, boeiend, mooi of saai? (probeer de leerlingen goed onder woorden te laten brengen welke mening ze hebben, elke mening is natuurlijk goed!) Weet je een stukje uit de voorstelling wat grappig of spannend was, wat je aan de klas kan vertellen? Hoe zag het decor (de omgeving waarin de acteurs speelden) eruit? Hoe zagen de kostuums (de kleding) eruit? Waren er andere dingen die je kon zien? Bijvoorbeeld het licht? De rekwisieten (voorwerpen die tijdens het toneelspelen gebruikt werden)? Veranderde het decor tijdens de voorstelling? Was er muziek bij de voorstelling? Of misschien wel andere geluiden? Was er ook iets wat je niet leuk vond of wat je niet snapte? Op welke plek werd de voorstelling gespeeld? Was dat in het theater? Of misschien op school in het speellokaal? Of ergens anders? Toneel kan ook buiten gespeeld worden, op straat of in een park. Heb je wel eens theater op straat gezien? Is dat anders dan theater 'binnen'?

3 2 Theater is al een heel oude kunstvorm (al in 500 v. Chr. werden er in Griekenland toneelwedstrijden gehouden!) en het bestaat nog steeds! Dat is heel bijzonder, zeker nu de TV niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. Ook internet en computerspelletjes behoren inmiddels tot 'gewone' zaken. Vaak weten jonge kinderen al heel goed hoe de televisie of de ipad 'werkt', maar zijn ze niet gewend om naar een voorstelling te kijken. Een voorstelling is 'echter' dan een televisieprogramma omdat het op het moment dat jullie in de zaal zitten wordt gespeeld. Het publiek (en het gedrag van het publiek) is van grote invloed op de spelers en op de kwaliteit van de voorstelling, niet alleen in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Vraag de leerlingen naar de verschillen tussen kijken naar televisie en kijken naar theater. Televisie of film is al veel eerder gemaakt, de acteurs hebben hun werk al gedaan. Theater wordt 'ter plekke' gespeeld, de acteurs zijn voor jou aan het werk. De televisie of film kan je harder of zachter, aan of uit zetten. Theater heeft geen afstandsbediening. Je kijkt meestal in de huiskamer naar de televisie. Als je toneel wilt zien moet je meestal naar een ander gebouw. Als je televisie kijkt, en je praat er doorheen, je eet of je staat op en gaat lopen, merken de acteurs dat niet, alleen de mensen met wie je samen bent zouden daar last van kunnen hebben. Als je in een theaterzaal zit, mag je nooit eten; opstaan of praten stoort niet alleen de andere toeschouwers, maar ook de acteurs. 2 Eventueel zou dit gesprek geïllustreerd kunnen worden met een voorbeeld: neem met een simpele camera of een smartphone in een rustige ruimte een kort (geacteerd) gesprekje op tussen twee kinderen. Speel dit filmpje af voor de klas. Vraag hierna de twee leerlingen dit gesprekje nogmaals te voeren, maar dan 'op het speelvlak', dat wil zeggen voor de klas. De rest van de klas is publiek. Na het spelen kunt u de twee leerlingen vragen naar het verschil: Was het moeilijker of makkelijker om voor 'echt' publiek te spelen, in plaats van op film? Hoorde je geluiden, of zag je bewegingen in het publiek toen je op het speelvlak moest spelen? Wat zijn de voordelen van het opnemen? (Als het mis gaat, kan het opnieuw. Je kan je beter concentreren.) Wat zijn de voordelen van het 'echt' spelen? (Je merkt direct of het publiek het leuk of grappig vindt. Je kan je beter inleven in de emoties van het verhaal omdat het 'echter' is.) Welk gevoel zou je (als acteur) hebben als de klas tijdens de film hardop praat? En als ze tijdens het toneelspelen praten?

4 3 Ieorg Idur gaat over twee buren: meneer Hoppe en mevrouw Zilver. Wat zijn buren? Wat kan jij vertellen over jouw buren? Deel de klas in twee groepen en zet een bank (de schutting) in het midden. Vraag een leerling uit het linkervak wat een buurman of buurvrouw kan doen (vraag naar een handeling, bijvoorbeeld: planten water geven, de krant lezen, de hond uitlaten, eten koken). Vraag de leerlingen in het rechtervak om dat allemaal tegelijk en zonder te praten- uit te beelden. De leerlingen uit het linkervak gluren 'stiekem' over de schutting. Draai daarna de rollen om. (Iemand uit het rechtervak noemt iets wat een buur kan doen, het linkervak beeldt dat uit en het rechtervak kijkt 'stiekem' over de schutting). Dit kan herhaald worden zolang er ideeën zijn. 3 In Ieorg Idur komt ook een schildpad voor. Wie heeft er wel eens een schildpad in het echt gezien? Hoe loopt een schildpad? Deel de klas in twee groepen. Groep A is publiek, groep B zijn de acteurs. Vraag aan groep B of ze een schildpad kunnen spelen en laat ze dat allemaal tegelijk doen (zonder geluid). Groep A kijkt naar de 'schildpadden'. Vraag daarna of iemand uit groep A een ander dier kan bedenken. Groep B beeldt een aantal dieren uit, daarna wordt er gewisseld. Groep A neemt plaats op het speelvlak (en begint met de schildpad) en groep B is publiek. Het is verstandig om vóórdat de voorstelling begint, naar de WC te gaan. Als je tijdens de voorstelling nodig moet, kan je niet meer genieten van de voorstelling. Tijdens de voorstelling is het niet zo handig om er doorheen te praten. De andere kinderen kunnen dan niet meer verstaan wat er gezegd wordt. Bovendien horen de acteurs dat ook. Tijdens de voorstelling mag je op je plek blijven zitten. Het is niet fijn om te gaan lopen, of staan, want dan zien de andere kinderen niets meer. Natuurlijk mag je meeleven met de voorstelling. En vooral genieten!

5 Het doel: De leerlingen vertellen hun ervaringen over de voorstelling die ze gezien hebben en mogen hierover hun mening geven. Tijdens de verwerkingsopdrachten worden onderdelen uit de voorstelling teruggehaald. 4 Voer een gesprek naar aanleiding van de voorstelling. Begin met een 'objectieve vraag', zoals: Wat was er te zien? (Twee houten bankjes, een schutting en twee 'pallets'. Groen/rood gekleurde figuren bij meneer Hoppe, veel groene figuren bij de dierenwinkel. Gapen en uitrekken. Een blaadje met daarop woorden geschreven.) Vraag daarna door naar de betekenis van wat ze gezien hebben: Waar speelde het verhaal zich af? Hoe werd dat duidelijk gemaakt? Wat stelden de figuren voor? (bloemen en schildpadden) Wat waren deze twee mensen van elkaar? Kon je dat ook op een andere manier zien of merken dan dat ze naast elkaar woonden? Wat kan je vertellen over meneer Hoppe? Wat voor man is hij? Waaraan zag of hoorde je dat? En mevrouw Zilver? Wie was Rudi? Wat gebeurde er met Rudi? (Hij groeide niet, hij werd vervangen. De 'echte' Rudi mocht uiteindelijk wonen bij André, de 'verteller' van de voorstelling.) Wat viel je op aan de verkopers van de dierenwinkels? Gedroegen ze zich normaal? Of een beetje vreemd? Moest je ergens aan denken toen je ze zag en hoorde praten? (de verkopers zijn gebaseerd op dieren: een kat, een slang en een hond) De leerlingen mogen een mening hebben over de voorstelling. Niet elke mening is hetzelfde en dat is (gelukkig!) ook niet erg. Probeer de leerlingen uit te dagen om hun (eigen) gevoel zo nauwkeurig mogelijk onder woorden te brengen: Wat vond je van de voorstelling? En waarom? Vond iemand iets anders? Welke emoties of gevoelens zaten er in de voorstelling? Kon je meeleven met de personages? Waarom wel of waarom niet? Wat is je opgevallen? Waarom is juist dát opgevallen? Welk stukje vond je grappig of spannend? Welk stukje vond je minder leuk of niet zo leuk? Waarom? Snapte je iets niet? Kan iemand anders misschien uitleggen wat dat betekende, of wat de acteurs daarmee bedoeld hebben? Waarom denk je dat juist déze materialen gebruikt zijn om het decor en de rekwisieten te maken?

6 5 Welk dier zou jij zijn als je een dier was? Herhaal de spelopdracht die u vóór de voorstelling heeft gegeven (DIEREN) als warming-up, maar nu met de hele groep. Iedereen beweegt zich als een genoemd dier voort door de ruimte. Op uw teken begroeten ze de dichtstbijzijnde klasgenoot op een manier die past bij het dier. Hier mag bij gepraat worden. Daarna beweegt iedereen zich weer voort door de ruimte. In 5 tellen (hardop) verandert dit dier in een ander dier. Deze nieuwe dieren begroeten elkaar op uw teken weer en bewegen zich dan weer voort. Dit kunt u een aantal keer herhalen. 5 Stel je eens voor dat je een mens bent met dierlijke trekjes. Een man die slist als een slang. Een vrouw die huppelt als een lammetje. Een man die zo sterk is als een beer. Welke houding past daarbij? Hoe beweegt dit mens? Hoe praat dit mens? Oefen in duo's dat deze twee dier-mensen naast elkaar wonen. Het is ochtend. De één wordt wakker, rekt zich uit. De ander wordt wakker, rekt zich uit. Ze begroeten elkaar op de manier die past bij hun dier-mens. Daarna moeten ze allebei naar hun werk, dus verlaten ze het speelvlak. Elk duo mag dit aan het publiek laten zien. 6 Heb jij zelf een huisdier? Vind je hem precies goed zo, of zou je wat aan je huisdier willen veranderen? Dat 'ie misschien wat liever zou zijn, of dat hij minder vaak uitgelaten kon worden Als je geen huisdier hebt, stel je dan voor dat je wél een huisdier hebt. Wat voor dier is het? Geef hem een naam en één dingetje dat je zou willen veranderen. Schrijf op wat er moet veranderen aan je huisdier en bedenk daar dan uiteindelijk een toverspreuk voor. Dat mag, net zoals in de voorstelling, door de woorden "van achter naar voor" op te schrijven, maar misschien heb jij wel een ander idee om een toverspreuk te maken. Als iedereen klaar is, mag iedereen zijn toverspreuk voor de klas hardop uitspreken. 7 Rudi en de bloemen zijn gemaakt van lege flessen. We hebben de flessen doormidden geknipt, de bovenkant (waar de dop zit) werd de bloem, de onderkant werd het schild van Rudi. Kan jij van kostenloos materiaal (doosjes, wc-rollen, etc) ook een dier of een bloem maken? Het zou het mooist zijn als je van één 'ding' het dier kan maken. Verf of stiften zijn natuurlijk altijd handig om het dier zijn kleur of gezicht te geven. Je mag jouw dier ook een naam geven! Als alle dieren af zijn, kunnen ze misschien uitgestald worden in een 'dierenwinkel' of een 'dierentuin'. Veel plezier met de opdrachten en de creativiteit van de leerlingen!

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Een voorstellingsbezoek oefenen.

Een voorstellingsbezoek oefenen. Het theaterbezoek Voor sommige kinderen is het de eerste keer dat ze een theatervoorstelling zullen zien. De verwachtingen van de kinderen variëren van leuk en spannend, tot eng en vervelend. Het is daarom

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP!

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING IEP! Naar het boek van Joke van Leeuwen Met Ottolien Boeschoten en Gerold Guthman Toneelbewerking: Tom Sijtsma Regie: Bruun Kuijt Beste leerkracht, Wat leuk dat jullie naar

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN Tekentaal Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties van de leerlingen zijn dus steeds correct,

Nadere informatie

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling

1. Het verhaal Circus Orpheus. 5. Vraaggesprek na de voorstelling LESBRIEF INHOUD 1. Het verhaal Circus Orpheus 2. Thema 3. Speelstijl van Theatergroep Dolle Maandag 4. Vooraf 5. Vraaggesprek na de voorstelling 6. Zelf spelen Benodigdheden voor de les : een grote doek

Nadere informatie

LESBRIEF THEATERBEZOEK

LESBRIEF THEATERBEZOEK LESBRIEF THEATERBEZOEK Binnenkort gaan jullie een bezoek brengen aan het Chassé Theater. Om het bezoek zo leuk mogelijk te laten verlopen geven we in deze lesbrief wat meer informatie over het Chassé Theater

Nadere informatie

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN

GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN GEVOELLIJNEN - FOR THE BIRDS GEVOELLIJNEN Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven Leerlingen identificeren zich met een van beide groepen - de grote vogel of de groep kleine vogels. Daarna wisselen

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding.

Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding. LESBRIEF VOOR DE VOORSTELLING Voorafgaand aan de voorstelling worden de kinderen voorbereid op het bezoek aan het theater en krijgen ze een korte inleiding. De inleiding op de voorstelling gebeurt middels

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

AFRICA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

AFRICA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING AFRICA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties van de

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Kijkkaarten bij spelpresentaties

Kijkkaarten bij spelpresentaties Kijkkaarten bij spelpresentaties Om kinderen meer te betrekken bij het optreden van hun groepsgenoten, zijn kijkkaarten erg geschikt. Verdeel de kaarten onder de kinderen, individueel, per duo of per drietal.

Nadere informatie

LESBRIEF. Bosch in Bed

LESBRIEF. Bosch in Bed LESBRIEF Bosch in Bed 1 Inleiding De schilder Jheronimus Bosch maakte schilderijen met allerlei vreemde personages, gebeurtenissen, hij schiep een bizarre droomwereld. Tussen wakker worden en dromen fantaseren

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ ALLES WAT IK VOEL HET GROTE EMOTIEBOEK

LESBRIEF BIJ ALLES WAT IK VOEL HET GROTE EMOTIEBOEK LESBRIEF BIJ ALLES WAT IK VOEL HET GROTE EMOTIEBOEK Deze lesbrief hoort bij Alles wat ik voel. Het grote emotieboek van Stine Jensen. In dit boek staan 20 emoties centraal, die steeds worden ingeleid met

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4)

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Dansvoorstelling die doet denken aan een natuurdocumentaire over de

Nadere informatie

1 Kijkkaarten bij spelpresentaties

1 Kijkkaarten bij spelpresentaties 1 Kijkkaarten bij spelpresentaties Om kinderen meer te betrekken bij het optreden van hun groepsgenoten, zijn kijkkaarten erg geschikt. Verdeel de kaarten onder de kinderen, individueel, per duo of per

Nadere informatie

Als heksen heksen... Gespeeld door Dividivi3. Een muziekvoorstelling voor groep 1 en 2

Als heksen heksen... Gespeeld door Dividivi3. Een muziekvoorstelling voor groep 1 en 2 Als heksen heksen... Gespeeld door Dividivi3 Een muziekvoorstelling voor groep 1 en 2 Inhoud lesbrief Inleiding over de voorstelling en blazerstrio Dividivi3 Les 1 over de muzikanten en hun instrumenten

Nadere informatie

Lesbrief Sirkoes Boediman

Lesbrief Sirkoes Boediman Lesbrief Sirkoes Boediman Geachte leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw groep de voorstelling Sirkoes Boediman. Dit is een maskerspel voorstelling waarin gesproken wordt met jabbertalk (brabbeltaal).

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

De jongen en de erwt

De jongen en de erwt De jongen en de erwt Een jongen komt op en stelt zich voor als Gert-Jan. Hij zoekt een prinses, zegt hij. Daarvoor heeft hij een erwt nodig, om onder twaalf matrassen te leggen. Niet eender welke erwt.

Nadere informatie

Roald Dahl Ieorg Idur

Roald Dahl Ieorg Idur Ieorg Idur omslag def.indd Sander Pinkse Boekproductie 12-08-14 / 16:52 Pag. 1 De meester is simpelweg niet te evenaren. De Leeswelp IEOR G IDUR Op een dag hoort hij mevrouw Zilver zeggen dat haar schildpad

Nadere informatie

LESBRIEF Water en zand

LESBRIEF Water en zand LESBRIEF Water en zand door Virga Lipman/Theater de Winter Een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar In deze lesbrief staan suggesties voor oefeningen of gespreksthema s om voor en/of na de voorstelling

Nadere informatie

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij?

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij? Het schooljaar is weer begonnen. Dit jaar zijn we gestart met groep 1 tot en met 5. Het was eerst voor iedereen even wennen, maar het gaat nu heel erg goed! Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical kijkwijzer BIJLAGE: CHECKLIST Naam : Klas Let op de extra informatie ; Artikelen / flyers / foto s / recensie / informatie over de voorstelling / theater Bewaar het kaartje

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

LESBRIEF. Otje s Vader

LESBRIEF. Otje s Vader LESBRIEF Otje s Vader Inhoud van de lesbrief: 1. Inleiding 2. Hoe gaat het bij een theatervoorstelling? a. Kringgesprek over theatervoorstellingen b. Kijken naar een voorstelling c. Spelen is doen alsof

Nadere informatie

Lesbrief. Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen

Lesbrief. Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen Lesbrief Carrousel des Moutons (4+) D'Irque & Fien Vlaanderen Dit Vlaamse duo laat de grootsheid van het circus dan wel achterwege, maar deze voorstelling heeft absoluut alles: poëzie, acrobatie, humor,

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Lesbrief. groep 3 t/m 6. Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm

Lesbrief. groep 3 t/m 6. Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm Lesbrief groep 3 t/m 6 Meneer Hoedjes vangt een vis Het huis van Barm Colofon Voorstelling Productie Producent Bewerking tekst Spel Regieadvies Vormgeving Lesmateriaal Impresariaat Met dank aan : Meneer

Nadere informatie

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien.

NOCHEM & VAN LUYN VRW&D. Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. NOCHEM & VAN LUYN VRW&D Aan de leerkracht die binnenkort met zijn of haar groep de voorstelling VRW&D gaat zien. Beste leerkracht, Binnenkort gaat u samen met uw leerlingen de voorstelling VRW&D bekijken.

Nadere informatie

M E N E E R & M E N E E R

M E N E E R & M E N E E R lesbrief M E N E E R & M E N E E R een voorstelling van Frank Cools & Steve De Schepper 1 Ze zingen. Ze swingen. Meneer en Meneer. Meestal samen. Soms de ene meneer alleen. Soms de andere. Maar het liefst

Nadere informatie

Lesbrief Syntopia, bij het boek van Tanja de Jonge

Lesbrief Syntopia, bij het boek van Tanja de Jonge Lesbrief Syntopia, bij het boek van Tanja de Jonge Inleiding Wat zou jij doen, als je in een supermodern gebouw kon wonen, waar de koelkast vanzelf gevuld werd, waar de deuren vanzelf voor je openen, en

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Een vrolijke SKETCH Voor 2 vrouwen en 2 mannen. Ca. 15 minuten. Een maf oud stel. Door. Peter van den Bijllaardt

Een vrolijke SKETCH Voor 2 vrouwen en 2 mannen. Ca. 15 minuten. Een maf oud stel. Door. Peter van den Bijllaardt Hier de informatie van het aantal spelers dat er voor deze sketch nodig is, hun karakterbeschrijvingen en hoe het eenvoudige decor er uit dient te zien. En nog enkele eventuele andere bijzonderheden. Tevens

Nadere informatie

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ?

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ? Rise and shine Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Pasen Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Keuzeprogramma rond de Goede Week en Pasen. Meningsvorming, Bijbeltekst

Nadere informatie

ipad Module 1 Aan de slag

ipad Module 1 Aan de slag Gefeliciteerd! Je hebt een ipad gekregen of te leen. Daar kun je mooie dingen mee doen. OPDRACHT 1 Wat ga jij met je ipad doen? Misschien weet je al iets over de ipad. Bijvoorbeeld wat je ermee kan doen.

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk Lesbrief Colofon Voorstelling : Nog 100 nachtjes slapen Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman Productie : Peter van Dijk Producent : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

NUKKA WIL NAAR HUIS Theatergroep De Citadel

NUKKA WIL NAAR HUIS Theatergroep De Citadel NUKKA WIL NAAR HUIS Theatergroep De Citadel Inhoud: 1. Ter voorbereiding op de inhoud van de voorstelling 2. Vóór de voorstelling 3. Boeken die bij het thema passen 4. Speelliedje 1. Ter voorbereiding

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Beste docent, De voorstelling

Beste docent, De voorstelling Beste docent, U komt binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling Brrr! en daar kijken wij enorm naar uit. Het is een voorstelling waarbij kinderen ongedwongen kunnen genieten van een fabelachtig

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Lesbrief Koning Arthur

Lesbrief Koning Arthur Lesbrief Koning Arthur Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling Koning Arthur van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie