NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF 1 Januari-Februari-Maart OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING Geachte lezer, Deze nieuwsbrief is een activiteit van onze afdeling en zal, in het kader van een dementievriendelijke samenleving, in 2016 vier keer verschijnen in de vijf gemeenten waar onze afdeling actief is, nl. Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde en Voorst. Steeds zal een ander thema aan de orde komen en zullen wij hierin vermelden welke activiteiten er door onze afdeling of door anderen, zoals Netwerk Dementie Oost Veluwe en Wegwijs Dementie Voorst, worden georganiseerd. Deze nieuwsbrief wordt via verzonden. Indien u iemand kent die niet over een computer beschikt maar deze nieuwsbrief toch graag zou willen ontvangen, dan kunt u deze misschien voor hem/haar printen. Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, meldt u dat svp aan degene van wie u deze nieuwsbrief ontvangen heeft. In deze Nieuwsbrief treft u wetenswaardigheden over onderwerpen die het (samen)leven met dementie of voor mensen die ermee te maken hebben, kunnen vereenvoudigen: Pag.1/2 : Thema: Dementie of vergeetachtigheid? Pag. 3 : Activiteiten Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe en Alzheimer Cafe s in onze regio Pag. 4 : Dementie Netwerken en Informatie avonden Twello Activiteiten Netwerk Dementie Oost-Veluwe - Casemanagement Pag. 5 : Geheugensteunpunten - Ondersteuningsgroepen Pag. 6 : Ontmoetingsplekken. - Onvergetelijk CODA in Apeldoorn Pag. 7 : Praktische tips, ook voor supermarkten THEMA: DEMENTIE OF VERGEETACHTIGHEID?? Vergeetachtigheid? Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand zich tijdelijk iets niet kan herinneren. Bijvoorbeeld: Wat kwam ik ook al weer doen in de keuken?? Herkent u dit? Maakt u zich dan nog geen zorgen. Voor een goed werkend geheugen is er véél nodig: eerst iets opnemen (zien, horen, ruiken, voelen), dan onthouden en dan ook nog op het juiste moment de juiste informatie ophalen. Voor opnemen hebben we goed werkende zintuigen nodig, zoals bijvoorbeeld gehoor en gezichtsvermogen. Gehoorsvermindering ontstaat eerst vaak ongemerkt, evenals bv beginnende staar. Ook aandacht en concentratie zijn nodig om iets te kunnen opnemen en onthouden. Bij verdriet, zorgen, moeheid, depressie, ziekte gaan opnemen, onthouden en terughalen moeilijker. Gelukkig kunnen we op hoge leeftijd nog nieuwe dingen leren, maar bij het stijgen van de leeftijd gaat vaak het uit het geheugen ophalen moeilijker en kost het meer tijd. 1.

2 Wat is dementie en waar vindt u informatie? Dementie is de naam voor een combinatie van verschijnselen, waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Het is niet alléén een haperend geheugen. Dementie ontregelt het dagelijks leven. De meest voorkomende vorm van dementie is de Ziekte van Alzheimer. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Ieder mens is uniek, dus ieder mens beleeft zijn of haar dementie op een andere manier. Daarom spreken we ook liever nóóit meer over dementerenden! Een mens wórdt nooit zijn ziekte, maar blijft die unieke persoon. Uitingsvormen van de ziekte verschillen per persoon, per omstandigheid, per moment en ook per soort dementie. Daarom is er gelukkig steeds meer informatie over. De tijd dat men er niet over sprak, is gelukkig (grotendeels) voorbij. Het kan iedereen overkomen. Hoe meer mensen erover weten, hoe gemakkelijker het wordt om ermee om te gaan, maar ook om de mantelzorgers ermee te helpen. Begrip voor de ziekte en voor de gevolgen voor de mensen eromheen is daarbij heel belangrijk. Alzheimer Nederland heeft vijf uitgebreide informatie-brochures. U kunt ze meenemen bij de geheugensteunpunten of tijdens de Alzheimercafé-avonden. Ze zijn ook te bestellen: * Is het dementie? * Leven met dementie * Dementie op jonge leeftijd * Rechtsbescherming bij dementie * Als thuis wonen niet meer gaat Maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van iemand anders? Bezoek gerust uw huisarts. U kunt ook zelf een geheugentest doen op Met deze test kunt u geen diagnose stellen. De uitkomst kan wel aanleiding zijn om eens met de huisarts te gaan praten. Van belang bij dementie: Zorg dat u er niet alléén voor staat! * Ongeacht of u nog twijfelt of er sprake is van dementie, of dat een (huis)arts de diagnose dementie al gesteld heeft: vertel anderen wat er aan de hand is, niet alléén de (klein)kinderen, maar ook vrienden en bekenden. U kunt er steun aan hebben als anderen op de hoogte zijn van uw situatie. * Informeer bij mantelzorgorganisaties wat zij voor u kunnen betekenen. In elke gemeente zijn deze aanwezig. * Aarzelt u niet om soms een deel van de zorg met anderen te delen of deels uit handen te geven (thuiszorg, dagbesteding). Daardoor houdt u het langer vol! * Ga er ( samen) op uit, onderneem (samen) nieuwe dingen. Op de pagina s hierna vindt u hiervoor vele mogelijkheden. 2.

3 ACTIVITEITEN ALZHEIMER NEDERLAND, AFDELING OOST-VELUWE Alzheimer Nederland afdeling Oost-Veluwe, kan u de weg wijzen naar lokale instanties en mogelijkheden voor hulp in uw omgeving. Onze afdeling is actief in de gemeenten: Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde en Voorst. De afdeling Oost-Veluwe ontplooit een aantal activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Zo geven we voorlichting, komen we op voor de belangen van mensen met dementie en organiseren we verschillende activiteiten. Wilt u hier meer over weten, bezoek dan eens onze website: U kunt ook terecht bij: het afdelings-secretariaat: tel.nr. : oveluwe@alzheimernederland.nl/oostveluwe ALZHEIMERCAFE S IN ONZE REGIO Wat is het Alzheimer Café en voor wie is het bedoeld? Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen en gemoedelijke sfeer kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Informatie over dementie en de gevolgen ervan komen aan de orde, vaak met behulp van (een) deskundige(n), maar er is ook ruimte voor ontspanning. In de pauze is er gelegenheid om bij te praten met (ervarings)deskundigen of een afspraak te maken met één van de aanwezige hulpverleners. Iedereen die een vraag heeft over dementie kan in het Alzheimer Café terecht, ongeacht of het uzelf betreft, een familielid of vriend(in), of beroepshalve. Aanmelding is niet nodig. Alzheimer Café Apeldoorn: Locatie: Woonzorgcentrum De Loohof, Koning Lodewijklaan 2. Elke tweede dinsdagavond van de maand. Inloop vanaf uur. Programma van uur. Info: Karin Fennes, Programma 1 e kwartaal: 12 januari : Vakantie 9 februari : Ik ben niet kwijt 8 maart : Optreden Sweet Memories Alzheimer Café Heerde: Locatie: De Spikke, Stationsstraat 8. Elke tweede maandagavond van de maand. Inloop vanaf uur. Programma van uur. Info: Jan Heining, Programma 1 e kwartaal: 11 januari : Omgangstips bij dementie 8 februari : Diagnose dementie, het belang van de diagnosestelling 14 maart : Hoe verder na de diagnose dementie Nadere bijzonderheden over het programma, zoals wie de sprekers zijn, kunt c op de website: 3.

4 DEMENTIE NETWERKEN, INFORMATIE EN ACTIVITEITEN Aangezien mensen met dementie zich veelal niet bewust zijn van hun situatie, bestaat er geen patiëntenvereniging voor mensen met dementie. Daarom treedt Alzheimer Nederland op als belangenbehartiger voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Onze afdeling neemt, namens de mensen met dementie en hun mantelzorgers, deel aan het Netwerk Dementie Oost-Veluwe dat ketenzorg dementie realiseert. Ketenzorg betekent zorgen voor samenhang in de diverse ondersteuningsmogelijkheden die er zijn. Netwerk Dementie Oost-Veluwe omvat de gemeenten: Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem en Heerde. In de gemeente Voorst is een eigen netwerk dementie: Wegwijs Dementie Voorst. Hierin werken Gemeente Voorst, zorg- en welzijnsorganisaties en Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe samen. ACTIVITEITEN WEGWIJS DEMENTIE VOORST: INFORMATIE AVONDEN IN TWELLO Informatie-bijeenkomsten werden in 2014 en 2015 goed bezocht. In 2016 wordt een zestal informatie avonden georganiseerd : Wegwijzer voor dementie. Deze vinden plaats in gebouw Irene, Dorpsstraat 10, Twello, inloop uur, start uur. De voorlopige agenda is: Woensdag 17 februari : Als thuis wonen moeilijk wordt. Dinsdag 19 april : Praktische hulpmiddelen en tips thuis Data en programma volgende bijeenkomsten in volgende nieuwsbrief. ACTIVITEITEN NETWERK DEMENTIE OOST VELUWE: CASEMANAGERS DEMENTIE Een casemanager dementie is een persoonlijke wegwijzer en begeleider bij mensen thuis. Aanmelding gebeurt bij voorkeur via uw huisarts of de Polikliniek Geriatrie. Een casemanager denkt met u mee, geeft advies en informatie over dementie, regelt en coördineert de benodigde zorg en ondersteunt en begeleidt de mantelzorger(s). Zo draagt de casemanager eraan bij dat u met uw partner zo lang mogelijk op de meest passende en veilige wijze thuis kunt blijven wonen. De casemanager overlegt indien nodig met de huisarts of andere hulpverleners. Soms is er een wachttijd totdat de casemanager met regelmaat kan starten. Om in de tussentijd mensen toch op weg te helpen met hun vragen, worden in 2016 informatiebijeenkomsten georganiseerd in de Geheugensteunpunten. Voor Apeldoorn zijn de data reeds gepland. Voor Brummen, Eerbeek en Epe zal dat nog gebeuren. De informatiebijeenkomsten worden gegeven door de casemanagers dementie in samenwerking met de coördinator van het Geheugensteunpunt. Bij verwijzing door de huisarts wordt de patiënt hiervoor uitgenodigd. 4.

5 GEHEUGENSTEUNPUNTEN Wat is een Geheugensteunpunt en voor wie is het bedoeld? U kunt er terecht met al uw vragen over vergeetachtigheid. Het Geheugensteunpunt geeft u persoonlijke informatie, ondersteuning en objectief advies. Daarnaast zijn ze er ook voor het ontmoeten van lotgenoten en voor activiteiten. Breng een vrijblijvend bezoek aan één van onze vestigingen! APELDOORN: MANDALA, Sportlaan 2. Openingstijden: elke dinsdag en donderdag van uur Contact: Philo Vierbergen, DE KAP, Regentesselaan 2b. Openingstijden: elke dinsdag van uur. Zowel bij Mandala als De Kap: voor informatie en een activiteit. Contact: Philo Vierbergen, EPE: KULTURHUS EGW: Stationsstraat 25. Openingstijden: Elke dinsdag van uur een afwisselend activiteitenprogramma. Elke woensdag van uur met één keer in de maand een thema ochtend van uur. Contact: Lida van Moorst, tel.nr BRUMMEN: PLEIN 5: van Limburg Stirumplein 5. Openingstijden: elke maandag van uur. Contact: Heidy Nusselder, of EERBEEK: TJARK RIKSCENTRUM: Derickxkamp 2a. Openingstijden: elke donderdag van uur. Contact: Heidy Nusselder, of Programmaoverzicht: kijk onder de kop Activiteitenprogramma op: ONDERSTEUNINGSGROEPEN IN APELDOORN EN EPE De zorg voor iemand met dementie kan bijna niemand alléén op zich nemen. In de ondersteuningsgroepen kan vrijuit en in een vertrouwelijke omgeving gepraat worden over problemen die men tegenkomt. Herkenning vinden bij anderen levert vaak ook goede adviezen op. De groep is een trefpunt voor mantelzorgers (partners, familieleden) van mensen met dementie. Er zijn groepen voor partners van mensen met dementie, alsook voor degenen die via hun vader, moeder of ander familielid betrokken raken bij deze ziekte. Recent is een groep gestart voor mensen van wie de partner is opgenomen. Aanmelden en informatie via de coördinator gespreksgroepen: Apeldoorn: Philo Vierbergen: telefoon: of Karin Fennes (Steunpunt mantelzorg De Kap): telefoon: Epe: Lida van Moorst: telefoon:

6 ONTMOETINGSPLEKKEN IN APELDOORN Op verzoek en met steun van de Gemeente Apeldoorn is er in 2015 gestart op diverse Ontmoetingsplekken met het geven van informatie over geheugenproblemen en dementie. Dit wordt in 2016 vervolgd, als eerste: op 3 februari in Talma Borgh, Fortlaan 47, Apeldoorn Thema: (Be-)Leven met Dementie Een informatieve middag met muziek, bewegen en informatie. In het programma is naast voorlichting vooral ook ruimte ingericht voor informatie over praktische problemen waar mensen met dementie en hun mantelzorgers tegenaan lopen. Verschillende professionals zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst is gratis, aanmelden is niet noodzakelijk, wel wenselijk via: tel.nr of via de mail: info@talma-borgh.nl Meer data en locaties volgen later via de website: O n v e r g e t e l ij k Programma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers CODA Museum Apeldoorn maakt kunst toegankelijk voor mensen met dementie, en hun mantelzorgers. Bewonder en bespreek samen kunstwerken in een ontspannen en positieve sfeer. Ervaringen van bezoekers: "Een warm gevoel, interactief, vrolijk" Januari Februari Maart : Tentoonstelling: Kleren vertellen een verhaal : Tentoonstelling: Geborgenheid : Tentoonstelling: Vernieuwd Verleden Aanmelden voor een rondleiding: Individuele bezoekers zijn samen met hun mantelzorger welkom op de volgende tijden: Iedere eerste maandag van de maand van uur. Vanaf uur inloop met koffie/thee. Prijs: 7,50 per deelnemer, inclusief entreeprijs en kopje koffie/thee. De eerste drie mensen die voor 7 maart een mailtje sturen naar aanmeldingen, krijgen voor de tentoonstelling van maart de tweede toegangskaart ter waarde van 7,50 gratis. Reserveren is noodzakelijk, tot uiterlijk uur op de vrijdag voor aanvang van het programma via: aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl of bel: Meer informatie: Bezoekadres: Vosselmanstraat 299, 7311 CL, Apeldoorn. 6

7 PRAKTISCHE TIPS Folder Bent u al bekend met de Alzheimer Assistent? De website/app waarnaar de folder verwijst, staat boordevol praktische tips voor het omgaan met meer dan vijftig veelvoorkomende situaties. Ga naar: of download de app voor tablet of smartphone. De 10 meest gestelde vragen over dementiezorg: Kijk niet naar wat er niet meer kan maar wees nieuwsgierig naar wat er nog wél kan: Hoe ga ik om met iemand met dementie?: Op de website van Alzheimer Nederland vindt u meer informatie over de verschillende vormen van dementie, de verschijnselen, medicatie, omgaan met dementie en hulp bij dementie. Deze informatie kunt u lezen en downloaden via Het kan ook zonder computer. Onze Publieksservice helpt u graag via De alzheimer telefoon is bereikbaar van uur via (gratis) VOOR SUPERMARKTEN: heeft Alzheimer Nederland nu een kant-en-klaar informatiepakket. Een sessie met alleen voorlichting is mogelijk, maar ook met acteurs erbij voor omgangstraining. In onderlinge overeenstemming worden de kosten bepaald. De cursusbijeenkomst wordt bij voorkeur ter plekke bij de supermarkt gegeven. Bent u geïnteresseerd dan kunt u contact opnemen met: Jasper Kimenai van Alzheimer Nederland (J.Kimenai@alzheimer-nederland.nl) Mooie actie van een slager. Op het bordje de tekst: Vanaf 2016 mogen wij geen plastic tasjes meer gratis weggeven. Wij rekenen 0,20 per tasje. De opbrengst storten wij op de rekening van Alzheimer Nederland. Wilt u informatie over de mogelijkheid om zelf actief te zijn als vrijwilliger bij afdeling Oost- Veluwe van Alzheimer Nederland? Meld dit bij Cora Versteeg: bestuurslid Vrijwilligers: coraversteeg@lamaro.nl Hebt u vragen, tips of opmerkingen wat betreft de nieuwsbrief? of hebt u onderwerpen of activiteiten die u in een volgende Nieuwsbrief besproken zou willen zien? Meld dit bij Froukje Manuel, bestuurslid Communicatie: f.manuel@chello.nl Thema volgende nieuwsbrief: DE MANTELZORGER 7

NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING

NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING NIEUWSBRIEF 2 April-Mei-Juni 2016 2016 OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING Geachte lezer, Deze nieuwsbrief is een activiteit van onze afdeling en zal, in het kader van een dementievriendelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 7 Juli - Augustus - September 2017

NIEUWSBRIEF 7 Juli - Augustus - September 2017 NIEUWSBRIEF 7 Juli - Augustus - September 2017 Geachte lezer, Dit is alweer de derde nieuwsbrief van 2017. Vorig jaar is onze afdeling hiermee gestart: informatie bestemd voor mensen met dementie en voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING

NIEUWSBRIEF OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING NIEUWSBRIEF 3 Juli-Augustus-September 2016 OP WEG NAAR EEN DEMENTIEVRIENDELIJKE SAMENLEVING Geachte lezer, Dit is alweer de derde nieuwsbrief, bestemd voor mensen met dementie en voor degenen die hen als

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Datum: donderdag 5 juni 2014 Aanvang: 19:00 Presentatie Vereniging Alzheimer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 4. Oktober-November-December ZO LANG MOGELIJK THUISWONEN

NIEUWSBRIEF 4. Oktober-November-December ZO LANG MOGELIJK THUISWONEN NIEUWSBRIEF 4 Oktober-November-December Geachte lezer, Dit is alweer de vierde nieuwsbrief, bestemd voor mensen met dementie en voor degenen die hen als mantelzorger of hulpverlener ondersteunen. Het is

Nadere informatie

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog Start Alzheimercafe s in 1997 Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog 8 Alzheimer cafe s + 1 Jungheimercafe Oosterwolde/Drachten/Leeuwarden/Franeker/Wolvega/ Sneek/Dokkum/Drachten Dementie is de naam

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016 Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt September 2016 september 2016 In deze editie: Hoi Ingeborg, dit is een test! Trefpunt Mantelzorg Wandelen Werkt! Wandelen met een wandelcoach door mooi Bellingwedde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 6 April - Mei - Juni 2017

NIEUWSBRIEF 6 April - Mei - Juni 2017 NIEUWSBRIEF 6 April - Mei - Juni 2017 Geachte lezer, Dit is alweer de tweede nieuwsbrief van 2017. Vorig jaar is onze afdeling hiermee gestart: informatie bestemd voor mensen met dementie en voor degenen

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag opent haar deuren in september 2012 Wat is een ontmoetingscentrum? Een ontmoetingscentrum

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie De Kopgroep in Nieuwegein Praten over en omgaan met uw dementie "In het begin vond ik het eng", vertelt Pieter. "Nu zeg ik het gewoon tegen iedereen: Ik heb Alzheimer." Omgaan met dementie Sinds de diagnose

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Activiteiten in uw regio

Activiteiten in uw regio Activiteiten in uw regio Activiteiten van Parkstad Limburg Als u of uw naaste met dementie te maken krijgt of twijfelt of er sprake is van dementie, komt er heel veel in een keer op u af. U hebt allerlei

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort: NIEUWSBRIEF AGENDA in het kort: Don. 17 april 10.30 12.00uur Koffie ochtend t Middelpunt, Schipluiden Woe. 14 mei 10.00 11.30 uur wat houdt u bezig Cursusruimte, Den Hoorn Ma. 23 juni 14.30-15.30 uur Als

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015

Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015 Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015 Het Geheugensteunpunt Steun bij Dementie waar aan ù gedacht wordt L. van Moorst Coördinator Geheugensteunpunt, J.Schuurmans Netwerkcoördinator, Netwerk Dementie Oost-Veluwe

Nadere informatie

Onvergetelijk Zeeuws Museum

Onvergetelijk Zeeuws Museum Onvergetelijk Zeeuws Museum Overzicht van activiteiten die het Zeeuws Museum de komende maanden biedt voor mensen met dementie, naasten, zorgverleners en geïnteresseerden: Rondleidingen Onvergetelijk Zeeuws

Nadere informatie

Dementie Radboud universitair medisch centrum

Dementie Radboud universitair medisch centrum Dementie Bij u, uw partner of familielid is dementie vastgesteld. In deze folder kunt u lezen wat dementie is en waar u voor verdere vragen en informatie terecht kunt. Vanwege de leesbaarheid wordt in

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN Hof van Batenstein 3 T: 0347-374 097 www.welzijnvianen.nl / c.sterk@welzijnvianen.nl Programma eerste kwartaal 2016 Donderdag 14 januari Donderdag 18 februari Maandag 14 maart

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Casemanagement bij dementie. Folder over casemanagement bij dementie in Twentse gemeenten

Casemanagement bij dementie. Folder over casemanagement bij dementie in Twentse gemeenten Casemanagement bij dementie Folder over casemanagement bij dementie in Twentse gemeenten Vóór en na de diagnose dementie zijn er vaak veel vragen en is er veel onzekerheid over de toekomst. Kunt u nog

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 Oktober - November - December 2017

NIEUWSBRIEF 8 Oktober - November - December 2017 NIEUWSBRIEF 8 Oktober - November - December 2017 Geachte lezer, Dit is alweer de vierde en laatste nieuwsbrief van 2017 met informatie bestemd voor mensen met dementie en voor degenen die hen als mantelzorger

Nadere informatie

Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015

Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015 Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015 Niet vergeten, samen doen! Wie zijn wij en wat doen wij? Om wie gaat het? Wat vindt

Nadere informatie

PROGRAMMA DAGACTIVITEITEN- EN ONTMOETINGSCENTRUM

PROGRAMMA DAGACTIVITEITEN- EN ONTMOETINGSCENTRUM ONTMOETINGSHUIS PROGRAMMA DAGACTIVITEITEN- EN ONTMOETINGSCENTRUM 2016 PROGRAMMA ONTMOETINGSHUIS Lekker bewegen, uw geheugen actief houden of activiteiten gericht op het zelf blijven doen wat u belangrijk

Nadere informatie

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum Voor mensen die problemen ondervinden met het verwerken van informatie en/of geheugen en taal Dagactiviteitencentrum Inovum in Loosdrecht

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Leven met dementie. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis. Advies, begeleiding, behandeling en woonvormen

Leven met dementie. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis. Advies, begeleiding, behandeling en woonvormen Leven met Advies, begeleiding, behandeling en woonvormen Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij ons Behandeling en expertise Bij u thuis Nieuw thuis Ben ik gewoon vergeetachtig of

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onder behandeling van de neuroloog omdat bij u de

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Dementievriendelijke samenleving Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Prognose groei Inleiding Dementie Wat is dementie? Dementie in beeld

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Dementie. Havenziekenhuis

Dementie. Havenziekenhuis Dementie Uw arts heeft met u en uw naasten besproken dat er (waarschijnlijk) sprake is van dementie. Mogelijk bent u hiervan geschrokken. Het kan ook zijn dat u of uw omgeving hier al op voorbereid was.

Nadere informatie

Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij dementie

Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij dementie Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij dementie Ik heb geen Alzheimer want dat komt bij ons in de familie niet voor. Is het normaal dat mijn

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten.

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Themabijeenkomsten over dementie en alles wat daarbij komt kijken: van interactieve lezingen met voorbeelden uit de praktijk tot informatie

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Dementie

Ontmoetingscentrum Dementie Ontmoetingscentrum Dementie Thuiszorg Samen zorgen, niet vergeten De zorg voor iemand met een ernstig geheugen - probleem kan heel zwaar zijn. U loopt tegen veel vragen en problemen op. Hoe kunt u bijvoorbeeld

Nadere informatie

Extra aandacht vragen én geven

Extra aandacht vragen én geven SPECIAL September 2015 Extra aandacht vragen én geven Programma Week van Dementie Extra aandacht vragen én geven Voor u ligt een speciale editie van onze nieuwsbrief. Als netwerk zijn we steeds op zoek

Nadere informatie

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie?

Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? ACTIVITEITENAANBOD VOORJAAR 2019 met getuigenis van een mantelzorger met o.a. thema s Over veranderend gedrag bij dementie & Wat is dementie? met een deskundig spreker van het expertisecentrum dementie

Nadere informatie

Mantelzorg NieuwsbriefNummer 1 april 2011

Mantelzorg NieuwsbriefNummer 1 april 2011 Mantelzorg NieuwsbriefNummer 1 april 2011 Voorwoord Ach, iedereen vergeet wel eens iets denk ik als ik niet meer precies weet wie mij allemaal hebben gefeliciteerd met mijn verjaardag. Of als ik naar boven

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven.

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven. Dementie Leven met dementie Wat Evean voor u kan betekenen Evean. Midden in het leven. Dementie? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Bij dementie verandert er veel in het leven. Niet alleen voor uzelf

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... Beste ouders,

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... Beste ouders, NIEUWSBRIEF Talenten kleure n kinderen... Beste ouders, Belangrijke data: Dinsdag 18 september Informatieavond in beide gebouwen groepen 1 t/m 4 19.30-20.30 Donderdag 20 september Informatieavond groepen

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid

Nadere informatie

Jaarverslag De Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met dank aan netwerkpartners, vrijwilligers en onze cliënten

Jaarverslag De Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met dank aan netwerkpartners, vrijwilligers en onze cliënten De Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en hun mantelzorgers Met dank aan netwerkpartners, vrijwilligers en onze cliënten P. Vierbergen, coördinator geheugensteunpunt en L. van Gogh, Ketenregisseur,

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Activiteiten in uw regio

Activiteiten in uw regio Activiteiten in uw regio Activiteiten van Midden-Kennemerland Als u of uw naaste met dementie te maken krijgt of twijfelt of er sprake is van dementie, komt er heel veel in een keer op u af. U hebt allerlei

Nadere informatie

Omdat onze vriendin niet alles meer onthoudt, helpen we haar een handje

Omdat onze vriendin niet alles meer onthoudt, helpen we haar een handje Omdat onze vriendin niet alles meer onthoudt, helpen we haar een handje Vandaag is: Donderdag 24 december 2015 Medicijnen 2 x paracetamol met een slokje water en vermelden in de app u- Pedicure Ik moet

Nadere informatie

Mét familie gaat het beter

Mét familie gaat het beter Mét familie gaat het beter GGZ ingeest staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en u. In deze brochure leest u hoe we u als familielid, vriend of andere naaste van de patiënt

Nadere informatie

Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen?

Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen? Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen? Dit product is een samenwerkingsverband tussen Dijk en Duin, Zorgbalans Velsen en ViVa! Zorggroep. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Informatie

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke samenleving Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Voorbeelden 4. Tips 5. Acties 6. Hoe gaan we verder?

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Aandacht voor dementie

Aandacht voor dementie Aandacht voor dementie Informatie over dementie en de beschikbare hulp in de gemeente Heumen Samen staan we sterker! #Alzheimer Nederland gemeente Heumen leven samen Dementie is heel ingrijpend. Als u

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Inleiding U heeft een afspraak op de Dagkliniek Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op dag van uur tot uur. Het is belangrijk dat u op tijd

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken

Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken Geheugenproblemen en/of veranderingen in gedrag Vooral oudere mensen kunnen last hebben van vergeetachtigheid. Op zich is dat niet zo erg. Maar

Nadere informatie

Activiteiten in uw regio

Activiteiten in uw regio Activiteiten in uw regio Parkstad Limburg Als u of uw naaste met dementie te maken krijgt of twijfelt of er sprake is van dementie, komt er heel veel in een keer op u af. U hebt allerlei praktische en

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Welkom op de polikliniek Geriatrie

Welkom op de polikliniek Geriatrie Welkom op de polikliniek Geriatrie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak op de polikliniek Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.2. 4 e kwartaal 2014

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.2. 4 e kwartaal 2014 Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.2. 4 e kwartaal 2014 Inleiding Aan het eind van het jaar kijk ik dankbaar terug op een half jaar Odensehuis in de Hoeksche Waard. Het bezoekers aantal neemt toe

Nadere informatie

Casemanagers Dementie Ervaring

Casemanagers Dementie Ervaring Ervaring Het dementeringsproces van mijn man was heel zwaar. Gelukkig stond ik er niet alleen voor. Ik kon een beroep doen op mijn casemanager. Ze ving veel voor mij op voor wat betreft de regelzaken en

Nadere informatie

Wat is dementie? Radboud universitair medisch centrum

Wat is dementie? Radboud universitair medisch centrum Wat is dementie? Bij de diagnostiek en behandeling van mensen met dementie werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis nauw samen met het Radboud Alzheimer Centrum in het Radboudumc te Nijmegen. We wisselen voortdurend

Nadere informatie

Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging

Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Ada van Bergen, Vicevoorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Riet Geerling, Secretaris

Nadere informatie

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender juli, augustus, september 2017

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender juli, augustus, september 2017 Ontmoetingsplein Activiteitenkalender juli, augustus, september 2017 Ontmoetingspleinen Bent u ouder dan 65 jaar? Wilt u graag leeftijdsgenoten ontmoeten of samen met anderen activiteiten ondernemen? Brengt

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. laurens De Blijvenburg

Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. laurens De Blijvenburg Laurens De Blijvenburg Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers laurens De Blijvenburg Wat is een ontmoetingscentrum? Een ontmoetingscentrum is er voor mensen met lichte tot matige

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers.

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers. MEE Mantelzorg Postbus 3016 3301 DA Dordrecht Johan de Wittstraat 40A 3311 KJ Dordrecht T 078 750 89 00 servicebureau@meedrechtsteden.nl www.meemantelzorg.nl Aan alle Mantelzorgers in Dordrecht Datum 24-05-2017

Nadere informatie

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender Ontmoetingsplein Activiteitenkalender Oktober November December 2017 Ontmoetingspleinen Bent u ouder dan 65 jaar? Wilt u graag leeftijdsgenoten ontmoeten of samen met anderen activiteiten ondernemen? Brengt

Nadere informatie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2014 pavo 0952 Inleiding U heeft een afspraak op de Dagkliniek Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

Weesp Dementievriendelijk

Weesp Dementievriendelijk Weesp Dementievriendelijk NIEUWSBRIEF, april 2018, jaargang 3 Synagoge Weesp 1. Het Alzheimer café Weesp van 3 mei 2018. Vanavond is het thema: bewegen en dementie. Gastspreekster is Dionne Soesbergen,

Nadere informatie

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Thema s voor het Alzheimer Café Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Medische aspecten Wat is dementie? Medische aspecten Verschillende

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Wegwijzer voor mantelzorgers

Wegwijzer voor mantelzorgers Wegwijzer voor mantelzorgers Zorgt u voor uw partner, vader, moeder, kind, vriend of vriendin? Dan bent u mantelzorger. Vaak gaat het zorgen goed, maar na verloop van tijd kan de zorg (te) zwaar voor u

Nadere informatie

KOFFIE-IN. Elke maandagochtend nodigt de geur van koffie en vers gebakken koekjes dorpsgenoten uit om binnen te lopen bij de Koffie-In.

KOFFIE-IN. Elke maandagochtend nodigt de geur van koffie en vers gebakken koekjes dorpsgenoten uit om binnen te lopen bij de Koffie-In. Voorjaar 2018 NIEUWSBRIEF Het steunpunt OOK Zandvoort is er voor alle inwoners van Zandvoort Noord die door bijvoorbeeld ziekte, beperking of ouderdom steun kunnen gebruiken. Door mensen waar nodig te

Nadere informatie

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Renkum Uitgave: zomer 2013 Inhoud: - Respijtweekend voor mantelzorgers uit de regio Renkum, Wageningen en Ede - Dag van de Mantelzorg in kasteel Doorwerth: u komt toch

Nadere informatie

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Januari - februari 2013 Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Ontmoetingen en activiteiten Heeft u behoefte aan ontspanning, ontmoeting en/of activiteiten? Laurens en KijkopWelzijn bieden met het Ontmoetingsplein

Nadere informatie

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten De Dementie- en Mantelzorgconsulent organiseren en coördineren, in samenwerking met een grote groep vrijwilligers, een aantal activiteiten voor

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

vind. Uw manier van leven met dementie. Informatie over: Dementie

vind. Uw manier van leven met dementie. Informatie over: Dementie vind. Informatie over: Dementie Uw manier van leven met dementie. Wanneer u dementie vermoedt bij uzelf of bij uw familie, dan komt er veel op u af. Laurens helpt. In deze folder leest u over dementie

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Yvonne Kroonenberg te gast! Agenda

Yvonne Kroonenberg te gast! Agenda Agenda GGZ Noord-Holland-Noord 30 juni, 19.00-21.00 uur. Thema: Omgaan met stress/burn-out. Yvonne Kroonenberg te gast! Woensdag 2 september is schrijfster Yvonne Kroonenberg te gast bij de Palatijn in

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie