Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Bijstand aan Zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan?

2 Heeft u een eigen bedrijf en verdient u niet voldoende geld om rond te komen? In deze folder leest u hoe de gemeente u hierbij kan ondersteunen. En of u gebruik kunt maken van een Bbz-uitkering (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Wie kan gebruik maken van de Bbz? 1. Startende zelfstandigen met een uitkering 2. Zelfstandigen met tijdelijke financiële problemen 3. Oudere zelfstandigen (55-plussers) met een niet-levensvatbaar bedrijf 4. Zelfstandigen die hun niet-levensvatbaar bedrijf willen beëindigen 1. Startende zelfstandigen met een uitkering Heeft u een uitkering en wilt u starten met een eigen bedrijf? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van een Bbz-uitkering. Voorbereidingsperiode Voordat u uw onderneming start, kunt u zich maximaal een jaar oriënteren op het ondernemerschap. De gemeente toetst u op uw zogenaamde ondernemerscapaciteiten en uw bedrijfsidee op haalbaarheid. Als de gemeente deze toets positief beoordeeld, heeft u een jaar de tijd om, met behoud van uitkering, u voor te bereiden op het starten van uw bedrijf. Tijdens dit jaar mag u cursussen volgen en/ of marktonderzoek(en) doen. U stelt dan een ondernemingsplan op. Tijdens deze periode kunt u uw bijstandsuitkering behouden en mogelijk vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. U moet zich dan wel gedurende deze periode laten begeleiden door een deskundige. Renteloze lening in voorbereidingsjaar Het starten van een eigen bedrijf kost geld. Voor de extra kosten die u maakt in het jaar waarin u zich voorbereidt, kunt u van de gemeente een renteloze lening krijgen. Zodra uw bedrijf daadwerkelijk van start gaat, wordt de lening een rentedragende lening en moet u deze terug betalen. Onderzoek naar levensvatbaarheid bedrijf Begint u na het voorbereidingsjaar met uw bedrijf? Dan doet de gemeente eerst onderzoek naar de levensvatbaarheid van het bedrijf. Levensvatbaar betekent dat uw inkomen uit het bedrijf genoeg oplevert voor u (en uw

3 jaar na de start kan de gemeente (een deel van) de kosten hiervoor vergoeden. Bbz-uitkering Liggen de inkomsten uit uw bedrijf onder het bijstandsniveau? Dan kunt u maximaal 36 maanden een aanvulling op uw inkomen krijgen tot bijstandsniveau. Na die periode kunt u verlenging krijgen als u om medische of sociale redenen uw bedrijf niet volledig kunt uitoefenen. Deze aanvullende uitkering ontvangt u in eerste instantie als een renteloze lening. Achteraf bekijkt de gemeente of uw bedrijf voldoende winstgevend is om de uitkering geheel of gedeeltelijk terug te kunnen betalen. gezin) en voor het voortbestaan van het bedrijf. Hierbij kunnen andere inkomsten ook meetellen. Als de gemeente verwacht dat uw bedrijf levensvatbaar is, dan kunt u aan de slag als zelfstandige. Als u een bijstandsuitkering heeft, zet de gemeente deze stop. Als u eenmaal als zelfstandige bent begonnen, hoeft u niet meer te solliciteren. Starterskrediet De gemeente kan u als startende ondernemer een bedrijfskapitaal van maximaal ,00 geven. Dit is een lening waarover u rente betaalt. Deze lening moet u volledig terug betalen. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? Uw bedrijf moet levensvatbaar zijn U moet aan de vestigingseisen (o.a. vergunningen) voldoen U bent minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf werkzaam Hulp via een bank of een borgstellingsfonds is niet meer mogelijk Wat gebeurt er als uw onderneming niet slaagt? Als een eigen bedrijf niet haalbaar blijkt, stopt u met het werk als zelfstandige. U moet zich dan uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voldoet u aan de voorwaarden voor een bijstandsuitkering, dan heeft u direct weer recht op een bijstandsuitkering. Vergoeding begeleidingskosten na start Als uw bedrijf eenmaal begonnen is, is deskundige begeleiding vaak gewenst. In het eerste

4 2. Zelfstandigen met tijdelijke financiële problemen Heeft u al langere tijd een eigen bedrijf en heeft tijdelijk financiële problemen? Dan kunt u een beroep doen op de Bbz. U kunt een uitkering of bedrijfskapitaal krijgen. Bbz-uitkering Als u tijdelijk niet kunt rondkomen, kunt u een uitkering krijgen. Deze vult uw inkomen aan tot de bijstandsnorm. U kunt deze uitkering maximaal twaalf maanden krijgen. Heeft u langer behoefte aan financiële ondersteuning? Dan kan de gemeente besluiten de uit kering met maximaal 24 maanden te verlengen. De uitkering is een renteloze lening. De gemeente bekijkt of u een deel van de lening moet terugbetalen. Bedrijfskapitaal Bbz Als het voortbestaan van uw levensvatbare bedrijf gevaar loopt, kunt u recht hebben op bedrijfskapitaal. Het maximumbedrag dat u kunt krijgen is Het gaat hier om een rentedragende lening. De lening moet u binnen tien jaar terugbetalen. De rente volgt het niveau van de banken. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? Uw bedrijf moet na de bijstandsverlening levensvatbaar zijn. Dit wil zeggen dat uw inkomen uit het bedrijf, eventueel aan - gevuld met andere inkomsten, voldoende oplevert voor u (en uw gezin) en het voortbestaan van het bedrijf. U bent minimaal 1225 uur per jaar werkzaam zijn in uw bedrijf.

5 U kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of een borgstellingsfonds. Eigen vermogen Voor het vermogen bij een Bbz-uitkering gelden andere regels dan bij de Wet werk en bijstand. De gemeente onderzoekt wel hoeveel vermogen u heeft. Is uw vermogen hoger dan dan geeft de gemeente de Bbz-uitkering in de vorm van een lening. 3. Oudere zelfstandigen (55-plussers) met een niet-levensvatbaar bedrijf Bent u 55 jaar of ouder en heeft u een bedrijf dat niet meer levensvatbaar is? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de Bbz. U kunt in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskapitaal. Welke voorwaarden gelden hiervoor? U bent een zelfstandige en bent 55 jaar of ouder Uw inkomen uit uw bedrijf of beroep is lager dan de bijstandsnorm U hebt voorafgaande aan uw aanvraag minstens tien jaar achter elkaar een bedrijf of zelfstandig beroep uitgeoefend Uw bruto inkomen uit uw onderneming is gemiddeld ten minste per boekjaar Hoeveel geld krijgt u? De uitkering vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau dat voor u geldt. Bedrijfskapitaal Bbz In bepaalde gevallen kunt u ook een bedrag van maximaal van de gemeente lenen. Dit bedrijfskapitaal is bedoeld om te investeren in uw bedrijf. Als uw vermogen niet meer is dan hoeft u dit bedrag niet terug te betalen.

6 4. Zelfstandigen die hun nietlevensvatbaar bedrijf willen beëindigen. Moet u uw bedrijf beëindigen, omdat het niet langer levensvatbaar is? Dan kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Daarmee kunt u rondkomen in de periode dat u uw bedrijf beëindigt. Het is een uitkering tot het bijstandsniveau. Welke voorwaarden gelden hiervoor? U bent zelfstandige U heeft minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf gewerkt U stopt met uw bedrijf omdat het niet levensvatbaar is Welke gegevens zijn nodig om een Bbz-uitkering aan te vragen? Bij de Bbz-aanvraag moeten u en uw eventuele partner zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs). Ook moet u gegevens inleveren over: Uw woon- en gezinssituatie (huurcontract, koopakte, woonkosten) Uw bedrijf (inschrijving handelsregister, vergunningen, vennootschapscontract, koop- of huurovereenkomst bedrijfspand) Hoe lang kunt u gebruik maken van deze uitkering? U kunt maximaal twaalf maanden een aanvullende periodieke uitkering krijgen. Als het niet lukt om uw bedrijf binnen twaalf maanden te beëindigen, kunt u een verlenging krijgen van twaalf maanden. IOAZ Mogelijk hebt u recht op een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Deze uitkering moet u aanvragen voordat u met uw bedrijf stopt. Bij de gemeente kunt u meer informatie krijgen. Hoe vraagt u een Bbz-uitkering aan? Een Bbz-uitkering vraagt u aan bij de gemeente. Informeer bij de Bbz-consulenten van team Inkomen hoe u dat kunt doen.

7 Uw bedrijfsinkomen en vermogen (de balans, winst- en verliesrekening en toelichting over de laatste drie boekjaren) Het inkomen en vermogen van uw gezin buiten het bedrijf Het toekomstperspectief van het bedrijf in een ondernemingsplan of een doorstartplan Inleveren aanvraagformulier Lever uw aanvraagformulier met bewijsstukken in bij één van de loketten van de gemeente. U kunt het ook per post sturen naar de gemeente. Adressen staan op de achterkant van deze folder. Afhandelingstermijn De gemeente handelt uw aanvraag binnen 13 weken af. U krijgt een brief met het besluit hierover. Houdt er rekening mee dat de gemeente advies vraagt aan een extern adviesbureau, bijvoorbeeld het IMK of Vuurkracht.

8 Heeft u nog vragen? Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan de medewerkers van het Team Inkomen. U kunt op werkdagen tussen 9.00 en uur bellen met Dit is het algemene telefoonnummer van de gemeente Súdwest-Fryslân. De telefonist(e) zal uw vraag beantwoorden of u doorverbinden naar een medewerker van het Team Inkomen of u doorverbinden naar het Bbz cluster van de gemeente Sudwest- Fryslan. Loket Bolsward Kerkstraat 1, 8701 HP Loket Sneek Gedempte Neltjeshaven 10, 8601 CK Het loket in Bolsward is op werkdagen open van uur tot uur, behalve vrijdagmiddag. Het loket in Sneek is iedere werkdag open van uur tot uur. oktober 2016 Postadres: Gemeente Súdwest-Fryslân t.a.v. Team Beschikken Postbus HA te Sneek info@sudwestfryslan.nl Website: Nb. Aan deze folder kunt u geen rechten ontlenen.

Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan?

Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan? Bijstand aan zelfstandigen Voor wie is het en hoe vraagt u het aan? www.littenseradiel.nl www.sudwestfryslan.nl Heeft u een eigen bedrijf en verdient u niet voldoende geld om rond te komen? Misschien kunt

Nadere informatie

bijstandverlening voor starters en zelfstandigen

bijstandverlening voor starters en zelfstandigen bijstandverlening voor starters en zelfstandigen starters en zelfstandigen kunnen voor financiële bijstand een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) uitgave 2009 inhoudsopgave

Nadere informatie

Bijstandverlening voor zelfstandigen

Bijstandverlening voor zelfstandigen Bijstandverlening voor zelfstandigen Bijstandverlening voor zelfstandigen Inhoudsopgave Wat is het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)? 4 Wie kunnen een beroep doen op het Bbz? 5 Kunt u met

Nadere informatie

Bijstand voor zelfstandigen

Bijstand voor zelfstandigen Bijstand voor zelfstandigen Bijstand voor zelfstandigen Inhoudsopgave Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) 4 Voor wie is het Bbz bestemd? 4 Wanneer komt u voor het Bbz in aanmerking? 5 Mag

Nadere informatie

Ondernemen of ondernemer?

Ondernemen of ondernemer? Ondernemen of ondernemer? Een eigen bedrijf beginnen? Ontvangt u een bijstandsuitkering of een WW-uitkering of bent u zelfstandige en heeft u tijdelijk financiële problemen? Dan kan de RSD u helpen! Onder

Nadere informatie

Financiële ondersteuning voor (startende) ondernemers

Financiële ondersteuning voor (startende) ondernemers Financiële ondersteuning voor (startende) ondernemers Financiële ondersteuning voor (startende) ondernemers Zit u in de bijstand en wilt u een eigen bedrijf beginnen? Of heeft u een onderneming en verdient

Nadere informatie

Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers. www.niimegen.nl

Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers. www.niimegen.nl Bijstand voor ondernemers en ex-ondernemers www.niimegen.nl Financiële steun voor (ex-) ondernemers Bent u zelfstandig ondernemer en gaat het (even) niet zo goed met uw bedrijf? Of bent u al wat ouder,

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers Ondernemen is topsport! Ondernemen is leuk, spannend en vooral hard werken. Als ondernemer bepaal je

Nadere informatie

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers Bureau Zelfstandigen Posbus 63 3770 AB Barneveld Raadhuisplein 2 Barneveld (0342) 495 887 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00

Nadere informatie

Financiële steun voor ondernemers

Financiële steun voor ondernemers Financiële steun voor ondernemers Inkomenssteun en bedrijfskapitaal ondersteuning 55-plussers ondersteuning bij bedrijfsbeëindiging Financiële steun voor ondernemers Als ondernemer kunt u te maken krijgen

Nadere informatie

Financiële steun voor ondernemers

Financiële steun voor ondernemers Financiële steun voor ondernemers Inkomenssteun en bedrijfskapitaal ondersteuning 55-plussers ondersteuning bij bedrijfsbeëindiging Financiële steun voor ondernemers Als ondernemer kunt u te maken krijgen

Nadere informatie

Dienstverlening Werkplein Helmond aan gevestigde ondernemers Dienstverlening aan zelfstandig ondernemers op het Werkplein Regio Helmond

Dienstverlening Werkplein Helmond aan gevestigde ondernemers Dienstverlening aan zelfstandig ondernemers op het Werkplein Regio Helmond Dienstverlening Werkplein Helmond aan gevestigde ondernemers Dienstverlening aan zelfstandig ondernemers op het Werkplein Regio Helmond Wilt u een onderneming starten of beëindigen of bent u als ondernemer

Nadere informatie

financiële steun voor ondernemers

financiële steun voor ondernemers financiële steun voor ondernemers financiële steun voor onderneme U wilt een eigen bedrijf starten, uw eigen bedrijf behouden of juist stoppen met uw bedrijf. En daar hebt u financiële steun bij nodig.

Nadere informatie

Bijstand voor gevestigde ondernemers

Bijstand voor gevestigde ondernemers 28 Bijstand voor gevestigde ondernemers Algemene informatie Naast de startende ondernemer (zie IZ folder nr 27 Bijstand voor startende ondernemers kan ook de gevestigde ondernemer voor financiële hulp

Nadere informatie

Eigen bedrijf starten?

Eigen bedrijf starten? Eigen bedrijf starten? Deze brochure gaat in op de bijstandsmogelijkheden voor mensen die een eigen bedrijf of zelfstandig beroep beginnen. We vermelden alleen het begrip eigen bedrijf. Hiermee bedoelen

Nadere informatie

Stad met een hart. Wat heeft de gemeente zelfstandige ondernemers te bieden?

Stad met een hart. Wat heeft de gemeente zelfstandige ondernemers te bieden? Stad met een hart Wat heeft de gemeente zelfstandige ondernemers te bieden? Het team Zelfstandigen met van links naar rechts: Hans van Riemsdijk, John van Splunder en Annette Buitink-Bos. Informatie, advies

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Wat is het Bbz? Doelgroepen Ondernemers Soorten bijstand Hoe aanvragen? Wat is het Bbz? Zelfstandig ondernemers

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Eigen bedrijf. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Eigen bedrijf. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe Eigen bedrijf www.utrecht.nl/sozawe Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Inhoud Bureau Zelfstandigen 4 Starters 5 Gevestigde ondernemers 7 Oudere ondernemers 9 Ondernemers die hun bedrijf moeten

Nadere informatie

Wat heeft de gemeente zelfstandig ondernemers te bieden?

Wat heeft de gemeente zelfstandig ondernemers te bieden? Wat heeft de gemeente zelfstandig ondernemers te bieden? Informatie, advies en financieringsmogelijkheden voor ondernemers Heeft u een eigen bedrijf of zelfstandig beroep en lukt het u (tijdelijk) niet

Nadere informatie

Financiële ondersteuning en begeleiding. Zo zit het met financiiering en begeleiding via het. Zelfstandigenloket Flevoland!

Financiële ondersteuning en begeleiding. Zo zit het met financiiering en begeleiding via het. Zelfstandigenloket Flevoland! 1 Financiële ondersteuning en begeleiding Zo zit het met financiiering en begeleiding via het Zelfstandigenloket Flevoland! 2 INHOUD 1. Voorwoord 5 2. Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz

Nadere informatie

Van uitkering naar eigen onderneming

Van uitkering naar eigen onderneming Van uitkering naar eigen onderneming Van uitkering naar eigen onderneming Ook als u een uitkering heeft, kunt u een eigen bedrijf beginnen. Bureau Zelfstandigen kan u daarbij helpen. Het starten van een

Nadere informatie

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Podiumbijeenkomst 11 mei 2017

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Podiumbijeenkomst 11 mei 2017 Besluit bijstandsverlening zelfstandigen Podiumbijeenkomst 11 mei 2017 Voor wie? BBZ: Startende zelfstandigen Gevestigde zelfstandigen Oudere zelfstandigen Beëindigende zelfstandigen IOAZ Inkomensvoorziening

Nadere informatie

Bbz-regeling. Ondersteuning voor uw bedrijf

Bbz-regeling. Ondersteuning voor uw bedrijf Bbz-regeling Ondersteuning voor uw bedrijf Bbz-regeling: ondersteuning voor uw bedrijf 1 Bbz-regeling: ondersteuning voor uw bedrijf Wat, waar, wie, wanneer? WAT? Bbz is het Besluit bijstandverlening

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen; De Bbz-regeling

Besluit bijstandverlening zelfstandigen; De Bbz-regeling Aan onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Besluit bijstandverlening zelfstandigen; De Bbz-regeling Betreft informatie voor: de gevestigde ondernemer de startende ondernemer de oudere

Nadere informatie

Financiële ondersteuning voor ondernemers. Bbz-regeling

Financiële ondersteuning voor ondernemers. Bbz-regeling Financiële ondersteuning voor ondernemers Bbz-regeling De Bbz-regeling Bbz is het Besluit bijstandverlening zelfstandigen uit 2004, dat starters en gevestigde ondernemers ondersteuning biedt in bijzondere

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz)

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

Bbz. E-book. Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters

Bbz. E-book. Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters Bbz Besluit bijstandverlening zelfstandigen E-book Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters Waarom dit E-book? De Bbz-regeling biedt financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters.

Nadere informatie

Bbz. E-book. Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters

Bbz. E-book. Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters Bbz Besluit bijstandverlening zelfstandigen E-book Financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters Waarom dit E-book? De Bbz-regeling biedt financiële mogelijkheden voor ondernemers en starters.

Nadere informatie

Financiële hulp voor ondernemers vanuit de gemeente Rheden

Financiële hulp voor ondernemers vanuit de gemeente Rheden Financiële hulp voor ondernemers vanuit de gemeente Rheden Programma Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Inhoud Wie doet wat voor u? 2 Als u voor uzelf wilt beginnen 4 Een WW-uitkering en een eigen bedrijf beginnen 6 Een

Nadere informatie

Wegwijzer voor ondernemers. Regelingen voor zelfstandigen (Bbz en IOAZ)

Wegwijzer voor ondernemers. Regelingen voor zelfstandigen (Bbz en IOAZ) Wegwijzer voor ondernemers Regelingen voor zelfstandigen (Bbz en IOAZ) Wegwijzer voor ondernemers (Bbz / IOAZ) ISD de Kempen De intergemeentelijke sociale dienst (ISD) de Kempen voert voor de vijf Kempengemeenten

Nadere informatie

Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015

Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015 Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015 Algemeen Het uitgangspunt van deze beleidsregels is mensen in de bijstand de mogelijkheid bieden om gedeeltelijk in hun levensonderhoud

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz)

Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz) Aanvraagformulier Bijstand zelfstandigen (Bbz) Toelichting Met dit formulier vraagt u bijstand voor zelfstandigen aan. Stuur kopieën van alle gevraagde bewijsstukken mee. Stuur geen originele bewijsstukken,

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER IOAZ-uitkering

AANVRAAGFORMULIER IOAZ-uitkering AANVRAAGFORMULIER IOAZ-uitkering Met dit aanvraagformulier levert u gegevens aan zodat de Gemeente kan beoordelen of u recht heeft op een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015

Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015 Beleidsregels Deeltijd ondernemen in de bijstand Orionis Walcheren 2015 Algemeen Het uitgangspunt van deze beleidsregels is mensen in de bijstand de mogelijkheid bieden om gedeeltelijk in hun levensonderhoud

Nadere informatie

Rapport. Rapport over de gemeente Haarlemmermeer. Datum: 23 september 2013. Rapportnummer: 2013/0129

Rapport. Rapport over de gemeente Haarlemmermeer. Datum: 23 september 2013. Rapportnummer: 2013/0129 Rapport Rapport over de gemeente Haarlemmermeer Datum: 23 september 2013 Rapportnummer: 2013/0129 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Haarlemmermeer aan het verlenen van kwijtschelding aan

Nadere informatie

Titel beleidsnota. onder titel (optioneel) Uitvoeringsnota Bbz

Titel beleidsnota. onder titel (optioneel) Uitvoeringsnota Bbz Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Uitvoeringsnota Bbz 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De kaders... 5 1.1 Wettelijk kader: het Bbz... 5 1.2 Financiële kaders... 5 1.3 Onderzoek Ecorys Bbz 2004:

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Zaaknummer Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Wat zijn de voorwaarden? De gemeente Gennep biedt ondersteuning aan mensen met een laag inkomen. Bijzondere bijstand is een bijdrage in

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Van een uitkering naar een eigen bedrijf Inhoud Als u voor uzelf wilt beginnen 2 Vanuit een WW-uitkering een eigen bedrijf beginnen 3 Vanuit Ziektewet- of

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2015 (Bbz 2004) Gemeente Heerhugowaard

BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2015 (Bbz 2004) Gemeente Heerhugowaard BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2015 (Bbz 2004) Gemeente Heerhugowaard BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2015 (Bbz 2004) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2004 (Bbz 2004)

BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2004 (Bbz 2004) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 85590 17 september 2015 BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING ZELFSTANDIGEN 2004 (Bbz 2004) Gemeente Langedijk BELEIDSREGELS BESLUIT BIJSTANDVERLENING

Nadere informatie

Beleidsregel Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 WerkSaam Westfriesland

Beleidsregel Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 WerkSaam Westfriesland CVDR Officiële uitgave van WerkSaam Westfriesland. Nr. CVDR611080_1 28 juni 2018 Beleidsregel Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 WerkSaam Westfriesland Inleiding WerkSaam Westfriesland voert

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening

Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening Edwin Lahuis : Ondernemersadviseur Silke Eitink : Senior adviseur schuldhulpverlening ROZ facts Organisatie Ruim 30 medewerkers en 30 coaches Hoofdvestiging: Ondernemerscentrum H164 in Hengelo Loopbaanplein

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming 2014 aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming 2014 aanvragen Koopkrachttegemoetkoming 2014 aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan heeft u dit jaar misschien

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004)

AANVRAAGFORMULIER Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004) Cliëntnummer: Nummer werkproces Datum melding:. (in te vullen door de gemeente) AANVRAAGFORMULIER Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004) Met dit aanvraagformulier levert u gegevens aan zodat

Nadere informatie

17-6-2015. Bbz. Carlos Hoegen 16 juni 2015. Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen

17-6-2015. Bbz. Carlos Hoegen 16 juni 2015. Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen Bbz Carlos Hoegen 16 juni 2015 Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen 1 Ontstaan Bbz en juridische basis > Geschiedenis >Juridische basis ---------------------------------- Doelgroep Zelfstandigen met

Nadere informatie

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Datum ontvangst (niet invullen) Voorlopig verslag

Nadere informatie

Wijziging bedragen. WWB, IOAW en IOAZ. Inleiding

Wijziging bedragen. WWB, IOAW en IOAZ. Inleiding Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 juli 2014 vastgesteld op 1.495,20 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Wet werk en bijstand (WWB) per genoemde

Nadere informatie

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Programma Uitleg over het ZLF Bbz 2004/ondersteuning ZZP-ers Prestart WWB/Marginaal ondernemen Wat levert het op? Resultaten

Nadere informatie

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Datum ontvangst (niet invullen) Voorlopig verslag

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland. Nr. 109 15 juni 2015 Beleidsregel Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) WerkSaam

Nadere informatie

Overzicht van de bedragen genoemd in de Participatiewet en het Bbz 2004 per 1 juli 2016.

Overzicht van de bedragen genoemd in de Participatiewet en het Bbz 2004 per 1 juli 2016. Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 juli 2016 vastgesteld op 1.537,20 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet per genoemde datum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 28 719 Reïntegratiebeleid Nr. 27 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Goed voorbereid van start: vanuit een uitkeringssituatie

Goed voorbereid van start: vanuit een uitkeringssituatie Goed voorbereid van start: vanuit een uitkeringssituatie Startersevent Twente 2 juni 2016 Dick Schuur adviseur werk UWV Chantal Joldersma ondernemersadviseur ROZ Eigen bedrijf vanuit een uitkering Participatiewet

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Zaaknummer Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Wat zijn de voorwaarden voor bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen.

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr. invullen]], ;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr. invullen]], ; Ontwerpbesluit van [[ ]] tot wijziging van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 in verband met vernieuwing van de financieringssystematiek, het afsluiten van de instroom bij centrumgemeenten

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 De eerste handelingen van de zzp er / 1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Inschrijven in het handelsregister van de onderneming / 1 1.3 Aanmelding bij de Belastingdienst / 3 1.4 Het opzetten

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Zaaknummer Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Wat zijn de voorwaarden voor bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen.

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

de aan te leveren gegevens Onderscheid tussen primaire en secundaire gegevens

de aan te leveren gegevens Onderscheid tussen primaire en secundaire gegevens Bijlage I de aan te leveren gegevens Onderscheid tussen primaire en secundaire gegevens Bij het inleveren van bewijsstukken ten behoeve van het vaststellen van het recht op bijstand of voortzetting hiervan,

Nadere informatie

Inleiding 1. Kostendelersnorm IOAW en IOAZ

Inleiding 1. Kostendelersnorm IOAW en IOAZ Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2017 vastgesteld op 1.551,60 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet per genoemde

Nadere informatie

De Wsnp-regeling. Wet. schuldsanering natuurlijke personen. IMK Intermediair, uw kennis van zaken

De Wsnp-regeling. Wet. schuldsanering natuurlijke personen. IMK Intermediair, uw kennis van zaken De Wsnp-regeling Wet schuldsanering natuurlijke personen IMK Intermediair, uw kennis van zaken Wet schuldsanering natuurlijke personen Deze folder is een uitgave van IMK Intermediair. Zij dient ter verstrekking

Nadere informatie

Normenbrief 1 januari 2019

Normenbrief 1 januari 2019 Normenbrief 1 januari 2019 Inleiding Het bruto wettelijk minimumloon is per 1 januari 2019 vastgesteld op 1.615,80 per maand (was: 1.594,20). In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in

Nadere informatie

Starten vanuit een uitkering!

Starten vanuit een uitkering! Starten vanuit een uitkering! Startersplein Achterhoek 6 november 2014 Charlotte Leric adviseur werk UWV Benno Ekkelboom ondernemersadviseur ROZ Motivatie Redenen om ondernemer te worden: Ik wil zelf bepalen

Nadere informatie

Beleidsregels Het verrichten van zelfstandige werkzaamheden op bescheiden schaal gemeente Olst-Wijhe

Beleidsregels Het verrichten van zelfstandige werkzaamheden op bescheiden schaal gemeente Olst-Wijhe Vastgesteld door het college op 25 maart 2014 Publicatie in Huis aan Huis op 9 april 2014 Inwerkingtreding op 10 april 2014 Olst-Wijhe, 17 maart 2014 doc. nr.: 14.013240 Het verrichten van zelfstandige

Nadere informatie

Eigen woning en bijstand

Eigen woning en bijstand Eigen woning en bijstand www.utrecht.nl/sozawe Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Eigen woning en bijstand Deze folder is alleen voor cliënten van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SoZaWe) van

Nadere informatie

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op.

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op. NIEUWSBRIEF IGSD september 2013 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Bijverdienen en een bijstandsuitkering 2. De hoogte van uw uitkering is veranderd per 1 juli

Nadere informatie

Programma (10.30 12.30 uur)

Programma (10.30 12.30 uur) WELKOM! Programma (10.30 12.30 uur) Sociaal Akkoord en Participatiewet: de gevolgen voor MKBondernemers en ZZP ers Jetta Klijnsma Hans Spigt Actualiteiten rondom pensioen- en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen

Nadere informatie

Wijziging bedragen. WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 per 1 januari 2014. Inleiding

Wijziging bedragen. WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 per 1 januari 2014. Inleiding Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2014 vastgesteld op 1.485,60 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Wet werk en bijstand (WWB) per

Nadere informatie

STUDIEFINANCIERING BIJVERDIENEN. De IB-Groep komt je tegemoet. Maximum bedrag voor 2005 Wat zijn bijverdiensten Gevolgen van te veel bijverdiensten

STUDIEFINANCIERING BIJVERDIENEN. De IB-Groep komt je tegemoet. Maximum bedrag voor 2005 Wat zijn bijverdiensten Gevolgen van te veel bijverdiensten STUDIEFINANCIERING BIJVERDIENEN Als je studiefinanciering krijgt, mag je elk jaar een bedrag aan overige inkomsten hebben zonder dat je studiefinanciering daardoor in gevaar komt. In 2005 is dat 3 10.461,66.

Nadere informatie

Operatie Werk Gemeente Sûdwest-Fryslân Postbus HA Sneek

Operatie Werk Gemeente Sûdwest-Fryslân Postbus HA Sneek 1 Operatie Werk Gemeente Sûdwest-Fryslân Postbus 10.000 8600 HA Sneek 24 april 2018 BIJLAGE 1 - TOELICHTING BELEIDSREGELS PARTTIME ONDERNEMEN SÚDWEST-FRYSLÂN 2018 (PTO) Artikel 1 Begripsbepalingen In dit

Nadere informatie

Sport. Fonds. Jeugd. { Cultuur. School. met aanvraagformulier. Schooljaar 2013-2014. Laat je kind iets leuks doen!

Sport. Fonds. Jeugd. { Cultuur. School. met aanvraagformulier. Schooljaar 2013-2014. Laat je kind iets leuks doen! Jeugd { Cultuur Sport } School met aanvraagformulier Fonds Schooljaar 2013-2014 Laat je kind iets leuks doen! Het Jeugdfonds Ook kinderen uit gezinnen met weinig geld moeten mee kunnen doen aan (sociale)

Nadere informatie

BEELD VAN DE UITVOERING 2012

BEELD VAN DE UITVOERING 2012 BEELD VAN DE UITVOERING 2012 Bbz 2004 Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 IOAW IOAZ WPB WWB WWIK Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Toelichting op de Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2012.

Toelichting op de Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2012. Gelet op het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Steenwijkerland van dinsdag 22 januari 2008 en de op 11 november 2008 door de gemeenteraad aangenomen motie aanpassing minimabeleid, stelt het Dagelijks

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Actualiteit en Achtergrond

Actualiteit en Achtergrond Actualiteit en Achtergrond Partnertoeslag AOW 2015 1. Inleiding In 1996 besloot de toenmalige regering om de partnertoeslag in de AOW per 1 januari 2015 te laten vervallen. Nu is het zo dat iedereen die

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGOEDING EIGEN BIJDRAGE KINDEROPVANG

AANVRAAGFORMULIER VERGOEDING EIGEN BIJDRAGE KINDEROPVANG AANVRAAGFORMULIER VERGOEDING EIGEN BIJDRAGE KINDEROPVANG 1. U heeft recht op de vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang als: - U een bijstandsuitkering heeft of werkloos/ werkzoekend bent en als

Nadere informatie

Minimabeleid PC-regeling Aanvraag

Minimabeleid PC-regeling Aanvraag Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 646 Minimabeleid PC-regeling Aanvraag Let op: Uw

Nadere informatie

Normenbrief normen per 1 januari 2018

Normenbrief normen per 1 januari 2018 Normenbrief normen per 1 januari 2018 Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2018 vastgesteld op 1.578,00 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37

Nadere informatie

Minimabeleid Aanvraag

Minimabeleid Aanvraag Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 636 Minimabeleid Aanvraag Let op: Uw aanvraag om

Nadere informatie

Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Beleidsregel 1. Begripsbepalingen Beleidsregel 2.

Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Beleidsregel 1. Begripsbepalingen Beleidsregel 2. Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Gelet op het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Steenwijkerland van dinsdag 22 januari 2008 en de op 11 november

Nadere informatie

Wijziging bedragen WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Bbz en WWIK per 1 januari 2011

Wijziging bedragen WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Bbz en WWIK per 1 januari 2011 Bijlage 2 Wijziging bedragen WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Bbz en WWIK per 1 januari 2011 Overzicht van de nu volgende bijlagen: I De bijstandsnormen zoals deze per 1 januari 2011 zullen gelden. II De berekening

Nadere informatie

Schuldhulp- verlening

Schuldhulp- verlening Schuldhulpverlening De gemeente Nederweert kan u helpen een problematische schuldsituatie op te lossen of in de toekomst te voorkomen. Dit noemen we ook wel schuldhulpverlening. We zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

aanvraag; besluit; betaling; definitieve vaststelling; aflossing en maatregelen bij niet nakomen verplichtingen; terugvordering en inning.

aanvraag; besluit; betaling; definitieve vaststelling; aflossing en maatregelen bij niet nakomen verplichtingen; terugvordering en inning. Voorwoord Dit is de vierde druk van de Handreiking Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, toelichting en uitvoeringsvoorschriften. In deze druk zijn de invoering van de Participatiewet en Wet Maatregelen

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

Sport. Fonds. Jeugd. { Cultuur. School. met aanvraagformulier. Schooljaar 2011-2012. Laat je kind iets leuks doen!

Sport. Fonds. Jeugd. { Cultuur. School. met aanvraagformulier. Schooljaar 2011-2012. Laat je kind iets leuks doen! Jeugd { Cultuur Sport } School met aanvraagformulier Fonds Schooljaar 2011-2012 Laat je kind iets leuks doen! Het Jeugdfonds Ook kinderen uit gezinnen met weinig geld moeten mee kunnen doen aan (sociale)

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan?

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? uwv.nl werk.nl Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Wilt u meer informatie? Meer informatie vindt u op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Bijstandsuitkeringen, IOAW, IOAZ, WWIK, per 1 januari 2008

Bijstandsuitkeringen, IOAW, IOAZ, WWIK, per 1 januari 2008 Persbericht C/PEV/2007/127 7 december 2007 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 33 Fax (070) 333 40 30 www.szw.nl Bijstandsuitkeringen, IOAW, IOAZ, WWIK, per 1

Nadere informatie

Gemeente Haarlem Hoofdafdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid Toelichting Langdurigheidstoeslag 2013. De Langdurigheidstoeslag

Gemeente Haarlem Hoofdafdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid Toelichting Langdurigheidstoeslag 2013. De Langdurigheidstoeslag Gemeente Haarlem Toelichting Langdurigheidstoeslag 2013 De Langdurigheidstoeslag De Langdurigheidstoeslag is een verstrekking onder de WWB (Wet werk en bijstand). Afhankelijk van de gezinssituatie op de

Nadere informatie

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 50 jaar en ouder In deze brochure 3 Bent u 50 jaar of ouder? 3 Verplicht solliciteren 3 Naar het buitenland 4 Vakantie in Nederland 5 Regelingen 5 IOAW-uitkering 5 IOAZ-uitkering 6 Aanvulling op uw AOW-uitkering

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bijzondere bijstand. Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. www.utrecht.nl/sozawe Bijzondere bijstand www.utrecht.nl/sozawe Informatie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2 Bijzondere Bijstand Steeds meer mensen moeten van steeds minder geld rondkomen. De gemeente Utrecht wil een sociale

Nadere informatie

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 In 2012 verandert de Wet werk en bijstand (WWB). Er gelden dan nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen die al een

Nadere informatie

Individuele inkomenstoeslag Aanvraag

Individuele inkomenstoeslag Aanvraag Dit formulier is bestemd voor: Gemeente Putten Fontanusplein 1 Postbus 400, 3880 AK Putten Voor inlichtingen: Loket Samenleving telefoonnummer (0341) 359 646 Individuele inkomenstoeslag Aanvraag Let op:

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

Extra inkomen voor uw partner

Extra inkomen voor uw partner We zorgen ervoor dat u goed zit Extra inkomen voor uw partner Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie