60e NEDERLANDSen LANDHUISHOUDKUNDIG CONGRES TB HBBRBNVEBN, 29 Juni 2 Jnli 1908.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "60e NEDERLANDSen LANDHUISHOUDKUNDIG CONGRES TB HBBRBNVEBN, 29 Juni 2 Jnli 1908."

Transcriptie

1 60e NEDERLANDSen LANDHUISHOUDKUNDIG CONGRES TB HBBRBNVEBN, 29 Juni 2 Jnli IS HET WENSCÜELIJK DAT BIER TE LANDE BEPALIN GEN IN HET LEVEN WORDEN GEROEPEN TER VOOR KOMING EN BESTRIJDING VAN VOOR DE BOSGH- CULTUUR SCHADELLJKE INSECTEN, EN ZOO JA, OP WELKE WIJZE KUNNEN DEZE BE PALINGEN WORDEN VASTGESTELD? Prae-advles van den Heer E. D. VAN DISSEL te Utrecht. Naarmate de boschcultuur hier te lande zich uitbreidt, wordt meer en meer de behoefte gevoeld aan wetsbepaling-en of andere bindende voorschriften betreffende de bescherming van het bosch tegen schadelijke invloeden. In het bijzonder is deze behoefte gebleken bij de bestrijding van voor naaldhout schadelijke insecten en zoowel in de Tweede Kamer der Staten Generaal^) als op de Algemeene Vergaderingen der Nederl. Heidemaatschappij^), en in een artikel in het tijdschrift dezer Maatschappij3) is de aandacht gevestigd op het groote belang dat bij de zaak is betrokken. Dit belang valt te meer in het oog wanneer, zooals thans het ceval is, onze dennenbosschen bedreigd worden door eene insectenplaag, welke slechts nu en dan voorkomt, doch dan zeer verwoestend optreedt; immers in de onmiddellijke nabijheid onzer grenzen op Belgisch grondgebied veroorzaakt de Nonvlinder in de laatste jaren ontzaglijke schade. Doet dit insect ook hier te lande een inval, dan biedt snelle en energieke bestrijding de meeste kans om de plaag in haar aanvang te stuiten. Men mag dan ook verwachten, dat zeer vele boschbezitters hun belang zullen begrijpen eri zoo noodig terstond de vereischêe bestrijdingsmaatregelen zullen trefipen. Indien echter in eene besmette streek enkelen of misschien slechts één enkele 1) Jhi-. van Asch van Wijck, (Ede), zio handelingeu der zittmg van 19 Dec ) Zie tijdschi-ift der Ned. Heidemaatschappij, zevende Jaargang blz. IV e. v. Verslag der 7e Algem. Vergaderuig, en elfde Jaargang blz. 199 o. v., Voi'slag dor lloalgem Vergadering. 3) Bestrijding van scliadolijke insecten, blz. 17 e. v. 11e Jaargang.

2 II. nalatig is, dan kan al het werken der anderen vergeefs zijn, omdat het boschbezit van genen een brandpunt van besmetting blijft, waardoor de in de omgeving liggende bosschen telkens gevaar loopen opnieuw te worden aangetast. Zij, die uit onverschilligheid, nalatigheid of verkeerd begrepen zuinigheid, verzuimen de noodige maatregelen te nemen, zoodat hunne bosschen gevaar voor de omgeving blijven opleveren, moeten van overheidswege gedwongen kunnen worden, datgene te doen wat het algemeen belang eischt. En dit geldt niet alleen voor den nonvlinder, maar ook voor andere voor de boschcultuur schadelijke insecten. V^oor zoover ik heb kunnen nagaan heeft in vele Europeesche Staten, o. a. in de meeste Duitsche Staten, Oostenrijk en België, de Regeering dan ook de bevoegdheid, in dergelijke gevallen in te grijpen en hierin voorgelicht door deskundigen, de noodige maatregelen voor te schrijven. In de meeste der bovenbedoelde staten rust bovendien op de boschbezitters de verplichting, om bij het optreden van schadelijke insecten onmiddellijk hiervan kennis te geven aan bepaalde overheidspersonen. In Pruisen bestaat deze verplichting echter niet. In België worden in het betreffende Reglement een viertal insectensoorten opgenoemd, waarvan de inval onmiddellijk door den eigenaar van het bosch aan den Minister van Landbouw moet worden bekend gemaakt; dit aantal kan door dezen Minister worden gewijzigd en uitgebreid. Wanneer de groote vermenigvuldiging der insecten niet voortkomt uit de nalatigheid der eigenaars, of wanneer het geldt een algemeen kwaad te voorkomen, kan in sommige landen, b. v. in België, het Boschbeheer vergoedingen in de bestrijdingskosten toekennen. Zoo is ook thans door de Regeering 5000 francs toegestaan, teneinde gratis rupsenlijm te verschaffen voor het aanbrengen van li]mringen, hetgeen thans in eenige streken in België ter bestrijding van den nonvlinder is voorgeschreven. Ook in Pruisen kan, in gevallen van dreigend insectengevaar, aan de boschbezitters een deel der bestrijdingskosten worden vergoed. Zoo moesten vóór Februari van dit jaar ter bestrijding van den dennenspinner (Gastropacha pini) in den Kreis Spremberg in Pruisen lijmringen in de aangetaste dennenbosschen

3 III. worden aangebracht; daar de eigenaren kleine boeren met weinig draagkracht zijn, werd gratis lijm verstrekt. Zooals wi] hierboven zagen worden in vele Europeesche Staten, ingeval eene insectenplaag dreigt, tijdelijk maatregelen tot hare bestrjiding voorgeschreven. Daarnaast bestaan in België doorloopende bepalingen tot bestrijding van voor naaldhout schadelijke insecten. Daarbij wordt de tijd van wegruimen van niet ontschorst dennenhout en het uitrooien of ontschorsen van de z.g.n. posten, stobben of stompen geregeld. Deze bepalingen zijn voornamelijk gericht op het tegengaan van den dennenscheerder en den grooten en kleinen dennensnuittor, welke insecten doorloopend in alle dennenbosschen voorkomen en deze steeds meer of minder ernstig beschadigen. Ook hier te lande kan veelvuldig worden waargenomen, welk eene enorme schade de drie bovenbedoelde insectensoorten in de bosschen kunnen teweegbrengen. Wordt het in den winter gedunde hout niet tijdig genoeg weggeruimd of, wat nog erger is, van een kaal gehakt terrein het hout niet bijtijds ontschorst of weggevoerd en worden de stompen niet flink ontschorst of, veel beter nog, gerooid en opgeruimd, dan hebben deze insecten ruim gelegenheid om zich ongestoord voort te planten. Onder de schors van het pas gevelde dennenhout en de stobben vinden zij uitgezochte broedplaatsen en weldra verspreiden zich vandaar uit duizenden en duizenden jeugdige kevers, die in de naburige naaldhoutbosschen een ware verwoesting aanrichten. Evenals in een groot deel van België, bepaalt ook hier te lande de boschcultuur zich voornamelijk tot de armste gronden, die in hoofdzaak op den aanplant van den groven den aangewezen zijn en, daar bijna geen houtsoort zoovele vijanden, ook in de insecfcenwereld, heeft als deze, is het hoog noodig de boschbezitters te dwingen over hun eigendom te waken, opdat zij en anderen geen schade lijden door verzuim in het nemen van de noodige maatregelen. Te meer is het noodig waar in ons land jaarlijks het boschbezit met honderden Hectaren toeneemt en dus het kapitaal, daarin door particulieren, gemeentebesturen en den Staat vastgelegd, steeds grooter wordt.

4 IV. Het komt mij voor, dat het Belgische systeem, zooals dat boven is uiteengezet, waarbij eenerzijds doorloopende bepalingen zijn voorgeschreven en anderzijds bij groote uitbreiding van bepaalde insecten, dadelijk de noodige maatregelen tot bestrijding kunnen worden bevolen, met eenige wijziging ook voor ons land zeer geschikt is. Inmiddels mag niet worden vergeten, dat ook hier te lande plaatselijk reeds bepalingen zijn vastgesteld, teneinde voor de boschcultuur schadelijke insecten te voorkomen en te bestrijden.^) Krachtens het Tweede Hoofdstuk der Gemeentewet toch hebben verscheidene gemeentebesturen zoodanige bepalingen in hetueven geroepen. Uit opgaven mij onlangs welwillend verstrekt door Gedeputeerde Staten van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Utrecht, is mij gebleken, dat in Limburg dergelijke verordeningen in elf gemeenten bestaan en nog in verschillende andere gemeenten worden voorbereid; in Noord-Brabant bestaan zij in 19 gemeenten; in Gelderland werd in dit jaar de eerste verordening tot wering van schadelijke insecten in de gemeente üverasselt ingevoerd, in twee andere gemeenten zijn er in voorbereiding. In Utrecht, Overijssel en Drenthe ontbreken dergelijke verordeningen geheel. Waar steeds meer gemeenten bepalingen dienaangaande voorschrijven, blijkt wel dat men zich hoe langer hoe meer bewust wordt, hoe nuttig en noodig deze zijn! Ten einde een denkbeeld te geven van eene dergelijke verordening laat ik er hierbij eene volgen; zij maakt deel uit van de algemeene Politie-verordening der gemeente Arcen en Velden: HOOFDSTUK XIIL Wering van den Vliegwonn in de dennenbosschen. ART. G9. Het is verboden tusschen 15 Mei en 1 October het voor dien tijd gehakte dennenhout, van welke soort of dikte, ono-eschild in bosschen, binnen den afstand van 50 Meter van 1) De meeste verordeningen beoogen in het bijzonder de bestrijding van den vliegwoi-m (dennenscheerder); ook betreffen zij den groeten- en den kleinen dennensnuittor.

5 gelijksoortige bosschen aan anderen toebehoorende, te laten liggen. Indien het hout. de schil of afval of de takkenbossen in mi]- ten of hoopen liggen of gezet zijn, zullen zij zich gedurende gemeld tijdvak op geen korteren afstand dan van 50 Meter van de naburige op stam staande bosschen mogen bevinden. Het dennenhout dat tusschen voormeld tijdvak gehakt wordt, moet, tenzij het geheel geschild is, binnen drie weken na den kap worden opgeruimd, terwijl de schil of afval niet op hoopen mag blijven liggen, maar dadelijk ter uitdroging op den grond verspreid en insgelijks binnen drie weken weggevoerd moet worden. ART. 70. De stronken van afgekapte dennen mogen niet hooger dan vijf centimeter boven den grond uitsteken, tenzij dezelven geschild of met aarde of heizoden overdekt zijn. ART. 71. Bij overtreding van een der bepalingen van de voorgaande artikelen van dit hoofdstuk zullen de betrokken personen onmiddellijk bekeurd en aangemaand worden, het wederrechtelijk bevonden dennenhout hoegenaamd, binnen de zeven dagen te ruimen, zullende bij gebreke van op den bepaalden tijd hieraan te voldoen, na te melden boete telkens op nieuw beloopen zijn. ART. 72. De eigenaars en vruchtgebruikers der bosschen en gronden bedoeld bij artikel 69 en bij verkoop van het in datzelfde genoemd hout, schil en afval, de aankoopers dier voorwerpen, zijn voor zoover zy bij de instelling der strafvordering bekend zijn, bij overtreding der bepalingen van dit hoofdstuk aansprakelyk en strafbaar met eene geldboete van ten hoogste tien gulden. Wanneer wij bovenstaande verordening met die van andere gemeenten vergelijken, merken wij o.a, het navolgende op. De termijn 15 Mei 1 October is vaak vervangen door 1 Mei 1 October, terwijl de afstand, waarop het hout van dennenbosschen verwijderd moet zi.jn, afwisselt van 30 M. 200 M. Sommige gemeenten, b.v. Veldhoven en Bergeijk, stellen van het verwijderen van het dennenhout op een bepaalden afstand van dennenbosschen hen vrij, die hunne woning hebben binnen den bepaalden afstand, doch slechts in zoover, dat zij bij hunne woning gehakt dennenhout mogen plaatsen, al is het niet geschild. De termijn van het wegruimen of ontschorsen van het tusschen V.

6 VI. 1 Mei en 1 October gevelde hout, loopt uiteen van 24 uur (Schinnen) tot 6 weken (Overasselt), terwijl in sommige gemeenten geen bepaling is opgenomen omtrent het ter uitdroging verspreiden van schors en afval. In sommige der verordeningen is ook geen sprake van het afhakken der stronken tot op een bepaalde maat of van het overdekken ervan. In enkele gemeenten, b.v. Tongelre en Aalst, moet van iedere velling tusschen Mei en October bij het gemeentebestuur aangifte worden gedaan, onverminderd de verplichting tot ruiming binnen een bepaalden termijn. Verder wordt meestal een termijn gesteld van 7 of 8 dagen, binnen welken eene nieuwe bekeuring kan volgen, terwijl in bijna alle gevallen zoowel de eigenaars van de bosschen als de koopers van het hout strafbaar zijn gesteld. In de provincie Limburg is in het meerendeel dezer verordeningen nog de bepaling opgenomen, dat vóór den 25en Februari alle rupsennesten uit hagen, struiken en boomen moeten worden verwijderd. De bedreigde boeten loopen uiteen van f 1, (Tongelre) tot f 15, (Veldhoven). Met het oog op de Nonvlinderplaag, die van uit België dreigt, werden onlangs in twee gemeenten bepalingen vastgesteld, nl.: 1. in de gemeente Reusel (gelegen tegen de Belgische grenzen, vlak bij Postel, waar thans de Nonvlinder woedt), waarbij de invoer van ongeschild dennenhout, schors van dennenhout of strooisel uit dennenbosschen in België binnen de gemeente verboden is, en 2. in de gemeente Oerle. Deze laatste is de eerste gemeente hier te lande, die aan eigenaars en gebruikers van bosschen de verplichting oplegt, aangifte te doen bij het gemeentebestuur, indien nonvlinders in hunne bosschen aanwezig zijn en de maatregelen ter bestrijding te nemen, welke B. en W. zullen voorschrijven. Bovendien verbiedt zij ook, schors en ongeschild hout uit door den Nonvlinder aangetaste bosschen in de gemeente in te voeren Bij dit prae-advies heb ik als bijlage gevoegd eene conceptverordening, zooals zij vanwege het Staatsboschbeheer aan de fferaeente Oerle in overweging werd gegeven. Eene verordening.

7 # VIL in hoofdzaak overeenstemmende met dit concept, werd door deze gemeente uitgevaardigd. Het is echter de vraag of 't gewenscht is, dat het maken van zoodanige bepalingen aan het goedvinden der gemeentebesturen wordt overgelaten dan wel of in dezen eene wettelijke regeling behoort te worden getroffen. Aan de tegenwoordige regeling kleven m. i. ongetwijfeld groote gebreken; in de eerste plaats is het een bezwaar dat de gemeentebesturen geheel vrij zijn in het al of niet maken van verordeningen, zoodat eene nalatige gemeente niet verplicht kan worden verordeningen in het leven te roepen, al eischt het boschbelang dit ook nog zoo dringend. Hierdoor kunnen de maatregelen van naburige gemeenten geheel doelloos worden. Ook zullen twee gemeenten, die onder geheel dezelfde omstandigheden verkeeren dikwijls zeer uiteenloopende maatregelen kunnen voorschrijven en met verschillende straften kunnen bedreigen ; uniformiteit is in een dergelijk geval ongetwijfeld gewenscht. Nog een bezwaar, dat vooral voor kleine gemeenten geldt, is dat het toezicht van den dorpsveldwachter dikwijls onvoldoende zal zijn; indien wettelijke bepalingen in het leven worden geroepen, zou op meer steun van de Rijkspolitie gerekend kunnen worden, dan thans in de practijk bij de toepassing van gemeente-verordeningen gewoonlijk het geval is. Ook zullen indien eene streek met eene groote insectenplaag wordt bedreigd, de betrokken gemeenten niet zoo spoedig als wenschelijk ware afdoende maatregelen kunnen voorschrijven, omdat de noodige onderlinge samenwerking dikwijls op moeilijkheden zal stuiten. In een dergelijk geval zal de regeering sneller en daardoor krachtiger kunnen doortasten, en indien het voorschrijven van kostbare bestrijdingsmiddelen noodig blijkt, de betrokken eigenaren eenigen financieelen steun kunnen verleenen; kleine gemeenten met weinig financieele draagkracht zullen er tegen opzien dergelijke maatregelen in het leven te roepen, daar het hun moeielijk valt geldelijke hulp te verleenen. Aan al deze bezwaren zou tegemoet kunnen worden gekomen, indien de Regeering de zaak ter hand nam. Toch kan niet worden ontkend, dat weer andere moeilijkhe-

8 % Vlll. den te voorzien zyn, indien alles bij de wet geregeld wordt; de wet toch zou met de zeer uiteenloopende toestanden, die hier te lande op boschbouwgebied heerschen, rekening moeten houden en dientengevolge voor sommige streken te veel of voor andere te weinig regelen en daardoor haar doel missen. Naar 't mij voorkomt kan dit bezwaar worden opgeheven, indien de wet eenige algemeene grondregelen vaststelde, krachtens welke nadere bepalingen, rekening houdende met de plaatselijke toestanden, binnen een bepaalden termijn zouden moeten worden in het leven geroepen. Deze bepalingen zouden bij gemeenteverordening kunnen worden vastgesteld, waarbij dan voor de noodige eenheid ware te waken. Indien echter groote insectenplagen dreigen zou de Regeering terstond in moeten kunnen grijpen, de noodige maatregelen voorschrijven en financieelen steun in de kosten van bestrijding moeten kunnen verleenen.

9 BIJLAGE. ONTWERPVERORDENING ter voorkoming van schade door den dennenscheerder (Vliegworm), de rupsen van den nonvlinder en andere schadelijke insecten. ART. 1. Alle naaldhout, zoowel stammen als takken, dat tusschen 1 September en 15 April geveld wordt, moet vóór den Isten Mei daaraanvolgende weggeruimd of ontschorst worden. Alle naaldhout, zoowel stammen als takken, dat tusschen 15 April en 1 September geveld wordt, moet binnen veertien dagen na de velling opgeruimd of ontschorst worden. Van deze bepalingen zijn uitgezonderd stam- en takhout, dunner dan 5 cm. in doorsnede, tenzij de wegruiming door Burgemeester en Wethouders in bijzondere gevallen wordt gelast. Niet ontschorst stam- en takhout van 5 cm. en meer in doorsnede moet van 1 Mei tot 1 September op ten minste honderd vijftig meter van naaldhoutbosschen verwijderd zijn, tenzij het hout op het erf bij eene woning is opgestapeld. ART. 2. De eigenaar of gebruiker van een bosch is verplicht, wanneer in het bosch nonvlinders aanwezig zijn, hiervan onmiddellijk aangifte te doen bij het Gemeentebestuur en verder die maatregelen ter bestrijding uit te voeren, welke Burgemeester en Wethouders zullen voorschrijven. ART. 3. Het is verboden schors of ongeschild hout uit door den nonvlinder aangetaste bosschen in deze gemeente in te voeren. ART. 4. Burgemeester en Wethouders kunnen bepalen dat, bi] geheele of gedeeltelijke velling van naaldhoutbosschen^ de stronken, stobben of posten, binnen een door hen te stellen termijn, verwijderd worden. ART. 5. Ieder eigenaar of gebruiker van erven en tuinen is gehouden vóór den Isten Maart van elk jaar alle rupsennesten in daarop, daarin of daarlangs staande heggen, struiken of vruchtboomen weg te nemen, te verzamelen en dadelijk te verbranden. ART. 6. Elke overtreding van een der bepalingen dezer ver-

10 X. ordening wordt gestraft met eene geldboete van ten hoogste vijftien gulden of hechtenis van ten hoogste vier dagen. Bi] overtreding van de artt. 1, 2, 4 of 5 zullen de betrokken personen oniniddelliik bekeurd en aangemaand worden, aan hunne verplichting alsnog binnen een door Burgemeester en Wethouders te stellen termijn te voldoen, bij gebreke waarvan eene nieuwe bekeuring zal volgen.

11

12

Ingezonden Berichten.

Ingezonden Berichten. ngezonden Berichten. 4e BERCHT OVER PRJZEN VAN NLANDSCH HOUT N HET VELLNGSSEZOEN 1936 37 (TOT 15 MAART 1937). VERZAMELD DOOR HET STAATSBOSCHBEHEER Verklaring der akortingen : e ~ eerste. le ~ geen eerste.

Nadere informatie

INSECTEN SCHADELIJK VOOR NA4LDH0UT. ^o. 1. Hylesiiins piiiiperda TJ. Uitgegeven Januari 1905.

INSECTEN SCHADELIJK VOOR NA4LDH0UT. ^o. 1. Hylesiiins piiiiperda TJ. Uitgegeven Januari 1905. AFDEELING LANDBOUW VAN HET Departement vaa Waterstaat, Handel en Nijverheid. CSTAATSB0SCHBEHEER3. INSECTEN SCHADELIJK VOOR NA4LDH0UT. ^o. 1. DE DENNENSCHEERDER. Hylesiiins piiiiperda TJ. Uitgegeven Januari

Nadere informatie

INSECTEN DE DENNENSCHEERDER.

INSECTEN DE DENNENSCHEERDER. Ministerie Tan Lanflbonw, Nijyerlieitl en Handel. DIRECTIE VAN DEN LANDBOUW. STAATSBOSCHBEHEER. INSECTEN SCHADELIJK VOOR NAALDHOUT. N«. 1 DE DENNENSCHEERDER. HYLESINUS PINIPERDA. 2e druk. Mei 1912. Op

Nadere informatie

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen.

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Staatsblad 302. 23 April 1936. WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Wij WILHELMINA, enz.... doen te weten: Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenschelijk is bepalingen

Nadere informatie

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen*

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen* AANVULLING en WIJZIGING der ALGEMEENE POMTIE-YEEOEDEHTK'ö, De BTEGEMEESTEB en WETHOUDEES van Amsterdam doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijne vergadering van den l sten Maart 1882, is

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (N*. 628.) WET van den 22sten April 1937, tot regeling van het zelfstandig uitoefenen van beroepen en bedrijven door vreemdelingen. BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN

Nadere informatie

Landschapsverordening

Landschapsverordening Landschapsverordening Verordening vastgesteld: 16 december 1993 In werking getreden: 1 januari 1994 Verordening tot wering van inbreuk op de schoonheid van de dorpen en landelijke gebieden Opslagplaatsen

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (F. 521.) BESLUIT van den 16den Augustus 1918, houdende nadere voorschriften betreffende het tooezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. WIJ WILHELMINA,

Nadere informatie

DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B no. 120).

DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B no. 120). DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B. 1980 no. 120). Artikel 1 Het decreet verstaat onder: de Minister: de Minister van Arbeid en Volksgezondheid.

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Hoofdstuk I Algemene bepalingen LANDSVERORDENING van de 22ste december 1989 houdende regelen met betrekking tot het verbranden van lijken en tot wijziging van enige algemene verordeningen in verband met die regelen (Crematielandsverordening)

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen 2010 Status In werking Algemene informatie Deze verordening stelt regels ten aanzien

Nadere informatie

Staatsblad. Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad. Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden (No. 60) WET van den 1sten Junij 1865, regelende de uitoefening der geneeskunst. WIJ WILLEM, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Verordening Werkzaamheden kabels en leidingen gemeente Bunnik Aanhef De raad van de gemeente Bunnik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet dieren met het oog op de versterking van het instrumentarium ten behoeve van de opsporing, vervolging en bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht.

Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht. CVDR Officiële uitgave van Deventer. Nr. CVDR14362_1 15 maart 2016 Instructie voor ambtenaren Bouw- en Woningtoezicht. HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze instructie wordt verstaan onder:

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL.

REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL. REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL. (Vastgesteld bij Raadsbesluit d.d. 1 februari 1918). Artikel 1. Brandbluschmiddelen. In de gemeente zijn tien handbrandspuiten, die genummerd

Nadere informatie

ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1

ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 WET van 24 november 1975, houdende nieuwe bepalingen met betrekking tot het verlenen van jaarlijkse vacantie aan werknemers (Vacantiewet 1975) (S.B. 1975 no. 164c). ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de Gemeente Haaren

Hoofdstuk 4 Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de Gemeente Haaren Besluit van de raad Onderwerp : Beleidsregel waardevolle houtopstanden Raadsvergadering : 15 juli 2010 Registratienummer : 185 De raad van de gemeente Haaren; in zijn vergadering van 15 juli 2010; gezien

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 augustus 2010;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31 augustus 2010; Bomenverordening Veere 2010 De raad van de gemeente Veere; overwegende dat het gewenst is in het belang van het behoud van houtopstanden regels te stellen die van toepassing zijn voor het gehele grondgebied

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN No. 146 28-3-'36 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN OMTRENT DE BEBAKENING VOOR SPOORBAAN OVERWEGEN

Nadere informatie

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

Bomenverordening Giessenlanden 2014

Bomenverordening Giessenlanden 2014 Bomenverordening Giessenlanden 2014 ARTIKEL 1: Begripsomschrijvingen In deze afdeling wordt verstaan onder: a. boom: een houtachtig, opgaand gewas zowel levend als afgestorven, met een dwarsdoorsnede van

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Dordrecht zijn verzoek niet heeft ingewilligd, om een boom, die eigendom is van de gemeente en waarvan de wortels schade veroorzaken in de tuin

Nadere informatie

VERDEEL1NG der GEMEENTE NOMMERING EN DE VAN HET BEVOLKINGREGISTER. D ruk van B lom & Oiïvxehsb, te Culeraborg,

VERDEEL1NG der GEMEENTE NOMMERING EN DE VAN HET BEVOLKINGREGISTER. D ruk van B lom & Oiïvxehsb, te Culeraborg, VERDEEL1NG der GEMEENTE DE NOMMERING EN DE I N S T A N D H O U D I N G VAN HET BEVOLKINGREGISTER. D ruk van B lom & Oiïvxehsb, te Culeraborg, VERORDENING op het verdeelen der Gemeente in W ij k e n, het

Nadere informatie

NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN

NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN HOOFDSTUK 2 NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN Gelet op artikel 42 van het gemeentedecreet; Gelet op artikel 135 2, 1 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op de wet betreffende de bevolkingsregisters, de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2001 Nr. 25 Standplaatsverordening 2001 (raadsbesluit van 31 mei 2001) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 mei 2001 Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Koninklijk besluit houdende algemeen politiereglement van de onbevaarbare waterlopen... 1

Koninklijk besluit houdende algemeen politiereglement van de onbevaarbare waterlopen... 1 Koninklijk besluit houdende algemeen politiereglement van de onbevaarbare waterlopen... 1 Artikel 1 Definitie bevoegde overheid...1 Artikel 2 Verplichtingen voor gebruikers of eigenaars van kunstwerken

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Parkeergarages

Algemene voorwaarden Parkeergarages INHOUDSOPGAVE Algemene voorwaarden Parkeergarages HOOFDSTUK I - ALGEMEEN... 2 Artikel 1. Begripsbepaling... 2 Artikel 2. Algemene voowaarden van toepassing voor kortparkeerders en abonnementhouders...

Nadere informatie

Verordening op het parkeren 2007

Verordening op het parkeren 2007 Verordening op het parkeren 2007 Afdeling I Definities en begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: a. RVV 1990: het Reglement verkeersregels en verkeerstekens van 26 juli

Nadere informatie

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE INSTRUCTIE VOOR BLOKHOOFDEN HIERMEDE VERVALLEN ALLE VORIGE INSTRUCTIES ~ VASTGESTELD TE 'S-GRAVENHAGE DEN 19EN MEI 1941 DOOR HET HOOFD VAN DEN LUCHTBESCHERMINGSDiENST

Nadere informatie

Parkeerverordening Valkenswaard 2016

Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie: Gemeente Valkenswaard Officiële naam regeling: Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Citeertitel: Parkeerverordening Valkenswaard

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Venray 2012

Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Venray 2012 Onderwerp Datum 25 februari 2014 Wijziging Afdeling 4.3 APV Pagina 1 van 7 De raad van Venray, Overwegende dat de Algemene plaatselijke verordening gemeente Venray 2012 wijziging behoeft met betrekking

Nadere informatie

LANDSVERORDENING van de 7de maart 1968 houdende nieuwe voorschriften inzake middelen tot bestrijding van schadelijke dieren en planten

LANDSVERORDENING van de 7de maart 1968 houdende nieuwe voorschriften inzake middelen tot bestrijding van schadelijke dieren en planten Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 7de maart 1968 houdende nieuwe voorschriften inzake

Nadere informatie

Artikel 1 1. Artikel 2

Artikel 1 1. Artikel 2 WET van 6 april 1956 strekkende tot vaststelling van bouwvoorschriften (G.B. 1956 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij G.B. 1957 no. 67, G.B. 1972 no. 96, S.B. 1980 no. 116,

Nadere informatie

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden.

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden. ONDERWIJSRAAD. nkis 2 N". 'S-GRAVENHAGE, WÊÊËÈÈiM ) 9 2 Bericht op schrijven van ^ ^ Ä e n gelieve bij het antwoord n ä$&p dagteekening en 'nummer van Betreffende: MÀ?..?.Ï.Y...Y an 2,KXC, dit schrijven

Nadere informatie

VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. i Ö/^U») JSmSJL If I T van den SOsten December 1924, tot vaststelling van een algemeenen maatregel van t bestuur ter uitvoering van de wet van 18 Januari

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN MELDINGSFORMULIER MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN Melding op grond van artikel 28 Lsv van het voornemen om een houtopstand behorende tot

Nadere informatie

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004

MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 RB 2004/11-A MONUMENTENVERORDENING GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2004 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: 1 monument: a zaak die van algemeen belang is

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 527 Wijziging van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en de Wet op de waterhuishouding (aanwijzing en kwaliteit

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen Nr. GRIFFIE / Beheersverordening gesloten begraafplaatsen De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 2 maart 2009, nr...., gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging

Nadere informatie

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Krimpen aan den IJssel. Nr. 49801 25 april 2016 Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur Gemeente Krimpen aan den IJssel 2016 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK I BEGRIPS-OMSCHRIJVING EN ALGEMENE BEPALING. Artikel 1 1

HOOFDSTUK I BEGRIPS-OMSCHRIJVING EN ALGEMENE BEPALING. Artikel 1 1 WET van 8 september 1965 tot voorkoming en bestrijding van ziekten en plagen in cultuurgewassen ("Plantenbeschermingswet 1965") (G.B. 1965 no. 102), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen

Nadere informatie

B E H E E R E N O N T W I K K E L I N G

B E H E E R E N O N T W I K K E L I N G B E H E E R E N O N T W I K K E L I N G A AN G E T E K E N D V E R Z E N D E N GEMEENTE VELSEN DUDOKPLEIN 1 1971 EN IJMUIDEN TEL. : 0255-567200 FAX : 0255-567760 INTERNET: WWW.VELSEN.NL Stichting Solidariteitsgebouw

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 september 2010; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren

Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR30959_1 16 augustus 2016 Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Raad : 20 augustus 2008 Agendanr.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. RMC-wet 2001. Jaargang 2001 Staatsblad 2001 636 1

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. RMC-wet 2001. Jaargang 2001 Staatsblad 2001 636 1 RMC-wet 2001 636 Wet van 6 december 2001 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met de invoering van de verplichting

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr ; De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 januari 2004, nr. 2004-04-16; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de artikelen

Nadere informatie

WET van 7 december 1972, tot regeling van de handel in en het gebruik van bestrijdingsmiddelen (Bestrijdingsmiddelenwet) (G.B no. 151).

WET van 7 december 1972, tot regeling van de handel in en het gebruik van bestrijdingsmiddelen (Bestrijdingsmiddelenwet) (G.B no. 151). WET van 7 december 1972, tot regeling van de handel in en het gebruik van bestrijdingsmiddelen (Bestrijdingsmiddelenwet) (G.B. 1972 no. 151). Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze

Nadere informatie

Verordening op het bewaren van houtopstanden

Verordening op het bewaren van houtopstanden CVDR Officiële uitgave van Haarlemmermeer. Nr. CVDR15443_1 29 november 2016 Verordening op het bewaren van houtopstanden De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 224 Wet van 11 mei 2007, houdende wijziging van de voorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten Wij Beatrix,

Nadere informatie

Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen

Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen CVDR Officiële uitgave van Roosendaal. Nr. CVDR389153_1 16 december 2016 Verordening op de heffing e n invordering van parkeerbelastingen De raad van de Gemeente Roosendaal; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Parkeerverordening. C!! emborg

Parkeerverordening. C!! emborg Parkeerverordening 202 C!! emborg De raad van de gemeente Culemborg gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 juni 2012, registratienummer 1207821/4134; gelet op artikel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 208 Wet van 26 april 2012, houdende tijdelijke bepalingen over de ambulancezorg (Tijdelijke wet ambulancezorg) 0 Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Marktverordening gemeente Goirle Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Marktverordening gemeente Goirle Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goirle. Nr. 182216 28 december 2016 Marktverordening gemeente Goirle 2017 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Toepassingsgebied Deze verordening is van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 122 Wet van 25 februari 1999 tot wijziging van de Wet milieubeheer, de Wet rampen en zware ongevallen en de Arbeidsomstandighedenwet ter uitvoering

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 gelet op artikel 6 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en artikel 147 van de Gemeentewet medebewindstaken), en de artikelen 108,

Nadere informatie

Parkeerverordening 2013

Parkeerverordening 2013 Parkeerverordening 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Parkeerverordening 2013 Citeertitel Parkeerverordening Lelystad

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2019 No. 32 Landsverordening tot wijziging van de leeftijdgrens en de sanctie in de Vergunningslandsverordening. IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Sint

Nadere informatie

door Prof. Ir. J, H. JAGER GERLINGS.

door Prof. Ir. J, H. JAGER GERLINGS. COMMISSIE'S TOT HET BRENGEN VAN MEER EENHEID IN DE NOMENCLATUUR DER INSEC- TEN EN IN DIE DER ZWAMMEN, WELKE VOOR DEN NEDERLANDSCHEN BOSCHBOUW BETEEKENIS HEBBEN door Prof. Ir. J, H. JAGER GERLINGS. Ter

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JNO. 4U6 WET van 10 Juli 1952, houdende voorzieningen aangaande de verplaatsing van bevolking voor het geval van oorlog, oorlogsgevaar, daaraan verwante of

Nadere informatie

SURINAME HOOFDSTUK IV VAKANTIEWET

SURINAME HOOFDSTUK IV VAKANTIEWET SURINAME HOOFDSTUK IV VAKANTIEWET 1975 No. 164-c GOUVERNEMENTSBLAD van SURINAME LANDSBESLUIT van 24 november 1975, houden de nieuwe bepalingen met betrekking tot het verlenen van jaarlijkse vakantie aan

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 28 868 Wijziging van de Infectieziektenwet en de Quarantainewet ter bestrijding van de gevaren van pokken, SARS en andere ernstige infectieziekten

Nadere informatie

Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones)

Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones) Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Nadere informatie

INSECTEN SCHADELIJK VOOR NAALDHOUT. No, 2. De Grroote Dennensnuittor. Hylobius abietis L. De Kleine Dennensnuittor Pissodes notatus.

INSECTEN SCHADELIJK VOOR NAALDHOUT. No, 2. De Grroote Dennensnuittor. Hylobius abietis L. De Kleine Dennensnuittor Pissodes notatus. AFDEELIIVC} I.AXDBOIJW VAN JIET DeBartement m Landbouw, I m M (STAATSBOSCHBEHEER.) en Handel. / INSECTEN SCHADELIJK VOOR NAALDHOUT. No, 2. De Grroote Dennensnuittor Hylobius abietis L. EN De Kleine Dennensnuittor

Nadere informatie

Artikel 1.2 De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene Termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassingen.

Artikel 1.2 De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene Termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassingen. CVDR Officiële uitgave van Heumen. Nr. CVDR39266_1 10 oktober 2017 Drank- en Horecaverordening Onderwerp: Drank- en horecaverordening 29 januari 1981 01.03 De raad van de gemeente Heumen in openbare vergadering

Nadere informatie

************************* AB 2000 no. 59 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 22 oktober 2013 *************************

************************* AB 2000 no. 59 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 22 oktober 2013 ************************* Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van 24 augustus 2000 ter uitvoering van artikel 10 van de Natuurbeschermingsverordening (AB 1995 no. 2) tot instelling van het natuurreservaat Parke

Nadere informatie

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4351 Inboeknummer 11bst00811 Beslisdatum B&W 10 mei 2011 Dossiernummer 11.19.256 RaadsvoorstelVaststellen verordening naamgeving en nummering gemeente Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN 1 AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN Heden, +, verschenen voor mij, mr. Jan Wim Weggemans, notaris in de gemeente Bellingwedde: HYPOTHEEKGEVER 1. de heer KOENO NOMDEN, wonende te 9566 PK Veelerveen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 574 Wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de bestrijding van visstroperij en het vervallen van de akte, alsmede enkele andere wijzigingen

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; Gemeentebestuur Ontwerp besluit De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 3 oktober 2006, Nr. SO/2006/5545; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 maart 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 maart 2013; )110 gemeentestms Gemeente Sluis De raad van de gemeente Sluis gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 maart 2013; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel

Nadere informatie

Zaaknummer:Z Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Zaaknummer:Z Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen Raadsbesluit Jaar./../.. Zaaknummer:Z18-006564 Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr.

Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2006, nr. Gelet op artikel 149 Gemeentewet en de artikel 12, 14 en 15 van de Monumentenwet

Nadere informatie

gestreefd wordt naar vermindering en vereenvoudiging van regelgeving;

gestreefd wordt naar vermindering en vereenvoudiging van regelgeving; raadsbesluit 2017, nr. II-7 De raad van de gemeente Winterswijk; overwegende dat: gestreefd wordt naar vermindering en vereenvoudiging van regelgeving; in artikel 2 van de Bomenverordening een vergunningsplicht

Nadere informatie

Nog niet gecontroleerde informatie!

Nog niet gecontroleerde informatie! Nog niet gecontroleerde informatie! Het via doorschakelen beschikbare bestand is nog niet gecontroleerd en wordt zo spoedig mogelijk vervangen of aangevuld. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer Opgenomen

Nadere informatie

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015)

RIS PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER. 2 december (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) RIS 2014-650 PARKEERVERORDENING BOXMEER 2015 GEMEENTE BOXMEER 2 december 2014 (Vastgesteld door de gemeenteraad op 29 januari 2015) Inhoud Colofon... 2 Parkeerverordening Boxmeer 2015... 3 AFDELING I...

Nadere informatie

Inhoudsopgave BOMENVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK

Inhoudsopgave BOMENVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK Inhoudsopgave BOMENVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK o Artikel 1 Begripsbepalingen o Artikel 2 Beperking toepassinggebied o Artikel 3 Kapverbod o Artikel 4 Aanvraag vergunning (vervallen) o Artikel

Nadere informatie

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling

VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling VERORDENING op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 314 Wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK 5.5 VERORDENING NATUUR EN LANDSCHAP PROVINCIE UTRECHT 2017 (VNL), VELLEN VAN BOMEN

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK 5.5 VERORDENING NATUUR EN LANDSCHAP PROVINCIE UTRECHT 2017 (VNL), VELLEN VAN BOMEN MELDINGSFORMULIER MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK 5.5 VERORDENING NATUUR EN LANDSCHAP PROVINCIE UTRECHT 2017 (VNL), VELLEN VAN BOMEN Melding op grond van artikel 5.5.4 van het voornemen om een houtopstand

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1 Intitulé : Landsverordening minimumlonen Citeertitel: Landsverordening minimumlonen Vindplaats : AB 1989 no. GT 26 Wijzigingen: AB 1992 no. 81; AB 1993 nos. 2, 77; AB 1994 nos. 66, 67; AB 1995 no. 84;

Nadere informatie

1. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: -1.811.3 VERORDENING HOUDENDE VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE AARD VAN DE BEBOUWING EN HET GEBRUIK VAN GRONDEN GELEGEN IN DE BEBOUWDE KOM DER GEMEENTE RIJSWIJK (ZH). Artikel 1. 1. Voor de toepassing

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 313 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met wijzigingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2018; gelet op de artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2a van de

Nadere informatie

Parkeerverordening 2013

Parkeerverordening 2013 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012; gelet op artikel 149 en 225 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Z O E T...E E ~JI...~...E B...; ARTIKEL 1. .V.Q.Qrb.urg,...S.t.ompw1jk.,

Z O E T...E E ~JI...~...E B...; ARTIKEL 1. .V.Q.Qrb.urg,...S.t.ompw1jk., De RAAD del' gemeente Z O E T...E E ~JI...~...E B...; Gelet op artikel 129 der gemeentewet: BESLUIT: meenten: De gemeente..voq.r.o:u.rg.j Zo.et..erme.er $.ti..qmp.~!.;i".j.~,. Veur en Nootdorp treft met

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 299 Wet van 5 juli 2000 tot wijziging van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars teneinde kunstenaars met een eigen woning niet langer van een

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 23 november 2010, Nr. SO/2010/482366; CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR75288_1 23 februari 2016 Erfgoedverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 33 662 Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en enige andere wetten in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking

Nadere informatie

INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal)

INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Blad 1 INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Heden, ***, verscheen voor mij, mr. **, notaris te **: **, te dezen handelend als schriftelijk

Nadere informatie

Wet van 13 mei 1927, tot opheffing van privaatrechtelijke belemmeringen

Wet van 13 mei 1927, tot opheffing van privaatrechtelijke belemmeringen Wet van 13 mei 1927, tot opheffing van privaatrechtelijke belemmeringen Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz. Allen, die deze zullen

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - Bomenverordening gemeente Heerlen college van burgemeester en wethouders.

Gemeente Heerlen - Bomenverordening gemeente Heerlen college van burgemeester en wethouders. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 15115 20 maart 2014 Gemeente Heerlen - Bomenverordening gemeente Heerlen 2014 ARTIKEL 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos ... Vlaamse overheid liv. -- - :! :.. ~-,.- ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het 'Solhof', gelegen op het

Nadere informatie