Groenarbeiders met de natuurgids op stap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groenarbeiders met de natuurgids op stap"

Transcriptie

1 1 Groenarbeiders met de natuurgids op stap Handleiding voor de natuurgids Groenarbeiders binnen de Sociale Economie komen dagelijks in aanraking met natuur. Maar het verband zien tussen wat ze zelf dagelijks doen en het belang hiervan voor de natuur is niet gemakkelijk. Een natuurgids kan dit verband duiden: Wat is het belang van gifvrij beheer voor onze ecosystemen? Waarom worden biotopen als hakhout, knotbomen of takkenrillen in stand gehouden? Waarom moet een hooiland zo goed gemaaid en gerakeld worden? Deze handleiding bestaat uit drie onderdelen. De eerste bevat didactische en praktische tips voor de organisatie van een binnenles en / of gidsbeurt. In het tweede onderdeel ligt de focus op enkele belangrijke inhoudelijke thema s die aan bod kunnen komen. Het derde onderdeel geeft een overzicht van alle taken die groenarbeiders binnen sociale economie kunnen opnemen. Deze handleiding kwam tot stand door een samenwerking tussen Pro Natura en CVN in kader van GRINT: groen op industrie (project goedgekeurd als innovatieproject binnen Sociale Economie). Het is het resultaat van een succesvolle try-out van een opleiding voor groenarbeiders van Pro Natura, georganiseerd op 19 en 24 oktober 2011.

2 2 Omkadering en praktische tips (1) Praktische keuzes bij de opzet van de opleiding Als de opleiding over twee activiteiten verdeeld wordt, kun je opteren om in een eerste binnenactiviteit enkele kernbegrippen toe te lichten met PowerPoint en actieve lesmethodes. Deze begrippen illustreer je met veel beeldmateriaal. Daarna trek je in de tweede activiteit naar buiten om dezelfde begrippen uit te leggen aan de hand van voorbeelden in het veld. Is er maar één opleidingmoment dan kies je voor de excursie. Kies als buitenlocatie een (natuur)gebied en biotopen waar de groenarbeiders werken of al gewerkt hebben. Daar zijn verschillende redenen voor. Vooreerst is de interesse en motivatie om hierover bij te leren groter dan in een voor hen onbekend (natuur)gebied of biotoop. Ten tweede is de transfer van kennis over een ander gebied naar hun eigen werkterrein voor deze doelgroep niet gemakkelijk. Over een bekend gebied onthouden ze de informatie beter en over een langere termijn. Ten derde kun je gemakkelijker vertrekken vanuit hun kennis en ervaringen. Werk met veel verschillende methodieken. Ook groenarbeiders verschillen onderling in de wijze waarop ze leren. Door een gevarieerd aanbod aan methodieken speel je hierop in. Kies bij voorkeur een moment in de namiddag, zodat ze nadien niet meer opnieuw aan het werk hoeven. Hen opnieuw motiveren om te werken is moeilijk na een ontspannen wandeling of les. (2) Aandachtspunten tijdens de opleiding: - Breng zaken eenvoudig maar niet simpel. Laaggeschoolde mensen zijn hier zeer gevoelig voor. Ze willen als volwassenen aangesproken worden, dus niet op kinderlijke toon. - Moeilijkere begrippen mogen aan bod komen, maar beperk het aantal. - Herhaal deze begrippen. Leg ze verschillende keren uit met andere voorbeelden en andere invalshoeken. - Opdrachten in het veld moeten goed gemotiveerd worden. Bijvoorbeeld: je vangt geen diertjes in een poel voor het plezier, maar wel om na te gaan of het water zuiver is. - Start met de kennis die de deelnemers zelf al hebben over de natuur en het beheren van de natuur. Toon respect voor hun capaciteiten. Dit kun je doen door veel vragen te stellen, actief te luisteren en jouw uitleg op te bouwen vanuit hun antwoorden. Bijvoorbeeld: je stelt de vraag: wat is natuur? Er komt het antwoord groen. Dan kun jij vragen: wat versta je onder groen, en dan zal die persoon meer specificeren wat hij bedoelt, bijvoorbeeld alle levende dingen. - Werk als gids van in het begin aan een vertrouwensband met je deelnemers. Wanneer ze jou waarderen, geven ze je veel krediet en vertrouwen. Net zoals iedereen beslissen de deelnemers in de eerste minuten of ze gaan meewerken of jou negeren of lastig vallen. Dit kun je op allerlei manieren doen. Bijvoorbeeld: geef iedereen een krachtige hand bij het onthaal en niet alleen de ploegbaas, laat ruimte voor hun opmerkingen en antwoorden,

3 3 luister actief en niet verveeld, werk met humor, maak persoonlijke praatjes met hen, laat hen voelen dat zij ook veel weten. Belangrijk hierin is jouw lichaamstaal. Probeer je zo open mogelijk op te stellen naar iedereen. Draai je in de richting van de persoon die aan het woord is. Ga met je voeten en armen in zijn richting staan. - Als je als natuurgids een vrouw bent, heb aandacht aan hoe je zal overkomen op de groenarbeiders. Kleed je bij voorkeur discreet. - Veel arbeiders schuwen het officiële onderwijssysteem, laat in het begin duidelijk merken dat de aanpak en doelen anders zijn. - Geef in het begin duidelijk aan dat er geen officiële formulieren en examens komen. Inhouden Het doel van de opleiding is kort omschreven: hen beter laten begrijpen waar ze dagelijks mee bezig zijn. De inhouden kun je putten uit het handboek Natuur-In-Zicht van het CVN. Dit handboek is te koop bij CVN voor 16. Deze inhouden koppel je aan de taken die de groenarbeiders opnemen. Hieronder vind je een overzicht van inhouden die opgenomen zijn in de PowerPoint van het CVN. Diezelfde inhouden dienen ook als basis voor de excursie. Deze powerpoint kun je downloaden van op de website van het CVN. - Onderscheid tussen biotisch en abiotisch - De 5 elementen waaruit het abiotische bestaat - Voorbeelden van hoe het biotische afgestemd is op het abiotische. Bijvoorbeeld brandnetel op voedselrijke grond t.o.v. heide op zandgrond + aanpassingen van planten aan te droog of te natte omstandigheden - Koppelen aan het belang van maaien Natuurgids Hugo - Wat is een biotoop Vermeren: Pak hen - Voedselketen en kringloop op hun nest. En ga - Functies van elk element in deze kringloop: producenten zo naar datgene wat (fotosynthese), consumenten, reducenten - Biodiversiteit: wat en belang ervan je echt wil vertellen - Leg het verband met gifvrij onkruidbestrijding, beheer van hakhout, knotten, heidebeheer, maaien, - Verschil tussen inheemse en uitheemse planten en dieren. - Wanneer is een plant of dier een schadelijke exoot - Autochtoon plantenmateriaal - Belang van hun werk (aanleggen van knuppelpaden, recreatieve infrastructuur) voor de mens.

4 Concrete stopplaatsen uit de excursie van Hugo Vermeren in het bos Drongengoed. Hier werd voornamelijk gewerkt met monoloog en dialoog. 4 - Hakhoutstoof: o Vertellen waarom hakhoutstoven vroeger aangeplant en onderhouden werden; o Vragen aan de deelnemers wat er belangrijk is bij het afzagen van een hakhoutstoof? (schuin afzagen, anders rotting) Waarom wordt onmiddellijk een heel perceel afgezaagd? (om voldoende licht op het perceel te creëren zodat alle stoven opnieuw kunnen uitschieten) o Vertellen over de ouderdom die hakhoutstoven kunnen bereiken. Verwijzen naar inheems en autochtoon materiaal en het belang voor de inheemse fauna. - Perceel met bomen die dicht op elkaar staan: o Vragen naar het waarom van uitdunnen? o In het perceel gaan staan met de deelnemers en samen enkele toekomstbomen kiezen. o Belang van deze percelen voor grondbroeders, reeën, egels, - Perceel waar Amerikaanse eik gekapt is. o Vragen bij de deelnemers waarom deze Amerikaanse eik gekapt is? Kennen ze nog andere exoten die ze verwijderen tijdens hun werk? Wat doen ze tegen het terug opschieten van deze exoten? o Link liggen met de grotere diversiteit aan fauna en flora die op inheemse bomen en struiken leeft. - Bij stervende beuk o Vertellen over aantasting door (vermoedelijk) porseleinzwam o Vertellen dat het heel lang duurt vooraleer deze beuk helemaal opgeteerd is. Dit gebeurt o.a. door een opeenvolging van zwammen, elk met hun specialisme. Reducenten. o Dus belang van dood hout in het bos voor de biodiversiteit. - Schapen begrazing ontmoeting met herder o Herder laten vertellen over haar werk met de schapen. o Beleven van het contact met de schapen.

5 5 Taken van groenarbeiders Hieronder vind je een overzicht van de taken die groenarbeiders binnen sociale economie kunnen opnemen. Deze lijst is gebaseerd op een nota van VOSEC: Inventaris groenbeheer en Sociale Economie van augustus Groenzorg Sociale Economie bestaat uit 4 grote groepen: 1) Bos- en natuurbeheer 2) Landschapsbeheer 3) Groenbeheer 4) Gifvrij beheer 1. Bos en Natuurbeheer 1) Hakhout- en middelhoutbeheer. - kettingzaagwerk * vellingen * verzagen - verhakselen - opruimen - takkenril maken 2) Kappen bomen volgens risicofactor. 3) Verzagen kroonhout. 4) Opruimen takhout. 5) Uitvoeren dunningen. 6) Aanplanten bosplantsoen. 7) Verzagen hout in kwetsbare gebieden (om gebied te vrijwaren van exploitatieschade). 8) Educatieve / recreatieve infrastructuur - knuppelpaden - infoborden - zitbanken - toegangssluis - speelbos 9) Maaibeheer - bermbeheer - hooilandbeheer -beheer van wandelwegen 10) Heidebeheer 11) Onderhoudsbeheer - vrijstellen jonge aanplant 12) Inrichtingsbeheer - plaatsen afsluiting (prikkeldraad, ursusdraad, kastanje, ) - voetgangerssluizen - 13) Soortgericht beheer - vleermuizenkelders - insectenhotel, bijenhal - poelen 2 Landschapsbeheer Landschapszorg richt zich op het beheer van landschapswaarden 1) Knotten, houtkanten, hagen en heggen snoeien / afzetten. 2) Opsnoeien bosplantsoen (bijvoorbeeld langs wandelpaden) in functie van herstel en onderhoud kleine landschapselementen. 3) Inboeten van bosplantsoen (bijvoorbeeld langs wandelpaden). 4) Aanplant knotwilgen, hagen, houtkanten 5) Manueel ruimen van poelen 6) Onderhoudsbeheer van historische paden, kerkwegels, buurtwegen 3. Groenbeheer Groenbeheer SE richt zich op onderhoud van openbaar en particulier groen zoals: 1) Steunen van bomen 2) Omgaan met klanten 3) Aanplanten - bomen, fruitbomen - bosplantsoen - vaste planten, kruiden, klimplanten, 4) Snoeien 6) Rooien en vellen 7) Onderhouden van het gazon - maaien - kanten snijden 8) Scheren van hagen 9) Aanplanten - aanleg gazon - planten volgens beplantingsplan 10) Bemesten 4. Gifvrij beheer 1) branden op verharding 2) vegen en borstelen (kleine borstelmachine) op verharding 3) onkruid wieden Meer informatie bekom je bij CVN Appelmansstraat 12 bus 6, 2018 Antwerpen

Vraag en antwoord - BVR compensatie milieutaken door doelgroepwerknemers van 28/3/2014 luik actoren

Vraag en antwoord - BVR compensatie milieutaken door doelgroepwerknemers van 28/3/2014 luik actoren Vraag en antwoord - BVR compensatie milieutaken door doelgroepwerknemers van 28/3/2014 luik actoren Wie wordt beschouwd als actor? Elke grondgebruiker, grondeigenaar, natuurvereniging, bosgroep, regionaal

Nadere informatie

VR DOC.1549/2BIS

VR DOC.1549/2BIS VR 2013 2012 DOC.1549/2BIS Vlaamse Regering m~m Besluit van de Vlaamse Regering houdende toekenning van compensatie aan verschillende actoren en aan gemeenten voor milieugerelateerde taken, uitgevoerd

Nadere informatie

HOLLE WEGEN. module 6

HOLLE WEGEN. module 6 HOLLE WEGEN Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave: algemeen definitie belang beheer beheer berm beheer schouder beheer wegdek Definitie? Hoofdstuk 2 Definitie? Definitie? topkam Belang? Hoofdstuk 2 Belang? Microklimaat:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 20 december 2013;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 20 december 2013; Besluit van de Vlaamse Regering houdende toekenning van compensatie aan verschillende actoren en aan gemeenten voor milieugerelateerde taken, uitgevoerd door doelgroepwerknemers DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen 3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen In dit bedrijfsnatuurplan wordt een hoofdzonering aangebracht tussen 'natuurlijk groen' en 'functioneel groen'. In het natuurlijke groen is de natuurwaarde

Nadere informatie

Voorbereiding Methodiek 5

Voorbereiding Methodiek 5 Methodiek 4 Voorbereiding Methodiek 5 Wat bedoelen we met een ervarings- of belevingswandeling? Wandeling waar verwondering, ontmoeting en plezier centraal staat Voorbeelden: Bushcraft technieken: lepel

Nadere informatie

Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B

Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B Taak Eindopdracht Natuurbeheer en inrichting TB43B resultaat Je krijgt inzicht in beheer- en onderhoudsmaatregelen voor een aantal natuurtypen vooraf Bestudeer boek Ecologisch groenbeheer werktijd 4 weken

Nadere informatie

Inhoud. Doelstelling. Vernieuwend door combinatie succesfactoren. Werkpakketten & activiteiten WP1: Projectmanagement 27/02/2015 2

Inhoud. Doelstelling. Vernieuwend door combinatie succesfactoren. Werkpakketten & activiteiten WP1: Projectmanagement 27/02/2015 2 2 (Be)Levende Landschappen Projectvoorstel aangemeld bij Interreg Vlaanderen-Nederland Inhoud Doelstelling en aanpak Pilootgebieden & Partnerschap Pilootgebied Bels Lijntje Financiële aspecten Projectaanvraag

Nadere informatie

^ ^ 10a. 11b. 11a. 21a ^ ^ 11c. 20a. 12x. 12a. 22b. 22a 18a. 23a. 18b. 23c. 24a. 25a 23b. 23b. 31t 31y. 29a. 26a. 28a. 30b # # # # 31x. 27a. 30a.

^ ^ 10a. 11b. 11a. 21a ^ ^ 11c. 20a. 12x. 12a. 22b. 22a 18a. 23a. 18b. 23c. 24a. 25a 23b. 23b. 31t 31y. 29a. 26a. 28a. 30b # # # # 31x. 27a. 30a. KAART 4.1. Beheer in de bosbestanden Bestaande poel Aan te leggen poel Beheer in de bosbestanden Nulbeheer (gedurende huidige planperiode) Reguliere dunning Reguliere dunning + eindkap populier Reguliere

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20

Beplantingen Elzensingel Enkele rij, 3 stuks per meter. Minimale lengte 10 m. Planten bosplantsoen (60-100cm) 1 m 4,20 Normbedragen Landschapselementen 201 Normbedragen voor herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke kosten. Afwijkingen

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2015 Herstel en aanleg De normbedragen zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor materialen. De bedragen zijn de werkelijke

Nadere informatie

Pro Natura-netwerk : pro natura werk maken van natuur! Missie ProNatura

Pro Natura-netwerk : pro natura werk maken van natuur! Missie ProNatura Inrichting en onderhoud van trage wegen Nathalie Saelens Coördinatie INL-ploegen Econet Vlaams-Brabant vzw Pro Natura Netwerk Pro Natura-netwerk : - Locatie Halle - Locatie Eeklo - Locatie Aalter (Poeke)

Nadere informatie

Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000. Rienk-Jan Bijlsma

Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000. Rienk-Jan Bijlsma Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000 Rienk-Jan Bijlsma Onderwerpen Habitatkaart bossen Veluwe Kwaliteitsverbetering habitattypen bos Oppervlaktevergroting habitattypen bos Habitatkaart: typen en criteria

Nadere informatie

Methodiek 2 20-3-2012. Overzicht les. Soorten excursies. Doelgroepen. Cursus Natuurgids. Soort excursie. Doelgroep. Werkvormen

Methodiek 2 20-3-2012. Overzicht les. Soorten excursies. Doelgroepen. Cursus Natuurgids. Soort excursie. Doelgroep. Werkvormen Overzicht les Methodiek 2 Cursus Natuurgids Soorten excursies Doelgroepen Werkvormen Leren inspelen op je publiek Methodiek 2 Cursus Natuurgids 2 Soorten excursies Doelgroepen Soort excursie Kalenderexcursie

Nadere informatie

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg

2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg 2. Normkostentabel aanleg, herstel en achterstallig onderhoud 2016 Herstel en aanleg De normbedragen zijn gebaseerd op de werkelijke kosten. Zij zijn opgebouwd uit kosten voor arbeid inclusief kosten voor

Nadere informatie

Natuur en groen op de speelplaats

Natuur en groen op de speelplaats Natuur en groen op de speelplaats MENU Waarom? Successie Uitgangssituatie Groenvormen gesloten ruimte Groenvormen open ruimte Water Fauna Keuze beplanting en Functies Beheer Risico s Natuur en groen op

Nadere informatie

module 2 ECOLOGISCHE & BEHEERPRINCIPES

module 2 ECOLOGISCHE & BEHEERPRINCIPES ECOLOGISCHE & BEHEERPRINCIPES Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave: Wat is ecologie? Wat is biodiversiteit? Wat is natuurbeheer? Boerennatuur op en rond het erf Wat is ecologie? Wat is ecologie? Wat is ecologie?

Nadere informatie

Natuurgidscursus: toelichting opdrachten

Natuurgidscursus: toelichting opdrachten Natuurgidscursus: toelichting opdrachten Hoe word ik een goede natuurgids? Opstapcursus: niet verplicht (vb. Natuur-In-Zicht) Natuurgidscursus: - 30 lessen/excursies waarvan 5 methodieklessen - Opdrachten

Nadere informatie

Natuurgids Mechels Rivierengebied

Natuurgids Mechels Rivierengebied Natuurgids Mechels Rivierengebied Cursus Natuurgids Mechels Rivierengebied Samenwerking van Natuurpunt CVN & Natuurpunt Mechels Rivierengebied 1 Wat is Natuurpunt CVN? Fusie van Natuurpunt Educatie en

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

SUBSIDIERING VOOR DE AANPLANTING VAN LIJN- en PUNTVORMIGE ELEMENTEN (K.L.E. s) :( hagen, haagkanten, houtkanten en bomenrijen )

SUBSIDIERING VOOR DE AANPLANTING VAN LIJN- en PUNTVORMIGE ELEMENTEN (K.L.E. s) :( hagen, haagkanten, houtkanten en bomenrijen ) BIJLAGE 2 AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIERING VOOR DE AANPLANTING VAN LIJN- en PUNTVORMIGE ELEMENTEN (K.L.E. s) :( hagen, haagkanten, houtkanten en bomenrijen ) Te sturen naar het Stadsbestuur van Geraardsbergen,

Nadere informatie

Methodiek van het gidsen

Methodiek van het gidsen Methodiek van het gidsen De interactie tussen de natuur de gids- en de deelnemers. Er bestaat niets zonder de natuur. WANNEER IS EEN GEGIDSTE WANDELING GESLAAGD? ANALYSE VAN DOCUMENT KALENDERWANDELING

Nadere informatie

Programma. Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit

Programma. Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit Methodiek les 2 Programma Verbale en non-verbale communicatie Pauze Interactiviteit Verbale en non-verbale communicatie Verbale en non-verbale communicatie Waaraan denk je? Non-verbale communicatie Oogcontact

Nadere informatie

Inspraak januari Groenbeleidsplan

Inspraak januari Groenbeleidsplan Inspraak januari 2016 Groenbeleidsplan 2016-2025 Groenbeleidsplan Wat is het groenbeleidsplan Openbaar groen in de bebouwde kommen Beleid in hoofdlijnen voor de komende 10 jaar Belangrijk was de inbreng

Nadere informatie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie groen in de stad BIOTOOPWANDELING natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen 1 MO 01 Gewoon doen Deze wandeling met een biotooptas is ontwikkeld door het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Milieudienst

Nadere informatie

OMGAAN MET VERANDERING

OMGAAN MET VERANDERING OEFENING OMGAAN MET VERANDERING OEFENING 1 UITSPRAKEN WELKE UITSPRAAK PAST HET BEST BIJ JOU? Hoe ga jij om met de gidsen in jouw organisatie? Zeg jij hoe de dingen moeten gebeuren? Of leg jij uit waarom

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Ter herinnering: opdrachten - afspraken

Ter herinnering: opdrachten - afspraken Ter herinnering: opdrachten - afspraken Verslagen maken van de excursies binnen de cursus (min 3). Stuur nadien door naar Sandra; leerplatform tip mail: start titel met NG Maasland Waarnemingsverslagen

Nadere informatie

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 De vaknummering is op drie wijzen gedaan: Romeinse cijvers: dit zijn vakken die binnen de intervensie maatregelen vallen. Hoofdletters: dit zijn vakken die

Nadere informatie

(HOLLE) WEGEN BEHEREN. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren TRAGE WEGEN

(HOLLE) WEGEN BEHEREN. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren TRAGE WEGEN (HOLLE) WEGEN BEHEREN Regionaal landschap Holle wegen Beheer Beheerders Een blauwdruk? Vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren Samenwerking Natuur Herstel landschap Educatie Landbouw Recreatie Behoud

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap TOGETHER? TOGETHER staat voor TO GET HEath Restored: we zetten

Nadere informatie

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Veilig werken als basis voor vrijwilligerswerk (1 module) 1 Maaien met de zeis (3 modules) 1 Leren zeisen 2 Leren haren 3 Zeistechnieken voor gevorderden Snoeien fruitbomen

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE SUBSIDIEREGLEMENT VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Artikel 1 begrippen en definities Kleine landschapselementen: lijn- of puntvormige elementen met inbegrip van de bijhorende vegetaties

Nadere informatie

1. ecologische functie

1. ecologische functie Criteria voor geı ntegreerd natuurbeheer samenvatting 1. ecologische functie criterium 1.1: kwaliteit van het natuurlijk milieu over heel het terrein indicator 1.1.1: - natuurlijke waterhuishouding niet

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

verwerking : wat is een bos?

verwerking : wat is een bos? verwerking : wat is een bos? Leven vestigt zich op plaatsen waar het goed is om te leven. Er zijn verschillende factoren die de leefomgeving vorm geven : levende factoren, niet-levende factoren en menselijke

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 BOOMKIKKER De Achterhoek is voor de boomkikker momenteel het belangrijkste gebied in Nederland. In de jaren 80 van de

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017 Workshop bosbeheer Beheerteamdag 2017 Consulent bosbeheer Bosbeheer Elke boom heeft de functie om gekapt te worden Natuurwaarde bos? Wat bepaalt de natuurwaarde? Wat bepaalt de natuurwaarde van een bos?

Nadere informatie

Duurzaam bedrijfsgroen Uw groen, onze passie!

Duurzaam bedrijfsgroen Uw groen, onze passie! Duurzaam bedrijfsgroen Uw groen, onze passie! Duurzaam bedrijfsgroen Uw groen, onze passie! De Winning, een sociaal economie bedrijf, heeft als doel het creëren van tewerkstellingsmogelijkheden voor kansengroepen

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Aanvulling bosbeheersplan Gentbos

Aanvulling bosbeheersplan Gentbos Aanvulling bosbeheersplan Gentbos percelen kadastraal gekend te Merelbeke 2 e afdeling 421, 419 en 418c. De percelen werden aangeplant in november 1997. Hierbij wordt verwezen naar het bestaand bosbeheersplan

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus DEPRET Pierre SIPP Solvay Campus DUQUENNE Etienne Ferme Nos Pilifs asbl 07/06/2013

Nadere informatie

Ecologie Vragenlijst Onderstaande vragen dienen om je blik te verbreden en meer na te denken over de gebezigde begrippen en concepten.

Ecologie Vragenlijst Onderstaande vragen dienen om je blik te verbreden en meer na te denken over de gebezigde begrippen en concepten. Ecologie Vragenlijst Onderstaande vragen dienen om je blik te verbreden en meer na te denken over de gebezigde begrippen en concepten. 1. Geef in eigen woorden een omschrijving van het begrip abiotische

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad RECTIFICATIE. Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Provinciaal blad RECTIFICATIE 2003 6 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 12 november 2002, nummer 2002-29832, ter bekendmaking van hun besluit van gelijke datum en nummer, tot vaststelling

Nadere informatie

manuren (7u/dag) Verplaatsing

manuren (7u/dag) Verplaatsing Kluisbergen Overzicht werken groenarbeiders LAVA 2013 Code Plaats Opdracht Periode manuren (7u/dag) Verplaatsing BTWtarief Opmerkingen Machines Kluisbos afbreken omheining 8/jan 42 6 15 Kluisbos herstel

Nadere informatie

Aanleg natuurpark. overmeers

Aanleg natuurpark. overmeers Aanleg natuurpark overmeers 1 Ruimtelijk Structuurplan Gent Groenstructuur ESHER 22/01/2008-3 Ruimtelijk Structuurplan Gent Groenstructuur situering natuurpark Overmeers ESHER 22/01/2008-4 2 wettelijk

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

Teuge. In het groen. Ruud Borkes Landschapsbeheer Gelderland Juni 2018

Teuge. In het groen. Ruud Borkes Landschapsbeheer Gelderland Juni 2018 Teuge In het groen Ruud Borkes Landschapsbeheer Gelderland Juni 2018 Doelstelling Teuge in het Groen Gebiedseigen beplanting voortuinen Versterken dorpslint Mooier streekeigen/herkenbaar landschap Concrete

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

PLUK-JE-GELUK-TUIN Hooidonk

PLUK-JE-GELUK-TUIN Hooidonk PLUK-JE-GELUK-TUIN Hooidonk Voorlopig ontwerp Ecologische Inrichting Groene Ruimte Coxistraat 11-2800 Mechelen www.natuurpunt.be/groeneruimte Wim Dirckx 01 maart 2017 Lezing - beeldend en project BEELDEND

Nadere informatie

Ecosysteem havo/vwo 3-4

Ecosysteem havo/vwo 3-4 Ecosysteem havo/vwo 3-4 De natuurlijke balans van ecosystemen wordt bewaakt door microben. Zij staan aan het begin en einde van de voedselketen. Het ecosysteem bestaat niet alleen uit levende factoren

Nadere informatie

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2) verklaart (verklaren) zich door ondertekening dezes bereid de uitvoering van 3)

A) 1) gevestigd te 2) B) 1) gevestigd te 2) C) 1) gevestigd te 2) verklaart (verklaren) zich door ondertekening dezes bereid de uitvoering van 3) RAW83-00915 OT'n Z-Veluwe Bos- en Natuurbeheer 2013-2014, Bladnr. 1 van 2 Behoort bij: 3001300-P-010-70 I N S C H R I J V I N G S B I L J E T De hierna te noemen inschrijver(s): A) 1) gevestigd te 2) B)

Nadere informatie

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders De Opdrachten en Overzichten voor begeleiders Inhoud van de map ALGEMEEN Over Woordvoerders van de natuur Over de opdrachten en voorbereiding Praktisch: 2 vormen van begeleiden Overzicht opdrachten per

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ KAI-MOOK

OP BEZOEK BIJ KAI-MOOK OP BEZOEK BIJ KAI-MOOK Handleiding en leerdoelen 1ste graad Inzicht krijgen in de levenswijze van olifanten Met voorbeelden aantonen dat olifanten aangepast zijn aan hun leefomgeving Het houden en verzorgen

Nadere informatie

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP

REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN SAMEN MAKEN WE WERK VAN NATUUR EN LANDSCHAP 2 REGIONAAL LANDSCHAP DE VOORKEMPEN IS... EEN STREEK WAT DOEN WE? gelegen ten noordoosten van de stad Antwerpen en maakt onderdeel

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Beheerfiche 2017 Houtkant Weterbeekstraat - BIE_2125A

Beheerfiche 2017 Houtkant Weterbeekstraat - BIE_2125A Beheerfiche 2017 Houtkant Weterbeekstraat - BIE_2125A Uitvoering: 01/01/2017 tot 01/03/2017 Foto: Houtkant Weterbeekstraat Situering Openstreetmap Situering & omschrijving - De houtkant situeert zich aan

Nadere informatie

Beheerstrategie. Golfclub Driene. Opgesteld door: Bosgroep Noord-Oost Nederland Balkerweg 48a 7737 PB Witharen Tel:

Beheerstrategie. Golfclub Driene. Opgesteld door: Bosgroep Noord-Oost Nederland Balkerweg 48a 7737 PB Witharen Tel: Beheerstrategie Golfclub Driene 2010 2015 Opgesteld door: Bosgroep Noord-Oost Nederland Balkerweg 48a 7737 PB Witharen Tel: 0523-654590 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD 2 GEBIEDSBESCHRIJVING 2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Cursus Natuurgids Turnhout

Cursus Natuurgids Turnhout Cursus Natuurgids Turnhout Programma van de ochtend Voorstelling Natuurpunt CVN & cursus Kennismaking met elkaar Kennismaking met de locatie & andere betrokkenen Praktische afspraken Natuurpunt CVN vzw

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

werkstuk Bedrijfsinrichting

werkstuk Bedrijfsinrichting werkstuk Bedrijfsinrichting Doel van deze opdracht is: 1. Kennismaking met het bedrijf als geheel. 2. Leren kijken naar de samenhang binnen en rond het bedrijf. 3. In gesprek zijn met de stagebieder over

Nadere informatie

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Contactdag Erfgoed en Ruimte, 25 april 2018 Opbouw presentatie Kennismaking SLZ Vrijwilligersgroepen

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Gegevens erf Naam eigenaar: mevr. de Vreeze-Buysse Adres: Markt

Nadere informatie

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES Phytophthora ramorum en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES SEPTEMBER 2004 Het Bosschap, Zeist Vormgeving: HBG Design bv, Nieuwegein Foto s: Plantenziektenkundige

Nadere informatie

Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap

Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap Samen werken aan Vlaanderens Mooiste Landschap Landschapsloket Vlaamse Ardennen RLVA, ECO² en Toerisme Vlaamse Ardennen starten een ambitieus nieuw project in de Vlaamse Ardennen. Wij willen SAMEN werken

Nadere informatie

Begijnhof Turnhout. Landschapsbeheerplan

Begijnhof Turnhout. Landschapsbeheerplan Begijnhof Turnhout Landschapsbeheerplan Algemeen Doel landschapsbeheerplan: Langetermijn-beheersvisie opbouwen, welke een betekenisvolle meerwaarde voor het onroerend erfgoed heeft. Een goedgekeurd landschapsbeheerplan

Nadere informatie

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur. 10 december 2018, Kortrijk Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit (B&B) & tijdelijke natuur 10 december 2018, Kortrijk Natuur in Vlaanderen (VEN) Bedrijvigheid in Vlaanderen Bedrijvigheid in Vlaanderen Vlaanderen bestaat voor 50.220

Nadere informatie

Regionaal Landschap Groene Corridor vzw

Regionaal Landschap Groene Corridor vzw Regionaal Landschap Groene Corridor vzw Geen drempels voor Agrarisch natuurbeheer Wat is RLGC? Gït Geïntegreerde projecten Doelstellingen cursus Waarom dit initiatief? Wat willen we bereiken? Uitgangssituatie

Nadere informatie

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Deze dijkendag werd georganiseerd door de Provinciale Landbouwkamer Oost Vlaanderen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland in het kader van het project

Nadere informatie

Natuurbeheer G ROTE... E ENHEID... N ATUUR... Zoek waarvoor de afkorting GEN staat

Natuurbeheer G ROTE... E ENHEID... N ATUUR... Zoek waarvoor de afkorting GEN staat Natuurbeheer Vandaag hielp je de natuurarbeiders in het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Dit gebied ligt ten westen van Gent en is vooral gekend om zijn prachtige graslanden en vele waterloopjes.

Nadere informatie

Beplantingsproject Loil in het Groen

Beplantingsproject Loil in het Groen Beplantingsproject Loil in het Groen Agenda Welkom Aanleiding project Loil in het Groen Landschap Loil Pauze Cultuurhistorisch erfinrichtingsprincipe Werkwijze project Loil in het Groen Intekenen voor

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Werkblad. Landschappelijke elementen. Concept!!!

Werkblad. Landschappelijke elementen. Concept!!! Werkblad Landschappelijke elementen Concept!!! Dit is een voorblad van een werkblad waaraan nog gewerkt wordt. Sommige onderdelen zijn goed uitgewerkt, andere minder. Alterra-WERKBLADLandschappelijkeElementen.doc

Nadere informatie

Bundel 3 van veldoefening en cases

Bundel 3 van veldoefening en cases Bundel 3 van veldoefening en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen Deel 2 een case i.v.m.

Nadere informatie

Het Regenwoud in Amazonië

Het Regenwoud in Amazonië Het Regenwoud in Amazonië A. Situering B. Klimaat en vegetatie Warm en altijd nat. Tropisch regenwoud 1. Kenmerken van het tropisch woud Woudreuzen: 40 m hoog en kunnen vrij van de zon en lucht genieten.

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Evalueren kan je leren Stagewandeling Natuurgidscursus. Opdracht. Evaluatie 26/11/2013

Evalueren kan je leren Stagewandeling Natuurgidscursus. Opdracht. Evaluatie 26/11/2013 26/11/2013 Evalueren kan je leren Stagewandeling Natuurgidscursus Oefening Competenties natuurgids en beoordeling Wat doe je op de dag zelf en achteraf? Vragen? Opdracht Beoordeel het filmfragment aan

Nadere informatie

Fotobijlage. Natuurinrichting Zoerselbos. Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. Natuurinrichtingsproject Zoerselbos.

Fotobijlage. Natuurinrichting Zoerselbos. Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. Natuurinrichtingsproject Zoerselbos. Natuurinrichting Zoerselbos Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Natuurinrichtingsproject Zoerselbos Uitvoeringsplan 1 Fotobijlage Secretariaat Cardijnlaan 1, 2200 Herentals - Tel.: 014 25 83 34 -

Nadere informatie

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK Opgesteld door: Ing. D. Heijkers In opdracht van: N.V. Nederlandse Gasunie Datum: 14 november 2011 Inleiding De Gasunie is voornemens een aardgastransportleiding

Nadere informatie

Invloeden uit milieu. In ecologie bestuderen we alle relaties tussen organismen en hun milieu (leefomgeving)

Invloeden uit milieu. In ecologie bestuderen we alle relaties tussen organismen en hun milieu (leefomgeving) Ecologie Thema1 Invloeden uit milieu In ecologie bestuderen we alle relaties tussen organismen en hun milieu (leefomgeving) Levende natuur Levenloze natuur = biotische factoren = abiotische factoren Niveau

Nadere informatie

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Handige Harry s Handleiding en leerdoelen - 2de graad Van een aantal dieren kunnen aantonen dat ze aangepast zijn aan hun omgeving. De vaardigheden van dieren in verband brengen met hun levenswijze Voorbeelden

Nadere informatie

35 jaar. Ecologisch verantwoord werken in het groen. T: +31(0)6 22 54 0179 E: info@hovenierkustermans.nl. A: Vagevuurstraat 14 4882 NK Zundert

35 jaar. Ecologisch verantwoord werken in het groen. T: +31(0)6 22 54 0179 E: info@hovenierkustermans.nl. A: Vagevuurstraat 14 4882 NK Zundert 35 jaar T: +31(0)6 22 54 0179 E: info@hovenierkustermans.nl Ecologisch verantwoord werken in het groen A: Vagevuurstraat 14 4882 NK Zundert W: www.hovenierkustermans.nl Index; 1. Voorstellen Blz. 1 2.

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN)

AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) AANMOEDIGINGSREGLEMENT VOOR HET ONDERHOUD VAN LIJNVORMIGE GROENELEMENTEN (HAAG, HEG, HOUTKANT OF KNOTBOMEN) Artikel 1: Het voortbestaan van sommige oude hagen, heggen, houtkanten en / of knotbomen hangt

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 KAMSALAMANDER De Achterhoek is één van de gebieden met de ruimste verspreiding van de kamsalamander in Nederland.

Nadere informatie