Innovatieprogramma. Social Interface. MZR Development House

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Innovatieprogramma. Social Interface. MZR Development House"

Transcriptie

1 Innovatieprogramma Social Interface MZR Development House

2 Partnership: Twente Safety & Security and QFD Europe Twente Safety & Security is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en onderwijs. Initiator, integrator en katalysator van projecten en samenwerkingen die leiden tot producten, systemen en processen voor verhoogde veiligheid voor burger, organisaties en first responders. Expert team voor doorbraak-innovatie in consortia met direct effect op een veiliger en aangenamer leven van Minder Zelfredzamen.

3 Langer veilig thuis wonen voor ouderen en andere Minder Zelfredzamen is een sleutel-uitdaging Meerderheid woningen MRZ onvoldoende veilig Werkelijke behoeften van Minder Zelfredzamen onvoldoende bekend Gemeente bewust groeiende risico s MZR maar beschikken niet over adequate informatie of tools Mantelzorg geen systematische focus op veiligheid Effectiviteit hulpdiensten en hun veiligheid sterk afhankelijk van snelheid alarmering en kwaliteit informatie ouderen. Huidige marktbenadering en technische oplossingen te versnipperd om schaalbare business te bouwen.

4 INTEGRATIE

5

6 Hoe werkt het MZR Development House? Samenwerking TS&S, QFD Europe, NIGW, MZR, zorgverleners, hulpdiensten, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

7 360 Scan Step 1: 360 scan: bepalen doelstellingen voor verbeteringen en innovaties Actieplannen Ontwikkelplannen Investeringsplannen

8 Step 2: Profilering van de leefsituatie: In de huid van de MRZ Hulpdiensten opereren vanuit optimale interventies en protocollen; Kijken door de ogen van de MZR geeft een nog veel rijker beeld van risico s en beperkingen; In het MZR Development House creëren kruipen hulpverleners in de huid van de MZR en doorleven al zijn/haar activiteiten met focus op mogelijkheden/onmogelijkheden; analyseren professionals vanuit de huid van de MZR de gevolgen van een verschillende incidenten. Hoe merkt meneer A dat er gevaar is? Is hij in staat alarm te slaan? Hoe snel is hij uit bed? Kan hij vluchten? Kan hij zijn vrouw in haar rolstoel in veiligheid brengen? Kan hij.

9 Step 3: Innovatie aanpakken en hulpmiddelen van First Responders Wat betekenen deze inzichten vanuit de huid van de MZR voor de processen en protocollen van de hulpdiensten? Wat betekent het voor de informatie en het proces voor het initiëren van een reddingsoperatie? Wat betekent het voor assistentie-opafstand tijdens het aanrijden? Wat betekent het voor prioriteiten, aanpak, hulpmiddelen, voor een reddingsoperatie? Wat betekent het voor de behandeling van (bijna) slachtoffers? Verder vragen uit de nieuwe digitale wereld, bijvoorbeeld: mag een intelligente gezondheids-sensor volautomatisch een ambulance oproepen of niet?

10 Step 4: Prioriteren Waar moet de innovatie binnen het MZR Development House starten? First things First

11 Step 5: Inzichten uit analyse huidige veiligheidssituatie Conclusie: er is werk aan de winkel. Een paar voorbeelden: Rookmelders ontbreken of hebben lege batterijen: ouderen herkennen het geluidssignaal niet of vinden het niet relevant; Brandblussers zijn te zwaar, ouderen weten niet hoe deze te gebruiken en/of blussers zijn te oud; Blusdekens ontbreken of zijn niet te hanteren; Huidige bedden maken snel opstaan onmogelijk; Alarm-armbanden werken niet naar behoren: gevallen ouderen liggen soms uren om hulp te roepen; Rollators rijden niet goed over dikke vloerbedekking, meubilair staat in de weg: snel bewegen/vluchten is onmogelijk.

12 Step 6: Dialoog met de MZR: begrijp die andere wereld. Illustraties van bevindingen: Ouderen proberen bij brand eerst te vluchten. Inschakeling van hulpdiensten vaak met grote vertraging en op basis van inaccurate informatie; De meeste ouderen hebben een volstrekte onderschatting van hun veiligheidsrisico s, een lastig probleem. Koken op gas met sterk trillende handen en enorme vergeetachtigheid??? Dat kan ik best nog wel hoor Meeste veiligheidsproducten (blussers, branddekens, sensoren,..) worden via het internet verkocht. Vrijwel geen van ouderen kan browsen op het web, laat staan online aankopen doen. Totale mis-match van informatie- en verkoopkanaal en doelgroep; Ouderen hebben grote behoefte aan menselijke ondersteuning en contact.

13 Step 7: Oplossingen in de maak Twente Safety & Security heeft met haar MZR Development House ingezet op structurele verbetering van veiligheid en zorg voor MZR Oplossingen van menselijke interactie, betere processen tot en met slimme, betaalbare producten en systemen. Eerste voorbeelden van oplossingsrichtingen: Coach-for-life: fitte ouderen die andere ouderen ondersteunen en een linking pin tussen ouderen, hulpdiensten, bedrijfsleven en kennisinstellingen vormen. Intelligente woningen (sensoren, camera s, geïntegreerde data systemen) die bij incidenten (val, brand, beroving,..) hulpdiensten volautomatisch snel en accuraat informeren / inschakelen; Betaalbare oplossingen gericht op een grote markt: Slimme bedden, stoelen, toiletten, douches, slimme kookplaten die autonomie / een makkelijker bestaan mogelijk maken; Sociale netwerken: opbouwen van veiligheids- en welzijnsnetwerken van o.m. mantelzorgers, coaches-for-life, hulpverleners; Verkenning om op Twente Airport autonome voertuigen voor MZR te ontwikkelen: eenvoudig en veilig naar winkels, vrienden, theater,... Een rijk en veilig leven.

14

15 First dialog with industry and kennisinstituten

16 Hoe maken we echt het verschil? Integratie van zorg en veiligheid; Integratie van de Minder Zelfredzamen in veiligheid- en zorginnovatie via intensieve mens-op-mens communicatie: de Social Interface; Integratie huidige wirwar van deeloplossingen in één veilige woonomgeving; Integratie van Gemeente (regisseur), hulpdiensten, zorgverleners, bedrijven en kennisinstellingen in één innovatieprogramma: de Social Interface. Durf een veilig wonen (business) concept integraal te ontwikkelen en snel op te schalen.

17 Projectteam en ondersteuning: Ron Poot, GHOR Harry Rorije, TS&S Heidi Plas, Safety Care Center David Bornebroek, Brandweer Twente Bert Oudenaarden, GGD Twente Wilbert Rodenhuis, Saxion Tjerk Gorter, Qanbridge Dingeman de Jong, NIGW Biba Visnjicki, QFD Europe Maddy Lubbers, TS&S Design studio Waarmakers

18

Memo. Inleiding. Resultaten 1e project (360 graden scan veilig wonen minder zelfredzamen) Directie Veiligheidsregio Twente. R.J.

Memo. Inleiding. Resultaten 1e project (360 graden scan veilig wonen minder zelfredzamen) Directie Veiligheidsregio Twente. R.J. Memo Aan Van Directie Veiligheidsregio Twente R.J. Poot Datum 20 februari 2017 Onderwerp Eindrapportage project Veilig wonen minder zelfredzamen, fase 1 Inleiding Eind 2015 heeft de veiligheidsregio Twente

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Bron: Volkskrant 23/03/13 2 3 Enorme groei aan data Er zijn meer apparaten aan het internet gekoppeld dan het aantal mensen op aarde.

Nadere informatie

Veilig Wonen Minder Zelfredzamen Social Interface

Veilig Wonen Minder Zelfredzamen Social Interface Veilig Wonen Minder Zelfredzamen Veilig Wonen Minder Zelfredzamen 1 Voorwoord Mijn moeder van 89 was oprecht gechoqueerd. Alsof ik het niet meer waard ben om medicatie te krijgen!. Ik vroeg haar: Wat hoef

Nadere informatie

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco.

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. just smarter... Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. Voor een eerste offshore traject met MMP in India waren onze ambities behoorlijk hoog. Maar alle deadlines werden

Nadere informatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie Digitale transformatie van zorgcommunicatie trendrapport 2016 Digitale transformatie en marktwerking ontwrichten zorgcommunicatie De zorg was decennialang een behouden markt, met professionals die kwaliteit

Nadere informatie

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst?

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Robin de Haan KvK Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Duurzaamgebouwd 15 februari 2018 De industrie vormt de ruggengraat van onze economie Economische betekenis van de maakindustrie: Directe impact:

Nadere informatie

Technolgie & e-health

Technolgie & e-health Technolgie & e-health Nationaal Zorgberoepen Debat Prof.dr.ir. Pieter Jonker Utrecht 13 December 2013 Delft University of Technology Technolgie & e-health Nationaal Zorgberoepen Debat Prof.dr.ir. Pieter

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

Comfort & Safety en Low Vision. De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak.

Comfort & Safety en Low Vision. De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak. Comfort & Safety en Low Vision WONING De vergrijzing zal leiden tot een explosieve zorgvraag. Dit vraagt om een creatieve aanpak. Waarom een Comfort & Safety en Low Vision woning? We worden steeds ouder.

Nadere informatie

WAARDE CREËREN MET DE QUERCIS BUSINESS PORTAL RONALD VAN KESSEL

WAARDE CREËREN MET DE QUERCIS BUSINESS PORTAL RONALD VAN KESSEL WAARDE CREËREN MET DE QUERCIS BUSINESS PORTAL RONALD VAN KESSEL sectietitel Titel De tekentafel Wat vertellen onze klanten? Wat biedt Exact? Wat vertellen wensen onze klanten? Globe Synergy online de oplossing

Nadere informatie

Beleidsinstrumenten. fysieke belasting. Praktijkrichtlijnen. fysieke belasting. ambulancezorg

Beleidsinstrumenten. fysieke belasting. Praktijkrichtlijnen. fysieke belasting. ambulancezorg Beleidsinstrumenten fysieke belasting Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Bronnen van fysieke belasting De norm Mobiliteit van de patiënt

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

Drie domeinen als basis voor onze toekomstige veiligheid De genoemde trends en game changers raken onze veiligheid. Enerzijds zijn het bedreigingen, anderzijds maken zij een veiliger Nederland mogelijk.

Nadere informatie

Veilige burger, veilige buurt. Achtergronden van Pythia WMO

Veilige burger, veilige buurt. Achtergronden van Pythia WMO Veilige burger, veilige buurt. Achtergronden van Pythia WMO Pim Südmeier Triaspect Inleiding De hervorming van de langdurige zorg voltrekt zich in snel tempo. Het sluit aan op de maatschappelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Social Interface. Veilig Wonen Minder Zelfredzamen

Social Interface. Veilig Wonen Minder Zelfredzamen Veilig Wonen Minder Zelfredzamen Veilig Wonen Minder Zelfredzamen 3 1 Voorwoord Mijn moeder van 89 was oprecht gechoqueerd. Alsof ik het niet meer waard ben om medicatie te krijgen!. Ik vroeg haar: Wat

Nadere informatie

Veilige burger, veilige buurt

Veilige burger, veilige buurt Veilige burger, veilige buurt Achtergronden van Pythia WMO Door Pim Südmeier, Triaspect Inleiding De hervorming van de langdurige zorg voltrekt zich in snel tempo. Het sluit aan op de maatschappelijke

Nadere informatie

NUENEN. Langer veilig thuis met uw eigen omgeving. Leefsamen Nuenen. Meld u aan voor de proef. deelname is gratis

NUENEN. Langer veilig thuis met uw eigen omgeving. Leefsamen Nuenen. Meld u aan voor de proef. deelname is gratis NUENEN Langer veilig thuis met uw eigen omgeving Leefsamen Nuenen Meld u aan voor de proef deelname is gratis NUENEN In deze brochure In deze brochure wordt beschreven wat u kunt verwachten als u deelneemt

Nadere informatie

Altijd hulp dichtbij. dankzij de zorgcentrale. Extra Medicatie dispenser. Personenalarmsysteem en sensoren

Altijd hulp dichtbij. dankzij de zorgcentrale. Extra Medicatie dispenser. Personenalarmsysteem en sensoren Altijd hulp dichtbij dankzij de zorgcentrale Extra Medicatie dispenser Personenalarmsysteem en sensoren Wil je zelfstandig thuis blijven wonen én er zeker van zijn dat je in een noodsituatie meteen hulp

Nadere informatie

SYMPOSIUM ONDERWIJS EN CRISIS

SYMPOSIUM ONDERWIJS EN CRISIS SYMPOSIUM ONDERWIJS EN CRISIS Paul Geurts Bestuursadviseur openbare orde en veiligheid gemeente Tilburg Niko van den Hout Coördinator BHV & crisismanagement Onderwijsgroep Tilburg Fysieke calamiteiten

Nadere informatie

Laagdrempelige zorg op afstand

Laagdrempelige zorg op afstand Laagdrempelige zorg op afstand Gemoedsrust voor gebruiker als zorgverleners State of the art en 55+ proof Healthcare Technology Tour 2014 24 april 2014 Ambitie Gociety: Morgen: Geavanceerde sensoren en

Nadere informatie

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman Werkconferentie Implementatie van Online Wijkplatformen De en Don ts 7 december 2017 Sarah Willard en John Rietman Zuyd Hogeschool / Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie sarah.willard@zuyd.nl

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Mevrouw van de Berg intramurale zorg bewoner Heidehiem Kim de Jong EVV-er Anna de Vries - medewerker verzorging intramurale zorg en thuiszorg

Nadere informatie

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen

Geef uw onderneming vleugels. Met de soepele werkprocessen Geef uw onderneming vleugels Met de soepele werkprocessen van Dutchict Cloud Online functionaliteiten Managed Cloud Online functio U wilt uw documenten overal kunnen beheren en delen. Maar applicaties

Nadere informatie

Verslag jurybeoordeling Veiligheidsatelier Brabant 2015

Verslag jurybeoordeling Veiligheidsatelier Brabant 2015 Verslag jurybeoordeling Veiligheidsatelier Brabant 2015 Op 16 september 2015, tijdens de Social Innovation Week, zijn de 3 vragen voor het Veiligheidsatelier Brabant 2015 gepresenteerd. Op 17 november

Nadere informatie

MEMO. Verantwoording en voorstel voor vervolg TS&S. 1. Inleiding. 2. Terugblik. Algemeen en Dagelijks bestuur VRT H. Meuleman

MEMO. Verantwoording en voorstel voor vervolg TS&S. 1. Inleiding. 2. Terugblik. Algemeen en Dagelijks bestuur VRT H. Meuleman MEMO AAN VAN Algemeen en Dagelijks bestuur VRT H. Meuleman DATUM 12 september 2016 ONDERWERP Verantwoording en voorstel voor vervolg TS&S Verantwoording en voorstel voor vervolg TS&S 1. Inleiding Medio

Nadere informatie

Robotic Process Automation

Robotic Process Automation Robotic Process Automation ROBOTIC PROCESS AUTOMATION Een toekomst met software robots op de werkplek Agenda Ondersteunen op het pad naar de next level van Operational Excellence Organisatie profiel Wat

Nadere informatie

Data en betere credit managementbeslissingen. Frans van den Heuvel 5 november 2015

Data en betere credit managementbeslissingen. Frans van den Heuvel 5 november 2015 Data en betere credit managementbeslissingen Frans van den Heuvel Agenda Waarom dit onderzoek? Wat was de scope? Wat zijn de voornaamste onderzoeksconclusies? Wat betekenen deze conclusies voor u? Wat

Nadere informatie

CASCADE MODEL FUNDAMENTEN

CASCADE MODEL FUNDAMENTEN HET CASCADE model bevordert een holistische en persoonsgerichte benadering van zorg vertrekkende vanuit de sterke kanten van de persoon om de zelfstandigheid (autonomie) en kwaliteit van leven te optimaliseren

Nadere informatie

Ergotherapie incontinentie valgevaar. Praktijk voor Ergotherapie Dieren e.o. Astrid Rothuis

Ergotherapie incontinentie valgevaar. Praktijk voor Ergotherapie Dieren e.o. Astrid Rothuis Ergotherapie incontinentie valgevaar Praktijk voor Ergotherapie Dieren e.o. Astrid Rothuis persoon activiteit omgeving Het handelen van een persoon in de eigen (fysieke en sociale) omgeving Aangrijpingspunten

Nadere informatie

De UMO-zorgcentrale en preventie

De UMO-zorgcentrale en preventie Verklizan BV Stationspark 500 3364 DA Sliedrecht The Netherlands Tel: +31 184 421818 Voorkomen is beter dan genezen! De UMO-zorgcentrale en preventie November 2011 Matti Groot - Verklizan Business Analyst

Nadere informatie

Nr. 1 / Maart 2012. Van harte welkom! Dit is de eerste nieuwsbrief over het project RAAK Ontwerpen voor zorgverleners.

Nr. 1 / Maart 2012. Van harte welkom! Dit is de eerste nieuwsbrief over het project RAAK Ontwerpen voor zorgverleners. Nr. 1 / Maart 2012 Van harte welkom! Dit is de eerste nieuwsbrief over het project RAAK Ontwerpen voor zorgverleners. In deze nieuwsbrief: Interview met Panton Netwerkbijeenkomsten 2012 Ideeën op te zetten

Nadere informatie

PORTFOLIO Savaneta 25 Aruba / /

PORTFOLIO Savaneta 25 Aruba / / PORTFOLIO Savaneta 25 Aruba / ippa.aruba@gmail.com / 002975940896 Constant verbonden zijn Care 4Care levert digitale communicatie voor de ketenpartners en mogelijkheden om experimenteel zorgprocessen en

Nadere informatie

OP LAST VAN DE BRANDWEER. Maikel van der Hulst 13 april 2016

OP LAST VAN DE BRANDWEER. Maikel van der Hulst 13 april 2016 OP LAST VAN DE BRANDWEER Maikel van der Hulst 13 april 2016 Help, brand: wat nu? Wie ben ik en waar ga ik heen! tekst Bluswater!? 4 De woningsprinkler! Woningbranden 7.000 woningbranden per jaar 160 woningbranden

Nadere informatie

EERSTE LIJN In beweging

EERSTE LIJN In beweging EERSTE LIJN In beweging PWC summit zorg 2013 EERSTE LIJN In beweging EERSTE LIJN In beweging EERSTE LIJN In beweging EERSTE LIJN In beweging Some men see things as they are and say, 'Why? I dream of things

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen'

Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Connected modellen van Jaguar en Land Rover 'praten' met elkaar op 'connected wegen' Jaguar Land Rover test slimme, connected auto s op wegen in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding op de komst van

Nadere informatie

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI)

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Wat kunt u in deze sessie verwachten? 1. Het Data Value Center Smart Industry in een notendop 2. De ervaringen en uitdagingen van een hightech bedrijf 3. De partners

Nadere informatie

Infor. Uw toekomstbestendige operating service

Infor. Uw toekomstbestendige operating service Infor OS Uw toekomstbestendige operating service Een overkoepelende operating service met een communicatieve gebruikerservaring Infor OS is uw operating service voor de toekomst, ontwikkeld als fundament

Nadere informatie

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat?

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Marianne Haspels Marca Geeraets 24 maart 2015 m.haspels@piresearch.nl m.geeraets@piresearch.nl Sociale wijkteams Methodisch werken: - Gericht

Nadere informatie

Van een smalle blik naar een brede basis.

Van een smalle blik naar een brede basis. Inspiratiesessie 2 Van een smalle blik naar een brede basis. Ketenaanpak voor kinderen met overwicht en obesitas Marian Sijben Care for Obesity 1 #zoblijvenwijgezond Van smalle blik naar brede basis; ketenaanpak

Nadere informatie

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN Onderdeel van Twente Safety Campus 1 2 De totstandkoming van Safety Care Center is ontstaan na een gedeelde behoefte om specifiek voor organisaties in

Nadere informatie

Alleen, maar liever niet in uw eentje? Met Monty bent u altijd in goed gezelschap. NIEUW IN NEDERLAND

Alleen, maar liever niet in uw eentje? Met Monty bent u altijd in goed gezelschap. NIEUW IN NEDERLAND Alleen, maar liever niet in uw eentje? Met Monty bent u altijd in goed gezelschap. NIEUW IN NEDERLAND Het persoonlijke toezicht- en alarmeringssysteem HET MONTY ALARMERINGSSYSTEEM: GOED GEZELSCHAP, BINNEN

Nadere informatie

Innovatieve zorgpakketten

Innovatieve zorgpakketten Innovatieve zorgpakketten Wat gaan we doen? Langer zelfstandig blijven én thuis in je eigen omgeving oud worden Een interactieve sessie over een nieuw zorg- en ondersteuningsconcept op afstand dat binnen

Nadere informatie

Van gebroken systemen naar waardeketens

Van gebroken systemen naar waardeketens Van gebroken systemen naar waardeketens Strategieën voor betaalbare zorg Celsus academie 5 juni 2014 Rob Dillmann Isala Strategieen voor betaalbare zorg 1. An inconvenient truth 2. Wat is ons probleem

Nadere informatie

Driving business agility with open source Innovation fueled from outside

Driving business agility with open source Innovation fueled from outside Driving business agility with open source Innovation fueled from outside Travelcard, project Next Peter Latten, Maarten Küppers Peter Latten Peter Latten Scrum Coach / Sr. Project Manager m: +31 (0)6 23

Nadere informatie

Domotica in de langdurige zorg. Math Gulpers

Domotica in de langdurige zorg. Math Gulpers Domotica in de langdurige zorg Math Gulpers Waarom Domotica en/of Technologie Behouden van de zelfredzaamheid/autonomie Betaalbaar, toegankelijk en hoge kwaliteit van zorg Zorg op afstand mogelijk maken

Nadere informatie

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk Toon van de Looy VanMorgen Programma 1. Stand van zaken Zorg op Afstand 2. Integratie Zorg op Afstand binnen het zorgproces bij ZuidZorg 3. Geleerde lessen

Nadere informatie

NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST. van. ehealth

NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST. van. ehealth NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST van ehealth Wat is Vitaly? Het uiteindelijke doel van het Vitaly ehealth platform is het betrekken van de gebruikers bij het verbeteren van de gezondheidszorg. Het vormt

Nadere informatie

HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN

HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN Eindelijk Ontdek grip hoe op tientallen het ongrijpbare scholen deel in Nederland van pestgedrag grip hebben Pesten gekregen is binnen het onderwijs op het een hot ongrijpbare

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden

Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden Eva Smit Karlijn Leenaars Annemarie Wagemakers Gerard Molleman Maria Koelen Koos van der Velden Programma 15.00 Opening 15.05 15:35 Presentatie onderzoeksresultaten 15.35 16:10 Wat betekenen de resultaten

Nadere informatie

ASIS Benelux - VBN Nieuwjaarsbijeenkomst

ASIS Benelux - VBN Nieuwjaarsbijeenkomst 8 Februari 2018 @Natlab André Bos Business Development Manager Netherlands Petra Swinnen Business Development Manager Belux Even Voorstellen Over Sony Video Security driven by Bosch Visie van het Top

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

ICT en Zorg (ehealth)

ICT en Zorg (ehealth) ICT en Zorg (ehealth) Op weg naar Warme en Slimme Zorg in Den Haag Dienst OCW S. Santokhi, projectleider ehealth Wat is ehealth? Inzetten van ICT middelen ter versterking van gezondheid en zorg Accent

Nadere informatie

Centrale tunnelbewaking Oostenrijk

Centrale tunnelbewaking Oostenrijk Centrale tunnelbewaking Oostenrijk Korte projektgegevens Projekt : centrale bewaking en bediening van 23 tunnels en 225 km snelweg in Oostenrijk Doelstelling : centrale bewaking van de gezamenlijke autosnelwegen

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

VOORSTEL. Algemeen Bestuur. Besluit. Voorstel. Samenvatting. Aan het algemeen bestuur. Hofland,Arco. [Toelichting]

VOORSTEL. Algemeen Bestuur. Besluit. Voorstel. Samenvatting. Aan het algemeen bestuur. Hofland,Arco. [Toelichting] VOORSTEL Algemeen Bestuur ONDERWERP Infrastructurele aanpassingen TSC AGENDAPUNT E03a DATUM 12 oktober 2015 OPENBAAR ja BEHANDELD DOOR A. Gieling REGISTRATIENUMMER [Registratienummer] TELEFOONNUMMER 088

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

Het Internet of Things

Het Internet of Things Het Internet of Things De afgelopen jaren wordt de term Internet of Things (IoT) vaak gebruikt als dé nieuwe ontwikkeling die in bijna elk aspect van ons leven een grote rol gaat spelen. Waar mensen vaak

Nadere informatie

BIONISCHE TECHNOLOGIE. Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe. Welkom

BIONISCHE TECHNOLOGIE. Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe. Welkom BIONISCHE TECHNOLOGIE Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe Welkom INTRODUCTIE Wat is Bionische Technologie Toepassingen Voordelen Toekomst BIONICA Toepassing van biologische principes

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst van risico naar inzetbaarheid. Charlotte van Leeuwen Peter Sinning RCDI

Kennisbijeenkomst van risico naar inzetbaarheid. Charlotte van Leeuwen Peter Sinning RCDI Kennisbijeenkomst van risico naar inzetbaarheid Charlotte van Leeuwen Peter Sinning RCDI Wat gaan we doen? Recap SV Land presentatie bijeenkomst NVIA bij NN Duurzame inzetbaarheid Praktische stappen Wat

Nadere informatie

Basisarrangement 3. Beschut wonen met begeleiding en intensieve verzorging CIZ-indicatie: zorgzwaartepakket 3 (ZZP VV3)

Basisarrangement 3. Beschut wonen met begeleiding en intensieve verzorging CIZ-indicatie: zorgzwaartepakket 3 (ZZP VV3) Basisarrangement 3 Beschut wonen met begeleiding en intensieve verzorging CIZ-indicatie: zorgzwaartepakket 3 (ZZP VV3) Voor elkaar WoonZorgcentra Haaglanden basisarrangement 3 Dit basisarrangement is bestemd

Nadere informatie

Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018

Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018 Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018 Inhoud presentatie 1. Opzet rekenkameronderzoek 2. Terreinen rondom Langer zelfstandig thuis wonen 3. Conclusie 4. Aanbevelingen 5. Bestuurlijke reactie/ nawoord

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding, vraagstelling en scope

Samenvatting. Aanleiding, vraagstelling en scope Samenvatting Aanleiding, vraagstelling en scope Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van slimme apparaten, sensoren en andere objecten die met elkaar en met het internet verbonden zijn. Nu al worden

Nadere informatie

Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People

Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People Onze experts brengen u digitale kennis en ervaring op locatie. Om voortdurend in te kunnen spelen op veranderende

Nadere informatie

DE WEG NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE

DE WEG NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE DE WEG NAAR EEN DATAGEDREVEN ORGANISATIE Rollen en best practices Dit artikel verscheen ook in De kracht van innovatie - The full story II. Een luchtig boek waarmee managers, ondernemers en professionals

Nadere informatie

Bewegen door Senioren

Bewegen door Senioren Dianne Laarhoven-Klein, algemeen fysiotherapeut met aandacht voor geriatrie 2030: 4 miljoen Nederlanders ouder dan 65 jaar. 2030: 4 miljoen Nederlanders ouder dan 65 jaar. Dat is bijna 25% van de totale

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan zolang het nog kan! Checklist: Vluchten bij brand! Elk jaar opnieuw sterven er tientallen mensen door brand. Maar een brand hoeft zeker

Nadere informatie

SMART SCHOOLS OPEN OPROEP VOOR DIGITALE INNOVATIE IN ONDERWIJS

SMART SCHOOLS OPEN OPROEP VOOR DIGITALE INNOVATIE IN ONDERWIJS SMART EDUCATION @ SCHOOLS OPEN OPROEP VOOR DIGITALE INNOVATIE IN ONDERWIJS VOORSTELLING 5 JUNI 2019 PUBLIC OVERZICHT Wie organiseert de open oproep? Wat is het ideeëngoed achter deze oproep? Criteria voor

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Dispatch Spoedzorg Congres 8 november 2018

Dispatch Spoedzorg Congres 8 november 2018 Dispatch Spoedzorg Congres 8 november 2018 Waar gaan we het over hebben? In de acute zorg is er overal sprake van schaarste in middelen. De gehele spoedzorg loopt vol en zelfs over op sommige plekken.

Nadere informatie

Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038

Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038 Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038 Opgericht 2010 Ervaring >10 jaar Expertise Forensisch gegevensonderzoek Anomalie detectie Behavioral profiling SBIR Partners TNO Texar Data

Nadere informatie

snoad Wenjen Mienskip Thús Innovatieweken Kom voorproeven in juni!

snoad Wenjen Mienskip Thús Innovatieweken Kom voorproeven in juni! Innovatieweken In juni 2019 organiseert Kennislab NOF de innovatieweken in. De hele maand gaat het over een leven lang veilig en comfortabel thuis wonen. Lab Kennislab NOF werkt met partners aan het Lab.

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

SOC Maakindustrie & Made Different. Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014

SOC Maakindustrie & Made Different. Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014 SOC Maakindustrie & Made Different Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014 Agoria: federatie van de technologische industrie 1.700 ondernemingen 10 domeinen Information and Communication

Nadere informatie

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers End-note Sven Noomen Wouter Heutmekers 2 Ok, en morgenvroeg? Voorstellen 25111978 14 8 4 6 23 25031981 12 3 1 1339 3 Think BIG Act SMALL 2011 Scale FAST 4 5 6 Visie & strategie Strategie Ondersteuning

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Managementvoorkeuren

Managementvoorkeuren Toelichting bij de test Business Fit-ality Lange Dreef 11G 4131 NJ Vianen Tel: +31 (0)347 355 718 E-mail: info@businessfitality.nl www.businessfitality.nl Business Fit-ality Met welk type vraagstuk bent

Nadere informatie

CO-CREATIE IN ZORGINNOVATIE

CO-CREATIE IN ZORGINNOVATIE CO-CREATIE IN ZORGINNOVATIE 1 Introductie VanMorgen Advies en consultancy voor ontwikkelen en implementeren zorgdiensten met zorgtechnologie Specialiteiten: Begeleiding implementatie zorg op afstand Service

Nadere informatie

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg Auditrapportage 2014 Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel Dynamiek onderweg De vier geïdentificeerde typologieën van de Centra co-creator; incubator; transformator; facilitator - zijn hieronder kort

Nadere informatie

Thema 1 CLIËNT CENTRAAL De ondersteuning komt in samenspraak met de cliënt tot stand

Thema 1 CLIËNT CENTRAAL De ondersteuning komt in samenspraak met de cliënt tot stand Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader Wmo-toezicht Thema 1 CLIËNT CENTRAAL De ondersteuning komt in samenspraak met de cliënt tot stand 1.1 De cliënt krijgt ondersteuning die onvoldoende

Nadere informatie

Visie en innovatiethema s 2017 Assetmanagement. Henk van Oostveen en Chris Verstegen InnoRail 15 december 2016

Visie en innovatiethema s 2017 Assetmanagement. Henk van Oostveen en Chris Verstegen InnoRail 15 december 2016 Visie en innovatiethema s 2017 Assetmanagement Henk van Oostveen en Chris Verstegen InnoRail 15 december 2016 1. Henk van Oostveen: Missie, visie en strategie ProRail AM 2. Chris Verstegen: Innovatiethema

Nadere informatie

Industrieel Ontwerpen

Industrieel Ontwerpen Industrieel Ontwerpen Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen in Twente Industrieel Ont Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen houdt zich bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

Schaalbaarheid is de beste oplossing Het nieuwe Managementsysteem voor Sociale Alarmering 7 Professional

Schaalbaarheid is de beste oplossing Het nieuwe Managementsysteem voor Sociale Alarmering 7 Professional Schaalbaarheid is de beste oplossing Het nieuwe Professional 2 Efficiency door aanpassing Ideale oplossingen voor uw succes Om onmiddellijke reacties op noodoproepen, snelle service en naadloze communicatie

Nadere informatie

Leefbare steden. met connected lighting

Leefbare steden. met connected lighting Leefbare steden met connected lighting 3 Steden veranderen Uitdagingen voor leefbaarheid en veiligheid Steden kunnen druk en chaotisch zijn Maar de diversiteit maakt ze voor velen aantrekkelijk Feit:

Nadere informatie

Simme netwerken voor safety en security Martijn Neef TNO Defensie en Veiligheid

Simme netwerken voor safety en security Martijn Neef TNO Defensie en Veiligheid Slim samenwerken met genetwerkte systemen Simme netwerken voor safety en security Martijn Neef TNO Defensie en Veiligheid Martijn Neef Networked Organizations Group Business Unit Information and Operations

Nadere informatie

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016

Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 Jaarplan Landelijke Ronde Tafel Juridische Aspecten van C-ITS en zelfsturend rijden 2016 DECEMBER 2015 Ronde Tafel Juridische Aspecten van Slimme Mobiliteit DITCM INNOVATIONS WWW.DITCM.EU Jaarplan Ronde

Nadere informatie

Security Management Solution INNOVATORS IN SECURITY

Security Management Solution INNOVATORS IN SECURITY Security Management Solution INNOVATORS IN SECURITY Geïntegreerde Oplossingen Security Management Inbraak Detectie Camera Bewaking Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Onze beveiligingsoplossing 3. Marktsegmenten

Nadere informatie

coalition paper Smart Mobility

coalition paper Smart Mobility coalition paper Smart Mobility 2 Coalition Paper Smart Mobility Coalition Paper Smart Mobility Provincies zien kansen voor Smart Mobility. Niet voor niets werken wij met anderen aan talloze slimme innovaties

Nadere informatie

Workshop Human Factors

Workshop Human Factors Workshop Human Factors Ada van den Bos, Robert-Jan Houmes November 2016 Welkom Programma Introductie / laatste inzichten Aan de slag Samenvatting / conclusie Patient safety concept Improvement interventions

Nadere informatie

Een beter imago begint bij jezelf

Een beter imago begint bij jezelf Een beter imago begint bij jezelf David Kok in gesprek met Thomas Marzano Gemeenten, ambtenaren, de politiek, de overheid als geheel: we kampen met een imagoprobleem. We doen ons werk (vaak) niet goed,

Nadere informatie

Inrichting en organisatie van sociale wijkteams

Inrichting en organisatie van sociale wijkteams Inrichting en organisatie van sociale wijkteams Dr. Mirjan Oude Vrielink, dr. Henk van der Kolk en dr. Pieter-Jan Klok Consortiumpartners: Universiteit Twente, Platform31, Enschede, Leeuwarden, Zaanstad,

Nadere informatie

16 mei - Consultatiesessie VWS. PharmaPartners Sander de Jong Directeur PharmaPartners

16 mei - Consultatiesessie VWS. PharmaPartners Sander de Jong Directeur PharmaPartners 16 mei - PharmaPartners Sander de Jong Directeur PharmaPartners 1 Samenwerkende zorgverleners organiseren de zorg rondom en voor de patiënt. Dit vraagt om snelle beschikbaarheid van complete informatie

Nadere informatie

een ziekenhuis in Amsterdam Promote. Share. Influence. Een kijk op de evacuatie van door de pioneers van Tetcon

een ziekenhuis in Amsterdam Promote. Share. Influence. Een kijk op de evacuatie van door de pioneers van Tetcon September 2015 TETCON IS EEN PIONIER IN TECHNISCHE TEXTIEL CONCEPTEN. ONZE PASSIE IS OM ORGANISATIES TE HELPEN DOOR MIDDEL VAN DE KRACHT VAN TECHNISCH TEXTIEL Een kijk op de evacuatie van een ziekenhuis

Nadere informatie

Wat van waarde is, moet van waarde blijven

Wat van waarde is, moet van waarde blijven Wat van waarde is, moet van waarde blijven PROPERTY MOBILITY VITALITY Je gezondheid, een fijn thuis, de continuïteit van je onderneming, de mogelijkheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt: het heeft

Nadere informatie

E-health als katalysator voor nieuwe businessmodellen in de zorg... een kwestie van plug and pray? Over trends in de zorgmarkt

E-health als katalysator voor nieuwe businessmodellen in de zorg... een kwestie van plug and pray? Over trends in de zorgmarkt E-health als katalysator voor nieuwe businessmodellen in de zorg... een kwestie van plug and pray? Over trends in de zorgmarkt Forum Standaardisatie, 8 juni 2009 Harry Nienhuis, adviseur strategie & innovatie

Nadere informatie

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7 ZelfredzaamheidsMonitor november 2014 / versie 2.7 Een initiatief van i.s.m. Vilans werkt aan kennisontwikkeling, onderzoek, innovatie, implementatie en kennisverspreiding in de langdurende zorg. CTOW

Nadere informatie