Kalender 2017 Weerribben-Wieden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kalender 2017 Weerribben-Wieden"

Transcriptie

1 Weerribben-Wieden

2 Kalender 2017 Weerribben-Wieden

3 Weerribben- Wieden Stel, je beklimt de toren van de Grote Kerk in Steenwijk en je kijkt in het rond. Dan zie je in de verte de geschiedenis van het Nederlandse landschap en zijn bewoners. Nogmaals kijkend zie je in de nabijheid het Land van Vollenhove. Fascinerend. Hoe zit het met de verhalen over de vervening, de overlevingsstrijd van mensen en de handelsgeest en de stadjes? Nieuwsgierig daal je af van de toren om het gebied te gaan beleven. Wandelend, fietsend of varend ontdek je Weerribben-Wieden. Welkom!

4 Januari Ma Di Wo Do Vr Za Zo

5 Weerribben-Wieden Weerribben-Wieden: waar hoog Nederland laag wordt Weerribben-Wieden, op de grens van vier provincies en een aantal Nationale Parken en Landschappen, ligt in het hart van Nederlandse cultuurgeschiedenis. Hier spelen zich de historische verhalen af over de Spaanse oorlog, de Hanze, de handelsroutes, de ontginningen en het begin van de welvaartsstaat. De ontstaansgeschiedenis van laag Nederland en het leven met het water wordt hier verteld. het leven met het water: de voeten in het veen, de handen in het riet

6 Februari Ma Di Wo Do Vr Za Zo

7 Grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa Weerribben-Wieden is door de mens gemaakt. Met de voeten in het veen en de handen in het riet. Tussen het hogere plateau van Drenthe in het oosten en de duinenrand in het westen ontstonden na de ijstijden moerassen, die in de Middeleeuwen deels werden ontgonnen. Turfstekers van vroeger en rietlandbeheerders van vandaag vormden en vormen met hun blote handen het landschap van dit inmiddels grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa. Het grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa is met mensenhanden gemaakt Overgangen van Nederland Weerribben-Wieden is een parel in Nederland. Een unicum in ons land en de wereld. Wij verbinden een mozaïek van cultuurhistorie en landschappen. Van hoog naar laag, van droog naar nat, van zoet naar zout, van zand naar klei en veen. Nergens anders worden die overgangen van Nederland zo duidelijk zichtbaar. Wisselende landschappen, met bijpassende volksaarden, die door Weerribben-Wieden met elkaar worden verbonden. Weerribben-Wieden verbindt wisselende landschappen In het hart van de ontdekkingstocht Als je vanuit de kerktoren in Steenwijk om je heen kijkt, is de variatie bijna tastbaar. Kijk je richting Zuidwest-Drenthe dan verandert laagveen in hoge zandgronden. En als je je hoofd omdraait en richting de Noordoostpolder kijkt, zie oud in nieuw land veranderen. Binnen een straal van 40 kilometer kun je al die variatie in landschap en cultuurhistorie ontdekken. Of je nu gaat kanovaren in Fryslân, gaat struinen op de hei in Drenthe, de Hanzesteden Zwolle of Kampen wilt ontdekken of vier meter onder zeeniveau in het nieuwe land Noordoostpolder wilt staan Of je wilt verdiepen in de ontginning van het laagland, in Weerribben-Wieden sta je in het hart van die ontdekkingstocht. Daarom laten we Weerribben-Wieden zien aan de hand van vier kijkrichtingen. Kom je mee? Dan laten we het zien.

8 Maart Ma Di Wo Do Vr Za Zo

9

10 April Ma Di Wo Do Vr Za Zo

11 1. Man made nature Kijkrichting: Noordoostpolder Identiteit van de streek Natuur en cultuur, mens en landschap, zijn in Weerribben-Wieden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Centraal in de ontstaansgeschiedenis van het gebied staat de mens. Overlevingsstrijd, zelfredzaamheid, ontginning en handelsgeest kenmerken de identiteit van de streek. Vroeger leefde men van het land: als boer, turfsteker of rietsnijder. Het landschap vertelt hun geschiedenis: van de weren en de ribben, van verzonken dorpen waar de natuur van de mens wist te winnen en van de uitgestrekte rietvelden waar de rust overweldigend is. Hoewel er geen turf meer wordt gestoken, is het harde werken nooit uit Weerribben-Wieden verdwenen; het is immers onze achtertuin, directe leefomgeving en levensonderhoud. De rietlanden worden beheerd door rietsnijders om te voorkomen dat het waterrijke gebied in bos verandert.

12 Mei Ma Di Wo Do Vr Za Zo

13 De komst van nieuw land is van grote invloed geweest op Weerribben-Wieden Nieuw land Nederland staat bekend om zijn polders, uitgestrekte gebieden, windmolens en het leven met en strijd tegen het water. Al meerdere decennia staat Flevoland, de jongste provincie van Nederland, symbool voor de overwinning op het water. De komst van deze nieuwe provincie en dit nieuwe stuk land is van grote invloed geweest op Weerribben-Wieden. Verdroging In 1919 werd het gemaal Stroïnk gebouwd om het water in Noordwest-Overijssel te reguleren. Hierdoor ontstond in dit gebied onder andere een proces van verdroging. De inpoldering van de Noordoostpolder versterkte dit. De Noordoostpolder is geschapen uit de zee en gemaakt door en voor mensen. Het is de Weerribben-Wieden avant la lettre, een nieuwe telg in de familie van water en land. Het gemaal Stroïnk is sinds twee jaar succesvol in gebruik als vispassage. Vissen, zoals palingen, kunnen nu zonder barrières tussen Weerribben-Wieden e het IJsselmeer heen en weer zwemmen! Van badplaats tot binnenland In Weerribben-Wieden leefden mensen van en met het water. Niet alleen de turfstekers in de moerassen, ook de bewoners van de kustplaatsen Blokzijl en Vollenhove. In deze plaatsen stond de handel en visserij centraal en leefde men van de Zuiderzee. De inwoners van Vollenhove vermaakten zich in de zee en op hun eigen badstrand. Nu liggen deze plaatsen op de overgang van het oude naar het nieuwe land. Sta je op de dijk bij Blokzijl en kijk je richting het noordoosten, dan zie je langgerekte legakkers, water en riet. Kijk je richting het westen, zie je het nieuwe land. Grote vierkante percelen grasland, gemaakt voor de modernste agrarische machines. De karakteristieke molentjes in de Weerribben zijn in de Noordoostpolder opgevolgd door de moderne windmolens van nu.

14 Juni Ma Di Wo Do Vr Za Zo

15 Weerribben- Wieden Unieke natuur: alleen in dit gebied de grote vuurvlinder Weerribben-Wieden kent een zeer rijke en gevarieerde natuur. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het is een vogelparadijs met grote kolonies lepelaars, aalscholvers, zwarte sterns en purperreigers. Hier liggen de beste weidevogelgebieden van Overijssel. In het riet broedt een groot aantal vogels in het moeras, zoals de rietzanger, rietgors, blauwborst, kleine karekiet, snor, roerdomp en bruine kiekendief. In de winter liggen de wateren vol met overwinterende eenden, smienten, talingen, zaagbekken, nonnetjes en meerkoeten. In het vroege voorjaar kleuren de hooilanden geel van de dotterbloem en in de voorzomer laten de hooilanden een spectaculair kleurenpalet zien van roze koekoeksbloemen, paars moeraskartelblad, gele ratelaar en wit veenpluis. In juni en juli heerst een rijkdom aan orchideeën als rietorchis en welriekende nachtorchis. Ook komen er bijzondere vlinders voor als de aardbeivlinder, de zilveren maan en - alleen in dit gebied - de grote vuurvlinder! De trilvenen zijn rijk aan draadzegges en parnassia, blauwgraslanden en moerasheides en er zijn uitgebreide gagelsstruwelen. In het gebied liggen zeven eendenkooien die cultuurhistorisch en ecologisch van grote betekenis zijn. De bossen die hieromheen liggen zijn ware sprookjesbossen, met oude eiken en essen, lianen van kamperfoelie, varens, gewentelde wilgen en mossen.

16 Juli Ma Di Wo Do Vr Za Zo Beulake, het verzonken dorp In de Beulake was het byzonder ellendig gesteld. Dit Dorp door zyne nabyheid aan den Zeedyk, en dus voor den eersten aanval des waters blood liggende, en meest bestaande uit groote veenplassen, streckte het eerst en meest ter woede van de Zee: de huizen en turfschuuren, van de ingezetenen, werden ylings door de baren vernield; derzelver turf (welker koopmanschap aldaar ter plaatse, het eenig middel van der inwoonderen bestaan uitmaakt) ja groote stukken Veenlands dreven weg.

17 2. Landschap- en ontginningsgeschiedenis Kijkrichting: Rottige Meente & Fryslân Ontginning en het verzonken dorp Vanaf de late Middeleeuwen werd in Weerribben-Wieden turf gewonnen. De natte veenbagger werd gedroogd op de zogenaamde ribben, smalle stroken land. De uitgebaggerde plekken, de weren, liepen vol water. Dit werkproces is nog steeds te herkennen in het landschap van de Weerribben. De vervening begon in de Wieden. De turfwinning was zo intensief dat legakkers te smal werden en bij flinke stormen werden weggeslagen. Zo ontstond bijvoorbeeld de Beulakerwiede ontstaan, die zijn naam te danken heeft aan het verzonken dorp Beulake. Laagveen en het grootste zoetwatermoeras van Europa Weerribben-Wieden is het grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa. Het laagveengebied in Noord-Nederland strekt zich uit van de Kop van Overijssel tot ver in Fryslân. Vanuit landschappelijk en ecologisch oogpunt zijn er dan ook veel overeenkomsten tussen Weerribben-Wieden en de veengebieden in Fryslân, zoals de Rottige Meente en de Alde Feanen. Het mozaïek van (leg)akkers, water en riet strekt zich over provinciegrenzen uit Het landschapsmozaïek van langwerpige (leg) akkers, water en riet strekt zich over provinciegrenzen uit en biedt een diversiteit aan flora en fauna. De landschappelijke verbindingen tussen Rottige Meente en Weerribben-Wieden worden het mooist gesymboliseerd door de otter, die in 2002 in Nationaal Park Weerribben-Wieden is uitgezet en inmiddels ook rondzwemt in de Rottige Meente.

18 Augustus Ma Di Wo Do Vr Za Zo

19 3. Waar laag en hoog elkaar ontmoeten Kijkrichting: Zuidwest-drenthe en hoog nederland Drie Nationale Parken op korte afstand Met drie Nationale Parken op zo n korte afstand van elkaar is dit gebied een natuurlijke parel in het Nederlandse landschap. Het Dwingelderveld met paarse heide, het Drents-Friese Wold met bossen en zandvlaktes en Weerribben-Wieden met rietland en water. Deze parken vertellen samen het ontstaan van Nederland, op de grens van land en water. Van de stuwwallen tot moerassen, van de bossen tot het riet. Van droge gronden naar vruchtbare gronden. Deze overweldigende overdaad aan hoge kwaliteit natuur, in combinatie met een rijke cultuurhistorie, maakt het dit gebied uniek. Begin van een verzorgingsstaat? Toen generaal Johannes van den Bosch in 1818 woeste gronden in Drenthe aankocht om arme gezinnen uit het westen te helpen een bestaan op te bouwen, werd misschien wel de eerste steen gelegd van de Nederlandse verzorgingsstaat. Hij richtte de Maatschappij van Weldadigheid op en stichtte op diverse plekken de zogeheten Koloniën van Weldadigheid. Zo ook in Willemsoord, dat aan het Nationaal Park Weerribben-Wieden grenst. Deze vrije kolonie stelde arme gezinnen in staat een volwaardig bestaan op te bouwen op de gronden in dit gebied. Het leven was zwaar en strikt, iets wat ook de bewoners van Weerribben-Wieden niet vreemd was. Onder de zware omstandigheden van het moerasland en het vele water, was het gebied enkel per boot bereikbaar. De Vrijstaete Kalenberg is hier een mooi voorbeeld van. Pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is het dorp via het land te bereiken.

20 September Ma Di Wo Do Vr Za Zo Kogge De kogge verscheen rond het jaar 1200 en werd gebruikt door de Hanze. Ze konden aanzienlijke meer vracht vervoeren dan de oudere typen en werden dan ook veel gebruikt in de Oost- en Noordzee. Veel steden aan de Oostzee hebben het schip zelfs opgenomen in hun stadswapen. Het is hét symbool geworden voor de Hanzeen handelsgeschiedenis van Nederland. De in de Noordoostpolder gevonden resten van een koggeschip waren inspiratie voor een replica die sinds enige jaren de IJssel bij Kampen weer bevaart.

21 4. Handelsgeest, Land van Vollenhove en stadjes Kijkrichting: Regio IJsseldelta, Zwolle en Kampen Nederland in het klein Slogan van het Nationaal Landschap IJsseldelta is Nederland in het klein en dat is niet voor niets. Het karakteristieke deltalandschap, gecombineerd met een eeuwenoude handelsgeschiedenis met indrukwekkende koggen op de IJssel. We denken terug aan de Gouden Tijden van welvaart en handel. Hoewel het leven in Weerribben-Wieden vaak hard werken en zwaar was, was de turfhandel voor dit gebied onmisbaar. Stadjes als Zwartsluis, Blokzijl en Meppel leefden ervan. Stad der Paleizen Stad der Paleizen is een beschrijving van Vollenhove om bij weg te dromen. Het gaat terug naar de van oorsprong dertien stadshavezaten ofwel edelmanshuizen die Vollenhove rijk was. Bestuurlijk Overijssel bestond destijds uit vertegenwoordigers van de drie grote Hanzesteden (Zwolle, Kampen en Deventer) en drie vertegenwoordigers van de kwartieren Salland, Twente en Land van Vollenhove. Dit land besloeg grofweg het gebied wat we nu Weerribben-Wieden noemen. De IJssel en handel zijn onlosmakelijk verbonden met de Hanzesteden zoals Kampen en Zwolle, Middeleeuwse centra van de handel in Europa. De oude koggeschepen die in de Flevopolders en de IJssel zijn gevonden, zijn het bewijs van de voorspoed die de Hanze de verschillende steden brachten.

22 Oktober Ma Di Wo Do Vr Za Zo

23 Nawoord Park en organisatie in overgangsfase De landschappen met daarin zoveel cultuurhistorie koesteren, bewaren en beschermen we. Onze geschiedenis ligt vast, een mooie toekomst ligt voor ons. Voor Nationaal Park Weerribben-Wieden is sinds de decentralisatiemaatregelen van het Rijk voor Nationale Parken veel veranderd. Sinds 2014 is Weerribben-Wieden bezig met de herijking en zit zowel het park als de organisatie in een overgangsfase. In 2017 willen we samen met gebiedspartners een zelfstandige organisatie zijn, die zich onder andere bezighoudt met toerisme en recreatie. Dat willen we doen door bijvoorbeeld poorten, routering en bebording, een succesvolle merkstrategie en gebiedspositionering, breed georiënteerde educatie-activiteiten en een structureel monitoringsprogramma om de economische waarde van het gebied te meten. Al deze veranderingen komen tot stand met draagvlak uit het gebied; van onderop en binnenuit. Een kernteam van vertegenwoordigers van gebiedspartners voert deze overgang uit. Dit zijn: Koninklijke Horeca Nederland, LTO Noord, KOPTOP, Plaatselijke Belangen uit de verschillende dorpen en kernen, terrein beherende organisaties Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en gemeente Steenwijkerland. Dankzij deze publiek private samenwerking laten wij zien dat een Nationaal Park nieuwe stijl mogelijk is en dat bezoekers van Weerribben- Wieden vanuit de toren van Steenwijk het mozaïek van landschappen kunnen gaan beleven.

24 November Ma Di Wo Do Vr Za Zo

25 Weerribben- Wieden Even wegdromen, een toekomstschets We gaan naar de toekomst en stel je even voor: je rijdt in je zelfrijdende elektrische auto Weerribben-Wieden in. Je komt het gebied binnen via herkenbare poorten, gemaakt van een voor jou nog onbekend gebiedseigen materiaal. Bij een gastheer van het Nationaal Park word je ontvangen met een kop koffie, ligt er een Monopoly-spel met Giethoorn op de tafel naast je staat een heerlijk stukje Blokzijler brok. Bij het nabijgelegen toeristisch informatiepunt, dat je herkent aan sterke en herkenbare pay-off die je ook al op de poorten zag, leer je dat deze landmarks gemaakt zijn van turf. Hier wordt de ontginningsgeschiedenis en het verhaal van de vervening verteld. Je kinderen kunnen springen op het trilveen en kunnen bouwen met turfblokken. Omdat je het naar je zin hebt, besluit je langer te blijven. In het levendige Steenwijk beklim je de kerktoren en kijk je om je heen naar het gebied: je kijkt in het rond en beleeft de geschiedenis van het Nederlandse landschap en haar bewoners. In de bezoekers-centra leer je over de unieke natuur en de weren en de ribben. In Blokzijl is het net alsof je over de oude Zuiderzee uitkijkt en voel je de zeebries van weleer. In Giethoorn verbaas je je over de grachten, bruggen en het internationale karakter. In Weerribben-Wieden kom je tot rust en laat je je onderdompelen door alles wat het gebied te bieden heeft. Cultuur en natuur komen hier samen, en dat ís toch mooi man!

26 December Ma Di Wo Do Vr Za Zo Colofon Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan het voorkomen dat er onjuistheden en/of onvolkomenheden in staan. Hiervan kan het kernteam Nationaal Park Weerribben-Wieden geen aansprakelijkheid aanvaarden. Ontwerp: Reclamestudio RISE N SHINE, Giethoorn Redactie: Kernteam Nationaal Park Weerriben-Wieden Tekst: met dank aan o.a.: Claudia de Koe en Van Grieken Tekst Illustraties: Jefta Bade (Can Do Academy) Beelden: met dank aan o.a.: Theo de Witte Erica Zwanenburg (IVN) en Ingeborg Lukkien (IJsseldelta Marketing) Oplage: 250 stuks

1.3. Adres (postadres) Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl p/a gemeente Steenwijkerland

1.3. Adres (postadres) Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl p/a gemeente Steenwijkerland Weerribben-Wieden 1. Gegevens gebied/indiener 1.2. Naam indiener of indienende organisatie Kernteam transitie Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl (NPWW). Toelichting: In september 2015 heeft

Nadere informatie

Ontdek de huisstijl van de Weerribben-Wieden. Versie 1.0

Ontdek de huisstijl van de Weerribben-Wieden. Versie 1.0 Ontdek de huisstijl van de Weerribben-Wieden Versie 1.0 Inleiding Dit huisstijlboek maakt het creëren van een sterke en eenduidige basis voor alle communicatie-uitingen van de Weerribben-Wieden eenvoudig.

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Dit inrichtingsplan is een schets van de door Staatsbosbeheer wenselijk geachte situatie voor de verbindingszone tussen

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Sponsoring. Join the club!

Sponsoring. Join the club! Sponsoring Join the club! Join the club! is een initiatief van de Stichting Sámen voor Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze stichting heeft tot doel inkomsten te verkrijgen voor projecten die een bijdrage

Nadere informatie

Bijlage 4: Uitvoeringsmodule deelgebied Wieden-Weerribben Definitief,

Bijlage 4: Uitvoeringsmodule deelgebied Wieden-Weerribben Definitief, Bijlage 4: Uitvoeringsmodule deelgebied Wieden-Weerribben Definitief, 27-09-10 1 Inleiding Noordwest Overijssel ligt in de gemeente Steenwijkerland en Zwartewaterland en in het beheergebied van Waterschap

Nadere informatie

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk IJsselmeer 7 dagen individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer, een rondje "Hollands

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

Je kunt Overijssel onderverdelen in 3 delen: De kop van Overijssel, Salland en Twente.

Je kunt Overijssel onderverdelen in 3 delen: De kop van Overijssel, Salland en Twente. Overijssel Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis van Overijssel 3. Kop van Overijssel 4. Salland Twente 6. De vlag en het wapen van Overijssel 7. Slot 1. Inleiding Overijssel is een van de 12 provincies

Nadere informatie

route.nl route.nl Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 km. (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488

route.nl route.nl Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 km. (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488 Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 122488 route.nl 1km 2014 Falkplan BV Ruinerwold, Meppel en Giethoorn Nederland Drenthe De Wolden 52.1 (ongeveer

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 14 maart 2017 PRESENTATIE 'WEERRIBBEN-WIEDEN' - GEMEENTERAAD STEENWIJKERLAND

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 14 maart 2017 PRESENTATIE 'WEERRIBBEN-WIEDEN' - GEMEENTERAAD STEENWIJKERLAND WEERRIBBEN-WIEDEN Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl VANAVOND 1. een uniek participatieproces 2. hoe begon het ook alweer? 3. inhoud: projecten 4. wat willen we zijn? 5. financieel overzicht

Nadere informatie

Het verhaal van de Weerribben-Wieden. Versie 1.0

Het verhaal van de Weerribben-Wieden. Versie 1.0 Het verhaal van de Weerribben-Wieden Versie 1.0 Het verhaal van de Weerribben-Wieden Het verhaal van de Weerribben-Wieden De Weerribben-Wieden is een samenhangend gebied met een gemeenschappelijk verhaal.

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied.

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied. H I K E &T r e k k i n g Links Heidevelden, bos en waterplassen wisselen elkaar af tijdens de wandeling door de Groote Peel. Rechtsonder In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is op verschillende plaatsen

Nadere informatie

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Schokland Ontdek het verborgen verleden van Schokland Methodelink bij het lespakket Archeoroute Schokland De culturen en landschappen op Schokland vormen een veelzijdig onderwerp voor uw les in de groepen 6, 7 en

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Natura 2000 in De Wieden en Weerribben. Wat betekent dit voor u?

Natura 2000 in De Wieden en Weerribben. Wat betekent dit voor u? Natura 2000 in De Wieden en Weerribben Wat betekent dit voor u? Deze brochure is bestemd voor bewoners, ondernemers, grondeigenaren, pachters en andere belanghebben in de gebieden De Wieden en De Weerribben.

Nadere informatie

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen Wandelen De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen De Worp Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Ongerepte natuur met een historische naam In de

Nadere informatie

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 20 april 2017 PRESENTATIE'WEERRIBBEN-WIEDEN' LEERNETWERK GOVERNANCE

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 20 april 2017 PRESENTATIE'WEERRIBBEN-WIEDEN' LEERNETWERK GOVERNANCE WEERRIBBEN-WIEDEN Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl DEZE OCHTEND 1. een uniek participatieproces 2. hoe begon het ook alweer? 3. inhoud: projecten 4. wat willen we zijn? 5. financieel overzicht

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE

FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE 30-3-2015 1 INTRODUCTIE Andrea Suilen Planvormer bij Wetterskip Fryslân o.a. betrokken bij; Uitvoeringsplan Veenweidevisie Waterbeheersingsprojecten veenweidegebied

Nadere informatie

3.1. Zijn er anderen dan contactpersoon die deze aanvraag mede indienen? Ja

3.1. Zijn er anderen dan contactpersoon die deze aanvraag mede indienen? Ja Dwingelderveld / Drents-Friese Wold 1. Gegevens gebied/indiener 1.2. Naam indiener of indienende organisatie Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek 3. Mede-indieners 3.1. Zijn er anderen

Nadere informatie

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept)

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Interviews: welke verhalen mogen absoluut niet ontbreken? van dynamisch getijdengebied naar zoetwatermeer achter een zeedijk nieuwe, jonge natuur

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Werkgroep Visie Giethoorn

Werkgroep Visie Giethoorn Werkgroep Visie Giethoorn Proces (toekomst)visie Giethoorn Eind 2018 Begin 2019 Maart April April & mei Eind juni Juli & augustus Oktober formatie werkgroep visie werkgroep stelt plan van aanpak op plan

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe.

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe. Veluwse Hanze Bezoek Statenleden Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen HanZe StedeN Wat is De Hanze Wereldzeeën werden bedwongen door de Hanzekooplieden

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

Communicatie& Educatie

Communicatie& Educatie Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Door: Thea Peters Erica Zwanenburg Nel v.d. Laan Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden

BIJLAGE 1. Landschappelijke eenheden BIJLAGE 1 Landschappelijke eenheden Oeverlanden langs Meppelerdiep Slagenlandschap Olde Maten Open Slagenlandschap Houtsingelgebied van de Streek Hoge, halfopen zandontginningenlandschap Staphorster Bos

Nadere informatie

TE KOOP Voetpad 8, MUNNEKEBUREN

TE KOOP Voetpad 8, MUNNEKEBUREN Het ultieme woongenot midden in de natuur van de Rottige Meenthe, een uitloper in de Groote Veenpolder van het veel grotere natuurreservaat de Weerribben en de veenplassen bij Giethoorn in Overijssel.

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Texel Landschappelijke ontwikkelingen

Texel Landschappelijke ontwikkelingen Texel Landschappelijke ontwikkelingen Een LIA-presentatie LIA staat voor: Landschappen ontdekken In een Aantrekkelijke vorm. Lia is ook de geograaf die zich gespecialiseerd heeft in de veranderende Noord-Hollandse

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 Dames en Heren, Geologische krachten hebben eeuwen geleden in Nederland huisgehouden. IJs, wind, zand en water hebben

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Anloërdiep Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Beekdal met groene kamers Voor een beleving van de intieme sfeer van het Drentse Beek- en esdorpenlandschap

Nadere informatie

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied. Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht In deze les en tijdens de excursie gaat het over het gebied de Hooge Boezem achter Haastrecht en het gebied eromheen. In de omgeving van Haastrecht en

Nadere informatie

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht

N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Programmabureau Utrecht-West Provinciehuis Utrecht Archimedeslaan 6 T (030) 258 38 71 www.utrecht-west.com N2000 Oostelijke Vechtplassen Utrecht Postadres: Postbus 194, 3500 AD Utrecht Aan de bewoners

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

TE HUUR. Schaapskooi 24 personen

TE HUUR. Schaapskooi 24 personen TE HUUR Schaapskooi 24 personen Een unieke accommodatie, wonen en slapen apart maar toch bij elkaar. De schaapskooi bestaat uit 3 woningen te weten een woon-en twee slaapgedeelten. De woningen staan haaks

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Kom kijken bij de Texelse dijk in uitvoering Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan

Nadere informatie

Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink

Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink De rijke geschiedenis van de voormalige vesting de Ommerschans is weer zichtbaar. De afgelopen weken is er volop gewerkt

Nadere informatie

De Wieden. Vitens Natuurlijk. Een bijzondere wandeling door een laagveenmoerasgebied.

De Wieden. Vitens Natuurlijk. Een bijzondere wandeling door een laagveenmoerasgebied. Startpunt: Vanaf de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum, gelegen aan het Beulakerpad 1 te St.Jansklooster. Vandaag maken we een wandeling in het prachtige natuurgebied, en deze begint bij het bezoekerscentrum

Nadere informatie

Bergen in het vlakke land

Bergen in het vlakke land Wandelnetwerk Noord-Holland Bergen in het vlakke land Openlucht skibaan Il Primo, waar het hele jaar kan worden geskied. Tekst en foto s: Joop Duijs E en van de mooiste stukjes natuur van Noord-Holland

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar:

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: 1616-2016 Het doel van deze lesbrief is, dat je leert: 1. hoe het landschap rondom Zoetermeer is ontstaan. 2. dat turf eeuwenlang een erg belangrijke brandstof was. 3.

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN SPEURTOCHT VRIEZENVEEN ROUTE 1,9 km Deze speurtocht laat je kennismaken met de geschiedenis van Vriezenveen! De route is ongeveer 2 kilometer lang, en geschikt voor kinderen. Rudolf Mulder (in opdracht

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

LEVE(ND) ZUID-HOLLAND

LEVE(ND) ZUID-HOLLAND LEVE(ND) ZUID-HOLLAND Een aantrekkelijke provincie met 15 natuurtoppers* Initiatiefnemers: Geen prachtige landschappen zonder soortenrijkdom Zuid-Holland is een prachtige provincie met een grote diversiteit

Nadere informatie

Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving

Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving (Zie leeswijzer) Kenschets Natura 2000 Landschap: Status: Site code: Beschermd natuurmonument: Beheerder: Provincie: Gemeente: Oppervlakte:

Nadere informatie

Natura 2000 gebied 9 Groote Wielen

Natura 2000 gebied 9 Groote Wielen Natura 2000 gebied 9 Groote Wielen (Zie leeswijzer) Kenschets Natura 2000 Landschap: Meren en Moerassen Status: Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn Site code: NL2003020 + NL2003020 Beschermd natuurmonument:

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-04-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk

Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN. Welkom bij de Waddenzeedijk Zonder DIJKEN Zwemmen hier VISSEN Welkom bij de Waddenzeedijk Aan het werk voor droge voeten Misschien zag je het al meteen toen je op Texel aankwam met de boot: hier wordt gewerkt aan de dijk. In opdracht

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk Samenvatting door een scholier 1218 woorden 10 jaar geleden 5,8 98 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra.1 A Het landschap is het uiterlijk van een gebied.

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

1 Vul in. 2 Vul in. Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3

1 Vul in. 2 Vul in. Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 Herhaling Ω groep 6 Ω Nederland (blad 1) Zoek de pagina in het lesboek. Lees de tekst en bekijk de foto of tekening. Maak dan de vraag. pagina 2 en 3 1 Vul in. Het land waarin ik woon heet N. Amsterdam

Nadere informatie

Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland 19.4 km wandelen Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied. Je ziet hier

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

De rode draad. Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap. Film: Achterhoeks coulissenlandschap. Achterhoek weer mooi?

De rode draad. Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap. Film: Achterhoeks coulissenlandschap. Achterhoek weer mooi? Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap André Kaminski Stichting Achterhoek weer Mooi Film: Achterhoeks coulissenlandschap Wat is Achterhoeks coulissenlandschap? Hoe is het ontstaan? Welke

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018

Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018 Fotojaarverslag Werkgroep educatie 2018 Foto jaarverslag op hoofdlijnen van de activiteiten van de werkgroep educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden.. Werkgroep educatie: Bernadette Haverkort- BC De

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding en doel

Notitie. 1 Aanleiding en doel Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 05032009/ss1 5 maart 2009 231542 Betreft Stand van zaken inrichtingsplan Wetering Oost (ten behoeve van AC overleg 20 maart 2009) 1 Aanleiding en doel 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Nieuwe koloniewoningen in beschermd dorpsgezicht Frederiksoord-Wilhelminaoord.

Nieuwe koloniewoningen in beschermd dorpsgezicht Frederiksoord-Wilhelminaoord. Nieuwe koloniewoningen in beschermd dorpsgezicht Frederiksoord-Wilhelminaoord. De kernkwaliteiten landschap en cultuurhistorie. De kernen Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn in de 19 e eeuw ontstaan en

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Rapport Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Natuuronderzoek Schateiland Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten Landschap verbindt Landschapsbeheer Flevoland streeft naar ontwikkeling, beheer en behoud

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Eindexamen aaardrijkskunde havo 2008-II

Eindexamen aaardrijkskunde havo 2008-II Natuur en milieu Opgave 5 De milieugebruiksruimte zoet water Gebruik de bronnen 8 en 9 van het bronnenboekje. De werkelijk beschikbare hoeveelheid neerslag die een Aziaat kan gebruiken om te voorzien in

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Eexterveld Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Ruimte voor bijzondere planten In de verte ziet u ze al staan: de Schotse Hooglanders die meehelpen

Nadere informatie

Aanleiding / Problematiek / Doel

Aanleiding / Problematiek / Doel Dorpsranden een onderzoek naar dorpsranden in het landschap door Lea van Liere, Katarina Noteberg en Maike Warmerdam Aanleiding / Problematiek / Doel Aanleiding rivierverruimende maatregelen langs de IJssel

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2018 5 KM ROUTE 5 km 20 18 Fijne (familie)wandeling door prachtig winterlandschap, ook na de kerst leuk om te wandelen! Met haar zandvlaktes, heide, bos en bronnetjes, is de Lemelerberg

Nadere informatie

buitenruimte mcdonald s Leiden zuid

buitenruimte mcdonald s Leiden zuid buitenruimte mcdonald s Leiden zuid Colofon Opdrachtgever: McDonald s locatie: Leiden zuid Door: Donkergroen Harste 5 Postbus 145 8600 AC Sneek Tel. (0515) 41 73 25 Fax. (0515) 42 63 25 Klantnummer: 174410

Nadere informatie

Weidevogel fietsroute De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden Weidevogel fietsroute De Wieden 33.9 km fietsen Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen. De

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Maasheggen: een uniek cultuurhistorisch heggengebied in Nederland

Maasheggen: een uniek cultuurhistorisch heggengebied in Nederland Maasheggen: een uniek cultuurhistorisch heggengebied in Nederland Met trots laten wij u kennis maken met een uniek gebied in Nederland: De Maasheggen. De Maasheggen is een eeuwenoud, rivier gebonden heggenlandschap,

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

4)' 00. Vlaamse Regering ~~ >>J.n. Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel

4)' 00. Vlaamse Regering ~~ >>J.n. Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel 4)' 00 Vlaamse Regering ~~ >>J.n Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN

Nadere informatie

Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland.

Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland. Deze handleiding hoort bij de Binnenveld excursie. Het Groene Wiel is een onderdeel van Stichting Veldwerk Nederland. Het Groene Wiel Hendrikweg 14 b 6703 AW Wageningen 0317-422 041 www.groenewiel.nl info@groenewiel.nl

Nadere informatie

Activiteitenplan 2017 Weerribben-Wieden. Oktober 2016

Activiteitenplan 2017 Weerribben-Wieden. Oktober 2016 Activiteitenplan 2017 Weerribben-Wieden Oktober 2016 1 Inleiding Weerribben-Wieden is één van de vijf toeristische regio s in Overijssel. De regiomarketing wordt verzorgd door Weerribben-Wieden Marketing,

Nadere informatie

Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km.

Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km. Reis door het land van Geometrie fiets en wandelroute Het startpunt van deze route ligt bij Museum Nagele rond 15 km. Het startpunt van de wandel en fietsroute ligt bij Museum Nagele, geopend donderdag

Nadere informatie

INFOTOPPER om op de hoogte te zijn

INFOTOPPER om op de hoogte te zijn INFOTOPPER om op de hoogte te zijn Interne informatiebrief voor vrijwilligers van Team Communicatie Noord-Brabant Nummer 28 31-7-2015 REDACTIE: TEAM COMMUNICATIE EN TEAM BC OISTERWIJK Ha vrijwilligers!

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Drie thema s 1. Burgers aan de macht (over besluitvorming en sociale duurzaamheid vroeger en nu) 2. Nostalgie van

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN WERKPLAN 2013-2014 en BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN en SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN Zwolle, mei 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Veranderingsproces..

Nadere informatie