BRANDNETEL GROENTEN. Algemeen Brandnetels groeien overal in Nederland. Ze hebben groene, sterk zaagvormige bladeren met een donzige onderkant.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BRANDNETEL GROENTEN. Algemeen Brandnetels groeien overal in Nederland. Ze hebben groene, sterk zaagvormige bladeren met een donzige onderkant."

Transcriptie

1

2 GROENTEN BRANDNETEL Algemeen Brandnetels groeien overal in Nederland. Ze hebben groene, sterk zaagvormige bladeren met een donzige onderkant. Brandnetels zijn bedekt met brandharen. Deze fijne holle haartjes geven een brandend gevoel als je ermee in aanraking komt en kunnen blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaken. De jonge bovenste bladeren kunnen het hele jaar gekookt worden gegeten als spinazie of als soep. Ook kun je met de bladeren thee zetten. Bereidingswijze Zorg er bij het plukken voor dat je ze niet tegen de brandharen in vastpakt, want dan word je zeker geprikt. Gekookte brandnetels steken niet. Koken als spinazie: bladeren plukken, wassen, grof hakken en 4-5 minuten koken. Op smaak brengen met zout en peper. De bladeren slinken flink, gebruik dus veel brandnetels. Soep maken: pluk het bovenste topje van de brandnetel, gebruik er vooral niet te weinig.

3 GROENTEN BRANDNETEL - VERVOLG Sla de toppen even door schoon water. Roerbak ze in een beetje olie en breng op smaak met zout en eventueel peper. Doe er naar eigen smaak water bij en laat langzaam warm pruttelen. Voor iets meer bite kun je eventueel stukjes kliswortel toevoegen. Thee zetten: kook de brandnetels +/- 7 minuten zodat het zuur uit de bladeren gaat en het niet meer prikt. Doe vervolgens een paar van de gekookte brandneteltoppen in de thermoskan, giet hier kokend water op en laat tien minuten staan. Giet de gezette thee vervolgens door een zeefje in een beker.

4 GROENTEN ZEVENBLAD Algemeen Ook Zevenblad is een onkruid, maar wat veel mensen niet weten eetbaar onkruid. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. Bereidingswijze Zevenblad kan bereid worden als Spinazie. Roerbakken in een beetje olie met peper en zout, is het lekkerst. Het kan ook rauw worden gegeten, maar daarvoor gebruik je alleen de jongere blaadjes.

5 SPECERIJEN JENEVERBES Algemeen De jeneverbes is een struikachtige conifeer die tot 6 meter hoog kan worden. De struik is zeldzaam in Nederland, maar in het Vechtdal is hij te vinden. Bereidingswijze De rijpe, blauwzwarte bessen zijn te plukken in september en oktober. Je kunt ze als specerij aan verschillende gerechten toevoegen. LET OP: De jeneverbeswortels zijn GIFTIG en eet van de bessen maar een paar per dag.

6 SPECERIJEN TIJM Algemeen Tijm groeit als een vaste plant in de vorm van een struik van ongeveer 20 centimeter hoog. Tijm heeft piepkleine smalle blaadjes met een grijsgroene kleur. Tijm is een heerlijk geurend kruid. Bereidingswijze Gebruik de blaadjes en topjes als smaakmaker.

7 NOTEN HAZELNOTEN Algemeen Er zijn heel veel hazelnoten in het Vechtdal te vinden. Vooral de hazelnoten die al op de grond liggen zijn geschikt om te eten. Deze zijn namelijk het meest gedroogd. Je kan ze ook uit de boom plukken. Bereidingswijze Sla ze stuk met een steen en eet ze uit de hand. Je kan ze ook meebakken met groenten. En als je echt creatief te werk wilt gaan, kan je er zelfs een pannenkoekje van maken. Stamp de hazelnoten fijn, doe er wat water bij zodat het een papje wordt, snufje zout en bak er kleine pannenkoekjes van.

8 NOTEN BEUKENNOOTJES Algemeen Beukennootjes zijn kleine driehoekige nootjes die groeien in een beukenboom. Er wordt beweerd dat beukennootjes giftig zijn, maar dit is alleen zo bij het eten van hele grote hoeveelheden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, rooster de beukennootjes dan in een koekenpan. Door de verhitting verdwijnen de giftige stoffen. Bereidingswijze Beukennootjes zijn rauw te eten, maar je kunt ze dus ook roosteren. Het nadeel van beukennootjes is dat het veel werk is om ze te pellen, maar als je de tijd neemt zijn ze erg lekker.

9 FRUIT/BESSEN MEIDOORN Algemeen De meidoorn is een struik tussen de 2 en 10 meter hoog. In de lente is hij te herkennen aan een zee van witte bloemen, in de herfst aan de donkerrode bessen, die wel iets weg hebben van kleine appeltjes. zijn eetbaar; ze zijn geurloos, zurig en fris. LET OP: de bessen moeten donkerrood zijn, anders zijn ze nog niet rijp! Bereidingswijze Ze zijn door hun melige textuur vooral vullend. Je kan de bessen rauw eten of bakken. Wees creatief. Van de bladeren kan je thee zetten, maar die moet je dan wel een nachtje drogen bij het vuur.

10 EIWITTEN PADDENSTOELEN Algemeen In het Vechtdal komen ook heel veel paddenstoelen voor. Een kleine greep uit het assortiment: DE OESTERZWAM Algemeen De oesterzwam groeit in het najaar en is eetbaar. Je herkent deze paddenstoel aan zijn vuil grijze hoed. De zwam groeit het meest aan de stammen van loofbomen. Bereidingswijze De oesterzwam kan (roer)gebakken of gegrild worden met behulp van een beetje olie en zout. Rauwe oesterzwammen zijn minder smaakvol en ook minder goed voor de spijsvertering. Tip: Was paddenstoelen nooit, maar borstel ze licht af/schoon. LET OP: De steel van de zwam is NIET voor consumptie.

11 EIWITTEN GROTE PARASOLZWAM Algemeen Deze paddenstoel valt op door zijn zeer grote uitgespreide hoed die doet denken aan een parasol. De hoed van de parasolzwam heeft lichtbruine schubben op een beige ondergrond en aan de rand van de paddenstoel hangen een soort franjes. Daarnaast kenmerkt de grote parasolzwam zich door de ring die zich net onder de hoed bevindt. De parasolzwam wordt vooral op weinig begroeide plekken gevonden als open plekken in het bos. Bereidingswijze Voor de grote parasolzwam is oktober de beste plukmaand. Het vlees van de paddenstoel smaakt licht nootachtig en heeft een zoet honingachtig accent. Het beste kan je de hoed van de parasolzwam in stukken snijden en in een beetje olie (roer)bakken. LET OP: Eet de paddenstoel NIET rauw! Dat kan tot darmproblemen leiden.

12 EIWITTEN EEKHOORNTJESBROOD Algemeen Eekhoorntjesbrood is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse. Deze paddenstoel heeft een verfijnde, beetje nootachtige smaak. De hoed is bruin en het vruchtvlees is wit. Eekhoorntjesbrood kan wel 25 cm groot worden. Het wordt niet gekweekt en groeit dus alleen in de vrije natuur. Plukken Pluk alleen de stevige exemplaren en laat heel jonge en oudere exemplaren staan. Beschadig de zwamvlok (zeg maar de wortels) zo min mogelijk door de paddenstoel met een draaiende beweging te oogsten of door hem met een scherp mes net boven de grond los te snijden. Zo zorg je dat er de komende jaren ook nog eekhoorntjesbrood te vinden is. Bereidingswijze Eekhoorntjesbrood past eigenlijk overal bij. Bak of roerbak ze en eet ze zo of doe ze bijvoorbeeld door een salade.

13 EIWITTEN CANTHARELLEN Algemeen De cantharel is een trechtervormige paddenstoel. De kleur varieert van oranjegeel tot grijs. De steel is meestal heel kort. De smaak is iets peperachtig. Bereidingswijze Cantharel past eigenlijk overal bij. Bak of roerbak ze en eet ze zo of doe ze door een salade. Snijd een eindje van de steel en veeg zand en vuiligheid weg met een zacht borsteltje of een vochtig doekje. Tip: Voeg cantharellen altijd pas op het laatst toe bij de bereiding, ze kunnen namelijk snel taai worden.

14 EIWITTEN RODEKOOLZWAM Algemeen Begin september verschijnen de eerste Rodekoolzwammen. De naam is een verwijzing naar de opvallende kleur van de paddenstoel, namelijk onder vochtige omstandigheden diep paars-rood. In droge toestand is de paddenstoel roze tot lichtbruin gekleurd. De redelijk kleine paddenstoel (maximaal 4 cm hoog) groeit massaal onder beukenbomen. Bereidingswijze De Rodekoolzwammen hebben in verse vorm geen opmerkelijke geur, de smaak is echter licht nootachtig en kruidig. Bak of roerbak ze en eet ze zo of doe ze door een salade.

15 GIFTIG/GEVAARLIJK LET OP: Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar. Sterker nog, er zijn soorten die GIFTIG en zelfs DODELIJK zijn. Een zeer GIFTIGE zwam die makkelijk te herkennen is, is de vliegenzwam. VLIEGENZWAM Beschrijving De vliegenzwam is vooral in de maand oktober veel te zien in de bossen en hij ziet eruit als een echt kabouterhuisje met zijn grote rode hoed met witte stippen. Maar ondanks zijn pracht, is deze zwam zeer GIFTIG.

16 GIFTIG/GEVAARLIJK GROENE KNOLAMANIET Een paddenstoel die ook zeer GIFTIG en DODELIJK is, is de groene knolamaniet. Beschrijving Je vindt deze paddenstoel in loofbossen en dan vooral onder eiken, beuken, hazelaars en kastanjebomen. Hij is GIFTIG en DODELIJK! De gifstoffen tasten vooral de lever aan. Het is één van de giftigste paddenstoelen van Nederland. In het Engels is de bijnaam voor deze paddenstoel death angel.

17 RESUMÉ Alle belangrijke vitamines en mineralen zijn in het Vechtdal te vinden; koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit. Probeer gedurende de dag van alles wat binnen te krijgen. GEVAARLIJK Regel 1: wat betreft voedsel: als je iets niet herkent of niet kent NIET eten! Regel 2: check jezelf een paar keer per dag op tekenbeten!

18 GIFTIG/GEVAARLIJK DE TEEK Beschrijving Een teek lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Het liefst binnen 24 uur. Hoe herken je een tekenbeet? Een teek op de huid Na enkele uren kan de beet beginnen te jeuken. Volgezogen met bloed is een teek ongeveer even groot als een erwt.

19 GIFTIG/GEVAARLIJK DE TEEK - VERVOLG Wat doe je bij een tekenbeet? Vermijd het gebruik van jodium, alcohol of andere middelen alvorens je de teek verwijdert. En probeer de teek zeker niet met een brandende sigaret of lucifer te verwijderen. Hierdoor zal de teek juist gif in de wond spuiten. Schuif het tangetje onder de teek, zo dicht mogelijk op de huid en wip hem in zijn geheel er uit. Gebruik jodium of alcohol om het wondje te ontsmetten. Noteer de datum van het verwijderen van de teek in je agenda. Houd de huid tot 3 maanden na het verwijderen van de teek in de gaten. Het tekenseizoen loopt van ongeveer maart t/m oktober.

20 GIFTIG/GEVAARLIJK DE ADDER De adder is de enige giftige slang in Nederland. Deze slang leeft in droge heide gebieden en soms ook op open plekken in het bos. De kans is daarom zeer klein dat hij in het kampement zal komen. Je kunt deze slang natuurlijk wel tegenkomen tijdens wandelingen of als je eten aan het verzamelen bent. Hij is ongeveer 50 tot 70 centimeter lang en is te herkennen aan de koperbruine-rode ogen met verticale pupil, zijn wat uitstekende schub boven het oog en het zigzagpatroon op de rug. Vooropgesteld, als je een adder met rust laat, zal hij niet agressief zijn. Maar als hij zich bedreigd voelt, kan hij bijten!

21 GIFTIG/GEVAARLIJK DE ADDER - VERVOLG Indien je gebeten wordt ontstaan er twee kleine wondjes (twee gaatjes op 13 mm afstand van elkaar). Is het gif ingebracht dan zwelt het weefsel rondom de wond op en ontstaat er een blauwe verkleuring. Bijkomende symptomen kunnen zijn misselijkheid, braken, diarree, daling van de bloeddruk, bewustzijnsdaling en een gevoel van machteloosheid. Wat doe je bij een slangenbeet? Blijf vooral kalm en wacht na de beet eerst enkele minuten af of er ook zwelling ontstaat. Blijft dit na een half uur achterwege, dan is er geen gif het lichaam binnengekomen. Ontstaat er wel een zwelling dan is het zaak medische hulp in te roepen. De wond uitzuigen, uitbranden, insnijden of grote hoeveelheden alcohol nuttigen, is uit den boze. Wel is het aan te bevelen het getroffen lichaamsdeel, meestal een arm of een been, met een doek af te binden. Deze doek, die dient om het verspreiden van het gif door het lichaam te vertragen, mag niet te strak zitten en moet van tijd tot tijd worden losgemaakt om de bloedsomloop even weer op gang te laten komen. Van belang is dat de patiënt rustig blijft en geen overbodige bewegingen maakt.

22 DIEREN REEËN Oktober is het staartje van de periode van de reeënbronst. Tijdens deze bronst zal je deze dieren best snel te zien krijgen, maar ook horen. Vooral s nachts.. Het geluid dat ze maken lijkt op het geblaf van een hond en kan behoorlijk lang aanhouden. VOSSEN Een vos is maar weinig groter dan een flinke kat, hoewel hij door zijn lange vacht en dikke staart vooral s winters bedrieglijk groot lijkt. Vossen jagen op kleine prooien als muizen en vogels. Met de mens hebben ze weinig. Zij zijn banger voor ons, dan wij voor hen.

23 DIEREN DASSEN De das heeft een herkenbare vachttekening: de bovenzijde is grijs van kleur, de onderzijde en poten zijn zwart. De kop, haren op de oren en de staartpunt zijn wit. Er lopen twee brede evenwijdige strepen over beide zijden van de kop, van de snuit via de ogen naar de oren en het achterhoofd. Dassen zijn nachtdieren en vooral in de avonduren kunnen ze gespot worden of komen snuffelen bij het kamp. In Europa leven dassen als één grote familie in zogenoemde burchten (holen). Onder de grond bouwen ze een compleet huis met gangenstelsels, kamers en verdiepingen.

24 DIEREN OTTER De otter, is een marterachtige met zwempoten en een donkere, dichte, bruine vacht. Ze zijn gebouwd voor het water. Door moeilijkere leefomstandigheden, zoals het oprukken van de mens, met zijn jacht en auto s, werd de otter in ons land +/- 20 jaar geleden met uitsterven bedreigd. Daardoor kwamen er allerlei aanpassingen aan zijn vroegere leefgebied om het weer geschikt en veilig te maken. Inmiddels komt de otter hierdoor onder andere in het Vechtdal weer voor, maar ze zijn in dit gebied nog wel zeldzaam.

25 DIEREN HAZEN Oppervlakkig lijkt een haas veel op een konijn, maar hij is groter, met in verhouding grotere oren en langere ledematen. Ook beweegt een haas zich meer met sprongen voort. In het Vechtdal zitten ze veel, dus grote kans dat je er een paar tegen komt. GELE WEIDEMIER De gele weidemier is een insect uit de mierenfamilie. Ze leven in ruig grasland ondergronds en bouwen compacte mierenheuvels. Zoals de naam doet vermoeden zijn ze gelig van kleur. Gele weidemieren zijn de boeren onder de mieren, ze houden luizen in hun ondergrondse stallen.

26 DIEREN GROTE BONTE SPECHT De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel het mannetje als het vrouwtje roffelen op takken om territorium en de paarband te versterken. Ze zijn Zwart-wit van kleur met een rode broek. Het mannetje herken je bovendien aan zijn rode vlek op het achterhoofd. De Grote bonte zoekt zijn voedsel tussen de schors of de bast van bomen.

27 DIEREN RINGSLANG De ringslang is met een lengte van ongeveer één meter, de grootste slang van Nederland. Hij is egaal grijsbruin tot olijfgroen van kleur en heeft op de flanken soms wat zwarte strepen. Achter zijn kop zitten twee opvallende lichtgele vlekken. Het is een schuwe, dag-actieve slang die goed kan duiken en zwemmen. Zonnen doet hij ook graag. De slang is niet giftig en zal niet bijten. LET OP: De ringslang zou nieuwsgierig genoeg kunnen zijn om een kijkje te nemen in het kamp. Maar dat levert dus geen gevaarlijke situaties op.

28 PLANTEN DE VECHTANJER De vechtanjer is een vrij kort levende vaste plant met roze bloemen die tot de Anjerfamilie behoort. Deze bloem staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam. Hierdoor is de plant wettelijk beschermd. Hij komt met name voor in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht. Die in vroeger tijden vaak buiten haar oever trad waardoor er vruchtbaar slib achterbleef waarop de vechtanjer het beste groeit. Omdat tegenwoordig waterstanden worden gereguleerd door middel van stuwen en de loop van de Vecht wordt vastgelegd door stenen oevers, gebeurt dit nog zelden en zijn de ideale groeiplaatsomstandigheden voor de vechtanjer verdwenen. Inmiddels is deze bloem, door een unieke samenwerking tussen dier (bijvoorbeeld de gele weidemier) en Staatsbosbeheer, mondjesmaat terug te vinden in het Vechtdal.

29 KAMPEMENT ACHTERLATEN Als het tijd is om terug te gaan naar de bewoonde wereld is het de bedoeling dat het kampement zo achtergelaten wordt als dat het is aangetroffen. Zorg dat het vuur goed gedoofd wordt en de as/kooltjes netjes opgeruimd worden. En zorg dat het slaapverblijf weer wordt afgebroken en de takken e.d. die daarvoor gebruikt zijn worden verspreid in het gebied. Check tot slot of er nog plastic of andere zaken rondslingeren. Neem het mee en gooi het elders in de prullenbak.

30

SAMENVATTINGEN groep 7

SAMENVATTINGEN groep 7 SAMENVATTINGEN groep 7 ISBN 978 90 345 0874 4 9 789034 508744 500297 1 Steeds weer anders 1 In de groei Voor je geboorte groei je in de buik van je moeder.via de navelstreng krijg je daar voedsel en zuurstof.

Nadere informatie

Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur

Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Natuurproject SAMEN OP PAD Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Bovenbouw Activiteit ALGEMEEN Versie 1 Hoe overleef ik de natuur Doelstelling

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 5 & 6

Vlinderlessen in de klas. groep 5 & 6 Vlinderlessen in de klas groep 5 & 6 Vlinderlessen in de klas Hieronder vindt u lesideeën over het onderwerp vlinders voor kinderen van groep 5 en 6 waarmee u direct aan de slag kunt. Elk hoofdstuk bestaat

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie

Vleermuis. Kids for Animals Vleermuizen spreekbeurt. Vleermuizen Kennis. Verboden weg te jagen. Etenstijd!

Vleermuis. Kids for Animals Vleermuizen spreekbeurt. Vleermuizen Kennis. Verboden weg te jagen. Etenstijd! Vleermuis Vleermuizen Kennis Je kent hem vast wel van griezelverhalen, de vleermuis. Veel mensen weten niet dat de vleermuis helemaal niet zo gevaarlijk is. Een beetje apart is hij wel, het is het enige

Nadere informatie

Bewerkt door Nicolette van der Mark

Bewerkt door Nicolette van der Mark Bewerkt door Nicolette van der Mark 2 Het konijn, jouw liefste vriendje! Wist je dat konijnen 10 jaar oud kunnen worden? Hoe meer je dus over konijnen weet, hoe beter je voor je konijn kunt zorgen en hoe

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld

Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Voorwoord Voor u ligt Die zoeken we op! Dit boekje geeft een overzicht van de plant- en diersoorten

Nadere informatie

2008-02 Bewerkt door Nicolette van der Mark

2008-02 Bewerkt door Nicolette van der Mark 2008-02 Bewerkt door Nicolette van der Mark Het konijn, jouw liefste vriendje! Wist je dat konijnen 10 jaar oud kunnen worden? Hoe meer je dus over konijnen weet, hoe beter je voor je konijn kunt zorgen

Nadere informatie

Jakkes... Slakken! Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig?

Jakkes... Slakken! Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig? Jakkes... Slakken! Slakken schoolkrant Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig? Slakken: super of smerig? De meeste mensen vinden slakken

Nadere informatie

3Hoofdstuk 6. Huisvesting en verzorging

3Hoofdstuk 6. Huisvesting en verzorging 3Hoofdstuk 6 Huisvesting en verzorging 6.1 Huisvesting 6.1.1 Nachthokken 6.1.2 Buitenren 6.2 Verzorging 6.2.1 Algemene verzorging 6.2.2 Wassen 6.2.3 Winterproblemen Water Voer Buitenren Bevriezing poten/kammen/lellen

Nadere informatie

OVER CHIMPANSEES LENGTE

OVER CHIMPANSEES LENGTE OVER CHIMPANSEES Wil je graag iets weten over chimpansees? Hier vind je van alles over hun! Handig voor als je bijvoorbeeld iets over ze wilt vertellen op school, een spreekbeurt wilt houden of een werkstuk

Nadere informatie

leerwerkboek leerwerkboek Naam ISBN 978-90-01-84103-4

leerwerkboek leerwerkboek Naam ISBN 978-90-01-84103-4 leerwerkboek 6 leerwerkboek 6 ISBN 978-90-01-84103-4 Naam 9 789001 841034 255545 Wijzer Natuur & Techniek 6 LWB.indd 1 25-09-14 22:17 Inhoud 1 Zo werkt je lichaam 4 4 Nieuw leven 68 Les 1 Lekker bewegen

Nadere informatie

Heb je ze nog alle vijf?

Heb je ze nog alle vijf? Heb je ze nog alle vijf? Programma voor 2de en 3de kleuterklas & 1ste graad basisonderwijs Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: De gids 4 Hoofdstuk 3: Ontwikkelingsdoelen kleuters 5 3.1 Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Raskenmerken Jack Russell Terriër

Raskenmerken Jack Russell Terriër Raskenmerken Jack Russell Terriër Geschiedenis De Jack Russell is genoemd naar de oorspronkelijke fokker, de Engelsman John Russell, een Engelse dominee die in het begin van de 19e eeuw in het graafschap

Nadere informatie

Tuinkrant voor de leden van het Toepad 3e jaargang, nummer 1-2006 Muskusrat Plaag of delicatesse?

Tuinkrant voor de leden van het Toepad 3e jaargang, nummer 1-2006 Muskusrat Plaag of delicatesse? Algemeen Doeblad Tuinkrant voor de leden van het Toepad 3e jaargang, nummer 1-2006 Muskusrat Plaag of delicatesse? Op ons complex gesignaleerd! Zelf s de vlag wordt uitgehangen! Wat is nu het probleem

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2015

Nieuwsbrief maart 2015 Het tuinseizoen in 2015 is weer begonnen. In week 4 van dit jaar hebben we stagiaires aan het werk gehad. In die week vroor het s nachts en hierdoor was het overdag lang koud om buiten fijn te kunnen werken.

Nadere informatie

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel.

Dieren kan je indelen in groepen. Een papegaai is geen vis, geen reptiel, geen insect, geen zoogdier maar een vogel. Spreekbeurt van mij Mijn spreekbeurt gaat over papegaaien, in het kort : 1. WAT IS EEN PAPEGAAI?---VEREN & EIEREN--- 2. SOORTEN 3. WAAR LEVEN ZE OP DE WERELD? 4. PAPEGAAIEN IN HET WILD 5. DE GEBOORTE----WAT

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Eet méér Energie http://energiekevrouwenacademie.nl. Eet méér Energie. Energieke Vrouwen Academie Alle rechten voorbehouden

Eet méér Energie http://energiekevrouwenacademie.nl. Eet méér Energie. Energieke Vrouwen Academie Alle rechten voorbehouden Eet méér Energie Ontdek de energie om je dromen waar te maken Auteur: Marjolein Dubbers 2 Inhoudsopgave Introductie 5 Veel vrouwen ervaren gebrek aan energie 5 Leer weer luisteren naar je lichaam 6 Deel

Nadere informatie

Praktische tips en wetenswaardigheden over. Ook in uw tuin

Praktische tips en wetenswaardigheden over. Ook in uw tuin Praktische tips en wetenswaardigheden over Vleer muizen Ook in uw tuin Vleermuizenweetjes De grootste vleermuis in Nederland, de vale vleermuis, is niet langer dan acht centimeter. De kleinste Nederlandse

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Ziekten en andere aandoeningen

Hoofdstuk 8. Ziekten en andere aandoeningen Hoofdstuk 8 Ziekten en andere aandoeningen Nederlandse naam: Kip Wetenschappelijke naam: Gallus domesticus Familia: Phasianidae/Meleagridae Classis: Aves Phylum: Chordata (subphylum vertebrata) Regnum:

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING INHOUD Of het nu lang is of kort, dik of dun, steil of krullend: haar is het mooist wanneer het gezond en glanzend is. Maar dat gaat helaas niet vanzelf. Elke

Nadere informatie

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ...

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ... Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN... HET JAARTHEMA VOOR 2010. Elk jaar geeft de VN (=Verenigde Naties) een thema aan een jaar. De Verenigde Naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Ze willen

Nadere informatie

Een kat kost geld NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN

Een kat kost geld NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: KATTEN In Nederland leven 3.3 miljoen katten als gezelschapdier, waarvan 5 % raskatten (cijfers uit RDA rapport 2006). Daarnaast leven

Nadere informatie

VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE

VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE "de KROENEKRAAN" VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE JAARGANG : 23 NUMMER : 3 JULI 2013 1 Z O M E R 2 2 INHOUD - De Trosbosbes een lastige indringer in de Peel 4 6 - Dood doet leven. 7 9 - Greppelsprinkhaan

Nadere informatie

B A M B O E C A T A L O G U S

B A M B O E C A T A L O G U S 2 B A M B O E C A T A L O G U S 2009 Ontwerp en tekst: Hans Prins Fotografie en aquarel: Anki Heinecke Hans Prins Copyright 2009: De Groene Prins SPECIAAL voor mensen die houden van avontuurlijk tuinieren

Nadere informatie

v r e t e a c s t c 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

v r e t e a c s t c 5de en 6de leerjaar basisonderwijs en t n pla e d an hten v eld pdrac r e w e-o e h c do tis s e a k t Ga mee op stap in de fan ppe-leu ha c s n e t met vijf we basisonderwijs 5de en 6de leerjaar Dit project wordt ondersteund binnen het

Nadere informatie

Bezoekregistratie gastouderbureau

Bezoekregistratie gastouderbureau Gastouderbureau De Veenborg Van Arnhemslaan 2 9615 TD Kolham 0598-397895 06-26.26.28.97 kvk 02089524 Bankrekening 4393506 www.deveenborg.nl Bezoekregistratie gastouderbureau Handtekening Datum Onderwerp.............

Nadere informatie