Identiteit. De huisstijl bepaalt voor een groot deel het beeld (imago) dat toekomstige klanten van het bedrijf / merk hebben.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Identiteit. De huisstijl bepaalt voor een groot deel het beeld (imago) dat toekomstige klanten van het bedrijf / merk hebben."

Transcriptie

1 Huis stijl

2 2 Begrippen Merk Een merk (brand) is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf. Branding gaat dus over het creëren van een klantbeleving. Een merk is een concept en niet zichtbaar of tastbaar. Identiteit Een identiteit (corporate identity of huisstijl) biedt de visuele elementen om het merk zichtbaar te maken. De identiteit is samen met marketing strategie, advertising, public relations, social media, klantenservice, etc. één van de belangrijkste onderdelen van branding. Het zorgt ervoor dat mensen het merk herkennen en zich er mee willen associëren. Een identiteit maakt het merk zichtbaar en concreet. Dat gebeurt door het publiek in contact te laten komen met uitingen die op elkaar zijn afgestemd zoals: het logo, visitekaartjes, websites, advertenties, bedrijfskleding, verpakkingen, etc. Een huisstijl is het uiterlijk van een organisatie. Met uiterlijk kun je laten zien wie of wat je bent => Identiteit! Zonder duidelijk gezicht weet niemand met wie hij zaken doet. Op de momenten dat de eigenaar / werknemer er zelf niet is om over het bedrijf te vertellen moet de huisstijl het even over kunnen nemen. Logo Een logo (Company icon of beeldmerk) visualiseert het merk en haar identiteit in de eenvoudigste vorm en maakt gebruik van een symbool en/of een woord. Een logo is onmisbaar voor elk bedrijf dat herkenbaar wil zijn. Imago De huisstijl bepaalt voor een groot deel het beeld (imago) dat toekomstige klanten van het bedrijf / merk hebben.

3 Waarom is een goede huisstijl belangrijk? 3 Door een huisstijl te ontwerpen die bij de identiteit van de organisatie past en deze consistent door te voeren, wordt de naamsbekendheid van de organisatie versterkt en wordt de identificatie met de organisatie door de eigen medewerkers vergroot. Het is tevens een goede manier om je als organisatie te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. De huisstijl is een belangrijk onderdeel van de identiteit en het imago. Het biedt onderscheidend vermogen. Het laat een organisatie eruit springen en bepaalde kernwaarden uitdragen waar de doelgroep zich in kan herkennen. - Zorgt voor recall & recognition (herkenning en herinnering) van het merk - Beinvloedt de houding ten opzichte van het merk / bedrijf - Draagt bij aan imago en de reputatie van het merk / bedrijf - Beinvloedt gedrag ten opzichte van het merk / bedrijf - Zorgt voor dé eerste indruk (First Impression) Een huisstijl moet - Consistent (samenhangend, niet tegenstrijdig) zijn. - Onderscheidend en zichtbaar/opvallend zijn. Hoe ontwerp je een huisstijl? Vastleggen van de strategie - Wie zijn we? - Wat zijn onze kernwaarden? - Wat vindt de organisatie belangrijk? - Wat is het kernconcept? (Wat is de visie van een organisatie?) - Wat is de merkidentiteit (Herkenning van de organisatie, kwaliteit en eigenheid) Stel als organisatie vast wat je gewenste identiteit en imago zijn. Hoe wil je dat mensen jouw organisatie zien? Welke kernwaarden zijn daarin belangrijk? Hou echter altijd in je achterhoofd dat een goede huisstijl niets oplevert als deze niet aansluit bij de communicatie en het gedrag vanuit de organisatie. Kijk daarom bij imago-onderzoek niet alleen naar de symboliek/uiterlijk, maar ook naar het gedrag en de communicatie. Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden van een bedrijf of organisatie. Kernwaarden worden ook wel basiswaarden genoemd. De kernwaarden van een bedrijf zijn dus de punten waar de organisatie naar streeft. Bijvoorbeeld: Walt Disney Geen cynisme; Het koesteren en verbreiden van gezonde Amerikaanse waarden; Creativiteit, dromen en fantasie; Fanatieke aandacht voor consistentie en details; Bewaren en beheersen van het imago van Disney. Sony Verheffing van de Japanse cultuur en het nationale aanzien; Een pionier zijn, niet anderen volgen: het onmogelijke voor elkaar brengen; De capaciteiten en creativiteit van het individu aanmoedigen. Koning Willem I College Wij zijn een community college; Wij spreken alle talenten aan; Wij voeden creatief denken; Wij verleggen grenzen; Wij gaan voor een betere wereld.

4 Doelgroep 4 omschrijven Deze moet zich uiteindelijk kunnen identificeren met de huisstijl en de huisstijl aantrekkelijk vinden. - Op welke doelgroep richt je je? Wat is hun geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, inkomen en opleidingsniveau? - Wat is hun levensstijl? - Waar zijn je klanten? - Waar zoeken ze naar? - Wat heb je hen te bieden? Vastleggen merkarchitectuur Bij merkarchitectuur gaat het om vragen als: - Moeten we in de markt onder onze ondernemingsnaam werken of moeten we zogenoemde 'product brands' voeren? - Met hoeveel 'product brands' kunnen we het best onze strategische positie in de markt opbouwen en verdedigen? (Merkarchitectuur is met name belangrijk als meerdere submerken aanwezig zijn.) - Wat doet de concurrent? Ontwerp van de huisstijlelementen Probeer de identiteit te visualiseren aan de hand van huisstijl elementen: 1 Logo (combinatie beeldmerk en woordmerk) 2 Pay-off (soort slagzin die de identiteit van het merk of de organisatie versterkt - kan ook een descriptor zijn met informatie over het merk of bedrijf). 3 Typografie (Lettertypes kunnen bijvoorbeeld on- en offline verschillend zijn) 4 Kleurenschema. Vaak wordt uitgegaan van 1 of 2 hoofdkleuren en enkele ondersteunende / versterkende kleuren. Uiteraard moet(en) de hoofdkleur(en) passend zijn voor het merk / de organisatie. 5 Stijlelementen (grafische elementen uit de huisstijl die op een andere manier toegepast kunnen worden in briefpapier, folders, etc.) 6 Fotografie (Een keuze voor stijl van fotograferen, type foto's, eventuele bewerkingen). 7 Geluid (Versterkt de herkenbaarheid of een beoogd gevoel. Bijvoorbeeld een tune of speciale song.) Voor alle huisstijlelementen gaat op dat ze consistent gebruikt worden. Enkele voorbeelden: KLM KLM = Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (woordmerk) Kroontje = Staat voor koninklijk (beeldmerk) Blauw: Betrouwbaar en lucht Wit: Eerlijk en veilig (kleuren)

5 5 Adidas Adidas = Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter, Adolf (Adi) Dassler.(woordmerk Strepen = Staan voor een berg, die wijst op de uitdaging die een sporter te wachten staat en de doelen die bereikt kunnen worden. (beeldmerk) Kanteel

6 6 Implementatie van de huisstijl Een huisstijl is een reeks communicatie-uitingen / huisstijldragers die als doel hebben de identiteit van een organisatie naar de buitenwereld toe op uniforme wijze te verbeelden. Belangrijke offlinemiddelen zijn: Visitekaartje; Briefpapier; Envelop; Presentatiemap; Poster; Flyer; Folder; Magazine / brochure; Rapport/certificaat; Banier/vlag; Advertentie; Ansichtkaart; Sticker; Ballon; Bierviltje; Menukaart; Mededelingenbord; Signing; Packaging; Kleding; Gadget. Belangrijke onlinemiddelen zijn: Website; Banner; Digitale handtekening; Digitaal briefpapier; Nieuwsbrief; Social media items (zoals een timeline header avatar en achtergrond); Presentatie (PowerPoint of Prezi); Animatie; Commercial (Radio, tv, internet; Billboard; Bedrijfsfilm; Blog. Lanceren van de huisstijl Een mooie lancering geeft extra waarde aan de huisstijl, kan het merk op de kaart zetten. Waarborgen van een goed gebruik Hiervoor maak je een huisstijlhandboek met daarin de richtlijnen voor gebruik. (Voor zeer grote ondernemingen wordt gebruik gemaakt van een brandportal waarin de regels staan en ook de huisstijlelementen.). In het huisstijlhandboek wordt aangegeven welke kleuren, logovarianten, lettertypes, lettergroottes, foto s en stijlelementen wanneer gebruikt mogen worden. Dit zorgt er voor dat er een consistent beeld ontstaat en de huisstijl uniform toegepast wordt. Dit leidt ertoe dat de uitstraling van de organisatie maximaal uitgedragen en onderstreept wordt. Iedere medewerker die externe contacten onderhoudt met bijvoorbeeld klant of leverancier moet de regels uit het handboek toepassen. Een eenvoudige manier omdat te realiseren is de inzet van formats en sjablonen. Deze standaarddocumenten kunnen vervolgens aangepast worden met eigen tekst en beeldmateriaal waardoor medewerkers op simpele wijze aan de richtlijnen van het handboek voldoen. Alleen het hebben van een huisstijlhandboek is dan natuurlijk niet voldoende. Een van de medewerkers moet verantwoordelijk worden gesteld voor de naleving ervan zodat de huisstijl daadwerkelijk optimaal ingezet worden. Enkele voorbeelden: Legerdesheils Huisstijlhandboek KWIC_Huisstijlhandboek Fortuin_Huisstijlhandboek

7 7 Trends 2015 Vormgeving wordt weer "clean" en functioneel. Grafische vormgeving wordt geïnspireerd door allerlei ontwikkelingen om ons heen en ook drukwerk is hieraan onderhevig. In een constant veranderende wereld is bijna alles onlosmakelijk verbonden met vormgeving. Denk bijvoorbeeld aan industriële ontwerpen, kleding, cosmetica, interieur. Nadruk op het lettertype Handgeschreven fonts, mix & match lettertypes en grote aanwezige letters. Grote letters zullen ook in 2015 de boventoon voeren. Slogans zijn kort en zetten aan tot actie. Een onderscheid zal visueel gemaakt worden door grote dikke letters in combinatie met kleinere dunne letters. Extreme eenvoud / Flat design De grote trend deze jaren is flat design. Bij flat design ontbreekt gesuggereerde diepte, het is zoals de naam al doet vermoeden plat. Effecten als schaduwen en highlights zijn uit den boze. Geen subtiele kleurverloopjes die hoogte suggereren. Dus als je er in de komende tijd nog een beetje bij wilt horen, waag het niet om te veel effecten toe te passen. De tijd van duizend toeters en bellen is voorbij. Met eenvoudig maken is niet alleen kleurgebruik beperkt, ook de gehele vorm wordt steeds vaker op de schop genomen. Hierbij verdwijnen de meeste sierrandjes, slingertjes, verloopjes en schaduwen die in de jaren 90 ooit zijn verzonnen. In 2015 zijn versierseltjes een no-go! Dikke witte lijnen Er moet ergens een kader omheen of lijntje tussen. Hatsteflats: krijtwit en tenminste zes pixels breed. Vintage! We blijven terugverlangen naar vroeger en er wordt het laatste jaar opvallend vaak gemikt op de jaren 70. De jaren vintage stijl is fascinerend en heeft op het vlak van vormgeving erg veel overeenkomsten met de tijd van nu. Met name kleuren en simpele vormen uit die tijd worden weer als modern gezien. In de jaren 70 waren producten recht, simpel en vertrouwd. Voor de komende periode heeft dit duidelijke invloed op de kleuren. Raster lay-out Waar Pinterest mee begon, hebben webdesigners met websites in hun grid-achtige lay-outs overgenomen. Deze 'hokjes'lay-out stelt namelijk gebruikers in staat om elk item gemakkelijk te bekijken op een zeer gestructureerde en logische manier.

8 8 Kleurgebruik Er wordt gekozen voor één of twee hoofdkleuren en enkele ondersteunende kleuren. Er is meer aandacht voor minder felle kleurcombinaties. De trend zijn serieuze kleuren, veel donkergroene, donkerblauwe en paarse tinten met lichtere variaties. De reden voor deze verschuiving staat in nauw verband met de vintage revival. Opdracht 1 Trend 1a 1b Maak een keuze voor één van de volgende productcategorieën: Games - Mode - Mooi & gezond - Muziek - Sieraden & accessoires - Sport & vrije tijd - Voeding - Wonen. Kies 2 nieuwe of vernieuwde producten uit de gekozen categorie. Onderzoek beide producten op gebruik van: Kleur - Lettertype - Vorm - Lay-out - Sfeer. Benoem alle onderdelen en illustreer ze met afbeeldingen.

9 9 Doelgroep Deze moet zich uiteindelijk kunnen identificeren met de huisstijl en de huisstijl aantrekkelijk vinden. - Op welke doelgroep richt je je? Wat is hun geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, inkomen en opleidingsniveau? Dit geeft je een algemeen beeld, nog zonder gezicht. - Wat is hun levensstijl? Word specifieker. Denk aan de groep die jij probeert te bereiken wat zijn hun waarden, persoonlijkheid, idealen en hobbies? Denk aan hun gedrag en gedachtenpatronen. Deze vragen betreffen individuen, maar helpen ook je markt te bepalen. Als je tattoos verkoopt, dan is je ideale klant waarschijnlijk geen 98-jarige kerkgaande vrouw, die graag breidt en romannetjes leest. - Waar zijn je klanten? Locatie is belangrijk. Maar denk ook aan waar ze hun informatie vandaan halen en hun tijd doorbrengen. Reizen ze naar hun werk? Waar gaan ze heen voor ontspanning en op welke tijden? Je wilt hen bereiken, dus is het belangrijk te weten waar ze zijn. - Waar zoeken ze naar? Gebruik deze vraag om te analyseren of jouw plannen stroken met wat zij willen en nodig hebben. - Wat heb je hen te bieden? Nu je weet wat hun levensstijl is en wat ze willen, kun je een strategie ontwikkelen om je business te promoten. Vertaal wat jij verkoopt in de vervulling van wat je klanten willen. Als je exact weet wie je wilt bereiken, waar ze zijn en hoe je met je klanten om moet gaan, dan loopt je onderneming efficiënter. Opdracht 2 Doelgroep Maak een collage waarin je doelgroep zichtbaar wordt gemaakt. Verwerk op een creatieve manier minimaal 8 van bovengenoemde aandachtspunten.

10 10 Logo Het logo is het meest herkenbare element van de huisstijl. Het logo bestaat uit een Beeldmerk en een Woordmerk en eventueel een Pay-off. Een logo moet herkenbaar zijn, het product verwoorden, aan de uitstraling van het bedrijf voldoen en je klanten bekoren. Belangrijke elementen om te overdenken zijn: Doelgroep, uitstraling, kleur en typografie. Nog enkele richtlijnen op een rijtje: Leesbaar Houd er rekening mee dat een logo leesbaar moet zijn in verschillende maten, kleuren en media. Het moet er bijvoorbeeld ook goed uitzien als het zwart-wit wordt afgedrukt. Simpel Houd het simpel. Zorg dat de boodschap overkomt en probeer niet te veel tegelijk te vertellen. Kijk tijdens het ontwerpen of je elementen weg kunt laten. Als dat kan, doe het dan ook. Één element Zorg ervoor dat je ontwerp één element bevat om te onthouden. Niet meer of minder. Alle sterke logo s hebben een enkel element dat ze helpt op te vallen. Niet twee, drie of vier elementen. Smaak Wanneer je een logo voor een klant maakt, moet je werken vanuit de gedachte van de klant en niet vanuit je eigen smaak. Anders kun je nooit een logo ontwerpen dat aansluit bij de wensen en eisen van de klant. Niet te druk Pas ervoor op dat je logo niet te druk overkomt door gebruik van teveel kleuren of te agressieve lijnen. Dit zorgt voor een onrustig beeld en doet afbreuk aan de kwaliteit van je logo. Durf te schrappen en zet een paar variaties naast elkaar zodat je tot de juiste keuze komt. Één geheel De elementen die je gebruikt bij het maken van een logo voeg je samen tot een teken zodat een geheel is en geen losse elementen.

11 11 Opdracht 3 Logo 3a 3b 3c 3d Maak 2 verschillende logo- ontwerpen: - Maak per logo een nieuw bestand (breedte: 20 cm hoogte: 20cm resolutie: 300 dpi) - Stem tekst, pay-off, lettertype, kleur en beeldmerk af op het product, de doelgroep en de kernwaarden. - Maak gebruik van de aandachtspunten Logo Maak een keuze voor 1 ontwerp, werk dit ontwerp uit in verschillende varianten (DO'S): - Zwart-wit - Extra kleurvariant - Transparant - Gebruik op donkere achtergrond - Gebruik op lichte achtergrond - Gebruik op foto-achtergrond Geef minimaal 6 voorbeelden van logovarianten die je niet goed vindt (DONT'S) Sla de verschillende varianten van het logo op als JPG, PSD en PNG.

12 12 Kleur RGB RGB is een afkorting voor de primaire kleuren; rood, groen en blauw. RGB-kleuren worden gebruikt voor uitingen die bedoeld zijn voor een beeldscherm of display. Het RGB-model werkt, in tegenstelling tot PMS en CMYK, met licht. PMS en CMYK werken met pigmenten/ inkt. RGB-kleuren zijn dus niet geschikt voor drukwerk. Wanneer je een RGB-bestand als drukbestand aanlevert, zal deze omgezet worden in CMYK, waardoor de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeen zullen komen met het drukwerk. RGB-kleuren omzetten naar CMYK Dit doe je door je bestand op te slaan als Photoshop PDF. Vink aan: - proef-instell gebr. tijdelijk CMYK - ICC profiel Fogra 27 CMYK CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en wordt gebruikt voor full color drukwerk. Met deze 4 kleuren kan bijna elke mogelijke kleur worden bereikt. Hoe hoger het percentage van een bepaalde kleur, hoe donkerder de kleur wordt. Om bijvoorbeeld mooi diepzwart te krijgen kies je voor: C:10 M:10 Y:10 K:100. PMS Pantone is een bedrijf die een kleurcodering heeft bedacht. In dit Pantone Matching System (PMS) heeft elke kleur een eigen unieke code. Het voordeel van Pantone-kleuren is dat dit wereldwijd gelijk is. Je krijgt dus bij elke drukker exact dezelfde kleur, wanneer je dit op hetzelfde soort materiaal laat drukken. Pantone-kleuren zijn geschikt voor je drukwerk, wanneer je niet meer dan 4 verschillende kleuren in je ontwerp gebruikt. Bij Pantone-kleuren dien je rekening te houden met het papier dat je kiest. Zo heb je coated en uncoated papier. Kies voor je begint met ontwerpen in je ontwerpprogramma de juiste kleurstaal uit. Dit doe je via kleurbibliotheken. Kies hier voor Pantone Solid Coated of voor Pantone Solid Uncoated. Sla dit vervolgens op als PDF met het profiel PDF/x-1a:2001. CMYK of RGB omzetten naar PMS Dit is lastig. Het kan voorkomen dat er voor een CMYK-kleur een Pantone-kleur gekozen moet worden. Een hulpmiddel vind je op de website Zet hiervoor de kleur om in RGB, voer de waarden in en klik op de knop Suggest PANTONE match. Dan wordt de kleur getoond die hier het dichtst bij in de buurt komt. Zie voor de betekenis van kleuren ook: Opdracht 4 Kleur 4a 4b 4c 4d Ontwerp een kleurenschema met minimaal 2 hoofd- en 2 steunkleuren Geef per kleur een verwijzing naar de kernwaarden Maak 3 kleurmonsters per kleur in RGB, CMYK en Pantone. Uiteraard moet je er naar streven het kleurverschil tot een minimum te beperken. Plaats alle monsters in 1 document en benoem per kleur de kleurcodes in RGB, CMYK en Pantone.

13 13 Stijlelementen Stijlelementen zijn grafische elementen / vormen uit de huisstijl die op een andere manier toegepast kunnen worden in briefpapier, folders, etc. In dit voorbeeld zijn de gekleurde blokjes uit het logo vertaald naar stijlelementen die toegepast worden als tekstvlakken in de folder. Ook in dit voorbeeld is gebruik gemaakt van de vormen in het logo. Deze keer worden ze gebruikt als Prezi-frames. Opdracht 5 Stijlelementen Maak 2 verschillende stijlelementen passend bij je logo en huisstijl.

14 14 Fotografie De kernwaarden De belangrijkste regel in ieder huisstijlhandboek is dat een foto moet aansluiten bij de kernwaarden van de organisatie. Als een organisatie lef en passie belangrijk vindt zullen ook de foto's dit moeten uitstralen. Sfeer Vaak wordt ook benoemd wat de sfeer moet zijn rondom een geportretteerd persoon. Bijvoorbeeld positiviteit, behulpzaamheid en betrokkenheid. Een betrokken persoon zal in de camera kijken en een positief persoon zal niet boos kijken. Fotobewerkingen Om tot een eenheid in beelden te komen wordt ook aangegeven wat wel of niet is toegestaan op het gebied van beeldbewerking. Zijn zwart-wit foto's toegestaan? Hoe wordt aangekeken tegen duotoon (monochroom)? Zijn vintage filters toegestaan? Do's en dont's Door met voorbeelden te werken van wat wel en wat niet mag kan de gebruiker ook zien of zijn / haar foto in de huisstijl past. Bron: Huisstijlhandboek Koning Willem I College Opdracht 6 Fotografie 6a 6b Maak zelf minimaal 2 foto's die de goedkeuring kunnen wegdragen van de huisstijlpolitie van het Koning Willem I College Geef aan welke waardes in je foto's verwerkt zijn.

Huis. stijl. Reader Digitale vormgeving

Huis. stijl. Reader Digitale vormgeving Huis stijl Reader Digitale vormgeving MHBO evenementen 2 Inhoud Begrippen pag.03 Belang huisstijl pag.04 Huisstijl ontwerp Doelgroep Kleur Typografie Logo Visitekaartje Stijlelementen Fotografie Huisstijlhandboek

Nadere informatie

Imago De huisstijl bepaalt voor een groot deel het beeld (imago) dat toekomstige klanten van het bedrijf / merk hebben.

Imago De huisstijl bepaalt voor een groot deel het beeld (imago) dat toekomstige klanten van het bedrijf / merk hebben. Huis stijl 2 Begrippen Merk Een merk (brand) is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf. Branding gaat dus over het creëren van een klantbeleving. Een merk is een concept en niet zichtbaar

Nadere informatie

Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen:

Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen: 1 Site-analyse Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen: 1 Analyse van de paginastructuur 2 Analyse

Nadere informatie

Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep.

Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep. Huisstijlhandboek Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep. Formaat Huisstijlhandboek Ontwerp het huisstijlhandboek op A5-formaat of in een

Nadere informatie

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd:

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd: Huisstijlhandboek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Missie & organisatiebeschrijving... 4 Logo, pay-off & pictogrammen... 5 Logo & kleurgebruik... 6 Typografie... 8 Briefpapier... 9 Persbericht... 10 Powerpoint

Nadere informatie

INHOUD DIGITALE VORMGEVING 2

INHOUD DIGITALE VORMGEVING 2 INHOUD INHOUD... 2 STUDIEWIJZER COHORT 2017 LEERJAAR 2 PERIODE 1... 3 Inleiding HUISSTIJL... 4 Opdracht 1 CREATIEF CV... 5 Opdracht 2 oefening Logo VORM VERVORMEN... 7 Opdracht 3 oefening Logo TEKST VERVORMEN...

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl Huisstijlhandboek Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl februari 2009 Inhoud Huistijlhandboek Inleiding 5 Basiselementen 7 Beeld- en woordmerk 7 Beeldmerk 7 Kleur 8 Onjuiste toepassingen

Nadere informatie

HUISSTIJLHANDBOEK. Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0

HUISSTIJLHANDBOEK. Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0 HUISSTIJLHANDBOEK Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 03 Typografie Pagina 09 Het logo Pagina 04-06 Het gebruik van afbeeldingen Pagina 10-11 Kleurgebruik Pagina

Nadere informatie

Huisstijlinformatiemap. Scholen met Succes

Huisstijlinformatiemap. Scholen met Succes Huisstijlinformatiemap Scholen met Succes Waarom een huisstijl? Als organisatie wil je een bepaalde indruk maken, een bepaald beeld achter laten bij doelgroepen en publieksgroepen. Een van de middelen

Nadere informatie

Algemene richtlijnen & instructies voor het toepassen van de huisstijl m.b.t. de band Coldcase

Algemene richtlijnen & instructies voor het toepassen van de huisstijl m.b.t. de band Coldcase Algemene richtlijnen & instructies voor het toepassen van de huisstijl m.b.t. de band Coldcase 1 Inhoud Inleiding pag 3 De huisstijl pag 4 Beeldmerk pag 6 Huisstijlkleuren pag 7 Huisstijlelement: speakers

Nadere informatie

HUISSTIJL MANUAL HZ SPORT

HUISSTIJL MANUAL HZ SPORT HUISSTIJL MANUAL HZ SPORT HZ UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Augustus 2012 INHOUD F G HZ SPORT 1 LOGO 1.1 VERSCHIJNINGSVORMEN & KLEURGEBRUIK HZ SPORT LOGO 1.2 MINIMAAL FORMAAT HZ SPORT LOGO 1.3 MINIMALE

Nadere informatie

HUISSTIJL MANUAL HZ CULT

HUISSTIJL MANUAL HZ CULT HUISSTIJL MANUAL HZ CULT HZ UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Augustus 2012 INHOUD E G HZ CULT 1 LOGO 1.1 VERSCHIJNINGSVORMEN & KLEURGEBRUIK HZ CULT LOGO 1.2 MINIMAAL FORMAAT HZ CULT LOGO 1.3 MINIMALE MARGE

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam.

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam. Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl Belasting & Douane Museum Rotterdam februari 2012 Inhoud 1. Inleiding 2. De huisstijl 3. Logo toepassingen 4. Huisstijlkleuren

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Kunststichting Firma Van Drie

Huisstijlhandboek. Kunststichting Firma Van Drie Huisstijlhandboek Kunststichting Firma Van Drie Martine den Boer Definitief 1 april 2013 Huisstijlhandboek Firma Van Drie definitief d.d. 1-4-2013 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Logo 4 1.1. Varianten 4

Nadere informatie

BRANDBOOK Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2

BRANDBOOK Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2 Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2 INHOUDSOPGAVE 3... Inleiding 4...Deel I. Het merk - intro 5... Amplixs DNA 6...Tagline 7...Deel II. Het

Nadere informatie

Opdracht Ontwerp in drie fasen een passend logo voor jouw evenement; start met een mindmap, daarna lettertypes en kleur en tenslotte vormen.

Opdracht Ontwerp in drie fasen een passend logo voor jouw evenement; start met een mindmap, daarna lettertypes en kleur en tenslotte vormen. 2. Logo Opdracht Ontwerp in drie fasen een passend logo voor jouw evenement; start met een mindmap, daarna lettertypes en kleur en tenslotte vormen. Logo huisstijl Een logo of beeldmerk moet herkenbaar

Nadere informatie

GoedBeginnen.nl. Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl.

GoedBeginnen.nl. Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl. GoedBeginnen.nl Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl. Inhoud 1. Inleiding 2. De huisstijl 3. Logo toepassingen 4. Huisstijl kleuren 5. Typografie 6. Voorbeelden

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave. 1 Logo 2. 2 Kleurgebruik 4. 3 Typografie 5. 4 Huisstijlelementen 6. 5 Papiersoort 6. 6 Huisstijlmiddelen 7

Inleiding. Inhoudsopgave. 1 Logo 2. 2 Kleurgebruik 4. 3 Typografie 5. 4 Huisstijlelementen 6. 5 Papiersoort 6. 6 Huisstijlmiddelen 7 Huisstijlhandboek Inleiding Belastingsamenwerking West-Brabant communiceert dagelijks via diverse uitingen met haar doelgroep. Deze uitingen dienen een duidelijk herkenbaar en overzichtelijk karakter te

Nadere informatie

Styleguide Breda brengt het samen

Styleguide Breda brengt het samen Styleguide Breda brengt het samen 1 Inhoudsopgave Design en merkrichtlijnen 1 Stadsslogan en logo 03 BLZ. 2 Design en merkrichtlijnen 04 3 Logo stramien 05 4 Engelse versie 05 5 Kleurgebruik 06 6 Do s

Nadere informatie

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014 CMD brand guide Versie 1.0 oktober 2014 Inhoud 5 Uitgangpunten 7 Iconen 10 Totems 13 Typografie 16 Kleurgebruik 20 Fotografie 23 Uitingen 27 Powerpoint 29 Online 33 Beeldbank 35 Combinatie met HvA huisstijl

Nadere informatie

Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat

Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat Prijzen UurtariefLogo Briefing Concepten naar wens Aanpassingsrondes naar wens Gewenste kleurstelling BasisLogo Briefing 1 Concept 3 Aanpassingsrondes Gewenste

Nadere informatie

CLOUDSUITE. stijlwijzer. februari 2015

CLOUDSUITE. stijlwijzer. februari 2015 CLOUDSUITE stijlwijzer februari 2015 colofon Aan deze uitgave kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend. Onder voorbehoud van (druk)fouten. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Logo. Typografie. Fotografie. Contact. constructie kleuren achtergronden. lettertypes slogan teksten. corporate posters en meer

INHOUDSOPGAVE. Logo. Typografie. Fotografie. Contact. constructie kleuren achtergronden. lettertypes slogan teksten. corporate posters en meer HUISSTIJL HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Logo constructie kleuren achtergronden Typografie lettertypes slogan teksten Fotografie corporate posters en meer Contact 03 04 05 06 07 08 08 09 10 02 LOGO Versie 1 0,5X

Nadere informatie

November 2018-V1.0 HUISSTIJLHANDBOEK

November 2018-V1.0 HUISSTIJLHANDBOEK November 2018-V1.0 HUISSTIJLHANDBOEK DOELSTELLING HANDBOEK Per november 2018 is de nieuwe huisstijl van TVFRANKRIJK ingevoerd. Dit handboek beschrijft de richtlijnen van de huisstijl, zodat de gebruiker

Nadere informatie

Huisstijl Koning Willem 1 College Hieronder staan een aantal richtlijnen geformuleerd in het huisstijlhandboek van KW1C.

Huisstijl Koning Willem 1 College Hieronder staan een aantal richtlijnen geformuleerd in het huisstijlhandboek van KW1C. VOORLICHTINGSFOLDER, tweedelig Opdracht: Maak een Voorlichtingsfolder voor de opleiding Marketingmedewerker / Creatieve Marketing en Communicatie MHBO. Verwerk in de folder de huisstijl van het Koning

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Unique Change. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change.

Huisstijlhandboek. Unique Change. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change. Huisstijlhandboek Unique Change Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change SchaapOntwerpers Inhoudsopgave Inhoudsopgave 01 Inleiding 02 Woordbeeld 03 Patroon 06

Nadere informatie

Logo en Huisstijl reglement

Logo en Huisstijl reglement 2016 Logo en Huisstijl reglement De heeft dit reglement vastgesteld, waarin zij het gebruik van het Senior- OK -beeldmerk en het Senior-OK -woordmerk vaststelt. Dit reglement dient als richtlijn voor de

Nadere informatie

DIGITALE VORMGEVING 1

DIGITALE VORMGEVING 1 DIGITALE VORMGEVING 1 INHOUD INHOUD... 2 STUDIEWIJZER DIGITALE VORMGEVING COHORT 2018 LEERJAAR 2 PITCH... 3 Opdracht 1 LOGO-ONTWERP... 4 Opdracht 2 LOGOPRESENTATIE... 5 Opdracht 3 KLEUR... 7 Opdracht 4

Nadere informatie

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak PRA techniek Kleuren alles voor het grafische vak Kleuren op de PC RGB of CMYK Kleuren, daar kun je als Signmaker of DTPer niet omheen! We komen nogal wat kleuren tegen in ons werk. Maar hoe kunnen we

Nadere informatie

Huisstijlmanual. FitStap // huisstijlmanual // versie 1 december 2017

Huisstijlmanual. FitStap // huisstijlmanual // versie 1 december 2017 Huisstijlmanual december 2017 Inleiding Een goede huisstijl geeft een project een gezicht, een herkenbaar gezicht dat past bij wie je bent en wat je wilt uitstralen. Een succesvolle huisstijl wordt consequent

Nadere informatie

Huisstijl handboek Duurzaam Advies Netwerk HUISSTIJL HANDBOEK

Huisstijl handboek Duurzaam Advies Netwerk HUISSTIJL HANDBOEK HUISSTIJL HANDBOEK Inhoud Logo p 4 hoe het logo niet te gebruiken p 5 Kleurtoepassingen van het logo p 6 Kleuren p 7 Typografie p 8 Pay-off p 9 Beeldmateriaal p 10 DAN is een netwerk organisatie dat bureaus

Nadere informatie

Huisstijlbeschrijving

Huisstijlbeschrijving Huisstijlbeschrijving 2 Inhoud Inleiding 3 Het NBVlogo 4 Het kleurenpalet 5 Typografie 9 Vormtaal en grid 17 Beeldtaal 22 Beeldschermpresentaties 40 Digitale uitingen 41 Brochures, folders en leaflets

Nadere informatie

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING ACV HUISSTIJL HANDLEIDING MAART 2015 INLEIDING In deze handleiding vind je alle informatie over de huisstijl van het ACV en het correcte gebruik van ons logo. Je vindt er richtlijnen voor een eenvormige,

Nadere informatie

HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY

HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY HZ UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Augustus 2012 INHOUD C G DELTA ACADEMY 1 LOGO 1.1 VERSCHIJNINGSVORMEN & KLEURGEBRUIK DELTA ACADEMY LOGO 1.2 DELTA ACADEMY ENDORSED LOGO

Nadere informatie

creatief.uniek.veelzijdig

creatief.uniek.veelzijdig info@r10grafischontwerp.nl www.r10grafischontwerp.nl creatief.uniek.veelzijdig Jezelf duidelijk en onderscheidend positioneren in de markt begint met naar buiten toe treden. Hierbij is het van belang dat

Nadere informatie

Richtlijnen huisstijl

Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl 2016 1 Inhoud 03 Introductie Logo 04 Logo en variant 05 Gebruik van het logo 06 Logo in kleur, wit of zwart Kleuren 07 Kleurwaarden 08 Tinten Typografie 09 Lettertype

Nadere informatie

HUISSTIJL MANUAL CORPORATE

HUISSTIJL MANUAL CORPORATE HUISSTIJL MANUAL CORPORATE HZ UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Augustus 2012 INHOUD A G CORPORATE 1 LOGO 1.1 VERSCHIJNINGSVORMEN & KLEURGEBRUIK CORPORATE LOGO 1.2 MINIMAAL FORMAAT CORPORATE LOGO 1.3 MINIMALE

Nadere informatie

Huisstijlrichtlijnen De corporate spelregels. regiotwente.nl

Huisstijlrichtlijnen De corporate spelregels. regiotwente.nl Huisstijlrichtlijnen De corporate spelregels regiotwente.nl Colofon uitgave: ontwerp en realisatie: Regio Twente Morskieft Ontwerpers van visuele identiteit, Enter Huisstijlrichtlijnen De corporate spelregels

Nadere informatie

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red When in doubt make it big. If still in doubt,

Nadere informatie

1. Logo Crossmedia Project

1. Logo Crossmedia Project 1. Logo Crossmedia Project Opdracht: Ontwerp een logo voor je crossmedia project in vier stappen. Vier stappen: Ga op zoek naar een passend lettertype voor je logo. Kies voor een of meerdere huiskleuren

Nadere informatie

Huisstijlhandboek Gereformeerde Kerk Urk Commissie Huisstijl GKU Urk, juni 2016

Huisstijlhandboek Gereformeerde Kerk Urk Commissie Huisstijl GKU Urk, juni 2016 Huisstijlhandboek Gereformeerde Kerk Urk Commissie Huisstijl GKU Urk, juni 2016 Huisstijlhandboek Gereformeerde Kerk Urk Pagina 2 Inhoudsopgave Blz. Hoofdstuk 1: Huisstijl 4 1.1 Wat is een huisstijl? 4

Nadere informatie

Handleiding Logogebruik

Handleiding Logogebruik Handleiding Logogebruik Stichting EKO-keurmerk 1. Algemeen Stichting EKO-keurmerk is merkhouder van een aantal logo s, symbolen en aanduidingen. Het recht op het gebruik van het merk kan onder licentie

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Voor vragen of meer info: info@interrijswijk.nl. pagina

Huisstijlhandboek. Voor vragen of meer info: info@interrijswijk.nl. pagina Beeldmerk Kleuren Typografie Huisstijlhandboek 1. Beeldmerk Kleuren Typografie Inhoudsopgave Voorwoord Beeldmerk Schrijfwijzer Kleuren Typografie Voorbeelden p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 Voorwoord Dit is het huisstijlhandboek

Nadere informatie

Dit huisstijlhandboek biedt richtlijnen voor het ontwikkelen van in- en externe GAC communicatiemiddelen.

Dit huisstijlhandboek biedt richtlijnen voor het ontwikkelen van in- en externe GAC communicatiemiddelen. Huisstijlhandboek Gooise Atletiekclub Hilversum Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van vormgeving/huisstijl van GAC. Dit huisstijlhandboek biedt richtlijnen voor het ontwikkelen van in- en

Nadere informatie

BASISELEMENTEN. woordmerk, beeldmerk, kleur, typografie

BASISELEMENTEN. woordmerk, beeldmerk, kleur, typografie HUISSTIJL BASISELEMENTEN woordmerk, beeldmerk, kleur, typografie 2 REGISTREER Voor je van start gaat met het ontwerpen van de huisstijl is het belangrijk dat je controleert of de bedrijfsnaam niet al bestaat.

Nadere informatie

EUROPESE LOGO BASIC GUIDELINES VAKMANSCHAP SINDS 1910 RICHTLIJNEN VOOR DE HUISSTIJL. www.de-beer.com

EUROPESE LOGO BASIC GUIDELINES VAKMANSCHAP SINDS 1910 RICHTLIJNEN VOOR DE HUISSTIJL. www.de-beer.com EUROPESE LOGO DEBEER KWALITEIT REFINISH EN BASIC GUIDELINES VAKMANSCHAP SINDS 1910 RICHTLIJNEN VOOR DE HUISSTIJL www.de-beer.com 1 2 LOGO DEBEER INHOUD REFINISH LOGO 4 BASIC GUIDELINES LOGO ZWART-WIT 5

Nadere informatie

RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN

RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN Motivatie logo Adfiz Het logo Adfiz staat voor waarden als betrouwbaarheid, kwaliteit, deskundigheid, gemak, etc. Allemaal zaken die een klant belangrijk vindt bij zijn

Nadere informatie

huisstijl handboekje

huisstijl handboekje huisstijl handboekje het merk Plein nul10 Wie zijn wij? Plein nul10 is een merk! Dat merk vertegenwoordigd de kinderopvang in Hoogvliet en Lombardijen. Plein nul10 is een plein voor alle kinderen. Baby

Nadere informatie

RADAR. vóór gelijke behandeling tegen discriminatie. Huisstijl Handboek RADAR 2007v2.0

RADAR. vóór gelijke behandeling tegen discriminatie. Huisstijl Handboek RADAR 2007v2.0 Huisstijl Handboek 2007v2.0 A Huisstijl Handboek 2007v1.0 Beste Lezer, In de zomer van 2007 is er door veel mensen hard gewerkt aan het nieuwe gezicht van. Een nieuwe, grotere organisatie vraagt om een

Nadere informatie

Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself. Versie: 2.0 maart 2017

Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself. Versie: 2.0 maart 2017 Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself Versie: 2.0 maart 2017 Inleiding In dit handboek wordt beschreven hoe de huisstijl van Wij zijn Nijmegen kan worden ingezet in zowel online als of offline

Nadere informatie

Huisstijl Handboek Bar End

Huisstijl Handboek Bar End Huisstijl Handboek Bar End Het huisstijl handboek van Mountainbikeclub Bar End Met een huisstijl kunnen wij onze eigen identiteit goed tot uitdrukking brengen. Wij presenteren ons met een herkenbare eigen

Nadere informatie

AENO.NL/BRUIS TECHNISCHE HANDLEIDING

AENO.NL/BRUIS TECHNISCHE HANDLEIDING AENO.NL/BRUIS TECHNISCHE HANDLEIDING 1 INHOUD 1. Wat zit er in de toolkit? 3 2. Aanpassen middelen naar eigen huisstijl 4 3. Hoe gebruik je het werkbestand? 9 4. Fotografie standaard 12 5. Do s & don ts

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Logo. constructie kleuren achtergronden Typografie. lettertypes slogan teksten Fotografie. corporate advertenties en posters Contact

INHOUDSOPGAVE. Logo. constructie kleuren achtergronden Typografie. lettertypes slogan teksten Fotografie. corporate advertenties en posters Contact HUISSTIJL HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Logo constructie kleuren achtergronden Typografie lettertypes slogan teksten Fotografie corporate advertenties en posters Contact 03 04 05 06 07 08 08 09 10 02 LOGO constructie

Nadere informatie

Eneco instructie - kleurenpalet

Eneco instructie - kleurenpalet Eneco instructie - kleurenpalet Onderwerp pagina Algemeen over de huisstijl 3 Het Eneco kleurenpalet 3 Kleurenpalet 4 Kleurspecificaties 4 Kleurverloop 5 Eneco.instructie.kleurpalet 2 Algemeen over de

Nadere informatie

HUISSTIJL. kleur - logo - visitekaartje - icoon - app- pagina - bierviltje - bedrijfswagen patroon- textuur

HUISSTIJL. kleur - logo - visitekaartje - icoon - app- pagina - bierviltje - bedrijfswagen patroon- textuur HUISSTIJL kleur - logo - visitekaartje - icoon - app- pagina - bierviltje - bedrijfswagen patroon- textuur INHOUD Inhoudsopgave blz 2 Voorwoord blz 3 1A Kleur, theorie blz 4 1B Kleur, opdracht blz 5-6

Nadere informatie

HUISSTIJL. 12 Bestanden aanleveren Kleurvarianten Bestandsformaten Kosten bestandsformaten 8 Logo pakketten...

HUISSTIJL. 12 Bestanden aanleveren Kleurvarianten Bestandsformaten Kosten bestandsformaten 8 Logo pakketten... 1 PRIJSLIJST INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN HUISSTIJL Prijzen... 5 Ontwerpproces... 12 Bestanden aanleveren... 5 Ontwerpkosten... 12 Visitekaartje... 12 Briefpapier... 12 LOGO Envelop... 12 Huisstijl pakketten...

Nadere informatie

Huisstijl gids. Alles wat je wil weten over de stijl van Twente.

Huisstijl gids. Alles wat je wil weten over de stijl van Twente. Huisstijl gids Alles wat je wil weten over de stijl van Twente. WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK? STRATEGIE LOGO EN AFZENDER KLEURGEBRUIK LETTERTYPISCH TWENTE! MAGAZINES & BROCHURES FOTOGRAFIE COLLAGESTIJL Strategie

Nadere informatie

Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Inhoud Voorwoord pag. 02 Theorie pag. 03 Opdracht 1 Kleurencirckel pag. 04 Opdracht 2 Kleurenpalet pag. 05 Opdracht 3 Logo pag. 07 Opdracht 4 Visitekaartje pag. 09 Opdracht 5 Patronen en Texturen pag.

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

Uw product onder de aandacht brengen

Uw product onder de aandacht brengen De Computerdienst is computerbegeleiding in de breedste zin van het woord. Gaat het nu om het leren gebruiken van uw computer of heeft uw computer het begeven en moet deze gerepareerd worden? Wij verzorgen

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Foamboard Foamboard Foamboard bedrukken is de juiste keus wanneer je drukwerk nodig hebt waar je mee op pad moet. Licht en gemakkelijk te bewerken. Foamboarden bestaan uit twee gladde, witte, kartonnen

Nadere informatie

Huisstijl handboek. oktober 2015 V1.1

Huisstijl handboek. oktober 2015 V1.1 Huisstijl handboek oktober 2015 V1.1 Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis... 3 1.1 Logo... 5 1.2 Alternatief logo... 6 1.3 Kleurgebruik logo... 7 1.4 Wall of shame logo... 10 1.5 Beeldmerk... 11 1.6 Wall

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Opdracht 2 Ontwerp een passend logo in vier fasen voor de Company die je met je groep hebt opgericht.

Opdracht 2 Ontwerp een passend logo in vier fasen voor de Company die je met je groep hebt opgericht. LOGO COMPANY Opdracht 2 Ontwerp een passend logo in vier fasen voor de Company die je met je groep hebt opgericht. Uw logo is een essentieel onderdeel in al uw communicatie. Als centraal onderdeel van

Nadere informatie

huisstijl handboek 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51

huisstijl handboek 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51 huisstijl handboek 1 30 huisstijlhandboek_def.indd 1 17-04-2007 08:19:51 Inhoud Kernboodschap 30 minuten bewegen... 3 De basisregels... 4 Bewaking en beheer... 5 Verklaring beeld- en woordmerk... 6 Logo

Nadere informatie

yuki huisstijlmanual

yuki huisstijlmanual Inhoud 3 Huisstijl is meer dan het toevoegen van een beeldmerk. Wat een huisstijl tot een huisstijl maakt is vooral eenheid van stijl. Deze eenheid wordt alleen bereikt, wanneer iedereen zich houdt aan

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Hey Professional! Bedankt voor het aanvragen van dit document. :-) Werk je al een paar jaar als zelfstandig ondernemer, maar je merkt dat je te weinig of de verkeerde klanten aantrekt?

Nadere informatie

BRANDBOOK K E S KIES 2017

BRANDBOOK K E S KIES 2017 BRANDBOOK KIES 2017 2017 02 2017 03 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. INHOUDSOPGAVE Merk & historie Logo & logogebruik Kleurwaardes Typografie Slogan & pay-off Grafische elementen Beeldtaal Fotografie Huisstijldragers

Nadere informatie

Algemene richtlijnen & instructies

Algemene richtlijnen & instructies Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Houses & Rooms huisstijl September 2017 Versie 1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Logo 3. Opbouw logo 4. Omgaan met het logo 5. Toepassing van

Nadere informatie

CliniClowns Logo. BASISRICHTLIJN / VERSIE 1.0 April 2015

CliniClowns Logo. BASISRICHTLIJN / VERSIE 1.0 April 2015 CliniClowns Logo BASISRICHTLIJN / VERSIE 1.0 April 2015 PAGINA 01 Logo beeldmerk woordmerk Het logo is het belangrijkste element in de merkstijl van CliniClowns. Er zijn versies van het logo voor verschillende

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Huisstijl ROVZ Versie 1.2, september 2018

Huisstijl ROVZ Versie 1.2, september 2018 Huisstijl ROVZ Versie 1.2, september 2018 2 Inhoud 1 Logo... 3 Do s and don ts... 3 Witruimte rondom logo... 4 Minimale formaat... 4 2 Kleurgebruik... 5 3 Typografie... 6 4 Label '100% verkeersveilig'...

Nadere informatie

Het logo en de toepassing 400 jaar Synode van Dordt

Het logo en de toepassing 400 jaar Synode van Dordt De marketingcommissie van Synode 400 (Schouwburg Kunstmin, Dordrechts Museum en Dordrecht Marketing) heeft ter gelegenheid van het event een nieuw logo met een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen. Het is

Nadere informatie

Positionering, identiteit en imago

Positionering, identiteit en imago WHITE PAPER Positionering, identiteit en imago Ontwerppartners bv Mauritsstraat 12 4811 EP Breda 076 522 80 66 www.ontwerppartners.nl Inleiding Dagelijks zijn wij met onze klanten in gesprek over branding

Nadere informatie

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift

ROC Zeeland Opzet Tijdschrift ROC Zeeland Opzet Tijdschrift Tijdschrift (25 april 2008 voor Meivakantie) 1.Doelgroep beschrijf je doelgroep naar welke muziek luisteren ze wat zijn hun hobbies welke tv-programmas kijken ze welke (soort)

Nadere informatie

ZIEN SERVICE BIOSCOOP

ZIEN SERVICE BIOSCOOP OUDE LOGO OVER Service bioscoop is een bedrijf met een erg brede doelgroep. Naast de gangbare films worden er ook Nederlandstalige kinderfilms getoond en er is zelfs een 50+ avond. Kortom een bioscoop

Nadere informatie

IDENTITEIT. Erasmus Universiteit Rotterdam

IDENTITEIT. Erasmus Universiteit Rotterdam IDENTITEIT Erasmus Universiteit Rotterdam VERTREKPUNT Brand identity wheel & designstrategie ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM 2 DESIGNSTRATEGIE Het merk manifest Ambitieuze denkers én doeners Binnenste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Digitale Vormgeving Februari 2016 Inhoudsopgave Inleiding pag 2 Opdracht 1 Infographic Iconen pag 3 Opdracht 2 Infographic Tijdsbesteding pag 4 Opdracht 3 Infographic Grafiektool.nl pag 5 Opdracht 4 Infographic

Nadere informatie

Wij maken graag reclame voor anderen

Wij maken graag reclame voor anderen Wij maken graag reclame voor anderen RECLAME ONTWERP WEBSITE HUISSTIJL U wilt uw doelgroep....aanspreken, informeren en overtuigen. Dat doet u met een heldere boodschap en direct in het oog springende

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Richtlijnen & instructies voor het gebruik van de @lmelo handtekening

Huisstijlhandboek. Richtlijnen & instructies voor het gebruik van de @lmelo handtekening Huisstijlhandboek Richtlijnen & instructies voor het gebruik van de @lmelo handtekening vr 30 mv 0 mei almevlroe3ri03m ei a l almem loelo ook op zat erd ag twe en ook o zon kdoaop z pgzis ate atee rd rrd

Nadere informatie

Wat is een Beeldtaal?

Wat is een Beeldtaal? Wat is een Beeldtaal? Beeldtaal is de taal die gebruikt kan worden om beelden te interpreteren en te produceren om zo communicatie mogelijk te maken. Kenmerken waarvan gebruik gemaakt kan worden om een

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Re-board Re-board Re-board is een ongelooflijk licht maar uitzonderlijk sterk honinggraatkarton. Dankzij deze eigenschappen kan je re-board overal voor inzetten. Van bedrukte plaat aan de muur tot complete

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

Huisstijlhandboek Versie 01 / 3 juni 2015. gymfed. we are gym

Huisstijlhandboek Versie 01 / 3 juni 2015. gymfed. we are gym Huisstijlhandboek Versie 01 / 3 juni 2015 Uniformiteit De huisstijl weerspiegelt de identiteit van een organisatie; het is een geheel aan afspraken over de wijze waarop deze organisatie zich presenteert

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010

Gebruikshandleiding Certificatielogo s. Version 01.2010 Gebruikshandleiding Certificatielogo s Version 01.2010 Inhoudsopgave 1. Algemene introductie 2. Beleidsrichtlijnen 3. Certificatielogo s 3.1 Opbouw 3.2 Beveiligingszone en minimum afmetingen 3.3 Kleurgebruik

Nadere informatie

Huisstijl richtlijnen Donderberg

Huisstijl richtlijnen Donderberg Huisstijl richtlijnen Donderberg Huisstijl richtlijnen Donderberg Wil jij aan de slag met de huisstijl van de Donderberg? Dan juichen wij dat toe! Want zo kunnen we in én buiten de wijk uitstralen dat

Nadere informatie

Focus op andere mediatechnieken

Focus op andere mediatechnieken Focus op andere mediatechnieken De wereld om ons heen verandert snel, zowel commercieel als maatschappelijk. Om aansluiting bij onze klanten te houden, vraagt dat binnen Achmea (Versnellen & Vernieuwen),

Nadere informatie

Handleiding logogebruik door derden

Handleiding logogebruik door derden Handleiding logogebruik door derden Handleiding logo gebruik door derden versie 250613 1 1 Voorwoord In Oldambt hebben we veel te bieden voor iedereen die zijn vrije tijd op een aangename manier wil besteden.

Nadere informatie

INHOUD. Logo. Typografie. Kleurenpalet. Visitekaartje. Briefpapier. Advertentie. Header. Homepage. Gadget

INHOUD. Logo. Typografie. Kleurenpalet. Visitekaartje. Briefpapier. Advertentie. Header. Homepage. Gadget Huisstijlhandboek 1 INHOUD 4 6 8 10 12 14 16 18 20 Logo Typografie Kleurenpalet Visitekaartje Briefpapier Advertentie Header Homepage Gadget 2 3 LOGO Het beeldmerk bestaat uit een spreekwolk met de naam

Nadere informatie

Huisstijl Handboek. De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin

Huisstijl Handboek. De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin Huisstijl Handboek De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin Huisstijlhandboek Café Restaurant t Fortuin Versie 2012 t Fortuin in een nieuwe stijl Een halve eeuw geleden, in 1962, is Café Restaurant

Nadere informatie

Brandbook Live Hilversum

Brandbook Live Hilversum Brandbook Live Hilversum Hilversum Marketing versie maart 2018 Het grootste genot is dat ik als hardloper in twee minuten op de hei ben Arjanneke, al 16 jaar Hilversummer Citybranding Hilversum. De stad

Nadere informatie

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines).

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines). Kanaalplaat Kanaalplaat Stevig, licht van gewicht en flexibel, dat is kanaalplaat! Deze eigenschappen maken kanaalplaat geschikt voor binnen én buitengebruik. Perfect voor de bedrukking van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Formuleboek Mediq Apotheek DESIGN UNTOUCHABLES. versie 2.0-26 juni 2009

Formuleboek Mediq Apotheek DESIGN UNTOUCHABLES. versie 2.0-26 juni 2009 Formuleboek Mediq Apotheek DESIGN UNTOUCHABLES 2.1 Inleiding Voor een eenduidig en consistent gezicht van Mediq Apotheek in de markt zijn geformuleerd. Het logo, het vignet, de kleuren, materialen, vormentaal,

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

LOGO. Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum >

LOGO. Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum > Ter vergelijking, de basis van het logo in de Akzidenz Bold: sertum > LOGO Het logo van Sertum is geheel typografisch. Het heeft geen beeldmerk zodat de nadruk op de merknaam ligt. De logotypografie is

Nadere informatie

KLEURGEBRUIK HU MERK EN SUBMERK VERSIE 2 - AUGUSTUS 2009

KLEURGEBRUIK HU MERK EN SUBMERK VERSIE 2 - AUGUSTUS 2009 KLEURGEBRUIK HU MERK EN SUBMERK VERSIE 2 - AUGUSTUS 2009 INHOUDSOPGAVE Welke versie van het logo? 3 - hoe is de versienaam samengesteld? 4, 5 Kleurgebruik merk en submerk 5 HU-beeldmerk 6 HU-logo 11 Engelstalig

Nadere informatie

Tips & trucs banners maken voor je webshop

Tips & trucs banners maken voor je webshop 9-9-2014 15:53:00 Tips & trucs banners maken voor je webshop v1.01 Alicia van Moorsel Inhoudsopgave Pagina 1: - Wat is een header? - Sfeer - Aanbieding/nieuw product - Maar maak ik goede converterende

Nadere informatie