VALCKE PREFAB BETON nv

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VALCKE PREFAB BETON nv"

Transcriptie

1 jan

2

3 VALCKE PREFAB BETON nv Historiek : in 1930 opgericht door Charles Valcke te Vlamertinge Omzet 2009 : 52 miljoen Euro Tewerkstelling : 400 werknemers Werkgebied : België + Frankrijk Realisaties : 150 projecten/jaar Prefabricatie en montage van prefab betongebouwen Logistiek van de betonelementen naar de werven

4 VALCKE PREFAB BETON nv

5 VALCKE PREFAB BETON nv

6 VALCKE PREFAB BETON nv

7 VALCKE PREFAB BETON nv Fg Fg

8 VALCKE PREFAB BETON nv 35,00 30,00 25,00 20,00 15,00 Eg Geg 10,00 5,00 0,

9 INLEIDING DOEL = zelfde aantal spanriemen, lading beter zekeren. De wetgeving: K.B. 27/04/07. De verschillende ladingzekeringsmiddelen. De methoden voor het zekeren van de lading. De misverstanden. Besluit.

10 K.B. 27 APRIL 2007 Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

11 Een stukje fysica: Natuurkundige krachten

12

13

14

15 Ladingzekering: Ladingzekering moet worden toegepast voor normale verkeersomstandigheden. Hiertoe horen ook volle remmingen, plotselinge uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek.

16 Het ladingzekeringssysteem moet de volgende krachten kunnen weerstaan: -Bij het remmen: 80% van het ladingsgewicht in voorwaartse richting; -Bij het optrekken: 50% van het ladingsgewicht in achterwaartse richting; -In een bocht: 50% van het ladingsgewicht in zijdelingse richting.

17 Verplaatsing van lading na remmen

18 De methoden voor het zekeren van de lading: 1) Krachtsluitende ladingzekering. 2) Vormsluitende ladingzekering. 3) Gecombineerde ladingzekering.

19 1) Krachtsluitende ladingzekering: Het neersjorren is de meest toegepaste en meest bekende methode. De benodigde zekeringkracht verkrijgt men door de wrijvingskracht (µ) tussen lading en laadvloer te verhogen.

20

21

22

23 Een stukje theorie De kracht die men hiervoor nodig heeft noemt men voorspankracht (Fv). F1: Voorspankracht aan zijde spanmiddel. (=Stf) F2: Voorspankracht aan overzijde spanmiddel. Fv: Voorspankracht. α : sjorhoek.

24 Belangrijke factoren bij het neersjorren: 1 Wrijvingscoëfficiënt (µ) tussen lading en laadvloer. 2 Verticale sjorhoek (α) tussen spanmiddel en laadvloer.

25

26

27

28 De verticale sjorhoek (α) moet zo groot mogelijk zijn. Een sjorhoek van 90 graden levert het meest optimale resultaat. Dit is in de praktijk veelal niet mogelijk. Een sjorhoek tussen 60 en 90 graden is ideaal. Een sjorhoek van minder dan 30 graden dient men te vermijden.

29

30

31 Formule voor het berekenen van de voorspankracht bij het neersjorren: Fv: benodigde voorspankracht in dan a/g: versnellingsfactor µ: wrijvingscoëfficiënt Fg: gewicht lading in dan=kg α: sjorhoek in graden

32

33 Anti-slipmat: Zelfde voorbeeld doch er werd een anti-slipmat onder de lading aangebracht waardoor wrijvingscoëfficiënt (µ) 0,6 i.p.v. 0,4 bedraagt. Fv = 0,8g (naar voren) 0,6 x m 0,6 x 0,866 = dan : (420 dan x 1,5) = 3 spanriemen

34

35

36

37 NBN EN (Spanband) Een spanband is een gordelband van kunststof vezel met een spanelement. Spanbanden kunnen ééndelig of tweedelig zijn. Spanbanden moeten over een duurzaam etiket beschikken. Bij twee- of meerdelige spanbanden moeten zowel het vaste als het losse deel van een etiket zijn voorzien.

38 LC = Lashing capacity Geeft aan hoeveel trekkracht deze spanriem kan verdragen tussen de twee uiteinden Hier: 2000 dan STF = Standard Tension Force Geeft aan hoeveel trekkracht maximaal op deze spanriem kan gezet worden bij het maximaal aanspannen van de spanratel Hier: 320 dan SHF = Standard Hand Force De normale handkracht die Nodig is om de ratel aan te spannen. Hier: 50 dan

39 Etiket:

40 Spanbanden: moeten geschikt zijn voor het gebruik dat ervan wordt gemaakt; moeten de krachten kunnen opvangen;

41 - mogen geen knopen, beschadigde of verzwakte elementen vertonen;

42 -mogen geen scheuren, sneden of uitrafelingen vertonen;

43 NBN EN (Spanketting) Een spanketting is een rondstaal ketting met een knevelspanner of een ratelspanner. Spankettingen en spanelement dienen eveneens voorzien te zijn van een kenmerklabel dat aan de ketting vastzit zodanig aangebracht dat deze niet kan loskomen.

44 Kenmerklabel: Dit kenmerklabel vermeldt: - fabrikant - fabricagedatum - toegestane trekkracht - dikte schakel - kwaliteitsklasse - EN

45 Gebruik van spankettingen: Gebruik alleen onbeschadigde spankettingen; De spanketting niet boven zijn LC belasten; De spanketting niet knopen; Spanketting niet gebruiken om te hijsen; Geen lading op de spanketting plaatsen; Spanketting niet over scherpe kanten spannen; Een duidelijk leesbaar kenmerklabel moet aan de ketting zitten.

46 De methoden voor het zekeren van de lading: 1) Krachtsluitende ladingzekering. 2) Vormsluitende ladingzekering. 3) Gecombineerde ladingzekering.

47 2) Vormsluitende ladingzekering: Het opsluiten van de lading. Het fixeren van de lading op de laad-vloer. Het directzekeren d.m.v. schuinsjorren en diagonaalsjorren. Het directzekeren d.m.v. kopsjorren en bochtsjorren

48 Het opsluiten van de lading: Dit is de meest eenvoudige en doelmatigste manier voor het zekeren van de lading. Ze is bij uitstek geschikt voor het zekeren van gepalletiseerde laadeenheden of rolcontainers in voertuigen met een vaste gesloten opbouw dewelke sterk genoeg is.

49 Men moet altijd trachten de lading naar voren op te sluiten. In die richting werken immers de grootste versnellingskrachten (0,8g). Het eenvoudigst is de lading direct tegen het kopschot te laden. Wanneer dit niet kan wegens aslastverdeling moet men de ruimte tussen kopschot en lading uitvullen, zonder dat de lading naar voren kan schuiven.

50

51

52

53

54

55

56

57 Fixeren van de lading op de laadvloer: Dit is de meest effectieve manier voor het zekeren van de lading. Hierbij wordt de lading d.m.v. keggen, rongen, goot in de loer, enz als het ware opgesloten op de laadvloer zodat de lading niet meer in beweging kan komen.

58 Directzekeren d.m.v. schuinsjorren en diagonaalsjorren Schuinsjorren: Het schuinsjorren is een manier voor het zekeren van een zware lading tegen kantelen en schuiven. Voor het schuinsjorren zijn altijd minstens acht sjormiddelen nodig. De sjormiddelen zodanig aanbrengen dat zij loodrecht op de rand van de laadvloer staan. Steeds twee sjormiddelen aan elke zijde.

59

60 Diagonaalsjorren: Eveneens voor het zekeren van zware ladingen tegen schuiven en kantelen maar we hebben maar vier sjormiddelen nodig. Er zijn drie manieren van diagonaal-sjorren. De manieren zijn combineerbaar.

61 Methode 1:

62 Methode 2:

63 Methode 3:

64

65

66 Belangrijk bij het directzekeren d.m.v. schuin- of diagonaalsjorren. Bij het directzekeren is de op het etiket van het sjormiddel aangegeven toegestane trekkracht (Fzul of LC) bepalend. De hoek α: Verticale hoek tussen laadvloer en het sjormiddel. De hoek β: Horizontale hoek tussen de zijkant van de laadvloer en het sjormiddel. Wrijvingscoëfficiënt µ tussen lading en laadvloer. Toelaatbare trekkracht van de gebruikte sjorpunten.

67

68

69 Directzekeren d.m.v. kopsjorren: Het is belangrijk om een lading naar voren op te sluiten. In die richting werken immers de grootste krachten. Deze manier van ladingzekering is bedoeld voor zware ladingen die niet tegen het kopschot of achterwand geladen kunnen worden. De kopsjorring vervangt dus het kopschot of de achterwand van het voertuig.

70 Kopsjorren naar voren:

71

72

73 Directzekeren d.m.v. bochtsjorren: Dit is een manier van ladingzekering tegen het zijwaarts schuiven van de lading. Deze zekering treedt op in plaats van de zijdelingse laadruimtebegrenzing. Er zijn minder spanmiddelen nodig dan bij het neersjorren. Er wordt namelijk de toegestane trekkracht (Fzul of LC) van de spanband benut. Het sjormiddel wordt vanuit een sjorpunt aan de ene zijde van de laadvloer over de lading heen terug naar een ander sjorpunt aan dezelfde zijde van de laadvloer aangebracht. Er zijn min. 3 bochtsjorringen nodig.

74

75 Combinatie van kop- en bochtsjorren: Deze ladingzekering is zeer efficiënt voor het zekeren van grote en zware ladingen op open voertuigen zoals bv. één of twee zware betonnen balken. De kopsjorring zekert de lading naar voren en achteren en de bochtsjorring zekert de lading zijwaarts.

76

77

78

79 Grote misverstanden en fouten: 1) De lading is zo zwaar, die beweegt niet Het betreft hier een hardnekkig misverstand! Sommigen denken dat zware voorwerpen niet kunnen gaan schuiven. De vraag of een lading al dan niet gaat schuiven is onafhankelijk van het gewicht van de lading. Schuiven is alleen afhankelijk van de wrijvingscoëfficiënt. Op het moment dat de versnellingsfactor (a/g) groter is dan de wrijvingscoëfficiënt, zal de lading in beweging komen, ongeacht het gewicht. Maar let op: Hoe groter het gewicht van de lading hoe groter de vernietigingskracht!!

80 2) Kopschot en zijwand zijn zo sterk dat niets van het voertuig kan vallen. Verschuivende ladingen kunnen kopschot en zijwanden van het voertuig makkelijker vernielen dan men denkt. Bewegingsenergie wordt al gauw vernietigingsenergie.

81 3) Ik rijd voorzichtig, daarom moet ik de lading niet zekeren Niemand kan achter een bocht kijken. Kinderen reageren onvoorspelbaar. De maximale vertragingswaarden treden, onafhankelijk van de daar voor gereden snelheid, op pas kort voor het tot stilstand komen van het voertuig. Dit effect is duidelijk merkbaar als je als passagier rechtstaat op een bus. Op het moment dat de bus bijna stilstaat krijg je alsnog een sterke ruk waardoor je bijna omvalt.

82 4) Ik rijd al jaren zo en er is nog niets gebeurd. Er kan elke dag iets gebeuren wat je niet kan voorzien. Niemand, die zijn lading had verloren, had dit van tevoren gedacht!

83 5) De spanband zekert 5 ton, dat staat toch op het etiket. De spanband kan een kracht van 5 ton, bijvoorbeeld bij het kopbinden, opnemen. Bij het neerbinden bereikt een spanband echter maar een voorspankracht (Stf) van, afhankelijk van het type, van hooguit 500 dan in rechte lijn.

84 Welke zekeringsmethode is de juiste? In het algemeen kan gesteld worden dat: - Vormsluitend laden beter is dan directbinden; - Directbinden beter is dan neerbinden; - Gecombineerd zekeren vaak een goed alternatief is.

85 Besluit: Een goede ladingzekering is een ladingzekering die zo weinig mogelijk tijd en inspanning vergt maar een optimum aan zekerheid garandeert.

86 Praktijkvoorbeelden:

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100 Optreden van controlerende overheid bij vaststellingen van overtreding(en): Ten laste van bestuurder kan een Onmiddellijke Inning van 100 EUR worden opgesteld voor een overtreding op art.45.1 of art.45.2 van K.B. 01/12/75 (Wegcode). Vanaf 10/09/09 een Onmiddellijke Inning van 150 EUR voor overtreding van art.45bis.4 of art.45bis.5 van K.B. 01/12/75. Wanneer P.V. wordt opgesteld kan de rechter een geldboete opleggen van 165 EUR tot EUR (en verdubbeling bij herhaling binnen het jaar). Hij kan een verval van het recht tot sturen opleggen van 8 dagen tot 5 jaar. De minnelijke schikking bedraagt 165 EUR.

101 Samenvatting:

LADINGZEKERING Peter Saey Preventieadviseur - Adviseur ladingzekering

LADINGZEKERING Peter Saey Preventieadviseur - Adviseur ladingzekering LADINGZEKERING Peter Saey Preventieadviseur - Adviseur ladingzekering Copyright, alle rechten voorbehouden. Niets van deze hand-outs of presentatie mag worden gepubliceerd, gekopieerd en/of verspreid zonder

Nadere informatie

Opleiding en advies in ladingzekering en logistiek www.athetys.eu Brussel - Vilvoorde - Tessenderlo. Seminarie ladingzekering 20/10/2009

Opleiding en advies in ladingzekering en logistiek www.athetys.eu Brussel - Vilvoorde - Tessenderlo. Seminarie ladingzekering 20/10/2009 Opleiding en advies in ladingzekering en logistiek www.athetys.eu Brussel - Vilvoorde - Tessenderlo Seminarie ladingzekering 20/10/2009 1 www.athetys.eu 2 27 april 2007: KB Ladingzekering www.athetys.eu

Nadere informatie

WETGEVING & TOELICHTING EN PRACTISCHE GEVOLGEN VAN LADINGZEKERING

WETGEVING & TOELICHTING EN PRACTISCHE GEVOLGEN VAN LADINGZEKERING RING ROND GENT 2008: IS DIT VEILIG VERVOER?? WETGEVING & TOELICHTING EN PRACTISCHE GEVOLGEN VAN LADINGZEKERING Door Ing.-lic. W.Van Praet Technisch adviseur bij het opstellen van het KB Ladingzekering

Nadere informatie

Ladingzekering. Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis.

Ladingzekering. Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis. 1 2 3 Ladingzekering Waarom? Geremd voor een bus vol kinderen op schoolreis. 4 HBVL, 3/1/2008 Waarom: samengevat Schade Veiligheid van chauffeur én andere weggebruikers. Wetgeving: Art 45.1 van het verkeersreglement:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op (datum); Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, wat betreft

Nadere informatie

Ladingzekering - 18 juli 2012

Ladingzekering - 18 juli 2012 Ladingzekering - 18 juli 2012 Basiskennis van Ladingzekeren De 3 belangrijkste stappen bij Ladingzekering: 1. Lading opsluiten 2. Wrijving verhogen (met antislipmatjes) 3. Lading vastzetten met spanmiddelen

Nadere informatie

LADINGZEKERHEID. Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

LADINGZEKERHEID. Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen LADINGZEKERHEID 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen OPGEPAST De lading correct laden en zekeren vraagt

Nadere informatie

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk LADINGZEKERHEID 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en boswachter verwittigen OPGEPAST De lading correct laden en zekeren vraagt

Nadere informatie

A WAY OF LIVING LADING ZEKEREN. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING LADING ZEKEREN. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Lading die tijdens het transport van of uit een voertuig valt, kan grote gevolgen hebben. Omstanders kunnen er

Nadere informatie

Road Standards Zekering Voorschriften. Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer.

Road Standards Zekering Voorschriften. Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer. Road Standards Zekering Voorschriften Voorschriften voor de zekering van staal producten voor extern wegvervoer. Tata Steel Supply Chain Europe Revisie 1.0 NL Outbound Afdeling Datum : 01/08/2015 Geldig

Nadere informatie

Certificatieschema en Examenreglement voor de opleiding en het examen Ladingzekeren

Certificatieschema en Examenreglement voor de opleiding en het examen Ladingzekeren Certificatieschema en Examenreglement voor de opleiding en het examen Ladingzekeren (ten behoeve van Gecertificeerde opleiders Transport en Logistiek voor deze opleiding) Goedgekeurd en vastgesteld door:

Nadere informatie

Vlaamse wegcode en ladingzekering doorgelicht.

Vlaamse wegcode en ladingzekering doorgelicht. Vlaamse wegcode en ladingzekering doorgelicht. Vlaamse wijziging wegcode en de voorwaarden ladingzekering. 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer

Nadere informatie

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy - Verplichte boorddocumenten - Rijbewijs - Toepassingsgebied vakbekwaamheid en vrijstellingen - Nieuwe alcoholwet ( professionele bestuurder ) - Ladingzekerheid HINP Uyttendaele Davy versie december 2014

Nadere informatie

Goedgekeurd en vastgesteld door: College van Deskundigen van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Certificatieschema ladingzekeren v5 April

Goedgekeurd en vastgesteld door: College van Deskundigen van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Certificatieschema ladingzekeren v5 April Certificatieschema en Examenreglement voor de opleiding en het examen Ladingzekeren (ten behoeve van Gecertificeerde opleiders Transport en Logistiek voor deze opleiding) Goedgekeurd en vastgesteld door:

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

mei 2008 LADING ZEKEREN VGWM G ezo n dh eid Veiligh eid V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2008 LADING ZEKEREN VGWM G ezo n dh eid Veiligh eid V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2008 V G W M VGWM Milie u We lzijn G ezo n dh eid Veiligh eid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Lading die tijdens het transport van of uit een voertuig

Nadere informatie

Laadvoorschriften. Service Centre Maastricht. Inhoudsopgave

Laadvoorschriften. Service Centre Maastricht. Inhoudsopgave Laadvoorschriften Service Centre Maastricht Inhoudsopgave 1 Algemeen 2 1.1 Verantwoordelijkheid 2 1.2 Toepassing 2 1.3 Inspectie 2 1.4 Handelswijze chauffeurs 2 2 Eisen aan Voertuigen 3 2.1 Introductie

Nadere informatie

Kracht. Prestatie. Passie. Ladingzekeringsgids. Veiligheidsrichtlijnen voor het transport van palletten met zakken cement. Holcim (België) N.V.

Kracht. Prestatie. Passie. Ladingzekeringsgids. Veiligheidsrichtlijnen voor het transport van palletten met zakken cement. Holcim (België) N.V. Kracht. Prestatie. Passie. Ladingzekeringsgids Veiligheidsrichtlijnen voor het transport van palletten met zakken cement Holcim (België) N.V. Veiligheid van de lading Veiligheid van de lading Veiligheid

Nadere informatie

KB Ladingvervoer LP/ NAVB-CNAC 2

KB Ladingvervoer LP/ NAVB-CNAC 2 27 APRIL 2007. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van

Nadere informatie

Laadvoorschriften. Corus Service Centre Maastricht

Laadvoorschriften. Corus Service Centre Maastricht Laadvoorschriften Corus Service Centre Maastricht Revisie: 5 Datum: 15-01-2009 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 1.1 Verantwoordelijkheid 3 1.2 Toepassing 3 1.3 Inspectie 3 1.4 Handelswijze chauffeurs 3 2 Eisen

Nadere informatie

27 april 2007: KB Ladingzekering

27 april 2007: KB Ladingzekering 27 april 2007: KB Ladingzekering 1 Over ATRIUM Transport en veiligheid Opleidingen bij ons in Ham, Heusden-Zolder (klaverblad Lummen), Brussel, Dendermonde, Beveren, Antwerpen, Gent (Merelbeke), Mechelen,

Nadere informatie

Handboekje ladingszekering

Handboekje ladingszekering raymond.lausberg@skynet.be Handboekje ladingszekering Voor Politieagenten Vervoerders Magistraten Deskundigen Rechtbank Verlader Chauffeurs Verkeerspost BATTICE Handboekje ladingszekering Raymond Lausberg

Nadere informatie

Het vastsjorren van de ladingen moet reglementair gebeuren

Het vastsjorren van de ladingen moet reglementair gebeuren Antislipmat Houten balk 1 2 Zonder openingen in de lading 3 4 Sjorbanden 5 Het vastsjorren van de ladingen moet reglementair gebeuren (d.w.z. overeenkomstig de voorschriften van de Wegcode) daarom moeten

Nadere informatie

All rights reserved Version

All rights reserved Version All rights reserved Version 2014-1 Gebruikshandleiding LASH-TEX Spanbanden. Er mogen uitsluitend onbeschadigde spanbanden worden gebruikt. Spanbanden mogen uitsluitend worden belast tot ten hoogste de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Sjorbanden 64. Info anti-slipmatten en hoekbeschermers. Berekening neersjorren. Checklist sjorbanden. Sjorbanden 68. Hoekbeschermers 71

Inhoudsopgave. Sjorbanden 64. Info anti-slipmatten en hoekbeschermers. Berekening neersjorren. Checklist sjorbanden. Sjorbanden 68. Hoekbeschermers 71 Inhoudsopgave Sjorbanden 64 64 Info anti-slipmatten en hoekbeschermers 65 Berekening neersjorren 66 Checklist sjorbanden 67 65 66 67 Sjorbanden 68 68 Hoekbeschermers 71 71 Antislipmatten 72 72 282 63 Ladingvastzetsystemen

Nadere informatie

Ladingzekering. Handboek van Transport en Logistiek Nederland voor het goed vastzetten van lading

Ladingzekering. Handboek van Transport en Logistiek Nederland voor het goed vastzetten van lading Ladingzekering Handboek van Transport en Logistiek Nederland voor het goed vastzetten van lading mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1 Transport en Logistiek Nederland Boris

Nadere informatie

1. De wrijvingscoëfficiënt μ verandert in de dynamische wrijvingscoëfficiënt μd en de statische

1. De wrijvingscoëfficiënt μ verandert in de dynamische wrijvingscoëfficiënt μd en de statische BEVEILIGING VAN DE LADING Algemene informatie sjorbanden Wetenswaardigheden over de sjorband 1. Rechtsbasis Wijziging van de berekening door de nieuwe EN 12195 1 / Weergave van de huidige situatie (Stand:

Nadere informatie

ladingzekering Efficiënte ladingzekering Upex 13/02/2013 Belang van ladingzekering Technologische basisbegrippen

ladingzekering Efficiënte ladingzekering Upex 13/02/2013 Belang van ladingzekering Technologische basisbegrippen Efficiënte ladingzekering Upex 15 februari 2013 M. Juwet 1500 studenten master industriële wetenschappen Industrieel ingenieur (bachelor: 3 jaar + master: 1 jaar) Eindige elementen en inverse methodes

Nadere informatie

cm Geef eventueel de houdkracht van de kopschot in ¹ kg Geef eventueel de houdkracht van de achterspon in ¹

cm Geef eventueel de houdkracht van de kopschot in ¹ kg Geef eventueel de houdkracht van de achterspon in ¹ Kop-staart zekeren door middel van eenmaking Deze berekening geeft als resultaat de veiligste en meest economische oplossing. Respecteer steeds de gewichtsverdeling en technische gegevens van de vrachtwagen

Nadere informatie

Instructie lading zekeren bij SAB-profiel bv (versie ) Algemeen vooraf voor de chauffeur/verlader: Ladingzekering van Binnendozen

Instructie lading zekeren bij SAB-profiel bv (versie ) Algemeen vooraf voor de chauffeur/verlader: Ladingzekering van Binnendozen Instructie lading zekeren bij SAB-profiel bv (versie 4-11-2016) Algemeen vooraf voor de chauffeur/verlader: draag de vereiste Persoonlijke beschermingsmiddelen; volg de SAB veiligheidsinstructies; loop

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 42. Sjorkettingen en kettingspanners 49. Hoekbeschermers en anti-slip matten 50

INHOUDSOPGAVE. Inleiding 42. Sjorkettingen en kettingspanners 49. Hoekbeschermers en anti-slip matten 50 46 50 50 INHOUDSOPGAVE 4 Inleiding 42 42 Sjorkettingen en kettingspanners 49 49 Hoekbeschermers en anti-slip matten 50 41 4 LADINGVASTZETSYSTEMEN Inleiding Sjorbanden REMA sjorbanden worden volgens de

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN SPANBANDEN EN RATELS

INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN SPANBANDEN EN RATELS INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN SPANBANDEN EN RATELS VEILIG VERANKEREN MET SPANBAND Spanbanden of sjorbanden zijn een onmisbare tool voor het vastzetten van al uw bagage, cargo en transportladingen. Ook

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op

Nadere informatie

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal Handleiding Wandencontainer Instructie voor het laden en lossen Bruil ebm beton De Smalle Zijde 78 3903 LR Veenendaal 0318-525055 Versie 1-2015 Inhoudsopgave Werktuiggegevens... 3 Fabrikant... 3 Omschrijving

Nadere informatie

RICHTSNOEREN VOOR EUROPESE BESTE PRAKTIJKEN OVER HET ZEKEREN VAN LADING VOOR VERVOER OVER DE WEG. Vervoer

RICHTSNOEREN VOOR EUROPESE BESTE PRAKTIJKEN OVER HET ZEKEREN VAN LADING VOOR VERVOER OVER DE WEG. Vervoer RICHTSNOEREN VOOR EUROPESE BESTE PRAKTIJKEN OVER HET ZEKEREN VAN LADING VOOR VERVOER OVER DE WEG Vervoer Richtsnoeren van 2014 voor Europese beste praktijken over het zekeren van lading voor vervoer over

Nadere informatie

Europese richtlijnen voor beste praktijken over het zekeren van lading voor wegtransport

Europese richtlijnen voor beste praktijken over het zekeren van lading voor wegtransport 17 mei 2006 Europese richtlijnen voor beste praktijken over het zekeren van lading voor wegtransport EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ENERGIE EN VERVOER Voorwoord door Dhr. Jacques Barrot, vice-voorzitter

Nadere informatie

Rijbewijs C / C1. technische fiche

Rijbewijs C / C1. technische fiche Rijbewijs C / C1 technische fiche OPLEIDING THEORIE Rijbewijs C / C1: THEORIE WEGCODE duur: 1 dag Wet op het rijbewijs. Indeling voertuigen in categorieën en gewichten. Herhaling wegcode (de zogenaamde

Nadere informatie

Gordijn open voor de correcte ladingzekering. Lading eenvoudig en snel vastzetten en veilig vervoeren.

Gordijn open voor de correcte ladingzekering. Lading eenvoudig en snel vastzetten en veilig vervoeren. Gordijn open voor de correcte ladingzekering Lading eenvoudig en snel vastzetten en veilig vervoeren. 2 Zonder u is het niet mogelijk. Ladingzekering moet eenvoudig zijn. Ladingzekering voorkomt materiële-

Nadere informatie

Road Regulations. Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten

Road Regulations. Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten Road Regulations Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten Tata Steel Supply Chain Mainland Europe Revisie 5.3 NL Outbound Afdeling Datum : 01/12/2013 Geldig tot 01/08/2015 Blanco pagina Voorwoord

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie

INFORMATIE AJS. Ladingzekeringsysteem voor zeilenwagens

INFORMATIE AJS. Ladingzekeringsysteem voor zeilenwagens INFORMATIE AJS Ladingzekeringsysteem voor zeilenwagens 2 Zeilenwagen 36 AJS-Systeem Ladingzekeringsysteem voor zeilenwagens 1 Als dat maar goed gaat?, denkt u vaak bij het zien van de paklijst. Urenlang

Nadere informatie

Voorschriften vrachtwagen aflevering & afhaling

Voorschriften vrachtwagen aflevering & afhaling Voorschriften vrachtwagen aflevering & afhaling Standplaatsen binnen Distribution Main Land Europe (D MLE) 1. Algemene veiligheidsinstructies en regels 1.1 Inleiding Veiligheid op de werkplek heeft bij

Nadere informatie

INFORMATIE JF. Vastzetten van rolcontainers

INFORMATIE JF. Vastzetten van rolcontainers INFORMATIE JF Vastzetten van rolcontainers 1 Gesloten voertuigen 4 JF-Systeem Vastzetten van rolcontainers 1 GESLOTEN VOERTUIGEN Levensmiddelen, bloemen en wasgoed worden tegenwoordig klant specifiek in

Nadere informatie

Belangrijk: 1 dan ^=1 kg

Belangrijk: 1 dan ^=1 kg Vastsjorrensystemen Lading zekeren en stouwen volgens voorschrift Vastsjorrensystemen Uw voordelen: GS-geteste kwaliteit Bijzonder robuust riem-materiaal Duurzaam aangebrachte etiketten Eigenschappen:

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen

Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen Bijlage 2. Gebreken inzake ladingzekering In tabel 1 wordt een overzicht gegeven

Nadere informatie

LADINGZEKERING. Handboek voor carrosseriebouwers, vervoerders en verladers

LADINGZEKERING. Handboek voor carrosseriebouwers, vervoerders en verladers LADINGZEKERING Handboek voor carrosseriebouwers, vervoerders en verladers Inhoud Voorwoord 5 Symbolen, afkortingen, eenheden 6 1 Wet-en regelgeving 7 1.1 Nederland 7 1.2 Duitsland 10 1.3 België 11 1.4

Nadere informatie

Waarom gebeuren ongelukken met lading? Het goed zekeren van lading

Waarom gebeuren ongelukken met lading? Het goed zekeren van lading Waarom gebeuren ongelukken met lading? Het goed zekeren van lading Modaliteiten Normen en certificaten Diverse krachten zijn van invloed op iedere vorm van transport. Per modaliteit verschillen de manieren

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.863/3 van 22 februari 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen 2/8 advies

Nadere informatie

Schuiven van een voertuig in een bocht met positieve verkanting

Schuiven van een voertuig in een bocht met positieve verkanting Voertuigtechniek Technisch Specialist LESBRIEF Schuiven van een voertuig in een bocht met positieve verkanting Deze lesbrief behandelt positieve verkanting en centripetale kracht in relatie tot het schuiven

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

Veiligheidsvoorschriften en regels met betrekking tot de afhaling per vrachtwagen bij D MLE servicecentra

Veiligheidsvoorschriften en regels met betrekking tot de afhaling per vrachtwagen bij D MLE servicecentra Niederlande Veiligheidsvoorschriften en regels met betrekking tot de afhaling per vrachtwagen bij D MLE servicecentra Inleiding In het hele bedrijf is minimaal het dragen van veiligheidsschoenen en veiligheidshelm

Nadere informatie

INFORMATIE CRS. Universeel ladingzekeringsysteem

INFORMATIE CRS. Universeel ladingzekeringsysteem INFORMATIE CRS Universeel ladingzekeringsysteem 2 Zeilenwagen 54 CRS-Systeem Universeel ladingzekeringsysteem 1 Het CRS ladingzekeringsysteem is geschikt voor het vastzetten van verpakkingseenheden in

Nadere informatie

Proef 1: - Leg een fiche op een drinkglas - Plaats een geldstuk op de fische - Schiet met je wijsvinger de fiche horizontaal weg

Proef 1: - Leg een fiche op een drinkglas - Plaats een geldstuk op de fische - Schiet met je wijsvinger de fiche horizontaal weg - 25 - Traagheid Proef 1: - Leg een fiche op een drinkglas - Plaats een geldstuk op de fische - Schiet met je wijsvinger de fiche horizontaal weg Opstelling : Besluit (1): Het geldstuk valt in het glas

Nadere informatie

Module. Coil in de goot Tata Steel Ref LRG-0008 BH Issue 2. Horizontale coils op rolblokken (IJmuiden method, Road Regulations)

Module. Coil in de goot Tata Steel Ref LRG-0008 BH Issue 2. Horizontale coils op rolblokken (IJmuiden method, Road Regulations) Module 7 Coil in de goot Tata Steel Ref LRG-0008 BH Issue 2 Horizontale coils op rolblokken (IJmuiden method, Road Regulations) Module TSP ETTS (IJmuiden method, Road Regulations) TSP Tinplate (IJmuiden

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Road Regulations. Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten

Road Regulations. Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten Road Regulations Voorschriften Extern Wegvervoer Staalproducten Tata Steel Mainland Europe Revisie 5.0 NL Logistics & Transport - Outbound Afdeling Datum : 01/08/2011 Geldig tot 01/08/2013 Blanco pagina

Nadere informatie

Waarschuwingspanelen van gedragen machines voor land- of bosbouwgebruik en van uitzonderlijke voertuigen

Waarschuwingspanelen van gedragen machines voor land- of bosbouwgebruik en van uitzonderlijke voertuigen Waarschuwingspanelen van gedragen machines voor land- of bosbouwgebruik en van uitzonderlijke voertuigen Betreft: 1) Koninklijk besluit van 10 juli 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Spanbanden. Lichte bedrijfswagens lichtgewicht en sterk. Vrachtwagen Ontwikkeld en geproduceerd voor zware toepassingen

Spanbanden. Lichte bedrijfswagens lichtgewicht en sterk. Vrachtwagen Ontwikkeld en geproduceerd voor zware toepassingen 3.1 Spanbanden Spanbanden Voor ieder toepassing de juiste spanband: Lichte bedrijfswagens lichtgewicht en sterk made in Germany } ontwikkeld, getest en geproduceerd in Engen, Duitsland zelf samen te stellen

Nadere informatie

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R www.bosal.com OSAL TOURER E4-6R-007 P Q X A E L U O C N R S T J V G H W K M F D A Handvat Hendel snelkoppeling C Kunststof borging met slot D Kunststof vleugelmoeren t.b.v. bevestiging wielgoten E Linkerkant

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen maken Bamboe is rond. Dit zorgt voor een hoop uitdagingen

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 105 813 8:91-10 Apr 04 47 23 201 47 23 201 Feb 99

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400 105 813 8:91-10 Apr 04 47 23 201 47 23 201 Feb 99 SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Lastdrager MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT Hijs- & transporthandleiding MEDIUM VOLTAGE SWITCHGEAR, BUILT TO LAST SGC nv - SwitchGear Company - Moorstraat 24 - B-9850 Nevele, BELGIE Tel: +32 (0)9/321.91.12

Nadere informatie

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen:

Het ontwerpproces. De aangeleverde ontwerpen en ideeën. Gert-Willem Veldhoen: Het ontwerpproces De aangeleverde ontwerpen en ideeën Gert-Willem Veldhoen: Wanneer men vier armen aan elkaar verbindt door middel van scharnieren en op twee scharnieren die in elkaars spiegelvlak liggen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie. Veiligheidsgids. Pocket-Bikes

FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie. Veiligheidsgids. Pocket-Bikes FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie Veiligheidsgids Pocket-Bikes 22.06.2006 Deze veiligheidsgids werd opgesteld door de Dienst Productveiligheid van de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement BRUSSEL-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 328.637

Nadere informatie

1. GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN IN DE DRIE GEWESTEN

1. GEMEENSCHAPPELIJKE BEPALINGEN IN DE DRIE GEWESTEN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.264/3 van 8 november 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen

Nadere informatie

INFORMATIE. net. Netsysteem

INFORMATIE. net. Netsysteem INFORMATIE net Netsysteem 1 Transporter 34 Netsysteem net 1 TRANSPORTER Geen dag is hetzelfde: dan weer is de auto bijna leeg dan weer helemaal vol met pakketten. Geschikt voor het zekeren van: Met het

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

Overzicht Verkeersinbreuken Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Administratief Arrondissement Brussel-Hoofdstad Vergelijking per jaar: 2008-2016

Nadere informatie

natuurkunde havo 2018-II

natuurkunde havo 2018-II Heftruck Met een heftruck kunnen zware pakketten worden opgetild en vervoerd. Zie figuur 1. figuur 1 Als een pakket te zwaar is, kantelt de heftruck voorover. Neem aan dat het draaipunt D in de voorste

Nadere informatie

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Skibox MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400

Nadere informatie

Rijdynamica van motorvoertuigen (5)

Rijdynamica van motorvoertuigen (5) Rijdynamica van motorvoertuigen (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-8-7) 1 Stuurgedrag 1.1 Invloed van zijwind Tijdens het rijden door bochten en met zijwind ontstaan dwarskrachten op het voertuig 1. De

Nadere informatie

Collega kom eens kijken:

Collega kom eens kijken: Collega kom eens kijken: 21-02-13 Opleidingscentrum Opglabbeek Opleidingscentrum Kontich Versie APRIL 2009 - Veiligheidsopleiding + screening: SCREENING PRAKTIJK VEILIGHEID CONTROLE TRUCKBESTURING Bedrijf

Nadere informatie

Algemene LPG-tank installatie instructies

Algemene LPG-tank installatie instructies Algemene LPG-tank installatie instructies Inhoud Introductie LPG-Tank installatie... 1 Disclaimer:... 1 RDW Regelgeving gasinstallatie inbouweisen... 2 Primaire algemene LPG-tank installatie instructies:...

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem

GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem Roof Safety Systems BV De Sondert 24 NL-5928 RV Venlo, The Netherlands GEBRUIKERSHANDLEIDING RSS Dakrand valbeveiligingssysteem A Doel van het RSS systeem Volgens lokale en Europese richtlijnen is het

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies -instructies Inleiding Afbeelding 1, Systeemoverzicht en afzonderlijke componenten -2- Inleiding IEIDING Onderdelenlijst Hoeveelheid/hoogte Referentie: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Productomschrijving A1 1

Nadere informatie

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging

Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Januari 2012-01-19 Verenigingsondersteuning/Belangenbehartiging Watersporters en trailers Regelmatig komen

Nadere informatie

Minimale veiligheidsinstructies voor ladingszekering van vlak staal producten voor wegtransport

Minimale veiligheidsinstructies voor ladingszekering van vlak staal producten voor wegtransport Minimale veiligheidsinstructies voor ladingszekering van vlak staal producten voor wegtransport Ref.: ST 019 Issue: Sept 2011 Vers.: 0 Dutch 2 ArcelorMittal 3 Veiligheid & Gezondheid Standaard Ref.: ST

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL Brussel, le 27 février 2004. Omzendbrief nr. COL 3/2004 van het College van Procureursgeneraal bij de Hoven van Beroep Mijnheer/Mevrouw de Procureur-generaal, Mijnheer de

Nadere informatie

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens,

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door R woorden 7 april keer beoordeeld

5.6. Boekverslag door R woorden 7 april keer beoordeeld Boekverslag door R. 2435 woorden 7 april 2003 5.6 217 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inleiding: De boogbrug is één van de oudste type brug. De Grieken hebben het bedacht. De Romeinen hebben de constructie

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

Opgesteld door: Im Auftrag. VRL_Wuppermann

Opgesteld door: Im Auftrag. VRL_Wuppermann Opgesteld door: 1 Inhoud Alg. richtlijnen 03 Eisen aan de vrachtwagen algemeen 04 PBU chauffeurs 05 Protocol voertuigweigering / gewicht 07 Eisen aan de borgmiddelen 10 Verlading met kraan 15 Principes

Nadere informatie

INFORMATIE TRS. Vastzetsysteem voor bedrijfswagens

INFORMATIE TRS. Vastzetsysteem voor bedrijfswagens INFORMATIE TRS Vastzetsysteem voor bedrijfswagens 1 Transporter 10 TRS-Systeem Voor het vastzetten van rolcontainers, gitterboxen en pallets 1 TRANSPORTER Dagelijks vervoert u goederen. Ieder dag weer

Nadere informatie

Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent

Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent Gebruikersreglement inzake het parkeren op het parkeerterrein handelsdok van de Stad Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 september 2006 en 21 december 2010 Bekendgemaakt op 28 september 2006 en

Nadere informatie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk

Nadere informatie

max. 1,45 m). max. 18,75 m

max. 1,45 m). max. 18,75 m Het zwaailicht wordt achteraan herhaald als het zwaailicht op de tractor niet zichtbaar is. 31 max. 16,5 m 32 max. 18,75 m alle omstandigheden waarin de zichtbaarheid beperkt is tot 200 m. Op wegen met

Nadere informatie

Rekenmachine met grafische display voor functies

Rekenmachine met grafische display voor functies Te gebruiken rekenmachine Duur Rekenmachine met grafische display voor functies 100 minuten 1/5 Opgave 1. Een personenauto rijdt met een beginsnelheid v 0=30 m/s en komt terecht op een stuk weg waar olie

Nadere informatie

GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK

GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK GEBRUIKERSREGLEMENT INZAKE HET PARKEREN OP HET PARKEERTERREIN HANDELSDOK Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 september 2006, 21 december 2010, 14 december 2015 Bekendgemaakt op 28 september 2006, 23

Nadere informatie

Opgesteld door: In opdracht. VRL_Wuppermann V 01/2017 NL

Opgesteld door: In opdracht. VRL_Wuppermann V 01/2017 NL Opgesteld door: 1 houd Algemeen gedeelte Laadrichtlijnen speciaal Juridische informatie 03 Algemene principes Voertuigvereisten 04 Sjorpunten 05 Coilgoot 06 Rongenlengte 07 Protocol voertuigweigering,

Nadere informatie

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT. Transporthandleiding MEDIUM VOLTAGE SWITCHGEAR, BUILT TO LAST

MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT. Transporthandleiding MEDIUM VOLTAGE SWITCHGEAR, BUILT TO LAST DW60211 1 MIDDENSPANNINGSBORD HET MODULAIR CONCEPT Transporthandleiding MEDIUM VOLTAGE SWITCHGEAR, BUILT TO LAST SGC nv - SwitchGear Company - Moorstraat 24 - B-9850 Nevele Tel: +32 (0)9/321.91.12 - Fax:

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement LUXEMBOURG VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 56.880

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Luxembourg VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie