Nieuwsbrief 33 Janvier 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief 33 Janvier 2013"

Transcriptie

1 Association Nieuwsbrief 33 Janvier 2013 Hallo Meters, Peters, Partners en vrienden van Les Cajoutiers de Warang Deze nieuwsbrief wordt gewijd aan een groot project dat net werd goedgekeurd door de bestuursleden van de Vereniging LC. Het betreft de opvang en het zorgen van een minderheid van kinderen die, in Senegal, uit de maatschappij worden uitgesloten en gemarginaliseerd : de dove kinderen. Ik laat jullie het project " Ecole Graines de Cajous " ontdekken. Project N 2 Geleid door de Vereniging LES CAJOUTIERS Oprichting van de school «Graines de Cajous» voor dove kinderen, school die integraal deel uitmaakt van de bestaande schoolgroep «Les Cajoutiers» en erkend is door de academische inspectie van Senegal. I PROJECT 1- Ontstaan en beschrijving van het project De idee voor dit project is ontstaan op verzoek van ouders om hun dove kinderen bij te staan. Na onderzoek in verband met kinderopvang van deze kinderen in de regio, waren onze conclusies teleurstellend : voor hen is er niets voorzien... Dove kinderen worden niet aanvaard in scholen en, omwille van hun afwijking, meestal gemarginaliseerd en uitgesloten uit de samenleving. Hun leven wordt beperkt tot de meest elementaire activiteiten zoals eten en slapen, en ze verlaten hun woonst zelden. Om aan deze situatie te verhelpen, hebben we in het begin van het schooljaar 2012, een speciale klas ingericht voor de opvoeding van 5 van deze andere dan normale kinderen!! ". Na enkele maanden scholing merkten we bij deze kinderen een metamorfose en schitterden hun ogen van geluk! Ze kregen eindelijk wat ze verdienen : aandacht, intellectuele en opvoedende activiteiten en een sociaal en recreatief leven met hun soortgenoten. Kortom, een omgeving die aangepast is aan hun behoefte, waarin ze zich goed voelen en waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

2 Er bleef echter nog een grote frustratie heersen: de onderlinge communicatie en de communicatie met anderen. Zonder enige ervaring in deze sector, heeft het me tijd gekost om uit te zoeken welke de mogelijkheden zijn om de gebarentaal en het liplezen te onderwijzen. Uiteindelijk heb ik contact kunnen opnemen met de Wereld Federatie van Doven in Helsinki, die mij in verbinding heeft gesteld met de oprichtster van de School voor Doven in Dakar. Op dinsdag 15 januari 2013 heb ik, samen met Georges Sene (Voorzitter van LC) en Siw Ndiaye (schooldirecteur LC), de school te Dakar bezocht. Vanaf het eerste contact in één van de zes klassen, voelde ik me hulpeloos en gefrustreerd, niet wetende hoe te communiceren met deze studenten die moeiteloos in staat waren om ALLES uit te drukken in de Amerikaanse gebarentaal (American Sign Language ASL), hier destijds ingevoerd door Dr Foster (zwarte Amerikaan). Ik was sterk onder de indruk en zeer ontroerd en vroeg de lerares hoe "goeiedag" te zeggen. De studenten hebben ons geleerd hoe "goeiedag", "dank u" en "veel moed" te zeggen in gebarentaal. Een geweldig emotioneel moment dat ons een nieuwe, hoopvolle en mooie wereld openbaarde Ik wist meteen dat het aftellen kon beginnen en dat we, vanaf oktober 2013 en in onze school, een dergelijke kans voor de dove kinderen in onze regio niet mochten laten voorbijgaan. We maakten een inventaris van het aantal dove kinderen die in een omtrek van 30 km rondom Warang wonen en vermoedelijk in onze school opgenomen zouden kunnen worden en realiseerden ons tevens dat het dagelijkse ophalen met de schoolbus niet haalbaar is omwille van de grote afstanden. Het oprichten van een internaat is dus noodzakelijk zijn voor het optimaal functioneren van de school die we, naar analogie met Les Cajoutiers, "Graines de Cajous" noemen. II DOELSTELLINGEN 1- Voornaamste doelstelling De voornaamste doelstelling is tweevoudig : Het oprichten van de school «Graines de Cajous» binnen de bestaande structuur van onze school te Warang. Dit zal in verschillende fazen gebeuren, te beginnen met een voorbereidende klas die de leerlingen zal voorbereiden om voldoende schoolkennis op te doen om aansluitend de klassieke cyclus van het lager onderwijs te kunnen volgen. Het realiseren van een internaat «Résidence des Cajous», dat tot 120 dove studenten en weeskinderen reeds school gaande in LC zal kunnen opvangen. 2- Gedetailleerde doelstelling De dove leerlingen gebarentaal onderwijzen in parallel met het Senegalees basisschool leerprogramma. Deze cursussen worden opgenomen in het programma van het Senegalees Nationale Onderwijs voor een looptijd van 7 jaar : een eerste voorbereidingsjaar en de studenten toelaat kennis te maken met de gebarentaal, met het omgangsleven in de school en in de maatschappij. Vervolgens de zes jaren van het klassiek onderwijs, steeds gebaseerd op de

3 gebarentaal en, tijdens het laatste jaar, de mogelijkheid tot een toegangsexamen tot het eerste jaar van de middelbare school. Het onderwijzend personeel van de Schoolgroep Les Cajoutiers is gekwalificeerd en erkend door het Ministerie van Onderwijs. De programma's en uurroosters worden vastgesteld door het bestaande nationale onderwijsstelsel. De opleiding van dove kinderen en het aanleren van een communicatietaal laat het kind toe zich te ontwikkelen, te ontplooien en in de samenleving te integreren. III MOTIVERING EN RELEVANTIE Doofheid kan van genetische, medicamenteuze of infectieuze oorsprong zijn. In deze Senegalese samenleving wordt elke persoon met een handicap uitgesloten uit de samenleving en gemarginaliseerd. Ondanks de invoering van de islam en het christendom, blijven diverse animistische overtuigingen steeds aanwezig. Een handicap wordt vaak geïnterpreteerd als een goddelijke vloek, vooral in kansarme, ongeletterde en onwetende gezinnen waar we actief zijn. Het dove kind wordt dus verstoten, met alle gevolgen vandien... Gebarentaal is gemaakt door en voor doven, om de verbale communicatie te compenseren. Het is een volwaardige taal op zich, met een grammaticale vorm, uitdrukkingen en specifieke zinswendingen die een eigen ontwikkeling volgen. Om de context van de gezinnen waarvan wij de kinderen opvangen te situeren, geven we U een typische gezinssituatie weer, waarin 95% van 'onze' families zich bevinden : een gezin van 2 volwassenen en 5 kinderen (tussen 1 en 10 jaar) met een maandelijks gemiddeld inkomen van FCFA (ongeveer 70). De papa kan bvb huisbewaarder, visser, landbouwer of chauffeur zijn. Vaak zorgt de moeder voor het huishouden. De maandelijkse huishoudelijke uitgaven worden als volgt verdeeld : Huur voor een woonst van twee kamers : FCFA Basisvoeding voor één maand : 50 kg rijst : FCFA + 10 l olie : FCFA + 10 kg vis : FCFA, hetzij een totaal van FCFA. In dit stadium is het bedrag van het netto-inkomen van het huishouden ( FCFA) al overtroffen. De secundaire aankopen die bestaan uit melk (3900 FCFA), brood (9000 FCFA), suiker (3000 FCFA), groenten (5000 FCFA), fruit (5500 FCFA), zeep (1000 FCFA), kleding en schoenen alsook een mogelijk medisch onderzoek, zijn hierin niet begrepen. Door dit voorbeeld, helaas de realiteit voor de meeste mensen in deze gemeente, is het gemakkelijk te begrijpen dat, als de basisbehoeften van het gezin niet worden voldaan, de scholing van hun kinderen allesbehalve een prioriteit is IV BEGUNSTIGDEN 1- Rechtstreekse begunstigden Tot 105 dove leerlingen (15 per klas) zullen kunnen worden geschoold in de school Graines de Cajous.

4 2- Onrechtstreekse begunstigden De gezinnen van de leerlingen zullen kunnen genieten van een professionele ondersteuning (advies, cursus in gebarentaal) om hun kinderen te begrijpen en met hen te communiceren. Dit project zal banen creëren door zijn opbouw, het plaatselijk onderwijs en de buitenschoolse activiteiten met betrekking tot de werking van de structuur : kantine voor kinderen, culturele activiteiten (film projecties), educatieve workshops, ateliers, enz.. V VERWACHTE RESULTATEN VAN HET PROJECT Onderwijzen van dove kinderen van deze regio Petite Côte van Senegal in de school "Graines de Cajous", op basis van de officiële leerprogramma s van de Nationale Opvoeding van Senegal en gebarentaal. Deze school maakt integraal deel uit van de Schoolgroep Les Cajoutiers (GSLC), vanaf het voorbereidend jaar tot en met de volledige cyclus van het lager basisonderwijs (7 jaar). De integratie van dove kinderen in de samenleving. Net zoals voor een school van horende kinderen, zal het onderwijs ook initiatie van ecologie, landen tuinbouw, vee- en fruitteelt integreren. VI ELEMENTEN DIE DE WERKING EN DE DUURZAAMHEID VERZEKEREN Factoren die de duurzaamheid van de school garanderen : 1. Gestorte parrainages : per jaar en per leerling. PER MAAND (9 maanden) PER JAAR Logement Maaltijden (3 per dag + ontbijt) Transport Water/Electriciteit Toezicht Scholing «Graines de cajous» TOTAAL FCFA of FCFA of De verworven fondsen uit diverse culturele activiteiten van de schoolgroep (bvb. filmprojecties, kermissen enz ) 3. De verkoop van levensmiddelen afkomstig uit eigen groenten- en fruitproductie in de school, het telen van vleeskippen en bissap (lokale drank) 1. Personeel & Salarissen Bij de aanvang van de structuur, voorzien we de aanwerving van twee leraren (maandsalaris FCFA of 140 elk), een directeur (maandsalaris FCFA of 150), een secretaresse ( FCFA of 108) en een schoonmaakster ( FCFA of 75), hetzij een maandelijks totaal van FCFA of 477 voor de gezamenlijke salarissen van de school «Graines de Cajous».

5 Voor het internaat zullen we gebruik maken van een mannelijke en vrouwelijke internaatsverantwoordelijke (maandsalaris van FCFA of 108 elk) en een schoonmaakster ( FCFA of 75), hetzij een maandelijks bedrag aan lonen van FCFA of 292 voor het internaat «Graines de Cajous». 2. Facturen voor de werking en het onderhoud jaren Aanvankelijk worden de water- en elektriciteitskosten voor het internaat geschat op FCFA of 150 per maand. 3. Schoolgrief voor Het schoolgrief door Les Cajoutiers aangeboden bedraagt FCFA per leerling en per jaar, hetzij een jaartotaal van FCFA of 300 voor het gezamenlijk aantal leerlingen. Voor een betere identificatie en een homogeen uiterlijk, zal de school een uniforme schort van 2500 FCFA voor elke leerling ter beschikking stellen voor een totaal van FCFA of 65, alsook twee schorten voor de leerkrachten. 4. Samenvatting totale begroting voor het schooljaar Krédiet FCFA Débet FCFA Parrainages van kinderen (15 leerl. x FCFA) Salarissen (12 maand) Huurkosten Internaat Functioneren en onderh. (9 maand) Schoolbenodigdheden Schorten Totaal Balans FCFA of 465 VII DEELNAME VAN DE BEVOLKING De bevolking van de omgeving zal in dit project betrokken worden daar alle nieuwe functies voor de plaatselijke bevolking openstaan. De ouders van leerlingen (in de ruime zin van het woord) zullen ook gesensibiliseerd en betrokken worden bij onze activiteiten, workshops, discussies en debatten. Op die manier kunnen de dove kinderen zich stapsgewijze in het dagelijkse sociale en intellectuele leven integreren. VIII TOEZICHT EN EVALUATIE De beide stichters van de vereniging «Les Cajoutiers», Georges et Sophie, zijn dagelijks aanwezig en volgen de organisatie op de voet. Een eerste boekhoudkundige balans wordt op het einde van het eerste jaar voorgelegd aan alle deelnemende partners.

6 IX CONSTRUCTIEBUDGET Het terrein waarop de huidige school «Les Cajoutiers» is opgetrokken, heeft een oppervlakte van 4500 m2, is gelegen te Warang Socé en werd verworven met de fondsen van de vereniging «Les Cajoutiers». Het budget voor de bouw van de school ziet er als volgt uit : BEGROTING BOUW VAN DE SCHOOL «GRAINES DE CAJOUS» Benaming Bedrag in FCFA Bedrag in Ruwbouw van de eerste twee klassen Bevloering Electriciteit (met zicht op latere uitbreiding) Houtbewerking Metaalbewerking Schilderwerken gebouw en lokalen Uitrusting (tafels, banken, borden ) TOTAAL Dit budget omschrijft de kosten voor de oprichting van de eerste twee klassen in : de klas voor de aanpassing en de eerste klas van de lagere graad. Om de volledige schoolcyclus af te werken, voorzien we de bouw van één extra klas per jaar, om de geleidelijke voortgang te garanderen totdat de volledige cyclus van de basisschool is voltooid. Voor de toekomst ziet de ontwikkeling van de opeenvolgende schooljaren er dus als volgt uit : 2013 : jaar van aanpassing en eerste leerjaar hetzij twee operationele klassen 2014 : tweede leerjaar, hetzij drie operationele klassen (helft van bovenstaand budget) 2015 : derde leerjaar, hetzij vier operationele klassen (helft van bovenstaand budget) 2012 : vierde leerjaar, hetzij vijf operationele klassen (helft van bovenstaand budget) 2016 : vijfde leerjaar, hetzij zes operationele klassen (helft van bovenstaand budget) 2017 : zesde leerjaar, hetzij zeven operationele klassen (helft van bovenstaand budget) X WIJZE VAN FINANCIERING Op dit moment bestaat er geen financiering voor dit project. We dienden een subsidieaanvraag in bij het Ministerie van Onderwijs. We benaderen grote bedrijven in Dakar (vooral bouwbedrijven, maar ook andere). We sensibiliseren hotelmanagers van de kuststreek «Petite Côte» om hulp en parrainages te bekomen bij hun klanten. Wij werken nauw samen met onze Europese Contacten om voldoende gemotiveerde partners te vinden voor ons project. We sensibiliseren peters, meters en sponsors van de schoolgroep Les Cajoutiers, om ons te steunen in dit nieuwe project. Wij contacteren de "notabelen" van de regio. Wij organiseren lokale evenementen (avondmalen, kermissen, enz.)..

7 XI DANKBETUIGING Ik wens alle meters, peters en sponsors die mede de uitdaging zijn aangegaan om ons eerste project, de oprichting van de schoolgroep «Les Cajoutiers» te Warang te realiseren, te bedanken. Deze groep schoolt, verzorgt, voedt en vervoert momenteel meer dan 500 kinderen uit arme gezinnen, waarvan de meesten genieten van de bijdragen van hun peters en meters. De groep stelt 22 personen tewerk, sensibiliseert een ganse regio (van Pointe Sarene tot Groot Mbour) en voorziet elke maand levensmiddelen voor meer dan 20 families die in extreme armoede leven. Omdat we deze eerste uitdaging met succes hebben voltooid, zijn we ervan overtuigd deze nieuwe uitdaging samen aan te kunnen. Ze is noodzakelijk en van essentieel belang voor de ontwikkeling van deze dove kinderen die uitgesloten worden uit de samenleving, en waarvoor geen enkele hulp noch sociale structuur bestaat. Laten we samen ten dienste staan van deze kinderen zij zullen er U en ons oneindig dankbaar voor zijn. XII CONTACT Sophie Camara-Corynen Medeoprichtster en schatbewaarster van de Vereniging «Les Cajoutiers» Warang Mbour - Sénégal sophie.camara@lescajoutiers.com Telefoon : Indien u dit hele project hebt doorgelezen zal u zeker een paar vraagjes hebben ;-) Ik ben ter uwer beschikking om deze te beantwoorden! Alvast van harte bedankt om ons in contact te stellen met eventuele sponsors, potentiële peters en meters, partners zoals scholen voor dove kinderen in België of Nederland. Ik omhels jullie innig en tot volgende maand! Sophie. sophie.camara@lescajoutiers.com B : BNP-Parisbas-Fortis n IBAN : BE SWIFT : GEBABEBB B : KBS (pour déduction fiscale) avec mention obligatoire «L Tervuren Les Cajoutiers» F : Société Générale Les Cajoutiers France BIC : SOGEFRPP Sénégal : SGBS Les Cajoutiers Mbour - IBAN SN BIC/SWIFT SGSNSNDA Avec une majoration de 12 pour les frais imposés sur des virements venant de l étranger. Western Union à Sophie CORYNEN Warang Socé Sénégal -Tel :

Newsletter 21 Novembre 2011

Newsletter 21 Novembre 2011 Newsletter 21 Novembre 2011 Hallo Meters, Peters, Partners en vrienden van Les Cajoutiers, We beginnen deze maand met het ontbrekende nieuws van de maand oktober :de presentatie van het personeel en vooral

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 29. Beste vrienden, Partners, Peters en Meters!

Nieuwsbrief 20 29. Beste vrienden, Partners, Peters en Meters! Nieuwsbrief 20 29 Beste vrienden, Partners, Peters en Meters! Na deze lange winterperiode (regenseizoen in Senegal) zijn we hier weer met de laatste nieuwsjes van de vereniging en van de school «Les Cajoutiers».

Nadere informatie

Oktober2014. Hello Meters, Peters, Partners envrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Sénégal. Einde van de bouw van de kleuterschool.

Oktober2014. Hello Meters, Peters, Partners envrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Sénégal. Einde van de bouw van de kleuterschool. Niewsbrief45 Vereniging Oktober2014 Hello Meters, Peters, Partners envrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Sénégal Einde van de bouw van de kleuterschool. De bouw van de eerste verdieping

Nadere informatie

Nieuwsbrief 37 Juni- Juli 2013

Nieuwsbrief 37 Juni- Juli 2013 Vereniging Nieuwsbrief 37 Juni- Juli 2013 Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers de Warang in Sénégal Hier zijn we weer met het nieuws van het einde van het schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35 April 2013

Nieuwsbrief 35 April 2013 Vereniging Nieuwsbrief 35 April 2013 Welkom Meters, Peters, Partners en vrienden van de vereniging «Les Cajoutiers de Warang» Met eigen rythme en vertrouwen gaat het senegalese leven hier haar eigen gang...

Nadere informatie

Nieuwsbrief 55. Vereniging. Speciale editie december Beste Vrienden,

Nieuwsbrief 55. Vereniging. Speciale editie december Beste Vrienden, Nieuwsbrief 55 Vereniging Speciale editie december 2016 Beste Vrienden, Wij zenden U deze speciale editie ter gelegenheid van twee belangrijke gebeurtenissen deze maand : 1. De uitbreiding van onze schoolbus

Nadere informatie

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers» te Warang in Sénégal

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers» te Warang in Sénégal Vereniging Nieuwsbrief 38 Augustus September - October 2013 Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers» te Warang in Sénégal Bij de aanvang van dit nieuwe schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Hallo Meters, Sponsors, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal

Hallo Meters, Sponsors, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Nieuwsbrief 42 Vereniging Maart, April, Mei 2014 Hallo Meters, Sponsors, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Brigitte en ik verontschuldigen ons jullie zo lang zonder

Nadere informatie

Bij deze illustreren we met veel genoegen de prestaties en de activiteiten van "Les Cajoutiers" gedurende de afgelopen twee maanden. Veel leesgenot!

Bij deze illustreren we met veel genoegen de prestaties en de activiteiten van Les Cajoutiers gedurende de afgelopen twee maanden. Veel leesgenot! Vereniging Nieuwsbrief 58 Mei - Juni 2017 Hallo lieve Vrienden, Hopelijk is de zomer voor jullie goed begonnen ;-) Bij de aanvang van deze schoolvakantie blijft de administratie van Les Cajoutiers in het

Nadere informatie

Installatie van zonnepanelen door Electrabel-GDF Suez

Installatie van zonnepanelen door Electrabel-GDF Suez Vereniging Newsletter 54 September- October 2016 Hallo Meters, Peters, Sponsors, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang, Senegal Na de rustige maanden juli en augustus hebben we

Nadere informatie

Hallo meters, peters, sponsors en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers in Warang, Senegal. Nieuwe Raad van Bestuur

Hallo meters, peters, sponsors en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers in Warang, Senegal. Nieuwe Raad van Bestuur Nieuwsbrief 47 Januari-Februari 2015 Vereniging Hallo meters, peters, sponsors en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers in Warang, Senegal Nieuwe Raad van Bestuur Op 20 februari werd de Raad van Bestuur

Nadere informatie

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Nieuwsbrief 51 December 2015 Januari 2016 Vereniging Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Voor de vereniging Les Cajoutiers : Namens alle leden

Nadere informatie

Welkom Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal

Welkom Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Nieuwsbrief 52 Februari Maart April 2016 Vereniging Welkom Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers te Warang in Senegal Sorry voor de lange stilte, maar onze bezigheden op

Nadere informatie

Bij de start van dit schooljaar brengen we U de laatste nieuwsjes van onze schoolgroep Les Cajoutiers.

Bij de start van dit schooljaar brengen we U de laatste nieuwsjes van onze schoolgroep Les Cajoutiers. Vereniging Nieuwsbrief 62 September October 2018 Hallo allemaal! Bij de start van dit schooljaar brengen we U de laatste nieuwsjes van onze schoolgroep Les Cajoutiers. Uitslagen van de CM2 examen. Ook

Nadere informatie

Lieve vrienden, partners, peters & meters! In de hoop dat jullie allen in een uitstekende gezondheid verkeren, ben ik blij U het

Lieve vrienden, partners, peters & meters! In de hoop dat jullie allen in een uitstekende gezondheid verkeren, ben ik blij U het Lieve vrienden, partners, peters & meters! In de hoop dat jullie allen in een uitstekende gezondheid verkeren, ben ik blij U het zeer bevredigend en heuglijk nieuws van de maand oktober te kunnen mededelen.

Nadere informatie

Met onze waardering aan alle Meters, Peters, Partners et vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers de Warang in Sénégal

Met onze waardering aan alle Meters, Peters, Partners et vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers de Warang in Sénégal Nieuwsbrief 41 Vereniging Januari - Februari 2014 Met onze waardering aan alle Meters, Peters, Partners et vrienden van de Vereniging Les Cajoutiers de Warang in Sénégal In het begin van dit jaar is er

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30 Vereniging

Nieuwsbrief 30 Vereniging Nieuwsbrief 30 Vereniging October 2012 Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging Met genoegen nemen we, na een korte vakantiepauze, weer contact met U op. Wij hebben tijdens de vakantie

Nadere informatie

Welkom vrienden, partners, peters en meters!

Welkom vrienden, partners, peters en meters! Welkom vrienden, partners, peters en meters! Mei, de maand van de moeders onvervangbare moeders, de fiere vrouwen, de moedige echtgenotes, de harde maar tevens tedere harten van de families, de trouwe

Nadere informatie

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers de Warang»

Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers de Warang» Nieuwsbrief 34 Vereniging Februari - Maart 2013 Hello Meters, Peters, Partners en vrienden van de Vereniging «Les Cajoutiers de Warang» Naar aanleiding van onze erg drukke activiteiten op het terrein,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1. Beste mensen,

NIEUWSBRIEF 1. Beste mensen, NIEUWSBRIEF 1. Beste mensen, De afgelopen weken bracht ik in Senegal door om er ons project Keur Tippi Senegal (het huis van het kind van Afrika) verder uit te werken. De hoofddoelstelling van ons project

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 56. Vereniging. November - December 2016 Januari Beste Vrienden,

Nieuwsbrief 56. Vereniging. November - December 2016 Januari Beste Vrienden, Vereniging Nieuwsbrief 56 November - December 2016 Januari 2017 Beste Vrienden, Allereerst en vanwege het ganse team "Les Cajoutiers", wensen wij u een goed gevuld en gezond 2017! Hier volgt dan het laatste

Nadere informatie

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Voorkomen is beter Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Postbus 545, 3500 AM UTRECHT www.loscachorros.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

de laatste brief over van de schoolactiviteiten de zaken die ermee samenhangen, werd deze maand het studieritme weer opgenomen Rechts

de laatste brief over van de schoolactiviteiten de zaken die ermee samenhangen, werd deze maand het studieritme weer opgenomen Rechts Van harte welkom vrienden, partners,,peters en meters! Hier zijn we dan weer met het nieuws van de maand november. Na de laatste brief over het hernemen van de schoolactiviteiten en de zaken die ermee

Nadere informatie

Vleugels van Hoop vzw. Nieuwsbrief. Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg RONSE

Vleugels van Hoop vzw. Nieuwsbrief. Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg RONSE Vleugels van Hoop vzw Nieuwsbrief Februari 2014 Verantwoordelijke uitgever: Vleugels van Hoop vzw p/a Ninoofsesteenweg 200-9600 RONSE Graag informeren we U met deze nieuwsbrief over de lopende projecten

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

Nieuwsbrief 29 Vereniging

Nieuwsbrief 29 Vereniging Nieuwsbrief 29 Vereniging Juli 2012 Hallo Meters, Peters, Partners en vrienden, Hier zijn we dan met een speciale editie "Open Lucht Center". Dank zij het team (zie foto hieronder): 5 scoutsmeisjes uit

Nadere informatie

Stichting WanaZiwi. Beleidsplan.

Stichting WanaZiwi. Beleidsplan. Beleidsplan. Inhoud De Stichting WanaZiwi... 3 Project samenvatting... 3 Introductie... 4 Voorgeschiedenis... 4 Visie en Missie.... 5 Doelstelling.... 5 Activiteiten van de stichting.... 6 Bestuursleden....

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN 9-12 jaar Activiteitengids voor de basisschool Meer lesmaterialen op: unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR VOOR JE BEGINT VOOR JE BEGINT Hoe rekening houden met kinderen

Nadere informatie

Bram Rumbaut (voorzitter), Bieke Thys (penningmeester), Eline Cauwenberghs (secretaris)

Bram Rumbaut (voorzitter), Bieke Thys (penningmeester), Eline Cauwenberghs (secretaris) Bollé Bollé vzw Kleinschalige en duurzame en ontwikkelingsprojecten in Tanzania Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 Project info Doelstelling Bollé Bollé werft fondsen voor duurzame en kleinschalige ontwikkelingsprojecten

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN Naam organisatie: Land: Naam verantwoordelijke: Adres: Postcode + gemeente: Telefoon: Fax: E mail: Website: Rekeningnummer (Europees) + bank: Datum aanvraag: Handtekening

Nadere informatie

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Beste iedereen, Ik ben Cynthia, opgeleide ervaringsdeskundige, en ik werk binnen TAO-Armoede. Wij

Nadere informatie

DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006

DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006 HOE HET GROEIDE DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006 Sinds de start van het project Rainbow4kids in december 2006 werd er al heel wat gerealiseerd. Dankzij de steun van talloze

Nadere informatie

Beste vrienden, Huidige Situatie in het dorp :

Beste vrienden, Huidige Situatie in het dorp : Beste vrienden, Enige tijd geleden toonden jullie interesse voor ons project Hope for the children in Rong Vean, Cambodja. Daarom willen we jullie verder op de hoogte houden van de evolutie van ons project

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Je zoekt Een school die bij jou past kan zijn Het li efst één waar je jezelf Een school die jou verrast... staan Waar mens en voor jou klaar Om samen met jou Een nieuwe weg

Nadere informatie

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor:

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor: Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Oprichting van en steun aan sociale en educatieve projecten in de Derde Wereld Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 02/738 08 08 econ.secretariat@jesuites.be

Nadere informatie

Huiswerkbeleid September 2015

Huiswerkbeleid September 2015 Huiswerkbeleid September 2015 Bondgenotenlaan 6 3400 Landen www.hofpepijn.be 1 1. Inhoudsopgave Inhoud 1. Inhoudsopgave 2 2. Situering 3 Noodzaak huiswerkbeleid 3 Begripsomschrijving 3 Regelgevend kader

Nadere informatie

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja,

Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, Beste vrienden en sympathisanten van ons project Hope For The Children in Cambodja, We vonden dat het tijd werd dat we jullie, sponsors van ons project, op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie

Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in Actie 1 Stichting Samen in Actie Deimanstraat 43 2522 BC Den Haag Tel. 0649902721 KvK: 27314656 Postbank: 4129710 E: stichtingsa@ziggo.nl W: www.stichtingsa.nl Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2009 Stichting Samen in

Nadere informatie

Ons kabinet specialiseert zich in fiscaal advies en boekhouding expertise voor vennootschappen, zelfstandigen en particulieren.

Ons kabinet specialiseert zich in fiscaal advies en boekhouding expertise voor vennootschappen, zelfstandigen en particulieren. Tax & Accounting Ons kabinet specialiseert zich in fiscaal advies en boekhouding expertise voor vennootschappen, zelfstandigen en particulieren. We behandelen het geheel van uw boekhouding en fiscale operaties,

Nadere informatie

Hier zijn we weer met veel nieuws van de afgelopen 3 maanden en beginnen met belangrijke structurele zaken...

Hier zijn we weer met veel nieuws van de afgelopen 3 maanden en beginnen met belangrijke structurele zaken... Nieuwsbrief 57 Februari Maart April 2017 Vereniging Beste vrienden, Hier zijn we weer met veel nieuws van de afgelopen 3 maanden en beginnen met belangrijke structurele zaken... Samenvatting van de Algemene

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016

BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016 BUITENSCHOOLSE OPVANG SAMENWERKING 26 APRIL 2016 BUITENSCHOOLSE OPVANG HALEN Inwoners: 9546 schoolkinderen: 854 kinderen in de opvang: 532 bereik 62,29 % In Halen zijn 3 opvanglocaties - Halen - Zelem

Nadere informatie

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 Voorstel Gevraagde bijdrage Eenmalige sponsoring voor Stichting Zanzibits Het gesponsorde bedrag zal worden verdubbeld door Stichting de Wilde Ganzen Stichting Zanzibits

Nadere informatie

Destiny School and Orphanage Home Centre

Destiny School and Orphanage Home Centre Destiny School and Orphanage Home Centre DESTINY School and Orphanage Home Centre is een school- en woonproject gesitueerd in een klein dorpje net buiten de stad Arusha, Tanzania. Het dorpje heet Maji

Nadere informatie

Hieronder vind je wat informatie over Stichting Dinka zelf. Leuk als je dat eerst even gaat doornemen voordat je het interview leest.

Hieronder vind je wat informatie over Stichting Dinka zelf. Leuk als je dat eerst even gaat doornemen voordat je het interview leest. Omdat ik in September 3 maanden naar Tanzania ga via Stichting The EFshellp vond ik het belangrijk om meer te weten te komen waar ik terecht kom. Femke en ik zullen 1,5 maand lang verblijven bij Dinka

Nadere informatie

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation.

Fonds 3AMB pour l éducation et la formation. Fonds 3AMB pour l éducation et la formation Opleiding voor jongvolwassenen in landen buiten West-Europa die zich in probleemsituaties bevinden Ondersteunde projecten 2010-2013 www.kbs-frb.be/3amb.htm Fonds

Nadere informatie

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat?

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? DE BRAILLELIGA BIEDT ELKE DAG GRATIS HULP AAN BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN OM EEN SOCIAAL LEVEN TE BEHOUDEN Koken om een steentje

Nadere informatie

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN ONTVANGSTEN Wat we mochten ontvangen in 2013 1. Giften en donaties Deelname aan evenementen, het organiseren van acties en uitdelen van onze folders hebben wederom geleid tot het verder uitdragen van onze

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2009-2010 32133 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 19 november 2009 Wij

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015

PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015 PERSBERICHT Brussel, 15 oktober 2015 Materiële deprivatie in België Met een diepere blik op materiële deprivatie bij kinderen 6% van de Belgische bevolking heeft te maken met ernstige materiële deprivatie,

Nadere informatie

INFORMATIECAMPAGNE OVER MOBILITEIT

INFORMATIECAMPAGNE OVER MOBILITEIT EUROPESE COMMISSIE DG WERKGELEGENHEID EN SOCIALE ZAKEN Werkgelegenheidsstrategie en Europees Sociaal Fonds - Beleidsontwikkeling en coördinatie Diensten voor arbeidsvoorziening OPROEP TOT HET INDIENEN

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NASCHOOLSE OPVANG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NASCHOOLSE OPVANG HUISHOUDELIJK REGLEMENT NASCHOOLSE OPVANG September 2016 November 2017 Januari 2018 1. Algemene informatie 1.1 Organisator Huishoudelijk reglement: NASCHOOLSE KINDEROPVANG BASISSCHOOL HET LAAR GO! Basisschool

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Van één naar zes. een groeiproces.

Van één naar zes. een groeiproces. Van één naar zes een groeiproces. Schoolvisie huiswerk Basisschool Hamont-Lo t Lo 13 Hamont-Achel Schoolvisie huiswerkbeleid 1. Definitie van huiswerk Huiswerk zijn alle naschoolse opdrachten die vanuit

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE ERKENNING EN DE SUBSIDIËRING VAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN

REGLEMENT VOOR DE ERKENNING EN DE SUBSIDIËRING VAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN REGLEMENT VOOR DE ERKENNING EN DE SUBSIDIËRING VAN SOCIAAL-CULTURELE VERENIGINGEN Artikel 1 Algemene bepalingen Het gemeentebestuur van De Haan kan jaarlijks subsidies verlenen aan de erkende sociaal-culturele

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Kontaanoo

Beleidsplan Stichting Kontaanoo Beleidsplan Stichting Kontaanoo 2015-2018 Doelstelling stichting Kontaanoo De stichting zet zich in voor duurzame ontwikkelingshulp rond het thema onderwijs in Gambia. Hiervoor ontwikkelt de stichting

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016 Nieuwsbrief september 2016 Examen voortgezet onderwijs gehaald, en dan. Ja dan verlaten ze Futur, of beter gezegd dan krijgen ze geen ondersteuning meer vanuit onze stichting. Sommigen proberen nog door

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 396 Wijziging van de socialezekerheidswetten in verband met de regeling van de bestuurlijke boete Nr. 10 MENDEMENT VN HET LID KRULUT Ontvangen

Nadere informatie

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND

Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Steun elkaar! Infoblad ARMOEDE IN NEDERLAND Wat goed dat je een spreekbeurt, werkstuk of presentatie wilt houden over armoede in Nederland. Dat vinden wij ontzettend fijn. We helpen je graag door meer

Nadere informatie

+31 [0]

+31 [0] DEZE INFORMATIEBROCHURE MEENEMEN? GRAAG! DOORGEVEN AAN ANDEREN: NOG BETER! +31 [0]6 11 42 78 19 info@vdt.nl WWW.VDT.NL STICHTING VERKAART DEVELOPMENT TEAM VAN KANSARME WEESMEISJES NAAR ZELFSTANDIGE EN

Nadere informatie

Nr 5, 7 december Beste ouders/verzorgers,

Nr 5, 7 december Beste ouders/verzorgers, Nr 5, 7 december 2017 Beste ouders/verzorgers, Voor u ligt de 4 e Boemerang van dit schooljaar. We naderen al weer het eind van 2017. De donkere dagen voor kerst en nieuwjaar zijn aangebroken. Als we s

Nadere informatie

TintelTuin Werkgroep Financiën

TintelTuin Werkgroep Financiën TintelTuin Werkgroep Financiën Financieel overzicht schooljaar 2009-2010 en voorstellen voor het schooljaar 2010-2011 1 Ouderbijdrage schooljaar 2009-2010: uitgangspunten In de onderstaande tabel wordt

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED)

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) #onderwijsvgt TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) Dr. Maartje De Meulder (Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal) Marieke Kusters (Doof Vlaanderen) WIE ZIJN WIJ? Dr. Maartje De Meulder, Adviescommissie Vlaamse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL!

AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL! AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL! Zoveel kinderen op Bali redden het slechts tot de basisschool... en in veel gevallen maken ze het niet eens af. Onze oudere kinderen realiseren dit maar al

Nadere informatie

FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN. Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder

FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN. Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder FOLDER SCHOOL VOOR KINDEREN Met het onderwijsprogramma tracht het IIMC om kinderen naar school te sturen. Het verstrekken van onderwijs onder de armen is een zeer moeilijke opgave en een zeer uitdagende

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward

JAARVERSLAG Stichting Mano a Mano. Bolsward JAARVERSLAG 2018 Stichting Mano a Mano Bolsward Opnieuw kijken we met dankbaarheid terug... Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van

Nadere informatie

VR DOC.0263/2BIS

VR DOC.0263/2BIS VR 2019 0103 DOC.0263/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2013 betreffende rechtstreeks toegankelijke hulp voor personen met een handicap

Nadere informatie

Oproep voor projecten 2015 - Familie en Handicap. Gemeente Schaarbeek

Oproep voor projecten 2015 - Familie en Handicap. Gemeente Schaarbeek Gemeente Schaarbeek In 2015, voor het eerst, heeft de gemeente Schaarbeek een begrotingskrediet, bestemd voor verenigingen, die actief zijn voor gezinnen, die vertrouwd zijn met een handicap binnen hun

Nadere informatie

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010)

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010) Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010) VOORSTEL VAN WET Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 612 Wet van 23 december 2009 tot wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010) 0 Wij Beatrix, bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief 61. Vereniging. Februari Maart April Mei - Juni Beste vrienden van Les Cajoutiers!

Nieuwsbrief 61. Vereniging. Februari Maart April Mei - Juni Beste vrienden van Les Cajoutiers! Vereniging Nieuwsbrief 61 Februari Maart April Mei - Juni 2018 Beste vrienden van Les Cajoutiers! Ik begin met me te verontschuldigen bij onze "vertrouwde lezers" voor de vertraging van deze editie! In

Nadere informatie

Hoe financiële opvoeding integreren in een (overvol) curriculum?

Hoe financiële opvoeding integreren in een (overvol) curriculum? Hoe financiële opvoeding integreren in een (overvol) curriculum? 1 Wie is wie? A l b e r i k V e r a P i e t e r P a t 2 Overzicht workshop 1. Comeniusproject Werkwijze Comeniusproject: doel en fasen Invulling

Nadere informatie

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Beheerd door de Koning Boudewijnstichting SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL Het Fonds VINCI ondersteunt projecten van algemeen belang. Door in België het Fonds VINCI op te richten, geven de sponsorbedrijven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 133 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale onderhoudswet 2010) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt Zorg vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Je kind heeft autisme Je kind blijkt autisme te hebben. Waarschijnlijk had je al langere tijd een vermoeden. Ouders weten vaak al vroeg dat hun

Nadere informatie

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking.

De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. Wat is de vzw Kids for Uganda? De vzw Kids for Uganda is een Belgische organisatie voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking. De Oegandese kinderen werden als doelgroep uitgekozen, omdat het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL vzw TOOGAL DJANGUE

NIEUWSBRIEF APRIL vzw TOOGAL DJANGUE Hallo! Tijdens mijn laatste reis naar Senegal kreeg ik het gezelschap van Tamara Ceuterick, Daniël Haezebijt, Achilles De Pelecijn en mijn twee kinderen. Mijn reisgezelschap, die met hart en ziel de vzw

Nadere informatie

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC Starterfonds Deze vragenlijst is bestemd voor handelsondernemingen of voor personen die hun project wensen te ontwikkelen via een handelsbedrijf. Indien u raad wenst

Nadere informatie

Nieuwsbrief einde schooljaar

Nieuwsbrief einde schooljaar Beste ouders Nieuwsbrief einde schooljaar Het schoolteam wil jullie graag danken voor het vertrouwen in onze school. We kijken met veel voldoening terug op het voorbije jaar en zijn blij met de positieve

Nadere informatie

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN 6-9 jaar Activiteitengids voor de basisschool Meer lesmaterialen op: unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR VOORWOORD VOOR JE BEGINT Hoe rekening houden met kinderen van

Nadere informatie

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Bijlage: ontwerpbesluit 1. Inleiding Op 29 mei 2006 hebben PS

Nadere informatie

OVER STICHTING DAVOR:

OVER STICHTING DAVOR: pagina 1 van 6 Beste lezer voornaam achternaam, OVER STICHTING DAVOR: o Stichting Davor ondersteunt financieel een tehuis in Cornatel, Roemenië, voor verstoten en verwaarloosde kinderen. o Op dit moment

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Thomas, Contactgegevens:

Jaarplan Stichting Thomas, Contactgegevens: Jaarplan 2015 Stichting Thomas Contactgegevens: Stichting Thomas, Zandkasteel 152, 5658 BE in Eindhoven T: 06 1230 1226 E: info@stichting-thomas.nl W: www.stichting-thomas.nl KvK nummer: 41189730 RSIN:

Nadere informatie

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus.

If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community. Cletus. If you help a man, You change one life. If you help a woman, You change a community Cletus. WAT IS ARMOEDE? VOOR ONS WESTERLINGEN: wij vinden onszelf arm als: wij geen wagen kunnen kopen wij niet op restaurant

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT PROJECTEN IN HET ZUIDEN

SUBSIDIEREGLEMENT PROJECTEN IN HET ZUIDEN SUBSIDIEREGLEMENT PROJECTEN IN HET ZUIDEN Naam organisatie: Ondernemingsnummer: Land: Naam verantwoordelijke: Rijksregisternummer : Adres: Postcode + gemeente: Telefoon: Fax: E mail: Website: Rekeningnummer

Nadere informatie

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle Nummer 3 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al vermelden zijn

Nadere informatie

Koelkastinformatie: Schooljaar 2015-2016

Koelkastinformatie: Schooljaar 2015-2016 Koelkastinformatie: Schooljaar 2015-2016 BS. DE PIJL Creatieve Basisschool in de CAMPUS ATHENEUM ANTWERPEN Pijlstraat 2 2060 Antwerpen TEL: 03/232 71 50 FAX: 03/232 52 98 DE.PIJL@ANTWERPEN.BE www.depijl.be

Nadere informatie

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Koolmijnlaan 31/3-4, 3580 BERINGEN tel: 011 45 66 15 fax: 011 43 22 72 E-mail: info@pwaberingen.be website: www.pwaberingen.be Laatste versie:

Nadere informatie

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis doelstelling missie visie werkgebieden middelen IV. Locatie V. Doelgroep VI. Activiteiten VII. Financiën VIII. Planning 20122013 1 Stichting

Nadere informatie

WIST JE DAT. Juf An, de brugfiguur, het aanspreekpunt is voor ouders op school?

WIST JE DAT. Juf An, de brugfiguur, het aanspreekpunt is voor ouders op school? Er is een nauwe samenwerking tussen het hechte schoolteam en de ouders. Hierbij zetten we de positieve kenmerken van alle partijen centraal. Op een transparante en doelgerichte manier pakken we vele uitdagingen

Nadere informatie

Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen. Jaarverslag 2009

Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen. Jaarverslag 2009 Hulpproject voor begeleiding van weeskinderen en andere kwetsbare kinderen Jaarverslag 2009 Naam project: hulp aan weeskinderen en andere kwetsbare kinderen Periode: januari-december 2009 Locatie: Gulele,

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Stichting TalentGift. Beleidsplan /5

Stichting TalentGift. Beleidsplan /5 Stichting TalentGift Beleidsplan 2017-2018 1/5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Strategie... 3 2.1 Statutaire doelstelling... 3 2.2 Winstoogmerk... 4 2.3 Bestemming... 4 3. Beleid... 4 3.1 Te verrichten

Nadere informatie

Ngobya school Oeganda

Ngobya school Oeganda Nieuwsbrief nr. 8 Augustus 2016 Ngobya school Oeganda District examens. Net voor het verlaten van de lagere school moeten de leerlingen een test over hun verworven kennis afleggen. Alle scholen uit de

Nadere informatie

Actieplan Kinderrechten SINT MAARTEN

Actieplan Kinderrechten SINT MAARTEN Actieplan Kinderrechten Samenvatting Commissie Kinderrechten Mei 2015 Actieplan Kinderrechten Commissie Kinderrechten INLEIDING Het nationaal beleid van het land Sint Maarten voor Jeugd en Jongeren is

Nadere informatie