Scouting Franciscusgroep Leiden. Het Scouting:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scouting Franciscusgroep Leiden. Het Scouting:"

Transcriptie

1 Het Scouting:

2 Activiteiten: Tijdens de bijeenkomsten doen we allerlei activiteiten zoals: grote spelen in een park, kokkerellen, vuur stoken, sporten, natuurspelen, creatieve programma s, kaart en kompas, spelletjes, knopen, themaspelen, films maken, toneel spelen, tochten lopen en veel meer. Aansprakelijkheid: Wanneer een jeugdlid schade veroorzaakt worden de ouders hiervoor aansprakelijk gesteld. We gaan er dus ook vanuit dat alle jeugdleden WA verzekerd zijn. Afwezigheid: Als uw kind bij reguliere opkomst of bij een andere activiteit een keer niet kan komen door ziekte of andere redenen willen we heel graag dat u dit meldt bij de leiding. Voor veel programma s moeten we inkopen doen en veel spelen worden uitgewerkt naar aanleiding van het aantal deelnemers. In het kader van de organisatie willen wij weten hoeveel kinderen er zijn. Wij gaan er altijd van uit dat iedereen komt tenzij we iets horen. Graag even mailen of bellen met de contactpersoon van de betreffende speltak.

3 Begeleiding: Binnen de vereniging kennen we naast stafleden ook de begeleiding. Zo worden stafleden van de Explorers genoemd. Ze heetten begeleiding omdat de Explorers hun eigen keuze maken. De begeleiding ondersteund slechts en grijpen alleen in wanneer de veiligheid in het gedrang is. Bestuur: Naast de leiding fungeert het (verenigings) bestuur als eindverantwoordelijke voor het reilen en zeilen van de groep. Het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers. Bevers: De Bevers is bij Scouting Nederland de speltak voor jongens en meisjes tussen de 5 en 7 jaar. De nadruk bij de bevers in Nederland ligt op het dorp Hotsjietonia; wie daar wonen en wat voor avonturen er beleefd worden.

4 Clubhuis: Deze is gevestigd aan de Hazewindsteeg in Leiden. Dit gebouw heeft meerdere lokalen waar verschillende speltakken wekelijks hun bijeenkomsten draaien. De Leonardus is gevestigd in de Stevenshof en houdt zijn bijeenkomsten bij de IJsvereniging Stevenshof in Leiden (aan de Rijndijk). Cleaning: Deze al om geroemde waslocatie op zomerkamp. Wie heeft er niet zin in een verfrissende plens grondwater na een warme zomerdag? Corvee: Na een bijeenkomst is er altijd een hoop vuil gemaakt. Limonadebekers moeten afgewassen worden, de vloer geveegd en het spelmateriaal moet opgeruimd worden. Bij de Welpen en Scouts is er iedere week een ander groepje (nest/patrouille) aan de beurt om te helpen met dit werk. Dit wordt corvee of ook wel het Dienstpatrouille genoemd. Het corvee duurt afhankelijk van de snelheid en hoeveelheid werk ongeveer een half uurtje extra (na de bijeenkomst). Corvee is dus geen straf voor leden die zich vervelend gedragen hebben. Op kamp worden de taken verdeeld, zo hebben we dan onder andere: Dienstpatrouille (afwas), Vuilwerkpatrouille (Hudo s legen), Waterpatrouille (Jerrycans vullen) en Spelpatrouille (spel ttributen meesjouwen).

5 Das: De das is een driehoekige gekleurde doek van een stevig materiaal die door leden van scouting worden gedragen. De das wordt vastgezet met een dasring of met een platte knoop. Op de achterkant van de das zit een badge van de Franciscusgroep. Iedere scoutinggroep heeft een unieke combinatie van patroon en kleur. Dasriem: De dasring is één van de mogelijkheden die er bestaan om de das van het uniform bij elkaar te houden. Dasringen bestaan er in verschillende soorten, gemaakt van verschillende materialen. Duinenmars: De duinenmars is een jaarlijkse wandelmars in het Zuid- Hollandse Den Haag, die ieder voorjaar door scouting georganiseerd wordt voor iedereen die het leuk vindt om mee te lopen. De eerste Duinenmars werd gehouden in Het initiatief tot de mars werd genomen om geld in te zamelen voor gehandicapte scouts, en voor scoutingactiviteiten in de regio Den Haag. Aan de allereerste mars deden ruim drieduizend mensen mee. De mars wist binnen enkele decennia uit te groeien tot het grootste wandelsportevenement van de randstad. Er kan op zaterdag of op zondag (of natuurlijk op beide dagen) gelopen worden, in afstanden van 5 tot en met 40 km. Bij de Scouts lopen we de 15 kilometer.

6 Ereraad: De Ereraad was het overleg waarin ere en persoonlijke zaken werden besproken. Het overleg bestond in elk geval uit de patrouilleleiders (PL s). Tegenwoordig gebruiken we binnen Scouting nog wel dezelfde naam, maar is de Ereraad een gezellig samenzijn na een kampdag van PL s en APL s & de stafleden. Onder het genot van een drankje en een chipje kan zo de dag worden besproken. Explorers: De Explorers is er voor jongens en meiden van 15 t/m 18 jaar. Explorers is eigenlijk de verzamelnaam voor: Rowans, Sherpa's en Astronauten. De leden zijn vrijwel altijd afkomstig van de Scouts en kennen de weg naar het clubhuis dus al goed. Jongens en meiden van buiten de groep zijn trouwens ook meer dan welkom. De Explorers hebben zelfbestuur wat inhoudt dat zij hun eigen beslissingen maken die in de meeste gevallen ondersteund worden door de begeleiders. De bijeenkomsten worden gedraaid op vrijdagavond van 19:30 tot 22:30 uur.

7 Financiële acties: Ieder jaar doen de welpen mee aan de Nationale Scouting Loterij. Elke welp wordt gevraagd ten minste 20 loten te verkopen. De scouts en Explorers doen mee met jaarlijkse collectes. De Jantje Beton en de Anjer Actie. Een groot deel van de opbrengst van financiële acties is voor de speltak bestemd. Hiermee kunnen ze iets extra s doen en proberen ze vooral de kampprijzen en contributie zo laag mogelijk te houden. FBL: Franciscus Band Leiden, ooit opgericht als muziektak door Verkenners van de Franciscusgroep. Sinds de jaren 60 een zelfstandige drumfanfareband. Franciscus van Assisi: ) leefde als religieus, werd de stichter van de kloosterorde van de Franciscanen. Staat ook bekend om zijn vredelievendheid, compassie voor mens en dier en open benadering van andere religies. De Flitz: Is het magazine van Scouting Nederland speciaal voor de Scoutsleeftijd. Hierin vindt je allerlei informatie over evenementen, andere groepen, scouts en de Scoutshop. De andere speltakken hebben ook hun eigen magazine: Bevers - jeugdleden van 5-7 jaar: Beverpost Welpen - jeugdleden van 7-11 jaar: Scouty Explorers - jeugdleden van jaar: ixixel Roverscouts, Leidinggevenden, bestuursleden, Plusscouts, regionale en landelijke vrijwilligers vanaf 18 jaar: Scouts Info.

8 Gids: Staat aan het hoofd van een subgroep bij de Welpen, ook wel Nest genoemd. Naast een Gids kan ook een hulpgids worden benoemd. Zij worden door de staf aangewezen en zijn over het algemeen de meer ervaren welpen. Hun taken blijven over het algemeen beperkt tot, huishoudelijke taken, de vlag hijsen en de welpenwet voorlezen. Bij de Scouts wordt gewerkt met een vergelijkbaar systeem, hier heet de Gids Patrouilleleider. Gedrag: Binnen onze groep mag een hoop, maar ook een aantal dingen niet. Zoals pesten, schelden en vechten. De leiding probeert gewenst gedrag te stimuleren met positieve aandacht en vervelend gedrag aan te pakken. Bij herhaaldelijk vervelend gedrag of om een aanpak te bespreken worden de ouders benaderd voor een gesprek hierover. Aan de andere kant staat de leiding altijd open voor waarnemingen of signalen van ouders.

9 Hopman: Teamleider van het stafteam bij de speltak scouts. In het geval dat de hopman een vrouw is, heet zij nog steeds Hopman. De naam is namelijk onzijdig. Hike: Een voettocht waarbij de leden uitgedaagd worden met routetechnieken. Deze wordt meestal georganiseerd tijdens het Zomerkamp en kan 1 of 2 dagen duren. Bij de Welpen wordt deze tocht ook wel Speurtocht genoemd. HIT: De HIT is een activiteit van Scouting Nederland dat ieder jaar tijdens het Paasweekend georganiseerd wordt voor leden van scouting vanaf zeven jaar. Ieder jaar doen een paar duizend scouts uit heel Nederland mee. HIT is een afkorting van Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities. Deelnemers kunnen inschrijven met een groepje of individueel. Hudo: "Houdt uw darmen open. De toiletten op zomerkamp, schoner als menig toilet op een kampeerterrein. In een tentje op een grote emmer met WC-bril je behoefte doen, terwijl je om je heen de vogeltjes hoort fluiten. Dat is pas echt Scouting!

10 Insignes: Als lid kun je allerlei insignes halen. Om een insigne te behalen, moet je een aantal uitdagingen aangaan. Voor iedere speltak zijn er andere uitdagingen die passen bij de leeftijd van de leden. Denk bijvoorbeeld aan Koken, een Hike of goede inzet bij een financiële actie. Inspectie: Ben je op tijd? Scoutfit bij je? das om? Maar bijvoorbeeld ook: goed gewassen op kamp? Dit zijn allemaal zaken die worden beoordeeld tijdens de inspectie. Internationale activiteiten: De meeste bekendste internationale activiteit is de wereld jamboree. Deze wordt om de vier jaar gehouden in een ander land met scouts van over de hele wereld. Installatie: De installatie is de traditionele scoutingceremonie die een nieuw lid van een speltak verwelkomt als volwaardig lid. Na de installatie mag het nieuwe lid zijn complete uniform dragen. Een installatie kan alleen worden uitgevoerd door een al geïnstalleerd leider, op die manier loopt de scoutinglijn helemaal terug tot aan Robert Baden-Powell. Voor de installatie hoeft enkel de nieuwe Scoutfit worden aangeschaft. De leiding zorgt verder voor de groepsdas en de benodigde insignes. Deze worden (tegen kostprijs) verrekent met de ouders. Denk hierbij aan ongeveer 15 euro.

11 Junglenaam: De leiding van de welpenhordes hebben allemaal hun eigen junglenaam welke een naam van een figuur uit het verhaal Jungleboek is. Akela is de Junglenaam die bij de meeste welpenhordes wordt gebruikt voor de Teamleider van de Welpen, maar is niet verplicht. Jamboree: Iedere vier jaar wordt er een wereldjamboree gehouden, een groot scoutingkamp dat iedere keer ergens anders in de wereld wordt gehouden. Daar zijn tegenwoordig gemiddeld zo'n scouts en gidsen bij aanwezig. JOTA/JOTI: Is een activiteit om scouts ( wereldwijd) de gelegenheid te geven om elkaar te ontmoeten. Het doel van de JOTA is dan ook het leggen van contacten met scouts wereldwijd via radiozenders. Sinds de opkomst van het internet wordt er tijdens het weekend van de JOTA ook een JOTI gehouden, de Jamboree On The Internet.

12 Kwalificaties: Alle leiding moet hun Scouting Academie kwalificatie halen. Ook hebben enkele leiding hun officiële EHBO diploma en kamp-kwalificatie. Kampvuren: Worden doorgaans 's avonds gestookt, gewoon voor de gezelligheid of als feestelijke afsluiting van een kamp. Op scoutingterreinen is vaak een speciale kampvuurplaats. Kampwinkel: Het winkeltje op zomerkamp waar je met je meegenomen zakgeld zelf wat lekkers kan halen. Kampen: De jaarlijkse kampen zijn voor onze speltakken heel belangrijk. We trekken er dan samen op uit om op een bijzondere locatie enkele dagen lol te maken en een echt scoutingavontuur te beleven. Kampen horen er dus helemaal bij en we streven ernaar dat alle leden mee gaan. Klachten en/of problemen: Wij als leiding doen ons best om er voor te zorgen dat alles goed loopt maar het kan zijn dat u het als ouder op een gegeven moment niet met ons eens bent. Logischerwijs volgt hierop een gesprek met de leiding en is het probleem de wereld uit. Het kan natuurlijk zo zijn dat we er niet uitkomen of u het met iemand anders wilt bespreken, hiervoor is de groepsbegeleider. De contactgegevens vind u op de website onder het kopje bestuur.

13 Labelterreinen: Zijn kampeerterreinen specifiek bedoeld voor scoutinggroepen. Het label is een keurmerk voor de aangesloten terreinen, zo moeten ze om aan een label te komen aan een groot aantal richtlijnen voldoen. Vaak kan er een kampvuur gemaakt worden en is er in de omgeving vrij toegankelijke natuur. Logboek: Wordt door sommige speltakken bijgehouden na (bijna) iedere bijeenkomst. Zo kan je later terug lezen wat voor leuke dingen we ook weer gedaan hebben! Deze logboekstukjes kan je vinden op de website. Leiding: Een leidingteam van een speltak bestaat uit vrijwilligers vanaf 18 jaar. Het team wordt aangestuurd door de teamleider. Dit team organiseert de wekelijkse bijeenkomsten en de jaarlijkse kampen. Ook doen zij o.a. de administratie (innen contributie, bijhouden kasboek), de communicatie en het bijhouden van de website. Het leidingteam is een mix van ervaren vrijwilligers en jonge aanwas van jeugdleden die de leiding leeftijd bereikt hebben.

14 Mastworp: is een van de meest gebruikte knopen, het is een knoop waarmee een touw aan een paal (of aan de mast) bevestigd kan worden. Wanneer de mastworp onder spanning staat, dan zal de mastworp niet schuiven. Door kracht op het touw te zetten trekt de lijn zichzelf vast. Matje: Deze heb je nodig als je op kamp gaat, het is belangrijk dat het bijvoorbeeld een zelf opblaasbaar matje is of schuimrubberen matje en geen luchtbed. Naast dat luchtbedden niet goed isoleren waardoor je het in de nacht koud kan krijgen, passen de luchtbedden en veldbedden niet in onze tenten. Materiaalinfoboekje: De leiding gaat al heel wat jaren op kamp meestal in het binnenland, maar ook buiten de grenzen. Zij kunnen dan ook goed uitleg geven over wat mee te nemen op kamp. Daarom is er ook een boekje opgesteld waarin je meer kan vinden over matjes, slaapzakken, wandelschoenen en meer.

15 Nachtcontrole: Is een laatste controle door de staf op een kampdag. Zo wordt bij alle patrouilles gecontroleerd of alles regenklaar is, maar bijvoorbeeld of iedereen in zijn eigen tent ligt te slapen en de gasfles netjes dicht is gedraaid. Natuurwerkdag: Is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij door vele vrijwilligers in de natuur gewerkt wordt. Het wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Voor ons is het een heerlijke dag buiten in de natuur om de boel op te ruimen door bijvoorbeeld het snoeien van wilgen. Nieuwsbrief: Een digitale nieuwsbrief waarmee we leden en ouders/verzorgers van alle zaken die spelen op de hoogte houden. Naambandjes: Is een strookjes stof met de naam van de eigen scoutinggroep erop. Het wordt genaaid boven het borst zakje op het uniform. De bandjes worden ook gebruikt als kamp herinneringen met de naam van het kamp en het jaartal er op. Nesten: Een welpenhorde is verdeeld in nesten, groepjes welpen die bij elkaar horen. Elk nest heeft zijn eigen kleur. Elk nest heeft een aanvoerder die we de gids noemen. De gids wordt geholpen door een hulpgids. Dit zijn twee welpen die al wat langer bij de welpen zitten en met hun nest het goede voorbeeld kunnen geven. Nesten zijn vergelijkbaar met Patrouilles bij de Scouts.

16 Opkomsten: Wij draaien onze opkomsten op zaterdag van 14:00 tot 17:30. vanaf is het hek open en zijn jullie welkom. Zorg dat je op tijd bent! Voor bijzondere bijeenkomsten houden wij de ouders/verzorgers op de hoogte via nieuwsbrieven die per verstuurd worden en later op de website terug te vinden zijn. Oudervertegenwoordiger: Namens de ouders is er een vertegenwoordiger welke zitting heeft in de groepsraad, het beslisorgaan van de vereniging. Deze ouder heeft net als alle leiding een stem in de beslissingen die door de vereniging worden genomen. Overvliegen: Leden die voor 1 september een bepaalde leeftijd hebben bereikt gaan na de zomervakantie van dat jaar over naar de volgende speltak. Welpen gaan over wanneer ze 11 zijn en Scouts wanneer ze 15 zijn. Dit noemen we bij scouting het overvliegen. Om te zorgen dat een lid zich al een beetje thuis voelt mogen ze een aantal keer komen kijken. Zo mogen Welpen zelfs mee op het voorjaarskamp van de Scouts. Opzeggen lidmaatschap: Opzeggen van het lidmaatschap moet tenminste één maand voor het aflopen van het lopende kwartaal gebeuren. Dit dient per door de ouders/ verzorgers te gebeuren. Uw zoon of dochter word dan uit de landelijke administratie van Scouting Nederland en ons ledenbestand geschreven. Eventueel betaalde voorschotten voor de kampen worden alleen geretourneerd indien de opzegging tenminste een kwartaal voorafgaand het kamp plaatsvindt.

17 Patrouilles: De scouts zijn verdeeld in patrouilles. Elke patrouille heeft zijn eigen naam. De namen zijn: beren, vossen, panters, leeuwen, wolven en tijgers. Elke patrouille heeft een PL (patrouille leider). De PL wordt geholpen door een APL (assistent-pl). Dit zijn twee scouts die al wat langer bij de scouts zitten en hun patrouille het goede voorbeeld kunnen geven. Deze scouts zijn niet de baas over andere kinderen. Patrouilles kan je vergelijken met de nesten bij de welpen. Patrouillelinten: Deze hangen aan het lusje op de linker schouder van de blouse, deze geven met 2 kleuren aan in welke patrouille je zit. Let op dat deze niet in de was komen, anders krimpen ze! Pionieren: Werken met houten balken en touwen om praktische (kamptafel, kampbanken), leuke (kabelbaan, toren, reuzenrad) of mooie (poort, boog) bouwwerken te maken. Proefperiode: Als er plaats is mag een kind vier keer vrijblijvend bij ons komen kijken. Vervolgens wordt er met de ouders overlegd over het lidmaatschap. Als de nieuwe scout, de ouders en de leiding het zien zitten volgt de installatie en het lidmaatschap van onze vereniging.

18 Routetechnieken: worden op o.a. op Scouting gebruikt bij het maken van Hike s en speurtochten. Voor de Scouts betekent dit lekker puzzelen om er achter te komen welke kant je op moet. RSW: staat voor Regionale Scouting Wedstrijden. Tijdens het RSW weekend wordt er samen met andere Scoutinggroepen uit de regio, door middel van een aantal spelen en wedstrijden, gestreden om een plaats bij de Landelijke Scouting Wedstrijden. Maar op de RSW doe je ook veel ervaringen op en leer je andere Scouts kennen. Robert Baden-Powell, 22 februari januari 1941): Is de grondlegger van scouting. In 1908 werd de eerste (jongens) scoutinggroep opgericht. Op 2 oktober 1908 maakte Koning Edward Baden-Powell Ridder in de Victoria Orde. Sindsdien 'Sir Robert Baden-Powell of Gilwell'. Al snel was scouting een internationaal fenomeen geworden. Onder leiding van Baden- Powell groeide scouting snel: in 1939 waren er 3,3 miljoen scouts in meer dan 32 landen.

19 Scouting: is een door Robert Baden-Powell in 1907 opgerichte internationale jeugdorganisatie. Padvinderij en verkennerij zijn verouderde termen die de huidige organisatie niet meer hanteert. Wereldwijd is scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo'n 38 miljoen leden verdeeld over zo'n 160 landen. Spooktocht: Er is niets mysterieuzer als de spooktocht op zomerkamp. Alleen of met z n tweeën een route langs olielampjes volgen langs allerlei spannende posten. SACL: Stichting Antonius Clubhuis te Leiden is de overkoepelende stichting die het clubhuis aan de Hazewindsteeg beheerd. Opgericht vanuit de Hartebrugkerk met als doel het katholieke jeugdwerk te ondersteunen. Ondertussen is het SACL een zelfstandige stichting die meerdere verenigingen in en om Leiden ondersteunt. Scouts: De scouts is een speltak voor jongens en meisjes van 11 t/m 15 jaar. In tegenstelling tot wat vaak gedacht word zijn wij niet alleen maar aan het knopen en pionieren. Je kunt er wel mooie torens mee bouwen. Het is een mix van Sport en Spel en je leert veel technieken zoals kaart- en kompaslezen, handvaardigheden en eten koken, maar ook acteren en natuurlijk het samen werken met je mede scouts.

20 ScoutShop Katwijk: De ScoutShop is een winkel die allerlei scouting gerelateerde producten verkoopt. De dichtstbijzijnde ScoutShop is Scoutshop Katwijk en is gevestigd in de winkel L. van Duijn & Zn. Haven 4, 2225 BH Katwijk, Telefoon Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag: & Donderdag koopavond: Zaterdag: Stam: is een speltak voor oud leden / stafleden en oud stafleden. De stam organiseert een aantal keer per jaar gezellige avonden met verschillende activiteiten. Spellenmarathon: 24 uur lang (bord)spellen spelen, waar doe je dat nog? Bij de Scouts natuurlijk! Scoutfit: Alle leden van scouting hebben een eigen kleur blouse deze noemen we de Scoutfit. Welpen zijn groen, scouts zijn beige en explorers zijn rood. Je kan de Scoutfit kopen bij de ScoutShop. De Scoutfit is van een polyester/katoenmengsel en krimpt niet. Houd hier met de maat rekening mee. Wij stellen het op prijs als je Scoutfit er netjes uitziet, wees er zuinig op. Wij adviseren om hem op 40 graden te wassen en dan aan de kleerhanger te laten drogen. Vanwege de goede kwaliteit van de stof kreukt deze niet en hoeft de blouse dus ook niet gestreken te worden. Stop hem niet in de droger, dan verkleurt de blouse.

21 Taptoe: Als Leidse vereniging doen we natuurlijk mee aan de jaarlijkse Taptoe. De Taptoe op 2 oktober is een tocht door Leiden waar alle verenigingen uit Leiden zich presenteren aan de bevolking van Leiden. Tijdens dit feest staan we stil bij de bevrijding van Leiden in Tenten: Zijn de meest gebruikelijke overnachtingsplaatsen voor scoutingleden. Andere opties zijn bijvoorbeeld het slapen in een clubhuis. Tenten zijn er in allerlei soorten en maten. Bij scoutinggroepen wordt er vaak gebruik gemaakt van grote zware katoenen patrouilletenten, waar een hele patrouille tegelijk in kan slapen. Teken: Zijn achtpotige geleedpotigen die als parasieten leven van bloed. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een maaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen soms ziekten overbrengen. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vrij vaak alleen opgemerkt doordat iemand de teek in de huid ziet of voelt zitten. Daarom wordt er tijdens kampen regelmatig gecontroleerd op teken, zo dat ze zo snel mogelijk kunnen worden verwijderd.

22 Uniform: Het dragen van een uniform is bij de meeste scoutinggroepen gebruikelijk. Het sluit aan bij de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht: rang, stand, religie of huidskleur. Het uniform, tegenwoordig Scoutfit genoemd, wordt bij de meeste scoutinggroepen aangevuld met de Groepsdas. (kampeer)uitrusting: Gedurende het jaar en zeker tijdens het voorjaarskamp en zomerkamp heeft ieder lid diverse spullen nodig zoals een slaapmatje en slaapzak. Over materiaal kan de leiding je uiteraard goed adviseren. Wij hebben reeds jarenlange ervaring met scoutingkampen. Bedenk wel, je hoeft natuurlijk niet exact te hebben wat wij adviseren, maar we weten soms wel wat slim is om te kopen en wat niet. Zie materiaalinfoboekje

23 Vaandrig: Dit is de naam die een leiding bij de scouts heeft. De teamleider van de scouts wordt de Hopman genoemd. Vereniging: Alle speltakken samen zijn de vereniging Scouting Franciscusgroep Leiden (SFL). De vereniging wordt vertegenwoordigd door de speltakken en het bestuur. Verzekeringen: Voor de reguliere activiteiten is de groep niet aanvullend verzekerd. De eigen WA en zorgverzekering dekken vrijwel alle voorkomende gevallen. Vanwege de veelzijdige activiteiten adviseren wij een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Vlag: Onze speltak, de Scouts, heeft zijn eigen vlag. Deze is geïnspireerd op de kleuren van onze das. De wolven op de vlag komen van de legende van Franciscus van Assisi en de Wolf van Gubbio en de Wolven uit het Jungleboek verhaal.

24 (Scouts)Wet: Binnen Scouting spreken we met elkaar een aantal spelregels af. Deze zijn opgeschreven in de Scoutswet. Elke speltak kent zijn eigen wet. Om de Scouts aan de wet te herinneren, beginnen we elke opkomst met het voorlezen van de wet. Website: Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, is een bezoekje aan onze website de moeite waard. Je kan hier van alles vinden over activiteiten, de leiding en de planning. Ook foto's die zijn genomen tijdens bijvoorbeeld kampen zijn hier te vinden. De link is Welpen: Dat is de naam van de kinderen die lid zijn bij de welpenhorde. Onze vereniging kent twee welpenhordes; de Leonardus en de Parcival. De Leonardushorde houd zijn bijeenkomsten op de IJsbaan in de Stevenshof en de Parcival is te vinden in ons clubhuis aan de Hazewindsteeg. Welpen spelen het spel van scouting in een thema, het Jungle Boek van R. Kipling. Welpen zijn jonge wolven. Samen met de oudere wolven leven ze in een groep. Zo n groep wordt een horde genoemd. De wolven leven in de rimboe, een wildernis vol avontuur.

25 Zelfbestuur: Bij de Explorers gaat het net wat anders als bij de andere speltakken. Niet de begeleiders maar de leden bepalen alles zelf. Dat betekent dat zij ook dingen kunnen besluiten die jij maar ook wij wel eens gek vinden. Echter, wanneer de veiligheid niet in het geding is, wordt er niet ingegrepen. Zomerkamp: De activiteit van het jaar, is de afsluiter van het jaar. Het 10 daags zomerkamp is altijd weer een feest. 10 dagen lang lekker primitief kamperen ergens in Nederland. Geen televisie, computer of mobiel, maar kampvuur, nachtspelen en hiken! We doen zoveel tijdens het Zomerkamp en beleven zoveel avonturen, dat hier te weinig ruimte is om het allemaal op te noemen. Daarom hebben we voor dit kamp altijd een uitgebreide Kampkrant waar alles in staat en als dat nog niet genoeg is houden we ook altijd nog een ouderavond, waar alle onbeantwoorde vragen beantwoord kunnen worden.

Scouting Franciscusgroep Leiden. Scouts-info

Scouting Franciscusgroep Leiden. Scouts-info Scouting Franciscusgroep Leiden Scouts-info Informatieboekje 2014-2015 Inleiding Naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Zeilen in je eigen boot, koken op je eigen vuurtje.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT 1 INHOUD Inleiding blz. 03 Scoutinggroep AROODA blz. 04 Contributie blz. 05 Bevers blz. 06 Welpen blz. 07 Scouts blz. 08 Explorers blz. 09 Roverscouts

Nadere informatie

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma!

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Scouting Titus Brandsma Scouting Titus Brandsma is een van de scoutinggroepen in Nederland. In Oss zijn er zelfs al vier scoutinggroepen!! Het komt voort

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. De programma s van de verschillende scouts wisselen nogal. De landscouts

Nadere informatie

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake!

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Vereniging Informatie voor nieuwe leden Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Scouting is een superleuke, actieve en uitdagende manier om vrije tijd

Nadere informatie

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ...

Speltak gegevens. Naam speltak ... Naam leiding ... Telefoon leiding ... E-mail speltak ... Speltak gegevens Naam speltak... Naam leiding... Telefoon leiding... E-mail speltak... Informatieboekje Scouting Tarcisius Versie 2011-2012 www.tarcisius-ede.nl Welkom bij Scouting Tarcisius Scouting is

Nadere informatie

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek!

Neil Armstrong Scouting Groep. Geen paniek! Geen paniek! Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Met Help! Mijn kind zit op Scouting!? krijgt u al

Nadere informatie

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek

Algemene informatie Scouting Tapawingo Eerbeek Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Na het inleveren van het inschrijfformulier wordt uw zoon/dochter lid van Scouting Tapawingo Eerbeek. Maar wat houdt dat naast de diverse opkomsten en kampen eigenlijk

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Beste verkenner. Onlangs ben jij overgevlogen van de Esta s of de Welpen of ben je net bij onze groep komen kijken. Je hebt een aantal keren

Nadere informatie

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. Er zijn aantal verschillende soorten scouts. Zo heb je waterscouts, luchtscouts, ruiterscouts, de blauwe vogels en

Nadere informatie

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders

Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Praktische informatie voor nieuwe leden en hun ouders Hallo, leuk dat je (misschien) bever/welp/(junior)scout/explorer wilt worden bij Scouting Polaris Heerenveen. In deze informatiefolder staat informatie

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje --------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje Scouting Die Robben Wieringerwerf 2 Ontdek scouting! Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij de Kazan de Wolfgroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda

Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Scouting Jan van Hoof-groep Gouda Hallo! Als je dit boekje leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij ons. Best wel spannend hè, al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een

Nadere informatie

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan

Nadere informatie

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard.

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard. Installatie boekje gidsen Scouting Sint Maarten Hildegard. Inhoudsopgave: Aantekeningen: Inleiding Installatie Wat moet je weten om geïnstalleerd te worden Geschiedenis van Scouting Organisatie van Scouting

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 01 1. Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website.

Vakanties: In de grote vakantie zijn er geen opkomsten (behalve het kamp). Voor de overige vakanties geldt: raadpleeg de agenda op de website. Seizoen 2015-2016 Beste ouders,verzorgers, Zoals u begrijpt zijn er binnen elke vereniging bepaalde afspraken. Veelal is dit allemaal vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dan men pas na langdurig

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Jan Hilgers. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015

Algemene ledenvergadering. 12 maart 2015 Algemene ledenvergadering 12 maart 2015 Agenda Opening Woordje van het bestuur Financieel overzicht Informatie uit de speltakken Vrijwilligers Rondvraag Wie zijn wij? Woordje van het bestuur Taken van

Nadere informatie

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep KAMPBOEKJE ZOMERKAMP 2014 st. joris troep 1 COlOFON dit kampboekje is een uitgave van Scoutng St. Jan Baptist (Scouting Heerlen) Meezenbroek-Heerlen Redactie Luc Stel e-mailadres Info@stjanbaptist.nl 2

Nadere informatie

scoutingjaar

scoutingjaar Algemene informatie voor leden Scouting Oirschot. scoutingjaar 2017-2018. 1 Inhoud Inleiding... 3 Vereniging... 4 Stichting... 4 Speltakken, voor wie wanneer wat doen we.... 5 Bevers:... 5 Welpen meisjes...

Nadere informatie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie

Informatie nieuwe leden. Scouting St. Lucia Simpelveld versie Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld versie 10.2018 Informatie nieuwe leden Scouting St. Lucia Simpelveld Scouting is echt iets voor jou, als je houdt van actie, afwisseling, een uitgebreid

Nadere informatie

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE

INFORMATIEBOEKJE INFORMATIEBOEKJE WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL 07-2017 Wat, Waar en voor wie? Kleding, Kamp & Contributie Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2019 Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaar is weer voorbij. Dit programmaboekje is voor de maanden Januari t/m Juli 2019. Voordat

Nadere informatie

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl

Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl Scoutinghome: Langwaterstraat 1-3 Heer-Maastricht Website: www.scoutingheer.nl versie november 2012 Inhoud: Inleiding 02 1.Ontdek scouting 03 1.1 Geschiedenis van onze vereniging 04 1.2 De verschillende

Nadere informatie

Kampkrant. Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht. 1 e Editie

Kampkrant. Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht. 1 e Editie Kampkrant Regionale Scouting Wedstrijden 8 en 9 april 2016 bij Scouting van Brederode in Papendrecht 1 e Editie Deelnemende groepen: 1. SCOUTING TESRA De Zwaluwen 2. SCOUTING ALBLASSERDAM De Roboma s GIDSEN

Nadere informatie

Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden)

Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden) Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden) Inschrijfformulier Welkom bij de Vereniging Scouting Allart van Heemstede. Fijn dat uw zoon of dochter lid wil worden van een

Nadere informatie

Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma

Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma Opgesteld door: Jaap, Ingvar, Evert, Gerard en Thalja (sept 07) Programma - In september, eind december en maart worden er programma s gemaakt. Wel worden weekenden en acties al vooruit gepland als dat

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP Baden- Powell horde

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP Baden- Powell horde KAMPBOEKJE ZOMERKAMP 2014 Baden- Powell horde 1 COlOFON dit kampboekje is een uitgave van Scoutng St. Jan Baptist (Scouting Heerlen) Meezenbroek-Heerlen Redactie Luc Stel e-mailadres Info@stjanbaptist.nl

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE

INFORMATIEBOEKJE INFORMATIEBOEKJE WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes

Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes Scouting! Echt iets voor jou! Alleen voor meisjes 1 Scouting Satoko Kitahara is één van de drie scoutinggroepen in Leidschendam. Onze groep is opgericht op 6 februari 1963 en is alleen voor meisjes. Sinds

Nadere informatie

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep

Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Scouting Dr. Saal van Zwanenberggroep Notulen Groepsraad en ouderavond - Maandag 9 oktober 2017 0.Agenda 1. Opening a. Voorstellen bestuur 2. Vaststellen Agenda 3. Speltakken a. Bevers b. Welpen c. Scouts

Nadere informatie

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook.

paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Gee n paniek! paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Don Bosco Mook. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer

Nadere informatie

Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires

Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires Stagehandboek Scouting Tapawingo Eerbeek Alle informatie voor maatschappelijke stagiaires Voorwoord Leuk dat je Tapawingo hebt uitgekozen voor je maatschappelijke stage! Met deze map hopen we je wat meer

Nadere informatie

Laat je uitdagen! Ouder Info Ochtend Verkenners Seizoen

Laat je uitdagen! Ouder Info Ochtend Verkenners Seizoen Laat je uitdagen! Ouder Info Ochtend Verkenners Seizoen 2016-2017 Onderwerpen Verschillen tussen welpen en verkenners Hetzelfde in het seizoen 2016-2017 Anders in het seizoen 2016-2017 Belangrijke evenementen

Nadere informatie

Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout

Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout Hoofdstuk: Algemeen Scouts informatie Informatie voor de nieuwe scout 1 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Wat zijn scouts... 3 Wat doen scouts... 3 Wanneer draaien wij?... 4 Spelvisie scouts... 4 Regio de Langstraat...

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Burdine Makkum. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

Informatie. Esta s & Welpen. Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend

Informatie. Esta s & Welpen. Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend Informatie Esta s & Welpen Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend Inhoud Over onze groep...- 3 - Wie zijn de Esta s?...- 5 - Wie zijn de Welpen?...- 6 - Wat doen Esta s en Welpen?...- 7 - Opkomsttijden...-

Nadere informatie

Mocht u vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben op dit document dan horen wij dit graag van u. Nout Sterk 06 83224590

Mocht u vragen, opmerkingen of aanvullingen hebben op dit document dan horen wij dit graag van u. Nout Sterk 06 83224590 Regels en manier van draaien Tilburg, 17 september 2014 Beste Explorers, geachte ouders/verzorgers, Voor jullie liggen de regels en gedragslijnen die wij bij de speltak Explorers verwachten van de leden

Nadere informatie

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00.

In de zomer zijn we te vinden in de haven van Hank. Dit betekent dat we het water op gaan. We draaien dan groep van 13:00 tot 17:00. Inhoud Wat is Scouting?... 3 De Orka s... 4 Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven... 5 Activiteiten... 6 Leren varen... 6 Op kamp... 6 Insignes... 7 Veiligheid... 8 Reddingvest... 9 Outfit...10

Nadere informatie

Start informatieboekje Waterwelpen

Start informatieboekje Waterwelpen Start informatieboekje Waterwelpen Groepsfoto Waterwelpen Informatieboekje voor de ouders van nieuwe leden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Waterwelpen. 1 Inhoudsopgave pag.

Nadere informatie

Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden)

Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden) Formulier bestemd voor uw eigen administratie (blad 1 t.m. 3 kunt u behouden) Inschrijfformulier Welkom bij de Vereniging Scouting Allart van Heemstede. Fijn dat uw zoon of dochter lid wil worden van een

Nadere informatie

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2 Infoboekje inhoud Inleiding Contact Scouting op internet Wat is scouting? Speltakken Het uniform Het plusscoutsseizoen Openingsactiviteit/ weekend Overvliegen winter- en zomerweekend Enkele activiteiten

Nadere informatie

Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf

Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf Informatieboekje Scouting Pioniers oude Mijnstreek Landgraaf Inhoud 1. Leuk kennis te maken. Ontdek Scouting. Over ons: Scouting Pioniers oude Mijnstreek. 2. Onze Speltakken. Bevers. Welpen. Scouts. Explorers.

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij . Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Nadere informatie

Start informatieboekje Dolfijnen

Start informatieboekje Dolfijnen Start informatieboekje Dolfijnen Fotocollage Dolfijnen Informatieboekje voor ouders met kinderen van nieuwe Dolfijnenleden of voor ouders met kinderen die belangstelling hebben voor de Dolfijnen. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lagelandsepad XC Rotterdam Voor meer info:

Lagelandsepad XC Rotterdam Voor meer info: Lagelandsepad 8 3067 XC Rotterdam Voor meer info: www.pig45.nl Speltak Leeftijd Tijd Bevers 5-7 14.15-15.45 Welpen 7-11 14.00-16.00 Scouts 11-15 14.00-17.00 Als eerste heten we uw kind en u als ouder van

Nadere informatie

Algemeen Scouting kwartet

Algemeen Scouting kwartet Hoe nu verder: Het kwartet print je uit op stevig, niet doorschijnend papier. Als je het vaker wilt gebruiken is het aan te raden om het te lamineren Knip de kaartjes uit en schut ze goed door elkaar.

Nadere informatie

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap

Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Het Groene Boekje Spelregels voor het lidmaatschap Inhoudsopgave 1 Geschiedenis... 3 2 Scouting Nederland... 4 3 Speltakken... 5 4 Contactgegevens... 6 5 Spelregels... 7 5.1 Huishoudelijk reglement...

Nadere informatie

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over...

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over... Januari 2016 Colofon Redactie: Jeffrey Faas Volgende deadline: 5 MAART Kopij aanleveren: florisbode@graafflorisv.nl GRAAF FLORIS V WENST U EEN GELUKKIG Lees meer over... Florisbode Deadlines Bevers - Kom

Nadere informatie

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep.

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Beste ouders en toekomstige welp, Van harte welkom bij de Welpen. De komende weken heeft uw zoon de tijd om een indruk te krijgen van wat er zoal

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2017 Hoi allemaal! Het eerste deel van het scouting seizoen is weer begonnen. Dit programma boekje is voor september 2017 t/m december

Nadere informatie

Installatie & uniform

Installatie & uniform Installatie & uniform De installatie ceremonie Wie deel wordt van een nieuwe leeftijdsgroep wordt geïnstalleerd. De installatie is een welkomstceremonie waarbij een jongen of meisje volwaardig lid wordt

Nadere informatie

MR

MR MR-2018-020 2019-12-21 Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en

Nadere informatie

I N F O R - W E L P INFOR-WELP. Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist

I N F O R - W E L P INFOR-WELP. Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist INFOR-WELP Baden Powell Horde De welpen van Scouting Sint Jan Baptist 1 Colofon INFOR-WELP is een uitgave van de Baden Powell Horde van Scoutinggroep St. Jan Baptist te Heerlen ten behoeve van het geven

Nadere informatie

Help! Mijn kind zit op scouting!

Help! Mijn kind zit op scouting! Help! Mijn kind zit op scouting! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Satoko Kitahara. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is

Nadere informatie

l aat je uitdagen! Ontdek Scouting Komen kijken Waar en wanneer?

l aat je uitdagen! Ontdek Scouting Komen kijken Waar en wanneer? ontdek een wereld vol avontuur! Samen met vriendjes, vriendinnetjes, Stuiter, Sterre en Steven Stroom en alle andere bewoners van Hotsjietonia beleven kinderen van 5 tot 7 jaar bij Scouting iedere week

Nadere informatie

HIT Harderwijk. Op Zoek Naar. Harderwijk heeft het! Beste Welp, Belangrijke informatie. Hallo HIT-ganger, Aankomst. Badge

HIT Harderwijk. Op Zoek Naar. Harderwijk heeft het! Beste Welp, Belangrijke informatie. Hallo HIT-ganger, Aankomst. Badge Op zoek naar HIT Harderwijk Deelnemersinformatie HIT 2016 25 Maart 2016 27 Maart 2015 HIT Harderwijk Hallo HIT-ganger, Nog een paar weken en dan, eindelijk, is het zover, HIT Harderwijk gaat van start.

Nadere informatie

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100

Spelvisie en methode. Presentatie JubJam100 Spelvisie en methode Presentatie JubJam100 Spelvisie SCOUTS Waar staat SCOUTS voor? Samen maatschappij verbondenheid internationale organisatie Code normen en waarden ceremoniën en tradities identiteit

Nadere informatie

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo!

Shantis. Informatieboekje. Scouting Fons Olterdissen. Hallo! Shantis Scouting Fons Olterdissen Informatieboekje Hallo! Leuk dat je interesse hebt in speltak de Shanti s van Scouting Fons Olterdissen. In dit boekje kun je alle informatie vinden over onze scoutinggroep,

Nadere informatie

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden

E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden E-learning module 1: Spelvisie SCOUTS en activiteitengebieden De basis van het Scoutingspel is en blijft het gedachtegoed van Lord Baden-Powell. In de kern is dit een bijdrage leveren aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Aan de ouders van de nieuwe Verkenners De verkenners Opkomsten Tijden Afmelden

Aan de ouders van de nieuwe Verkenners De verkenners Opkomsten Tijden Afmelden Inhoudsopgave... 2 Praktische informatie over de verkenners... 3 Aan de ouders van de nieuwe Verkenners... 3 De verkenners... 3 Opkomsten... 3 Tijden... 3 Afmelden... 3 Fiets... 4 Patrouilles... 4 Patrouille

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Allart van Heemstede. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is

Nadere informatie

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen

SCOUTING ST. JOZEF. Andries van Altenalaan BN Hooglanderveen SCOUTING ST. JOZEF Andries van Altenalaan 51 3829 BN Hooglanderveen 1 van 8 1. Geschiedenis en huidige situatie Scouting is in het begin van deze eeuw ontstaan. De grondlegger van de vereniging is Lord

Nadere informatie

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding!

stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! stage lopen? Limonade-leiding? Aspirant-leiding! Welkom Verkorte versie Leiding Handleiding Langenberggroep Ede Omdat je gaat kennismaken bij een speltak van de Langenberggroep ontvang je dit boekje. We

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren

Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren Methodieken en werkvormen Module 6, anders programmeren Maker: Diverse regio s Functie: - Datum van productie: 10 december 2017 Module 6 programmeren Leeftijd: B/W/S/Ex/Ro Duur: 45-60 minuten Groepsgrootte:

Nadere informatie

Ouder informatiemap Scouts zaterdag. Scouting Mira Ceti Nistelrode

Ouder informatiemap Scouts zaterdag. Scouting Mira Ceti Nistelrode Ouder informatiemap Scouts zaterdag Scouting Mira Ceti Nistelrode Inhoudsopgave Scouts bij Mira Ceti 3 Ouderraad 4 De leiding van de scouts zaterdag 5 Contributie 6 Scoutfit 7 Insignes op het scoutfit

Nadere informatie

Thuisbasis Scouting De Mohicanen: Clubhuis De Wigwam

Thuisbasis Scouting De Mohicanen: Clubhuis De Wigwam Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. De thuisbasis, clubhuis De Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij

Nadere informatie

Informatieblad voor ouders

Informatieblad voor ouders Informatieblad voor ouders Versie 110908 In dit informatieblad vind u informatie over: Uniform... 2 Installatie... 3 Wet en belofte per speltak... 4 Installatie eisen... 5 Scoutshop en Scoutkast... 6 1

Nadere informatie

Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen.

Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen. Van harte welkom voor uw kind en u als ouder bij Scouting Cornelis Lelygroep Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen. Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst? Waar koop ik de juiste

Nadere informatie

Algemene kampinformatie. Scouts en Explorers. Scouting Weurt

Algemene kampinformatie. Scouts en Explorers. Scouting Weurt Algemene kampinformatie Scouts en Explorers Scouting Weurt Dit boekje bevat algemene informatie over de kampen van de Scouts en Explorers. Het is echter niet bindend. De speltakleiding zal uiterlijk een

Nadere informatie

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.)

Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Dit boekje is van.. (En ouders / verzorgers mogen er ook in lezen.) Seizoen 2017-2018 Inhoud: Voorwoord blz. 3 Wat is er zo leuk aan scouting? blz. 4 Regio blz. 5 Wat zijn Bevers? blz. 6 Dorp Hotsjietonia

Nadere informatie

Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor?

Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor? Scouting in Montfoort: Ook na 67 jaar vitaal!! Waar staan de S-C-O-U-T-S voor? Samen - Code - Outdoor - Uitdaging - Team - Spel Samen: Staat voor de betrokkenheid die we als scouts hebben met elkaar en

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen September t/m December 2018! Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaarlijkse scouting seizoen is weer begonnen. Dit programmaboekje is voor de maanden

Nadere informatie

20 Scouting Peka 18, Utrecht

20 Scouting Peka 18, Utrecht 20 Scouting Peka 18, Utrecht 2 Scouting Peka 18, Utrecht Scouting Peka 18, Utrecht 19 Voorwoord In dit informatieboekje wordt uitgelegd wat scouting Peka 18 is en waar wij ons mee bezighouden. In een logische

Nadere informatie

Informatie avond zomerkamp Euskirchen 2015

Informatie avond zomerkamp Euskirchen 2015 Informatie avond zomerkamp Euskirchen 2015 Welkom Agenda: Waarom naar Euskirchen? Wat moet ik me voorstellen bij een gezamenlijk kamp? Voorbereidingen Euskirchen Waar ligt dat? Vervoer naar Euskirchen

Nadere informatie

Spelvisie en Methode

Spelvisie en Methode Spelvisie en Methode Onderwerpen Spelvisie SCOUTS Activiteitengebieden Doorlopende leerlijn aansluitend op elkaar (minder uitval na overvliegen) 5 speltakken Aanbod Activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken

Nadere informatie

HET GEELTJE. November 2015 December

HET GEELTJE. November 2015 December HET GEELTJE November 2015 December PROGRAMMA BEVERS Zaterdag 7 november (10:00-13:00): Vandaag doen we mee aan de Natuurwerkdag! We gaan allemaal superleuke dingen doen die alles met de natuur te maken

Nadere informatie

Wat is Scouting?... 3 De orka s Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven Activiteiten... 6

Wat is Scouting?... 3 De orka s Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven Activiteiten... 6 Inhoud Wat is Scouting?... 3 De orka s... 4 Kom langs... 5 Tijden en locaties... 5 Inschrijven... 5 Activiteiten... 6 Leren varen... 6 Op kamp... 6 Insignes... 7 Veiligheid... 8 Uniform... 9 Kleding...

Nadere informatie

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen!

Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Geen paniek! Als eerste heten we uw kind en u als ouder van harte welkom bij Scouting Maria Goretti. Nu uw kind op Scouting zit, heeft u vast een aantal vragen! Wat is een opkomst en wanneer is zo n opkomst?

Nadere informatie

RSW Regiotwenteland 2009

RSW Regiotwenteland 2009 RSW Regiotwenteland 2009 Hét boekje voor deelnemers Met veel informatie over van alles en nog wat Beste Scouts, 0 Heel mooi dat jullie mee willen doen aan de Regio Scouting Wedstrijden in Ommen. Wat je

Nadere informatie

September - Oktober 2015

September - Oktober 2015 September - Oktober 2015 Beste Welpen en ouders/verzorgers, Jaja, het is bijna weer zover: een nieuw Scoutingseizoen. Dit nieuwe seizoen zal veel nieuws gaan brengen, met als grootste verandering een aantal

Nadere informatie

Seizoensboekje 2009-2010

Seizoensboekje 2009-2010 Seizoensboekje 2009-2010 Beste welpen, ouders en/of verzorgers, Het seizoen is al weer een paar opkomsten bezig met weer nieuwe kinderen en nieuwe leiding! Het belooft weer een leuk seizoen te worden.

Nadere informatie

30 en 31 mei & 1 juni 2009

30 en 31 mei & 1 juni 2009 Plattegrond Scouting Labelterrein Ada s Hoeve Ommen Scouting Waardenborchgroep 30 en 31 mei & 1 juni 2009 Terug in de tijd... Hier het kampboekje van WaPiKa 2009. Ons jaarlijks Waardenborch Pinksterkamp

Nadere informatie

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP WELPENBOEK van Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP 1 2 Inleiding Je hebt nu een boekje in handen waarin jij en je ouder(s) of verzorgers een heleboel kunnen lezen over scouting. Waarschijnlijk heb je wel

Nadere informatie

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan.

In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. 1. Inleiding In het beleid staat beschreven waar Scouting Made voor staat. Het beleid dient als basis voor het huishoudelijk reglement en het meerjarenplan. In het huishoudelijk reglement wordt het beleid

Nadere informatie

Veilige speelomgeving. Allart van Heemstede Vlaardingen. Algemene ouderavond Scouting Algemene ouderavond

Veilige speelomgeving. Allart van Heemstede Vlaardingen. Algemene ouderavond Scouting Algemene ouderavond Veilige speelomgeving Algemene ouderavond 2006 Scouting Allart van Heemstede Vlaardingen 27-9-2006 Algemene ouderavond 2006 1 Programma 20.00 tot 21.00 uur: plenair deel Seizoensplanning WJ 2007 Veilige

Nadere informatie

RaRe Nieuws. Van het bestuur, Cees Versluis

RaRe Nieuws. Van het bestuur, Cees Versluis Maart 2015 RaRe Nieuws Van het bestuur, Cees Versluis We kunnen als bestuur goed nieuws melden. Na een periode van onderbezetting in het bestuur zijn alle stoelen weer bezet. Daar zijn we erg blij mee,

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel

Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Methodieken en werkvormen Module 2: Scouting in de samenleving - Zweeds loopspel Maker: Trainingsteam Scouting Overijssel Functie: Trainer Scouting Overijssel Datum van productie: 2 december 2014 Module

Nadere informatie

Informatiemap. Explorers. Scouting Mira Ceti Nistelrode

Informatiemap. Explorers. Scouting Mira Ceti Nistelrode Informatiemap Explorers Scouting Mira Ceti Nistelrode Inhoudsopgave 1. Explorers bij Mira Ceti Blz. 3 2. Begeleiding Blz. 4 3. Ouderraad en Gegevens Blz. 5 4. Contributie Blz. 6 5. Scoutfit Blz. 7 6. Waar

Nadere informatie

HIT Erger Je Niet HIT Harderwijk Deelnemersinformatie HIT april april 2019

HIT Erger Je Niet HIT Harderwijk Deelnemersinformatie HIT april april 2019 HIT 2019 kent geen grenzen! HIT Erger Je Niet HIT Harderwijk HIT 2019 19 april 2019 21april 2019 pagina 1 HIT Harderwijk Hallo HIT-ganger, Nog een paar weken en dan, eindelijk, is het zover, HIT Harderwijk

Nadere informatie