Scouting Jan van Hoof-groep Gouda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scouting Jan van Hoof-groep Gouda"

Transcriptie

1 Scouting Jan van Hoof-groep Gouda

2 Hallo! Als je dit boekje leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij ons. Best wel spannend hè, al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een kring, iedereen heeft Scoutingkleding aan, eigenlijk best vreemd, toch? Dit boekje is gemaakt om je kennis te laten maken met de Welpen en met alles wat met de Welpen te maken heeft. Als je, nadat je dit boekje gelezen hebt, nog vragen hebt, kun je die altijd stellen tijdens de opkomst! Veel plezier! De Welpenleiding

3 Over Scouting Jan van Hoof-groep Onze Scoutinggroep bestaat al heel lang en is vernoemd naar een Scout en verzetsheld die in de Tweede Wereld Oorlog ( ) de Waalbrug van Nijmegen redde. Logo groep > De Waalbrug van de stad Nijmegen met het standbeeld van Jan van Hoof Tradities binnen de groep Onze Scoutinggroep kent veel tradities. Tradities zijn gewoontes die we over hebben gehouden van vroeger. Het is bijvoorbeeld een traditie om allemaal dezelfde Scoutingkleding te dragen, of om de Welpen opkomst te beginnen met de horderoep. Wij hebben er als groep voor gekozen om deze tradities te blijven gebruiken. Dat maakt onze groep dus wel speciaal. Van sommige dingen die je tijdens de opkomst doet, merk je misschien niet dat het tradities zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het hijsen van de Nederlandse vlag? Als je lid bent van de groep leer je dit allemaal vanzelf. Logo van Scouting Nederland >

4 Over de Welpen Je mag bij de Welpen als je 7 jaar oud bent. Als je 11 bent moet je jammer genoeg weg bij de Welpen. Dan ga je naar de Verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar). Als Welp ga je minimaal 2 keer per jaar op kamp. Dat is in het de zomervakantie. We gaan dan met alle Welpen naar een clubhuis ergens in Nederland, waar we een week lang in het bos spelen en lol maken. Om te wennen aan het weg zijn van huis, blijven we in het voorjaar een nachtje slapen tijdens een minikamp/weekendkamp. Verder is er natuurlijk bijna elke week, op zaterdag, een opkomst. Deze begint om tien uur en eindigt om twaalf uur. Het jungleboek Het verhaal van het Jungleboek gebruiken wij bij de Welpen als basis voor onze opkomsten. Dit verhaal gaat over een kleine jongen, Mowgli, die in de Jungle wordt opgevoed door een zwarte panter, Bagheera, en een beer, Baloe. Alle leidingleden hebben de naam van een dier uit het Jungleboek. Akela, de leider van de wolven in het Jungleboek, is dus ook de leider van de Welpen. Welpen zijn namelijk kleine wolven. Er zijn ook twee films gemaakt over het Jungleboek, door Disney. Misschien heb je die wel eens gezien? Zo niet, moet je ze misschien maar eens bekijken. Dan weet je er gelijk veel meer van!

5 Nesten, gidsen & helpers De hele groep Welpen heet de Horde. Net als een horde wolven. Deze horde is verdeeld in vier groepjes. Die groepjes heten nesten. Elk nest heeft een gids en een helper. Een gids helpt de andere Welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn nest goed gaan. Zoals het opstellen voor het openen en het sluiten en het corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt hij de leiding met kleine klussen. De helper helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is. Ieder nest heeft een eigen kleur bijvoorbeeld blauw, geel of oranje. Dat kun je zien aan het driehoekje op de rechtermouw. Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om zijn rechtermouw, een helper heeft er één. Verzamelen Wat je ook doet, op het moment dat de leiding de hand in de lucht steekt of "HORDE" roept, houd je op waar je mee bezig bent, ben je stil en luister je naar de leiding. Als de leiding vraagt om nestrijtjes te maken, roept de gids de kleur van zijn nest en ga je netjes in een rij achter de gids staan.

6 Je eerste keren bij de Welpen Je bent net nieuw bij de Welpen. Voor de meeste kinderen is dat best wel eng. Een nieuwe plek, allemaal nieuwe gezichten, misschien vind je dat wel helemaal niet leuk! Daarom mag je van ons zo n vier keer komen kijken voordat je mag zeggen of je het écht leuk vindt. Dan kun je op je gemak wennen aan alle nieuwe dingen en zul je zien dat het allemaal best wel meevalt... Na vier keer vragen wij of je bij de Welpen wilt blijven. Als je dat wilt, zorgen wij dat alles geregeld wordt. Je wordt dan lid van de Jan van Hoof-groep en de landelijke vereniging Scouting Nederland. Scouting Nederland? Onze groep is aangesloten bij Scouting Nederland. Daarom word je dus niet alleen lid van onze groep, maar automatisch ook van Scouting Nederland. Je hoort dan bij een hele grote organisatie, samen met nog ongeveer jongens en meisjes in Nederland. Over de hele wereld zijn er wel 38 miljoen scouts! Scouting is bedacht door een meneer uit Engeland, Lord Baden Powell. Hij vond dat jonge kinderen vaker buiten bezig moesten zijn en daarbij ook wat moesten leren. Lord Baden Powell is al een tijd dood, maar zijn idee, Scouting dus, wordt steeds populairder!

7 De installatie Als je hebt besloten lid te worden van Scouting Nederland en van onze groep. Daarom moet je geïnstalleerd worden. Dit is één van de tradities waar we het eerder over hebben gehad. Tijdens je installatie moet jij laten zien dat je een goede Welp kan zijn, door voor alle andere Welpen de Welpenbelofte te zeggen. Als dat goed gaat, mag je je daarna een echte Welp noemen. Je mag dan je eigen Scoutingkleding dragen. Deze Scoutingkleding moet je dan elke week aan, dus daar moet je zuinig op zijn! Iedereen kan dan zien dat je een Welp bent en dat is iets waar je trots op mag zijn!

8 De Horderoep Aan het begin van de opkomst gaan alle Welpen zich verstoppen in hun nest, als iedereen is verstopt roept de leiding 'Woef, woef!'. (dit betekent dat je stil moet zijn.) Op het moment dat een leiding van ons "Yalahii" roept, antwoordt elke Welp direct met "Hii", terwijl hij vanuit het nest naar de raadsrots (in een kring) rent. Als iedereen in de kring staat roept de leiding: "Horde staat". Alle Welpen gaan dan netjes staan met handen langs hun lichaam en met de voeten naast elkaar. Vervolgens roept de leiding de gids en helper van het dienstnest naar voren voor het hijsen van de vlag. Zodra de vlag omhoog gaat roept de leiding: "Horde Saluut". De Welpen maken dan met hun rechterhand een saluut naar de vlag. het saluut maak je met je wijs- en middelvinger gespreid (net als een gespitste oor van een wolf) en de duim op de pink en ringvinger. Als de vlag bovenin is, zegt de leiding: "Saluut af", en de handen mogen dan weer naar beneden. De gids maakt het touw van de vlag vast en salueert net als de helper vervolgens naar de vlag.

9 De gids en de helper lopen terug de kring in en op het moment dat ze terug zijn pakt de leiding die opent de totem en zet hem op de grond. Met een gebaar geeft de leiding aan dat je door je benen moet zakken en op hurken moet gaan zitten met je benen naar buiten en met twee vingers (wijs- en middelvinger) aan iedere hand op de grond. Om de leiding die opent te begroeten (bijvoorbeeld als Hathi opent;) roepen alle Welpen vervolgens: "Hathi, wij doen ons best". Daarna springen de Welpen op en maken met twee handen twee 'wolvenoren' net als bij de vlag. De gids van het dienstnest roept zo hard als hij kan "Djb, djb, djb, djb en knikt daarbij met z'n hoofd in vier richtingen. Na de laatste 'djb' gaat de linkerhand omlaag en roepen alle Welpen: "Wij dob, dob, dob, Woef!" bij "woef' doen alle Welpen eens stap naar voren met de rechter voet en stekken de rechterarm en hand met de vingers gespreid. Na 'woef' gaan de Welpen weer in de houding staan en zegt de gids de Welpenwet op. Betekenissen: Yalahiii - wolventaal voor 'Laten wij gaan jagen' Djb - 'Doe Je Best'. Wij dob, dob, dob, woef' - 'Wij doen ons best'

10 De Welpenwet Bij de Welpen en bij Scouting in het algemeen is het heel belangrijk dat je met anderen kan samenwerken en dat je goed voor elkaar en voor de natuur zorgt. Vandaar dat we een belangrijke wet hebben waar je vanaf de installatie aan moet houden, namelijk de Welpenwet: Deze wet moet je bij de installatie uit je hoofd kunnen zeggen. Een Welp speelt samen met anderen in de jungle Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door. Een Welp zorgt goed voor de natuur. ======================================== De Welpenbelofte Bij het installeren zul je een belofte moeten afleggen waarbij je belooft dat je bij ons heel goed je best gaat doen. Voor de installatie moet je deze belofte uit je hoofd kennen. Tijdens de installatie hoef je hem alleen maar na te spreken: "Ik beloof mijn best te doen; een goede Welp te zijn; iedereen te helpen waar ik kan; en me te houden aan de Welpenwet; jullie kunnen op mij rekenen"

11 Dierennamen Deze moet je goed kennen! Akela - de oude grijze wolf Baloe - de bruine beer Bagheera - de zwarte panter Chil - de wouw Hathi - de olifant Kaa - de slang Mang - de vleermuis Mowgli - het mensenjong Rakscha - de moederwolf Rama - de dolle stier Sahi - het stekelvarken Shere Kahn - de tijger Tabaqui - de jakhals Natuurlijk zijn er nog veel meer namen; deze vindt je terug op onze internetsite: (deze hoef je niet allemaal uit je hoofd te leren )

12

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk Liefste Welp, Eindelijk is het zover, hier is hij en dat speciaal voor jullie Jawel hoor, de splinternieuwe beloftebundel is af! In deze bundel vinden jullie alles wat jullie moeten weten over de belofte.

Nadere informatie

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma!

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Scouting Titus Brandsma Scouting Titus Brandsma is een van de scoutinggroepen in Nederland. In Oss zijn er zelfs al vier scoutinggroepen!! Het komt voort

Nadere informatie

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk toe

Als jullie nog vragen hebben, aarzel niet om ze ons te stellen! We wensen jullie veel plezier en geluk toe Liefste Wolf, In deze bundel vinden jullie alles wat jullie moeten weten over de belofte. De belofteaflegging staat volledig in het teken van het jungleboek, geschreven door Rudyard Kipling. Het gaat over

Nadere informatie

Om jullie kennis over het jungleboek aan ons te testen, moeten jullie het volgende kennen, doen :

Om jullie kennis over het jungleboek aan ons te testen, moeten jullie het volgende kennen, doen : DE TEERPOOTPROEF Liefste welp, Eindelijk is het zover, hier is hij en dat speciaal voor jullie Jawel hoor, de splinternieuwe beloftebundel is af! In deze bundel vinden jullie alles wat jullie moeten weten

Nadere informatie

Pagina : Leeg Links Datum : 11 sep 2010. Chill. Bagheerah. Baloe. Pagina : Leeg Links Datum : 11 sep 2010. Chill. Bagheerah Baloe

Pagina : Leeg Links Datum : 11 sep 2010. Chill. Bagheerah. Baloe. Pagina : Leeg Links Datum : 11 sep 2010. Chill. Bagheerah Baloe Pagina : Leeg Links Chill Bagheerah Baloe Pagina : Achterkant_L Pagina : Voorkant_R Pagina : Leeg Links Chill Bagheerah Pagina : Achterkant_L Baloe Pagina : Voorkant_R Pagina : Leeg Links Datum : 23 sep

Nadere informatie

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners

Inleiding. De leiding van de Verkenners wenst jou een hele fijne en leerzame tijd toe bij de Verkenners Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. Er zijn aantal verschillende soorten scouts. Zo heb je waterscouts, luchtscouts, ruiterscouts, de blauwe vogels en

Nadere informatie

HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli. Rudyard Kipling. in makkelijke taal

HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli. Rudyard Kipling. in makkelijke taal HET JUNGLEBOEK Drie verhalen over Mowgli Rudyard Kipling in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud Over dit boek... 7 De broers van Mowgli... 9 De hongerdans van Kaa... 31 Tijger,

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Scouting is het Engelse woord voor Verkennen waarschijnlijk wist je dat al. De programma s van de verschillende scouts wisselen nogal. De landscouts

Nadere informatie

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch

Infoboekje. voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016. Scouting Lucas s-hertogenbosch Infoboekje voor ouders en leden van de Welpen van de Estahorde 2015-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Colofon Uitgave seizoen 2015-2016 Copyright 2003-2016 Scouting Lucas s-hertogenbosch Disclaimer Aan

Nadere informatie

INLEIDING... 3 DE WET... 4 DE BELOFTE... 4 DE HORDEROEP... 4 Aantreden (openen) welpen:... 4 Sluiten welpen:... 5 STEREISEN 1e STER... 6 1.

INLEIDING... 3 DE WET... 4 DE BELOFTE... 4 DE HORDEROEP... 4 Aantreden (openen) welpen:... 4 Sluiten welpen:... 5 STEREISEN 1e STER... 6 1. Scouting Cay-Noya Itzamma Horde Installatie en 1 e ster Naam welp 1 Inhoud INLEIDING... 3 DE WET... 4 DE BELOFTE... 4 DE HORDEROEP... 4 Aantreden (openen) welpen:... 4 Sluiten welpen:... 5 STEREISEN 1e

Nadere informatie

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn

Installatieboekje. Verkenners. Hendrik van Halewijn Installatieboekje Verkenners Hendrik van Halewijn Inleiding Beste verkenner. Onlangs ben jij overgevlogen van de Esta s of de Welpen of ben je net bij onze groep komen kijken. Je hebt een aantal keren

Nadere informatie

Ik zit in het nest samen met: Ik ben op kamp in: Onze kreet is: Ons kampthema is: Mijn leiding is: Ik ben verkleed als: En zo zien ze eruit:

Ik zit in het nest samen met: Ik ben op kamp in: Onze kreet is: Ons kampthema is: Mijn leiding is: Ik ben verkleed als: En zo zien ze eruit: Paspoort Spel Steenman Welp Zoek de woorden in het rooster Belofte Groet anddruk abouter S Y J C B W X Y P M N R I V M X D A U D X A S R Q R S M Q J N Y P N R I B B D D N F D G W Z W M S P D V U I Q D

Nadere informatie

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP

WELPENBOEK. van. Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP WELPENBOEK van Scoutinggroep Jan Joosten OUDDORP 1 2 Inleiding Je hebt nu een boekje in handen waarin jij en je ouder(s) of verzorgers een heleboel kunnen lezen over scouting. Waarschijnlijk heb je wel

Nadere informatie

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep.

Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Informatie brochure over de welpen van de Erasmusgroep. Beste ouders en toekomstige welp, Van harte welkom bij de Welpen. De komende weken heeft uw zoon de tijd om een indruk te krijgen van wat er zoal

Nadere informatie

Informatieblad voor ouders

Informatieblad voor ouders Informatieblad voor ouders Versie 110908 In dit informatieblad vind u informatie over: Uniform... 2 Installatie... 3 Wet en belofte per speltak... 4 Installatie eisen... 5 Scoutshop en Scoutkast... 6 1

Nadere informatie

In dit document lees je meer over het vernieuwde thema en spelaanbod voor welpen.

In dit document lees je meer over het vernieuwde thema en spelaanbod voor welpen. Alles over het vernieuwde welpenthema Op 15 mei 2010 vond in Utrecht Scouts2day plaats. Voor tienduizenden scouts stond er een uitdagend programma klaar om het 100-jarig jubileum van Scouting in Nederland

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1 6.1.1 Rollenspel Opdracht 1 LICHAAMSTAAL Toon met gebaren en mimiek dat je boos bent. GESPREKSONDERWERP Je vertelt iemand dat je hem of haar wel leuk vindt. Je geeft een aantal complimentjes over wat jij

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje

--------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje --------------------------------------------------------------------------- Informatieboekje Scouting Die Robben Wieringerwerf 2 Ontdek scouting! Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Ons eerste thema van dit nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Dit keer hebben we gekozen voor het thema In de

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE... 4 De horde... 4 Programma... 5/6 Installatie... 6 De Scoutingkleding.. 8 Het zomerkamp... 9 Contributie en financiele

ALGEMENE INFORMATIE... 4 De horde... 4 Programma... 5/6 Installatie... 6 De Scoutingkleding.. 8 Het zomerkamp... 9 Contributie en financiele 1 ALGEMENE INFORMATIE... 4 De horde... 4 Programma... 5/6 Installatie... 6 De Scoutingkleding.. 8 Het zomerkamp... 9 Contributie en financiele acties... 10 Bepalingen... 101 De ouders... 11 Veiligheid

Nadere informatie

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard.

Installatie boekje gidsen. Scouting Sint Maarten Hildegard. Installatie boekje gidsen Scouting Sint Maarten Hildegard. Inhoudsopgave: Aantekeningen: Inleiding Installatie Wat moet je weten om geïnstalleerd te worden Geschiedenis van Scouting Organisatie van Scouting

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

GESCHIEDENIS. De scouts werd opgericht door Baden Powell.

GESCHIEDENIS. De scouts werd opgericht door Baden Powell. BELOFTE GIDSEN GESCHIEDENIS De scouts werd opgericht door Baden Powell. Maar het succesverhaal van Baden Powell was ook in Zele te horen. In 1933 werd door parochiepriester Hypoliet De Smedt, samen met

Nadere informatie

Seizoensboekje 2009-2010

Seizoensboekje 2009-2010 Seizoensboekje 2009-2010 Beste welpen, ouders en/of verzorgers, Het seizoen is al weer een paar opkomsten bezig met weer nieuwe kinderen en nieuwe leiding! Het belooft weer een leuk seizoen te worden.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Scoutinggroep Waterland Monnickendam

Scoutinggroep Waterland Monnickendam Informatie Scoutinggroep Waterland Monnickendam Inhoud Introductie... 3 Over Scouting... 4 Over onze groep... 5 Organisatie... 5 Speltakken... 6 Welpen...7 Scouts...8 Explorers...9 Leiding en bestuur...

Nadere informatie

Informatie. Esta s & Welpen. Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend

Informatie. Esta s & Welpen. Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend Informatie Esta s & Welpen Scoutinggroep Lamoraal van Egmond Purmerend Inhoud Over onze groep...- 3 - Wie zijn de Esta s?...- 5 - Wie zijn de Welpen?...- 6 - Wat doen Esta s en Welpen?...- 7 - Opkomsttijden...-

Nadere informatie

Installatie & uniform

Installatie & uniform Installatie & uniform De installatie ceremonie Wie deel wordt van een nieuwe leeftijdsgroep wordt geïnstalleerd. De installatie is een welkomstceremonie waarbij een jongen of meisje volwaardig lid wordt

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

September - Oktober 2015

September - Oktober 2015 September - Oktober 2015 Beste Welpen en ouders/verzorgers, Jaja, het is bijna weer zover: een nieuw Scoutingseizoen. Dit nieuwe seizoen zal veel nieuws gaan brengen, met als grootste verandering een aantal

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

45 jaar Scouts en Gidsen Oelegem. Leidraad doorheen de festiviteiten

45 jaar Scouts en Gidsen Oelegem. Leidraad doorheen de festiviteiten 45 jaar Scouts en Gidsen Oelegem Leidraad doorheen de festiviteiten Er was eens Beste leden en ouders, Na 45 jaar scouts- en gidsenactiviteiten in Oelegem en omstreken kunnen we menig bladzijde vullen

Nadere informatie

Kabouters & (zee)welpen

Kabouters & (zee)welpen Kabouters & (zee)welpen Kabouters & (zee)welpen Dat jij deze map opendoet, wil zeggen dat je de eer hebt om dit jaar leiding te geven aan kabouters/(zee) welpen. Jouw eerste uitdaging is om al je leden

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Uitdaging om zich te ontwikkelen tot zelfstandige scouts. Scouts willen hun grenzen verleggen en steeds meer zelf verantwoordelijkheid zijn.

Uitdaging om zich te ontwikkelen tot zelfstandige scouts. Scouts willen hun grenzen verleggen en steeds meer zelf verantwoordelijkheid zijn. Module 1: Spelvisie SCOUTS en de activiteitengebieden D. Parlevliet samenvatting v1.0 Spelvisie Scouting is nog steeds gebaseerd op de scoutmethode van Baden-Powell. In de kern is dat het ontwikkelen van

Nadere informatie

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake!

Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Vereniging Informatie voor nieuwe leden Wij heten uw kind en u, als ouder of verzorger, van harte welkom bij Scouting Niftarlake! Scouting is een superleuke, actieve en uitdagende manier om vrije tijd

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet

Uniform: Spijkerbroek Blauwe scoutingblouse Insigne: wit met lelie van scouting Insigne: speltakteken dolfijnen Blauwe dolfijnenpet Den Haag Website http://denhaag.scouting.nl/static/regio/scoutshop.html Waldeck Pyrmontkade 904 Telefoon 070-3106454 Openingstijden woensdag van 13.30 tot 17.00 uur donderdag van 19.00 tot 21.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8 SPEURTOCHT Groep 7 en 8 Met deze speurtocht loop je door het hele park. Door de vragen goed te beantwoorden kun je letters verdienen. Verzamel alle letters uit de dikgedrukte vakjes. Met deze letters kun

Nadere informatie

Op een onbewoond eiland, zijn alle dagen fijn

Op een onbewoond eiland, zijn alle dagen fijn Op een onbewoond eiland, zijn alle dagen fijn Je ziet een schipbreukeling op een vlot door het water drijven. De schipbreukeling roept; Help! Help! Wie kan mij helpen? Weet je wat er gebeurd is? Mijn schip

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT

INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT INFORMATIEBOEKJE 2015/2016 SCOUTING AROODA DORDRECHT 1 INHOUD Inleiding blz. 03 Scoutinggroep AROODA blz. 04 Contributie blz. 05 Bevers blz. 06 Welpen blz. 07 Scouts blz. 08 Explorers blz. 09 Roverscouts

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

MOTIVEREN & STIMULEREN

MOTIVEREN & STIMULEREN INLEIDING INLEIDING Dit boekje hoort bij de vervolgtraining 'motiveren en stimuleren'. In dit boekje gaat het voornamelijk over kunnen, willen en doen. Probeer de stof die we hier beschrijven vooral als

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2

inhoud Informatieboekje Plusscouts Scouting Paulus 2 Infoboekje inhoud Inleiding Contact Scouting op internet Wat is scouting? Speltakken Het uniform Het plusscoutsseizoen Openingsactiviteit/ weekend Overvliegen winter- en zomerweekend Enkele activiteiten

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Vrije basisschool Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke waarden voor onze school Waarom kozen we deze waarden? Ons inspiratieverhaal

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Woordje vooraf. Scoutvriendelijke groeten,

Woordje vooraf. Scoutvriendelijke groeten, Woordje vooraf 28 e FOS De Sperwer De Wolven Heel graag heten wij jullie welkom binnen onze nieuwe wolventak! Met deze bundel willen we jullie op de hoogte brengen van wat onze wolvenwerking inhoud en

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam

Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam Welpenboekje Waterscoutinggroep Van Wassenaer Van Obdam Dit boekje is van:... Net als bij veel andere Scoutinggroepen wordt bij ons elk jaar Sint Jorisdag gevierd, op de zaterdag het dichtst bij

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook Aarde 9 miljoen mensen zijn jarig op de zelfde dag als jij. Dan zijn er veel mensen op de wereld, Mensen zoals jij. Al die mensen, Staan op de aarde, Een aarde van 6000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Medley 5: Liefde is over medley

Medley 5: Liefde is over medley Medley 5: Liefde is over medley Waarom krijg ik geen gehoor John Lamers Waarom krijg ik geen gehoor Als ik je bel Jij bent maar in gesprek Ik kreeg de kous op mijn kop Daarom bel ik op Ik wil je spreken

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten.

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten. Scène 6 SOLDATEN UIT KRETA De soldaten komen op, ze maken muziek. Ze hebben een leider: de Strateeg. De Atheners verzamelen zich, waaronder de zeven meisjes en zes jongens die uitgekozen worden als offer

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK. Wat is dat? Eva van de Sande. Radboud Universiteit Nijmegen WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Wat is dat? Eva van de Sande Radboud Universiteit Nijmegen EERST.. WETENSCHAPSQUIZ 1: Hoe komen we dingen te weten? kdsjas Google onderzoek boeken A B C 1: We weten dingen door

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL

Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Informatieboekje WWW.SCOUTINGWILLIBRORD.NL Wat, Waar en voor wie? Scouting Willibrord is één van de drie scoutinggroepen te Wassenaar. De staf van een scoutinggroep bestaat alleen uit vrijwilligers die

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie