Bijlage 4. Bijdragen van partners

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 4. Bijdragen van partners"

Transcriptie

1 Bijlage 4. Bijdragen van partners

2 Bijdrage aan CLICK vanuit de Metropoolregio Amsterdam 1 Stad/regio/provincie Marike ter Linden Economische Zaken terlinden@ez.amsterdam.nl 2 Ambities van de Metropool Regio Amsterdam (Almere, Hilversum, Zaanstad, Haarlem, Amsterdam) 3 Verwachting bij CLICK Creatieve Industrie is een van de zeven clusters waar de Amsterdam Economic Board op inzet. De Amsterdam Economic Board zet in op 4 iconische initiatieven die sectoroverstijgend zijn. De Board is opdrachtgever van deze initiatieven en de The Amsterdam Campus is daar 1 van. De ambitie van het Creatieve Cluster is om de meest Creatieve metropolis van Europa te worden. Op dit moment is de omvang van de Creatieve Industrie in de Metropool Regio Amsterdam ongeveer banen en het cluster laat (ondanks de neergaande economie) groei zien. Amsterdam wil samen met andere creatieve steden de creatieve kracht van Nederland internationaal neerzetten en samenwerken met andere creatieve regio s in Europa. Amsterdam heeft ingezet op een trekkersrol in de European Creative Industrie Alliance en deze ook verworven. Amsterdam heeft het hele spectrum van de creatieve industrie gevestigd in de regio. Het speerpunt voor Amsterdam is om deze breedte ook te willen bedienen. Amsterdam heeft gezien de landelijke verdeling van specialisaties de meest toegevoegde waarde op CI next, Cultural Heritage, Media ICT, en Next Fashion en wil graag op samenwerken binnen het nationale initiatief. CLICK draagt zorg dat alle partijen zich actief inzetten om de aan gezamenlijk geformuleerde ambitie te realiseren. CLICK draagt zorg dat de verantwoordelijkheden die we met de gestelde ambitie op ons nemen, op verantwoordelijke wijze worden verdeeld tussen de creatieve steden. CLICK is een toegankelijk loket voor het bedrijfsleven om gebruik te maken van bestaande kennis en voor het ontwikkelen van nieuwe kennis. Amsterdam kan de kennis, netwerk en ervaring van CCAA hiervoor inbrengen. CLICK ontsluit de kennis/kunde van de creatieve innovatienetwerken voor bedrijfsleven binnen diverse economische sectoren. CLICK stimuleert samenwerking/ kruisbestuiving tussen de creatieve innovatienetwerken. CLICK zorgt voor de financial engineering: de ambities binnen de diverse innovatienetwerken en onderlinge uitwisseling te financieren. CLICK zorgt voor de coördinatie van de lobby voor Creatieve Industrie binnen het Rijk (tussen de andere Topteams) en richting Europa (vanuit ECIA). CLICK zorgt voor goede verbindingen tussen netwerken waardoor cross-overs ontstaan en de regio agenda s aansluiten tot een nationale agenda en aansluiting EU agenda.

3 4 Bijdragen - inhoudelijk Projectmatig: The Amsterdam Campus is een fysieke en virtuele ontmoetingsplaats waar bedrijven en kennisinstellingen in de creatieve sector met verschillende subsectoren- en de ICT sector elkaar makkelijk kunnen vinden voor concrete projecten. Eerste Kickstartprojecten Media Studies, Grand Societal Challanges, Minor THNK, Media Future week. THNK, Amsterdam School of Creative Leadership Open Data, Open Data Exchange is gericht op het ontsluiten data van lokale overheden en het mogelijk maken van combinaties met andere databronnen. De focus ligt op het openen van de data van lokale overheden waarbij de Gemeente Amsterdam een voortrekkersrol neemt en via een actief programma kennis en technologie deelt. European Creative Industrie Alliance: Dit is een samenwerkingsverband van zes Europese steden, waaronder Amsterdam, Barcelona en Berlijn. Het platform zal zich de komende drie jaar buigen over het versterken van de creatieve industrie binnen Europa. Zo zal er aandacht worden besteed aan financiering, intellectueel eigendomsrecht en clustervorming. Creative Amsterdam: Kennis, Ondernemerschap, cross-overs met andere sectoren, export netwerk en ervaring samenwerking met 7 creatieve steden (businessplan voor volgende fase is nog in ontwikkeling). EU Cross Innovation: Amsterdam is onderdeel van het project cross-innovation waarbinnen best-practices voor modellen op het vlak van cross-sectorale innovatie worden uitgewisseld en getest. Dit project start in Er doen 11 steden aan dit project mee, waaronder Birmingham, Berlijn en Rome. Overige relevante investeringen: Amsterdam investeert circa 6 miljoen in broedplaatsen. Het Bureau Broedplaatsen ontwikkelt de komende tijd ketenbroedplaatsen waarbij er per gebouw wordt gedifferentieerd naar huurders, doorstroom en inhoudelijke kwaliteitseisen van de output. Amsterdam investeert ten minste 80 miljoen via het Kunstenplan. Amsterdam investeert in de organisatiegraad en de triple helix samenwerking van de sector via de Amsterdam Economic Board. Deze Board heeft een trekker voor de Creatieve Industrie, een kerngroep, een clustertafel en clusterondersteuners (clustermanagement en beleidsadvies) om samen de ambities die gesteld zijn in de Kennis en Innovatie Agenda van de Regio te realiseren. De regio toont hiermee de ambitie om te investeren in het cluster. Het cluster Creatieve Industrie heeft daarbinnen een hoog ambitie niveau neergezet in de Kennis en Innovatie Agenda. Amsterdam heeft veel geïnvesteerd in evenementen voor de creatieve industrie zoals bijvoorbeeld PICNIC.

4 5 Bijdragen - organisatorisch Secretarisrol voor de Creative Council, adviesorgaan voor CLICK Bestuursverantwoordelijkheid vanuit The Amsterdam Campus in CLICK De organisatie voor The Amsterdam Campus (waarin The Amsterdam Campus een rol kan spelen in de organisatie van CLICK) International Gateway: verbindingen met buitenland op gebied van beleid en onder condities op export en ondernemerschap De nationale expertise samenbrengen en naar een internationaal platform tillen: European Creative Industrie Alliance Programmamanagement voor Cultural Heritage en CI Next (bussinesinnovation), bij Media & ICT en Fashion Next kunnen we een actieve rol op ons nemen vanuit The Amsterdam Campus. Goede samenwerking tussen de networks in The Amsterdam Campus/ Media Valley. Een voortrekkersrol op deze netwerken ligt voor de hand omdat het regionale zwaartepunt (zowel economisch als inhoudelijk) voor deze netwerken binnen de Metropoolregio Amsterdam ligt. Via de Amsterdamse Innovatie Motor investeert de regio in de het Media, ICT en Mode cluster op het gebied van ondernemerschap, netwerkvorming en projectontwikkeling.

5 6 Aansluiting bijdragen op CLICK 1. CLICK valorisatie: Amsterdam zou met THNK en Events van de Campus de innovatienetwerken kunnen faciliteren om kennis uit te wisselen en te ontsluiten voor bedrijven uit diverse sectoren. Het AIM werkt in het programma Kennis, Kunde, Kassa met universiteiten en hogescholen aan valorisatie door middel van clusterbijeenkomsten en matchmaking tussen kennisinstellingen en bedrijven. In Kennis, Kunde, Kassa werken de Kamer van Koophandel, Syntens, Amsterdam in Business samen voor de clusters, onder de coördinatie van de clustermanager. Voor creatieve industrie zal dit verlopen via The Amsterdam Campus. 2. CLICK international gateway: kan de nationale innovatieagenda internationaal onder de aandacht brengen in de European Creative Industrie Alliance. Via Amsterdam Marketing kunnen we de samenwerking rond Creatieve Industrie internationaal onder de aandacht brengen. 3. CLICK agenda: Amsterdam zou Media & ICT in relatie kunnen brengen tot digital Media, Kunsten, en creatieve zakelijke dienstverlening. Concreet kunnen de programma s voor Open Data (waardecreatie door middel van nieuwe business modellen die door creatieven worden opgezet en vermarkt) en Amsterdam Smart City (bij elkaar brengen van innovatie, technologie, gedragsverandering en duurzaamheid) inbrengen. Amsterdam kan een actieve bijdrage leveren bij Next Fashion vanuit AIM en het modecluster daarachter. - de research wensen en agenda s in van de modebedrijven en opleidingen van de Metropoolregio Amsterdam - advies op het gebied van ondernemerschap - ondersteuning bedrijven (nieuw en gevestigd) met kerncijfers en talent matching - ondersteuning bij de aansluiting op de logistieke keten (in samenwerking met AAA, Amsterdam Airport Area) - samenwerking en afstemming van evenementen in Amsterdam en overige Modesteden in NL (Arnhem, Den Haag en Utrecht) Amsterdam zou voor CI NeXt kunnen aansluiten met Next - Multi-disciplinary Ecosystems: innovatie van binnenuit en van buitenaf. - concreet brengen we THNK, The Amsterdam Campus en het Cross Innovation project (Creativeit en Voedsel, Gaming en Health) in. - daarnaast zetten we via AIM in op internationale handel met name bij met BRIC landen. De BRIC landen groeien als markten voor creatieve industrie. We ondersteunen met handelsmissies, assisteren bij het opzetten van Joint Ventures (match making). 8 Financiering bijdragen De omvang van de iconische initiatieven van de Amsterdam Economic Board is voor: 1. The Amsterdam Campus/THNK circa 3 mio 2. Open Data circa 3 mio Hierbij gaat het om de periode 2012/2013. De kosten worden triple helix verdeeld. De matchingstrategie van middelen wordt na positief advies van de Board ingezet. Overige relevante investeringen in de creatieve industrie Broedplaatsen circa 6 mio Creative Amsterdam circa 1,7 mio Kunstenplan ruim 80 mio

6 9 Nieuwe ideeën/kansen Voor CLICK 10 Tijdlijn concretisering bijdragen CLICK geeft een impuls aan Samenwerking binnen de sub sectoren van creatieve industrie Impuls voor specialisaties binnen sub sectoren voor de creatieve industrie en de organisatiegraad van de sector Verbinden van de creatieve industrie aan andere economische sectoren Benutten EU fondsen en regelingen Benutten van de uitvoerende organisaties van de Amsterdam Economic Board (AEB) (AIM en KvK) die een cross sectoraal ecosysteem ontwikkeld waar met name tussen de creatieve industrie en financieel zakelijke dienstverlening, ICT, toerisme en duurzaamheid uitstekende matches tot stand kunnen komen. Benutten van European Creative Industrie Alliance CIA netwerken met andere creatieve clusters zoals ECCE, Organza, Bcreative en EMMIA. De investering in CLICK loopt via The Amsterdam Campus. De investeringen worden gefaseerd. Financiering wordt vrij gemaakt voor de eerste fase van de projecten (2012/2013), maar de projecten hebben een doorloop tijd tot De grove begroting van the Amsterdam Campus is 25 mln tot 2020

7 Regiobijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief 1 Stad/regio/provincie Naam en contactpersoon Gemeente Arnhem: Esther Ruiten, senior adviseur creatieve industrie. Verantwoordelijk voor het stimuleren van het cluster Mode & Vormgeving. esther.ruiten@arnhem.nl; / Provincie Gelderland: Dominique Binkhorst, beleidsmedewerker economie. Verantwoordelijk voor CI, maakindustrie en ondernemerschap. 2 Ambities van stad/regio/provincie voor CI Welke ambitie heeft de regio voor de Creatieve industrie? De regio focust binnen de creatieve industrie op het cluster Mode & Vormgeving met Arnhem als bron, centrum en etalage. Dit biedt kansen voor heel Gelderland en levert een bijdrage aan nationale doelstellingen. De gemeente Arnhem heeft dit een aantal jaren geleden in de Economische Agenda Arnhem 2015 vastgelegd. Uniek en onderscheidend, volop groeipotentie. Samen met provincie Gelderland en ArtEZ is vorig jaar het Masterplan Mode & Vormgeving vastgesteld. Doel: het cluster zowel economisch als cultureel beter laten renderen. Door: versterken infrastructuur, stimuleren ondernemerschap, promotie (o.a. Arnhem Mode Biënnale), kennis & innovatie. Naast versterking van de sector zelf, stimuleren we dat de creatieve sector wordt ingezet bij innovatieprocessen/crossovers in het MKB en de Gelderse topsectoren food, health en energie&milieu (Economische Visie Gelderland ). Daarbij spelen o.a. de Regionale Centra voor Technologie een rol. Ambitie daarbij is op te schalen naar Oost-Nederland. Een programma cultureel en creatief ondernemerschap is in voorbereiding. Tevens wordt ingezet op het versterken van het organiserend vermogen in de CI: het verbinden van de 4 O s. Er zijn in de regio veel partijen actief die ook goed samenwerken. Eén organisatie waar alle lijnen samenkomen ontbreekt echter nog. De stichting Dutch Fashion & Design Center (DF&DC) heeft hiervoor het initiatief genomen. Provincie en gemeente zijn opdrachtgever. 3 Verwachting bij CLICK 4 Bijdragen - inhoudelijk Wat verwacht regio dat CLICK kan betekenen voor regio? De CLICK/netwerken sluiten aan bij de regionale kracht en het regionale organiserend vermogen. Van belang om die regionale kracht (van kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid) te benutten, te behouden en van daaruit verbindingen te leggen. Vanuit de regio kan worden bijgedragen aan de nationale doelstellingen van CLICK/NL en vice versa kan CLICK bijdragen aan het realiseren van de regionale ambities. Door bv. te zorgen voor goede verbindingen tussen de netwerken waardoor crossovers ontstaan, gezamenlijke promotie, internationalisering, aansluiting Europese agenda e.d. Welke bijdrage kan de regio leveren om inhoudelijke doelstellingen te realiseren? Vanuit de regio lopen verschillende initiatieven die een bijdrage leveren aan het realiseren van de inhoudelijke doelstellingen van de kennis- en innovatieagenda. Een niet uitputtend overzicht. We zijn met onze partners voortdurend verder aan het bouwen en creëren en grijpen kansen daar waar mogelijk. - Masterplan Mode & Vormgeving (zie hiervoor) - Gelderland Valoriseert Initiatief van ArtEZ, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboud Universiteit en stichting DF&DC en stichting KIEMT. Provincie, gemeente en regionale bedrijfsleven zijn

8 actief betrokken en medefinancier. Focus op 3 sectoren waaronder creatieve industrie. - Regionale Centra voor Technologie in Gelderland: makelaars koppelen de vragen van MKB-ondernemers aan andere MKB-bedrijven of kennisinstellingen. In de regio Arnhem is het Platform Creatieve Technologie actief. - Modekwartier Arnhem: biedt woon-, atelier en winkelruimte aan (inmiddels 50) ondernemers in de mode & accessoires. Versterking van de modeketen staat hierbij centraal. - Labs en incubatoren: de Arnhem Mode incubator (in het Modekwartier) biedt werkplekken voor jong modetalent en coaching, training en lezingen. Bij de Arnhem Fashion Factory worden monstercollecties voor ontwerpers gemaakt. Daarbij wordt samengewerkt met ArtEZ en Rijn IJssel (MBO). Bij de HAN zit een FabLab. Een plek voor designers is in ontwikkelling. Inzet is de keten en het ecosyteem verder te versterken met onderzoek en experiment: Modelab Arnhem. - Arnhem Mode Biennale: internationaal toonaangevend evenement op het gebied van innovatieve modevormgeving. Levert een bijdrage aan profilering en internationalisering van CLICK. Daarnaast vinden meerdere keren per jaar andere mode events plaats. - Modekern Arnhem: richt zich sinds 2011 op het verwerven, ontsluiten, onderzoeken en presenteren van modearchieven van Nederlandse modeontwerpers (Cultural heritage). Betreft een samenwerking tussen ArtEZ, Gelders Archief, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en Premsela. De eerste 3 archieven zijn inmiddels verworven. Via een groeimodel wordt verder uitgebouwd. - ARCCI: Arnhems Centrum voor Creatieve Economie en Innovatie: samenwerkingsverband van de lectoraten Kunst, Cultuur & Economie (Dany Jacobs), Modevormgeving (José Teunissen) en Innovatie in de Private sector (Jan Jurriëns) van ArtEZ en HAN. In ARCCI komt kennis en onderzoek op het gebied van de creatieve industrie samen. - Europees project Organza: een netwerk van 13 partners uit 9 middelgrote creatieve steden en regio's in Europa dat zich richt op nieuwe (beleids)initiatieven op het gebied van de creatieve economie. De gemeente Arnhem is Lead Partner en werkt nauw samen met ARCCI dat namens ArtEZ medeverantwoordelijk is voor de inhoudelijke ontwikkeling van het project. Meer informatie op In het kader van het project zijn we bezig met een pilot gericht op financieringsinstrumenten. Daarbij leren we van interessante initiatieven bij andere partners. Doel is om in de regio een investeringsinstrumentarium voor (innovatie in) de CI te realiseren. Participatie Maatschappij Oost en provincie zijn daarbij actief betrokken. Flankerend: - Ruimte voor creatieve milieus: Arnhem investeert samen met corporaties en ontwikkelaars in de verdere ontwikkeling van (permanente) werkruimtes en woon-werkruimtes voor de creatieve sector. - De Cultuurnota Stroom is begin februari 2012 door de raad vastgesteld. Uitgangspunt is meer samenwerking, innovatie en flexibiliteit in de cultuursector. Met daarbij focus op cultureel ondernemerschap en meer ruimte voor experiment, bv. door het instellen van tijdelijke ontwikkelzones (regelluw) in bepaalde delen van de stad. - In Arnhem is een aantal platforms actief: Ontwerp Platform Arnhem (OPA), Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CASA) en GANG (kunstenaars). Ze werken samen vanuit 1 locatie Showroom Arnhem waar ontwerpcafés, presentaties, discussies, tentoonstellingen e.d. worden georganiseerd rondom actuele ontwerpissues en maatschappelijke thema s.

9 5 Bijdragen - organisatorisch 6 Aansluiting bijdragen op CLICK Welke bijdrage kan regio leveren op organisatorisch vlak? - In de opdracht voor de doorontwikkeling van DF&DC (zie 2.) staat een goede borging met CLICK voorop. Dat geldt ook voor de valorisatieinfrastructuur die momenteel wordt neergezet. - ARCCI vervult een trekkers- en regiefunctie voor de Innovatieagenda Next Fashion (lector Modevormgeving, José Teunissen, samen met Modint). Lector KC&E (Dany Jacobs) is lid van het kernteam CI Next. Hoe sluiten de bijdragen van de regio aan op de plannen van het Topteam zoals verwoord in Agenda en Innovatiecontract? Prima, vanuit de regio zijn we dan ook actief betrokken bij de plannen. - Trekkers- en regierol agenda Next Fashion van waaruit ook wordt samengewerkt met het modecluster in de regio Amsterdam en verbindingen worden gelegd met technische en duurzame textiel in Twente en biobased materialen zoals op de WUR. - Aansluiting op agenda CI Next (zoals programma creatieve verdienmodellen). 7 Financiering bijdragen Welke bedragen zijn hiermee gemoeid? Er is en wordt door regionale overheden (provincie en gemeente), kennisinstellingen en bedrijfsleven in de regio meerjarig fors geïnvesteerd in de CI. Het gaat grosso modo om 2 miljoen per jaar vanuit de regionale overheden (EZ en Cultuur). We sommen niet alles op. De belangrijkste bijdragen voor projecten en organiserend vermogen zijn: - Masterplan Mode & Vormgeving: 2,8 mln voor 4 jaar - Gelderland Valoriseert: 1,9 mln voor 6 jaar (waarvan ca 1/4 voor CI) - RCT-netwerk: 3 mln voor 4 jaar (waarvan 1/7 voor CI) Er is ruim voldoende draagvlak om nieuwe initiatieven te ondersteunen. We willen investeren in projecten op het gebied van mode & duurzaamheid, mode & technologie, business innovation (creatieve verdienmodellen) op voorwaarde dat Arnhemse partners hierbij actief betrokken zijn c.q. een grote rol spelen. 8 Nieuwe ideeën/kansen Voor CLICK 9 Tijdlijn concretisering bijdragen Welke nieuwe kansen ziet de regio ontstaan voor CLICK of door het oprichten van CLICK? - Versterking nationale en internationale positie van de CI - Een impuls voor regionale ambitie - Intensivering samenwerking en kennisuitwisseling verschillende steden - Toegang tot elkaars netwerken - Gezamenlijke profilering m.n. internationaal - Aansluiting op de EU-agenda en EU-netwerken Welke tijdshorizon hebben de voorstellen uit 4)? Meerjarig. Zie hiervoor.

10 Regiobijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief 1 Stad/regio/provincie Naam en contactpersoon Gemeente Eindhoven / Brainport regio Eindhoven Sophie van Hof-Rubens Sector Strategie Strategisch Adviseur (Design & Innovatie) / s.van.hof@eindhoven.nl 2 Ambities van stad/regio/provincie voor CI Welke ambitie heeft de regio voor de Creatieve industrie? Het is de ambitie van de spelers in het design- en technologie ecosysteem in de regio Eindhoven (waaronder de gemeente Eindhoven) om Brainport Eindhoven te ontwikkelen tot hèt Europese designcentrum voor producten en productservices: designexcellentie in internationaal perspectief gekoppeld aan internationaal excellente (hight tech) ontwikkel- en maakvaardigheden. Niet alleen om een robuuste bijdrage te leveren aan de verdiencapaciteit van de BV Nederland, maar ook om die producten en diensten te leveren die een antwoord geven op de grote maatschappelijk vraagstukken In (Brainport regio) Eindhoven zijn design (ingebed in, maar zeker ook aanjager van een breed creatief klimaat) en de industrie al lang bondgenoten. De alliantie tussen technologie en ontwerp heeft geresulteerd in commerciële succesvolle producten en diensten, wereldbekend design, een brede industriële basis en een uniek en nauw vervlochten netwerk van onderzoekers, ontwerpers en makers zowel in de publieke als in de private sector. In deze regio worden de relevante intelligente producten en diensten van de toekomst ontworpen, geëngineerd, gemaakt en vermarkt. In nauwe samenwerking met de eindgebruiker (in living lab omgevingen) zodat producten en diensten ontwikkeld worden waaraan (maatschappelijk) echt behoefte is. Design is de bron van vernieuwing op het kruispunt van diverse (technologische) disciplines en biedt daarmee grote kansen voor de BV Nederland. Specifiek in relatie tot de EU2020 Grand Challenges (zorg, vergrijzing, energie, mobiliteit, ). Brainport is onderdeel van maar liefst 7 van de 9 topsectoren, waarmee deze regio, specifiek op de cross-overs een belangrijke rol kan spelen om vernieuwing en versnelling te realiseren en Nederland in de wereldwijde top van innovatieve landen te houden. Design & Innovatie zijn voor de gemeente Eindhoven dan ook dè speerpunten van beleid. Deze focus is in eerdere colleges ingezet en inmiddels ook verankerd in meerjarenplannen en begrotingen (coalitieonafhankelijk, langdurig). Op tal van gemeentelijke taakvelden worden designers betrokken bij de ontwikkeling van creatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken: openbare ruimte, zorg en gezondheid, WMO, veiligheid, duurzaamheid, sociale cohesie, educatie,. Daarmee levert de creatieve industrie niet alleen een economische bijdrage aan land en regio, maar draagt ze ook bij aan een beter leven voor onze inwoners. Design en innovatie zijn de enige onderdelen waarin de gemeente Eindhoven in deze collegeperiode substantieel extra investeert (een structurele / meerjarige intensivering van 1 miljoen/jaar in design en 2 miljoen/jaar in innovatie). Dit in tijden van grote bezuinigingen (56 miljoen per jaar). 3 Verwachting bij CLICK Wat verwacht regio dat CLICK kan betekenen voor regio? b Gezamenlijkheid/gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel (kennisinstellingen/ bedrijven/creatieven en overheden) waarbij vanuit een win-win relatie ingezet wordt op excellent onderzoek, valorisatie

11 b b b b b b van kennis en de ontwikkeling van producten en diensten waaraan daadwerkelijk behoefte is. Verhoging van de organisatiegraad waarbij creatieven, kennisinstellingen èn industrie elkaar makkelijker vinden Creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken waarvoor we als overheden aan de lat staan (immers focus op de EU Grand Challenges) Kapitaliseren op sterktes van de verschillende regio s (NL als Stadstaat)/ samen sterker en een krachtig internationaal profiel Kennisdeling / kennis toegankelijker voor (kleine) creatieve ondernemingen Verbinden van de Regionale agenda s tot een nationale agenda en aansluiting op de Europese agenda!! Daar ook m.n. de kansen verzilveren! CLICK//NL die de verbindingen dwars door de netwerken weet te maken 4 Bijdragen - inhoudelijk Welke bijdrage kan de regio leveren om inhoudelijke doelstellingen te realiseren? Uniek Samenwerkingsmodel b Een unieke samenwerkingsmodel binnen Capital D / Design Cooperation Brainport. Een leden-organisatie bestaande uit de spelers in het designen technologiewerkveld (overheden, kennisinstellingen, bedrijfsleven (van multinationals tot individuele creatieven / ZZP-ers) en studenten). Een samenwerkingsmodel waarin het werkveld (de ledenraad) aan de lat staat en gezamenlijk de koers / strategie uitzet en krachten bundelt in de uitvoering. Bijdragen aan projecten en programma s b Bijdragen door gemeente Eindhoven aan projecten en programma s: o Designprogramma is 1,5 miljoen/jaar o Innovatieprogramma is 2 mln / jaar. b Aansluiting bij / mede financiering van (projecten en activiteiten) van CLICK//Networks m.n. Smart Design Solutions, CI Next (o.a. Designing Demand, Flexpool), Gather (Serious Gaming) Challenges b Challenges rondom maatschappelijke vraagstukken (voorbeeld van een challenge die we onlangs uit hebben gezet binnen de creatieve industrie was Challenging de WMO ) Internationalisering Creatieve Industrie b Project Internationaal Podium voor Design (gericht op bevorderen export / internationalisering van Designers, alsmede het positioneren van de regio Brainport als Creatieve hotspot t.b.v. het aantrekken van bedrijvigheid en (internationaal) talent en kenniswerkers). b Reizende tentoonstelling Dutch Design Awards gericht op de internationalisering van de Nederlandse (brede) creatieve industrie. Focus op die landen waarmee voor (de BV) Nederland lucratieve samenwerking te ontwikkelen is. b EU-project PROUD (People, Research & Organisations using Design for co-creation & innovation) gericht op de ontwikkeling van creatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken door designers i.s.m. MKB bedrijven en maatschappelijke organisaties. Gericht op bevorderen goed designmanagement door (MKB)ondernemingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Inclusief opzet reizende materialenbank. I.s.m Capital D-Design Cooperation Brainport als lead partner. b EU project Innovate Dementia waarin o.a. Gemeente Eindhoven en TU-

12 b e Industrial Design partners zijn. Gericht op ontwikkeling en productie (bedrijfsleven) van creatieve oplossingen voor dementiepatiënten. EU-project N-DME (opvolger van EU project Design Management Europe gericht op invoeren / waarderen van goed design management binnen organisaties. Eindhoven Lead partner) Onderzoek en Onderwijs b Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt en doorlopende leerlijnen MBO- HBO-WO. Hele onderwijsketen in Ehv: Eindhovense School / Sint Lucas Design Academy Eindhoven + Fontys Hogescholen (o.a. ICT & Game Design, ICT en Media Design), TU-e Industrial Design, maar tevens nauwe aansluiting op creatieve opleidingen aan NHTV Breda (Games & Media) en Fontys Hogescholen Tilburg. b Convenanten (en samenwerkingsprojecten met deze kennisinstellingen) Broedplaatsen en faciliteiten b Broedplaatsen voor Creatieve Industrie in Eindhoven via de Stichting Ruimte b Mede financiering Open Innovation Space Design bij CapitalD (financieringsfonds) waarin het creatieve werkveld gezamenlijk (nieuwe) producten en diensten kan ontwikkelen en uittesten en waar faciliteiten kunnen worden gedeeld. Evenementen b Evenementen: Dutch Design Week, Dutch Design Awards, GLOW, STRP-festival b Dutch Technology Week b Eindhoven is de trekker van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018 (BCH 2018). Open Data b Project Open Data binnen de gemeente inclusief Challenges om Apps te ontwikkelen. Virtueel innovatieplatform b Virtueel Innovatieplatform (onderdeel lokaal Innovatieprogramma) t.b.v. verbinding creatieve industrie / maakindustrie/ kennisinstellingen en projectontwikkeling. Innovatief Aanbesteden b Gemeente Eindhoven is partner in het EU-project SPEA (Call binnen het 7 e kaderprogramma PPI: Public Procurement for Innovation) b Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) is partner in EU-project SWEEPS inzake voorconcurrentieel aanbesteden alsmede in het EUproject TRANSFORM gericht op het opzetten van een Europees netwerk van innovatieve aanbesteders b Wethouder EZ van de gemeente Eindhoven is Ambassadeur Innovatief Aanbesteden binnen de G32 alsmede lid van de regiegroep Innovatief Aanbesteden die door EL&I is ingericht t.b.v. de topsectoren. 5 Bijdragen organisatorisch Welke bijdrage kan regio leveren op organisatorisch vlak? b De Brainport regio Eindhoven wil graag de start en exploitatie van CLICK//NL faciliteren in het hart van de Nederlandse Industrie Het innovatieve vermogen van Nederland concentreert zich voor een belangrijk deel in Brainport regio Eindhoven en het gebied daaromheen. Multinationale ondernemingen en innovatieve bedrijven uit het MKB zijn nauw verbonden met top-kennisinstellingen (bijvoorbeeld de Design Academy Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven en TNO Industrie & Techniek) en vormen een dynamisch en productief innovatie- ecosysteem. Op de High Tech Campus Eindhoven (de slimste vierkante kilometer van Nederland) werken in

13 een open innovatie model meer dan 100 ondernemingen aan de producten en diensten van morgen. De economische impact van het Brainport ecosysteem reikt verder dan de regio Eindhoven. Via toeleverketens zijn grote delen van de Nederlandse maakindustrie in economische, creatieve of technologische zin verbonden met Brainport. Speerpuntsectoren zijn High Tech Systemen en Materialen, Chemie, Lifetec, Automotive (smart mobility), Food (technology) en Design; Brainport regio Eindhoven is hiermee sterk in zeven van de negen door het Kabinet benoemde Topsectoren. b b Kantoor Brussel en netwerken t.b.v. internationalisering Creatieve Industrie / CLICK via: o Kantoor Brussel van Brainport regio Eindhoven (3 FTE) gericht op beleidsbeïnvloeding en maximale aansluiting op (kansen die) EU-programma s bieden. Kantoor Brussel van Eindhoven kan mede ingezet worden als liaison naar/van voor CLICK//NL o Eindhoven is voorzitter van het Eurocities Culture Forum (wethouder Schreurs) en voert tevens het ambtelijk secretariaat. Dit (bestuurlijk èn ambtelijk) netwerk heeft 80 vaste leden (Europese grote steden met minimaal inwoners) en kan benut worden door en voor CLICK. o Eindhoven als voorzitter van het Eurocities Culture Forum en Warschau als voorzitter van het Eurocities Economy Forum werken nauw samen in de Eurocities werkgroep opgericht inzake Creatieve Economie. Ook hier kan CLICK optimaal op aansluiten. o Lidmaatschap ERRIN (European Regions Research & Innovation Network): Eindhoven één van trekkers binnen Werkgroep Design o Eindhoven = Vertegenwoordiger van de creatieve steden in de nationale programmagroep Dutch Design Fashion & Architecture (DDFA) o Internationaal Netwerk van sterke Creatieve internationale regio s waarmee in diverse projecten intensief wordt samengewerkt: Helsinki (World Design Capital 2012), Essen, Parijs, Kortrijk, Lancaster, Londen, Istanbul, Bejing. Met Taiwan is onlangs een Memorandum of Understanding ondertekend. o Designweeks.org: Eindhoven is verbonden met Londen, Helsinki, Bejing en Istanbul in het samenwerkingsverband designweeks.org. gericht op internationalisering en de gezamenlijke ontwikkeling en uitwisseling van kennis en formats. o Global Design Cities Organization: Eindhoven is lid van het wereldwijde netwerk van designsteden Global Design Cities Organization met daarin o.a. Bejing, Ankara, Taipei, Seoul, Istanbul, Helsinki, Kaapstad, Guangzhou. o Design Management Europe Netwerk: Eindhoven is één van de 5 founders /bestuursleden. o Lidmaatschap Europese ECCE Innovation Netwerk o Lidmaatschap European Creative Business Network Liaisonfunctie in de cross-overs naar andere topsectoren (7 van de 9 in Brainport regio Eindhoven sterk vertegenwoordigd) 6 Aansluiting bijdragen op CLICK Hoe sluiten de bijdragen van de regio aan op de plannen van het Topteam zoals verwoord in Agenda en Innovatiecontract? Inhoudelijk: b Op agenda Smart Design Solutions (groot aantal projecten en programma s) b Op agenda CI Next (met programma s als Designing Demand en Flexpool)

14 7 Financiering bijdragen 9 Nieuwe ideeën/kansen Voor CLICK 10 Tijdlijn concretisering bijdragen b Op agenda Gather (projecten Serious Gaming) b Op ambities van CLICK inz. Internationalisering (zie hierboven) b Op aansluiting EU agenda en EU netwerk b Op ambities om CI rol te laten spelen in de crossovers naar andere topgebieden b Op Human Capital Agenda: focus op doorlopende leerlijnen (zie hierboven) b Op ambities innovatiegericht inkopen b In de internationale profilering van de Nederlandse Creatieve Industrie (Dutch Design Weeks, voortrekkersrol in designweeks.org, Dutch Design Awards reizende tentoonstelling, EU-projecten) b Gunstig klimaat voor creatief talent (broedplaatsen, betrekken creatieve industrie bij gemeentelijke vraagstukken, etc ) Welke bedragen zijn hiermee gemoeid? Designprogramma: 1,5 mln /jaar (incl. DDW en DDA) Innovatieprogramma: 1 mln in ,5 mln in 2013 en 2 mln/jr vanaf 2014 Open Innovation Space ,- in 2012 Stichting Ruimte: ,- / jr STRP-festival: / jr (2013 e.v.) Glow: ,- /jr Dutch Technology Week: ,-/jr BCH mln (Eindhoven), 50mln (Provincie) (2012 t/m 2018) PROUD ( ) Innovate dementia ( ) Innovatief aanbesteden: p.m. Open Data project: p.m. Internationaal Podium Design ,- (2012) Accomoderen CLICK//N / jaar in 2012 en 2013 (waarvan ,- in kind voor huisvesting, office support, kantoor Brussel, communicatie & Public Affairs en /jaar bijdrage voor de programmadirecteur) Welke nieuwe kansen ziet de regio ontstaan voor CLICK of door het oprichten van CLICK? b Eén NL-Agenda Creatieve Industrie b Aansluiting op de Industrie b Aansluiting op HTSM b Samenwerking Sectorinstituut Creatieve Industrie b Europese uitbreiding CLICK//NETWORKS Welke tijdshorizon hebben de voorstellen uit 4)? Bijdragen zijn concreet: Budgetten Design en Innovatie zijn structureel in (meerjaren)begroting verwerkt ( e.v.)

15 Regiobijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief 1 Stad/regio/provincie Naam en contactpersoon Regio Utrecht Derk van Wingerden, , derk@investinutrecht.com Marco van Dijk, , m.van.dijk@utrecht.nl 2 Ambities van stad/regio/provincie voor CI Welke ambitie heeft de regio voor de Creatieve industrie? Utrecht heeft als stad en omliggende regio een sterke basis voor de creatieve industrie. Met de kennisinstellingen (zoals de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het Grafisch Lyceum), een goedopgeleide bevolking en veel creatieve bedrijvigheid is de creatieve industrie goed vertegenwoordigd in Utrecht. De aanwezigheid van kennisinstellingen en een relatief jonge bevolking zorgen ervoor dat Utrecht een broedplaats is van talent. De kracht van de creatieve industrie past goed in het door Utrecht gekozen profiel van Kennis & Cultuur. De kracht van de creatieve industrie in Utrecht willen we verder uitbouwen, niet alleen voor ontwikkeling van economische groei en werkgelegenheid die aansluit bij het profiel van stad en regio Utrecht, maar ook voor de ruimtelijke & maatschappelijke ontwikkelingen die van de creatieve industrie uitgaat. Hierbij valt te denken aan het ontwikkelen van broedplaatsen (al dan niet in herstructureringsgebieden) en de verbindende rol die de creatieve industrie kan spelen tussen (groepen van) mensen. Belangrijk is ook de route om Culturele Hoofdstad in 2018 te worden. Dit heeft een versterkende werking bij de uitwerking van de creatieve industrie in Utrecht. 3 Verwachting bij CLICK Wat verwacht regio dat CLICK kan betekenen voor regio? De CLICK/netwerken sluiten aan bij de regionale kracht en het regionale organiserend vermogen. Zij zijn van belang om die regionale kracht (van kennisinstellingen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid) te benutten, te behouden en van daaruit verbindingen te leggen. Vanuit de regio kan bijgedragen worden aan de nationale doelstellingen van CLICK/NL en vice versa kan CLICK bijdragen aan het realiseren van de regionale ambities. Dit kan door te zorgen voor goede verbindingen tussen de netwerken; waardoor cross overs ontstaan, gezamenlijke promotie, internationalisering, aansluiting Europese agenda e.d. 4 Bijdragen - inhoudelijk Welke bijdrage kan de regio leveren om inhoudelijke doelstellingen te realiseren? Inhoudelijk dragen de acties vanuit Utrecht voornamelijk bij aan de onderdelen GATHER (gaming), Media&ICT, Fashion, Design en CI NeXt. Projectmatig: - Dutch Game Garden: Dutch Game Garden is een broedplaats voor startende bedrijven in de Gaming en nieuwe media sector. Bekeken wordt om de broedplaats verder uit te werken. - Animatielab: vanuit het Holland Animation Film Festival en het bedrijfsleven wordt een animatielab opgezet, een broedplaats voor (startende) animatiebedrijven. Dit lab heeft een sterke binding met de

16 HKU, Grafisch Lyceum en de Dutch Game Garden. - Fashion: er lopen initiatieven zoals Designer Cafe en I did slow Fashion. De initiatieven kunnen goed aansluiten bij andere initiatieven op het gebied van mode in o.a. Amsterdam en Arnhem. - Social Design: de Pastoefabriek, Toonkamer en het Dutch Design Center zijn een brandpunt voor social design. Vanuit hier zijn sterke links naar o.a. Eindhoven. - Digitale ontsluiting van erfgoedlocaties in het kader van Utrecht Verbinden en ontsluiten van erfgoedlocaties in de regio Utrecht door middel van gaming en andere creatieve toepassingen. - Innovatieve mobiliteitstoepassingen, als onderdeel van Spitsvrij en Beter Benutten wordt er de komende jaren ook aan innovatieve toepassingen gewerkt. Dit betreft onder meer de inzet van games maar ook andere creatieve oplossingen voor mobiliteitsproblemen. - Gaming & veiligheid: bekeken wordt of met TNO en bedrijfsleven serious gaming toepassingen ontwikkeld kunnen worden voor trainingen in crisissituaties en publieksbeheersing tijdens grote evenementen. Verder kunnen wij onder meer bijdragen aan netwerkvorming en professionalisering maar treden we ook op als potentiele opdrachtgever. Concreet zullen onze actielijnen voor de creatieve industrie het volgende betekenen; De toonaangevende festivals in de regio Utrecht, kunnen beter benut worden als interactieve netwerkomgeving voor de creatieve industrie en daarmee een rol hebben in zowel clusterbranding als clusterbuilding. Voor de creatieve industrie en duurzaamheidseconomie willen wij de mogelijkheden verkennen om leegstaande kantoren beschikbaar te stellen voor (kleine) bedrijven die geen geschikte ruimte kunnen vinden. In de creatieve industrie ligt de uitdaging in de tweede fase-groei. Wij zullen de mogelijkheden verkennen om samen met de regionale publieke en private partners en het Rijk de toegang van groeiende creatieve bedrijven tot financiering te vergroten, bijvoorbeeld middels een revolving fund. Wij willen de meerwaarde van de creatieve industrie voor de gevestigde sectoren promoten. Denk aan het inzetten van games voor werving van personeel, reclame, opleiding en training of aan toepassingen van geodata in creatieve industrie. In de creatieve industrie is grote behoefte aan ondernemerschapskennis en -vaardigheden. Wij steunen de inspanningen van kennisinstellingen op dit gebied en stimuleren uitwisseling met succesvolle (jonge) ondernemers die als rolmodel kunnen dienen. 5 Bijdragen - organisatorisch Welke bijdrage kan regio leveren op organisatorisch vlak? De door inzet van de regio ontstane organisaties actief voor de creatieve industrie kunnen een belangrijke makelaarsrol vervullen. Met name de Taskforce Innovatie Regio Utrecht kan namens de regionale partners (organisatorisch) een bijdrage leveren in de projectmatige afstemming. 6 Aansluiting bijdragen op CLICK Hoe sluiten de bijdragen van de regio aan op de plannen van het Topteam zoals verwoord in Agenda en Innovatiecontract? De regio Utrecht zet zich al jaren actief in voor een betere aansluiting tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid en zal dit ook de komende jaren blijven doen. Deze aanpak sluit goed aan bij de inzet vanuit het Topteam.

17 8 Financiering bijdragen Welke bedragen zijn hiermee gemoeid? Binnen de regio Utrecht is er de komende jaren minimaal 1 mln cofinanciering per jaar beschikbaar waaruit projecten binnen de creatieve industrie gefinancierd kunnen worden. Voor de digitale ontsluiting van erfgoedlocaties is vanuit de verschillende partners 3 mln begroot. Voor de innovatieve mobiliteitsoplossingen is een eerste inzet van beschikbaar gesteld. 9 Nieuwe ideeën/kansen Voor CLICK 10 Tijdlijn concretisering bijdragen Welke nieuwe kansen ziet de regio ontstaan voor CLICK of door het oprichten van CLICK? Welke nieuwe kansen ziet de regio ontstaan voor CLICK of door het oprichten van CLICK? - Versterking nationale en internationale positie van de CI - Een impuls voor regionale ambitie - Intensivering samenwerking en kennisuitwisseling verschillende steden - Toegang tot elkaars netwerken - Gezamenlijke profilering m.n. internationaal - Aansluiting op de EU-agenda en EU-netwerken Welke tijdshorizon hebben de voorstellen uit 4)? Voorstellen worden in de komende jaren uitgevoerd, afhankelijk van het afzonderlijke traject (zoals culturele hoofdstad, Vrede van Utrecht etc.).

Regiobijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief

Regiobijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief Regioijdrage aan CLICK, Innovatiecontract Creatief 1 Stad/regio/provincie Naam en contactpersoon Gemeente Eindhoven / Brainport regio Eindhoven Sophie van Hof-Ruens Sector Strategie Strategisch Adviseur

Nadere informatie

Businessplan op hoofdlijnen

Businessplan op hoofdlijnen CLICK Creativity - Learning - Innovation - Co-creation - Knowledge Businessplan op hoofdlijnen 24 Februari 2012 CLICK IS......een landelijk innovatienetwerk van en voor een ijzersterke, innovatieve en

Nadere informatie

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen

Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Holland High Tech High Tech Solutions for Global Challenges Topsector High Tech Systemen en Materialen Amandus Lundqvist Voorzitter Topteam HTSM 21 maart 2014 Topteam HTSM advies toename private én publieke

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016 World Design Event Oktober 2017 Tim Vermeulen September 2016 2 3 Waar begon het ook alweer? - Bidbook Culturele Hoofdstad. - Vraag van Gemeente Eindhoven aan Dutch Design Foundation om hiertoe een voorstel

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen NL.IN.BUSINESS 2020 Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen MONDIALE UITDAGINGEN Verstedelijking, economische groei en verduurzaming brengen uitdagingen met zich mee op bijvoorbeeld het gebied van

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

CLICK//Media&ICT Matchmaking

CLICK//Media&ICT Matchmaking CLICK//Media&ICT Matchmaking 24 april 2012, Villa Heideheuvel Freek van t Ooster immovator Cross Media Expertisecentrum is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

U U U U U U U U U U U U U U U U U U. en netwerken ter versterking. ontwikkeling van creatief professionals in de regio Utrecht.

U U U U U U U U U U U U U U U U U U. en netwerken ter versterking. ontwikkeling van creatief professionals in de regio Utrecht. wijzer Overzicht van nietcommerciële organisaties en netwerken ter versterking van de groei en ontwikkeling van creatief professionals in de regio trecht. Editie 2011 Voor u ligt de Wijzer 2011; Een overzicht

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen!

Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen! Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen! Hoe de triple helix in de regio FoodValley werkt aan de realisatie van de gezamenlijke ambities Hoe zat het ook al weer met onze ambities? FoodValley

Nadere informatie

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM

14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM 14 december 2011 Amandus Lundqvist voorzitter topteam HTSM Topteam HTSM: advies Toename private èn publieke R&D investeringen in HTSM Herkenbaar en attractief technisch vakonderwijs Overheid als innovatieve

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Lasten totaal MRA Bureau 1.565.300 Uitvoering MRA Economie - Werkplan PRES 4.950.000 Uitvoering MRA Ruimte - Werkplan PRO

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Onderwerp Bijdrage Project GO! Gelderland Onderneemt! Programma / Programmanummer

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie

oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie oprichting oprichting C.o.i.2014 3.4 kaart #1/7 Breda, city of imagineers de tijd is rijp. een initiatief van de vereniging voor de beeldindustrie belofte belofte C.o.i.2014 3.4 kaart #2/7 zonder verbeelders

Nadere informatie

CVO Groningen. Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012

CVO Groningen. Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012 CVO Groningen Annemieke Galema en Jan Sikkema 18 september 2012 Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap Stimuleren van kennisintensief ondernemerschap Drijvende krachten Valorisatie en Ondernemerschap

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

Hilversum Media Campus. Mediapark Jaarcongres 2014 - expert sessie

Hilversum Media Campus. Mediapark Jaarcongres 2014 - expert sessie Hilversum Media Campus Mediapark Jaarcongres 2014 - expert sessie SENSE OF URGENCY ESSENTIE AMBITIE Behoefte vanuit veld centraal: grote focus op technische, business en persoonlijke (21st century) vaardigheden

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen

Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen Brainport 2030 Focus op maatschappelijke uitdagingen Dirk Plees John Dreessen Hans Damsteegt Thomas Voncken Wereldproblemen als uitgangspunt Grondstoffen Gezondheid Energie Water Bevolking Voedsel en veiligheid

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE Partijen 1. Namens de onderwijsinstellingen: a. Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertegenwoordigd door mevrouw J. Louisa- Muller, ; b. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen Ons wereldbeeld ???!!! Intussen in Trends en ontwikkelingen >9 mld mensen!!!!! Wat betekent dit? Kernvraag Hoe zorgen we voor een blijvend goed leefklimaat voor onze burgers? Wonen, werken, welzijn

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement

Informatienota. Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Informatienota Onderwerp EU Partnerschap Urban Agenda Innovative and responsible public procurement Nummer 2018/176459 Portefeuillehouder Botter, J. Programma/beleidsveld 6.2 Gemeentelijk bestuur Afdeling

Nadere informatie

Mapping van creatieve stad en innovatiedynamiek

Mapping van creatieve stad en innovatiedynamiek Mapping van creatieve stad en innovatiedynamiek PROBLEEMSTELLING Creative Rotterdam Focus Creatieve industrie in de stedelijke omgeving Innovatie door en met de creatieve industrie Stedelijke milieus als

Nadere informatie

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Presentatie ALV NDL 20/11/2014 Agenda 1. Topsector logistiek 2. Organisatie en uitgangspunten 3. Cross-overs 4. Logistiek Koffertje en lonkend perspectief

Nadere informatie

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4.

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4. 22 april 2015 Bastiaan de Jonge 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie 2. Instrumenten 3. Budget en planning 4. Tips Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017

Beleidscommissie Strategische raadsagenda. Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Beleidscommissie Strategische raadsagenda Visie op positionering Harderwijk 9 februari 2017 Opdracht strategische raadsagenda Wat willen we bereiken: Visie op de positionering van Harderwijk in de context

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Aantal kenmerken van de regio Zwolle Zeer strategische ligging 20% regionaal

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Verslag Missie Taiwan & China 1 tot en met 6 december 2012 BIJLAGE 11

gemeente Eindhoven Verslag Missie Taiwan & China 1 tot en met 6 december 2012 BIJLAGE 11 gemeente Eindhoven Economie & Cultuur Behandeld door mw. N. Verstraeten BIJLAGE 11 Verslag Missie Taiwan & China 1 tot en met 6 december 2012 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Programma 4. Deelnemers 5.

Nadere informatie

Innovatiefinanciering in Zeeland

Innovatiefinanciering in Zeeland Innovatiefinanciering in Zeeland Ecosysteem onder regie van en coördinatie door Impuls Edwin van Houte 9 juli 2018 MKB Roadshow, Zeeuws-Vlaanderen Impuls Structuurversterking en ontwikkeling van de Zeeuwse

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Van denken naar doen bij A&F

Van denken naar doen bij A&F Van denken naar doen bij A&F Human Capital Agenda A&F (Regionale) economische clusters Behoeftes studenten en (potentiële) werknemers Behoeftes bedrijven A&F Aantrekkelijk werkgeverschap en imago sector

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Samen werken aan lokale bereikbaarheid

Samen werken aan lokale bereikbaarheid Samen werken aan lokale bereikbaarheid Aanbod van de VOC aan gemeenten voor een gezamenlijk geluid in het beleidsveld mobiliteit en infrastructuur. Doet u mee? 1 Wat is de VOC? De Vereniging Openbaar Vervoer

Nadere informatie

Onderwerp. raad Energie Made in [Arnhem] 14-5. EMiA. Arnhem toonaangevend in energie. Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr.

Onderwerp. raad Energie Made in [Arnhem] 14-5. EMiA. Arnhem toonaangevend in energie. Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr. EMiA Arnhem toonaangevend in energie Themasessie raad 14 mei 2012 Marc de Kroon, sr. adviseur EZ Het begin van Energie Made in [Arnhem] UN Millennium doelen: Duurzame samenleving Duurzaam inkopen CO2 reductie

Nadere informatie

ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE

ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE ECOSYSTEEM TOPSECTOR ENERGIE Organisatie en hoofdactoren Ø Topteam: Manon Janssen (boegbeeld), Fokko Pentinga (vertegenwoordiger namens het MKB), Tim van der Hagen (vertegenwoordiger namens de kennisinstellingen),

Nadere informatie

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT LETTER OF COMMITMENT BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT Vrijdag 2 oktober 2015, 2 e concept Leeswijzer en de relatie van dit document tot andere documenten 1. De afzender van een Letter of Commitment wordt aangeduid

Nadere informatie

It s Your World Design Event

It s Your World Design Event It s Your World Design Event Designstad Eindhoven lanceert in 2017 de eerste editie van een vierjaarlijks internationaal evenement dat de verbeeldingskracht van design viert en een podium biedt aan toekomstmakers

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Business Cluster Semiconductors East Netherlands

Business Cluster Semiconductors East Netherlands Business Cluster Semiconductors East Netherlands Ledenbijeenkomst 2 november 2010 Roel Fonville Supported by Roel Fonville Ruim 30 jaar Philips: 20 jaar Philips Components & Semiconductors Ontwikkelaar

Nadere informatie

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G.

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 1 Inleiding en werkwijze

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Koersvast en bijsturen. Agenda Topsectoren 2014

Koersvast en bijsturen. Agenda Topsectoren 2014 Koersvast en bijsturen Agenda Topsectoren 2014 Inhoudsopgave I. Kader van de agenda 2014: koersvast en bijsturen II. Koersvast: Doorgaan op vijf thema s III.Bijsturen: Prioriteiten 2014 A. Relatie met

Nadere informatie

STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015. Verbinden, inspireren en activeren

STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015. Verbinden, inspireren en activeren STRATEGISCHE AGENDA 2011-2015 Verbinden, inspireren en activeren Radboud Vorage, juli 2010 ACHTERGROND Netwerkprogramma loopt af Rol GAN continueren, vanuit het bedrijfsleven Aansluiten bij behoefte deelnemers/participanten

Nadere informatie

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Aanleiding Agenda van Brabant Topregio kennis en innovatie Leef- en vestigingsklimaat

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Kenmerk: KP/AvdM/2013

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Kenmerk: KP/AvdM/2013 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Kenmerk: KP/AvdM/2013 DE ONDERGETEKENDEN ( PARTIJEN ): 1. Provincie Overijssel gevestigd te Zwolle en tevens kantoor houdend te Zwolle, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Coalitieakkoord Uitdagend Gelderland Economie is hèt belangrijkste thema in deze coalitieperiode 195

Nadere informatie

NWO-bijdrage voor de Topsector Creatieve Industrie

NWO-bijdrage voor de Topsector Creatieve Industrie NWO-bijdrage voor de Topsector Creatieve Industrie 2014-2015 Innovatiecontract Het innovatiecontract van de Topsector Creatieve Industrie wordt in oktober 2013 voor de periode 2014-2015 opnieuw vastgesteld.

Nadere informatie

Workshop Ondernemerschap

Workshop Ondernemerschap HBO Congres 17 april 2014 Workshop Ondernemerschap Geert-Jan Sweers Onno Bieleman - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Birch Consultants 1 Onderzoek en ondernemerschap Lectoraten (t=539) 90% 5% 5% Lectoraten

Nadere informatie

Afsluiting TIM 2. Woord van welkom. Doel van de avond. Programma. Afsluiting. presenteren van klankborden over

Afsluiting TIM 2. Woord van welkom. Doel van de avond. Programma. Afsluiting. presenteren van klankborden over Afsluiting TIM 2 Woord van welkom Doel van de avond presenteren van klankborden over Programma Afsluiting TIM 2 Eindpresentatie Visie op de regio Eindhoven Programma Doelstelling van de eindpresentatie

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Plan WERKGROEP CREATIEVE INDUSTRIE. Wouter Dijk John Franke Bastiaan Hollander Goeran de Pater Karianne Simmers Leen van Wijngaarden

Plan WERKGROEP CREATIEVE INDUSTRIE. Wouter Dijk John Franke Bastiaan Hollander Goeran de Pater Karianne Simmers Leen van Wijngaarden Plan WERKGROEP CREATIEVE INDUSTRIE Wouter Dijk John Franke Bastiaan Hollander Goeran de Pater Karianne Simmers Leen van Wijngaarden index Inleiding 3 1. Waarom creatieve industrie van belang is. 4 2. Waar

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie