Fraude sociale zekerheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fraude sociale zekerheid"

Transcriptie

1 Wat staat er in het wetsvoorstel Aanscherping en handhaving SZW-wetgeving? Kortweg dat fraude in 2013 veel zwaarder bestraft zal gaan worden: Burgers moeten bij fraude met een uitkering alles terugbetalen en krijgen een veel hogere boete dan nu het geval is. Bij recidive is de boete niet alleen hoger, maar wordt de boete ook volledig verrekend met de uitkering; Ondernemers krijgen bij overtreding van de arbeidsregels naast een hogere boete ook te maken met het stilleggen van hun bedrijf. Waarvoor dient dit wetsvoorstel? Hogere straffen moeten mensen en bedrijven er van overtuigen dat eerlijkheid het langst duurt en hen ervan weerhouden om in de verleiding te komen de regels te overtreden. Met deze wijzingen wordt nog duidelijker dat de samenleving fraude niet accepteert en dat fraude niet mag lonen. Het huidige boetesysteem ontmoedigt doelbewuste en calculerende fraudeur onvoldoende. Fraude sociale zekerheid De sociale zekerheid is gebaseerd op solidariteit tussen burgers. We moeten er dan ook op kunnen vertrouwen dat alleen mensen die echt recht hebben op een uitkering, daar gebruik van maken. Alleen dan zal er voldoende draagvlak voor de sociale zekerheid blijven bestaan. Wat is uitkeringsfraude? Een uitkeringsgerechtigde moet veranderingen die van invloed zijn op de uitkering melden bij het uitkeringsorgaan. Als dit niet juist, niet volledig of niet op tijd gebeurt en er te veel uitkering wordt ontvangen, is er sprake van uitkeringsfraude. Veel voorkomende vormen van fraude zijn, het niet melden van betaald werk verandering van de leefsituatie vermogen Hoe hoog is de boete bij uitkeringsfraude? De teveel ontvangen uitkering, hoe hoog dit bedrag ook is, moet helemaal worden terugbetaald. Daarnaast krijgt men een boete die net zo hoog is als het bedrag dat teveel ontvangen is aan uitkering.

2 Boete bij herhaling: Als men voor de 2e keer fraudeert krijgt men een boete van 150% van het gefraudeerde bedrag. Deze boete wordt direct op de uitkering ingehouden. Daarbij wordt geen rekening wordt gehouden met de zogeheten beslagvrije voet (gedurende maximaal 5 jaar). Dit houdt in dat er sprake zal zijn van een nihil-uitkering, oftewel: geen uitkering, tot dat de boete is afbetaald. De beslagvrije voet is het bedrag dat normaal gesproken buiten beslag valt. Ook bij herhaling van fraude met bijstand, zal de boete direct worden ingehouden op de gehele uitkering. Hier wordt de beslagvrije voet gedurende maximaal 3 maanden buiten werking gesteld. In zeer speciale situaties kan de gemeente nog wel rekening houden met de beslagvrije voet, maar dan kan de gemeente ook leenbijstand verlenen, die later terugbetaald moet worden,. Wanneer is er sprake van herhaling? Van herhaling is sprake als men binnen 5 jaar weer fraudeert. Bij zware overtredingen geldt hier de termijn van 10 jaar. Als een overtreding tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf heeft geleid, spreekt men van een zware overtreding. Hoe lang moet er worden terugbetaald? Het teveel ontvangen bedrag moet geheel worden terugbetaald en ook de boete moet volledig worden betaald. De boete van 150% bij herhaling zal direct worden ingehouden op de uitkering. Omdat daarbij gedurende maximaal 5 jaar geen rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet, resteert er misschien een uitkering van 0 euro. Als iemand werkt zal de boete via loonbeslag worden geïnd: er blijft dan in ieder geval voor de fraudeur wel de beslagvrije voet als inkomen over zodat werken loont. Als er 10 jaar volledig aan de terugbetalingsverplichting is voldaan, kan de uitkerende instantie besluiten af te zien van verdere incasso. Wie legt de boete bij uitkeringsfraude op? De uitkerende instantie (UWV, SVB, gemeente) is verplicht de boete op te leggen. Om wat voor soort uitkeringen gaat het? Het gaat om alle sociale zekerheidsuitkeringen, zoals de WW, ZW, WIA, WAO, Wajong, ANW, AOW, WWB, IOAZ en IOAW. Zijn boetes het enige middel om uitkeringsfraude tegen te gaan?

3 Nee, er worden niet alleen hogere boetes opgelegd om onrechtmatig gebruik van de sociale zekerheid tegen te gaan. Naast dit wetsvoorstel zijn er meerdere zaken in gang gezet, zoals Het uitwisselen van gegevens tussen organisaties (UWV, belastingdienst, kadaster, gemeenten DUO etc.) via bestandskoppelingen. Het aanscherpen van de mogelijkheden rondom huisbezoeken Een scherper arbeids- en re-integratieverplichtingenbeleid. Een voorbeeld: Een werkloze ontvangt euro per maand WW en heeft voor de 2e keer gefraudeerd (hij werkt 10 maanden zwart). De onterechte uitkering is dus 10 keer per maand. Nu moet die uitkering worden terugbetaald (= euro) en er is een bestuurlijke boete van 150% (van euro = ) euro. Er moet dan dus euro worden betaald. Als deze persoon blijft werken wordt dit bedrag via het gebruikelijke loonbeslag teruggevorderd waarbij de beslagvrije voet intact blijft. Als deze persoon niet werkt zal de boete van euro gedurende 15 maanden worden verrekend met de WW. De uitkering is dan 0 euro. Daarna zal de teveel betaalde uitkering gewoon, dat wil zeggen met inachtneming van de beslagvrije voet, worden verrekend. Hoe komt iedereen dit allemaal te weten? De nieuwe sancties moeten voorkomen dat burgers frauderen met hun uitkering. UWV, SVB en gemeenten zullen hun bestaande cliënten schriftelijk op de hoogte brengen. Nieuwe cliënten zullen bij aanvang van hun uitkering op de hoogte worden gebracht. Ook op de internetsite van de campagne voorkom problemen, weet hoe het zit staat uitgebreide informatie. Hoe wordt de fraude met de kinderopvangtoeslag aangepakt? Ook fraude van de kinderopvangtoeslag wordt aangepakt. Er zal meer aan de voorkant worden gecontroleerd. Er zal meer gebruik worden gemaakt van koppeling van gegevens. Om oneigenlijk gebruik tegen te gaan is per 1 januari 2012 het aantal uren recht op toeslag gekoppeld aan het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner. Daarnaast is het aanvragen met terugwerkende kracht nog slechts zeer beperkt toegestaan. De sancties worden (naast het terugvorderen van het fraudebedrag) verzwaard. Als het om grote bedragen gaat volgt strafrechtelijke afdoening. Bij de eerste overtreding krijgt men een boete van 100% van het teveel ontvangen bedrag. Bij herhaling binnen 5 jaar volgt een boete van 150%.

4 Fraude arbeidsregelingen Arbeidswetgeving is er om werknemers te beschermen tegen o.a. slechte arbeidsomstandigheden, onderbetaling, illegaliteit en verdringing op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil het niet naleven terugdringen en daarbij bijdragen aan eerlijke concurrentie tussen werkgevers. Werknemers moeten bovendien kunnen rekenen op een veilige werkomgeving en behoorlijke arbeidsverhoudingen. Er zal sprake zijn van een zero-tolerance-beleid ten aanzien van werkgevers die herhaaldelijk de arbeidswetten overtreden. Wat betekent het zwaarder straffen voor bedrijven? Hogere boetes en strafverzwaring bij herhaling Ruimer begrip herhaling Mogelijkheid om bij 2e of 3e overtreding werk preventief stil te leggen Meer bestuursrechtelijke afdoening Aan wat voor soort overtredingen moet ik denken? Het gaat om overtredingen van arbeidsregelingen, zoals de WAV, de WML, de arbeidsomstandighedenwet, Arbeidstijdenwet en Waadi. Hoe hoog zijn de boetes? De boetenormbedragen worden per arbeidswet in beleidsregels vastgelegd. Naast dat de boetes aanzienlijk zullen stijgen, zal een zware verhoging van de boete volgen bij een 2e en 3e overtreding. Bij een 2e overtreding wordt de boete 100% verhoogd (en bij ernstige overtreding 200%) en bij een 3e overtreding met 200%. Is er geen strafrechtelijke vervolging meer? De strafoplegging door de rechter heeft in het verleden niet altijd geleid tot een strengere sanctie dan de boete. Daarom zal nu in meer situaties eerst de veel hogere boete worden opgelegd. Strafrechtelijke handhaving blijft wel een optie en wordt in ieder geval gehandhaafd voor situaties waarbij zich dodelijke arbeidsongevallen voordoen.

5 Hoe ziet het sanctiesysteem er op hoofdlijnen uit? 1e overtreding Overtreding Boete Ernstige overtreding Boete Waarschuwing preventieve stillegging 2e overtreding Overtreding Verdubbeling boete Waarschuwing preventieve stillegging Ernstige overtreding Verdrievoudiging boete De preventieve stillegging kan worden toegepast (plus nieuwe waarschuwing voor een volgende overtreding) 3e overtreding Overtreding Verdrievoudiging boete De preventieve stillegging kan worden toegepast Ernstige overtreding Verdrievoudiging boete De preventieve stillegging kan worden toegepast Wanneer is er sprake van herhaling? Wanneer een nieuwe overtreding volgt op een eerdere overtreding binnen 5 jaar, spreekt men van herhaling: het hoeft daarbij niet meer om exact eenzelfde overtreding te gaan. Bij ernstige overtredingen gaat het om een termijn van 10 jaar. Wanneer is er sprake van ernstige overtreding? In een Algemene maatregel van Bestuur zal nader worden uitgewerkt wanneer er sprake is van ernstige overtreding. Wat is preventief stilleggen? Preventief stilleggen van werkzaamheden is om herhaling van de overtreding te voorkomen. Dit is duidelijk anders dan het gewoon stilleggen als er ernstig gevaar dreigt voor personen. Deze stillegging wordt namelijk opgeheven op het moment dat het gevaar geweken is. Het preventief stilleggen kan voor de duur van maximaal 3 maanden. In de Algemene maatregelen van Bestuur van de afzonderlijke wetten zullen criteria worden opgesteld voor deze zware straf. Zijn boetes en stilleggen de enige middelen om naleving te bevorderen? Nee er zijn onder andere nog de volgende wetsvoorstellen in voorbereiding:

6 Wijziging Waadi (ter zelfregulering door de uitzendbranche wordt de branche geïnformeerd over ondernemingen waar overtredingen zijn begaan) Herziening Wav (meer mogelijkheden voor UWV om tewerkstellingsvergunningen te weigeren ) Wijziging Wav (onder meer ketenaansprakelijkheid voor loonvorderingen) Wie legt de boetes op? De toezichthouder (meestal Inspectie SZW) legt de boete op. Hoe komt iedereen dit allemaal te weten? Er zal voor de communicatie samenwerking met de werkgeversorganisaties worden gezocht. Rond de inwerkingtreding van de wet volgt ook op andere wijze communicatie

7

Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september Nummer :

Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september Nummer : Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september 2013 Nummer : Onderwerp : Verordeningen Fraudewet (WWB/IOAW/IOAZ en bestuurlijke boete bij recidive)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 17 050 Misbruik en oneigenlijk gebruik op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en subsidies Nr. 403 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

Overtredingen strenger bestraft. Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving

Overtredingen strenger bestraft. Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving Overtredingen strenger bestraft Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving Waarom deze wet? Vanuit maatschappij en politiek klinkt de roep om een stevigere aanpak van het overtreden van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 207 Wijziging van de wetgeving op het beleidterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de harmonisatie

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer A. Muilwijk Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Freke Kerkvliet collegebesluit

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 januari 2013 Agendapuntnummer : I, punt 11 Besluitnummer : 737 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Wet aanscherping

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 484 Besluit van 13 oktober 2012, houdende wijziging van een aantal algemene maatregelen van bestuur in verband met de Wet aanscherping handhaving

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : Openbaar Onderwerp : Maatregel en boeteverordening Wormerland 2013

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : Openbaar Onderwerp : Maatregel en boeteverordening Wormerland 2013 ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 19-3-2013 Openbaar Onderwerp : Maatregel en boeteverordening Wormerland 2013 Portefeuillehouder(s) : A. de Groot, Afdelingshoofd/hoofd BMO: I.

Nadere informatie

Handhavingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ

Handhavingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Appingedam. Nr. 0 1 januari 1900 Handhavingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ De raad van de gemeente Appingedam; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013

GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013 Reg.nr: Z.01297 INT.00843 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013 AAN DE RAAD Onderwerp: Vaststelling van de Afstemmingsverordening en de Verordening verrekening

Nadere informatie

gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. );

gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. ); 2013, no. < no. > De Raad der gemeente Stein; gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. ); gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen

Toelichting. Algemeen Toelichting Algemeen Op 1 januari 2013 zijn de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving en de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd in werking getreden. Hierdoor wijzigt o.a. de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/45

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/45 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 6-6-2013 Nummer voorstel: 2013/45 Voor raadsvergadering d.d.: 18-06-2013 Agendapunt: 21 Onderwerp:

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Raadsvergadering d.d. 28 maart 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel (0113) 377377 Fax (0113) 377300 No. 7. Wissenkerke, 5 maart 2013 Onderwerp: Wet aanscherping

Nadere informatie

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op.

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op. NIEUWSBRIEF IGSD september 2013 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Bijverdienen en een bijstandsuitkering 2. De hoogte van uw uitkering is veranderd per 1 juli

Nadere informatie

Datum 28 juni 2012 Betreft Wetsvoorstel 'aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving'

Datum 28 juni 2012 Betreft Wetsvoorstel 'aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving' > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Nota Fraudewet en regeling huisbezoek. Gemeente Roerdalen Maart 2013

Nota Fraudewet en regeling huisbezoek. Gemeente Roerdalen Maart 2013 Nota Fraudewet en regeling huisbezoek Gemeente Roerdalen Maart 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Regeling huisbezoeken... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Gevolgen niet meewerken... 2 2.3

Nadere informatie

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

VERORDENING HANDHAVING WWB/WIJ

VERORDENING HANDHAVING WWB/WIJ VERORDENING HANDHAVING WWB/WIJ Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Deze verordening verstaat onder: a. de wet: de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet investeren in jongeren (WIJ), de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013, V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2013 B E S L U I T Registratienummer: 216/6 D E R A A D V A N D E G E M E E N T E B E E M S T E R ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

De "Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive" vast te stellen.

De Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive vast te stellen. Raadsvoorstel Datum: 26-2-13 Onderwerp De "Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive" Status Besluitvormend Voorstel De "Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive" vast te stellen.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15191 10 juni 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 juni 2013, 2013-0000046722,

Nadere informatie

Notitie betreffende invordering van onrechtmatig verkregen (bijstands)uitkeringen, september 2012

Notitie betreffende invordering van onrechtmatig verkregen (bijstands)uitkeringen, september 2012 Notitie Uitbesteden invordering ten onrechte verkregen (bijstands)uitkeringen September 2012 1 2 Notitie betreffende invordering van onrechtmatig verkregen (bijstands)uitkeringen, september 2012 Van: college

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013

GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013 Reg.nr: Z.01297 INT.00843 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 23 april 2013 Agendapunt: RTG: 11 april 2013 AAN DE RAAD Onderwerp: Vaststelling van de Afstemmingsverordening en de Verordening verrekening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 207 Wijziging van de wetgeving op het beleidterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de harmonisatie

Nadere informatie

FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN

FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN Per 1 januari 2013 gaat de fraudewet en de wet huisbezoeken in, daarnaast wordt het buitenwettelijke beleid ingetrokken

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 Vergadering d.d. : 16 december 2014 Agendapunt : 7B Registratienummer : R 527016 Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017

Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van 20 juni 2017, zaaknummer 70366; besluit vast te stellen de:

Nadere informatie

Handhavingsverordening 2015 GR Ferm Werk

Handhavingsverordening 2015 GR Ferm Werk Handhavingsverordening 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet op: - artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet,

Nadere informatie

In dit informatiebulletin zal worden ingegaan op een specifiek onderdeel van de nieuwe fraudewet, namelijk het Frauderegister.

In dit informatiebulletin zal worden ingegaan op een specifiek onderdeel van de nieuwe fraudewet, namelijk het Frauderegister. Inleiding Nieuwe wet Per 1 januari 2013 is de invoering van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving in het kort de Fraudewet - een feit. Doel van deze wet is een hardere aanpak van

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: Z Wethouder Onderwijs,. sport, werk en inkomen.

Voorstel aan de raad. Nummer: Z Wethouder Onderwijs,. sport, werk en inkomen. Voorstel aan de raad Nummer: Z12-249421 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: R. Reali Afdeling: WIZ Bedrijfsondersteuning Telefoon: 0320-278149 E-mail: r.reali@lelystad.nl Wethouder Onderwijs,.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 20 202 33 207 Wijziging van de wetgeving op het beleidterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de harmonisatie en aanscherping

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 GR Ferm Werk

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 GR Ferm Werk Verordening verrekening bestuurlijke boete bij GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet op artikel 8, eerste lid onder

Nadere informatie

Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017

Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017 Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017 Artikel 1 Begrippen a. belanghebbende: degene die een rechtstreeks en concreet belang heeft bij een besluit; b. benadelingsbedrag: bedrag als bedoeld in

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016

BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016 BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016 Het bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Het Plein (het bestuur), Gelet op het Boetebesluit sociale zekerheidswetten;

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeevang, Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand, artikel 20a van

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WWB (FRAUDEWET) Tekst nieuwe artikel Inhoud wijziging Gevolgen voor: 1 van 8

OVERZICHT WIJZIGINGEN WWB (FRAUDEWET) Tekst nieuwe artikel Inhoud wijziging Gevolgen voor: 1 van 8 8 lid 1 onder i i. de uitoefening van de bevoegdheid tot verrekening als bedoeld in artikel 60b. De Raad bepaalt bij verordening de toepassing van de bevoegdheid tot verrekening van de boete bij recidive.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 207 Wijziging van de wetgeving op het beleidterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de harmonisatie

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Per 1 juli 2017 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast

Nadere informatie

Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes

Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes Gelet op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de indringender toets aan het evenredigheidsbeginsel bij bestuurlijke boetes (CRvB 24-11-2014,

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Heerenveen

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Heerenveen Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2013 gemeente Heerenveen De raad van de gemeente Heerenveen; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 september 2013, nr. 13.2000765;

Nadere informatie

Bestuurlijke boete. als bijzonder punitief instrument

Bestuurlijke boete. als bijzonder punitief instrument Bestuurlijke boete als bijzonder punitief instrument Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en aan bestaanszekerheid voor iedereen. Wetten Wet arbeid vreemdelingen (Wav) Arbeidsomstandighedenwet

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Registratienummer Afdeling Ede, 25565 Samenleving en beleid 10 februari Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 18a, van de Participatiewet, artikel 20a van de

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014; Onderwerp: Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Asten 2015 Dagtekening: 16 december 2014 nummer: 14.12.05 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Bellingwedde, Pekela en Veendam

Bellingwedde, Pekela en Veendam Presentatie armoedepact Bellingwedde, Pekela en Veendam 2012 R.H.Kuiper Lenteakkoord en sociale zekerheid (1) Verhoging AOW-leeftijd Van 2013 tot 2023 stapsgewijze verhoging AOW-leeftijd (in 2019 naar

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Behandelend ambt. : Chris Koopmans E-mail : ckoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Gemeente Achtkarspelen Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Gemeente Achtkarspelen Januari 2015 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van

Nadere informatie

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE HELMOND 2013

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE HELMOND 2013 Jaar: 2013 Nummer: 27 Besluit: Gemeenteraad 5 maart 2013 Gemeenteblad VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE HELMOND 2013 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân, gelet op art. 18a Participatiewet en art. 20a van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8279 25 maart 2014 Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet Rechtskarakter: Aanwijzing in de zin van art.

Nadere informatie

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Afdeling Samenleving Richtlijn 720 Ingangsdatum: 01-04-2013 TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Algemeen Met de invoering van artikel 18a WWB, zijnde regels met betrekking tot het opleggen van een bestuurlijke

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 207 Wijziging van de wetgeving op het beleidterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van de harmonisatie

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Recidiveboete: bestuurlijke boete als bedoeld in artikel 18a, vijfde lid, van de wet.

Recidiveboete: bestuurlijke boete als bedoeld in artikel 18a, vijfde lid, van de wet. Bijlage 1 Artikelsgewijze wijzigingen verordeningen Maatregelenverordening WWB Asten 2013 De Maatregelenverordening WWB Asten 2012 1 e wijziging wordt als volgt gewijzigd: A In het tweede lid van artikel

Nadere informatie

overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening van de bestuurlijke boete bij recidive bij verordening te regelen;

overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening van de bestuurlijke boete bij recidive bij verordening te regelen; *CONCEPT* CONCEPT Onderwerp Onderwerp_Corsa VERORDENING Nieuw_wijziging_intrekking Dossiercode Documentsoort De Raad van de gemeente Uden; overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Beleidsregels Boete ISD BOL 2018 Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL BESLUIT»» Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 8 In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Artikel 1 - Begripsbepalingen

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015 1 Het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gezien het collegevoorstel Beleidsregels, nadere regels en bijbehorende besluiten WMO, Jeugdwet en Participatie Wet d.d. 9 december 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Hoogeveen 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Hoogeveen 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Hoogeveen 2015 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Neerijnen. Nr. 84056 31 december 2014 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen De raad van de gemeente Neerijnen,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25532 12 december 2012 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 4 december 2012, AV/AR/2012/173362012-0000048827,

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Heerenveen 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Heerenveen 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Heerenveen 2015 De raad van de gemeente Heerenveen; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; Gelet op

Nadere informatie

VERORDENING WWB verrekening bestuurlijke boete bij recidive

VERORDENING WWB verrekening bestuurlijke boete bij recidive VERORDENING WWB verrekening bestuurlijke boete bij recidive Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig

Nadere informatie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie 1 De Arbeidsinspectie in het kort De Arbeidsinspectie (AI) maakt deel uit van het ministerie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

De raad der gemeente Elburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december b e s l u i t :

De raad der gemeente Elburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december b e s l u i t : De raad der gemeente Elburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2012 b e s l u i t : gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel i, van de Wet werk en bijstand; overwegende

Nadere informatie

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke waarschuwing en verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen; Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Beleidsregels WWB Pseudoverrekening

gemeente Eindhoven Beleidsregels WWB Pseudoverrekening A gemeente Eindhoven Beleidsregels WWB Pseudoverrekening, Sociale Zekerheid November 2012 lbo/qg12030554 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven, Gelet op artikel 60b, tweede

Nadere informatie

3.0. Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

3.0. Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 3.0. Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Inhoudsopgave 3.0. Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive... 2 Raadsvoorstel Verordening verrekening bestuurlijke boete bij

Nadere informatie

BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE MARUM 2015

BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE MARUM 2015 Nr. De raad van de gemeenten Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ; gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel d, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de VERORDENING

Nadere informatie

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Twenterand Officiële naam regeling Beleidsregels WWB/Bbz,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 15 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet, artikel 8b, van de Participatiewet

Nadere informatie

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen 24 maart 2015 INHOUD 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Bestuurlijke Boete 3 Artikel 2

Nadere informatie

Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017

Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 JU Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 Categorie: Strafvordering Rechtskarakter: Aanwijzing i.d.z.v. artikel 130 lid 4 Wet RO Afzender: College van procureurs-generaal Adressaat:

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive De raad van de gemeente [naam gemeente]; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum], nr. ; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Landelijke Asbest Praktijkdag Bunnik 21 mei 2015. mr. Jelle Bekke mr. Tim Segers

Landelijke Asbest Praktijkdag Bunnik 21 mei 2015. mr. Jelle Bekke mr. Tim Segers Landelijke Asbest Praktijkdag Bunnik 21 mei 2015 mr. Jelle Bekke mr. Tim Segers Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZWwetgeving Het doel van de Wet (2013) fraude strenger aanpakken Malafide (niet-gecertificeerde)

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Meer effect met één Inspectie SZW

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Beek

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Beek Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Beek Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: - beslagvrije voet: beslagvrije voet

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Nr. 495 De raad van de gemeente Oldenzaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, nr. 43/10, INTB-14-01660; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordeningen WWB 2013 na invoering Fraudewet.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordeningen WWB 2013 na invoering Fraudewet. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordeningen WWB 2013 na invoering Fraudewet. Nummer: 6i. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 14 mei 2013 Aanleiding Per 1 januari

Nadere informatie

Beleidsregel boete werknemer 2010

Beleidsregel boete werknemer 2010 DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 1.1.9.322 vervallen: het (vrijwel) gelijknamige bericht, datumnr 0706-534 Beleidsregel boete werknemer 2010 bronnen Staatscourant 2010, nr. 1126, d.d. 27.1.2010 datum

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 december 2012 Agendanr. 16. Beslispunt De "Verordening Verrekening boete bij recidive Stadskanaal 2013" vaststellen.

Raadsvergadering : 17 december 2012 Agendanr. 16. Beslispunt De Verordening Verrekening boete bij recidive Stadskanaal 2013 vaststellen. Raadsvergadering : 17 december 2012 Agendanr. 16 Voorstelnr. : R 6930 Onderwerp : Verordening Verrekening boete bij recidive Stadskanaal 2013 Stadskanaal, 30 november 2012 Beslispunt De "Verordening Verrekening

Nadere informatie

BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017.

BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017. Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Almere BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere Het college van burgemeester en wethouders van Almere BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet,

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017

BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 184676 27 december 2016 BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Uitspraken CRvB inzake boetes en overgangsrecht (in kader Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving)

Uitspraken CRvB inzake boetes en overgangsrecht (in kader Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving) Uitspraken CRvB inzake boetes en overgangsrecht (in kader Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving) Inleiding Op 24 november 2014 heeft de CRvB de eerste uitspraak gedaan over boetes

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Vastgesteld door de gemeenteraad Texel op 22 oktober 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 4 Artikel 1. Begrippen...

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.3

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.3 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 388868 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.3 Onderwerp: de Maatregelen- en handhavingsverordening Inkomensvoorzieningen 2013 gemeente Moerdijk Verantwoordelijk

Nadere informatie

Rechten en plichten van cliënten bij het persoonsgebonden reïntegratiebudget

Rechten en plichten van cliënten bij het persoonsgebonden reïntegratiebudget Rechten en plichten van cliënten bij het persoonsgebonden reïntegratiebudget Aanleiding Met deze notitie wordt voldaan aan de motie van het lid Noorman - den Uyl (Kamerstukken II, vergaderjaar 2000-2001,

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling verordeningen Wet werk en bijstand 2013 na invoering Fraudewet

Onderwerp : Vaststelling verordeningen Wet werk en bijstand 2013 na invoering Fraudewet Zaaknummer Documentnummer Z-13-08355 INT/004653 Raadsvergadering : 23 juni 2014 Agendapunt : 8 Onderwerp : Vaststelling verordeningen Wet werk en bijstand 2013 na invoering Fraudewet Samenvatting voorstel

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein; Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive. vast te stellen de VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE.

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive. vast te stellen de VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE. Vergadering d.d. : 5 februari 2013 Agendapunt : 8.4B Registratienummer : 406659 Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE PARTICIPATIEWET 2015 GEMEENTE VELSEN De raad van de gemeente Velsen; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel d van de Participatiewet; besluit

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive ISWI

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive ISWI Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive ISWI Het Algemeen Bestuur van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen (ISWI); gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van

Nadere informatie

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 Per 1 januari 2014 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gemeente Overbetuwe Onderwerp: Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive O Ons kenmerk: 14RB000138 Nr. 8b De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Leidschendam-Voorburg 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; - gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING CVDR Officiële uitgave van Maastricht. Nr. CVDR372615_1 20 september 2016 Uitvoeringsbesluit debiteuren 2015 HOOFDSTUK 1 Algemeen Artikel Begripsbepalingen In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie