Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017"

Transcriptie

1 Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van 20 juni 2017, zaaknummer 70366; besluit vast te stellen de: Beleidsregels bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017 Hoofdstuk 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 is de gewijzigde Fraudewet aangenomen in de Tweede Kamer en op 12 juli 2016 als hamerstuk aangenomen in de Eerste Kamer. De gewijzigde Fraudewet is met ingang van 1 januari 2017 van kracht. Voor het onderdeel Bestuurlijke Boete van deze Fraudewet heeft het College een beslissende stem in de beleidskeuzes, die vervolgens door de uitvoering (WPI, Handhaving en Schulddienstverlening) zullen worden toegepast. Hoofdstuk 2. Doelgroep De bestuurlijke boete is een onderdeel van de handhaving in het bestuursrecht. De bestuurlijke boete is een punitieve sanctie die niet onder het strafrecht valt. De gemeente kan rondom diverse wetten zoals de Drank- en Horecawet, overlast in de openbare ruimte, de Wet Basisregistratie Personen en uitkeringsfraude Participatiewet, IOAW en IOAZ een boete opleggen. In dit college voorstel gaat hem om laatstgenoemde groep nl. uitkeringsgerechtigden die vallen onder de Participatiewet, IOAW en IOAZ Hoofdstuk 3. Proces voorafgaand aan de boete Termijn waarbinnen inlichtingen verstrekt moeten worden In Ede maakt men al langere tijd gebruik van een rechtmatigheidsformulier. Voor mensen met inkomen naast de uitkering, heet dit formulier het "maandformulier". Klanten zonder inkomsten uit arbeid krijgen per halfjaar een status mutatieformulier waarop zij incidentele wijzigingen in hun situatie kunnen doorgeven. Deze werkwijze blijft van kracht. Maatregel bij verlies voorliggende voorziening In de afstemmingsverordening 2017 van Ede is dit reeds opgenomen voor het geval iemand een passende en toereikende voorliggende voorziening verliest door toepassing van robuuste incasso. Uitleg begrip robuuste incasso: De gemeente heeft de bevoegdheid om de beslagvrije voet gedurende maximaal 3 maanden op nihil te zetten. Dit wordt robuuste incasso genoemd. Het betekent dat de volledige uitkering die maanden kan worden aangewend om de boete te betalen. De rechten en plichten die verbonden zijn aan de uitkering lopen in die periode dan wel gewoon door.

2 Als de boete na deze periode van maximaal 3 maanden nog niet geheel is afgelost, dan vindt de verrekening van de boete plaats met inachtneming van de beslagvrije voet. Als er sprake is van dringende redenen, kan het college besluiten om de robuuste incasso niet toe te passen. Heroverwegen reeds opgelegde boetes Als gevolg van de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep herziet de gemeente Ede reeds opgelegde boetes aan klanten niet. De gemeente Ede werkt volgens deze richtlijn en herziet derhalve opgelegde boetes niet. Hoofdstuk 4. Proces opleggen boetes Onderscheid lichte en zware procedure Voor de te volgen procedure wordt een onderscheid gemaakt tussen 'lichte' en 'zware' overtredingen. Of een overtreding als 'licht' of als 'zwaar' moet worden gekenmerkt, is afhankelijk van de hoogte van de boete die kan worden opgelegd. De grens tussen 'lichte' en 'zware' overtredingen ligt bij een maximale boete van 340,-. Als er sprake is van een benadelingsbedrag aan de Gemeente van ten hoogste 340,- dan kan de boete via de lichte procedure worden afgehandeld. In Ede kiezen we voor bedragen boven de 340,- altijd voor de zware procedure. Onder dit bedrag doorgaans voor de lichte procedure. We stellen voor dit als zodanig te handhaven. Zienswijze vragen Bij een zware procedure moet er een zienswijze gevraagd worden aan de burger. Deze is vormvrij wat betekent dat het college een keuze kan maken in het wel of niet opleggen van een boete. In Ede bieden we de burger de gelegenheid om te reageren, hoor en wederhoor. Dit kan via een infoformulier (schriftelijk) of in een persoonlijk gesprek of via telefonisch contact. Bij niet tijdig reageren wordt er ambtshalve een boete opgelegd. Deze werkwijze werkt afdoende en wordt gehandhaafd. Knip in Proces Degene die de schending van de inlichtingenplicht heeft geconstateerd of het terugvorderingsbesluit heeft genomen mag niet dezelfde persoon zijn. Het boete onderzoek moet derhalve door een andere persoon uitgevoerd worden. Dit kan zijn een daarvoor aangestelde boeteambtenaar, of een collega met dezelfde functie of een medewerker terugvordering en verhaal. In Ede legt de boeteambtenaar de boete op en is derhalve voorzien in deze scheiding. Moment uitvragen draagkracht Voor het bepalen van de hoogte van de boete is de draagkracht van de klant van belang. Het college moet deze draagkracht ergens in het proces opvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij het sturen van de voornemensbrief. In Ede wordt eerst onderzocht of er in de casus überhaupt een boete zal worden opgelegd. De draagkracht wordt pas opgevraagd, als er na onderzoek wordt besloten een boete op te leggen. Hoofdstuk 5. Hoogte boete

3 Boete of waarschuwing Als er sprake is van een schending van de inlichtingendienst zonder dat sprake is van een benadelingbedrag, dan kan het college kiezen tussen een waarschuwing en een boete. In Ede krijgt men tot op heden eerst een waarschuwing. Een waarschuwing is een reminder voor de burger. Daarmee komt deze werkwijze overeen met de geest van de afstemmingsverordening. Mate van verwijtbaarheid In het Boetebesluit zijn 3 criteria opgenomen die in ieder geval leiden tot verminderde verwijtbaarheid. Ede voegt geen extra criteria toe. Fictieve draagkracht Voor de berekening van de fictieve draagkracht moeten er een aantal keuzes gemaakt worden. De werkwijze in Ede is als volgt: a. bij een boete wordt 90% van de bijstandsnorm aangehouden. b. eventueel vermogen wordt meegenomen in de berekening van de afloscapaciteit. c. De fictieve draagkracht van kostendelers wordt 45,- op grond van artikel 24 Wetboek van Strafrecht vastgesteld. d. voor wat betreft hoogte recidive-boete volgen we de wet en regelgeving. e. afronding van boete bedragen vindt plaats op een veelvoud van 10,-. Recidive nulfraude Indien binnen 24 maanden nogmaals de inlichtingenplicht wordt overtreden, dan is een waarschuwing niet meer aan de orde. De boete wordt in principe vastgesteld op 150,- Dit is een vast bedrag en de hoogte hoeft niet meer getoetst te worden aan de mate van verwijtbaarheid. Wel kan er voor maatwerk gekozen worden als de omstandigheden daar naar zijn. Artikel 5. Maximale hoogte boete In de wet (artikel 18a, eerste lid Participatiewet) zijn de maximale bedragen vastgesteld. Voorheen was er op dit punt beleidsvrijheid voor de gemeente bij verminderde verwijtbaarheid. Dit is nu opgenomen in het Boetebesluit en daardoor is er geen beleidsvrijheid meer. Hoofdstuk 6. Invorderen en schuldregeling Afzien terugvordering Onder bepaalde voorwaarden (art 58 lid 7 participatiewet betreffende Terugvordering) mag na 10 jaar worden afgezien van verdere terugvordering. Deze voorwaarden mogen in de beleidsregels worden opgenomen. De gemeente Ede kiest ervoor om de voorwaarden genoemd in art 58 lid 7 Participatiewet niet op te nemen in de beleidsregels omdat het in de praktijk incidenteel voorkomt dat een klant er 10 jaar over doet om zijn terugvordering af te lossen. Onder lid 7 worden de volgende voorwaarden genoemd :

4 Het college kan besluiten van terugvordering af te zien, indien de persoon van wie de kosten van de bijstand worden teruggevorderd: a. gedurende 10 jaar volledig aan zijn beltalingsverplichtingen heeft voldaan; b. gedurende 10 jaar niet volledig aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan, maar het achterstallige bedrag over die periode, vermeerderd met de daarvoor verschuldigde wettelijke rente en de op de invordering betrekking hebbende kosten, alsnog heeft betaald; c. gedurende 10 jaar geen betalingen heeft verricht en niet aannemelijk is ad hij deze op enig moment zal gaan verrichten; of d. een bedrag, overeenkomend met ten minste 50 % van de restsom, in 1 keer aflost. Incasso bij werkaanvaarding Verrekenen is verplicht zolang iemand in de uitkering zit. Na beëindiging uitkering vervalt die plicht. De prikkel om arbeid te aanvaarden kan worden versterkt door het bedrag dat maandelijks wordt teruggevorderd zo vast te stellen dat de financiële situatie toch verbetert. In de gemeente Ede passen we deze vorm van maatwerk ook toe. Doelmatigheid staat daarbij voorop. Volgorde van incasso De schuldenaar mag kiezen welke vordering (terugvordering of boete) hij wil aflossen. Conform de bestaande werkwijze wordt de oudste vordering als eerste afgelost en is het gebruikelijk dat bijv. leenbijstand als laatste wordt afgelost. Maakt hij geen keuze dan kiest het college. Verrekenen De terugvordering en boete worden verplicht verrekend met de bijstand of IOAW- of IOAZ uitkering. Dit geldt per 1 januari 2017 ook voor een eerdere boete (artikel 60, lid 4 Participatiewet). Hierin is geen beleidskeuze meer mogelijk. Artikel 5. Schuldregeling Er geldt beleidsvrijheid voor gemeenten wie er toegelaten worden tot de schuldhulpverlening. Er kan een schone lei worden gegeven voor een bestuurlijke boete tijdens een schuldregeling als er geen sprake is geweest van opzet of grove schuld en betrokkene niet binnen één jaar nogmaals een boete heeft gekregen. De gemeente Ede volgt deze werkwijze. Hoofdstuk 7. Slotbepalingen Intrekken oude regeling De beleidsregel verwijtbaarheid en bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Ede wordt ingetrokken. Slotbepalingen 1. Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking. 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregel bestuurlijke boete (Fraudewet) Ede 2017.

5 Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 27 juni 2017, zaaknummer

Checklist beleidskeuzes bestuurlijke boete inclusief wijzigingen per 1/1/2017

Checklist beleidskeuzes bestuurlijke boete inclusief wijzigingen per 1/1/2017 Checklist beleidskeuzes bestuurlijke boete inclusief wijzigingen per augustus 2016 versie 2 Colofon Uitgave Stimulansz Postbus 2758 3500 GT Utrecht T (030)2982800 F (030)2982801 www.stimulansz.nl info@stimulansz.nl

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017

BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 184676 27 december 2016 BELEIDSREGEL BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE UTRECHT 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Het college van de gemeente Hellevoetsluis B E S L U I T : Vast te stellen: De volgende beleidsregels terugvordering Participatiewet

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Beleidsregel Bestuurlijke Boete 2017 PW, IOAW, IOAZ en Bbz 2004

besluit vast te stellen de Beleidsregel Bestuurlijke Boete 2017 PW, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Beleidsregels Bestuurlijke Boete 2017 PW, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Burgemeester en wethouders van de gemeente Venray; gelet op artikel 18a PW, artikel 20a IOAW en artikel 20a IOAZ; gelezen het advies van

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Beleidsregels Boete ISD BOL 2018 Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL BESLUIT»» Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 8 In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Artikel 1 - Begripsbepalingen

Nadere informatie

Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre

Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre Debiteurenbeleid Sociaal Domein Waalre Artikel 1 Algemeen Deze beleidsregels zijn van toepassing bij herziening, intrekking en terugvordering van: uitkeringen o.g.v. de Participatiewet en de Ioaw /Ioaz;

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 037 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering IOAW/IOAZ 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders d.d. 19 februari

Nadere informatie

Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017

Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017 Beleidsregel boete gemeentelijke uitkeringen 2017 Artikel 1 Begrippen a. belanghebbende: degene die een rechtstreeks en concreet belang heeft bij een besluit; b. benadelingsbedrag: bedrag als bedoeld in

Nadere informatie

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ

Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ Beleidsregels Terugvordering WWB, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland - beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2018

Gemeente Midden-Delfland - beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Midden-Delfland Nr. 204256 27 september 2018 Gemeente Midden-Delfland - beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2018 Het college van

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB, IOAW, IOAZ Afdeling Samenleving, mei 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017.

BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017. Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Almere BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Almere Het college van burgemeester en wethouders van Almere BESLUIT: Vast te stellen de Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet,

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015

Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 31406 14 april 2015 Beleidsregels terugvordering uitkeringen gemeente Noordoostpolder 2015 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren.

Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren. Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren. Artikel 1. Gebruikmaking van de wettelijke bevoegdheid. 1. Het college maakt gebruik van de

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Bbz 2004, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2017

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Bbz 2004, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schouwen-Duiveland Nr. 188494 4 september 2018 Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, Bbz 2004, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen-Duiveland 2017 Het

Nadere informatie

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen 24 maart 2015 INHOUD 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Bestuurlijke Boete 3 Artikel 2

Nadere informatie

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013.

De beleidsregel treedt in werking, de dag na publicatie, 21 februari 2013. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 036 Naam Beleidsregels Terug- en Invordering Wet werk en bijstand 2013 Publicatiedatum 20 februari 2013 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe

Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe Terugvorderingsbeleid Midden-Drenthe TERUGVORDERINGSBELEID MIDDEN-DRENTHE 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe; gelet op paragraaf 6.4 Participatiewet, de artikelen

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen

Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amstelveen. Nr. 29047 9 maart 2016 Beleidsregels terugvordering en verhaal gemeente Amstelveen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. Begripsbepalingen.

Nadere informatie

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018

Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Beleidsregels boete sociale zekerheidswetten gemeente Súdwest-Fryslân 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân, gelet op art. 18a Participatiewet en art. 20a van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van de IOAZ;

Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van de IOAZ; Beleidsregels bestuurlijke boete PW, IOAW en IOAZ 2018 Het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de IOAW en artikel 20a van

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 57658 29 juni 2015 Beleidsregels Terug- en Invordering Participatiewet (2015) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ per 1 januari 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ

Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Beleidsregels terugvordering & verhaal WIJ Afdeling Samenleving, januari 2010 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Beleidsregels terugvordering & verhaal WWB Afdeling Samenleving, november 2009 HOOFDSTUK 1 TERUGVORDERING ALGEMENE BEPALINGEN 1 Algemeen Alle begripsbepalingen die in deze beleidsregels worden gebruikt

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015 Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015 De directeur van het cluster Werk en Inkomen, Gelezen het voorstel van 23 januari 2015; gelet op artikel 18a van de Participatiewet; besluit:

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught.

Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. CVDR Officiële uitgave van Vught. Nr. CVDR320167_1 6 februari 2018 Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal WWB/IOAW/IOAZ gemeente Vught. HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1.

Nadere informatie

Titel van het document. Datum / Auteur. Uitvoeringsbesluit Boetes Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2017 e.v.

Titel van het document. Datum / Auteur. Uitvoeringsbesluit Boetes Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2017 e.v. Titel van het document. Datum / Auteur Uitvoeringsbesluit Boetes Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2017 e.v. Status: concept Datum: 20 februari 2017 Overwegende dat op grond van artikel 18a, vierde

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Sint Anthonis Nr. 216217 7 december 2017 Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 Het college van de gemeente Sint Anthonis gelet

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Meierijstad 2017 A

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Meierijstad 2017 A GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Meierijstad Nr. 199938 15 november 2017 Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ Meierijstad 2017 A Het college van burgemeester en

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016

Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel; gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 54, 55 en 58 tot en met 62i Participatiewet, de artikelen 25 tot en met 28, 30 en 31 Wet

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Registratienummer Afdeling Ede, 25565 Samenleving en beleid 10 februari Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 18a, van de Participatiewet, artikel 20a van de

Nadere informatie

Overheidsorganisatie Gemeente Weesp Officiële naam regeling Beleidsregels Bestuurlijke boete Weesp 2018

Overheidsorganisatie Gemeente Weesp Officiële naam regeling Beleidsregels Bestuurlijke boete Weesp 2018 Beleidsregels Bestuurlijke boete Weesp 2018 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Weesp Officiële naam regeling Beleidsregels Bestuurlijke boete Weesp 2018 Citeertitel

Nadere informatie

Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes

Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boetes Gelet op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de indringender toets aan het evenredigheidsbeginsel bij bestuurlijke boetes (CRvB 24-11-2014,

Nadere informatie

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013

Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 Beleidsregels terug- en invordering WWB, IOAW en IOAZ gemeente Geldermalsen 2013 het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen, gelezen het voorstel van 21 mei 2013, gelet op

Nadere informatie

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND

TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Afdeling Samenleving Richtlijn 720 Ingangsdatum: 01-04-2013 TERUGVORDERING VAN BIJSTAND Algemeen Met de invoering van artikel 18a WWB, zijnde regels met betrekking tot het opleggen van een bestuurlijke

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB

Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR79396_1 1 mei 2018 Beleidsregels terugvordering WWB, IOAW, IOAZ en verhaal WWB BELEIDSREGELS TERUGVORDERING WWB, IOAW, IOAZ EN VERHAAL WWB GEMEENTE BRONCK-

Nadere informatie

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018

Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Beleidsregel terug- en invordering PW, IOAW en IOAZ 2018 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Beleidsregel terug- en invordering

Nadere informatie

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017

Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Overzicht (belangrijke) inhoudelijke wijzigingen beleid Terugvordering naar aanleiding van nieuwe beleidsregels Terug- en invordering 2017 Het is lastig per onderdeel verschillen en wijzigingen van beleid

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Vastgesteld door de gemeenteraad Texel op 22 oktober 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 4 Artikel 1. Begrippen...

Nadere informatie

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018

Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 CVDR Officiële uitgave van Leusden. Nr. CVDR610255_1 30 mei 2018 Beleidsregels Terug- en invordering Participatiewet, IOAW, IOAZ gemeente Leusden 2018 Burgemeester en wethouders van gemeente Leusden; gelezen

Nadere informatie

gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. );

gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. ); 2013, no. < no. > De Raad der gemeente Stein; gezien het voorstel inzake aanpassen verordeningen Wwb in verband wetswijzigingen 2013 (Gem. blad Afd. A 2013, no. ); gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregels boeteoplegging Participatiewet,IOAW en IOAZ 2015 gemeente Heemskerk, eerste wijziging

Beleidsregels boeteoplegging Participatiewet,IOAW en IOAZ 2015 gemeente Heemskerk, eerste wijziging Beleidsregels boeteoplegging Participatiewet,IOAW en IOAZ 2015 gemeente Heemskerk, eerste wijziging 1 december 2015 BIVO/2015/30166 *Z01AEE43B8E* Inhoudsopgave Artikel 1 Begrippen 5 Artikel 2 Waarschuwing

Nadere informatie

Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013

Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 CVDR Officiële uitgave van Gennep. Nr. CVDR305167_1 21 maart 2017 Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 Maatregelen verordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 De Raad

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING

HOOFDSTUK 2 GEHEEL OF GEDEELTELIJK AFZIEN VAN VERDERE TERUGVORDERING CVDR Officiële uitgave van Maastricht. Nr. CVDR372615_1 20 september 2016 Uitvoeringsbesluit debiteuren 2015 HOOFDSTUK 1 Algemeen Artikel Begripsbepalingen In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete

Beleidsregels Bestuurlijke boete Beleidsregels Bestuurlijke boete 2015.1 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WWB (FRAUDEWET) Tekst nieuwe artikel Inhoud wijziging Gevolgen voor: 1 van 8

OVERZICHT WIJZIGINGEN WWB (FRAUDEWET) Tekst nieuwe artikel Inhoud wijziging Gevolgen voor: 1 van 8 8 lid 1 onder i i. de uitoefening van de bevoegdheid tot verrekening als bedoeld in artikel 60b. De Raad bepaalt bij verordening de toepassing van de bevoegdheid tot verrekening van de boete bij recidive.

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete 2017 GR Ferm Werk

Beleidsregels bestuurlijke boete 2017 GR Ferm Werk CVDR Officiële uitgave van Ferm Werk. Nr. CVDR457549_1 26 februari 2018 Beleidsregels bestuurlijke boete 2017 GR Ferm Werk Het dagelijks bestuur van Ferm Werk, gelet op artikel 18a van de Participatiewet,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Geertruidenberg gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet aanscherping handhaving socialezekerheidswetten,

Nadere informatie

Stappenplan bestuurlijke boete inclusief modelbeleid. Februari 2017 versie 1

Stappenplan bestuurlijke boete inclusief modelbeleid. Februari 2017 versie 1 Stappenplan bestuurlijke boete inclusief modelbeleid Februari 2017 versie 1 Colofon Uitgave Stimulansz Postbus 2758 3500 GT Utrecht T (030)2982800 F (030)2982801 www.stimulansz.nl info@stimulansz.nl Projectleiding

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013 CVDR Officiële uitgave van Ooststellingwerf. Nr. CVDR320430_1 12 juni 2018 BELEIDSREGELS TERUGVORDERING UITKERINGEN WET WERK EN BIJSTAND 2013 Burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf; nr. 13 gelet

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 181606 21 december 2016 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 De concerndirecteur

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Neerijnen. Nr. 84056 31 december 2014 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet 2015 Neerijnen De raad van de gemeente Neerijnen,

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels terugvordering Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2015 Citeertitel: Beleidsregels terugvordering

Nadere informatie

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015;

gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; Nr.09 De raad van de gemeente Geertruidenberg; gezien het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 10 februari 2015; gelet op het bepaalde in artikel 4:81 en titel 4.4 van de Algemene

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein; Gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 gemeente Midden-Drenthe 1

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 gemeente Midden-Drenthe 1 De raad van de gemeente Midden-Drenthe; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 8, lid 1, aanhef en onder d, van de Participatiewet; gezien het advies

Nadere informatie

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016

Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 130982 31 december 2015 Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2016 De concerndirecteur

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 750 Ingangsdatum: 01-01-2013

Afdeling Samenleving Richtlijn 750 Ingangsdatum: 01-01-2013 Afdeling Samenleving Richtlijn 750 Ingangsdatum: 01-01-2013 Bestuurlijke boete Inleiding Invoering per 1 januari 2013 Vanouds kent artikel 18 WWB de mogelijkheid om de bijstand en de verplichtingen af

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013, V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2013 B E S L U I T Registratienummer: 216/6 D E R A A D V A N D E G E M E E N T E B E E M S T E R ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015 1 Het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gezien het collegevoorstel Beleidsregels, nadere regels en bijbehorende besluiten WMO, Jeugdwet en Participatie Wet d.d. 9 december 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

Beleidsregel Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017

Beleidsregel Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 45691 22 maart 2017 Beleidsregel Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017 Toelichting Algemeen Op 22 mei

Nadere informatie

Gemeente Raalte Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz

Gemeente Raalte Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 3849 19 januari 2016 Gemeente Raalte Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet,

Nadere informatie

ALGEMEEN TERUGVORDERING

ALGEMEEN TERUGVORDERING BELEIDSREGELS terugvordering Participatiewet, Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 ISD Noordenkwartier.

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 ISD Noordenkwartier. Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 ISD Noordenkwartier. Het Dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordenkwartier (ISD) besluit vast te stellen de

Nadere informatie

De beleidsregels treden in werking op het tijdstip waarop de verordening bestuursrechterlijke geldschulden in werking treedt: 4 december 2012.

De beleidsregels treden in werking op het tijdstip waarop de verordening bestuursrechterlijke geldschulden in werking treedt: 4 december 2012. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2012 / 108 Naam Beleidsregels Terug- en invordering Wet werk en bijstand (2012) Publicatiedatum 3 december 2012 Opmerkingen - Besluit van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september Nummer :

Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september Nummer : Voorstel aan : Gemeenteraad van 30 september 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 17 september 2013 Nummer : Onderwerp : Verordeningen Fraudewet (WWB/IOAW/IOAZ en bestuurlijke boete bij recidive)

Nadere informatie

FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN

FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN FACTSHEET FRAUDEWET, WET HUISBEZOEKEN EN BUITENWETTELIJK BELEID GEMEENTE LEEUWARDEN Per 1 januari 2013 gaat de fraudewet en de wet huisbezoeken in, daarnaast wordt het buitenwettelijke beleid ingetrokken

Nadere informatie

HOOFDSTUK I ALGEMEEN. Artikel I Begripsomschrijvingen. Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre

HOOFDSTUK I ALGEMEEN. Artikel I Begripsomschrijvingen. Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre Regeling terugvordering en verhaal 2019 Waalre Het college van Burgemeester en Wethouders van Waalre gelet op de artikelen 54 Participatiewet, I7 loawlloaz, g verordening Jeugdhulp en artikel l5 verordening

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013

Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013 Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013 HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. WWB: de Wet werk en bijstand; b. IOAW:

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015

Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 Vergadering d.d. : 16 december 2014 Agendapunt : 7B Registratienummer : R 527016 Onderwerp : Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen

Nadere informatie

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Twenterand Officiële naam regeling Beleidsregels WWB/Bbz,

Nadere informatie

Toelichting Beleidsregels bestuurlijke boete PW, IOAW en IOAZ 2018

Toelichting Beleidsregels bestuurlijke boete PW, IOAW en IOAZ 2018 Toelichting Beleidsregels bestuurlijke boete PW, IOAW en IOAZ 2018 Algemene toelichting Op 1 januari 2013 is de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving (ook wel: Fraudewet) in werking

Nadere informatie

Beleidsregel Terug- en invordering 2018

Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Beleidsregel Terug- en invordering 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. Jeugdwet 2015: regeling van de aanspraak op, de toegang

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR352018_2 8 november 2016 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Losser, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 december Agendapunt : 10 : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2014 Agendapunt : 10 Status : Besluitvormend Programma : (8) Werk & Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Behandelend ambt. : Chris Koopmans E-mail : ckoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016

BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016 BELEIDSREGELS MATIGING EN BEGRENZING BOETEOPLEGGING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2016 Het bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Het Plein (het bestuur), Gelet op het Boetebesluit sociale zekerheidswetten;

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013

Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013 Beleidsregels terugvordering inkomensvoorzieningen gemeente Dinkelland 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dinkelland; gelet op: a. artikel 54, derde en vierde lid, 58, tweede

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete

Beleidsregels Bestuurlijke boete Beleidsregels Bestuurlijke boete 2015.1 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Beleidsregels bestuurlijke boete participatiewet, roaw en roaz 2ot7 HOOFDSTUK I. Artikel 1: HOOFDSTUK II BELEIDSREGELS HOOFDSTUK III

Inhoudsopgave. Beleidsregels bestuurlijke boete participatiewet, roaw en roaz 2ot7 HOOFDSTUK I. Artikel 1: HOOFDSTUK II BELEIDSREGELS HOOFDSTUK III Beleidsregels bestuurlijke boete participatiewet, roaw en roaz 2ot7 Het college van de gemeente Boxmeer gelet op artikel 18a van de Participatiewet, artikel 20a van de Wet inkomensvoorziening oudere en

Nadere informatie

Beleidsregels. Beleidsregels bij het opleggen van boetes Participatiewet, Bbz, Ioaw en Ioaz.

Beleidsregels. Beleidsregels bij het opleggen van boetes Participatiewet, Bbz, Ioaw en Ioaz. Beleidsregels Beleidsregels bij het opleggen van boetes Participatiewet, Bbz, Ioaw en Ioaz. citeertitel: vastgesteld bij besluit van 22 september 2015 Beleidsregels Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels verhaal Participatiewet 2015 Citeertitel: Beleidsregels verhaal Pw 2015 gemeente Zundert

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet gemeente Midden- Delfland 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet gemeente Midden- Delfland 2015 Registratienummer : 2015-00722 / 15Z.000072 Onderwerp : conceptverordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Participatiewet

Nadere informatie

Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en kwijtschelding Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leeuwarden, gelet op artikel 6, tweede

Nadere informatie

Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015

Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Brielle. Nr. 17453 27 februari 2015 Beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brielle;

Nadere informatie

beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015

beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR360276_2 29 mei 2018 beleidsregels herziening, terugvordering en verhaal 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard; gelet

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Elburg. Nr. 81680 24 december 2014 Beleidsregel terugvordering gemeente Elburg Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg, Gelet op het

Nadere informatie

BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE MARUM 2015

BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE MARUM 2015 Nr. De raad van de gemeenten Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ; gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel d, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de VERORDENING

Nadere informatie

beleidsregels bestuurlijke boete PW-IOAW-IOAZ De Ronde Venen 2015

beleidsregels bestuurlijke boete PW-IOAW-IOAZ De Ronde Venen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Ronde Venen. Nr. 99458 26 oktober 2015 beleidsregels bestuurlijke boete PW-IOAW-IOAZ De Ronde Venen 2015 Overwegende dat het gewenst is regels te stellen

Nadere informatie

overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening van de bestuurlijke boete bij recidive bij verordening te regelen;

overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening van de bestuurlijke boete bij recidive bij verordening te regelen; *CONCEPT* CONCEPT Onderwerp Onderwerp_Corsa VERORDENING Nieuw_wijziging_intrekking Dossiercode Documentsoort De Raad van de gemeente Uden; overwegende dat het noodzakelijk is om de wijze van verrekening

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeevang, Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand, artikel 20a van

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Aanpassing van de Fraudewet 1- Notagegevens Notanummer 2016-000311 Datum 01-03-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke waarschuwing en verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen; Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO)

Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO) Politieke schriftelijke vragen (art. 39 RvO) Fractie: Naam: Onderwerp: Beantwoording Datum indiening vragen: Datum beantwoording: VVD Noordoostpolder Willem Keur Fraudecijfers WWB x Ja, kan verspreid via

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Gemeente Achtkarspelen Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Gemeente Achtkarspelen Januari 2015 1 Gemeente Achtkarspelen de Raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Handreiking berekening bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW/IOAZ

Handreiking berekening bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW/IOAZ Handreiking berekening bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW/IOAZ Boxmeer, november 2016 I-SZ/2016/2187 I-SZ/2016/2187: Handreiking berekening bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW/IOAZ 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie