De Nederlandse Nationaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nederlandse Nationaliteit"

Transcriptie

1 De Nederlandse Nationaliteit

2 Gefeliciteerd.u bent Nederlander geworden! Daar mag u best trots op zijn. Ook als u daarnaast nog een andere nationaliteit heeft, is het Nederlanderschap iets wat wij nu met elkaar en met nog eens 16 miljoen andere Nederlanders delen. Nederlander zijn, wil nog niet meteen zeggen dat je je Nederlander voelt. Dat gevoel komt met de jaren. Ik hoop dat u zich op den duur ook Nederlander gaat voelen. Dat kan ook als u nog een band heeft met een ander land. Het gaat vast en zeker een beetje sneller als u meedoet aan lokale activiteiten, lid wordt van een vereniging of gewoon een praatje maakt met uw buren. Het is de kunst en een uitdaging om uw oorspronkelijke cultuur een plaats te geven in uw nieuwe leven en open te staan voor nieuwe ervaringen en gebruiken in de Nederlandse samenleving. Wat ik als burgemeester heel belangrijk vind, is dat u beseft en zich realiseert hoe onze cultuur in elkaar steekt. Dat wij in een democratisch land leven waar persvrijheid en godsdienstvrijheid heerst, waar we proberen elkaar te respecteren. Als je met 16 miljoen mensen in een relatief klein land leeft, is het belangrijk dat de wet wordt nageleefd. Ook is het belangrijk dat de normen en waarden van elkaar en van andersdenkenden gerespecteerd worden. Helaas zien we dat niet iedereen zich daaraan houdt. Maar wij moeten proberen een goed voorbeeld te geven. Dit kennismakingsboekje wordt u uitgereikt op de dag dat u de Nederlandse nationaliteit verwerft. Het is bedoeld om u een klein beetje meer te vertellen over onze geschiedenis, ons nationale volkslied en om u achtergrondinformatie te geven over de gemeente Zaltbommel. Ik hoop dat u net als ik - trots bent op uw woonplaats en de prachtige omgeving waarin wij leven en dat u dat ook zult uitdragen aan de mensen in uw omgeving. En als u nog niet zo veel hebt gezien van de mooie natuur dan hoop ik dat u - als zoveel Nederlanders - er met de fiets op uitgaat en mooie plekjes in de natuur leert ontdekken. Want fietsen is in dit vlakke groene Hollandse land een populaire vorm van vrije tijdsbesteding. Ik wens u een goede toekomst als Nederlander in Zaltbommel. Burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch

3 Nederland Nederland is een staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het ligt op het vaste land van West-Europa en is verdeeld in twaalf provincies. De hoofdstad is Amsterdam. Nederland heeft ruim 16 miljoen inwoners en is ongeveer 415,28 km² groot. Het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het huidige Nederland bestaat pas sinds 1830, na de afscheiding van België. Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland een modern, geïndustrialiseerd en welvarend land. In 2002 verving Nederland de eigen munt, de gulden, samen met twaalf van de vijftien toenmalige leden van de EU door de Europese munt, de euro. De Nederlandse vlag De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid, de ereplaats te hebben. Bij de Nederlandse vlag gaat het om traditie, wellevendheid en etiquette. Met symbolen van de Staat ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om. De Nederlandse vlag mag je aan je huis hangen van zonsopkomst tot zonsondergang op nationale feestdagen zoals Koninginnedag op 30 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Soms zie je de Nederlandse vlag in juni aan een huis hangen met een schooltas er aan. Dat betekent dat iemand in dat huis is geslaagd voor het diploma van de middelbare school. Klimaat Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Het klimaat wordt beïnvloed door de aanliggende Noordzee die het gehele jaar de temperatuur matigt. Gemiddeld is de koudste maand januari en de warmste maand juli. Bevolking en talen In Nederland wonen twee erkende bevolkingsgroepen. Naast de Nederlanders, zijn sinds 2005 de Friezen erkend als nationale minderheid. De officiële landstaal in Nederland is het Nederlands. Het Fries is echter in de provincie Friesland een officiële taal, naast het Nederlands.

4 Religie Nederland, van oudsher een christelijk land, is tegenwoordig een van de meest ontkerkelijkte landen in Europa. Per 31 december 2005 had ongeveer 48 procent dus bijna de helft van de bevolking officieel geen religie. Feesten Nederland is sterk beïnvloed door het christelijke geloof en daarom is een aantal christelijke feesten zoals Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren een nationale feestdag. Daarnaast wordt elk jaar op 30 april Koninginnedag gevierd. Ook Bevrijdingsdag op 5 mei, de dag van de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog is een nationale feestdag. Verder wordt in Nederland Oudejaarsavond op 31 december, Sinterklaas op 5 december en Carnaval voor aswoensdag gevierd. Eten en drinken Een Nederlander eet meestal drie maaltijden per dag: een ontbijt, middageten of lunch met brood, en een warme avondmaaltijd met bijvoorbeeld een voorgerecht zoals soep, vervolgens een hoofdgerecht met groente, aardappelen en vlees of vis, en een nagerecht. Stamppot is een typisch Nederlands gerecht. Bekend is ook de Hollandse nieuwe haring. Elke provincie heeft zijn eigen streekgerechten en lekkernijen zoals Bossche bollen uit s Hertogenbosch in Noord-Brabant en Limburgse vlaai Volkslied Het Wilhelmus is ons nationale volkslied. Eigenlijk is het een oud gedicht dat is geschreven tussen 1568 en Het is een Geuzenlied uit de tijd dat Nederland werd overheerst door de Spaanse Koning. Dat is ook de tijd dat Prins Willem van Oranje (van Nassauwe) met zijn verzet begon. Het volkslied wordt gezongen of gespeeld bij officiële gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als een Nederlander kampioen wordt; op Koninginnedag, op 4 mei bij de Dodenherdenking of op Bevrijdingsdag. Meestal worden alleen het 1 e en 6 e couplet gezongen. Couplet 1: Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den Dood Een Prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd de Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. Couplet 6: Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer op U zo wil ik bouwen Verlaat mij nimmermeer. Dat ik doch vroom mag blijven uw dienaar t aller stond de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.

5 Gemeente Zaltbommel Zaltbommel is een gemeente in de Bommelerwaard in de provincie Gelderland. De gemeente strekt zich uit vanaf Slot Loevestein in het westen, waar de Maas en de Waal samenvloeien tot voorbij de stad Zaltbommel in het oosten. De gemeente telt ruim inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer 90 km² waarvan ruim 2 km² water. De huidige gemeente Zaltbommel is ontstaan uit de voormalige gemeenten Zaltbommel, Brakel en Kerkwijk. Op 1 januari 1999 zijn deze oude gemeenten samengevoegd tot de nieuwe gemeente Zaltbommel. In totaal telt de gemeente 13 woonkernen te weten: Aalst, Bern, Brakel, Bruchem, Delwijnen, Gameren, Kerkwijk, Nederhemert noord en zuid, Nieuwaal, Poederoijen, Zaltbommel en Zuilichem. Historie De stad Zaltbommel is een vestingstad. De oudste berichten over de stad Zaltbommel stammen uit het jaar 850. Toen was het niet meer dan een kleine nederzetting "Bomela" geheten. In de 13e eeuw groeide Zaltbommel uit tot een belangrijke handelsstad en kreeg het stadsrechten en werden de vestingwerken aangelegd, die er nu nog zijn. Rond 1316 werden de stadsmuren gebouwd. Tot het begin van de 17e eeuw hielden de inwoners zich bezig met nijverheid en handel en de stad kende grote bloei. Midden 19e eeuw was er betrekkelijk veel industrie en waren er 10 scholen, waaronder een Latijnse school. In 1869 kwam er een spoorbrug over de rivier en in 1933 kwam de eerste verkeersbrug. De Martinus Nijhoffbrug is in 1996 geopend door Minister Annemarie Jorritsma.

6 Gemeentewapen Op 18 april 2001 is bij Koninklijk Besluit het wapen aan de gemeente Zaltbommel verleend. De beschrijving bij dit wapen luidt als volgt: 'In azuur een aan de onderzijde gekantelde hoofdbalk van goud, vergezeld boven van drie mispelbloemen van zilver en beneden van een zwaard van zilver met gevest van goud, aan weerszijde vergezeld van een burcht van goud, geopend en verlicht van het veld. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel'. van zilver, gehart van goud. Aan de broekzijde in zowel de bovenkant als onderkant een burcht van goud, geopend en verlicht in het veld. Het ontwerp voor de gemeentevlag is gebaseerd op de 'oude' gemeentevlag van de voormalige gemeente Brakel. Gemeentevlag In 2002 heeft de gemeenteraad besloten over het ontwerp van een nieuwe gemeentevlag. Het ontwerp is van de heer Van Balken. De officiële omschrijving van de vlag is: Keel, met een vluchtdriehoek van azuur, smal zilver gezoomd met de top reikend tot de broekzijde. Aan de vluchtzijde een rechtopstaand zwaard van zilver met gevest van goud. Aan de broekzijde nabij de top van de vluchtdriehoek in het veld van azuur een vijfbladige mispelbloem Het Bommel-lied Het is in Zaltbommel inmiddels een leuk gebruik geworden om het lied In die grote stad Zaltbommel te zingen als wij met elkaar in Zaltbommel - een evenement vieren. Op veel basisscholen in Nederland wordt dit lied aan de leerlingen geleerd tijdens de zangles. Het is een oud Hollands liedje dat uit de vorige eeuw stamt. Het refrein suggereert dat de spits van de kerktoren tijdens een watersnood is afgebroken en in het water is gevallen en daar ronddreef, maar dat is een fabeltje. Ooit heeft een spits op de Sint Maartenskerk gestaan die tot twee keer toe door blikseminslag is vernield en daarna nooit meer is opgebouwd. De tekst is vooral grappig bedoeld.

7 In die grote stad Zaltbommel, Bommel Heerste grote watersnood En zo menig arme drommel, drommel Die niet zwemmen kon ging dood Refrein: En te midden van die rommel Dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel. En te midden van die rommel, rommel Dreef de torenspits in t rond Op een vlot van houten planken Zat een grote herdershond Zo erbarmelijk te janken Omdat hij zijn baas niet vond Een matroos met houten benen En een rode zwembroek aan Zat als een klein kind te wenen Want zijn schip dat was vergaan t Was afgrijselijk te aanschouwen Hoe beroofd van haar korset Een boerin uit Henegouwen Aan kwam drijven op haar vet In een mand met verse broodjes Dreef des bakkers jongste kind Zwaaide met zijn blote pootjes Op een vloer met nog wat planken Dreef de Doopsgezinde School Jongens hingen uit de banken Lapten t leren aan hun zool In een Ford met lekke banden Zat een rijke kruidenier Tussen zijn verkleumde handen Klemde hij een heel vat bier Een Chinees met lange haren Op zijn rug een linnen zak Viste met machinegaren Sinaasappels en tabak Op een ton met houten banken Zat een brouwer dik en fier Hij wreef juichend in zijn handen Hij had nu water voor zijn bier Een heel regiment soldaten En n eskader van de vloot Wierpen blindelings granaten En ze zopen zich haast dood De twee zoontjes van de koster Zaten op het kerkedak Samen stekelbaars te vangen In de kerkcollectezak

8 De Nederlandse Nationaliteit Dit kennismakingsboekje wordt u uitgereikt op de dag dat u de Nederlandse nationaliteit verwerft. Het is bedoeld om u een klein beetje meer te vertellen over Nederland, onze geschiedenis, ons nationale volkslied en om u achtergrondinformatie te geven over de gemeente Zaltbommel. De gemeente Zaltbommel wenst u veel geluk en voorspoed als Nederlander in Zaltbommel! Deze folder is een uitgave van de gemeente Zaltbommel. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend Redactie: Gemeente Zaltbommel Vormgeving: Gemeente Zaltbommel Fotografie: Bas Moerman, Sherry van der Velden en gemeente Zaltbommel Datum: Gemeente Zaltbommel Bezoekadres: Hogeweg 11 Postbus DA Zaltbommel Telefoon: (0418) Fax: (0418) info@zaltbommel.nl Internet:

Vakanties en bijzondere dagen

Vakanties en bijzondere dagen Vakanties en bijzondere dagen VAKANTIE NOORD/MIDDEN/ZUID DATA Kerst 2013 alle regio s 21-12-13 t/m 05-01-14 Voorjaar noord 22-02-14 t/m 02-03-14 midden / zuid 15-02-14 t/m 23-02-14 Mei alle regio s 26-04-14

Nadere informatie

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd.

Nesserlaan. Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. V rijheid Nesserlaan Het gevoel van vrijheid verbeeld en verwoord door Amstelveense jeugd. 2 24-45 - mei 5 mei Vrijheid Publiek 4 mei Voorwoord Beste lezers, jongens en meisjes, Vorig jaar vierden we op

Nadere informatie

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Zondag : 24 april 2016 Aanvang : 19.00 uur Voorganger : Dr. Stephan de Jong Lector : Judith

Nadere informatie

PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017

PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017 PKN SOEST WILHELMINAKERK 30 APRIL 2017 Zijn naam is als een vis Voorganger : ds. Wim Kievit Ambtsdragers : Piet de Gier, Dénise Smit Lector : Suze Deelen Pianist : Theo van der Woude Beamer : Ernst Mellink

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 27 Schoolpsalm 21 vers 1 Psalm 84 vers 1 en 2 Psalm 18 voorzang Psalm 27 vers 1 en 7 Gezang 409 vers 1, 2, 3, 4 en 5 Psalm 43 vers

Nadere informatie

zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte

zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte zondag 7 mei 2017 Musica pro Deo Het licht wordt ontstoken terwijl we NLB lied 633: 1 en 5 zingen Welkom Stilte Bemoediging v: Onze hulp is in de Naam van de Heer a: DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT. Drempelgebed

Nadere informatie

en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer

en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer Dienst in de Dorpskerk Heemskerk 3 mei 2015 en in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze Heer voorganger: ds Marco Visser vleugel: David Rip voorlezer: Corry van Gemeren ouderling: Feija Stuart diaken:

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Schriftlezing: Romeinen 8 vers 28 t/m 39 Psalm 56 vers 5 en 6 Psalm 86 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 91 vers 1 en 5 Psalm 119 vers 13, 14

Nadere informatie

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur Culturele Stichting Velser Gemeenschap Comité 4 en 5 mei Velsen Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang 18.00 uur Een herdenking met medewerking van: Klarinetensemble o.l.v.

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland?

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland? Hoofdstuk 1C8 Hoe ontstond Nederland? Cursus 8.1 De koning en de prins Wat leer je deze cursus? Dat hervormers de Katholieke kerk wilden veranderen Dat zij de Protestante kerk stichtten Wat de reformatie

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.J. Schuurman (Oldebroek) Schriftlezing: Romeinen 8 vers 28 t/m 39 Psalm 56 vers 5 en 6 Psalm 86 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 91 vers 1 en 5 Psalm 119 vers 13, 14

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep

Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Welkom in deze dienst Voorganger is dhr. A. Verstoep Schriftlezing: Jeremia 35 Johannes 8 vers 30 t/m 36 Lied 172 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 21 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 72 vers 6 en 7 (Nieuwe

Nadere informatie

Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018

Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018 Locatie Wilhelminakerk Zondagsbrief 29 april 2018 Voorganger: Prof. J. Muis, Utrecht Ambtsdragers: Piet de Gier, Pieternel Rodermond Lector: Fred van Knobelsdorff Organist: Jan Meurs Welkom en mededelingen

Nadere informatie

liedblad Oranjeconcert

liedblad Oranjeconcert liedblad Oranjeconcert Rood, wit en blauw Rood, wit en blauw, zijn de kleuren van de vlag, Oranje is de wimpel die ik wapp ren zag. Wit is de stok, oranje is de knop. Groen is het gras en daar staat ie

Nadere informatie

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015

Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen. Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie oorlogsplaquette Beekstraat Wageningen Op donderdag 26 maart 2015 Adoptie gedenkplaat Beekstraat door de Ireneschool In de Beekstraat bevindt zich tegen de voorgevel van de huizenrij, tussen de

Nadere informatie

Zondag 1 mei Welkom in De Regenboog!

Zondag 1 mei Welkom in De Regenboog! Zondag 1 mei 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Pieter Boomsma Ouderling van dienst: Sandra Dubbink Organist: Rien Hoekjen Lectrix: Jorieke Poorterman Koster: Dirk Slooijer Lied voor de dienst:

Nadere informatie

Zondag 3 februari 2012

Zondag 3 februari 2012 Zondag 3 februari 2012 Orgelspel (H)erken je hem? Aansteken van de kaarsen Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: Zo vriendelijk en veilig als het licht t. H. Oosterhuis; m. B. Huijbers 1 2.

Nadere informatie

WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker

WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker GEDICHT WILHELMUS Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker Bewerkt en hertaald door Rom Molemaker Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. J Plug.

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. J Plug. Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. J Plug. Lezen : 2 Tessalonicenzen1:3-12 Psalm 106 : 1 en 2 Psalm 106 : 3 en 21 Psalm 50 : 1 en 11 Opwekking 544 LVK 885 Muziek- en zangavond op zondag 27 mei in

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0,1,2

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0,1,2 Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Koningsdag Letter ee Stage Hoofdluis Gezond op school vanuit groep 0,1,2 En verder.. Kalender Verjaardagen

Nadere informatie

Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016

Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016 voorganger Welkom in Het Centrum Protestantse Gemeente Nijverdal zondagmorgen 1 mei 2016 : Ds W. Broekema ouderling v dienst : Gerdinand Piksen organist lector : Ineke ten Brug : Lien Kootstra Orgelspel

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Vanuit groep 0, 1, 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Vanuit groep 0, 1, 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letter ee Gezond op school Nieuwtjes en groetjes Vanuit groep 0, 1, 2 En verder.. Kalender Verjaardagen Contact S c h o o l m e

Nadere informatie

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten Typisch Nederlands Hollandse tradities en gewoonten Inhoud Welkom... 6 hoofdstuk 1 Oranje... 8 Inleiding... 10 Koninginnedag... 12 De Nederlandse vlag... 14 Prinsjesdag... 16 Het Wilhelmus... 18 hoofdstuk

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg Welkom in de Pauluskerk Voorganger: ds. A.R. Warnar-van den Berg Organist: Anja van der Ploeg Zingen: 908, vers 1, 2 en 4 Ik heb U lief, o mijn Beminde Zingen: 908, vers 1, 2 en 4 Ik heb U lief, o mijn

Nadere informatie

Zondag 07 mei e zondag van de Paastijd

Zondag 07 mei e zondag van de Paastijd Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Drempelgebed Lied 111: 1, 5 en 6 Zondag 07 mei 2017 4 e zondag van de Paastijd Voorganger: ds. T. Fossen, Amersfoort Gastvrouw: Jantie de Vries Lector: Jantie de Vries

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Zondag 6 mei 2018 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Welkom en mededelingen Zingen Psalm 91: 1 en 2 1. Heil hem wien God een plaats bereidt in zijn verheven woning; hij overnacht in veiligheid bij een almachtig

Nadere informatie

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten Typisch Nederlands Hollandse tradities en gewoonten Inhoud Welkom... 6 hoofdstuk 1 Oranje... 8 Inleiding... 11 Koningsdag... 12 De Nederlandse vlag... 14 Prinsjesdag... 17 Het Wilhelmus... 19 hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: dinsdag 18 april 2017

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: dinsdag 18 april 2017 Nieuwsbrief 1 / 2 dinsdag 18 april 2017 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letter Actie Stichting Stephanos Koningsspelen Wennen Gezond eten TAAL THUIS / i.c.m. Wonderlijk gemaakt Wonderlijk

Nadere informatie

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2019

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2019 Culturele Stichting Velser Gemeenschap Comité 4 en 5 mei Velsen Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2019 Burgerzaal gemeentehuis Velsen Aanvang 18.00 uur Een herdenking met medewerking van: Muziek Ensemble o.l.v.

Nadere informatie

Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost

Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost Zondag 28 april 2019 Bethelkerk Wijkgemeente Ambacht-Oost Voorganger Organist : Pastor Marja Griffioen : Guus Korpershoek Iedereen kan elke zondag voorafgaande aan of na de dienst een lichtje aansteken

Nadere informatie

De gemeente gaat staan Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer. Amen

De gemeente gaat staan Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer. Amen WILHELMINAKERK SOEST 4 MEI 2014 Voorganger: ds. Wim Kievit Ambtsdragers: Leen Lievaart, Aartje Knol Lector: Iet Friele Organist: Gert Muts Beamer: Ernst Mellink OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek

Nadere informatie

Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. Munteenheid. De munteenheid is. Surinaamse dollar (SRD)

Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. Munteenheid. De munteenheid is. Surinaamse dollar (SRD) Naam: 1. Landverkenning Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. De taal In Suriname worden maar liefst twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig.

Nadere informatie

Zaltbommel ZALTBOMMEL, DE STAD DIE LEEFT. Zuilichem bouwt aan haar toekomst DE RIJKE HISTORIE

Zaltbommel ZALTBOMMEL, DE STAD DIE LEEFT. Zuilichem bouwt aan haar toekomst DE RIJKE HISTORIE Zaltbommel Foto: G. van der Velden ZALTBOMMEL, DE STAD DIE LEEFT Zaltbommel kent een brede bekendheid in de omgeving, maar ook daarbuiten. Haar historie gaat terug tot 850 waar de vestingstad als eerste

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Oefentekst 2, groep 7

Oefentekst 2, groep 7 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Algemeen Het koninkrijk Spanje is een land in het zuidwesten van Europa. Spanje grenst aan de landen Frankrijk, Andorra en Portugal en aan de Engelse kolonie Gibraltar. De munteenheid

Nadere informatie

1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel

1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel 1 mei 16 AM Twijzelerheide, 5 mei AM Wierden - Hemelvaartsdag Hebreeën 4:14 De hemel Orgelspel Welkom Aanvangslied: Psalm 47:1 mannen, 2 vrouwen, 3 allen (3 de couplet staande!) 1M. Volken weest verheugd,

Nadere informatie

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid de vlaginstructie volgen. Ook op andere dagen mag de vlag worden

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid de vlaginstructie volgen. Ook op andere dagen mag de vlag worden Ter inleiding De Nederlandse vlag Bij het uithangen van de Nederlandse vlag kan men de dagen van De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid de vlaginstructie volgen. Ook op

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas

Docentenhandleiding. Wilhelmus in de klas Docentenhandleiding Wilhelmus in de klas Welkom bij Wilhelmus in de klas! In deze docentenhandleiding vind je instructies, tips en tricks om de les nog leuker te maken! Dit gaan de kinderen leren Tijdens

Nadere informatie

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied 3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied Inleiding: Deze opdracht kan klassikaal gedaan worden. In deze handleiding zit een informatieblad met een duidelijke beschrijving van de opdracht. De beschrijving

Nadere informatie

O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6. Als een hert dat verlangt naar water

O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6. Als een hert dat verlangt naar water O, Jezus hoe vertrouwd en goed, lied 446 : 1,4,6 O Jezus, hoe vertrouwd en goed klinkt mij uw naam in t oor, uw naam die mij geloven doet: Gij gaat mij reddend voor. Al wat ik doe, al wat ik wil, het is

Nadere informatie

5 mei Oecumenische viering

5 mei Oecumenische viering 5 mei 2019 3 e zondag van Pasen Oecumenische viering Open Hof-gemeente RK gemeenschap Buitenkerk Raak mij aan Voorgangers in deze viering: ds Kasper Jager ( verkondiging ) en pastor Hans Schoorlemmer (

Nadere informatie

De Nederlandse vlag. 1. Algemeen

De Nederlandse vlag. 1. Algemeen De Nederlandse vlag 1. Algemeen a. Onder de koninkrijksvlag of Nederlandse vlag (hierna ook te noemen: vlag) wordt verstaan de bij Koninklijk Besluit van 19 februari 1937, nummer 93, en Beschikking Minister

Nadere informatie

Lesdeal Koningsdag 2018

Lesdeal Koningsdag 2018 Lesdeal Koningsdag 2018 Groep 4 t/m 8 Koningsdag is een speciale dag in Nederland! Op deze dag, 27 april, is koning Willem- Alexander jarig en viert hij zijn verjaardag met het hele land. Dit heb je waarschijnlijk

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Matteüs 28 : 1-10 en 16-20 Psalm 16 : 2 en 3 GK 228 GK 240 : 2, 4 en 5 Opwekking 575 Gezang 114 : 7 De Ichtûs Kidzz gaat nu beginnen.. Voor wie?

Nadere informatie

Programmaboekje 2013

Programmaboekje 2013 Programmaboekje 2013 Colofoon Postbus 88, 8084 ZH t Harde Voorzitter Secretaris Penningmeester Algemeen Algemeen Algemeen Aart Akster Marchel Akster Marloes Lieftink Pim van der Beek Gerrit Leusink Kees

Nadere informatie

1 De Stichting Toreco en haar Magisch Drenthe stellen zich aan u voor

1 De Stichting Toreco en haar Magisch Drenthe stellen zich aan u voor 1 De Stichting Toreco en haar Magisch Drenthe stellen zich aan u voor 2 De Stichting Toreco is een kataliserende organisatie met als hoofddoel het TOerisme en de REcreatie in de gemeente COevorden via

Nadere informatie

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, uur. Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet

Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, uur. Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet Orde van Hof van Heden-dienst, Oranjezangavond, 24 april 2016, 18.30 uur Voorganger: Muzikale medewerking: Organist: M.m.v. Thema: ds. Dick Steenks Harmoniegezelschap Fidelio o.l.v. Michiel van Vliet Piet

Nadere informatie

zaterdag 6 februari van in de fontein naast de kerk aan de Hoofdvaart zaterdag 6 februari van uur in de Fontein naast

zaterdag 6 februari van in de fontein naast de kerk aan de Hoofdvaart zaterdag 6 februari van uur in de Fontein naast Heerlijk zoeken zoeken..en nog eens zoeken in vele dozen en kisten naar dat ene speciale boek of die ene bijzonder CD of misschien nog wel de ouderwetse 33 toeren plaat waar u zo n bijzondere herinnering

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Urugay

Werkstuk Aardrijkskunde Urugay Werkstuk Aardrijkskunde Urugay Werkstuk door K. 1007 woorden 20 februari 2013 5,3 26 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo voorwoord Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik Uruguay een heel leuk

Nadere informatie

Module 5 Geschiedenis en geografie

Module 5 Geschiedenis en geografie Module 5 Geschiedenis en geografie 5.1 De geschiedenis van Nederland Tekst 1: De gouden eeuw Handel In de zeventiende eeuw gingen Nederlanders steeds meer handelen. Nederland ligt aan zee en er zijn veel

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Gezamenlijke dienst gemeentezondag 5 mei 2019 Thema: Vrijheid! Voorgangers: Ds. K. Meijer en ds. A.L. Verduijn Organist: Alie van der Burg Locatie: Gereformeerde Kerk Welkom en mededelingen Zingen Psalm

Nadere informatie

Aubadeboekje Koningsdag 2018

Aubadeboekje Koningsdag 2018 Aubadeboekje Koningsdag 2018 Bestuur Oranjevereniging Nunspeet Voorzitter Henry Stulen: Mijn naam is Henry Stulen. Ik mag voorzitter zijn van onze Oranjevereniging. Een hele eer om mijn bijdrage te mogen

Nadere informatie

Liturgie in Ichthus 28 april e zondag van Pasen

Liturgie in Ichthus 28 april e zondag van Pasen Liturgie in Ichthus 8 april 09 e zondag van Pasen Als de kerkenraad binnen is wordt er in stilte naar een muziekstuk geluisterd op orgel of vleugel en bereiden we ons persoonlijk voor op de dienst Luiden

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: Muzikale medewerking: Koster: Ds. G. de Goeijen Willem

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Schriftlezing: Handelingen 1 vers 1 t/m 8 1 Korinthe 15 vers 19 t/m 28 Psalm 21 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 97 vers 1 en 4 Psalm 97 vers 6 en 7 Lied 396 vers

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 1 mei 2016, viering Maaltijd van de Heer nabespreking dienst Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix

Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix Boekverslag Nederlands Wilhelmus door Philips van Marnix Boekverslag door een scholier 1670 woorden 21 september 2005 5,8 62 keer beoordeeld Auteur Genre Philips van Marnix van Sint-Aldegonde Volkslied

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst

Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst Zondag 7 mei 2017 Wensliederendienst In de Protestantse Gemeente s Heerenberg - Zeddam Klokgelui. Orgelspel. Verwelkoming - Wij gaan, zo mogelijk, staan - Allen: Johannes de Heer 7. 1.Als g' in nood gezeten,

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Brochure gebruikers. Er wordt bezorgd in de plaatsen:

Brochure gebruikers. Er wordt bezorgd in de plaatsen: Brochure gebruikers Tafeltje Dekje is een dienstverlening van de Stichting Tafeltje Dek Je in de Bommelerwaard. En is bestemd voor mensen die door omstandigheden voor korte of lange tijd niet in staat

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Lesblad midden- en bovenbouw Waarom de koning geen kroon draagt

Lesblad midden- en bovenbouw Waarom de koning geen kroon draagt Lesblad midden- en bovenbouw Waarom de koning geen kroon draagt Waarom de koning geen kroon draagt (en andere weetje over het koningshuis) is een infotainmentboek over het koningshuis. Je kunt op verschillende

Nadere informatie

Nigeria L U U K & T H I J S

Nigeria L U U K & T H I J S I N D I T N U M M E R : Klimaat Ligging Nigeria L U U K & T H I J S Hoogteverschillen Vegetatie Klimaat Ligging Geografische gebeurtenissen Welke dieren? Hallo allemaal, Wij zijn Luuk Coeraadts en Thijs

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK

ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK ORDE VAN DIENST PAASTIJD Vredeskapel, 28 april 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE VREDESKAPEL/DUINZICHTKERK Voorganger: ds.chr.donner ; ouderling van dienst: Victor van Bijlert ; diaken van dienst: Frank Beumer

Nadere informatie

Welkom. Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief.

Welkom. Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief. Ochtenddienst 28 april 2019 Voorganger Organist : Ds. C.D. van Alphen : Rick-Jan Hitzerd Welkom Mededelingen door Diaken Bas van der Burgh Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar de weekbrief.

Nadere informatie

Provinciehuis Overijssel

Provinciehuis Overijssel Provinciehuis Overijssel Provinciaal bestuur Provinciale Staten (PS) De leden van Provinciale Staten zijn de baas in de provincie. Als je lid wilt worden van Provinciale Staten moet je lid zijn van een

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw.

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw. Geschiedenisquiz Korte omschrijving werkvorm De werkvorm is gebaseerd op het spel ren je rot. De inhoud van de quiz gaat over Nederland in de zeventiende eeuw. De leerlingen worden ingedeeld in teams.

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Voorganger: Bert Kort Organist: Maarten Westenberg Koster: Jeannet de Jong Beamist: Chris Burger

Voorganger: Bert Kort Organist: Maarten Westenberg Koster: Jeannet de Jong Beamist: Chris Burger Ontmoetingskerk, Heerde Zangdienst Zondag, 6 nov 16, om 19:00u Voorganger: Bert Kort Organist: Maarten Westenberg Koster: Jeannet de Jong Beamist: Chris Burger Welkom door Ouderling van Dienst We worden

Nadere informatie

Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID

Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID Orde van dienst voor de oecumenische viering op zondag 26 april 2015 in de Vloedschuur te Heteren Thema: VRIJHEID Voorgangers : Ds. Cees de Gooijer en Diaken Ronald Heinen Ouderling van dienst : Alette

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika.

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Niet waar. Nigeria ligt in het westen van Afrika. Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar. In Nigeria moeten kinderen tussen 6 en

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.W. Smelt (Voorthuizen)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.W. Smelt (Voorthuizen) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L.W. Smelt (Voorthuizen) Schriftlezing: Psalm 13 en 1 Korinthe 16 Lied 279 (Op Toonhoogte) Psalm 121 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 72 vers 4 en 6 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Hoeveel buurlanden heeft Venezuela? a. één b. twee c. drie De buurlanden van Venezuela

Nadere informatie

Oranjefeest PROGRAMMABOEKJE. Oranjevereniging Kamperzeedijk Datum: 20 en 21 juni 2014

Oranjefeest PROGRAMMABOEKJE. Oranjevereniging Kamperzeedijk Datum: 20 en 21 juni 2014 Oranjefeest 2014 PROGRAMMABOEKJE Oranjevereniging Kamperzeedijk Datum: 20 en 21 juni 2014 Programma Vrijdag 15:30 uur Officiële opening van het Oranjefeest door Wethouder Visserman 15:45 uur Aanvang kinderspelen

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 februari 2016 Agenda nr: 11 Onderwerp: Nieuwe gemeentevlag Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel In de huidige gemeentevlag is de

Nadere informatie

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan?

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan? Utrecht 04-06-17 Pinksteren Ezechiël 11:16-20; Handelingen 2:1-13 Zusters en broeders, Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Soms weet ik niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Want waar

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Lang geleden... Lesbrief

Lang geleden... Lesbrief Lesbrief Lang geleden... Deze lesbrief dient als voorbereiding op een bezoek aan de theatervoorstelling Lang geleden... een muzikale tijdreis voor kinderen vanaf 6 jaar. Door de lesbrief in de klas te

Nadere informatie

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100%

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100% Verantwoording onderzoek "4 en 5 mei" Veldwerkperiode: woensdag 11 april tot woensdag 18 april. Aantal uitgenodigd: 15628 Aantal onbezorgbaar: 197 Netto verstuurd: 15431 Respons: 7597 49% Onvolledig ingevulde

Nadere informatie

Dit thema gaat over de verschillende feestdagen en vieringen in Nederland. Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Dit thema gaat over de verschillende feestdagen en vieringen in Nederland. Onderwerpen. Wat kun je meenemen? De feestdagen Dit thema gaat over de verschillende feestdagen en vieringen in Nederland. Onderwerpen Nationale en erkende feestdagen Overige feesten en vieringen Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

U wilt zich inschrijven bij de gemeente Zaltbommel voor een kavel en/of een nieuw te bouwen koopwoning.

U wilt zich inschrijven bij de gemeente Zaltbommel voor een kavel en/of een nieuw te bouwen koopwoning. U wilt zich inschrijven bij de gemeente Zaltbommel voor een kavel en/of een nieuw te bouwen koopwoning. Voor plaatsing op de wachtlijst is een vergoeding verschuldigd van 70,--. Tegen betaling van dit

Nadere informatie

Les 6 Kijken in de keuken

Les 6 Kijken in de keuken Les 6 Kijken in de keuken? 33 Les 6 Kijken in de keuken 1. Een kijkje in de keuken van ingrediënten eten en drinken Geef aan uw medecursisten in een presentatie van 5 minuten een kijkje in de keuken van

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Voorganger: Bert Kort Organist: Theo van der Wal Koster: Berthold Koops Beamist: Chris Burger

Voorganger: Bert Kort Organist: Theo van der Wal Koster: Berthold Koops Beamist: Chris Burger Ontmoetingskerk, Heerde Zangdienst Zondag, 2 okt 16, om 19:00u Voorganger: Bert Kort Organist: Theo van der Wal Koster: Berthold Koops Beamist: Chris Burger Welkom door Ouderling van Dienst We worden stil

Nadere informatie

Aardbeienroute. Fruitig fietsen door de Bommelerwaard.

Aardbeienroute. Fruitig fietsen door de Bommelerwaard. F I E T S E N D O O R D E B O M M E L E R WA A R D Aardbeienroute 1 Fruitig fietsen door de Bommelerwaard. Routebeschrijving van de Aardbeienroute De fietstocht begint en eindigt op de Markt in Zaltbommel.

Nadere informatie

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken

de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken de geliefde mens bemind verraden Meditatieviering Witte Donderdag Hoevelaken OPENING Openingszang Wachtend op wie nr. 1009 Groet Stilte Gebed Lied Altijd aanwezige nr. 1003 Een kruik met olie wordt op

Nadere informatie

Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had.

Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had. Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had. Het stadhuis heeft 236 grote beelden. Die beelden gaan over de bijbel en staan op een sokkel,

Nadere informatie

Albert Jan Brinkhuis Ap

Albert Jan Brinkhuis Ap Liturgie voor de afscheidsdienst voorafgaand aan de begrafenis van Albert Jan Brinkhuis Ap * Luttenberg, 16 juli 1942 Zwolle, 10 juli 2016 Voorganger: ds. Günter Brandorff Wijkouderling: Trix Tack Organist:

Nadere informatie

DE SCHOOLKRANT. De razende reporters: Naomi en Noor

DE SCHOOLKRANT. De razende reporters: Naomi en Noor DE SCHOOLKRANT De razende reporters: Naomi en Noor Inhoud 1. Winter in de Verenigde Staten 2.Verhaal van Maartje en Lise 3.Pepernoten populair dankzij pietendiscussie 4.Verhaal van Maral en Jacco 5.Verhaal

Nadere informatie