Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleider"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 8 Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Tien goede dingen 2 Klein is fijn! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over superchristenen 5 Laat maar groeien 6 Meer informatie over superchristenen Soms voelt christen zijn als een loodzware opgave. Je hoort van die grote verhalen over heiligen en helden en je denkt: maar in mijn leven gebeurt niets bijzonders Geloof je dan te weinig? En hoe werkt geloven dan, als jij geen spectaculaire dingen meemaakt? Wist je dat er in de Bijbel maar drie korte periodes zijn dat er veel wonderen gebeurden (bij Mozes, bij Elia en bij Jezus) en dat er verder nauwelijks over wordt verteld?

2 1 Tien goede dingen ( 10 min.) Benodigdheden: papier, pennen. Schrijf, ieder voor zichzelf, tien goede dingen op die je vandaag hebt gedaan. Na ongeveer 5 minuten stop je met schrijven. Wat er staat, hoef je niet met anderen te delen. Het kan mooi zijn de volgende vragen kort in de groep te bespreken: - Kom je op tien? Waarom wel of niet? Zo niet, wat vind je hiervan? - Kun jij je het voorstellen dat iemand niet op tien komt? Hoe komt dit? - Hoe zou je toch op tien kunnen uitkomen? Zou je dit willen? 2 Klein is fijn ( 10 min.) Benodigdheden: drie hardgekookte eieren, zout. Zorg voor drie hardgekookte, gepelde eieren en een potje zout. Vraag een vrijwilliger uit de groep en geef hem of haar, zonder verdere uitleg, een ei zonder zout. Vraag de persoon hoe het ei smaakt. Wat is er lekker aan, wat niet? Vraag een volgende vrijwilliger en doe ondertussen heel veel zout op het tweede ei, het liefst op een manier dat de groep het niet ziet. Geef de persoon dit gezouten ei en stel dezelfde vraag: Hoe smaakt het? Wat vind je lekker, wat niet? De derde vrijwilliger krijgt ook een ei en mag zelf, naar eigen smaak, zout op het ei doen en daarna proeven en vertellen hoe het smaakt. De bedoeling van dit spel is om op een ludieke manier duidelijk te maken dat klein en gepast vaak beter is dan groot en overdadig. In plaats van eieren en zout kun je ook kiezen voor kopjes koffie zonder -, met veel - en met gepaste hoeveelheid suiker. Of voor soep: zoutloos, met veel zout en gepast gezouten. Wist je dat door veel onderzoekers de sinaasappel wordt gezien als het gezondste fruit en op nummer 2 de appel?

3 3 Denkstof-video ( 15 min.) In bijlage 1 vind je de uitgeschreven tekst van de video. Na het bekijken kun je kort, maximaal 10 minuten met elkaar in gesprek gaan over de video. Je kunt hier de volgende vragen voor gebruiken: 1 Wat is volgens jou de boodschap van deze video? 2 Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan? 3 Er wordt over een boom gesproken die langzaam groeit. Probeer dit eens concreet te maken voor jouw leven. Wat zijn in jouw leven bomen die langzaam en positief groeien? 4 Herken je je in dat gevoel dat je kunt afhaken als steeds de verwachtingen zo groot worden gemaakt en je het gevoel hebt dat je daar niet aan kunt voldoen? Licht toe. 4 De Bijbel over superchristenen ( 30 min.) Jurjen heeft het in zijn Denkstof veel over vrucht dragen. Dat is een beeld uit het Oude Testament dat Jezus overneemt. Lees Matteüs 13:31-32: Het koninkrijk van de hemel lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn akker zaaide. Het is weliswaar het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten. Het wordt een struik en de vogels van de hemel komen nestelen in de takken. Raar aan deze gelijkenis van Jezus is dat een mosterdzaadje helemaal niet zo klein is. Het is wat kleiner dan een peperkorrel, maar wat groter dan sesamzaad. Jezus noemt het zo, omdat het in zijn cultuur wél het kleinste was. Raar is vervolgens ook dat hij de mosterdplant het grootste noemt en ook dat is niet echt waar: het lijkt wel wat op koolzaad, het ziet er wat onkruid-achtig uit en wordt ongeveer een meter hoog. Met grootste bedoelt Jezus dan waarschijnlijk ook het uitgestrektste : mosterd woekert namelijk en binnen de kortste keren zit je hele tuin er vol mee. 1 Wat bedoelt Jezus met het koninkrijk van de hemel? 2 Waarvoor staat dat zaadje? 3 Wat is de betekenis ervan dat Jezus bewust zo n klein zaadje in zijn voorbeeld gebruikt? 4 Wat betekent het dat als het groot geworden is, het vervolgens een welkom is voor de vogels van de hemel? Waar staan die vogels voor? Wist je dat wat het lekkerste fruit is, de meningen nogal verschillen? Sommigen zeggen aardbei, anderen mango, weer anderen biribá. Lees Lucas 8:5-8, een andere gelijkenis van Jezus: Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien. Terwijl hij daarmee bezig was, viel er wat zaad op de weg. Het werd vertrapt en door de vogels opgegeten. Er viel ook wat zaad op rotsachtige bodem, maar toen het opschoot, droogde het uit door gebrek aan water. Ander zaad viel tussen de distels, en toen de distels opschoten verstikten ze het. Maar er viel ook wat zaad in vruchtbare aarde, en dat bracht honderdvoudig vrucht voort toen het was opgeschoten.

4 1 Ook hier gebruikt Jezus het bekende beeld van vruchten. Het levert zelfs honderdvoudig op, oftewel, er is één zaadje gezaaid en het levert 100 vruchten op. Dat is nog eens rendabel! Kun je noemen waar dat zaad voor staat? En wat zijn die vruchten dan? En hoezo kan dat honderdvoudig zijn? Dit is de enige gelijkenis die Jezus zelf uitlegt, lees Lucas 8:9,11-15: Zijn leerlingen vroegen hem wat deze gelijkenis betekende Jezus antwoordde: Dit is de betekenis van de gelijkenis: Het zaad is het woord van God. Het zaad op de weg, dat zijn zij die geluisterd hebben, maar daarna komt de duivel en graait het woord weg uit hun hart, om te voorkomen dat ze worden gered door te geloven. Het zaad op de rotsachtige bodem, dat zijn zij die het woord vol vreugde aannemen wanneer ze het horen, maar het schiet geen wortel; ze geloven zolang het hun goed uitkomt, maar als ze op de proef worden gesteld, worden ze afvallig. Het zaad dat tussen de distels valt, dat zijn zij die wel geluisterd hebben, maar door zorgen en rijkdom en de genoegens van het leven worden ze gaandeweg verstikt, zodat ze geen vrucht dragen. Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen. 1 Er zijn dus volgens Jezus vier soorten mensen. Kun je deze vier soorten in eigen woorden benoemen? 2 Opvallend is dat Jezus het niet heeft over grote wonderen of spectaculaire gebeurtenissen bij het vierde slag mens, de ware gelovigen. Wat typeert hen wel? 3 Roept het grootse en meeslepende van sommige vormen van geloof bij jou stress en onzekerheid op? 4 Welke keuzes zou jij morgen kunnen maken om je geloof vorm te geven? 5 Kun je bedenken wat voor vruchten je zou willen uitdelen aan je vrienden of familie? 5 Laat maar groeien ( 10 min.) Benodigdheden: zakjes met mangopitten of andere vruchtenzaadjes, kaartjes uit bijlage 2, pennen Zorg voor genoeg (zakjes) mango- of andere vruchtenzaadjes. Deze vind je in ieder geval in een tuincentrum, maar vaak ook bij een supermarkt of groenteman. Wist je dat de oudste levende boom is meer dan 9550 jaar oud is? Geef iedereen een kaartje en zakje vruchtenpitten. Bekijk met elkaar de vruchten van de Geest die in Galaten 5 genoemd worden: Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Goedheid Geloof Zachtmoedigheid Zelfbeheersing Welke vrucht zou je meer willen laten rijpen in jouw leven? Schrijf deze vrucht groot in het midden op de lege kant van het kaartje. Neem bijvoorbeeld nog tijd om met elkaar te bidden voor de groei van de vruchten van Gods Geest in jouw leven.

5 6 Meer informatie over superchristenen Wijs de mensen van je groep op onderstaande mogelijkheden meer te ontdekken over dit thema. De tips staan ook op de papieren die aan hen zijn uitgedeeld. Vraag of iemand uit de groep nog aanvullende ideeën of tips heeft. Doe iets goeds! Er zijn heel veel kleine, goede dingen die je vandaag nog kunt doen: - Stuur een kaartje aan iemand die het niet verwacht. - Verras een ouder iemand door even langs te wippen. - Ga een stuk lopen in de natuur. - Kijk vanavond geen tv, maar doe een spelletje (en dan eens niet op de computer!). - Schrijf 10 dingen op die je vandaag van God hebt gekregen. - Reken uit welk percentage van je bruto-inkomen je aan giften geeft. - Geef anoniem aan een (vage) bekende een envelop met 50 euro. Als je nog studeert 20 euro. Zorg dat het niet traceerbaar is van wie het geld komt. - Bel enkele familieleden of vrienden en nodig ze uit voor een zomaar -etentje. Eet luxer dan je gewend bent. - Geef je buren een kaartje waarin je zegt dat je het waardeert dat zij je buren zijn. Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende bijbelstudies op 1 Afgoden: hoe word ik gelukkig? Jurjen van Houwelingen 2 Wel of niet naar de hel? Almatine Leene 3 Is God fair-trade? Rikko Voorberg 4 Geloof in je eigen talent! Joëlle Rothuizen 5 Heilig door het lint Corjan Matsinger 6 Verkering: test of jullie echt matchen Francien van der Valk 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Reinier Sonneveld 8 Ben jij een superchristen? Jurjen van Houwelingen 9 God is geen watje, hij oordeelt ook Rikko Voorberg 10 Lang leve de zondag, wat een rust! Almatine Leene 11 God heeft veel gezichten Corjan Matsinger 12 Statusupdate: ik wil meer, nieuw en beter! Joëlle Rothuizen 13 Afkicken van een pornoverslaving; het kan! Reinier Sonneveld 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Francien van der Valk 15 Mooi weer spelen Jurjen van Houwelingen Colofon Auteur en presentator video: Jurjen van Houwelingen Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep (Ellen Danhof), Zendtijd voor Kerken (Aart Wiersma) Bijbelstudie: Reinier Sonneveld

6 Bijlage 1: tekst van Denkstof video Ben jij een superchristen? Spreker: Jurjen van Houwelingen Jij! Ja jij! Jij moet het doen! Deze stad wacht, dit land wacht, ja, de wereld wacht totdat jij in actie komt! Nederland kan veranderen, Nederland heeft het nodig, Nederland heeft jou nodig. Geloof het! Ga ervoor! Verander! Dus kom nu naar voren, dan gaan we voor je bidden. Want dan zou alles anders zijn... Dat was mijn verwachting vaak na zulke kerkdiensten. Maar het was niet anders. Ik moest vooral heel veel. Maar wat? Ik wist vaak niet wat ze precies bedoelden Of mijn buurman gaat geloven? Of mijn straat gaat veranderen? Door mij? Ik heb echt heel hard geprobeerd mee te komen. Ik wilde zo graag. Maar die grote woorden leken voor mij niet op te gaan. En dat bracht me aan het wankelen. Hoe moet ik op een normale dag geloven? Soms dacht ik dat ik er pas bij hoorde, als ik een hele wijk had bekeerd. Ik zeg het natuurlijk extreem, maar serieus, ik kwam er niet uit. En uiteindelijk haakte ik zelfs af. Blijkbaar was ik niet zo n superchristen. Mijn leven was niet vol avontuur en wonderen. Blijkbaar was geloven niets voor mij En ik twijfelde lange tijd aan alles. Mijn leven was niet vol avontuur en wonderen. Op een goed moment bladerde ik toch maar weer eens door mijn bijbeltje en las Psalm 1. Je zult een mooi leven hebben als je je voldoening haalt uit God. Dat staat er. Dan ben je als een boom, vlak naast een fris stromend beekje. Je krijgt precies op tijd je vruchten. Sterker nog, je kent geen herfst, je bladeren vallen niet af. Het is altijd zomer. En gek genoeg bleef ik maar nadenken over die boom. Bomen ploppen niet in één kerkdienst tevoorschijn. Dat gaat langzaam, bomen nemen gerust vijftig jaar de tijd. Maar dan hebben ze ook diepe wortels. Dan zitten ze moervast. Het water, dat is wat God tegen me zegt. Elke dag een beetje. Ik ontdekte, als ik gewoon elke dag de Bijbel lees en met mensen praat over God dan bloei ik op als mens. Net als een boom naast dat riviertje. Dat gaat langzaam, het duurt eindeloos voordat al die wijze lessen een beetje tot me doordringen, me zelfs veranderen maar het gebeurt wel. En de psalm belooft: Als je zo leeft, ga je vruchten dragen. Een tros bananen of sappige mango s! En weet je, een boom heeft altijd veel te veel vruchten, daar kan die zelf niets mee die zijn voor wie ze plukken, voor anderen. Het zijn kleine cadeautjes aan mensen om je heen. Iets wat ze net even nodig hadden. Zo werkt geloven, ontdekte ik. Meestal niet groots en meeslepend. Niet van kom naar voren, dan is alles anders. Maar gewoon, de wekker gaat Ga ik eruit zodat ik nog een paar minuten heb om rustig de dag te beginnen met God en mijn bijbeltje. Of niet. Ik loop naar de bus. Iedereen gromt wat bij de chauffeur en ik probeer hem even aan te kijken. Bewust te groeten. Of niet. Bij het winkelcentrum later op de dag staat dezelfde straatkrantverkoper dag in dag uit. Ik bied haar aan of ik iets voor haar mee kan nemen uit de supermarkt. Of niet. Bij de kassa geeft de caissière per ongeluk teveel geld terug. Ik ben eerlijk en zeg het. Of niet. Later in de avond spreek ik af met een vriend voor een biertje. Hij vertelt me dat hij worstelt met zijn familie. En ook al vind ik dat eng, ik vraag of ik voor hem mag bidden. Of niet. Psalm 1 leerde me dat elke dag zijn eigen keuzes heeft. Duizend kleine keuzes. Maar wel tastbaar. Veel tastbaarder dan ik eerst dacht. Laat ik gewoon trouw zijn in de kleine keuzes van elke dag. Volhouden. God zoeken. Me in hem verdiepen. Dan ben ik als een jonge stek, net geplant bij dat bij stromende water. Dan word ik, na heel, heel veel jaren, een echte boom die je met geen mogelijkheid meer de grond uit krijgt. En die elke dag een paar vruchten laat vallen, zodat mensen om mij heen ervan kunnen genieten. Jij! Ja jij! Jij hoeft het allemaal niet alleen te doen. Het is vooral Gods werk. Je keuzes van elke dag, God ziet ze. Ze doen ertoe. Je groeit als een boom elke dag een millimeter. Groeien gaat verschrikkelijk langzaam. Maar ook onstuitbaar. En God... hij heeft een eeuwigheid de tijd.

7 Bijlage 2: Laat maar groeien

Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden

Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Tien goede dingen 2 Klein is fijn! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over superchristenen 5

Nadere informatie

Welkom in de Menorah

Welkom in de Menorah Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : ds. L. Adema : mw. A. Bouma : dhr. H. Dorsman : mw. C. Laanstra Lied voor de dienst: Lied 545: 1, 2, 3, 4 en 5 Lied voor de dienst:

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De Bijbel over Gods eigenschappen 5

Nadere informatie

De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Schriftwoord van de zondag Intochtslied: Psalm 44: 1 en 11

De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Schriftwoord van de zondag Intochtslied: Psalm 44: 1 en 11 19 februari 2017; Heilig Avondmaal; Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Piet George Klootwijk alle liederen uit het Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte

Nadere informatie

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Hoe praat God 2 Hints 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof video 4 De Bijbel over afgoden

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video 4 De Bijbel over de hel

Nadere informatie

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wist je dat 2 Lootjes trekken 3 Denkstof video 4 De Bijbel over loskomen

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3 Denkstof-video

Nadere informatie

Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wie voor jou werkt 2 Via-via-via-via-via 3 Denkstof video 4 De Bijbel over slavernij 5 Vrijheid

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! 3 Denkstof video 4

Nadere informatie

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat er op 29 augustus 2011 gebeurde 2 Danken 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk 1 GEBED 2 Welkom Hoe versterk ik mijn relatie met God Methodes en technieken delen hoe dit te bereiken

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De Bijbel over mooi weer spelen 5 Een

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video

Nadere informatie

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat maakt jou boos? 2 Mijn kennen = weten dat...! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over heilig

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over Goe 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over God 5 God is geen witte man

Nadere informatie

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 13 Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wist je dat 2 Lootjes trekken 3 Denkstof

Nadere informatie

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 12 Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 De ideale kerk 2 Denkstof-video 3 De bijbel over de kerk

Nadere informatie

Keuzes die je maakt!

Keuzes die je maakt! Keuzes die je maakt! Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Alina van Wilgenburg Organist: Wieger Jan Schaap / Rik Nijs Intochtslied: Psalm 100: 1,2,4 2. Roept uit met blijdschap: God is Hij. Hij schiep

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Naar wie luister jij? 2 De 7 hoofdzonden

Nadere informatie

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn droombaan 2 Talentencheck 3 Denkstof video 4 De Bijbel over talent 5 Vragen voor

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3

Nadere informatie

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande 1 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 19 februari 2017 Tafeldienst Voorganger: Clementine van Polvliet Thema: Woorden zaaien m.m.v. Arjen Noordzij, orgel

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel over rust 5 Een dagje media-vasten

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De Bijbel

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 20 januari 2019 om uur in de Dorpskerk, te Schoonebeek

Orde van dienst voor zondag 20 januari 2019 om uur in de Dorpskerk, te Schoonebeek Orde van dienst voor zondag 20 januari 2019 om 10.00 uur in de Dorpskerk, te Schoonebeek Voorganger: Ds. Leo van Rikxoort Ouderling: Niesje Wever-Schrijver Diaken: Renneke Engbers-Hans Organist: Anja Wolbers-Kuilder

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Feestdag 2 De Hemelvaart

Nadere informatie

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 13 Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn boek 2 Zoek in de Bijbel 3 Denkstof-video 4 De bijbel

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 1 Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof

Nadere informatie

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat zie jij? 2 Jij bent de jury 3 Denkstof video 4 De Bijbel over oordelen 5

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Maak discipelen (leerlingen van Jezus)

Maak discipelen (leerlingen van Jezus) Maak discipelen (leerlingen van Jezus) Inleiding Mt. 28:16-20 en Mk. 1-3 Gelijkenis van de zaaier, het zaad en de akker Mk. 4:1-9 (Mt. 13:1-9, Lk. 8:4-8) Waarom spreekt Jezus in gelijkenissen? Mk. 4:10-13

Nadere informatie

Markus 4:10-20 / Gehouden op 230111 / p. 1 WERKEN AAN JE HART

Markus 4:10-20 / Gehouden op 230111 / p. 1 WERKEN AAN JE HART Markus 4:10-20 / Gehouden op 230111 / p. 1 WERKEN AAN JE HART Liturgie: Votum & groet Zingen: Lied 434:1.2 (liedboek) Wet Zingen: Gezang 155:1.3.4 Gebed Schriftlezing: Mk. 4:1-9 Preek: Mk. 4:10-20 Zingen:

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

26 november uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Annemarie Kreling

26 november uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Annemarie Kreling 26 november 2017 10.00 uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Annemarie Kreling Mededelingen Belijdenis en groet Amen LB 413:1, 3 = LvdK 444:1,3 (Grote God, wij loven U) Geboden: zingen LB 310

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER!

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER! 50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen Deel 1 EEN WONDER! 1 Vreugde Hoi, ik ben Joy. Dat is het Engels voor vreugde, blijdschap.

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Orde voor de Baalderdienst Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Nu je Onderweg Band Voor de dienst: U kent mij als geen ander God kent jou vanaf het begin Te zingen

Nadere informatie

De Vredehorst. Thema: De groei van het Koninkrijk. Beld DE VOORBEREIDING. Lied 885

De Vredehorst. Thema: De groei van het Koninkrijk. Beld DE VOORBEREIDING. Lied 885 De Vredehorst Thema: De groei van het Koninkrijk Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter van der Beld DE VOORBEREIDING Lied 885 Inleidende orgelmuziek Kaarsen aansteken Bemoediging en groet v: De Heer

Nadere informatie

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Zaterdag 12 mei 2018 Nu Hemelvaartsdag

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn droombaan 2 Talentencheck 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Genesis 12:1. De HEER zei tegen Abram:

Genesis 12:1. De HEER zei tegen Abram: Genesis 12:1 De HEER zei tegen Abram: Genesis 12:1 De HEER zei tegen Abram: Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, Genesis 12:1 De HEER zei tegen Abram: Trek weg uit

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee...

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Intochtspsalm: 118: 1 ( Laat ieder s Heren goedheid prijzen )

Intochtspsalm: 118: 1 ( Laat ieder s Heren goedheid prijzen ) Orde van dienst voor 14 mei 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Remco van Donk Lector: Yvonne Lamberts Toenadering Orgelspel Verstilling

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Zondag 13 juli 2014 gelijkenis van de zaaier bij Mattheüs 13 : 1-9, 18-23

Zondag 13 juli 2014 gelijkenis van de zaaier bij Mattheüs 13 : 1-9, 18-23 Zondag 13 juli 2014 gelijkenis van de zaaier bij Mattheüs 13 : 1-9, 18-23 Hoofdstuk 13 van het Mattheüs-evangelie wordt wel de gelijkenisrede genoemd. Er staan maar liefst zeven gelijkenissen in. Een gelijkenis

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen

Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Orde van dienst voor zondag 2 oktober 2016, schoolkerkdienst: Je bent bijzonder! - over de band tussen grootouders en kleinkinderen Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist:

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

11e zondag B, het mosterdzaadje Kinderviering 14 juni 2009

11e zondag B, het mosterdzaadje Kinderviering 14 juni 2009 11e zondag B, het mosterdzaadje Kinderviering 14 juni 2009 Intredeprocessie: voorgangers en enkele kinderen met zaadjes en plantjes - lied: Wil je wel geloven welkom en kruisteken Schuldbeden 1. Het is

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over nieuw leven

Nadere informatie

Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn.

Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn. Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn. Dag 1 Lezen: 2 Korinte 6: 1-10 Om Jezus te volgen is het goed om het evangelie

Nadere informatie

Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Denkstof Seizoen 3 aflevering 2 op 23 september 2012 materiaal voor de groepsleden

Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Denkstof Seizoen 3 aflevering 2 op 23 september 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 2 Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Denkstof Seizoen 3 aflevering 2 op 23 september 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat is het mooi 2 M&M s op kleur

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer INTRO We leven in een tijd waar afleiding één van de grootste obstakels is in het verstaan van Gods stem. Een obstakel dat deel is van de strategie van de satan om ons uit Gods bestemming te halen en ons

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben In de afgelopen twee weken mochten we horen dat bidden vooral vertrouwd omgaan met God is. En wij mogen betrokken zijn bij het werk van de Vader: de komst

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart.

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Hemelvaart: Tot Ziens! Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren meer over Hemelvaart: het verhaal van het

Nadere informatie

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 7 Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Onoplosbaar 2 Lichtboodschap 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie