Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 6 Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over verkering 5 Ik ben kostbaar, mijn lief is kostbaar 6 Meer informatie over relaties & verkering Handig hoor, verkering: je relatie is wel exclusief, maar niet definitief. In een serieuze verkering kijk je of jullie goed genoeg bij elkaar passen om de rest van je leven samen door te brengen. Hoe kun je het beste uit je verkeringstijd halen? Hoe ga je goed om met de ander en met jezelf? wist-je-datje Wist je dat je letterlijk op slag verliefd kunt worden? Als mensen een aantrekkelijke persoon zien, duurt het gemiddeld 0,2 seconde voordat de eerste stoffen in hun hersenen meetbaar zijn die kunnen leiden tot verliefdheid.

2 1 Aan wie zit jij vast? ( 10 min.) Benodigdheden: een stuk of vijf identieke stevige touwen van zo n twee á drie meter nodig. Deel de mensen in twee groepen in. Je pakt de touwen dan als één bundel bij elkaar en legt in het midden een acht en in het midden van de beide helften leg je een gewone knoop (halve steek). Trek de knopen niet helemaal strak aan. Ieder groepslid (maximaal 10) pakt nu een uiteinde van een touw. Vraag of ze al doorhebben aan wie ze vast zitten! Het is de bedoeling om nu uit de knoop te komen en te ontdekken aan wie je vastzit. Uit de knoop komen mag alleen zonder dat je het touw loslaat. Moedig de groepsleden aan om zorgvuldig te werk te gaan. je wil toch niet dat de knopen aangetrokken worden en het allemaal lastiger of onmogelijk wordt? Laat de groep ongeveer vijf minuten proberen om uit de knoop te komen. Vraag wat ze er van vonden. Wil je het spel nog meer betekenis geven? Dan kun je de verschillende knopen benoemen. De middelste knoop staat bijvoorbeeld symbool voor je geloof en overtuigingen. De kleinere knopen staan symbool voor gevoel, of intimiteit. Met wie was je verbonden en welke knoop kwam je tegen? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! ( 10 min.) wist-je-datje Benodigdheden: de zes stellingen uit bijlage 2, groene post-it blaadjes, roze post-it blaadjes Hang de zes stellingen op door de ruimte. Gebruik ook gerust extra stellingen die je in de voorbereiding zelf hebt bedacht, bijvoorbeeld rondom issues die binnen jullie groep spelen. Iedereen krijgt vier post-its in twee verschillende kleuren (twee groene en twee roze). Schrijf je naam op de vier blaadjes. Leg uit: GROEN = mee eens, ROZE = mee oneens. Wist je dat Valentijnsdag niet bedacht is door de commercie, maar dat in de 5e eeuw Valentijn tegen alle regels in als Romein trouwde met een christelijk meisje. Hij werd daarvoor doodgemarteld, maar zag de kans zag om een briefje aan zijn geliefde te sturen met de tekst: van jouw Valentijn. Vertel de groep dat ze de komende drie minuten hun post-its mogen plakken bij stellingen waar ze het mee eens of oneens zijn. Daarna gaat iedereen weer zitten en kies jij als leider welke stellingen er besproken worden. De stelling waar twee kleuren bij hangen levert natuurlijk het boeiendste gesprek op. Maar ook als één stelling veel oneens briefjes heeft, kun je een interessant gesprek over zo n stelling voeren met elkaar. Vraag mensen hun keuze toe te lichten. 1 Verkering hoeft niet altijd met het oog op trouwen te zijn. 2 Als jij en je verkering niet matchen in jullie gevoel of geloof, dan kun je beter niet lijfelijk intiem worden. 3 Je kunt je intimiteit en lijf maar één keer voor het eerst aan iemand geven, dus ik doe dat aan degene met wie ik mijn hele leven wil delen. 4 Intimiteit maakt een liefdesrelatie juist bijzonder, dus natuurlijk ga ik verder dan zoenen. 5 God bemoeit zich niet met verkering, alleen met huwelijken. 6 Verkering is een proefrit! Je kunt in die periode mooi experimenteren.

3 3 Denkstof-video ( 15 min.) In bijlage 1 vind je de uitgeschreven tekst van de video. Na het bekijken kun je kort, maximaal 10 minuten met elkaar in gesprek gaan over de video. Je kunt hier de volgende vragen voor gebruiken: 1 Wat vond je van de video? Wat spreekt je aan? Wat spreekt je niet aan? 2 Wat heb jij met het thema verkering? 3 Wat wordt, denk jij, bedoeld met het beeld van een testrit als het gaat om verkering? 4 Vind je het moeilijk om verkering te hebben zonder alle extra s, waaronder seks, die een complete liefdesrelatie wel in zich heeft? 4 De Bijbel over verkering ( 30 min.) Omdat nergens in de bijbel letterlijk over het thema verkering wordt gesproken, is het lastig om daar tekst bij te vinden. Wel kun je door verschillende Bijbelgedeelten een beeld krijgen van hoe God liefde en relaties heeft bedoeld. Lees Genesis 2:22-24: Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de HEER, een vrouw en hij bracht haar bij de mens. Toen riep de mens uit: Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. wist-je-datje Wist je dat je letterlijk op slag verliefd kunt worden? Als mensen een aantrekkelijke persoon zien, duurt het gemiddeld 0,2 seconde voordat de eerste stoffen in hun hersenen meetbaar zijn die kunnen leiden tot verliefdheid. De vrouw is als een rib uit je lijf? Letterlijk ja, in het geval van Adam, de eerste man. Hij had vast ook maar 0,2 seconden nodig om onder de indruk te raken van de vrouw: Eva, wat leven betekent. De vrouw als rib uit je lijf, laat zien dat een man en vrouw goed op elkaar kunnen aansluiten en elkaar kunnen aanvullen. In het laatste vers hierboven zie je iets van een proces aangeduid. Een liefdesrelatie hebben heeft dus te maken met jezelf losmaken van je ouders, groeien van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid, trouw worden aan wie je zelf bent en dan klaar zijn om met iemand anders samen te leven. Waar begint en eindigt verkering? De bijbel kent dit fenomeen niet, maar geeft wel een proces aan, waarin heel duidelijk wordt benoemd dat een liefdesrelatie niet begint met het lichamelijk één worden, maar dat je eerst een andere verbinding met elkaar aangaat, dat je je eerst aan elkaar hecht. 1 Welke rol speelt God in het bij elkaar brengen van man en vrouw? Was dit alleen voor toen zo, denk je? Welke rol speelt God in jouw keuze voor een partner? Licht toe 2 Vers 24 wordt in veel kerken als sleuteltekst gezien voor het huwelijk en voor seks binnen de kaders van dat huwelijk: losmaken, hechten en aankleven. Waar past verkering in deze volgorde, volgens jou?

4 Twee mensen die zich aan elkaar hechten. Het is niet alleen een geestelijk proces, maar ook fysiek. En, het speelt zich zelfs af in je hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Bij een relatie-in-wording verbinden chemische stoffen (oxytocine) zich steeds meer met echte hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen, waardoor twee mensen op een unieke manier, ook in hun mind, met elkaar worden verbonden. Lees Hooglied 2:7, 4:12, 8:6. Meisjes van Jeruzalem, ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld: wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil. Zusje, bruid, een besloten hof ben jij, een gesloten tuin, een verzegelde bron. Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm. Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam. Hooglied is het boek over de liefde. Op een ongekende wijze bezingen een jongen en een meisje de liefde voor elkaar. Vaak is dit boek geïnterpreteerd als beeld van Gods liefde voor Israël, maar het is allereerst een echt verhaal over echte liefde en verlangens tussen een jongen en een meisje. In het eerste fragment is het meisje aan het woord. De kracht van de liefde is zo groot. Het kan zowel dood als leven brengen, je kunt elkaar er mooier mee maken, maar ook beschadigen of diep kwetsen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan hoe een onbeantwoorde liefde je kan raken, of wat ontrouw van een van beide met je doet. In het tweede fragment is de jongen aan het zingen, en vertelt dat hoewel hij al gezongen heeft over haar lijfelijke schoonheid, zij toch nog een verzegelde bron is voor hem. Kennelijk heeft zij nog niet alles prijs gegeven, terwijl ze al wel in de fase zitten dat ze uitkijken naar het trouwen met elkaar. 1 Toch een vorm van verkering in de bijbel? 2 Begrijp je de oproep van het meisje? Leg uit? 3 Wat kun jij met haar waarschuwing? Geldt die waarschuwing alleen voor meiden trouwens? 4 Probeer eens wat meer beeld te krijgen bij een besloten tuin, een verzegelde bron. Leg eens aan elkaar uit wat het betekent. 5 Vraag aan de mannen: wat betekent het om je (aanstaande) vriendin te zien als dochter van God? Hoe zou je willen dat je meisje met jou omgaat tijdens de verkeringstijd? 6 Vraag aan de meiden: wat houdt het voor jou in om zorgvuldig met je hart en lichaam om te gaan tijdens verkering? Hoe zou je willen dat je (aanstaande) vriend met jou omgaat? 7 Welke hulp wil jij aan God vragen bij het rustig opbouwen van een relatie? 8 Als je al seks hebt gehad binnen je relatie, wat zou je God dan willen vragen?

5 5 Ik ben kostbaar, mijn lief is kostbaar! ( 10 min.) Benodigdheden: Gebruik de kaartjes uit bijlage 3, pennen. In bijlage 3 vind je een bladzijde met vier ingevulde kaartjes. Op elk kaartje is ruimte opengelaten voor het invullen van een naam. Print de bijlage zo vaak als dat je m nodig hebt en knip de kaartjes uit. Leg de kaartjes voor je neer op een tafel en laat iedereen een kaartje met tekst uitkiezen en daar zijn of haar eigen naam op invullen. Vertel erbij dat dit kaartje met Bijbeltekst kan helpen om doordrongen te zijn van je waarde in Christus. In de omgang met je vriend of vriendin is het belangrijk om een stevige basis van eigenwaarde te hebben. Tijd over? Lees aan elkaar je tekst voor en vertel elkaar wat je aanspreekt in deze tekst. Je kunt ook tijd nemen om met elkaar en voor elkaar te bidden. wist-je-datje Wist je dat verkering een typisch westers ding is. Het komt in veel delen van de wereld niet voor. Ook in de Bijbel komt het woord verkering, verloofde of verloven geen enkele keer voor.

6 6 Meer informatie over relaties & verkering Wijs de mensen van je groep op onderstaande mogelijkheden om meer te ontdekken over dit thema. De tips staan ook op de papieren die uitgedeeld zijn. Vraag of iemand uit de groep nog aanvullende ideeën of tips heeft. Hot Issues In het boek Hot Issues schrijft Esther Kaper heel open over de kloof tussen je verlangens en je geloofsovertuigingen als het gaat over seks in je relatie. Geen seks voor het huwelijk klinkt makkelijker dan het is. Geloven in seks Het Boek Geloven in seks van Tiemen Westerduin en Ilonka Terlouw is juist als je (nog) niet getrouwd bent, een aanrader. Geschreven voor jongeren die nog geen seks (willen) hebben en hoe je daarin wijs kunt zijn door er vooraf over na te denken. Handig om te lezen in of net voor een verkering. Bijbel Tapes De Bijbel Tapes heeft verschillende luisterfilms gemaakt en één daarvan behandelt het boek hooglied. Zeker de moeite waard om eens te luisteren! Zie De zin en onzin van daten Bestaat de ware, en hoe vind ik die? Mag je flirten van God? Bestaat er zoiets als christelijk daten? Het zijn zomaar een paar vragen. Het is niet raar om jezelf deze vragen te stellen, dat is ook precies de reden waarom deze site is opgezet: om jou een stap verder te helpen bij het beantwoorden van die vragen. Zie Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende bijbelstudies op 1 Afgoden: hoe word ik gelukkig? Jurjen van Houwelingen 2 Wel of niet naar de hel? Almatine Leene 3 Is God fair-trade? Rikko Voorberg 4 Geloof in je eigen talent! Joëlle Rothuizen 5 Heilig door het lint Corjan Matsinger 6 Verkering: test of jullie echt matchen Francien van der Valk 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Reinier Sonneveld 8 Ben jij een superchristen? Jurjen van Houwelingen 9 God is geen watje, hij oordeelt ook Rikko Voorberg 10 Lang leve de zondag, wat een rust! Almatine Leene 11 God heeft veel gezichten Corjan Matsinger 12 Statusupdate: ik wil meer, nieuw en beter! Joëlle Rothuizen 13 Afkicken van een pornoverslaving; het kan! Reinier Sonneveld 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Francien van der Valk 15 Mooi weer spelen Jurjen van Houwelingen Colofon Auteur en presentator video: Francien van der Valk Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep (Ellen Danhof), Zendtijd voor Kerken (Aart Wiersma) Bijbelstudie: André Maliepaard

7 Bijlage 1: tekst van Denkstof video Verkering: test of jullie echt matchen! Spreker: Francien van der Valk Al na twee weken wist ik het zeker: dit is de man met wie ik ga trouwen. Natuurlijk zei ik dat niet meteen, bang dat Thomas gillend weg zou rennen. Ik was dan wel zeker van mijn zaak ik vond het nog wel spannend om alles tegen hem uit spreken. Na een tijdje durfden we dat al meer. Van ik vind je leuk naar ik houd van je, dat vond ik een flinke een drempel. Laat staan ik wil met je trouwen! Maar heel voorzichtig, na een paar maanden, kwam voor het eerst het hoge woord eruit: Ik, uhm... Kuch... Trouwen Ja, met jou. Ik zie dat wel zitten. Jij? Fieuw, hij dacht er net zo over Toch spraken we af om het eerste jaar het niet meer over een bruiloft te hebben. Laten we elkaar eerst maar eens goed leren kennen, zei hij dan. Hij wil dat jullie het goed hebben en geen genoegen nemen met minder. Trouwen was één van mijn favoriete onderwerpen om eindeloos over door te fantaseren, maar dit vond ik een prima afspraak. Want waarom zou je wachten als je het toch al zeker weet? Stel, je bent coureur en je bereidt je voor op een serieuze race op een nieuwe baan. Voordat je aan de wedstrijd begint, verken je zorgvuldig het parcours. Je wilt elk bochtje leren kennen. Het moet straks niet misgaan. In een serieuze verkering kijk je of jullie goed genoeg bij elkaar passen om de rest van je leven samen door te brengen. Het is een verkenningsrit. Als je die te snel opbouwt, loop je het risico gekwetst te worden. Je kunt er achter komen, dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen. Dan is het echt niet relaxed als de ander al alles van je weet, inclusief je intiemste geheimen. Bouw rustig op in wat je over jezelf deelt. Dan heb ik het over wie je bent, maar ook over seks. Duik niet meteen met elkaar het bed in. Je moet je veilig voelen bij de ander en dat kost tijd. Zo werkt het nu eenmaal. Ik had een keer een vriendje bij wie ik al heel gauw wist: dit is m niet. Hij vond hele andere dingen belangrijk en daarin kwamen we niet bij elkaar. Die relatie heeft dan ook niet lang geduurd. Gelukkig maar! Dat is het handige aan verkering: je relatie is wel exclusief, maar niet definitief. De echte race is nog niet begonnen. Je kunt dus nog redelijk gemakkelijk van elkaar af als het niet blijkt te werken. Als je niet meteen plankgas gaat, heb je nog niet alles van jezelf gegeven. Het uit maken kan dan nog zonder al te veel pijn. Je zet nogal wat op het spel in een relatie. Jezelf: het waardevolste wat je hebt. Betrek God er daarom bij. Hij heeft jou gemaakt en ook je partner. Hij wil dat jullie het goed hebben en geen genoegen nemen met minder. Als je dit avontuur met God aangaat, zorgt hij voor een flinke dosis wijsheid. God kent jou als geen ander. Ook al worden Thomas en ik samen honderd, hij zal mij nooit zo goed leren kennen als God mij kent. Dus als jullie elkaar even niet begrijpen, begrijpt God jullie nog steeds. Hij kan de verbindende factor zijn. Hij wil jullie helpen om elkaar aan te vullen en het beste in de ander naar boven te halen. Hij weet beter nog dan jij wat de ander nodig heeft. Tijdens onze verkering groeide Thomas uit tot de belangrijkste en meest vertrouwde persoon in mijn leven. Dat kostte tijd en ik ben blij dat we die genomen hebben. Ik geloof dat dat wijsheid van God was. We konden elkaar in alle relaxtheid leren kennen, zonder geforceerd met de toekomst bezig te zijn. Toen we zoveel veiligheid en vertrouwen hadden opgebouwd, durfden we een huwelijk wel aan. Hoe lang die verkenningstocht duurt? Nou, net zo lang als je nodig hebt om de race aan te durven. Daar is geen standaard voor, iedere verkenning is persoonlijk en op maat. Neem gewoon de tijd die jullie samen nodig hebben en geniet van je verkering.

8 Bijlage 2: Ik ben het er mee... (on)eens! 1 Verkering hoeft niet altijd met het oog op trouwen te zijn. 2 Als jij en je verkering niet matchen in jullie gevoel of geloof, dan kun je beter niet lijfelijk intiem worden. 3 Je kunt je intimiteit en lijf maar één keer voor het eerst aan iemand geven, dus ik doe dat aan degene met wie ik mijn hele leven wil delen. 4 Intimiteit maakt een liefdesrelatie juist bijzonder, dus natuurlijk ga ik verder dan zoenen. 5 God bemoeit zich niet met verkering, alleen met huwelijken. 6 Verkering is een proefrit! Je kunt in die periode mooi experimenteren.

9 Bijlage 3: Kostbaar gebaseerd op Psalm 139:1,23-24 gebaseerd op Jesaja 43:4-5 HEER, u kent mij,, u doorgrondt mij en houdt van mij! Ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is. Jij,, bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en Ik houd zo veel van je dat ik de mensheid geef in ruil voor jou. Wees niet bang, want Ik ben bij je. gebaseerd op Romeinen 8:15 Jij,, hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaaf in angst te leven, jij hebt de Geest ontvangen om Gods kind te zijn! gebaseerd op Jeremia 29:11 Mijn plan met jou,, staat vast spreekt de HEER. Ik heb jouw geluk voor ogen, niet je ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! 3 Denkstof video 4

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof video 4 De Bijbel over afgoden

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De Bijbel over Gods eigenschappen 5

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De Bijbel over mooi weer spelen 5 Een

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De Bijbel

Nadere informatie

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat er op 29 augustus 2011 gebeurde 2 Danken 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 1 Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof

Nadere informatie

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Hoe praat God 2 Hints 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video 4 De Bijbel over de hel

Nadere informatie

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wist je dat 2 Lootjes trekken 3 Denkstof video 4 De Bijbel over loskomen

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel over rust 5 Een dagje media-vasten

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video

Nadere informatie

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 12 Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 De ideale kerk 2 Denkstof-video 3 De bijbel over de kerk

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 13 Loskomen van een pornoverslaving, het kan! Denkstof Seizoen 2 Aflevering 13 op 20 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wist je dat 2 Lootjes trekken 3 Denkstof

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden

Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden Ben jij een superchristen? Denkstof Seizoen 2 aflevering 8 op 15 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Tien goede dingen 2 Klein is fijn! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over superchristenen 5

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat zie jij? 2 Jij bent de jury 3 Denkstof video 4 De Bijbel over oordelen 5

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn droombaan 2 Talentencheck 3 Denkstof video 4 De Bijbel over talent 5 Vragen voor

Nadere informatie

Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede

Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede In de Nederlands Gereformeerde Kerk Ede wordt twee keer per jaar een huwelijkscatechese aangeboden, die vijf avonden duurt. Hieronder volgt een overzicht

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3 Denkstof-video

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over nieuw leven

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleider

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 9 God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Jij bent de jury 3 Denkstof

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen.

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen. JaTov 1 Inhoud Wat is Jatov? 5 Wat betekent Jatov? 6 Voor jou 8 1. Het doel 10 2. De Bijbel 16 3. Wat is zonde? 22 4. FF Checken 28 5. Redding 30 6. Geloof 36 7. Vergeving 42 8. FF Checken 48 9. Bidden

Nadere informatie

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar

Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Deze handleiding is van Bijbelstudie lessen voor 8-12 jaar Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK Lessen zijn oorspronkelijk geschreven als dagelijkse Bijbelstudie tijdens een GO KIDS zendingsreis naar Roemenië.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie?

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie? 110 Hoofdstuk 18 Bidden Ik probeer het wel: elke dag bidden, maar soms komt het er gewoon niet van. Vaak weet ik niet goed wat ik moet bidden. En hoort God me wel? Doet Hij wel iets met mijn gebed? screensh

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 13 Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn boek 2 Zoek in de Bijbel 3 Denkstof-video 4 De bijbel

Nadere informatie

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat maakt jou boos? 2 Mijn kennen = weten dat...! 3 Denkstof

Nadere informatie

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Heilig door het lint... Denkstof Seizoen 2 aflevering 5 op 25 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat maakt jou boos? 2 Mijn kennen = weten dat...! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over heilig

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Geloog in je eigen talent Denkstof Seizoen 2 aflevering 4 op 18 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn droombaan 2 Talentencheck 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart

Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart Over het boek Bekijk en lees de voorkant, de achterkant en de inhoud.. Hoe heet het boek?.2 Hoe heet de schrijver van het boek?. Hoeveel verhalen staan er

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Is God fairtrade? Denkstof Seizoen 2 aflevering 3 op 11 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wie voor jou werkt 2 Via-via-via-via-via 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes.

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. Valentijnsdag 14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. In Engeland en de Verenigde Staten (VS) vieren mensen al eeuwen Valentijnsdag. In België

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over Goe 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over God 5 God is geen witte man

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Naar wie luister jij? 2 De 7 hoofdzonden

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video

Nadere informatie