Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over Pasen 5 Je laten voeden met Christus 6 Meer informatiae over Pasen Het grootste feest van christenen is niet Kerst of Goede Vrijdag, maar Pasen. Christenen vieren dat op die dag Jezus terugkwam uit de dood met een vernieuwd lichaam, dat nooit meer aangetast zou worden. Je kunt er natuurlijk lang over discussiëren of zoiets kan, maar in dit gesprek gaan we vooral nadenken over wat dit betekent. Wat doet het met je, als lang geleden een enkel persoon de dood heeft overwonnen? Krijg je daar wat van mee? Verandert dat iets aan je leven? wist-je-datje Wist je dat er geen enkele religie is, behalve het christendom, waarin gesteld wordt dat de dood echt overwonnen is?

2 1 Mooier, nieuwer en beter ( 10 min.) Benodigdheden: papier, lijm, aantal mannen- en vrouwenmagazines die iets met gezondheid hebben, bijvoorbeeld Sante, Men s Health, Happinez, Psychologie Magazine. We gaan een collage maken van hedendaagse beelden van wederopstanding. Maak groepjes van 3-4 personen en geef elke groep de opdracht om een collage te maken van plaatjes die iets laten zien van een product (fysiek of geestelijk) wat jonger, nieuwer, mooier, gezonder, beter maakt. Laat elk groepje kort hun collage toelichten en maak daarbij gebruik van onderstaande vragen: 1 Wat is volgens jou het verschil tussen fysiek en geestelijk mooier, nieuwer, beter worden? 2 Hoe belangrijk is fysieke vernieuwing/ verjonging voor jou? Hoe belangrijk is geestelijke vernieuwing voor je? Zijn die twee in jouw hoofd weleens met elkaar in conflict? 2 Discussie ( 10 min.) Verdeel de groep in tweeën en laat de ene groep de stelling verdedigen: Iets wat een mens tweeduizend jaar geleden heeft gedaan heeft geen enkel effect op onze tijd, en de andere groep: Iets wat een mens tweeduizend jaar geleden heeft gedaan, kan enorme effecten hebben op onze tijd. Dat doe je zo. Elke groep gaat aan een kant van de ruimte staan. Eerst krijgt de ene groep de kans om de ander te bevragen: zij kunnen vragen stellen en die groep moet antwoorden geven om haar stelling te onderbouwen. Na 5 minuten draai je de rollen om. wist-je-datje Wist je dat mensen vroeger in twee stadia werden begraven: eerst werd je in doeken gewikkeld in een soort grot gelegd, boven de grond, en pas als je vergaan was, werden je botten in een kistje gestopt.

3 3 Denkstof-video ( 15 min.) In bijlage 1 vind je de uitgeschreven tekst van de video. Na het bekijken kun je kort, maximaal 10 minuten met elkaar in gesprek gaan over de video. Je kunt hier de volgende vragen voor gebruiken: 1 Wat spreekt jou aan in wat Francien vertelt? 2 Welke betekenis heeft de opstanding van Jezus voor jou? 3 Wat spreekt je niet zo aan in dit filmpje, waar kun je niks mee? 4 De Bijbel over Pasen ( 30 min.) Tip. Dit gesprek gaat er niet over of Jezus inderdaad echt historisch is opgestaan. Daarvan wordt hier uitgegaan; het gaat er nu om wat die opstanding betekent. De vraag of het echt gebeurd is, wordt behandeld door Reinier Sonneveld in Denkstof seizoen 2, Pasen: de ontdekking van nieuw leven. Je kunst er als gespreksleider voor kiezen deze video achter de hand te houden en ook te kijken, als hier vragen over opkomen. Je kunt er ook voor kiezen deze video een avond eerder te behandelen. De kracht van de opstanding Lees met elkaar Filippenzen 3:10: Ik wil Christus kennen en de kracht van zijn opstanding ervaren. Francien stelt in de Denkstof-video dat mensen samen met Jezus kunnen opstaan. Dat gaat dus niet alleen over leven na de dood, maar over hier en nu. Hier in deze tekst noemt Paulus dat al. De Bijbel vertelt dat op allerlei plekken en maakt ook concreet hoe dat voelt. Bijvoorbeeld later in zijn brief aan de christenen in Filippi, legt Paulus het ook uit: Lees met elkaar Filippenzen 4:4-8: Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Ten slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient. 1 Dit gebeurt er met je, als je de kracht van zijn opstanding ervaart. Kun je het in eigen woorden zeggen? 2 Je kunt het ook omdraaien: als je iets van dat lijstje hierboven in jezelf herkent, dan is Christus opstanding in je aan het werk. Herken je iets van het bovenstaande bij jezelf? 3 Kun je wat met het idee dat dit dezelfde kracht is die er ook voor heeft gezorgd dat Christus opstond uit de dood?

4 Andere ogen Het is dus deels leren kijken met andere ogen. Lees met elkaar Efeziërs 1:18-21 (let op, een lastige tekst, misschien moet je het twee of drie keer lezen): Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven. Die macht was ook werkzaam in Christus toen God hem opwekte uit de dood 1 Hoe zou je je hierin kunnen oefenen, dat je meer dingen gaat herkennen als gevolgen van Christus kracht? Tegelijk is het ook ingewikkelder, want Christus kon pas opstaan uit de dood nadat hij was gestorven. Hij moest dus eerst lijden voordat hij zijn lijden kon overwinnen. Je wordt zelden zomaar een mooi persoon, met al die mooie kanten die Paulus noemde aan de Filippenzen. Lees met elkaar 2 Korintiërs 4:7b-11: het moet duidelijk zijn dat onze overweldigende kracht niet van onszelf komt, maar van God. We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het twijfelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar worden niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan er niet aan onderdoor. We dragen in ons bestaan altijd het sterven van Jezus met ons mee, zodat ook het leven van Jezus in ons bestaan zichtbaar wordt. Wij levenden worden altijd omwille van Jezus aan de dood prijsgegeven, opdat in ons sterfelijke bestaan ook het leven van Jezus zichtbaar wordt. 2 Hier zie je dus hoe Christus opstanding nu al in Paulus aan het werk is, maar dat Christus lijden ook in hem werkt. Wat is dat concreet, Christus lijden in onze tijd? 3 En is dat ook iets voor jouw leven? 5 Je laten voeden met Christus ( 10 min.) Tip. In deze Denkstof wordt aanbevolen met elkaar het avondmaal te vieren. In sommige kerkelijke contexten levert dit spanningen op. Ook kunnen er in de groep uitgesproken ongelovigen zitten. In beiden gevallen raden we af het avondmaal met deze groep op deze avond te vieren. Daarom noemen we een alternatief. Vier met elkaar avondmaal. Zeg er bij: Zoals jullie nu gevoed worden en leven krijgen door dit brood en deze wijn (of vruchtensap), zo krijgen jullie leven als Christus in je komt. Denk als leider van tevoren na over de betekenis van het avondmaal. Als je inschat dat er meer uitleg nodig is, geef die dan. De kern is gegeven in de gesuggereerde zin hierboven. Lees eventueel enkele verzen uit Johannes 6 (bijvoorbeeld vers 32 tot 40). Alternatief: laat iedereen elkaar gedag zeggen met deze groet: Ik wens je de kracht van Christus opstanding! wist-je-datje Wist je dat Jezus volgens veel wetenschappers waarschijnlijk is opgestaan op 5 april 33 na Christus?

5 6 Meer informatie over Pasen ( 5 min.) Wijs de mensen van je groep op onderstaande mogelijkheden om meer te ontdekken over dit thema. De tips staan ook op de papieren die aan hen zijn uitgedeeld. Vraag of iemand uit de groep nog aanvullende ideeën of tips heeft. The Resurrection of the Son of God Een zeer diepgravende en baanbrekende studie over Pasen is van N.T. Wright, The Resurrection of the Son of God. Tim Keller geeft in zijn boek In alle redelijkheid in hoofdstuk 13 daar een goede samenvatting van. Gedoopt op paasochtend Vroeger werden de meeste christenen op paasochtend gedoopt, na een nacht lang bidden. Zoek op internet hoe dit ritueel verliep, bijvoorbeeld door te googlen op orthodoxe doop pasen of orthodox baptism eastern. Denkstof Seizoen 3 1 Wie is God? Reinier Sonneveld 2 Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Joëlle Rothuizen 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Jurjen van Houwelingen 4 Waarom zoveel religies? Rikko Voorberg 5 Waarom zou je geloven? Almatine Leene 6 Onrecht: vecht ertegen! Jurjen van Houwelingen 7 Wat betekent Goede Vrijdag? Joëlle Rothuizen 8 Wat betekent Pasen? Francien van der Valk 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus undercover in jouw leven Corjan Matsinger 10 God s liefde is geen ruilhandel Joëlle Rothuizen 11 Waarom hebben christenen rituelen? Rikko Voorberg 12 Waarom naar de kerk? Francien van der Valk 13 Een stoomcursus Bijbel Rikko Voorberg 14 De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Corjan Matsinger 15 Wat betekent Kerst? Reinier Sonneveld Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende Bijbelstudies van Denkstof seizoen 2 op Colofon Auteur en presentator video: Francien van der Valk Productie en eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma Bijbelstudie: Reinier Sonneveld

6 Bijlage 1: tekst van Denkstof video Wat betekend Pasen? Het is Pasen, tweeduizend jaar gelden. De laatste dagen waren een hel. Onder luid gejoel werd Jezus gekruisigd. Zijn vrienden beseften nauwelijks wat er is gebeurd. Laat staan dat ze wisten dat dit zelfs nu, in mijn leven, nog gevolgen heeft. Maar voor hen is alles in een roes voorbij gegaan. Jezus is dood. Een paar volgers van Jezus hebben vrijdagavond zijn lichaam van het kruis gehaald en in een uitgehouwen rots gelegd dat waren de graven van die tijd. Als een paar vrouwen die zondagochtend erna het graf bezoeken, krijgen ze de schrik van hun leven. De steen die het graf afsloot, is aan de kant gerold! Ze komen dichterbij, kijken naar binnen en ja hoor: leeg. Het lichaam van Jezus is verdwenen. Het klinkt misschien gek, maar het graf was leeg omdat Jezus weer levend was geworden. Bizar hè? Hij was niet langer dood. Al heel snel heeft hij zichzelf laten zien aan zijn vrienden. Hij was het écht. Het levende bewijs, Jezus zelf stond voor hun neus maar door wat Jezus heeft gedaan kan ik oprecht zeggen: mijn leven is goed. Jezus heeft het gewonnen van de dood. Sterven kan hij niet meer. Hij heeft een compleet nieuw leven dat sterker is dan ziekte, pijn, onrecht en dus dood. Het is onaangetast. Ellende kan hem niet meer raken. Hij heeft nu een hemels leven, een soort superleven. Dit heeft grote gevolgen voor mij, nu. Want die kracht waarmee Jezus toen opstond, daar kunnen wij nu van profiteren. Als je wil, dan krijg je datzelfde leven als hij: onaangetast door ziekte, pijn, onrecht, armoede, enzovoorts. Het is net als met Facebook: iemand heeft het idee uit de grond gestampt en nu mag iedereen er gebruik van maken. Gratis! Je hoeft alleen maar een account aan te maken. Bij Jezus heet dat geloven. Geloof dat hij dit ook voor jou in petto heeft en dan krijg je het. Ik wil dat en ik geloof erin. Alleen, ja, ik zie nog veel wat niet klopt met dat nieuwe leven. Zo overleed een tijd geleden mijn schoonmoeder aan kanker. Tijdens haar begrafenis kreeg mijn eigen moeder zelf een chemokuur, ook tegen kanker. Heftige tijd! Ik zeg dan ook niet, dat jou nooit meer iets overkomt als je in Jezus gelooft. Zeker, dat hemelse leven is voor hier en nu. Zo heb ik verschillende mensen zien genezen en dat is wonderlijk! Maar mijn schoonmoeder overleed. Dat hemelse leven komt er blijkbaar nog niet volop uit en moet groeien. Maar wat heb je er dan aan? Dat zij stierf, was hartstikke erg. Natuurlijk! Daar doe ik niets aan af. Maar toch was ik niet volledig uit het veld geslagen, mijn man ook niet, ook al was het zijn eigen moeder. Wat Jezus toen heeft gedaan, dat krachtige leven loslaten op de aarde, is hierdoor namelijk niet minder waar. En ik heb een keus gekregen: laat ik me intimideren door de dood, ziekte en ellende die ik om me heen zie? Of kijk ik naar wat Jezus heeft gedaan? Dat laatste geeft mij hoop. In die pittige tijd raakte ik er alleen maar meer van overtuigd: dit is niet zoals het bedoeld is. Zo is Jezus niet opgestaan! Natuurlijk was ik verdrietig, maar ik houd ook graag vast aan Jezus en het leven dat hij wél voor mij wil. Inmiddels heeft mijn schoonvader trouwens een nieuwe vrouw. Mooi hè? Ook al zal hij altijd veel van zijn eerste vrouw blijven houden, hij heeft een nieuw begin gekregen. Ik zie nog veel ellende om mij heen, maar door wat Jezus heeft gedaan kan ik oprecht zeggen: mijn leven is goed. Ondanks alles en dankzij Jezus. En dat gun ik jou ook. Met Pasen is Jezus opgestaan en vier ik dat ik mét hem opstond.

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De Bijbel

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De

Nadere informatie

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 12 Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 De ideale kerk 2 Denkstof-video 3 De bijbel over de kerk

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3 Denkstof-video

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3

Nadere informatie

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat er op 29 augustus 2011 gebeurde 2 Danken 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 13 Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn boek 2 Zoek in de Bijbel 3 Denkstof-video 4 De bijbel

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over Goe 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over God 5 God is geen witte man

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over nieuw leven

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Naar wie luister jij? 2 De 7 hoofdzonden

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 7 Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Onoplosbaar 2 Lichtboodschap 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

TOV! Samen door ellende. Nieuwsbrief maart. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Samen door ellende. Nieuwsbrief maart. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief maart TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik wil Christus kennen en de kracht van Zijn opstanding ervaren. Fillipenzen 3:10

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 7 Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Onoplosbaar 2 Lichtboodschap 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video 4 De Bijbel over de hel

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 1 Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over God 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De Bijbel over mooi weer spelen 5 Een

Nadere informatie

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Hoe praat God 2 Hints 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

De dood is dood, leve het leven!

De dood is dood, leve het leven! De dood is dood, leve het leven! blok A - nivo 3 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Romeinen 6:1-13 19.30 De opstanding als historisch feit 19.45 Zondag 17 HC 20.00

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat zie jij? 2 Jij bent de jury 3 Denkstof video 4 De Bijbel over oordelen 5

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider

De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat blijft 2 De late prijs

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel over rust 5 Een dagje media-vasten

Nadere informatie

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Feestdag 2 De Hemelvaart

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Kerstliedje 2 Je eigen Christmas Play 3 Denkstof-video

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

De kracht van Zijn vrede in jou

De kracht van Zijn vrede in jou De kracht van Zijn vrede in jou Romeinen 5: 1 Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. 2 Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof

Nadere informatie

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 12 Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat er op 29 augustus 2011 gebeurde 2

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek.

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek. Lezen: Johannes 13:1-14:6 Tekst: Johannes 14:6 Jongens en meisjes, Jezus zegt: ik ben de weg. En ik heb na zitten denken. Als Jezus een weg is, wat voor weg is hij dan? Ik heb vier plaatjes van wegen.

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof video 4 De Bijbel over afgoden

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Feestdag 2 De Hemelvaart

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! 3 Denkstof video 4

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Preek over Marcus 16,1-8 Geloof: God doet grote en onverwachte dingen!

Preek over Marcus 16,1-8 Geloof: God doet grote en onverwachte dingen! Marcus 16,1-8 - Geloof: God doet grote en onverwachte dingen! Liturgie s Morgens: Sing in GK 95: Daar juicht een toon. LvK: 215: Christus, onze Heer, verrees GK 109: Halleluja, lof zij het Lam Welkom /

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De Bijbel over Gods eigenschappen 5

Nadere informatie

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus COLOFON ISBN 9789033832932 NUR 224 WIE BEN IK? 2015 Ark Media Donauweg 4, 1043 AJ Amsterdam www.arkmedia.nl Geschreven door Nieske

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Levend Water (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Joh.4:10 wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Lang leve de zondag Denkstof Seizoen 2 aflevering 10 op 29 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Stilte 2 Debat over zondagsrust 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Efeziërs 2:6 - Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie