Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video 4 De Bijbel over de hel 5 Meegeven: Romeinen 8 6 Meer informatie over de hel Je zult net als iedereen een bepaald beeld hebben bij de hel. Misschien zie je beelden voor je uit horrorfilms, of denk je daarbij aan schilderijen die je hebt gezien. Wat zegt Jezus over de hel? En wat betekent dit voor jouw leven hier nu? wist-je-datje Wist je dat de naam Hell s Angels afkomstig is van de bijnaam van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog? De eerste leden van de motorclub Hell s Angels waren vooral ex-militairen die zich afkeerden van formeel gezag en regels.

2 1 Jouw beeld van de hel ( 10 min.) Benodigdheden: papier, stiften of kleurpotloden De hel spreekt tot de verbeelding. In alle eeuwen zijn mensen gefascineerd geweest door de hel. In kunst, muziek, boeken en films is de hel een geliefd onderwerp. Je hoeft alleen maar de hoesjes van (death) metal muziek of horrorfilms te bekijken om te zien de inspiratie vandaan komt. wist-je-datje Vraag aan de groepsleden: Ook jij hebt vast een voorstelling van de hel. Hoe ziet deze er volgens jou uit? Maak een tekening of schets van jouw beeld van de hel. Laat daarna aan elkaar zien wat je gemaakt hebt en leg uit om je de hel zo getekend hebt. Noem wat jou beïnvloed heeft om deze plek zo te tekenen. Wist je dat ons woord lucifer afkomstig is van de bijnaam van de specialist in vuur ; Satan, oftewel Lucifer? 2 Wat weet jij van de hel? ( 10 min.) Benodigdheden: voor elk groepslid een rood en groen kaartje uit bijlage 2, zakje fireballs of andere prijs. Test jouw kennis over de hel in de Bijbel. Geef iedereen een groen en een rood briefje. In bijlage 2 vind je deze kaartjes. Het zijn kaartjes voor 15 personen. Het groene briefje staat voor en het rode voor. Stel onderstaande vragen aan de groep en laat iedereen voor zichzelf antwoorden met een kaartje. Noem het juiste antwoord en iedereen die dit fout had, mag gaan zitten, doet meer mee. De laatste vraag is een schattingsvraag. Degene die met zijn antwoord hier het dichts bij zit, wint de zak fireballs. Vraag 1: Het woord hel komt van het woord Gehenna en betekent groot vuur. Waar of? Antwoord 1: Niet. Gehenna was de vuilnisbelt net buiten Jeruzalem. Hier werd vuil gestort en werden dode dieren verbrand. In het Oude Testament was dit de plek offers aan afgoden werden gebracht. Vraag 2: De keren dat Jezus over de hel spreekt, doet hij dit altijd tegenover Farizeeërs, om hen te schuwen. Waar of? Antwoord 2: Niet. Jezus spreekt alleen tegen de Farizeeërs over de hel (Matteüs 23:33) maar ook tegen zijn leerlingen (Matteüs 5:22). Vraag 3: Jezus zegt dat hij Satan als een lichtflits uit de hemel heeft zien vallen! Waar of? Antwoord 3: Waar. Lees dit verhaal maar na in Lucas 10:17-18 Vraag 4: De hel is typisch iets dat binnen het christelijk geloof voorkomt. In andere geloven komt geen hel voor. Waar of? Antwoord 4: Niet. In bijna alle religies is er sprake van een hel als plek van pijn en lijden. Vraag 5: In april 2012 is een onderzoek gedaan in opdracht van de EO en het Nederlands Dagblad. Een van de vragen was hoeveel Nederlanders die zich kerkgaand christen noemt, gelooft in het bestaan van de hel. Hoeveel procent van deze christenen gelooft in de hel denk je? Antwoord 5: 58% van de kerkgaande christenen in Nederland gelooft in de hel.

3 3 Wel of naar de hel? ( 15 min.) In bijlage 1 vind je de uitgeschreven tekst van de video. Na het bekijken kun je kort, maximaal 10 minuten met elkaar in gesprek gaan over de video. Je kunt hier de volgende vragen voor gebruiken: 1 Wat is volgens jou de boodschap van de video? 2 Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan? 3 Denk jij dat de hel bestaat? Waarom wel of om? 4 De Bijbel over de hel ( 30 min.) Op een dag spreekt Jezus een groot aantal mensen toe vanaf een berg. De luisteraars worden opgeroepen alleen voor zichzelf te leven, maar om klaar te staan voor de mensen die het minder goed hebben. Jezus geeft hen mee dat zij een licht kunnen zijn in een wereld in het donker is. Jezus vertelt ook dat het simpelweg in eren houden van een aantal geboden uit de Bijbel goed genoeg is: het gaat om je hart. Vanuit een gezond hart komen gezonde daden. Jezus noemt in deze toespraak ook de hel. Lees Matteüs 5: 27-30: Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: Pleeg geen overspel. En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd. Als je rechteroog je op de verkeerde weg brengt, ruk het dan uit en werp het weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam in de Gehenna geworpen wordt. En als je rechterhand je op de verkeerde weg brengt, hak hem dan af en werp hem weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam naar de Gehenna gaat. wist-je-datje Wist je dat er in Duitsland elk jaar auto s in vlammen opgaan? 1 Je kunt beter je oog uitrukken of je hand afhakken dan in het risico te lopen in de hel te komen. Wat wil Jezus volgens jou zeggen met deze pittige uitspraak over de hel? 2 Almatine zei het al: de hel als plek God is. Wat zou jij missen als je in helse omstandigheden zat? Is dat volgens jou wel zo erg of denk je dat het in de hel ook best prima te doen is? Dit tekstgedeelte uit Matteüs is onderdeel van wat De Bergrede wordt genoemd. Jezus benadrukt in deze serie toespraken Gods genade voor nederige mensen (Matteüs 5:3-12). Mensen die menen dat ze het goed voor elkaar hebben - omdat ze netjes leven en geen grote zonden begaan- zouden zich wel eens kunnen vergissen, want niemand heeft een zuiver hart en daarmee hebben we allemaal ons ticket to hell al binnen. Het zou je zomaar een onrustig gevoel kunnen geven, de wetenschap dat niemand uit zichzelf goed genoeg is om de hemel, het eeuwige leven met God, te ontvangen.

4 Lees Romeinen 8: Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer. 1 Met in je achterhoofd nog de woorden over de hel, lees je nu deze tekst. Wat zegt Paulus hier volgens jou? 2 Maakt de gedachte aan de hel jou wel eens onrustig of bang? Welke gedachten heb je dan? 3 Welke bemoediging haal jij uit dit tekstgedeelte? 4 Zit je weleens met de vraag of jouw -gelovige vrienden wel of in de hel komen? Wat doe je met deze gedachten? 5 Meegeven: Romeinen 8 ( 10 min.) Benodigdheden: kaartje uit bijlage 3, pennen. Stel de groepsleden voor om de tekst uit Romeinen 8:38-39 voor elkaar op te schrijven op het kaartje wat je in de bijlage vindt. Be het kaartje op een plek je m weleens tegenkomt. Laat het een bemoediging voor je zijn. Weet dat s je kan scheiden van de liefde van God. wist-je-datje Wist je dat de duivel eerst een van Gods engelen was? Hij ging zich afzetten tegen God en werd vervolgens uit de hemel verbannen (Jesaja 14:12-15 Luc 10:18).

5 6 Meer informatie over de hel Wijs de mensen van je groep op onderstaande mogelijkheden om meer te ontdekken over dit thema. De tips staan ook op de papieren die aan hen uitgedeeld zijn. Vraag of iemand uit de groep nog aanvullende ideeën of tips heeft. De grote scheiding C.S. Lewis schreef het boek De grote scheiding. In dit boek beschrijft Lewis hoe helbewoners een uitstapje krijgen aangeboden naar de hemel. Per bus bekijken ze in de hemel, maar niemand van hen wil er blijven. Andere inwoners van de hel zijn zo in beslag genomen door keuzes die ze op aarde hebben gemaakt, dat ze keer op keer de bus naar de hemel voorbij laten gaan. Dit boek zet je alleen aan het denken over het leven na de dood, het zet je ook aan het denken over je leven en keuzes hier op aarde. Een absolute aanrader! Narnia C.S. Lewis schreef ook de Narnia verhalen. Vooral het boek Het betoverde land achter de kleerkast laat op een vriendelijke manier zien welke strijd zich afspeelt tussen goed en kwaad. De vraag om Jezus moest sterven voor onze zonden, wordt hierin op een indrukwekkende manier beschreven. Het boek is ook verfilmd door Walt Disney en heet: The Chronicles Of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. De hel onder vuur Bekijk het onderzoek De hel onder vuur door te googlen op EO, onderzoek, hel. De Evangelische Omroep en het Nederlandsch Dagblad onderzochten hoe christenen anno 2012 denken over de hel. Vakantietip Kom je wel eens in oude kerkjes, tijdens vakantie bijvoorbeeld? Let dan ook eens op de afbeeldingen en schilderijen die je daar ziet en ontdek meer over hoe men door de eeuwen heen hemel en hel heeft afgebeeld. Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende bijbelstudies op 1 Afgoden: hoe word ik gelukkig? Jurjen van Houwelingen 2 Wel of naar de hel? Almatine Leene 3 Is God fair-trade? Rikko Voorberg 4 Geloof in je eigen talent! Joëlle Rothuizen 5 Heilig door het lint Corjan Matsinger 6 Verkering: test of jullie echt matchen Francien van der Valk 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Reinier Sonneveld 8 Ben jij een superchristen? Jurjen van Houwelingen 9 God is geen watje, hij oordeelt ook Rikko Voorberg 10 Lang leve de zondag, wat een rust! Almatine Leene 11 God heeft veel gezichten Corjan Matsinger 12 Statusupdate: ik wil meer, nieuw en beter! Joëlle Rothuizen 13 Afkicken van een pornoverslaving; het kan! Reinier Sonneveld 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Francien van der Valk 15 Mooi weer spelen Jurjen van Houwelingen Colofon Auteur en presentator filmpje: Almatine Leene Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep (Ellen Danhof), Zendtijd voor Kerken (Aart Wiersma) Bijbelstudie: Matthijs Westerkamp

6 Bijlage 1: tekst van Denkstof video Wel of naar de hel? Spreekster: Almatine Leene Denk je dat ik naar de hel ga? Hij keek me een beetje bezorgd aan. Ik had de vraag zien aankomen en wist ook wat ik moest antwoorden. Ik kon trouwens wel een leuker onderwerp verzinnen om over te praten. Als je gelooft, ga je dan naar een plek vuur je eeuwig roostert, duivels je folteren en je snakt naar een glas water? Wie gelooft daar nu nog in? En is het gewoon ontzettend gemeen? Het liefst zou ik gewoon helemaal zonder die hel doen. Maar het probleem is: Jezus heeft het er wel over. Niet alleen een of andere chagrijnige dominee, maar Jezus en ik vind niemand inspirerender en liefdevoller dan hem. Ik kan me er dus van af maken. Ik moet er over nadenken. de hel is de plek God is Wat zegt hij er dan over? Jezus vergelijkt de hel bijvoorbeeld met Gehenna. Dat was toen een vuilnisbelt, net buiten Jeruzalem. Mensen verbrandden daar hun afval. De stank was te harden en door de rook kon je niks zien. Als je érgens wilt zijn Jezus vergelijkt de hel ook met afgelegen duisternis. Dus ver bij de bewoonde wereld vandaan, je helemaal alleen bent, zonder bescherming, zonder zaklamp, zonder familie. Dat is geen spannende dropping dat is verschrikkelijk. Hier lopen overal wilde dieren. Als het licht wordt, ben je een stapel botten. Vandaag de dag zou Jezus de hel misschien wel een koelcel noemen. IJskoud, s te doen, geen mens te bekennen, alles wat je wilt eten of drinken bevriest meteen. In de hel lopen dus geen klierige duiveltjes rond die je met hun drietanden prikken en zo. Die hel bestaat. Sterker nog, ik ken niemand die daar in gelooft. Wat Jezus probeert duidelijk te maken met zijn eigen vergelijkingen is dit: de hel is de plek God is. God is overal, alleen daar. En dat lijkt mij vreselijk. God maakt alles wat goed is. Leven, liefde, zon, kleur, humor, muziek. Denk dat allemaal weg, en je hebt de hel. Geen leven, geen liefde, geen zon, geen kleur, geen humor, geen muziek. Wie wil daar nu zijn? En wie wens je zoiets toe? Toch zou het oneerlijk zijn als de hel zou bestaan. Bekijk het eens zo. Als je nu echt met Jezus wilt leven, dan is het toch eerlijk dat je dat ook hoeft als je dood gaat? God respecteert menselijke keuzes. Dus wie er nadrukkelijk voor kiest zonder God te zijn, en dat ook botweg volhoudt, zelfs als hij of zij weet wie God is die zit in de hel, de plek zonder God. Het enige wat God doet, is dat ook na je dood respecteren. De hel zit dus van binnen dicht, van buiten. God wil dolgraag ook daar zijn licht laten schijnen, maar de mensen zelf houden hem tegen. Hij mag er in van ze. Ze wíllen er uit. De hel is voor mensen die het goede willen. En die jongen dan, die mij vroeg of híj naar de hel zou gaan? Ik hoop dat hij kiest voor een leven met God. Dan weet je helemaal zeker dat je er komt. Maar in zijn geval dat oordeel is aan mij. Jezus schuwt juist tegen wie goed denkt te weten, wie er wel en in de hel komen. Als ik zou zeggen dat niemand naar de hel gaat, dan speel ik voor God. Maar ook als ik aanwijs welke mensen wel naar de hel gaan. Wat ik wel weet, is dat God nooit makkelijk oordeelt. God laat nooit anderen iets overkomen, wat hij zichzelf ook laat overkomen. Jezus is zelf korte tijd in de hel geweest, staat er in de bijbel. God is bepaald gemakzuchtig. Hij wil zo ontzettend graag dat iedereen een goed leven heeft. En dat is een leven met hem. Maar als je dat per se wilt, hoeft dat.

7 Bijlage 2: Wat weet jij van de hel? pag.1/2

8 Bijlage 2: Wat weet jij van de hel? pag.2/2

9 Bijlage 3: Meegeven: Romeinen 8

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

1. Jezus is heel ver van ons

1. Jezus is heel ver van ons Waar is Jezus nu? 1 Gemeente van de Here Jezus, Waar is Jezus nu? Op dit moment? Een vraag die kinderen zomaar kunnen stellen. Ze zien Bob de Bouwer op tv. Ze zien en horen K3. Zo groeien we op. Alles

Nadere informatie

Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18. ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem

Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18. ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18 ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem kijk voor ondersteunende materialen op: www.josdouma.nl/3vers18 Wij allen die

Nadere informatie

Je mag er zijn. Spiegel van Gods liefde. Ina Prins-Veurink. Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb)

Je mag er zijn. Spiegel van Gods liefde. Ina Prins-Veurink. Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb) JE MAG ER ZIJN 12 2 3 Je mag er zijn Spiegel van Gods liefde Ina Prins-Veurink Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb) Bond voor Gereformeerde Jongerenverenigingen

Nadere informatie

Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7)

Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7) Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7) Preek over Lucas 6:28 (door ds. Jos Douma) Zegen wie jullie vervloeken. Een tijdje geleden hoorde ik iets moois over zegenen. Het was tijdens een conferentie

Nadere informatie

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl Leven met Jezus Het evangelie volgens Jakobus Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Jakobus 1:2 Blij in

Nadere informatie

Bijbelstudie Evangelisatie

Bijbelstudie Evangelisatie Bijbelstudie Evangelisatie Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Johannes 20:21 Inleiding Woensdag 8 december 2004 is het zo ver. De eerste missie van het seizoen 04/ 05 staat

Nadere informatie

Preek Waarom zou ik belijdenis doen?

Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Waarom zou ik belijdenis doen? Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Met als mogelijke reacties: Ik ben niet goed genoeg. Ik zondig immers elke dag; of, wat is de meerwaarde

Nadere informatie

Kom hier, volg Mij. Jongevrouwen 2014. Leermiddelen voor jongeren

Kom hier, volg Mij. Jongevrouwen 2014. Leermiddelen voor jongeren Kom hier, volg Mij Jongevrouwen 2014 Leermiddelen voor jongeren onderwijzen en leren tot bekering Jongevrouwen 2014 Een uitgave van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen 2012 Intellectual

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

God straft om te redden

God straft om te redden God straft om te redden Alverzoening: de leer dat God rechtvaardig straft. Door Tom van Dijk Inhoud Wat is alverzoening?...5 Bijbels schrijven over de redding van allen...8 Bijbels schrijven over oordeel

Nadere informatie

De geciteerde Bijbeltekst in deze uitgave is, tenzij anders vermeld, ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004.

De geciteerde Bijbeltekst in deze uitgave is, tenzij anders vermeld, ontleend aan de NBV, Nederlands Bijbelgenootschap 2004. Verantwoording Handleiding bij Maatwerk In de steigers, 15 thema s voor jongeren-bijbelstudie, catechese of clubwerk IBB 2011 Amerongen ISBN Auteur: Marleen Ockels Redactie: Vormgeving: Opmaak: Omslag:

Nadere informatie

Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9)

Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9) Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9) Preek over Johannes 21:15-17 (ds. Jos Douma) Toen ze gegeten hadden, sprak Jezus Simon Petrus aan: Simon, zoon van Johannes, heb je mij lief, meer dan de anderen

Nadere informatie

Wie ik ben in Christus

Wie ik ben in Christus Wie ik ben in Christus Mijn identiteit Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen 2 Korintiërs 5:17

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk1 Artikel 15 t/m 18 Werkboek 4 Dordtse Leerregels hoofdstuk 1 artikel 15 t/m 18 In werkboek 4 leren we weer iets meer over de Dordtse Leerregels. In dit werkboek gaat het

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

GENADE ERVAREN (1) Je hebt niet meer dan mijn genade nodig

GENADE ERVAREN (1) Je hebt niet meer dan mijn genade nodig GENADE ERVAREN (1) Je hebt niet meer dan mijn genade nodig Over verbrokenheid Preek over Psalm 51:19 en 2 Korintiërs 12:9-10 Het offer voor God is een gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld hart zult

Nadere informatie

God heeft de wereld geschapen

God heeft de wereld geschapen L e s 1 God heeft de wereld geschapen Thema: God roept ons door Zijn werken VOORDAT U BEGINT Het is tegenwoordig een uitdaging om les te geven over het onderwerp dat God de hemel en de aarde schiep. De

Nadere informatie

Gods Doel met de Gelovige

Gods Doel met de Gelovige Gods Doel met de Gelovige Miles J. Stanford (1914-1999) Oorspronkelijke uitgave: Christian Correspondence, U.S.A. Uitgegeven, in 22 periodieke afleveringen, door Brood voor een hongerig hart Mandolinehof

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 40 Hoe kom ik in de hemel?

Nadere informatie

De grootste mens ooit

De grootste mens ooit De grootste mens ooit De grootste mens ooit Uitgegeven door: Emmaus Correspondentie School Postbus 54234 3008 JE Rotterdam www.bijbelcursussen.nl Vertaling van The greatest man alive ISBN 978-94-91494-02-4

Nadere informatie

door in zijn brief aan de Galaten te spreken over Jezus geboren uit een vrouw en niet uit een maagd.

door in zijn brief aan de Galaten te spreken over Jezus geboren uit een vrouw en niet uit een maagd. Ze wordt afgebeeld op schilderijen. Ogen verwachtingsvol opgeslagen, gebedenboek uit haar hand gevallen, want daar staat een engel met een boodschap voor haar. Op sommige schilderijen schrikt ze, maar

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie