Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 12 Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 De ideale kerk 2 Denkstof-video 3 De bijbel over de kerk 4 Speculaas 5 Meer informatie over de kerk De kerk Dat klinkt voor de een als gezellig en spannend, maar voor anderen weer als saai en verplicht nummer of zelfs als huh, wat?! De kerk loopt in het Westen (alleen daar) razendsnel leeg. Waarom zou je eigenlijk meedoen? Waarom zou je investeren in zoiets? Wat heb je daar aan? Wist je dat meer dan 2 van de 7 miljard mensen zich christen noemen, bijna een-derde van de wereldbevolking dus?

2 1 2 De ideale kerk Waarom naar de kerk? Wist je dat de kerk in Nederland met ongeveer 1 procent per jaar krimpt? Wat voor beeld van de kerk heb jij? Een sleur van eeuwenoude tradities? Een plek waar je hoort wat je wel en vooral niét mag als gristen? Een bulderende dominee die vertelt dat je naar de hel gaat als je een keer een foutje maakt? Ik snap eigenlijk wel dat veel mensen afknappen op de kerk. Geef ze eens ongelijk De kerk is niet per se een gebouw met vier muren, een hoge toren met daarop een haantje. Het woord kerk is gewoon een verzamelnaam voor alle christenen. Iedereen die in God gelooft, is dus lid van de kerk. Of je nou ergens ingeschreven staat of niet. En de leider van die kerk is Een oude Sinterklaas met een gouden mijter op. Not! Nee Jezus, hij is de baas van de kerk. En iedere week komen we op heel verschillende plaatsen bij elkaar. Als ik zo met de mensen uit mijn plaatselijk kerk bij elkaar kom, dan gebeurt daar iets. Ik leer er veel. De liefde van Jezus wordt er zichtbaar en ik ontdek dingen uit de Bijbel waar ik in mijn eentje niet uit zou komen. Bij je wekelijkse voetbaltraining leer je ook, je wordt gecoacht en als het goed is, groei je daarvan. God is met mij aan het werk in de kerk en daar word ik enthousiast van. Het verandert mij in wie ik ben en wat ik doe en daar neem ik iets van mee in mee in mijn dagelijks leven. Loopt mijn buurman te klagen? Mijn eerste neiging is om terug te zeiken. Maar dat wat ik in de kerk hoor, zorgt ervoor dat ik verander. Niet om mezelf op de borst te kloppen, begrijp me goed, maar omdat Jezus iets in mij verandert. In de kerk word ik gevuld met zijn liefde en dat is wat hij in de rest van de week ook weer uit mij wil laten stromen, naar anderen toe. Jezus maakt mij een beter mens. Zo coach ik dit jaar twee studenten. Dit had ik waarschijnlijk niet gedaan als ik Jezus niet zou kennen. Zijn liefde werkt door in wat ik doe. En het leuke is: ik geniet er nog volop van ook! En de leider van die kerk is Een oude Sinterklaas met een gouden mijter op Klinkt ideaal hè, zoals ik het hier schets? Klopt, ik vind mijn kerk dan ook erg tof. Helaas is dit niet bij iedereen zo. Ik snap zelfs heel goed dat mensen soms afknappen op de kerk. Maar dat is wel écht jammer. Want een gezonde de kerk kan dé plek zijn waar jij groeit als mens, samen met andere gelovigen. Ik heb de andere spelers uit mijn team nodig om samen een goed elftal mee te vormen. Je vult elkaar aan omdat iemand anders over nét iets andere kwaliteiten beschikt dan jij. En zo, met dat team, kan jij ook helpen de wereld mooier te maken door samen wat van God te laten zien. 1 Wat is volgens jou de boodschap van dit filmpje? 2 Wat vind je er lastig of vervelend aan? 3 Wat spreekt je aan?

3 3 De Bijbel over de kerk Francien legt in deze Denkstof-video uit waarom ze aan een kerk meedoet (dat is meer dan alleen s zondagochtend naar een kerk gaan). In deze Bijbelstudie gaan we daar intensiever over nadenken: waarom zou je eigenlijk aan een kerk meedoen? Heeft de kerk je wat te bieden dan? Of gaat het er niet alleen om dat het jou iets te bieden heeft? Gods volk Lees met elkaar 1 Petrus 2:9-10a (een lastige tekst, dus misschien moet je m twee keer lezen): Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderbaarlijke licht. Eens was u geen volk, nu bent u Gods volk 1 God blijkt door de geschiedenis heen een eigen volk te kiezen. Voor Jezus tijd was dat Israël: een volk waarmee God een heel speciale band heeft. Waarom zou God dat doen, denk je, een eigen volk kiezen? 2 Is dat niet partijdig, een vreemde voorkeursbehandeling, dat God maar een enkel volkje kiest? 3 Petrus past, wat God eerst zei van Israël, nu toe op de kerk. Wat is volgens Petrus het doel van de kerk? De kerk als het Lichaam Lees met elkaar Efeziërs 4:11-16 (ook een lastige tekst, vandaar dat er stukjes uit zijn gehaald en dat sommige begrippen zijn toegelicht): En [Jezus] is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen [= de gewone gelovigen] toe te rusten voor het werk in zijn dienst [= het goede te doen]. Zo wordt het lichaam van Christus [= de kerk] opgebouwd, totdat wij allen samen een eenheid vormen van Christus. Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus. Vanuit dat hoofd krijgt het lichaam samenhang, en wordt het ondersteund en bijeengehouden door alle gewrichtsbanden. Ieder deel draagt naar vermogen bij tot de groei van het lichaam, dat zo zichzelf opbouwt door de liefde. Deze tekst is van Paulus. Kun je hier (minstens drie) bedoelingen vinden van een kerk? 1 De kerk wordt het Jezus lichaam genoemd. Zijn hoofd is dus in de wolken, in de hemel dus, maar zijn lichaam is hier op aarde, en dat zijn de gelovigen bij elkaar. Wat betekent dat? 2 Zou je dat kunnen vertalen met Christus stuurt wel mensen aan, zoals een hoofd zijn handen en benen aanstuurt, maar de echte daden, die moeten mensen dus doen? 3 Sommige mensen vinden het saai in de kerk. Het heeft niets met hun leven te maken. Bekijk de onderstaande tabel. Kun je nog andere redenen verzinnen? Welke reden vind je aansprekend? Is dat genoeg voor je om aan een kerk mee te doen? Wist je dat het christendom wereldwijd echter met zo n 2 procent per jaar groeit?

4 Ook al vind je het saai in de kerk, waarom zou je dan toch meedoen? 11 mogelijke antwoorden Omdat het bij je hoort, het is je gewoonte Omdat je van God houdt en bij hem wil horen Om God te vieren, te eren, te prijzen Om God, zijn engelen en de heiligen die je zien, blij te maken Om God nader te leren kennen en contact te onderhouden Om te snappen wie je zelf bent en hoe de wereld in elkaar is Om te groeien als mens Om bij te dragen aan de positieve invloed van de kerk Om het goede nieuws bewaren en koesteren voor latere generaties Omdat het je plicht is Eigen antwoord 4 Is bij een kerk horen naar de kerk gaan op zondagochtend, of is het meer? En wat dan? Hoe speelt dat bij jou? De kerk moet veranderen Het bovenstaande gaat erover waarom je (al of niet) aan een kerk zouden meedoen. Vanaf hier gaat het over de vraag wat de kerk zou moeten veranderen. 1 Wat zou er anders moeten zijn aan je kerk, wil je je er thuis voelen? 2 Zijn er kerken in je omgeving waar dat al het geval is en waar je je eventueel thuis zou voelen? 3 Moet je wat met die kennis? 4 Speculaas

5 5 Meer informatie over de kerk Film: Blue Like Jazz De film Blue Like Jazz gaat over de schok van uit je vertrouwde omgeving opeens gaan studeren en hoe je dan (al of niet) je geloof behoudt. Boek: De kerk Waarom zou je meedoen? Reinier Sonneveld Reinier Sonneveld schreef een bondig boekje (48 pagina s) over de kerk: De kerk Waarom zou je meedoen? Kies je kerk Marusja Aangeenbrug (e.a.) schreven een soort keuzegids voor al die verschillende kerken: Kies je kerk. Kerk zoeken Als je een kerk zoekt, zijn er verschillende aanwijzingen die je kunt gebruiken. Door de tijd heen is gebleken dat je je meestal thuis zult voelen, als je op veel van de onderstaande vragen ja kunt zeggen: - Doen ze hier de Bijbel recht? - Kerkt hier een vriend of familielid? - Heten ze me hier warm welkom? - Vertrouw ik de voorganger? - Ben ik zelf in deze kerk opgegroeid? - Adviseren anderen mij dit? - Staat dit gebouw in mijn eigen woonwijk? Alpha cursus Als je googlet op alpha cursus en je woonplaats, vind je meestal contactgegevens voor een laagdrempelige kennismakingscursus met het christelijke geloof. Als je een kerk binnenstapt, zul je mensen ontmoeten. Soms vastgeroest, soms revolutionair, soms gestrest, soms liefdevol. Het zijn mensen die proberen God tot hun leven te laten doordringen. En zo, via die mensen en via hun rituelen, zul je God ontmoeten. Denkstof Seizoen 3 1 Wie is God? Reinier Sonneveld 2 Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Joëlle Rothuizen 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Jurjen van Houwelingen 4 Waarom zoveel religies? Rikko Voorberg 5 Waarom zou je geloven? Almatine Leene 6 Onrecht: vecht ertegen! Jurjen van Houwelingen 7 Wat betekent Goede Vrijdag? Joëlle Rothuizen 8 Wat betekent Pasen? Francien van der Valk 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus undercover in jouw leven Corjan Matsinger 10 God s liefde is geen ruilhandel Joëlle Rothuizen 11 Waarom hebben christenen rituelen? Rikko Voorberg 12 Waarom naar de kerk? Francien van der Valk 13 Een stoomcursus Bijbel Rikko Voorberg 14 De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Corjan Matsinger 15 Wat betekent Kerst? Reinier Sonneveld Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende Bijbelstudies van Denkstof seizoen 2 op Colofon Auteur en presentator video: Francien van der Valk Productie en eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma Bijbelstudie: Reinier Sonneveld

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek Waarom zou ik belijdenis doen?

Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Waarom zou ik belijdenis doen? Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Met als mogelijke reacties: Ik ben niet goed genoeg. Ik zondig immers elke dag; of, wat is de meerwaarde

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18. ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem

Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18. ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem Verlangen naar verandering!? (1) Ooh, wat mooi! De hoopvolle belofte van 2 Korintiërs 3:18 ds. Jos Douma, Fonteinkerk Haarlem kijk voor ondersteunende materialen op: www.josdouma.nl/3vers18 Wij allen die

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

1. Jezus is heel ver van ons

1. Jezus is heel ver van ons Waar is Jezus nu? 1 Gemeente van de Here Jezus, Waar is Jezus nu? Op dit moment? Een vraag die kinderen zomaar kunnen stellen. Ze zien Bob de Bouwer op tv. Ze zien en horen K3. Zo groeien we op. Alles

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Sta jij open voor de ander?

PREEK DOOR DE WEEK. Sta jij open voor de ander? PREEK DOOR DE WEEK Sta jij open voor de ander? 9de jaargang, nr. 21, week 23 2 juni 7 juni 2014 maandag 2 juni 2014 Hemels geluk is niet te koop maar wel te krijg Offert offers van oprechtheid,en weet

Nadere informatie

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Een bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal. De Bijbel in Gewone Taal verschijnt in oktober 2014. Tekst: Dr. Matthijs

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Je mag er zijn. Spiegel van Gods liefde. Ina Prins-Veurink. Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb)

Je mag er zijn. Spiegel van Gods liefde. Ina Prins-Veurink. Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb) JE MAG ER ZIJN 12 2 3 Je mag er zijn Spiegel van Gods liefde Ina Prins-Veurink Deze gemeenteschets is een uitgave van: Gereformeerde Bijbelstudiebond (GBb) Bond voor Gereformeerde Jongerenverenigingen

Nadere informatie

Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen

Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen Kanttekeningen - Waarom ik niet meer naar de kerk ga! door Wayne Jacobsen Geachte medegelovige, Ik waardeer uw bezorgdheid voor mij en jouw bereidheid om problemen aan te halen die u tot bezorgdheid hebben

Nadere informatie

Bijbelstudie Evangelisatie

Bijbelstudie Evangelisatie Bijbelstudie Evangelisatie Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Johannes 20:21 Inleiding Woensdag 8 december 2004 is het zo ver. De eerste missie van het seizoen 04/ 05 staat

Nadere informatie

Thema voor het huisbezoekseizoen 2003-2004. Gods Liefde & Trouw. Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Pijnacker - Nootdorp. September 2003 Blz.

Thema voor het huisbezoekseizoen 2003-2004. Gods Liefde & Trouw. Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Pijnacker - Nootdorp. September 2003 Blz. Gods Liefde & Trouw Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Pijnacker - Nootdorp September 2003 Blz. 1/7 September 2003 Blz. 2/7 Gods liefde en trouw Inleiding We gaan dit jaar in de gemeente doorspreken over

Nadere informatie

Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008

Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008 Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008 Liturgie Votum/zegengroet Ps. 84: 1,2,3 Wet Lb. 95 Gebed Psalm 1 Gz. 63 Preek over Psalm 1 Gz. 131: 1,4,5,9 Gebed Collecte Ps. 84:

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Op weg naar het doel. Gespreksvragen. Ontdekkingsreis door de Bijbel. De 100 Essentiële bijbelgedeelten

Op weg naar het doel. Gespreksvragen. Ontdekkingsreis door de Bijbel. De 100 Essentiële bijbelgedeelten Op weg naar het doel Ontdekkingsreis door de Bijbel Gespreksvragen De 100 Essentiële Op weg naar het doel Ontdekkingsreis door de Bijbel Gespreksvragen De 100 Essentiële De 100 Essentiële Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wie ik ben in Christus

Wie ik ben in Christus Wie ik ben in Christus Mijn identiteit Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen 2 Korintiërs 5:17

Nadere informatie

Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9)

Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9) Heb je mij lief? (Geloven met Petrus 9) Preek over Johannes 21:15-17 (ds. Jos Douma) Toen ze gegeten hadden, sprak Jezus Simon Petrus aan: Simon, zoon van Johannes, heb je mij lief, meer dan de anderen

Nadere informatie

Marta, Maria en Jezus (NBV Lucas 10: 38-42) 38 Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39 Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

1. God heeft de wereld geschapen.

1. God heeft de wereld geschapen. 1. God heeft de wereld geschapen. God heeft alles geschapen. Het licht en de zon; de planten en de bloemen; de vissen, de vogels en de dieren. Kleur deze tekeningen mooi in. God heeft ook de mensen geschapen,

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

De dag van de Heer. de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee

De dag van de Heer. de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee De dag van de Heer de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee Ik kwam in vervoering des geestes op de dag des Heren, en ik hoorde achter mij een luide stem, als van een bazuin. Openbaring

Nadere informatie

Gods Doel met de Gelovige

Gods Doel met de Gelovige Gods Doel met de Gelovige Miles J. Stanford (1914-1999) Oorspronkelijke uitgave: Christian Correspondence, U.S.A. Uitgegeven, in 22 periodieke afleveringen, door Brood voor een hongerig hart Mandolinehof

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie