Jaarverslag ANOG 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag ANOG 2015"

Transcriptie

1 1 Jaarverslag ANOG 2015 Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2015 zijn er enkele opzeggingen en een aantal aanmeldingen van nieuwe leden geweest. Eind 2015 zijn er 345 leden en 8 donateurs. - Deelname aan regelingen en lopende projecten: SNL: 122 deelnemers, 484 ha natuurbraak, 165 ha wintervoedsel Patrijzenproject: 3 deelnemers, 1,8 ha wintervoedsel Breedwisch, 3 boeren Groene zetmeelaardappel, proefboerderij Valthermond Patrijzenproject: 3 deelnemers, 1,8 ha wintervoedsel - Projecten beëindig in 2015 Natte Natuur Pagediep: 4 deelnemers, 16 ha natte natuur Veldleeuwerik wintervoedselveldjes, 3 ha Bijen en vlinders in de akkers, 2 deelnemers, 2 ha Fab en waterkwaliteit, 15 deelnemers, 7 ha Aanplant struweel Ontwikkelingen bestuur en personeel Bestuur In december 2014 heeft ANOG de vacature voor bestuurder agrarisch natuurbeheer geplaatst in het Dagblad van het Noorden, Veldpost en de Nieuwe Oogst. Uit de opgestarte wervingsprocedure zijn twee geschikte kandidaten naar voren gekomen, de heer D. Nigten en de heer T. Doornbos. In 2015 hebben beide heren meegedraaid met het bestuur en worden zij in maart voorgedragen aan de ledenvergadering als bestuurslid. Personeel De heer M.G. Sluis is via Abiant werkzaam als projectadministrateur voor 15 uur per week. Mevrouw J. Wilts-Lavrijsen is via Abiant werkzaam als financieel- en secretarieel medewerker, voor 15 uur per week. Mevrouw M. Mellema is als zzp er werkzaam voor het project bijen en vlinders in de akkers. Mevrouw M. Schultinga is via Abiant voor 8 uur per week werkzaam als projectmedewerker. De heer J. van der Valk is sinds op basis van een detacheringsovereenkomst via Abiant voor de duur van een jaar werkzaam als manager. Raad van Advies In 2015 zijn er geen redenen geweest om een overleg met de Raad van Advies plaats te laten vinden. De Raad van Advies bestaat uit de volgende personen: dhr. H. Bleker, dhr. P. Bruinenberg, mevr. A. ten Have-Mellema, mevr. J. Snijder-Hazelhoff en dhr. H.E. Waalkens.

2 2 Huisvesting ANOG houdt kantoor op de begane grond in de Koekjesfabriek te Wedde. Er heeft een uitbreiding plaatsgevonden van twee naar drie werkplekken. Naast de werkplekken is er de mogelijkheid om in kleine setting te vergaderen. Algemene ledenvergadering 4 maart 2015 In verband met de nieuwe verantwoordelijkheden van ANOG, als collectief, is door het ANOG bestuur bekeken of de huidige statuten, opgesteld d.d. 16 juni 2010, nog in samenspraak zijn met de regels die gaan gelden voor het collectief. Op basis hiervan heeft het ANOG bestuur besloten om de statuten, opgesteld d.d. 16 juni 2010 te wijzigen. De statuten zijn vastgesteld op de algemene ledenvergadering Na afsluiting van het formele gedeelte wordt er een inspirerend betoog gehouden door ir. Jan Douwe van der Ploeg over Boeren van de toekomst. Ledenbijeenkomst 4 november 2015 Tijdens deze bijeenkomst is een toelichting gegeven op de totstandkoming van het gebiedsplan en de hieruit voortvloeiende toekenning van de beheerpakketten aan de deelnemers. Tevens een inkijk op projecten in voorbereiding. Alex Datema, voorzitter Boer & Natuur Zuidelijk Westerkwartier en vicevoorzitter BoerenNatuur heeft een inleiding gehouden over de landelijke ontwikkelingen m.b.t. agrarisch natuurbeheer, ontwikkelingen m.b.t. de overgang van SCAN1 naar SCAN 2 en de regionale ontwikkelingen m.b.t. de gebiedscoöperatie in het Westerkwartier. Subsidieregeling Natuur en Landschap Het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL) is op 1 januari 2010 in werking getreden. De SNL-contracten afgesloten in 2010 en later hebben een termijn van 6 jaar. Van de in totaal 122 deelnemers is voor 60 deelnemers het contract beëindigd op Van de doorlopende contracten hebben 3 deelnemers gebruik gemaakt van de eenmalige mogelijkheid om hun contract op te zeggen. Zesentwintig deelnemers zijn overgestapt naar het nieuwe stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb ). In 2016 zijn nog 38 agrariërs actief met een beheermaatregel binnen het subsidiestelsel SNL. Het gaat hierbij om 69 hectare natuurbraak en 58 hectare wintervoedselveldjes. Maaien natuurbraak Schouwcommissie De schouwcommissie controleert de deelnemers of zij voldoen aan de gestelde eisen vanuit de voorwaarden gesteld binnen SNL. Indien er onvolkomenheden zijn wordt dit teruggekoppeld naar de gebiedscoördinator. Afhankelijk van de ernst van de onvolkomenheden is dit besproken met de desbetreffende deelnemer(s).

3 3 Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Binnen het stelsel ANLb2016 heeft de ANOG meer taken en verantwoordelijkheden. Het hele vernieuwingsproces is gepaard gegaan met veel onzekerheden en onduidelijkheden voor zowel de aanvrager, collectieven, de provincie als ook RVO. Voor het opstellen van het gebiedsplan dient ANOG te werken binnen een aantal kaders zoals vastgesteld in het provinciaal Natuurbeheerplan. Rekening houdend met deze kaders is er in het gebiedsplan ANLb 2016 nu sprake van een 12 tal clusters, gebieden groter dan 250 ha met het juiste dekkingspercentage aan beheereenheden. Vooruitlopend op de beschikking door de provincie heeft ANOG aan de aanvragers duidelijkheid verschaft over de beoogde toewijzing om rekening te kunnen houden met het bouwplan. Op 6 oktober is de beschikking afgeven door de provincie. In november zijn de definitieve contracten door de deelnemers ondertekend. Bij de provincie is vervolgens medio november nog een herbeschikking ingediend gebaseerd op de individuele contract wijzigingen die nog plaats hebben gevonden en het aantal aanvragers dat daadwerkelijk besluit over te stappen van SNL naar ANLb2016. Op 16 december wordt de herbeschikking goedgekeurd door de provincie. In 2016 zijn 55 deelnemers actief in het ANLb, met in totaal de volgende maatregelen: 20 ha stoppelland, 84 ha wintervoedsel, 239 ha natuurbraak en 70 ha vogelakker. Mooi resultaat, mede door de akkerranden. In 2015 zijn in de Oldambt 57 roepende kwartelkoningen geteld: 48% van de landelijke populatie. In Noord-Groningen werden nog eens 11 vogels gevonden (bijna allemaal vestigingen in natuurbraak). In het jaar 2015 is de provincie Groningen dan ook verreweg de belangrijkste kwartelkoning provincie. Foto: A. van der Zijpp In de provincie Groningen, Drenthe en Overijssel breidde het broedareaal van de geelgors zich in de afgelopen 15 jaar uit en namen de aantallen toe. De uitbreiding in Noord-Nederland, zoals die uit de nieuwe atlaskaart 2015 blijkt, is intrigerend. De groeispurt zette hier al in voordat op noemenswaardige schaal werd geëxperimenteerd met aanleg van faunaranden en wintervoedselveldjes. Deze vergroten de voedselbeschikbaarheid in de winter voor geelgorzen en andere zaadeters (en trekken ook grote aantallen aan), maar lijken in eerste instantie niet doorslaggevend voor de groei. Mogelijk zijn andere factoren belangrijker, zoals uitbreiding van natuurgebieden (Drenthe, Groningen) of ruimere beschikbaarheid van opgaande beplanting (in open gebieden in Groningen). In de provincie Groningen zingen geelgorzen tegenwoordig zelfs in de erfbeplanting van verlaten of afgebroken boerderijen.

4 4 Veldleeuwerikenproject 2011 t/m 2015 ANOG heeft het initiatief genomen om juist in het gebied dat door de provincie niet is aangewezen als kerngebied voor akkervogels, wintervoedselveldjes aan te leggen. Mede door cofinanciering van Rabobank ZOG, BoerenNatuur en Vogelbescherming Nederland is dit project tot stand gekomen. De monitoring heeft plaatsgevonden door Bauke Koole. Er zijn vier soortgroepen gemonitord: vogels, dagvlinders, sprinkhanen en planten. In het rapport zijn de volgende aanbevelingen opgenomen: Verplaats jaarlijks de voedselveldjes, dat voorkomt onkruiddruk. Plaats de veldjes in de omgeving van tenminste één bomenrij of struikgewas. Zorg voor afwisseling van voedselaanbod bijvoorbeeld een mengsel van gerst/haver/rogge/ en zonnebloemen. Breng in de veldjes wat kleur zoals korenbloemen en klaprozen aan de buitenkant van het perceel, dit geeft kleur in het landschap en de recreant kan daarvan genieten. Plaats de voedselveldjes niet bij kanalen/wijken, want dan gaan de eenden met het voedsel er vandoor en krijgen de zangvogels minder kans. Aanplant struweel Najaar 2014 zijn de leden van ANOG benaderd met de vraag of er interesse is voor aanplant van struweel op overhoekjes en dammen. Dit heeft geleid tot aanplant van struweel in de Tussenklappenpolder in januari ANOG werd hierbij ondersteund door studenten van Terra Groningen. De eerste drie jaar staat er nog gaas om het struweel heen ter voorkoming van wildvraat. En nu maar hopen dat de grauwe gors, de patrijs en andere vogels van de zogenaamde rode lijst zich er snel thuis voelen. Functionele Agrobiodiversiteit en waterkwaliteit Vijftien agrariërs hebben langs watervoerende sloten bloemrijke akkerranden aangelegd voor driftreductie en geïntegreerde plaagbeheersing. Het project wordt gefinancierd door ANOG, waterschap Hunze en Aa s en de Rabobank. Tijdens de evaluatiebijeenkomst in november werd duidelijk dat het werken met schadedrempels effect heeft gehad: er vindt een goede afweging bij de deelnemers plaats om wel, minder of geen insecticiden te gebruiken. Breedwisch Ten zuiden van Jipsinghuizen, langs de Ruiten-Aa, ligt het natuurgebied Breedwisch. Dit maakt deel uit van het Nationaal Natuurnetwerk Westerwolde en is in eigendom van Staatsbosbeheer. De door ANOG gepachte oppervlakte is uitgebreid met 5 hectare grasland. ANOG pacht nu 112 hectare en dit wordt beheerd door een drie leden. Het begrazingsproject voldoet aan de verwachtingen en zal de komende jaren voortgezet worden. Voedsel voor Patrijzen In dit project zijn gedurende de periode april 2013 maart 2016 ruim 1,5 ha wintervoedselveldjes aangelegd. Patrijzenmonitoring zal meer inzicht geven in de aantallen en de omstandigheden.

5 5 Natte Natuurbraak in de Veenkoloniën In het gebied Ter Maarsch langs het Pagediep in Oost-Groningen werken vier ANOG leden mee aan een proef om 16 ha. lager gelegen gronden te - laten vernatten in de periode 2014/2015. Een conclusie uit het onderzoeksrapport Robuuster watersysteem Veenkoloniën van Aequator: Natte Natuurbraak is een passende oplossing voor veel waterproblemen die in de Veenkoloniën spelen. De maatregel speelt in op de klimaatverandering, gaat de oxidatie van veen tegen en sluit aan bij het beleid voor meer vergroening en waterbeheer in de agrarische sector. Door de vele aanknopingspunten van de maatregel, is deze in potentie zeer succesvol. Bijen en vlinders in de akkers 2014/2015 Na twee jaar is het praktijknetwerk Bijen in de Akkers, met een geslaagd symposium in maart 2014 afgerond. De bevindingen uit het praktijknetwerk hebben een vervolg gekregen in het project Bijen en Vlinders in de Akkers. Dit project wordt mede gefinancierd door het Idylle project van de Vlinderstichting, Leve(n) de dorpen PLG Groningen, Provincie Groningen en ANOG. In 2015 zijn twee bijenvelden, in Veele en Noordbroek, van elk 1 hectare ingezaaid met een bijenmengsel. De bloemenvelden hebben een positieve invloed op de honingbij, wilde bij, vlinders en andere insecten. De bijenvolken halen stuifmeel en nectar uit het bloemenveld en de directe omgeving waardoor ze een gevarieerd voedselaanbod tot hun beschikking hebben gedurende de hele zomer. Teelt van zomergraan, effect op leefgebied akkervogels ANV Wierde & Dijk nam het initiatief om een gezamenlijke pilot te starten met ANOG en Wageningen UR. Met een minimale inzet van chemie en grondbewerking willen we samen een aantrekkelijk gewas voor akkervogels en beheerder creëren. Zes leden van ANOG zaaien meerjarig zomergraan. Van het zomergraan wordt een gedeelte niet bespoten en de gehele stoppel blijft in de winter liggen. Het onderzoek is in het voorjaar van 2015 van start gegaan, begin 2017 verwachten we de eerste resultaten. De provincie ziet mogelijkheden voor deze alternatieve invulling van het akkervogelbeheer en financiert dit onderzoek. Veldleeuwerik op grasland Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft in opdracht van ANOG een veldleeuwerikkartering uitgevoerd op 5 melkveehouderijen. De onderzochte graslandpercelen liggen verspreid over een gebied dat zich uitstrekt van Finsterwolde tot even ten zuiden van Onstwedde. Alle percelen zijn in gebruik als grasland die hoofdzakelijk ten behoeve van het winnen van ruwvoeder gemaaid worden. In totaal werden 14 territoriale veldleeuweriken vastgesteld op 169 hectare. ANOG ziet kansen om door middel van ad hoc uitgesteld maaibeheer het broedsucces van de veldleeuwerik te vergroten en is voornemens dit in 2016 verder uit te werken.

6 6 Effecten van bloemrijke akkerranden door en rond zetmeelaardappelen percelen In 2014 is voor het eerst gekeken naar effecten van een vergroeningsmaatregel in de vorm van een FAB (kruidenrijk)mengsel in het spuitspoor van de zetmeelaardappelteelt. De ervaringen van PPO/Proefboerderij Valthermond in het eerste jaar zijn verwoord in opbrengsteffecten, saldo effecten en de aantrekkingskracht op natuurlijke plaagbestrijders (het fab-effect). De proef heeft een vervolg gekregen in De voorlopige resultaten zijn dusdanig positief dat het project in 2016 een vervolg krijgt. PR-activiteiten Terra studenten hebben in opdracht van ANOG een fietsroute ontwikkeld voor het Oldambt, de Veenkoloniën en Westerwolde. Deze fietsroutes gaan langs velden die zo zijn ingericht dat akkervogels,, vlinders, bijen en andere insecten zich er thuis voelen. Tijdens de Vlagtwedder Landbouwbeurs d.d juli werden de geïnteresseerden die de hitte trotseerden geïnformeerd over de activiteiten van ANOG. Stichting Particulier Natuurbeheer Oost-Groningen S.P.N.O.G. heeft tweejaarlijks overleg met Reiderwolde v.o.f.. De afgelopen jaren heeft er monitoring plaats gevonden om de uitgevoerde beheermaatregelen en vegetatiesuccessie van met name de graslanden te registreren. Uit deze monitoring blijkt dat de ontwikkeling naar een soortenrijkere grasland in gang is gezet. In 2016 is de monitoring gericht op vogels en vlinders. Speerpunten voor 2016 Het komend jaar zal ANOG zich inzetten voor een goed verloop van alle huidige projecten, het initiëren van nieuwe projecten en het uitvoeren van het gebiedscoördinatorschap binnen ANLb. Door het bestuur wordt verder specifiek aandacht gegeven aan een duidelijke taak-, verantwoordelijkheid- en bevoegdhedenomschrijving van bestuur en staf.

Jaarverslag ANOG 2014

Jaarverslag ANOG 2014 1 Jaarverslag ANOG 2014 Secretariaat: Internet: E-mail: Plattelandshuis Lageweg 14C 9698 BN, Wedde T 0597-464486 www.anog.nl info@anog.nl Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2014 zijn er enkele opzeggingen

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2016

Jaarverslag ANOG 2016 1 Jaarverslag ANOG 2016 Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2016 zijn er enkele opzeggingen en een aantal aanmeldingen van nieuwe leden geweest. Eind 2016 zijn er 342 leden en 6 donateurs. - Deelname aan

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2018

Jaarverslag ANOG 2018 1 Jaarverslag ANOG 2018 Personeel en Organisatie Bestuur In de algemene ledenvergadering d.d. 7 maart 2018 is Jan Willem herkozen voor een periode van 4 jaar. Samenstelling: Jan Willem Kok (voorzitter),

Nadere informatie

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Welkom Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Agenda Doel en opzet van de voorlichting Nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer Wie is Collectief Midden Groningen en wat doet we? Natuurbeheerplan

Nadere informatie

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 7 april 2017 Marjon Schultinga & Sanne Heijting Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoering INHOUD

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2017

Jaarverslag ANOG 2017 1 Jaarverslag ANOG 2017 - Ledenaantal Eind 2017 bestaat ANOG uit 336 leden en 8 donateurs. Deelname aan regelingen en projecten doorlopend in 2018 ANLb: Open akkerland: 64 deelnemers, totaal 468 ha. Waarvan

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam Programma 20.00 uur Opening door Johan van Nieuwenhuyzen, bestuurslid 20.10 uur Toelichting op ANV Hollands Noorden door Ellen

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 11 Rietzoom en klein rietperceel Met een rietzoom kunnen verbindingen worden gelegd tussen (beheerde) elementen of percelen. Tevens kan

Nadere informatie

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard Projectvoorstel Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard J. Sloothaak Januari 2013 Projectvoorstel Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013 1 november 2014 Inleiding

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers H Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers Versie december 2015 Praktijk inventarisatie 2014-2015 Uitdaging In 2009 was in de VS en Canada de bijensterfte opgelopen tot 30%, bijna 4x hoger dan de natuurlijke

Nadere informatie

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom.

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom. Met kennisgeving afwezig: K. Schutter, T. Kruizinga. 1. Opening en welkom door de voorzitter Wouter Schep Om 20.15 uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2 Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.2 14 december 2015 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen.

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen. Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk 14 7562 PD Deurningen info@gebiedscollectiefnot.nl www.gebiedscollectiefnot.nl Programma 19.45 uur Inloop met koffie 20.00 uur Opening

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open akkerland 15 Wintervoedselakker Beschrijving Wintervoedselakkers zijn belangrijk voor in Nederland overwinterende vogels. Niet geoogste zaden

Nadere informatie

Contractduur en min-max

Contractduur en min-max Akkervogelbijeenkomst 10 juli Welkom! Leuke ontwikkelingen en actualiteiten SNL Trudy Schouw Catrienus/schouwcommissie Distels/Mosterd- Max Het veld in: wintervoedselveldje nabij boerderij Resultaten wintervoedseltellingen

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer SCAN versie 1.5d 1 december FAC versie december 2016 ANLb

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer SCAN versie 1.5d 1 december FAC versie december 2016 ANLb Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.3 14 december 2016 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

AKKERNATUUR. Saalland. Mts Klein Swormink - Stegeman JAN

AKKERNATUUR. Saalland. Mts Klein Swormink - Stegeman JAN AKKERNATUUR Saalland Mts Klein Swormink - Stegeman JAN 2017 - WWW.SAALLAND.NL - SAALLANDADVIES@GMAIL.COM WIE BEN IK? Wim Stegeman Tot 2009 werkzaam bij R&D DuPont Vanaf 2005 boer samen met Marga Klein

Nadere informatie

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid Projectplan Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid A. Wieland & J. Sloothaak september 2012 Projectplan Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013

Nadere informatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 31920 Vergunningverlening natuur- en milieuwetgeving Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming Concept criteria voor akkerbouw om de mate van Vogelvriendelijk boeren te bepalen De grondstoffenleverancier van het product is een agrarisch

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart en Karin Cox 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb2016 Over BIJ12 3 Even een testje! Voordat

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Overijssel Nr. 3304 4 mei 2018 Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer RECTIFICATIE VAN

Nadere informatie

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland.

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland. bericht op brief van: - Zie adreslijst uw kenmerk: - ons kenmerk: afdeling: Water, Bodem en Natuur bijlage(n): behandeld door: W. Maljaars doorkiesnummer: 17 26 onderwerp: Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Voorstellen Jos van Maanen (Agrarisch) makelaar/taxateur Van Maanen Vastgoed Adviseur onteigening / pacht Buro Loevesteijn Tot 2008 melkveehouder Voorzitter

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten

Overzicht Beheerpakketten Overzicht Beheerpakketten Schoner Water Flevoland Beheerjaar 2018 FAC-versie 2.3 5 april 2018 Uitgave van: Coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief Gebaseerd op: Beheerpakketten ANLb Versie Beheerjaar

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten. Open Akker. Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer

Overzicht Beheerpakketten. Open Akker. Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Overzicht Beheerpakketten Open Akker Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Beheerjaar 2018 FAC-versie 2.3 5 april 2018 Uitgave van: Coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief Gebaseerd op: Beheerpakketten

Nadere informatie

Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena

Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena Agrarische Natuurvereniging Altena - Biesbosch M. Millenaar, maart 2014 Molenerf Zandwijkse molen 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 3 2 Doelstelling 4

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten

Overzicht Beheerpakketten Overzicht Beheerpakketten Schoner Water Flevoland Beheerjaar 2019 FAC-versie 3.1 22 januari 2019 Uitgave van: Coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief Gebaseerd op: Beheerpakketten ANLb Versie Beheerjaar

Nadere informatie

Drents Agro Cluster. Verslag

Drents Agro Cluster. Verslag Verslag Drents Agro Cluster Betreft: Bijeenkomst Vergroening op bedrijfs- en regionaal niveau - kansen en uitdagingen Datum: donderdag 10 december 2015 Plaats: Innovatiecentrum Veenkoloniën Valthermond

Nadere informatie

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Inleiding In januari 2015 is de Werkgroep Boerenbuitengebied in Muntendam opgericht. De initiatiefnemer is een akkerbouwer die al jarenlang actief is

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.2 van de Uitvoeringsregeling Natuur- en Landschapsbeheer Noord- Holland;

Gelet op artikel 1.2 van de Uitvoeringsregeling Natuur- en Landschapsbeheer Noord- Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 juni 2018, nr. 992378/1059396, tot wijziging van het Openstellingsbesluit Natuurbeheer Noord-Holland 2018 van 3 oktober 2017, nr. 992378/992384;

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-511135845 (DOS-2014-0006785) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

NIL en landschap op en rond ons bedrijf 1

NIL en landschap op en rond ons bedrijf 1 NIL en landschap op en rond ons bedrijf 1 Akkernatuur op en rond ons akkerbouwbedrijf februari 2019 Voorstellen In gangbare landbouw naar NIL Wat doen wij? Meer weten? NIL en landschap op en rond ons bedrijf

Nadere informatie

Het tellen van broedvogels ten behoeve van beheermonitoring van akkervogels

Het tellen van broedvogels ten behoeve van beheermonitoring van akkervogels Factsheet Het tellen van broedvogels ten behoeve van beheermonitoring van akkervogels Foto: Harvey van Diek Foto: Peter Eekelder Het akkerland in N.O-Nederland wordt in relatieve zin steeds belangrijker

Nadere informatie

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 1. Inleiding Beleid voor akkervogels De provincie Groningen is van bijzondere betekenis voor de akkervogels in

Nadere informatie

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR

Nadere informatie

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Economische Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek

1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek 1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek Heeft u ervaring met akkerranden? 1 Met intensivering zijn we RANDvoorwaarden uit het oog verloren Bloemen

Nadere informatie

Gemeente Helmond, 15 juli 2015

Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Projectplan bij subsidie-aanvraag in het kader van de Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant 4 Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Het projectgebied

Nadere informatie

Buijtenland van Rhoon

Buijtenland van Rhoon Buijtenland van Rhoon Evaluatie winterseizoen 2018/2019 Het eerste winterseizoen na de oprichting van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon is achter de rug. Dit document bespreekt de wintervogeltellingen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK

DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK JAARBERICHT 2017 INHOUD WIE IS DE VALA? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN VAN 2017 PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel ANLB 2016 Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 12 februari 2015 Ooststellingwerf ELAN Agrarische Natuurcollectief

Nadere informatie

Verslag kwartelkoning beheer 2017 in provincie Gelderland

Verslag kwartelkoning beheer 2017 in provincie Gelderland Verslag kwartelkoning beheer 2017 in provincie Gelderland Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Noodzaak voor aanvullend kwartelkoningbeheer in Gelderland... 3 3. Financiering lastminute beheer... 3 4. Werkwijze

Nadere informatie

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen.

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen. Was-Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 (versie 17 jan18) Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 Pagina Natuurbeheerplan 2018 Ontwerp Natuurbeheerplan 2019

Nadere informatie

Collectief akkervogelbeheerplan Moerdijk. Actualisatie 2016

Collectief akkervogelbeheerplan Moerdijk. Actualisatie 2016 Collectief akkervogelbeheerplan Moerdijk Actualisatie 2016 Maart 2016 Opgesteld namens: In samenwerking met: 1 Collectief akkervogelbeheerplan Moerdijk Actualisatie 2016 Gebiedscoördinator Niels Mureau

Nadere informatie

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Karin Cox 1 Aanleiding NATUURPACT 2013 -> Natuur- en biodiversiteitsbeleid

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2018 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Wat ga ik u vertellen? Wat doet BIJ12 Herziening Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) Besluitvorming Provinciale invulling Subsidieaanvraag

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland VALA Definitieve versie Datum 06-11-2018 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 3 Beltrumse

Nadere informatie

SCAN. Checklist Beheerstrategie

SCAN. Checklist Beheerstrategie STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Checklist Beheerstrategie In de beheerstrategie legt het collectief uit welke keuzen het heeft gemaakt uit de overheidsdoelen, hoe deze doelen mede op basis

Nadere informatie

Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering

Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering Bijlage 11c; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Natte Dooradering Natte Dooradering Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland

Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland Bijlage 11b; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Open Grasland Open Grasland Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen tussen

Nadere informatie

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Pagina Natuurbeheerplan 2017 Ontwerp Natuurbeheerplan 2018 Natuurbeheerplan

Nadere informatie

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Henk Kloen Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Wat

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2017

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2017 CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR424025_2 26 april 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels voor natuur- en landschapsbeheer Openstellingsbesluit Natuurbeheer

Nadere informatie

OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN

OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN 2012-2013 Contact: Raadhuisplein 1 9501 SZ Stadskanaal Contactpersoon: Rosalie Rooze 058-2846206 Wat is de kenniswerkplaats De kenniswerkplaats is een schakel tussen

Nadere informatie

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR 2019 PAGINA 11

Nadere informatie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Programma Welkom door Dick Looman, voorzider colleceef VALA Gezamenlijke lunch, met 2 presentaees: Agrarische

Nadere informatie

Veldwerkplaats Kwartelkoning 20 juni 2017, Zwolle Ecologie van - en maatregelen voor- de Kwartelkoning

Veldwerkplaats Kwartelkoning 20 juni 2017, Zwolle Ecologie van - en maatregelen voor- de Kwartelkoning Veldwerkplaats Kwartelkoning 20 juni 2017, Zwolle Ecologie van - en maatregelen voor- de Kwartelkoning Kees Koffijberg & Jan Schoppers (Sovon Vogelonderzoek Nederland) VWP Kwartelkoning 20 jun. 2017 2/22

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

AKKERVOGELS IN TRIORANDEN, FAUNARANDEN EN NATUURBRAAK

AKKERVOGELS IN TRIORANDEN, FAUNARANDEN EN NATUURBRAAK AKKERVOGELS IN TRIORANDEN, FAUNARANDEN EN NATUURBRAAK Vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer Noord-Groningen Akkervogels in trioranden, faunaranden en natuurbraak Onderzoek naar het effect

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

Natuursubsidie in Zeeland De subsidiemogelijkheden voor natuur in de Provincie Zeeland

Natuursubsidie in Zeeland De subsidiemogelijkheden voor natuur in de Provincie Zeeland Natuursubsidie in Zeeland De subsidiemogelijkheden voor natuur in de Provincie Zeeland Datum: 6-10-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Leeswijzer 3 2. Subsidie Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN ANB 2016 Versie

MEEST GESTELDE VRAGEN ANB 2016 Versie MEEST GESTELDE VRAGEN ANB 2016 Versie Vanaf 2016 treedt het nieuwe stelsel Agrarisch Natuurbeheer 2016 (ANB 2016) in werking. U bent begin middels voorlichtingsavonden geïnformeerd over de mogelijkheden

Nadere informatie

Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht)

Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht) Workshops BoerenNatuurdag 2019 (Voorlopig overzicht) Anthonie Stip - Effectieve maatregelen voor insecten: meten is weten Over spreker: ecoloog & projectleider bij de Vlinderstichting Type: Presentatie

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 576 Natuurbeleid Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

10 oktober Wie is de VALA?

10 oktober Wie is de VALA? 10 oktober 2016 Op 1 januari 2016 is VALA officieel van start gegaan met de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. In deze nieuwsbrief wordt u bijgepraat over de actuele zaken in het

Nadere informatie

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Aanvang: 20.00 uur Locatie:Café-restaurant de Vriendschap te Wadway 1) Opening door de voorzitter Klaas-Wim opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Deze dijkendag werd georganiseerd door de Provinciale Landbouwkamer Oost Vlaanderen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland in het kader van het project

Nadere informatie

Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen

Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen 2 de West-Vlaamse bijensymposium 22/10/2011 Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend project Draagvlakverbreding Landbouw & Milieu van de Vlaamse Overheid.

Nadere informatie

Vergroening en verduurzamen landbouw

Vergroening en verduurzamen landbouw Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Vergroening en verduurzamen landbouw Wim Dijkman Dronten, 2-12 2014 1 Agenda Groen Ondernemen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Maatregelen POP en water

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging agrarische leefgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 april 2017

Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging agrarische leefgebieden Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 april 2017 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Planwijziging agrarische leefgebieden 2017 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 april 2017 1 1. Inleiding Het Natuurbeheerplan Zeeland bevat het provinciale beleid voor

Nadere informatie

Index Natuur en Landschap. Onderdeel Agrarische beheertypen

Index Natuur en Landschap. Onderdeel Agrarische beheertypen Index Natuur en Landschap Onderdeel Agrarische beheertypen 7 oktober 2012 1 A01.01 Weidevogelpakketten A01.01.01 Weidevogelgrasland met rustperiode A01.01.02 Weidevogelgrasland met voorweiden A01.01.03

Nadere informatie

Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december Flevolandbouw

Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december Flevolandbouw Proeftuinen Landbouw en Natuur 12 december 2018 - Flevolandbouw Introductie FAC Coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief U.A. (FAC) Visie Opgericht in 2015 door 6 ANV s, invulling samen met LTO Noord

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig

Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig Inleiding Nederland heeft op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn de verplichting om voor alle van nature voorkomende

Nadere informatie

Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering

Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering Bijlage 11a; Controle-/ Schouwprotocol ELAN Agrarische Natuurverenigingen Droge Dooradering Droge Dooradering Door het uitvoeren van het agrarisch natuurbeheer door collectieven bestaan er korte lijnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen.

De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. De patrijs, klant van de akkerrand. Achtergrondinformatie bij de lesbrief voor kinderen. Tekeningen Ciel Broeckx, juni 2010. 1 De Europese Unie heeft in 2002 afgesproken om het verlies aan biodiversiteit

Nadere informatie

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016 KANSEN VOOR RANDEN 26 en 28 januari 2016 Agenda Herman Menkveld/ Jan Bosman Welkom Toelichting op Collectief Midden Overijssel Wat is het Collectief Waarom zijn ze gevormd Werkgebied Bestuur / Taken Wilfred

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 Versie 1.5, 1 Oktober 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie

Nadere informatie

1. Patrijzenproject WBE West-Twente

1. Patrijzenproject WBE West-Twente 1. Patrijzenproject WBE West-Twente 1.1. Aanleiding Sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95% afgenomen. Binnen het werkgebied van WBE West-Twente zal dat niet veel anders zijn.

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Presentatie voor de brouwgersttelers van St.Veldleeuwerik: De natuur op mijn duurzame landbouwbedrijf Peter Harry Mulder, Muntendam (Gr.

Presentatie voor de brouwgersttelers van St.Veldleeuwerik: De natuur op mijn duurzame landbouwbedrijf Peter Harry Mulder, Muntendam (Gr. 3-2-2017 Presentatie voor de brouwgersttelers van St.Veldleeuwerik: De natuur op mijn duurzame landbouwbedrijf Peter Harry Mulder, Muntendam (Gr.) Missie en visie St.Veldleeuwerik http://veldleeuwerik.nl/veldleeuwerik/de-missie-en-visie/

Nadere informatie

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Agrarisch Basiscursus Natuurbeheer weidevogelbescherming vanaf 2016 Het collectief Noordwest-Overijssel Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Per 2016 gaat het samenwerkingsverband van 4 agrarische

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland;

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 20 juni 2017, nr. 947200/958442, tot wijziging van het Openstellingsbesluit Natuurbeheer Noord-Holland 2017 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

BoerenNatuur Nieuws. De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt. BoerenNatuur en de Terreinbeherende

BoerenNatuur Nieuws. De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt. BoerenNatuur en de Terreinbeherende Jaargang 5, nr. 4 december 2010 De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt Voorzitter Everhardus Togtema kon op 8 december jl. op de Algemene Najaarsvergadering weer de meeste leden van BoerenNatuur

Nadere informatie

Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek SAMEN WERKEN AAN EEN BETER RESULTAAT

Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek SAMEN WERKEN AAN EEN BETER RESULTAAT Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek SAMEN WERKEN AAN EEN BETER RESULTAAT JAARBERICHT 2018 INHOUD WIE IS DE VALA? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN VAN 2018 PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER

Nadere informatie