Jaarverslag ANOG 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag ANOG 2014"

Transcriptie

1 1 Jaarverslag ANOG 2014 Secretariaat: Internet: Plattelandshuis Lageweg 14C 9698 BN, Wedde T info@anog.nl Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2014 zijn er enkele opzeggingen en een aantal aanmeldingen van nieuwe leden geweest. Eind 2014: 359 leden en 10 donateurs. - Deelname aan regelingen en projecten: 3 ha Veldleeuwerik wintervoedselveldjes, SNL: 125 deelnemers, 510 ha natuurbraak, 159 ha wintervoedsel Natte Natuur Pagediep: 4 deelnemers, 16 ha natte natuur Patrijzenproject: 3 deelnemers, 1,8 ha wintervoedsel Breedwisch Bijen en vlinders in de akkers, 2 deelnemers, 2 ha Fab en waterkwaliteit, 5 deelnemers Aanplant struweel Veldleeuwerik, uitgesteld maaien, 1 deelnemer Groene zetmeelaardappel, proefboerderij Valthermond - Afgelopen projecten in 2013 met financiële afwikkeling in 2014 Leefgebieden: FAB randen: Demo GLB Praktijknetwerk bijen Kneuenbosschage Ontwikkelingen bestuur en personeel Bestuur Er hebben geen wijzigingen in het bestuur plaats gevonden. Wegens veranderingen binnen het bestuur zijn er 2 vacatures gesteld. In december heeft ANOG de vacature voor bestuurder agrarisch natuurbeheer geplaatst in het Dagblad van het Noorden, Veldpost en de Nieuwe Oogst. Personeel De heer M.G. Sluis is via Abiant werkzaam als projectadministrateur. Mevrouw J. Wilts-Lavrijsen is via Abiant werkzaam als bestuur secretaresse. Mevrouw M. Mellema is als zzp er werkzaam voor het project bijen en vlinders in de akkers. Mevrouw M. Schultinga is voor 1 dag per week werkzaam als projectmedewerker middels een overeenkomst met de ANV Drenthe. Raad van Advies Op 16 september 2014 heeft er overleg plaats gevonden tussen het ANOG bestuur en de Raad van Advies. De Raad van Advies bestaat uit de volgende personen: dhr. H. Bleker, dhr. P. Bruinenberg, mevr. A. ten Have-Mellema, mevr. J. Snijder-Hazelhoff en dhr. H.E. Waalkens.

2 2 Huisvesting ANOG houdt kantoor op de begane grond in de Koekjesfabriek te Wedde. In deze ruimte zijn twee werkplekken ingericht met daarnaast nog de mogelijkheid om in kleine setting te vergaderen. Jaarvergaderingen Algemene ledenvergadering 19 februari 2014 Na afsluiting van het formele gedeelte wordt er een samenvatting gegeven van de enquête die gehouden is onder de leden. Nanne Sterenborg staat stil bij het plan in wording de groene zetmeelaardappel en Henk Smith licht de nieuwste bevindingen over het nglb toe. Ledenvergadering ANOG heeft een drietal bijeenkomsten over SNL 2015, Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) 2016 en de vergroening (nglb) voor grondgebruikers en grondeigenaren georganiseerd. In totaal bezochten 180 leden deze avonden. Tijdens de voorlichtingsavonden is er door een medewerker van RVO.nl voorlichting gegeven over de mogelijkheden om 5% van het bouwland in te richten als ecologisch aandachtsgebied. Tijdens de bijeenkomsten werden veel vragen gesteld over het inzetten van vanggewassen, beheerde akkerranden grenzend aan een sloot, en de mogelijkheid om SNL randen in te zetten voor de vergroening en wat hiervan de consequentie is. Subsidieregeling Natuur en Landschap 2015 Op 15 november 2014 is de SNL regeling (Subsidiestelsel Natuur en Landschap) opengesteld. Met de kanttekening dat het budget waarschijnlijk minimaal zal zijn. In de georganiseerde bijeenkomsten door de ANOG is aan de leden informatie gegeven over de mogelijkheden binnen SNL, de lopende projecten en nieuwe projecten. Tijdens de inloopdagen hebben de leden hun interesse in één van de opengestelde pakketten aangeven. In december is de mozaikkaart behorende bij het collectief beheerplan ingetekend. Vervolgens is een toelichting geschreven op deze kaart en ingediend bij de provincie. Tijdens de intekendagen is de belangstelling voor deelname aan agrarisch natuurbeheer 2016 geïnventariseerd. Hieruit is gebleken dat er bij de leden wederom animo is voor het aanleggen van wintervoedselveldjes, natuurbraak en bloemrijke akkerranden. Schouwcommissie De schouwcommissie controleert de deelnemers of zij voldoen aan de gestelde eisen vanuit de voorwaarden gesteld binnen SNL. Indien er onvolkomenheden zijn wordt dit teruggekoppeld naar de gebiedscoördinator. Ernstige onvolkomenheden zijn besproken met de desbetreffende deelnemer(s).

3 3 GLB Demo In vier gebieden is van april 2011 tot en met maart 2014 hard gewerkt aan het contracteren van diensten die ten goede komen aan natuur, landschap, water en bodem. Gebiedscollectieven, waaronder ANOG, hebben de regie genomen en alles gedaan wat normaal gesproken door overheidsdiensten gebeurt. ANOG sloot een gebiedsovereenkomst met het rijk en organiseerde in hun gebied verder alles zelf: het werven van deelnemers, het sluiten van contracten, het controleren en sanctioneren, het uitbetalen. Inzet daarbij: een hogere effectiviteit en lagere uitvoeringskosten. Het sleutelwoord daarbij is sturing: op deelname, op regionaal maatwerk in de uitvoering, op een kansrijke situering van maatregelen. Staatssecretaris Sharon Dijksma bezocht op maandag 23 juni het werkgebied van ANOG. Zij heeft de resultaten in ontvangst genomen van de proefprojecten in het kader van het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB). Veldleeuwerikenproject 2011 t/m 2014 ANOG heeft het initiatief genomen om juist in het gebied dat door de provincie niet is aangewezen als kerngebied voor akkervogels, wintervoedselveldjes aan te leggen. Mede door cofinanciering van Rabobank ZOG, BoerenNatuur en Vogelbescherming Nederland is dit project tot stand gekomen. Dit jaar is er geexpermimenteerd met handmatig inzaaien van een veldje. Aanplant struweel Geelgors Met de aanleg van struweel wordt broedgelegenheid voor zangvogels gecreëerd. Dit draagt bij aan het herstel van de leefomgeving van verschillende vogelsoorten als de kneu, geelgors, grasmus, patrijs, groenling, braamsluiper. In 2014 is er een beperkt budget beschikbaar voor de aanplant van struweel. In de nieuwsbrief van september is een oproep gedaan aan de leden om zich te melden als er interesse is om struweel aan te planten op overhoekjes of perceeltjes. Een 3-tal leden hebben zich gemeld en de aanplant van struweel zal begin 2015 plaats vinden. Functionele Agrobiodiversiteit en waterkwaliteit In het ANOG-gebied hebben ongeveer 80 boeren drie jaar lang meegedaan aan het project Bloeiend Bedrijf Ondanks groot enthousiasme bij boeren, beleid en burgers is de landelijke regeling eind 2013 gestopt. Om te voorkomen dat de opgedane kennis verloren gaat, zijn in 2014 enkele akkerranden nabij sloten en gewassen voor driftreductie en geïntegreerde plaagbeheersing aangelegd in Oost-Groningen. Het project is kleinschalig en wordt gefinancierd door ANOG, Louis Bolk Instituut, waterschap Hunze en Aa s en de Rabobank. De inzaai van de bloemrijke akkerrand langs watervoerende sloten in het voorjaar verliep vlot. Echter de opkomst was in droge grond met lage temperaturen erg traag, het gevolg hiervan was een hoge onkruiddruk. Desondanks waren de deelnemers erg tevreden over de aantrekkingskracht op de bekende natuurlijke vijanden van luizen. Vrijwel geen enkele deelnemer heeft dan ook een insecticide bespuiting uitgevoerd in het hoofdgewas.

4 4 Breedwisch Ten zuiden van Jipsinghuizen, langs de Ruiten-Aa, ligt het natuurgebied Breedwisch. Dit maakt deel uit van de EHS Westerwolde en is in eigendom van Staatsbosbeheer. Zo'n 100 ha. van het gebied wordt gepacht door ANOG en beheerd door een aantal leden. Het begrazingsproject voldoet aan de verwachtingen en zal de komende jaren voortgezet worden. Voedsel voor Patrijzen In dit project wordt gedurende de periode april 2013 maart 2016 ruim 1,5 ha wintervoedselveldjes aangelegd. Patrijzenmonitoring zal meer inzicht geven in de aantallen en de omstandigheden. Natte Natuurbraak in de Veenkoloniën In het gebied Ter Maarsch langs het Pagediep in Oost-Groningen werken vier ANOG leden (boeren) mee aan een proef om 16 ha. lager gelegen gronden te - laten - vernatten. ANOG heeft zich in 2014 samen met het waterschap Hunze en Aa's voornamelijk gericht op de effecten van deze vernatting voor de omliggende landbouwgronden, de waterkwaliteit en kwantiteit en het tegengaan van veenoxidatie. Het uiteindelijke doel is een robuuster peilbeheer dat meer ruimte biedt voor de klimaatschommelingen, een meer doelmatige inzet van de vergroening voor de bedrijfsvoering en natuurlijk de verbetering van de natuur en het landschap in Oost-Groningen. Bijen en vlinders in de akkers 2014/2015 Na twee jaar is het praktijknetwerk Bijen in de Akkers, met een geslaagd symposium in maart 2014 afgerond. De bevindingen uit het praktijknetwerk hebben een vervolg gekregen in het project Bijen en Vlinders in de Akkers. Dit project wordt mede gefinancierd door het Idylle project van de Vlinderstichting, Leve(n) de dorpen PLG Groningen, Provincie Groningen en ANOG. In 2014 zijn twee bijenvelden, in Veele en Noordbroek, van elk 1 hectare ingezaaid met een bijenmengsel. Bij de twee bijenvelden hebben bijenkasten van imkers gestaan. De imkers hebben enkele stuifmeelmonsters uit de bijenkasten gehaald en deze monsters worden geanalyseerd in Duitsland. Voorbereidingen Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer 2016 De kern van het nieuwe stelsel: een collectieve benadering vanuit de streek zelf en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer alleen daar toepassen waar dit het meest kansrijk is voor een goed natuurresultaat. ANOG geeft in een gebiedsofferte aan hoe zij de komende zes jaar natuur en landschap in het werkgebied gaat aanpakken. Dat plan wordt door de provincie na goedkeuring gesubsidieerd en in een overeenkomst beklonken. In het jaar 2014 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een gebiedsofferte. Door ANOG zijn de doelsoorten vastgelegd met daarbij aangegeven de meest kansrijke gebieden. Daarnaast zijn er door ANOG nieuwe pakketten bedacht die nog door de provincie goedgekeurd dienen te worden.

5 5 Het bedenken van de zogenaamde maatwerkpakketten is in nauw overleg gegaan met agronoom Jules Bos. De genomen stappen zijn in overleg met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Groninger Landschap en Waterschap Hunze en Aa s genomen. Mooi resultaat, mede door de akkerranden. Foto: A. van der Zijpp In 2014 zijn in de provincie Groningen 46 roepende kwartelkoningen geteld: bijna de helft van de landelijke populatie. Opvallend is de verspreiding dit jaar: van deze 100 broedpaartjes, bevonden zich 46 in de provincie Groningen, waarvan 27 in het Oldambt. Veel van de broedsels kwamen voor in akkers. Bij 9 vestigingen in akkerranden of natuurbraakpercelen is in overleg met ANOG het maaien uitgesteld tot 1 augustus. Foto: André Boven Al jaren gaat het steeds beter met de Kiekendieven en ook de Velduil in Oost-Groningen en daar is dit jaar een zeldzame soort bijgekomen, te weten de Steppenkiekendief. Deze rode lijst soort, die anders bijna nooit in Nederland gesignaleerd wordt, is waarschijnlijk meegetrokken met de Bruine, Grauwe of Blauwe Kiekendieven die hier al jaren naar toe trekken. De steppenkiekendief heeft het 29 dagen volgehouden in het Oldambt. Kenniswerkplaats Veenkoloniën De Kenniswerkplaats Veenkoloniën is een samenwerking tussen kennisinstellingen Terra, van Hall Larenstein en Wageningen University gericht op het stimuleren van innovaties in de Veenkoloniën. Bedrijven kunnen vraagstukken neerleggen bij studenten, docenten en onderzoekers van de groene onderwijs- en onderzoeksinstellingen. ANOG heeft een verzoek ingediend om een communicatieplan uit te werken. Dit verzoek is opgepakt door Van Hall Larenstein studenten en heeft geleid tot een presentatie van dit plan in januari In het plan is het advies gegeven om een fietsroute te maken langs de akkerranden in het ANOG werkgebied. Dit idee is opgepakt door Terra studenten. In opdracht van ANOG ontwikkelen zij nu een 4-tal fietsroutes door Oost-Groningen.

6 6 Cursus akkervogelbeheer gegeven door Bauke Koole Op donderdagavond 16 januari 2014 is de akkervogelcursus gegeven door Bauke Koole van start gegaan. Maar liefst 33 agrariërs namen enthousiast deel aan deze 4-delige cursus. PR-activiteiten Op 23 juni bezocht staatssecretaris S. Dijksma (Economisch Zaken) het nieuwe Innovatiecentrum Veenkoloniën in het Drentse Valthermond. Op deze dag was het aan ANOG om nabij het Pagediep aan de staatssecretaris de meerwaarde van natte natuurbraak te laten zien. Een enthousiast clubje boeren en kinderen nam op 28 juni deel aan de excursie langs het Pagediep, waar een aantal ANOG leden natte percelen hebben ingezaaid met een natuurbraakmengsel. Tijdens de open dag op de proefboerderij Ebelsheerd op 1 juli werd er door Henk Smith (bestuurslid ANOG) uitleg gegeven over de vergroeningsmaatregelen en welke consequenties dit kan hebben voor een landbouwbedrijf. Op 19 februari en op 10 september bezocht een afvaardiging van de Provinciale Statenleden commissie Omgeving en Milieu het werkgebied van ANOG. Op 14 september was ANOG aanwezig op het flora en faunafestival in Blauwestad. Stichting Particulier Natuurbeheer Oost Groningen S.P.N.O.G. heeft tweejaarlijks overleg met Reiderwolde v.o.f.. Speerpunten voor 2015 Het komend jaar zal ANOG zich inzetten voor een goed verloop van alle huidige projecten, het initiëren van nieuwe projecten en het uitvoeren van het gebiedscoördinatorschap. Eén van de nieuwe projecten is het voorbereiden van het project uitgesteld maaien op grasland om de legsels van de veldleeuwerik te beschermen. Door het bestuur wordt verder specifiek aandacht gegeven aan verdere professionalisering van de organisatie. Het beheerplan en de gebiedsofferte, waarin het agrarisch natuurbeheer voor de komende 6 jaar wordt verwoord, wordt opgesteld. Er zal ook actief geworven worden voor versterking van het bestuur.

Jaarverslag ANOG 2015

Jaarverslag ANOG 2015 1 Jaarverslag ANOG 2015 Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2015 zijn er enkele opzeggingen en een aantal aanmeldingen van nieuwe leden geweest. Eind 2015 zijn er 345 leden en 8 donateurs. - Deelname aan

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2016

Jaarverslag ANOG 2016 1 Jaarverslag ANOG 2016 Ontwikkelingen: - Ledenaantal: In 2016 zijn er enkele opzeggingen en een aantal aanmeldingen van nieuwe leden geweest. Eind 2016 zijn er 342 leden en 6 donateurs. - Deelname aan

Nadere informatie

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Voorstellen Jos van Maanen (Agrarisch) makelaar/taxateur Van Maanen Vastgoed Adviseur onteigening / pacht Buro Loevesteijn Tot 2008 melkveehouder Voorzitter

Nadere informatie

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard

Projectvoorstel. Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard Projectvoorstel Maatregelen voor de Patrijs Uitwerking kerngebied Struikwaard J. Sloothaak Januari 2013 Projectvoorstel Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013 1 november 2014 Inleiding

Nadere informatie

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Welkom Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Agenda Doel en opzet van de voorlichting Nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer Wie is Collectief Midden Groningen en wat doet we? Natuurbeheerplan

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers H Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers Versie december 2015 Praktijk inventarisatie 2014-2015 Uitdaging In 2009 was in de VS en Canada de bijensterfte opgelopen tot 30%, bijna 4x hoger dan de natuurlijke

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart en Karin Cox 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb2016 Over BIJ12 3 Even een testje! Voordat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 576 Natuurbeleid Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 31920 Vergunningverlening natuur- en milieuwetgeving Nr. 18 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam Programma 20.00 uur Opening door Johan van Nieuwenhuyzen, bestuurslid 20.10 uur Toelichting op ANV Hollands Noorden door Ellen

Nadere informatie

Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2016 Aanleiding nieuw stelsel Nieuw EU landbouwbeleid per 1-1-2016 Pijler 1: directe betalingen en vergroening Pijler 2: agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2018

Jaarverslag ANOG 2018 1 Jaarverslag ANOG 2018 Personeel en Organisatie Bestuur In de algemene ledenvergadering d.d. 7 maart 2018 is Jan Willem herkozen voor een periode van 4 jaar. Samenstelling: Jan Willem Kok (voorzitter),

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga

2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 2.2 Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoer Workshopspreker: Marjon Schultinga 7 april 2017 Marjon Schultinga & Sanne Heijting Beheermonitoring akkervogels: van idee naar uitvoering INHOUD

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN

OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN OOGST KENNISWERKPLAATS VEENKOLONIëN 2012-2013 Contact: Raadhuisplein 1 9501 SZ Stadskanaal Contactpersoon: Rosalie Rooze 058-2846206 Wat is de kenniswerkplaats De kenniswerkplaats is een schakel tussen

Nadere informatie

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Datum 18 december 2014 Betreft Aansluiting vergroening GLB en agrarisch natuur- en landschapsbeheer > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Economische Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel ANLB 2016 Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 12 februari 2015 Ooststellingwerf ELAN Agrarische Natuurcollectief

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid

Projectplan. Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid Projectplan Maatregelen voor de Patrijs Versterking van het leefgebied, landsdeel Zuid A. Wieland & J. Sloothaak september 2012 Projectplan Project: Maatregelen voor de Patrijs Periode: 1 januari 2013

Nadere informatie

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom.

Om uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte welkom. Met kennisgeving afwezig: K. Schutter, T. Kruizinga. 1. Opening en welkom door de voorzitter Wouter Schep Om 20.15 uur opent de voorzitter de eerste Algemene Ledevergadering en heet iedereen van harte

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK

DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK DE KRACHT VAN VALA IN 2017 BASIS VOOR MEER BIODIVERSITEIT IN DE ACHTERHOEK JAARBERICHT 2017 INHOUD WIE IS DE VALA? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN VAN 2017 PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER

Nadere informatie

Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena

Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena Projectplan Patrijzen in het Land van Heusden en Altena Agrarische Natuurvereniging Altena - Biesbosch M. Millenaar, maart 2014 Molenerf Zandwijkse molen 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding 3 2 Doelstelling 4

Nadere informatie

Contractduur en min-max

Contractduur en min-max Akkervogelbijeenkomst 10 juli Welkom! Leuke ontwikkelingen en actualiteiten SNL Trudy Schouw Catrienus/schouwcommissie Distels/Mosterd- Max Het veld in: wintervoedselveldje nabij boerderij Resultaten wintervoedseltellingen

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Jaarverslag ANOG 2017

Jaarverslag ANOG 2017 1 Jaarverslag ANOG 2017 - Ledenaantal Eind 2017 bestaat ANOG uit 336 leden en 8 donateurs. Deelname aan regelingen en projecten doorlopend in 2018 ANLb: Open akkerland: 64 deelnemers, totaal 468 ha. Waarvan

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland.

U ontvangt op dit moment subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de Provincie Zeeland. bericht op brief van: - Zie adreslijst uw kenmerk: - ons kenmerk: afdeling: Water, Bodem en Natuur bijlage(n): behandeld door: W. Maljaars doorkiesnummer: 17 26 onderwerp: Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Inleiding In januari 2015 is de Werkgroep Boerenbuitengebied in Muntendam opgericht. De initiatiefnemer is een akkerbouwer die al jarenlang actief is

Nadere informatie

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Voorwaarden Stikstofbindende gewassen 1.0 a. Eén van de toegestane

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Advies van Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland, De12Landschappen, Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu.

Nadere informatie

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming

Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Agrarisch Basiscursus Natuurbeheer weidevogelbescherming vanaf 2016 Het collectief Noordwest-Overijssel Basiscursus aan de slag weidevogelbescherming Per 2016 gaat het samenwerkingsverband van 4 agrarische

Nadere informatie

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Mededeling. Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer. Registratienummer Datum 9 september 2013 Auteur ing. A.B. de Graaf Afdeling/Bureau RM

Mededeling. Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer. Registratienummer Datum 9 september 2013 Auteur ing. A.B. de Graaf Afdeling/Bureau RM PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer Doel van deze mededeling: In opinieronde 3 van 15 mei 2013 heeft de portefeuillehouder u een overzicht toegezegd van de resultaten

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2 Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.2 14 december 2015 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht

Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Het Agrarisch Natuurbeheer in vogelvlucht Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Karin Cox 1 Aanleiding NATUURPACT 2013 -> Natuur- en biodiversiteitsbeleid

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Algemene Ledenvergadering Collectief ELAN Nijeholtpade, 28-06-2017 Opgericht in 2010 Vijf inliggende Agrarische natuurverenigingen (ANV s): Gagelvenne

Nadere informatie

Uitleg flexibiliteit beheer ANLb

Uitleg flexibiliteit beheer ANLb Uitleg flexibiliteit beheer ANLb Het stelsel ANLb biedt het collectief op meerdere manieren flexibiliteit in de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De gebiedsaanvraag, de toepassing

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Laatst gewijzigd 28 februari 2019 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2019 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR 2019 PAGINA 11

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-511135845 (DOS-2014-0006785) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

Concept natuurbeheerplan 2016 bijna gereed

Concept natuurbeheerplan 2016 bijna gereed November 2014 Nieuwsbrief 6 De ontwikkeling van agrarische collectieven is volop aan de gang in Gelderland en Overijssel. Dat raakt de agrarische natuurverenigingen. Via deze nieuwsbrief geeft Natuurlijk

Nadere informatie

Statenvoorstel. Openstellingsbesluit SNL, onderdeel agrarisch natuurbeheer 2018

Statenvoorstel. Openstellingsbesluit SNL, onderdeel agrarisch natuurbeheer 2018 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 23 mei 207 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 3 september 207 Behandeld ambtenaar : dhr. E. Buijserd E-mailadres: e.buijserd@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Gemeente Helmond, 15 juli 2015

Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Projectplan bij subsidie-aanvraag in het kader van de Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant 4 Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Het projectgebied

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB: stand van zaken In juni akkoord tussen Europese Commissie, Landbouwraad en Europees Parlement Op enkele punten nog onenigheid Nog veel keuzen

Nadere informatie

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de Aan algemeen bestuur 2 oktober 2013 INGEKOMENN STUK Documentnummer 551131 Projectnummer Portefeuillehouder J. Verhoef en D. Veldhuizen Programma Voldoende en schoon water Afdeling Beheer Watersysteem en

Nadere informatie

Drents Agro Cluster. Verslag

Drents Agro Cluster. Verslag Verslag Drents Agro Cluster Betreft: Bijeenkomst Vergroening op bedrijfs- en regionaal niveau - kansen en uitdagingen Datum: donderdag 10 december 2015 Plaats: Innovatiecentrum Veenkoloniën Valthermond

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma

Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Programma Het Natura 2000 beheerplan Drentsche Aa-gebied: wat houdt het in, wat gaat er gebeuren? Informatieavond, 9 december 2014 De Aanleg, Deurze 1 Programma 1. Welkom (Hendrik Oosterveld) 2. Doel van de avond

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s Belangrijke veranderingen Oktober 2011: voorstellen nieuwe GLB; 30% van directe betalingen inruimen voor vergroening Oktober 2011: Natuurakkoord;

Nadere informatie

Agrarisch natuurbeheer Veel natuur is aan boerenland gebonden. Het beste voorbeeld vormen natuurlijk de weidevogels. Maar ook veel planten gedijen

Agrarisch natuurbeheer Veel natuur is aan boerenland gebonden. Het beste voorbeeld vormen natuurlijk de weidevogels. Maar ook veel planten gedijen Agrarisch natuurbeheer Veel natuur is aan boerenland gebonden. Het beste voorbeeld vormen natuurlijk de weidevogels. Maar ook veel planten gedijen goed als de boer er rekening mee houdt. Het animo voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 576 Natuurbeleid Nr. 3 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016

ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016 FLEVOLAND R U I M T E VOOR OPLOSSINGEN ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016 ANTWOORDNOTA ONTWERP NATUURBEHEERPLAN FLEVOLAND 2016 Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben op 16 december

Nadere informatie

SCAN. Checklist Beheerstrategie

SCAN. Checklist Beheerstrategie STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Checklist Beheerstrategie In de beheerstrategie legt het collectief uit welke keuzen het heeft gemaakt uit de overheidsdoelen, hoe deze doelen mede op basis

Nadere informatie

in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Nieuwe start ANLb in 2016 Algemene ledenvergadering Collectief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Programma Cees de Jong Opening en terugblik (Cees de Jong, voorzitter) Jaarplan 2016 (Karel Rietveld, secretaris)

Nadere informatie

Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16. Henk Menninga IPO/BIJ12

Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16. Henk Menninga IPO/BIJ12 Collectieven op weg naar Natuurbeheerplan 16 Henk Menninga IPO/BIJ12 Inhoud Grote veranderingen ANLb16 Waar staan we? Producten projectorganisatie IPO/EZ Provinciaal natuurbeheerplan 16 Doorwerking doelen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Natuur Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb Over BIJ12 3 Voordat we beginnen Even een testje! Welk

Nadere informatie

Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s

Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s Paul Terwan Drachten, 14-12-2011 ALV BoerenNatuur Belangrijkste veranderingen EU-geldstroom naar NL neemt iets af, vooral in eerste pijler

Nadere informatie

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te kunnen maken van de beheerpakketten binnen het leefgebied worden hieronder beschreven.

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te kunnen maken van de beheerpakketten binnen het leefgebied worden hieronder beschreven. Opengestelde beheerpakketten Collectief Rivierenland per leefgebied (gebaseerd op adviestarieven landelijke beheerpakketten ANLB2016 dd. 09-03-2015) let op: tarieven gewijzigd tov. medio februari 2015

Nadere informatie

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 1. Inleiding Beleid voor akkervogels De provincie Groningen is van bijzondere betekenis voor de akkervogels in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Aanvang: 20.00 uur Locatie:Café-restaurant de Vriendschap te Wadway 1) Opening door de voorzitter Klaas-Wim opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Nadere informatie

De economie van ecologie Economie & ecologie Gebiedscollectieven voor meetbaar en verkoopbaar natuurresultaat

De economie van ecologie Economie & ecologie Gebiedscollectieven voor meetbaar en verkoopbaar natuurresultaat Economie & ecologie Gebiedscollectieven voor meetbaar en verkoopbaar natuurresultaat Merijn Bos Achtergrond: ecosysteemdiensten 2 voorbeelden: Bloeiende akkerranden Aanbevelingen Noodzaak: meetbaarheid,

Nadere informatie

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen.

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen. Was-Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 (versie 17 jan18) Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 Pagina Natuurbeheerplan 2018 Ontwerp Natuurbeheerplan 2019

Nadere informatie

4 november Afsluiten beheercontracten 2017

4 november Afsluiten beheercontracten 2017 4 november 2016 Op 1 januari 2016 is collectief Noord West Overijssel officieel van start gegaan met de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het weidevogelseizoen zit erop, voor landschapsbeheer

Nadere informatie

Welkom. Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris

Welkom. Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris Welkom Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris Inhoud presentatie 1. Introductie Vereniging NFW 2. Hervorming Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) 3. Gebiedspilot GLB in de

Nadere informatie

Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016

Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016 STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN Toelichting flexibiliteit binnen het ANLB 2016 Het nieuwe stelsel ANBL2016 biedt het collectief op meerdere manieren flexibiliteit in de uitvoering van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Maashorstboeren Barbecue 20 juni 2019

Maashorstboeren Barbecue 20 juni 2019 Nieuwsbrief Maashorstboeren Juni 2019 Hierbij ontvangt u alweer de tweede digitale nieuwsbrief van dit jaar. Wij verwachten een afwisselende nieuwsbrief voor u gemaakt te hebben met interessante informatie.

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer

PROVINCIAAL BLAD. Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Overijssel Nr. 3304 4 mei 2018 Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer Openstellingsbesluit 2019 onderdeel agrarisch natuurbeheer RECTIFICATIE VAN

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s Duo-presentatie Stand van zaken van discussie over GLB, agrarisch natuurbeheer en collectieven Toekomstige werkwijze van collectieven en benodigde professionalisering

Nadere informatie

BoerenNatuur Nieuws. De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt. BoerenNatuur en de Terreinbeherende

BoerenNatuur Nieuws. De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt. BoerenNatuur en de Terreinbeherende Jaargang 5, nr. 4 december 2010 De ANV s hebben een forse kwaliteitsslag gemaakt Voorzitter Everhardus Togtema kon op 8 december jl. op de Algemene Najaarsvergadering weer de meeste leden van BoerenNatuur

Nadere informatie

10 oktober Wie is de VALA?

10 oktober Wie is de VALA? 10 oktober 2016 Op 1 januari 2016 is VALA officieel van start gegaan met de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. In deze nieuwsbrief wordt u bijgepraat over de actuele zaken in het

Nadere informatie

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen.

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen. Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland Wim Stegeman, coordinator FAC Gerichte inzet van vanggewassen Pilot Inhoud Aanleiding pilot Opzet pilot Monitoring Resultaten Conclusie

Nadere informatie

Onderstaand de belangrijkste onderlinge relaties en geformuleerde uitgangspunten bij verdere uitwerking:

Onderstaand de belangrijkste onderlinge relaties en geformuleerde uitgangspunten bij verdere uitwerking: Notitie Samenhang instrumenten in het ANLb2016 Uitgangspunten bij de uitwerking van de POP3+ fiche, de subsidieverordening, het format Natuurbeheerplan, de Index Natuur en Landschap, de Catalogus Groen

Nadere informatie

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016

KANSEN VOOR RANDEN. 26 en 28 januari 2016 KANSEN VOOR RANDEN 26 en 28 januari 2016 Agenda Herman Menkveld/ Jan Bosman Welkom Toelichting op Collectief Midden Overijssel Wat is het Collectief Waarom zijn ze gevormd Werkgebied Bestuur / Taken Wilfred

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer SCAN versie 1.5d 1 december FAC versie december 2016 ANLb

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer SCAN versie 1.5d 1 december FAC versie december 2016 ANLb Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.3 14 december 2016 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

Leefgebieden droge en natte dooradering

Leefgebieden droge en natte dooradering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Nieuwe stelsel Leefgebieden droge en natte dooradering Wilco de Jong Voorzitter ELAN 10 maart 2015 Agenda vanavond Nieuwe stelsel Agrarisch natuur-

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER?

Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER? 20 LANDWERK #5 / 2015 Gaat het goed komen met het AGRARISCH NATUURBEHEER? Rondje langs de velden stemt nog niet op alle fronten direct gerust Door Rob Janmaat Over enkele maanden treedt het nieuwe stelsel

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Ontwikkeling van het GLB van start tot nu Start (1960): gebrek aan voedsel, geld en arbeid verhoging

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb

Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb Infobulletin juli 2017 In dit nummer: 1. Het nieuwe GLB: van bedrijfstoeslagrechten naar betalingsrechten 2. Waaruit bestaan de vergroeningseisen?

Nadere informatie

... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER. Purmerend, 16 augustus 2014

... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER. Purmerend, 16 augustus 2014 .... BELANGRIJK FLEXIBELBEHEER Purmerend, 16 augustus 2014 Kenmerk: 14096/1060/MB/sl Behandeld door: Martine Bijman Betreft: flexibel beheer en aanpassen oppervlakten Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Programma Welkom door Dick Looman, voorzider colleceef VALA Gezamenlijke lunch, met 2 presentaees: Agrarische

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open akkerland 15 Wintervoedselakker Beschrijving Wintervoedselakkers zijn belangrijk voor in Nederland overwinterende vogels. Niet geoogste zaden

Nadere informatie

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders

Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Subsidie natuurbeheer voor kleine particuliere beheerders Wat ga ik u vertellen? Wat doet BIJ12 Herziening Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) Besluitvorming Provinciale invulling Subsidieaanvraag

Nadere informatie

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Aard Mulders Ministerie van Economische Zaken 10-02-2014 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Deze begrippenlijst is een groeidocument

Nadere informatie

10 oktober Afsluiten beheercontracten 2017

10 oktober Afsluiten beheercontracten 2017 10 oktober 2016 Op 1 januari 2016 is Collectief Rivierenland officieel van start gegaan met de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het weidevogelseizoen zit erop, voor landschapsbeheer

Nadere informatie

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 11 Rietzoom en klein rietperceel Met een rietzoom kunnen verbindingen worden gelegd tussen (beheerde) elementen of percelen. Tevens kan

Nadere informatie

ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016

ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016 FLEVOLAND R U I M T E VOOR OPLOSSINGEN ANTWOORDNOTA Ontwerp Natuurbeheerplan Flevoland 2016 ANTWOORDNOTA ONTWERP NATUURBEHEERPLAN FLEVOLAND 2016 Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben op 16 december

Nadere informatie