1) Hoe gaat u te werk wanneer een klant komt met de vraag om een woning te bouwen? (stappenplan)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1) Hoe gaat u te werk wanneer een klant komt met de vraag om een woning te bouwen? (stappenplan)"

Transcriptie

1 Interviews Architect Steven De Jaeghere Stationstraat Pittem Tel.: GSM: Datum interview: 04/04/16 1) Hoe gaat u te werk wanneer een klant komt met de vraag om een woning te bouwen? (stappenplan) De eerste fase is de voorontwerpfase, de tweede de uitvoeringsfase. De voorontwerpfase houdt in dat de klant bij mij komt. We overlopen het programma (aantal slaapkamers, badkamers, bureau, ) dat ze willen, bespreken aandachtspunten, hoe zij het voor ogen zien, materialenkeuzes, Meestal hebben de klanten dan ook al het stuk grond. Het kan soms ook zijn dat ze nog niets hebben. De klanten doen dit soms omdat ze enkele stukken grond op het oog hebben en dat ze ook kunnen polsen naar mijn mening over die verschillende stukken grond. Meestal is het wel aan de architect om het stuk grond te optimaliseren met de stedenbouwkundige voorschriften in het achterhoofd. Dan maak ik een voorontwerp. De klant komt dit ontwerp bekijken. Dit kan soms al in een maquette zijn of een 3D-render, maar een schets behoort ook tot de mogelijkheden. Het is hier de bedoeling dat de klant voeling krijgt met het ontwerp. Dit kan nog herwerkt worden of soms kan er ook helemaal opnieuw begonnen worden. Dit is een belangrijke fase want dit legt de basis van het project. De volgende fase is dan de bouwaanvraagdossierfase. Dit is een administratieve fase. Op basis van dit dossier zal men hopelijk een vergunning verkrijgen. Dit wordt ingediend in de gemeente en daarna geven zij de vergunning. Daarna zal een lastenboek worden gemaakt waarin staat hoe het gebouw wordt opgebouwd en welke voorschriften er gelden. Ik maak ook uitvoeringsdossier. Waarin verschillende bouwdetails worden beschreven en uitvergroot. Hierop kunnen verschillende aannemers dan een offerte afgeven waarna de klant zal kiezen wie het werk mag uitvoeren. Als de aannemers uiteindelijk gekozen zijn en de werken zijn van start gegaan, volgt de coördinatiefase. 2) Hoelang duurt het vooraleer de eerste steen van een project is gelegd? Welke stappen worden vooraf ondergaan? Als de vergunning is verkregen kunnen de werken starten 30 dagen erna. Het eerste wat we nodig hebben is een metser. Het kan soms zijn dat de klanten een metser kennen die de ruwbouw zal zetten voor hen (in regie). Dan hangt het af van wanneer deze persoon kan beginnen aan de werken. Meestal hangt het dus af van wanneer de aannemer kan starten en natuurlijk ook van de verkrijging van de vergunning. Dit kan bijvoorbeeld 6 maanden later zijn.

2 3) Heeft u bepaalde frustraties omtrent de verwerving van een stedenbouwkundige vergunning, m.a.w. zijn er zaken die voor verbetering vatbaar zijn in de wetgeving volgens u? Door de ontvoogding van de gemeentes wordt er beslist vanuit de gemeente zelf en niet meer vanuit de provincie. Nu is er meer een belang van de schepen en het schepencollege. Zo wordt er meer een politieke beslissing genomen worden. Ik mis hier vooral een gebrek aan objectiviteit. De schepen is meestal geen stedenbouwkundige. In de provincie werden de dossiers beoordeeld door een stedenbouwkundige, waardoor een objectiever, correcter resultaat werd verkregen. 4) Oefent u uw beroep uit als natuurlijk persoon of als rechtspersoon? Waarom in de vorm van deze persoon? Ik oefen mijn beroep uit als rechtspersoon. Architectenbureau Steven De Jaeghere bvba. In het begin had ik een eenmanszaak, maar als bvba sta je sterker naar verantwoordelijkheden toe. Als je een fout hebt gemaakt zal een bvba je beter beschermen. Het zal je niet je hele leven kunnen achtervolgen, terwijl dit bij een eenmanszaak wel het geval kan zijn. 5) Hoe vraagt u uw ereloon(per uur, percentage, vast bedrag, )? Is hier een bepaalde reden voor? Globaal gezien vraag ik een ereloon in percentage. Dat is goed omdat de verloning verhoogt naarmate het project groter wordt. Als je bijvoorbeeld een appartementsgebouw ontwerpt zal het percentage lager liggen omdat je relatief minder werk hebt aan een appartement. Er zit een bepaalde repetitie in. Er wordt ook maar 1 bouwaanvraagdossier opgesteld voor verschillende appartementen, wat het werk ook makkelijker maakt. Bij appartementsgebouwen en bouwpromotoren werk ik meestal met een vast bedrag. Dan kunnen zij dit meenemen in hun rendementsstudie. a) Is het geen risico om met een vast bedrag te werken? Als er aanpassingen gevraagd worden na de vaststelling van het ereloon kan dit inderdaad tot discussie leiden. Het moet goed vermeld staan in het contract hoe dat vast bedrag precies is afgebakend. Soms kan er afgesproken worden dat er een uurloon wordt gevraagd indien er aanpassingen ontstaan na de vaststelling van het ereloon. Per uur werk ik soms ook, maar dit komt voornamelijk voor bij renovatie. Dit is soms moeilijk om in te schatten hoeveel tijd er inkruipt, waardoor een uurloon het meest correcte is voor beide partijen. 6) Hoeveel bedraagt dat ereloon? Meestal 6 7 %, maar dit kan ook minder zijn voor bvb. bij een appartemensgebouw, omdat dit werk repetitief is. a) Heb je, doordat je naam gemaakt hebt in de streek, het ereloon al verhoogd? Dat is een risico dat je neemt en dat kan je ook doen, maar dit heb ik tot nog toe niet gedaan. Ik ben er wel van overtuigd dat het ereloon dat de Orde van Architecten destijds oplegde een correct ereloon is.

3 7) Voert u zelf de controlewerken van een bouwproject uit of laat je dit over aan een andere architect? Waarom? Ikzelf probeer het zoveel mogelijk zelf op te volgen en tot nu toe is dat altijd gelukt. Als architect ben je sowieso verplicht om de controle op de uitvoering te doen. Dit kan je overdragen op een andere architect. Ik zou dit doen als ik bijvoorbeeld een project zou realiseren in Limburg voor een kennis. Dan is de afstand al redelijk ver waardoor een collega-architect de bouwwerken makkelijker zal kunnen opvolgen en controleren dan mij. Ik zorg er wel bewust voor dat mijn opdrachten zich begeven tussen Gent en de kust waardoor het wel mogelijk is om de controlewerken zelf uit te voeren. 8) Wint u bepaalde adviezen in van externen, bijvoorbeeld studiebureaus? Zo ja, waarom? Ja dit kan zinvol zijn. Voor gewone woningbouw hebben we wel een vrij complementair team in de bvba zelf, waardoor externe adviezen minder nodig zijn. Stabiliteitsstudies, EPB-verslaggeving en veiligheidscoördinatie kunnen we ook zelf en bieden we dus ook aan, maar dat wil niet zeggen dat we het daarom ook bij elk project doen. We geven de klant eigenlijk de mogelijkheid om alles bij ons te doen, maar dit is geen verplichting. De klanten vinden dit ook wel een goed aanbod want er is één centraal aanspreekpunt voor hen. Ik spreek wel studiebureaus aan bij bijvoorbeeld grotere projecten om stabiliteitsstudies uit te voeren. Ook sonderingen laat ik uitvoeren omdat ik de machines niet beschikbaar heb. Ik maak ook gebruik van landmeters, omdat zij gewoon zijn om gronden op te meten en daar ook geschikt voor zijn. 9) Is er een bepaalde rolverdeling in uw kantoor? Ik zorg eigenlijk voor de eerste stap en de laatste stap. Ik maak het voorontwerp en ga ook de werken opvolgen en coördineren. Zo heb ik alles nog wel in de hand als zaakvoerder van de bvba. Het uitvoeringsdossier en stabiliteit doet een andere burgerlijk ingenieur - architect die bij mij werkt. Er is dan ook nog een interieurarchitect in de bvba en ook de EPB-verslaggeving en veiligheidscoördinatie kunnen we zelf doen. 10) Heeft u een voorkeur voor een bepaalde sector om te ontwerpen (residentieel, kantoren, industrie, )? Ik vind het tof om veel op mij te laten afkomen. Dit begint bij residentiële projecten, maar ik heb ook al kantoren en industriële werken uitgevoerd. De industriële werken zijn dan wel met een hogere afwerking voorzien. Het gaat dan om een showroom van een garage bijvoorbeeld. 11) Bent u enkel bezig met nieuwbouw of sta je ook open voor renovatieprojecten? Waarom? a) Is er verschil in ereloon voor nieuwbouw of renovatiewerken? Ja, voor renovatie wordt er iets meer gevraagd. Vooral nieuwbouw, maar renovatie doe ik ook op voorwaarde als er een uitdaging aanwezig is. Bij verbouwingen heb je ook meer het gevoel dat de klanten de architect minder nodig hebben. De vergunning moet in orde zijn, maar voor de rest hebben ze de architect minder nodig.

4 Aannemer Gebroeders Jonckheere Meensesteenweg Izegem Tel.: Datum interview: 06/04/16 1. Heeft u bepaalde frustraties omtrent wetgeving voor a. het verkrijgen van een openbare aanbesteding? Ja, er is oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. Ze kunnen aan een lager tarief werken omdat de regelgeving van hun land telt. Dit is te danken aan Europa die de buitenlandse bedrijven laat concurreren onder mekaar, maar niet met dezelfde regels. Ik zou het liever zo zien dat de buitenlandse bedrijven mogen aanbestedingen van België aangaan, maar dan moeten ze de Belgische wetgeving naleven, ook qua bv. verloning. De Belgische aannemers kunnen ook moeilijk concurreren in het buitenland door de strenge wetgeving van België. b. de veiligheidsregelgeving op de werf? Er zou moeten een systeem bestaan dat als je bvb een jaar geen arbeidsongevallen hebt gehad, dat je een bonus terugkrijgt van de verzekering, zoals het is bij de auto s. Er moeten nu cursussen, speciale stellingen, worden aangekocht om te voldoen aan de veiligheid, maar daar hangt geen financieel voordeel aan vast. Als er een financieel voordeel is voor de aannemer, zal die ook beter zijn best doen om de veiligheidsvoorschriften na te leven. c. Is de veiligheidscoördinator een positief aspect voor u? Een veiligheidscoördinator kan positief zijn als ze nuttige info geven en goed meewerken. Soms kunnen ze ook tegenwerken. Ik zal een voorbeeld geven. Wij hebben een bepaalde soort stelling om rond de gevel te zetten. Een paar jaar geleden kregen wij een veiligheidsinspecteur over de vloer. Hij controleerde de stelling en wat bleek, die was niet conform de Belgische wetgeving voor ruwbouw. We hebben toen onze vertegenwoordiger gecontacteerd waar we de stellingen gekocht hebben. Hij heeft het hoofdbureau gecontacteerd en de stelling was wel Europees goedgekeurd. Er is hierdoor een dispuut ontstaan tussen de veiligheidsinspecteur en het stellingsbedrijf. Uiteindelijk heeft de veiligheidsinspecteur ingezien dat de stelling wel conform de Europese wetgeving is. Deze wetgeving staat boven de Belgische dus is deze stelling wel geschikt om te gebruiken voor ruwbouw. Zo zie je ook dat er sommige regels zijn die niet op mekaar afgestemd zijn en dat de wetgeving soms ook een kakafonie is. 2. Waren jullie geregistreerde aannemer en vindt u het jammer dat dit is afgeschaft? Dat was zeker goed omdat dit een bewijs is dat je bekwaam en te vertrouwen bent. Zo kon je een bewijs leveren dat je van de overheid uit erkend was om de job van aannemer uit te voeren. Dubieuze aannemers werden zo voor een stuk buitenspel gezet.

5 3. Voeren jullie werken uit voor de overheid? Waarom (niet)? Neen, omdat we het ons kunnen permitteren om het niet te doen. De particuliere sector is een goede sector en bij de overheid zijn de wachttijden van betalingen zeer hoog. Ook de regelgeving is moeilijker. a. Hebben jullie het nog gedaan? We hebben er nog de kans toe gehad, maar we zijn het afgeraden door de ambtenaren zelf. 4. Zijn jullie een erkende aannemer? Wat houdt dit precies in? Ja, wij zijn erkende aannemer. Dit houdt vooral in dat je de juiste diploma s kan aantonen om het beroep van aannemer uit te voeren. 5. Maken jullie gebruik van onderaannemingen? Zo ja, is dit voor specifieke gevallen? Ja we maken altijd gebruik van onderaannemingen. Wij nemen het totaalproject van de ruwbouw op ons. Als we bijvoorbeeld een project hebben die volledig onderkelderd wordt, dan kunnen we dat in principe zelf uitvoeren. Het is soms interessanter om dit te laten doen door gespecialiseerde onderaannemers omdat zij betere machines en een zekere routine hebben in dit werk. We doen het voornamelijk omdat wij het materieel niet hebben of niet willen aankopen. 6. Gaan jullie zelf onderaannemingen aan? Neen, we zijn altijd zelf hoofdaannemer. De reden daarvoor is misschien de fierheid van ons beroep. Als we bijvoorbeeld voor een bouwpromotor werken in hoeverre ben je dan nog zelfstandig aannemer Daarenboven drukken bouwpromotoren ook hard op de prijs wat het minder interessant maakt voor ons natuurlijk. 7. Hoe wordt een aanbesteding precies verkregen? Normaal gezien is het de cliënt die de architect contacteert, waarna de architect dan enkele aannemers contacteert. Dan sturen we een offerte op en dan wordt een keuze gemaakt. Dit is niet altijd de goedkoopste of de duurste, maar het is de aannemer waar ze het beste gevoel bij hebben of degene die het eerste kan beginnen aan de werken. 8. Doen jullie voornamelijk globale of gesplitste aanbestedingen? Waarom kies je het ene boven het andere? Wij doen enkel het ruwbouwproject. Al de rest doen andere aannemers, tenzij dat we eigen projecten realiseren. De dag van vandaag is alles gespecialiseerd en is dit dus logisch dat we voor gesplitste aanbestedingen opteren. Sleutel-op-de-deurfirma s werken wel met globale aanbestedingen, maar die laten dan alles uitvoeren door onderaannemers. 9. Hoe bepalen jullie uw prijzen (vaste prijs, bestek, gecontroleerde uitgaven, )? Hoe gaat dit in zijn werk? Iedere woning is anders, dus alles moete bekeken worden. Bijvoorbeeld ligging is belangrijk. Als we een project uitvoeren dicht bij onze eigen werkplaats is het logisch dat we minder duur zullen zijn dan dat we aan de kust een project zullen uitvoeren. Onze prijzen worden meestal bepaald via bestek. Soms gebruiken we ook uurloon. Dit is het geval bij karweien. Dit kan gebeuren als de bouwplaats minder goed bereikt kan worden. Bijvoorbeeld als de bakstenen allemaal manueel door de woning moeten worden gebracht.

6 Veiligheidscoördinator Steven De Jaeghere Stationstraat Pittem Tel.: GSM: Datum interview: 06/05/16 1. Voor welke werken moet een veiligheidscoördinator worden aangesteld? In feite is dit voor de meeste werken. De theorie zegt dat dit moet vanaf 2 aannemers, maar in de praktijk wil dit eigenlijk zeggen dat dit geldt voor bijna alle projecten. Het moet zelfs niet zo zijn dat de aannemers gelijktijdig bezig zijn. Het feit dat ze opeenvolgend werken verplicht ook al om een veiligheidscoördinator in te schakelen. Wanneer hoeft een veiligheidscoördinator dan niet? Dat is bijvoorbeeld bij renovatiewerken als enkel het dak moet herlegd worden en één aannemer deze werken uitvoert. 2. Wat zijn de taken van een veiligheidscoördinator ontwerp? De veiligheidscoördinator ontwerp en verwezenlijking is in mijn geval al altijd dezelfde persoon geweest. Dit overlapt voor een stuk ook vaak. In een ontwerpfase gaan we meer vooruitzien over wat de mogelijke risico s kunnen zijn. Dit kan gaan over de uitvoering van de werken, maar ook even goed voor later om de woning in stand te houden en te onderhouden. Bijvoorbeeld bij platte daken waar er effectief op kan geleefd worden: een balustrade voorzien en zo de veiligheid garanderen. Deze fase gebeurt meestal als we plannen gaan opmaken schaal 1/50. Bij de plannen 1/100 gaan we vooral ontwerpmatig gaan kijken hoe het project tot stand zal komen. Vanaf 1/50 beginnen we ook specifiek na te denken over de veiligheid. Er komt dan ook wat technische verfijning bij. Sowieso doordat ik zowel architect en veiligheidscoördinator ben denk ik altijd wel na over het aspect veiligheid. 3. Wat zijn de taken van een veiligheidscoördinator verwezenlijking? Eigenlijk heb je drie instrumenten die een veiligheidscoördinator gebruikt. Ten eerste heb je het veiligheids- en gezondheidsplan. Daar staan risicoanalyses in van het project zelf, toepassingen in verband met de wetgeving, het veiligheidsplan van de aannemer zelf, Bij de uitvoering zelf hebben we dan te maken met een coördinatiedagboek. Dit is een document die men invult wanneer men de werf gaat bezoeken. Bijvoorbeeld zijn de trapgaten tijdelijk afgeschermd om een val te voorkomen. Dit is om risico s op de werf te beperken. De veiligheidscoördinator is er voornamelijk gekomen omdat er te veel ongevallen gebeurden op werven. Ze wilden iemand in het leven roepen die aandacht schonk aan die risico s, ze mee bekeek en opvolgde zodanig dat men uiteindelijk tot minder slachtoffers zal komen. De veiligheidscoördinator ziet er dan ook op toe dat de aannemer zijn werken uitvoert rekening houdend met de veiligheidsinstructies. Het derde deel tenslotte is het postinterventiedossier (PID). Dit is best wel een belangrijk document. Het is zelfs een waardedocument. Als je een verkoop hebt van een woning zal de notaris dit opvragen, zoals je ook een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig hebt. Dit is een document waarin interessante info wordt bijgehouden over het project. Het is een soort gebruiksaanwijzing van de woning. Daar zit bijvoorbeeld een plannenset in, de stabiliteitsstudie, plannen van de gewelven, technische info over leidingen, schema s van de elektriciteit, materialen, technische fiches van toestellen, Dit is handig voor de bouwheer zelf als hij eventueel zaken wil aanpassen, maar zeker ook voor de volgende eigenaar zodanig dat hij weet hoe de woning is opgebouwd. Het bijhouden en overdragen van deze drie documenten houdt eigenlijk de opdracht in van de veiligheidscoördinator.

7 a. Mag de veiligheidscoördinator dan optreden tegen de aannemer die in fout is? Ja, tuurlijk. De veiligheidscoördinator maakt een verslag van zijn werfbezoek en zal dat dan ook melden aan de architect, bouwheer en aannemer(s) die op dat moment aan het werk zijn op de werf. Het is natuurlijk wel zo dat de veiligheidscoördinator niet constant kan aanwezig zijn op de werf. De aannemer kan als het ware zijn zin doen wanneer de veiligheidscoördinator niet aanwezig is op de werf. Het is een soort van mentaliteit die in de aannemer moet groeien om met bijvoorbeeld gekeurde stellingen te werken, met goed materiaal werken, Die mentaliteit begint er langzaamaan ook in te zitten. b. Ga je vooraf samenzitten met diverse aannemers om het veiligheids- en gezondheidsplan te overlopen? Nee, dat gebeurt niet. Op hele grote werven is dit misschien wel handig om zo n meeting te houden, maar bij particuliere werven gebeurt dit zelden. 4. Kan iedereen veiligheidscoördinator zijn/worden? In theorie is er een opsplitsing van werken kleiner en groter dan 500m². Daarmee bedoelen ze ongetwijfeld kleine en grote projecten. Bij kleine projecten kan de architect of aannemer eigenlijk zelf de coördinatie op zich nemen, maar bij de meeste werven zal in principe een externe veiligheidscoördinator worden aangesteld. Daarmee bedoel ik dan iemand die hiervoor een opleiding heeft genoten. a. Heb je als architect dan ook bijkomende lessen moeten volgen? Ik heb dat gedaan. Vertrokken vanuit het diploma ingenieur-architect en dan een aanvullende opleiding gevolgd voor veiligheidscoördinator in de bouwsector. 5. Wat kost een veiligheidscoördinator (bij een bouw van gewone eengezinswoning)? Gemiddeld gezien komen we op 750 exclusief btw. Dit houdt dan de drie documenten in en de opvolging, a. Is dit dan een apart contract dat u sluit, los van dat als architect? Ja dat klopt. Dit is een extra contract die wordt aangegaan met de bouwheer, los van het contract dat ik heb met hen als architect. 6. Welke documenten moet de veiligheidscoördinator bijhouden? Voor wat dienen deze documenten? Dit zijn dus de drie die we daarnet hebben overlopen: het veiligheids- en gezondheidsplan, het coördinatiedagboek en tenslotte het postinterventiedossier.

8 7. Vindt u de aanstelling van een veiligheidscoördinator nuttig? Waarom wel/niet? Ergens wel, want zo worden ongevallen vermeden natuurlijk. Ook het feit dat een postinterventiedossier moet bijgehouden worden is positief. Aan de andere kant is het voor de bouwheer een kost die er bijkomt. Eigenlijk is het in het leven geroepen om ongevallen te vermijden en zo kosten van de staat (ziekenkas) te besparen. Uiteindelijk is het wel een kost die doorgerekend wordt aan de bouwheer. Ik vind vooral dat er een mentaliteitswijziging moet komen bij de aannemer zelf. De veiligheidscoördinator is er niet altijd, dus de aannemer heeft nog altijd zelf alles in handen om een veilige werf te hebben. Die mentaliteitswijziging evolueert ook positief. a. Heeft de veiligheidscoördinator dan instrumenten om de aannemer op zijn fouten te wijzen? De veiligheidscoördinator heeft de macht om een werf stil te leggen als de werf niet in orde is. Hij is een soort agent van de staat die gaat inspecteren op risico s/ overtredingen op de werf. De aannemer en de bouwheer gaan niet altijd graag een veiligheidscoördinator zien komen omdat hij meestal punten zal vermelden die beter moeten of de werf zal stilleggen. b. Zou het goed zijn dat de veiligheidscoördinator extra sancties kan opleggen aan de aannemer als die herhaaldelijk in de fout gaat? Bijvoorbeeld een boete? Dat kan een oplossing zijn, maar dan ziet de aannemer de veiligheidscoördinator nog minder graag komen natuurlijk. Moest dit effectief een politieagent zijn dan kan dit ook daadwerkelijk, maar dan heeft de overheid wel zelf terug kosten om mensen als veiligheidscoördinator aan te stellen. Dit zou zorgen voor een objectievere aanpak. Nu voert de overheid een soort van schijnbeweging uit zodanig dat de kost voor de veiligheidscoördinatie niet ten laste is van de overheid, maar van de bouwheer. c. Toen ik een aannemer interviewde en een vraag stelde over veiligheidscoördinators stelde hij voor dat er een systeem moest komen waarin de aannemers hun verzekeringen zouden verlagen naarmate ze minder ongevallen zouden hebben (naar het model van autoverzekeringen). Vindt u dit een goede oplossing? Uiteindelijk komt het er weer op neer dat de aannemer die een hogere verzekeringspremie zal moeten betalen zijn prijs gaat doorrekenen aan de bouwheer. Zo ontstaat er weer een meerkost voor de bouwheer. Bij verzekeringen heb je ook een passieve houding, waardoor het anticiperen verloren gaat. Er ontstaat maar actie nadat er iets is gebeurd. Ik denk dat de overheid meer graten ziet in een persoon die effectief op de werf komt en aangeeft hoe de werken moeten gebeuren, waar er mogelijke risico s zijn, 8. Zijn er zaken in de regelgeving of praktijk die voor verbetering vatbaar zijn volgens u? Wat er ongetwijfeld beter zou mogen is dat er een persoon zou zijn die effectief wijst op de fouten en daar ook de nodige sancties voor kan geven. Dit is dan wel terug een kost voor de staat, maar qua resultaat lijkt me dit een efficiënter systeem.

VERZEKERINGS- VOORSTEL A.B.R

VERZEKERINGS- VOORSTEL A.B.R VERZEKERINGS- VOORSTEL A.B.R pagina 1/5 - versie 01/03/2012 I INDIENER VAN DE VERZEKERINGSAANVRAAG Naam: Adres: Tel. + fax + e-mail: Hoofdactiviteit: Te verzekeren personen: Opdrachtgever: Algemene aannemer

Nadere informatie

VRAGENLIJST KANDIDAAT VOLTOOIINGS- WAARBORGEN WET BREYNE

VRAGENLIJST KANDIDAAT VOLTOOIINGS- WAARBORGEN WET BREYNE VRAGENLIJST KANDIDAAT VOLTOOIINGS- WAARBORGEN WET BREYNE pagina 1/12 - versie 10/01/2012 I ALGEMEENE INLICHTINGEN 1. Naam van de onderneming: 2. Adres van de maatschappelijke zetel: Postcode: gemeente:

Nadere informatie

V O O R S T E L L I N G

V O O R S T E L L I N G V O O R S T E L L I N G BVBA KREJO architect Jos Bex Grootstraat 57 3570 011/59.32.05 0475/35.46.77 jos.bex@krejo.eu www.krejo.eu r e f l e c t i e In mijn carrière heb ik reeds vele bouwopdrachten verwezenlijkt.

Nadere informatie

Barema 2006 - architect

Barema 2006 - architect Barema 2006 - architect BAREMA 1 : NIEUWBOUW EN VERVANGINGSBOUW Van toepassing op Het barema is van toepassing op alle vormen van nieuwbouw, inclusief vervangingsbouw. Eventuele niet-residentiële ruimten

Nadere informatie

SINT-MARTENS-LATEM PROJECT RESIDENTIE S33

SINT-MARTENS-LATEM PROJECT RESIDENTIE S33 SINT-MARTENS-LATEM PROJECT RESIDENTIE S33 PROJECTFICHE PROJECT RESIDENTIE S33 SINT-MARTENS-LATEM AFWERKING Samen met u en de architect streven wij ernaar esthetiek en gebruiksvriendelijkheid hand in hand

Nadere informatie

Verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid

Verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid Verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid https://www.youtube.com/watch?v=3av-2uwxg-k Historiek wettelijk verplichte BA-verzekering 1985 Deontologische verplichting architecten (Reglement van

Nadere informatie

De registratie moet gebeuren vóór de betrokken persoon aan het werk gaat en moet dagelijks gebeuren.

De registratie moet gebeuren vóór de betrokken persoon aan het werk gaat en moet dagelijks gebeuren. Checkin@work: de hoofdlijnen Vanaf 1 oktober 2014 moet voor elke werf met een totale waarde van meer dan 800.000 niet alleen een aangifte van werken gebeuren (de vroegere werfmelding), maar moet ook elke

Nadere informatie

TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING

TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING It takes hands to build a house, but only hearts can build a home. ONZE VISIE Onze visie is úw visie, zo eenvoudig is dat. TOTAALPROJECTEN VAN ONTWERP TOT OPLEVERING

Nadere informatie

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen!

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Het is al heel vaak meegedeeld: in principe moest de ouderdomsvoorwaarden van 10 jaar (ipv 5 jaar), om het btw-tarief van 6% op renovatiewerken

Nadere informatie

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN

1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1 COÖRDINATIE-INSTRUMENTEN 1.1 Algemeen veiligheids- en gezondheidsplan Het algemeen veiligheids- en gezondheidsplan wordt opgesteld door de veiligheidscoördinator ontwerp en wordt, voor de aanvang van

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR

SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR De zin of onzin van Samenwerken? De zin of onzin van Samenwerken? Specialismen, som is meer dan geheel van de delen Vraagzijde opdrachtgevers tendens tot o Schaalvergroting

Nadere informatie

COORDINATIE-DAGBOEK DE MANDATARIS VLAAMSE OVERHEID. Agentschap Facilitair Bedrijf Boudewijngebouw Boudewijnlaan 30 bus Brussel

COORDINATIE-DAGBOEK DE MANDATARIS VLAAMSE OVERHEID. Agentschap Facilitair Bedrijf Boudewijngebouw Boudewijnlaan 30 bus Brussel COORDINATIE-DAGBOEK Voorwerp : Verbouwen 6 de verdieping tot havencoördinatiecentrum FASE 2: Ruwbouwwerken Afwerkingen, sanitair & vast meubilair Hvac Elektriciteit Los meubilair DOSSIERNR: 414.034 BOUWPLAATS

Nadere informatie

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG Veiligheidscoördinatie Vanaf het ogenblik dat er bij de uitvoering van werken op een bouwplaats twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens activiteiten

Nadere informatie

Opdracht projectadministratie en werfopvolging Administratieve opvolging van een bouwplaats in uitvoeringsfase

Opdracht projectadministratie en werfopvolging Administratieve opvolging van een bouwplaats in uitvoeringsfase Hogeschool Gent Faculteit Natuur en Techniek Bachelor in het vastgoed - makelaardij Projectadministratie en werfopvolging Dieter Janssens Academiejaar 2016-2017 Opdracht projectadministratie en werfopvolging

Nadere informatie

WAASMUNSTER POTAARDESTRAAT

WAASMUNSTER POTAARDESTRAAT WAASMUNSTER POTAARDESTRAAT 3-D beeld ter illustratie en onder alle voorbehoud van stedenbouwkundige voorschriften PROJECTFICHE POTAARDESTRAAT WAASMUNSTER AFWERKING Samen met u en de architect streven wij

Nadere informatie

SINT-AMANDSBERG PROJECT STAF

SINT-AMANDSBERG PROJECT STAF SINT-AMANDSBERG PROJECT STAF AFWERKING Samen met u en de architect streven wij ernaar esthetiek en gebruiksvriendelijkheid hand in hand te laten gaan. In de afwerking van deze woningen streven wij steevast

Nadere informatie

DE VERZEKERING ALLE BOUWPLAATS RISICO S

DE VERZEKERING ALLE BOUWPLAATS RISICO S DE VERZEKERING ALLE BOUWPLAATS RISICO S EEN OPTIMALE BESCHERMING VOOR UW BOUWPLAATSen 30.34.001/10 08/14 DE VERZEKERING ALLE BOUWPLAATS RISICO S Een optimale bescherming voor uw bouwplaats Het optrekken

Nadere informatie

MARIAKERKE PROJECT STANI Fase I. (lot 3-4 - 5-6)

MARIAKERKE PROJECT STANI Fase I. (lot 3-4 - 5-6) MARIAKERKE PROJECT STANI Fase I (lot 3-4 - 5-6) AFWERKING Samen met u en de architect streven wij ernaar esthetiek en gebruiksvriendelijkheid hand in hand te laten gaan. ZEKER WONEN Als algemeen aannemer

Nadere informatie

Oneerlijke concurrentie vormt grootste bedreiging voor bouwsector

Oneerlijke concurrentie vormt grootste bedreiging voor bouwsector Sectoronderzoek algemene en ruwbouwaannemers Oneerlijke concurrentie vormt grootste bedreiging voor bouwsector 2016 slecht voor nieuwbouw van eengezinswoningen en gemeentelijke investeringen. Beter voor

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN. NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77

VEILIGHEIDSPLAN. NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77 VEILIGHEIDSPLAN NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77 1. Inhoudstafel A. Inleiding 1. Inhoudstafel 2. Beleidsverklaring 3. Toelichting

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING

OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING OVEREENKOMST VOOR DE VEILIGHEIDSCOORDINATIE ONTWERP / VERWEZENLIJING Tussen de ondergetekenden, enerzijds de heer / mevrouw.. wonende te of de maatschappij... met maatschappelijke zetel te hier vertegenwoordigd

Nadere informatie

Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer: A Wijze van overdracht: mail post Dactylo-datum: 23/5/2011 RPU

Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer: A Wijze van overdracht: mail post Dactylo-datum: 23/5/2011 RPU RAPPORT RF SV 004.COD.02n (05/02/2004) Ing. Meino de Jong IRMM ISM Retieseweg 111 2440 Geel Onze referentie: A20110531-611124-RPU Datum van overdracht: 31/5/2011 Veiligheidscoördinator: Rudy Putteman Volgnummer:

Nadere informatie

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 Om uw deelname aan de wedstrijd het beste bouwteam 2017 te vergemakkelijken, hebben wij voor u een vragenlijst samengesteld. Door deze nauwkeurig in te vullen geeft

Nadere informatie

Bouwkroniek Premium is het nieuwe online platform voor een efficiënt beheer van al uw aanbestedingen.

Bouwkroniek Premium is het nieuwe online platform voor een efficiënt beheer van al uw aanbestedingen. Premium, ELKE DAG alle overheidsopdrachten in de bouwsector Premium is het nieuwe online platform voor een efficiënt beheer van al uw aanbestedingen. Inclusief de dagelijkse elektronische alert service

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Beslissing Btw nr. E.T.129.030/3 dd. 02.02.2016 FOD Financiën, 04/02/2016, www.fisconetplus.be Context Belasting over de toegevoegde waarde > 17 - B.T.W. tarieven Algemene Administratie

Nadere informatie

Nieuwsbrief#1. En dit gaat gepaard met resultaten: reeds 10% van de woningen is verkocht, wetende dat de verkoop pas half september is opgestart

Nieuwsbrief#1. En dit gaat gepaard met resultaten: reeds 10% van de woningen is verkocht, wetende dat de verkoop pas half september is opgestart Nieuwsbrief#1 Oktober 2015 - Voorwoord - Openbaar domein groenaanleg - Voorstelling van de architect - Reeds in uitvoering: lot 01-11, 91 en 92-93 - Alle loten volgens E-peil 54 Voorwoord We hebben het

Nadere informatie

Verzekeringsvoorstel Alle Bouwplaats Risico s (ABR).

Verzekeringsvoorstel Alle Bouwplaats Risico s (ABR). Verzekeringsvoorstel Alle Bouwplaats Risico s (ABR). 1. Makelaar Naam:... FSMA-nr:... Straat:... nr :... bus :... Postnummer:... Gemeente:... Telefoon:... Fax:... E-mail:... 2. Verzekeringnemer Naam*:...

Nadere informatie

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be Wat is mijnepb? Veiligheidscoördinatie Wij voeren de veiligheidscoördinatie uit voor mijnepb.be is een

Nadere informatie

Veiligheidsregels voor Extern Personeel. Chris Chantrain - Coördinerend Preventieadviseur Scholengemeenschap Voorkempen

Veiligheidsregels voor Extern Personeel. Chris Chantrain - Coördinerend Preventieadviseur Scholengemeenschap Voorkempen Veiligheidsregels voor Extern Personeel Inhoud 1. Inleiding 2. Situering in de bestelprocedure 3. Geïntegreerde veiligheid 4. Sociale zekerheid 5. Verzekering 6. Sancties 7. Veiligheidsvoorschriften 8.

Nadere informatie

1 De drie A s hebben een verzekeringsplicht: aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector

1 De drie A s hebben een verzekeringsplicht: aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector Alles wat u moet weten over de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector Als aannemer, architect of studiebureau

Nadere informatie

De woningpas in vraag en antwoord

De woningpas in vraag en antwoord De woningpas in vraag en antwoord INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 VEELGESTELDE VRAGEN... 2 2.1 Wat ziet u vandaag in de woningpas?... 2 2.2 Wat is het doel van de woningpas?... 4 2.3 Wat voorziet de woningpas

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

DEEL III: OFFERTEFORMULIER

DEEL III: OFFERTEFORMULIER 44 DEEL III: OFFERTEFORMULIER VLAAMSE OVERHEID Agentschap voor Facilitair Management Afdeling Bouwprojecten Boudewijngebouw Boudewijnlaan 30 - bus 60 1000 BRUSSEL OFFERTEFORMULIER Domein Adres Werk Besteknummer

Nadere informatie

WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN

WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN WWW.BOUWENMETVERTROUWEN.BE INFORMATIE NODIG? WWW.BOUWENMETVERTROUWEN.BE VOOR WONINGBOUW VERRIJCKT BETEKENT SLEUTEL OP DE DEUR OOK; EERLIJKHEID EN

Nadere informatie

Referentieprijzen Egeon Ingenieurs 2013 Q1

Referentieprijzen Egeon Ingenieurs 2013 Q1 Referentieprijzen Egeon Ingenieurs 2013 Q1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Luchtdichtheidsmeting... 4 2.1 Standaard wooneenheden... 4 2.2 Appartementen en studio s... 4 2.3 Grote gebouwen... 5 2.4 Afdichtingswerken

Nadere informatie

Werkplekleren BOUW RAAMOVEREENKOMST: WERKPLEKLEREN BOUW LIMBURG

Werkplekleren BOUW RAAMOVEREENKOMST: WERKPLEKLEREN BOUW LIMBURG AANBESTEDING OPDRACHT VDAB RAAMOVEREENKOMST: WERKPLEKLEREN BOUW LIMBURG 1 ALGEMEEN: Samenwerking tussen VDAB Limburg en bouwbedrijven. Algemene offerteaanvraag met besteknummer 2014/ 30025 Open aanbesteding

Nadere informatie

Woonhaven Antwerpen Luchtbal Juni 2012

Woonhaven Antwerpen Luchtbal Juni 2012 Woonhaven Antwerpen Luchtbal Juni 2012 Inleiding Woonhaven Antwerpen verhuurt ongeveer 18.000 sociale woningen in Antwerpen. 2.460 daarvan liggen hier, op de Luchtbal. We zorgen ervoor dat elke huurder

Nadere informatie

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN Mededingingsprocedure met onderhandeling en naleving van de Europese bekendmakingsregels

Nadere informatie

BUREAUVOORSTELLING. In 2007 werd deze samenwerking ondergebracht in een vennootschap Decoene, architecten bvba. Kortweg GD ARCHITECTEN.

BUREAUVOORSTELLING. In 2007 werd deze samenwerking ondergebracht in een vennootschap Decoene, architecten bvba. Kortweg GD ARCHITECTEN. BUREAUVOORSTELLING Na de studies architectuur werkten Kathy Decoene en Wouter Geldhof op regelmatige basis aan gezamenlijke projecten in de kelder van hun privéwoning. In deze periode werd door bijkomende

Nadere informatie

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen!

Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Btw 6% op renovatiewerken: 5 jaar wordt 10 jaar overgangsbepalingen! Het is al heel vaak meegedeeld: de ouderdomsvoorwaarden om het verlaagd btw-tarief voor de renovatiewerken aan woningen toe te passen

Nadere informatie

AFGESTEMD OP ZIJN SPECIFIEKE WENSEN

AFGESTEMD OP ZIJN SPECIFIEKE WENSEN AFGESTEMD OP ZIJN SPECIFIEKE WENSEN AFGESTEMD OP ZIJN SPECIFIEKE WENSEN WAT KAN HOMELAB DE VASTGOEDMAKELAAR BIEDEN? Waar u als vastgoedmakelaar stopt, zetten wij bij Homelab het werk graag verder. Na hun

Nadere informatie

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR

VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR VINÇOTTE IN DE REAL ESTATE SECTOR KUNT U DE KWALITEIT BEPALEN ALVORENS DE PRIJS TE BETALEN? bouwen op reputatie YOUR REPUTATION IS MINE. Een sterke reputatie krijg je pas na vele goede daden. Ze verliezen

Nadere informatie

Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB

Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB Bijlage A Document werkwijze voorzien in artikel 30,1 van het KB TMB INVUL FORMULIER VERPLICHT BIJ TE VOEGEN BIJ OFFERTE Art. 30 : De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen opdat het veiligheids- en

Nadere informatie

SAMENWERKEN IN DE BOUW. Het bouwteam. Inhoud

SAMENWERKEN IN DE BOUW. Het bouwteam. Inhoud Het bouwteam Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen Aan de hand van een folder voor mensen met bouwplannen zoeken de leerlingen uit welke taken en verantwoordelijkheden de bouwheer, architect

Nadere informatie

Ons bedrijf. Onze missie

Ons bedrijf. Onze missie Succesvolle partnerships tot stand brengen in de Europese Unie Ons bedrijf KomFort is een bedrijf gespecialiseerd in commerciële dienstverlening. We begeleiden u stap voor stap tijdens uw samenwerking

Nadere informatie

advies, begeleiding en financiële steun voor woonprojecten in de stad

advies, begeleiding en financiële steun voor woonprojecten in de stad advies, begeleiding en financiële steun voor woonprojecten in de stad De Woonkantoren van de stad Antwerpen Woonkantoor: is het aanspreekpunt voor wonen, (ver)bouwen en premies in Antwerpen Wie kan in

Nadere informatie

MEDEDELING. Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel

MEDEDELING. Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel MEDEDELING Btw-tarief op onroerende werken aan privéwoningen Wijziging vanaf 01.01.2016 Overgangsmaatregel De ouderdomsvereiste van een woning voor de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% voor

Nadere informatie

AANVRAAG WARMTE VOOR RUIMTELIJKE VERWARMING EN SANITAIR WARM WATER APPARTEMENTEN EN WOONCOMPLEXEN

AANVRAAG WARMTE VOOR RUIMTELIJKE VERWARMING EN SANITAIR WARM WATER APPARTEMENTEN EN WOONCOMPLEXEN AANVRAAG WARMTE VOOR RUIMTELIJKE VERWARMING EN SANITAIR WARM WATER APPARTEMENTEN EN WOONCOMPLEXEN Met dit formulier kunt u de aansluiting aanvragen voor de warmte voor de aansluiting van een appartementsgebouw

Nadere informatie

1. D U U R Z A A M B O U W E N. Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be

1. D U U R Z A A M B O U W E N. Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be 1. D U U R Z A A M B O U W E N Charline Boyer 02 545 58 35 charline.boyer@confederatiebouw.be E CO- C O N S T R U C T I E We leven in een wereld waarin natuurlijke hulpbronnen niet onuitputtelijk blijken,

Nadere informatie

verbouwen Batibouw 2014

verbouwen Batibouw 2014 Belgen WE BRING over eigen ALUMINIUM woning TO LIFE bouwen, kopen & verbouwen Batibouw 2014 Opzet en methode Jaarlijks onderzoek naar evoluties op de bouw- en verbouwmarkt Uitgevoerd door het onafhankelijke

Nadere informatie

VERZEKERINGS- VOORSTEL VERZEKERING TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID

VERZEKERINGS- VOORSTEL VERZEKERING TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID VERZEKERINGS- VOORSTEL VERZEKERING TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID pagina 1/7 - versie 01/05/2012 I TE VERZEKEREN PERSONEN Naam: Adres: Hoofdactiviteit: Zijn te verzekern, al de partijen die activiteiten

Nadere informatie

Multiprofessioneel Architectenburo Berkein Arch. Geert Berkein Bellemstraat 50 9880 Aalter

Multiprofessioneel Architectenburo Berkein Arch. Geert Berkein Bellemstraat 50 9880 Aalter ()*)+,-.). Als algemeen aannemer heeft Zeker Wonen sinds 1979 reeds heel wat ervaring en know-how opgebouwd. De evolutie die het Vlaamse bouwlandschap heeft meegemaakt de laatste decennia, alsook de vele

Nadere informatie

Multiprofessioneel Architectenburo Berkein Arch. Geert Berkein Bellemstraat 50 9880 Aalter

Multiprofessioneel Architectenburo Berkein Arch. Geert Berkein Bellemstraat 50 9880 Aalter Als algemeen aannemer heeft Zeker Wonen sinds 1979 reeds heel wat ervaring en know-how opgebouwd. De evolutie die het Vlaamse bouwlandschap heeft meegemaakt de laatste decennia, alsook de vele uitdagingen

Nadere informatie

ing. Freya Michiels, projectingenieur/veiligheidscoördinator Niveau 1 6 oktober jaar veiligheidscoördinatie

ing. Freya Michiels, projectingenieur/veiligheidscoördinator Niveau 1 6 oktober jaar veiligheidscoördinatie BUREAU BOUWTECHNIEK ing. Freya Michiels, projectingenieur/veiligheidscoördinator Niveau 1 6 oktober 2016 15 jaar veiligheidscoördinatie Afdelingen en activiteiten PROJECTONDERSTEUNING TECHNISCH ADVIES

Nadere informatie

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning Een handig stappenplan U GAAT (VER)BOUWEN Als u gaat (ver)bouwen, moet u met heel

Nadere informatie

Agenda Inleiding Voor wie? Voor welke werken? Vanaf wanneer? 2. Welke verzekeringsformule en waarom?

Agenda Inleiding Voor wie? Voor welke werken? Vanaf wanneer? 2. Welke verzekeringsformule en waarom? Construct-10: Van online offerte tot attest 1 Agenda Voor wie? Voor welke werken? Vanaf wanneer? 2. Welke verzekeringsformule en waarom? 3. In de praktijk Van online offerte tot attest 4. Demo handige

Nadere informatie

Ligging van de woning

Ligging van de woning Afbraak en heropbouw van gebouwen: wanneer is het verlaagd BTW-tarief van 6 % van toepassing? Inhoudsopgave Ligging van de woning... Afbraak bij de heropbouw van een privéwoning... Komen dus niet in aanmerking

Nadere informatie

bestek nummer: blad nummer 1/5

bestek nummer: blad nummer 1/5 bestek nummer: 2011 021 01 blad nummer 1/5 OPDRACHTGEVER: OPDRACHT: WZC DE LINDE Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem UITBREIDEN BESTAAND WOON- EN ZORGCENTRUM Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem PERCEEL

Nadere informatie

NAZARETH. Project KAPEL

NAZARETH. Project KAPEL 3-D beeld ter illustratie en onder alle voorbehoud van stedenbouwkundige voorschriften v v ZEKER WONEN Als algemeen aannemer heeft Zeker Wonen sinds 1979 reeds heel wat ervaring en know-how opgebouwd.

Nadere informatie

BTW OP VERKOOP VAN GROND

BTW OP VERKOOP VAN GROND BTW OP VERKOOP VAN GROND Sinds 1 januari 2011 is de verkoop van grond in bepaalde gevallen onderworpen aan btw in plaats van aan registratierechten. Dit is het geval wanneer een terrein dat bij een nieuw

Nadere informatie

Sanerings- en renovatiecontract

Sanerings- en renovatiecontract Sanerings- en renovatiecontract Wilt u een woning, studio, appartement of studentenkamer renoveren? Of wilt u een handelsruimte verbouwen tot een woning om ze nadien te verhuren? Dan kan de stad Antwerpen

Nadere informatie

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993;

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; Overwegende dat een aantal artikels aanleiding geven tot interpretatie.

Nadere informatie

bladnummer 3 Advies van de gecoro

bladnummer 3 Advies van de gecoro bladnummer 3 Advies van de gecoro I Voorschriften inzake rulmtelllke ordening Gewestplan RUP GGR-K101 Kerkhof en omgeving deel 1, goedgekeurd op 25-08-2005 Bestemming(en): Tuinen, Landbouwgebied, Halfopen

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK 01 ONTWERPPROCES EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK Een succesvol bouwproces, van beleidsvisie tot realisatie en dus tot beleving, vraagt een specifieke aanpak. Er bestaat dan ook geen

Nadere informatie

OCMW-raad van 10 mei 2012

OCMW-raad van 10 mei 2012 Dienst: communicatie Contactpersoon: Lieve Van De Pontseele, communicatieambtenaar Tel. 03 778 60 10 Fax: 03 778 60 15 Email: lieve.vandepontseele@ocmwsintniklaas.be bij de punten van de openbare zitting

Nadere informatie

DOCUMENTEN NODIG VOOR DE VERKOOP/AANKOOP VAN EEN ONROEREND GOED

DOCUMENTEN NODIG VOOR DE VERKOOP/AANKOOP VAN EEN ONROEREND GOED DOCUMENTEN NODIG VOOR DE VERKOOP/AANKOOP VAN EEN ONROEREND GOED De hierna vermelde gegevens & documenten zijn nodig voor het opstellen van de onderhandse verkoopovereenkomst en de notariële verkoopakte

Nadere informatie

Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC

Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC Eerste cohousingproject, Gallië, 50 BC Samenhuizen Academy 16 maart 2019 SAMEN BOUWEN D A M a r c h i t e c t e n Woonvormen I Stedenbouw I Ecologie Handleiding ELK PROJECT IS ANDERS SAMEN BOUWEN

Nadere informatie

Samen met de architect streven wij ernaar esthetiek en gebruiksvriendelijkheid hand in hand te laten gaan.

Samen met de architect streven wij ernaar esthetiek en gebruiksvriendelijkheid hand in hand te laten gaan. Als algemeen aannemer heeft Zeker Wonen sinds 1979 al heel wat ervaring en know-how opgebouwd. De evolutie die het Vlaamse bouwlandschap heeft meegemaakt de laatste decennia, alsook de vele uitdagingen

Nadere informatie

DE MYPROTECT TOOL WORKSHOP VOOR EEN GEMAKKELIJKE DIGITALE VERZEKERINGSADMINISTRATIE VOORAFGAAND: WET PEETERS BORSUS DE TOOL MYPROTECT: HOE KAN IK DIT

DE MYPROTECT TOOL WORKSHOP VOOR EEN GEMAKKELIJKE DIGITALE VERZEKERINGSADMINISTRATIE VOORAFGAAND: WET PEETERS BORSUS DE TOOL MYPROTECT: HOE KAN IK DIT DE MYPROTECT TOOL WORKSHOP VOOR EEN GEMAKKELIJKE DIGITALE VERZEKERINGSADMINISTRATIE VOORAFGAAND: WET PEETERS BORSUS PRAKTISCH DE TOOL MYPROTECT: HOE KAN IK DIT OPTIMAAL GEBRUIKEN? WET PEETERS-BORSUS (BS

Nadere informatie

NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT

NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT NESTAS, HET DIGITALE PASPOORT VAN UW WONING OF APPARTEMENT Voor velen onder ons is een woning de grootste investering in ons bestaan. Een woning is ons comfort, ons spaargeld en ons legaat. We willen onze

Nadere informatie

Voorstelling VIBE vzw

Voorstelling VIBE vzw Voorstelling VIBE vzw WAT? Thema s: Water Energie Materialen Ruimtegebruik - milieu - gezondheid Meer dan 25 jaar ervaring Duurzame ontwikkeling!!! C2C!!! Voorstelling VIBE vzw HOE? Website: www.vibe.be

Nadere informatie

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB

Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB Vooraf gemelde examenvragen opleiding VC A en B op TMB 1. Wat zijn de algemene preventiebeginselen en geef toelichting? Wat bepaalt de werkgever daarbij? R A en B 2. Hoe kan je als coördinator veiligheid

Nadere informatie

BROCHURE BOUWEN EN VERZEKEREN

BROCHURE BOUWEN EN VERZEKEREN BROCHURE BOUWEN EN VERZEKEREN Een nieuw gebouw, een uitbreiding of een grondige renovatie Bouwheren zijn vaak te weinig geïnformeerd over de risico s die ze lopen tijdens nieuwbouw- en/of verbouwingswerken.

Nadere informatie

Andere controleorganismes :

Andere controleorganismes : VERZEKERING ALLE BOUWPLAATSRISICO'S - VRAGENLIJST I.VERZEKERING SCHADE EN VERLIEZEN VERZEKERDEN NAAM + ADRES TE VERZEKEREN? Verzekeringnemer : Bouwheer : Aannemer of bouwbedrijf : Onderaannemers : Architect(en)

Nadere informatie

Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005

Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005 Coördinatie voor de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen - Toelichting over het koninklijk besluit van 19 januari 2005 (tekst afkomstig van website Federale Overheid www.meta.fgov.be ) I. Inleiding De regelgeving

Nadere informatie

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 29 september 211 Wina Roelens 1. EPB-eisen in Vlaanderen; 2. Handhavingskader; 3. Ervaringen; september 211 2 september 211 1 1. EPB-eisen in Vlaanderen

Nadere informatie

D U U R Z A A M O N T W E R P O P U W M A A T

D U U R Z A A M O N T W E R P O P U W M A A T D U U R Z A A M O N T W E R P O P U W M A A T persoonlijke en professionele begeleiding bij de realisatie van uw droom D U U R Z A A M O N T W E R P O P U W M A A T Op zoek naar een architect die u met

Nadere informatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie Groepsaankoop Spouwmuurisolatie IGEAN-regio Sarah Van der Veken & Marleen Van Dam Expert klimaat & energie Inleiding WAAROM een groepsaankoop? 30 gemeenten engageren om 20% CO2 te besparen op hun grondgebied

Nadere informatie

Reglement subsidie voor sportinfrastructuur voor sportclubs

Reglement subsidie voor sportinfrastructuur voor sportclubs Reglement subsidie voor sportinfrastructuur voor sportclubs Artikel 1: Doel Binnen de perken van de kredieten, voorzien in de stadsbegroting, kan er financiële ondersteuning gegeven worden aan Genkse sportverenigingen

Nadere informatie

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond ZELF BOUWEN Wat kost dat? 1 Bouwgrond De prijzen per gemeente kunnen zeer kunnen variëren! Aankoop bouwgrond: goedkope bouwgrond kost ongeveer 200, p.m2 excl. BTW. Dichter bij steden kost bouwgrond al

Nadere informatie

6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving

6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving 6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat verplicht te gebruiken invuldocumenten (zie volgende blz.). Enkel deze documenten mogen gebruikt worden

Nadere informatie

Nieuwbouwproject. Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel

Nieuwbouwproject. Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel Nieuwbouwproject Wijgmaalsesteenweg 153 3150 Wakkerzeel Voorstelling Dit project omvat de bouw van 4 eigentijdse, halfopen gezinswoningen gelegen in een rustige deelgemeente van Haacht. De woningen werden

Nadere informatie

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Persmoment De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Openhuizendag Initiatief van NAV en Ik ga Bouwen & Renoveren 18 de editie Doelpubliek: toekomstige verbouwers Gratis Uniek. Meer dan een namiddag huisjes

Nadere informatie

APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE

APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE 1 Goedgekeurd door Sectorcomité Noord Sibelgas op 28.02.2012 APPARTEMENTSGEBOUWEN EN WOONCOMPLEXEN ELEKTRICITEIT PRIVE ARTIKEL 1 ALGEMEENHEDEN Onderhavig reglement legt de modaliteiten vast met betrekking

Nadere informatie

Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid vijf jaar rechtspraak

Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid vijf jaar rechtspraak Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid vijf jaar rechtspraak Sofie HEYNDRICKX Ezelstraat 25 B-8000 Brugge T +32[0]50 33 82 91 F +32[0]50 47 16 59 advocaten@crivits-persyn.be Overzicht 1. intro 2. strafrechtelijke

Nadere informatie

GA OOK VOOR EEN TOPSCORE!

GA OOK VOOR EEN TOPSCORE! A + A B C D E F GA OOK VOOR EEN TOPSCORE! HET NIEUWE EPC ZET U OP WEG NAAR EEN LAGERE ENERGIEFACTUUR EN EEN HOGERE WAARDE VAN UW WONING. EPC VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP www.energiesparen.be/epcparticulier

Nadere informatie

U kan bij ons terecht voor al uw bouwprojecten, gaande van ruwbouw tot sleutel op de deur, maar ook voor grote en kleinere verbouwingen.

U kan bij ons terecht voor al uw bouwprojecten, gaande van ruwbouw tot sleutel op de deur, maar ook voor grote en kleinere verbouwingen. Algemeen Over ons Gestart als kleine éénmanszaak onder de naam Van Brabant Algemene Bouwonderneming in de jaren 80, is ondertussen uitgegroeid tot dé referentie inzake ruwbouw en renovatie voor een betaalbare

Nadere informatie

Bouwen met een architect versie dec. 2012

Bouwen met een architect versie dec. 2012 Bouwen met een architect versie dec. 2012 BUREAUVOORSTELLING Historiek: Het architectenbureau werd opgericht in 1965 door architect Erik Van Biervliet. Sedert 1988 fungeert het bureau onder een b.v.b.a.-vennootschapsvorm

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Juridische aspecten Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Heeft u een hypothecaire lening of gaat u er binnenkort een afsluiten? Dan is het goed om met uw Erkend Hypothecair Planner te bekijken hoe deze het

Nadere informatie

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS 799-2018 ADVIES over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR (goedgekeurd door het bureau op 15 oktober 2018, bekrachtigd door de algemene

Nadere informatie

site PAUWELS mechelen

site PAUWELS mechelen 1 kantoorruimte 12 lofts 1 6 woningen 3 appartementen 27 staanplaatsen Residentie site PAUWELS Residentie Site Pauwels is gelegen aan de Kleine Nieuwendijkstraat 40-42 te Mechelen Het gaat in totaal om

Nadere informatie

AGION V.O. 11712.1.2 Bestek nr. 0915 RENOVATIE BUITENSCHRIJNWERK OFFERTEFORMULIER

AGION V.O. 11712.1.2 Bestek nr. 0915 RENOVATIE BUITENSCHRIJNWERK OFFERTEFORMULIER BESTEK NUMMER: 0915 IN OPDRACHT VAN: GEBOUW / LIGGING: WERK: Katholiek Onderwijs Gent-Zuid Lange Violettestraat 29 9000 GENT tel: 09/ 225 47 44 fax: 09/ 223 49 38 Onze-Lieve-Vrouwcollege Langestraat 66

Nadere informatie

p r o v i n c i e Limburg

p r o v i n c i e Limburg p r o v i n c i e Limburg D i r e c t i e Omgeving D i e n s t Wegen en Routestructuren Belangrijk aandachtspunt om te vermijden dat offertes reeds voor de openingszitting zouden geopend worden! Indien

Nadere informatie

Firma.. Functie... Adres... Telefoon. GSM..

Firma.. Functie... Adres... Telefoon. GSM.. Hiermee geef ik TEPTEC de opdracht om de warmteverliezen te berekenen van het hierna omschreven gebouw. De berekening is volgens de norm NBN EN 12831. De informatie in de bijlage heb ik gelezen. Uw gegevens

Nadere informatie

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben Goede avond allemaal, Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben immers, samen met enkele medewerkers van de FOD P&O, dat staat voor

Nadere informatie

RENOVATIE PLATTE DAKEN

RENOVATIE PLATTE DAKEN INSCHRIJVINGSFORMULIER aanbesteding 14/06/2011 BESTEK NUMMER: 260411 IN OPDRACHT VAN: GEBOUW / LIGGING: WERK: VRIJE BASISSCHOLEN DE WIJNGAARD VZW SINT ANNA 41 8500 KORTRIJK Tel 056 35 40 96 ST. VINCENTIUS

Nadere informatie

D+A & PROTECT VERZEKERINGSPLICHT IN DE BOUW. Thijs Van Grimbergen Tom Cromphout

D+A & PROTECT VERZEKERINGSPLICHT IN DE BOUW. Thijs Van Grimbergen Tom Cromphout D+A & PROTECT VERZEKERINGSPLICHT IN DE BOUW Thijs Van Grimbergen Tom Cromphout Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Enkele belangrijke begrippen 3. De verschillende verzekeringen 4. De Wet Peeters-Borsus 5. De

Nadere informatie

Infobrochure. August Kekuléstraat Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen

Infobrochure. August Kekuléstraat Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen Infobrochure August Kekuléstraat Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen Welke appartementen kan u kopen? Architect en aannemer: Het gebouw is ontworpen door het Gents architectenbureau Ro Berteloot bvba en

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Gegevens Naam van de aanvrager:. Adres van de aanvrager: Telefoon thuis: Telefoon overdag: GSM: Rekeningnummer: Bent u eigenaar of huurder van het gebouw

Nadere informatie