Zondag 11/09/2016. Wachtebeekse Spelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 11/09/2016. Wachtebeekse Spelen"

Transcriptie

1 Zondag 11/09/2016 Wachtebeekse Spelen Versie wijkvergadering 24/02/2016

2 WOORD VOORAF Op vraag van het Gemeentebestuur van Wachtebeke organiseert Vzw Aktief op zondagnamiddag 11 september 2016 Wachtebeekse Spelen. Dit evenement gaat door op en rond het Dr. J. Persynplein. Als organisatie hebben we getracht om de opdrachten zoveel mogelijk in een Wachtebeeks kleedje te steken. TIJDSTIP EN LOCATIE Zondag 11 september 2016 van 13u tot ongeveer 18u30 Dr. J. Persynplein, CH t Safarken en het grasveld naast het Cultuurhuis HET OPZET Deel 1: Kids Cup Elke school stelt een team samen. Sint-Laurens Wachtebeke vaardigt twee teams af. Deze vijf teams leggen 4 proeven af, namelijk: De melkerij, Wachte(n aan de) beke, Wachtebeke digitaal, De Vierschaar. Het team dat na deze 4 proeven het meeste punten verzamelt, wordt bekroond tot winnaar van de Kids Cup. De behaalde punten worden daarenboven meegeteld bij de punten van de Wachtebeekse Spelen voor wijken. De punten van Langeledeschool worden bijgeteld bij de punten van Wijk Langelede-Sluize. De punten van Sint-Laurens Overslag worden bijgeteld bij de punten van Wijk Overslag. De punten van t Zwaluwnest worden bijgeteld bij de punten van de Warandewijk. De punten van Sint-Laurens Wachtebeke (1) worden bijgeteld bij de punten van Dorp-Centrum. De punten van Sint-Laurens Wachtebeke (2) worden bijgeteld bij de punten van Wijk Kalve- Ramonshoek. Deel 2: Wachtebeekse Spelen (voor wijken) Elke wijk stelt een team samen. De vijf deelnemende teams zijn dus: Langelede Sluize / Dorp Centrum / Kalve Ramonshoek / Overslag / Warandewijk. Alle teams leggen 10 afzonderlijke proeven & één gezamenlijke eindproef af. Het team dat op het einde van de namiddag het meeste punten verzamelt (incl. punten van de Kids Cup) wordt bekroond tot winnaar van de Wachtebeekse Spelen. We houden tijdens de uitvoering van de opdrachten de fairplay in gedachten en weet dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

3 DE PROEVEN Vooraf wordt door loting bepaald in welke volgorde de teams de proeven afwerken. Een team is 5 minuten voor de start aanwezig bij de proef. Indien een team niet tijdig bij een proef aanwezig is, kan dit tijdsverlies of diskwalificatie voor die proef betekenen. Vooraf ontvangen de teams een gedetailleerde beschrijving van alle proeven en reglementen. Op zondagvoormiddag 11/09/2016 om 10u stipt, worden alle proeven, ter plaatse uitgelegd en/of getoond. Alle deelnemers die dit wensen, kunnen dit bijwonen. De aanwezigheid van de kapitein (zie verder) van de teams is verplicht! De proeven zelf uittesten is NIET toegestaan. Het betreden van de afgebakende zones is verboden. JOKER Niet voor Kids Cup Op één van de tien afzonderlijke proeven kan een team een Joker inzetten. Op deze proef worden de behaalde punten verdubbeld. Net voor de start van de spelen, zal de organisatie aan de kapitein van de teams vragen op welke proef zij hun joker inzetten. DE EINDPROEF HET WACHTEBEEKS LOGO De eindproef wordt omstreeks 17u45 afgelegd nadat de 10 proeven zijn afgewerkt. In tegenstelling tot de andere 10 proeven, wordt deze proef met alle teams tegelijkertijd afgewerkt. Net voor aanvang van deze proef wordt de nodige uitleg gegeven. We kunnen wel reeds meegeven dat tijdens deze proef ALLE teamleden in actie komen. EINDKLASSEMENT De wijk die over alle proeven het meest aantal punten verzameld heeft (incl. punten Kids Cup), is de winnaar van de Wachtebeekse Spelen. Het team dat op de tweede plaats eindigt, wint de zilveren medaille, enz... Wanneer wijken met een gelijk aantal punten eindigen, is de score bij de eindproef bepalend om de rangschikking op te stellen. DE TEAMS SAMENSTELLING TEAMS VOOR DE KIDS CUP Elk team bestaat uit exact 7 teamleden en moet aan volgende voorwaarden voldoen : Alle teamleden zijn op 11/09/2016 jonger dan 12 jaar; 2 teamleden zijn op 11/09/2016 leerling in het 4 e leerjaar; 2 teamleden zijn op 11/09/2016 leerling in het 5 e leerjaar; 3 teamleden zijn op 11/09/2016 leerling in het 6 e leerjaar; Minstens 3 teamleden zijn van het andere geslacht. Daarnaast heeft elk team één volwassen begeleider die: personeelslid is van de school; als kapitein voor het team fungeert (zie verder); NIET mag deelnemen aan de proeven.

4 SAMENSTELLING (WIJK)TEAMS VOOR DE WACHTEBEEKSE SPELEN Elk team bestaat uit exact 12 teamleden en moet aan volgende voorwaarden voldoen : Minstens 4 mannen en minstens 4 vrouwen; Minstens 2 teamleden zijn op 11/09/2016 ouder dan 60 jaar; Exact 2 teamleden zijn op 11/09/2016 ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar; Alle teamleden zijn gedomicilieerd in de wijk van het team; Maximum 1 teamlid per domicilieadres; Minstens 1 teamlid moet zich na 11/09/2014 voor het eerst in Wachtebeke gevestigd hebben; Minstens 1 teamlid heeft schoenmaat 42 of 43 of 44; Bij het indienen van de lijst, duidt het team uit één van de teamleden een kapitein aan die de nodige instructies van de organisatie meekrijgt. DEELNEMERSLIJSTEN De deelnemerslijsten moet ten laatste op 01/07/2016 aan de organisatie overgemaakt worden via wachtebeeksespelen@vzwaktief.be. Een digitale format wordt daartoe tijdig ter beschikking gesteld. KAPITEIN De kapitein is het aanspreekpunt van het team voor en tijdens de Wachtebeekse Spelen. De kapitein is aanwezig bij de voorstelling van de proeven op zondag 11/09/2016 om 10u. Op zondag 11/09/2016 meldt de kapitein 30 minuten voor aanvang van de spelen de aanwezigheid van het voltallige team aan de inschrijvingstafel. De kapitein krijgt daar nog een laatste overzicht, een tijdsschema en resultatenblad. De kapitein ontvangt bij aanmelding voor ieder teamlid een polsbandje. Ieder teamlid moet dit bandje aan de rechterpols bevestigen. De kapitein zorgt ervoor dat het team zich tijdig aanmeldt bij de spelleiders voor de af te leggen proef. Er moet tijdig gestart worden! Het is de kapitein, en enkel de kapitein die bij de spelleider aangeeft, wie van het team de proef zal uitvoeren en andere afgesproken signalen geeft. De kapitein is ervoor verantwoordelijk dat het team de beslissingen van de organisatie respecteert.

5 BESCHRIJVING VAN DE PROEVEN Spel 1 : SMOKKELEN IN OVER-SLAG Voor deze proef bevinden we ons in het Noorden van onze gemeente, met name in Overslag. In de middeleeuwen lag Overslag langs een kreek die via vanuit de Honte diep landinwaarts liep en via kanalen met Gent verbonden was. Om overstromingen te vermijden werd de kreek afgedamd ter hoogte van het huidige Overslag. Nu moesten de goederen ter hoogte van deze dam overgeslagen worden van de ene boot in de andere, vandaar de naam Overslag. In Overslag loopt de Belgisch-Nederlandse grens dwars door het dorp, soms zelfs dwars door de huizen. In het Belgische gedeelte van Overslag kwam na de oprichting van de dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog, een rij huizen achter de draad te liggen. Dit had tot gevolg dat de Duitsers de mensen die er woonden niet voorzagen in de behoefte van levensmiddelen, terwijl de Nederlanders geen eten mochten uitvoeren naar het Belgische grondgebied. Smokkelen was de enige uitweg! 6 teamleden waarvan minstens 2 vrouwen en minstens 2 mannen Elk team smokkelt zakken naar de overkant via een kantelmuur die overslaat. Men probeert een gewicht van 60 kg zo dicht mogelijk te benaderen.

6 Spel 2 : HET LEVEND WEEFGETOUW In de negentiende eeuw werd overal in Vlaanderen ambachtelijk textiel geweven, zo ook in Wachtebeke. Een echte weverij was er niet. Het was vooral bedoeld als armoedebestrijding. Zo zou er rond 1842 op de plaats van het huidige Lyceum een school geweest zijn om de arme bevolking te leren spinnen en weven. 6 teamleden waarvan één jongere en minstens één 60-plusser Een groep gekleurde touwen die door elkaar geweven zijn moet ontweven worden. Spel 3 : DE MELKERIJ Op de plaats waar nu de Smatch gevestigd is, stond in de vorige eeuw een melkerij. De link met de naam van de straat is daarmee snel gelegd. Deze coöperatieve melkerij Sint-Katharina werd in 1900 opgericht door de toenmalige parochiepriester en de gemeentesecretaris en sloot de deuren in 1978 (al werd ze de laatste 5 jaren enkel nog als opslagplaats gebruikt). De melkerij had haar topjaren halfweg de jaren 60. Maar dit is niet de enige plek in Wachtebeke waar ooit een melkerij stond. Rond 1900 was er ook een kleine handmelkerij op de Langelede en van 1896 tot 1919 was er het stoomzuivelfabriekje van de Marquette (Muishoeken). Wie melkerij zegt, denkt aan melk, karnemelk, boter enz. Om boter en karnemelk te maken, werd de melk rondgedraaid in een karnton. 6 teamleden waarvan minstens 2 mannen en minstens 2 vrouwen Kids Cup: 6 teamleden Ontwijk de ronddraaiende balken en blijf zolang mogelijk overeind. Opmerking Deze proef wordt door ieder team twee keer na elkaar gespeeld met dezelfde teamleden.

7 Spel 4 : DE VIERSCHAAR De naam vierschaar komt van de vier 'geschoren' (gespannen) touwen waartussen de rechtspraak plaatsvond. Oorspronkelijk werd er buiten recht gesproken, traditioneel onder een linde. Bij die boom waren vier banken in een vierkant geplaatst, waarop de schepenen plaats namen; in het midden stond dan de beschuldigde. Het is niet de opstelling van de vier banken waarnaar de vierschaar is genoemd, maar naar de vier geschoren touwen. Later werd een vierschaar doorgaans ondergebracht in een gebouw, zoals de vierschaar van Wachtebeke. 5 teamleden waarvan minstens 1 teamlid schoenmaat 42 of 43 of 44 heeft Kids Cup: 5 teamleden Voor deze proef legt de geblinddoekte beschuldigde aan vier gespannen touwen een elektrisch geladen parcours af. Spel 5 : SAFARKEN Jarenlang heeft men gezocht naar een manier om sprankelende dranken zoals limonade, spuitwater of bier in een gesloten fles te bewaren, zonder dat de dop er onder de druk van het gas kan afspringen. Het kogelflesje van Hiram Codd was een van de meer succesvolle ontwerpen. Het bestond uit twee, niet helemaal gescheiden volumes. Onderaan zat de limonade, bovenaan zat de prik en een dikke knikker. Het gas zorgde er voor dat de knikker hard tegen een rubberen ring in de hals van de fles werd gedrukt. Zo konden het gas en de limonade niet ontsnappen. Om het flesje te openen, moest de knikker met de vinger of met een speciale Codd bottle opener naar beneden geduwd worden. Eens er een deel van het gas ontsnapt was, bleef de kogel gewoon op de glazen bodem van het bovenste volume rusten. Ook tijdens het drinken hoefde de knikker niet hinderlijk te zijn: in het bovenste gedeelte van de fles was er immers een klein richeltje voorzien waar de kogel kon blijven achterhaken. In Wachtebeke spraken de mensen nooit over een kogelflesje, wel over een safarken. Wellicht gaat dat terug op Chaffart, de naam van een Gents familiebedrijf dat drinkwater verhandelde. Nochtans is er tot nu nooit een flesje teruggevonden met de naam Chaffart op. Het blijft voorlopig dus een onbevestigde hypothese. Intacte kogelflesjes zijn vandaag eerder uitzondering; kinderen maakten de flesjes stuk om met de knikker te kunnen spelen. 6 teamleden waarvan minstens 2 mannen en minstens 2 vrouwen In deze proef probeert het team de knikker terug in het metershoge safarken te leggen.

8 Spel 6 : DORPSKERNVERNIEUWING Er wordt met spanning uitgekeken naar de vernieuwing van de Wachtebeekse dorpskern. Velen hopen op een veiliger en groener dorpscentrum, waar ook ruimte is om even te gaan zitten in de zon of om een babbeltje te slaan. Met dit spel willen we alvast een handje helpen en zorgen we voor de nodige meubelen om in de nieuwe dorpskern te plaatsen. 4 teamleden waarvan minstens één jongere en minstens één 60-plusser Bouw zo snel mogelijk een meubel volgens de instructies. Spel 7 : WACHTE(N AAN DE) BEKE De gemeentenaam Wachtebeke werd voor het eerst vermeld in 1198 als Wagtebeke. Over de betekenis van wagte is men het niet eens, het zou ofwel wacht houden (aan de beek) ofwel waadplaats kunnen betekenen. De gemeente Wachtebeke wordt ook doorkruist met de waterwegen Langelede, Zuidlede en de Moervaart. Een waterproef op deze Wachtebeekse Spelen mag dus zeker niet ontbreken. 8 teamleden Kids Cup: 6 teamleden Via een waterglijbaan van 23 meter lang, moet het team zo snel mogelijk voorwerpen uit het water halen en overbrengen.

9 Spel 8 : WACHTEBEKE DIGITAAL De gemeente Wachtebeke is al enige tijd de digitale weg ingeslagen en beschikt over een vaste stek op het internet. In 2014 werd een nieuwe website gelanceerd waar alle inwoners terecht kunnen voor info rond de meest uiteenlopende onderwerpen zoals natuur en milieu, mobiliteit en veiligheid, de wekelijkse markt en jaarmarkt, lokale verenigingen en subsidies, de openingsuren van de gemeentelijke diensten, enz. Om de inwoners hierop attent te maken en hen wegwijs te maken in het gebruik van de nieuwste media, kozen we voor een virtuele proef met computerspelletjes. 4 teamleden waarvan minstens één 60-plusser Kids Cup: 4 teamleden De teamleden spelen in estafettevorm zo vlug mogelijk elk een verschillend computerspel. Spel 9 : SPOORWEG 77A WORDT FIETSPAD Het treintraject Zelzate-Moerbeke met doortocht in Wachtebeke werd reeds in 1867 geopend. Lijn 77 werd nadien nog uitgebreid tot in Sint-Gillis-Waas. Na 1970 bleef enkel nog het traject tussen Rosteyne en Moerbeke-Waas open. Het werd bewaard voor de aanvoer van suikerbieten naar de suikerraffinaderij in Moerbeke. Het kreeg in 1999 het nummer 77A. Door de sluiting van de suikerfabriek werd dit traject in 2008 definitief gesloten. Reeds in 1974 werd het traject Kemzeke - Moerbeke opgebroken en kort daarna ingericht als geasfalteerd wandel- en fietspad. In de jaren 90 van de 20e eeuw is ook het traject Kemzeke - Sint- Gillis-Waas verhard, als jaagpad naast het afwateringskanaal op het oorspronkelijke tracé. Ondertussen worden de fietspadplannen voor Lijn 77A ook stilaan waargemaakt. 6 teamleden In deze fysieke proef is het de bedoeling dat het team eerst de treinbilzen van de spoorweglijn wegnemen. Eens de weg vrij is, rijdt men met een strapper het fietspad in.

10 Spel 10 : DE LETTERZETTER Iedere inwoner ontvangt tweemaandelijks het gratis Gemeentelijk Informatieblad waarin niet alleen info terug te vinden is, maar waarin de verenigingen ook de kans krijgen om hun activiteiten bekend te maken. Het gemeentebestuur gebruikt daarin regelmatig de slogan: Wachtebeke leeft! Wachtebeke geeft! Vooraleer dit informatieblad aan de man kan gebracht worden moet het eerst gedrukt worden. Bij moderne drukkerijen gaat dit volledig via computer, maar vroeger waren hierbij letterzetters nodig. Het volledige team De letterzetters moeten met de gekregen letters de slogan WACHTEBEKE LEEFT! WACHTEBEKE GEEFT! aan een truss ophangen. W A C H T E B E K E L E E F T! W A C H T E B E K E G E E F T!

11 DE EINDPROEF De gemeente Wachtebeke heeft sinds kort een nieuw logo. Het oude logo met Sint-Catharina wordt vervangen door een nieuwe en dynamische look. De eindproef wordt omstreeks 17u45 afgelegd nadat de 10 proeven zijn afgewerkt. In tegenstelling tot de andere 10 proeven, wordt deze proef met alle teams tegelijkertijd afgewerkt. Tijdens deze proef komen ALLE teamleden in actie. De kapitein speelt niet mee, maar coacht zijn/haar ploeg gedurende de proef. De teamleden brengen het oude Wachtebeeks logo in stukken via een hindernissenparcours naar het recyclagepark. Ze keren terug via hetzelfde hindernissenparcours met stukken waarmee het nieuwe logo wordt opgebouwd. Zie binnenkort ook op

Spel 1 : SMOKKELEN IN OVER-SLAG

Spel 1 : SMOKKELEN IN OVER-SLAG Spel 1 : SMOKKELEN IN OVER-SLAG Aantal spelers 6 teamleden waarvan minstens 2 vrouwen en minstens 2 mannen Doel van het spel Elk team smokkelt zakken naar de overkant via een kantelmuur die overslaat.

Nadere informatie

38 e Spel Met Grenzen

38 e Spel Met Grenzen Melhoekfeesten 2016 Zondag 28 Augustus 2016 Melhoek, augustus 2016 38 e Spel Met Grenzen De spelen gaan door op de terreinen van de firma Stalibo, de ploegen worden verzocht om 14u00 aanwezig te zijn (weging

Nadere informatie

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2018

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2018 HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2018 INHOUD 1. Algemene informatie... 3 1.1. Omschrijving... 3 1.2. Wedstrijden... 3 2. Terrein... 3 3. Deelname... 3 3.1. Provinciale wedstrijd... 3 3.2. Nationale wedstrijd...

Nadere informatie

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2019

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2019 HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2019 INHOUD 1. Algemene informatie... 3 1.1. Omschrijving... 3 1.2. Wedstrijden... 3 2. Terrein... 3 3. Deelname... 3 3.1. Provinciale wedstrijd... 3 3.2. Nationale wedstrijd...

Nadere informatie

Inhoud 1 spelregelboekje 180 speelkaarten het spel bevat 2 verschillende soorten kaarten: 90 ingrediëntkaarten: 15 van elk:

Inhoud 1 spelregelboekje 180 speelkaarten het spel bevat 2 verschillende soorten kaarten: 90 ingrediëntkaarten: 15 van elk: Spel Idee In deze "delicatesse" van een kaartspel, vervullen de spelers de rol van pizzabakkers. Ze ontvangen bestellingen van de ober, nemen de nodige ingrediënten van hun voorraad, en stoppen alles vervolgens

Nadere informatie

MaVoLyMpIcS 23 februari

MaVoLyMpIcS 23 februari MaVoLyMpIcS 23 februari 1 Schaatsen 6 tweemansbob 2 Curling 7 Sneeuwbaltrefbal 3 Boardercross 8 Teampursuit 4 Skeleton 9 Stoeltrack 5 Eenmansbob 10 Biathlon De Mavolympics Hoi, je bent vandaag deelnemer

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers - vanaf 8 jaar. Duurtijd: ca. 30 minuten. 1 houten spelbord (dit spel maakt geen gebruik van de rode stippen op het spelbord) 14 lichte pionnen 14 donkere pionnen De

Nadere informatie

Mijn spelboek over spoorveiligheid

Mijn spelboek over spoorveiligheid Mijn spelboek over spoorveiligheid FromScratch www.fromscratch.agency Tel. +32 2 263 20 52 Inhoudstafel Wie is Infrabel? 1 De grote spoorveiligheidsquiz 2-3 Op het perron 4 De verkeersborden bij een overweg

Nadere informatie

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 Ach de weergoden hebben hun best gedaan. Temperatuur iets te fris voor deze tijd van het jaar maar verder was het droog en ook de zon was geregeld van de partij. Eigenlijk

Nadere informatie

Reglement Beachkorfbal België

Reglement Beachkorfbal België Reglement Beachkorfbal België 1. Veld en uitrusting 1.1 Speelveld 1. Het speelveld bedraagt 20x10m, waarop 2 korven geplaatst zijn op een gelijke afstand van de zijlijnen en 4m van de achterlijn. Er zal

Nadere informatie

REGLEMENT PINSE HIGHLAND GAMES.

REGLEMENT PINSE HIGHLAND GAMES. REGLEMENT PINSE HIGHLAND GAMES. Een Clan bestaat uit 6 leden en een coach die enkel bij het touwtrekken mag invallen Afgebakende terreinen mogen alleen betreden worden met deelnemers die een bandje aan

Nadere informatie

Tornooi reglement B.E.D.F.

Tornooi reglement B.E.D.F. Tornooi reglement B.E.D.F. B.E.D.F. VZW Herenstraat 195 bus 1 3600 Genk Tel. 089/24.63.08 Fax 089/24.63.08 Tornooi reglement B.E.D.F. Pagina 2 Inhoud Reglement B.E.D.F.... 4 ARTIKEL 1 : Ranking tornooien...

Nadere informatie

3 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors U11-U21: zaterdag 16 mei 2015 U12-U13-U15: zondag 17 mei 2015

3 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors U11-U21: zaterdag 16 mei 2015 U12-U13-U15: zondag 17 mei 2015 3 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors U11-U21: zaterdag 16 mei 2015 U12-U13-U15: zondag 17 mei 2015 4 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter U7-U8-U9: zaterdag 16 mei 2015 Voetbalclub VK Jong

Nadere informatie

2 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors. 3 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter

2 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors. 3 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter 2 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors U10-U11-U13 : Zaterdag 10 mei 2014 U15-U17 : Zondag 11 mei 2014 3 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter U6-U7 : Zaterdag 10 mei 2014 U8-U9 : Zondag 11 mei

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

14-15 en 16 augustus 2015. Locatie: Luyckstraat 7 2960 Brecht Sluitingsdatum inschrijvingen: 11/8

14-15 en 16 augustus 2015. Locatie: Luyckstraat 7 2960 Brecht Sluitingsdatum inschrijvingen: 11/8 Jumping Brecht 14-15 en 16 augustus 2015 Amazonekampioenschap Paarden & Pony s Algemene informatie www.jumpingbrecht.be Locatie: Luyckstraat 7 2960 Brecht Sluitingsdatum inschrijvingen: 11/8 Organisator:

Nadere informatie

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2017

HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2017 HELD VAN T VELD Algemeen reglement 2017 INHOUD 1. Algemene informatie... 3 1.1. Omschrijving... 3 1.2. Wedstrijden... 3 2. Terrein... 3 3. Deelname... 3 3.1. Provinciale wedstrijd... 3 3.2. Nationale wedstrijd...

Nadere informatie

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018 Handleiding Online subsidie Vlabinvest aanvragen april 2018 Greet Matthijs Projectleider ICT Handleiding online subsidie Vlabinvest aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie van Vlabinvest aanvragen

Nadere informatie

Dschamál Zoch, 2005 Thomas LIESCHING 3-8 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten

Dschamál Zoch, 2005 Thomas LIESCHING 3-8 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Dschamál Zoch, 2005 Thomas LIESCHING 3-8 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Inleiding Kamelen zijn het meest waardevolle bezit van een bedoeïen. Diegene die één van deze woestijnschepen kan verwerven, heeft

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE

KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE SRI-1 INTERCLUBKAMPIOENSCHAP VAN BELGIE HEREN EN DAMES 2017 DIVISIE 1 ALLE CATEGORIEËN 22, 23, 29, 30 april en 1 mei 2017 * SPECIFIEK REGLEMENT * De Algemene Reglementen

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

4 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors. 5 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter

4 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors. 5 e Individueel Duiveltjestornooi Herman De Meutter Voetbalclub VK Jong Geraardsbergen vzw Voldersstraat 32 9500 Geraardsbergen Stamnummer 8349 4 e Jeugdtornooi Hubert Van Schoors U12-U17 : zaterdag 7 mei 2016 U10-U11-U13-U15 : zondag 8 mei 2016 5 e Individueel

Nadere informatie

PADEL GS TIENEN / LADDERCOMPETITIE 2017

PADEL GS TIENEN / LADDERCOMPETITIE 2017 PADEL GS TIENEN / LADDERCOMPETITIE 2017 Inleiding De PADEL GS ladder is een recreatieve competitievorm waarin clubleden tijdens het lopende seizoen in ploegvorm meerdere wedstrijden kunnen spelen tegen

Nadere informatie

INSPIRATIEBUNDEL PROEVEN HELD VAN T VELD

INSPIRATIEBUNDEL PROEVEN HELD VAN T VELD INSPIRATIEBUNDEL PROEVEN HELD VAN T VELD 2018 INHOUD 1. inleiding... 4 2. Broekhangen... 4 2.1. Doel van het spel... 4 2.2. Spelverloop... 4 2.3. Puntenverdeling... 5 2.4. Materiaal... 5 2.5. Proefopstelling...

Nadere informatie

INDIVIDUEEL DUIVELTJESTORNOOI HERMAN DE MEUTTER

INDIVIDUEEL DUIVELTJESTORNOOI HERMAN DE MEUTTER Voetbalclub Jong Geraardsbergen vzw Voldersstraat 32 9500 Geraardsbergen Stamnummer 8349 INDIVIDUEEL DUIVELTJESTORNOOI HERMAN DE MEUTTER 5 mei 2012 www.jonggeraardsbergen.be Concept De rode draad doorheen

Nadere informatie

ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH. Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels:

ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH. Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels: ALGEMENE SPELREGELS FUNNY NUTS RUSH Om de onderlinge vrede wat te bewaren, wil ik even de aandacht vestigen op een aantal algemene spelregels: Fairplay is vandaag van allergrootst belang! De scheidsrechters

Nadere informatie

Stadsbeker REGLEMENT.

Stadsbeker REGLEMENT. Stadsbeker 2017. REGLEMENT. De stukken die in het groen staan zijn de punten die aangepast of veranderd zijn ten opzichte van het reglement van vorig jaar. Veel leesplezier. 1. Elke wedstrijd dient stipt

Nadere informatie

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017)

INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017) INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR (schooljaar 2016 2017) INSCHRIJVINGSPROCEDURE STAP 1: aanmelding, telefonisch via het callcenter (dinsdag 12 april, 19-21u) STAP 2: registratie van de aanmelding, op school

Nadere informatie

MOEV TROPHY. 1. Opdrachten met materiaal op school

MOEV TROPHY. 1. Opdrachten met materiaal op school MOEV TROPHY Met deze bundel willen we jullie laten kennismaken met teambuilding opdrachten. Deze bundel is opgedeeld in 3 onderdelen. 1. opdrachten met materiaal voorhanden in de sportzaal en op school.

Nadere informatie

Actieprogramma ABC. Werkdomein Ruimtelijk beleid. Werkdomein Actie Locatie Hoofddoelstelling Budget Prioriteit Initiatiefnemer Partners Timing

Actieprogramma ABC. Werkdomein Ruimtelijk beleid. Werkdomein Actie Locatie Hoofddoelstelling Budget Prioriteit Initiatiefnemer Partners Timing Actieprogramma ABC Werkdomein Ruimtelijk beleid A.1: gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Uitvoering Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan 0,00 Gemeente A.2: ruimtelijke uitvoeringsplannen BPA De Bergen

Nadere informatie

Reglement Highland Games McGuns Clan Buurtschap Calfven. 5 juli Reglement McGuns Highlandgames Calfven 2015 Page 1 of 7

Reglement Highland Games McGuns Clan Buurtschap Calfven. 5 juli Reglement McGuns Highlandgames Calfven 2015 Page 1 of 7 Reglement Highland Games 2015 McGuns Clan Buurtschap Calfven 5 juli 2015 Reglement McGuns Highlandgames Calfven 2015 Page 1 of 7 Algemeen 3 Tug-o-war (Touwtrekken) 3 Putting the Stone (Rotswerpen) 4 Weight

Nadere informatie

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE De voorbije 2 jaar vormde de Vlaamse Landmaatschappij samen met haar partners een voormalig industrieterrein in Doornzele-Kanaalzijde (Evergem & Gent) om tot een

Nadere informatie

ZELFTEST VOOR LOKALE RADEN. Evalueren om te evolueren

ZELFTEST VOOR LOKALE RADEN. Evalueren om te evolueren ZELFTEST VOOR LOKALE RADEN Evalueren om te evolueren Doe de test... Als je een werking wil evalueren, moet je een maatstaf hebben. Je moet weten wat een ideale werking kan zijn, om daaraan de eigen werking

Nadere informatie

Wandelzoektocht in het provinciaal domein Puyenbroeck. Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling

Wandelzoektocht in het provinciaal domein Puyenbroeck. Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling Wandelzoektocht 2017 in het provinciaal domein Puyenbroeck Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling Deelnameformulier wandelzoektocht van 1 april tot 30 september 2017. Deelname

Nadere informatie

SPORTFEESTEN 2009 GEWEST VEURNE 5 JULI 2009 ORGANISATIE: KLJ BEAUVOORDE JURY: GEWEST GISTEL

SPORTFEESTEN 2009 GEWEST VEURNE 5 JULI 2009 ORGANISATIE: KLJ BEAUVOORDE JURY: GEWEST GISTEL SPORTFEESTEN 2009 GEWEST VEURNE 5 JULI 2009 ORGANISATIE: KLJ BEAUVOORDE JURY: GEWEST GISTEL Voorwoord Het is alweer een jaar geleden, maar na een lange periode van zwoegen en zweten is het weer zover!

Nadere informatie

HIGHLAND GAMES Zwijndrecht 19/06/11 REGLEMENTEN

HIGHLAND GAMES Zwijndrecht 19/06/11 REGLEMENTEN HIGHLAND GAMES Zwijndrecht 19/06/11 REGLEMENTEN ALGEMENE REGELS-WINNAARS De titel van Overall Winner wordt toegekend aan het team met de meest behaalde punten in de disciplines A-B-C-D-E-F-G (zie puntentoekenning

Nadere informatie

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelknooppunt.be fotozoektocht 2017 3 de editie Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (Oost-Vlaanderen) Startpunt: knooppunt 83, Boerekreek Sportcentrum,

Nadere informatie

7 APRIL uur Vergaderzaal Nuclea. Voorafgaand aan de eerste clubavond ontvangt elke ploegkapitein het pakket voor zijn interclubploeg

7 APRIL uur Vergaderzaal Nuclea. Voorafgaand aan de eerste clubavond ontvangt elke ploegkapitein het pakket voor zijn interclubploeg 7 APRIL 2015 18 uur Vergaderzaal Nuclea Voorafgaand aan de eerste clubavond ontvangt elke ploegkapitein het pakket voor zijn interclubploeg Geen lidkaarten: sedert 2015 verdwijnen de lidkaarten. Bevestiging

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1

Examen HAVO. wiskunde B1 wiskunde B1 Eamen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei 13.3 16.3 uur 2 5 Voor dit eamen zijn maimaal 82 punten te behalen; het eamen bestaat uit 22 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten

Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten Edel, Stein & Reich ALEA, 2003 STAUPE Reinhard 3-5 spelers vanaf 9 jaar ± 90 minuten Edel, Stein & Reich De spelers kruipen in de rol van chefs van het handelshuis Edel, Stein & Reich. Zij zijn allen actief

Nadere informatie

wiskunde A havo 2016-II

wiskunde A havo 2016-II BMI, hoger dan je denkt Jarenlang nam in Nederland de gemiddelde lengte van volwassen mannen en vrouwen toe. Ook aan het einde van de vorige eeuw was dat nog zo: op 1 januari van het jaar 1981 waren Nederlandse

Nadere informatie

Collector Overslag. Lisa Vanhaute Ine De Bock. Mei Aquafin partner for all wastewater projects 1

Collector Overslag. Lisa Vanhaute Ine De Bock. Mei Aquafin partner for all wastewater projects 1 Collector Overslag Lisa Vanhaute Ine De Bock Mei 2018 15-12-2010 Aquafin partner for all wastewater projects 1 Waarom zijn we hier samen? Wie zijn wij? Doel van de werken Toelichting rioleringswerken Inrichting

Nadere informatie

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 10 huizen met een getal ; Versunkene Stadt Clementoni, 2004 KRAMER Wolfgang & KIESLING Michael 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten bovenkant zijkant met deur zijkant zonder deur 2 huizen

Nadere informatie

Spelidee en doel van het spel. Spelmateriaal. Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor.

Spelidee en doel van het spel. Spelmateriaal. Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor. Een spel van Rüdiger Dorn voor 2 4 spelers vanaf 8 jaar Spelidee en doel van het spel Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische Tempel van Luxor. De avonturiers

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Gemeente Huizen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Huizen

Gemeente Huizen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Huizen Gemeente Huizen MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Huizen De gemeente Huizen is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners gevraagd naar

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Moerbeke (Gent)

Uw gemeente in cijfers: Moerbeke (Gent) Inleiding Moerbeke (Gent) : Moerbeke (Gent) is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Lokeren, Sint-Niklaas (Sint-Niklaas), Stekene en

Nadere informatie

SPONSORDOSSIER DE WARRE

SPONSORDOSSIER DE WARRE 2018-2019 SPONSORDOSSIER DE WARRE VOORWOORD 2018 was een belangrijk jaar voor domein de Warre! Zo zijn we volop begonnen met de vernieuwing van ons domein. Er is een vernieuwd en uitgebreid Adventure Park

Nadere informatie

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS

Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Wedstrijdvormen voor het spel AGILITYCOMPETITIE BOXERS Hieronder tekst en uitleg van enkele wedstrijdvormen die kunnen gebruikt worden als spel bij de Agility voor Boxers Competitie. Inhoud Tijd Gambling...

Nadere informatie

Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten

Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, 1999 02-06 spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten Spelvoorbereiding en spelverloop De 80 kaarten worden grondig geschud en volgens het

Nadere informatie

KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE

KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE KONINKLIJKE BELGISCHE GOLF FEDERATIE SRI-2 INTERCLUBKAMPIOENSCHAP VAN BELGIE HEREN EN DAMES 2018 DIVISIE 2 ALLE CATEGORIEËN 21, 22, 28, 29 april en 1 mei 2018 * SPECIFIEK REGLEMENT * De Algemene Reglementen

Nadere informatie

Café International JUNIOR Amigo, 2007 Rudi HOFFMANN & Roland SIEGERS 2-5 spelers vanaf 6 jaar ± 45 minuten

Café International JUNIOR Amigo, 2007 Rudi HOFFMANN & Roland SIEGERS 2-5 spelers vanaf 6 jaar ± 45 minuten Café International JUNIOR Amigo, 2007 Rudi HOFFMANN & Roland SIEGERS 2-5 spelers vanaf 6 jaar ± 45 minuten Spelmateriaal 100 gastenkaarten (telkens 8 kinderen uit 12 landen en 4 jokers) China Duitsland

Nadere informatie

Handleiding digitaal evenementenloket

Handleiding digitaal evenementenloket Handleiding digitaal evenementenloket Versie 1.0 11/12/2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden op het digitaal evenementenloket... 3 3. Invullen digitaal dossier... 4 Waarvoor staan de verschillende

Nadere informatie

Reglement 5e MTB Race 6 uur van t Zand 2019

Reglement 5e MTB Race 6 uur van t Zand 2019 Reglement 5e MTB Race 6 uur van t Zand 2019 Zaterdag 14 september 2019 De organisatie van de 5e MTB Race 6 uur van t Zand is in handen van Stichting MTB t Zand. Zij hechten grote waarde aan veiligheid,

Nadere informatie

Handleiding Webregistraties opvang/uitstappen

Handleiding Webregistraties opvang/uitstappen 1 Inleiding... 2 2 Aanmelden... 3 2.1 Gebruikersnaam en wachtwoord inbrengen... 3 2.2 Wachtwoord wijzigen... 3 3 Van start gaan enkele algemene principes... 4 4 Ingave van verbruik door leerlingen... 5

Nadere informatie

U6 U7 U8 U9 U10 U11 U12 U13 U15 U MAART

U6 U7 U8 U9 U10 U11 U12 U13 U15 U MAART 35 JEUGDTORNOOI U6 U7 U8 U9 U10 U11 U12 U13 U15 U17 26 en 28 MAART 2016 35 JEUGDTORNOOI K SV LOPPEM R E G L E M E N T ART. 01 BENAMING VAN HET TORNOOI Het door K SV Loppem ( 6136 ) ingericht tornooi voor

Nadere informatie

Juwelen koffer. Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be

Juwelen koffer. Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Juwelen koffer Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Juwelenkoffer Juwelen zijn van alle tijden en alle volkeren. Ze zijn hoofdzakelijk bedoeld om de mens te

Nadere informatie

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp.

Ground Fight. Het is de bedoeling om een constante actie na te streven tijdens de wedstrijdkamp. Ground Fight Zelfverdediging www.eurobudo.be bart@eurobudo.be INLEIDING Ground Fight is een wedstrijdvorm waarbij er rechtstreeks tegen zijn partner gekampt wordt. Het is de bedoeling om een constante

Nadere informatie

Inhoud van het doosje 25 Koeienkaarten 30 Boerderijkaarten 1 Spelregelboekje

Inhoud van het doosje 25 Koeienkaarten 30 Boerderijkaarten 1 Spelregelboekje Doel van het spel Zorg dat je aan het einde van het spel op jouw boerderij zo veel mogelijk blije en zo weinig mogelijk trieste koeien hebt rondlopen. Speloverzicht De spelers beginnen met 3 koeienkaarten

Nadere informatie

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers SPELREGELS spelers 1-4 leeftijd 8+ speelduur 25 min. et klassieke patiencespel, waarbij een speler rijen speelkaarten legt met afwisselende kleuren en aflopende nummers, bestaat al honderden jaren en in

Nadere informatie

Beste captains / coaches,

Beste captains / coaches, 43e Zeskamp Wijdewormer 2018 Beste captains / coaches, De captains / coaches mogen/ moeten, indien nodig aan de spelletjes meedoen; Het aantal deelnemers staat vrij, de minimum leeftijd is 14 jaar op de

Nadere informatie

JEUGDOPLEIDING

JEUGDOPLEIDING JEUGDOPLEIDING 2016-17 Schaakclub Het Vliegend Peerd Bredene organiseert schaakles voor jeugdspelers of oudere spelers (beginners of al wat gevorderden). Lesuren: woensdag en zaterdag: 14-16 uur; zondag

Nadere informatie

Löwenherz, de koning keert terug.

Löwenherz, de koning keert terug. Löwenherz, de koning keert terug. De Koning verblijft in een ver land. Tijdens zijn afwezigheid verzinkt zijn rijk in chaos en anarchie. Elke vorst wil zijn macht en invloed versterken. Grenzen worden

Nadere informatie

EDUCATIE PROGRAMMA. Geschikt voor leerlingen van groep 8. Weegschaalmuseum. Turfpoortstraat 27. 1411 ED Naarden. Tel.035 5447153

EDUCATIE PROGRAMMA. Geschikt voor leerlingen van groep 8. Weegschaalmuseum. Turfpoortstraat 27. 1411 ED Naarden. Tel.035 5447153 EDUCATIE PROGRAMMA Geschikt voor leerlingen van groep 8 Weegschaalmuseum Turfpoortstraat 27 1411 ED Naarden Tel.035 5447153 www.weegschaalmuseum.nl info@weegschaalmuseum.nl Gang van zaken bij het educatieve

Nadere informatie

De specifieke onderdelen

De specifieke onderdelen De specifieke onderdelen 1. Twee emmertjes water halen elk team bestaat uit maximaal 6 spelers, er wordt 3 x drie minuten gespeeld; twee teams strijden tegen elkaar in duo s; de leden van de duo s zitten

Nadere informatie

In Elfenland moeten jonge elfen, om in de kring der volwassenen opgenomen te worden, een speciale proef doorstaan.

In Elfenland moeten jonge elfen, om in de kring der volwassenen opgenomen te worden, een speciale proef doorstaan. Elfenland Spelidee: In Elfenland moeten jonge elfen, om in de kring der volwassenen opgenomen te worden, een speciale proef doorstaan. Elke jonge elf, jongen of meisje, moet zoveel mogelijk beroemde plaatsen

Nadere informatie

ATLETIEK 1. CATEGORIEEN 2. DEELNAME 3. MATERIAAL PIRAMIDAAL PROVINCIAAL. 2.1 Nummers

ATLETIEK 1. CATEGORIEEN 2. DEELNAME 3. MATERIAAL PIRAMIDAAL PROVINCIAAL. 2.1 Nummers ATLETIEK PIRAMIDAAL PROVINCIAAL 1. CATEGORIEEN Miniemen (A + B) (2005 + 2004) jongens - meisjes Cadetten (A + B) (2003 + 2002) jongens - meisjes Scholieren ( A + B) (2001 + 2000 + 1999) jongens - meisjes

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

Talent en goesting tussen de machines

Talent en goesting tussen de machines Talent en goesting tussen de machines Het MIAT heeft al veertig jaar ervaring in het samenwerken met vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarde voor de werking van het museum. Vandaag zet het MIAT

Nadere informatie

u9tornooi@cerclebrugge.be Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi

u9tornooi@cerclebrugge.be Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi Tornooi Reglement Telenet U9 Internationaal tornooi Algemeen 1. Het tornooi wordt ingericht voor U9 spelers (geboren tussen 1-1-2006 en 31-12- 2006) 2. Bij het indienen van de spelerslijst moeten de kids-id

Nadere informatie

09:45 10:00 Sluiting ontbijt & opening gemeentedag. 10:00 Catering, bloemenmarkt, verkoop van levensmiddelen, allerlei

09:45 10:00 Sluiting ontbijt & opening gemeentedag. 10:00 Catering, bloemenmarkt, verkoop van levensmiddelen, allerlei 08:45 09:45 Ontbijt 09:45 10:00 Sluiting ontbijt & opening gemeentedag 10:00 Catering, bloemenmarkt, verkoop van levensmiddelen, allerlei 10:00 12:00 Fotoshoot (grote zaal) 10:15 10:45 Sponsorloop kinderen

Nadere informatie

Skeletscintigrafie (botscan)

Skeletscintigrafie (botscan) Infobrochure Skeletscintigrafie (botscan) Dr. R. Ahmad Dr. N. De Raedt mensen zorgen voor mensen Geachte heer, mevrouw, Uw verwijzende arts vroeg een skeletscintigrafie of een botscan bij u uit te voeren

Nadere informatie

Woensdag 22 februari 2017 S&R Olympia Brugge INTERNATIONAAL SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 22 februari 2017 S&R Olympia Brugge INTERNATIONAAL SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 22 februari 2017 S&R Olympia Brugge INTERNATIONAAL SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze selectiewedstrijd wordt georganiseerd in het kader van het internationaal schoolsportkampioenschap te Boedapest

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

Reglement fotozoektocht

Reglement fotozoektocht Reglement fotozoektocht Er kan deelgenomen worden aan de zoektocht van 31 maart tot en met 15 april 2018. Uiterlijk op maandag 16 april 2018 moet het deelnemingsformulier ingediend worden in Lokaal Dienstenstencentrum

Nadere informatie

VOORWOORD De Interclubkampioenschappen van België voor Mid-amateurs worden gespeeld volgens de formule Match Play zonder handicap:

VOORWOORD De Interclubkampioenschappen van België voor Mid-amateurs worden gespeeld volgens de formule Match Play zonder handicap: SRIMA INTERCLUBKAMPIOENSCHAP VAN BELGIE 2017 VOOR MID-AMATEURS 7, 8 en 14 oktober 2017 * SPECIFIEK REGLEMENT * De algemene Reglementen van Interclubkampioenschappen van België 2017 en van de Federale wedstrijden

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Stekene

Uw gemeente in cijfers: Stekene Inleiding Stekene : Stekene is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Moerbeke (Gent), Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas (Sint-Niklaas).

Nadere informatie

Draaiboek: FunParcours

Draaiboek: FunParcours Draaiboek: FunParcours Vlaamse Schermbond 21/6/2010 Draaiboek: FunParcours 1. Inleiding: Het Funparcours werd ontworpen als kant-en klare voorbeeld van een omloop die gebruikt kan worden voor het organiseren

Nadere informatie

2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB

2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB 2017 PADEL NAJAAR INTERCLUB 1. ALGEMEEN 1.1. De 2017 Padel Interclub is een teamcompetitie voor spelers van clubs die aangesloten zijn bij Tennis Vlaanderen. De competitie wordt georganiseerd volgens de

Nadere informatie

Het wedstrijdreglement is van toepassing. Nijmegen, juni Organisatie en officials NSK Teams 2016

Het wedstrijdreglement is van toepassing. Nijmegen, juni Organisatie en officials NSK Teams 2016 Wedstrijdreglement NSK Teams 2016 Inleiding Het wedstrijdreglement van het NSK Teams 2016 is een verzameling spelregels en richtlijnen om dit kampioenschap technisch en organisatorisch in goede banen te

Nadere informatie

Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving

Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving Richtlijnen voor aanmelding en inschrijving schooljaar 2018-2019 1. Inleiding Cade kleuter- en lagere school werkt voor het schooljaar 2018-2019 met een aanmeldings- en inschrijvingsprocedure voor het

Nadere informatie

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014.

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Dit jaar wordt het Zilveren Trawler toernooi in Katwijk gehouden en niet in IJmuiden. vv Katwijk en IJ.V.V.

Nadere informatie

Jos Helsen Cup Op zaterdag 15 april 2017 voor U10, U11, U12 en U13 Op maandag 17 april 2017 voor U6, U7, U8 en U9

Jos Helsen Cup Op zaterdag 15 april 2017 voor U10, U11, U12 en U13 Op maandag 17 april 2017 voor U6, U7, U8 en U9 Red Boys Elzestraat v.z.w. Stamnummer: 4336 Hogevelden 78 A - 2860 Sint-Katelijne-Waver BTW : BE 0445.284.735 www.rbelzestraat.be Jos Helsen Cup 2017 Op zaterdag 15 april 2017 voor U10, U11, U12 en U13

Nadere informatie

46 ste nationaal kadettentornooi memorial Henri de Nys

46 ste nationaal kadettentornooi memorial Henri de Nys ROELANDSVELD STADION SPORTLAAN 24-1700 DILBEEK VC Groot Dilbeek organiseert: 46 ste nationaal kadettentornooi memorial Henri de Nys zaterdag 10 & zondag 11 mei 2014 met o.a. ploegen uit: Jupiler pro league

Nadere informatie

TUMKENS CUP. wedstrijdreglement TC TUMKENS VZW. mei 2017

TUMKENS CUP. wedstrijdreglement TC TUMKENS VZW. mei 2017 TUMKENS CUP wedstrijdreglement mei 2017 TC TUMKENS VZW Pastoor Pitetlaan 30; 3130 Betekom tc-detumkens.be TC Tumkens clubnummer 7085 bij Tennis Vlaanderen INHOUD 1 Verloop Tumkens Cup... 1 1.1 Categorieën...

Nadere informatie

1. Evelien Leterme. Ieper, 20 april Beste LOKO-vrienden

1. Evelien Leterme. Ieper, 20 april Beste LOKO-vrienden Ieper, 20 april 2017 Beste LOKO-vrienden Tijdens onze paasmaandagtraining brachten mevr. en mr. Paashaas ons een bezoekje. Inspanning en ontspanning lopen bij ons in de club arm in arm. Hoe groot de drang

Nadere informatie

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1

-sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 PictoLadderSpel -sluipende vossen -Bosgeluiden Volume 1 Leerdoelen: De leerlingen weten de betekenis van de verschillende pictogrammen over toegankelijkheid in het bos. De leerlingen maken kennis met de

Nadere informatie

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com 1. Vooraf 1.1 Drie grote wielerrondes Wielermanager wordt door Scorito.com aangeboden voor de drie grote wielerrondes: Giro d Italia, Tour de France, La Vuelta

Nadere informatie

De Koninklijke Vlaamse Voetbalbond organiseert

De Koninklijke Vlaamse Voetbalbond organiseert De Koninklijke Vlaamse Voetbalbond organiseert J E U G D Z A A L V O E T B A L T O R N O O I 2016 Dinsdag 27 en woensdag 28 december 2016 09.00 tot 16.30 uur Sporthal Wilrijkse Pleinen PRAKTISCHE ORGANISATIE

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

Uitnodiging infoavond

Uitnodiging infoavond Uitnodiging infoavond uw kenmerk ons kenmerk datum aantal bijlagen 20632A infoavond juni 2015 3 + folder contactpersoon tel. e-mail Rik Spanhove 03 450 45 45 contact@aquafin.be Werken in Sint-Kruis-Winkel:

Nadere informatie

Lijn Labyrint reglement van de Lage Landen

Lijn Labyrint reglement van de Lage Landen Lijn Labyrint reglement van de Lage Landen Inhoud Inhoud... 1 Doel van de wedstrijd... 1 Het Labyrint... 1 Algemeen... 1 Materiaal en toleranties... 2 De opgave... 2 De Robot... 3 De wedstrijd... 3 Algemeen...

Nadere informatie

VERSLAG VERKEERSCOMMISSIE op maandag 22 juni 2015 (19u30) in het Cultuurhuis (Krekenlandgalerij)

VERSLAG VERKEERSCOMMISSIE op maandag 22 juni 2015 (19u30) in het Cultuurhuis (Krekenlandgalerij) GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Arrondissement GENT Tel. : 09/ 345.01.35 VERSLAG VERKEERSCOMMISSIE op maandag 22 juni 2015 (19u30) in het Cultuurhuis (Krekenlandgalerij)

Nadere informatie

Bürger, Baumeister & Co Abacusspiele, 2009 Michael SCHACHT 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten

Bürger, Baumeister & Co Abacusspiele, 2009 Michael SCHACHT 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten Bürger, Baumeister & Co Abacusspiele, 2009 Michael SCHACHT 2-4 spelers vanaf 8 jaar ± 90 minuten Inleiding Nadat de grote Europese steden eindelijk hun vestingswallen hadden gesloopt, leidde dit in het

Nadere informatie

Wat is een indicatorleerling?

Wat is een indicatorleerling? INSCHRIJVINGEN IN HET EERSTE JAAR VAN HET SINT-ROMBOUTSCOLLEGE (schooljaar 2014 2015) Sinds vorig schooljaar legt de overheid de scholen op om een evenwichtige sociale mix na te streven in hun leerlingenpopulatie.

Nadere informatie

GEBRUIK VIERSCHAAR. Petra Mussche

GEBRUIK VIERSCHAAR. Petra Mussche GEBRUIK VIERSCHAAR Petra Mussche Laatst aangepast: 1 maart 2012 HET GEBOUW 2 Historisch monument De Vierschaar is eigendom van de Kerkraad Sint-Catharina. Het is een historisch beschermd monument dat een

Nadere informatie

ESLC-toetssysteem Richtlijnen voor de leerlingen [BV] Versie voorstudie

ESLC-toetssysteem Richtlijnen voor de leerlingen [BV] Versie voorstudie ESLC-toetssysteem Richtlijnen voor de leerlingen [BV] Versie voorstudie Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 DE TOETS AFLEGGEN... 3 2.1 Aanmelden... 3 2.2 Het geluid testen voor de luistertoets... 5 2.3 Een toets

Nadere informatie