Visie Amersfoort By Night festival (werktitel) Voorwoord. Introductie. In Waar, wanneer en voor wie is Amersfoort by Night?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie Amersfoort By Night festival (werktitel) Voorwoord. Introductie. In 2019... 1. Waar, wanneer en voor wie is Amersfoort by Night?"

Transcriptie

1 Visie Amersfoort By Night festival (werktitel) Voorwoord De nacht. De donkere uren, het meest mysterieuze en spannende deel van de dagelijkse 24 uur. Het domein van fantasie, gebeurtenissen op de rand van het toelaatbare. Of er net overheen. Ook de graadmeter voor een levendige stad. Is er in een week geen bijzondere activiteit in de nacht, dan stel je weinig voor. De donkere uren van de dag zijn het domein voor jongeren, kunstenaars, dromers en mensen die leven en denken buiten de gebaande paden. De nacht van Amersfoort krijgt steeds meer de ruimte. Leeft en ademt, maar nog niet overtuigd. Twee keer per jaar gebeurt er iets met de tijd in de nacht. De overgangen naar wintertijd en zomertijd spreken altijd tot de verbeelding. Tijd verdwijnt of komt erbij. Deze uren moeten Amersfoort eigen worden en twee keer per jaar van zonsondergang tot zonsopgang voor de jongeren, kunstenaars, dromers en vrijdenkers zijn. En heel Nederland zal het weten. Introductie In deze visie worden alle aspecten van het festival met de werktitel Amersfoort by Night (AbN) omschreven. Het is een visie voor de langere termijn. We hebben beschreven hoe wij per aspect het festival zien over 5 jaar. Het gaat hier dus om een geschetste ideale situatie, zoals het festival er in onze ogen in 2019 uitziet. In Waar, wanneer en voor wie is Amersfoort by Night? 1.1 Doel en middel Een bezoeker koopt vooraf voor Amersfoort by Night een passepartout en maakt zich klaar voor een meerdaags multidisciplinair festival. Deze 3 daagse van 033 loopt van vrijdagmiddag 12 uur tot zondagnacht laat. In de beleving van een 20 tot 40 jarige bewoner van de Randstad is Amersfoort een saaie (negatieve perceptie) of onbekende (positieve geval) stad. We willen hen laten zien hoe leuk Amersfoort is en wat er hier allemaal kan en gebeurt. En zo de buitenlui` een nieuw en eigentijds beeld van Amersfoort meegeven. Niet alleen omdat we graag woningen verkopen aan de jonge hoogopgeleiden, maar ook omdat de in Amersfoort gevestigde bedrijven vragen om hoogopgeleide medewerkers. Ook jongeren van Amersfoort vinden dat er weinig te beleven is. Waarom is onze stad niet wat aantrekkelijker? En dan is er nog de grote groep jongeren die hier zijn opgegroeid, maar vaak voor een studie zijn vertrokken en daar zijn blijven hangen of nog studeren. Zij kijken ongetwijfeld met warme gevoelens terug op hun jeugd, maar of ze ook weten wat er nu allemaal in Amersfoort gebeurt en hoe de stad er nu uitziet? Tijd om ze terug te halen en hen ook de ambassadeurs van de toekomst te maken!

2 Een paar streefcijfers Hoeveel mensen bezoeken over 5 jaar AbN? mensen per 24 uur Wat is dan de verhouding van woonplaats van de bezoekers? Uit de regio 033 / niet regio 033: 40 / 60 % Wat is dan de meest vertegenwoordigde leeftijdcategorie van de bezoekers? Leeftijd 20 t/m 40 jaar: 80% De eigenaar van het passepartout weet dat dat wat er te doen, te zien, te horen is op Amersfoort by Night bijzonder is. Het is talent, dat op doorbreken staat, inspirerend is of is dat niveau al lang ontstegen maar je ziet hem of haar nauwelijks. 1.2 Locatie Van oorsprong is het centrum van Amersfoort ook het hart van de plaatselijke festivals. Maar inmiddels is gebleken dat een festival dat is begonnen in het centrum, moeilijk de sprong over 'het spoor' maakt. Ook is het moeilijk om in het centrum een locatie te vinden met een capaciteit voor meer dan 300 mensen. Verder maken de steegjes en bijvoorbeeld geparkeerde fietsen, extra veiligheidsmaatregelen nodig die je liever niet doorvoert. Daarom, en omdat het hier ook gaat om een jongere nieuwe doelgroep, kijken we naar andere locaties. Het Oliemolenkwartier en het Eemplein zijn prima festivallocaties met hun eigen sfeer en mogelijkheden. En misschien naar 2019 ook uit te breiden met de Wagenwerkplaats. Belangrijkste redenen: het is een gebied voor een nieuwe generatie, er zijn een paar belangrijke faciliteiten aanwezig. Heel dichtbij is het station, waar vanaf eind 2013 ook een nachttrein stopt. We kiezen ook voor concentratie. De binnenstad erbij betrekken, zorgt voor verdeeldheid en leegte (onderweg). Het festival begint in in zijn eerste editie in het Oliemolenkwartier en rondom het Eemplein. In de toekomst groeit het festival uit tot aan de Wagenwerkplaats. In 2019 wordt het eerste lustrum gevierd met een groot nachtelijk feest in de Rijtuigenloods. Daarbij is er een optie om, in de verwachting dat er altijd wel panden leeg zullen staan, later ook leegstaande kantoorpanden rondom het stationsgebied te gebruiken. 1.3 Tijdvak AbN moet een claim leggen op de start / onderdeel van de jaarlijkse campagne Amersfoort Wintertijd / Zomertijd. Dit moment is marketingtechnisch goed te gebruiken omdat iedereen altijd op de hoogte is wanneer dit is. Daarnaast is er dan op de festivalkalender, waarmee geconcurreerd moet worden vaak minder te doen. Het thema `Tijd` kan op meerdere manieren terugkomen in het festival. In de naam of het motto, in logo/beeldmerk, in activiteiten.

3 Het is financieel en qua doelgroep niet haalbaar of wenselijk om het festival vanaf begin af aan, net als het ingaan van wintertijd en zomertijd, ook twee keer per jaar te organiseren. Dat is wel een optie op de langere termijn. De overgang van zomertijd naar wintertijd geeft een extra uur, de klok wordt immers een uur achteruit gezet, en dat zou een reden kunnen zijn het festival bij die overgang te laten plaatsvinden. Je hebt dan echt de tijd voor Amersfoort. Ook valt er veel te zeggen om het festival juist eind maart te programmeren. Iedereen ontwaakt uit de winterslaap en in Amersfoort vier je het begin van een nieuw festivalseizoen en van de lente. Iedereen heeft er weer zin in en zin in Amersfoort is dan een gewenste uitspraak. De eerste editie zou dan moeten plaatsvinden in maart Dit betekent een goede voorbereidingstijd. Ook ligt de druk op de organisatoren dan meer in de winter en niet in de lastige zomermaanden. Bij de eerste editie duurt het festival twee dagen: van vrijdagmiddag 12 uur tot en met zaterdagnacht. 1.4 Doelgroep Vanaf de start van het festival richten we ons op primair op de doelgroep hoger opgeleiden in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Mensen uit de Randstad en de regio, die aan het begin of midden in hun professionele carrière zitten. Binnen die grote groep onderscheiden we twee belangrijke doelgroepen voor de programmering en dus voor pr & publiciteit: De moderne versie van de Young Urban Professional. Veel mensen die in de regio Amersfoort werken, wonen er meestal niet. Ze wonen veelal nog in of rond de stad waar ze studeerden. Ze werken bijvoorbeeld bij Arcadis, RoyalHaskoningDHV, Twijnstra Guddde, VODW of BMC. In het weekend hebben ze tijd over om hun geld uit te geven, want ze zijn met een carrière bezig maar vaak nog niet met een gezin. Ze zijn vaak wat braaf met uitgaan etc. en kijken graag De Wereld Draait Door en De Beste Singer/Songwriter van Nederland op tv. Het is een doelgroep die voor het kopen van een huis vaak kijkt naar Bussum, Haarlem, Amstelveen. We laten hen zien dat Amersfoort beter én leuker wonen en leven is. De zogenaamde onthechte Amersfoorter. Geboren keientrekkers die na hun studie niet meer terugkeerden naar Amersfoort. Zij hebben inmiddels een wat verouderd beeld van de stad en haar inwoners. Toch zit er ook nog genoeg trots voor de stad in hen. Vaak hebben zij ook een goede baan, sommigen zijn al gesetteld. In potentie zijn het ambassadeurs van Amersfoort. Dergelijke mensen zijn te bereiken via bijvoorbeeld Schoolbank.nl etc. Of via vrienden en familie die nog in de regio Amersfoort wonen. 2. Opzet en programmering De vluchtigheid van de waan van de dag en deze koppelen aan de lange termijn is een van de uitdagingen. Want onze doelgroep is veel bezig met social media. Elke dag komen er op de social media veel linkjes voorbij naar mooie verhalen, fotoreportages, video s, nieuwe meningen, vindingen en ideeën. Door de vluchtigheid van de dag en van social media vergeet je

4 snel weer wat er voorbij kwam. Vaak heb je weinig tijd om er bij stil te staan. Het idee is om de trends en opinies van het voorgaande half jaar die op o.a. Instagram, Tumbler, Facebook, Twitter en LinkedIN voorbij kwamen het afgelopen half jaar in de programmering terug te laten komen. Per dag wordt een inhoudelijk verdeling opgesteld in de programmering. Die loopt volgens het stramien 14u tot 20u / 20u tot 02u / 02u tot 06u / 08u tot 14u. Per blok wordt er anders geprogrammeerd en wordt een ander deel van de doelgroep in het algemeen of juist bijzonder aangesproken. Zo is er overdag meer ruimte voor markt, wetenschap en sprekers. In de late uurtjes is er meer film / video, live muziek en dj s. 2.1 Programmering Het multidisciplinaire festival bevat de volgende onderdelen: Muziek Zowel live muziek als door dj s. Een programmering met nieuwe en veelbelovende acts die op het punt staan op doorbreken. Zou IAMTHECITY niet geïntegreerd moeten worden? Of kan IAMTHECITY niet ook een maart editie draaien? De Kelder, Loods Thijs en Marisja, Eemplein Kunst In allerlei vormen van schilderijen tot installaties. Samenwerking met is hierbij goed mogelijk. Zij hebben nu twee edities georganiseerd in oktober 2012 en 2013 in het Oliemolenkwartier. En welke rol kan KAdE spelen? Daarnaast is misschien een passende reanimatie van De Museumnacht mogelijk. Langs de Eem, Eemplein, Eemhuis (KAdE) Video / film Speelfilms, videoclips, experimentele video s etc. Mogelijk zelfs een live concert bekijken vanuit de Pathé bioscoop? Pathé Sprekers Niet in de stijl van TEDx en Pecha Kucha, maar in de Nieuwe Amersfoortse Stijl. Niet alleen zenden, maar vooral delen en (ver)binden. Maar in ieder geval een plek voor mensen met mooie ervaringen, inspirerende ideeën en fictieve verhalen. Ideaal voor de vrijdagmiddag, waarbij de yuppen vanuit de grote adviesbedrijven in Amersfoort zowel bezoeker als sommigen ook spreker zijn. Mede mogelijk gemaakt door... inderdaad die bedrijven en de creatieve sector uit de stad. Een link met Permanent Beta is natuurlijk ook snel gelegd. Markt Een markt met zelfgemaakte en tweedehands spullen. Maar ook met stands met nieuwe vindingen, techniek en wetenschap. Bijvoorbeeld met de Doodle 3D printer van Rick Companje van het Amersfoortse FabLab. Eemplein of langs de Eem PopUp Bekendere merken presenteren nieuwe producten of ontwerpen in popupstores of conceptstores. Of ze richten een designer outlet in. Maar waarom ook niet de PopUp yogatent of de PopUp fotostudio. Neem bezit van de stad, in dit gebied is het Vrijstaat Amersfoort... 3D projecties / mapping Een wedstrijd voor het mooist mappen op een kenmerkend pand in Amersfoort kan vast onderdeel worden van het festival. Natuurlijk binnen het festivalgebied. Denk aan Eemhuis, stationsgebied zuidzijde of het woongebouw fourty5high.

5 Theater Stand up comedy, kleinkunst, korte voorstellingen en andere theatrale optredens. De Flint en De Lieve Vrouw zijn ook op zoek naar die jongeren doelgroep. Kunnen zij alvast een preview voor het nieuwe seizoen programmeren? Is dit AMSUP in een nieuwe vorm? En wie weet willen we zelfs enkele andere festivals wel een preview laten tonen.. wel een echt spannende natuurlijk Slapen Slaapboten in de Eemhaven, arrangementen met hotels in de omgeving (NH hotels, Mercure, Lange Jan, De Gaaper etc.). Ook een tijdelijke stadscamping achter de HU op terrein Nieuwe Stad is een optie. Slaapzakken mee! Vergunningen Het verruimen van de mogelijkheden in de stad op het gebied van vergunningen voor openingstijden, iets organiseren op vreemde plekken en publieksstromen moet tot het maximum worden opgerekt. Met unanieme steun van de gemeente is dit een goedkope bijdrage aan het festival en voor onze regio een unique selling point.. Zo hebben wettelijk kerken en bioscopen al 24 uursvergunningen, maar het zou geweldig zijn, en een mooie publiciteitsstunt als de de gemeente iets doet met 24 uurs vergunningen. De markt en de popup/conceptstores mogen tot diep in de nacht doorgaan, camping De Nieuwe Stad is geen probleem om maar een paar voorbeelden te noemen. Het idee van Amersfoort Vrijstaat, waar voor de duur van het festival alles / meer kan dan normaal, moet dit versterken. Als dat geen media aandacht gaat opleveren... weg is het saaie, onbekende imago van Amersfoort! 3. Thematiek en naamgeving Het thema tijd komt in ieder geval elke editie terug. Want op het uur dat de klok achteruit (vooruit) gaat moet er iets speciaals gebeuren op het festival. Iets uitzonderlijks en opvallends, zodat het terug of vooruit zetten van de klok echt aan Amersfoort gekoppeld gaat worden. Hier hoort van alles bij (ook qua kleding/kleur). Elke editie programmeren rond een sterk sub thema (naast of gerelateerd aan het thema tijd ) helpt de herkenbaarheid van het festival én haar bezoekers. We willen bezoekers stimuleren om zich naar het thema te kleden, dit versterkt de onderlinge band van de bezoekers en zo maken zij zelf ook reclame voor het festival.

6 De connectie met de tijd kunnen we maken in de naam (zie ook het onderdeel Naam, verderop) maar ook door een visuele connectie met de Lieve Vrouwetoren te maken. Dit kan door twee laserstralen vanaf bovenste punt van de Lieve Vrouwetoren gedurende de avonduren van het festival van de toren naar locaties te laten stralen. Vergelijkbaar bijna met het boze oog van Sauron in de donkere toren van Mordor uit de Lord Of The Rings films die zijn blik richt op de plek waar de ring is. (Foto: licht/lasershow bij opening van The Shard, hoogste gebouw van Europa, in het hart van Londen.) Een lijst met suggesties voor de naam van het festival. Er is een voorkeur voor een Nederlandstalige naam. 24mersfoort Vrijstaat Amersfoort Nachtsafari Amersfoort Timelapse Freeze Getijde Het tijdspad Alle Tijd Alle Tijden Hier en Nu Tijdelijk Klok Amersfoort, van alle tijden 4. Organisatie Dit festival vraagt om een bestuur van 5 mensen en mogelijk enkele adviseurs (ad hoc). Een bestuur dienend aan het succes, een nabij en inspirerend klankbord voor de werkers, bewakers van de visie en de subsidie, netwerkend in stad en regio voor sponsoring. Het betekent het oprichten van een stichting, opstellen van statuten en het officieel aanvragen van subsidie bij de gemeente Amersfoort. Informeel bestaat een toezegging, op basis van de visie van december 2013/januari 2014, voor een incidentele subsidie van circa Vervolgens is het zaak om aanspraak te maken op de pot voor de 4 jarige subsidies in Amersfoort. Verschillende mensen zijn gepolst om zitting te nemen in het bestuur en bovenstaande rol te vervullen. Mensen die bekend zijn met de doelgroep, een bijdrage willen leveren aan Amersfoort en de passie en energie hebben om zich hiervoor in te zetten. Maar... wie zijn de kartrekkers. De echter werkers. Is dit ook hun passie. Krijgen ze er buikpijn van als dit plan de prullenbak in dreigt te gaan. Geloven zij in dit concept en zetten ze de schouders eronder?

7 4.1. Organisatiestructuur Er is veel energie in de stad aanwezig en er zijn veel kleine initiatieven. Initiatieven die onderdeel zouden kunnen zijn van Amersfoort by night. Het betekent uitzoeken wat past en of partijen willen aanhaken. Amersfoort by night betrekt partijen als De Kelder, Kunsthal KAdE, De Flint, Het Klassiek, Kultlab, FC Amersfoort, Per Expressie, Spullenmannen / De War, Theater De Lieve Vrouw, Pathe en De Nieuwe Stad. Maar wie loopt het vuur uit de sloffen?. Hoe ga je een festival als dit van de grond trekken en organiseren? Door het niet te ingewikkeld te maken, maar simpel te houden en de juiste mensen de lead te geven. Bestuur en Projectorganisatie onderhouden korte lijnen, hebben vertrouwen in elkaar. Onderling wordt kennis en creativiteit uitgewisseld. Feitelijk zijn bestuur en projectorganisatie gezamenlijk het creatief team. Bestuur en projectorganisatie Bestuur De leden van het stichtingsbestuur zijn uiteindelijk eindverantwoordelijk voor het festival. Zij bewaken het concept en de financiën. Zij zijn een toezichthoudend, inspirerend bestuur en klankbord. Zij zijn niet zelf organiserend. Zij zijn opdrachtgever van de projectorganisatie. Het bestuur is verantwoordelijk voor het verwerven van subsidies. Projectorganisatie Via werving wordt door het stichtingsbestuur een organisatie (liefst uit eigen stad) gekozen die in opdracht tegen betaling voor het stichtingsbestuur de productionele uitvoer op zich neemt. Hieronder vallen in ieder geval: Marketing, mediapartners, pr en sponsoring Vergunningen en veiligheid Algemene horeca Algemene inkoop Techniek Signing Vrijwilligers Partners per discipline/component Een partner voert idealiter de leiding over de hele organisatie inclusief begroting rond deze discipline/component. Hij draagt ook het risico voor deze begroting. Voorwaarde voor deelname is toetsing van alles wat ze doen aan de visie van het festival, overleg en afstemming met het Creatief team (zijnde (een deel van) bestuur en projectorganisatie) en het voornemen en belofte dat iedereen boven zijn ambitieniveau wil uitstijgen met zijn aandeel. De spelers bij Kunst zijn waarschijnlijk KAdE en Kaalstaart. Beide bijten elkaar niet en kunnen los van elkaar programmeren. Robbert Roos, curator van KAdE maakt natuurlijk geen speciale expositie voor dit weekend, maar kan wel speciale activiteiten organiseren in dit weekend. Gericht op deze doelgroep. En natuurlijk s avonds open te zijn. Het is belangrijk voor KAdE om deze doelgroep te bereiken en het past al in de opdracht voor de kunsthal. De extra kosten voor KAdE zullen dus meevallen. Kaalstaart heeft

8 bewezen zelf een mooi event neer te kunnen zetten. Zowel KAdE als Kaalstaart regelen en financieren dus hun eigen event onder de paraplu van Amersfoort by Night. 4.2 Meewerkende organisaties/partners Welke organisaties uit de regio Amersfoort die de kennis, ervaring en netwerk hebben in de diverse disciplines kunnen als partner mede uitvoering geven aan het festival? De rol en verantwoordelijkheid verschilt per gekozen organisatiemodel, we geven hier alleen de aanwezige deskundigheid en kennis aan. Muziek De Kelder, Het Klassiek, Kultlab, Per Expressie, FC Amersfoort etc. Beeldende Kunst St. Kunst in Amersfoort Kaalstaart festival Martin Honings Atelier het Werktuig Robbert Roos / KAdE De War / Harmen en Diana / Spullenmannen Video / film E ville villestudios.nl Theater De Lieve Vrouw Wilko Schuringa Bioscoop Pathé laat klassieke stukken en concerten die wereldwijd (werden) gehouden zien. In het festivalweekend kunnen zij een live concert aan andere kant van de wereld laten zien. Dat is dan hier in de nacht. Sprekers Peter Ros van die samen met met Martijn Aslander het inspiratie evenement Permanent Beta organiseert. Pecha Kucha 033 (zij laten vaak jonge mensen aan het woord) amersfoort.nl Goede inspirators en mensen met ideeën van grote bedrijven uit regio. We denken ook aan mensen die niet alleen antwoorden hebben, maar ook vragen stellen als bijv. Bas Haring. Markt Kringloop / recycling / vintage / kunst / meubels / fietsen / lokaal bier / bioburgers Jip Piet Elsemarijn Bruijs Moderne Hippies Markt van Amsterdam Roest en

9 Winkels Ernst van Heavens Playground of eigenaar Bob Rijnders van de BOB store in Hoogland. De nieuwe Van Gils conceptstores zijn aanrader. 3D projecties / Mapping Voorbeelden van 3D mapping / videokunst: 3D mapping en vuurwerkshow Mapping festival 2012 in Geneve Amon Tobin met Isam 2.0 live afq Theater Programmeur Theater de Lieve Vrouw, Ingrid Melman (voor aanstormend talent) of een speciale editie van De Staat van de Stad (Patrick Nederkoorn) Op amateurniveau doet cafe Fiji elke maand standup comedy De Lammerentoer van de Koningstheater academie uit Den Bosch (toernee van net afgestudeerden kleinkunst). En wie weet is er ook een kleine Parade op het Eemplein te maken. Met bijvoorbeeld de zweefmolen en een paar theatertenten (Mobile Arts/Terts Brinkhof) 5. Financiën In deze wereld en deze tijd zijn inkomsten genereren een lastig verhaal voor festivals en culturele evenementen. Sponsoring en subsidie is nodig voor de kosten die de projectorganisatie maakt. Een deel van de omzet van eten en drinken moet naar de organisatie gaan. Via pacht worden plaatsen voor de markt uitgegeven. Crowdfunding is voor beperkte bedragen een optie. Vraag is wel, wat krijg je voor je donatie terug? Maar dat is nog lang niet genoeg. Het is dan ook voor AbN slim om vooraf te weten welke keuzes er gemaakt moeten worden. En bovendien we kunnen bij de eerste editie beter 3 of 4 disciplines heel goed doen, dan alles een beetje. Het festival mag groeien en kan dus ieder jaar groter en uitgebreider worden. Componenten en partners sluiten aan. Muziek De activiteiten van muziek kunnen zichzelf terugverdienen, maar muziek kan ook aan andere disciplines gekoppeld worden. Evt. zelfs fee naar organisaties die samen met muziek iets opzetten. Markt en winkels Deelnemende handelaren en ondernemers moeten op termijn bijdragen voor hun plek op het festival.

10 Kunst Dit ligt aan de mogelijkheden die KAdE ziet om binnen hun eigen begroting en programmering iets extra s te doen. Als AbN nieuwe doelgroepen kan genereren en garanderen, dan moet men daar de schouders onder willen zetten. Mogelijk zijn daar zelfs bepaalde fondsen door hen aan te spreken. Film/video De post baten is nog niet uitgedacht bij dit onderdeel. We denken aan twee opties: of losse kaarten verkopen bij voorstellingen in eerste deel van de dag. Of je doet het later op de dag in de programmering waarbij in en uitlopen mogelijk is. 3D projecties / Mapping Met name het specialisme en de benodigde projectoren maken dit onderdeel duur. Hier zal geld bij moeten. Het is dan ook een ambitie voor de toekomst, tenzij hiervoor natuurlijk een bedrijf als sponsor gevonden kan worden. Sprekers Idee is om via sponsoring door Amersfoortse bedrijven te zorgen dat een gedeelte, tot de helft, van het aantal beschikbare kaarten wordt bekostigd. Deze doen ze kado of ze zetten er hun eigen jonge medewerkers.. Regionale bedrijven van omvang hebben vaak ook eigen talent die een tijdslot als spreker kunnen vullen. Op deze wijze zal dit onderdeel kostendekkend moeten zijn. Sponsorende grote bedrijven willen graag een spreker kopen en daar kaarten bij krijgen. Eten en drinken Alle deelnemende horeca partijen dragen van hun omzet een percentage af aan de organisatie. Slapen Dit onderdeel moet zichzelf kunnen bedruipen. Deze visie kwam tot stand dankzij de medewerking van: Anne Arendsen Matti Austen Mirjam Barendregt Pim van den Berg Jan Henk Bouman Terts Brinkhoff Joyce de la Croix Hanjo Esselman Jarno van der Duim Joël Gibbs Brugt Groenevelt Walrick Halewijn Kees Heerkens Raymond van den Hoek Gideon Hofland Tim Hogenboom Jarl Hordijk Sandra Hovens Loesje Houtkoop Jan Krediet AnneMarijn Meijer Paul Niezen Douwe Offringa Frans Oostendorp Dennis Sille Paul Steenkist Siep Stronks Sijmen Stronks

11 Fokkemijn Verwers Waldo Volmer Bülent Yokus Allemaal hartelijk dank voor jullie hulp!

Samen bouwen aan cultuur. Handreiking voor een Cultuur Platform.

Samen bouwen aan cultuur. Handreiking voor een Cultuur Platform. Samen bouwen aan cultuur. Handreiking voor een Cultuur Platform. 1 2 Voorwoord De provincie Utrecht bruist van kunst en cultuur. Dit gevarieerde en bloeiende klimaat bestaat dankzij de verenigingen, vrijwilligers

Nadere informatie

Podium t Beest. Beestenmarkt 3. 4461 CS Goes. Telefoon: 0113-228142. Website: www.tbeest.nl

Podium t Beest. Beestenmarkt 3. 4461 CS Goes. Telefoon: 0113-228142. Website: www.tbeest.nl 1 Podium t Beest Beestenmarkt 3 4461 CS Goes Telefoon: 0113-228142 Website: www.tbeest.nl 2 LEESWIJZER 1. SAMENVATTING 2. INLEIDING 2.1. Fusie 2.2. Nieuwe start 3. ACHTERGRONDEN 3.1. Publiek poppodia 3.2.

Nadere informatie

Toolkit Kracht door verbinding

Toolkit Kracht door verbinding toolkit Toolkit Kracht door verbinding Colofon Uitgever: Tekst: Aberrahim Kajouane, Pleun van den Dool, Bouchra Banhammou en Trix van der Kamp Datum uitgave: oktober, 2013 Bezoekadres: Nieuwe Gouwe Westzijde

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Nieuwe koers van De Blauwe Schuit. Inleiding Van visie naar beleid

Nieuwe koers van De Blauwe Schuit. Inleiding Van visie naar beleid Nieuwe koers van De Blauwe Schuit Inleiding Van visie naar beleid Van visie naar de plannen voor volgend jaar, van heel algemeen naar concreet. Zo is de opbouw van deze notitie. Het eerste deel bevat een

Nadere informatie

bedrijfsplan Inhoudsopgave

bedrijfsplan Inhoudsopgave Bedrijfsplan December 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Achtergrond: een historisch landhuis in een groene en diverse omgeving... 5 1.1 Het landhuis... 5 1.1.1 Geschiedenis... 5 1.1.2 Ligging... 5 1.1.3

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

Speelgoedbank. Amsterdam. Beleidsplan 2015

Speelgoedbank. Amsterdam. Beleidsplan 2015 Speelgoedbank Amsterdam Beleidsplan 2015 Nu Chaira leuk speelgoed heeft neemt ze gelukkig veel vaker een vriendinnetje mee naar huis.. Dani kreeg voor zijn verjaardag veel speelgoed dubbel, nu kunnen we

Nadere informatie

BROODNODIG. Het ondernemingsplan

BROODNODIG. Het ondernemingsplan Broodnodig, studenten kunnen niet zonder! Broodnodig wordt dé nieuwe plek voor studenten die met een heerlijk en goedkoop broodje even willen ontsnappen aan school. BROODNODIG Het ondernemingsplan Amy

Nadere informatie

Een succesvol project in 10 stappen. Checklist voor vrijwilligers

Een succesvol project in 10 stappen. Checklist voor vrijwilligers Een succesvol project in 10 stappen Checklist voor vrijwilligers Inhoud Waarom deze checklist? 3 Stap 1: Onderzoek of het project haalbaar is 5 Stap 2: Bepaal het doel 7 Stap 3: Bepaal de doelgroep 8 Stap

Nadere informatie

Marketingplan. Diligentia

Marketingplan. Diligentia Hogeschool Rotterdam Communicatie: Digitale media Project kwartaal 3 31-03-2010 2009-2010 Marketingplan Diligentia Je tweede thuis in Den Haag Hogeschool Rotterdam: Auteurs: Freek Houweling Marco Kelly

Nadere informatie

Draaiboek Erfgoed en MaS Maatschappelijke stages Draaiboek. in de erfgoedsector. Maatschappelijke stages

Draaiboek Erfgoed en MaS Maatschappelijke stages Draaiboek. in de erfgoedsector. Maatschappelijke stages Draaiboek Erfgoed en MaS Maatschappelijke stages Draaiboek in de erfgoedsector Maatschappelijke stages voor stagebieders in de erfgoedsector versie januari 2012 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

Nadere informatie

Onderzoek naar tijdelijke ontwikkelingen en verdienmodellen in Nederland

Onderzoek naar tijdelijke ontwikkelingen en verdienmodellen in Nederland Onderzoek naar tijdelijke ontwikkelingen en verdienmodellen in Nederland 1 Onderzoek naar tijdelijke ontwikkelingen en verdienmodellen in Nederland 19 september 2014 2 redactie Jutta Hinterleitner Roald

Nadere informatie

Die afwisseling is fantastisch

Die afwisseling is fantastisch Die afwisseling is fantastisch Interviews met inwoners over wonen en werken en de toekomst van Noord-Groningen Onderdeel van het project Bedreigd Bestaan Bedreigd Bestaan Die afwisseling is fantastisch!

Nadere informatie

Routeboek XL 5 BEHOUDEN 2 BINNENHALEN 6 BEËINDIGEN 3 BEGELEIDEN 4 BELONEN. Vinden & binden van vrijwilligers BEZINNEN

Routeboek XL 5 BEHOUDEN 2 BINNENHALEN 6 BEËINDIGEN 3 BEGELEIDEN 4 BELONEN. Vinden & binden van vrijwilligers BEZINNEN Vinden & binden van vrijwilligers Routeboek XL Het vinden en binden van vrijwilligers staat bij veel verenigingen en clubs boven aan de agenda. Zonder voldoende mensen om alle activiteiten uit te voeren

Nadere informatie

Werkdocument voor het Jeugdcircus

Werkdocument voor het Jeugdcircus Werkdocument voor het Jeugdcircus Inhoudsopgave 8 9 H1-1 H1-1 H1-3 H1-3 H1-4 H1-4 H1-5 H1-5 H1-5 H1-5 H1-5 H1-6 H1-6 H1-7 H1-7 H1-8 H1-8 H1-8 H1-9 H1-9 H1-9 H1-9 H1-9 H1-10 H1-10 H1-11 H1-12 H1-12 H1-12

Nadere informatie

Gemeente Waterland 19 oktober 2014 T.a.v. College van B&W en Fractievoorzitters Postbus 1000 1140 BA Monnickendam

Gemeente Waterland 19 oktober 2014 T.a.v. College van B&W en Fractievoorzitters Postbus 1000 1140 BA Monnickendam Secretariaat N. Huurman-Zeeman De Pieterlanden 2 1156 DN Marken 0299-601273 E-mail : info@eilandraad.nl Website www.eilandraad.nl Rabobank NL14 RABO 0310759188 t.n.v. penningmeester Eilandraad Gemeente

Nadere informatie

Stadsgesprek De ondernemer als maatschappelijke (aan)winst

Stadsgesprek De ondernemer als maatschappelijke (aan)winst Stadsgesprek De ondernemer als maatschappelijke (aan)winst Campus Orleon 2015 Voorwoord In 2014 hebben vier onderzoekers van Campus Orleon het stadsgesprek De ondernemer als maatschappelijke (aan)winst

Nadere informatie

Handleiding voor de Studententeams

Handleiding voor de Studententeams Handleiding voor de Studententeams Training Actief in UNICEF voor studenten, december 2010 versie: januari 2011 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD p.4. HOOFDSTUK 1 Algemene informatie over UNICEF p.5. HOOFDSTUK 2

Nadere informatie

5D THEATERWERKPLAATS 2015

5D THEATERWERKPLAATS 2015 5D THEATERWERKPLAATS 2015 INHOUD 1 INLEIDING 3 2 ONTWIKKELING 5 3 DE 5D THEATERWERKPLAATS 7 4 FUNCTIES VAN DE 5D THEATERWERKPLAATS 8 5 PROJECTEN VAN 5D 10 6 LEERWERKPLEKKEN 15 7 CULTURELE ORGANISATIE EN

Nadere informatie

VMBO - HAVO. handleiding docenten LESPAKKET VOOR EEN CULTURELE MAATSCHAPPELIJKE STAGE / CKV

VMBO - HAVO. handleiding docenten LESPAKKET VOOR EEN CULTURELE MAATSCHAPPELIJKE STAGE / CKV VMBO - HAVO handleiding docenten LESPAKKET VOOR EEN CULTURELE MAATSCHAPPELIJKE STAGE / CKV Inhoudsopgave Projectinformatie Introductie Tips & achtergrondinformatie III IV VI OPDRACHTEN LEERLINGEN Informatie

Nadere informatie

Marketinganalyse Stichting Popwaarts

Marketinganalyse Stichting Popwaarts Marketinganalyse Stichting Popwaarts Olav Moes: Erwin de Boer: Joost de Locht: 2113673 2111452 2112868 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Het Ashridge missie-model.. 4 Narver & Slaters marktoriëntatiemodel 6

Nadere informatie

ZUTPHEN 2025. Praat mee!

ZUTPHEN 2025. Praat mee! ZUTPHEN 2025 Praat mee! In de periode september - november 2013 vonden verschillende gesprekken, debatten en ontmoetingen plaats in de stad. Het doel was om te inventariseren wat de Zutphense gemeenschap,

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

Frank Droste, Igor Grevers, Manda Gritter, Martin Rolsma, Mark van Rotterdam en Erwin Veneklaas Slots

Frank Droste, Igor Grevers, Manda Gritter, Martin Rolsma, Mark van Rotterdam en Erwin Veneklaas Slots 2. Inhoud 3. Voorwoord 4. Bezint eer ge begint 5. Heldere spelregels 6. Draagvlak en betrokkenheid! 7. Visie op samenwerking: koken met een ster 8. Streekproducten (1) 9. Streekproducten (2) 10. Aanwezigheid

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Mirjam van der Leer SHINE Houten De Slinger 2 3995 DE Houten www.shinehouten.nl Inhoudsopgave Missie en Visie Jaarwerkplan 2015: p. 3 p. 6 1. Doelstellingen en uitgangspunten

Nadere informatie

handleiding docenten

handleiding docenten HAVO - VWO handleiding docenten lespakket voor een culturele maatschappelijke stage / CKV Inhoudsopgave Projectinformatie 3 Introductie 4 Contactgegevens 6 Tips & achtergrondinformatie 7 OPDRACHTEN LEERLINGEN

Nadere informatie

beleidsplan 2009-2013 Altijd Applaus beleidsplan 2009-2013 1

beleidsplan 2009-2013 Altijd Applaus beleidsplan 2009-2013 1 beleidsplan 2009-2013 Altijd Applaus beleidsplan 2009-2013 1 Inhoud 1 Samenvatting 1 2 Inleiding 5 3 Doel en Missie 7 3.1 Missie en Mission Statement 7 3.2 Strategie en Doelstelling 7 3.3 Functies 7 3.3.1

Nadere informatie

WHITEPAPER CROWDFUNDING VOOR NON-PROFITS

WHITEPAPER CROWDFUNDING VOOR NON-PROFITS WHITEPAPER CROWDFUNDING VOOR NON-PROFITS 4 DECEMBER 2012 INHOUD 1. INLEIDING... 3 1.1 Crowdfunding is overal... 3 1.2 Opbouw whitepaper... 3 2. CROWDFUNDING IN PERSPECTIEF... 4 2.1 Wat is crowdfunding?...

Nadere informatie