Ethische aspecten van medisch geassisteerde voortplanting en het welzijn van het kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ethische aspecten van medisch geassisteerde voortplanting en het welzijn van het kind"

Transcriptie

1 Ethische aspecten van medisch geassisteerde voortplanting en het welzijn van het kind Guido Pennings Universiteit Gent Vereniging DAIMH, Amsterdam, 3 oktober 2014

2 Het welzijn van het kind Zeer moeilijk te meten factor. Grootste probleem hierbij: de deur staat wijd open voor vooroordelen. Wie beslist over de standaard? - persoonlijke (subjectieve?) standaard: de vrouw / het koppel beslist. - sluit aan bij het principe van respect voor reproductieve autonomie (bijv. timing van ouderschap; bijv. donoranonimiteit;...) - onpersoonlijke (objectieve?) standaard: de samenleving / derden (dokters, welzijnswerkers, rechters...) - focus op ouderlijke kenmerken.

3 Het welzijn van het kind Bij de focus op ouderlijke kenmerken bestaan er een groot aantal ernstige problemen bij de invulling: - waarom bepaalde kenmerken onderzoeken en andere niet? - waarom worden bepaalde kenmerken toegeschreven aan de ouders en niet aan de omgeving? Bijv. armoede. We kunnen twee types standaarden gebruiken: 1. vergelijkende standaard: een situatie is aanvaardbaar indien het beter is dan een andere situatie 2. absolute standaard: een situatie is aanvaardbaar als de standaard wordt gehaald.

4 1. Vergelijkende standaarden Significante verschillen in zelfvertrouwen en psychologisch welzijn tussen kinderen die opgroeien in lesbische gezinnen en hetero-koppels in het voordeel van de lesbische gezinnen. Besluit: heteroseksuele koppels mogen geen kind krijgen en geen toegang tot MAV. Als je dit besluit niet aanvaardt, moet je uitleggen waarom die conclusie wel zou volgen indien de lesbische gezinnen het slechter doen. Oplossing: het criterium van morele aanvaardbaarheid zou een redelijk gelukkig leven moeten zijn. Als het welzijn van het kind boven die drempel valt, maakt het niet uit of andere gezinstypen het beter doen.

5 2. Absolute standaarden De ouderlijke vaardigheden en kenmerken worden vaak aangeduid als oorzaak van het welzijn van het kind en tegelijk wordt het welzijn van het kind genomen om de ouderlijke vaardigheden in te schatten. - goed ouderschap - goed genoeg ouderschap: ouderschap waarbij er geen uithuisplaatsing plaatsvindt, er geen bemoeienis is van de Raad voor de kinderbescherming en er geen aanwijzingen zijn voor verwaarlozing en mishandeling. - problematisch ouderschap - tekortschietend ouderschap (De Vries et al., 2005)

6 Welzijnsbeïnvloedende factoren Waarom die focus op de leeftijd van de moeder, de seksuele oriëntatie van de ouders enz.? Voor lesbische families bijv. tonen alle studies aan dat er geen negatieve invloed is en toch blijven we dit studies herhalen. Dit terwijl andere factoren wel een aangetoond effect hebben op het welzijn van het kind. 1. Gezinsarmoede: kinderen die opgroeien in arme gezinnen hebben zijn er aanzienlijk slechter aan toe dan kinderen uit welgestelde gezinnen. Armoede is nauw verbonden met lagere opleiding, slechtere socioemotionele ontwikkeling en een hoger voorkomen van gedragsproblemen. Besluit: arme mensen zouden geen MAV mogen krijgen.

7 Welzijnsbeïnvloedende factoren 2. Misbruikt geweest zijn als kind tot 50% van de ouders die zelf misbruikt werden als kind misbruiken hun eigen kinderen (hoge kans op ernstige schade). Hoeveel fertiliteitscentra selecteren op dit criterium? Dit risico is vele malen hoger en ernstiger dan de risico s van kinderen in alternatieve gezinnen.

8 Extreme vereenvoudiging Om de complexiteit van de standaard te beheersen, gaat men over tot een extreme vereenvoudiging. - de ouder wordt vaak herleid tot één kenmerk (lesbisch, ouder, gehandicapt...) - de ouders worden vaak herleid tot de vrouw (duidelijk gender aspect). - het gezin wordt vaak herleid tot één kind - de situatie wordt bevroren in de tijd en toekomstige veranderingen worden genegeerd.

9 Onuitgesproken principes Het gebruik van standaarden voor welzijn van het kind en ouderlijke vaardigheden is onvermijdelijk gebaseerd op normatieve principes die zelden worden geëxpliciteerd. - visie op goed ouderschap. Hoeveel van de opvoeding van het kind moeten de ouders kunnen opnemen? - hoe zwaar weegt het recht op een kind? Is dit een wens die maatschappelijk ondersteund moet worden en zo ja, met hoeveel inspanning? - hoelang moeten de ouders hun ouderlijke rol opnemen (hoe oud moet het kind zijn voor het op eigen benen kan staan)?

10 Welzijn van het kind Algemene vertrekbasis: het welzijn van het kind is het belangrijkste criterium NEEN: het welzijn van het kind weegt even zwaar als het welzijn van andere betrokken personen. Het kind maakt deel uit van een gezin en een familie en het algemene geluk in het gezin en de familie zal mee het geluk van het kind bepalen. Het rechten-jargon: het kind heeft recht op X en Y. Deze taal isoleert het kind van het gezin en creëert een kunstmatige en mogelijk contraproductieve benadering.

11 Geheimhouding en donoridentificeerbaarheid Het gebruik van donorgameten (sperma en eicellen) is een perfecte illustratie van de problematiek omdat daarin het welzijn van het kind / de rechten van het kind centraal worden gesteld.

12 Terminologie Een toenemend aantal landen verbieden anonieme donatie en leggen identificeerbaarheid op (Nederland, UK, Zweden, Australië, ) Belangrijk onderscheid: - Geheimhouding vs openheid: het al dan niet vertellen van de donorafstamming aan het kind (tussen ouders en kind) - Anoniem vs gekend of identificeerbaar: het al dan niet vrijgeven van de identiteit (naam) van de donor aan de donorkinderen (tussen kind en donor) Identificeerbare donoren: anonieme donoren (voor ouders en kind) wiens naam kan worden vrijgegeven aan het kind op latere leeftijd (16-18 jaar).

13 Ethische overwegingen omtrent anonimiteit De voornaamste vraag is: Wie beslist wat er in het beste belang is van het kind? 1) De ouders (subjectieve standaard) 2) De overheid (eventueel d.m.v. wetgeving) (objectieve standaard) Normaal laten we de beslissing over het welzijn van het kind over aan de ouders tenzij er een duidelijk bewijs is van ernstige schade.

14 Genetizering van relaties De evolutie naar identificeerbaarheid is gebaseerd op 1 regel: ouders = genetische ouders waarheid = genetische waarheid identiteit = genetische identiteit De genetische band is primordiaal Donoridentificeerbaarheid wordt langs 2 wegen verdedigd: A) de deontologische positie: het kind wordt onrecht aangedaan wanneer het zijn genetische oorsprong niet kan kennen B) de consequentialistische positie: het kind wordt geschaad wanneer het zijn genetische oorsprong niet kan kennen

15 A. Deontologische positie Allerlei rechten en plichten worden voorgesteld op basis van verschillende godsdiensten, ideologieën en wereldbeelden. Verwijzing naar allerlei internationale verdragen maar in geen enkel verdrag staat dat een kind recht heeft op het kennen van zijn GENETISCHE ouders. UN Conventie van de Rechten van het Kind: Art Het belangrijkste probleem: er bestaat geen consensus over de wereldbeelden en bijgevolg ook niet over de rechten. Hoe gaan we met dit pluralisme om?

16 B. Consequentialistische positie Een goede daad/regel is een daad/regel die het welzijn (geluk, levenskwaliteit) maximaliseert rekening houdend met alle betrokken personen. Dit is een ingewikkelde berekening bij donoranonimiteit omdat het effect van donoranonimiteit afhankelijk is van - het al dan niet bewaren van het geheim - de houding van de ouders - de socio-culturele omgeving De effecten voor alle betrokken partijen moeten tegenover elkaar worden afgewogen. Er is geen geldige ethische reden waarom alleen de belangen van het kind in rekening moeten worden gebracht of waarom die zwaarder zouden wegen dan die van de anderen.

17 Identiteitsvorming Claim: het kind moet de naam van de donor kennen om een identiteit te kunnen vormen. Empirische studies: De donoridentiteit is noch voldoende, noch noodzakelijk voor de identiteitsontwikkeling van het kind. 1. Kinderen die niet weten dat ze van een donor afstammen, ontwikkelen zich normaal. 2. Kinderen die vroeg in het leven worden geïnformeerd over de donorafstamming en de naam van de donor niet kennen, ontwikkelen zich normaal. 3. Sommige personen die laat in het leven worden geïnformeerd over hun afstamming ontwikkelen psychologische problemen en willen hun donor kennen.

18 Wensen en behoeften Voornaamste motivatie: nieuwsgierigheid. Om nieuwsgierigheid als een behoefte te kunnen aanduiden, hebben we een theoretisch kader nodig dat echter niet wordt gegeven. Gevolg: iedere wens van donorkinderen wordt omgezet in een behoefte en iedere niet ingevulde behoefte wordt aangeduid als schade. WENS BEHOEFTE Er is een zeer groot gevaar dat men nu een behoefte creëert bij de kinderen die niet bestond.

19 Empirisch bewijs? niet-identificerende info identificeerbaarheid contacteerbaarheid levenslange interactie betekenisvolle relaties De hele evolutie is gebaseerd op de veronderstelde behoeften van het kind

20 Het kind in het gezin Belangrijke vraag: Waar zijn de andere partijen in dit verhaal? Door de belangen van het kind te laten doorwegen, worden die van de anderen genegeerd of geminimaliseerd. Door te focussen op de rechten van het kind wordt het kind geïsoleerd van het gezin en soms zelfs tegenover het gezin geplaatst.

21 De functie van geheimhouding en anonimiteit De geheimhouding en de anonimiteit hebben veel dimensies in een gezin. Dimensie: bescherming van de sociale ouder Marie (sociale moeder in een lesbische relatie) Daarom ben ik blij dat we snel akkoord waren om iemand anoniem te gebruiken. Omdat ik zei ik zou een stap achter staan. (...) stel, als de vader erbij komt, stel dat hij morgen belt en zegt: kijk, ik wil Bert (hun zoon) ontmoeten. Dan, ja, dan lig ik een stap achter. Dan is het de moeder en vader, de natuurlijke biologische moeder en vader, en ja, ik word opzij geduwd. Weet ge, dat is hoe ik het voel. Luk (sociale vader in een hetero-relatie) Ja, ik zou dat toch op een of andere manier trachten te verhinderen. Maar een keer dat hij [de donor] contact opneemt, dan is de schade eigenlijk al geleden. (...) Schrik, ja euh,... en hetzelfde verhaal van ja, ik word nu aanzien als de vader, uiteindelijk is dat voor mij ergens een bedreiging.

22 Welzijn van het kind Dimensie: afspraak tussen de partners Rebecca (moeder in hetero-relatie) Voor mijn man is het altijd heel delicaat geweest. Hij is uiteindelijk akkoord gegaan om donorsperma te gebruiken, en een keer die beslissing genomen hebben we er nooit meer over gepraat. En misschien ja, ik begin er niet over omdat ik weet dat het een moeilijk onderwerp is voor hem. Hoe zal het welzijn van het kind beïnvloed worden - indien de ouder zich geen echte ouder voelt? - indien de mogelijkheid van contact met de donor een terughoudendheid (er niet volledig voor gaan) introduceert bij de sociale ouder? - indien openheid een belofte breekt tussen de partners?

23 Identiteitsontwikkeling Het gebrek aan een theoretische fundering van de identiteitsclaim is cruciaal. Identiteitsontwikkeling heeft betrekking op 3 niveaus: A. Een intrapsychische component B. Relaties met de familie C. Relaties met de sociale wereld boven de familie (Grotevant et al., 2000) De discussie over gametendonatie is gefocust op de intrapsychische component.

24 Identiteitsontwikkeling B. De grotere familie De ouders mogen een bepaalde opvatting hebben over geheimhouding en anonimiteit maar de broers, grootouders etc. delen die opvattingen niet noodzakelijk. Welke identiteit zal een kind ontwikkelen wanneer het opgroeit in een familie die het niet erkent omdat het niet genetisch verwant is, die het niet erkent als familie, die het ziet als een bastaard? Hoe zal het kind ontvangen worden in gezinnen met laag opgeleide ouders, in overtuigde katholieke en Moslim families,?

25 Identiteitsontwikkeling C. De bredere samenleving Onze Westerse samenleving baseert familierelaties nog steeds in de eerste plaats, en soms zelfs exclusief, op genetische relaties. Dit dominante verhaal marginaliseert donorkinderen (het maakt hun identiteitsontwikkeling moeilijker door hun status) en benadrukt de nood om zijn genetische ouders te kennen.

26 Conclusies De objectieve invulling van het welzijn van het kind is onvermijdelijk gebaseerd op normatieve opvattingen (wat zijn goede ouders? wanneer is ouderschap verantwoord?) die zelden worden geëxpliciteerd en waarover vaak geen overeenstemming bestaat. Praten over rechten van personen dreigt deze personen te isoleren van hun sociale kader en plaatst hen tegenover de anderen. Een familie-ethiek is noodzakelijk een inclusieve ethiek waarbij interacties tussen partijen worden onderhandeld, waarin rechten en verantwoordelijkheden evolueren en beïnvloed worden door talloze moeilijk vooraf en van buitenaf te bepalen factoren.

Partnerschap en ouderschap in donorgezinnen. Elia Wyverkens Hanna Van Parys

Partnerschap en ouderschap in donorgezinnen. Elia Wyverkens Hanna Van Parys Partnerschap en ouderschap in donorgezinnen Elia Wyverkens Hanna Van Parys Korte voorstelling Elia Wyverkens Klinisch psycholoog-seksuoloog Verbonden als lector aan de opleiding toegepaste psychologie

Nadere informatie

Een ethische blik op de kinderwens

Een ethische blik op de kinderwens Een ethische blik op de kinderwens Veerle Provoost Symposium Kinderwens, Gent, oktober 2014 Ethiek en kinderwens Ethiek In het verleden heel wat misgelopen Om dat te voorkomen: ethische principes en regels

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

Het normatieve, het subjectieve en het objectieve.

Het normatieve, het subjectieve en het objectieve. Wat is een ethisch dilemma? Het normatieve, het subjectieve en het objectieve. Wat is een ethisch dilemma? Dilemma s s, issue s s en problemen. Casus. Di Drie bedreigingen bd i van het moreel bewustzijn.

Nadere informatie

Spermadonor in beeld. Marja Visser Counselor

Spermadonor in beeld. Marja Visser Counselor Spermadonor in beeld Marja Visser Counselor Disclosure statement ik heb geen conflicterende belangen Achtergrond Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) vanaf ca 1950 Onvruchtbaarheid man in man-vrouw

Nadere informatie

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Dr. Franck L.B. Meijboom Ethiek Instituut & Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht Welzijn We zijn niet de eerste! Welzijn

Nadere informatie

Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen. Inhoud

Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen. Inhoud Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen Kathleen Emmery Coördinator kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 1 Inhoud 1. Focus op partners en ouderschap? 2. Partnerschap en ouderschap

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE A D O P T I E 1 INLEIDING Wie in zijn praktijk geconfronteerd wordt met een vrouw die ongewenst zwanger is en overweegt haar kind af te staan voor adoptie vindt in deze

Nadere informatie

Samenvatting: Summary in Dutch

Samenvatting: Summary in Dutch Samenvatting: Summary in Dutch Hoofdstuk 1: Kindermishandeling en Psychopathologie in een Multi-Culturele Context: Algemene Inleiding Dit proefschrift opent met een korte geschiedenis van de opkomst van

Nadere informatie

De psychiatrische cliënt in beeld Terugkeer in de maatschappij Psychiatrisch stigma bekeken vanuit client, familie en samenleving Job van t Veer Wat is het psychiatrisch stigma? Psychiatrisch stigma Kennis

Nadere informatie

NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk

NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk GeeF (om) leven, Word sperma- of eiceldonor. vraag info aan de Balie (1P4) of Bel +32 9 332 04 1 38 Niks mooiers dan het leven schenken Voor de meesten onder ons is

Nadere informatie

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

De opvattingen en houdingen van zorgverleners omtrent prenatale diagnostiek

De opvattingen en houdingen van zorgverleners omtrent prenatale diagnostiek De opvattingen en houdingen van zorgverleners omtrent prenatale diagnostiek De uitdagingen van een cliëntgerichte begeleiding Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool- Universiteit Brussel Onderzoeker:

Nadere informatie

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting: een relativering van de belangen van het donorkind

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting: een relativering van de belangen van het donorkind De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting: een relativering van de belangen van het donorkind Conceptartikel Tijdschrift voor Gezondheidsrecht Anne Rietveld Studentnummer: 346837 Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

An Ethnography of HIV/aids Care Transformation in Zambia J. Simbaya

An Ethnography of HIV/aids Care Transformation in Zambia J. Simbaya An Ethnography of HIV/aids Care Transformation in Zambia J. Simbaya Samenvatting In Zambia werd het eerste officiële geval van AIDS gemeld in 1984. Er wordt gesteld dat HIV, het virus wat AIDS veroorzaakt,

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de drughulpverlening

Beroepsgeheim in de drughulpverlening Beroepsgeheim in de drughulpverlening KU Leuven Broeders van Liefde Studiedag De8 Antwerps Integratiecentrum Antwerpen, 15 januari 2013 Inleiding Specifieke invalshoek Vanuit West-Europese en Vlaamse cultuur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14290 2 augustus 2011 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Professionals in een veranderend veld. Monique Mochtar Gynaecoloog Voortplantingsgeneeskunde Voorzitter van de SIG Gameetdonatie

Professionals in een veranderend veld. Monique Mochtar Gynaecoloog Voortplantingsgeneeskunde Voorzitter van de SIG Gameetdonatie Professionals in een veranderend veld Monique Mochtar Gynaecoloog Voortplantingsgeneeskunde Voorzitter van de SIG Gameetdonatie Declaration of conflict of interest I, Monique Mochtar, have nothing to disclose.

Nadere informatie

Studiedag 16 maart 2018

Studiedag 16 maart 2018 Studiedag 16 maart 2018 U bekend? https://www.youtube.com/watch?v=mzg8e31ju2q Wat is ouderschap? Uit JOnG! Ouderschapsbelevingen uit Jong raken moeders Uit literatuuroverzicht het overweldig zijn als overkoepelend

Nadere informatie

R-Sense project RKVL en Sensoa

R-Sense project RKVL en Sensoa Aanbod van Sensoa 1 R-Sense project RKVL en Sensoa Bewoners: Samenleven Liefde en relaties Relaties en grenzen Medewerkers Vlaggensysteem Beleid sleutelfiguren 2 Bevraging hulpverleners en migranten Vluchtelingen,

Nadere informatie

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening door C. 814 woorden 16 januari 2014 5,6 52 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Waarden, normen en moraal Waarde:

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1: Enkele filosofische kaders m.b.t. handicaps en rechtvaardigheid 15

Inhoud. Deel 1: Enkele filosofische kaders m.b.t. handicaps en rechtvaardigheid 15 5 Inhoud Woord vooraf 11 Deel 1: Enkele filosofische kaders m.b.t. handicaps en rechtvaardigheid 15 Hoofdstuk 1: John Rawls en personen met een handicap: een moeizame relatie 19 Rechtvaardigheid als billijkheid

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

Onderlegger Licht Diagnostisch Instrument tbv bepaling van het gezinsprofiel. 1. Psychische en/of psychiatrische problemen van de ouder(s)

Onderlegger Licht Diagnostisch Instrument tbv bepaling van het gezinsprofiel. 1. Psychische en/of psychiatrische problemen van de ouder(s) A. Ouderfactoren: gegeven het feit dat de interventies van de gezinscoach en de nazorgwerker gericht zijn op gedragsverandering van de gezinsleden, is het zinvol om de factoren te herkennen die (mede)

Nadere informatie

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Het programma Mother and Father for the First time wordt aangeboden in Greve, een gemeente in Denemarken van ongeveer 48.000 inwoners. Denemarken

Nadere informatie

Adoptie van kinderen door paren van gelijk geslacht

Adoptie van kinderen door paren van gelijk geslacht Advies Adoptie van kinderen door paren van gelijk geslacht Commissie Justitie, Kamer van Volksvertegenwoordigers Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde adoptie door koppels van

Nadere informatie

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap

koppel geboorte Familie bemiddeling huwelijk uit elkaar gaan scheiding wettelijk samenwonen opvang voor kinderen zwangerschap uit elkaar gaan huwelijk geboorte wettelijk samenwonen bemiddeling opvang voor kinderen koppel zwangerschap scheiding Familie We wonen samen maar willen niet trouwen. Kan dat? Ja. In België leven vele

Nadere informatie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie

Hervorming geestelijke gezondheidszorg 107 voor volwassenen Toekomstige hervorming voor kinderen Sector Arbeids- & Organisatiepsychologie Deontologische vragen m.b.t. samenwerken in teams en netwerken Prof. Adélaïde BLAVIER, PhD Centre d Expertise en Psychotraumatismes et Psycho-Légale Département de Psychologie, Université de Liège (ULg)

Nadere informatie

Praten met je kinderen over de donor: tips voor (toekomstige) ouders. Anne Brewaeys Psycholoog MCK

Praten met je kinderen over de donor: tips voor (toekomstige) ouders. Anne Brewaeys Psycholoog MCK Praten met je kinderen over de donor: tips voor (toekomstige) ouders a Anne Brewaeys Psycholoog MCK Een stukje geschiedenis De jaren 70 DI : medische behandeling geheimhouding / anonimiteit Accent op nurture

Nadere informatie

Beslissing van het Comité d.d. 13 juli 1998 tot bestudering van de ethische vragen m.b.t. medisch begeleide bevruchting

Beslissing van het Comité d.d. 13 juli 1998 tot bestudering van de ethische vragen m.b.t. medisch begeleide bevruchting Beslissing van het Comité d.d. 13 juli 1998 tot bestudering van de ethische vragen m.b.t. medisch begeleide bevruchting Vraag om advies van 16 november 1998 van de heer M. Colla, Minister van Volksgezondheid

Nadere informatie

Weten van wie je afstamt

Weten van wie je afstamt Weten van wie je afstamt Nieuwe afspraken rond het beheer van donorgegevens bij kunstmatige bevruchting Informatie voor (toekomstige) donoren Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Directie Innovatie,

Nadere informatie

MBT-F in gezinnen waarbij uithuisplaatsing dreigt of heeft plaatsgevonden. Nicole Muller 8 juni 2012

MBT-F in gezinnen waarbij uithuisplaatsing dreigt of heeft plaatsgevonden. Nicole Muller 8 juni 2012 MBT-F in gezinnen waarbij uithuisplaatsing dreigt of heeft plaatsgevonden Nicole Muller 8 juni 2012 Savanna Psychotische moeder Happy family? Dilemma van uithuisplaatsen Kinderen in jeugdtehuizen 'schokkend

Nadere informatie

12/4/2014. Het belang van een eigen keuze: óók voor (toekomstige) ouders met een verstandelijke beperking

12/4/2014. Het belang van een eigen keuze: óók voor (toekomstige) ouders met een verstandelijke beperking pagina 1 4 december 2014 pagina 2 Het belang van een eigen keuze: óók voor (toekomstige) ouders met een verstandelijke beperking Drs. M. (Marja) W. Hodes ASVZ Capelle a/d IJssel VU Amsterdam Oktober 2014

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Voor ouders, jongeren en professionals van het CJG Noord-Veluwe Alle kinderen in Nederland krijgen bij hun geboorte een digitaal dossier over hun gezondheid. Hierin

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad Nummer Publicatiedatum Niet invullen Agendapunt initiatiefvoorstel 10 mei 2019 Onderwerp Instemmen met het initiatiefvoorstel van raadslid Vroege van 10 mei 2019 getiteld:

Nadere informatie

UNICEF België vraagt...

UNICEF België vraagt... 1 Lijfstraffen voor zijn verboden in 55 landen, waaronder een groot deel uit de Raad vernederende of degraderende behandelingen tegen op alle niveaus (familie, school, CD&V wilt reeds een lange tijd het

Nadere informatie

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan.

Stap 1. Stap2. Stap3. Stap4. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari keer beoordeeld. Nederlands. Stappenplan. Opstel door een scholier 1979 woorden 11 januari 2007 5 18 keer beoordeeld Vak Nederlands Stappenplan. Stap 1 Wat is kindermishandeling? Wat zijn de gevolgen? Wat moet je doen? Bel je de kindertelefoon?

Nadere informatie

Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Inleiding Geachte heer/mevrouw, Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De werking van het afweersysteem bij eiceldonatie zwangerschappen DONatie van Oocyten in Reproductie (DONOR); klinische en immunologische

Nadere informatie

Disclosure. (Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. n.v.t.

Disclosure. (Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. n.v.t. Disclosure (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven n.v.t. Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties God is de God van de relaties Het Koninkrijk groeit door relaties Het begint bij Adam en Eva Door relaties kunnen mensen zich voortplanten Vruchtbaar

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen De adolescentiefase: over puberen, hersenontwikkeling, studiekeuze, risicogedrag en de relatie met ouders. Dr. Saskia Kunnen i.s.m. Dr. Anna Lichtwarck-Aschoff Afdeling Ontwikkelingspsychologie Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Raadgevend Comité voor Bio-ethiek

Raadgevend Comité voor Bio-ethiek Raadgevend Comité voor Bio-ethiek Advies nr. 28 van 21 juni 2004 betreffende voortplanting na het overlijden van de partner Beslissing van het Comité van 13 juli 1998 tot bestudering van de ethische vragen

Nadere informatie

Omdat uit eerdere studies is gebleken dat de prevalentie, ontwikkeling en manifestatie van gedragsproblemen samenhangt met persoonskenmerken zoals

Omdat uit eerdere studies is gebleken dat de prevalentie, ontwikkeling en manifestatie van gedragsproblemen samenhangt met persoonskenmerken zoals Gedragsproblemen komen veel voor onder kinderen en adolescenten. Als deze problemen ernstig zijn en zich herhaaldelijk voordoen, kunnen ze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID. Versie 1.0

GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID. Versie 1.0 GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID Versie 1.0 Datum Goedkeuring 14-10-2011 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Achtergrond In Nederland overtreft

Nadere informatie

Samenvatting. (Summary in Dutch)

Samenvatting. (Summary in Dutch) (Summary in Dutch) 142 In dit proefschrift is de rol van de gezinscontext bij probleemgedrag in de adolescentie onderzocht. We hebben hierbij expliciet gefocust op het samenspel met andere factoren uit

Nadere informatie

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Enkele trends Bij 2 op 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken Bijna 1 op 4 kinderen heeft gescheiden ouders Gescheiden ouders gaan sneller een

Nadere informatie

Maatschappelijke oorzaak

Maatschappelijke oorzaak Recht-Op hanteert het maatschappelijk schuldmodel inzake armoede. De organisatie van de maatschappij, de heersende structuren en regelgevingen veroorzaken armoede, bestendigen of vergroten ze zelfs. Modaliteit

Nadere informatie

JE SEKSUALITEIT ALS BASIS

JE SEKSUALITEIT ALS BASIS JE SEKSUALITEIT ALS BASIS Copyright Drs. Van Rietschoten-trainingen 1 Kasteel De Schans Copyright Drs. Van Rietschoten-trainingen 2 Seksualiteit Aangeboren of aangeleerd? Onze genen spelen een belangrijke

Nadere informatie

Informatie & Beroepsgeheim

Informatie & Beroepsgeheim Informatie & Beroepsgeheim Duffel 1 december 2009 Axel Liégeois, Waarden in dialoog, hoofdstuk 7, p. 147-181. Inleiding Afbakening onderwerp Alle gegevens over zorgvrager in zijn of haar leefwereld Mondeling

Nadere informatie

Protocol informatieverstrekking gescheiden ouders

Protocol informatieverstrekking gescheiden ouders Protocol informatieverstrekking gescheiden ouders Voorgenomen besluit CvB : 1 november 2016 Bespreking CMO : 15 september 2016 Instemming GMR : 6 april 2017 Vastgesteld besluit CvB : 11 april 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Commissie rechtstaat & justitie, Najaarscongres 2016

Commissie rechtstaat & justitie, Najaarscongres 2016 Hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Visiestuk Familierecht Commissie rechtstaat & justitie, Najaarscongres 2016 Hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh dwarsdwarsdwardwarsdw 5 10 15 20 25 30 35 Inleiding Nederland heeft in 2001 als eerste

Nadere informatie

Ouder van mijn ouders

Ouder van mijn ouders Ouder van mijn ouders omdat ik geen kind bij hen kon zijn Tekst: Karel Bruinsma Fotografie: Maarten Verbaarschot Inhoudsopgave Deel Ik werd niet gezien Voorwoord 7 0 Rosita Het verleden mag geen excuus

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

Beslissingen van lesbische koppels met betrekking tot kinderwens. Somers, S.

Beslissingen van lesbische koppels met betrekking tot kinderwens. Somers, S. Beslissingen van lesbische koppels met betrekking tot kinderwens Somers, S. Overzicht Voorstelling GOA Parenthood Deelstudie bij lesbische koppels Inleiding Methode Resultaten Discussie en conclusie Overzicht

Nadere informatie

Holebi s en holebiseksualiteit steeds ruimer aanvaard

Holebi s en holebiseksualiteit steeds ruimer aanvaard Holebi s en holebiseksualiteit steeds ruimer aanvaard Jan Pickery & Jo Noppe Studiedag 20 jaar peilen in Vlaanderen Leuven, 31 januari 2017 Inhoud Verschillende dimensies in de houding tegenover holebi

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid

Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid Seksuele dienstverlening voor mensen met een bijzondere kwetsbaarheid Vanuit het taboe naar volwaardige zorg Aditi vzw Miek Scheepers 21 februari 2019 Centrum voor advies, informatie en ondersteuning (sinds

Nadere informatie

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof verzicht Achtergrondvariabelen Houdingen t.o.v. diversiteit Houdingen t.o.v. gendergelijkheid Houdingen t.o.v. holebiseksualiteit

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2457 woorden 9 april 2007 6,5 170 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het erg interessant vind

Nadere informatie

RESULTATEN VRAGENLIJST ROZE OUDERSCHAP

RESULTATEN VRAGENLIJST ROZE OUDERSCHAP RESULTATEN VRAGENLIJST ROZE OUDERSCHAP Deze vragenlijst is opgesteld en uitgezet door Stichting Meer dan Gewenst in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam t.b.v. de Europese Verkiezingen op 22

Nadere informatie

Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari Kennismaking. De Nederlandse hand. Iedere mens. De Arabische hand

Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari Kennismaking. De Nederlandse hand. Iedere mens. De Arabische hand Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari 2018 Kennismaking Wat is cultuur (niet) Culturele diversiteit Gezin / cultuur Jannie Limburg jannie@peervis.net 06-16848428 www.peervis.net De Nederlandse hand

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) 167 1 Introductie Zogeheten transnationale gezinnen, gezinnen waarvan de leden in verschillende landen woonachtig zijn, zijn het onderwerp van deze studie.

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDERWORKSHOP Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDER & SEKSE Sekse : fysieke, fysiologisch en biologische kenmerken, bepaald door de XX-chromosomen, XY vrouw / man Gender : socioculturele aspecten van

Nadere informatie

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie:

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie: Dossier Draagmoeder Een draagmoeder is een vrouw die zwanger is voor een ander: de wensouder(s). De draagmoeder staat het kind na de geboorte af aan de wensouders. Niet-commercieel draagmoederschap is

Nadere informatie

Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation

Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation WHY aanpak kindermishandeling Veilig opgroeien Herstel WHY van het schadefonds maatschappelijke uiting solidariteit erkenning van het onrecht en leed geschade

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een toenemende convergentie

Nadere informatie

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Een korte Quiz... Wat denk je: Hoeveel kinderen per jaar krijgen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan? Meer of minder dan een volle Amsterdam Arena? Antwoord:

Nadere informatie

De symbolische betekenis van bloedverwantschap

De symbolische betekenis van bloedverwantschap De symbolische betekenis van bloedverwantschap De opheffing van de anonimiteit van de donor: pro en contra Arnold Burms * 1. Symbolische betekenis Bloedverwantschap is een biologisch gegeven van groot

Nadere informatie

Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl

Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl Introductie Respectvol in gesprek over gewicht en leefstijl 08/03/2018 SANNE NIEMER Onderzoeker kinderen en obesitas VU-projectleider LEFF 2 Waarom lastig om te bespreken? Vrees voor negatieve reacties

Nadere informatie

Trainingshuis Ouder & Kind

Trainingshuis Ouder & Kind Trainingshuis Ouder & Kind Radar 2015 Ouders met een verstandelijke beperking Ellen Gelissen (MSc.), gedragskundige Radar Aanleiding Ouder- Kind huis Toenemend aantal cliënten binnen Radar met een kinderwens

Nadere informatie

Outreach: ja hallo 19/05/2016

Outreach: ja hallo 19/05/2016 Outreach: ja hallo 19/05/2016 Inhoud 1. Visie 2. Quality of Life 3. Quickscan 4. De cirkel Visie? Visie geeft denken en handelen vorm Mens-en maatschappijvisie Ruimer dan outreach alleen Iedereen heeft

Nadere informatie

het Domein patiëntenperspectief

het Domein patiëntenperspectief het Domein patiëntenperspectief omschrijving: Het effect van de behandeling op de levenskwaliteit van de patiënt, gemeten op basis van een combinatie van een objectieve (op basis van meetschalen) en een

Nadere informatie

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres van stamcelonderzoek tot eiceldonatie Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres Zaterdag 8 december 2007 Hof van Liere Stadscampus Universiteit Antwerpen Op zaterdag

Nadere informatie

Armoede, opvoeden en gevolgen voor ontwikkeling kinderen. Hilde Kalthoff

Armoede, opvoeden en gevolgen voor ontwikkeling kinderen. Hilde Kalthoff Armoede, opvoeden en gevolgen voor ontwikkeling kinderen Hilde Kalthoff Inhoud presentatie Cijfers en risicogroepen Invloed op welbevinden Eerste jaren hersenontwikkeling, armoede en hechting Armoede,

Nadere informatie

2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden

2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden 2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden Opmerking:dit procesdoel zal normaal gezien bij elke les terugkomen. Het belang ervan is dat leerlingen beseffen dat heel veel keuzes in het leven waardegeladen

Nadere informatie

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling Families onder druk Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen Drs. Ibrahim Yerden Probleemstelling Hoe gaan Marokkaanse en Turkse gezinsleden, zowel slachtoffers als plegers om met huiselijk

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een kind? 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen van Kinderbescherming

Nadere informatie

Armoede en gevolgen voor kinderen

Armoede en gevolgen voor kinderen Armoede en gevolgen voor kinderen Hilde Kalthoff Zie ook Opgroeien en opvoeden in armoede, Kalthoff 2018 Inhoud presentatie Cijfers en risicogroepen Invloed op welbevinden Armoede en opvoeden Gevolgen

Nadere informatie

Vergeet dementie, onthou mens

Vergeet dementie, onthou mens Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 20 september 2011 Ongenuanceerde beeldvorming dementie leidt tot gemiste zorg en isolement Vergeet dementie, onthou mens Een

Nadere informatie

De wens een goede moeder te zijn

De wens een goede moeder te zijn De wens een goede moeder te zijn welke impact hebben de ethische bedenkingen van vrouwen op hun keuzes voor prenatale testen? Dr. E. Garcia 12-12-2013 In search of good motherhood How prenatal screening

Nadere informatie

Een ethische visie op het delen en geheimhouden van informatie

Een ethische visie op het delen en geheimhouden van informatie GGZ Vlaamse Ardennen Zottegem, 21 april 2016 Een ethische visie op het delen en geheimhouden van informatie Axel Liégeois KU Leuven Broeders van Liefde Morele intuïtie Probleemstelling en ethische reflectie

Nadere informatie

Ouders, kinderen & scheiding. Mie Jacobs VCOK

Ouders, kinderen & scheiding. Mie Jacobs VCOK Ouders, kinderen & scheiding Mie Jacobs VCOK Deze workschop Juridische bril: ouders, kinderen & scheiding Hulp- en dienstverlening, informatie Conflictueuze scheiding: vaak voorkomende vragen Uw vragen

Nadere informatie

Rapport (verkort) Naar aanleiding van de feitelijke uithuisplaatsing van een zesjarige jongen.

Rapport (verkort) Naar aanleiding van de feitelijke uithuisplaatsing van een zesjarige jongen. Rapport (verkort) Naar aanleiding van de feitelijke uithuisplaatsing van een zesjarige jongen. Oordeel De Kinderombudsman is van mening dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant vestiging Oss en de politie Oost-Brabant

Nadere informatie

Advies. Anoniem donorschap Het recht van het kind om zijn ouders te kennen. datum 10-02-2006. volgnr. 2005-2006/5

Advies. Anoniem donorschap Het recht van het kind om zijn ouders te kennen. datum 10-02-2006. volgnr. 2005-2006/5 datum volgnr. 10-02-2006 2005-2006/5 Advies Anoniem donorschap Het recht van het kind om zijn ouders te kennen Naar aanleiding van de bespreking van het wetsvoorstel medisch begeleide voortplanting buigt

Nadere informatie

Deel 1 Over het wat en hoe 15. 1 Over het wat 17

Deel 1 Over het wat en hoe 15. 1 Over het wat 17 Inhoud Deel 1 Over het wat en hoe 15 1 Over het wat 17 Alles is sociaal: sociale competentie in schema 17 De activiteiten 19 Geen methode, maar een methodiek 19 De opzet van het boek 21 2 Over het hoe

Nadere informatie

De dynamiek van onze deelidentiteiten Processen en hindernissen in de identiteitsontwikkeling van volwassenen De dag van de psycholoog 2016, BFP-FBP

De dynamiek van onze deelidentiteiten Processen en hindernissen in de identiteitsontwikkeling van volwassenen De dag van de psycholoog 2016, BFP-FBP De dynamiek van onze deelidentiteiten Processen en hindernissen in de identiteitsontwikkeling van volwassenen De dag van de psycholoog 2016, BFP-FBP Árpi Süle Verloop workshop Oefening: Wie ben ik? Theoretisch

Nadere informatie

Allemaal (een beetje) anders Jongeren, seksualiteit en culturele diversiteit

Allemaal (een beetje) anders Jongeren, seksualiteit en culturele diversiteit Permanente Vorming Actuele Filosofie 2007-2008 Seksualiteit, Globalisering en Ethiek Allemaal (een beetje) anders Jongeren, seksualiteit en culturele diversiteit Telidja Klaï Sensoa & Vrije Universiteit

Nadere informatie

Raadgevend Comité voor Bio-ethiek

Raadgevend Comité voor Bio-ethiek Raadgevend Comité voor Bio-ethiek Advies nr. 29 van 21 juni 2004 betreffende embryodonatie Beslissing van het Comité d.d. 13 juli 1998 tot bestudering van de ethische vragen m.b.t. medisch begeleide bevruchting

Nadere informatie