Module 3a. Studielast: 28 uur (door keuzes te maken binnen de zelfstudiemodule kan dat ook minder zijn.)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 3a. Studielast: 28 uur (door keuzes te maken binnen de zelfstudiemodule kan dat ook minder zijn.)"

Transcriptie

1 Module 3a Componeren met Magix. Studielast: 28 uur (door keuzes te maken binnen de zelfstudiemodule kan dat ook minder zijn.) Doel: Kunnen omgaan met basismogelijkheden van het softwarepakket Magix Music Maker. Zelf hier enkele composities mee kunnen schrijven. Didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud: Aan de hand van de hierna volgende zelfstudiemodule kan de cursist allerlei dingen leren. Dit pakket is zeer uitgebreid en kan op allerlei manieren in de praktijk worden ingezet: om kinderen eigen composities te laten maken, maar ook tekenfilms, films, videoclips enz. De eigen vaardigheid van de docent is een vereiste om de kinderen goed te kunnen begeleiden. Ook het goed kunnen omgaan met kwaliteitsaspecten is belangrijk. De zeer uitgebreide zelfstudiemodule geeft de meeste mogelijkheden aan. In de praktijk zal het gebruik van dit pakket in een cursus tot gevolg hebben dat meerdere cursusbijeenkomsten aspecten en mogelijkheden van dit pakket behandeld worden. Het pakket kan in relatie met muziekmethodes worden ingezet, maar komt vooral tot zijn recht op scholen waar authentiek (muziek)onderwijs hoog in het vaandel staat. Het grote verschil met voorgaande compositiepakketten is dat Magix werkt op basis van echt geluid, i.p.v. midi. Er zijn talloze sample-cd s om muziek mee te maken, maar je kunt ook geluid van bestaande cd s gebruiken, of omgevingsgeluiden, zelf dingen opnemen met microfoon en meer. Het is ook mogelijk om plaatjes te koppelen aan muziek of omgekeerd en zelfs film te koppelen aan muziek. Het programma kan ook gebruikt worden om karaokeversies van cd s te maken, om materiaal te maken waarmee je kunt musiceren, om portfolioregistraties te maken van allerlei schoolse zaken enz. Materiaal: Zelfstudiepakket Magix Music Maker. Software: Magix Musicmaker 2004 School (op aanvraag meestal gratis te verkrijgen voor educatieve doeleinden via Zie softwarebeschrijvingen.) Opdracht: De hierna volgende zelfstudiemodule, waarin allerlei opdrachten en oefeningen staan (eigen composities maken en stageopdrachten maken), geeft allerlei mogelijkheden binnen bepaalde cursussen.

2 Zelfstudiepakket Magix Musicmaker Met dit zelfstudiepakket leer je: Zelf materiaal maken voor eigen lespraktijk De voornaamste functies van Magix Musicmaker kennen Zelf materiaal maken voor eigen lespraktijk Materiaal voor de eigen lespraktijk kan grofweg verdeeld worden in drie groepen: 1. Maken van composities, arrangementen, remixen e.d. met als basis sample-cd's, of op basis van eigen opgenomen materiaal, eventueel in combinatie met sample-cd's. 2. Luisteroefeningen e.d. aan de hand van geprefabriceerd materiaal waar de leerling mee aan de slag gaat en bepaalde vragen beantwoordt. Het zal vaak gaan om fragmenten van cd-tracks die verknipt zijn 3. Maken van eigen samples. Dit op basis van bestaande samples, maar ook elementen uit CD s, opgenomen met microfoon etc. deze kunnen voor eigen composities of arrangementen weer van pas komen. Bij de eerste groep gaat het vooral om het compositorische proces: hoe plaats je elementen horizontaal en verticaal bij elkaar zodat er een bepaald geheel ontstaat. Ook kan een tekst die eerst ingesproken is als leidraad voor de compositie dienen. Omgevingsgeluiden kunnen er een hoorspel van maken. Dit eventueel afgewisseld of in combinatie met echte muziek. Bij de tweede groep wordt Magix gebruikt om gerichte luisteroefeningen en vragen te stellen aan de leerlingen. De vragen kunnen gaan over de vorm, over bepaalde aspecten van samples (accenten, af of niet af, soort geluid, melodieverloop enz.) Bij de derde groep gaat het om een specifiek creatief proces: hoe maak ik een eigen geluid. M.b.t. elke groep worden hier een aantal basisideeën gelanceerd, die op talloze manieren aan te vullen zijn, en waarvan ook verwacht wordt dat deze aangevuld worden. Er zijn verder vaak links te maken naar onderdelen van muziekmethodes. Verder: de inhoud van de opdrachten is hier summier geformuleerd. Dit moet voor elke doelgroep met eventuele stapjes die er voor nodig zijn uitgewerkt worden. Dit alles moet vooral als voorbeeldmateriaal gezien worden en een ideeënbron vormen. Je moet voortdurend rekening houden met wat de leerlingen zowel technisch al kunnen met Magix, als wat ze al weten van muziektheorie (begrippen rond vorm bijv.)

3 Maken van composities, arrangementen, remixen. Oefening 1 Dit is een open opdracht. De enige beperking is gelegen in het gebruik van samples van een stijl (bijv. 2step, hiphop, of technotrance). De leerlingen mogen compleet vrijuit combineren, en afmixen met de mixer. Gevorderde leerlingen kunnen ook samples bewerken. Wat moeten leerlingen technisch weten: Hoe je samples versleept. Hoe je kopieert. Hoe je fade in, fade out en sterkte samples regelt. Hoe je een arrangement opslaat of opslaat in en wat het verschil is. Muzikaal: verschil tussen verschillende lagen (melodisch, ritmisch, bas, akkoorden, effecten.) Opdracht: Formuleer deze oefening voor jouw doelgroep in zodanige bewoordingen en stappen dat ze deze in enkele lessen kunnen uitvoeren. Gebruik de benodigde kwaliteitscriteria uit de lijst van criteria aan het einde van deze cursus als eventuele verdere leidraad maar vooral ook om de leerlingen te kunnen helpen. Oefening 2 Dit is een meer gesloten opdracht. De leerlingen moeten een bepaalde vorm construeren m.b.v. samples in een bepaalde stijl. Er moet tussen de vormonderdelen ook een contrast aanwezig zijn, welk op meerdere grondslagen kan zijn gebaseerd, bijv. harmonisch (samples gebaseerd op andere akkoorden), textureel (andere, meer, minder lagen), tempo (je kunt samples een andere lengte eventueel in combinatie met andere toonhoogte geven waardoor het tempo versnelt of vertraagt) Afhankelijk van hoe je de opdracht wat preciezer formuleert moeten de leerlingen weten, naast de zaken van de vorige open opdracht: Hoe kun je een harmonisch contrast maken (kies verschillende toonhoogtes of verander de toonhoogte via de timeprocessor.) Hoe kun je samples vertragen of versnellen (met stretch of weer via de timeprocessor.) Wat is een intro, een naspel. Opdracht: Kies een stijl. Gebruik een beperkt aantal samples uit die stijl, bijv. niet meer dan 4 lagen in totaal. Maak een vorm: intro, A, B, A. B, C, A, naspel. Bij voorspel en naspel mag je fade in en fade out gebruiken. Het contrast is gebaseerd op... (maak in de opdracht eventueel een keuze: harmonie, textuur, tempo, dynamiek, sfeer etc.) Oefening 3 De volgende opdracht is een arrangeer opdracht. Een bepaald arrangement wordt geladen, bijv. een van de voorbeeld demo s. De leerlingen mogen elementen toevoegen, weglaten. Het origineel moet voldoende herkenbaar blijven. Het meest leuk is dit als het gaat om een

4 bewerking van een bestaand nummer of fragment van een bepaald nummer welk verder gearrangeerd moet worden. Dit kan geprefabriceerd zijn aan de hand van een CD. De leerling mag dit aanvullen met materiaal uit een vergelijkbare stijl. Ook kan het kaal opgezet zijn vanuit midi (alleen melodie en bas bijv.), waarna de leerling er van alles mee doet. In het laatste geval wordt het tempo meestal aangepast: 120 bpm, waardoor de samples van de sample-cd er meestal zonder problemen bij passen. Maar een en ander kan toch veel voorbereiding kosten. Zet al het benodigde materiaal eerst op een aparte CD! Behalve muzikale smaak is er echter geen speciale kennis van de leerlingen nodig! Oefening 4 Remixen! De leerling gaat eerst zelf een nummer van een CD in stukken knippen, volgordes veranderen, elementen toevoegen etc. erg leuk. Probleem is om het zo te knippen en neer te zetten dat tempo en maat goed overeenkomen met de toegevoegde samples. Maar als het tempo goed is, maar het net niet goed past: versleep het origineel zodanig dat het wel past. De leerling moet weten hoe hij een track van een cd laadt en in stukken knipt. Dit door ook op de juiste manier te zoomen. De leerling kan horen wat er niet klopt met plaats en tempo en weet hoe hij dat aan kan passen. Oefening 5 Hoorspel. Een bestaand verhaal, of liever nog een eigen verhaal, wordt suggestief ingesproken en opgenomen. Daarna eventueel in stukken geknipt. Er worden omgevingsgeluiden opgenomen of van CD's met geluiden worden wavefiles gebruikt. Ook bestaande muziek of samples kunnen gebruikt worden bij het stuk. Opnemen met microfoon. Opgenomen elementen verknippen. Geluidsniveau van de sporen en van de samples kunnen aanpassen. Bij microfoonopnamen in principe eerst telkens normalise kunnen toepassen. Andersoortige, enigszins open opdrachten Maak een spannend stuk met veel contrasten. Maak een mooi sfeerstukje en geef het de titel van de sfeer die er volgens jou bij hoort. Enz.

5 Maken van luisteropdrachten Oefening 1 Een (deel van een) nummer van een cd wordt in stukken geknipt. De elementen worden in willekeurige volgorde onder elkaar geplaatst in het arrangement. De leerlingen moeten het zodanig achter elkaar plaatsen dat het weer een geheel is. Om succesvol te luisteren naar de onderdelen: solo (van spoor) goed kunnen toepassen. Oefening 2 Zelfde opdracht als vorige, maar daarnaast nog allerlei vragen beantwoorden over de samples. Welke instrumenten hoor je, is het fragment af of niet af, teken het verloop van de melodie grafisch, wat is de vorm van het nummer enz. Afhankelijk van de soort vragen kan dit een makkelijke of pittige opdracht zijn. Oefening 3 Deze opdracht is leuk voor kinderen die bekend zijn met veel nummers. Van een aantal bekende nummers maakt de docent een opname van een fragment. Deze fragmenten worden door elkaar over twee sporen gezet, zodanig dat er steeds twee totaal verschillende stukken door elkaar klinken. In totaal gaat het dan bijv. om 8 nummers. Hiervan wordt weer een geheel gemaakt als wavefile. De kinderen moeten deze laden en raden welke nummers er in verwerkt zijn. Nog leuker is het om dit daarna de kinderen ook zelf te laten doen. Je kunt ook subtiel mengen door net enkele tellen iets alleen te laten horen.

6 Maken van eigen samples Oefening 1 Spreek een klein stuk tekst in met de microfoon. Maak een aantal totaal verschillende spannende samples op basis van wat je hebt ingesproken. Hier aan kan eventueel ook weer een compositieopdracht worden gekoppeld: een stuk met uitsluitend deze samples, of in combinatie met samples uit een stijl, of bij een hoorspel, etc. Vooral de effectgenerators kunnen interessante dingen opleveren. Oefening 2 Neem enkele geluiden op, die je zo goed mogelijk bewerkt, zodat ze bruikbaar zijn in een hoorspel. Het gaat er om dat je nu vooral probeert een zo realistisch mogelijk effect te krijgen. Oefening 3 Neem een track op van een cd. Snijdt daar korte interessante momenten uit en gooi de rest weg. Laat op elke sample allerlei effecten los. Het resultaat kan ook weer onderdeel zijn van een compositie, bijv. uitsluitend met deze samples, of in combinatie met de originele track enz.

7 De functies van Musicmaker. Plaatsen van samples in een arrangement Na opstarten zie je linksonder een soort verkenner. Met de schuifbalken navigeer je door je lokale computersysteem. (beeld is iets anders in musicmaker 2002) Musicmaker maakt gebruik van samples. In het schermpje rechts van dit mappennavigatiedeel staan de samples van de betreffende map. Vaak maak je gebruik van sample cd-rom s, waarbij soorten samples al gescheiden zijn in aparte mappen Bij de cd van magix zitten ook een aantal samples, de zgn. basic samples. In de versie is dat house. In eerdere versies was dat bijv. 2step en hiphop, of technotrance. In het voorbeeld er zie je de opengeslagen map 2step/drums. Je kunt van deze map 34 samples laden, van beat1 tot shaker. Het grootste deel van de scherm wordt in beslag gelegd door de arranger. Er zijn 16 sporen, bij opening 8 in beeld. Elk spoor kun je solo zetten (s) of uitzetten (m=mute).

8 Verder is er een apart venstertje, (het transportvenster, te laden met de sneltoets u : welk je kunt verslepen, met afspeelknoppen. De voornaamste knoppen: play, stop en terug naar begin kun je ook op een vaste plek bovenaan in het scherm vinden bij de editie Standaard staat hij daarnaast op loop: het gemaakte arrangement wordt steeds herhaald. Je plaatst een sample in het arrangerdeel, domweg door het te verslepen naar het arrangevenster naar een van de 16 sporen. Alle geplaatste samples kun je zowel horizontaal als verticaal verplaatsen en met delete ook verwijderen. Bij de editie kun je helaas geen audiotracks meer verslepen vanaf een audiocd, dit vanwege de auteursrechten. Het probleem valt te omzeilen op meerdere manieren, daarover later. Samples kun je verder ook kopiëren. Dit doe je simpel door te verslepen vanuit het arrangevenster met de Ctrl-toets ingedrukt. Wil je dat meerdere samples als een groep wordt beschouwd (geheel kopiëren bijv.), selecteer deze samples dan met Ctrl+Shift+klikken, en kies dan in de werkbalk het icoontje, om weer te degroeperen kies je. Als het arrangement te groot wordt om in het venster te passen, dan kun je met de blauwe schuifbalken het arrangement doorlopen. Nog handiger is om alles dan kleiner weer te geven, zodat er meer samples in het scherm passen. Dit doe je met de min-knop, rechts beneden in het arrangevenster. Met + kun je weer groter zoomen. Je kunt ook meer of minder sporen tegelijk laten zien met de verticale plus-min (+ -) knoppen, eveneens rechts onder het arrangevenster. Opslaan. Je kunt het resultaat op meerdere manieren wegschrijven. Als je kiest voor arrangement backuppen, (vroegere versies noemden dit opslaan in ), dan worden de volgende dingen gedaan: alle gebruikte samples worden naar een map weggeschreven (welke je zelf nog kunt bepalen) In diezelfde map komt ook de naam van het arrangement te staan (.mm), waarmee het geheel weer in Music Maker kan worden ingeladen. Het arrangement kan nu geladen worden zonder dat de cd-rom in de computer hoeft te zitten. Je kunt ook kiezen arrangement opslaan (of opslaan als als je een bestaand arrangement wilt hernoemen). Dan wordt alleen de arrangementnaam + de huidige locatie van de samples opgeslagen, en moet, als de samples van een cd-rom komen, deze ook altijd in de computer zitten als je het arrangement later opnieuw wilt openen. Bewerkingen van samples in het arrangevenster In het volgende voorbeeld werken we met de functies fade in, fade out, en verander volume. We laden een sample en plaatsen deze op een spoor: Elke sample pakken we met de muis rechtsonder vast, zodat het volgende teken verschijnt:. Hiermee kun je de samples naar rechts verslepen. De sample kan zo uitgerekt worden, in principe wordt het geluid telkens herhaald

9 Op elke sample zitten een aantal handvaten. (zorg bij de versie dat links beneden expert is geselecteerd, anders ontbreken een aantal handvaten!) Ga je met de muis daarover dan verandert de muiswijzer bij het linker en rechter handvat in, bij het middelste in. Met de eerste twee kun je een fade in en fade out maken, met de laatste kun je het geluid van de sample zachter maken. Bij dit laatste zien we als we dat doen hoe de sample verticaal kleiner wordt. We maken een fade in er verschijnt een schuine streep naar rechts), fade out (er verschijnt een schuine streep naar links), en enkele samples zachter, bijv. als in het volgende voorbeeld: Samen met de eerder gemaakte stretch is het effect nu dus zowel versnellen als harder worden en op het einde andersom. Zie ook hoe de golfpatronen op de samples verder van elkaar af liggen of juist dichter bij elkaar. Een andere functie die nogal eens van pas komt is de knipfunctie. Let op: bij de versies van voor 2004 werkt dat heel anders! Als het schaartje daar is geselecteerd, dan kun je een sample in tweeën knippen, en bijv. elke helft kopiëren of verwijderen. (eerst weer de aanwijsmodus kiezen, dan selecteren wat weg moet). Bij de versie knip je niet met de schaar, maar door eerst te klikken boven de plek waar je wilt knippen. Er verschijnt een s (startpuntmarkering). Klik dan op de sample waar je in wilt knippen, en druk vervolgens op sneltoets t of kies bewerken/object splitsen. Met delete kun je het deel waar je daarna op klikt verwijderen. je kunt uiteraard ook een middenstuk wegknippen door 2 splitspunten te maken en dan het middenstuk te selecteren. De S en E zijn ook van belang voor het afspeelbereik. S: klik met linkermuisknop boven het arrangement, E: klik met rechtermuisknop. Je kunt deze markers ook verslepen. = linkermuisknop = startpositie = rechtermuisknop = eindpositie. Geluiden bewerken. Klik je dubbel op een sample, dan wordt automatisch het effectvenster geopend. Talloze effecten zijn mogelijk. Je kunt om te beginnen het spectrum van de boventonen beïnvloeden met de equalizer: In bovenstaand voorbeeld is de bas versterkt. Je kunt rechts grafisch slepen, of links met de schuifjes werken

10 Alle gemaakte effecten kun je steeds beluisteren, toegepast alleen op de sample (object), of in combinatie met het verdere arrangement (arr): rechts beneden zit een speciale playknop met beide mogelijkheden. Met reverb kun je het ruimtelijke effect instellen. Er zitten vier speciale draaiknoppen, waarmee je dit kunt regelen, maar dat gaat vrij lastig. Het handigste is om een van de geprefabriceerde instellingen te kiezen in het aanklikbare keuzemenuutje. Dit gaat van no reverb, tot medium, long, short, huge, dark en metallic. Allemaal uitproberen! Zorg dat de powerknop aanstaat (groen lampje). Anders werkt het effect niet. Deze knop moet ook aanstaan voor de echo-effecten! Hiermee kun je heel snel in een keer bepaalde effecten tijdelijk ongedaan maken. Met echo kun je herhalingseffecten maken. Deze herhalingseffecten stel je ook het beste in vanuit een menu. Afhankelijk van de soort sample zijn ze allemaal op bepaalde momenten wel eens bruikbaar. De powerknop van reverb werkt automatisch ook bij echo!! Probeer maar weer uit! Bij de dynamische processor, die o.a. van invloed is op de attack (snelheid van begin geluid) en release (uitsterven), zit helemaal rechts ook een keuzemenu: Als je dit gebruikt is de stand normal meestal het beste. De dynamische processor kun je ook met een powerknop (links) apart aan en uitzetten. De time-processor kan de toonhoogte van de sample veranderen. Het meest simpele gebeurt dit door bij hogere toon tegelijk het tempo te verhogen en

11 omgekeerd. In onderstaande instelling is gekozen voor behoud tempo/pitch (keuzemenu rechts, tempo blijft dus hetzelfde) en de pitch is met 6 tones (halve tonen!) verhoogd Ook dit kun je aan en uitzetten met een aparte powerknop! Soundwarper: Distortion. Soundwarper regelt enkele effecten, powerknop met betrekking tot distortion en filter. Ook weer het beste regelen met het keuzemenu: no distortion, of een van de andere mogelijkheden. Hier rechts de keuzemogelijkheden bij Soundwarper filter: bepaalde frequenties worden gefilterd waardoor aparte effecten ontstaan. Tot slot de effecten welke niet realtime kunnen worden ingesteld. Vocoder In het keuzemenu kun je kiezen op basis van welke sample je bepaalde zaken doet. Hier wordt dus niet persé de originele sample gekozen, maar die staat wel als een van de opties in het keuzemenu. Door links aan de rode lijn te slepen kun je de frequenties beïnvloeden. Er zijn nog een aantal knoppen. Bevalt het niet, druk dan op reset. Alle resultaten test je met testen (je hoort het resultaat in een loop), nog een keer klikken stopt de loop. In principe zijn hier te veel mogelijkheden om op in te gaan: uitproberen!

12 Gater De sample wordt in 16 segmenten verdeeld. Je kunt al deze segmenten door elkaar husselen (eventueel willekeurig), je kunt verder kiezen om per segment het volume of de filter anders in te stellen. Zeer grote, soms aardige effecten!! Het meest eenvoudige en wel bruikbare effect is domweg het volume heel precies regelen zonder iets door elkaar te husselen. De FFT-filter werkt niet bij de schoolversie, reverse: het geluid wordt van achter naar voren gespeeld, normalize: Decibellen worden aangepast om oversturen tegen te gaan, surround: surround effect wordt toegepast op sample. De eventuele direct-x pluginns worden hier niet behandeld. Oefening Met deze oefening maak je een nieuwe meestemmige sample op basis van een originele. Melodische samples hebben meestal een getal. Dat staat voor toonhoogte. funka_1 is een sample rond een C, funka_2 rond een D enz. Er zijn zo meestal 6 dezelfde samples op en andere toon. 6 tonen heb je dus eigenlijk niet. (een toonladder heeft immers 12 tonen) Kies een dergelijke sample uit en maak op basis van deze sample nog 2 andere samples, een n stukje lager en een n stukje hoger, waarbij het tempo gelijk blijft. Normalise alle drie de samples. Sla de samples apart op en ook het geheel als een nieuwe sample. Deze laatste heeft het melodische loopje dan in de vorm van een driestemmig akkoord!

13 1. Laad bijv. de betreffende sample, bijv. funka_1.wav 2. Klik dubbel. Ga naar het onderdeel non realtime effects, kies normalize, dan OK. 3. Sla deze sample op in een map van de harde schijf, door te kiezen in het menu bestand: exporteren/audio als wave. Kies bijv. voor de naam funka_1a.wav 4. Klik weer dubbel op dezelfde sample. Ga nu naar het onderdeel timeprocessor. Zorg dat daar de powerknop aanstaat, Kies dan rechts voor tempopitch. Klik op 0.0 bij tones. Maak hier met de + toets van het toetsenbord + 5 van (een kwart hoger), of een ander interval. 5. Kies ook nog voor normalize. OK 6. Sla deze sample op in een map van de harde schijf, door te kiezen in het menu bestand: exporteren/audio als wave. Noem hem bijv. funka_1b.wav 7. Wis het bestand in het arrangevenster en laad nogmaals het originele funka_1.wav 8. Doe de handelingen van punt 4 tot 6 nogmaals, maar bij 4 nu met de toets (mintoets) 5 tonen (of iets anders) lager. Normalise en sla op als bijv. funka_1c.wav. 9. Laad alle drie de samples onder elkaar. Exporteer het geheel als bijv. funka_1abc.wav Samples van CD, microfoon etc. CD Samples kunnen ook uit tracks van CD s worden gehaald. Als er een CD in de cdromdrive zit, worden in de versies van voor 2004 de bestanden getoond met de extensie.cda. Deze kun je gewoon in het arrangevenster slepen, en bijv. in stukken knippen. Om een goede knip te maken is het belangrijk om eerst goed te zoomen. Maar in de versie is dat om auteursredenen niet meer mogelijk. Je kunt nu met een ander programma de track opslaan als wav (bijv. CDEX), maar je kunt ook iets doen wat bijna altijd werkt: de track afspelen met bijv. de windowsmediaplayer en deze intussen in magix opnemen. Op die manier kun je ook geluid van internet opnemen, zelfs streaming media. Op dezelfde manier werkt trouwens ook opnemen met microfoon. Een ding is van belang: in het configuratiescherm / instellingen / geluid en audio/ audio moet je zorgen dat bij opnemen het goede vakje is aangevinkt. Afhankelijk van je geluidskaart staat daar bijv. what you hear of stereomix o.i.d. Dat is het analoge geluid wat naar de speakers of koptelefoon gaat. Voor het daar terecht komt wordt het door magix opgenomen. In de versie kun je deze windowsopties makkelijk benaderen via de knop volumebesturing, welke zichtbaar wordt al je op de opnameknop hebt geklikt.

14 Het volume moet je uitproberen, per computer kan dat heel anders zijn. Zorg dat de wijzers niet uitslaan naar het rood als je opneemt! Vink de goede optie aan en zet hem zonodig op de goede sterkte. Stereomix gebruik je dus in het algemeen als je het geluid zoals dat analoog wordt uitgevoerd wilt opnemen. Op die manier kun je bijv. midibestanden ook omvormen tot audiobestanden. Line in gebruik je als je bijv. een minidisc of versterker hebt aangesloten op de computer en het geluid wilt opnemen. En natuurlijk kun je zo ook met microfoon opnemen. De samples kun je op allerlei manieren gebruiken. Je kunt een muziekstuk bijv. in een aantal stukken knippen die je door elkaar husselt en kinderen weer in de goede volgorde laat zetten.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen.

Module 3c. Een goedwerkende didactiek rond dit programma kan wellicht voor cursisten een uitdaging vormen. Module 3c Componeren met Hyperscore. Studielast: 7 uur Doel: Voldoende kunnen omgaan met het softwarepakket Hyperscore. Zelf enkele composities kunnen schrijven, didactische vertalingen kunnen maken. Inhoud:

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Module 3d. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas.

Module 3d. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas. Module 3d Magix extra: maken van quizmateriaal enz. Studielast: 4-14 uur. Doel: Globaal beeld krijgen van nog enkele niet eerder besproken mogelijkheden van muziek en ICT in de klas. Inhoud: Enkele voorbeelden

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 INSTALLATIE Sluit de DJControl Compact aan op uw computer Installeer de DJUCED 18 software Start DJUCED 18 Meer informatie, zoals forum, tutorials en video

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Module 2c. Doel: Compositieopdrachten uit muziekmethodes kunnen omzetten naar opdrachten met behulp van ICT-middelen.

Module 2c. Doel: Compositieopdrachten uit muziekmethodes kunnen omzetten naar opdrachten met behulp van ICT-middelen. Module 2c ICT, Componeren en muziekmethodes. Studielast: 7 uur. Doel: Compositieopdrachten uit muziekmethodes kunnen omzetten naar opdrachten met behulp van ICT-middelen. Inhoud: De reader Vertalen Compositieopdrachten

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. De applicaties DJUCED en VirtualDJ LE zijn op uw system geïnstalleerd. 1 7 8 2

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Audacity cd bewerken voor dans

Audacity cd bewerken voor dans Audacity cd bewerken voor dans Doel: We willen een bestaand lied van een cd gaan hermixen. We kunnen intro langer maken door deze 2 maal te laten spelen, refrein en strofes van plaats veranderen of kopiëren,

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen:

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen: Muziek maken en op cd zetten Muziek maken kan voor tieners een uitlaatklep zijn van hun emoties en is daarom zeer geschikt hiervoor, maar als de tienerwerker zich niet verdiept in de gangbare mode dan

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat.

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat. Wat is Audacity Audacity is open-source geluidsbewerkingssoftware waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken en te bewerken. Audacity is beschikbaar voor meerdere platforms,

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. 1 6 2 7 3 4 5 1- alans van kanaal 1-2 (mixuitgang) 2- Volume op kanaal 1

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG Quickstart Nero SoundTrax Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero SoundTrax en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB

WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB Opgemaakt met versie 2004 Bij het openen krijg je dit beeld. Magix werkt met een 3-stappen systeem. Zie knoppen 1-2-3 rechts boven Import = Opnemen Cleaning = opkuiswerk Export

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend

U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend DirectShow (Overlaymixer) In deze modus kunt u gebruik maken van hardwarematige de-interlacing voor weergave via het Beeldscherm of via een beamer die progressiescan ondersteunt. De weergavekwaliteit van

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Handleiding Muziek maken in de studio

Handleiding Muziek maken in de studio Handleiding Muziek maken in de studio Inhoudsopgave Basisfuncties pagina 3 Toetsenbord pagina 4 Muziekstukken pagina 5 Nootfuncties pagina 6 Noten verbinden pagina 7 Afspelen pagina 8 2 Vier basisfuncties

Nadere informatie

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden.

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden. 1. Uitlijnen Uitlijnen: De manier waarop een regel wordt getoond. Dit kan op vier verschillende manieren. We geven hieronder vier voorbeelden. A. Links uitlijnen De tekst staat nu aan de linkerkant. B.

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Kopiëren, Knippen en Plakken

Kopiëren, Knippen en Plakken Titel: Kopiëren, Knippen en Plakken Datum: Tijdloos. 2016 Toepassing: WindowsXP/Office 2000/2003/Word2000/Word2003 en Win 10, noem maar op.. Verklaring Cursor = zie http://nl.wikipedia.org/wiki/cursor

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Kies C voor een complete DVD montage Schuin gedrukte tekst kan eventueel worden overgeslagen (titels, effecten of achtergrondmuziek zijn niet mogelijk)

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren.

Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren. Oude platen overzetten op een Cd, om uw favoriete platen ook in de auto te kunnen beluisteren. 1 Wat heeft u nodig: Een normale geluidskaart met een line-in ingang. Een versterker met een line-out uitgang

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40 N DE SLG MET DJCONTROL IR+ EN DJUCED 40 INSTLLTIE 1 - KOPTELEFOON, MICROFOON EN SPEKERS NSLUITEN Plaats de cd. VOORZIJDE: KOPTELEFOON EN MICROFOON Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18 N DE SLG MET DJCONTROL MP3 LE EN DJUCED 18 Installatie Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. Meer informatie, zoals forum, tutorials en video's, is beschikbaar op www.herculesdjmixroom.com

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen:

Plaats voor eigen notities. Inhoud van de lessen: Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert Kraeye Samen spelen en werken met Audacity Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Kattenberg 9, 9000 Gent Auteur: Geert

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken

Cursus Onderwijs en ICT. digitaal leermateriaal maken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 10 (versie 1.0 NL 19-5-2010) digitaal leermateriaal maken door Serge de Beer Inleiding Tot nu toe hebben we in deze cursus al een aantal mogelijkheden gezien voor

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop.

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. 2. Selecteer de zoekfunctie (zie onderstaand). -1- 3.

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Basisles 4: Windows Movie Maker

Basisles 4: Windows Movie Maker Basisles 4: Windows Movie Maker Onderwerp Het hanteren van het programma Windows Live Movie Maker: foto s toevoegen, overgangen selecteren, muziek toevoegen, film opslaan Leeftijd/Doelgroep Alle leerjaren

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Logic Handleiding. Drumpatronen

Logic Handleiding. Drumpatronen Logic Handleiding Drumpatronen Als je het Logic bestand: 16BT/P opent vind je een tiental drumpatronen die je kan gebruiken voor je song. Speel ze niet alle tien tegelijk af want dan hoor je alles door

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling 1. Doelstelling Muziek toevoegen aan een PPT dia, waarbij de muziek net zo lang duurt als de presentatie. 2. Algemene opmerkingen De muziek wordt in de eerste dia ingevoegd, start meteen aan het begin

Nadere informatie