U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend"

Transcriptie

1 DirectShow (Overlaymixer) In deze modus kunt u gebruik maken van hardwarematige de-interlacing voor weergave via het Beeldscherm of via een beamer die progressiescan ondersteunt. De weergavekwaliteit van een met interlacing opgenomen video wordt hierdoor duidelijk verbeterd. DirectShow (Video Mixing Renderer 9) Deze modus maakt gebruik van de hardware deïnterlacing van moderne grafische kaarten in combinatie met DirectX9. Controleer of u de nieuwste stuurprogramma s voor uw grafische kaart hebt geïnstalleerd. Deze moeten compatibel zijn met DirectX 9. In deze modus kunt u gebruik maken van hardwarematige deïnterlacing voor weergave via het PCbeeldscherm of via een beamer die progressiescan ondersteunt. De weergavekwaliteit van een met interlacing opgenomen video wordt hierdoor duidelijk verbeterd. Deze modus is slechts voor weinig grafische kaarten beter dan de modus Overlay mixer! Verticale blank interval beeldopbouw De beeldopbouw vindt plaats in het verticale blank interval van het monitorsignaal (en/of de aangesloten TV) om onvolledige beelden te voorkomen. NB: door de noodzakelijke wachttijd op de volgende VBI vergt deze extra rekenkracht van de computer. Deactiveer deze optie bij gebruik van digitale monitors, zoals een TFT scherm. In overlaymodus vindt de schermopbouw meestal plaats in VBI De-interlacing In de Direct Show-modi Overlay Mixer en Video Mixing Renderer 9 kunt u hardware de-interlacing door de grafische kaart activeren. Lees voor meer informatie over de-interlacing in het algemeen en de opties Top/Bottom Field irst het betreffende artikel over de-interlacing in de appendix! Blz. 33(198)

2 4 Laden van Videoscène(s) U kunt het bewerken scherm openen door met de muiswijzer te kikken op de TAB Bewerken, waarna onderstaand scherm wordt geopend Tijdens het opstarten wordt het Story Board geopend, zoals in onderstaande schermafdruk zichtbaar is. In dit scherm haalt u de filmfragmenten binnen, voegt teksten toe, definieert overgangen, past de kleuren aan, indien gewenst kan men de helderheid of het contrast aan passen etc.. Tijdens deze cursus worden de toetsen, schermen etc. verder uiteengezet. Hierdoor leert u stap voor stap de toetsen en schermen kennen en voorkomt tijdens de start een hele hoop theorie. 4.1 Selectie Map Videofragment. Tijdens de cursus maakt u gebruik van de cursus geleverde Video en geluidsfragmenten. Om uw Videofragmenten binnen te halen, moet eerst de gewenste directory geselecteerd zijn. Deze is dan zichtbaar zijn in de Mediapool. U klikt met de muiswijzer op het Icoon. Blz. 34(198)

3 Afhankelijk van de aangemaakte mappen zal een scherm verschijnen die in grote lijnen overeenkomt met onderstaand scherm. Om de gewenset map te kunnen selecteren klikt u op het Icoon. Daarna kikt u met de muiswijzer op de map CPC Daarna kikt u met de muiswijzer op de map Video Bewerken Daarna kikt u met de muiswijzer op de map Film Daarna kikt u met de muiswijzer op de map Flevoland Opmerking: Deze mapstructuur, zoals hierboven beschreven dient door u aangemaakt te zijn tijdens de installatie van de Videofragmenten. U kunt d.m.v. de schuifbalken horizontaal of verticaal schuiven door het met de muis aankikken en ingedrukt houden van de linker muistoets op de horizontale of verticale schuifwijzer. De mapstructuur is hiernaast afgebeeld. Blz. 35(198)

4 Het scherm ziet er nu als volgt uit: Aangezien alle videofragment voor het maken van DVD van deze cursus zijn opgeslagen in de map: D:\CPC\Film\Flevoland Aanmaken van een knop In Magix Video De Luxe 2007, kan een knop aangemaakt worden om de filmfragmenten sneller / eenvoudiger te benaderen. Hierdoor is het niet meer nodig om stap voor stap naar betreffende Map te gaan. U kunt dit bewerkstelligen door het uitvoeren van onderstaande handelingen. U klikt hiervoor met de muiswijzer op het van de Opties toets. Deze toets bevindt zich boven de afgebeelde filmfragmenten in de Mediapool en wordt onderstaand menu geopend Blz. 36(198)

5 U klikt nu op Map als Koppeling Eventueel kunt u ook de Shifttoets indrukken en houdt deze ingedrukt en drukt vervolgens eenmaal op de toets J. Hiervoor hoeft u het optiemenu niet te openen. Daarna klikt u op de Icoon Mappen/structuur weergave. Opmerking: Denkt u eraan dat als u zoals tijdens deze cursus opgenomen (binnenhalen) videofragment in deze MAP worden opgeslagen! Er wordt nu een scherm weergegeven die in grote lijnen overeenkomt met onderstaand schermafdruk. Opmerking: Bij Opties dient wel Grote symbolen geselecteerd zijn. In bovenstaande schermafdruk, zijn aan de linkerzijde 3 toetsen zichtbaar. Hiermee kunt u verschillende schermweergave kunt selecteren. Modus Scèneoverzicht In de modus Scèneoverzicht worden alle beginscènes van de film achter elkaar geplaatst. Elke scène wordt d.m.v. een previewbeeld weergegeven. In deze modus kunt u overzichtelijk filmfragmenten te sorteren. Modus Storyboard. Geeft een overzicht van de filmfragmenten. Tevens kunt u hier teksten, overgangen etc. toevoegen Blz. 37(198)

6 Een klein deel van het Story Board is hiernaast weergegeven. Modus Tijdlijn. Deze modus zult u gebruiken bij het knippen en verwijderen van filmscènes 4.2 Laden van uw eerste Videofragment Het laden van eerste Videofragment Oefening 1 Om een Video fragment binnen uw project te halen, klikt u met de muiswijzer op filmfragment Bataviawerf houdt deze ingedrukt en sleept het filmfragment naar het Story Board. Als het goed is, ziet u aan linkerzijde een rode lijn. Dit wordt de startmarker genoemd. De startmarkering kunnen we ook zelf aanbrengen door aan het begin van het filmfragment eenmaal op de linker muistoets te klikken Tevens kunnen we een eindmarkering (Eindmarker) aan brengen door aan het einde van het filmfragment op de rechter muistoets te kikken FIT toets Wilt u de beginmarker aan het begin en de eindmarker plaatsen aan het einde kunt u dit doen door simpel te klikken op de toets. U zult zien dat de filmfragmenten precies in de filmstrook zichtbaar zijn en begin en eindmarker aan het begin en einde zijn geplaatst. Blz. 38(198)

7 4.2.2 Bekijk Filmfragment in Videomonitor In de Videomonitor kunt u de filmfragmenten of een compleet videofragment afspelen. Video Monitor Positieschuifregelaar D.m.v. de schuifregelaar kan men snel naar een gewenste positie binnen het Video arrangement navigeren. Volledig scherm Het is mogelijk om het video arrangement in een groter formaat af te spelen. Echter deze kost de processor extra rekentijd, waardoor het programma trager werkt. Afspelen Weergave van het Video fragmenten. De filmfragmenten worden herhaald afgespeeld. Stop Beëindigen afspelen. De afspeelmarker keert terug naar de start positie. Versneld vooruit Hiermee kunt u de video fragmenten met de dubbele snelheid weer te geven. U dient deze toets met de muiswijzer aan te klikken en vast te houden. Versneld terug Hiermee kunt u de video fragmenten met de dubbele snelheid terugspoelen. U dient deze toets met de muiswijzer aan te klikken en vast te houden. Blz. 39(198)

8 Klikt u maar eenmaal op de afspeeltoets waar door het videofragment gestart wordt en u het videofragment in de monitor kunt bekijken. Dat was dan de eerste opdracht. U gaat nu het project beëindigen zonder dit op te slaan, aangezien we eerst wat vertrouwd met het programma moeten zijn voordat we aan het eerste project gaan beginnen. Programma beëindigen zonder op te slaan U klikt in het hoofdmenu op Bestand Daarna klikt u op de optie Film sluiten Net als bijvoorbeeld Word of andere programma s houdt ook Magix bij of u uw laatste handeling heeft opgeslagen. Omdat dit niet zo is, krijg het volgende scherm te zien. Omdat we het project niet willen opslaan, klikt u op Arrangement niet opslaan. Nu zijn er twee mogelijkheden: 1. U wilt helemaal stoppen Dan kunt u het programma beëindigen door het uitvoeren van de volgende handelingen: U klikt op Bestand en daarna de optie Afsluiten Het programma wordt afgesloten 2. U wilt doorgaan met de volgende opdracht Zoals u ongetwijfeld hebt opgemerkt is de onderste filmstrip, inclusief toetsen verdwenen. Dit is correct. U wilt namelijk een nieuw project starten. U klikt hiervoor op Bestand en daarna Nieuwe film En welja de filmstrip inclusief toetsen is terug. U kunt nu verder gaan met de volgende opdracht. Blz. 40(198)

9 4.2.3 Laden van meerdere filmfragmenten gelijktijdig Het is mogelijk om meerdere filmfragmenten gelijktijdig te laden. U kunt dit op de volgende manier bewerkstelligen. Klik met de muiswijzer het eerst filmfragment aan. Druk de CTRL-toets in en houdt deze ingedrukt Klik daarna alle beschikbare filmfragmenten één voor één aan terwijl u de CTRL-toets nog steeds ingedrukt houdt. Als u alle gewenste filmfragment geselecteerd hebt, kunt u de CTRL-toets loslaten. Nu klikt u op een geselecteerd filmfragment en sleept deze naar het story board (tijdens het slepen houdt u de linker muistoets ingedrukt). Wanneer u dit correct heeft uitgevoerd zult u zien dat allen geselecteerde filmfragmenten in het story board staan Oefening 2 Selecteer het videofragment Bataviawerf.avi Druk de CTRL-toets in en klik op Bataviawerf1.AVI Als het goed is zijn er nu twee videofragmenten geselecteerd. Druk de CTRL-toets in en klik op Bataviawerf2.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op Bataviawerf3.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op Ketelbrug.AVI Blz. 41(198)

10 Druk de CTRL-toets in en klik op Ketelbrug1.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op Ketelbrug2.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op Ketelbrug3.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op Ketelmeer01.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op SchaapjesOpDeDijk.AVI Druk de CTRL-toets in en klik op WindmolensFlevocentrale.AVI U kunt nu de CTRL-toets loslaten Als het goed is hebt u 11 videofragmenten geselecteerd. Klik met de muiswijzer op één van de elf geselecteerde videofragmenten en houdt de linkermuis toets ingedrukt en sleep het fragment naar het Story board. Als het goed is, zijn er nu elf videofragmenten in het Story board geladen U kunt nu de filmfragmenten in de juiste volgorde plaatsen door een Videofragment aan te kikken en deze naar de gewenste plaats te slepen. Blz. 42(198)

11 4.2.4 Scèneoverzicht Het betreft nu slechts 11 videofragmenten en u kunt het nog overzien. Wanneer u project uit vele videofragmenten bestaat en u wilt deze in de juiste volgorde plaatsen kunt u dit het beste doen in scèneoverzicht. Klik met de muiswijzer op de Icoon Scène Overzicht Een deel van het scène overzicht is hieronder weergegeven. De elf filmfragmenten worden alle elf weergegeven. Maar wanneer het om meer filmfragment gaat ziet u in eerste instantie niet alle filmfragmenten. Om deze zichtbaar te maken heeft u twee mogelijkheden: 1. U gebruikt de schuifregelaar gepositioneerd rechtsboven de filmfragmenten, door deze naar de min toe te schuiven. 2. U klikt om het venstertje rechts daarnaast. Probeert u beide mogelijkheden even uit. U kunt nu de filmfragmenten sorteren door de Videofragment één voor één aan te kikken en deze naar de gewenste plaats te slepen. Blz. 43(198)

12 4.2.5 Laden van alle Video fragmenten uit één Map Het is ook mogelijk om alle Videofragmenten die in een map staan in één keer in het Story Board te laden. Om een nieuw project te starten (u kunt dit vergelijken met een nieuw Word document) moeten we het huidige project sluiten. Hier zijn net als Windows weer een aantal mogelijkheden. Wij hanteren de Windows methode en doen dit via het menu Bestand. U klikt op Bestand waarna een vervolgscherm zoals hiernaast weergegeven geopend wordt. Vervolgens klikken we op Nieuwe film of Film sluiten. Bij beide mogelijkheden wordt er een waarschuwingscherm geopend met de mededeling dat er nog een film geopend is. Deze zijn niet identiek aan elkaar. Hebt u op Nieuwe film geklikt, dan zal het waarschuwingscherm zoals hiernaast weergeven worden geopend. Vervolgens wordt er een scherm geopend zoals hiernaast is weergegeven. Klik vervolgens op Sluiten Klik in deze opdracht op Arrangement niet opslaan. Indien u de mogelijkheid Film sluiten heeft gekozen komt voorgaand waarschuwingsscherm direct. Vervolgens moet u bij deze optie op het icoon Nieuwe film klikken of via het menu Bestand en daarna op nieuwe film. Wilt u gebruiken maken van een snelkeuze, dan drukt u de Blz. 44(198)

13 CTRL+N toets tegelijk in. Op terug te keren naar het scherm Story Board, klikt u op het Icoon Selecteren alle Videobestanden uit één map Om alle filmfragmenten gelijktijdig binnen te halen selecteren we de Map Flevoland. Zorgt u er wel voor dat alle filmfragmenten van de Map Flevoland zichtbaar zijn in de Mediapool. Druk de CTRL-toets in en houdt deze ingedrukt en druk nu ook op toets A. Alle videofragmenten in de Map Flevoland worden nu geselecteerd Klik d.m.v. de muiswijzer op één van de filmfragmenten en houdt de muistoets ingedrukt en sleep de filmfragmenten naar het StoryBoard. Daarna kan de muistoets los gelaten worden en zijn alle videofragmenten geladen Blz. 45(198)

14 4.2.6 Start en Einde marker Beginmarker Story Board In principe zal de beginmarker aan het begin van het eerste videofragment staan. Echter een Videofilm bestaat uit meerdere videofragmenten. Daarom kan het handig zijn om de start marker bv. aan het begin van een volgend videofragment te plaatsen. Dit kan men zowel in het Story board als Tijdlijn. Plaatsen van Beginmarker: Klik met de linkermuis toets in de tijdlijn. Deze is gepositioneerd boven de filmfragmenten. Vanaf dat punt wordt dan uw Videofilm gestart Eindmarker Story board De film wordt afgespeeld tussen begin en eindmarkering. Dit kan bv. 1 of meerdere videofragmenten zijn. Als men bv. een aantal videofragmenten heeft aangepast en het resultaat hiervan in de Videomonitor wil bekijken plaats men de beginmarker aan het begin van de videofragmenten en het eind aan het einde van de aangepaste videofragmenten. Plaatsen Eindmarkering Men klikt met de rechtermuis toets op de plaats waar de eindmarkering moet komen, Opmerking: Bij de Eindmarkering zal de cursor terugspringen naar de Startmarkering, waarna de filmfragmenten opnieuw worden afgespeeld. Blz. 46(198)

15 4.2.7 FIT Indien u alle videofragmenten wilt bekijken is het belangrijk dat de beginmarker aan het begin staat en de eindmarker aan het einde van alle videofragmenten. Dit kunt u natuurlijk handmatig doen door het begin het einde te bepalen met de linker en rechtermuis toets, maar een snellere methode is om in de Tijdlijn om de FIT toets te klikken. FIT betekent hier passen ofwel de filmfragmenten passen tussen het begin en eindmarkering. Onderste Menubalk Tijdlijn Scène verwijderen Een videofragment dat deel uitmaakt van een project is in de Mediapool d.m.v. een rood vierkantje gemarkeerd. Hierdoor kunt u in één oogopslag zien welke videofragmenten deel uitmaken van uw project. U kunt een scène verwijderen door te gaan naar het scherm Story Board, het gewenste videofragment aan te klikken en daarna op de Del toets te drukken (Delete toets). In de Mediapool zijn de filmfragmenten die deel uitmaken van uw project voorzien van een rood vierkantje. Na het verwijderen van een filmfragment zult u zien dan het rode vierkantje verdwijnt. Blz. 47(198)

16 4.2.9 Sluiten Magix Video de Luxe. Wanneer u stopt en nog geen wijzigingen hebt opgeslagen zal Magix Video de Luxe u de vraag stellen of de wijzigingen opgeslagen moet worden, zie 4.2. Aangezien we nog niet echt gestart zijn met een videoproject beëindigen we het project zonder deze op te slaan. Kies in de bovenste menubalk Bestand U ziet het volgende Keuzemenu verschijnen Klik daarna met de muiswijzer op Afsluiten Het systeem komt met de melding Film Opslaan / Arrangement niet opslaan / Afbreken U klikt met de muiswijzer op Arrangement niet opslaan Het programma wordt afgesloten Blz. 48(198)

17 Aanvullende informatie Navigatieknoppen Verder/terug Omhoog Stationsmenu Boomstructuur Met de knop terug komt u altijd in de directory uit, waar u eerder was. De "Omhoog"-knop is er om naar een bovenliggende map te gaan. Met het stationsmenu kunt u alle beschikbare stations aansturen. Hier kunt u een boomstructuur voor de navigatie door uw computersysteem activeren. Browser Historielijst en padinvoer Bovenaan in het midden wordt het pad van de actuele directory weergegeven. Met de pijlknop opent u een menu, waarin u de laatst bezochte map weer kunt opzoeken. Opties: Alle functies van het contextmenu (nieuwe knoppen aanleggen, bestanden hernoemen of verwijderen etc.) kunt u ook met de knop opties bereiken! Blz. 49(198)

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren

#04: Klik met rechter muisknop in het wit tussen de bestanden en kies met linker Alles selecteren XP...Workshop Movie Maker Deel 1 Filmpje maken van foto s: Moviemaker is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij het CCBS in de map Mijn

Nadere informatie

- 2 - Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, 25 januari 2010 (versie 16.5)

- 2 - Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, 25 januari 2010 (versie 16.5) Inhoud: 1 Inleiding... 6 2 Hard / Software specificatie... 7 2.1 Installatie Cursusmateriaal...8 3 Start programma.... 9 3.1 Snelkoppeling...9 3.2 Start programma d.m.v. Start / Alle programma s...9 3.2.1.1

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Blz. 2(198) Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, november 2007 (versie 2.0)

Blz. 2(198) Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, november 2007 (versie 2.0) Inhoud: 1 Inleiding... 7 2 Installatie... 8 2.1 Installatie Programma Magix Video de Luxe... 10 2.2 Installatie Oefenmateriaal... 12 3 Start programma.... 14 3.1 Snelkoppeling... 14 3.2 Start programma

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Foto s op DVD met Magix

Foto s op DVD met Magix Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 7 2 Leer c.q. opdracht(en) 1e Cursusdag... 7 2.1 Installeren van Magix Foto s op CD en DVD, versie 8.... 7 2.2 Opdracht 1, Installeren programma... 7 2.3 Enkele Tips... 7

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc

Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc Soms is het handig om gewoon even een afbeelding maken van iets wat op uw beeldscherm staat. Een printscreen maken wordt dat genoemd, ofwel een screenshot

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Website importeren of maken?

Website importeren of maken? 92 Een website van sjablonen Website importeren of maken? In principe zijn er twee manieren om MAGIX Web Designer te gebruiken: ofwel heeft u al een website en wilt u deze met MAGIX Web Designer bewerken

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open ........................................ TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS.................................................... Nadat u WinRail 8 heeft geïnstalleerd krijgt u automatisch een leeg werkblad waarop

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie. een uitleg..

Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie. een uitleg.. Video deluxe 17 Plus en MX Plus (en premium) Keyframe animatie een uitleg.. door Jan Jansen HCC Arnhem/Zevenaar januari 2012 MAGIX Video de luxe: Keyframe animatie. Wat zijn keyframes Keyframes zijn markeringspunten

Nadere informatie

POWER CINEMA GEBRUIKEN

POWER CINEMA GEBRUIKEN A P P E N D I X C POWER CINEMA GEBRUIKEN C-1 OPMERKING Lees zorgvuldig de volgende informatie, alvorens Power Cinema Software te installeren. 1. Om Power Cinema Software op een NIEUWE VASTE SCHIJF te installeren,

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

2. Scènes afspelen en monteren

2. Scènes afspelen en monteren 31 2. Scènes afspelen en monteren In dit hoofdstuk leert u de mogelijkheden van MAGIX Video deluxe 15 kennen door te oefenen met de demovideo die aanwezig is in het programma. U leert hoe u een video afspeelt

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding

Beknopte gebruikershandleiding Beknopte gebruikershandleiding Overzicht De exacqvision Client-software kent drie bedrijfsmodi: Live (live), Search (zoeken) en Config (instellingen). Om de gewenste bedrijfsmodus te openen, klikt u op

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

CMS Handleiding. Opgesteld door

CMS Handleiding. Opgesteld door CMS Handleiding Opgesteld door Alleen beschikbaar voor klanten v1.2 24-01-2008 Index 1. Inloggen... 3 2. De CMS Omgeving... 5 NAVIGATIE... 5 MENU... 6 CONTENT... 6 3. Content Wijzigen... 7 DE WERKBALK...

Nadere informatie

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule Inhoudsopgave Voorwoord Stap 1 Onderwerpkeuze Stap 2 Aanmaken module Stap 3 Keuze soort module: les of toets Stap 4 Module bewerken 3 4 5 6 7 Stap 5 Gebruik module editor Toelichting editor toolbar functionaliteit

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie

Handleiding VPNL Instore Communicatie Handleiding VPNL Instore Communicatie Inhoudsopgave. Gebruikersomgeving. Dia s maken. Presentaties maken 9 4. Uitzending bekijken VersPlatform Nederland Handleiding VPNL Instore Communicatie . Gebruikersomgeving

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden Installatie Ga naar http://picasa.google.com (zonder www!) Bekijk even de informatie die hier wordt aangeboden door er op te klikken. Klik daarna op:

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Fotoʼs beheren met iphoto

Fotoʼs beheren met iphoto Fotoʼs beheren met iphoto In dit Hoofdstuk: Verkennen van de werkomgeving Fotoʼs importeren vanuit een digitale camera Een album maken 10.1. Verkennen van de werkomgeving We starten iphoto door te (enkel)klikken

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

PunchCMS Handleiding. Versie 2.0 Oktober 2010

PunchCMS Handleiding. Versie 2.0 Oktober 2010 PunchCMS Handleiding Versie 2.0 Oktober 2010 Inhoud Inhoud...2 1 Inloggen...3 2 De gebruikersinterface...4 2.1 Overzicht...4 2.2 Workflow...5 3 Elementen...6 3.1 Aanmaken...6 3.2 Element vullen of aanpassen...7

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas

Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Medische Beelden Portaal AZ Sint-Lucas Gebruikershandleiding Deze handleiding is van toepassing voor externe artsen en patiënten die aan de hand van referenties in het verslag een bepaald onderzoek willen

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN ::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN 2 ::01 FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN Het gevolg van digitaal fotograferen is vaak een enorme hoeveelheid foto s die ergens ongeordend op de vaste schijf

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie