Digest. Op bezoek in Antwerpen Op 27 september was Dmitry Strezhnev, CEO van EuroChem, in Antwerpen voor een aantal belangrijke bezoeken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digest. Op bezoek in Antwerpen Op 27 september was Dmitry Strezhnev, CEO van EuroChem, in Antwerpen voor een aantal belangrijke bezoeken."

Transcriptie

1 Deсember 2013 Januari Start van mijnwerken in Kazachstan Eind oktober startten de boor- en graafwerken op de fosfaaterts-site in Kazachstan. De toekomstige ontginning van het fosfaaterts is in handen van EuroChem Fertilizers LLP, dat werkt vanuit Kazachstan. p. 3 EuroChem Agro France SAS stelt zichzelf voor Directeur François Deltour en zijn team aan het woord over hun activiteiten in de Franse agrarische sector. p. 8 Aftrap van EuroChem Agro in China EuroChem organiseerde een kick-off event om de start van EuroChem Agro Trading (Shenzhen) te vieren! Beste wensen! p. 9

2 2 December Bezoek 2013 Januari Op bezoek in Antwerpen Op 27 september was Dmitry Strezhnev, CEO van EuroChem, in Antwerpen voor een aantal belangrijke bezoeken. Als eerste op de agenda stond een ontmoeting met Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen. s Middags was er een lunch met schepen en voorzitter van Havenbedrijf Antwerpen Marc Van Peel, en een aantal vertegenwoordigers van de Antwerpse Kamer van Koophandel, Flanders Investment en Essenscia, de Belgische vertegenwoordiger van de Chemie en Life Sciences sector. Na de lunch bracht meneer Strezhnev een bezoek aan de kantoren van het Antwerpse Havenbedrijf, waar hij met CEO Eddy Bruyninckx rond de tafel zat om het te hebben over de internationale strategie van EuroChem en de rol hierin van EuroChem Antwerpen. Er werd gepraat over hoe de haven EuroChem kan helpen bij het verwezenlijken van haar doelstellingen. Dmitry Strezhnev, Eddy Bruyninckx CEO Havenbedrijf Antwerpen, Filip Dejongh Gedelegeerd Bestuurder EuroChem Antwerpen Het bezoek aan Antwerpen werd afgesloten in het nieuwe Red Star Line Museum, waar meneer Strezhnev de officiële opening van het museum bijwoonde in het gezelschap van koning Filip en koningin Mathilde.

3 3 Mijlpaal December 2013 Januari Start van de mijnwerken op de Kok-Djon site in Kazachstan Eind oktober startten de booren graafwerken op de fosfaatertssite in Kazachstan. De toekomstige ontginning van het fosfaaterts is in handen van EuroChem Fertilizers LLP, dat in Kazachstan haar uitvalsbasis heeft. De aanvankelijke productiecapaciteit van de site zal oplopen tot ongeveer 640 duizend ton afgewerkt product per jaar, waarvan de productie in 2014 zal beginnen. In de eerste fase van het project wordt zo n 120 miljoen dollar geïnvesteerd. De Kok-Djon site, gelegen in de Jambylregio in Kazachstan, is een belangrijke schakel in EuroChem s grondstoffenstrategie (verticale integratie). Momenteel zijn we voor 75% zelfvoorzienend in fosfaaterts, het belangrijkste ingrediënt voor de productie van meststoffen op basis van fosfaat. Deze laatste 25% proberen we te overbruggen door de grondstoffenbasis steeds verder uit te breiden. De activiteiten van EuroChem zullen een oplossing bieden voor enkele socio-economische kwesties in de Jambylregio. Dit is vooral het geval voor Karatau en Zhanatas, twee steden waar EuroChem de ontwikkeling van de regionale infrastructuur zal steunen door de renovatie en bouw van sociale infrastructuur. EuroChem zet zich sterk in voor de Jambylregio en heeft al meer dan 10 miljoen dollar geïnvesteerd voor het helpen oplossen van enkele dringende sociale kwesties, haalt Yerkebulan Murzagaliyev, Algemeen Directeur van EuroChem Fertilizers, aan. Kazakstan Weetjes over Jambyl - De streek Jambyl ligt tussen de immense Betpak-Dala woestijn en de Tien Shan bergketen en strekt zich uit van de Tsjoejvallei tot de bergen van de Karatau. - In de regio zijn drie natuurreservatens. Berikkara Urochishche huisvest meer dan 50 soorten bijzondere bomen en planten die voorkomen in het Red Data Book, en enkele zeldzame dieren als de argali (bergschapen) en Indische stekelvarkens. Karakunuz Urochishche is een botanisch reservaat van 3.07 hectare groot. In het Andasai staatsreservaat leven argali, Aziatische wilde ezels, Perzische gazellen, reeën, fazanten en patrijzen. - In de 2e eeuw voor Christus liep een deel van de Zijderoute door de Jambylregio, langs de valleien van de rivieren Chu, Thalles en Asa. - Volgens een legende heeft ook Kazachstan een monster van Loch Ness. De Aidahar (draak), geest van het water, leeft in het Kokkol-meer. Volgens ooggetuigen gaat het om een enorme slang van 15 meter lengte met een hoofd van wel een meter groot.

4 4 December Terugblik op 2013 Hoogtepunten van het jaar 2013 Januari In Juli kondigde EuroChem de heropstart van de constructie van de mijnschacht aan op de VolgaKaliy kaliumsite, nadat de bevriezingsfase succesvol werd afgerond. Deze grootschalige werken werden hervat op 100 meter van het punt waarop ze eerder waren geschorst door het falen van de mortel technologie van Shaft Sinkers, de Zuid-Afrikaanse aannemer die ingehuurd was voor het project. EuroChem nam de nodige stappen om de werken van de mijnschacht verder te zetten en implementeerde hiervoor de vriestechnologie. De schacht wordt nu afgaeschermd door een vrieswand ontwikkeld door Thyssen Schachtbau GmbH, hetzelfde bedrijf dat ook meewerkt aan de andere VolgaKaliy skipvervoerschacht en het andere kaliumproject van EuroChem, Usolskiy Potash. Het consultancy bureau Atkins, dat haar hoofdzetel heeft in het VK, begon een onderzoek naar het oppervlaktewater in de buurt van onze installatie in Kingisepp. In juli 2013 kreeg Atkins het project toegewezen, en op 9 oktober gingen de eerste controles van de fosforconcentraties in de rivier Luga van start. Zoals het controleplan het voorschrijft, werden er zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van de fosfaat-site stalen genomen. Bovendien ging ook de beoordeling van de behandelingssystemen naast de productiefaciliteit van start. De eerste resultaten worden begin 2014 verwacht. EuroChem Usolskiy Potash rondde de mijnschachtwerken af Een maand eerder dan gepland konden de werken die in maart 2012 van start gingen, worden afgerond. De schachtdiepte van -473 meter werd behaald aan een gemiddelde van 42 meter per maand. Usolskiy s kooischacht is de eerste in 25 jaar die in Verkhnekamskoe werd gebouwd. De ondergrondse werken, die nu steunen op de ventilatie- en transportsectie, worden uitgevoerd door de experten van FSUE FF-30. De vrieswand werd ontworpen en uitgevoerd door Thyssen Schachtbau GmbH, de Duitse specialist die ook meewerkt aan twee andere projecten: Usolskiy Potash en VolgaKaliy.

5 5 Terugblik op 2013 Deсember 2013 January EuroChem en Migao komen tot een joint venture in China EuroChem en Migao Corporation, een Chinese producent gespecialiseerd in kaliummeststoffen, kondigden de EuroChem Migao joint venture aan. Het samenwerkingsverband zal tot ton kaliumnitraat en tot ton chloridevrije NPK-meststoffen per jaar produceren in Yunnan, een provincie in het zuiden van China. EuroChem en Migao zullen elk 50% van de joint venture beheren. In het kader van deze samenwerking wordt in Luliang (Yunnan) momenteel een meststoffenproductie-installatie gebouwd. Een eerste installatie met een jaarlijkse capaciteit van ton NPK, gaat in december 2013 van start. In de loop van 2014 worden dan nog een installatie voor de productie van ton kaliumnitraat per jaar en een tweede NPK-straat met ton per jaar verwacht. Ter ere van EuroChem Day en de vijftigste verjaardag van Lifaosa, schonk EuroChem een improssionant cadeau aan de stad Kedainiai (Litouwen): de Kedainiai Arena, een multifunctioneel sport- en vrijetijdscentrum. De bouw van de Kedaini Arena begon op 25 mei In het 5,5 duizend vierkante meter grote centrum kunnen zo n mensen een sportevenement bijwonen, en zo n mensen kunnen binnen voor een concert. De arena kan makkelijk omgebouwd worden naar 3 basketbalterreinen en is ook geschikt voor heel wat andere sporten. Eind april fietsten de werknemers van EuroChem Antwerpen naar Moscou en terug. In plaats van de kilometer lange reis via Duitsland en Polen naar het echte Moskou, fietsten de wielrenners zo n 160 kilometer van Antwerpen naar Moscou, een stadswijk van Gent. Hiervoor participeerde het bedrijf in de aankoop van nieuwe wieleroutfits met het EuroChem Antwerpen logo.

6 6 December Terugblik op Januari EuroChem Antwerpen vierde haar eerste verjaardag met een familiedag. EuroChem s CEO Dmitry Strezhnev ontmoette Bobby Jindal, de gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana, om de bouw van een ammonium- en ureuminstallatie te bespreken. De exacte locatie en technische details van de site zullen komend jaar bekend gemaakt worden. Wat wel al bekend is, is dat de investering zo n 1,5 miljard dollar bedraagt, gespreid over de komende vier jaar. Verwacht wordt dat de uiteindelijke winst van het bedrijf de gemaakte kosten ruimschoots zal overschrijden. De productie van minerale meststoffen in de Verenigde Staten biedt heel wat voordelen wanneer deze meststoffen zowel in het binnenland als in aangrenzende landen zal worden verkocht. Op de familiedag mochten de werknemers van EuroChem Antwerpen hun partner, kinderen en familie meebrengen om hen hun arbeidsplaats te tonen. De installaties werden opengesteld en er waren rondleidingen voorzien voor de bezoekers. Ook was er heel wat randanimatie: een tentoonstelling, rondvaarten, activiteiten voor de kinderen, een toneelvoorstelling en zelfs... een Russische muziekshow! De Yubileiny arena was de uitvalsbasis voor het eerste Internationaal Junior Ijshockeytornooi, georganiseerd door EuroChem. Kinderen uit Rusand, België en Finland namen deel aan de wedstrijden. De Phantoms uit België en het nationale Espoo Blue team uit Finland namen het tegen elkaar op voor de bronzen medaille. De Finnen wonnen de wedstrijd met Het hoogtepunt van het tornooi was de finale, waarin de twee deelnemende Russische teams de sticks kruisten. De ploeg uit Novomoskovsk won op eigen terrein van de tegenstanders uit Yamburg met een score van 7-0.

7 7 Terugblik op 2013 December 2013 Januari In Londen werd een internationale workshop Corporate Social Responsibility and Sustainable Development in Mining and Energy Industries: the Global Experience of the United Kingdom georganiseerd. Michael Groves, professor aan de universiteit van Edinburgh, stichter en directeur van het onderzoekscentrum voor duurzame ontwikkelingsstrategieën, rapportage en communicatie Great Circle, wees EuroChem aan als de beste van de klas. Onze presentatie was gebaseerd op onderzoek naar onze relatie met belangrijke stakeholders en, meer specifiek, naar onze verwezenlijkingen bij lokale gemeenschappen door partnerschappen en investeringen in opleiding en sport. De jongens van het team uit Kingisepp en de Blues Juniors uit Espoo, speelden een vriendschappelijke wedstrijd. De strijd was hard, maar tijdens de wedstrijd lag het geluk iets meer in het kamp van de Russische spelers. In elk deel van de match stonden ze ruim voor, en na drie perioden wonnen ze met een score van Na het fluitsignaal gaven de Finse spelers te kennen dat ze hun uiterste best hadden gedaan, maar dat de tegenstanders beter voorbereid waren op de match. Ze nodigden de Russische jongens uit naar Finland en hoopten ook terug te komen om op Russisch ijs de tegenstanders te verslaan. EuroChem was een van de hoofdsponsors van de Internationale Chemie Olympiade In juli kwamen studenten uit zo n 130 landen samen in de staatsuniversiteit van Moskou voor de Chemie Olympiade. Bij de deelnemers was ook een team uit België. De Belgen namen geen medailles mee naar huis, maar mochten achteraf wel op bezoek bij EuroChem Antwerpen voor een kijkje achter de schermen. Drie studenten, vier professoren en leden van de lokale organisatie van de Chemie Olympiade kregen een presentatie over de geschiedenis en werking van Euro- Chem Antwerpen en een begeleide rondleiding in de installatie.

8 8 December Terugblik op Januari Dit is EuroChem Agro France SAS Wijnbouw in Bordeaux Directeur François Deltour Marketing manager Pierrick Lefrère François Deltour, directeur bij EuroChem Agro France SAS, staat aan het hoofd van een team van 18 medewerkers. Elf van hen werken op de afdelingen sales, logistiek, marketing en administratie in het hoofdgebouw in Levallois-Perret, dichtbij Parijs. De andere zeven zijn technische adviseurs en vertegenwoordigers in de Franse provincies. EuroChem Agro France heeft een stevige reputatie uitgebouwd in Frankrijk, en verdeelt een groot aanbod van meststoffen (bv. AN en KAS), maar ook gespecialiseerde producten (ENTEC en Nitrophoska). In januari 2014 zal het Franse portfolio worden uitgebreid met UAN (Ureum AmmoniumNitraat), Ureum, DAP en MAP. De aantrekkelijke en dynamische Franse landbouwsector bestaat uit zo n boerderijen van elk gemiddeld 55 hectare groot. Er worden verschillende soorten gewassen geteeld: veldgewassen, grassen, wijndruiven, groente en fruit. 54% van het Franse grondgebied is landbouwgrond en meer dan 10 miljoen hectare dient voor intensieve productie met hoge stikstofbehoefte. ENTEC en Nitrophoska zijn erg geliefd op deze markt, dankzij de over de jaren heen opgebouwde repuatie van uitstekende kwaliteit en betrouwbaarheid. Onze ervaren technische adviseurs raden deze producten sterk aan bij het sales team van onze klanten, die ze op hun beurt doorverkopen naar de eindgebruikers. We voorzien hen van gebruiksadvies voor verschillende gewassen via persoonlijke bezoekjes, regionale vergaderingen en een heel aantal veldstudies die over heel Frankrijk werden uitgevoerd, geeft marketing manager Pierrick Lefrère mee. EuroChem Agro France neemt ook regelmatig deel aan zowel nationale als regionale beurzen, zoals de Sommet de l Elevage, een belangrijke internationale bijeenkomst voor veehouders van over heel de wereld, die jaarlijks in oktober plaatsvindt in Clermont-Ferrand, in hartje Frankrijk. Directeur François Deltour licht de klantenstructuur van het bedrijf toe: Onze klanten zijn voor het grootste deel coöperatieven die georganiseerd zijn als grote en invloedrijke aankoopgroepen. Onze verkoop- en commerciële strategie bestaat eruit voornamelijk met deze belangrijke spelers te werken. Slechts 10 van hen maken al bijna 80% van onze afzet uit. Het Franse logistieke team heeft voor al haar klanten verschillende leveringsmogelijkheden: per (binnen)schip vanuit Antwerpen of Ludwigshafen voor producten in bulk, tot spoortransport en vrachtwagens voor kleinere ladingen.

9 9 SAMEN December 2013 Januari Aftrap van Eurochem Agro in China EuroChem organiseerde een kick-off event om de oprichting van EuroChem Agro Trading (Shenzhen) te vieren. Het evenement, dat op 15 en 16 oktober doorging in het Shenzhen Futian Shangri- La hotel, was de uitgelezen mogelijkheid voor klanten en zakenpartners om Euro- Chem, de producten, het verkoopteam en de toewijding van EuroChem voor de Chinese agrarische sector, beter te leren kennen. De directeur van EuroChem Agro Shenzhen, Zhenjum Ding, mocht een kleine 120 gasten verwelkomen op het evenement. Onder de gasten waren grote klanten zoals SinoChem en CNCCC, zakenpartners uit de grootste Chinese havens zoals die van Chiwan en Wuhan, enkele van China s meest erkende professors en experten van universiteiten en instituten, en leden van de gespecialiseerde agrarische pers. Valery Rogalskiy - Sales Director bij EuroChem, Rudolf von Plettenberg Directeur van EuroChem Agro en Wolfgang Jung Sales Director, waren ook van de partij om EuroChem en haar producten voor te stellen. De avond ging van start met een cocktail op de rode loper. Aan alle gasten werd gevraagd hun handtekening of een korte boodschap op een groot bord te zetten velen van hen waren vereerd dit te doen. Na een korte kennismaking werden de gasten getrakteerd op een avond vol Chinees vertier en verrassingen. De aanwezige live band zorgde voor de muziek en sommige gasten durfden zelfs de micro in de hand te nemen en op het podium mee te zingen. Tijdens de traditionele Kung Fu show werd vrijwilligers gevraagd de bewegingen na te doen van de Traditionele Kung Fu sporters op het podium. Eén van de hoogtepunten van de avond. De volgende morgen kregen de gasten opnieuw een Chinese traditie voorgeschoteld, Bian Lian, een belangrijk aspect in de Chinese Sichuan opera. Acteurs veranderen hierbij regelmatig live op het podium van masker, en doen dit op een heel kunstzinnige manier. De Rudolf von Plettenberg, Directeur van EuroChem Agro Gasten op het podium

10 10 samen December 2013 Januari acteurs zwaaien met hun armen en schudden hun hoofd terwijl hun geverfde maskers steeds opnieuw veranderen. Deze demonstratie was een symbolische belofte van Euro- Chem aan de klanten: hoewel er een nieuw logo is, blijft het team, de dienstverlening en de hoge kwaliteit van de producten ongewijzigd. Een meer moderne presentatie volgde op deze oude Chinese kunst. Valery Rogalskiy bracht een inleiding over EuroChem en Rudolf von Plettenberg stelde EuroChem Agro GmbH en zijn productstrategie voor. Zhenjun Ding volgde met een bijdrage over de toekomstige mogelijkheden en projecten van EuroChem Agro Trading Shenzhen. Professor Zhang van de Agricultural University van China gaf een overzicht van de Chinese meststoffenindustrie. Het kleurrijke event werd afgesloten met een erg creatieve modeshow: de modellen droegen verrassend mooie outfits die gemaakt waren van oude K+S Nitrogen en nieuwe Euro- Chem Agro meststoffenverpakkingen. Aan het eind van dit tweedaagse event gingen alle gasten geïnspireerd naar huis en bedankten ze de organisatoren voor de perfecte organisatie van het event. Een heel aantal artikels in de Chinese gespecialiseerde pers toonde het succes van het kick-off event aan. EuroChem Agro Trading Shenzhen EuroChem Agro Trading Shenzhen werd opgericht in juli 2013 door de overname van K+S Nitrogen door EuroChem. De kern van het team bleef om EuroChem Agro s aanwezigheid in de dynamische Chinese markt te begeleiden. Tot enkele jaren geleden werd in China jaarlijks slechts ton Nitrophoska en ENTEC verkocht. Nu gaat het om ton per jaar. De kwaliteit van onze producten en de succesvolle marketing hebben van Nitrophoska en ENTEC de meest populaire merken gemaakt bij de Chinese boeren. Alle EuroChem Agro Trading Shenzhen werknemers hebben een universitair diploma en zijn sterk geschoold. Michelle Rao (Assistent & Administratie) Afgestudeerd aan de Jiangxi Normal University Xiangming Zeng (Regionale Manager) Senior landbouwingenieur; Master in Plant Nutrition aan de Huazhong Agricultural University Zhenjun Ding (Managing Director) Zhenjun Ding (Managing Director) Heel wat ervaring in de meststoffenindustrie, afgestudeerd aan China Agricultural University Prof. Dr. Yando Xiao (Director of Technical Support) Doctoraat aan China Agricultural University, Master of Science aan de Universitat Karlsruhe (TH) Xiaobin Fan (Regional Manager) Senior landbouwingenieur; afgestudeerd aan de Shandong Agricultural University

Digest. EuroChem trekt naar Amerika. p. 4. p. 7. p. 2 3. p. 10 EUROCHEM INTERNATIONAL DIGEST. September 2013

Digest. EuroChem trekt naar Amerika. p. 4. p. 7. p. 2 3. p. 10 EUROCHEM INTERNATIONAL DIGEST. September 2013 Feeststemming in Mannheim tijdens de 1Oe MLP Twilight Marathon Vijf EuroChem Agrocollega s liepen een halve marathon, een zesde deed er nog een schepje bovenop en liep een hele marathon uit! p. 4 EuroChem

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN. www.kennissenclub.nl

NIEUWSBRIEF JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN. www.kennissenclub.nl NIEUWSBRIEF www.kennissenclub.nl JAARGANG 2 - NUMMER 8 - NOVEMBER 2011 JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN DE KENNISSENCLUB VERWELKOMT HAAR NIEUWE CLUBLEDEN

Nadere informatie

BELEGGEN SPECIAL BESTUUR STELT ZICH VOOR...

BELEGGEN SPECIAL BESTUUR STELT ZICH VOOR... NUMMER 1 OKTOBER 2007 JAARGANG 12 Nu de zomer er weer aan komt en het collegejaar op zijn einde loopt, blikken wij terug op een geweldig en innovatief bestuursjaar. Vandaar ook dat wij iedereen die ons

Nadere informatie

De Haven van Rotterdam en de Tweede Maasvlakte. Tony Kippenberger, MBA, Director of the Centre for Strategic Business Studies Ltd. AXELOS.

De Haven van Rotterdam en de Tweede Maasvlakte. Tony Kippenberger, MBA, Director of the Centre for Strategic Business Studies Ltd. AXELOS. De Haven van Rotterdam en de Tweede Maasvlakte Tony Kippenberger, MBA, Director of the Centre for Strategic Business Studies Ltd AXELOS.com Case Study January 2013 Contents Inleiding 3 De oorsprong 3 Uitbreiding

Nadere informatie

Spark nr.6. Veiligheidstraining executive board Innovatie nieuwe stijl Koploper in suikerverlaging. Optimale schaalgrootte supply chain CPE

Spark nr.6. Veiligheidstraining executive board Innovatie nieuwe stijl Koploper in suikerverlaging. Optimale schaalgrootte supply chain CPE Veiligheidstraining executive board Innovatie nieuwe stijl Koploper in suikerverlaging Optimale schaalgrootte supply chain CPE is het personeelsblad van FrieslandCampina nr.6 2 Column 3 Innoveren door

Nadere informatie

Technocentrum: jongeren aan het werk in de technische sector. Jongeren en technisch onderwijs bijeen brengen.

Technocentrum: jongeren aan het werk in de technische sector. Jongeren en technisch onderwijs bijeen brengen. MAC 3 PARK krant Innovatie & Groei JAARGANG 8 - NUMMER 2-2009 DTC ontvangt Boeing en Airbus op Creative Campus De Flevolandse firma Dutch Thermoplastic Components (DTC) van directeur David Manten verhuisde

Nadere informatie

Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging

Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging nr. 3 augustus - september 2012 Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging Frans Dieryck 18 IN DE KIJKER 02 Smurfit Kappa Turnhout 17 oktober VIK-Kempen Gerechtsgebouw en MAS Antwerpen

Nadere informatie

Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. Jaargang 23, nr. 1 april 2014. Christa van Delen

Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. Jaargang 23, nr. 1 april 2014. Christa van Delen Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen Jaargang 23, nr. 1 april 2014 Christa van Delen 2 Zakelijkheden Verhuizing AddVision gaat door de groei van de afgelopen jaren naar een groter pand. Vanaf 31 maart

Nadere informatie

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com 2007 Jaarverslag Inhoud 01 Profiel 02 Kerncijfers 04 Mijlpalen 2007 Verslag van de Raad van Bestuur 06 Bericht van de voorzitter 10 Vooruitzichten 2008 12 Executive Committee 14 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie

TBK Magazine. Het geheim achter de star bottle. studiereis Newcastle. de implementatie van de groene fles. te gast in een bruisende stad.

TBK Magazine. Het geheim achter de star bottle. studiereis Newcastle. de implementatie van de groene fles. te gast in een bruisende stad. TBK Magazine Nummer 7/ Mei 2014 Het geheim achter de star bottle de implementatie van de groene fles studiereis Newcastle te gast in een bruisende stad Niek en Rowy over hun stage Veranderingen in het

Nadere informatie

We willen een bank zijn die toegevoegde waarde creëert voor de samenleving.

We willen een bank zijn die toegevoegde waarde creëert voor de samenleving. Ons sociaal engagement We willen een bank zijn die toegevoegde waarde creëert voor de samenleving. Belfius wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle opnemen en een antwoord bieden op de

Nadere informatie

Vrouwelijk ondernemerschap in België: Behandel ons anders, maar op gelijke voet. een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen ENQUÊTE

Vrouwelijk ondernemerschap in België: Behandel ons anders, maar op gelijke voet. een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen ENQUÊTE September 2010 n 9 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry ENQUÊTE een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen DOSSIER FACILITY MANAGEMENT, OUTSOURCING & ENERGIE: hoe kosten

Nadere informatie

nr.2 Spark Wereldmelkdag wereldwijd Grote events rond merken Dutch Lady en Foremost Slim werken in China

nr.2 Spark Wereldmelkdag wereldwijd Grote events rond merken Dutch Lady en Foremost Slim werken in China Wereldmelkdag wereldwijd Grote events rond merken Dutch Lady en Foremost Slim werken in China is het personeelsblad van FrieslandCampina nr.2 2 Column 3 Een nieuw team 4 Afscheid van boegbeeld Cees t Hart

Nadere informatie

Titre 01. Samen gaan we verder

Titre 01. Samen gaan we verder Titre 01 Samen gaan we verder 1 Inhoud 01 In een oogopslag 07 02 De Groep Landbouwkrediet 17 03 Landbouwkrediet en Centea, samen op weg naar een nieuwe bank 27 04 De coöperatieve bank van iedereen en voor

Nadere informatie

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 Inhoud Voorwoord 5 Over dit verslag 6 De kringloop sluiten 8 Onze stakeholders 10 Ons bedrijf 12 Productie 18 Ontwikkeling 18 Leveranciers 20 Medewerkers 22 Gebruik

Nadere informatie

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Woord vooraf

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Woord vooraf Woord vooraf Toen ik drie jaar geleden met mijn opleiding startte, leek het eindwerk mijn uiteindelijke doel. Vandaag is het zover! Dit eindwerk vorm het sluitstuk binnen mijn opleiding als Maatschappelijk

Nadere informatie

theo verovert het hart van de wereld met zotte brillen

theo verovert het hart van de wereld met zotte brillen Magazine voor internationaal ondernemen September 2012 nr. 45 Magazine van Flanders Investment & Trade, Afgiftekantoor Gent X, BC21170 Gaucheretstraat 90, 1030 BRUSSEL tel. 02 504 87 11 fax 02 504 88 99

Nadere informatie

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten Ford Europa mei 2014 Vignale exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten FORD FESTIVITEITEN IN HET TEKEN VAN DE MUSTANG De UEFA Champions

Nadere informatie

een fantatische week En verder... Jeroen, Elmar en Rick Excursie Scania

een fantatische week En verder... Jeroen, Elmar en Rick Excursie Scania TBK Magazine Nummer 5/ Mei 2013 Studiereis Wenen een fantatische week En verder... Het lean principe in de praktijk Demand Planning in de praktijk Slim produceren met Lean Manufacturing Afgelopen & Komende

Nadere informatie

Focus op perspectief. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012

Focus op perspectief. Business Magazine IN DIT NUMMER. ondernemend voor ondernemer s. NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012 Business Magazine NOORDWEST VELUWE 15 e jaargang nr 12 december 2012 ondernemend voor ondernemer s Focus op perspectief IN DIT NUMMER Fotografie: Henk Merjenburgh Ondanks de sluiting eind december van

Nadere informatie

Relatiemagazine van ExxonMobil in de Benelux JAARGANG 10 NR 2 2010. Titanentransport

Relatiemagazine van ExxonMobil in de Benelux JAARGANG 10 NR 2 2010. Titanentransport Reflex Relatiemagazine van ExxonMobil in de Benelux JAARGANG 10 NR 2 2010 Titanentransport En ook daar: safety first! INVESTERING Integratie van waterstoffabriek Air Products en raffinaderij Rotterdam

Nadere informatie

KANSEN BENUTTEN HIER KUN JE

KANSEN BENUTTEN HIER KUN JE HIER KUN JE 4 Nedmag VEENDAMS BEDRIJF HOUDT NEW YORKERS OP DE BEEN KANSEN BENUTTEN 6Pro Motion Pictures MIJN CREATIVITEIT WORDT GEVOED DOOR DE OMGEVING 8Oosterlengte OOST-GRONINGEN LOOPT VOOROP MET INNOVATIEVE

Nadere informatie

Deborah zoekt collega

Deborah zoekt collega NUMMER 8 / DECEMBER 2013 MAGAZINE VOOR KLANTEN EN MEDEWERKERS VAN G4S G4S stelt expertise tentoon bij Artexis De kracht van G-Force G4S-collega s voor de goede zaak K9 zoekt baasje Deborah zoekt collega

Nadere informatie

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon 2010 Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon Voorwoord:"samen staan we sterk" 4 Bruggen slaan: het Europese voorzitterschap als waardevolle samenwerking 13 Het sociale en het economische verzoenen

Nadere informatie

Introweek. Do s en Don ts van youtube. Wils en Nikita over hun stage bij Vezet. En verder... Terschelling groot succes

Introweek. Do s en Don ts van youtube. Wils en Nikita over hun stage bij Vezet. En verder... Terschelling groot succes TBKMagazine Nummer 04 / november 2012 Introweek Terschelling groot succes En verder... Activiteitenprogramma 2013 Interview Onno Lotgering Mix & Match 2012 Do s en Don ts van youtube marketing Wils en

Nadere informatie

StarNews. Winnaars Nyrstar Excellence Awards 2011. 02 Kerstkaartjeswedstrijd 04 Nyrstar Excellence Awards 2011

StarNews. Winnaars Nyrstar Excellence Awards 2011. 02 Kerstkaartjeswedstrijd 04 Nyrstar Excellence Awards 2011 EDITIE 10 SEPTEMBER 2012 02 Kerstkaartjeswedstrijd 04 Nyrstar Excellence Awards 2011 StarNews 10 IPC en El Mochito 21 Nyrstar Myra Falls toonaangevend in veiligheid Winnaars Nyrstar Excellence Awards 2011

Nadere informatie

Spark nr.2. Melkveehouders en medewerkers samen op pad voor de megaconsumentenactie, Campina Dichtbij, zie pag. 28

Spark nr.2. Melkveehouders en medewerkers samen op pad voor de megaconsumentenactie, Campina Dichtbij, zie pag. 28 Melkveehouders en medewerkers samen op pad voor de megaconsumentenactie, Campina Dichtbij, zie pag. 28 En verder: Wereldwijd Wereldmelkdag Steeds veiliger werken Spark is het personeelsblad van FrieslandCampina

Nadere informatie

SPELERS WERELD. Ageas in zijn huidige vorm bestaat nog maar vijf jaar, maar DE KRUIN IN AZIË DE WORTELS IN BELGIË,

SPELERS WERELD. Ageas in zijn huidige vorm bestaat nog maar vijf jaar, maar DE KRUIN IN AZIË DE WORTELS IN BELGIË, 15 november 2014 WERELD SPELERS H O E B E L G I S C H E B E D R I J V E N D E W E R E L D V E R O V E R E N Met een oppervlakte van 30.528 vierkante kilometer is België maar een klein stipje op een wereldkaart,

Nadere informatie

Raadpleeg het online verslag http://annualreport.umicore.com/

Raadpleeg het online verslag http://annualreport.umicore.com/ 2 0 1 4 > Pg. 1-27 Lees meer over onze vooruitgang op vlak van duurzaamheid > Pg. 28-43 Ontdek meer over onze verschillende activiteiten > Pg. 44-196 Volledige financiële en duurzaamheidsverklaringen Raadpleeg

Nadere informatie

Wet versterking bestuur pensioenfondsen voorziet in drie

Wet versterking bestuur pensioenfondsen voorziet in drie Governance Event KAS BANK LSP Life Sciences Fund 10 jaar MultiManager Fonds Effectief transitiemanagement bespaart kosten en tijd DPN Roundtable discussie over Administration Mark Schilstra gestart als

Nadere informatie