Master in de accountancy en het revisoraat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in de accountancy en het revisoraat"

Transcriptie

1 LEUVEN t Master in de accountancy en het revisoraat Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen

2 Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een vooropleiding volgde. De opleidingen aan de KU Leuven zijn gebaseerd op het innovatieve onderzoek van haar wetenschappers en professoren. Als masterstudent verdiep je je kennis, leer je kritisch analyseren en doe je zélf aan wetenschappelijk onderzoek. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten is deze universiteit de ideale multidisciplinaire omgeving om je verder te ontplooien. De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen is een van de zestien faculteiten van de KU Leuven. De faculteit heeft campussen in Leuven, Brussel, Antwerpen en Kortrijk. Zowel inzake onderzoeksproductiviteit als onderwijskwaliteit staat de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de top in Vlaanderen. Ook buiten België wordt de faculteit geprezen voor haar internationale oriëntatie en haar onderzoeksen onderwijsreputatie. Bewijs daarvan is de Equis-accreditatie, het belangrijkste kwaliteitslabel voor business schools. Equis wordt enkel toegekend aan scholen die van internationalisering een topprioriteit maken, hechte banden hebben met het beleid en het bedrijfsleven, en uitmunten in de kwaliteitszorg voor hun onderwijs en onderzoek. 8 feb.kuleuven.be/home/equis Op de Leuvense campus worden het onderwijs, het innoverende wetenschappelijk onderzoek en de adviesverlening aan bedrijfsleven en beleidskringen gedragen door vijf departementen: Centrum voor Economische Studiën Marketing en Organisatie Accountancy, Financiewezen en Verzekeringen Bedrijfseconomie, Strategie en Innovatie Kwantitatieve Beleidsmethoden en Beleidsinformatica De faculteit combineert een onderzoeksgebaseerde vorming met een actieve wissel - werking met het bedrijfsleven en beleidskringen. Zo laat ze zich in haar beleid bijstaan door een corporate council en een uitgebreid netwerk van fellows uit het bedrijfsleven. Ze organiseert regelmatig workshops en discussiefora met captains of industry en kent een actieve samenwerking met de Vlerick Business School. Via haar inzet voor toegepast en beleidsvoorbereidend onderzoek speelt ze actief in op de maatschappelijke tendensen en het socio-economische beleid, en dat zowel op Vlaams, federaal als Europees niveau. De faculteit heeft een uitgesproken internationale oriëntatie dankzij de vele samen - werkingsverbanden met topuniversiteiten: niet alleen in Europa, maar ook in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië, Thailand, Singapore, Zuid-Afrika, Brazilië, India, China en Japan.

3 De Faculteit Economie en Bedrijfs wetenschappen biedt je in Leuven een hele waaier aan van masters, advanced masters, postgraduaten, doctoraats - programma s en de lerarenopleiding. Initiële masters Aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen vind je tal van masteropleidingen voor zowel economische als niet-economische (academische) bachelors en masters, in het Nederlands en het Engels. Advanced masters Na je masteropleiding kun je een van de Engelstalige advanced masters volgen in het domein van de economie of dat van de bedrijfswetenschappen. Ze bieden een verregaande specialisatie aan in het gekozen studiegebied en worden ondersteund door het vooraanstaande wetenschappelijk onderzoek van het professorenkorps. Postgraduaten De postgraduaatprogramma s omvatten lessen en bijeenkomsten die s avonds en/of tijdens het weekend plaatsvinden. Zo krijgen ook professionals de kans om zich grondig bij te scholen of een nieuwe richting aan hun loopbaan te geven. Postgraduaat in de bedrijfskunde Postgraduaat in het financiewezen Postgraduaat in het operations management 8 feb.kuleuven.be/leuven/student/postgraduaten Doctoreren Wie gedreven is door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en tijdens zijn opleiding goede resultaten behaalde, kan doctoreren. In de doctoraatsopleiding word je voorbereid op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en werk je actief mee aan onderzoeksprojecten van het allerhoogste niveau. Lerarenopleiding De specifieke lerarenopleiding (SLO) economie bereidt je voor op een job als leraar in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en een job in het hoger onderwijs. Bovendien zijn de vaardigheden die je tijdens deze opleiding oefent ook toepasbaar binnen een bedrijfscontext, het volwassenenonderwijs en de wetenschapscommunicatie. Je kunt starten met de lerarenopleiding tijdens of na een eerste masteropleiding, of tijdens een schakeljaar. 8

4 Master in de accountancy en het revisoraat De opleiding bereidt je in de eerste plaats voor om bedrijfsrevisor en accountant te worden. Bovendien is voor heel wat andere functies binnen het financieel management een door gedreven boekhoudkundige kennis noodzakelijk. Het programma is zo samen - gesteld dat je heel wat credits kunt verwerven die vereist zijn voor de toegang tot een stage van revisor of van accountant. Het is een interdisciplinair programma dat de mogelijkheid biedt om op een bepaald domein te focussen: accountancy, recht, financiering of information management. Waarom aan de KU Leuven? De docenten zijn specialisten in hun vakgebied en hebben zowel nationaal als inter nationaal naam gemaakt met uitstekende handboeken en publicaties. Bovendien hebben zij voldoende bedrijfservaring via adviesopdrachten in befaamde bedrijven en administraties. Het programma biedt de mogelijkheid om diverse verdiepende masteropleidingsonderdelen te volgen in het domein van accounting en audit. Bij de masterproef ligt de klemtoon op de studie van een onderzoeksvraag gerelateerd aan het audit- of accountantsberoep. Toelatingsvoorwaarden Rechtstreeks: bachelor en master in de toegepaste economische wetenschappen bachelor en master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur bachelor en master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica master in de handelswetenschappen bachelor en master handelsingenieur Na een voorbereidingsprogramma (34 studiepunten): alle andere academische bachelors en masters Na een schakelprogramma (60 studiepunten) (zowel in Leuven als in Kortrijk): alle professionele bachelors in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde

5 Profiel Ben jij een toekomstige master in de accountancy en het revisoraat? Dan herken je vast volgende eigenschappen: Je wil een stage als bedrijfsrevisor of accountant starten of je wil je vervolmaken in accounting. In je vooropleiding heb je reeds inleidende opleidingsonderdelen accountancy, externe financiële verslaggeving, Management Accounting, consolidatie en financiële bedrijfsdoorlichting en een basiscursus economie (micro- en macroeconomie) gevolgd. Je beheerst de nodige elementaire statistische technieken. Als je niet aan de hier genoemde voorkennisvereisten voldoet, moet je een voorbereidingsprogramma volgen. Programma Het programma bestaat uit een verplichte masterproef (15 studiepunten), een aantal verplichte kernopleidingsonderdelen (18 studiepunten), een aantal verplichte basis opleidingsonderdelen als die niet werden opgenomen in de vooropleiding (maximaal 21 studiepunten, afhankelijk van je vooropleiding) en een keuzegedeelte. Dat keuzegedeelte omvat drie groepen van opleidingsonderdelen waarmee je je programma aanvult tot 60 studiepunten.

6 MASTER IN DE ACCOUNTANCY EN HET REVISORAAT 60 studiepunten OPLEIDINGSONDERDEEL SP. MASTERPROEF 15 Multidisciplinair seminarie accounting 12 Praktijkcollege in accountancy 3 KERNOPLEIDINGSONDERDELEN 18 Auditing 6 International Accounting 6 Risk Management and Control 6 VERPLICHTE BASISOPLEIDINGSONDERDELEN* max. 21 Externe financiële verslaggeving (TEW) 6 Management Accounting 6 Consolidatie en financiële bedrijfsdoorlichting 6 Econometrische modellen 3 ALGEMENE KEUZEOPLEIDINGSONDERDELEN Je vult je programma aan tot 60 studiepunten met opleidingsonderdelen uit onderstaande groepen. Keuzegedeelte accounting en audit - Strategisch management accounting 6 - Deontologie van accountancy & revisoraat 6 - Boekhoudrecht 4 - International Auditing Standards of 3 International Auditing Standards and Special Topics in Accounting 6 - Reporting for Banks 3 - Reporting for Insurance Companies 3 Keuzegedeelte recht - Personenbelasting 6 - Vennootschapsbelasting 6 - Belasting op de toegevoegde waarde 6 - International Taxation 6 - Regionale en lokale belastingen 4 - Vennootschapsrecht 6 - Sociale wetgeving 4 - Fiscaal vermogensbeheer, met inbegrip van registratie- en successierechten 4 - European Taxation 6 - Fiscaal procesrecht 4 Keuzegedeelte Information Management - Grondslagen van de beleidsinformatica (HIR)** 6 - Business Information Systems of beleidsinformatiesystemen** 6 - Principles of Database Management 6 - Knowledge Management and Business Intelligence 6 Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster: * Deze opleidingsonderdelen zijn verplicht als je ze nog niet opgenomen hebt in een voorgaand programma. ** Als je nog andere opleidingsonderdelen uit deze groep volgt en je dit opleidingsonderdeel nog niet opgenomen hebt in een voorgaand programma, dan is dit een verplicht opleidingsonderdeel.

7 Een groot voordeel van de opleiding accountancy en revisoraat is dat het lessenaanbod specifiek is samengesteld met het oog op een eventuele deelname aan het toelatingsexamen tot de stage aan het IBR (Instituut van de Bedrijfsrevisoren) of het IAB (Instituut van de Accountants en de Belasting consulenten). Door mijn keuzevakken gericht te kiezen, behaalde ik vrijstel lingen voor een groot deel van de toegangsexamens. Geen overbodige luxe, want studeren na de werkuren is niet altijd evident. (Oud-student) Loopbaan De opleiding richt zich tot twee doelgroepen. Allereerst bereidt ze de studenten voor op het beroep van bedrijfsrevisor en accountant. De opleiding vergemakkelijkt immers de toegang tot de stage van deze door de wet gereglementeerde beroepen (in uitvoering van onder meer de Achtste EU-Richtlijn), doordat ze tegemoetkomt aan de wettelijke minimumtoegangsvereisten voor het IBR (Instituut van de Bedrijfsrevisoren) en grotendeels ook voor deze van het IAB (Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten). Daarnaast is voor heel wat andere functies binnen het financieel management van een onderneming een doorgedreven kennis van accountancy noodzakelijk. De master brengt de deelnemers inzicht bij in zowel boekhoudkundige registratie als externe en interne rapportering en controle. Studenten met een andere specialisatieopleiding dan accountancy in hun vooropleiding (bv. marketing) verwerven gedurende de master een grondige kennis van accountancy in al haar facetten. Studenten met reeds een goede kennis van accountancy kunnen zich verder specialiseren en het accent leggen op fiscaliteit, recht en financiering. Aangezien je jaarlijks hooguit enkele weken bij dezelfde klant doorbrengt, is er van eentonig of routineus werk als auditor absoluut geen sprake. En die afwisseling maakt het werk nu net zo boeiend: elk bedrijf waar je komt is uniek, en elk jaar evolueert de jobinhoud mee met je werk - ervaring. Dat impliceert natuurlijk dat je op relatief korte tijd veel ervaring kunt opdoen. Een job als financieel auditor wordt dan ook vaak aanzien als de ideale springplank naar tal van andere functies in de bedrijfswereld. (Oud-student)

8 KU LEUVEN Oude Markt 13 bus LEUVEN Meer info Infomomenten Publicaties Studentenvoorzieningen Inschrijven Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Naamsestraat 69 bus LEUVEN tel Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van een van de masteropleidingen die de KU Leuven organiseert. Er kunnen echter altijd wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Bijgewerkt tot januari 2015 v.u.: Isabelle Van Geet, Oude Markt 13, 3000 Leuven

Master in het management

Master in het management LEUVEN t Master in het management Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Master in het informatiemanagement

Master in het informatiemanagement LEUVEN t Master in het informatiemanagement Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Masteropleidingen in economie en bedrijfs - wetenschappen

Masteropleidingen in economie en bedrijfs - wetenschappen LEUVEN t Masteropleidingen in economie en bedrijfs - wetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde

Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde LEUVEN t Master in de economie, het recht en de bedrijfskunde Opties: Finance en financieel recht Strategie, innovatie en (internationaal) bedrijfsrecht Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Faculteit

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

BRUSSEL. Master handelsingenieur. Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen

BRUSSEL. Master handelsingenieur. Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen BRUSSEL Master handelsingenieur Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfs - wetenschappen in Brussel De Faculteit Economie en Bedrijfsweten schappen, Campus Brussel (@HUBrussel)

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen ANTWERPEN t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg LEUVEN t Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: beleid management Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren

Nadere informatie

Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek

Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek BRUSSEL Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen 1 INFODAGEN vrijdag 7 maart 2014 woensdag

Nadere informatie

Master in de communicatie - wetenschappen

Master in de communicatie - wetenschappen Master in de communicatie - wetenschappen Majors: media en samenleving strategische communicatie Faculteit Sociale Wetenschappen Kom studeren aan de KU Leuven Van harte welkom aan de KU Leuven, een van

Nadere informatie

Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica

Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica + schakelprogramma s Oostende Gent Sint-Katelijne-Waver Leuven Geel Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Het campagnebeeld van

Nadere informatie

Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ict

Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ict Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ict + schakelprogramma s Oostende Gent Sint-Katelijne-Waver Leuven Geel Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Het campagnebeeld van

Nadere informatie

Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen. Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT

Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen. Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT FACULTY OF ECONOMICS & MANAGEMENT Academiejaar 2011-2012

Nadere informatie

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur Economie Toegepaste economie Handelsingenieur 0 9 7 8 9 0 Intro Kiezen voor... Opbouw En verder (studeren)... Studieprogramma Inhoud vakken eerste jaar Weekschema eerste jaar Studieondersteuning Gewikt

Nadere informatie

Opfrissingscursus wiskunde. > Programma. > Data. > Assessment Bedrijfseconomie. > Inschrijven?

Opfrissingscursus wiskunde. > Programma. > Data. > Assessment Bedrijfseconomie. > Inschrijven? Opfrissingscursus wiskunde In september nodigen we je vrijblijvend uit voor een opfrissingscursus wiskunde. In de cursus worden verschillende begrippen uit het secundair onderwijs opnieuw opgefrist en

Nadere informatie

TEW: Bedrijfskunde. faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding

TEW: Bedrijfskunde. faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding TEW: Bedrijfskunde faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding 2008 Accountancy en revisoraat Beleidsinformatica Financiering Internationaal management & diplomatie Marketing

Nadere informatie

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur

Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Masteropleidingen tot industrieel ingenieur Master in de industriële wetenschappen Master in de biowetenschappen Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen 1 2 Inhoudstafel Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Master of Laws in het notariaat

Master of Laws in het notariaat Master of Laws in het notariaat WERKSTUDENTEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht

Nadere informatie

Toegepaste economische wetenschappen

Toegepaste economische wetenschappen Toegepaste economische wetenschappen Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen handelsingenieur handelsingenieur in de beleidsinformatica Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen

Nadere informatie

Accountancyfiscaliteit

Accountancyfiscaliteit accountancy-fiscaliteit opbouw Accountancyfiscaliteit Aangeboden op campus Aalst campus Mercator Gent De afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit is een brede, maar tegelijkertijd zeer diepgaande praktijkgerichte

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Handelsingenieur in de beleidsinformatica Handelsingenieur in de beleidsinformatica faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding 2008 Accountancy en revisoraat Financiering Informatietechnologie Internationaal management

Nadere informatie

Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde

Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde 2012 Informatie voor studenten met een Vlaams diploma Deze brochure is een eerste kennismaking met het aanbod masteropleidingen aan de Universiteit Gent gebundeld

Nadere informatie

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN ACCOUNTANCY EN FINANCIERING BELEIDSMANAGEMENT INNOVATIE EN ONDERNEMERSCHAP MARKETING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische

Nadere informatie

BRUSSEL t. Toegepaste taalkunde CAMPUS BRUSSEL. Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek

BRUSSEL t. Toegepaste taalkunde CAMPUS BRUSSEL. Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek BRUSSEL t Toegepaste taalkunde Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek CAMPUS BRUSSEL 2015-2016 Infomomenten OKT. NOV. DEC. JAN. FEB. MAA. APR. MEI JUN. JUL. AUG. SEP. OPENLESDAGEN 16-20

Nadere informatie

Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde

Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde Masters faculteit Economie en Bedrijfskunde 201 Informatie voor studenten met een Vlaams diploma Deze brochure is een eerste kennismaking met het aanbod masteropleidingen aan de Universiteit Gent gebundeld

Nadere informatie

Infobrochure 2013-2014. Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs

Infobrochure 2013-2014. Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs Infobrochure 004 Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs Beste Student(e), Tegenwoordig zijn er zoveel studiekeuzes waardoor het maken van een beslissing steeds moeilijker wordt. Vaak is de informatie

Nadere informatie

Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen

Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar 2010-2011 www.hubrussel.be/mibeb

Nadere informatie

Organisatie en management. masteropleiding

Organisatie en management. masteropleiding Organisatie en management masteropleiding 2012 Inhoud Welkom 3 Waarom studeren aan de Universiteit Antwerpen? 4 Organisatie en management binnen de Universiteit Antwerpen 5 De opleiding organisatie en

Nadere informatie

Accountancyfiscaliteit. bachelor via afstandsleren

Accountancyfiscaliteit. bachelor via afstandsleren Accountancyfiscaliteit bachelor via afstandsleren 03 Intro 04 Tewerkstellingsmogelijkheden 06 De opleiding 07 Afstandsleren 10 Programma 12 Inhoud opleidingsonderdelen 19 Studentenvoorzieningen en faciliteiten

Nadere informatie